(Κεφάλαιο Α’ Έκδοση Αδειών Δόμησης) Άρθρο 1 Ορισμοί της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης

Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου νοούνται :

α) έγκριση δόμησης: η πιστοποίηση του δικαιώματος δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης, που επιτρέπει την έκδοση της άδειας δόμησης.

β) άδεια δόμησης: η άδεια που επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών  που περιγράφονται σε αυτήν και στις μελέτες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

  • 1 Αυγούστου 2011, 15:22 | Δημητρης Γκογκος

    Πλάκα μας κάνετε?
    Το π΄ροβλημα είναι ο νόμος και έχει γεμίσει η Ελλάδα αυθαίρετα?
    Είτε διαλύστε τις υπήρεσίες αυτε΄ς που δεν κάνουν τη δουλειά τους είτα αποφασίστε να τις διοικήσετε. Αυτή είναι η δουλειά σας κ. Υπουργέ. Να διοικέιτε και όχι να νομοθετείτε. Η βουλή είναι για αυτό. Εκφράστε τις δυσκολιες που αντιμετωπίζετε στη βουλή και να φροντίσουν να αλλάξουν/τροποποιήσουν το νόμο. Και μας λέτε ότι προστατευετε και εκφράζεται τη δημοκρατία…. Πότε ελέγξατε αν δουλεύουν σωστά?

  • 1 Αυγούστου 2011, 12:46 | Δ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

    Αυτό που πραγματικά θα αλλάξει τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα είναι η απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας και η ταυτόχρονη κατάργηση των χιλιάδων νόμων, αποφάσεων, εγκυκλίων κ.λ.π.
    Μια πρόταση θα ήταν η θεσμοθέτηση ενός ιδεατού στερεού (ή όγκου)για κάθε ιδιοκτησία μέσα στο οποίο θα περικλείονται όλοι οι στεγασμένοι και μη χώροι,οι εξώστες,οι απολήξεις και οι στέγες των κτιρίων.

  • 1 Αυγούστου 2011, 09:45 | Nικος Σαραντινός

    Κύριοι,

    Α ΜΕΡΟΣ
    Κάθε νόμος απευθύνεται σε ανθρώπους καί διαδικασίες που αυτοί ελέγχουν καί υπογράφουν. Προτείνω λοιπόν στις προθεσμίες των 5 καί 2 ημερών γιά την έγκριση καί άδεια δόμησης να προστεθεί
    α) Μετά την παρέλευση 7 ημερών ο αρμόδιος υπάλληλος καλείται εγγράφως υποχρεωτικά από τον διευθυντή της υπηρεσίας σε έγγραφη απολογία προκειμένου να αιτιολογήσει την καθυστέρηση
    β) Επανειλλημένες καθυστερήσεις (πάνω από 3 περιστατικά) επιφέρουν αυτόματα δυσμενή αξιολόγηση του υπαλλήλου η οποία καταχωρείται στον φάκελλο του καί λαμβάνεται υπ όψη στις προαγωγές καί την συνολική εξέλιξη του
    γ) Αν παρόλα αυτά παρέλθει μήνας χωρίς να έχουν εκδοθεί οι ώς άνω άδειες , αυτές εκδίδονται αυτοδίκαια καί υποχρεωτικά από τον διευθυντή της υπηρεσίας με ευθύνη των υπογραφόντων μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών , ενώ αναγράφεται στα έντυπα καί το όνομα του υπαλλήλου που είχε χρεωθεί τον φάκελλο.
    δ) Στην περίπτωση αυτή ο διευθυντής αποστέλλει τον φάκελλο της εκδοθείσας άδειας στο σώμα ελεγκτών με ιδιαίτερο σημείωμα. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί οιαδήποτε πολεοδομική παράβαση διώκονται πειθαρχικά τόσο οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες , όσο καί ο αρμόδιος υπάλληλος ο οποίος είχε χρεωθεί τον σχετικό φάκελλο.
    Γιά να κερδίσομε το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει πρώτα να την θωρακίσομε από τις αδυναμίες καί νοοτροπίες μηχανισμών του παρελθόντος.
    Με εκτίμηση

  • 1 Αυγούστου 2011, 09:25 | ΣΩΤΗΡΗΣ Ι.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχετικά με διάφορες υπερβάσεις – παραβάσεις της οικοδομικής άδειας, όπως:

    .- Αλλαγή θέσης του κτιρίου ή των κτιρίων στό οικόπεδο,

    .- Μεταβολή των διαστάσεων του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου,’η μεταξύ δύο κτιρίων,

    .- Αλλαγή περιγράμματος του κτιρίου, κλπ, πως μπορεί να γίνει η τακτοποίηση?

  • 31 Ιουλίου 2011, 23:45 | Κώστας

    Η θητεία της κας Μπιρμπίλη εξαντλήθηκε στο ενδιαφέρον της για το φυσικό περιβάλλον. Πρέπει ωστόσο, η νέα διοίκηση του υπουργείου να δώσει την πρέπουσα σημασία στο δομημένο περιβάλλον – στις πόλεις, τα προάστια και τους λοιπούς οικιστικούς σχηματισμούς – που τόσο άναρχα και αδέξια έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 50 χρόνια.
    Αν διαιρωτηθούμε γιατί έχει συμβεί αυτό στην Ελλάδα και προσπαθήσουμε να αποδώσουμε ευθύνες, σίγουρα εκτός από το συμφέρον του ιδιώτη θα πρέπει να στραφούμε και στους ίδιους τους μηχανικούς.
    Αλλά πραγματικά ποιός μπορεί να έχει επαγγελματική συνείδηση και ευθύνη γ΄αυτό που δεν έχει σπουδάσει και απλά του δίνεται η δυνατότητα να εξασκεί;
    Ξαφνικά οι πόλεις μας διαμορφώνονται σε ένα 70% από μη αρχιτέκτονες, αλλά πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, τεχνολόγους δομικών έργων που πολύ εύκολα συρικνώνουν οποιαδήποτε αρχιτεκτονική πρακτική στο εύκολο «ναι» στα «θέλω» του πελάτη.
    Αλήθεια γιατί οι γιατροί, παρόλο που έχουν βγάλει την ίδια σχολή , εξειδικεύονται, και δεν μπορεί ο ακτινολόγος να χειρουργήσει, ή ο καρδιολόγος να βάλει γύψο στο κάταγμα; Αντίθετα, μηχανικοί και τεχνολόγοι από τόσες διαφορετικές σχολές Πολυτεχνειων και ΤΕΙ καταπιάνονται με τόσο διαφορετικές κατηγορίες μελετών.
    Ας μην γελιώμαστε, ποιοί είναι οι πιο σοβαροί και υπεύθυνοι μηχανικοί; αυτοί που τα κάνουν όλα, ή αυτοί που αχολούνται με το αντικείμενό τους και μπορούν να εμβαθύνουν σε αυτό; Και όλοι από την εμπειρία μας ξέρουμε που από τους παραπάνω εντοπίζονται τα «λαμόγια» και οι «ανεύθυνοι».

    Αν αυτή η νέα ηγεσία του υπουργείου θέλει πραγματικά να αφήσει κάποιο έργο πίσω της, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τον διαχωρισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων γύρω από κάθε κατηγορία μελέτης.
    Αρχιτεκτονικά οι αρχιτέκτονες, στατικά οι πολιτικοί μηχ., τοπογραφικά οι τοπογράφοι κ.λ.π.
    Ο κάθε μηχανικός θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που μέσα από τις σπουδές του μπόρει να σηκώσει, και ευθύνη δεν έχει μόνο αν υπερβεί κατά 20 εκ. το επιτρεπόμενο ύψος, αλλά και στο πως πραγματικά μπορεί να συμβάλλει στην ποιότητα διαβίωσης στο δομημένο περιβάλλον.

  • 31 Ιουλίου 2011, 20:25 | kasto

    Θεωρώ πως η βεβαίωση οικοδομησιμότητας είναι απαραίτητη και πρέπει να κοινοποιείται πρωτίστως στον ιδιοκτήτη ώστε να καταλάβει ότι του αναλογεί μερίδιο ευθύνης αν κάτι συμβεί. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να συμπεριληφθεί στην βεβαίωση και η νομοθεσία που αφορά τις ευθύνες του ιδιοκτήτη. Αυτό διότι όταν ο ιδιοκτήτης επιλέγει τον μηχανικό ο οποίος «όταν οι άλλοι δεν μπορούν να χτίσουν, αυτός χτίζει» και καταγραφούν από την πολεοδομία τα αυθαίρετα, κατά παράδοξο τρόπο κατηγορεί την πολεοδομία. Και κάπως έτσι ίσως προκύπουν οι γενικεύσεις του στυλ «όλες οι πολεοδομίες είναι διεφθερμένες.

  • Οι μελέτες πρέπει να πραγματοποιούνται και να κτίζονται από ιδιώτες μηχανικούς, ο κάθε μηχανικός πρέπει να μελετά ΜΟΝΟ ότι αφορά το γνωστικό του αντικείμενο (όχι πια πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι που αρχιτεκτονούν, αρχιτέκτονες που μελετούν στατικά κτλ) και οποιαδήποτε οικοδομή που εκ των υστέρων δεν συνάδει με το νόμο να αποτελεί αιτία αφαίρεσης αδείας του μηχανικού ο οποίος να έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει τις ευθύνες για την όποια ζημιά η αφαίρεση αδείας προκαλέσει, στον πραγματικό δημιουργό του αυθαίρετου κτίσματος (εργολάβο, εμπειροτέχνη ή ιδιοκτήτη).

    Αρχιτεκτονικός έλεγχος ΜΟΝΟ σε περιοχές που έχει προαποφασισθεί να έχουν συγκεκριμένη μορφή (για εμπορικούς ή άλλους λόγους).
    Όλες οι άλλες περιπτώσεις να ελέγχονται από τον μόνο επιστήμονα που μπορεί να παράξει αρχιτεκτονική: τον αρχιτέκτονα μηχανικό, εντός του γραφείου του, βάσει του ειδικού γνωστικού του πεδίου.

    Οι κακοί αρχιτέκτονες θα απορρίπτονται από την αγορά.
    Τα παραπάνω με την προυπόθεση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι ΔΕΝ θα έχουν δυνατότητα εμπλοκής στη διαδικασία και στην επιλογή αρχιτέκτονα μηχανικού από τους πολίτες.

    Εστίαση στο να αποκτίσει το σύστημα την μοναδική λογική του μορφή με τον πιστοποιημένο αρχιτέκτονα να λαμβάνει την υποστηρικτική βοήθεια των δομοστατικών, τοπογράφων, μηχανολόγων και τεχνολόγων για την επιτυχή σύθεση των παραμέτρων σχεδιασμού και την τελική λήψη των αποφάσεων που θα καθορίσουν τη μορφή και το χαρακτήρα του κτηρίου.

    Οποιαδήτε προσέγγιση για τη δημιουργία συστήματος, που ξεφεύγει από την απλή λογική (μελέτες βάσει γνωστικού πεδίου, ο αρχιτέκτων συνδετικός κρίκος όλων των ειδικοτήτων, αφαίρεση ευκαιριών δημοσίων υπαλλήλων να μοιράζουν δουλειές), θα διορθώνεται από μία πλευρά και θα καταστρέφεται από την άλλη.

  • Σήμερα όταν ο πολίτης ερωτά την πολεοδομία εαν μπορεί να κτίσει και πριν επισκευθεί ιδιώτη μηχανικό, οι αγαπητοί συνάδερφοι της πολεοδομίας του συστήνουν και τον ‘καλό’ μηχανικό για να του κάνει τη δουλειά, (συνήθως ανεπαρκή επιστημονικά και ουσιαστικά) αλλά πολύ ‘συνεργάσμο’ με την υπηρεσία….

    Νομίζω ότι με την προτροπή στους πολίτες να αναζητούν βεβαίωση επί της οικοδομησιμότητας ΠΡΙΝ προχωρήσουν στις βασικές μελέτες, η κατάντια αυτή θα ενισχυθεί, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι των πολεοδομιών με τους άτυπους συνάδερφους ελέυθερους επαγγελματίες θα κάνουν χρυσές δουλειές και οι πολίτες θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στο χάος που οι παραπάνω προμελετημένα δημιουργούν για την αφαίμαξη των θυμάτων και την καταστροφή του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

  • απάντηση σε ΖΕΡΒΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ

    4 στρέμματα και όχι 2 χρειάζεσαι συνάδερφε για να κάνεις κατάλυψη με τα μπετά τα 2 (έτσι ώστε να πουλήσεις, να βγάλεις λεφτά κτλ) και να μείνουν άλλα 2 για τα υπόλοιπα ζωντανά που υπάρχουν σε αυτό τον πλανήτη και για τα φυρά που καθαρλιζουν την ατμόσφαιρά από τη μόλυνση των εξατμίσεων των τζιπ που αγοράζει κανείς με τα λεφτά, από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπει το εργοστάσιο λιγνίτη για να δουλέψουν τα κλιματιστικά του κτηρίου που κτίστικε στα 2 στρέμματα κτλ. …. …. …

  • 30 Ιουλίου 2011, 14:34 | kasto

    Δουλεύω σε πολεοδομία και βλέπω τα πράγματα από μέσα.
    Χάνονται άπειρες εργατοώρες λόγω έλλειψης οργάνωσης του κράτους και των υπηρεσιών. Θεωρώ πως όσον αφορά τον ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ οι πολεοδομίες θα ήταν αποτελεσματικές, θα παρείχαν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας αν ίσχυαν τα εξής:
    1. ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (τώρα ο κάθε υπάλληλος προσπαθεί να ανακαλύψει την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία καταναλώνοντας απίστευτο αριθμό εργατοωρών).
    2. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΣΤΩ ΕΝΑΣ ΜΟΝΙΜΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟ.
    3. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ οι οποίες (αν γίνουν σωστά τα «1» & «2») αφενός σε μεγάλους δήμους θα μπορούν να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες εκάστου υπαλλήλου -Job enrichment- άρα θα απαιτείται μικρότερος αριθμός υπαλλήλων και αφετέρου σε μικρούς δήμους θα διεκπεραιώνονται αρτιότερα ταχύτερα και από μικρότερο αριθμό υπαλλήλων οι υποθέσεις των πολιτών.
    4. ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΕΠΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ (ποτέ δεν κατάλαβα την λογική της αλλαγής αρμοδιοτήτων υπαλλήλων οι οποίοι έχουν διάθεση για δουλειά και μόλις αρχίσουν να κατέχουν το αντικείμενο που χειρίζονται αλλάζουν αρμοδιότητα). Αποτελέσματα όμοια με «3» βάσει Job enrichment.
    5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ TRANSPARENT MANAGEMENT όπου όλες οι αιτήσεις και εγκρίσεις γίνονται μέσω ενός portal στο οποίο φαίνονται οι αιτήσεις και τα διοικητικά έγγραφα (καθώς και ο χρόνος που μεσολάβησε σε κάθε φάση) ώστε να ελέγχονται όλοι και να κρίνονται αντικειμενικά όλοι.
    6. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ: να είναι συγκεντρωμένα στο ίδιο κτίριο, στον ίδιο όροφο ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΥΝ. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ προϊσταμένου και των υφισταμένων του.
    7. ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ από την ιστοσελίδα του δήμου (με τη χρήση κωδικών για στοιχεία που δεν είναι κοινοποιήσιμα σε όλους). Για να γίνει αυτό απαιτείται η διεξαγωγή σεμιναρίων των μελών των ΚΟΣΕ. Διαφορετικά να εφαρμοστεί το outsourcing (ανάθεση σε εταιρείες).
    8. Η ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΜΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ από τις πολεοδομίες. Είναι εξαιρετικά συνήθης τακτική η επαναλαμβανόμενη και χωρίς λόγο αναζήτηση στοιχείων και μάλιστα συχνά χωρίς επαρκή στοιχεία εκ μέρους των πολιτών. Π.χ. «έχω ένα χωράφι στο Ύψωμα, πλάι στο χωράφι του Κώστα του μανάβη» .. και όταν βρεθεί μετά από αναζήτηση το ζητούμενο: «α! ναι αυτό μου είχατε δώσει και την άλλη φορά».
    9. ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (όχι ντόπιων) Ή ΕΦΑΡΜΟΓΗ OUTSOURCING ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ παλαιών ή εν ανεγέρσει ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ κάνοντας χρήση μοντέρνων τεχνικών. Εδώ προαπαιτείται το «7» ώστε να ελέγχονται τα κτίσματα βάσει των ψηφιοποιημένων αδειών οικοδομής και μικρής κλίμακας.
    10. ΟΡΙΣΜΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ-ΠΟΛΙΤΩΝ τουλάχιστον σε μικρές πολεοδομίες όπου λόγω του περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων δεν μπορούν να διατεθούν υπάλληλοι για την υποδοχή του κοινού, διότι για την ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών και για εξοικονόμηση χρόνου απαιτείται μη διακοπτόμενη ενασχόληση για την διεκπεραίωση υποθέσεων (π.χ. η διακοπτόμενη μελέτη ενός συμβολαίου είναι χρονοβόρα και μπορεί να επιφέρει λάθη).
    11. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ με τουλάχιστον 10ετή ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΩΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ οι οποίοι ΔΕΝ ΠΡΟΪΣΤΑΝΤΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΣ (πώς είναι δυνατό να λαμβάνει σωστές αποφάσεις κάποιος που είναι φιλαράκι με τον υφιστάμενό του;). Η δεκαετής υπαλληλική εμπειρία πρέπει να εφαρμοστεί και για τους αποφοίτους της σχολής δημόσιας διοίκησης.
    12. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ (οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές να μην προΐστανται και άλλων υπηρεσιών ταυτοχρόνως).
    13. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ των τελευταίων 10 ετών εκλεγμένοι ή μη. Δέσμευση κατ’ έτος (με την δήλωση περιουσιακής κατάστασης) των υπαλλήλων των πολεοδομιών ότι δεν θα πολιτευτούν οπουδήποτε τα επόμενα 3 χρόνια, διαφορετικά να γίνεται αυτομάτως η μεταφορά τους σε άλλη υπηρεσία.
    14. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩΝ αποκλειστικά για τις πολεοδομίες (ώστε να μην εξαρτώνται από άλλες υπηρεσίες οι αυτοψίες των πολεοδομιών): οδηγούς υπαλλήλους πολεοδομιών οι οποίοι θα βοηθούν στη διεξαγωγή των αυτοψιών, αυτοκίνητα, φωτογραφικές μηχανές, όργανα μετρήσεων, κατάλληλοι χώροι και κατασκευές για τα αρχεία και για τα γραφεία. Παρά τον Καλλικράτη υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητα αντικείμενα χρήσιμα για τις πολεοδομίες σε πρώην Καποδιστριακούς δήμους, λόγω της εξάρτησης από άλλες υπηρεσίες για την μεταφορά τους.

  • 30 Ιουλίου 2011, 12:40 | Γ.Μαδεμοχωρίτης

    Γενικό
    Στην προσπάθεια όλων μας για κάτι θετικό θέλω να συμβάλλω με μία κατ άρθρο τοποθέτηση μουειδικά για το Κεφάλαιο Α. Προτείνω συμπληρώσεις και διαφοροποιήσεις που έχουν σχέση με:
    1. άμεση άδεια μικροεργασιών με αμοιβή μηχ.
    2. Συμβουλευτικός χαρακτήρας ΥΔΟΜ
    3. άδειες μόνον από Υ.ΔΟΜ (κοιτάχτε το πρωτότυπο της διαβούλευσης)
    4. Χρόνοι ελέγχου και χορήγησης αδειών,
    5. Αυτοδίκαιη έκδοση αδείας με ευθύνη υπηρεσίας
    6. Υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων σε μή επεξεργάσιμη μορφή
    7. Τρόπος καθορισμού διαστάσεων για αποφυγή παρανοήσεων στους ελέγχους.

    Συγκεκριμένα προτείνω την αλλαγή του αρ. 1 ως:

    » Άρθρο 1
    Έννοιες της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης.
    H έγκριση δόμησης πιστοποιεί το δικαίωμα δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης και επιτρέπει την έκδοση της άδειας δόμησης.
    Η άδεια δόμησης επιτρέπει την εκτέλεση των εργασιών δόμησης που περιγράφονται σε αυτήν και στις μελέτες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Η άδεια μικροεργασιών επιτρέπει την άμεση εκτέλεση εργασιών περιορισμένης κλίμακας σύμφωνα με τα δικαιολογητικά και τις ισχύουσες διατάξεις.»

  • 30 Ιουλίου 2011, 11:49 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΗΣ

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ.
    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟ ΦΟΒΟΣ ΣΑΣ.
    ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΜΙΖΕΣ.
    ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΛΥΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ.
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΠ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΩΝ
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΤΑΝΕ ΜΙΑ ΣΦΡΑΓΙΔΑΡΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ Ο
    ΙΔΙΩΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
    ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ.

  • 29 Ιουλίου 2011, 17:41 | ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

    Έχω παραπάνω απο 20 χρόνια που ασχολούμε με την έκδοση οικοδομικών αδειών και γνωρίζω τα σημεία που δεν υπηρετήτε η ουσία και τα σημεία που δημιουργείτε καθυστέρηση. Ταυτόχρονα τώρα ξέρω τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας ελεγκτής να ασκήσει πολιτική εις βάρος ή υπέρ ενός συναδέλφου και γενικά να δημιουργεί εξαιρέσεις στον τρόπο που ελέγχει τον κάθε φάκελο.
    1. Η αμοιβή ελέγχου είναι μικρή και επομένως κάποιοι πάντα θα περιμένουν.
    2. Η επιπλέον αποδοτικότητα δεν πιστοποιείτε.
    3. Η πολυνομία και οι διάφοροι αλληλοαναιρούμενοι νόμοι προσθέτουν την πιθανότητα μεροληπτικής εφαρμογής τους.
    4. Δεν αισθάνεται ο ελεγκτής πως ο κάθε φάκελος έχει απο πίσω ανάπτυξη θέσεις εργασίας εισφορές στα άδεια ταμεία.
    5. Η ποιότητα είναι ανύπαρκτη και όλοι οι συνάδελφοι ξέρουν πως καλός μηχανικός είναι αυτός που έχει καλές σχέσεις με την στρογγυλή σφραγίδα και σαφώς όχι εκείνος που κατά τεκμήριο καταθέτει τις πιο άρτιες δομικά μελέτες.
    6. Κανένας δεν παρακολουθεί και δεν θα παρακολουθεί τον τρόπο που χρεώνεται ελέγχεται και μετακινείτε ο κάθε φάκελος.
    7. Το λαμόγιο και η απάτη είναι το καλό παιδί είναι ο γελαστός χιονάνθρωπος είναι ο διασκεδαστής του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου στις κατά τόπους πολεοδομίες. Ο έντιμος ο καλός ο σεμνός ο ικανός ο μέσα σε εισαγωγικά «αρχιμήδης» υφίσταται πρωτοφανή εξευτελισμό και καθίσταται επαγγελματικά νεκρός.
    8. Περιορισμοί και δεσμεύσεις άπειροι έλεγχοι και ξαναζεσταμένο φαΐ από το παρελθόν θυμίζει το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο απλά την ανάσα των συναδέλφων ο κρατικός μηχανισμός απο τούδε θα την μπλοκάρει με το αριστερό χέρι ενώ πρότερα την μπλόκαρε με το δεξί.
    9. Οι συνάδελφοι μελετητές ελεύθεροι επαγγελματίες θα αλλάξουν δήμιο παραμένοντας κάτω από το ίδιο καθεστώς τυραννίας που ασκούσε και ασκεί το συντεταγμένο κακώς κράτος.
    10. Η φύση του δημόσιου υπάλληλου δεν είναι να ελέγχει όγκο μεγάλο μελετών και εντύπων άλλωστε για ποίο όφελος να το κάνει; Ο ρόλος του είναι να αποφαίνεται σε απλά ερωτήματα και μέχρι εδώ.
    11. Μόνο με κριτήρια ιδιωτικής πρωτοβουλίας από ιδιωτικές εταιρείες που θα προσλάβουν διπλωματούχους μηχανικούς μπορεί να ασκηθεί αυτός ο μακροσκελής έλεγχος και με αμοιβή κατά φάκελο και ανάλογα με τον όγκο του υπό έλεγχο φακέλου. Το κράτος να ελέγχει δειγματοληπτικά τις παραπάνω εταιρείες και να είναι υποχρεωμένες να αποζημιώσουν να κατεδαφίσουν να διορθώσουν το κάθε λάθος που θα παράγει ο πλημμελής από την μεριά τους έλεγχος.

    ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΕΟ.

    Οι εν λόγω εταιρείες ταυτόχρονα θα υπηρετούν το κράτος σε θέματα στατιστικής, περιβαλλοντικής μελέτης ευρύτερης και τέλος έγκαιρης και καθ’ υπόδειξή τους μελέτη πολεοδόμησης στα διάφορα περιφερειακά δημοτικά διαμερίσματα. Έτσι θα αποφεύγεται η υπέρ διόγκωση της τιμής των οικοπέδων θα αποφευχθεί η δημιουργία αυθαιρέτων θα εξοικονομηθούν τεράστια ποσά στο ταμείο του κράτους. Και τα διάφορα τρωκτικά και λαμόγια θα χάσουν για πάντα την μίζα σε αυτούς δε θα περιλάμβανα και τους εκλεγμένους βουλευτές που δεν θα καρπώνονται ψήφους ως αντίτιμο εξυπηρέτησης.

    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΘΑ ΑΠΟΒΟΥΝ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΝΟΜΟΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΨΗΦΟΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

  • 29 Ιουλίου 2011, 17:38 | ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Εαν επιθυμουμε να εξαληφθει η παρανομη δομηση η Πολιτεια πρεπει να επιτρεψει τη νομιμη δομηση.Γιατι να χρειαζονται τεσσερα στρεμματα για να κτισεις ενα εξοχικο εκτος σχεδιου και οχι δυο στρεμματα.Οταν εχεις τεσσερα πουλας τα δυο και οικοδομεις νομιμα τα αλλα δυο.Τριπλο οφελος για το κρατος που θα εισπραξει το φορο μεταβιβασης και δυο νομιμες αδειες.Μια του πωλητη και μια του αγοραστη.Οφελος και στον αγοραστη που δεν αναγκαστηκε να αγορασει το διπλο οικοπεδο.Αλλα και κοινωνικα δικαιο.Διοτι σημερα μονο οσοι κατεχουν ισχυρο κομποδεμα μπορουν να αγορασουν τεσσερα στρεμματα και να το οικοδομησουν.Ετσι θα εξαληφθει η παρανομια.ΘΕΛΟΥΜΕ Η ΟΧΙ.Η μηπως η παρανομια αποφερει περισσοτερα??.

  • 29 Ιουλίου 2011, 15:58 | Γιώργος.Κ

    Άρθρο 1
    Η Έννοιεα της έγκρισης δόμησης ,κατά την αποψή μου, θα πρέπει να
    πιστοποιεί το δικαίωμα δόμησης, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ,να επιτρέπει την έκδοση της άδειας δόμησης και να ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ στον υποψήφιο επενδυτή σταθερό και ξεκάθαρο επενδυτικό περιβάλον ,με την σαφή και ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι;
    Η ισχύς της ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ [των όρων δόμησης]είναι γιά 18 μήνες με γραπτή στο έντυπο της αδείας πρόβλεψη, αν μειωθούν οι όροι δόμησης της περιοχής, η έκδοσις της άδειας δόμησης θα ακολουθήσει τους προγενέστερους όρους δόμησης ή τους νεότερους αν είναι ευμενέστεροι .
    ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ,
    ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ,ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ Γιώργος.Κ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΑΒΟΣ, ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΠΟΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΙΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΣΗΡΙΞΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΣΑΣ ΨΗΦΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ,ΤΟΣΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΔΟΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ .
    ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ;ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ .

  • Μια άλλη φιλοσοφία για την έκδοση αδειών δόμησης.

    Καταργείται άμεσα το προνόμιο έκδοσης αδειών από τους δημόσιους λειτουργούς. Αυτό σημαίνει ότι οι πολεοδομίες δεν εκδίδουν πλέον οικοδομικές άδειες. Το δικαίωμα μεταφέρεται στους ιδιώτες μηχανικούς με τον εξής τρόπο :
    1. Δικαίωμα έκδοσης οικοδομικών αδειών θα έχουν ανώνυμες εταιρείες, των οποίων μέτοχοι, οι οποίοι θα κατέχουν τουλάχιστον κάποιο minimum ποσοστό ονομαστικών μετοχών, θα είναι μηχανικοί ανάλογων ειδικοτήτων. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε η σύνθεση να έχει ως εξής : Αρχιτέκτων και πολιτικός μηχανικός, δεκαπενταετούς εμπειρίας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, και τοπογράφος, δεκαετούς εμπειρίας, περιβαντολόγος πενταετούς εμπειρίας κλπ. Θα ήταν επίσης δυνατόν, ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας, να καθορίζεται η γεωγραφική εμβέλεια των εταιρειών (π.χ. σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας, πανελλαδικά κλπ) ή και πληθυσμιακή εμβέλεια ή ακόμα και ανάλογα με τον όγκο ή το είδος των οικοδομών ή τέλος με συνδυασμό όλων των πιο πάνω παραμέτρων κ.λ.π.
    2. Με τον ίδιο τρόπο είναι δυνατόν να καθοριστεί η απαραίτητη σύνθεση και εμπειρία του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών.
    3. Εκτός των προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού, θα ήταν δυνατόν να καθορίζονται με τον ίδιο τρόπο και οι minimum κτιριολογικές απαιτήσεις των γραφείων των εταιρειών που θα εκδίδουν τις άδειες δόμησης.
    4. Η πιστοποίηση των εταιρειών που διαθέτουν τα προσόντα, θα εκδίδεται από διεθνείς αναγνωρισμένους οργανισμούς (όχι από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να αποφευχθούν τα γνωστά φαινόμενα διαφθοράς) και η πιστοποίηση θα υποβάλλεται για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Η πιστοποίηση θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε χρόνο, διαφορετικά θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας.
    5. Η οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται θα φέρουν ενιαία αρίθμηση για κάθε εταιρεία, το σύνολο δε των σχεδίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή θα τηρούνται σε απόλυτα ασφαλή αρχεία, με ευθύνη της εταιρείας, επ’ άπειρον. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συμβολαιογράφους, όπου μετά τον θάνατό τους, το αρχείο τους αναλαμβάνει νέος συμβολαιογράφος κ.ο.κ.
    6. Η οικοδομική άδεια θα γνωστοποιείται στην αρμόδια πολεοδομία μετά την έκδοσή της , μόνον για ενημέρωση της δημόσιας αρχής.
    7. Το σύνολο των μετόχων μηχανικών θα έχει τις ποινικές κλπ ευθύνες που έχουν σήμερα όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, όπως συμβαίνει και με τους συμβολαιογράφους.
    8. Οι εταιρείες θα έχουν την πλήρη ευθύνη νομιμότητας και πιστής εφαρμογής των σχεδίων, της άδειας οικοδομής που εκδίδουν, μέχρι την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Μετά την ηλεκτροδότηση, την ευθύνη θα φέρει ο ιδιοκτήτης.
    9. Οι εταιρείες θα οφείλουν να διαθέτουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη έναντι κάθε ευθύνης, για κάθε οικοδομική άδεια που θα εκδίδουν. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι όσες περισσότερες αστοχίες, τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα, τόσο υψηλότερο κόστος, άρα χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Γεγονός που οδηγεί υποχρεωτικά είτε στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε εκτός αγοράς.
    10. Μηχανικοί που δεν διαθέτουν τα προσόντα συμμετοχής σε εταιρείες ή που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα υποβάλουν τους φακέλους τους, όπως μέχρι σήμερα έπρατταν με τις πολεοδομίες, σε εταιρεία της αρεσκείας τους, καταβάλλοντας την ανάλογη αμοιβή για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, το ύψος της οποίας θα καθορίζεται ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση και όχι ανάλογα με τα θέσμια του ΤΕΕ.
    11. Κάθε υπό κατασκευή οικοδομή που θα αποδεικνύεται τελεσίδικα από την ελληνική δικαιοσύνη ότι έχει παρανομίες ή αυθαίρετες κατασκευές θα έχει σαν αποτέλεσμα την αυτόματη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας που εξέδωσε την οικοδομική άδεια και την ανάκληση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των μετόχων μηχανικών, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Κανείς δεν προτίθεται να χάσει το εισόδημά του ή την καριέρα του, προκειμένου ο πελάτης να κτίσει αυθαίρετο. Σήμερα κτίζονται αυθαίρετα, γιατί την ευθύνη μοιράζονται η Πολεοδομία, ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο μελετητής μηχανικός, ο εργολάβος, ο ιδιοκτήτης κλπ.

  • 29 Ιουλίου 2011, 14:15 | Γιώργος.Κ

    Άρθρο 1
    Η Έννοιεα της έγκρισης δόμησης ,κατά την αποψή μου, θα πρέπει να
    πιστοποιεί το δικαίωμα δόμησης, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ,να επιτρέπει την έκδοση της άδειας δόμησης και να ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ στον υποψήφιο επενδυτή σταθερό και ξεκάθαρο επενδυτικό περιβάλον ,με την σαφή και ξεκάθαρη πρόβλεψη ότι;
    Η ισχύς της ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ [των όρων δόμησης]είναι γιά 18 μήνες με γραπτή στο έντυπο της αδείας πρόβλεψη, αν μειωθούν οι όροι δόμησης της περιοχής, η έκδοσις της άδειας δόμησης θα ακολουθήσει τους προγενέστερους όρους δόμησης ή τους νεότερους αν είναι ευμενέστεροι .

  • 29 Ιουλίου 2011, 12:27 | ΣΑΡΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον σκοπό των αδειών δόμησης έτσι και αλλιώς ο χτίζων χωρίς όρους όπου θέλει και όπως θέλει στο τέλος το νομιμοποιεί. Και μάλιστα νομιμοποιεί το αυθαίρετο με κόστος μικρότερο από το να το έχτιζε νόμιμα. Οπότε γιατί να έχουμε νόμους και νόμους; Ας δώσω ένα μικρό παράδειγμα ας πούμε κάποιος έχει αγροτεμάχιο κάτω από 1 στρέμμα σε εκτός σχεδίου παραθαλλάσια περιοχή π.χ. χαλκιδική σε απόσταση 300 μέτρων απο θάλλασα χωρίς πρόσβαση σε δρόμο και χτίζει ένα αυθαίρετο. Το κόστος του αγροτεμαχίου μικρό αφού είναι μη άρτιο μη οικοδομήσιμο χτίζει αυθαίρετο 100 τ.μ δεν πληρώνει άδειες ένσημα. Ο άλλος για να χτίσει νόμιμα πρέπει να πάρει αγροτεμάχιο μεγαλύτερο από 4000 τ.μ. θα εκδώσει άδεια θα πληρώσει ένσημα. Και ερχόμαστε το σωτήριο έτος 2011 και θα αποκτήσουν και οι δύο παραθαλλάσιες οικίες στο ίδιο σημείο με μόνη διαφορά ότι ο ένας θα έχει μικρότερο κόστος και αυτός θα είναι ο παράνομος. Και αφού η παρανομία δικαιώνεται γιατί να βγάζουμε νόμους και να κάνουμε διαβουλεύσεις απλώς για να περνάει η ώρα?

  • 29 Ιουλίου 2011, 02:10 | ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Κ

    Αν Θελει η Κυβερνηση να εξαληφθη η αυθαιρετη Δομηση να δη τι κανουν αλλες ανεπτυγμενες Χωρες και να διαλεξη το καλυτερο που ταιριαζει και στα Ελληνικα Δεδομενα.

    Προτεινω μετα το περας καθε οικοδομης να ελεγχονται απο την πολεοδομια καθε δυο χρονια εξωτερικα μονο και γρηγορα ολες οι οικοδομες για εντοπισμο τυχον αυθαιρετων κατασκευων και να συντασσονται αντιστοιχα δελτια ελεγχου.

  • 29 Ιουλίου 2011, 01:14 | Γιάννης Σακελλαρίου

    Επι της διαδικασίας: Διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου για την ανάπτυξη (οικοδομική δραστηριότητα) της χώρας 26 Ιουλίου με Αυγούστο;
    στα μπάνια του λαού ;
    Η δεν αξιολογείται ως σημαντικό νομοσχέδιο απο το ίδιο το υπουργείου που το φέρνει ή δεν αξιολογεί ως σημαντική την διαβούλευση….. Και στις δύο περιπτώσεις κρίμα.

  • 28 Ιουλίου 2011, 21:53 | Καυχιτσας Ευαγγελος

    Δεν ειμαι μηχανικος.Απο αυτα που διαβασα εμπλεκονται πολλοι στην διεκπαιρεωση,αρα η διαφθορα θα συνεχιζεται.Τα πολυπλοκα πραγματα η ζωη εδειξε και δειχνει οτι θελουν απλες λυσεις.Δηλαδη υποβολη της αδειας του σπιτιου απο τον μηχανικο στην πολεοδομια ηλεκτρονικα η οποια και θα αναρτα αυτη στο διαδικτυο.Για την νομιμοτητα της αδειας να ευθυνεται μονο ο μηχανικος.Αν υπαρχει παραβαση βαρυ προστιμο στον μηχανικο και αφαιρεση αδειας του μηχανικου χωρις τερτιπια ενωπιον της δικαιοσυνης.

  • ΩΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ:
    συναδελφοι ας μην μηδενιζουμε,
    το Ν/Σ ειναι σε καλο δρομο, δεδομενου του γεγονοτος οτι οι ελεγχοι αυστηροποιουνται στην φαση κατασκευης και ελαστικοποιουνται στην φαση μελετης.

    οσον αφορα τον χρονο εγκρισης των αδειων να προστεθει οτι αν εντος 5 ημερων δεν υπαρξει αιτιολογημενη απαντηση απο την Υπηρεσια η απαντηση θεωρειται ΘΕΤΙΚΗ για το αιτημα. ΜΟΝΟ τοτε θα αλλαξουμε σελιδα και το Δημοσιο θα δειξει οτι ειναι ετοιμο να αναλαβει τις ευθυνες του

    οσον αφορα τους ελεγχους στην κατασκευη:
    οι ελεγχοι πρεπει να ειναι ΙΕΡΑΡΧΗΜΕΝΟΙ.
    Οσο πιο σημαντικο το ελεγχομενο στοιχειο (π.χ.περιγραμμα,)τοσο πιο αυστηρα και μονοσημαντα καθορισμενος ο τροπος ελεγχου και τα περιθωρια αποκλισεων.

    για την αποφυγη φαινομενων εκβιασμου και καταχρησης εξουσιας απο τους Νεους Ελεγκτες Δομησης:

    Οι ελεγχοι στην κατασκευη δεν μπορει και δεν πρεπει να ειναι «εφόλης της υλης». πρεπει να ειναι εξειδικευμενοι σε ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ,

    ολα τα ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ σημεια ελεγχου να ειναι εξειδικευμενα (π.χ., καθαρο υψος χωρων, παχος θερμομονωσης, παχος τοιχου,κ,.α) και να υποβαλονται σε ειδικο Δελτιο πινακας – τεχνικη εκθεση η οποια θα ειναι δεσμευτικη για την τηρηση της απο τον μηχανικο.
    για καθε σημειο να προβλεπεται και ανοχη – αποκλιση εκτελεσης.
    σε περιπτωση μεταβολης καποιου απο αυτα τα σημεια θα πρεπει να επαναυποβαλονται οι σχετικες μελετες και να ενημερωνεται το σχετικο Δελτιο πριν τον ελεγχο.

    στο δελτιο ελεγχου να καταγραφονται πιθανες αποκλισεις που εντοπιστικαν κατα τις επιτοπιες μετρησεις

    Αποκλισεις απο την μελετη σε σημεια περαν των ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ, θα επιφερουν αστικες ευθυνες του μηαχνικου εναντι του πελατη του και μονον.

    Λανθασμενη ή πλημμελης εφαρμογη των Κανονισμων θα ελεγχεται με δειγματοληπτικους ελεγχους οπως γινεται με τους συμβολαιογραφους

  • 28 Ιουλίου 2011, 20:58 | Πέτρος Σαντ

    Αν πραγματικά θέλετε να πράξετε έργο χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές.
    1. Πάνω στην βάση δεδομένων των εξαρτημένων ορθοφωτοχαρτών της Κτηματολόγιο Α.Ε. και του Ο.Κ.Χ.Ε. βάλτε τους όρους δόμησης της κάθε περιοχής.
    2. Σχεδιάστε ανά περιοχή ένα αρχιτεκτονικό πρότυπο με τρείς παραλλαγές.
    3. Ο κάθε μηχανικός που θέλει να εκδώσει μία άδεια θα είναι υποχρεωμένος να «μπει» στο σύστημα με τα παραπάνω δεδομένα και να καταχωρήσει το αίτημά του μαζί με τις κορυφές του γεωτεμαχίου στο οποίο επιθυμεί να δομήσει.
    4. Το σύστημα θα ανταποκρίνεται και θα παράγει το διάγραμμα οικοδομησιμότητας του εν λόγω γεωτεμαχίου το οποίο θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
    • Επιτρεπόμενη δόμηση.
    • Επιτρεπόμενη κάλυψη.
    • Πλάγια όρια.
    • Επιλογή τριών τύπων αρχιτεκτονικού (χωρίς εσωτερικές διαρρυθμίσεις).
    • Ενημέρωση αρχαιολογίας.
    5. Ο μηχανικός με τον ιδιοκτήτη θα συνεδριάζουν και θα αποστέλλουν αίτημα οριστικοποίησης.
    6. Το σύστημα θα ανταποκρίνεται και θα χορηγεί ψηφιακή έγκριση δόμησης με κωδικούς χρήστη και έργου.
    7. Ο μηχανικός θα εκπονεί όλες τις απαραίτητες μελέτες εφαρμογής σε ψηφιακή μορφή και θα τις καταθέτει στο σύστημα με τους αντίστοιχους κωδικούς.
    8. Το σύστημα θα ελέγχει τα τυπικά (Συνολική δόμηση, κάλυψη, αρχιτεκτονικό τύπο, πλάγιες αποστάσεις) και θα εκδίδει την άδεια οικοδομής. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Αυτομάτως θα ενημερώνονται όλες οι βάσεις δεδομένων (ΙΚΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΔΥΟ, ΔΗΜΟΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ).
    9. Ξεκινάει η κατασκευή ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΝΕΤΑΙ το έργο.
    10. Ο μηχανικός εκπονεί σχέδια AS BUILT ψηφιακά και τα καταχωρεί στο σύστημα.
    11. Το σύστημα ελέγχει βάση των προηγούμενων χορηγηθέντων προτύπων και αν δεν υπάρχει υπέρβαση (αλλαγές εντός των ορίων είναι όλες δεκτές) εκδίδει ενεργειακό πιστοποιητικό της κατασκευής και έντυπο ρευματοδότησης.
    12. ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ!
    13. Πραγματοποιούνται από Πιστοποιημένους Ελεγκτές Δόμησης έλεγχοι.
    14. Εντοπίζεται παραβάτης που σημαίνει υποβολή ψευδών σχεδίων as built. Πρόστιμο και φυλάκιση του μηχανικού αλλά και του ιδιοκτήτη και μέσω συστήματος ΣΗΜΑΝΣΗ της κατασκευής στον ορθοφώτο και on line διαβίβαση χρηματικού κατάλογου προστίμου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
    15. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΙΣΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.
    Ευχαριστώ το φίλο Γιώργο που είχε το όραμα της ΕΥΓΕΠ και το κατάφερε. Μας έδωσε την ελπίδα ότι κάτι λειτουργεί.

  • 28 Ιουλίου 2011, 20:32 | Ξάνθιππος ΚαλαΙτζής Αρχιτέκτων

    Ζήτημα 1ον. Σε πρώτη προσέγγιση η δημιουργία σώματος Ελεγκτών Δόμησης ΑΝΕΞΑΡΤΉΤΩΝ από τους μονίμους και με ΚΛΉΡΩΣΗ επιλεγομένων είναι θετικό βήμα. Αλλά πρέπει να υφίσταται η αρχή της ισονομίας. Ότι κυρώσεις θα επιβληθούν στον ιδιώτη μηχανικό για τις αστοχίες του, θα πρέπει να επιβάλλονται και στον ελεγκτή μηχανικό αν τελικά η κρίση του αποδειχθεί λανθασμένη, μέσα από τους προβλεπόμενους στον νόμο μηχανισμούς. Όχι δηλαδή να παρουσιάζεται ο Ελεγκτής με Δαμόκλειο σπάθη και πιθανά να εκβιάζει θετική εισήγηση κάνοντας τα στραβά μάτια σε πιθανές παραβάσεις έναντι «αποζημίωσης», εκθέτοντας τον μηχανικό στα μάτια του ιδιοκτήτη, αλλά να αναλαμβάνει το «κόστος» της γνωμοδότησης του.

    Ζήτημα 2ον. Ο έλεγχος μιας οικοδομής είναι συνισταμένη μηχανικών πολλών ειδικοτήτων (Τοπογράφων, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων κλπ.). Άρα δεν μπορεί να είναι ένας ο ελέγχων. Αλλιώς τι διάολο θέλουμε όλες αυτές τις μελέτες που υποβάλλουμε στην σημερινή πολεοδομία; Επομένως χρειαζόμαστε πολυμελή επιτροπή που και πιό δύσκολο θα είναι να χρηματισθεί και θα ελέγχεται το σύνολο των οικοδομικών παραμέτρων. Ας θυμηθούμε ότι κάποιες ειδικότητες πληρώνονται επίβλεψη χωρίς να πατάνε το πόδι τους στην οικοδομή.

    Ζήτημα 3ον. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα όπως ισχύει αν δεν κάνω λάθος στην Κύπρο.

    1. Με μια απλή δήλωση στην αρμόδια αρχή (Πολεοδομία, Υ.ΔΟΜ. ή όπως αλλιώς θέλει να λέγεται) ότι ξεκινούν εργασίες με υπεύθυνο συγκεκριμένο Αρχιτέκτονα, Πολιτικό Μηχανικό, Μηχανολόγο Ηλεκτρολόγο και Τοπογράφο να μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες δόμησης. Εννοείται ότι οι σχετικά απλές εγκρίσεις από αρχαιολογία (απλή παρουσία αρχαιολόγου κατά τις εκσκαφές κλπ.) και άλλους φορείς θα πρέπει να συνυποβάλλονται. Στις άδειες αυτού του τύπου θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος χωρίς καμμιά εξαίρεση, σε όσα στάδια και φάσεις της οικοδομής θέλει ο Νομοθέτης. Η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά των εμπλεκομένων μηχανικών για ότι πιθανότητα σφάλματος υπάρχει. Οι κυρώσεις να είναι ανάλογες των προβλεπομένων στο παρόν νομοθέτημα. Όσοι συνάδελφοι αισθάνονται βέβαιοι για τις γνώσεις και την εμπειρία τους στα θέματα ΓΟΚ και Κανονισμών ας τολμήσουν.

    2. Έκδοση Άδειας Δόμησης μετά από έλεγχο των υποβαλλομένων στοιχείων. Αυτές οι Άδειες θα μπορούν να ελέγχονται με στατιστικό δείγμα. Αν όμως υπάρχει η υποδομή (που πολύ αμφιβάλλω) για τον ενδελεχή έλεγχό τους ας το συμπεριλάβουν στον Νόμο. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθεί η παραπάνω από βέβαιη στένωση (Bottleneck) που θα προκύψει με τις διατάξεις του υπό ψήφιση Νομοθετήματος.

    Ζήτημα 4ον. Αν πρόκειται να καβγαδίζω με κάθε Ελεγκτή Δόμησης για την ερμηνεία των διατάξεων του ΓΟΚ ή των Κανονισμών και να βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση μετά από 33 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας να έχω δίκαιο αλλά αφού υποστώ τις προβλεπόμενες διαδικασίες και την αναμφισβήτητη δυσφήμηση τότε χρειάζεται σίγουρα απλοποίηση και ξεκαθάρισμα των νόμων ώστε να μην αφήνουν περιθώρια δικολαβίστικων παρερμηνειών.

    Ζήτημα 5ον. Στον τόπο αυτό εκτός από Αθλητική δικαιοσύνη χρειαζόμαστε πρωτίστως ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΉ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ. Είναι απαράδεκτο να πρέπει να συνεννοηθούμε με Νομικούς, κατά τα άλλα καταπληκτικούς, για θέματα που δεν έχουν ιδέα και επαίρονται ότι κατέχουν παντογνωστικά χαρακτηριστικά (Ξερόλες).

  • 28 Ιουλίου 2011, 18:54 | theo mougios

    Να προστεθεί Κεφάλαιο Δ ως ακολούθως :

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Άρθρου ……

    Επί της παραγράφου 1
    Στο πρώτο σκέλος της ρύθμισης προτείνεται ο υποβιβασμός της κοινωνικής απαξίας που παράγει το αδίκημα της παράνομης δόμησης από πλημμέλημα που ισχύει σήμερα σε πταίσμα.
    Τούτο προτείνεται κυρίως για δύο λόγους :
    α) για την αποσυμφόρηση της ύλης των Εισαγγελιών από δικογραφίες ΓΟΚ
    β) για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών από τα Πταισματοδικεία λόγω των σύντομων χρόνων παραγραφής των πταισμάτων (ένα έτος).
    Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντικαθίσταται η παρ. 8 του αρθ. 17 του ν. 1337|1983 και προτείνεται η επιβολή στον κατηγορούμενο κράτησης και πρόστιμου άμεσα και χωρίς την ύπαρξη πορίσματος Ελεγκτή Δόμησης. Η ρύθμιση αυτή συνάδει και με την Α.Π 33/1990 (σε Ολομέλεια) σύμφωνα με την οποία ο χαρακτηρισμός ενός κτίσματος ως αυθαιρέτου αποτελεί προϋπόθεση για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και όχι για την άσκηση της ποινικής δίωξης και την τιμωρία των υπευθύνων και συνεπώς δεν αποτελεί εξωτερικό όρο του αξιόποινου του αδικήματος της κατασκευής αυθαιρέτου.
    Σε περίπτωση που η πράξη τελεσθεί από αμέλεια καθώς και στις μικρές υπερβάσεις άδειας (οι οποίες σύμφωνα με την παρ. 10 του αρθ. 7 του παρόντος σ/ν θα ορισθούν με υπουργική απόφαση) προτείνεται το δικαστήριο να μπορεί να επιβάλλει ποινή ελαττωμένη, σύμφωνα με το αρθ. 83 ΠΚ.
    Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η ποινική δίωξη ασκείται από μήνυση ή καταγγελία πολίτη, η οποία αποδεικνύεται προπετής και κακόβουλη, προτείνεται η τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου ώστε σε περιπτώσεις υπερβάσεων δόμησης (που πρόκειται και για τις περισσότερες περιπτώσεις) η ποινική δίωξη να κινείται μόνον ύστερα από πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης. Με δεδομένο ότι στο πόρισμα θα αναγράφονται αναλυτικώς οι υπερβάσεις δόμησης, κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο για τη μόρφωση πλήρους και σαφούς γνώμης του δικαστού.
    Συναφώς ως προς την επιχειρούμενη ταχύτητα της εκδίκασης των υποθέσεων, προτείνεται να μη προσβάλλονται με έφεση οι αποφάσεις των Πταισματοδικείων.
    Αν μέχρι την έκδοση της απόφασης, ο ιδιοκτήτης ή εντολέας του αυθαίρετου έργου επαναφέρει το χώρο στην πρότερα κατάσταση, αποκαθιστώντας τη φυσική καταστροφή που προξένησε, ήτοι δηλαδή κατεδαφίσει το αυθαίρετο κτίσμα και αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον (επιχωμάτωση, δενδροφύτευση κλπ) ή προβεί σε νομιμοποίηση των εργασιών δόμησης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει μόνο πρόστιμο ή να απαλλάξει το δράστη από την κατηγορία.
    Στο δεύτερο σκέλος της ρύθμισης αναφέρονται οι περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης που παραμένουν πλημμελήματα. Πρόκειται για αυθαίρετη δόμηση σε ρέματα, βιοτόπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους και σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις.
    Συναφώς με τις προρρηθείσες ρυθμίσεις επί πταισμάτων, και εδώ προτείνεται η υποχρεωτική ύπαρξη πορίσματος Ελεγκτή Δόμησης για καταδικαστική απόφαση, εξαιρουμένης της περίπτωσης της στέρησης αδείας δόμησης, όπου ανεμπόδιστα μπορεί το δικαστήριο να εκδώσει καταδικαστική απόφαση χωρίς την ύπαρξη πορίσματος.
    Αν μέχρι την έκδοση απόφασης πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης ή εντολέας του αυθαίρετου έργου επαναφέρει το χώρο στην πρότερα κατάσταση, αποκαθιστώντας τη φυσική καταστροφή που προξένησε (ιδίως με επιχωμάτωση, δενδροφύτευση κλπ), το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει μόνο χρηματική ποινή ή και να απαλλάξει το δράστη από την κατηγορία.
    Λόγω των όσων προεκτέθηκαν αλλά και της ιδιάζουσας φύσης των αδικημάτων αυτών (γνώση κανόνων οικοδομικής) προτείνεται αυτά να μην εκδικάζονται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου (αρθ. 242 ΚΠΔ) αλλά να παραπέμπονται στη συνήθη διαδικασία, ώστε να παρέχεται ο χρόνος να συλλέγεται το αναγκαίο προανακριτικό υλικό.

    Επί της παραγράφου 2
    Με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται ο τρόπος πληροφόρησης της Εισαγγελικής Αρχής ή του Δημοσίου Κατηγόρου προκειμένου κινηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος του υπαιτίου για παραβάσεις δόμησης.

    Επί της παραγράφου 3
    Με την παράγραφο 3 της προτεινόμενης ρύθμισης απαλλάσσεται η Ελληνική Αστυνομία από τον έλεγχο των καταγγελιών παράνομης ή μη δόμησης. Άλλωστε κρίθηκε στην πράξη ότι η ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ επί αυθαίρετων υπερβάσεων αδειών δόμησης εξαντλούνταν στην έγγραφη ενημέρωση της Πολεοδομικής Υπηρεσίας για τον προσήκοντα έλεγχο.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
    Λοιπές διατάξεις

    Άρθρο ……

    1. Η παράγραφος 8 του άρθρου 17 του ν. 1337|1983 όπως ισχύει σήμερα, αντικαθίσταται ως εξής :
    «8. Όποιος προβαίνει σε εργασίες δόμησης στερούμενος άδειας της αρμόδιας Αρχής τιμωρείται με κράτηση από τριάντα (30) ημέρες έως έξι (6) μήνες και πρόστιμο από 1000 έως 5000 Ευρώ, ανάλογα με την αξία του αυθαίρετου έργου και το βαθμό υποβάθμισης του φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος.

    Αν η πιο πάνω πράξη τελεσθεί από αμέλεια καθώς και για μικρές υπερβάσεις άδειας δόμησης, μπορεί να επιβληθεί ποινή ελαττωμένη κατά το άρθρο 83 του ΠΚ. Στη δεύτερη περίπτωση η ποινική δίωξη κινείται μόνον ύστερα από πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης.

    Κατά της απόφασης του Πταισματοδικείου δε χωρεί το ένδικο μέσο της έφεσης. Αν μέχρι την έκδοση της απόφασης, ο ιδιοκτήτης ή εντολέας του αυθαίρετου έργου επαναφέρει το χώρο στην πρότερα κατάσταση, αποκαθιστώντας τη φυσική καταστροφή που προξένησε ή προβεί σε νομιμοποίηση των εργασιών δόμησης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει μόνο πρόστιμο ή να απαλλάξει το δράστη από την κατηγορία.

    Για την εκτέλεση εργασιών δόμησης χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής ή κατά παράβαση ή καθ΄ υπέρβαση αυτής, σε ρέματα, βιοτόπους, παραλιακά δημόσια κτήματα, αρχαιολογικούς χώρους και σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, εκτός από την κατά τις προηγούμενες παραγράφους επιβολή των προστίμων και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων, τα πρόσωπα που προβαίνουν στις εργασίες αυτές τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από 30000 έως 200000 Ευρώ. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων της στέρησης αδείας δόμησης, σε κάθε άλλη περίπτωση, για την έκδοση καταδικαστικής απόφασης είναι υποχρεωτικό να ληφθεί υπόψη το πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης. Αν μέχρι την έκδοση απόφασης πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης ή εντολέας του αυθαίρετου έργου επαναφέρει το χώρο στην πρότερα κατάσταση, αποκαθιστώντας τη φυσική καταστροφή που προξένησε, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει μόνο χρηματική ποινή ή και να απαλλάξει το δράστη από την κατηγορία.

    Τα αδικήματα της ανωτέρω παραγράφου δεν δικάζονται ποτέ κατά τις διατάξεις του άρθρου 242 του ΚΠΔ»

    2. Η πληροφόρηση της αρμόδιας για την κίνηση της ποινικής δίωξης Αρχής (Εισαγγελέα ή Δημοσίου Κατηγόρου) τελείται από αναφορά της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης των ΟΤΑ ή άλλης αρμόδιας για την έκδοση αδείας δόμησης Υπηρεσίας ή από αναφορά ή μήνυση ιδιώτη ή και μόνον από το πόρισμα του Ελεγκτή Δόμησης.

    3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 27 του ν. 1577|1985 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, καταργείται.

  • 28 Ιουλίου 2011, 15:00 | Παναγιώτης Ευθυμίου

    Επειδή το <> είναι κυρίως η γνώση αλλά και η εφαρμογή των δαιδαλωδών νόμων σε όλες τις πτυχές του εμπλεκόμενου μηχανισμού, προτείνω:
    1) θέσπιση ΜΙΑΣ νέας νομοθεσίας με συνεργασία όλων , ΜΑ ΟΛΩΝ, των εμπλεκομένων φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με βασικό μέλημα τη μεταφορά μιας νομοθεσίας στην Ελλάδα παρόμοιας , αν όχι ταυτόσημης, με την ισχύουσα σε μια άλλη Ευρωπαική χώρα ( Ιταλία – Γαλλία – Γερμανία )
    2) εφαρμογή της νέας νομοθεσίας με ταυτόχρονη κατάργηση ΚΑΘΕ παλαιότερης
    3) θέσπιση ποινών που ισχύουν σε κάθε Ευρωπαική χώρα για αντίστοιχες παραβάσεις χωρίς παρεκκλίσεις

  • 28 Ιουλίου 2011, 13:34 | Ζερβός Αντ.

    Περίμενα , με το νέο σχέδιο νόμου , λιγότερη δημόσια εμπλοκή και περισσότερη μεταφορά υπευθυνότητας στους μηχανικούς . Ας γίνω σαφής .

    Θεωρώ ότι ο έλεγχος , που ουσιαστικά θα είναι νομοτεχνικός , θα πρέπει να ολοκληρώνεται στο στάδιο της έγκρισής δόμησης ( ή προέγκρισης ή όπως αλλιώς ειπωθεί τελικά ) .
    Η άδεια δόμησης να χορηγείται ΑΜΕΣΑ και χωρίς παραπάνω έλεγχο αλλά με την κατάθεση όλων των προβλεπομένων μελετών και διακιολογητικών ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ .

    Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση των τεχνικών γραφείων και να γίνεται περιοδικός έλεγχος ( όπως συμβαίνει με τους συμβολαιογράφους ) με αντίστοιχες αυστηρές ποινές . Γιατί η υπογραφή του επιστήμονα μηχανικού να είναι υποδεέστερη από του επιστήμονα συμβολαιογράφου ή δικηγόρου ;

    Ο μηχανισμός ελέγχου των οικοδομών θεωρώ ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση , αφού ο ελεγχτής είναι ένα τελείως ανεξάρτητο »πρόσωπο» που μπορεί να διασφαλίζει την αντικειμενικότητα .

    Φυσικά η έκδοση των οικοδ. αδειών θα διευκολυνθεί αν βρούμε τα κότσια να απλοποιήσουμε τον νομικό λαβύρινθο που αφορά την οικοδομή .

    Όταν π.χ. μέσα στον συντελεστή δόμησης θα μπει και το υπόγειο και οι Η.Χ. για να περιορισθεί η ουσιαστική αυθαιρεσία .

  • 28 Ιουλίου 2011, 12:40 | Sabbas

    Προχωρηστε το αμεσα να τελειωνουμε, βγάλτε και τις υπουργικες αποφασεις. Αφήστε το να δουλέψει ως έχει 2-3 χρόνια και μετά η Τίνα θα κάνει τις διορθώσεις. (Αισιοδοξώ ότι θα επιστρέψει η καλύτερη – μετά τον Τρίτση- ΥΠΕΚΑ της νεότερης ιστορίας).

  • 28 Ιουλίου 2011, 12:16 | GEA ENERGY AEBE

    Σαφέστατα είναι πρωτοποριακό και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην έκδοση των αδειών.

  • 28 Ιουλίου 2011, 12:50 | GEA ENERGY AEBE

    Επιτέλους μην αμφισβητούμε προσπάθειες όπως αυτή και κυρίως ας μην κάνουμε αντιπολίτευση.
    Είναι ένα σύγχρονο βήμα και πρέπει να βοηθήσουμε για την εφαρμογή του

  • 28 Ιουλίου 2011, 10:49 | Kostas

    Η «κατάργηση» των Πολεοδομιών και η μετονομασία τους σε Υ.ΔΟΜ. μου θυμίζει την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων από τον Ανδρέα Παπανδρέου και την μετονομασία τους σε Πανελλαδικές.

  • 28 Ιουλίου 2011, 10:38 | Αχιλλέας Παυλίδης

    Δεν είναι καθόλου σαφές τι εξυπηρετεί η διαφοροποίηση μεταξύ «Έγκρισης Δόμησης» και «Άδειας Δόμησης».

    Σε περίπτωση που η έγκριση δόμησης είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση άδειας δόμησης, τότε προστίθεται ένα επιπλέον γραφειοκρατικό στάδιο χωρίς καμία χρησιμότητα που απλά αυξάνει τον χρόνο διεκπεραίωσης και φυσικά το κόστος.

    Σε περίπτωση που δεν είναι προαπαιτούμενο, τότε η χρησιμότητα της «Έγκρισης Δόμησης» είναι μηδενική. Μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από ένα απλό «Πιστοποιητικό Οικοδομησιμότητας» που θα εκδίδεται άμεσα με έναν έλεγχο τίτλων και τοπογραφικού χωρίς Δ.Κ.

  • 28 Ιουλίου 2011, 09:07 | Γιώργος Νικολάου

    Νέος τρόπος έκδοσης Αδειών Δόμησης,
    και ελέγχου κατασκευών

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’
    ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ

    Άρθρο 1
    Έννοιες της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης.
    H έγκριση δόμησης πιστοποιεί το δικαίωμα δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης και επιτρέπει την έκδοση της άδειας δόμησης.
    Η άδεια δόμησης επιτρέπει την εκτέλεση των εργασιών δόμησης που περιγράφονται σε αυτήν και στις μελέτες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

    Άρθρο 2
    Αρμόδια όργανα χορήγησης
    Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης είναι οι Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) των Δήμων.

    Άρθρο 3
    Δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτες
    1. Έγκριση Δόμησης
    Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης, υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες:
    α) Αίτηση του ενδιαφερομένου με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων, ή έγγραφη συμφωνία μηχανικού και εργοδότη σύμφωνα με τον Ν 3919/11 και φύλλο ελέγχου.
    β) Τοπογραφικό διάγραμμα και (Απλό. Ιδεατό στερεό με εγγεγραμμένο το ογκοπλαστικό σχήμα, Σχηματική τομή, περιγράμματα κάθε στάθμης κλπ) Διάγραμμα κάλυψης.
    γ) Αποδεικτικά καταβολής αμοιβών Τοπογράφου & Αρχιτέκτονα, εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού .
    Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφατο πιστοποιητικό μεταγραφής ή κτηματογραφικό απόσπασμα για κάθε ακίνητο που είναι άρτιο κατά παρέκκλιση ή βρίσκεται εκτός σχεδίου, αποδεικτικά νομιμότητας των υφισταμένων κτισμάτων και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνταιόπυ δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν Υπηρεσιακά.

    2. Άδεια Δόμησης
    Η Άδεια δόμησης εκδίδεται με τους όρους δόμησης που ίσχυαν όταν εκδόθηκε η έγκριση δόμησης.
    Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκριση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες, όπου απαιτούνται:
    α) Αίτηση του ενδιαφερομένου και δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων ή οι έγγραφες συμφωνίες μηχανικών εργοδότη σύμφωνα με τον Ν 3919/11.
    β) Όλες οι κατά τον νόμο απαιτούμενες μελέτες για το συγκεκριμένο έργο

    γ) Εγκεκριμένη Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς θεώρηση από την Υ.ΔΟΜ.
    δ Εγκεκριμένη Μελέτη αερίων καυσίμων.
    ε) Όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις φορέων (ΔΕΗ, ΥΠΑ κλπ)
    στ Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι:
    «…Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, Υπάλληλος ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ… Εχω το δικαίωμα τα συντάξω τις αντίστοιχες με την ειδικότητά μου μελέτες. Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν (ΠΔ 696/74) και είναι σύμφωνες με τις εγκρίσεις των άλλων υπηρεσιών που προσκομίζονται.
    Οι διαστάσεις των σχεδίων και τα στοιχεία των μελετών ταυτίζονται με τις διαστάσεις και τα στοιχεία του διαγράμματος κάλυψης και του τοπογραφικού διαγράμματος βάσει των οποίων εκδόθηκε η έγκριση δόμησης.
    Οι τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα τεύχη υπολογισμών είναι πλήρεις και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν.
    ζ) Μελέτη ασφάλειας και υγείας του έργου, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 305/1996.
    η) Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπομένων χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το Ν. 1221/81 και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υποθηκοφυλακείο ή καταχώρισή της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιογραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς.

    Θ ) Ατιολογική έκθεση της παρ. 1 του Άρθρου 3 του Γ.Ο.Κ. Μαζί με τεχνική περιγραφή του έργου
    ι ) Αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών των μηχανικών, εισφορών και κρατήσεων

    ια ) Έντυπο ταυτότητας κτηρίου. Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.
    3. Η αίτηση καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στοιχεία υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μη επεξεργάσιμη μορφή.
    4. Συστήνεται Διεύθυνση στο ΥΠΕΚΑ, με σκοπό την τήρηση και ενημέρωση ηλεκτρονικού αρχείου των αδειών δόμησης.
    5. Με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών και του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. καθορίζονται:
    α) η λειτουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με την Πολεοδομική Νομοθεσία αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία κωδικοποίησης και συνεχούς ενημέρωσης της πολεοδομικής νομοθεσίας.
    β) ο τρόπος διαδικτυακής συνεργασίας μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών που χορηγούν εγκρίσεις και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από τις δημόσιες αρχές
    γ) οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων και δικαιολογητικών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μη επεξεργάσιμη μορφή σύμφωνα με την παρ. 3.

    Άρθρο 4
    Ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών και στοιχείων
    1. Με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών και του Υπουργού Π.Ε.Κ.Α., έπειτα από εισήγηση του Τ.Ε.Ε., καθορίζεται:
    α) η κατάργηση της υποχρέωσης έντυπης υποβολής και η αποκλειστικά ηλεκτρονική μη επεξεργάσιμη υποβολή των στοιχείων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3
    β) η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών και στοιχείων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 και οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών μη επεξεργάσιμων αρχείων
    γ) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται προς τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες
    δ) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται προς τις δημόσιες αρχές για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων για την έκδοση της έγκρισης και άδειας δόμησης.
    ε) οι διαδικασίες και τεχνικές προδιαγραφές της ψηφιοποίησης του αρχείου των ΥΔΟΜ.
    στ) οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα πληροφοριακά συστήματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο
    ζ) κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και των μηχανικών με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

    2. Με την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, ισχύουν τα ακόλουθα:
    α) κάθε είδους επικοινωνία, συναλλαγή ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση, ανανέωση και ανάκληση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά
    β) η διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης, ανανέωσης και ανάκλησης έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης των άρθρων 5, 6 και 7 εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και με τεχνικά μέσα που προσφέρουν ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια σε κάθε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον. Κάθε εγκριτικό στάδιο και ενδιάμεσο βήμα, απόφαση ή στάδιο δημοσιεύονται αμελλητί στο Διαδίκτυο.
    γ) η έγκριση δόμησης και η άδειας δόμησης, τα στοιχεία προόδου εξυπηρέτησης των αιτημάτων των ενδιαφερομένων, καθώς και κάθε άλλη σχετική απόφαση δημόσιας αρχής, είναι διαθέσιμα ελεύθερα σε κάθε ενδιαφερόμενο και χωρίς περιοριστικούς όρους.
    3. Τα αναγκαία κοινά χαρτογραφικά υπόβαθρα και κάθε άλλο είδος γεωχωρικών δεδομένων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ομοιογένειας και ποιότητας των στοιχείων και δικαιολογητικών των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3, προσφέρονται από τον ΟΚΧΕ, έπειτα από απόφαση του Υπ. ΠΕΚΑ.

    Άρθρο 5
    Έλεγχος δικαιολογητικών στοιχείων
    1. α. Η έγκριση δόμησης χορηγείται εντός πέντε (5) ημερών, από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών και έλεγχο που αφορά :
    i) το συμβολαίο ιδιοκτησίας, για τη διαπίστωση του χρόνου κατάτμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα
    ii) το τοπογραφικό διάγραμμα και το διάγραμμα κάλυψης σε ότι αφορά την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων, των χρήσεων του κτηρίου και των χρήσεων γης, των διατάξεων περί κάθετης ιδιοκτησίας και προδιαγραφών και των στοιχείων και των υπολογισμών που αναγράφονται σ’ αυτά
    iii) της νομιμότητας κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο
    iv) των πιθανόν απαιτουμένων εγκρίσεων δασαρχείου, αρχαιολογίας
    v) Της πιθανής έγκρισης ΣΑ
    vi) των αποδεικτικών καταβολής αμοιβών Τοπογράφου και Αρχιτέκτονα, εισφορών και κρατήσεων
    β. Ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων για την έγκριση δόμησης γίνεται από εξουσιοδοτημένους από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας υπαλλήλους διπλωματούχους μηχανικούς Α.Ε.Ι. κατά ανάλογη ειδικότητα.
    γ. Παρατηρήσεις για ελλείψεις ή λάθη που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο διατυπώνονται με αιτιολογία στο φύλλο ελέγχου εντός 5 εργάσιμων ημερών από της υποβολής της αίτησης και καλούνται ο ιδιοκτήτης και ο μελετητής μηχανικός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις – διορθώσεις, που οφείλουν να γίνονται εντός δύο (2) μηνών από την . καταγραφή στο φύλλο ελέγχου.
    δ. Στο φύλλο ελέγχου πρέπει να αναφέρεται όπου απαιτείται, παραπομπή του θέματος για έγκριση ΑΣ.
    ε. Σε περίπτωση που η αίτηση για έγκριση δόμησης δεν συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά στοιχεία της παρ.1 του Άρθρου 3, δεν γίνεται δεκτή και επιστρέφεται ακόμη και αν έχει πρωτοκολληθεί.
    στ. Σε περίπτωση που με ευθύνη της ΥΔΟΜ δεν έχουν καταγραφεί παρατηρήσεις στο φύλλο ελέγχου, εντός 5 ημερών από της υποβολής του αιτήματος, η έγκριση δόμησης εκδίδεται αυτοδίκαια.
    2. Για την έκδοσή της άδειας δόμησης η Υ.ΔΟΜ. διαπιστώνει την πληρότητα του υποβαλλόμενου φακέλου και ελέγχει τα αποδεικτικά καταβολής αμοιβών μελετητών, εισφορών και κρατήσεων του στοιχείου ιδ) του Άρθρου 3. Η άδεια δόμησης εκδίδεται άμεσα από την προσκόμιση των παραπάνω.
    3. Ο φάκελος για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλεται εντός 12 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης δόμησης. Σε περιπτώσεις ειδικών κτηρίων ή μεγάλων έργων (5.000μ2), ο χρόνος αυτός παρατείνεται στους 18 μήνες.
    4. Σε περίπτωση διακοπής των οικοδομικών εργασιών μετά την έκδοση σχετικού πορίσματος από Ελεγκτή Δόμησης, ελέγχονται από την Υ.ΔΟΜ. όλες οι μελέτες και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την έκδοση της άδειας δόμησης.
    5. Η έγκριση και η άδεια δόμησης έργου αποτελούν ενιαίο έντυπο κατά το παράρτημα του παρόντος. Οι εγκρίσεις και οι άδειες δόμησης αναρτώνται στο διαδίκτυο σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις του Ν.3861/2010.
    6. Το τοπογραφικό διάγραμμα και το διάγραμμα κάλυψης που υποβλήθηκαν για την έγκριση δόμησης, η έγκριση και η άδεια δόμησης αποστέλλονται από την Υ.ΔΟΜ. στον Ο.Κ.Χ.Ε. και στην Κτηματολόγιο Α.Ε.

    Άρθρο 6
    Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωση
    1. Η έγκριση δόμησης ισχύει για ένα (1) έτος.
    Η άδεια δόμησης ισχύει για τέσσερα (4) χρόνια από την έκδοσή της. Για ανέγερση κτηρίων με εμβαδόν μεγαλύτερο από 5.000 τετραγωνικά μέτρα ισχύει για έξι (6) χρόνια.
    Για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώσεις, εκδίδεται ταυτόχρονα έγκριση και άδεια δόμησης και ισχύει για ένα (1) έτος από την έκδοσή της.
    2. Η έγκριση δόμησης αναθεωρείται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου:
    α) μέσα στο χρόνο ισχύος της, σε περίπτωση τροποποίησης δικαιολογητικών στοιχείων, διαγραμμάτων ή αρχιτεκτονικής μελέτης που έχει εγκρίνει η Υ.ΔΟΜ.
    β) μέσα στο χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης εφόσον αυτή έχει εκδοθεί.
    3. Η άδεια δόμησης αναθεωρείται μέσα στο χρόνο ισχύος της σε περίπτωση τροποποίησης διαγραμμάτων, ή της αρχιτεκτονικής μελέτης, ή ριζικής μεταβολής των λοιπών μελετών, αλλαγής ιδιοκτήτη ή εάν απαιτούνται εγκρίσεις από άλλους φορείς.
    4. Η άδεια δόμησης αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και κατόπιν αυτοψίας με αίτηση μετά την λήξη της:
    α. για τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας δεν έγιναν οικοδομικές εργασίες
    β. για τέσσερα (4) χρόνια από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας, έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτηρίου,
    γ. για αόριστο χρόνο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας ή πράξης αναθεώρησής της, έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός και οι όψεις του κτηρίου.
    δ. για αόριστο χρόνο, σε περίπτωση αποπεράτωσης τμήματος του φέροντος οργανισμού και των όψεων του κτηρίου, και μόνο για το τμήμα αυτό σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσής της. Για το μη υλοποιημένο τμήμα του κτηρίου, η άδεια αναθεωρείται για επιπλέον τέσσερα (4) έτη, με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης.
    ε. Σε κάθε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των όψεων σε διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας δόμησης, επιβάλλεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ ετήσιο πρόστιμο διατήρησης, το ύψος του οποίου, η διαδικασία επιβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ. Το πρόστιμο διαγράφεται σε περίπτωση αποπεράτωσης των όψεων εντός έξι (6) μηνών από την έκδοσή του.
    στ. για ένα (1) έτος για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώσεις, Η άδεια παύει να ισχύει με το πέρας και του δεύτερου δωδεκαμήνου.
    5. Η άδεια δόμησης αναθεωρείται σε κάθε περίπτωση αλλαγής επιβλέποντος μηχανικού με αίτηση που συνοδεύεται από:
    α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, στην οποία περιέχεται η περιγραφή του σταδίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντα χώρου.
    β) δήλωση για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, που συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντα χώρου.
    6. Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης παραίτησης του επιβλέποντος μηχανικού, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας.
    7 Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο εάν δηλώσει εγγράφως την πραγματική αποχή από την επίβλεψη στην αρμόδια ΥΔΟΜ.
    Σε περίπτωση αποχής του επιβλέποντα μηχανικού χωρίς την παραπάνω δήλωση, η Υ.ΔΟΜ. μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, δύναται να προχωρήσει στην αντικατάστασή του, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης για την πιστοποίηση του σταδίου των εργασιών και καταβολής της νόμιμης αμοιβής που θα υπολογιστεί από το Τ.Ε.Ε.
    Στο διάστημα μέχρι την χορήγηση της αναθεώρησης δεν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες.
    Όταν συντρέχει λόγος διακοπής των οικοδομικών εργασιών γνωστοποιείται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία εκδίδει σήμα διακοπής τους.
    8. Οι κρατήσεις και οι εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση των αδειών συμψηφίζονται κατά την έκδοση της αναθεώρησης τους.
    9. Γίνεται ενημέρωση του φακέλου της άδειας δόμησης, ανεξάρτητα από τον χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
    .
    α) τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα κάλυψης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απαραίτητες εγκρίσεις από άλλους φορείς.
    β) μεταβολές των διαστάσεων του κτηρίου ή του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται οι διατάξεις που καθορίζουν τον συντελεστή δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την έκδοση της άδειας ή τις υποχρεωτικές αποστάσεις του κτηρίου από τα όρια του οικοπέδου. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 10εκ. όσον αφορά το κτίσμα ή μεγαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 20εκ. όσον αφορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου Ως διαστάσεις για τον έλεγχο αυτόν νοούνται οι διαστάσεις του φέροντα οργανισμού και των οπτοπλινθοδομών και δεν υπολογίζονται τα πάχη των επιχρισμάτων και τυχόν επενδύσεων .έφ΄ όσον εμπεριέχονται στην μελέτη και μέχρι 10 εκ συνολικά επιπλέον κάθε διάστασης. Τα ύψη ελέγχονται μέχρι την τελική στάθμη του δώματος ή της στέγης, όπως διαμορφώνεται μετά την μόνωση ή την επικάλυψη.
    10. Σε όλες τις περιπτώσεις αναθεώρησης ή ενημέρωσης της άδειας δόμησης, ενημερώνεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο του Έργου (Η.Μ.Ε), και η Ταυτότητα κτηρίου.
    11. Στις περιπτώσεις αίτησης αναθεώρησης ή ενημέρωσης του φακέλου της άδειας δόμησης και του Ηλεκτρονικού Μητρώου του Έργου (Η.Μ.Ε.), υποβάλλονται μόνο όσα στοιχεία μεταβάλλονται. Μετά την έκδοση της αναθεώρησης, η αρχική άδεια ή προγενέστερη αναθεώρησή της δεν έχουν ισχύ ως προς τα μεταβαλλόμενα στοιχεία.
    12. Σε περίπτωση διακοπής των οικοδομικών εργασιών χωρίς υπαιτιότητα του δικαιούχου της άδειας, είτε κατά το χρόνο αρχικής ισχύος της άδειας, είτε κατά το χρόνο ισχύος της μετά από αναθεώρηση, η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται αναλόγως, με απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

    Άρθρο 7
    Έλεγχος των εργασιών δόμησης
    1. Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών επιβάλλεται:
    α. θεώρηση της μελέτης ασφάλειας και υγείας του έργου από την αρμόδια Επιθεώρησης Εργασίας.
    β. θεώρηση της άδειας δόμησης από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα.
    2. Με την έκδοση της άδειας δόμησης τοποθετείται σε πλαίσιο, πινακίδα του έργου από κατάλληλο σταθερό υλικό, στην οποία αναγράφεται με ευκρίνεια ο αριθμός και η χρονολογία έκδοσης της αδείας, η εκδούσα Αρχή, τα στοιχεία του μελετητή και του επιβλέποντα μηχανικού καθώς και στοιχεία επικοινωνίας. Η πινακίδα ελάχιστων διαστάσεων 0.50Χ0.70μ. τοποθετείται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης του ακινήτου, σε ύψος άνω του 1.20μ. από το έδαφος.
    Στο εργοτάξιο επιβάλλεται η διατήρηση αντιγράφων της άδειας δόμησης και των μελετών, σύμφωνα με τις οποίες εκτελούνται οι εργασίες.
    Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο άμεσης διακοπής οικοδομικών εργασιών από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η οποία ενημερώνει άμεσα και την αρμόδια αστυνομική αρχή.
    3. Καθιερώνονται υποχρεωτικοί έλεγχοι για κάθε έργο που εκτελείται με άδεια δόμησης. Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά ελεγκτή δόμησης με αυτοψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης.
    4. Οι έλεγχοι διενεργούνται στα εξής στάδια:
    α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων και οπλισμού θεμελίωσης και τοιχείων υπογείου. πριν την σκυροδέτηση
    Ο έλεγχος αφορά στην γεωμετρική τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, την θέση, τις πλάγιες αποστάσεις και τις διαστάσεις του κτηρίου.
    β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας.
    Ο έλεγχος (Check list) αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύψος, τη θέση του κτηρίου, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων.
    γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου.
    Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τα εσωτερικά περιγράμματα των χώρων διαφορετικής χρήσης, τις όψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαιθρίων χώρων, τις τελικές στάθμες και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.
    5. Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που προβλέπονται από την άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
    Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ καθορίζεται ο αριθμός των ελέγχων ανά κατηγορία και είδος έργου, η διενέργεια των ελέγχων ανά ειδικότητα Μηχανικού και έργο, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.
    6. Ο Γενικός Επιβλέπων βάσει της άδειας δόμησης υποχρεούται να ενημερώνει 10 ημέρες πριν την ολοκλήρωση κάθε σταδίου την Υ.ΔΟΜ. Οι έλεγχοι διενεργούνται το αργότερο εντός (5) πέντε ημερών από την ορισθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε σταδίου.
    7. Η Υ.ΔΟΜ. ενημερώνει ηλεκτρονικά την ΕΥΕΔΕΝ του ΥΠΕΚΑ, η οποία ορίζει αυθημερόν με ηλεκτρονική κλήρωση τον Ελεγκτή Δόμησης και τον ενημερώνει σχετικά, καθώς και τον κύριο του έργου και τον Γενικό Επιβλέποντα.
    8. Οι υποχρεωτικοί έλεγχοι διενεργούνται από τοους ανα ειδικότητα ορισθέντες Ελεγκτές Δόμησης με την παρουσία του Επιβλέποντα Μηχανικού και αφού προηγουμένως έχουν συμπληρωθεί από αυτόν τα προβλεπόμενα στοιχεία για τη δημιουργία της Ταυτότητας Κτηρίου.
    9. Οι Επιβλέποντες Μηχανικοί σφραγίζουν το πιστοποιητικό πληρότητας κατά το Άρθρο 3 του Ν. 3843/2010 και διενεργείται η τελευταία αυτοψία.
    Μετά την τελευταία αυτοψία, εκδίδεται από την ΥΔΟΜ το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.) και ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και ο κύριος του έργου για να διατυπώσει τυχόν αντιρρήσεις.
    10. Για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Υ.ΔΟΜ., με εγκεκριμένο από το ΤΕΕ το τελικό κόστος του έργου σύμφωνα με το Ν3919/11 οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και εκδίδει σχετική βεβαίωση.
    11. Η οικοδομή ή τμήμα της με αυτοτελή λειτουργία θεωρούνται περατωμένα αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό.
    12. Θεώρηση της αδείας δόμησης μπορεί να γίνει και για περατωμένο τμήμα της οικοδομής, εφόσον αποτελείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία.
    Μετά την θεώρησή της, η έγκριση και η άδεια δόμησης παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο αποπερατώθηκε.

    Άρθρο 8
    Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα
    1. Στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. τηρείται αρχείο δημόσιας πρόσβασης, που ενημερώνεται από το Τ.Ε.Ε., με τα στοιχεία των Μηχανικών. Αυτό περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα.
    Ο αριθμός του μητρώου είναι μοναδικός για κάθε μηχανικό, ενώ η δήλωσή του και ο έλεγχος του στοιχείου από την Υ.ΔΟΜ. αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση άδειας δόμησης.
    2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επιμέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
    3. Οι επιβλέποντες μηχανικοί ευθύνονται ανά ειδικότητα και τομέα επίβλεψης:
    α) Για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών σύμφωνα με τις μελέτες που συνοδεύουν την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 341 και 342 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας.
    β) Για τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων στοιχείων της ταυτότητας του κτηρίου σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 4 του Ν. 3843/2010.
    γ) Για την ενημέρωση της Υ.ΔΟΜ. για τον ορισμό της ημερομηνίας ελέγχου.

    Άρθρο 9
    Γενικές Διατάξεις
    1. Για τα τμήματα της οικοδομής που περιλαμβάνουν επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, γραφεία κ.λ.π) ενσωματώνονται τα στοιχεία της βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσεως στα έντυπα της ταυτότητας κτηρίου.
    2. Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ενυπογράφως στο τοπογραφικό διάγραμμα και ευθύνονται για την ακρίβεια των δηλουμένων ορίων των οικοπέδων τους και για την ύπαρξη και την αιτία του δικαιώματος τους να ζητήσουν την έκδοση άδειας δόμησης.
    3. Το τοπογραφικό διάγραμμα, επιπλέον των όσων ορίζονται με τις ισχύουσες διατάξεις, περιλαμβάνει:
    α. Για τα εκτός σχεδίου μόνο εξάρτηση των κορυφών της ιδιοκτησίας από το ισχύον κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο σε ΕΓΣΧΑ 87 και υψομετρικές καμπύλες
    β. περίγραμμα του προς οικοδόμηση έργου μονοσήμαντα ορισμένο με ορθογώνιες συντεταγμένες στο κρατικό σύστημα συντεταγμένων
    γ. πλήρη φωτογραφική αποτύπωση και των ομόρων ιδιοκτησιών σε πλάτος τουλάχιστον 20μ εκατέρωθεν της ιδιοκτησίας
    4. Το διάγραμμα κάλυψης υποβάλλεται σε κλίμακα 1:100 ή 1:200 και περιλαμβάνει:
    α. περιγράμματα όλων των επιπέδων του κτηρίου (υπόγειων, υπέργειων, δωμάτων ή στέγης) στα οποία σχεδιάζονται οι θέσεις στοιχείων κατακόρυφης επικοινωνίας (κλιμακοστάσια-ανελκυστήρες),
    β. περιγράμματα επιφανειών και υπολογισμός εμβαδών για χώρους ειδικών χρήσεων του κτηρίου που απαιτούν βεβαιώσεις κύριας χρήσης,
    γ. διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με τις απαραίτητες ενδείξεις για τον υπολογισμό της φύτευσης και στάθμης εδάφους σε κάθε διαμορφούμενο επίπεδο,
    δ. τις θέσεις στάθμευσης,
    ε. τομή για τον υπολογισμό του μέγιστου ύψους του κτηρίου και του ιδεατού στερεού και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με τα αρχικά υψόμετρα του εδάφους,
    στ. όψεις με την κατάλληλη απεικόνιση για την κλίμακα που παρουσιάζονται,
    ζ. Αξονομετρική απεικόνιση της κατασκευής.
    5. Η Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνει την οριστική στάθμη του κρασπέδου (βεβαίωση υψομέτρου) στο τοπογραφικό διάγραμμα.

  • 28 Ιουλίου 2011, 09:10 | Γιώργος.Κ

    Κύριε Υπουργέ, είμαι επιχειρηματίας και πριν από δύο [2] χρόνια συμφώνησα με αντιπαροχή με τρεις[3] οικοπεδούχους και έβγαλα τρεις [3] οικοδομικές άδειες πολυόροφων οικοδομών εμβαδού περίπου τριών χιλιάδων [3.000 τ.μ.]. Μεσολάβησε η κρίση και σε καμμία οικοδομή δεν έχουν ξεκινήσει οι οικοδομικές εργασίες και ούτε πιστεύω ότι θα ξεκινήσoυν τα επόμενα δύο [2] χρόνια που ισχύουν οι οικοδομικές άδειες. Μετά την έκδοση των οικοδομικών αδειών μεσολάβησε μείωση των όρων δόμησης της περιοχής. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, αλλά και με τον ισχύοντα νόμο, οι άδειες αυτές αναθεωρούνται με του νέους μειωμένους όρους δόμησης της περιοχής.
    Κύριε Υπουργέ,η άποψη μου είναι η παρακάτω: Η παράγραφος 4α πρέπει να αλλάξει, διότι είναι δίκαιο για τις σχέσεις μεταξύ συμβεβλημμένων και συναλασσομένων πλευρών,βλάπτει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί συναλλαγές και διαφθορά, κα ινα νομοθετηθεί ως εξής;
    Αναθεωρείται για τέσσερα [4] έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο εκδόσεως της ή με τις νεότερες, αν αυτές είναι ευμενέστερες άπό τις προηγούμενες.[Όπως ίσχυε παλαιότερα και καταργήθηκε].
    ΄Σας υπενθυμίζω κύριε Υπουργέ ότι το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης είναι 100 ευρώ με βάση την κατώτερη αμοιβή του μηχανικού.

    Γ

  • 28 Ιουλίου 2011, 09:45 | Κωνσταντίνος Λουκίδης

    Κυρίες και κύριοι. Ουσιαστικά, δεν αλλάζει τίποτα. Τουναντίον προστίθενται 2 – 3 επιπλέον έγγραφα και χάνουμε την ουσία παντελώς. Οι πολεοδομίες, σαφώς και μπορούν και διεκπαιρεώνουν μια άδεια σύντομα, αλλά όταν ο ιδιώτης ή ο μηχανικός πρέπει να περάσει από
    α) ΕΠΑΕ (1 1/2 μήνα καθυστέρηση)
    β) Αρχαιολογία (αν υπάρχει ανασκαπτικό ενδιαφέρον, ο χρόνος είναι κοντά στο άπειρο και επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης με τα έξοδα ανασκαφής) (αν δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο χρόνος είναι 2 εβδομάδες τουλάχιστον)
    γ) Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων (το απόλυτο χάος). Ο χρόνος εδώ μετριέται σε χρόνια. Η καλύτερη περίπτωση που μου έχει τύχει ήταν 6 μήνες και αυτά που σας γράφω με καθημερινή μου παρουσία στα αρμόδια όργανα

    τότε δεν έχει νόημα άλλο ένα νομοσχέδιο.

  • 27 Ιουλίου 2011, 23:00 | AZOULIAS

    Η έγκριση Δόμησης είναι κάπως αντίστοιχη με τον σημερινό προέλεγχο. Θα χρειάζεται και προμελέτη αρχιτεκτονικών για το Διάγραμμα Κάλυψης?
    Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση με τις άδειες απλής μορφής που θα αντικαταστήσουν τις άδειες εργασιών μικρής κλίμακας που δίδονται σήμερα χωρίς αντίγραφο εγκεκριμένων σχεδίων και χωρίς μηχανικό.
    Δεν είναι δυνατόν πχ. για να βγάλεις μιά άδεια πέργκολας σε μιά πολυκατοικία, να είσαι υποχρεωμένος να φτιάχνεις τοπογραφικά ΕΓΣΑ ή Διάγραμμα κάλυψης για όλη την πολυκατοικία. Αρκεί μια Σχηματική τομή για το έλεγχο του ιδεατου στερεού( ή ότι άλλο θα προβλέψει ο νέος ΓΟΚ). Ισως θα πρέπει να δημιουργηθεί και μια τρίτη κατηγορία αδειών για τις εργασίες αυτές σε υπάρχοντα εγκεκριμένα κτίρια, που θα εκδίδονται σε 2-3 μέρες χωρίς γραφειοκρατικό κόστος, αλλά με ευθύνη μηχανικού. Δεν είναι δυνατόν για μιά μικροπερίπτωση (πέργκολα, αλλαγή χρήσης κάποιου χώρου που έχει μετρήσει σε ΣΔ, εσωτερική διαρρύθμιση, ελαιοχρωματισμό όψεων με σκαλωσιά, αντικατάσταση κουφωμάτων κλπ), που έχει πραγματικό κόστος 1000ε να απαιτούνται πράγματα και σχέδια που κοστίζουν πολλαπλάσια. ΕΤΣΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Αρκετά με το κυνήγι των φαντασμάτων στο όνομα τάχα του περιορισμού των αυθαιρεσιών. Τώρα με τους Ελεγκτές μηχανικούς, αν λειτουργήσουν σωστά, αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα.

  • 27 Ιουλίου 2011, 20:55 | Κ.Δ

    Νομίζω τελικά ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Επί της ουσίας ουδεμία διαφορά και εξηγούμε.
    Είναι ένα νομοσχέδιο τιμωρίας και όχι, διευκόλυνσης – αρμοδιοτήτων – ελέγχων. Η εξάρτηση από τις υπηρεσίες δεν καταργείτε αντίθετα αυξάνετε. Η υπευθυνότητα του μηχανικού είναι ως προς τις κυρώσεις και όχι στην ουσία. Φυσικά δεν αποτελεί αλλαγή νοοτροπίας, είναι αλλαγή των κανόνων. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, είναι μια απλή αλλαγή στον τρόπο έκδοσης οικοδομικής αδείας.
    Ο <> τώρα λέγετε ελεγκτής δόμησης
    Κατά την άποψη μου είναι τρία τα προβλήματα.
    Α} νομοθεσία
    Β} έλεγχος
    Γ} εφαρμογή
    Στο πρώτο δεν έχει γίνει τίποτα. Η πολυπλοκότητα είναι αυτή που επιβάλει την παρανομία.
    Στο δεύτερο, το νομοσχέδιο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά, γι αυτό το θεωρώ έναν άλλο ακόμη νόμο που στήθηκε από δημόσιους υπαλλήλους που δεν γνωρίζουν ούτε την αγορά, ούτε την ουσία. Ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός. Κατάθεσα φάκελο για αλλαγή θέσης κουζίνας., που σημαίνει αλλαγή μελέτης καυσίμου αερίου, αλλαγή ύδρευσης και αποχέτευσης και μερική αλλαγή αρχιτεκτονικών. Ένας τόνος χαρτούρα, πολύς χρόνος και υπέρογκες αμοιβές για τον ιδιοκτήτη. Τι νόημα έχει όλο αυτό. Εάν μπορούσα να καταθέσω τις μελέτες μετά το τέλος θα είχα αποφύγει κόπο και χρόνο και τελικά ασυνέπεια, διότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το ότι επειδή μετέφερε την κουζίνα του τρία μέτρα θέλει τόσο πολύ κόστος και χρόνο. Επί της ουσίας όμως το θέμα είναι ότι η αλλαγή της θέσης έγινε εν αγνεία μου. Δηλαδή ο βασικός μου ρόλος είναι μέχρι να πάρω το <>.
    Αυτό λοιπόν δεν το αλλάζει, πάλι το <> θα περιμένουν και μετά θα προσπαθούν να πείσουν τους ελεγκτές δόμησης. Ο μηχανικός δεν έχει ρόλο ελικτή και ελεγχόμενου. Δεν αναβαθμίζετε το επάγγελμα διότι ο νόμος πάλι μας θέλει γραφιάδες – περιφερόμενους στις πολεοδομίες (έστω και μέσω διαδικτύου) και όχι μελετητές και επιβλέποντες. Όχι επιστήμονες που σέβονται το πτυχίο τους με αξιοπρέπεια και συνέπια, όχι ικανούς να αποφασίζουμε από μόνοι μας, ότι εάν μεταφερθεί η κουζίνα δεν θα μας φυλακίσουν.
    θέλει να έχει πάντα κάποιους που μας τραβάνε το αυτάκι.
    Κύριε υπουργέ και συναρμόδιοι. Έχετε μας εμπιστοσύνη, βάλτε κανόνες έλεγχου βάλτε ότι θέλετε για την απόδειξη της νομιμότητας, απαλλάξτε μας όμως από αυτό το «πράγμα« που τώρα λέγετε πολεοδομία και εσείς θα το μετονομάσετε Υ.ΔΟΜ. μην γελιέστε είναι το ίδιο και το αυτό.
    Κ.Δ

  • 27 Ιουλίου 2011, 20:09 | Γ.Μαδεμοχωρίτης

    ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΝ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΑΣΠΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ » ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΓΟΚ, ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ΄» ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΓΟΚ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Η ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟς ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΓΟΚ.
    ΙΣΧΥΕΙ Ο 3919/11 ΑΠΟ 2/7/11 ΠΟΥ ΣΧΕΤΊΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΝΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ? ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ.
    ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΒΛΕΠΩ ΜΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. ΟΠΩΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΠ. ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ!!! ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΕ ΦΑΣΙΖΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΠΙΟ.

  • 27 Ιουλίου 2011, 18:13 | gea energy AEBE

    Αλήθεια τι θα ισχύσει με τις άδειες μικρής έκτασης και υγιεινής?

  • 27 Ιουλίου 2011, 16:23 | Κωστας

    Η διάκριση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης είναι βλακώδης και δημιουργεί επιπλέον γραφειοκρατία..
    Αν ένα οκόπεδο είναι οικοδομήσιμό πρέπει να καθορίζεται από τον οικείο Δήμο…

  • 27 Ιουλίου 2011, 16:34 | Μ

    Εφόσον η «εγκριση δόμησης» δεν δινει δικαιωμα εργασιών, ας ονομαστεί «προέγκριση δόμησης» για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.

    Επί της ουσίας (και σε συνδυασμό με το άρθρο 3): Ενώ με τον ισχύοντα τρόπο έκδοσης αδειών ο ιδιοκτήτης βασει της διαδικασίας του προελέγχου, μάθαινε χωρίς στοίβες δικαιολογητικών αν ήταν επιτρεπτή η ανοικοδόμηση αυτού που επιθυμούσε (ΜΟΝΟ με ενα τοπογραφικό και ένα διαγραμμα κάλυψης), τώρα υποχρεούται να μαζέψει δεκάδες «εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργάνων, όπου απαιτούνται», όπως δασαρχείο, αρχαιολογία, ΕΠΟ, κλπ που συνεπάγεται χρόνο και χρήμα, με κίνδυνο, μετά από όλη αυτή την απίστευτα γραφικρατική διαδικασία και την συλλογή όλων των εγκρίσεων, να μάθει από την ΥΔΟΜ ότι δεν επιτρέπεται να δομήσει όπως επιθυμεί

  • 27 Ιουλίου 2011, 10:50 | petros

    Μου ακούγεται υπέροχη η διαδικάσία όσον αφορά το χρόνο έκδοσης της άδειας, πρέπει όμως να διασφασλιστεί κατ’ ουσίαν και όχι μόνο στο νομοθέτημα. Μέχρι και σήμερα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας υπήρχε ως χρόνος έκδοσης, οι 40 μέρες και δεν εφαρμοζότανε πουθενά. Πως θα διασφαλίσετε στην πράξη τους χρόνους?
    Στα λόγια όλα είναι υπέροχα, η πράξη στην Χώρα μας υστερεί όταν εμπλέκεται με τη δημοσιουπαλληλία.

  • 27 Ιουλίου 2011, 09:39 | Γεωργια

    Να υπαρξει προβλεψη για οικοδομικες αδειες που ακυρωθηκαν μεταγενεστερα οχι για πολεοδομικες παραβασεις, αλλα με αποφαση δικαστηριου που εκρινε αντισυνταγματικη την αποφαση Νομαρχη βάσει της οποιας εκδοθηκαν οι οικοδομικες αδειες.

  • 27 Ιουλίου 2011, 09:05 | Despoina

    Συγγνώμη, αλλά αν κατάλαβα καλά από τον ορισμό, με την έγκριση δόμησης ΔΕΝ θα έχεις το δικαίωμα να ξεκινήσεις εργασίες κατασκευής… Απλώς θα επιβεβαιώνεται η δυνατότητα να χτίσεις. Αυτό δεν είναι ΑΛΛΗ μια διαδικασία, όχι και τόσο απαραίτητη? Πιστεύω ακράδαντα ότι το τωρινό σύστημα πρέπει να αλλάξει άρδην αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνουν πιο ρηξικέλευθες αλλαγές…

  • 27 Ιουλίου 2011, 09:49 | k.lotsaris

    Εναι πραγματικά καινοτόμο το νεο συστημα και πραγματικά μεταρυθμιστικό.Επιτέλους θα πάψουν τα παραμαγαζα των Δημοσίων και οι αυθαιρεσιες των ιδιωτών που κουβαλάμε για μια ζωή οι Ελ.Επαγ. Μηχανικοί. Επιπλέον θα δημιουργηθούν νεες θεσεις εργασιας για νεους μηχανικούς αφού οι παλαιότεροι πλέον θα χρειαζομαστε πολύ περισσοτερες ώρες να ασχολούμαστε με νομους διαταξεις κλπ. να ελέγχουμε πλέον εμεις οι ίδιοι τις μελέτες μας, να ασχολούμαστε πραγματικά με την επιβλεψη των έργων μας και όχι μονο με τις ΄παραλαβες¨. Οδηγουμαστε προς αναγκαστικες συνεργασιες μεταξύ διαφορειτκών ειδικοτήτων μηχανικών που δεν ειναι καθόλου κακό. Η ομαδική δουλειά θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και θα πάψουμε πλέον να ειμαστε ξερόλες και να γνωρίζουμε τα πάντα αρχιτεκτονικά-στατικά-μηχανολογικά-περιβαλλοντικά κ.α

  • 27 Ιουλίου 2011, 02:13 | Δημήτρης Ταραντίλης

    Το σχέδιο νόμου εκτιμώ ότι κινείται εκτός του πνεύματος της εποχής που είναι περιορισμός του κράτους και των διαδικασιών. Στην παρούσα περίοδο που φεύγει (συνταξιοδοτούμενο) το προσωπικό του δημοσίου εσείς θεσμοθετείτε νέες υπηρεσίες και νέες διαδικασίες.
    Θα πρότεινα να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου στην παρακάτω κατεύθυνση:
    Να συσταθούν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, όπως είναι οι Φορείς Ελέγχου Ανελκυστήρων, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, αποτελούμενες υποχρεωτικά από Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων (Αρχιτέκτων, Πολιτικός, Τοπογράφος, Ηλεκτρολόγος, Μηχανολόγος, Χημικός και Περιβαντολλόγος) με αυξημένα προσόντα και αποδεδειγμένη εμπειρία από τον αριθμό, τα είδη των έργων που έχουν μελετήσει, επιβλέψει και εκτελέσει. Στοιχεία γι’ αυτά υπάρχουν στο ΤΕΕ (στις αμοιβές που εγκρίνει) και στις πολεοδομίες (αντίγραφα αδειών). (Πρόσφατα εφαρμόσθηκε η διαδικασία εμπειρίας με τους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές)
    Οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες δεν θα έχουν δικαίωμα να εκπονούν μελέτες και να εκτελούν έργα.
    Ειδικά για τα προσόντα των ελεγκτών μηχανικών προτείνεται να είναι:
    α. Διπλωματούχοι Τμημάτων Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών και Πολυτεχνείων με:
    (1) 20ετή εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
    (2) 15ετή εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου και με μεταπτυχιακό τίτλο στην ειδικότητα.
    (3) 10ετή εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου και με Διδακτορικό τίτλο στην ειδικότητα.
    β. Πτυχιούχοι ΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης).
    (1) 25ετή εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου.
    (2) 20ετή εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου και με μεταπτυχιακό τίτλο στην ειδικότητα.
    (3) 15ετή εμπειρία από τη λήψη του πτυχίου και με Διδακτορικό τίτλο στην ειδικότητα.
    Διαδικασία εκπόνησης και αμοιβή μελέτης ιδιωτικών έργων
    Οι μελέτες θα γίνονται από τους μελετητές μηχανικούς σε 3 αντίγραφα θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται από την ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία.
    Η προβλεπόμενη άδεια (π.χ Άδεια Οικοδομής) θα εκδίδεται από την δημόσια υπηρεσία (πολεοδομία) μετά από πρόταση και ευθύνη της ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρείας και η δημόσια υπηρεσία θα κρατά ένα αντίγραφο των μελετών στο αρχείο της ένα αντίγραφο θα δίδεται στον κύριο του έργου και ένα για την ελεγκτική εταιρεία.
    Με τον πρόσφατο νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων καθορίστηκε η «νόμιμη αμοιβή», η οποία καθορίζεται από το ΤΕΕ και το Κράτος, η αμοιβή αυτή θα κατανέμεται σε 70% στον μελετητή και 30% στην ιδιωτική ελεγκτική εταιρείας.
    Αποστολή της δημόσιας υπηρεσίας θα είναι να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους και έλεγχο μετά από καταγγελία.
    Διαδικασία επίβλεψης και αμοιβή επίβλεψης ιδιωτικών έργων
    Θα προβλεφθεί «ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» στο οποίο θα καταχωρούν και θα υπογράφουν τόσο ο επιβλέπον μηχανικός όσο και ο ελεγκτής μηχανικός τις ενέργειες που έγιναν κατά την κατασκευή του έργου.
    Η ελεγκτική εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη:
    α. Να ελέγχει την εφαρμογή της μελέτης.
    β. Να κάνει δειγματοληψίες (πχ. Θα λαμβάνει δοκίμια σκυροδέματος και θα κάνει τον έλεγχο της αντοχής και ότι άλλο προβλέπουν οι κανονισμοί).
    γ. Να δημιουργεί και να τηρεί φωτογραφικό αρχείο.
    δ. Να καταχωρεί τα αποτελέσματα των ελέγχων και τις φωτογραφίες στο βιβλίο επίβλεψης.
    ε. Με το πέρας του έργου, να υποβάλει στην δημόσια υπηρεσία αντίγραφο του βιβλίου επίβλεψης και επιπλέον σε ηλεκτρονικό ψηφιακό μέσο (cd) το αρχείο των φωτογραφιών και να δηλώνει ότι υλοποιήθηκαν οι μελέτες και μπορεί να γίνει η σύνδεση με τα δίκτυα.
    Η δημόσια υπηρεσία θα εκδίδει, αν απαιτείται, μετά από πρόταση και ευθύνη της ελεγκτικής εταιρείας το έγγραφο για την σύνδεση του έργου με τα δίκτυα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευση – Αποχέτευση κ.λπ.).
    Η «νόμιμη αμοιβή» για την επίβλεψη θα κατανέμεται σε 50% στον επιβλέποντα μηχανικό και 50% στην ιδιωτική ελεγκτική εταιρείας.
    Αποτελέσματα:
    α. Οι μελέτες θα ελέγχονται τόσο κατά το στάδιο της έγκρισης όσο και κατά το στάδιο της υλοποίησης.
    β. Θα αποδεικνύεται πότε και από ποίον έγιναν οι αυθαιρεσίες και ποίος έχει την ευθύνη.
    γ. Θα σταματήσει η συναλλαγή μεταξύ ιδιοκτητών, μηχανικών και υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών.
    δ. Θα απαιτείται λιγότερο προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες.
    ε. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

  • Θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες έστω και αν αυτές είναι επιφανειακές με την έγκριση δόμησης ή θα πρέπει να περιμένουμε για την άδεια δόμησης?

  • Πραγματικά είναι να αναρωτιέσαι με το σχόλιο 1 από τη Δέσποινα!! δηλαδή το γεγονός ότι αλλάζει επιτέλους αυτό το γελοίο σύστημα και θα λαμβάνουμε την έγκρισης δόμησης σε λίγες μέρες ειναι για σένα ακόμα μια «γραφειοκρατική διαδικασία στο όλο σύστημα αδειοδότησης».!! Επιτέλους αν γίνετε κάτι θετικό ας το επικροτήσουμε και ας βοηθήσουμε να γίνει καλύτερο!

  • 26 Ιουλίου 2011, 22:09 | Despoina

    Μέχρι πρότινος και με τις ισχύουσες διατάξεις, δεν υπήρχε η έννοια της έγκρισης δόμησης και ο μηχανικός ήταν υπεύθυνος να ενημερώσει τον ιδιώτη για το αν μπορεί να χτίσει και τι σε κάποιο οικόπεδο -με την αρωγή της αρμόδιας πολεοδομίας. Από ότι φαίνεται, μπαίνει άλλη μια γραφειοκρατική διαδικασία στο όλο σύστημα αδειοδότησης, χωρίς να απλουστεύεται η διαδικασία.

  • 26 Ιουλίου 2011, 19:08 | Νατάλης Πέτροβιτς

    Υπόχρεοι στην έκδοση άδειας δόμησης είναι τα φυσικά πρόσωπα και όλα τα νομικά πρόσωπα και υπηρεσίες του δημοσίου, εκτός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για έργα που υπάγονται στην κατηγορία των απόρρητων