Άρθρο 1- Σκοπός

1. Η απόφαση αυτή διαμορφώνει πλαίσιο αρχών και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να επιτυγχάνεται η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

2. Ειδικότερα, σκοπός της παρούσας αποτελεί η μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό (ΘΨΚ), φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με την ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Ο σκοπός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ενεργειακά αποδοτικού σχεδιασμού του κελύφους, τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών δομικών υλικών και ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού (ΣΗΘ).

3. Για τους σκοπούς της προηγούμενης παραγράφου:

3.1 Ορίζεται μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων για την εκτίμηση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτιρίων για ΘΨΚ, φωτισμό και ΖΝΧ.

3.2 Καθορίζονται ελάχιστες απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοση και κατηγορίες για την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.

3.3 Καθορίζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα θερμικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους και οι προδιαγραφές των Η/Μ εγκαταστάσεων, του υπό μελέτη νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου, κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3661/2008.

3.4 Ορίζονται τα περιεχόμενα της μελέτης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

3.5 Καθορίζεται η μορφή του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου, καθώς και τα στοιχεία που αυτό θα περιλαμβάνει.

3.6 Καθορίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων, καθώς και η διαδικασία των επιθεωρήσεων λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού.

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:20 | Παναγιώτης

    Όλο το Νομοσχέδιο έχω την άποψη ότι δημιουργεί ένα επί πλέον βάρος σε ιδιοκτήτες , δίνει την ευκαιρία μιας ακόμα αρπαχτής από διάφορους επιτήδιους «μελετητές» και «μηχανικούς» και δημιουργεί ένα γενικότερο μπάχαλο και ανασταλτικό παράγοντα στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

    Οι συντάκτες του Νομοσχεδίου πρέπει να είναι παντελώς άσχετοι με την διαδικασία της παραγωγής ενός τεχνικού έργου και τις ιδιαιτερότητες αυτής στην Ελλάδα.

    Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε την οικοδομή με κόστος συμμόρφωσης και μείωση του κόστους κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας όταν οι υποδομές έχουν πολλαπλάσιο κόστος.

    Να το πούμε απλοϊκά , δεν μπορεί να εγκαθιστάς ένα ηλιακό θερμοσίφωνα όταν το κόστος αγοράς του και εγκατάστασης είναι μεγαλύτερο στην διάρκεια ζωής του του κόστους του ρεύματος ενός κλασσικού θερμοσίφωνα.

    ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΘΟΛΩΜΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΑΤΩΝ «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ» ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ … ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ …ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΕ ΘΟΛΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:58 | Ερωτόκριτος Τσίγκας

    Το Άρθρο 1 προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής:
    Αρθρο 1
    Σκοπός
    1. Η απόφαση αυτή διαμορφώνει πλαίσιο αρχών και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να επιτυγχάνεται περιορισμός της ενέργειας που καταναλώνεται στα κτίρια.
    2. Ειδικότερα, σκοπός της παρούσας αποτελεί η μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό (ΘΨΚ), φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με την ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Ο σκοπός αυτός μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλη μελέτη του κελύφους του κτιρίου, με τη χρήση δομικών υλικών που να περιορίζουν τις απώλειες θερμότητας και με χρήση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων υψηλού βαθμού απόδοσης. Εξυπακούεται ότι με τον Κανονισμό θα πρέπει να προωθείται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια, η συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, η χρήση καινοτομικών εφαρμογών όπως η φύτευση των δωμάτων κτλ.
    3. Για τους σκοπούς της προηγούμενης παραγράφου:
    3.1. Ορίζεται μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων για την εκτίμηση των καταναλώσεων ενέργειας στα κτίρια για ΘΨΚ, φωτισμό και ΖΝΧ.
    3.2. Καθόριζονται απαιτησεις τιμών ενεργειακής απόδοσης που κατ’ ελάχιστο πρέπει να εξασφαλίζονται για τις κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα κτίρια.
    3.3. Καθορίζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των μονώσεων των κτιρίων, τα θερμικά χαρακτηριστικά των δομικών στοιχείων του κτιριακού κελύφους και οι προδιαγραφές των Η/Μ εγκαταστάσεων, του υπό μελέτη νέου ή ανακαινιζόμενου κτιρίου κατά την έννοια του άρθρου 5 του ν. 3661/2008.
    3.4. Ορίζονται τα περιεχόμενα της μελέτης θερμικής διάγνωσης των κτιρίων.
    3.5. Καθορίζεται η μορφή του Πιστποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου καθώς και τα στοιχεία που περιλαμβάνει.
    3.6. Καθορίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων καθώς και η διαδικασία των επιθεωρήσεων λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού.

  • Θα ήθελα και εγώ, αφού μου δίνεται η ευκαιρία να πάρω μέρος σε αυτή την ανοικτά διαβούλευση. Πιστέυω λοιπόν οτι αυτό το μέτρο για το οποίο συζητάμε είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει μια κυβέρνηση. Και εξηγώ αμέσως τι ενοώ.
    Έστω λοιπόν δύο όμοια σπίτια 150τμ έκαστως. Το ένα χωρίς μόνωση, απλά ξύλινα κουφώματα και το άλλο με διπλές μονώσεις διπλά τζάμια κτλ κτλ κτλ. Το πρώτο στοίχησε σαφώς πολύ λιγότερο απο το δεύτερο. Στο πέρασμα του χρόνου είναι πραγματικά έτσι; Για να το κατανοήσουμε πιό εύκολα υποθέτουμε (αν και δεν ενδύκνηται) οτι και τα δύο έχουν ηλεκτρικούς λέβητες για τη θέρμανση τους. Το πρώτο έχει απώλειες περίπου 0,8kwh/m2 (0,8*150=120kwh) ενώ το δεύτερο 0,4kwh/m2 (0,4*150=60) επί την σημερινή τιμή της κιλοβατώρας (0,08) το πρώτο πληρώνει 9,6ευρώ ενώ το δεύτερο 4,8ευρώ ημερησίως για της ανάγκες θέρμανσής του. ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΛΕΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ!!! Στο πρώτο κατοικούν 4 άτομα με ανάγκες ΖΝΧ (Ζεστού νερού χρήσης) 50lt/άτομο/ημέρα. Άρα 200Lt/ημέρα. Και τις εξυπηρετούν μέ έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ο οποίος λειτουργεί 2 ώρες την ημέρα (τουλάχιστον) με ηλεκτρική αντίσταση 4000W. Άρα (4000*2=8000W ή 8kWh) επί την σημερινή τιμή της κιλοβατώρας (0,08) 8*0,08=0,64 ευρώ ημερησίως. Το δεύτερο καλύπτει τις ανάγκες του(ίδιες με το προηγούμενο σπίτι) με έναν σωστά διαστασιολογημένο ηλιακό θερμοσίφωνα και πληρώνει 0 (μηδέν!)ευρώ ημερησίως. Τελικά το πρώτο σπίτι πληρώνει την ημέρα (9,6+0,64=10,24ευρώ/ημέρα * 30 = 307ευρώ/μήνα) ενώ το δεύτερο (4,8+0=4,8ευρώ * 30 = 144ευρώ/μήνα). Δηλαδή μια διαφορά (307-144=163ευρώ) Τελικά με αυτό το απλό παράδειγμα απ’οτι φαίνεται το πρώτο σπίτι δέν είναι και τόσο φθήνο.
    Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι οτι το να εξοπλήσεις το σπιτι σου με εξελιγμένα τεχνολογικά προϊόντα όπως και αν λέγονται αυτά, μόνο όφελος μπορείς να έχεις. Επίσης σαν κράτος το να δώσεις κίνητρα να αναβαθμήσει ο ιδιότης το σπίτι του, με προιόντα που παράγει η ίδια του η χώρα σε μεγάλο βαθμό (η χώρα μας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ηλιακών θερμοσιφώνων σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΗΕ και του ΚΑΠΕ) πάλι το όφελος απο της επενδύσεις των εταιρειών αυτών σε μηχανήματα, εργατικό προσωπικό, και εξαγωγές είναι τεράστιο. Οι προοπτικές υπάρχουν. Τα κίνητρα λείπουν.
    Ευχαριστώ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:42 | ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Γ.Α.Παπανδρέου και την υπουργό κυρία Μπιρμπίλη που μου δίνουν τη δυνατότητα μέσα από αυτή την ανοικτή διαβούλευση να μπορέσω να εκφράσω τις προτάσεις μου.
    Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω την αναγκαιότητα της εφαρμογής του κανονισμού αυτού μόνο για τις νέες άδειες οικοδομών μετά την ψήφιση του μέτρου και όχι για αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση ( αίτηση για έκδοση). Για οικοδομές που έχουν ήδη κτιστεί ή υπάρχει οικοδομική άδεια θα πρέπει το μέτρο να είναι προαιρετικό και να βασίζεται στην περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση του καθενός ξεχωριστά μέσα από τη σωστή πληροφόρηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη στον πολίτη και το περιβάλλον της βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ( βελτίωση της αστικοποιημένης ποιότητας ζωής, μεγαλύτερο ενοίκιο- τιμή πώλησης του ακινήτου κ.α ) με την ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για τους ιδιοκτήτες (π.χ. φορολογική έκπτωση, κυρίως επιδότηση κ.α ).

    Επίσης θεωρώ ότι το πιστοποιητικό θα πρέπει να βγαίνει μία φορά για κάθε κτίριο εκτός εάν πραγματοποιηθούν αλλαγές που επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και μόνο κατά την ανέγερση –ριζική ανακαίνιση του καθώς και πώλησή του και πάντως όχι πριν την ενοικίασή του.

    Με απεριόριστη εκτίμηση

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:55 | Π.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

    Η οδηγία 2002/91/ΕΚ θεσπίζει τις απαιτήσεις για:
    α.Την αποδοτική ενεργειακή σχεδίαση των νέων κτιρίων.Τα κράτη μέλη καθορίζουν τις απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης.
    β.Την ενεργειακή βελτίωση μεγάλων(άνω των 1000τ.μ.)υφισταμένων κτιρίων
    στα οποία γίνεται μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση,ώστε να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις «στο βαθμό που αυτό είναι τεχνικά λειτουργικό και
    οικονομικά εφικτό».
    γ.Την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων.Προτεραιότητα εφαρμογής δίνεται για «τα δημόσια κτίρια και τα κτίρια τα οποία επισκέπτεται συχνά το κοινό»,τα οποία σύμφωνα με την οδηγία»θα πρέπει να αποτελέσουν το παράδειγμα στα περιβαντολλογικά και ενεργειακά ζητήματα».
    Σύμφωνα με την οδηγία τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι κατά την κατασκευή, την πώληση ή την εκμίσθωση κτιρίων θα διατίθεται πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης στον ιδιοκτήτη ή απο τον ιδιοκτήτη στον υποψήφιο αγοραστή ή μισθωτή, δεκαετούς ισχύος κατ’ανώτατο όριο.Σκοπός είναι η διαφάνεια για τους υποψήφιους αγοραστές ή χρήστες αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση στην κοινοτική αγορά ακινήτων. Η πιστοποίηση διαμερισμάτων μπορεί να βασίζεται και στην αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού διαμερίσματος του ιδίου συγκροτήματος.Τέλος ο σκοπός των πιστοποιητικών περιορίζεται κατ’αρχήν στην παροχή πληροφοριών.Το πιστοποιητικό συνοδεύεται απο «συστάσεις»για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε «σχέση με το κόστος».
    Η οδηγία προτείνει ακόμη την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πρώτης εφαρμογής της σε νέα κτίρια ή υφιστάμενα ανακαινιζόμενα επιφανείας άνω των 1000 τ.μ.,πριν την επέκταση της εφαρμογής της σε υφιστάμενα μικρότερα των 1000τ.μ.
    Τόσο ο ν.3661/2008 όσον και οι Κανονιστικές διατάξεις για την εφαρμογή του στρέφονται τελικά υπέρ των μηχανικών, εργολάβων κ.τ.λ. και κατά των πολιτών με την ασάφειά τους και μέσα στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης,σε αντίθεση με την οδηγία της Ε.Κ.,αποσυνδέεται απο το ανεκτό κόστος γι’αυτήν.Ο Υπουργός με μια απόφασή του,πριν καν αξιολογηθούν στη πράξη τα όποια αρχικά οφέλη από την επιβεβλημένη και παραδειγματική βελτίωση των δημοσίων κτιρίων,μπορεί(άρθρο 5 του νόμου)να εφαρμόσει τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και στις ανακαινίσεις κτιρίων μικροτέρων των 1000τ.μ.Προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την ανακαίνιση, η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης ανεξαρτήτως κόστους.
    Για την ενεργειακή πιστοποίηση διαμερισμάτων(σε αντίθεση με την οδηγία) απαιτείται πιστοποίηση όλου του κτιρίου(άρθρο 6 του ν.).Προβλέπεται επιβάρυνση για την έκδοση πιστοποιητικών και την εκτέλεση αμφιβόλων βελτιώσεων οσον αφορά τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας(ενεργειακής),δεδομένης και της καθιερουμένης σταδιακής αναθεώρησης των προδιαγραφών.
    Καλή η «διαβούλευση» αλλά δε θα πρέπει μέσω αυτής να επιδιώκεται να γίνει επιλογή μεταξύ του «πρώτα ο πολίτης» και του «περιβάλλον χωρίς
    τον (εξουθενωμένο οικονομικά) πολίτη».
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η ενεργειακή επιθεώρηση των παλαιών κτιρίων για την έκδοση των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης(ΠΕΑ)και των εκθέσεων απαιτουμένων βελτιώσεων να αναληφθει απο το Τ.Ε.Ε, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των πολιτών,στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και σε ανταπόδωση του οφέλους των μελών του απο τις κρατήσεις/εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ που βαρύνουν έμμεσα το σύνολο των πολιτών.
    Το κόστος βελτιώσεων με βέβαιο και σημαντικό ενεργειακό όφελος να επιδοτείται σημαντικά απο το κράτος αφού απο την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας πρώτα αυτό ωφελείται.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:00 | σκουρλης βασιλειος

    ποιος θα ελεγχει την ενεργειακη αποδοση του κτηριου ?
    παλι καποιοι θα τα παρουν χοντρα.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:43 | Μιχ. Λομβαρδέας

    Η αισθητική πλευρά των επεμβάσεων αξιολογείται:
    α) Καθόλου;
    β) Ως δευτερεύουσα;
    γ) Ως σημαντική;
    Κατοικώ σε περιοχή με φυσικό κάλλος και σε διαμέρισμα με θέα αλλά στο δομημένο περιβάλλον το κυρίαρχο στοιχείο είναι – δυστυχώς – ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Οσοι από ‘μας ασπάζονται την Επικούρια φιλοσοφία του «καλού κ’αγαθού» δηλαδή «το όμορφο είναι και χρήσιμο» δεν πιστεύουμε ότι από παρεμβάσεις που οδηγούν σε αισθητική υποβάθμιση μπορεί να βγεί κάτι καλό.
    Δύο λόγια περί ηλιακών θερμοσιφώνων:
    Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, εάν κανείς κάνει φυσιολογική χρήση δηλαδή πλένεται με δροσερό νερό το καλοκαίρι και ζεστό του χειμώνα, δεν κάνει ποτέ απόσβεση της δαπάνης του. Δυστυχώς έχει την κακή συνήθεια να παράγει πολύ ζεστό νερό τις εποχές που δεν το χρειαζόμαστε σχεδόν καθόλου.
    Να προσθέσουμε ότι σε πολυκατοικίες, πρέπει να καταναλώσει κανείς άσκοπα πολλά λίτρα νερού μέχρι να κατεβεί από την ταράτσα το ζεστό νερό. Υπάρχουν βέβαια τεχνικές λύσεις γι’ αυτό αλλά είναι πολύπλοκες, θέλουν συντήρηση και καταναλώνουν ρεύμα (κυκλοφορητής και διπλές σωλήνες).
    Η εύκολη και οικονομική λύση, για όσους έχουν αυτόνομη θέρμανση, είναι, αντί για κοινό θερμοσίφωνα να εγκαθιστούν απλά μπόιλερ σε μορφή θερμοσίφωνα τα οποία δεν κοστίζουν παρά 50-60 ευρώ παραπάνω και να έχουν άφθονο ζεστό νερό οπότε ανάβουν καλοριφέρ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:21 | ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ

    καλημέρα σας, γράφεται οτι το κόστος για την έκδοση του πιστοποιητικού θα κοστίζει απο 1 εως 2,5 € το cm2.
    Αστείο ποσό!!!!!!!Κάντε το 100€ το μέτρο να κονομήσουμε.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 11:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ.

    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ :
    1) ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ή ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ.
    2) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.

    ΣΥΜΠΕΡAΣΜΑ: ΠΑΛΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ.

    ΚΡΙΜΑ…

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 10:07 | ΕρωτόικριτοςΤσίγκας

    Για αρχή καλορίζικα..Καλώς γράφετε «κτίριο» όπως αναφέρεται στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη»)…

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 08:16 | ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αποφάσισα και εγώ να πάρω θέση γιατί διαβάζω μερικά σχόλια που είναι ακατανόητα.
    Διάβασα ας πούμε κάποιον που λέει ότι αν κάποιος δώσει κάποια χρήματα και μονώσει
    Το σπίτι του δεν μπορεί αυτά τα χρήματα να τα βγάλει ανεβάζοντας το ενοίκιο στον ενοικιαστή .
    Όμως θα ήθελα να πω σε κάποιους ότι εγώ η και ο οποιοσδήποτε πάμε να νοικιάσουμε η και να αγοράσουμε ακόμα κάποιο σπίτι σίγουρα ανάμεσα σε ένα σπίτι
    Που θα χρειάζονται περισσότερα λεφτά να το ζεστάνω το χειμώνα ένα σωρό λεφτά να ζεστάνω νερό για μπάνιο με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και ένα σπίτι με σωστές μονώσεις με ηλιακό θερμοσίφωνα και γενικά να μπορεί να το κατοικώ με λιγότερα λεφτά σίγουρα θα επιλέξουμε το δεύτερο με αποτέλεσμα τα σπίτια που
    Είναι πολύ ενεργοβορα να δυσκολεύονται είτε να πουληθούν είτε να νοικιαστούν
    Και θα αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες τους να μπαίνουν σε δαπάνες ανακαίνισης
    Επομένως συμφωνώ απόλυτα με κάθε μέτρο οικολογικό
    Όσο για τον ισχυρισμό ότι θα γίνονται και μαιμουδιες εεε όχι επιτέλους οι
    Προκλήσεις είναι μπροστά μας ας αποδείξουμε σαν έλληνες ότι μπορούμε και
    Δεν είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 07:12 | Νίκος Τζιμόπουλος

    Σίγουρα το περιβάλλον οφείλουμε να το προστατέψουμε και το μέτρο θεμελιώνεται σε σωστές βάσεις. Μια παρατήρηση σε σχέση με την εφαρμογή σε παλαιά κτίρια : Αν τεθεί ζήτημα ενίσχυσης κάποιων κατασκευών θα ήταν κρίμα και πρόσθετη δαπάνη να έχουν προηγηθεί επεμβάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Το ιδανικό για το μεγάλο κτιριακό απόθεμα (και σε μεγάλο ποσοστό γερασμένο) της χώρας θα είναι να αντιμετωπιστούν συνολικά όλες οι συνιστώσες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Είναι σκόπιμο να εξεταστεί η αναβάθμιση των κτιρίων και σε άλλους τομείς πέρα από τον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας, π.χ. αισθητική αναβάθμιση, στατική και αντισεισμική ενίσχυση, φύτευση ακαλύπτων – δωμάτων κλπ. Αν δοθούν κίνητρα προς τις παραπάνω ευρύτερες κτιριακές βελτιώσεις – αναβαθμίσεις θα κερδίσουμε πολλά οφέλη ενώ ίσως να είναι και μια διέξοδος για την κρίση που περνάει όλος ο κατασκευαστικός κλάδος. Εύχομαι καλή επιτυχία και να ακολουθήσουν κι άλλες προσπάθειες για την αναβάθμιση κτιρίων και περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπων που το διαχειρίζονται.
    Με εκτίμηση, Ν. Τζιμόπουλος

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 03:30 | Παναγιωτης

    Καταρχάς απο ιδεολογικής άποψης το μέτρο ειναι στη σωστή κατεύθυνση.
    Στο εξωτερικό τόσο τα νέα όσο και τα παλιότερα κτίρια παρόλο που είναι προκατασκευασμένα σε μεγάλο ποσοστο δεν υποφέρουν απο το κρύο ή την ζέστη.Παρόλο που οι θερμοκρασίες είναι ακραίες μέσα έχουμε υποφερτό περιβάλλον.
    Στην Ελλάδα πώς γίνετε να ψηνόμαστε το καλοκαίρι και τον χειμώνα να σβήνει το ψυγείο απο το κρύο δεν το καταλαβαίνω?
    Η νοοτροπεία μας να χτίζει ο καθένα όπως τον βολεύει τόσο στο σχέδιο όσο και στην ποιότητα και τις προδιαγραφές πρέπει κάποτε να τελειώσει.
    Το απαράδεκτο κονσερβοκούτι των τεσσάρων τοίχων με την ταράτσα για να χτίσει μετά απο 20-30 χρόνια το παιδί και να πάει προίκα πρέπει να τελειώσει.

    Αυτό το μέτρο πρέπει όμως να εφαρμοστεί στα νέα κτίρια και όχι σε αυτά που ήδη υπάρχουν.
    Δεν μπορείτε να επιβάλετε με το ζόρι τους πολίτες να πληρώσουν για να αλλάξουν τα κουφώματα διότι μπορεί να μην διαθέτουν τα αναγκαία ποσά ή ακόμα και να μην θέλουν.

    Τυχόν επιδότηση για αλλαγή κουφωμάτων θα είναι δώρο άδωρο αφού οι μαστόροι που ήδη τρίβουν τα χέρια τους και κάνουν σχέδια θα διπλασιάσουν αυτομάτος τις τιμές απο ότι είναι σήμερα και πάλι το ίδιο θα πληρώσουμε.

    Δεν μπορείτε ακόμα να βάλετε πρόστιμο σε όσους δεν αλλάξουν κουφώματα για να βγάλουν το πιστοποιητικό, εκτός αν αναλάβετε εσείς 100% το κόστος.
    Στην Ελλάδα ακόμα υπάρχουν στα χωριά σε μεγάλο ποσοστό λιθόκτιστα κτίρια και σπίτια άνω των 120 ετών που με κάποιες ανακαινήσεις κατοικούνται, πιθανόν να είναι και διατηρηταία και δεν επιδέχονται νέα κουφώματα, πώς αυτά θα βγάλουν πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης?

    Στις πολυκατοικίες τί θα γίνει αν κάποιοι ιδιοκτήτες δεν συμφωνούν και δεν έχουν χρήματα για αλλαγή κουφωμάτων ?Σπάνια σε μια πολυκατοικία συμφωνούν όλοι για να γίνει κάτι.
    Ακόμα και μετά απο επιδότηση πάλι μένει ένα αξιοσέβαστο ποσο για να πληρώσει ο καθένας και σίγουρα κάποιοι δεν θα έχουν σάλιο.

    Δεν έχετε το δικαίωμα και δεν μπορείτε να αντιμετωπίζεται τον κάθε πολίτη σαν ένα οικονομικά άνετο άτομο που δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει κάποιες εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ για να πράξει τώρα το σωστό.
    Κάτι που δεν του το επέβαλλε η ίδια η πολιτεία τότε που έπρεπε.

    Να ισχύσει ο κανονισμός μόνο για τα νέα κτίρια και όχι για τα ήδη υπάρχοντα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | Eμμανουήλ Περάκης

    Ας μου εξηγήσει κάποιος πως ακριβώς θα επωφεληθεί το περιβάλλον αν μία γκαρσονιέρα με ένοικο κάποιο συνταξιούχο πάρει κάποιο χαρτί που θα λέει ότι είναιή δεν είναι ενεργειακά αποδοτικό…

    Κα Μπιρμπίλη, όταν γνωρίζεις ήδη ότι είσαι παχύσαρκος δεν αγοράζεις ζυγαριά ακριβείας και ανεβαίνεις κάθε μέρα καταγράφωντας το βάρος σου, αλλά κάνεις ΔΙΑΙΤΑ.

    Αντί να εστιάσουμε στο να βελτιώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση με κίνητρα, θα προσθέσουμε και άλλη γραφειοκρατεία που απλά θα δώσει ΜΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ δουλειά σε κάποιους.
    Απογοητευτική έλλειψη ουσίας και φαντασίας!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:46 | N E K

    Συμπλήρωση στο σχόλιο του Ν. ΖΗΣΗΣ με τον οποίο συμφωνώ.

    Με τις σημερινές συνθήκες ο υποψήφιος ενοικιαστής στις μεσαίες περιοχές της Αθήνας ενδιαφέρεται κύρια για το ύψος του ενοικίου και κατόπιν για όλα τα άλλα στοιχεία του μισθίου.

    ΔΕΝ πρόκειται να πληρώσει ένα σημαντικό ακριβότερο μίσθωμα με το οποίο ο ιδιοκτήτης θα αποσβέσει τις 10.000 Ε περίπου που θα δαπανήσει για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός διαμερίσματος 80 Μ2.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Είτε το μέτρο θα αποτύχει και θα ατονήσει είτε θα αρχισουν οι «μαϊμουδιές» με διάφορες ψευτοκατασκευές και ψευτομπαλώματα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:37 | N E K

    Στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν επί 4-6 μήνες κάθε χρόνο βλέπω το λόγο της ενισχυμένης θερμομόνωσης, με υλικά παραγόμενα από δικές τους βιομηχανίες και με έμπειρο προσωπικό.
    Εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και αγοράς εργασίας.

    Εδώ, με ήπιο χειμώνα μικρής διάρκειας, εισαγόμενα, κατά το πλείστον, θερμομονωτικά υλικά και ανειδίκευτο προσωπικό για τις εργασίες αυτές ΠΟΙΟΣ είναι ο λόγος της σπουδής??

    Γιατί εγκαταλείπονται παραδοσιακοί ελληνικοί τρόποι θερμομόνωσης??

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:19 | Οικονομόπουλος Αντώνης

    Το μέτρο θα έχει απόδοση όταν οσα αναφέρονται κατ’ αρχας στην μελέτη ενεργειακής απόδοσης εφαρμοστούν. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται ο κάθε εργολάβος και ο κάθε ιδιοκτήτης να μην σκέφτεται μόνο το κατασκευαστικό κόστος ή οικονομικό κέρδος αντίστοιχα αλλά κυρίως την ποιότητα της κατασκευής. Απαιτείται επισης γνώση από την πλευρά των κατασκευαστων της οικοδομής όχι μόνο στην «πράξη» όπως σήμερα με τους εμπειροτέχνες εργολάβους, αλλά με εργολάβους που θα έχουν δίπλα τους το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

    Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης δεν θα πρέπει να καταντησει όπως η θερμομόνωση ενα έντυπο που δεν χρειάζεται να ελεγχθεί από τις πολεοδομίες, αφού άλλωστε δεν θα υλοποιηθεί, αλλά μια ουσιαστική μελέτη-εργαλείο που έπειτα από την κατασκευή και πριν την ρευματοδότηση να γίνει λεπτομερής έλεγχος αυτής, όπως γίνεται από την ΔΕΠΑ για την κατασκευή του δικτύου αερίου, ενδεχομένως από τους ενεργειακούς επιθεωρητές για την άμεση έκδοση του πιστοποιητικού.

    θα ήθελα τέλος να ρωτήσω το εξής. ποια η διαφορά των κτιρίων μεγέθους 1000τμ και πάνω με αυτά μικρότερου μεγέθους; επίσης κτίρια που πολεοδομικά δεν απαιτούν μελέτες Η/Μ (Ισχυρών ρευμάτων και θέρμανσης-κλιματισμού) τι θα αναφέρουν στις μελέτες ενεργειακής απόδοσης στο συγκεκριμένο κομμάτι;

    Οικονομόπουλος Αντώνης
    Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | Α. Κ.

    Το πρόβλημα δεν είναι ο νέος ή ο παλιός ΚΕΝΑΚ. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολεοδομίες δεν έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν μία ενεργειακή μελέτη. Τελικά όπως όλες οι Η/Μ μελέτες θα παραδίδονται υπό μορφή εφημερίδας (ωραίο εξώφυλλο και τίποτα μέσα) και θα εγκρίνονται όπως γίνεται τόσα χρόνια….

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:48 | Γιάννης Μ.

    Διαφωνώ. Όπως κάποιος ανέφερε το μέτρο αυξάνει το κόστος οικοδομής και στις μέρες μας δεν είμαστε για τέτοια.
    Ακόμα και με τη σωστή εφαρμογή της θερμομόνωσης έχουμε αποτελέσματα.
    Άλλώστε τα περισσότερα καινούργια σπίτια έχουν κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, ηλιακούς θερμοσίφωνες και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Οπότε έχουμε μείωση στην κατανάλωση Αυτό που ίσως θα μπορουσε να γίνει είναι στις περιοχές που υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου να γίνει υποχρεωτική η σύνδεση του κτιρίου τουλάχιστον για την θέρμανση.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:55 | Μιχ. Λομβαρδέας

    Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης μπορεί να φανεί χρήσιμο.
    Οι επεμβάσεις σε παλαιά κτίρια θα συναντήσουν δυσκολίες για πολλούς λόγους: ασυνεννοησία ιδιοκτητών (εδώ τεντόπανα αλλάζουμε και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο χρώμα και βάζει ο καθένας άλλο), ασάφειες κανονισμών και νομοθεσίας που αφορά σε οριζόντιες ιδιοκτησίες, αισθητική αλλοίωση κτιρίων, οικονομική δυσπραγία (όπως εύστοχα παρατήρησε και ο Κώστας προηγουμένως: «φαί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη θέλουμε») κ.ά..
    Τέλος γιά τεχνολογίες ανέξοδου παθητικού δροσισμού σαν αυτήν που περιγράφεται εδώ
    http://users.otenet.gr/~mlomv/Περιγραφη%20clima-roof%20word.htm γιάτί δεν βοηθά το κράτος στην τεκμηρίωση και ανάπτυξή τους; Πρέπει όλα να τα εισάγουμε;

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:48 | P. Pagonis

    Αγαπητή κυρία υπουργέ
    Το νομοσχέδιο αυτό είναι πολύ καλό για το περιβάλλον και έπρεπε να ίσχυε εδώ και χρόνια. Είμαι απόλυτα σύμφωνος, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο σκοπός δεν θα αγιάσει τα μέσα. Διότι με λύπη παρακολουθώ τα γεγονότα και τα συντεχνιακά συμφέροντα που αναπτύσσονται περί του θέματος, διότι στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται όλοι για το καλό του περιβάλλοντος, αλλά κάποιοι μόνο για το πως θα εξασφαλίσουνε μία συντεχνιακή μόνιμη κερδοφορία.
    Κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα είναι σίγουρο, ότι θα βοηθήσετε έμμεσα σε νόμιμη ταριφοπίηση μη ωφελίμων για των τελικό ενδιαφερόμενο ενεργειών.

    Θα πρότεινα να παραδειγματιστείτε το γερμανικό μοντέλο????? όπου εφαρμόζετε με επιτυχία η ευρωπαϊκή οδηγία ενεργειακής απόδοσης και της ενεργειακής κατάταξης των κτιρίων.
    Διότι, στην τελική ανάλυση το μέτρο αφορά τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πρέπει να υποχρεωθούνε σε κάποιες δράσεις και τους ενοικιαστές, στο να ζητάνε πιστοποιητικά για αυτό που πληρώνουνε..

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:04 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΔΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:45 | Δημητρης

    Νομιζω οτι ο ορος «ενεργειακη αποδοση των κτηριων» δεν ειναι σωστος.

    Τα κτηρια καταναλωνουν ενεργεια, δεν αποδιδουν.

    Η δευτερη παραγραφος οριζει σαν σκοπο μονο την «μειωση της καταναλωσης συμβατικης ενεργειας». Προτεινω να αναφερει σαν στοχο και την «μειωση των απωλειων ενεργειας».

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:08 | nikos ioannidis

    Επιβάλλεται να γίνει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των παλαιών κτιρίων.

    Π.Χ. Το πατρικό της μητέρας μου στο Μέτσοβο είναι ηλικίας 120 ετών αλλά έχει πολύ καλύτερη ενεργειακή απόδοση από νέα διαμερίσματα ή κατοικίες αρκούντων μόνο των πέτρινων τοίχων διατομής ενός μέτρου γι αυτό. Πηγαίνω χειμώνα και το σπίτι παρόλο που είναι κλειστό και ακατοίκητο σε σταθερή βάση, με το που μπαίνεις αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με έξω, ζεσταίνεται δε πλήρως με χρήση μιάς σόμπας μέσα σε μισή ώρα. Το αντίστροφο συμβαίνει το καλοκαίρι όπου μέσα έχει καταπληκτική δροσιά χωρίς βέβαια χρήση… κλιματιστικού.

    Πέραν των άλλων λόγων (διατήρηση παραδοσιακής αρχιτεκτονικής- η οποία άλλωστε είναι και η μητέρα της βιοκλιματικής) και μόνο ενεργειακά να το αντιμετωπίσει κανείς, ένα τέτοιο σπίτι με τα 50 ετών τζάμια του και 100 ετών κουφώματά του είναι πολύ αποδοτικότερο από ένα καινούργιο μονότουβλο με λίγο μόνωση και κουφώματα με διπλά τζάμια.

    ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΟΝΟ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ ΠΝΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ ΠΑΛΙΩΝ (και ενεργειακά αποδοτικότατων) ΣΠΙΤΙΩΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΠΑΛΙΩΝ Ι.Χ. ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΕΛΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:47 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΡΠΑΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.ΕΥΝΟΕΙΤΕ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΣΑΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ- ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ-ΠΕΝΙΑΣ!!ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΟΦΑ ΤΕΛΗ,ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΝΣΟΦΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΤΕΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ..ΚΡΙΜΑ!!!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:31 | ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Α.

    Ερώτηση κρίσημη και όπως βλέπω, δεν φαίνεται πουθενά η απάντηση της.
    Ποιός θα είναι ο αντίκτυπος αυτού του πιστοποιητικού στις αγοροπωλησίες και στις ενοικιάσεις των ακινήτων? Π.Χ. διαμέρισμα 80 τετρ. μέτρων ηλικίας 30 ετών στο κέντρο της Αθήνας και στον 6ο όροφο, χωρίς ηλιακό και χωρίς κεντρική θέρμανση, θα παίρνει έναν αριθμό κατάταξης 3 με άριστα το 10. Εγώ θα πάω να το νοικιάσω και ο ιδιοκτήτης θα μου ζητήσει 480€. Εγώ τι θα του πω? Ότι επειδή δεν έχει τα παραπάνω αρνητικά προς την ενέργεια, θα το πάρω με 300€ και άμα θέλει? Το επόμενο βήμα μας ποιό θα είναι Κα Μπιρμπίλη?
    Δεν θα αναφερθώ στις πωλήσεις, αλλά στα ενοίκια. Μήπως οι ενεργειακές κλάσεις που θα μπούν στο παιχνίδι, θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των ενοικίων και κατ επέκταση στα εισοδήματα όλων εκείνων που νοικιάζουν οικίες σε παλαιά κτήρια, και κατ επέκταση στα φορολογικά έσοδα του κράτους?
    Ας αφήσουμε τα πριν της 8ετίας οικήματα ως έχουν και να εφαρμοστούν αυτές οι κλίμακες και ριζικές αλλαγές στα μετά από αυτά.
    Οι έλεγχοι να αφορούν ΜΟΝΟ την αναβάθμιση καυστήρων, υαλοστασίων, κλιματισμού, εξώθυρων, πατζουριών,προς όφελος του περιβάλλοντος, και όχι στην βαθμολόγηση τους.
    Αν κάποιος από τους πολλούς συμπολίτες μας έχουν ακόμη θερμοσίφωνα και όχι ηλιακό, για οποιονδήποτε λόγο που ξέρει μόνο εκείνος, ας τον συνδέσει να ανοίγει αυτόματα με το Νυκτερινό Ρεύμα και όχι με το Συμβατικό. Κόστος 35€. Όπως αναφέρει η ΔΕΗ στην Ιστοσελίδα της, να χρησιμοποιείτε όσο πιο πολύ μπορείτε τα Νυκτερινό Ρεύμα.
    Παράκληση προς την Κα Υπουργό: να μείνετε 1 μόνο μέρα σε πολυκατοικία στον Βοτανικό, ή στο Πακγράτι, ή σον Υμηττό, ή στο Κερατσίνι, η οποία είναι άνω των 25 ετών, και θα καταλάβετε άμεσα τι εννοώ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:45 | ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Η προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια δεν είναι δυνατόν να βρει εξ αρχής κανέναν αντίθετο, και πολύ καλά υπάρχουν σκέψεις προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά

    θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα των κατασκευών

    πολύ συνοπτικά αναφέρω:

    – το πιστοποιητικό θα αφορά τα μέτρα και τις χρήσεις της οικοδομικής άδειας ή τα κατασκευασμένα?
    – Θα υπάρχει πιστοποίηση των συνεργείων που θα κάνουν τις επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων?
    – Θα συνδυαστεί με το ΜΗΚΙΕ (μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων)?
    – Θα συνδυαστεί με τον ΝΕΟ τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των κατασκευών?
    – Θα συνδυαστεί με ένα πλαίσιο που θα αφορά τη συνολική συντήρηση των κατασκευών (στατικά, ενεργειακά, ηλεκτρομηχανολογικά, αισθητικά)?
    – Αν σε ένα παλαιό μη στατικά επαρκές κτίριο (με βάση τον νέο αντισεισμικό κανονισμό) γίνουν επεμβάσεις ενεργειακής βελτίωσης και μετά από λίγο (εύχομαι ποτέ) ένας σεισμός το καταστήσει ακατάλληλο προς κατοίκιση, έχουμε εξοικονομήσει ή σπαταλήσει ενέργεια??

    Με εκτίμηση
    Αλεξιάδης Παντελής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:39 | N. ZHΣΗΣ

    Κύριοι,

    Η κοινή λογική επιβάλλει το μέτρο να ισχύσει μόνο για νέες κατασλευές και δημόσια κτίρια τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Η αναβάθμιση των παλαιών κτιρίων θα πρέπει να επιχορηγηθεί και να ακολουθήσει σε βάθος χρόνου μετά την ανάκαμψη της οοικονομίας.

    Η υπαγωγή σε ενεργειακή επιθεώρηση οριζόντιων ιδιοκτησιών κατά το άρθρο 6 του ν. 3661/08 επιβαρύνει άστοχα όλο τον πληθυσμό που κατοικεί σε παλαιά διαμερίσματα, επιβάλλει ένα νέο απρόσμενο χαράτσι στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και επίσης δημιουργεί σύγχυση αλλά και συγκρουσιακό καθεστώς μεταξύ των πολλαπλών ιδιοκτητών διαμερισμάτων ενός κτιρίου (κάποιος χρειάζεταιτο πιστοποιητικό ενώ οι υπόλοιποι αρνούνται).

    Είναι δυνατόν με την παρούσα συγκυρία να γίνονται σκέψεις ανακαίνισης όλων των παλαιών πολυκατοικιών; Ποιος θα αναλάβει παρόμοιο κάστος. Νέα δάνεια ;

    Το ενδεχόμενο αδυναμίας μεταβίβασης ή ενοικίασης ενός παλαιού διαμερίσματος αν ολόκληρο το κτίριο δεν πληροί τις ενεργειακές προδιαγραφές δημιουργεί καφκικές συνθήκες.
    Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες που ενοικιάζουν ή θέλουν να μεταπωλήσουν την περιουσία τους θα είναι δέσμιοι των υπολοίπων ιδιοκατοικούντων ιδιοκτητών που πολύ λογικά δεν θα θέλουν ούτε να πληρώσουν το χαράτσι για την επιθεώρηση αλλά και ούτε να υποβληθούν στα τεράστια έξοδα κουφωμάτων κλπ.

    Επιτέλους έχουμε την απαίτηση να υπάρχει κοινός νους. ΤΟΣΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ;

    Και η υπομονή έχει τα όριά της.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | Γρηγοριάδης Δημήτρης

    Πολύ καλό το μέτρο όσον αφορά στα αποτελέσματα που δυνητικά μπορεί να φέρει. Χαμηλότερο κόστος ενεργειακής κατανάλωσης , μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων , αύξηση θέσεων εργασίας κ.λ.π.
    Βγαίνουν όμως αυτόματα και κάποια ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Όπως : Το μέτρο θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους κατασκευής των νέων κτηρίων (κόστος μελέτης και τοποθέτησης κατάλληλων υλικών ) το οποίο θα μετακυλίσει στους υποψήφιους αγοραστές. Δεν θα προκύψει επομένως περαιτέρω συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα?
    Θα δοθούν κάποια κίνητρα για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο?
    Αν ναι , θα δοθούν κίνητρα στους κατασκευαστές ή στους αγοραστές?
    Έχει προβλεφθεί η επάρκεια ελέγχων στην κατασκευή των νέων κτιρίων για την πιστή εφαρμογή του μέτρου ? Αν όχι , υπάρχει φόβος να αποδυναμωθεί και αυτό το μέτρο και να μην εφαρμοσθεί στην ουσία , κάτι που έγινε και με τους ημιυπαίθριους.
    Όσον αφορά στα υπάρχοντα κτήρια , υπάρχουν πολλά παλιά που πιθανότατα με ότι επεμβάσεις και να γίνουν (παράθυρα,μόνωση ταρατσών,χρήση άλλου καυσίμου , ηλιακοί θερμοσίφωνες κ.λ.π.) να παραμένουν χαμηλής ενεργειακής κλάσης . Με αυτά τα κτήρια τι θα γίνει?
    Φαντάζομαι πως υπάρχουν ένα σωρό άλλα ερωτήματα που θα πρέπει αν απαντηθούν και να προβλεφθούν ώστε να αποδόσει πραγματικά το μέτρο.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:08 | ΔΗΜ.ΚΑΠ.

    Άρθρο 1- Σκοπός

    …..
    Η ενεργειακή βαθμονόμηση των κτιρίων και η υποχρεωτική γνωστοποίηση της ενεργειακής τους κατάταξης.
    …….

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:55 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κυρία Υπουργέ
    Με το προγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που είχε προκυρηχθεί από την προηγουμενη κυβέρνηση και αφορουσε ΟΤΑ τι γίνεται?
    Το θάψατε?

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΟΜΠΡΑΣ

    Κατά την γνώμη μου οι οικοδομές οι οποίες έχουν κτιστεί προ του 1985 είναι υπόθεση χαμένη από χέρι. Πολύ δύσκολα (ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει κανονισμός οικοδομής) θα μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να συννενοηθούν για να προβούν στις απαραίτητες εργασίες ( αλλαγές κουφωμάτων, καυστήρων,εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, αντικατάσταση στέγης, χρωματισμός με νέα οικολογικά χρώματα κλπ) οι οποίες και απαιτούνται για να μειωθεί η ποσότητα ενέργειας η οποία καταναλώνεται από τις εν λόγω οικοδομές.
    Το βάρος πρέπει σαφώς να δοθεί στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές και ιδιαίτερα στα μεγάλα κτίρια (καλυπτόμενη επιφάνεια > 3.000τμ και δομήσιμη επιφάνεια καθύψος > 10.000τμ) δηλαδή κτίρια τα οποία στεγάζουν Δημόσιες Υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα (mall) και πάσης φύσεως κτίρια εμπορικής δραστηριότητας. Σε αυτά τα κτίρια θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση του ΓΟΚ ( ο οποίος ΓΟΚ δυστυχώς παραβιάζεται συνεχώς) και εξονυχιστικός έλεγχος του αρχιτεκτονικού και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Η Μ.Π.Ε. (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) του κάθε νέου κτιρίου πρέπει να σταματήσει να είναι ένας απλός υποφάκελλος της οικοδομικής αδείας και θα πρέπει να είναι ανεξάτητος φάκελλος υπογεγραμμένος αποκλειστικά από μηχανικούς εξειδικευμένους στην ενεργειακή τεχνολογία. Τα υλικά κατασκευής, η ποιότητα των κουφωμάτων, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις και ότι θα αναγράφεται αναλυτικά στην ΜΠΕ θα πρέπει να πιστοποιείται κατά την ρευματοδότηση του κτιρίου. Να μην ρευματοδοτείται κτίριο το οποίο δεν θα έχει εφαρμόσει την ΜΠΕ ακόμη και αν είναι άψογο κατά ΓΟΚ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | Κώστας Ι.

    Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

    Βεβαίως μία σωστή ενεργειακή αξιολόγηση που θα καταλήγει σε ένα ευκολα κατανοητό πόρισμα (με δείκτες π.χ. εκτιμώμενη κατανάλωση χ ανά έτος) είναι πολύ χρήσιμη – η ποιότητα και η βελτίωση απαιτεί πρώτα μέτρηση.
    Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και η ευθύνη του ενεργειακού επιθεωρητή, ώστε αν παρουσιάσει ψευδή στοιχεία (εκτός μίας αποδεκτής απόκλισης) και βάσει αυτών αγοραστεί κάποιο ακίνητο, να μπορεί κανείς να στρέφεται εναντίον του για αποζημίωση.

    Για την σημερινή κατάσταση ο κ. Λεωνίδας παραπάνω είπε κάτι βασικό. Οι θερμομονώσεις αντιμετωπίζονται ως αναγκαίο κακό (!) από πολλούς κατασκευαστές, ειδικά τα νές επαγγελματικά κτίρια είναι εξώφθαλμα ενεργοβόρα (μονές, τεράστιες τζαμαρίες).
    Αλλά και σε κατοικίες, ο γνώστης ανατριχιάζει όταν βλέπει τις θερμογέφυρες που υπάρχουν επειδή τα μαστόρια αλλά και οι επιβλέποντες δεν φροντίζουν για την σωστή τοποθέτηση της θερμομόνωσης.
    Παρεπιπτόντως σε ενδεχόμενη γενική μείωση του συντελεστή δόμησης (αν το τολμήσετε), αφαιρέστε από την εξεταζόμενη επιφάνεια το κέλυφος του κτιρίου, ώστε να εκλείψει το δίλημμα καλή θερμομόνωση ή περισσότερα ωφέλιμα τετραγωνικά.
    Γενικά όμως πρέπει να δούμε όλους τους λόγους γιατί (και) στις κατοικίες έχουμε φθάσει να έχουμε πανάκριβο προϊόν με συνήθως άθλιο φινίρισμα και κακή ενεργειακή απόδοση. Το κακό ξεκινά και πάλι από τα μικροσυμφέροντα (μικροιδιοκτησία και μικροεργολάβοι της γειτονιας). Δώστε κίνητρα και χώρο/εκτάσεις στις μεγάλες εταιρείες, μόνο αυτές θα κάνουν σωστή και ελεγχόμενη δουλειά.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:13 | ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΤΙΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 1980.
    ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ 1985 ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ 25 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ΠΟΣΟ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ, ΔΗΛ. ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ, ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΩΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΚΛΠ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΟΛΗ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ. (ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ;;).

    ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, Π.Χ. ΣΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΠΟΣΟ ΚΑΤ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΧΟΣ ΤΩΝ ΤΖΑΜΙΩΝ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΤΙ ΚΕΝΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΖΑΜΙΑ, ΤΙ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΜΟΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΟ ΚΟΥΦΩΜΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΚΛΠ.
    ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ TUV, ISO.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΑΡΑΤΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΤΗΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:39 | ΠΑΝΟΣ Π

    Σαν φιλοσοφία μέτρου, ναι ειναι καλό και στην σωστή κατευθύνση.
    Η εφαρμογή παρουσιάζει δυσκολίες.Στα καινούρια κτήρια ή στα υπο κατασκευή κτήρια δεν υπάρχει πρόβλημα καθότι είναι στην διακριτική ευχέρεια ιδιοκτητών /κατασκευαστών να χρησιμοποιήσουν υλικά μόνωσης υψηλής τεχνολογίας και να φθάσουν την ενεργειακή κλάση του οικοδομήματος στο Α.
    Με τις παλαιές οικοδομές πέραν της 20ετίας τι θα γίνει??Το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Τι θα μπορεί/πρέπει να γίνει,να γκρεμίσουν τους τοίχους να βάλουν μονωτικά??Να αλλάξουν όλα τα κουφώματα??,δεν είναι εφικτά πράγματα αυτά και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η κρίση κορυφώνεται!!!ισχύει αυτό που ο λαός λέει:στης ακρίβειας τον καιρό………

    ΠΡΟΤΑΣΗ:Άμεση θεσπιση του μέτρου για υπο ανέγερση και νέες οικοδομές(νεώτερες της 5ετιας).Για παλαιές οικοδομές το μέτρο να ισχύσει απο 1/1/2012 ώστε να εχει παρέλεθει η οικονομική κρίση (ελπίζουμε) και να μπορεί ο κόσμος να προβεί σε απαραίτητες παρεμβάσεις.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:26 | Anestis Malakozis

    Το σχέδιο μάλλον θέλει μεγάλη έρευνα πριν πραγματοποιηθεί…
    Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα παλαιά κτίρια..
    Αλλά δεν θέλω να πιστευώ πως καποιος από εμάς θέλει να ζεστένεται το χειμώνα και να πληρώνει πολλά , άρα απο μόνοι μας κάνουμε όσο μπορούμε ¨πράσινα¨ τα σπίτια μας, προς προσωπικό όφελος.
    Μήπως πρέπει να στραφούμε προς την ενέργεια που θα πρέπει να καταναλώσουμε ωστε να ζεσταθούμε.. Εδω στην Πτολεμαϊδα που όλοι σας μας θεωρήτε καρβουνιάρηδες(αν χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα φίλτρα στα εργαστάσια δεν θα υπάρχει τοσο μεγάλο πρόβλημα)χρησιμοποιούμε ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ , ξέρετε τι είναι αυτο;
    Αρα μήπως να ερευνούσαμε πρώτα αυτον τον παράγοντα και μετά βλέπαμε και προς τα κτίρια;

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:48 | Γιάννης Ν.

    Για τα νέα κτήρια συμφωνώ να αντικατασταθει η υπάρχουσα «μελέτη θερμομόνωσης» με μελέτη ενεργειακής απόδοσης.

    Ομως για τα παλιά κτήρια και ειδικά με το να είναι υποχρεωτική για το κτήριο ολόκληρο (αν νοικιάζονται ή μεταβιβάζονται μερικά διαμερίσματα) διαφωνώ κάθετα.

    Το θεωρώ ανεδαφικό, ουτοπικό και ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ για τους εξής λόγους:

    Σκεφτείτε το εξής (απόλυτα λογικό παράδειγμα και το οποίο σύμβαίνει σήμερα):
    Εστω μια πολυκατοικία 10-15 ετών με 10 διαμερίσματα.
    Κάποιος από τους ιδιοκτήτες θέλει να νοικιάσει το δικό του διαμέρισμα.
    Ετσι όπως είναι η διατύπωση στο νομοσχέδιο (αφορά το «κτήριο» ολόκληρο και ΟΧΙ το συγκεκριμένο διαμέρισμα) θα πρέπει να υπάρξει μελέτη ενεργειακής απόδοσης για ΟΛΗ την πολυκατοικία.
    Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες που δεν τους αφορά το θέμα δεν συμφωνούν να το κάνουν (δηλ. να πληρώσουν).
    Τι θα γίνει; Ο (ένας και μόνος που νοικιάζει διαμερίσμα) ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει για όλη την πολυκατοικία;
    Ή οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες (που, επαναλαμβάνω, δεν τους αφορά το θέμα: δεν νοικιάζουν, δεν μεταβιβάζουν) θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για κάτι που δεν τους αφορά;

    Η διατύπωση για τα υπάρχοντα κτήρια, και ιδιαίτερα τις πολυκατοικίες, πρέπει να αλλάξει και να αναφέρεται σε ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ και ΟΧΙ σε «ΚΤΗΡΙΟ».

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:19 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ

    ΑΝ ΦΡΟΝΤΊΣΕΤΕ ΤΟΙ ΕΝΕΡΓΙΑΚΕΣ ΑΠΟΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΥΣΗΜΩΝ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΙΑΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ

    ΟΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΥΨΗΛΕς ΕΝΕΡΓΙΑΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ
    ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΕΔΩΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ

    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΛΗΣΗ

    ΟΥΤΕ ΤΟ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΑΝ ΕΙΑΝΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΗΣΜΕΝΗ Η ΧΡΗΣΗ

    ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ

    ΣΥΓΝΩΜΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΖΗΤΑΤΑΙ ΠΑΛΙ……..

    P.S. ΙΔΙΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΚΙΝΙΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:11 | Χ. Πιστοφίδης

    ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ: ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΤΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ-ΚΟΝΣΕΡΒΑ ΠΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ

    Σε πάρα πολλές παλιές πολυκατοικίες (που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη βελτιώσεων) δεν υπάρχει κανονισμός και επικρατεί χάος σε ό,τι αφορά τα κοινόχρηστα. Πολύ εύκολα βρίσκεται κάποιος που δεν συμφωνεί με την όποια (αυθαίρετη) κατανομή, και μπλοκάρεται έτσι ολόκληρη την πολυκατοικία.

    Μέχρι τη δεκαετία του 70 ήταν σύνηθες φαινόμενο η δυσαναλογία χιλιοστών οικοπέδου και αξίας των οριζόντιων ιδιοκτησιών, όπως ορίζει ο νόμος. Σήμερα που οι οικοδομές αυτές χρειάζονται εκτενείς και πολυέξοδες βελτιώσεις, πώς θα γίνει η κατανομή των δαπανών; Με τα χιλιοστά ιδιοκτησίας ή με το εμβαδόν; Αν δεν υπάρχει κανονισμός, οι πολυκατοικίες αυτές είναι αδύνατον να εκσυγχρονιστούν. Όλο και κάποιοι δεν θα συμφωνούν, άρα στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχουν τριβές και δικαστικές διαμάχες αντί για έργα.

    Μπορείτε να φτιάξετε έναν κανονισμό-κονσέρβα που να ισχύει ΑΥΤΟΜΑΤΑ για τις πολυκατοικίες αυτές. Θα ανακουφίσετε τους πολίτες και τα δικαστήρια, και θα βοηθήσετε να εκσυγχρονιστούν αυτές οι οικοδομές που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Σκεφτείτε το σοβαρά, σας παρακαλώ. Δεν στοιχίζει τίποτε!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | ΑΝΕΣΤΗΣ

    Να έχετε υπόψιν σας ότι πολοί θέλουν ένα σπίτι να βάλουν την οικογένεια τους μέσα. Εσεις αυξάνετε το κόστος. Πως οι νέοι θα φτιαξουν οικογένεια. Και μετά η υπογενητικότητα τι θα γίνει. Δεν έχουμε να φάμε και θελουμε ραπανάκια για την όρεξη. ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ. δεν παίρνουμε όλοι τον δικό σας μισθό.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:59 | Νικος

    Το μετρο το θεωρω παρα πολυ καλο.πιστευω οτι θα βοηθησει στην εξοικονομηση οχι μονο ενεργειας και χρηματων αλλα θα βοηθησει και τους ελευθερους επαγγελματιες στην δυσκολη περιοδο που διανυουμε.Επισης θα ηθελα να συμφωνησω με ενα αλλο συμπατριωτη σχετικα με τα τζακια στις πολεις.Αποψη μου ειναι να μπαινουν μονο τζακια πιστοποιημενα και αυτα τα ενεργειακα τα οποια οχι μονο δεν ρυπαινουν το περιβαλλον οσο τα συμβατικα αλλα χρησιμοποιουνται και για θερμανση με πολυ καλες αποδοσεις (εννοω μονο τα πιστοποιημενα με CE) .Στην Ευρωπη -Ιταλια,Γαλλια,Αγγλια-επιδοτουνται εως και 50%. Ευχαριστω για τον χρονο σας .

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:43 | Γεώργιος Νικολαΐδης

    Η δική μου προσθήκη σχολίου σχετίζεται με μια ιδέα που είχα, όπου το κάθε σπίτι θα μπορούσε να έχει μια «έξυπνη κάρτα» η οποία να συνδέεται με βάση δεδομένων όπου να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του κάθε σπιτιού. Το παραπάνω θα μπορούσε να συνδυάζει στοιχεία σχετικά με το σπίτι, όπως εθνικό κτηματολόγιο, πότε κτίστηκε, άδειες, συμβόλαια, ιδιοκτήτες, κλπ, όπως επίσης και τα στοιχεία της ενεργειακής απόδοσης, τα οποία κάθε φορά που γίνεται κάποια ενεργειακή αλλαγή στο σπίτι θα δίδεται το ανάλογο certificate από τον εργολάβο (οπότε θα αναγκάζεται να δίνει την ανάλογη απόδειξη!!) και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα «αναβαθμίζεται» και η «ενεργειακή κλάση» του σπιτιού, το οποίο θα είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη, γιατί θα ανεβάζει τη αξία του, χωρίς όμως να επιβαρύνει τον φορολογούμενο για να μην δημιουργηθεί αντικίνητρο.
    Τα διάφορα παραπάνω στοιχεία θα μπορούν να είναι στην βάση δεδομένων στην οποία να μπορεί να γίνεται update π.χ. μέσω ΚΕΠ, ή μέσω πολεοδομικών γραφείων, ή/και άλλων «συν-χειριζόμενων» υπηρεσιών, όπως ΔΥΟ κλπ.
    Συν της άλλης η βάση δεδομένων θα μπορούσε να έχει και portal για τους απλούς χρήστες οι οποίοι θα μπορούσαν να ελέγξουν αν τα στοιχεία εργασιών που τους λέει κάποιος ιδιοκτήτης όταν πουλάει ή ενοικιάζει το σπίτι του είναι αληθινά ή όχι.
    Θα μπορούσα να πάω πολύ πάρα πέρα με τις περαιτέρω δυνατότητες ενός τέτοιου συστήματος αλλά το αφήνω προς ο παρών εκεί!
    Πάντως γνωρίζω ότι π.χ. στην Αγγλία στην οποία είχα ζήσει πολλά χρόνια, από πρόπερσι αυτός ο ενεργειακός «φάκελος» του σπιτιού χρειάζεται για να το πουλήσεις ή να το ενοικιάσεις.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:54 | Κων/νος Τρεμπέλης

    Νομίζω δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς επί της αρχής του Σχεδίου της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

    Ομως θα περίμενα (όπως και χιλίαδες άλλοι πολίτες) στα πλαίσια της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης παλαιών κτιρίων την ξεκάθαρη απόφασή σας (.. και πρότασή σας) για το πρόγραμμα της επιδότησης παρεμβάσεων σε καυστήρες και αντικατάστασης των παλαιών (ξύλινων)κουφωμάτων κατοικιών με σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου που εξασφαλίζουν καλύτερη θερμομόνωση.
    Και φυσικά η επιδότηση αυτή θα έχει νόημα αν χρηματοδοτεί τουλάχιστον το 50% του συνολικού κόστους και όχι με εφευρήματα του τύπου έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος ή χαμηλότοκος δανεισμός.
    Στην αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων θα προχωρήσουν ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων, χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων (μέχρι 30.000 ευρώ) και όχι οι πλούσιοι οι οποίοι ήδη διαθέτουν σύγχρονες κατοικίες με καλή ενεργειακή απόδοση.
    Το μέτρο αυτό όπως πολύ καλά γνωρίζετε είχε ήδη προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για λόγους που δεν αφορούν τον μέσο πολίτη έχει «παγώσει».
    Σε όλα αυτά θα ήταν σκόπιμο να λάβετε υπ’όψη σας και τον κλάδο των κατασκευαστών κουφωμάτων, για τους οποίους ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της αντικατάστασης κουφωμάτων θα ήταν μια καλή ανάσα σε μια παγωμένη αγορά στον κατασκευαστικό τομέα για τους γνωστούς λόγους.

    Σας ευχαριστώ θερμά και Καλή επιτυχία.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 11:38 | Αντώνης Μιχαλόπουλος

    Η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα ούτε σε άλλους ρύπους οι οποίοι επηρεάζουν μόνο το μικροκλίμα.
    Η κλιματική αλλαγή έχει σχέση με τις φάσεις κλιματικών αλλαγών της Γης που από γεννήσεως της έχει υποστεί διάφορες ανακατατάξεις και οι οποίες οφείλονται στη θέση της με τον Ήλιο και τους άλλου πλανήτες.

    Και επειδή ο κόσμος κοιμάται όρθιος επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον κατευθύνουν εκεί που θέλουν οι πολιτικοί (έλληνες ή ξένοι) ευθαρσώς σας λέω με τη σειρά μου ότι το λιώσιμο των πάγων και όλες αυτές οι μπαρούφες που ακούμε γίνεται μεθοδικά με λέϊζερ από το διάστημα έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι τρομέρες πηγές ενέργειας που έχουν οι δύο πόλοι καθώς και τα μεταλλεύματα πυ υπάρχουν εκεί και των οποίων η εξόρυξη είναι αδύνατη με τις υπάρχουσες συνθήκες.

    Με βάση αυτά,χρησιμοποιούν όλα τα κράτη την πράσινη ενέργεια και την πράσινη ανάπτυξη και όλα αυτά τα «πράσινα άλογα» για να ωθήσουν την οικονομία σε άλλους δρόμους κάθετα και οριζόντια.

    Εδώ λοιπόν καλούμαστε να σχολιάσουμε την μέγιστη ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.
    Αναρωτιέμαι γιατί να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία για τα παλαιά ακίνητα.Ούδείς λόγος υπάρχει.Θεωρώ ότι το μέτρο θετικό ή αρνητικό δεν θα το κρίνω πρέπει να εφαρμοστεί γιατί έτσι πρέπει αλλά τουλάχιστον τα παλαιά κτήρια δεν έχει νόημα να έχουν τέτοιο πιστοποιητικό διότι ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανείς μας δεν μπορεί να ξαναγίνει 15 ετών για παράδειγμα.

    Σπίτια παλαιά είναι παλαιά και το κόστος για την ανακαίνιση τους είναι τρομερό για τους ιδιοκτήτες.
    Αν είναι να δώσουν 40000-100000 ευρώ για να τα κάνουν αποδοτικά ενεργειακά,δίνουν άλλα τόσα και πηγαίνουν σε ένα καινούργιο σπίτι που όντως θα έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
    Το παλαιό θα κατεδαφιστεί ή θα ενοικιαστεί σε Πακιστανούς και έτσι η οικονομία θα τραβάει το δρόμο της.
    Όσον αφορά τους καυστήρες και τους επιθεωρητές για να έχουν δουλειά δηλαδή κάποιοι, θα συμφωνήσω αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν με λάθος τρόπο όλες αυτές οι ενέργειες όπως έγινε στα τέλη κυκλοφορίας.

    Παρ’επιπτόντως ,μήπως έχετε υπόψη σας κυρία Μπιρμπίλη αν μια γέφυρα Περάματος-Σαλαμίνας θα ήταν αποδοτική ενεργειακά ;

    Μια απάντηση παρακαλώ θα την ήθελα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 11:55 | Χαρά Καπότου

    Κυρία Μπιρμπίλη,

    Με χαρά υποδεχόμαστε το νομοσχέδιο για τις προυποθέσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

    Ωστόσο δεν διάβασα πουθενά για την εγκατάσταση πράσινων στεγών- φυτεμένων δωμάτων που είναι μία σημαντική παρέμβαση που μπορεί να γίνει στα κτίρια και να μειώσει δραστικά εώς να μηδενίσει την χρήση των κλιματιστικών αλλά και να μειώσει στο 1/3 την χρήση θέρμανσης.Επίσης συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση του μικροκλίματος αλλά και στην μείωση (σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες) του φαινομένου του θερμοκηπίου.Τα οφέλη από την εγκατάσταση πράσινων στεγών είναι γνωστά και η εφαρμογή τους πολύ διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.
    Σας αναφέρω ενδεικτικά μερικά από αυτά :
    Εξοικονόμηση ενέργειας, Αντιπλημμυρική προστασία, Προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, Ηχομόνωση, Παραγωγή οξυγόνου, Μείωση των θερμικών νησίδων κ.α.

    Πέρα από τα περιβαλλοντολογικά οφέλη η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται είναι πολύ σοβαρή και αποτελεί επένδυση και σημαντικό μέσο μείωσης των λειτουργικών εξόδων.

    Η εφαρμογή των πράσινων στεγών στα δημόσια κτίρια, στα σχολεία κλπ. θα μπορούσε να σας εξασφαλίσει πολύ σοβαρά έσοδα για την οικονομία μας.

    Μπορείτε να δείτε κάποια στοιχεία σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούμε να επιτύχουμε από την εγκατάσταση πράσινων στεγών στην έρευνα που έχει κάνει το ΕΜΠ για την οικοστέγη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην Πλατεία Συντάγματος( Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2008)

    Ειδικά στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα αποτελεί και ένα μέσο αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος καθώς τα περιθώρια από την αλόγιστη οικοδομική δραστηριότητα είναι πολύ στενά.

    Θα ήθελα λοιπόν να σας επισημάνω την αναγκαιότητα ένταξης των πράσινων στεγών στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

    Με την ελπίδα ότι θα εξετάσετε το θέμα ένταξής τους στο νομοσχέδιο , σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

    Ευχαριστώ για την δυνατότητα επικοινωνίας.

    Χαρά Καπότου

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:56 | Thanos

    Το μετρο ειναι αρνητικο!
    Απλα θα αυξανει το κοστος μιας οικοδομης, πωλησης, ενοικιασης ακινητου, κτλ…

    Παλι οι μεγαλομηχανικοι και εργολαβοι θα φανε!

    Δωστε στο λαο, γιατι θα μεινετε με τους Πακιστανους στο τελος!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:35 | Γιάννης Θεοφιλόπουλος

    Το νομοσχέδιο αυτό είναι πολύ καλό γιά το περιβάλλον και έπρεπε να ίσχυε εδώ και χρόνια. Γιά τα νέα κτίρια είμαι απόλυτα σύμφωνος, αλλά γιά τα παλιά έχω τις επιφυλάξεις μου.
    Ουσιαστικά δημιουργείτε ένα είδος (ΚΤΕΟ) κτιρίων όπου ο πολίτης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πληρώνει χαράτσι με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του.Γιατί ένα επιθεωρημένο κτίριο πρέπει να ξαναεπιθεωρηθεί? Θα χαλάσουν οι μονώσεις του?
    Όσον αφορά τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά επιβάλλεται ο περιοδικός έλεγχος τους τόσο γιά την εκπεμπόμενη στάθμη θορύβου αλλά και γιά την εκπομπή των καυσαερίων του καυστήρα.
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ το νομοθέτημα πρέπει να απαγορεύει την χρήση τζακιών εντός των πόλεων χωρίς την χρήση φίλτρων καπνού γιατί δημιουργούν προβλήματα στα γειτονικά σπίτια,πρέπει δε τα φίλτρα τους να επιθωρούνται περιοδικά.
    Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει επιδοτήσεις για την αντικατάσταση παραθύρων μονώσεων κλπ.
    Για την επιδότηση έθετε ως όρο οι εργασίες να γίνουν σε όλο το κτίριο και απαραίτητα όλες (αλλαγή παραθύρων καυστήρα μόνωση κλπ)
    Επειδή τα πλείστα των κτιρίων έχουν πολλούς ιδιοκτήτες στήν πράξη σε ελάχιστες περιπτώσεις θα υπήρχε συμφωνία των ιδιοκτητων.
    Γι΄αυτό πρέπει οι επιδοτήσεις να δοθούν ανά ιδιοκτήτη και ανάλογα με το τι θέλει να κάνει.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 08:58 | Νίκος

    Νομίζω ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα κτίρια των πολιτών ώστε να το θέτετε ως ύψιστη προτεραιότητα.

    Το ότι σας πιέζει η ευρωπαική ένωση για τα ενεργειακά της προβλήματα δεν θα πρέπει κατά βάση να είναι και δικά μας.

    Εάν πάλι θέλετε να δώσετε προτεραιότητα στην πράσινη ενέργεια,οικολογία και τα λοιπά, ξεκινήστε από εργοστάσια, καθαρίστε ποταμούς, αυξήστε την πυροσβεστική δύναμη, δημιουργήστε βάσεις για πιο υπεύθυνους πολίτες, δώστε σημαντικά κίνητρα για αυτοκίνητα τεχνολογίας υδρογόνου και ανοίξτε αντίστοιχα πρατήρια, εγκαταστήστε παντού ηλιακά πάρκα για να γίνουμε επιτέλους ανεξάρτητη χώρα, δημιουργήστε εργοστάσια παραγωγής πράσινης ενέργειας και προιόντων με ελληνικό σήμα με Ελληνες επιστήμονες και μετά ασχοληθήτε με τα κτίρια των πολιτών.

    Πάντως καλά θα κάνετε να γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολλές ευκαιρίες χάνονται.
    Απλά θέλει λίγη τόλμη και να δώσετε το ερέθισμα στον λαό ώστε να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι μπορεί και αυτός να συμμετάσχει σε κάτι «δυνατό».

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:11 | Κυριακή Σ.

    Ο ορος «ριζικά ανακαινιζόμενο κτιριο» κρυβει παγιδα για τα ελληνικά δεδομενα. Κανεις δε θα δηλωσει ο,τι ανακαινιζει ριζικά για να αποφυγει τις επεμβασεις που θα επρεπε να κανει για να καλυτερευσει την ενεργειακη αποδωση του κτιριου του.
    Ας ζητησουμε απο τις πολεοδομιες να μας δημοσιευσουν στοιχεια για τον αριθμό των αδειων που εκδόθηκαν για τετοιου ειδους κτίρια.
    Απο επαγγελματική μου εμπειρία ως μηχανικός για το πολεοδομικό συγγρότημα της Θεσσαλονικης ο αριθμός των αδειών ειναι πολυ μικρός εως γελοίος.
    Η ριζική ανακαίνιση κτιρίου -(εαν αφορά χώρους απο 1000 τμ. και πανω)- περιοριζεται σε πολυ μικρό αριθμό κτιρίων.
    Δυστυχώς οχι μόνο δε θα υποχρεώνεται καποιος που ανακαινίζει μικρότερο κτίριο να λάβει μετρα για την ενεργειακή απόδωση του κτιρίου του, αλλα θα διαφευγουν ετσι δημόσιες εισφορές απο πολεοδομικές άδειες που δεν θα εκδοθουν.(αφου δεν επιβάλεται!!!). (Εσοδα που τόσο πολύ τα χρειάζεται το κράτος).

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 23:32 | Λεωνίδας

    Αγαπητή κυρία υπουργέ

    Τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο είναι εκτός του πεδίου γνώσεών μου και δεν μπορώ να κάνω κάποιο εξειδικευμένο σχόλιο επί του σχεδίου. Έχω επίσης την εντύπωση ότι αυτό το νομοσχέδιο θα έχει το ρεκόρ των λιγότερων σχολίων, ακριβώς επειδή δεν είναι στο γνωστικό αντικείμενο των περισσότερων πολιτών. Γι’αυτό, νομίζω ότι τα σχόλια που θα λάβετε, θα είναι και πολύ ουσιαστικά, σε σχέση με αυτά που γίνονται στα άλλα νομοσχέδια που αναρτώνται, για τα οποία ο καθένας έχει τεκμηριωμένη, ή
    «τεκμηριωμένη» άποψη επί παντός.

    Είμαι σίγουρος πάντως ότι οι προυποθέσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων θα είναι το πρώτο πράγμα που θα καταστρατηγείται στις αναγειρόμενες οικοδομές, χάρη στους «τίμιους» έλληνες εργολάβους και τους «έξυπνους» έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων. Έχετε μπροστά σας ένα τιτάνιο έργο ως κυβέρνηση και οι πολεοδομικές υπηρεσίες είναι οι πλέον διεφθαρμένες σε όλο τον δημόσιο τομέα. Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εστιάσετε και εκεί για την εφρμογή του νόμου αυτού – και μάλλον αυτό προϋποθέτει συνεργασία και με άλλα υπουργεία.

    Στο δύσκολο έργο της συνύπαρξης με κάθε λογής τυχάρπαστους στις δημόσιες υπηρεσίες και της διοίκησης του απίθανου ελληνικού κράτους, σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία!