Άρθρο 7 Έλεγχος των εργασιών δόμησης

1. Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών επιβάλλεται με ευθύνη του ενδιαφερόμενου:

α. θεώρηση της μελέτης ασφάλειας και υγείας του έργου από την αρμόδια Επιθεώρησης Εργασίας.

β. θεώρηση της άδειας δόμησης από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα.

2. Με την έκδοση της άδειας δόμησης τοποθετείται σε πλαίσιο, πινακίδα του έργου από κατάλληλο σταθερό υλικό, στην οποία αναγράφεται με ευκρίνεια ο αριθμός και η χρονολογία έκδοσης της αδείας, η εκδούσα Αρχή, τα στοιχεία των μελετητών  και των  επιβλεπόντων μηχανικών καθώς και στοιχεία επικοινωνίας τους. Η πινακίδα ελάχιστων διαστάσεων 0.50Χ0.70μ. τοποθετείται σε εμφανές σημείο του ακινήτου, σε ύψος άνω του 1.20μ. από το έδαφος.

Στο εργοτάξιο επιβάλλεται η διατήρηση αντιγράφων της άδειας δόμησης και των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες εκτελούνται οι εργασίες.

Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο άμεσης διακοπής οικοδομικών εργασιών από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία ενημερώνει άμεσα και την αρμόδια αστυνομική αρχή.

3. Καθιερώνονται υποχρεωτικοί έλεγχοι για κάθε έργο που εκτελείται με άδεια δόμησης. Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά Ελεγκτή Δόμησης του Κεφαλαίου Β’ με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης.

4. Οι έλεγχοι διενεργούνται στα εξής στάδια:

α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλισμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου.

Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του χρησιμοποιημένου οπλισμού και των υλικών, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσεων και των διαστάσεων του κτιρίου.

β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας.

Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύψος, τη θέση του κτιρίου, το είδος της τοιχοποιίας, της επαρκούς θερμομόνωσης του κτιρίου, την τήρηση του εύρους του αντισεισμικού αρμού, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων.

γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.

5. Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που προβλέπονται από την άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο αριθμός των ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργου, η διενέργεια των ελέγχων ανά ειδικότητα Μηχανικού και έργο, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

6. Ο Γενικός Επιβλέπων βάσει της άδειας δόμησης υποχρεούται να ενημερώνει δέκα (10) ημέρες πριν την ολοκλήρωση κάθε σταδίου την Υ.ΔΟΜ. Οι έλεγχοι διενεργούνται το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την ορισθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε σταδίου.

7. Η Υ.ΔΟΜ. ενημερώνει ηλεκτρονικά την ΕΥΕΔΕΝ του ΥΠΕΚΑ, η οποία ορίζει αυθημερόν με ηλεκτρονική κλήρωση τον Ελεγκτή Δόμησης και τον ενημερώνει σχετικά, καθώς και τον κύριο του έργου και τον Γενικό Επιβλέποντα.

8. Οι υποχρεωτικοί έλεγχοι διενεργούνται από τον ορισθέντα Ελεγκτή Δόμησης με την παρουσία του Επιβλέποντα Μηχανικού και αφού προηγουμένως έχουν συμπληρωθεί από αυτόν τα προβλεπόμενα στοιχεία για τη δημιουργία της Ταυτότητας Κτιρίου.

9. α. Στην περίπτωση που:

i) οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης, επιβάλλεται σε βάρος του μελετητή μηχανικού η κύρωση της απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

ii) οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού η κύρωση της απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

β. Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που είχε ο ίδιος προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και τον ελεγκτή δόμησης για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών.

γ. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου του άρθρου 17 και κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999, καταγράφονται στο μητρώο του άρθρου 8 και κοινοποιούνται στις ΥΔΟΜ, οι οποίες τηρούν μητρώο των μηχανικών, στους οποίους επιβάλλονται οι ποινές της παρούσας παραγράφου και μεριμνούν για την εκτέλεσή τους.

δ. Σε περίπτωση υποτροπής για δεύτερη φορά καθώς και όταν οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε  παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε περιοχές NATURA τα όρια των κυρώσεων  διπλασιάζονται.

ε. Σε περίπτωση υποτροπής για τρίτη φορά οι παραπάνω κυρώσεις  είναι οριστικές.

στ. Οι αρμόδιοι ελεγκτές δόμησης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης υποχρεούνται αμελλητί να ενημερώσουν εγγράφως το Εποπτικό Συμβούλιο του άρθρου 17 μόλις διαπιστώσουν την τέλεση παραβάσεων της παρούσας παραγράφου.

10. Για μικρές παραβάσεις στη δόμηση επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου του άρθρου 17 και κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζονται οι παραβάσεις που χαρακτηρίζονται μικρές κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου. Με όμοια απόφαση αναπροσαρμόζεται κάθε δύο έτη το ύψος των προστίμων του πρώτου εδαφίου.

11. Οι Επιβλέποντες Μηχανικοί σφραγίζουν το πιστοποιητικό πληρότητας κατά το Άρθρο 3 του Ν. 3843/2010 και διενεργείται η τελευταία αυτοψία.

Μετά την τελευταία αυτοψία, εκδίδεται από την Υ.ΔΟΜ. το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.) και ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και ο κύριος του έργου για να διατυπώσει τυχόν αντιρρήσεις.

12. Μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής,  για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Υ.ΔΟΜ., η οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και εκδίδει σχετική βεβαίωση.

13. Η οικοδομή ή τμήμα της με αυτοτελή λειτουργία θεωρούνται περατωμένα αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό.

14. Θεώρηση της αδείας δόμησης μπορεί να γίνει και για περατωμένο τμήμα της οικοδομής, εφόσον αποτελείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία.

Μετά την θεώρησή της, η έγκριση και η άδεια δόμησης παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο αποπερατώθηκε.

  • 16 Αυγούστου 2011, 20:26 | N.Zαχαριάς , ATM

    Με τις οικίες διατάξεις του άρθρου 7 προβλέπονται υποχρεωτικοί έλεγχοι στα διάφορα στάδια των εργασιών στην οικοδομή στους χρόνους που ορίζονται.
    Σε καμία όμως διάταξη του ίδιου άρθρου δεν αναφέρεται τι γίνεται αν δεν τηρούνται οι χρόνοι αυτοί.
    Επειδή δεν είναι δυνατό να σταματά η πρόοδος των εργασιών, στην οικοδομή θα πρέπει να θεωρείται το στάδιο αυτό ως να έχει ελεγχθεί.
    Ν.Ζαχαριάς
    ΑΤΜ

  • 16 Αυγούστου 2011, 20:11 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

    (αρθ. 7 παρ 4)

    Ενα σημαντικό πρόβλημα των κτίριων όπως κατασκευάζονται σήμερα είναι η εκ των υστέρων διάνοιξη οδεύσεων γαι τις ΗΜ εγκαταστάσεις με τραυματισμό του φέροντα οργανισμού. Στις μελέτες πρέπει να προβλέπονται οι οδεύσεις και να ελέγχεται η υλοποίησή τους.
    Στο τέλος της παραγράφου 4α να προστεθεί : ….., τη θεμελιακή γείωση και τις οδεύσεις των εγκαταστάσεων.

    Αρθρο 7 παρ 8.

    Στο έργο δεν υπάρχει συνήθως ένας επιβλέπων μηχανικός αλλά επιβλέποντες μηχανικοί διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα των εργασιών σε μια οικοδομή.
    Να τροποιηθεί η παρ.8 ως εξής :Οι υποχρεωτικοί έλεγχοι ………με την παρουσία των Επιβλεπόντων Μηχανικών και……συμπληρωθούν από αυτούς τα προβλεπόμενα……..Κτιρίου.

  • Νομίζω ότι αρκεί ένας έλεγχος με την αποπεράτωση του κτιρίου . Ο έλεγχος του οπλισμού πάντοτε γίνεται απο τον επιβλέποντα διότι φοβάται μελλοντικές ευθύνες ποινικές απο σεισμούς .Ουδείς σήμερα παρανομεί σε σχέση με τον οπλισμό του κτιρίου . Επίσης την θερμομόνωση και τον αρμό όλοι των τηρούν ,πρόκειται για πολύ μικρή δαπάνη και όλοι θέλουν να μην ξοδεύουν πανάκριβη ενέργεια και γι αυτό ενδιαφέρονται όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές και οι οικοπεδούχοι .

  • 16 Αυγούστου 2011, 18:06 | Κώστας Βλάσσης

    Με δεδομένο ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η κατασκευή των θεμελιώσεων εργων οπλισμένου σκυροδέματος γίνονται σε βαθυ όρυγμα είτε και με χαλαρά τα εδάφη είτε και κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (καιρός βροχερός κλπ), ώστε η ολη κατασκευή (εκσκαφη, καλούπωμα, τοποθέτηση οπλισμου και σκυροδέτηση) να επιβέλεται να γίνουν ταχύτατα,ας πούμε σαν <>, προτεινεται το εδαφιο α της παραγραφου 4 να διατυπωθει ως εξής:
    »α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση μερους ή ολων των ξυλοτύπων της θεμελίωσης και των τοιχίων υπογείου και του οπλισμού των, σε μία ή σε περισσότερες φάσεις της κατασκυής μέχρι την ολοκλήρωση τους. Ο έλεγχος επιτρέπεται να γίνει και αμέσως μετά την σκυροδέτηση, προκειμένου για επαρκώς αιτιολογημενα του επείγοντος χαρακτήρα των κατασκευών.»
    Πέραν αυτών προτείνεται η κατάργηση του ελέγχου του οπλισμού των κατασκευών αυτου του εδαφίου. Δεν ειναι πιό σημαντικης σημασιας αυτός ο οπλισμος έναντι, ας πουμε, του οπισμου των υποστηλωμάτων των λοιπών ορόφων…

  • 11 Αυγούστου 2011, 12:25 | ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ

    Είμαι εδώ και 17 χρόνια υπάλληλος σε Πολεοδομία της Αττικής από τις θεωρούμενες ότι λειτουργούν σωστά, σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδιωτών μηχανικών που εξυπηρετούμε. Θεωρώ ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι λάθος όσον αφορά την κατάργηση των ελέγχων από την Υπηρεσία, όπως γίνεται μέχρι τώρα, για τους ακόλουθους λόγους:
    Η μέχρι τώρα εμπειρία μου, σε συνδυασμό με συζητήσεις που γίνονται με συναδέλφους ιδιώτες μηχανικούς έχει δείξει ότι:
    Υπάρχουν υπάλληλοι μηχανικοί υπεύθυνοι και γνώστες του αντικειμένου, υπάλληλοι λιγότερο υπεύθυνοι και λιγότερο γνώστες και κακοί υπάλληλοι.
    Υπάρχουν ιδιώτες μηχανικοί υπεύθυνοι και γνώστες του αντικειμένου, μηχανικοί λιγότερο υπεύθυνοι και λιγότερο γνώστες, μηχανικοί νέοι και άπειροι και κακοί μηχανικοί.
    Και κατά κανόνα υπάρχουν ιδιοκτήτες που κοιτούν να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερο, εφ όσον πιέσουν τον μηχανικό όσο μπορούν περισσότερο, ψάχνοντας να βρουν τον περισσότερο «ελαστικό» μηχανικό ή κάποιον νέο και άπειρο μηχανικό (το έχω πάθει) ώστε είτε ακόμα και εξαπατώντας, είτε με πλάγια μέσα, να επιτύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Και, επειδή ο ιδιοκτήτης είναι ο εργοδότης, αυτός είναι που επιλέγει τον μηχανικό. Συνήθως με κριτήρια είτε την χαμηλότερη τιμή, είτε την ελαστικότητα στις πιέσεις. Πάντοτε όμως έτοιμοι να αποδώσουν το τυχόν «λάθος» είτε στον μηχανικό τους, στον οποίο αυτοί χωρίς να ξέρουν τάχα υπάκουσαν, είτε στην Υπηρεσία που έβαλε την σφραγίδα.
    Στην δική μας Υπηρεσία, που ευτυχώς έχει αντιμετωπίσει οικόπεδα μόνο εντός σχεδίου, οι νέες οικοδομές, στις οποίες τα πράγματα είναι σαφέστερα, αποτελούν μειοψηφία στις άδειες που εκδίδονται. Πολύ μεγάλο ποσοστό αφορούν προσθήκες με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά έλεγχο υπάρχοντος, ενισχύσεις κλπ. Κυριολεκτικά ελάχιστες είναι οι άδειες που εκδίδονται χωρίς παρατηρήσεις είτε στα αρχιτεκτονικά, είτε στα στατικά, είτε στα μηχανολογικά. Παρατηρήσεις που επίσης αφορούν είτε στο τοπογραφικό, είτε στο δικαίωμα στην δόμηση για τις προσθήκες κυρίως, είτε σε κάποιο αυθαίρετο του συνιδιοκτήτη είτε σε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι ασχολούμενοι με άδειες, είτε ως υπάλληλοι, είτε ως ιδιώτες μηχανικοί τα γνωρίζουν πολυ καλά.
    Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ την απουσία ελέγχου των μελετών από την Πολεοδομία πριν την έκδοση της άδειας εξαιρετικά επικίνδυνη και γενεσιουργό αιτία μελλοντικών προβλημάτων για τους ακόλουθους λόγους:
    Είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι θα γίνονται τρεις έλεγχοι σε κάθε οικοδομή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι και ο ένας θα είναι πρόβλημα για να γίνει. Και αυτός μετά την ολοκλήρωση της οικοδομής.Ο ελεγκτής το πολύ να ελέγχει αν εφαρμόσθηκαν τα σχέδια. Δεν είναι σε θέση να ελέγξει, στα όρθια, επί τόπου του έργου, το διάγραμμα κάλυψης, ιδίως σε προσθήκες κλπ και πολύ περισσότερο τον στατικό υπολογισμό! Αστειευόμαστε; Και έστω ότι διαπιστώνει λάθη στους υπολογισμούς. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΝΗ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΛΛΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ! Στην σεισμογενή Ελλάδα ζούμε! Αν το έργο έχει ολοκληρωθεί με λάθος στατικούς υπολογισμούς, άρα είναι επικίνδυνο, τι κάνουμε; Το γκρεμίζουμε; Κάνουμε ενισχύσεις σε μόλις περαιωμένη οικοδομή; Και ποιός επιβαρύνεται; Ο ιδιοκτήτης που έχει στα χέρια του νόμιμη άδεια; Ο νέος και άπειρος μηχανικός που δεν έχει περιουσία να πουλήσει ώστε να τον αποζημιώσει και καταστρέφεται; Το αυθαίρετο τμήμα που κατασκευάζεται από λάθος ερμηνεία του νόμου γκρεμίζεται; Αν η οικοδομή είναι ημιτελής, σταματάνε τα συνεργεία μέχρι να εγκριθεί η σωστή μελέτη και να κατασκευασθεί νέος ξυλότυπος μετά την αποξήλωση του παλιού; Και περιμένουν τα συνεργεία και ο εργολάβος; ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ; Θα είναι λιγότερο ελαστικός από τον κακό υπάλληλο ο ιδιώτης ελεγκτής;
    Ο έλεγχος των σχεδίων είναι απαραίτητος πριν την κατασκευή. Οι όποιες διορθώσεις μπορούν να προκαλέσουν μόνο κάποια καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας. Όμως αυτό είναι το ζητούμενο; Και ένας σχετικά άπειρος υπάλληλος είναι ένα δεύτερο μάτι στην μελέτη και αποτελεί ασφάλεια για τον μελετητή και για το έργο. Ο έλεγχος πριν την έκδοση της άδειας, η πρόληψη, εγγυάται ασφαλέστερες και νόμιμες κατασκευές. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ή και κατά την κατασκευή, τα όποια λάθη, εσκεμμένα ή αθέλητα, και δύσκολο είναι να βρεθούν και πιο δύσκολο να αποκατασταθούν. Οι παλιότεροι γνωρίζουν πως όταν, επί χούντας, για ένα διάστημα εκδίδονταν άδειες μόνο με ευθύνη του μηχανικού, η σφραγίδα ΑΝΕΥ ΕΛΕΓΧΟΥ έχει καλύψει μύριες όσες αμαρτίες. Άπό μια τυχαία δειγματοληψία στα φύλλα ελέγχου αδειών που έχουν εκδοθεί δείχνει ότι ελαχιστότατες, καμμία ουσιαστικά, δεν έχει κάποιες παρατηρήσεις σε κάποιο στάδιο του ελέγχου. Χωρίς προηγούμενο έλεγχο, τα λάθη αυτά, αρκετά σημαντικά τα περισσότερα και τερατώδη κάποια, θα υλοποιούνται στην οικοδομή! Και πρακτικά κανείς δεν θα τολμά να τα εντοπίσει και διορθώσει, φοβούμενος τις συνέπειες!
    Όσοι ασχολούνται με άδειες γνωρίζουν ότι η βασική πηγή των πάσης φύσεως παρανομιών είναι η θέληση του ιδιοκτήτη να μεγιστοποιήσει το όφελός του, ακόμα και παρά τον Νόμο. Από εκεί ξεκινούν οι ασφυκτικές πιέσεις στον μηχανικό, η προτίμηση στον λιγότερο «αυστηρό» και η μεταφορά της πίεσης στον υπάλληλο… Ένας πλήρης και καθ όλα νόμιμος φάκελος δεν έχει ανάγκη από καμμιά «βοήθεια»! Ο έλεγχος του φακέλου και την νομιμότητα και την ασφάλεια της οικοδομής εξασφαλίζει και τον μηχανικό θωρακίζει απέναντι στις πιέσεις και στο ανθρώπινο λάθος.
    Η στελέχωση των Πολεοδομιών με το κατάλληλο προσωπικό, η αντιμετώπιση της πολυνομίας και των κενών της νομοθεσίας, η εξασφάλιση των ελέγχων και της διαφάνειας αποτελούν έργο της Διοίκησης. Φρονώ ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Κράτους στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από την κατάργηση θέσεων προσωπικού και εξοικονόμηση μισθών, αποτελεί ομολογία αδυναμίας άσκησης του αντικειμένου του. Οι συνθήκες και η έλλειψη ελέγχου δημιουργούν τα προβλήματα και η αντικατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων από ιδιώτες δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

  • 10 Αυγούστου 2011, 23:28 | Τεχνικός Επιθεωρητής Εργασ’ιας

    Σχόλιο σχετικά με την παράγραφο 1-α του άρθρου 7.
    Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η «θεώρηση» της μελέτης ασφάλειας και υγείας του έργου (προφανώς το υφιστάμενο ΣΑΥ) περιλαμβάνει και έλεγχο-έγκριση, από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας (τμήμα ασφάλεια και υγείας). Προσοχή γιατί αυτό υπάρχει κίνδυνος να καταστήσει τις υπηρεσίες αυτές τις νέες «αμαρτωλές Πολεοδομίες». Σε κάθε περίπτωση πάντως η ιστορία αυτή θα επιβαρύνει γραφειοκρατικά, χωρίς ουσιαστικό όφελος για την υγεία & ασφάλεια των εργαζομένων, τις υπηρεσίες ασφάλειας & υγείας του ΣΕΠΕ. Ευχαριστώ.

  • 10 Αυγούστου 2011, 18:03 | Απόστολος Γ.

    Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται προληπτικά πάντοτε. Πριν την όπλιση πόσο μάλλον την σκυροδέτηση. Μετά είναι αργά , δεν μπορεί να γκρεμιστεί τίποτα.
    Το θέμα λάδωμα των ελεγκτών μπορεί να αντιμετωπιστεί από σποραδικούς δευτεροβάθμιους επανελέγχους από επιτροπή εκτός Νομού όπου θα ελέγχονται πλέον οι ελεγκτές και θα πέφτουν κεφάλια.Μόνο με ποινικές ευθύνες και όχι ΕΔΕ μεταξύ τους που όλοι βγαίνουν λάδι.

  • 10 Αυγούστου 2011, 18:03 | κωστας

    ο καθενας να αναλαβει τις ευθυνες του και ιδιοκτητης και ο <>. Το σχεδιο θα πετυχει ΜΟΝΟ και τονιζω ΜΟΝΟ με μητρωο κατασκευαστων

  • 8 Αυγούστου 2011, 20:25 | ΣΑΒΒΑΣ

    Εφ’όσον για τις «μικρές» παραβάσεις ο επιβλέπων μηχανικός θα πληρώνει πρόστιμο μέχρι 20.000 Ε, για τις «μεγάλες» τι ποινή θα επιβάλλεται; 10ετής κάθειρξη ή ισόβεια;

  • 8 Αυγούστου 2011, 20:30 | ΣΑΒΒΑΣ

    Ουσιαστικός έλεγχος στην παραγωγή ιδιωτικών οικοδομών θα επιτευχθεί εάν και εφ’ όσον θεσμοθετηθεί, παράλληλα με τον νόμο αυτόν, το «Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων» όπως έχει προτείνει απο παλαιότερα το ΤΕΕ. Μόνο τότε η ευθύνη του επιβλέποντα μηχανικού, που στην χώρα μας εκτείνεται εσαεί, θα συνδυασθεί με την καθημερινή παρουσία του στο έργο και με την ανάλογη βέβαια αμοιβή.
    Σήμερα, οι μικρές κυρίως κατασκευές γίνονται «με αυτεπιστασία», και ο κάθε μικροιδιοκτήτης που θέλει να χτίσει ένα σπίτι χρησιμοποιεί οποιονδήποτε «μάστορα» που δηλώνει «μάστορας». Θα πρέπει όσοι συμμετέχουν στην παραγωγή ιδιωτικών έργων να έχουν ανάλογη πειθαρχική και ποινική ευθύνη, σαφώς προσδιορισμένη, και όχι μόνο οι μηχανικοί. Δέν μπορεί για το κακό σκυρόδεμα, το κακό χτίσιμο, το κακό σοβάτισμα κλπ να φταίει αποκλειστικά και μόνο ο επιβλέπων μηχανικός.
    Οι μικρές αποκλίσεις στις διαστάσεις των κτιρίων, όπως ισχύουν σήμερα (2%, max 10 ή 20 εκατ.) πρέπει να διατηρηθούν.

  • 8 Αυγούστου 2011, 19:21 | ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΑ

    Στο άρθρο 7 (Ελεγχος των εργασιών δόμησης)αναφέρεται ότι οι έλεγχοι διενεργούνται κατά το στάδιο των ξυλοτύπων.
    Ζω στο Ν. Βουτζά (εντός σχεδίου περιοχή στη Ν.Μάκρη), περιοχή κατάφυτη κυρίως από χαλέπιο πεύκη, χαρακτηρισμένη μάλιστα ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Την τελευταία δεκαετία,δυστυχώς, οι περισσότεροι που έρχονται να οικοδομίσουν εδώ δεν σέβονται την υφιστάμενη βλάστηση φροντίζοντας να την ξηλώσουν με το που θα ξεκινήσουν τις εργασίες εκσκαφής. Για να είναι δε και νόμιμοι φροντίζουν να είναι αποτυπωμένα στο τοπογραφικό ελάχιστα δέντρα. Οπότε ακόμα και καταγγελία να γίνει, δεν υπάρχει παρανομία εφόσον τα κομμένα δέντρα δεν ήταν αποτυπωμένα στο τοπογραφικό.
    Παλαιότερα πριν από την έναρξη των εργασιών έκανε έλεγχο το Δασαρχείο και σημείωνε τα δέντρα που έπρεπε να κοπούν. Από τη στιγμή όμως που στο δασαρχείο αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα για τις εντός σχεδίου περιοχές, ενώ δεν αντικαταστάθηκε ο συγκεκριμένος έλεγχος από την Πολεοδομία, δεν υπάρχει καμμία προστασία της προϋπάρχουσας βλάστησης. Το πρόβλημα είναι το ίδιο και με άλλες πευκόφυτες περιοχές.
    Προτείνω λοιπόν οι έλεγχοι να ξεκινούν από το στάδιο του τοπογραφικού σχεδίου του οικοπέδου, όπως γινόταν παλαιότερα μπας και καταφέρουμε να κρατήσουμε κάτι από το Ελληνικό τοπίο και την αυτόχθονη βλάστηση. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε γκαζόν, τριανταφυλλιές και λέιλαντ τα οποία συν τοις άλλοις είναι και υδροβόρα.
    Μαρία Μήλα
    Γεωπόνος, Μεταπτυχιακό στο Περιβάλλον

  • Πρόταση(Κεφ.Ά – Άρθρο 7 – Παρ.12)
    Η έκφραση της παραγράφου να τροποποιηθεί ως εξής:
    Μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής και την έκδοση της Βεβαιώσης Κατασκευής της εσωτερικής εγκατάστασης καυσίμου αερίου από την αρμόδια Εταιρεία Παροχής Αερίου, για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Υ.ΔΟΜ., η οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και εκδίδει σχετική βεβαίωση.

    Τεκμηρίωση:
    Προτείνεται η προσθήκη της συγκεκριμένης φράσης βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας(ΠΔ. 420/87, Ν.3175/2003, Εγκύκλιος 27/2004).

  • 8 Αυγούστου 2011, 13:30 | ΝΕ ΤΕΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    Ο έλεγχος των εργασιών δόμησης δεν πρέπει να γίνεται από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης αλλά από υπαλλήλους των υπηρεσιών δόμησης. Ο κύριος λόγος της παραπάνω άποψης είναι οικονομικός. Σε μία εποχή που παραδεχόμαστε ότι οι υπηρεσίες στην χώρα μας είναι ακριβές και ότι επιχειρούμε να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να μειώσουμε το κόστος τους επιτυγχάνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ότι το κόστος κατασκευής οικοδομών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (Φ.Π.Α. από 18 σε 23%, μεροκάματα ΙΚΑ, αυξήσεις τιμών υλικών κλπ) . Επίσης κάποιος που επιθυμεί να χτίσει σήμερα θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με το πρόσθετο κόστος των εργασιών λόγω ΚΕΝΑΚ (κουφώματα θερμοδιακοπής , καλύτερες μονώσεις, κλπ) , αλλά και με το κόστος του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Το πρόσθετο αυτό κόστος από την τριπλή επίσκεψη του ελεγκτή δόμησης θα καταστήσει το τελικό προϊόν της κατασκευής κτιρίου ιδιαίτερα ακριβό και συνεπώς μη ελκυστικό. Ενδεχομένως θα μπορούσε να εφαρμοστεί μία ενδιάμεση λύση. Οι δύο πρώτες επισκέψεις να είναι από υπαλλήλους των υπηρεσιών δόμησης και η τρίτη και οριστική, από ιδιώτη ελεγκτή δόμησης . Πάντως σε κάθε περίπτωση η διαφθορά δεν σχετίζεται με το εάν είσαι δημόσιος υπάλληλος ή ιδιώτης.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα και ειδικά πάνω στα πολεοδομικά θέματα είναι η πολυνομία η οποία είναι αντιφατική πολλές φορές. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί σωστά ο σχεδιαζόμενος νόμος πρέπει άμεσα να απλοποιηθεί η πολεοδομική νομοθεσία. Και αυτό δεν θα γίνει με τη συνήθη διαδικασία του «κόψε-ράψε» που γίνεται έως τώρα, αλλά με την πλήρη κατάργηση της ισχύουσας και την εφαρμογή μίας νέας απλής, σαφούς, κατανοητής, χωρίς περιθώρια διπλών ή και τριπλών ερμηνειών, χωρίς «παράθυρα και πόρτες». Διαφορετικά οι μηχανικοί θα μπορεί να είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι για την μη τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας επειδή κάποιος ελεγκτής θα ερμηνεύσει με την δική του γνώμη μία εγκύκλιο ή ένα νόμο.

    Σε περίπτωση ανάκλησης αδείας δόμησης από την ΥΔΟΜ ως μη ορθώς εκδοθείσα και εφόσον έχουν προχωρήσει οι οικοδομικές εργασίες, προκύπτει σοβαρό αστικό θέμα για τον μελετητή μηχανικό δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης δύναται να κινηθεί δικαστικά εναντίον του. Με το κτίριο τι συμβαίνει; Κρίνεται αυθαίρετο και ποιες οι συνέπειες για τον επιβλέποντα;

  • Πρόταση(Κεφ.Ά – Άρθρο 7 – Παρ.4γ)
    Η έκφραση της παραγράφου να τροποποιηθεί ως εξής:
    Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.

    Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, εκτός από τις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, που ελέγχονται βάσει του Ν.3175/2003 από τις αρμόδιες Εταιρείες Παροχής Αερίου.

    Τεκμηρίωση:
    Προτείνεται η προσθήκη της συγκεκριμένης φράσης βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας(ΠΔ. 420/87, Ν.3175/2003, Εγκύκλιος 27/2004).

  • Αναφορικά με την παρ. 1 εδάφιο β.

    Να αναφέρει ότι στις άδειες κατεδάφισης η θεώρηση γίνεται μετά την πάροδο της προθεσμίας των 15 ημερών.

  • 7 Αυγούστου 2011, 14:19 | αργυρης πλέσιας

    Στην παραγραφο 2, η πινακίδα επί του εργου πρέπει να περιλαμβάνει και τα στοιχεία του κατασκευαστεί ή των κατασκευαστών. Η πρόταση αποτελεί ελάχιστη συμβολή στην αναγνώριση από όλους ότι στο σύστημα παραγωγής του έργου δεν είναι μόνο οι μηχανικοί υπεύθυνοι.
    Ορθολογικότερη προσέγγιση για το νομοσχέδιο θα ήταν να θεσμοθετηθεί συνολικό Μητρώο για όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή ιδιωτικών έργων.

    Πρέπει να καθορίζεται ποιά είναι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που οφείλει να διακόψει τις εργασίες και να ενημερώσει την αστυνομική αρχή. Ο λόγος που ζητείται ο καθορισμός είναι διότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη συμβαίνουν διάφορα παράξενα καθώς ο κάθε Δημος ερμηνεύει τους νόμους κατά το δοκούν. Οταν συνεπώς δεν ορίζεται στο ίδιο τον νόμο η αρμοδιότητα είναι εύλογο ο Δήμος προκειμένου να τον εφαρμόσει να τον ερμηνεύσει.

    Πρεπει να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των ελέγχων που πρόκειται να κάνει ο Ελεγκτής Δόμησης και κυρίως της φιλοσοφίας που θα έχουν αυτοί οι έλεγχοι. Με ευχολόγια και με παραινέσεις μόνο εμπλοκές θα δημιουργηθούν.
    Για παράδειγμα τι σημαίνει η έκφραση «έλεγχος της επαρκούς θερμομόνωσης»?. Απαιτείται έλεγχος της μελέτης ωστε να οδηγεί σε ορθές διαστασιολογήσεις? Απαιτείται έλεγχος των χρησιμοποιούμενων υλικών και πιστοποίηση αυτών? Απαιτείται έλεγχος της ορθής κατασκευής και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή των θερμογεφυρών και την εφαρμογή των προδιαγραφών και των παραδοχών της μελέτης? ή μήπως απαιτείται η διαπίστωση από τον Ελεγκτη απλώς η ύπαρξη της θερμομόνωσης?
    Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι το ΥΠΕΚΑ, θα διευκρινήσει τον τύπο των ελέγχων και αναλόγως της απαντήσεως θα πρέπει να καθοριστεί η διάρκεια των απαιτούμενων ελέγχων.
    Στο προηγούμενο παράδειγμα, εάν απαιτούνται όλοι οι έλεγχοι που προαναφέρθηκαν είναι προφανές ότι ο Ελεγκτής δεν μπορεί να πάει μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και των τοιχοποιιών αλλά σε μια διάρκεια προ της ολοκλήρωσης.
    Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο επίπεδο ελέγχων και άλλων στοιχείων της κατασκευής με προεξάρχοντα αυτά που αφορούν σε μελέτες εγκαταστάσεων.

    Στην παράγραφο 9β, ορίζεται ότι ο επιβλέποντας οφείλει να ενημερώσει εγγράφως την ΥΔΟΜ και τον Ελεγκτή Δόμησης. Πρέπει να επισημανθεί ότι στην φάση εκείνη ο επιβλέπων δεν γνωρίζει τον Ελεγκτή δόμησης, ο οποίος ορίζεται μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος στο πέρας της αντίστοιχης φάσης. Πρέπει να διαρθωθεί προς άρση παρεξηγήσεων.

    Το νομοσχέδιο διαπνέεται από μιά συνολική αίσθηση ηλεκτρονικής οργάνωσης όλων των διαδιακασιών. Προξενεί εντύπωση η πρόβλεψη να ενημερώνει ο Υπ.ΠΕΚΑ τις κατά τόπους ΥΔΟΜ περί επιβολής ποινών και κάθε ΥΔΟΜ να τηρεί δικό της αρχείο με ποινολόγιο. Δηλαδή προβλέπεται η τήρηση 330 περίπου αρχείων ανά την χώρα.
    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ να υπάρξει στο κεντρικό σύστημα που θα κρατάει όλα τα Μητρών και άπειρα λοιπά δεδομένα, πρόβλεψη για την τήρηση του ποινολογίου. Οι αρμοδιες ΥΔΟΜ, πρό της εκδόσεως έγκρισης δόμησης θα συμβουλεύονται το αντίστοιχο αρχείο ώστε να υπάρχει έλεγχος για τους εκτίοντες ποινή.

    Στην παράγραφο 12, η ΥΔΟΜ ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών των επιβλέψεων. Ο έλεγχος των αποδεικτικών κατάθεσης επιβλέψεως πρέπει να επεκταθεί και στα αντίστοιχα της μελέτης. Δεν είναι εύλογο για το ίδιο αντικείμενο να εφαρμόζονται δύο διαφορετικές διαδικασίες.

  • ΑΡΘΡΟ 7 παρ. 1 εδ. β.
    Να αναφέρει ότι στις άδειες κατεδάφισης η θεώρηση γίνεται μετά την πάροδο της προθεσμίας των 15 ημερών.

  • 6 Αυγούστου 2011, 20:33 | ΠΑΡΙΣ

    Ο 3ος έλεγχος πρέπει να γίνεται απο ελεγκτή δόμησης εκτός περιοχής (νησιού ή νομού), γιατι στις μικρες κοινωνίες ολοι γνωρίζονται.

  • 5 Αυγούστου 2011, 16:24 | ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

    Ο έλεγχος να είναι ουσιώδης και να εξαντλείται στα σημαντικά στοιχεία που περιγράφονται στις παραγρ. 4α, 4β, 4γ και όχι στις λεπτομέρειες, που σηκώνουν διάφορες ερμηνείες ή απόψεις και που αυτές εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν τους πάντες στις πολεοδομίες και είναι μία από τις κύριες αιτίες αθέμιτων συναλλαγών.
    Στην παράγρ. 9α π.χ., η γενική αναφορά «αν οι υποβαλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις» να αντικατασταθεί με τη φράση «αν οι υποβαλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τα θεμελιώδη προαπαιτούμενα των οικείων πολεοδομικών διατάξεων». Καλό θα ήταν μάλιστα να προσδιοριστούν ακριβώς αυτά τα θεμελιώδη προαπαιτούμενα (π.χ. φωτισμός-αερισμός χώρων, φρεάτιο ανελκυστήρα, παραδοχές στατικής και αντισεισμικής μελέτης, οδεύσεις και υλικά πυροπροστασίας, βασικές προδιαγραφές μηχανολογικών εγκαταστάσεων κλπ.).
    Στην παράγρ. 7, από την ηλεκτρονική κλήρωση των ελεγκτών δόμησης να εξαιρούνται οι ήδη κληρωθέντες, μέχρις εξαντλήσεως του καταλόγου.

  • 3 Αυγούστου 2011, 09:18 | κωστας

    Οι κυρώσεις και πάλι αφορούν μόνο τους μηχανικούς. Σε ένα σύστημα παραγωγής τεχνικών έργων με ανειδίκευτους εργαζόμενους , με μη πιστοποιημένους κατασκευαστές διάφορων άσχετων νοοτροπιών και προγενέστερων επαγγελμάτων, οι οποίοι με στόχο το κέρδος κάνουν ότι θέλουν και αγνοούν τους επιβλέποντες οι επιβλέποντες είναι απροστάτευτοι.
    Με τον Νόμο αυτό οι επιβλέποντες ή θα χάνουν τα διπλώματά τους , ή θα πηγαίνουν φυλακή και θα χάνουν περιουσίες με τα πρόστιμα , ή θα γίνονται χαφιέδες και θα κάνουν τους χωροφύλακες ή δεν θα εφαρμοσθεί στην πράξη ο Νόμος.

    Θα πρέπει να θεσπισθεί υποχρεωτικά ρόλος μηχανικού εργοταξίου και μέτρων ασφαλείας , ο επιβλέπων θα καταγράφει κάθε παρατήρηση σε ημερολόγιο έργου και από κει και πέρα την ευθύνη θα έχει ο εργοδότης είτε είναι ιδιοκτήτης είτε εργολάβος.
    Αυτό το ημερολόγιο θα παραδίδεται στην Υπηρεσία με το πέρας του έργου και θα αποτελεί τμήμα της ταυτότητάς του .

  • 2 Αυγούστου 2011, 21:51 | dt

    Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ. Όχι ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ για λογαριασμό κανενός δημοσίου, για να πρέπει να αναφέρει εγγράφως την όποια εσκεμμένη παρανομία που ένας ιδιοκτήτης ή εργολάβος με σαφή παραβατική και εγκληματική συμπεριφορά διέπραξε. Σκοπός του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ είναι να μετουσιωθεί σωστά η Μελέτη από το Χαρτί στην Πράξη, και πάντοτε με Καλή Θέληση από τους συντελεστές της κατασκευής, δηλαδή τον ιδιοκτήτη, που πληρώνει λεφτά για όλα και κινεί όλο το σύμπαν κυριολεκτικά, και τον εργολάβο που αναλαμβάνει να φέρει με τα χέρια του εις πέρας το έργο.

    Π.χ. στα σχέδια απεικονίζεται μία αντεστραμμένη δοκός, αλλά κατά λάθος ή από απειρία ο μάστορας (πάντοτε καλοπροαίρετα, με πλήρη διάθεση να κάνει σωστή δουλειά και χωρίς εσκεμμένα λάθη και παραλείψεις) ξεκινάει να την καλουπώνει ως ορθή (μου έχει τύχει στην πράξη). Εκεί έρχεται ο επιβλέπων μηχανικός και επεμβαίνει ώστε να εφαρμοστεί σωστά η Μελέτη. Ή πριν ξεκινήσει το έργο συναντάται με το μάστορα και του επισημαίνει τυχόν σημεία που πιθανολογεί από την εμπειρία του ότι μπορεί να συμβούν κατασκευαστικά λάθη, γιατί ο μάστορας δεν είναι πάντα μορφωμένος για να μπορεί να διαβάζει και να κάνει πραγματικό κτήμα του μία Μελέτη. Να η πραγματική δουλειά του Επιβλέποντος Μηχανικού.

    Από τη στιγμή που η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια της καλοπροαίρετης εφαρμογής της Μελέτης από ιδιοκτήτη και εργολάβο, με σκοπό το προφανές κέρδος (σε χρόνο, κόπο ή χρήμα), π.χ. μεγαλώνουν οι διαστάσεις για να αποκτήσει ο ιδιοκτήτης περισσότερα αδήλωτα τετραγωνικά σε εφορία και πολεοδομία για εισφορές Αδείας, ή ο εργολάβος περιορίζει ποσότητες υλικών και διαστάσεις στοιχείων για να μειώσει το κόστος, ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ μηχανικός δεν έχει καμία δουλειά ούτε να ευθύνεται για φανερά παραβατική συμπεριφορά άλλων, ούτε να τον υποχρεώνει το δημόσιο να κυνηγήσει ως αστυνόμος και να καταγγείλει. Είμαστε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Δεν έχουμε καμιά δουλειά να κυνηγάμε και να καταγγέλουμε, ή και έστω αναφέρουμε στην Υ.ΔΟΜ. Αυτή ακριβώς θα είναι η δουλειά των Ελεγκτών Δόμησης.

    Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μας υποχρεώσετε να έχουμε κυρώσεις σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων (αφαίρεση Αδείας), για κάτι που διέπραξε πρωτογενώς κάποιος άλλος. Κάτι τέτοιο δικαιολογείται μόνο σε περίπτωση που ο μηχανικός έχει προβεί σε καθαρά δική του εσκεμμένη παρανομία, και μόνο για κάτι που σχετίζεται με το επαγγελματικό του αντικείμενο. Π.χ. μετά από χρηματισμό του από τον ιδιοκτήτη ή εργολάβο για να κάνει τα στραβά μάτια επί του έργου. Εσείς λέτε στο Σ/Ν ότι άπαξ και διαπιστωθεί απόκλιση από τη Μελέτη ίσον αυτόματη αφαίρεση Αδείας Επαγγέλματος και πρόστιμο για το Μηχανικό.

    Δυστυχώς με τις κυριολεκτικά τυφλές κυρώσεις δεν γίνεται καμία απολύτως διάκριση του πραγματικού ενόχου, και όλοι πετιούνται στο ίδιο καζάνι, και φυσικά αυτό είναι άδικο. Δηλαδή αν ο Μηχανικός πάει και αναφέρει στην Υ.ΔΟΜ την κατάσταση, τότε ξαφνικά ο ίδιος δεν είναι ένοχος, και είναι όλοι οι άλλοι; Μόνο επειδή απλά ανέφερε κάτι; Άσχετα από πραγματικές πράξεις, δικές του ή άλλων;

    Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη η περίπτωση του ανθρώπινου λάθους, έστω από την πλευρά του Μηχανικού. Π.χ. αν γίνει ανθρώπινο λάθος, ισχύει πάλι το χιλιαρικάκι για το μηχανικό; Σαν να λέμε ότι από τώρα και εκ των προτέρων φτιάχνουμε ένα νόμο που να λέει ότι ενός Γιατρού για ανθρώπινο λάθος θα του αφαιρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή Άδεια και θα πληρώνει πρόστιμο, με συγκεκριμένες ταρίφες. Να δούμε ποιος γιατρός θα δεχτεί να πράξει το λειτούργημά του υπό αυτές τις συνθήκες εκφοβισμού. Φυσικά το σωστό είναι να οδηγείται ο γιατρός σε πειθαρχικό έλεγχο και να του δοθεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

  • 2 Αυγούστου 2011, 16:47 | aris

    Άρθρο 7-παρ.4

    Δεν έχει ληφθεί υπόψη η χρήση συστημάτων πυροπροστατευτικής βαφής(αστάρι- χρώμα- επικάλυψη)βαφής σε μεταλλικά κτίρια προκειμένου να μην καταρρεύσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς (άρθρο 14 ΠΔ 71/1988- ΦΕΚ Α΄32).
    Ομοίως, δεν έχει ληφθεί η χρήση βερνικιών επιφανειακής εξάπλωσης της φλόγας, πυράντοχων πορτών, πυροκουρτίνων κλπ.
    Προτείνεται η χρήση του όρου «υλικών» στο εδάφιο (β). Εναλλακτικά, δύναται να τεθεί στο ανωτέρω εδάφιο …»της επαρκούς θερμομόνωσης και παθητικής πυροπροστασίας» του κτιρίου.

  • Άρθρο 7 – Έλεγχος των εργασιών δόμησης
    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προτείνει τα εξής:
    – η παράγρ. 4 να διαμορφωθεί ως εξής:

    4. Οι έλεγχοι διενεργούνται στα εξής στάδια:
    α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλισμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου. Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του χρησιμοποιημένου οπλισμού και των υλικών, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσεων και των διαστάσεων του κτιρίου.
    β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας.
    Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύψος, τη θέση του κτιρίου, το είδος της τοιχοποιίας, της επαρκούς θερμομόνωσης του κτιρίου, την τήρηση του εύρους του αντισεισμικού αρμού, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.
    γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.
    Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, καθώς και τις εξυπηρετήσεις για τα άτομα με αναπηρία.

    – η παραγρ.10 να διαμορφωθεί ως εξής:

    10. Για μικρές παραβάσεις στη δόμηση επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από εισήγηση του Εποπτικού Συμβουλίου του άρθρου 17 και κατόπιν προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερόμενου
    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζονται οι παραβάσεις που χαρακτηρίζονται μικρές κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου. Με όμοια απόφαση αναπροσαρμόζεται κάθε δύο έτη το ύψος των προστίμων του πρώτου εδαφίου. Σε καμία περίπτωση παραβάσεις που αφορούν στην προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία δε μπορούν να χαρακτηρισθούν μικρές κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου.

  • 1 Αυγούστου 2011, 21:16 | ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Προκειμένου να περιοριστεί η αυθαίρετη δόμηση οι εταιρείες ετοίμου σκυροδέματος, προκειμένου να προμηθεύσουν σκυρόδεμα, θα πρέπει να έχουν εγράφη βεβαίωση από τον επιβλέποντα μηχανικό για την νομιμότητα του τμήματος της κατασκευής που πρόκειται να σκυροδετηθεί, η οποία θα πρέπει να αναφέρεται στα δελτία αποστολής, χωρίς την οποία θα πρέπει να απαγορεύεται οποιαδήποτε σκυροδέτηση.
    θα πρέπει να δημιουργηθεί ιστότοπος καταχώρησης αυθαιρέτων μονοσήμαντα με γεωγραφικές συντεταγμένες όπου κάθε αρμόδιος που έχει στοιχεία θα μπορεί να καταχωρεί διαπίστωση αυθαιρεσίας ώστε να μην δημιουργηθεί βιομηχανία παράνομων νομιμοποιήσεων.

  • 1 Αυγούστου 2011, 18:26 | Ιωάννης

    Συγνώμη, μας λέτε πως θα βγει η άδεια οικοδομής, αλλά δεν μας λέτε που θα κτίσουμε, αφού παντού απαγορεύεται.
    το πως το ξέρουμε, το που δεν ξέρουμε, αφού δεν υπάρχουν οικόπεδα.
    Μήπως λοιπόν έπρεπε να αρχίσετε από το που και όχι από το πως?

  • 1 Αυγούστου 2011, 08:18 | WWF Ελλάς

    Η ρύθμιση του Άρθ 7, παρ. 9, περ. δ πρέπει να αφορά κάθε έκταση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, όπως αυτό περιγράφεται στον ν. 3937/2011. Επιπλέον, ο όρος «περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» δεν είναι σαφές αν αναφέρεται στην ασαφή κατηγορία «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» του ν. 1469/1950 ή αποτελεί γενικό όρο για οποιαδήποτε περιοχή, οπότε βασίζεται σε υποκειμενικές κρίσεις.

  • 31 Ιουλίου 2011, 16:03 | ΘΩΜΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΣ

    Στην παρ 12 της προτεινόμενης ρύθμισης , ως προς τον έλεγχο
    αμοιβης των μηχανικών , να μην περιληφθεί ο έλεγχος .
    Η υπηρεσία δεν είναι λογιστής ούτε εισπρακτορας των μηχανικών

  • 30 Ιουλίου 2011, 23:52 | k.lotsaris

    Συμφωνα με τον κενακ όλα τα νεα κτιρια θα πρεπει να αποκτησουν μετα την αποπερατωση τους Π.Ε.Α.
    αυτό δινει την δυνατοτητα να τροποποιηθεί ο τελικός έλγχος της κατασκευής και να μην γίνεται μονο από ένα ¨κληρωτό¨ ελεγκτή μηχανικό αλλά από επιτροπή. 1 ελεγκτής δόμησης, 1 ενεργειακό επιθεωρητή (που ούτως ή άλλως θα εκδόσει το τελικό Π.Ε.Α του κτιριου) και ίσως και 1 εφοριακό. Και οι 3 της επιτροπής μπορούν να επιλέγονται μετά από ηλεκτρονική κλήρωση.
    Με συσταση τελικής (επαναλαμβάνω μονο τελικής) ελεγκτικής επιτροπής θα αποφύγουμε φαινόμενα ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΎ ……. ή κανω τα στραβά μάτια ή δεχομαι πιέσεις του ελεγκτή δόμησης.

  • 30 Ιουλίου 2011, 13:47 | Γ.Μαδεμοχωρίτης

    Προτείνω:
    «Άρθρο 7
    Έλεγχος των εργασιών δόμησης
    1.
    α. θεώρηση της μελέτης ασφάλειας και υγείας του έργου από την αρμόδια Επιθεώρησης Εργασίας. στις περιοχές που υφίσταται αντίστοιχη υπηρεσία
    4.
    α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων και οπλισμού θεμελίωσης και τοιχείων υπογείου. πρίν την σκυροδέτηση
    Ο έλεγχος αφορά στην γεωμετρική τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, την θέση, τις πλάγιες αποστάσεις και τις διαστάσεις του κτιρίου.
    γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.
    Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τα εσωτερικά περιγράμματα των χώρων διαφορετικής χρήσης, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις. Και θα καθιερωθεί λιστα στοιχείων ελέγχου
    10. Για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Υ.ΔΟΜ., με εγκεκριμένο από το ΤΕΕ το τελικό κόστος του έργου σύμφωνα με το Ν3919/11 οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και εκδίδει σχετική βεβαίωση.»

  • 30 Ιουλίου 2011, 08:22 | AZOULIAS

    Μια επισήμανση σχετικά με την σύνδεση της οικοδομής με τα δίκτυα. Είναι γνωστή η καταστρατήγηση του όρου αυτού από κυκλώματα εντός και εκτός πολεοδομίας που οδήγησαν στηνκαθιέρωση «ταρίφας» για την σύνδεση με τα δίκτυα και τον παράνομο πλουτισμό των κυκλωμάτων ακόμα και για παραβάσεις κάποιου ημιυπαιθρίου λίγων τμ (ναι αυτών που τώρα το επίσημο κράτος τακτοποιεί με 250ε!). Προτείνω λοιπόν να προστεθεί παράγραφος που θα διευκρινίζει ότι με την έκδοση της οικοδομικής άδειας εργασιών κάθε οικοδομή (εργοτάξιο) μπορεί να συνδέεται με τα δίκτυα.Θα υπάρχουν 3 χαρακτηρισμοί για τις συνδέσεις με τα δίκτυα (εργοταξιακή, προσωρινή και οριστική), με ανάλογο κόστος κάθε φορά, μειούμενου σταδιακά. Η μετάβαση από το κάθε καθεστώς σύνδεσης στο άλλο θα γίνεται με την πρόοδο των εργασιών και τους ανάλογους ελέγχους και βεβαιώσεις και για την μετατροπή της σύνδεσης σε οριστική θα ισχύουν οι ΄προυποθέσεις που ορίζει το προτεινόμενο Ν/Σ (ταυτότητα κτιρίου, ενεργειακά πιστοποιητικά, βεβαιώσεις επιβλεπόντων, δικαιολογητικά εξόφλησης αμοιβών, κρατήσεων και εισφορών κλπ). Θα απαγορεύεται ρητά η διακοπή οικονομικά ενήμερης σύνδεσης με τα δίκτυα σε οποιοδήποτε στάδιο, εκτός από την περίπτωση διάπραξης σοβαρών παραβάσεων και αυθαιρεσιών και μόνο για το τμήμα που γίνονται αυτές οι παραβάσεις. Στην περίπτωση αυτή η υπόθεση παραπέμπεται αυτοδίκαια στον Εισαγγελέα για διερεύνηση αν υπάρχουν πραγματικά αυθαιρεσίες και ευθύνες του ιδιοκτήτη και των επιβλεπόντων ή αν πρόκειται για κατάχρηση εξουσίας του ελεγκτή μηχανικού ή της υπηρεσίας με σκοπό την δημιουργία συνθηκών διαπλοκής, χρηματισμού κλπ.

  • 29 Ιουλίου 2011, 10:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΡΟΠΑΝΤΑΣ

    Διαβάζοντας πάλι προσεχτικά το άρθρο 7,είδα ότι προβλέπει τρίς ελέγχους. Αν το εξετάσουμε μαζί με το άρθρο των τελικών διατάξεων τότε καθίσταται φανερό, ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανεφάρμοστο, διότι κατά την δημοσίευση του νόμου θα υπάρχουν οικοδομές που θα τελειώνουν. για το λόγο αυτό επιμένω και προτείνω να μην έχει αναδρομική ισχύ ο νόμος και να ισχύει για όσες άδειες θα υποβληθούν.

  • 29 Ιουλίου 2011, 10:11 | Νικόλαος Δημόπουλος

    Εκ των ουκ άνευ πρέπει να είναι η δημιουργία του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων. Υπάρχει σε προσχέδιο στο ΤΕΕ τουλάχιστον 10 χρόνια. Μόνο με το ΜΚΙΕ θα μπορούν να αποδοθούν ευθύνες ευθέως (και συνεπώς και πρόστιμα) σε αυτούς που αυθαιρετούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυθαιρεσίες γίνονται από τους μικροεργολάβους που προσπαθούν να αποκομίσουν μεγάλο κέρδος σε μικρό χρονικό διάστημα ή από τους ιδιοκτήτες που κατασκευάζουν με αυτεπιστασία (αφού τους δίνει ο Νόμος το δικαίωμα) αυτό που θέλουν (και όχι αυτό που περιγράφει η οικ. άδεια) και χωρίς καμία έγκριση από τον Επιβλέποντα Μηχανικό. Πόσες διαφορές μεταξύ κατασκευαστή και επιβλέποντος μηχανικού έχουν φτάσει σε διαιτησία ή έστω στην δημοσιότητα; Ελάχιστες…

    Ο έλεγχος της ποιότητας των εργασιών και των ορθών υλικών που προδιαγράφονται στις μελέτες μπορεί πολύ εύκολα να γίνεται εάν τηρείται φάκελος του έργου με τιμολόγια αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή ένα αναλυτικότερο και πληρέστερο από το υφιστάμενο ΕΚΚΟ το οποίο μπορεί να ελέγξει μόνο μηχανικός και όχι ο υπάλληλος της αρμόδιας ΔΟΥ. Και φυσικά ο έλεγχος πρέπει να γίνεται αμφίδρομα και όχι απλώς να ελέγχεται το ελάχιστο ποσό τιμολογίων που καλύπτουν το ούτως ή άλλως εξωπραγματικά μικρό Προϋπολογισμό. Δηλαδή εφόσον οι μελέτες είναι πλήρεις και συνεπώς διαθέτουν αναλυτικό προϋπολογισμό (τεύχη δημοπράτησης στα ΔΕ) αυτός θα πρέπει να ελέγχεται για την πιστή εφαρμογή του με απόκλιση +-10% στις ποσότητες του (υλικών & εργασιών). Και αυτό κατά συνέπεια συνεπάγεται της εφαρμογή του πάγιου αιτήματος του ΤΕΕ για μοναδιαίο Προϋπολογισμό του Έργου.

    Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την οικοδομή γνωρίζουμε την έκταση της φοροδιαφυγής στις ποσότητες των υλικών αλλά και στην έκδοση ΔΠΥ των υπεργολάβων και των στεγασμένων εργατοτεχνιτών.

  • οσον αφορα τους ελεγχους στην κατασκευη:
    οι ελεγχοι πρεπει να ειναι ΙΕΡΑΡΧΗΜΕΝΟΙ.
    Οσο πιο σημαντικο το ελεγχομενο στοιχειο (π.χ.περιγραμμα,)τοσο πιο αυστηρα και μονοσημαντα καθορισμενος ο τροπος ελεγχου και τα περιθωρια αποκλισεων.
    για την αποφυγη φαινομενων εκβιασμου και καταχρησης εξουσιας απο τους Νεους Ελεγκτες Δομησης:
    Οι ελεγχοι στην κατασκευη δεν μπορει και δεν πρεπει να ειναι «εφόλης της υλης». πρεπει να ειναι εξειδικευμενοι σε ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ,
    ολα τα ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεια ελεγχου να ειναι εξειδικευμενα (π.χ., καθαρο υψος χωρων, παχος θερμομονωσης, παχος τοιχου,κ,.α) και να υποβαλονται σε ειδικο Δελτιο πινακας – τεχνικη εκθεση η οποια θα ειναι δεσμευτικη για την τηρηση της απο τον μηχανικο.
    για καθε σημειο να προβλεπεται και ανοχη – αποκλιση εκτελεσης.
    σε περιπτωση μεταβολης καποιου απο αυτα τα σημεια θα πρεπει να επαναυποβαλονται οι σχετικες μελετες και να ενημερωνεται το σχετικο Δελτιο πριν τον ελεγχο.
    στο δελτιο ελεγχου να καταγραφονται πιθανες αποκλισεις που εντοπιστικαν κατα τις επιτοπιες μετρησεις
    Αποκλισεις απο την μελετη σε σημεια περαν των ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ, θα επιφερουν αστικες ευθυνες του μηαχνικου εναντι του πελατη του και μονον.
    Λανθασμενη ή πλημμελης εφαρμογη των Κανονισμων θα ελεγχεται με δειγματοληπτικους ελεγχους οπως γινεται με τους συμβολαιογραφους

  • σχολιο στην παρ. 9α

    οι ελεγχοι στην κατασκευη πρεπει να περιοριζονται στην εφαρμογη των μελετων οπως εχουν υποβληθει. και μαλιστα ελεγχος ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ της κατασκευης.

    αν ο ελεκτης εχει δικαιωμα ελεγχου ‘εφ’ολης της υλης» θα εχουμε φαινομενα εκβιασμων και χρηματισμου.

    οι μελετες να ελεγχονται δειγματοληπτικα

    διακοπη εργασιων να επιφερουν μονο αποκλισεις απο τα στοιχεια του διαγραμματος καλυψης και απο Προκαθορισμενα στοιχεια των Μελετων.

    Το διαγραμμα καλυψης να τεκμηριωνεται με αναφορες στην Νομοθεσια.

  • 28 Ιουλίου 2011, 19:30 | Γιάννης Παπαγεωργίου

    Θα πρέπει να δημιουργηθεί ΕΥΧΡΗΣΤΗ ιστοσελίδα με όλη την τεχνική νομοθεσία και με όλες τις επιμέρους αποφάσεις-διατάξεις-ερμηνείες-εξαιρέσεις ώστε ένας μελετητής να έχει ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ σημείο οπού θα μπορεί να ανατρέξει για να ξέρει πως ακριβώς θα κάνει τις μελέτες για τις οποίες θα είναι και υπεύθυνος και θα έχει και κυρώσεις για τυχόν λάθη.

    ΜΟΝΟ οτι υπάρχει σε αυτή τη βάση να ΔΕΣΜΕΥΕΙ τόσο τους μελετητές όσο και τους ελεγκτές για την εφαρμογή τους το οποίο θα ενημερώνεται αυθημερών με την έκδοση μιας οποιαδήποτε αλλαγής από οποιοδήποτε φορέα(ON-LINE ΤΕΧΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ.Σε αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να υπάρχουν και όλες οι καταργούμενες διατάξεις με την αντίστοιχη ημερομηνία κατάργησης ώστε να ξέρουμε τι ίσχυε και πότε.

    Ο χαοτικός τρόπος που εκδίδονται νόμοι,υπουργικές αποφάσεις,αποφάσεις ΔΟΚΚ, αποφάσεις ΠΥ, ερμηνευτικές, κλπ. είναι πρακτικά αδύνατο να το παρακολουθείς 100% και με δεδομένο ότι ουσιαστικά δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος για την έκδοση της άδειας δόμησης θα πρέπει να βοηθηθεί ο μελετητής μηχανικός για να αποφευχθούν ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που θα διαπιστωθούν εκ των υστέρων.

  • 28 Ιουλίου 2011, 19:11 | Αχιλλέας Παυλίδης

    «β. Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που είχε ο ίδιος προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και τον ελεγκτή δόμησης για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών.»

    Τι σημαίνει το παραπάνω; Σε περίπτωση που ο κατασκευαστής ή ο ιδιοκτήτης κάνουν παρανομίες, και ο επιβλέπων ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία τι γίνεται;
    Ποιός θα υποστεί κυρώσεις; Και τι είδους; Ο νόμος δεν αναφέρει απολύτως τίποτα.
    Παραθυράκι πρώτης τάξεως

  • 28 Ιουλίου 2011, 13:00 | Σταύρος Καμπέλης

    Το σχέδιο Νόμου είναι σε σωστή κατεύθυνση.
    Φοβάμαι όμως ότι το σημερινό πρόβλημα της πολεοδομικής γραφειοκρατείας μεταφέρεται στις διαδικασίες ελέγχου, με υπερβολικό αριθμό ελέγχων, έλεγχο στοιχείων που δεν είναι απαραίτητο να ελεγχθούν κλπ.Προτείνω δραστική απλούστευση του συστήματος ελέγχου με αλλαγές όπως.
    α)Περιορισμό του αριθμού των ελέγχων το πολύ σε δύο, ένα κατά τη φάση της κατασκευής και ένα μετα την πλήρη ολοκλήρωση.
    β)Το αντικείμενο του ελέγχου κατα τη διάρκεια κατασκευής να περιορίζεται στην ορθή τοποθέτηση του κτιρίου εντός του εγκεκριμένου διαγράμματος κάλυψης και να μην αφορά πχ έλεγχο οπλισμού , θεμελίωσης κλπ που είναι θέματα αποκλειστικής ευθύνης του μηχανικού.Σε αντίθετη περίπτωση εκτός από τις καθυστερήσεις,ενστάσεις κλπ θεσμοθετείται και πάλι η διάχυση της ευθύνης.
    γ)Τα σημεία ελέγχου να είναι αυστηρά προκαθορισμένα και τα πλέον ουσιώδη.
    δ)Κατά την διάρκεια της κατασκευής ο μελετητής σε συνεργασία με τον επιβλέποντα να μπορεί να τροποποιήσει τις αρχικές μελέτες πλήν των εξωτερικών όψεων και να καταθέσει την επικαιροποιημένη μελέτη στο Δήμο
    πριν από τον τελικό έλεγχο
    Θεωρώ επίσης ότι στους μικρότερους δήμους η Υπηρεσία Δόμησης πρέπει να ταυτίζεται με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

  • 28 Ιουλίου 2011, 07:12 | azoulias

    Είχε υποστηριχθεί στο 11ο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων η ανάγκη εκσυγχρονισμού του τι μετρά στον ΣΔ. Είναι πλέον σαφές ότι με τον νέο τρόπο βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των κτιρίων αλλάζουν τα δεδομένα των στοιχείων που μετράνε στον ΣΔ. Πχ. οι τοίχοι, είτε είναι πέτρινοι >0,50 εκ, είτε βιοκλιματικοί με πρόσθετες μονώσεις και επενδύσεις, διπλοί τοίχοι με εσωτερικό αερισμό, τοίχοι TROMPE, κλπ έχουν αυξημένο πάχος και ΔΕΝ πρέπει να μετράνε στον ΣΔ ανεξαρτήτως πάχους.
    Επίσης καλό είναι να ορισθεί και εδώ, όπως και στον νέο ΓΟΚ ότι δεν μετράνε στον ΣΔ, μη κατοικήσιμοι χώροι. (τρύπες ανελκυστήρων, κλιμακοστάσια, φωταγωγοί, αεραγωγοί κλπ). Θεωρώ τις αποκκλίσεις των 10 εκ ένα πολύ καλό μέγεθος για όσους κάνουν κεντήματα σε εργόχειρα, αλλά γενικά το θεωρώ ανόητο σε οικοδομές, ιδίως σε πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα. Αρκεί να μην υπάρχει απόκκλιση απο τα εγκεκριμένα καθαρά τετραγωνικά επιφανείας. Αλλωστε με τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών που προτείνεται και του διαρκώς ενημερούμενου φακέλου με ευθύνη του μηχανικού, τέτοιες μικροαλλαγές θα μπορούν να τακτοποιούνται αυτόματα.(Φυσικά αν εφαρμοσθεί ο νόμος και δεν αλλοιωθεί από τους γνωστούς εγκυκλιάδες που αλλοιώνουν συστηματικά το πνεύμα του νόμου).

  • 28 Ιουλίου 2011, 00:05 | Δημητρης Παρ

    β. Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που είχε ο ίδιος προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και τον ελεγκτή δόμησης για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών.

    στην περιπτωση αυτη θα ειναι δυνατη η αναθεωρηση των μελετων συμφωνα με τα πραγματοποιηουμενες εργασιες ή θα επιβαλλεται πρωτα προστιμο αυθερετου και μετα νομιμοποιησης ;

  • 27 Ιουλίου 2011, 23:03 | ypervasi

    Tο νομοσχέδιο είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να ενσωματωθεί και οδηγία για όταν υπάρχει ανώνυμη καταγγελία να γίνεται υποχρεωτικά έλεγχος στο κτίσμα γιατί τώρα είναι στην διακριτική ευχέρεια της πολεοδομίας και όχι μόνο δεν τηρείται αλλά σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και το φαινόμενο της συγκάλυψης. Όπως γίνεται στην πολεοδομία Μεγάρων.

  • 27 Ιουλίου 2011, 23:15 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ «Μ» ΑΠΑΝΤΩ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ. ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΡΗΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ.

  • 27 Ιουλίου 2011, 23:19 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ Ή ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, ΔΙΟΤΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛY ΚΑΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ. ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΛΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΘΑ ΥΠΑΚΟΥΕΙ.
    ΕΠΙΣΗΣ, ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΥΓΙΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ….ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ!

  • 27 Ιουλίου 2011, 19:27 | ΙΟΑΝΝΙS JP

    Το νομοσχέδιο είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά μήπως πρέπει να υπάρχει συνευθύνη ιδιοκτήτη (κατασκευαστή), μηχανικού και εργολάβου.

  • 27 Ιουλίου 2011, 18:05 | Θεοδόσιος Μούγιος

    Να ορισθεί ρητώς (α) η απαλλαγή της Αστυνομίας από τον έλεγχο των εκτελουμένων εργασιών δόμησης {αρθ. 27 παρ. 3 ν. 1577/1985 όπως ισχύει}και(β) η αποποινικοποίηση των διατάξεων περί της δόμησης άνευ ή καθ΄ υπέρβαση αδείας δόμησης {ν. 1337/1983 και ν. 1577/1985}.

  • 27 Ιουλίου 2011, 17:24 | Μ

    9. α. Στην περίπτωση που:

    i) οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης, επιβάλλεται σε βάρος του μελετητή μηχανικού η κύρωση της απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ, ΜΕ ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ, ΑΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΓΙΑ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ. ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΕΙΧΑΝ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΠΟΙΑ ΔΙΚΛΕΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ; Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ;

    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ;

  • 27 Ιουλίου 2011, 14:47 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ – ΛΕΜΠΕΣΗ

    Άρθ.7 παρ.4: Στο τέλος της παραγράφου να προστεθεί η φράση: «Ως διαστάσεις για τον έλεγχο αυτό νοούνται οι διαστάσεις του φέροντα οργανισμού και των οπτοπλινθοδομών, και δεν υπολογίζονται τα πάχη επιχρισμάτων και τυχόν επενδύσεων, εφόσον εμπεριέχονται στη μελέτη, και μέχρι 10 εκ. συνολικά επιπλέον κάθε διάστασης. Τα ύψη ελέγχονται μέχρι την τελική στάθμη του δώματος ή της στέγης, όπως διαμορφώνεται μετά τη μόνωση και την επικάλυψή της».

  • 27 Ιουλίου 2011, 10:41 | Γ. Ζυγας

    Δεν τίθεται πουθενά στο νόμο η ευθύνη του ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ!
    Γνωρίζεται ότι σε περιπτώσεις μικρών κτιρίων εργολάβος είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ενώ σε μεγαλύτερα γίνεται ανάθεση από τον ιδιοκτήτη σε άλλον Εργολάβο ο οπόιος μπορέι να είναι Μηχανικός ή και όχι.

    Εξάλου ο Επιβλέπων Μηχανικός πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη και είναι πολλές φορές δέσμιος της θέλησής του και σε καμία περίπτωση δεν είναι κύριος του έργου και δεν μπορεί να ορίσει τι θα γίνει και τι όχι (νομικά) εντός ξένης ιδιοκτησίας και κατασκευής.

  • 26 Ιουλίου 2011, 23:13 | Despoina

    Σωστή κατεύθυνση γενικά, αλλά για να πρέπει ο μηχανικός να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ο,τι κι αν γίνεται στο εργοτάξιο, θα πρέπει να αμείβεται και ανάλογα, δεδομένου ότι μάλλον θα πρέπει να είναι εκεί καθ’όλο το διάστημα της ημέρας!! Όπως σημειώνεται και σε παραπάνω σχόλιο, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να είναι άμοιρος ευθυνών.

  • 26 Ιουλίου 2011, 20:48 | Νατάλης Πέτροβιτς

    Η τήρηση των αντιγράφων των σχεδίων στο εργοτάξιο είναι εφικτή εφόσον υπάρχει οικίσκος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης για προφανείς λόγους οικονομίας δεν εγκαθιστά ούτε χημικό WC. Προτιμότερο είναι να υπάρχει εργοταξιακό φαρμακείο παρά τα σχέδια τα οποία μετά από δύο-τρεις νύχτες θα έχουν κολλήσει μεταξύ τους λόγω της υγρασίας. Τα σχέδια εξάλλου θα τα έχει η οικεία Υ.ΔΟΜ του δήμου. Εξάλλου σήμερα οι μηχανικοί του Τ.Ε.Κ. έχουν πάντα μαζί τους τα αντίγραφα από το φάκελλο της οικοδομής που ελέγχουν!!!

    Ο πρώτος έλεγχος «α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλισμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου.
    Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του χρησιμοποιημένου οπλισμού και των υλικών, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσεων και των διαστάσεων του κτιρίου.» προϋποθέτει υποχρέωση του ιδιοκτήτη στην διενέργεια ελέγχου ποιότητας σκυροδέματος και σιδηρού οπλισμού. Η ποιότητα του σκυροδέματος πιστοποιείται με τη λήψη δοκιμίων και τη θραύση αυτών 28 ημέρες μετά τη σκυροδέτηση. Αρα θα πρέπει να περιμένει κανείς 10-18 ημέρες μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα από το πιστοποιημένο εργαστήριο σκυροδέματος. Μήπως πρέπει ο Ελεγκτής Δόμησης να ελέγχει τις ποιότητες στο δεύτερο έλεγχο; Μήπως να τροποποιηθεί ο Κ.Τ.Σ. και ο Κ.Τ.Χ. στο σημείο της υποχρέωσης της διενέργειας ελέγχου ποιότητας από τον ιδιοκτήτη, άλλως να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ο τρίτος έλεγχος;

    Να υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης στην τήρηση του ημερολογίου εργασιών, του ημερολογίου παρουσίας εργαζομένων ανεξάρτητα από τον αριθμό των προαπαιτούμενων ημερομισθίων, ώστε να καλύπτεται ο μηχανικός στην περίπτωση που άλλα λέει και άλλα πραγματοποιούνται μετά από την παρέμβαση του ιδιοκτήτη. Δεν φταίει μόνο ο μηχανικός για όλα τα στραβά στην οικοδομή. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι τουλάχιστον συνυπεύθυνος για τις υπερβάσεις της άδειας.

  • 26 Ιουλίου 2011, 19:57 | gea energy AEBE

    Σε σωστή κατέυθυνση το νομοσχέδιο αλλά θα πρέπει να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ώς προς τους ελεγκτές δόμησης πρός αποφυγή μεροληπτικών ενεργειών.