Άρθρο 3 Δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτες

1. Έγκριση Δόμησης

Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης, υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:

α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων και φύλλο ελέγχου.

β) Τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα κάλυψης.

γ) Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού.

Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο που είναι άρτιο κατά παρέκκλιση ή βρίσκεται εκτός σχεδίου και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.

2. Άδεια Δόμησης

Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες, όπου απαιτούνται:

α) Αίτηση του ενδιαφερομένου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων σε ενιαίο τεύχος και φύλλο ελέγχου.

β) Αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας .

γ) Στατική μελέτη.

δ) Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

ε) Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

στ) Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.

ζ) Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.

η) Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένη από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.

θ) Μελέτη καυσίμου αερίου.

ι) Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι:

Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν.

Οι διαστάσεις των σχεδίων και τα στοιχεία των μελετών ταυτίζονται με τις διαστάσεις και τα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης και του τοπογραφικού διαγράμματος βάσει των οποίων εκδόθηκε η έγκριση δόμησης.

Οι τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα τεύχη υπολογισμών είναι πλήρεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές  που ισχύουν.

ια) Μελέτη ασφάλειας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 305/1996.

ιβ) Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το Ν. 1221/81 και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισή της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.

ιγ) Αιτιολογημένη έκθεση της παρ. 1 του Άρθρου 3 του Γ.Ο.Κ.

ιδ) Αποδεικτικά κατάθεσης κρατήσεων και καταβολής εισφορών των μελετητών από το Τ.Ε.Ε.

ιε) Έντυπο ταυτότητας κτιρίου. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.

3. Η αίτηση καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στοιχεία υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

4. Συστήνεται τμήμα στη Διεύθυνση Δ.Ο.Κ.Κ. του ΥΠΕΚΑ, με σκοπό την τήρηση και ενημέρωση ηλεκτρονικού αρχείου των αδειών δόμησης.

5. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών και του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α καθορίζονται:

α) η λειτουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με την Πολεοδομική Νομοθεσία

β) ο τρόπος διαδικτυακής συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών που χορηγούν εγκρίσεις και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από τις δημόσιες αρχές

γ) οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων και δικαιολογητικών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με την παρ. 3.

  • 10 Αυγούστου 2011, 14:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΕΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΛΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ.
    ΟΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΠΛΕΣ – ΜΙΚΡΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ & ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΤΙΣΕΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΥΜΟΤΟΜΗΣΗ & ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ.
    ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΕΡΗ.
    ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΣ ΚΑΘΕ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΝΟΜΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ. ΤΥΧΟΝ ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ – ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΝ ΤΙΣ ΚΡΙΝΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ Η ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΙΚΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ.

  • 10 Αυγούστου 2011, 14:41 | Δημήτριος Παπαιωάννου

    Τρισδιάστατη μελέτη κτιρίου είναι υπερβολή!!

  • 10 Αυγούστου 2011, 14:00 | Δημήτριος Παπαιωάννου

    Αγαπητοί,
    εφόσον συζητάμε για ηλεκτρονική εποχή πλέον, δεν χρειάζεται να παράγουμε γραφειοκρατεία. Ο μηχανικός όταν πληρώνεται αυτό γίνεται σαφές ηλεκτρονικά από το ΤΕΕ και από την τράπεζα. Άρα αν ενοποιήσουμε τα υφιστάμενο σύστημα σε ένα τότε οι αμοιβές θα φαίνονται χωρίς επιπλέον χαρτιά.
    Η μελέτη χρονικού προγραμματισμού είναι άχρηστη!!
    Οι μελέτες πυροπροστασίας δεν μπορεί να είναι απαιτούμενες στο στάδιο χορήγησης άδειας, διότι προκαλούνται τεράστιες καθυστερήσεις με την πυροσβεστική.
    Αργότερα και όταν κατασκευάζεται το κτίριο οι τυπικές εγκρίσεις της πυροσβεστικής μπορεί να γίνονται άνετα χωρίς προβλήματα.
    Παρακαλώ για λιγότερη γραφειοκρατία , λιγότερο κράτος και περισσότερη ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων

  • 10 Αυγούστου 2011, 14:57 | Παναγιώτης Κ. Κουμουνδούρος

    —Πέρα από κάποια «πολιτική» τοποθέτηση στο θέμα που εδώ θα προσπεράσουμε…θέλουμε να επισημάνουμε δυο-τρία ‘πρακτικά’ θέματα εγκρίσεων…:
    —Γενικά στη τελική φάση έγκρισης μιας οικοδομής-κτίσματος και μη (ακάλυπτος-περιβάλλον κ.λ.π.), και της χρήσης του , νομίζω χρειάζεται ένας ‘στοιχειώδης’ τελικός έλεγχος-πριν δοθεί «άδεια χρήσης» σε κάθε περίπτωση , ένα είδος «πιστοποιητικού χρήσης» (C.of O. = Certificate of Occupancy), που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων….. τα ακόλουθα :

    1). Γενικός έλεγχος για την ασφάλεια του κτιρίου, π.χ. να υπάρχουν χειρολισθήρες στα κλιμακοστάσια !!! Τα στηθαία να έχουν τα αναγκαία ύψη !!! Τα σκαλοπάτια να έχουν τις αναγκαίές διαστάσεις για ρίχτια και πατήματα…κ.λ.π.
    2). Να υπάρχει πρόσβαση για όλους (και για ΑΜΕΑ…), με τις αναγκαίες προδιαγραφές κ.λ.π
    3). Τα αναγκαία μέτρα, υλικά κ.λ.π. πυρασφάλειας…κ.λ.π
    4). Τα ελάχιστα-αναγκαία μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας…κ.λ.π
    5). Η θέση κάδου ή κάδων, ή άλλης μεθόδου αποκομιδής απορριμάτων κ.λ.π.
    6). Έλεγχος υποχρεωτικής φύτευσης ακαλύπτου…κ.λ.π
    7). Έλεγχος υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης…κ.λ.π

    Παναγιώτης Κ. Κουμουνδούρος, Αρχιτέκτων

  • 10 Αυγούστου 2011, 12:33 | ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Οι εγκρισεις των φορεων θα πρεπει να αναζητουνται ηλεκτρονικα απο την Υπηρεσια Δόμησης. Τι νοημα εχει ενας ιδιωτης ή ο μηχανικος να χανει ημερες πηγαινοντας απο εδω και απο εκει σε υπηρεσιες για να παιρνει δεδομενα απο ρεμματα ή δασικους χαρτες που διατηρούνταισε χαρτες υπηρεσιων τη στιγμη που θα μπορουσαν τα ιδια στοιχεια να διατηρούνται και στις σχετικες υπηρεσιες δομησης. Κλασσικο παραδειγμα η υπηρεσια ρεμματων που για να σου καθορισει εαν υπαρχει ρεμμα πρεπει να της πας επικυρωμενο αντιγραφο απο το ρυμοτομικο της πολεοδομιας…ομως για να παρεις επικυρωμενο αντιγραφο απο την πολεοδομια χρειαζεται αιτηση (ουρα,μετακινησεις) παραβολο απο εφορια (κοστος, αλλη μετακινηση, αλλη ουρα) και κανα δυο ημερες για γαφειοκρατια.Μετα επισκεπτεσαι την υπηρεσια ρεμματων αλλη αιτηση και τους πας με δικο σου μεσο για αυτοψιακλπ κλπ. Αυτεπαγγελτη αναζητηση των δικαιολογητικων σχετικα με τις εγκρισεις!ΟΧΙ αλλη γραφειοκρατια

  • 8 Αυγούστου 2011, 20:13 | ΣΑΒΒΑΣ

    Στο στάδιο «έγκρισης δόμησης» το υποβαλλόμενο διάγραμμα κάλυψης πρέπει να περιλαμβάνει μόνο το δομήσιμο τμήμα του οικοπέδου, και όχι όλη την αρχιτεκτονική μελέτη. Αυτό θα γίνεται στο στάδιο που ζητείται «άδεια δόμησης».
    Εξ άλλου η έγκριση δόμησης δεν είναι τίποτα περισσότερο απο το δικαίωμα που έχει κάποιος να οικοδμήσει ή όχι ένα οικόπεδο του.

  • 8 Αυγούστου 2011, 17:07 | Μαριάννα

    Κατά την 8-ετή εμπειρία μου σε Πολεοδομική Υπηρεσία, πολύ συχνά παρατηρούσε κανείς ότι μεγάλο ποσοστό των μελετών είχε τεχνικά λάθη ή παραλείψεις ακόμα και σοβαρότατες ασυμφωνίες με τους ισχύοντες κανονισμούς με συνέπεια η εφαρμογή τους στην κατασκευή να μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρότατες κατασκευαστικές ατέλειες, κακοτεχνίες, ελλείψεις και λάθη που θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμα και απομείωση της φέρουσας ικανότητας της κατασκευής (π.χ. λανθασμένη στατική μελέτη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις προσθηκών). Σημειωτέον δε ότι το εν λόγω φαινόμενο δεν οφειλόταν πάντα σε αβλεψίες ή κεκτημένη ταχύτητα των μελετητών…
    Ο έλεγχος των εκάστοτε απαιτουμένων μελετών κατά το στάδιο έκδοσης της οικοδομικής αδείας προλάμβανε τέτοιου είδους φαινόμενα και θα μπορούσε πράγματι να τα εξαλείψει αν συνδυαζόταν με τον έλεγχο της κατασκευής σε διάφορα στάδια, αλλά όχι επ’ ουδενί με την κατάργηση του ελέγχου αυτών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στην επιβολή εφαρμογής μιας λανθασμένης μελέτης στην κατασκευή έως ότου τυχόν διαπιστωθεί εκ των υστέρων το αντίθετο!
    Αν π.χ. κατά το πρώτο κατασκευαστικό στάδιο – Αρθ.7/§4α: αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλισμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου – διαπιστωθούν κατά την αυτοψία του Ελεγκτή Δόμησης λανθασμένοι οπλισμοί, αγκυρώσεις, ποιότητα σκυροδέματος κ.λ.π., πως θα είναι δυνατόν αυτά να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν; Επιβάλλοντας κυρώσεις στον μελετητή και επιβλέποντα μηχανικό ακόμα και πρόστιμα λόγω αυθαιρέτων κατασκευών αποκαθίσταται η φέρουσα ικανότητα του κτιρίου;;; Πώς θα περατωθεί η κατασκευή του κτιρίου, στο οποίο θα πρέπει εν τω μεταξύ να επιβληθεί «διακοπή εργασιών», δεδομένου ότι άρση διακοπής δεν θα μπορεί να γίνει παρά μόνο αν «επανα-θεμελιωθεί»(;;;), αποξηλωθούν τα φέροντα δομικά στοιχεία του ή καθαιρεθεί ολοκληρωτικά !;
    Δεν θεωρώ ότι το παρόν σχέδιο νόμου έχει προβλέψει τέτοια συχνότατα φαινόμενα ενώ η εφαρμογή του θα το κάνει να εκπέσει σε ένα επιπλέον φόρο-εισπρακτικό μέσο βάσει του οποίου ο «διάφανος καταμερισμός των ευθυνών όλων των μερών» κάθε άλλο παρά ποιότητα και ασφάλεια κατασκευής θα εγγυάται.
    Τέλος, οι Ελεγκτές Δόμησης δεν λύνουν το πρόβλημα της «διαφθοράς των πολεοδομικών υπηρεσιών» δεδομένου ότι και αυτοί πιθανόν να μην αποτελέσουν σώμα αδιαφθόρων και αδεκάστων!
    Ας δημιουργηθεί ένα σαφέστερο και απλούστερο θεσμικό πλαίσιο – έχουμε περισσότερες διευκρινιστικές εγκυκλίους από νόμους ενώ ταυτόχρονα υπουργικές αποφάσεις καταργούν νόμους αν και δεν κατισχύουν αυτών – ας διενεργούνται έλεγχοι από συνεχώς επιμορφούμενο προσωπικό, άρτια καταρτισμένο, ας δημιουργηθούν εκσυγχρονιστικές μέθοδοι ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών και ηλεκτρονικής υποβολής των μελετών που θα πατάξουν τη συναλλαγή μεταξύ αυτών και των δημοσίων αρχών, ας επισπευθούν οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών αλλά μέσω ουσιαστικότερων ελέγχων!
    Το όλο νομοσχέδιο δημιουργεί την εντύπωση μιας επιπλέον προσπάθειας αποκρατικοποίησης του δημοσίου τομέα καταργώντας τις αντίστοιχες αρμοδιότητες από τους δημοσίους υπαλλήλους και εκχωρώντας αυτές σε ιδιώτες μηχανικούς. Αναρωτιέμαι αν οι αυτοψίες που θα διενεργούνται από του Ελεγκτές Δόμησης στο εκάστοτε κτίσμα θα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη αυτού μέσω καταβολής παραβόλου (όπως γίνεται και με την ΕΠΑ)!

  • 8 Αυγούστου 2011, 16:27 | Μ.Ι.Μ.-Γ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ Α.Π.Θ.

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
    Για άλλη μια φορά, γίνεται μια καλή προσπάθεια…(όπως και άλλες πρόσφατες, βεβιασμένες και ημιτελείς, βλέπε ΚΕΝΑΚ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ,ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ….).
    Θέλει όμως, ακόμη πολύ δουλειά!
    Θέλει να προηγηθούν πολλές αλλαγές για να μπορέσει να ολοκρηρωθεί και να είναι ο νόμος νέος,ουσιαστικός και αποτελεσματικός!
    Όπως:
    1) Θέσπιση νέου απλοποιημένου ΓΟΚ!
    2) Ορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο κάθε επιστήμονα!
    3) Ξεκάθαρο τρόπο υπολογισμού των αμοιβών!
    4) Καθορισμός θεσμικού πλαισίου για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό!
    5) Ανάδειξη της αξίας της μελέτης στην διαδικασία παραγωγής έργων!
    6) Εκσυγχρονισμός δημοσίων υπηρεσιών, με την δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών συνεργασίας, μεταξύ τους.(π.χ. οι χρήσεις γης,η άδεια του Δασαρχείου ,τα υψόμετρα, η άδεια εκσκαφής από την Αρχαιολογία κ.α.να δίδονται ενδοϋπηρεσιακά)!

    ΣΧΟΛΙΟ για το άρθρο 3
    1)Κατά την προσωπική μου άποψη το διάγραμμα κάλυψης, είναι το σημαντικότερο ίσως σχέδιο μιας κτιριακής μελέτης, μιας και περιέχει τα επιτρεπόμενα αλλά και τα πραγπατοποιούμενα στοιχεία δόμησης ενός κτιρίου καθώς και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που καθορίζουν το συγκεκριμένο κτιριακό έργο και το κάνουν διακριτό και μοναδικό(αποστάσεις από όρια, μορφή, διαστάσεις, περίγραμμα,μέγιστο ύψος,φυσικό και διαμορφωμένο έδαφοςκ.ά.). Είναι όμως και το τελευταίο που ολοκληρώνεται, μετά την οριστικοποίηση της αρχιτεκτονικής,της στατικής μελέτης, και του ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας.Άρα είναι αδύνατον να προηγηθεί!
    2) Συστηματικά αποφεύγεται η αναφορά στην έννοια «αμοιβή μελέτης». Γιατί συμβαίνει αυτό?Είναι δευτερεύουσας σημασίας?
    Θεωρώ τον καθορισμό, τόσο της χρονικής στιγμής καταβολής της, όσο και τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής, βασική επαγγελματική κατοχύρωση και επομένως πρέπει η αναφορά στα δύο αυτά στοιχεία να συμπληρωθεί.
    Μετά τα παραπάνω το άρθρο να διαμορφωθεί όπως παρακάτω:
    (παρ. 1) Έγκριση Δόμησης
    Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης, υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:
    α) Αίτηση του ενδιαφερόμενου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων .
    β) Τοπογραφικό διάγραμμα
    γ) διάγραμμα κάλυψης –επιτρεπόμενα στοιχεία δόμησης.
    δ) Αποδεικτικά καταβολής αμοιβής,εισφορών και κρατήσεωνγια τις υπηρεσίες τοπογραφικού και αρχιτεκτονικής μελέτης .
    Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο που είναι άρτιο κατά παρέκκλιση ή βρίσκεται εκτός σχεδίου και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.
    (παρ. 2) Άδεια Δόμησης
    Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες, όπου απαιτούνται:
    α) Αίτηση του ενδιαφερομένου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων σε ενιαίο τεύχος .
    β) Αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας .
    γ) Στατική μελέτη.
    δ) Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
    ε) Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.
    στ) Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έργου.
    ζ) Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύσεων.
    η) Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένη από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
    θ) Μελέτη καυσίμου αερίου.
    ι) Μελέτη περιβάλλοντα χώρου
    κ) Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι:
    Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν.
    Οι τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα τεύχη υπολογισμών είναι πλήρεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν.
    ια) Μελέτη ασφάλειας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 305/1996.
    ιβ) Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το Ν. 1221/81 και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισή της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.
    ιγ) Αιτιολογημένη έκθεση της παρ. 1 του Άρθρου 3 του Γ.Ο.Κ.
    ιδ) Αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών,κρατήσεων και καταβολής εισφορών των μελετητών από το Τ.Ε.Ε.
    ιε) Έντυπο ταυτότητας κτιρίου. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.

  • 8 Αυγούστου 2011, 15:14 | Στέφανος Καρπούζης, Πολιτικός Μηχανικός

    1. Σε τι εξυπηρετεί η έγκριση δόμησης από τη στιγμή που χρειάζονται όλες οι εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών.
    2. Αν δεν γίνει εξυχρονισμός και άλλων υπηρεσιών οι οποίες εμπλέκονται στην άδεια δόμησης όπως Αρχαιολογία, Δασαρχείο, Πυροσβεστική κ.λ.π δεν θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία.
    3. Πως θα εκδίδεται η άδεια δόμησης σε δύο ημέρες από την κατάθεσή της όταν για να εγκριθεί η ενεργητική πυροπροστασία χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες από την υποβολή της στην πυροσβεστική. Για την υποβολή στην πυροσβεστική υπηρεσία προϋπόθεση είναι η έγκριση της παθητικής πυροπροστασίας από την Υ.ΔΟΜ..

  • 8 Αυγούστου 2011, 15:21 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    1. Σε τι εξυπηρετεί η έγκριση δόμησης από τη στιγμή που χρειάζονται όλες οι εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών.
    2. Αν δεν γίνει εξυχρονισμός και άλλων υπηρεσιών οι οποίες εμπλέκονται στην άδεια δόμησης όπως Αρχαιολογία, Δασαρχείο, Πυροσβεστική κ.λ.π δεν θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία.

  • 8 Αυγούστου 2011, 13:40 | ΝΕ ΤΕΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

    Ένας από τους λόγους που προωθείται το παραπάνω νομοσχέδιο είναι η επιτάχυνση στο χρόνο έκδοσης οικοδομικών αδειών χωρίς να αναφέρεται πουθενά τι θα γίνει με τις εγκρίσεις από διάφορες άλλες υπηρεσίες (αρχαιολογία , δασαρχείο , τμήμα βιομηχανίας, ΕΟΤ κλπ ). Υπάρχει η μέριμνα ώστε να υπάρξει μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία των μηχανικών με τις παραπάνω υπηρεσίες και κατά συνέχεια με τα αρμόδια υπουργεία τους ή όχι; Θα υπάρχουν δεσμευτικά χρονικά περιθώρια για την απάντηση σχετικών αιτημάτων ή θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν συμβούλια και επιτροπές αμφιβόλου σύστασης, χωρίς ουσιαστική πρακτική χρησιμότητα αλλά με πολλή μεγάλη γραφειοκρατική αντίληψη; Εάν δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, οι αλλαγές στο χρόνο έκδοσης των αδειών δεν θα είναι οι αναμενόμενες αφού συνήθως οι εγκρίσεις υπηρεσιών με το ισχύον σύστημα απαιτούν πολύ χρόνο.
    Επίσης απαιτείται εκ νέου να δούμε τις προδιαγραφές εκπόνησης μελετών δεδομένου ότι σήμερα ισχύει το ΠΔ696/74 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ515.

  • Πρόταση(Κεφ.Ά – Άρθρο 3 – Παρ.5β)
    Η έκφραση της παραγράφου να τροποποιηθεί ως εξής:
    Ο τρόπος διαδικτυακής συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών ή/και άλλων φορέων που χορηγούν εγκρίσεις και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από τις δημόσιες αρχές.

    Τεκμηρίωση:
    Οι Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες είναι κατά Νόμο υπεύθυνες για τη θεώρηση των μελετών καυσίμου αερίου(εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου), είναι οι αρμόδιοι Φορείς Διανομής Αερίου.

  • Πρόταση(Κεφ.Ά – Άρθρο 3 – Παρ.2θ)
    Η έκφραση της παραγράφου να τροποποιηθεί ως εξής:
    Μελέτη καυσίμου αερίου, θεωρημένη από την αρμόδια Εταιρεία Παροχής Αερίου.

    Τεκμηρίωση:
    Προτείνεται η προσθήκη της συγκεκριμένης φράσης βάσει της ισχύουσας Νομοθεσίας(ΠΔ. 420/87, Ν.3175/2003, Εγκύκλιος 27/2004).

  • 8 Αυγούστου 2011, 12:48 | αννα μελανιτου αρχιτεκτων – πολεοδομος χωροτακτης

    Συμφωνω με οσους εξεφρασαν την αποψη οτι η μελετη χρονικου προγραμματισμου στην ουσια ειναι μια μελετη που δεν ακολουθειται αφου ο κυριος του εργου συνηθως πορευεται ανάλογα με τα οικονομικα του και τα μυαλα του, κυρίως οταν υπαρχει αυτεπιστασια.

    Η υπευθυνη δηλωση του μελετητη μηχανικου , δικαιολογητικο ι) πρεπει να καταργηθεί. Ο μηχανικος που θέτει την υπογραφή και την σφραγίδα του εχει ολες τις ευθυνες που του αναλογουν εκ του νομου και του ρόλου τον οποίο έχει ως συντελεστής του εργου. ( και ο αρμοδιος Υπάλληλος για την έγκριση των όρων δόμησης και της τήρησης των πολεοδομικων κανονισμών της περιοχής με την ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ που υπογράφει)

    Επομένως εαν επιθυμειτε να υπαρχει σχετικη υπευθυνη δήλωση αυτή πρεπει να ειναι του κυρίου του εργου ( ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ), που θα αντικαταστήσει την προβλεπόμενη απο τον μηχανικο. Αλλωστε αυτός είναι που ζητα αλλαγες στην κατασκευη. Στην περίπτωση αυτη ο ιδιοκτητης δηλώνει:

    «1. Εχω λαβει γνωση ολων των σχεδιων και των μελετων που κατατίθενται για την αδεια δόμησης και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος απο το περιεχομενο τους που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μου.
    2. Ενημερώθηκα πλήρως απο τον/τους μελετητη/ες οτι:
    α) οι διαστάσεις των σχεδίων και τα στοιχεία των μελετων ταυτίζονται με τις διαστάσεις και τα στοιχεία που εγκρίθηκαν με τα σετικά της εγκρισης δομησης
    β) για την εκπόνηση των επι μερους μελετών εχουν ληφθεί υπ’οψιν οκτιριοδομικος κανονισμός όπως επίσης και έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές λειτουργίας των χρήσεων που περιλαμβάνει το κτίριο το οποιο ζητω να αναγείρω.
    3.Γνωρίζω οτι ο επιβλέπων μηχανικος υποχρεούτε να ακολουθησει πιστα τις εγκεκριμένες μελετες τον οποιο και πρεπει να ενημερώνω για την φαση της κατασκευής ( εναρξη και σταση εργασιων, συνεργεια που ερχομαι σε συνενοηση κλπ, κυρίως στην περιπτωση αυτεπιστασιας)
    4.Δεσμευομαι να μην ζητήσω αλλαγη κατα την διαρκεια την κατασκευής, παρα μονον εγγραφως γνωρίζοντας πως θα επιβαρυνθώ την όποια αλλαγή »

    Τώρα που το ξανασκέφτομαι. ΑΥΤΗ η υπευθυνη δηλωση πρέπει να ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. !!!!

  • Αναφορικά με την παρ. 1 β)

    Όταν πρόκειται για άδεια κατεδάφισης να αποτυπώνεται το κτίσμα στο τοπογραφικό (περίγραμμα, κατόψεις, φωτογραφίες κλπ) και να εφαρμόζεται ανάλογα η διάταξη του άρθρου 9 παρ. 3 για τα τοπογραφικά, όπου αντί του «προς οικοδόμηση κτιρίου» να εννοείται το «προς κατεδάφιση κτίριο».
    Να προσκομίζονται αποδεικτικά στοιχεία της χρονολογίας κατασκευής του κτιρίου.
    Να υποβάλλεται τεχνική έκθεση με την περιγραφή του κτιρίου για να μπορεί να αξιολογηθεί η ενδεχόμενη αξία του.
    Να υπάρχει πρόβλεψη ότι για κατεδάφιση κτιρίου παλιότερου των εκάστοτε 100 χρόνων να προσκομίζεται έγκριση της Εφορίας Νεότερων Μνημείων.

  • 8 Αυγούστου 2011, 04:53 | Αλέξης Βικέλας, Αρχιτέκτων

    Άρθρο 3 παρ.2 & 5 παρ.2, 6
    Είναι πολύ θετική η υποβολή όλων των μελετών που απαιτούνται σε ένα στάδιο και σε τελική μορφή απλώς για τη λήψη της άδειας.
    Όμως οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και λόγω του τεράστιου εύρους της νομοθεσίας που αφορά τη δόμηση γενικά (ιδίως με την εισαγωγή του ΚΕΝΑΚ) είναι πολύ πιθανόν οι μελέτες να έχουν πολλά λάθη που τώρα με κάποιο τρόπο αντιμετωπίζονται ως ένα βαθμό κατά τη φάση του ελέγχου. Εφόσον δεν ελέγχεται τίποτα άλλο πέραν της πληρότητας από τις ίδιες τις Υ.ΔΟΜ. υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πολλές άδειες να εκδίδονται με ελλιπείς μελέτες ή με ελλιπή στοιχεία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές και θα ασκείται μεγάλη πίεση για μείωση του κόστους.
    Εάν μάλιστα αναθεωρηθεί όπως ακούγεται και ο ΓΟΚ πριν κωδικοποιηθεί ο υφιστάμενος τότε είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί κομφούζιο.
    Κατά τη γνώμη μου διακρίνεται μια ασάφεια στην πρόθεση του νομοθέτη όσον αφορά τον έλεγχο των μελετών. Ενώ πρακτικά καταργείται από τις Υ.ΔΟΜ. κατά τη φάση της άδειας δόμησης επανέρχεται αυτός κατά τη φάση του ελέγχου των εργασιών (βλ.αρ. 9αi) Εδώ πιστεύω ότι ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο συναλλαγής. Ποιος μπορεί να είναι αυτός ο σπουδαία καταρτισμένος και τίμιος συνάδελφος που θα τον εξουσιοδοτήσουμε όχι μόνο να ελέγξει εάν οι οικοδομικές εργασίες είναι σύμφωνες με τις εγκεκριμένες μελέτες αλλά και εάν αυτές οι ίδιες είναι γενικά σύμφωνες με όλο το ισχύον νομικό πλαίσιο; Εν πάσει περιπτώσει κάτι τέτοιο δεν είναι λογικό να γίνεται στο τέλος της κατασκευής αλλά πριν αυτή ξεκινήσει. Αλλιώς είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ταχύτατα ένα νέο πεδίο πλούσιας συναλλαγής και διαφθοράς.

    Θεωρώ ότι μελέτη του χρονικού προγραμματισμού όπως γίνεται έως τώρα είναι άχρηστη και δεν προσφέρει τίποτα η υποβολή ενός ανεπεξέργαστου πίνακα στο στάδιο αυτό. Πρώτον οι μελέτες δεν έχουν συχνά ολοκληρωθεί (δεν έχει γίνει το στάδιο της μελ. Εφαρμογής) και ο ιδιοκτήτης πιθανόν δεν έχει πάρει δεσμευτικές προσφορές από κατασκευαστές ή δεν έχει καταλήξει εάν θα υλοποιήσει το έργο «με το κλειδί στο χέρι» ή με τη μορφή της αυτεπιστασίας

    Με την έγκριση της παθητικής πυροπροστασίας τι θα γίνει; Εάν μεταφερθεί πλέον η ευθύνη του ελέγχου και αυτής από την Πυροσβεστική τότε είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το ΠΔ 71/88 αλλά και το προσωπικό που ελέγχει τις μελέτες.

    Είναι θετικό ότι το 9μηνο επεκτείνεται μ’αυτόν τον τρόπο στους 12. με ταυτόχρονη διασφάλιση των όρων δόμησης μετά την έγκριση του διαγράμματος κάλυψης

    Πώς θα αξιοποιηθεί η αποστολή του τοπογραφικού – διαγρ. κάλυψης στον ΟΚΧΕ και στην Κτηματολόγιο ΑΕ; Εάν υπάρχει θέμα συσχετισμού με τα στοιχεία που τηρούν οι ανωτέρω φορείς τότε προτιμότερο ο συσχετισμός να γίνεται πριν και όχι μετά την έγκριση δόμησης.

  • 8 Αυγούστου 2011, 00:53 | Αλέξης Βικέλας, Αρχιτέκτων

    Άρθρο 3 παρ.1 & 5 παρ.1
    Είναι κατανοητή η απαίτηση της υποβολής του τίτλου ιδιοκτησίας σε περιπτώσεις παρεκκλίσεων ή εκτός σχεδίου αλλά το πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας τι χρειάζεται αλήθεια; Τι ενδιαφέρει αλήθεια η πιστοποίηση του αληθινού ιδιοκτήτη σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις δόμησης επί ενός οικοπέδου; Εν πάσει περιπτώσει δεν αρκεί μια υπεύθ. δήλωση του φερόμενου ιδιοκτήτη στο τοπογραφικό;

    Εάν πρέπει να ελεγχθεί και η νομιμότητα σε περίπτωση υφιστάμενων κτισμάτων αυτό είναι φυσικό ότι δεν γίνεται συνολικά σε 5 ημέρες. Και σίγουρα δεν επιτυγχάνεται όσο δεν κωδικοποιείται και δεν απλοποιείται η νομοθεσία.

    Γενικά θεωρώ ότι η Υ.ΔΟΜ. θα έπρεπε να λειτουργούν όπως οι Δ/νσεις ΠΕΧΩ των περιφερειών όταν εξετάζουν περιβαλλοντικές μελέτες, δηλ. να λαμβάνουν τις μελέτες και να τις προωθούν στους απαραίτητους αποδέκτες (Δασαρχείο, Εφορείες Αρχαιοτήτων, κ.α.). Φυσικά αυτό θα έπρεπε να γίνεται όπως πχ. στην Αγγλία δηλ. η μελέτη να αποστέλλεται μόνο σε ψηφιακή μορφή σε όσα αντίγραφα απαιτείται και η Υ.ΔΟΜ. να προωθεί στο Μελετητή τις παρατηρήσεις που πρέπει να λάβει υπόψιν προκειμένου να λάβει την άδεια δόμησης. Βέβαια το διάστημα που είναι απαραίτητο για τους άλλους φορείς να απαντήσουν πρέπει να είναι γεν. σύντομο αλλά ανάλογο του μεγέθους του έργου. Επίσης θα πρέπει να επανεξετασθεί η ανάγκη για όλα αυτά τα δικαιολογητικά που συνήθως απαιτούνται σε πρώτη φάση. Η μόνη λύση μείωσης της γραφειοκρατίας είναι η δραστική μείωση ή συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για τη λήψη αυτών των εγκρίσεων. Η Υ.ΔΟΜ. θα πρέπει να αποφαίνεται στο πρώτο στάδιο και αφού ελεγχθεί το διάγραμμα κάλυψης εάν είναι απαραίτητη η εξέταση του φακέλου από το ΣΑ (πρώην ΕΠΑΕ).
    Με όσα αναφέρθηκαν προηγούμενα το πενθήμερο ούτε θεωρητικά δεν στέκει.

    Επίσης πιστεύω ότι το διάγραμμα κάλυψης που συμπεριλαμβάνει και συνοπτικά όλη την αρχιτεκτονική μελέτη πρέπει να ελέγχεται μόνο από αρχιτέκτονες και δευτερευόντως από πολιτ. μηχανικούς, αλλά όχι από άλλους. Γενικά δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει αυτό το χάλι να λειτουργούν πολεοδ. γραφεία με υπαλλήλους άσχετης εκπαίδευσης και προϋπηρεσίας με το αντικείμενό τους. Δυστυχώς τα πράγματα με τον Καλλικράτη κινδυνεύουν να είναι πολύ χειρότερα από πριν. Καλή η αποκέντρωση, αλλά μόνον όταν τα πολεοδομικά γραφεία μπορούν να είναι άρτια στελεχωμένα

  • 7 Αυγούστου 2011, 23:52 | Ε. Χ.

    Απ’ ότι φαίνεται στο άρθρο 3, μεταξύ των δικαιολογητικών στοιχείων είναι και οι μελέτες.
    Ποιά η σκοπιμότητα της έντυπης υποβολής, αφού όλα θα υποβάλονται ηλεκτρονικά;

    Το ΣΥΝΟΛΟ των στοιχείων θα πρέπει να γίνεται ή ηλεκτρονικά ή έντυπα.

    Ο συνδυασμός ή η διπλή υποβολή απλά καθιστούν την όλη διαδικασία
    δυσχερέστερη ακόμα και της υφιστάμενης.

  • 7 Αυγούστου 2011, 19:25 | ΘΩΜΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΣ

    ΕΦ ΟΣΟΝ ΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ θα περιλαμβάνεται
    και η απόδειξη μέσω τράπεζας εξόφλησης των μηχανικών
    να προβλεφθεί στο άρθρο 31 ,[βλέπετε σχετικό σχόλιο] διάταξη σύμφωνα με την οποία οι μελετητές μηχανικοί να συντάσουν και υπογράφουν την προσφυγή ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ,χωρίς άλλη αμοιβή.
    Εφ όσον απορρίπτεται η προσφυγή , και άρα έχει σφάλματα ο
    μελετητής ,να υποχρεώνονται σε αποζημίωση [αστική ευθυνη] στον ιδιοκτητη. [χωρίς υποβολή αγωγης ]
    Αν όμως γίνεται δεκτή η προσφυγή , να ευθύνεται σε αποζημίωση προς τον ιδιοκτητη ο αρμόδιος υπάλληλος
    χωρίς υποβολή αγωγής , κατ εφαρμογή των άρθρων 105 του
    Εισαγωγικου Νόμου του Αστικου Κώδικα [παράλειψη οφειλόμενης
    νόμιμης ενέργειας ]
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΠΕΙΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΓΟΙΑ Η
    ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ , ΖΗΜΙΩΝΟΤΑΝ
    ΜΟΝΟ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΣ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ
    γιατί και μηχανικους πλΉρωσε [προεξόφλησε ] για την έκδοση της άδειας και δικαίωμα έγκαιρης – εμπρόθεσμης διεκπεραιωσης είχε
    από την αρμοδια Υπηρεσία .
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΝ

  • 7 Αυγούστου 2011, 12:37 | αργυρης πλέσιας

    Στην παράγραφο ιδ. δεν προβλέπεται ο έλεγχος με κανένα τρόπο της αμοιβής για την εκπόνηση των μελετών, υποθέτω κατ’ εφαρμογή του ν3919/11. Προβλέπεται όμως στο παρόν νομσχέδιο ο έλεγχος της αμοιβής επίβλεψης του έργου. Νομίζω ότι πρέπει να διευθετηθεί η αναντιστοιχία.

  • 7 Αυγούστου 2011, 11:53 | αργυρης πλέσιας

    Η μελέτη καυσίμου αερίου και κατά συνέπεια η εφαρμογή της είναι μιά πονεμένη ιστορία για διάφορες περιοχές της χώρας. Η νομοθεσία προβλέπει ότι τον καθορισμό των απαιτήσεων για την κατασκευή εγκαταστάσεων για καυσιμο αέριο την έχει η αντίστοιχη ΕΠΑ της περιοχής. Η ΕΠΑ είναι λογικό να ξέρει που πρόκειται να υπάρξει προγραμματισμός για την κατασκευή δικτύων διανομής και κατά συνέπεια αποφασίζει σε ποιές θέσεις έχει νόημα η εκπόνηση μελετών και η κατασκευή των αντιστοίχων εγκαταστάσεων.
    Βρέθηκαν κάποιοι σοφοί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και κυκλοφόρησαν μια εγκύκλιο που ζητούσε την μελέτη και την συνεπαγόμενη κατασκευή εγκαταστάσεων καυσίμου αερίου στα χωρικά πλαισα Καποδιστριακών Δήμων. Επέβαλαν την μελέτη εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σε οικισμούς που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από οποιαδήποτε αστική συγκέντρωση, πάνω στα βουνά με ελάχιστους κατοίκους. Η αντιμετώπιση αυτή αποτελεί στίγμα όχι μόνο για τον κάθε μηχανικό αλλά για τον οποιονδήποτε σκεπτόμενο πολίτη.

    Το 2θ για την άδεια δόμησης πρέπει να καταργηθεί. Υπάρχουν φορείς (ΕΠΑ) που πιστοποιούν την επάρκεια της μελέτης εφόσον απαιτείται.

  • ΑΡΘΡΟ 3 παρ. 1 β

    Όταν πρόκειται για άδεια κατεδάφισης να αποτυπώνεται το κτίσμα στο τοπογραφικό και εφαρμόζεται ανάλογα η διάταξη του άρθρου 9 παρ. 3 για τα τοπογραφικά, όπου αντί του «προς οικοδόμηση κτιρίου» εννοείται το «προς κατεδάφιση κτίριο»
    Για κατεδάφιση κτιρίου παλιότερου των εκάστοτε 100 χρόνων να προσκομίζεται έγκριση της Εφορίας Νεότερων Μνημείων.

  • 6 Αυγούστου 2011, 15:52 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Κύριοι,
    Με το παρόν νομοσχέδιο,αντί να απλουστεύεται η διαδικασία έκδοσης της άδειας δόμησης περιπλέκεται πάρα πολύ με αποτέλεσμα να υπεισέρχονται περισσότεροι έλεγχοι, (δηκαδή περισότερα λαδώματα),διότι κατα την αποψή μου (40 χρόνιαμηχανικός) δεν υπάρχει οικοδομή που να μήν μπορεί κάποιος να βρη μια παράβαση,και θα πρέπει τότε να αναγκασθείς να την πληρώσεις ακριβά .Διότι σε τι θα διαφέρουν οι ελεγκτές απο τους σημερινούς υπαλλήλους των πολεοδομιών?Θα είναι οι»Αδιαφθοροι»?
    Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει οι πολεοδομίες να παραμείνουν πλήν όμως να ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΗΣΘΟΥΝ όπως συμβαίνει στην Αμερική η στίς άλλες προηγμένες χώρεςπ.χ.Αγγλία.
    Δηλαδή,να σταματήσουν οι ουρές στίς πολεοδομίες,να γίνεται η κατάθεση του Φακέλλου ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ,και η διόρθωση και η επιστροφή απο τις πολεοδομίες πάλι κατα τον ίδιο τρόπο.
    Τέλος να υπάρχει ένας τρόπος ώστε η τελική ηλεκτρονική έγκριση να μην μπορεί να παραβιασθή και ευτυχώς υπάρχουν τέτοιες μέθοδοι.Ας επομένως δοθούν χρήματα για την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των πολεοδομιών, και οι παλιοί μηχανικοί που δεν είναι εξοικιωμένοι τόσο με την πληροφορική ΑΣ αναγκασθούν εκ των πραγμάτων να προσλάβουν στα γραφεία τους Νέους μηχανικούς με εξαιτετικές γνωσεις πληροφορικής και διαδικύου(τέτοιοι υπάρχουν πάμπολοι σήμερον ΑΝΕΡΓΟΙ)και να γίνεται η όλη διαδικασία ελέγχου και έκδοσης της αδείας ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ.
    Αυτή είναι η μόνη σωστή και οικονομική λύση που θα δώσει περισσότερο χρόνο στούς μηχανκούς να ασχολούνται με την βελτίωση της ποιότητας των μελετών τους παρά με την προσπάθεια ανεύρεσεις «γνωριμιών «στίς πολεοδομίες και το σουλατσάρισμα σε αυτές.
    Ετσι θα αποφεύγεται και η επαφή Μηχανικού-με τον Ελέγχοντα Υπάλληλο,με αποτέλεμα να περιορισθούν οι αυθαιρεσίες,τα λαδώματα,και η ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    Κύριοι,αυτό που έκαναν΄οι ¨κουτόφραγκοι» τα «Αμερικανάκια» είναι αυτό που θα μας σώσει τελικά απο την σπατάλη χρόνου,χρήματος και ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.Επι τέλους αντί να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την ΑΜΕΡΙΚΗ ,ας ακολουθήσουμε την Πότα του Κολόμβου………

  • 6 Αυγούστου 2011, 11:56 | ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Στην αίτηση του ενδιαφερομένου να αναφέρεται και ο αριθμός της σύμβασης σύμφωνα με τον N.3919/2011.

  • 6 Αυγούστου 2011, 10:08 | ΟΛΓΑ ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ

    Η μελετη ασφαλειας και υγειας ειναιενα πολυπλοκο θεμα
    Τελειως διαφορετικο απο αυτο που ισχυει σημερα ΣΑΥ-ΦΑΥ!!
    Μηπως θα πρέπει να αντιμετωπισθει με διαφορετικά, άλλωστε γι αυτο δεν προβλέπεται και καμια αμοιβη για τον μηχανικό αλλα απεναντιας δημιουργει πολυ μεγαλη ευθυνη στον προγραμματισμο και την παρακολούθηση ,καθημερινη, ενος έργου.
    Πρέπει κατα την άποψη μου να προσδιορισθει διαφορετικά και να γίνει μέρος ευθύνης του κυρίου του έργου.
    Ο χρονικός προγραμματισμός σε ένα ιδιωτικο έργο δεν έχει καμία εφαρμογή στην πράξη απεναντίας σε δημόσιο έργο δεσμεύει τον ανάδοχο.

  • 5 Αυγούστου 2011, 16:39 | ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ ΧΡΟΝΗΣ

    Η υποβολή σε ηλεκτρονική μορφή να γίνεται με δυνατότητα χρήσης των εγκεκριμένων προγραμμάτων της αγοράς, ώστε να αποφευχθούν περιττές δαπάνες για τους μηχανικούς

  • 4 Αυγούστου 2011, 12:37 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΙΟΜΠΡΑΣ

    Εργαζόμενος περίπου 15 χρόνια σε Δημόσια Υπηρεσία με συναφές προς την έκδοση οικοδομικών αδειών αντικείμενο (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) έχω να παρατηρήσω ότι το έλλειμα εφαρμογής των υφιστάμενων νόμων δεν λύνεται με επιπλέον περιττούς νόμους.
    Η παρούσα Νομοθεσία είναι (πλην λίγων εξαιρέσων) επαρκής και σαφής. Αν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην έκδοση της οικοδομικής άδειας – ιδιοκτήτης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου, μελετητής – επιβλέπων μηχανικός και ελέγχων την άδεια μηχανικός της Πολεοδομίας- αποφασίσουν να κάνουν σύννομα, υπεύθυνα και με επιστημονική αρτιότητα την δουλειά τους, δεν υπάρχει καμιά γραφειοκρατία ή χρονική καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας και καμιά παρανομία φανερή ή κρυφή.
    Όταν όμως αντιμετωπίζουμε τα κάτωθι φαινόμενα: ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων να διαβαίνουν το κατώφλι τεχνικών γραφείων έχοντας προαποφασίσει στο μυαλό τους να δομήσουν καθ’ύπερβαση των επιτρεπομένων στοιχείων δόμησης ή και παντελώς παράνομα επί της ιδιοκτησίας τους, ιδιώτες μηχανικούς να πρωτοκολλούν ελλειπέστατους φακέλλους με τις ελάχιστες απαιτούμενες για πρωτοκόλληση φακέλλου αμοιβές και μελέτες πραγματικά στο πόδι και μηχανικούς υπαλλήλους πολεοδομιών αποφασισμένους να «μαδήσουν» τον ιδιώτη που θέλει να εκδόσει οικοδομική άδεια, τότε δεν μας φταίει καμιά πολιτική ηγεσία και κανένας Νόμος.
    Η ευθύνη είναι πρωτίστως ατομική.Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα έχουμε μάθει να κρυβόμαστε πίσω από την συλλογική ευθύνη και να φορτώνουμε τα πάντα στο «κακό» κράτος γενικά και αόριστα.
    Η κρίση την οποία διέρχεται ο κλάδος της οικοδομής (μέσα στην συνολικότερη οικονομική κρίση του τόπου), η οποία έπληξε βαθύτατα το επάγγελμα του μηχανικού είχε και το θετικό της αντίκτυπο στην διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Και δεν εννοώ ότι μειώθηκε ο όγκος δουλειάς στις πολεοδομίες και ότι όλα τώρα πηγαίνουν ρολόι. Εννοώ ότι πλέον συμβαίνει το εξής:
    1.Προβαίνουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας αξιόπιστοι ιδιώτες με πραγματικά οικονομικά εχέγγυα και σε απόλυτα «ξεκαθαρισμένες» πολεοδομικά, δασικά και νομικά ιδιοκτησίες και όχι λαμόγια τα οποία προ κρίσης προσπαθούσαν με κοπανιστό αέρα να «χτίσουν» στα όρια της νομιμότητας σε αιγιαλούς, δάση, αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα και γενικά αμφισβητούμενες εκτάσεις και οικόπεδα.
    2. Επιβίωσαν οι πραγματικά επιστημονικά άρτιοι και υπεύθυνοι μηχανικοί οι οποίοι δεν κοροϊδεύουν τον πελάτη που προσέρχεται στο γραφείο τους, προσφέροντας του γρήγορες και ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες.
    3.Επ ευκαιρίας της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες των νέων Δήμων μέσα από τους νέους Ο.Ε.Υ. δημιουργούν νέο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες με μηχανικούς οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι με μεταπτυχιακές σπουδές και υψηλό επίπεδο κατάρτισης.Όσοι Δήμαρχοι δεν πήραν χαμπάρι ότι πρέπει να αναδιαρθρώσουν σε επίπεδο προσώπων ριζικά τις Πολεοδομίες τους είναι χαμένοι από χέρι. Όσοι το καταλάβανε κοιτούνε πραγματικά μπροστά.

  • 4 Αυγούστου 2011, 12:25 | sofi

    Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι κατά την γνώμη μου το γεγονός ότι πολύς μεγάλος αριθμός γεωτεμαχίων (κυρίως σε περιοχές εκτός σχεδίου και σε μικροαστικές περιοχές) στερούνται τίτλων ιδιοκτησίας (χρησικτησία) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδειχθεί η κατά παρέκκλιση αρτιότητα του οικοπέδου αλλά και ο χρόνος ύπαρξης τυχόν οικοδομήματος εντός αυτού για να κριθεί η νομιμότητά του. Για τις περιπτώσεις αυτές σήμερα, σύμφωνα με κάποιες παλιές εγκυκλίους, που είχαν φτιαχθεί μόνο για πελατιακούς λόγους κατά την γνώμη μου, θα πρέπει για να αποδειχθεί η παλαιότητα του οικοπέδου η του κτίσματος, να ζητήσουμε βεβαίωση από τον Δήμαρχο της περιοχής που υπάγεται το ακίνητο, την οποία βέβαια ό εκάστοτε Δήμαρχος δεν έχει στοιχεία για να την δώσει και πολλές φορές την … δίνει ανάλογα με το αν του αρέσει η όχι ο αιτών!
    Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το παράλογο, αυτό το τραγελαφικό για κάθε άνθρωπο που θέλει να κάνει κάτι και να επαφείεται κάθε φορά στις ορέξεις του κάθε Δημάρχου, του κάθε υπάλληλου, του κάθε αρμόδιου τέλος πάντων για να πάρει ένα χαρτί, για το οποίο δεν έχει σαφή στοιχεία για να το εκδώσει.
    Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί με ποιά άμεμπτη διαδικασία πρέπει να χορηγούνται τέτοιου είδους πιστοποιητικά και καλό είναι στο πλαίσιο του νέου αυτού νόμου να προβλεφθεί και αυτό. Η δική μου γνώμη μου για το θέμα αυτό είναι ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί η σύνταξη συμβολαιογραφικών ενόρκων βεβαιώσεων όχι μόνο του ιδιοκτήτη αλλά και δύο άλλων τυχαίων προσώπων που να έχουν γνώση του ακινήτου και να μπορούν να βεβαιώσουν γι’ αυτό. Να έχει δηλαδή 100% την ευθύνη ο ιδιοκτήτης για τυχόν ψευδή δήλωση.

  • 4 Αυγούστου 2011, 11:55 | Θ. Αθανασιάδης

    Να μη επιτρέπεται η εξαγορά χώρων στάθμευσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καθώς η σύγχρονη πόλη καταλαμβάνεται όσο παέι ακι περισσότερο από τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα.

  • 4 Αυγούστου 2011, 10:11 | ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ/ ΔΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ.ΣΧΕ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ

    Κατά τη διαδικασία έγκρισης δόμησης είναι υποχρεωτική η κατάθεση Τοπογραφικού διαγράμματος και διαγράμματος κάλυψης κλπ…

    Στο άρθρο 9 ορίζονται οι προδιαγραφές σύνταξης διαγράμματος κάλυψης και σύμφωνα με αυτές θα πρέπει αυτό να περιλαμβάνει και όψεις του κτιρίου καθώς και τρισδιάστατη απεικόνιση αυτού. Ζητούνται λοιπόν αυτά τα δικαιολογητικά στη φάση έγκρισης δόμησης τα οποία στην ουσία προυποθέτουν πιο πριν την σύνταξη πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης από τον ιδιώτη Μηχανικό επιβαρύνοντάς τον με μελετητικό έργο και χαμένες εργατοώρες σε περίπτωση που δεν δοθεί για τον οποιοδήποτε λόγο η έγκριση δόμησης…Θα ήταν κατά τη γνώμη μας θεμιτό να δίδεται πριν την άδεια έγκρισης δόμησης η δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) στον μελετητή μηχανικό με την προσκόμιση του τοπογραφικού διαγράμματος και των λοιπών αναγκαίων δικαιολογητικών να λάβει γνώση των όρων δόμησης(ειδικών και γενικών)-υπολοίπου δόμησης-οριστικών υψομέτρων κλπ προς όφελος του ιδίου…

    Επίσης κατά τη γνώμη μας η τρισδιάστατη απεικόνιση του κτιρίου θα πρέπει να απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις που στην αρχιτεκτονική μελέτη θα απαιτείται γνωμοδότηση του Συμβούλιου Αρχιτεκτνοκής (ΣΑ) προς διευκόλυνση του έργου των μελετητών…

  • 4 Αυγούστου 2011, 08:23 | Νικος Μπαλσακης

    Άρθρο 3- παρ.2
    Προβλέπεται μεταξύ άλλων η υποβολή
    β) Αρχιτεκτονικής μελέτης, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και
    η) Μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
    Η ανάθεση της μελέτης πυροπροστασίας (παθητική- ενεργητική) σε δύο (2) Αρχές ελέγχου που προβλέπεται στο άρθρο 15 του ΠΔ 71/1988 (ΦΕΚ Α΄32), έχει προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών και οδηγήσει στην απώλεια της ουσιαστικής εφαρμογής της πυρασφάλειας, επειδή ακόμα και στις περιπτώσεις σοβαρών παραλείψεων της μελέτης παθητικής πυροπροστασίας ή εφαρμογής της που δεν επηρεάζουν την ενεργητική πυροπροστασία- π.χ. απουσία κλιμακοστασίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επειδή χορηγεί πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, απλά ενημερώνει την Πολεοδομία και σε ελάχιστες περιπτώσεις ζητεί από κοινού αυτοψία.
    Αντίθετα, Πυροσβεστικές Διατάξεις όπως η 6/1996 (ΦΕΚ Β΄276), 3/1981 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Β΄ 20) και 8γ/2007 (ΦΕΚ Β΄276), οι οποίες αφορούν υφιστάμενα- προ του 1989- κτίρια και θέτουν πέραν των άλλων προδιαγραφές δομικής (παθητικής) πυροπροστασίας, δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα εφαρμογής λόγω του ελέγχου από μία (1) Αρμόδια Αρχή- Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε ότι αφορά τα στοιχεία δομικής πυροπροστασίας, ο έλεγχος είναι μακροσκοπικός και αναφορικά με τα χρησιμοποιούμενα υλικά, απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τον επιβλέποντα (ΑΔΑ: 4ΑΓΘΙ-Η).
    Επειδή η πυρασφάλεια είναι ενιαία, προτείνεται η αποστολή στην Υ.ΔΟΜ., της θεωρημένης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μελέτης πυροπροστασίας (που θα περιλαμβάνει το τμήμα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας), προκειμένου ακολούθως, το τμήμα παθητικής πυροπροστασίας να ενταχθεί στην αρχιτεκτονική μελέτη.

    Τέλος, προτείνεται η πρόβλεψη Απόφασης εκ μέρους του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με την οποία θα ρυθμίζονται θέματα έγκρισης μελετών πυροπροστασίας.

  • 3 Αυγούστου 2011, 14:40 | Γιώργος Μαδεμοχωρίτης

    Πρέπει να καταργηθεί η υπεύθυνη δήλωση του μελετητή,(στοιχ.ι), αρκεί η υπογραφή του μεκλετητή σαν μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ, απλά να αναφέρεται στα σχέδια της άδειας δόμησης η έγκριση δόμησης.
    Ας ξεπεράσουμε κάποιες τυπολατρίες!!

  • 3 Αυγούστου 2011, 09:37 | κωστας

    Επειδή έχουμε την τύχη επί πολλά χρόνια να μη γίνει μεγάλος σεισμός στην πατρίδα μας αγνοούμε τον στατικό και αντισεισμικό σχεδιασμό. Δυστυχώς όταν θα το θυμηθούμε θα είναι αργά και θα τρέχουμε πάλι πίσω από τα προβλήματα, αλλά με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες οικονομικές ζημίες.

  • 2 Αυγούστου 2011, 13:24 | Ξ Λεγάκης

    παράγραφος 3 και 5

    Οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου

  • 2 Αυγούστου 2011, 13:15 | Ξ Λεγάκης

    παράγραφος 2β
    Εκεί θα πρέπει να κατατίθεται το διάγραμμα κάλυψης που συμπεριλαμβάνει την αρχιτεκτονική μελέτη.

    παράγραφος 2δ
    Θα πρέπει να κατατίθενται όλες οι μηχανολογικές μελέτες των εγκαταστάσεων του κτηρίου.(πχ μεχρι τώρα δεν ήταν απαιτούμενη για μικρή ισόγεια κατοικία η μελέτη ύδρευσης και αποχέτευσης ;;;!!!)

    παράγραφος 2ιβ
    Επιτέλους, θα πρέπει να στελεχωθούν με επαρκή προσωπικό και να λειτουργούν όπως θα έπρεπε να λειτουργούν οι φορείς που ελέγχουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια. Οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες να υποχρεώνονται να τα τηρούν και να γίνονται επαρκής έλεγχοι. Δεν είναι δυνατόν να φταίει πάντα ο επιβλέποντας μηχανικός του έργου.

  • 2 Αυγούστου 2011, 13:16 | Γ.Δ

    ΤΡΙΑΝΤΑΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ.ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ,ΑΛΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ,ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΙΟ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ,ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ.ΝΑ ΤΟ ΕΙΔΩ ΘΕΛΩ.ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ(ΕΠΑΕ,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ,ΥΠΠΟ),ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ,ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ Η ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΧΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ Η ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟ ΜΙΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ,ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ,ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΙΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
    ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ,ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ,ΔΙΟΤΙ Ο ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΠΑΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣ ΟΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ,ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ ΣΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ,ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΙΜΚΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΥΣΙΕΡΓΗΣΕΙ.ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ.ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ,ΛΑΔΩΜΑ,ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΑΙ ΜΑΥΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΑΣΕΥΕΤΑΙ.ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ.ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΥΣΗ(ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ).ΓΙ’ΑΥΤΟ ΟΣΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΟΙΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΛΙΓΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΠΗΡΑΝ Η ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ;
    ΠΡΟΤΑΣΗ.ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
    ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ,ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ.

  • 2 Αυγούστου 2011, 13:38 | Ξ Λεγάκης

    παράγραφος 1β.
    Το διάγραμμα κάλυψης θα πρέπει να μετονομαστεί σε διάγραμμα περιοχής δόμησης. Να φαίνεται στο τοπογραφικό δηλαδή η περιοχή του οικοπέδου που μπορεί να δομηθεί τηρώντας τις πλάγιες αποστάσεις κτλ. Από τη στιγμή που πρόκειται για «έγκριση δόμησης» δεν χρειάζεται να έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη σε αυτό το στάδιο.
    Επίσης θα πρέπει να τηρούνται όλες οι προδιαγραφές της αποφ. 82070/98/2-12-89 αλλιώς θα απορρίπτεται η αίτηση.

  • 2 Αυγούστου 2011, 12:17 | Αικατερίνη Θωμαδάκη – Αρχιτέκτων

    Παρ.1 Για την έγκριση δόμησης υποβάλλεται μεταξύ άλλων και εγκρίσεις διοικητικών οργάνων. Σαν τέτοιο είναι και η έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) του άρθρου 20 του παρόντος προσχεδίου. Μέχρι σήμερα οι αρχιτεκτονικές μελέτες, πριν κατατεθούν στην ΕΠΑΕ είναι ελεγμένες κατά ΓΟΚ, από την Υπηρεσία. Ο έλεγχος αυτός πως, πότε θα γίνεται με το παρόν προσχέδιο;

  • Άρθρο 3 – Δικαιολογητικά και μελέτες
    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία προτείνει η παραγρ.2 να διαμορφωθεί ως εξής:

    2. Άδεια Δόμησης
    Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες, όπου απαιτούνται:
    α) Αίτηση του ενδιαφερομένου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων σε ενιαίο τεύχος και φύλλο ελέγχου.
    β) Αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και η μελέτη προσβασιμότητας.
    γ) Στατική μελέτη.
    δ) …….

  • 1 Αυγούστου 2011, 12:18 | Γ. ΚΕΚΕΛΟΣ

    ΘΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΑΡΘΡΟ 3: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (π.χ. έγκριση Δασαρχείου, επιτρεπτή χρήση, ΥΠ.ΠΟ., Υπ. Βιομηχανίας, Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.).ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ (π.χ. Γαίες Υψηλής Παραγωγικότητας, οδοί εντός οικισμών κ.λπ.).

  • 1 Αυγούστου 2011, 10:25 | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΥΚΟΣ

    ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
    (ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ, ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΛΠ)
    ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ.
    (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ, ΚΛΠ)

  • 1 Αυγούστου 2011, 08:14 | WWF Ελλάς

    Δεδομένου ότι στις περιοχές εκτός σχεδίου δεν υπάρχει υποχρέωση για εκτίμηση της περιβαλλοντικής επίπτωσης από την οικιστική ανάπτυξη, θα πρέπει στη διαδικασία έγκρισης δόμησης να ενσωματωθεί απαίτηση για κάποιας μορφής εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

  • 31 Ιουλίου 2011, 11:49 | ΘΩΩΜΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΣ

    οι μέχρι σήμερα μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αδειών δόμησης , οφείλεται κατα κύριο λόγο στην επιδίωξη του γρηγορόσημου , ή τη διαμεσολάβηση του μέσου , …ρουσφέτι[ψήφοι]
    Αλλες άδειες εκδίδονται αμέσως και άλλες μετά από μεγαλο
    χρονικο διάστημα ,[ανάλογα με το μέσον ή το γρηγοροσημο]
    οι στατιστικες αυτό έδειξαν μέχρι σημερα για την διαφθορα
    των υπολλήλων των πολεοδομιών .
    Φυσικά υπάρχει συνεργασία μεταξύ υπαλλήλου και μηχανικών
    ο μηχανικός είναι το σκαλοπάτι .
    Οφείλεται επέισης και στην αμοιβή των μηχανικών
    πριν την έκδοση της άδειας .,,επειδή υποβάλλεται υποχρεωτικά
    το διπλότυπο καταβολής της αμοιβης μέσω τράπεζας [Τ Ε Ε]
    ΠΡΟΤΑΣΗ .Να μη υποβάλλεται η αμοιβη των μηχανικών μαζι με
    τις μελέτες και τα λοιπα δικαιολογητικά .
    Οι μηχανικοι να αμοίβονται με την παραδοση της άδειας στα
    χέρια του ιδιοκτητη.
    Να καταργηθεί το φυλλο ελέγχου και παρατηρησεων .
    Η κάθε έλλειψη ή διόρθωση των μελετών να καταγράφεται σε
    έγγραφο που ν αποτελεί εκτελεστη διοικητική πραξη , ώστε
    έτσι να έχει τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης να πληροφορείται
    αμέσως αν ευθύνεται ο μηχανικός ή η ο αρμόδιος υπάλληλος
    Αν ευθύνεται ο μηχανικός να υποχρεώνεται σε αποζημίωση προς τον ιδιοκτητη
    Αν ευθύνεται ο υπάλληλος – παράλειψη νόμιμης οφειλόμενης ενέργειας – καθυστερηση , ‘οχι περαίωση εντος του χρονικού
    ορίου , να υποχρεώνεται σε αποζημίωση προς τον ιδιοκτήτη
    Επειδή ο ιδιοκτητης δεν πρεπει να ζημι’ώνεται , αφού σε
    τίποτα δεν ευθύνεται , Για αυτό αναθέτει σε μηχανικούς
    και γι αυτό πληρωνει τόσα στο δημόσιο ,

    Αη υπ

  • 30 Ιουλίου 2011, 19:14 | Βερυκιος Α. – Αρχιτ.Μηχ/κος ΕΜΠ

    Αρθρο 3-παραγρ.1. Η απαιτηση να υποβαλλεται Διαγρ.Καλυψεως προυποθε-
    -τει την συνταξη πληρους Αρχιτ/κης Μελετης. Αυτο επιβαλλει και το ασφυκτικο Νομοθετικο Πλαισιο του Ν.3028/2002, δηθεν για την «Προστασια Πολιτιστικης κλπ Κληρονομιας»….Οταν μαλιστα εχεις να κανεις με τις Υπηρεσιες του ΥΠΠΟ/Ν.Λακωνιας, πρεπει να συνταχθει ΠΛΗΡΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, που θα «ελεγχθει» απο υπαλληλους αμφιβολου γνωσεως των Ειδικων Διαταγματων που ισχυουν.
    Ποσες φορες οι αποφασεις της ΕΠΑΕ που ακολουθουν δεν συγκρουονται με αυτες του ΥΠΠΟ…… ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ? Επιστροφες, ανασυνταξη μελετης
    και οι μηνες περνουν……….σε βαρος του ατυχου ιδιοκτητη.
    Για ποια «Εγκριση Δομησης» σε πεντε ημερες-που δηθεν κατοχυρωνει τον Ιδιοκτητη και τον Μελετητη-μιλατε Κυριοι ?
    Καλυτερα ηταν να λαμβανατε μετρα δραστικου περιορισμου των ΑΥΘΑΙΡΕΣΙ-
    -ΩΝ απο τις Υπηρεσιες του ΥΠΠΟ (αυτο το ειχε τολμησει ο αειμνηστος
    ΤΡΙΤΣΗΣ) και να καθοριζατε ΕΚΕΙ την προθεσμια των πεντε ημερων.
    Διαφορετικα «κουβεντα να γινεται».

  • 30 Ιουλίου 2011, 13:58 | Γ.Μαδεμοχωρίτης

    Η πρότασή μου για το αρ 3 αφορά απλοποιήσεις,συμπληρώσεις, αναφορά στο ΠΔ 696 και τον Ν 3919/11 και τις άδειες μικροεργασιών και είναι:
    «Άρθρο 3
    Δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτες
    1. Έγκριση Δόμησης
    Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης, υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:
    α) Αίτηση του ενδιαφερομένου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων, ή έγγραφη συμφωνία μηχανικού και εργοδότη σύμφωνα με τον Ν 3919/11 και φύλλο ελέγχου.
    β) Τοπογραφικό διάγραμμα και Διάγραμμα κάλυψης.
    γ) Αποδεικτικά καταβολής αμοιβών, εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού της αρχιτεκτονικής μελέτης και του τοπογραφικού.
    Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό μεταγραφής ή κτηματογραφικό φύλλο για κάθε ακίνητο που είναι άρτιο κατά παρέκκλιση ή βρίσκεται εκτός σχεδίου, αποδεικτικά νομιμότητος των υφισταμένων κτισμάτων και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται.

    2. Άδεια Δόμησης
    Η Άδεια δόμησης εκδίδεται με τους όρους δόμησης που ίσχυαν όταν εκδόθηκε η έγκριση δόμησης.
    Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες, όπου απαιτούνται:
    α) Αίτηση του ενδιαφερομένου και δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων ή οι έγγραφες συμφωνίες μηχανικών εργοδότη σύμφωνα με τον Ν 3919/11 σε ενιαίο τεύχος.
    β) Όλες οι κατά τον νόμο απαιτούμενες μελέτες για το συγκεκριμένο έργο

    γ) Εγκεκριμένη Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς θεώρηση από την Υ.ΔΟΜ.
    δ Εγκεκριμένη Μελέτη αερίων καυσίμων.
    ε) Όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις φορέων (ΔΕΗ, ΥΠΑ κλπ)
    στ Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι:
    Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν (ΠΔ 696/74) και είναι σύμφωνες με τις εγκρίσεις των άλλων υπηρεσιών που προσκομίζονται.
    Οι διαστάσεις των σχεδίων και τα στοιχεία των μελετών ταυτίζονται με τις διαστάσεις και τα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης και του τοπογραφικού διαγράμματος βάσει των οποίων εκδόθηκε η έγκριση δόμησης.
    Οι τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα τεύχη υπολογισμών είναι πλήρεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν.
    ζ) Μελέτη ασφάλειας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 305/1996.
    η) Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το Ν. 1221/81 και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισή της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.

    Θ ) Αιτιολογική έκθεση της παρ. 1 του Άρθρου 3 του Γ.Ο.Κ. Μαζί με τεχνική περιγραφή του έργου
    ι ) Αποδεικτικά κατάθεσης κρατήσεων του εργοδότη και καταβολής εισφορών των μελετητών από το Τ.Ε.Ε.

    ια ) Έντυπο ταυτότητας κτιρίου. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.
    3. Η αίτηση καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στοιχεία υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μη επεξεργάσιμη μορφή.
    4. Συστήνεται Διεύθυνση στο ΥΠΕΚΑ, με σκοπό την τήρηση και ενημέρωση ηλεκτρονικού αρχείου των αδειών δόμησης.
    5. Με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών και του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. καθορίζονται:
    α) η λειτουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με την Πολεοδομική Νομοθεσία αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία κωδικοποίησης και συνεχούς ενημέρωσης της πολεοδομικής νομοθεσίας.
    β) ο τρόπος διαδικτυακής συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών που χορηγούν εγκρίσεις και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από τις δημόσιες αρχές
    γ) οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων και δικαιολογητικών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μη επεξεργάσιμη μορφή σύμφωνα με την παρ. 3.
    6.Άδεια μικροεργασιών
    Για την έκδοση της άδειας μικροεργασιών υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    Αίτηση του ενδιαφερομένου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων, ή έγγραφη συμφωνία μηχανικού και εργοδότη σύμφωνα με τον Ν 3919/11
    Αποδεικτικά καταβολής αμοιβής, εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού
    Σκαρίφημα, φωτογραφίες και τεχνική έκθεση του μηχανικού όπου προσδιορίζεται το είδος των επεμβάσεων που προτείνονται και δεν δημιουργούν την ανάγκη έγκρισης δόμησης.»

  • 30 Ιουλίου 2011, 09:55 | Καλογερόπουλος

    Δηλαδή αν ο ιδιώτης μηχανικός έχει κάνει ένα ανθρώπινο λάθος στις μελέτες, σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση θα κατηγορηθεί για ανακριβή δήλωση? Ή είναι όλοι οι μηχανικοί τόσο καλοί που θεωρρούμε αυτονόητο πως οι μελέτες τους είναι σωστές και μόνο με δόλο θα παραβούν κάποια διάταξη?

    Ο έλεγχος των μελετών από το κράτος θεσπίστηκε για την διόρθωση των μελετών πριν την κατασκευή (και πριν είναι αργά) και για την προστασία των ιδιοκτητών από τα λάθη των μηχανικών! Αν θέλετε να διορθώσετε την πολεοδομία εισάγετε διατάξεις για την καλύτερη λειτουργία τους και όχι για την κατάργησή τους.

    Η λογική «Πονάει χέρι, κόβω χέρι» δείχνει την νοοτροπία αυτών που συνέταξαν αυτό το νομοσχέδιο.

  • 29 Ιουλίου 2011, 20:23 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΕΛΛΗΣ

    πολυ θετικό ιδίως στην απαιτηση της εξάρτησης του Τοπογραφικού,
    στο ΕΓΣΑ87 , με την αναγραφή των συντεταγμένων περιγράματος οικοπέδου
    και οικοδομής , με ακρίβεια αντίστοιχη των απαιτήσεων του Εθνικού κτηματολογίου κατα περίπτωση ( εντός-εκτός σχεδίου).

  • 29 Ιουλίου 2011, 19:55 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ – ΛΕΜΠΕΣΗ

    Άρθ.3. παρ.4 & 5: Αυτό που επείγει να γίνει είναι το Ηλεκτρονικό αρχείο και η συνεχής ενημέρωση της κωδικοποιημένης νομοθεσίας και των εγγράφων και εγκυκλίων, ώστε να μπορούν οι μελετητές να αναλάβουν την ευθύνη του ελέγχου. Ο επιτελικός ρόλος των Υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ πρέπει να υλοποιηθεί με το να απαντά και να ρυθμίζει άμεσα, με σαφήνεια και με έγκυρο τρόπο, δίνοντας οδηγίες με εγκυκλίους, που θα κωδικοποιούνται συσχετισμένες με τις διατάξεις, για κάθε θέμα αμφισβήτησης που προκύπτει ή έχει προκύψει κατά την εφαρμογή. Επιπλέον θα πρέπει οι ΥΔΟΜ να λειτουργούν συστηματικά και ως υπηρεσίες πληροφόρησης σχετικά με τις ισχύουσες διατάξεις προς τους μελετητές, τουλάχιστον μέχρις ότου εξελιχθεί η ηλεκτρονική κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

  • 29 Ιουλίου 2011, 19:19 | Δημήτριος Θαλασσινός

    Δικαίωμα υπογραφής Αρχιτεκτονικών: Αρχιτέκτονες μηχανικοί
    Δικαίωμα υπογραφής Στατικών με αντισεισμικό: Στατικοί (Πολιτικοί Μηχανικοί)
    Δικαίωμα υπογραφής Τοπογραφικών: Τοπογράφοι Μηχανικοί

    Κύριοι,
    δώστε ένα τέλος στο μπάχαλο που επικρατεί στην Ελλάδα, σχετικά με τα δικαιώματα υπογραφών μελετών. Πανευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια η πρωτοτυπία, …ελληνική «πατέντα» όπως συνηθίζεται να λέμε, αποτελεί το καθεστώς «όλοι κάνουν τα πάντα». Αν είναι έτσι, ποιος ο λόγος διακρίσεως σε διαφορετικές σχολές και προς τι οι διαφορετικοί τίτλοι; Τα αποτελέσματα αυτών των «πασαλειμμάτων – μελετών» τα ξέρουμε όλοι. Η Ευρώπη αποτελεί πρότυπο, μόνο όπου συμφέρει την πολιτεία, και αλλού κάνει αιωνίως τα στραβά μάτια…
    Η ευρωπαϊκή οδηγία όσον αφορά τις αρχιτεκτονικές μελέτες (που τυχαίνει να γνωρίζω) υπάρχει (Οδηγία 2005/36/ΕΚ) και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο με το Π.Δ. 38/2010:

    γιατί δεν εφαρμόζεται επιτέλους;

  • 29 Ιουλίου 2011, 12:01 | Ξάνθιππος Καλαϊτζής Αρχιτέκτων

    Έχει καποιος από τους εμπνευστές της διαδικασίας που προβλέπει το στάδιο της Έγκρισης Δόμησης ότι για την σύνταξη ενός υλοποιήσιμου Διαγράμματος Κάλυψης (το οποίο να μπορεί να επικαλεσθεί ο συντάκτης του στην φάση της Άδειας Δόμησης), πρέπει να έχει συνταχθεί μιά πλήρης Αρχιτεκτονική μελέτη, για να μην πω ότι θα πρέπει να έχουν μελετηθει και τα στατικά τουλάχιστον;
    (βλ. επίσης Σχόλιο 27/7 από Μάγδα)

    Αν προσθέσουμε και την εύστοχη παρατήρηση του Γιώργου Γιαξόγλου ότι για κάποιες περιοχές απαιτείται έγκριση φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. που ζητούν πλήρεις μελέτες και παρεμβάλλουν τεράστιους χρονους έγκρισης, τότε η πρόθεση της Πολιτείας να ελαφρύνει τον ιδιοκτήτη (όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση) ή θα βαρύνει και πάλι τους μηχανικούς (αν δεν πάρω έγκριση δόμησης γιατί να σε πληρώσω) ή το αποτέλεσμα για τους ιδιοκτήτες θα είναι περίπου το ίδιο οικονομικά και σίγουρα επιβαρυντικό χρονικά.

    Τελικά τι επιτέλους κατοχυρώνει η Έγκριση Δόμησης;