Άρθρο 6 – Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:

Α) Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής,

Β) Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,

εφόσον:

ι) Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

ιι) Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεων κτιρίων,  ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.  Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της προηγούμενης παραγράφου (ι) και έχει ολοκληρώσει συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.

2. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν επίσης:

α) Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παραγράφου 1 του παρόντος.

β) Νομικά πρόσωπα της οποίας τα μέλη – εταίροι κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

3.    Οι πληρούντες τα προσόντα των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, και χορήγησης των αντίστοιχων αδειών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 του παρόντος, ως εξής:

3.1 Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Α’ ή/και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα.

3.2 Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού μόνο Α’ τάξης και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα. Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 23:38 | MIXALIS

    Το Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology, MIT, εμ άϊ τι, στα Ελληνικά γράφεται και Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης) είναι πανεπιστήμιο στην πόλη Καίμπριτζ (Cambridge) της πολιτείας Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και πλέον φημισμένα πανεπιστήμια και κέντρα βασικής και τεχνολογικής έρευνας παγκοσμίως.

    Το κτήριο Stata Center του ΜΙΤ, το οποίο στεγάζει το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης, το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφορικής και Αποφάσεων, και το Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Ολοκληρώθηκε το 2004 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Frank Gehry (Φρανκ Γκέρυ)Το ΜΙΤ έχει πέντε σχολές: την σχολή (Θετικών) Επιστημών (School of Science), την Πολυτεχνική (Engineering), την σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας (Architecture and Planning), την σχολή Διοίκησης (Management), και την σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών (Humanities, Arts, and Social Sciences). Περιλαμβάνει ακόμη το Κολέγιο Γουίτακερ για τις Ιατρικές Επιστήμες και την Τεχνολογία (Whitaker College of Health Sciences and Technology) αλλά δεν έχει Ιατρική σχολή, ούτε Νομική.

    Massachusetts Institute of Technology, MIT
    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Β ΤΑΞΗ ?
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΕΤΕΜ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

  • Κυρια Υπουργε ,
    γιατι τετοιος ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΟΝΙΜΑ στους τεχνολογους μηχανικους ;;;
    γιατι αυτοι που θα κρινουν το αν θα μπορει καποιος να ειναι ενεργειακος επιθεωρητης θα πρεπει να ειναι αυτοι οι κυριοι του Τ.Ε.Ε. ;; και οχι το υπουργειο παιδειας ή καποιος φορεας με συμμετοχη και απο τεχνολογους μηχανικους;;
    γιατι τοσα χρονια δεν μπορουμε να βρεθουμε και μεις στην θεση η οποια μας ανηκει ;;

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 23:13 | Αθηνά Μαραβέλια

    Είμαι φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Παν/μίου Αθηνών, το πρόγραμμα σπουδών του οποίου παρέχει όλες τις απαιτούμενες δεξιότητες για την ενασχόλησή μου με την ενεγειακή επιθεώρηση κτιρίων.
    Το προεδρικό διάταγμα ενεργειακών επιθεωρητών όμως μας εξαιρεί από την ένταξή μας στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και από το δικαίωμα υπογραφής ενεργειακών μελετών.
    Δεν είμαι αντίθετη στην επιπλέον κατάρτισή μας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή στην απαιτούμενη επαγγελματική κατάρτισή μας για εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά θεωρώ άδικο τον αποκλεισμό της ειδικότητάς μας από το σώμα των επιθεωρητών. Ο αποκλεισμός αυτός συνιστά επιλεόν άνιση μεταχείρηση μεταξύ ατόμων με την ίδια θεωρητική και τεχνική κατάρτιση.

    Ευελπιστώ ότι η προσεκτικότερη από μέρους σας μελέτη του θέματος θα οδηγήσει στην αποκατάσταση του δικαίου.

    Αθηνά Μαραβέλια

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 22:29 | Antigoni

    Κατ’αρχήν θα ήθελα να επισημάνω μια βασική έλλειψη στο νομοσχέδιο: η θεσμοθέτηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων στα κτίρια επιβάλλει τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας μελετών που θα αναφέρεται στην Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων.Σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να μπορούν να συμπεριλαμβάνονται οι επιστήμονες που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Έτσι δεν θα θίγονται τα συμφέροντα κανενός σωματείου.

    Το δεύτερο και αυτονόητο πλέον σημείο που θέλω να θίξω είναι ο απαράδεκτος αποκλεισμός πολλών επιστημονικών κλάδων από το Μητρώο των Επιθεωρητών Κτιρίων.

    Είμαι Φυσικός Περιβάλλοντος με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων και πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο.
    Το παρόν νομοσχέδιο μου στερεί τα επαγγελματικά προσόντα που δικαίως μου ανήκουν γι’ αυτό ζητώ την άμεση τροποποίηση του.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 22:06 | ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Προς τους «Μηχανικούς» ΤΕΙ ,

    Το πολυτεχνείο είναι ανοιχτό όπως ήταν και όταν δώσατε εξετάσεις,αλλά δεν καταφέρατε να περάσετε. Δώστε εξετάσεις και πετύχετε τον στόχο. Δεν σας απαγορεύει κανείς να γίνετε πραγματικοί μηχανικοί.
    Όποιος μηχανικός έχει δουλέψει με ΤΕΙ και όποια ΤΕΙ έχουν δουλέψει με μηχανικούς , ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά , γιατί οι μεν μηχανικοί είναι επιστήμονες και αντιλαμβάνονται πράγματα που δεν γνωρίζουν έχοντας βάθος γνώσης , ενώ τα ΤΕΙ έχουν επιφανειακές περιγραφικές γνώσεις.

    Γιατί να μην κάνουν By-pass οι νοσοκόμες? τόσες επεμβάσεις έχουν δει και έχουν διαβάσει….ποιος ΤΕΙ-τζις θα πήγαινε για By-pass σε νοσοκόμα?

    Φιλικά

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 21:43 | ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΕΛΙΝΑ

    ενεργιακος επιθεωρητης θα μπορουσε να ειναι οποιοσδηποτε αποφοιτος σχολης θετικων επιστημων που εχει ομως μεταπτυχιακο σε συναφες αντικειμενο. πχ μεταπτυχιακο του ΕΑΠ του τμηματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ».Εφοσον και σε αλλες ειδικοτητες δινεται η δυνατοτητα να το παρακολουθησουν γιατι να μην αξιοποιουνται οι γνωσεις μας.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 21:30 | Ramone

    Καλησπέρα,

    Απαράδεκτο και προσβλητικό το άρθρο 6 κύριοι, όπως και τα παπαγαλάκια του ΤΕΕ. Έρμαιο του ΤΕΕ η (οποιαδήποτε) κυβέρνηση?
    Γιατί πρέπει να παρακολουθήσουμε σεμινάρια μόνο απο το ΤΕΕ?
    Να το κλείσουμε το μαγαζί οι απόφοιτοι ΤΕΙ?
    Τι θα έχει μείνει απο την πίτα της συγκεκριμένης αγοράς 5 χρόνια μετά?
    Οι νέoι Μηχανικοί γιατί να αποκλείονται?
    Για να συμμετέχουν κι αυτοί στην αύξηση του ποσοστού της ανεργείας ή για να κάνουν τους πλασιέ της κάθε εταιρείας κάτω από τον «επιστημονικό» τίτλο του Μηχανικού Πωλήσεων?

    Τα συλλυπητήριά μου

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | Μαριάννα Δ.

    Κα Υπουργέ,

    Αυτό που βλεπω να συμβαινει είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό. Δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται απο την επιθεώρηση άνθρωποι με σπουδες και πτυχία πανω σε ενεργειακή εκπαίδευση διότι δεν είναι μέλη της κλίκας των μηχανικών. Οι απόφοιτο του τμήματος Φυσικής, έχοντας ακολουθήσει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών και έχοντας δυνατό επιστημονικό υπόβαθρο είναι πλήρως καταρτισμένοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της επιθεώρησης και να στηρίξουν τη δουλειά τους σε σοβαρά επιστημονικά θεμέλια. Οπουδήποτε στην ευρώπη, ο επιστήμονας είναι από τους πρώτους που έχει τέτοια δικαιώματα, εδώ όμως φαίνεται ότι είμαστε χρόνια πίσω και έιμαστε αιχμάλωτοι συμφερόντων… Κρίμα, γιατί όλοι οι Έλληνες που φεύγουν από εδώ διαπρέπουν, εμείς όμως όχι μόνο δε δίνουμε κίνητρο να μείνουν εδώ, αλλά αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε και τα δικαιώματά τους…. Θεωρώ ότι οι ενεργειακοί φυσικοί θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους που να εντάσσονται στην επιθεώρηση…
    Αν πράγματι θέλετε να ειστε η κυβέρνηση που θα κάνει τη διαφορά σε αυτό τον τόπο, και όχι μόνο να υπόσχεστε και να ψευδεστε απροκάλυπτα, αυτή είναι η ιδανική αρχή : να αναγνωρίσετε τα προσόντα των φυσικών και να προωθήσετε επιτελους την αξιοκρατία.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 17:25 | heretic

    Απάντηση πρός «Διπλωματούχος μηχανικός» που άφησε το ακόλουθο σχόλιο:

    Προς τους πτυχιούχους των ΤΕΙ, όποιος ξέρει τις εξισώσεις των Navier-Stokes, θα του δώσω το δίπλωμά μου. Πέρα απο τις γκρίνιες όλων των πτυχιούχων ΤΕΙ, θα ήθελα να πω κάτι, πέρασα με κατατακτήριες από ΤΕΙ ηλεκτρονικής στο τμήμα Ηλ/γων μηχανικών ΔΠΘ, και όσο είχα διαβάσει για όλο το ΤΕΙ εδώ το ίδιο διάβασμα έφτανε μόνο για να περάσω «μικροκύματα»… Σοβαρευτείτε και μην τα ισοπεδώνεται όλα, γιατί μεθαύριο θα κόβεστε στις εξετάσεις και θα τα φορτώνεται στο ΤΕΕ.

    ~~~~~~~~~~~~

    Λοιπόν, αναρωτιέμαι τι είναι μεγαλύτερο, το θράσσος σας ή η ασχετοσύνη σας:

    Τι σχέση έχουν οι διαφορικές εξισώσεις Navier-Stockes με τους ΗΜΜΥ; Σε ποιόν προπτυχιακό τομέα τις διδάσκονται και σε ποιά μελέτη θα μας χρειαστούν ωστε πρέπει (οι ηλεκτρολόγοι/ηλεκτρονικοί/πληροφορικοί) να τις γνωρίζουμε; Και τι σχέση έχει το μάθημα Μικροκύμματα των ΗΜΜΥ της Ξάνθης που διδάσκει ο κ. Γ.Κυριακού;

    Θα σας εξηγήσω αμέσως:

    Θα μπορούσε για παράδειγμα να αναφέρει τις Chapman-Kolmogorov που και έχουν σχέση με το αντικείμενο (θεωρία ουρών) και μπορεί να μην διδάσκονται σε κάποιο ΤΕΙ (πχ ηλεκτρονικής) αλλά όχι κύριοι, πρέπει να κάνουμε φιγούρα, πετάμε οτι άσχετο μας έρθει για να κάνουμε φιγούρα. Έτσι δεν είναι;

    Ρίξτε πρώτα μια ματιά στο φόρουμ του μαθήματος Μικροκύμματα των ΗΜΜΥ του ΔΠΘ:

    http://www.deece.gr/phpBB/viewforum.php?f=43&sid=955d80022c1112389ff7911a5158a242

    και διαβάστε θέματα εξετάσεων και αυτά που ρωτάνε οι έρημοι οι φοιτητές τους για να καταλάβετε το «εξαιρετικά υψηλό επίπεδο διαδασκαλίας» του ΔΠΘ στα μικροκύμματα και στα ηλεκτρονικά των τηλεπικοινωνιών γενικότερα.

    Μετά ρίξτε μια ματιά στο αντίστοιχο εργαστήριο μικροκυμμάτων του ΤΕΙ Αθήνας:

    http://www.ee.teiath.gr/microwaveslab/index.html

    Εχω υπόψη μου και περιφερειακά ΤΕΙ με περισσότερο έργο, απλά ο κ. Βουδούρης έχει ωραία σελίδα που δείχνει με σαφήνεια τι γίνεται στο εργαστήριο του.

    Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα που το πάω διαβάστε τότε την ανοικτή επιστολή του κ. Κυριακού πρός τη κ. Γιαννάκου στις 15/7/2006:

    http://glotta.ntua.gr/posdep/Dialogos/PublicUniv/2006-07-17_KyriakouG.html

    προκειμένου να εμποδίσει με όποιο τρόπο μπορεί την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Αντιγράφω από αυτή:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    IV-4. Ο Επαγγελματικός δρόμος των ΤΕΙ

    Τα ΤΕΙ ως η βαθμίδα εκπαίδευσης που θα εφαρμόσει τη σύγχρονη γνώση και τεχνολογία πρέπει να έχει δύο βασικά συστατικά. Αφενός τη στενή σχέση με τους επαγγελματικούς φορείς και αφετέρου με την πηγή της γνώσης και της τεχνολογίας. Το τελευταίο πρέπει να το πάρει από την εκπαίδευση στο ίδιο το ΤΕΙ, ενώ το που ακριβώς θα το εφαρμόσει πρέπει να το ανιχνεύσει ο ίδιος ο σπουδαστής στο χώρο εργασίας και μελλοντικής απασχόλησης. Η υποχρεωτική εξαμηνιαία πρακτική άσκηση είναι πολύ χρήσιμη και μάλλον πρέπει να επεκταθεί στο ένα έτος. Αυτή μαζί με την προπτυχιακή εργασία θα πρέπει να αποτελούν τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο με την πράξη-εφαρμογή. Η στροφή των ΤΕΙ προς πιο “θεωρητικές” σπουδές που παρατηρείται είναι καταστροφική για τη χώρα. Στην καλύτερη περίπτωση η στροφή αυτή θα οδηγήσει το ΤΕΙ στο επίπεδο ενός μέτριου-χαμηλής ποιότητας Πανεπιστήμιου. Κυρίως όμως έτσι χάνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των αποφοίτων ΤΕΙ στο χώρο της παραγωγής που σε κάποιο βαθμό το είχαν κερδίσει. Αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό στοιχείο που τα ξεχώριζε από τα πανεπιστήμια, το οποίο ταυτόχρονα υποστηρίζει την ανάπτυξη της χώρας. Συνεπώς απαιτείται ενίσχυση της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών ΤΕΙ σε ένα τουλάχιστον έτος. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν χρήσιμη η καθιέρωση της εκπόνησης πτυχιακής εργασίας αποκλειστικά σε συνεργασία με αντίστοιχο επαγγελματικό φορέα.

    Η καθιέρωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα ΤΕΙ είναι άλλη μια στρέβλωση που έφερε η αλόγιστη ανωτατοποίησή τους. Η καθιέρωση ενός ιδιαίτερου τύπου εφαρμοσμένου Μεταπτυχιακού χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη και αυτό θα πρέπει να είναι κάτι προσαρμοσμένο στους στόχους και τις προπτυχιακές σπουδές των ΤΕΙ. Η απλή μεταφορά του ίδιου πλαισίου των Μεταπτυχιακών από τα Πανεπιστήμια στα ΤΕΙ είναι απλά ανόητη. Αντίθετα αυτά έπρεπε να στοχεύουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με χρήση ήδη εμπεδωμένης σύγχρονης γνώσης.

    Στο ανωτέρω πνεύμα όσα ΤΕΙ δεν έχουν αντίστοιχους επαγγελματικούς φορείς απλά να καταργηθούν (να κλείσουν) άμεσα αφού ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο. Εκτός και αν πρόκειται για κάποιον πολύ σύγχρονο τομέα στον οποίο θα δημιουργηθούν άμεσα επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να δημιουργηθούν ΤΕΙ σε ειδικότητες πολύ σημαντικές για τη χώρα και στις οποίες δεν αρκεί το ειδικευμένο προσωπικό ή απλά εξυπηρετείται από αυτοδίδακτο ή ανειδίκευτο προσωπικό. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο τουριστικός τομέας που πολύ σωστά χαρακτηρίζεται ως η “βαριά” βιομηχανία της χώρας.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Όπως θα καταλάβατε, συνάδελφοι και μη, είναι πολύ πιθανόν να έγραψε ο ίδιος ο κ. Κυριακού στο φόρουμ για να «ευλογήσει τα γένια του» όπως λέει και ο λαός…

    Το επίπεδο των ΤΕΙ το ξέρουμε καλά όπως ξέρουμε και αρκετούς αποφοίτους των πολυτεχνείων, ειδικά ορισμένων που προέρχονται από τις κατατακτήρριες των ΤΕΙ, που κατάφεραν να μπούν με τα γνωστά φροντιστήρια (των καθηγητών που είναι στο κόλπο) και να τελειώσουν νύχτα με τον γνωστό τρόπο: σκονάκια, εργασίες-αντιγραφή, ζητιανιά θεμάτων sos, διπλωματικές επιπέδου «διοίκηση επιχειρήσεων» κτλ

    Οταν έχουν το θράσσος να συγκρίνουν τα πολυτεχνεία με τα ΤΕΙ πρέπει να έχουν στο μυαλό τους μόνο τούτο: το μόνο πρόβλημα που έχουν τα ΤΕΙ είναι οτι αφήνουν τους συγκεκριμένους φοιτητές να παίρνουν πτυχίο.

    Να τους υπενθυμίσω οτι, αν δεν ήταν τα ΤΕΙ και οι κατατακτήρριες τους, όλοι αυτοί οι κύριοι δεν θα έβλεπαν ούτε απ’ έξω πολυτεχνείο αλλά και κάποι άλλοι, ούτε στον ύπνο τους θέσες δημοσίου, που κατέλαβαν ως ΤΕ. Να είναι καλά λοιπόν οι μετατάξεις και η ανοχή κάποιων κορόιδων συναδέλφων τους.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 17:16 | Altern8

    @ Διπλωματούχος Μηχανικός – — 24 Ιανουαρίου 2010 @ 03:05

    Αγαπητέ εν Ε.Ε. Συνάδελφε

    (προφανώς γιατί σε αυτή την χώρα κράτος μέλος κατά την κείμενη νομοθεσία νομιμοποιήστε να με θεωρείτε «ολίγον»-συνάδελφο ,

    Εάν εσείς καταφέρετε να κάνετε κάτι πιο απλό; να υπολογίσετε (σωστά) την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιφέρει η εξωτερική μόνωση σε κάποιο από τα «ταπεινά» κτίρια Ά τάξης όπως προβλέπονται από το παρόν σχέδιο …

    τότε ευχαρίστως να σας δώσουμε το δικό μας πτυχίο.

    Κατ’ αυτόν το τρόπο θα μπορέσουμε ίσως να συζητήσουμε και επί του θέματος του παρόντος σχεδίου (το οποίο ευτυχώς για εμάς δεν είδα να περιλαμβάνει πουθενά την περίφημη εξίσωση).

    Η επίδειξη δύναμης (και θεωρητικού υπόβαθρου) σε κοινό το οποίο δεν γνωρίζεται παρά ελάχιστα στοιχεία για την σύνθεσή του δεν συνάδει με την ιδιότητα την οποία επικαλείστε – αυτήν του επιστήμονα μηχανικού.

    Φιλικά ένας αγράμματος με Ευρωπαϊκές περγαμηνές και επαγγελματική δραστηριότητα στο αντικείμενο της EPBD.

    Υ.Γ. Γιατί διαβουλευόμαστε με το ΥΠΕΚΑ το αντικείμενο των προσόντων των ενεργειακών επιθεωρητών ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για τον εξορθολογισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το (Υφ) Υπουργείο Παιδείας και δια Βίου Μάντρωσης (συγνώμη Μάθησης)?

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 17:05 | @n

    ομαδα μελετων κτιριακου περιβαλλοντος – τμημα φυσικης – ΕΚΠΑ

    http://grbes.phys.uoa.gr/

    ερωτημα:
    Εχουν αραγε το δικαιωμα ενταξης στο μητρωο ενεργειακων επιθεωρητων???

    απαντηση????υπαρχει????οχι δεν το εχουν αυτο το δικαιωμα….!!!

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 16:20 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Είμαι τελειόφοιτος του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας. Θεωρώ απαράδεκτο που δεν επιτρέπετε σε αποφοίτους του τμήματός μου αλλά και άλλων τμημάτων ΤΕΙ να πάρουν άδεια Β΄ τάξης.

    Επίσης να θεσπίσετε νέο φορέα για την πιστοποίηση των ενεργειακών επιθεωρητών και μην ακούσω οτι δεν υπάρχουν χρήματα κτλπ,το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) είναι ένας συντεχνιακός φορέας που κατά καιρούς συκοφαντεί τους αποφοίτους ΤΕΙ και τους αποκαλεί τεχνολόγους/εργοδηγούς/υπομηχανικούς. Ένας εναλλακτικός φορέας πιστοποίησης μπορεί να είναι το κέντρος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΚΑΠΕ).

    Και τέλος εσύ με το ψευδόνυμο «Διπλωματούχος Μηχανικός»,δεν πιστεύω οτι έχεις περάσει από ΤΕΙ,αλλιώς δεν θα μίλαγες έτσι,είσαι ένας από τους πολλούς βαλτούς του ΤΕΕ και της ΕΜΔΥΔΑΣ που συμμετέχουν στον διάλογο με πολλά ψευδόνυμα και εκτελούνε εντολές των φορέων τους.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 15:35 | Georgios

    Καλησπέρα σας

    θεωρώ απαράδεκτο να υπάρχει το όριο 5 ετών προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας. Δηλαδή όλοι οι νέοι διπλωματούχοι μηχανικοί που αντιμετωπίζουμε τόσους μήνες ανεργίας, έχουμε παρακολουθήσει τόσα σχετικά μαθήματα & σεμινάρια δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε??? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ….ΕΛΕΟΣ…

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 15:47 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Κυρία Υπουργέ,

    σε ολόκληρο τον κόσμο, η επιστήμη της Φυσικής του Κτιρίου (Building Physics) την οποία ασκούν σε μεγάλο ποσοστό ερευνητές των οποίων το βασικό πτυχίο είναι Φυσικής (προφανές) είναι η βάση για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις αφού προσφέρει τα δεδομένα κατανόησης των διαφόρων χαρακτηριστικών του κτιρίου και κατα συνέπεια της εξοικονόμισης ενέργειας.

    Θεωρώ απαράδεκτο να μην συμπεριλαμβάνονται λοιπόν Πτυχιούχοι Φυσικοί στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

    Έχοντας μεταπτυχιακό στην Φυσική Κτιρίου και εμπειρία στην μελέτη εξοικονόμισης ενέργειας αλλά αποκλειόμενος από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, συνειδητοποιώ ότι οι σπουδές μου θεωρούνται άχρηστες στην Ελλάδα και αυτό είναι πράγματι λυπηρό..

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | Σκαρβελακης Βασιλης

    Αξιοτιμε Κυριε-α
    Νομιζω οτι με το παρον νομοσχεδιο διαπρατεται μια αδικια σε βαρος των μηχανικων που εχουν απλα ισοτιμα πτυχια και οχι αντιστοιχα και ισοτιμα.Σας στελνω λοιπον αυτο το μηνυμα για να σας αναπτυξω τις αντιρρησεις μου.
    1)Η πρωτη αντιρρηση μου ειναι οτι ενω αυτο το νομοσχεδιο γινεται να εναρμονησθει η Ελλαδα σε μια Ευρωπαικη οδηγια. Με το παρον νομοσχεδιο ομως καταπαταει μια αλλη κοινοτικη οδηγια για την αναγνωριση των πτυχιων καθως προβλεπεται ολα τα πτυχια να θεωρουνται ισοτιμα και οποιος εχει ασχοληθει με το θεμα ξερει οτι αρκετες φορες η αντιστοιχια εξυπηρετει καθηγητικα lobby και προσωπικες πολιτικες.
    2) Η δευτερη αντιρρηση μου ειναι οτι η πολυσυζητημενη αντιστοιχια ή μη οφειλεται στο γεγονος οτι η υλη καποιων μαθηματων μπορει να μην αντιστοιχει σε αυτα τω ελληνικων πανεπιστημιων,τα οποια ομως μπορει να ειναι ασχετα με τις ικανοτητες καποιου να επιθεωρησει τα κτιρια.Επισης επειδη και συμφωνα με τις στατιστικες η Ελλαδα ειναι πολυ ψηλα στις λιστες της διαφθορας φανταζομαι οτι οποιος νομοθετει καταλαβαινει οτι και σε αυτον τον κλαδο προφανως θα υπαρχουν κρουσματα (που ειναι δυσκολο να αποδειχθουν).
    3)Οι κρισεις του ΔΟΑΤΑΠ γινονται απο ανθρωπους που εχουν απλα τεχνολογικες γνωσεις και οχι νομικες και πολλες φορες οι αποφασεις τους καταπατουν το δικαιο.Αλλα λογω του οτι η ελληνικη δικαιοσυνη ειναι πολυ αργη συνηθως δεν υπαρχει η αναλογη αντισταση απο ατομα που συνηθως μετα το τελος των σπουδων τους ειναι και καταβεβλημενα οπως μπορει να κατανοησει η πλειονοτητα των σπουδασωντων.Για να ειμαι πιο σαφης θελω να σςα δωσω ενα παραδειγμα.Φανταζομαι οτι ειναι γνωστο σε ολους οτι το δικαιωμα της αμφιβολιας ειναι παντοτε υπερ του εναγοντα, σας διαβεβαιωνω οτι σε πολλες περιπτωσεις αυτο το δικαιωμα χρησιμοποιειται εναντιον των αιτουντων (και μαλιστα πολλες φορες κανει να νομιζεις εσκεμενα για να εξηπηρετηθουν προσωπικες πολιτικες και φιλιες)(βεβαια οπως καταλαβαινετε ολα αυτα ειναι πολυ δυσκολα να αποδειχθουν).
    4)Ενω στο νομοσχεδιο εντασοντια οι αποφοιτοι των ΤΕΙ με θεωρητικα λιγοτερα προσοντα των ισοτιμων δεν εντασσονται οι ισοτιμοι μηχανικοι αποφοιτοι Πολυτεχνικων σχολων.
    Για ολα λοιπον τα παραπανω κανω αιτηση στο αιτημα δικαιοσυνης των νομοθετουντων και ελπιζω να διορθωθει αυτη η αδικια που τεινει να διαμορφωθει με την ψηφιση του παροντος νομοσχεδιου.
    Ελπιζω επισης να διαβαστει και να ληφθει υποψιν το παρον μηνυμα μιας και το opengon ειναι μια σημαντικη προσπαθεια για την εξυγειανση της δημοσιας ζωης του τοπου.

    Ευχαριστω για τον χρονο και την προσοχη σας
    Υ.Σ. Ελπιζω να συγχωρεσετε την ελλειψη τονισμου στο παρον κειμενο

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 14:52 | Παναγιώτης

    Κα Υπουργέ

    Μετά από τόσα μηνύματα είναι προφανές ότι πρέπει αμέσως να αποσυρθεί το εν λόγω Π.Δ., κατασκεύασμα της γνωστής συντεχνίας του ΤΕΕ. Όπως βλέπετε όλοι οι επιστημονικές φορείς και οι επαγγελματίες του χώρου ήτοι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ, φυσικοί εξειδικευμένοι σε ενεργειακά κλπ διαμαρτύρονται εντόνως δια το απαράδεκτο αυτό Π.Δ.

    Σας θυμίζω ότι τα ΤΕΙ της χώρας μας αποτελούν ΑΝΩΤΑΤΑ εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος. Προφανώς οι σκοταδιστές του ΤΕΕ, ανίκανοι για το οτιδήποτε άλλο, πλην της σύνταξης απαράδεκτων νομοθετημάτων μέσω των οποίων προσπαθούν να καλύψουν τις αδυναμίες τους (αντί να αποδείξουν στη πράξη τις ικανοτητές τους), έχουν βάλει στόχο την εξόντωση όλων των υπολοίπων επιστημονικών κλάδων και κυρίως τους πτυχιούχους μηχανικούς των ΤΕΙ οι οποίοι αποδεικνύονται συχνά καλύτεροι και πιο πρακτικοί στην αγορά.

    Σας καλώ λοιπόν, να αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα το θέμα και να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα που συντάχθηκε από το ΤΕΕ, το οποίος όπως θα γνωρίζετε η μόνη φήμη που έχει είναι αυτή μιας συντεχνιακής και αρτηριοσκληροτικής συντεχνίας η οποία τίποτα δεν έχει προσφέρει στο τόπο παρά μόνο προβλήματα και «κόντρες» με άλλους επιστημονικούς φορείς.

    Συντάσσομαι επίσης με προηγούμενες απόψεις περί άμεσης διάλυσης της συντεχνίας του ΤΕΕ, την οποία όντας ΝΠΔΔ την πληρώνουμε όλοι εμείς αλλά τελικά εξυπηρετεί μόνο συντεχνιακά συμφέροντα και τίποτα περισσότερο.

    Να αποσυρθεί λοιπόν τώρα το Π.Δ. και να συμπεριληφθούν σε αυτό ισότιμα οι επιστήμονες της χώρας που πληρούν τις προϋποθέσεις, ήτοι μηχανικοί ΤΕΙ, εξειδικευμένοι στην ενέργεια Φυσικοί, εξειδικευμένοι στην ενέργεια χημικοί μηχανικοί, πτυχιούχοι περιβάλλοντος κλπ.

    Ευχαριστώ
    Παναγιώτης, Αθήνα

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 13:36 | eleni athanasopoulou

    Θεωρώ ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, πρέπει να έχουν και οι κάτοχοι του ΜΔΕ Φυσικής Περιβάλλοντος & Μετεωρολογίας. Η συγκεκριμένη φοίτηση, εντάσσει στο πρόγραμμα σπουδών της τα αντικείμενα που ορίζονται στα άρθρα 4 – 6 του παρόντος σχεδίου, δηλαδή παρέχει γνώσεις επί: των βασικών παραμέτρων προσδιορισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των υπολογιστικών μεθόδων καθορισμού αυτής, καθώς και των κλιματολογικών παραμέτρων που αφορούν σε αυτήν. Επομένως, οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου ΜΔΕ πληρούν τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | Θένη Οικονόμου

    Η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα «ανοίξει» τα κλειστά επαγγέλματα, ενισχύοντας έτσι την Πολιτική Ανταγωνισμού στη χώρα μας. Αντί αυτού, παρατηρούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, ενισχύει συντεχνιακές πολιτικές και ειδικά αυτής του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ). Αποκλείονται έτσι πληθώρα – σχετικών με τα ενεργειακά – επαγγελματιών από τους ενεργειακούς επιθεωρητές κτιρίων.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Ενεργειακοί Φυσικοί, δηλαδή οι Φυσικοί με μεταπτυχιακά και προϋπηρεσία στην ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων.
    Ο συγκεκριμένος αποκλεισμός, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει την χώρα μας σε νέες καταδίκες από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και αμαύρωση της εικόνας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η τροποποίηση της παραγράφου 1 από «…Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών …» σε «…απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ…», όπως άλλωστε προβλέπεται για τους ενεργειακούς επιθεωρητές σε άλλες χώρες της ΕΕ.
    Και αν δεν μπορεί να γίνει το προηγούμενο, τουλάχιστον να προστεθούν στην κατηγορία Α του άρθρου, οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, θετικής κατεύθυνσης.

    Αισιοδοξώ ότι η δημόσια διαβούλευση θα μπορέσει να προστατεύσει τη χώρα μας από μελλοντικά βέβαια προβλήματα με την ΕΕ και ότι θα προάγει τη θέσπιση δικαιότερων νόμων στη χώρα μας.

    Θένη Οικονόμου
    Ενεργειακός Φυσικός, M.Sc.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 12:44 | Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

    Αγαπητή κα Υπουργέ,

    Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε σχετικά με τις πρωτοβουλίες σας για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους «Ενεργειακούς Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού». Θεωρούμε πως η γενική κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος άλλων σχετικών ειδικοτήτων που σχετίζονται με ενεργειακά ζητήματα. Η πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος.

    Συνεπώς, εκφράζουμε τις ενστάσεις στo Άρθρο 6 – Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών στα παρακάτω σημεία.

    Με την παρούσα διάταξη θεωρούνται ειδικοί για την ενεργειακή επιθεώρηση ενός κτιρίου όλοι εκείνοι οι οποίοι είναι μηχανικοί ή τεχνολόγοι (απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ). Η ιδιότητες αυτές δεν αποτελούν a priori πιστοποιητικά τεχνογνωσίας ή εμπειρίας για την διεξαγωγή ενεργειακών επιθεωρήσεων.

    Με βάση τα γραφόμενα στο Άρθρο το πρώτο πτυχίο είναι αυτό που κρίνει την ικανότητα και χρήζει τον ενεργειακό επιθεωρητή. Το ζητούμενο είναι να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επιστήμονα με σχετικό τίτλο προπτυχιακών ή Σύλλογος Αποφοίτων Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων μεταπτυχιακών σπουδών και με αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική εμπειρία να γίνεται μέλος του Σώματος τω Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ουσία του Άρθρου θα πρέπει να αποτελεί η πραγματική ικανότητα ενός επιστήμονα να πραγματοποιεί ενεργειακές επιθεωρήσεις, βασιζόμενη τόσο στα κτηθέντα πτυχία, όσο και στην εμπειρία του και όχι στην απόκτηση και μόνο της ιδιότητας του μηχανικού.

    Με τιμή,

    Το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 09:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ

    Κύριε υπουργέ,
    Κατ’ αρχάς να θεωρήσω καινοτομία προς την σωστή κατεύθυνση την διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, εάν στόχο έχει την δίκαια και σωστή τελική διαμόρφωση του ΠΔ και δεν είναι απλώς επικοινωνιακό τρικ, αυτό δηλαδή που λέει ο σοφός λαός μας με απλά λόγια, ‘’στάχτη στα μάτια’’.
    Με την ελπίδα αυτή, εντοπίζω και σημειώνω τα εξής που και άλλοι άλλωστε συνάδελφοι σχολιαστές έχουν εντοπίσει:
    Στο προσχέδιο του ΠΔ, γίνεται η εξής (ακατανόητη;) διάκριση μεταξύ Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών:
    Στους μεν Διπλωματούχους Μηχανικούς, χορηγείται άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Β’ τάξης ενώ στους αντίστοιχους Πτυχιούχους Μηχανικούς μόνο Α’ τάξης (όπως μάλιστα τονίζεται με έντονη γραμματοσειρά), παρότι γνωρίζετε ότι τα πτυχία είναι εκ νόμου ισότιμα, δηλαδή Ανωτάτης Εκπαίδευσης (βλέπε σχετικό νόμο). Επίσης πως δικαιολογείτε την διάκριση αυτή όταν ζητούνται οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις (εξειδίκευση, επαρκή εργασιακή εμπειρία, μεταπτυχιακούς τίτλους κ.λ.π);
    Τα ΤΕΙ είναι ισότιμα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και είναι προσβολή στο νόμο και απαξίωση στο εκπαιδευτικό χώρο και τους χιλιάδες νέους που σπουδάζουν στα ΤΕΙ, να απαιτούνται 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας μόνο για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ΤΕΙ για να αποκτήσουν Άδεια Β΄ Τάξης.
    Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν εξειδικευμένα Τμήματα στα ΤΕΙ της χώρας μας, όπως το ΤΕΙ Ενεργειακής Τεχνολογίας, Μηχανολογίας, Δομικών και Ηλεκτρολογίας, που κάνουν πολύ περισσότερα μαθήματα σχετικά με την Ενεργειακή Κατανάλωση Κτιρίων και τις εγκαταστάσεις.
    Ωστόσο, επειδή η εμπειρία δεν διδάσκεται σε καμία σχολή αλλά αποκτάται με την διαρκή ‘’τριβή’’ στο αντικείμενο, με κόπο και σε ‘’βάθος’’ χρόνου. Με αυτή την προφανή και απ΄ όλους αποδεκτή διαπίστωση, η εμπειρία θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, από την Α’ στη Β΄ τάξη, για όλες αδιακρίτως τις κατηγορίες.
    Επι του συνόλου του ΠΔ, υπάρχουν και άλλες παρατηρήσεις τις οποίες προς διευκόλυνση σας για επεξεργασία, θα αναφέρω στα αντίστοιχα άρθρα.

    Γιάννης Ευαγγελινός
    Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 01:51 | ΚΟΥΚΟΥΦΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Κυρία Υπουργέ,

    Συγχαρητήρια που για μια ακομα φορά προωθείτε τα καρτέλ των μεγαλό μηχανικών,τα κατεστημένα και βοηθάτε να αυξηθεί το ήδη πολύ χρήμα των μεγαλό μηχανικών.
    Εμείς οι νέοι μηχανικοί,καταδικασμένοι απο την οικονομική κρίση,τα κυκλώματα που δεν μας αφήνουν να πάρουμε καμιά δουλειά και από το ‘κακό’ κράτος για μια ακόμα φορα περιοριζόμαστε απο την ‘5ετή προυπηρεσία’.Οι νέοι μηχανικοί που είναι σκλάβοι μεγαλο μηχανικών,υπο-πληρώνονται και δεν βάζουν ποτέ την υπογραφή τους πως θα πιστοποιήσουν την προυπηρεσία τους ???Για ριξτε καμιά βοήθεια στους νέους μηχανικούς γιατί δεν σας βλέπω να βγάζετε χρόνο.
    Σπάστε το κατεστημένο επιτέλους….Αμάν με τους 50άρηδες-60άρηδες που μας πνίγουν στον ασβεστη για να βγάλουν κι αλλα λεφτά.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 00:37 | physicist

    Είναι αδιανόητη η «γκετοποίηση» του σώματος των Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων!!
    Πώς είναι δυνατόν να γίνει μια σωστή επιθεώρηση χωρίς τη συνεργασία επιστημόνων με γνώσεις και εμπειρία στον κτιριακό τομέα?

    Είμαι φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές και εμπειρία στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων, τα οποία όμως ακυρώνονται απο το Π/γμα αφού μου στερεί τη δυνατότητα συμμετοχής στο μητρώο των επιθεωρητών.

    Το Π/γμα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα!!

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 14:39 | Βλαχογιάννης Μ.

    Προς:
    κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
    Κοιν. :
    Κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θέμα : Επιστολή διαμαρτυρίας

    Ο Τομέας Ενέργειας του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας διαμαρτύρεται εντονότατα για τον αποκλεισμό του Τμήματος (είτε αυτόνομα είτε μέσω του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΤΕΙ/Λ) από την δυνατότητα να πραγματοποιήσει την εκπαίδευση των Ενεργειακών Επιθεωρητών. Ο αυθαίρετος ορισμός του ΤΕΕ, το οποίο δε συνιστά εκπαιδευτικό φορέα, αποκλείει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα ή και άλλες πιστοποιημένες δομές κατάρτισης που λειτουργούν στην Ελλάδα. Με το παρόν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος οι προαναφερόμενοι κατεξοχήν εκπαιδευτικοί φορείς ουσιαστικά αποκλείονται από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίες ανατίθενται σε μια επαγγελματική ένωση που αντιπροσωπεύει μόνο μέρος των εν δυνάμει ενεργειακών επιθεωρητών.
    . Η αδυναμία του ΤΕΕ να ανταποκριθεί σε ουσιαστικά θέματα εκπαίδευσης, όπως είναι οι αίθουσες διδασκαλίας, τα οπτικοακουστικά μέσα, κ.α., θεωρείται δεδομένη για τον αριθμό των προς εκπαίδευση ενεργειακών επιθεωρητών. Επιπρόσθετα, η εκπαίδευση των ενεργειακών επιθεωρητών, όπως ορίζεται στο ΚΕΝΑΚ, απαιτεί (εκτός της θεωρητικής κατάρτισης) πρακτική άσκηση καθώς και μετρήσεις. Τα εργαστήρια του Τμήματος Μηχανολογίας είναι πλήρως εξοπλισμένα και μπορούν άμεσα να ανταποκριθούν στις προτεινόμενες πρακτικές εκπαίδευσης, σε αντίθεση με το ΤΕΕ.

    Με εκτίμηση

    Μ. Βλαχογιάννης
    Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός
    Υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας
    Αναπ. Καθηγητής
    ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 10:03 | ΝΓ

    Κυρία Υπουργέ,
    Θα ήθελα να τονίσω ότι το προτεινόμενο προεδρικό διάταγμα είναι κατάφωρα άδικο προς τους Φυσικούς με μεταπτυχιακές σπουδές και εργασιακή εμπειρία στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων. Το αίτημα μας είναι το αυτονόητο, η μη στέρηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από έναν τομέα που σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο των σπουδών μας.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 03:38 | Διπλωματούχος Μηχανικός

    Προς τους πτυχιούχους των ΤΕΙ, όποιος ξέρει τις εξισώσεις των Navier-Stokes, θα του δώσω το δίπλωμά μου.
    Πέρα απο τις γκρίνιες όλων των πτυχιούχων ΤΕΙ, θα ήθελα να πω κάτι, πέρασα με κατατακτήριες από ΤΕΙ ηλεκτρονικής στο τμήμα Ηλ/γων μηχανικών ΔΠΘ, και όσο είχα διαβάσει για όλο το ΤΕΙ εδώ το ίδιο διάβασμα έφτανε μόνο για να περάσω «μικροκύματα»… Σοβαρευτείτε και μην τα ισοπεδώνεται όλα, γιατί μεθαύριο θα κόβεστε στις εξετάσεις και θα τα φορτώνεται στο ΤΕΕ.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 02:07 | Panagiota

    Είμαι φυσικός με μεταπτυχιακό τίτλο στη Φυσική Περιβάλλοντος. Οι τίτλοι σπουδων μου περιλαμβάνουν μαθήματα που σχετίζονται άμεσα με τον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητική ομάδα που ειδικεύεται στο κτιριακό περιβάλλον, έχω συνεπώς εμπειρία σε μελέτες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.
    Παρόλ’ αυτά το Π/Δγμα μου στερεί τη δυνατότητα συμμετοχής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων.

    Δεν νομίζετε οτι είναι πολύ νωρίς για τόσα λάθη Κα Μπιρμπίλη?

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 00:53 | Αντώνης Κλήμης

    Αγαπητοί φίλοι το ΤΕΕ δεν μπορεί να κάνει καμία πιστοποποίηση για ενεργειακούς επιθεωρητές εάν δεν πάρει πρώτα πιστοποίηση απο τον ΕΛΟΤ πράγμα χρονοβόρο
    Δεν μπορεί να είναι ο μόνος φορέας πιστοποίησης επιθεωρητών διότι θα πέσουν τέτοιες αγωγές σε Ευρωπαϊκο επίπεδο απο τους διάφορους φορείς πιστοποίησης που δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν!
    Έχουν μέχρι σήμερα κάνει σεμινάρια περίπου 5000 μηχανικοί σχετικά με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Αυτή η εκπαίδευση όταν γίνει έχει σύνολο 140 ώρες.Πόσες ώρες χρειάζετε ένας μηχανικός για να κάνει επιθεώρηση? Δεν μας βάζετε πάλι να πάρουμε το πτυχίο απο την αρχή? Γιατί είναι υποχρεωτική η εκαπίδευση αφού υπάρχουν οι εξετάσεις? Ποιός ο λόγος…ΜΟΝΟ οικονομικός.

    Με εκτίμηση
    Α. Κλήμης
    Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | ΕΛΕΝΗ ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ

    Αν και το ΤΕΕ γνώριζε ότι απαιτείται πενταετής εμπειρία για άσκηση νόμιμης δραστηριότητας εκ μέρους των μηχανικών, ωστόσο κάλεσε στα σεμινάρια επιμόρφωσης στον τομέα της Εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια εκατοντάδες ενδιαφερομένους, η πλειονότητα των οποίων ηταν νέοι απόφοιτοι, χωρίς καμία επαγγελματική εμπειρία, εισπράττοντας και γεμίζοντας τα ταμεία του, εκμεταλλευόμενο την αγωνία χιλιάδων αποφοίτων για ανεύρευση μια πρώτης ευκαιρίας στην αγορά εργασίας, εξακολουθώντας για άλλη μια φορά να στηρίζει ένα μίζερο σύστημα.

    Η ΜΙΖΕΡΙΑ ΔΕΝ ΚΛΙΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ.
    ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 12:28 | Θεώνη Καρλέση

    Ως φυσικός με μεταπτυχιακό στη Φυσική Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών θεωρώ απαράδεκτο τον αποκλεισμό αυτής της ειδικότητας από το σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων.

    Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα ενεργειακού σχεδιασμού και φυσικής κτιρίων, διεκδικώ συνεπώς αυτό που δικαιωματικά μου ανήκει, δηλαδή τη δυνατότητα ένταξης στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων με τους όρους που προυποθέτει το παρόν Π.Δ/γμα, δηλαδή την παρακολούθηση και ολοκλήρωση κατόπιν εξετάσεων των σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων και ενεργεικών επιθεωρήσεων.

    Αυτό που θεωρώ ακόμα πιο απαράδεκτο, είναι ότι το Υπουργείο με αυτή τη στέρηση επαγγελματικών προσόντων από κλάδους που καλύπτουν όλες τις προυποθέσεις έχει διχάσει τους πτυχιούχους δημιουργώντας δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: ΤΕΕ και μη ΤΕΕ. Οι ρόλοι όμως δεν είναι αντιπαλλόμενοι, αλλα συμπληρωματικοί. Η ορθή εφαρμογή των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων Κτιρίων επιβάλλει την μελέτη του κτιρίου από όλους τους παράγοντες που το επηρεάζουν, συνεπώς και από την φυσική του κτιρίου και αυτό είναι κάτι που η Υπουργός Περιβάλλοντος Κα Τίνα Μπιρμπίλη, ως φυσικός και η ίδια το γνωρίζει πολύ καλα.

    Υπενθυμίζοντας ότι το προσχέδιο του Π.Δ/γματος δεν απέκλειε τους φυσικούς με τίτλους και εμπειρία που να καλύπτει τα απαραίτητα προσόντα, απαιτώ την άμεση τροποποίηση του Π.Δ/γματος και επανένταξη του κλάδου στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων.

    Θεώνη Καρλέση

  • Αξιότιμη Κα Υπουργέ,

    θα ήθελα κι εγώ σαν ενεργός πολίτης αυτής της χώρας και παράλληλα άμεσος ενδιαφερόμενος να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου αλλά και απορίες σχετικά με το παρόν σχέδιο νόμου.
    Κατ’ αρχήν θα συμφωνήσω κι εγώ με την μεγάλη σημασία που έχει για την χώρα μας η εξοικονόμηση ενέργειας και στο ότι είναι πια καιρός κι εμείς σαν λαός να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε πραγματικά τον τόπο μας. Στην παρούσα δημόσια διαβούλευση ακούστηκαν και θ’ ακουστούν πολλές γνώμες και προτάσεις σχετικά με το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά αυτό που πιστεύω ότι τελικά θα μείνει, είναι η διαμάχη μεταξύ διπλωματούχων μηχανικών και τεχνολόγων μηχανικών για το ποιος μπορεί καλύτερα να φέρει σε πέρας την προσπάθεια αυτή. Και σε αυτό μεγάλη ευθύνη φέρεται κι εσείς που προωθείται έναν νόμο, γνωρίζοντας (?) ότι αντιβαίνει τόσο στο κοινοτικό δίκαιο όσο και στο αίσθημα δικαίου του κάθε αντικειμενικά σκεπτόμενου ανθρώπου. Προσπαθείτε να παραγκωνίσετε, με πονηρά μέσα θα έλεγα, τους τεχνολόγους μηχανικούς από το δικαίωμα να ασκήσουν αυτό που τόσα χρόνια μαθαίνουν στις σχολές τους, δίνοντας παράλληλα σε άλλους, όχι και τόσο σχετικούς με το αντικείμενο, την δικαιοδοσία να εκτελέσουν ενέργειες που ποτέ τους δεν είχαν φανταστεί. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Πώς έχει το δικαίωμα ένας διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός να επιθεωρήσει μια κεντρική θέρμανση ή έναν κεντρικό κλιματισμό και δεν το έχει ένας τεχνολόγος μηχανικός; Πώς ένας τεχνολόγος μηχανικός μπορεί να επιθεωρήσει ένα κτίριο κατοικίας 1000 m2,αλλά δεν μπορεί για ένα γραφείο 100 m2 ; Και για τα κτίρια κατοικίας άνω των 1000m2, με ποιο σκεπτικό αποκλείονται οι τεχνολόγοι μηχανικοί ; Ερωτήματα που έχουν ακουστεί πολλές φορές, χωρίς όμως απαντήσεις.
    Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι αυτή η διαμάχη μεταξύ διπλωματούχων και τεχνολόγων μηχανικών θα έπρεπε να μην υφίσταται και ο καθένας να μπορούσε να ασκήσει ελεύθερα κι ανεπηρέαστα το επάγγελμα που διάλεξε ν’ ακολουθήσει. Θα πρέπει όμως και η πολιτεία και η κάθε κυβέρνηση που νομοθετεί, να θέτει σωστά τους όρους και τα πλαίσια μέσα στα οποία όλοι οι μηχανικοί και γενικά ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας να αισθάνεται ασφαλής και χρήσιμος. Και δυστυχώς στο παρόν σχέδιο νόμου μόνο αυτό δεν γίνεται. Ο νόμος αυτός όπως φαίνεται τον έχει συντάξει το ΤΕΕ και απλά τον ανακοίνωσαν στην Κα υπουργό. Οι σύμβουλοί της μάλλον δεν την πληροφόρησαν σωστά και τώρα σίγουρα έχει έρθει σε δύσκολη θέση. Το ΤΕΕ χρόνια τώρα προασπίζει τα συμφέροντα των μελών του. Καλά κάνει κι έτσι πρέπει να γίνεται. Το κράτος όμως πρέπει να προασπίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών αυτής της χώρας και να τα εξασφαλίζει. Το κράτος δικαίου σας λέει τίποτα; Δίνεται τη δικαιοδοσία στο ΤΕΕ για τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών και παράλληλα το εξουσιοδοτείται να κάνει τις εξετάσεις και να έχει αυτό τον τελικό λόγο για το ποιος τελικά θα γίνει ενεργειακός επιθεωρητής. Πείτε μου σας παρακαλώ σε ποια χώρα του κόσμου, ένας συντεχνιακός κλάδος έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία να κάνει κάτι τέτοιο, και μάλιστα χωρίς να τηρεί και από την κοινοτική οδηγία περί πιστοποίησης προσωπικού τα απαραίτητα προσόντα. Το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024 σας λέει κάτι; Γνωρίζεται ότι βασική του αρχή για τη διαπίστευση φορέων πιστοποίησης προσωπικού είναι το ότι «η διοικητική δομή του φορέα πιστοποίησης πρέπει να είναι ΑΜΕΡΟΠΛΗΠΤΗ, ικανή και ΗΘΙΚΑ ΑΚΕΡΑΙΑ και πρέπει να διαθέτει ΑΝΕΡΟΛΗΠΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»; Πείτε μου σας παρακαλώ πιστεύεται ότι η διοίκηση του ΤΕΕ διαθέτει κάτι τέτοιο; Αν σας ενδιαφέρει η προσωπική μου άποψη είναι όχι και μάλιστα το επαλήθευσα αυτό δηλώνοντας συμμετοχή στα σχετικά σεμινάρια του ΤΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2008. Ακόμα περιμένω να με καλέσουν.
    Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την πικρία μου για την αδικία – παρανομία που γίνεται εις βάρος των τεχνολόγων μηχανικών αλλά και την ελπίδα μου ότι τελικά το σχέδιο νόμου αυτό θα τροποποιηθεί προς το καλύτερο, καθιστώντας το δημοκρατικότερο και πιο αποτελεσματικό στην εκτέλεσή του.

    Με τιμή
    Μπουρδάκος Γιώργος
    Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 19:51 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΝΑΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΑΝΔΡΕΑ…
    ΤΑ ΚΑΤΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΕΕ ΜΕΤΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΕΙ.
    Ο ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΖΕΤΕ ΥΠΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ…
    ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΜΑΤΩΣΗΣ ,ΤΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΚΑΙ ΛΟΙΔΩΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ,ΘΕΛΗΣΗ,ΑΓΑΠΗ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.ΤΟ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΟΤΙ» ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙ»ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΝΑ ΧΡΗΣΤΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ,ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΛΗΟΤΕΡΑ (ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΑ ΟΚΤΑΟΡΑ)
    ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.
    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟ Ε.Μ.Π ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ 19300 ΚΑΙ ΑΝΩ.ΓΙΑΤΙ ΦΩΝΑΣΚΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΙ ΜΕ 10000-13000 ΜΟΝΑΔΕΣ.ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΣ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΚΑΙ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΤΕΙ.ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ,ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ (ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ, ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΕΣ Κ.Λ.Π}ΑΛΛΑ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ .

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 15:01 | ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Καταρχάς να χαιρετήσω και να εξαίρω την προσπάθεια που κανει η νεα κυβέρνηση για δημοκρατικό διάλογο μέσω του διαδικτύου στα πλαίσια της συγχρονής εποχής μας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι δημόσιες διαβουλεύσεις τέτοιου είδους είναι ενα βημα μπροστά ωστε να ξεκολλήσει επιτέλους η «ψαροκώσταινα» απο την λάσπη και να πλησιάσει τον ευρωπαϊκο στόλο. Σε εναν δημοκρατικό διάλογο λοιπόν, ειναι φυσικό επακόλουθο να υπάρξουν διαφωνίες αλλά ακόμη και έντονες αντιπαραθέσεις. Προφανώς κάποιους κυριους τους ενοχλει αυτο και απαξιώνουν την συζήτηση βλέποντας ότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε επιχειρήματα έχουν ούτε και μπορούν να απαντήσουν σε καίρια και άμεσης επίλυσης ερωτήματα όπως αυτο των ενεργειακών επιθεωρητών και των επαγελματικών δικαιωμάτων των τεχνολόγων μηχανικών σε πιο ευρύτερη έννοια. Καταλαβαίνω σε κάποιο βαθμό κυρίους σαν τον «Ν.Ν» (δεν ξερω γιατι δεν βαζει το ονομά του…) γιατι ειναι ευνόητο ότι αναγνωρίζοντας η κυβέρνηση τα επαγγελματικά δικαιώματα που αναλογούν στους τεχνολόγους μηχανικούς (και όχι υπομηχανικούς όπως θα ηθελε προφανώς ο κ. Ν.Ν) ενα σεβαστό μερίδιο της «πίτας» θα πάει σε αυτούς επομένως θίγονται άμεσα τα συμφέροντά του όπως και πολλών Διπλωματούχων.

    κα Υπουργέ,
    γνωρίζουμε ότι η θέση σας είναι η δυσκολότερη όλων καθόσον οι πιέσεις απο μακροχρόνια καθεστώτα (βλ. ΤΕΕ) και τα πολυ μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούνται δυσχαιραίνουν κατα πολύ το έργο σας. Το εν λόγω στοίχημα που καλούμαστε όλοι απο την μεριά μας να κερδίσουμε ειναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη όπου ενα μερος αυτού είναι και η ψήφιση μιας νομοθεσίας η οποία θα διασφαλίζει το δικαίωμα στους αρμόδιους μηχανικούς, Τεχνολόγους και Διπλωματούχους, να συμμετέχουν δίκαια και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους ως ενεργειακοί επιθεωρητές στην προστασία του περιβάλλοντος. Ευελπιστώ σε μια προσεκτική επαναπροσέγγιση του θέματος, θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την πιθανή συμμετοχή στο σώμα ενεργειακών επιθεωρητών μηχανικών όπως π.χ. τοπογράφων (Διπλωματούχων ή μη) αφού η σχέση τους με το αντικείμενο είναι τουλάχιστον επιδερμική και κρίνω δίκαια μια απαραίτητη ανάλογη προϋπηρεσία τόσο για τους απόφοιτους πανεπιστημίων όσο και των ΤΕΙ.

    Με τιμή
    Μπίνος Δημήτρης
    MSc Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 14:16 | Δημήτρης

    5- ετής εμπειρία; Δηλαδή, θα αφήσετε αυτούς που έκτισαν με αυτόν τον τρόπο να καταλάβουν και να διορθώσουν τα λάθη τους (μέσα από τα σεμινάρια του ΤΕΕ). Αυτό δεν πρόκριτε να συμβεί γιατί απλούστατα είμαστε πολύ εγωιστές για να καταλάβουμε τα λάθει μας. Με αποτέλεσμα να έχουμε άσχημα μπαλώματα. Τους νέους μηχανικούς με όρεξη για δουλειά, με νέες ιδέες και άλλη νοοτροπία τους αφήνετε απέξω ΓΙΑΤΙ; Όπως γνωρίζεται καλύτερα από εμένα με μεγάλη ανεργία δεν λύνεις τα οικονομικά προβλήματα το κράτους.Όπως είπατε και εσείς ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

    Δε διαφωνώ με τα σεμινάρια του ΤΕΕ, αλλά με 60 και 30 ώρες μπορεί να αλλάξει ο τρόπος σκέψεις των μηχανικών;

    Θα πρέπει λοιπών να υπάρξει μια πιο ευρύτερη και καλύτερη εκπαίδευση των μηχανικών στα πανεπιστήμια όσον άφορα την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού στα σχέδια σας είναι να μπορούν όλοι οι μηχανικοί να ενταχθούν στους ενεργειακούς επιθεωρητές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν και σεμινάρια.

    Το 50% τις ενέργειας που καταναλώνουμε προέχετε από τα χτίρια. Αρά μια εξοικονόμηση ενεργείας σε αυτόν τον τομέα 20% συνεπάγεται αυτόματα 10 % γενική εξοικονόμηση ενεργείας. Με λίγα λόγια έχετε βρει το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα. Για αυτό λοιπών, μήπως θα έπρεπε να παροτρύνετε και όχι να αναγκάσετε τους πολίτες να επενδύσουν σε αυτό που λέμε ενεργειακά χτίρια γιατί απλούστατα θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω (και με το παραπάνω) σε μικρό χρονικό διάστημα;

    Με εκτίμηση,

    ΝΕΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΌΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • Ε.Ε.Τ.Ε.Μ
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
    ΤΑΧ/ΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 15 –106 77 ΑΘΗΝΑ
    ΤΗΛ :210 5227812- 210 5227276 FAX : 210 5243701
    URL http ://www.eetem.gr / E-mail: eetem@hol.gr

    Αθήνα 19-1-2010
    Αριθ.Πρωτ.211

    ΠΡΟΣ : κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
    Κοινοποίηση:
    Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου
    Υπουργό Επικρατείας, κ. Χρ. Παμπούκη

    Θέμα :«Αντίθεση προς το κοινοτικό δίκαιο συγκεκριμένων διατάξεων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση του σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών σύμφωνα με τις οποίες ανατίθενται ορισμένες αρμοδιότητες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος»

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
    Με το παρόν έγγραφο επισημαίνονται ορισμένες διατάξεις του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο. Η θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος στην παρούσα μορφή του θα έχει ως αποτέλεσμα την παράβαση του κοινοτικού δικαίου εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ως εκ τούτου, απαιτείται η άμεση αντικατάσταση των συγκεκριμένων αντικοινοτικών διατάξεων του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με ρυθμίσεις συμβατές με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου.
    Αντικείμενες στο κοινοτικό δίκαιο του ανταγωνισμού είναι οι διατάξεις οι οποίες αναθέτουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) τον καθορισμό και οργάνωση του προγράμματος εκπαίδευσης, τη διεξαγωγή των εξετάσεων και την πιστοποίηση του συνόλου των ενεργειακών επιθεωρητών. Το ΤΕΕ βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων να ευνοήσει κατά τις διαδικασίες εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης τα μέλη του (διπλωματούχοι μηχανικοί) εις βάρος των ανταγωνιστών των μελών του (πτυχιούχοι μηχανικοί). Η ανάθεση των ανωτέρω αρμοδιοτήτων στο ΤΕΕ θα επιτρέπει στους διπλωματούχους μηχανικούς να ανταγωνίζονται στη σχετική αγορά τους πτυχιούχους μηχανικούς και παράλληλα να θέτουν τους όρους του παιγνιδιού υπέρ τους. Επομένως, το ΤΕΕ θα διευκολύνει την είσοδο των μελών του στη σχετική αγορά, ενώ θα θέτει κωλύματα στην είσοδο των ανταγωνιστών τους. Το κοινοτικό δίκαιο απαγορεύει την ανωτέρω σύγκρουση συμφερόντων και επιτάσσει οι αρμοδιότητες να ανατεθούν σε ένα φορέα ανεξάρτητο από τους ανταγωνιζόμενους επαγγελματίες, ο οποίος θα παρέχει εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας ως προς την ίση μεταχείριση διπλωματούχων μηχανικών (μελών ΤΕΕ) και πτυχιούχων μηχανικών (μελών ΕΕΤΕΜ).
    Αντί του αυθαίρετου ορισμού του ΤΕΕ, το οποίο εξάλλου δε συνιστά εκπαιδευτικό φορέα, θα μπορούσαν να οριστούν ως εκπαιδευτικοί και εξεταστικοί φορείς Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα ή και άλλες πιστοποιημένες δομές κατάρτισης που λειτουργούν στην Ελλάδα. Αντιθέτως, με το παρόν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος όλοι οι ανωτέρω ανεξάρτητοι και κατεξοχήν εκπαιδευτικοί φορείς ουσιαστικά αποκλείονται από τις υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίες ανατίθενται σε μια επαγγελματική ένωση που αντιπροσωπεύει μόνο μέρος των εν δυνάμει ενεργειακών επιθεωρητών και που είναι συνεπώς κατά τεκμήριο μεροληπτική υπέρ των μελών της. Εξάλλου, ορισμένοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, όπως το ΤΕΙ Πειραιά, είχαν ήδη οργανώσει προγράμματα εκπαίδευσης με βάση τις διατάξεις του προηγούμενου Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, με τον αυθαίρετο αποκλεισμό όλων των ανωτέρω εκπαιδευτικών φορέων, πριμοδοτούνται μόνο τα σεμινάρια τα οποία έχει οργανώσει το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, η ανώνυμη εταιρία του ΤΕΕ στην οποία και πιθανότατα το ΤΕΕ θα αναθέσει την εκπαίδευση και εξέταση των ενεργειακών επιθεωρητών. Ο αυθαίρετος ορισμός του ΤΕΕ ως φορέα πιστοποίησης του συνόλου των ενεργειακών επιθεωρητών αντιτίθεται κατάφορα στο κοινοτικό δίκαιο και είναι αποτέλεσμα της ενεργού συμμετοχής του ΤΕΕ στο σχεδιασμό του παρόντος Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
    Επίσης, αντιτίθεται ευθέως στο κοινοτικό δίκαιο η πρόβλεψη της σύνθεσης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΓΕΠΕΕ) κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στην πράξη μέλη του ΤΕΕ να έχουν την αποφασιστική πλειοψηφία στο εν λόγω όργανο. Αυτό θα επιτρέπει στο ΤΕΕ να ελέγχει τη ΓΕΠΕΕ κατά την άσκηση των σημαντικών ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων της, και επομένως να ευνοήσει (μέσω της ΓΕΠΕΕ) τα μέλη του εις βάρος των μη μελών του. Προκειμένου να συμβαδίζει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τις επιταγές του κοινοτικού δικαίου, επιβάλλεται να προβλέπεται η συμμετοχή στη ΓΕΠΕΕ «υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ» και «ειδικών εμπειρογνωμόνων από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του πανεπιστημιακού ή του τεχνολογικού τομέα». Οποιαδήποτε δε συμμετοχή στη ΓΕΠΕΕ άμεσου εκπροσώπου των διπλωματούχων μηχανικών (δηλαδή εκπροσώπου του ΤΕΕ), επιβάλλεται να ισοσταθμίζεται με ισοδύναμη άμεση εκπροσώπηση των πτυχιούχων μηχανικών (δηλαδή με αντίστοιχο εκπρόσωπο της ΕΕΤΕΜ).
    Οι ανωτέρω αντικοινοτικές ρυθμίσεις είχαν εντοπιστεί και στην αρχική μορφή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που είχε προτείνει το Δεκέμβριο του 2008 σε δημόσια διαβούλευση η προηγούμενη ηγεσία του τότε αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως γνωρίζει το Υπουργείο σας, στις 2 Φεβρουαρίου 2009 είχαμε υποβάλει καταγγελία για τις συγκεκριμένες αντικοινοτικές ρυθμίσεις ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία προσφυγής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εν όψει της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προηγούμενη ηγεσία του αρμόδιου τότε Υπουργείου Ανάπτυξης απάλειψε από το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τις διατάξεις οι οποίες αντιτίθεντο στο κοινοτικό δίκαιο. Σε απάντηση, η ΕΕΤΕΜ απέσυρε την καταγγελία την 22 Μαΐου 2009.
    Ωστόσο, σήμερα το Υπουργείο σας επαναφέρει τις αντικοινοτικές διατάξεις στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο εδόθη στη δημοσιότητα στα πλαίσια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Εν όψει αυτής της εξέλιξης η ΕΕΤΕΜ είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει το ζήτημα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο σας θα αντικαταστήσει τις αντικοινοτικές διατάξεις με ρυθμίσεις συμβατές προς το κοινοτικό δίκαιο κατά την παρούσα διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε ήδη εκκινήσει τη διαδικασία επανακατάθεσης της καταγγελίας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    Σας έχει δε επιδοθεί στις 21-1-2010 με αρμόδιο δικαστικό επιμελητή (αριθμός εκθέσεως επιδόσεως: 10761Β) η σχετική γνωμοδότηση δικηγόρων στην οποία αναλύονται οι συγκεκριμένες διατάξεις του παρόντος Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος οι οποίες αντιτίθενται στο κοινοτικό δίκαιο και των οποίων επιβάλλεται η άμεση αντικατάσταση με συμβατές ρυθμίσεις. Επίσης, οι παρούσες παρατηρήσεις της ΕΕΤΕΜ και η αναλυτική γνωμοδότηση δικηγόρων έχουν κοινοποιηθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στον Υπουργό Επικρατείας.

    Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ

    Δημόπουλος Δημήτριος

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 11:13 | locale

    Συμφωνώ και επαυξάνω με τα λεγόμενα του κυρίου Ν.Ν. «Ελπιζω οι συντεχνιακες πιεσεις (του ΤΕΕ) να σας βρουνε στοιβαρη (ΣΤΙΒΑΡΉ)».
    Επιτέλους τέλος στα καραγκιοζιλίκια της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ των ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ.
    Τέλος στον συντηρούμενο κοινωνικό ρατσισμό ενεντιον των ΤΕΙ.ο γαμβρός μηχανικός δικηγόρος γιατρος μας ετελείωσε καλόπαιδα.40 χρόνια πέρασαν απο τις ελληνικές ταινιες, ο μικροαστισμός παραμένει και ταλαιπωρεί την χώρα. Καλόπαιδα η προσπάθεια δεν τελειώνειστην Γ’ λυκείου.
    Ποιος ευθύνεται για τα χάλια (ενεργειακά και όχι μόνο) των κτιριακών υποδομών της χώρας?Αυτοί που καλούνται ως άριστοι και πρωτοπορία !έχουν υπογράψει και επιβλέψει τα κτίρια και τώρα έχουν και άποψη και αποτελούν φορέα εκπαίδευσης!ΚΤΗΡΙΑ 150 ΕΤΏΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ (ΧΩΡΙΣ ΤΕΕ) έχουν καλύτερο ενεργειακό προφίλ απ’οτι καινούριες κατασκευές απλά με γνώμονα την ορθή λογική και την παρατήρηση.ΕΛΕΟΣ…
    ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕ Μ΄ΑΓΑΠΑΣ…Το προβλημα στην χώρα είναι ότι όλοι θελουν συμμετοχή στην οκονομική πίτα χωρίς να έχουν δυνατότητα προσφοράς παρά μόνο τίτλο σπουδων.Το προβλημα της χώρας είναι ότι ανέχεται κάποιους με τιτλο σπουδών να την καταστρέφουν και να την αποδομούν και βάση την κλειστότητα στα Ε.Δ. Η αλλάζουμε η βουλιάζουμε κατά ΓΑΠ.η μάλλον και αλλάζουμε και βουλιάζουμε.TEE is the biggest bluffer!

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 11:04 | ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κυρία Υπουργέ,
    Δυστυχώς φαίνεται πως λειτουργείτε μεροληπτικά κατά των Πτυχιούχων Μηχα-νικών όπως προκύπτει από την ανάρτηση του απαράδεκτου για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς, σχεδίου ΠΔ για το σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
    Το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ/τος είναι παρόμοιο με αυτό που είχε καταθέσει αρχικά η Κυβέρνηση της Ν.Δ για διαβούλευση (Δεκέμβριος 2008).
    Το σχέδιο που υιοθετήσατε, αποτελεί πρόταση του ΤΕΕ, δηλαδή, ανταγωνιστικής επαγγελματικής οργάνωσης και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών του, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
    Οι Ενεργειακές Επιθεωρήσεις είναι κατεξοχήν αντικείμενο εφαρμογής της τεχνολο-γίας, συμβαδίζουν με τον κυρίαρχο χαρακτήρα της εκπαίδευσης στα ΤΕΙ, άπτεται των δραστηριοτήτων των Πτυχιούχων Μηχανικών, που θα έπρεπε να είχαν το προβά-δισμα στα κτίρια άνω των 1000 m2, έναντι των πτυχιούχων πολυτεχνικών σχολών με περισσότερο θεωρητικές σπουδές.

    Κυρία Υπουργέ,
    Θα ήθελα να απαντήσετε στα πιο κάτω ερωτήματα:
    – Ποια είναι η τόσο σημαντική διαφοροποίηση στην ενεργειακή επιθεώρηση ενός κτιρίου 1001 μ2, από ένα κτίριο 999 μ2, που να δικαιολογεί τον αποκλεισμό των πτυχιούχων μηχανικών και την απαίτηση 5ετούς επαγγελματικής εμπειρίας και γιατί να περιορίζονται οι πτυχιούχοι μηχανικοί μόνο στα κτίρια κατοικίας;
    – Πώς τεκμηριώνετε ότι όλες οι ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών, ανε-ξάρτητα από το πρόγραμμα σπουδών τους, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις άδειες ενεργειακού επιθεωρητή;
    – Και, αφού θεωρείτε τόσο απλό το αντικείμενο, ώστε να ασχολούνται και οι πο-λιτικοί μηχανικοί ΕΜΠ με τους λέβητες, γιατί οι Πτυχιούχοι Μηχανολόγοι ή οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί ενεργειακής τεχνολογίας, που είναι ειδικοί στο αντικεί-μενο, να χρειάζονται 5 έτη εμπειρία;
    – Από πότε το ΤΕΕ είναι και εκπαιδευτικό ίδρυμα και πώς νομιμοποιείται μέσω της ανώνυμη εταιρείας ΚΕΚ /ΤΕΕ σε μια ελεύθερη αγορά να παρέχει υπηρεσί-ες κατάρτισης μονοπωλιακά σε όλους τους ενδιαφερόμενους και να εξαιρείτε τα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια, που έχουν εκπαιδευτική εμπειρία και τεχνογνωσία;

    Κυρία Υπουργέ,
    Ακόμη και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε αντιληφθεί, έστω και καθυστε-ρημένα (Μάρτιος 2009), τα προαναφερόμενα και είχε καταλήξει στο πιο πρόσφατο σχέδιο Π.Δ σε 5 έτη επαγγελματική εμπειρίας για όλους τους υποψηφίους ( ΤΕΙ-Πολυτεχνείων), προκειμένου να αποκτήσουν άδεια Β΄ τάξης !

    Κυρία Υπουργέ,
    Μέσω των προτεινόμενων διατάξεων του Π.Δ, προκύπτει πως το ΤΕΕ θα ελέγχει πλήρως την διαδικασία κατάρτισης (από την εγγραφή μέχρι το πρόγραμμα σπουδών) και την εξέταση των υποψηφίων, αφού θα παρέχει μέχρι και πιστοποιητικό, υποκα-θιστώντας το Υ.Π.Ε.Κ.Α και τους αρμόδιους φορείς όπως το ΕΣΥΔ.
    – Πως γίνεται να είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και του ελεγχόμενος φορέας;
    – Πώς συμβαδίζει το παραπάνω με το κοινοτικό δίκαιο και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η εκχώρηση αυτών των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο;
    – Γιατί οι πτυχιούχοι μηχανικοί, μέλη της ΕΕΤΕΜ πρέπει –με το ζόρι– να πληρώ-νουν εισφορές στο ΤΕΕ και να υποστούν την διαδικασία εξετάσεων σε ανταγω-νιστικό επαγγελματικό φορέα, ο οποίος, δημοσίως συκοφαντεί και επιδιώκει την επαγγελματική τους εξόντωση μέσω δικαστηρίων;

    Κυρία Υπουργέ,
    Η σύνθεση της ΓΕΠΕΕ δεν εξασφαλίζει ούτε διαφάνεια ούτε αντικειμενικότητα αφού δεν θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων των μη-χανικών.
    – Με ποια λογική αποκλείετε από τους εμπειρογνώμονες τους καθηγητές και επι-στημονικό προσωπικό των ΤΕΙ ενώ επιτρέπετε να συμμετάσχουν ως εμπειρο-γνώμονες ακόμη και μέλη Μη Κυβερνητικών οργανώσεων ;
    – Πώς θα διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της Επιτροπής, όταν, με τις διατάξεις που προτείνετε, στην πράξη, αναθέτετε στο ΤΕΕ την χορήγηση των προσωρινών αδειών;

    Κυρία Υπουργέ,
    Το Π.Δ είναι προφανές ότι συντάχθηκε δια χειρός εκπροσώπων του ΤΕΕ οι ο-ποίοι συνεργάσθηκαν άψογα με το Υπουργείο σας, με προφανή στόχο την εξυπηρέ-τηση των συμφερόντων των μελών τους.
    – Γνωρίζετε ότι η παραβίαση διατάξεων περί ανταγωνισμού αποτέλεσε την αιτία καθυστέρησης της έκδοσης του σχετικού ΠΔ;
    – Γνωρίζετε ότι το μόνο που επιτυγχάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα νέο «κλει-στό» επάγγελμα;

    Κυρία Υπουργέ,
    Για να βελτιώσετε το σχέδιο Π.Δ της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα περίμενα μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση από την υιοθέτηση του μοντέλου του κτιρίου αναφοράς.
    Η ανάρτηση προς δημόσια διαβούλευση, ενός κειμένου που διαπνέεται εξολοκλήρου από συντεχνιακή λογική, θεωρώ πως είναι προμελετημένο «έγκλημα» σε βάρος των πτυχιούχων ΤΕΙ αφού με τις επιμέρους διατάξεις ουσιαστικά τους αποκλείετε.
    Επιπρόσθετα δεν έχει καμία σχέση με την διαφάνεια και αξιοκρατία, που επικαλείστε, ούτε καν με την εφαρμογή της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας. Αντιθέτως ευτελίζει την ίδια την διαδικασία διαβούλευσης αφού το παιχνίδι είναι εξ αρχής στημένο υπέρ συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας.
    – Ποια η αξιοπιστία της διαβούλευσης, όταν ακόμη και τα σχόλια που γίνονται θα τα επεξεργάζονται κατά πάσα πιθανότητα οι συντάκτες του σχεδίου -μέλη του ΤΕΕ –σύμβουλοι σας ;

    Κυρία Υπουργέ,
    Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που θέτω και προς αποκατάσταση της νομιμότητας και την προσαρμογή των διατάξεων του Π.Δ στο ευ-ρωπαϊκό κεκτημένο, σας ζητάω να προβείτε στις σχετικές αλλαγές στο σχέδιο Π.Δ/τος.

    Λυμπερόπουλος Βασίλης
    Μηχανολόγος Μηχανικος Τ.Ε.
    Μέλος Δ.Σ. Περιφερειακου Τμήματος ΕΕΤΕΜ ΚΟρινθίας

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 10:07 | Γ. Σπύρου

    Κύριοι Υπουργοί

    Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να βάλετε σε μια τάξη το ΤΕΕ. Από τις παρεμβάσεις διαφόρων μελών του (σε διατεταγμένη ή μη υπηρεσία) προκύπτει πλέον ξεκάθαρα ότι πρόκειται για σκοταδιστική συντεχνία όπου καλλιεργούνται οι πλέον φασίζουσες και ρατσιστικές απόψεις. Αυτό γίνεται προφανές από αρκετά μηνύματα. Είναι πλέον φανερό ότι το ΤΕΕ καλλιεργεί το μίσος εναντίον των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ. Εκφράσεις όπως «θα ρίξουμε την κυβέρνηση αν εκδόσει επ. δικαιώματα των ΤΕΙ», «είμαστε γιατροί και είστε νοσηλεύτριες», είστε τεχνολόγοι και όχι μηχανικοί», «όχι αλλο ΤΕΕ» και άλλα πολύ χειρότερα, αποδεικνύουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι τα πολυτεχνεία της χώρα, υπό την πνευματική ηγεσία και καθοδήγηση του ΤΕΕ, ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. Βγαζουν άτομα τα οποία ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ δια την κατοχή εξουσίας και αξιωμάτων. Γιαυτό η χώρα μας παρά τους 110.000 διπωματούχους είναι τελευταία στην έρευνα και δεν είναι ικανή ούτε ένα μεγάλο τεχνικό έργο να φέρει εις πέρας. Τα πολυτεχνεία πλέον δεν αποτελούν τόπο προαγωγής της επιστήμης αλλά σχολές που καλλιεργείτε η εξουσιολαγνεία, η θεωρία της ανώτερης φυλής και η πολεμική σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.
    Το ΤΕΕ έχει αναλάβει πλέον τον ρόλο μιας παρακρατικής εξουσίας που προωθεί και καλλιεργεί τον κοινωνικό ρατσισμό και προάγει όχι τις ισότιμες σχέσεις μεταξύ επαγγελματικών, αλλά σχέση αφεντικού-υπηρέτη. Αυτά όλα τα βλέπουμε 30 χρόνια τώρα. Τα βλέπουμε να ξεστομίζονται και εδώ. Πρόκειται πλέον για μια απαράδεκτη για τον τόπο κατάσταση.

    Κύριοι της κυβέρνησης, προχωρήστε αμέσως στην διάλυση της συμμορίας του ΤΕΕ. Τίποτα άλλο. Όσο υπάρχει το ΤΕΕ, το κράτος υπολειτουργεί. Ο τεχνικός κόσμος ελέγχεται πλέον από συμμορίες και κοινωνικούς ρατσιστές. Δεν βλέπετε ότι σας απειλούν πως θα ρίξουν ακόμα και την κυβέρνηση ? μέχρι εκεί φτάνει το θράσος τους. 30 χρόνια απαξιώνουν συστηματικά τον θεσμό των ΤΕΙ μην τυχόν και χάσουν τους υπηρέτες τους. Ελπίζουμε ότι αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνει η Ε.Ε. και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Ντροπή όμως κύριοι. Επίτελους, ποιός κυβερνά αυτή τη χώρα ? Η εκλεγμένη κυβέρνηση ή το ΤΕΕ και τα γιουσουφάκια του στη δημόσια διοίκηση ?

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 09:39 | N.N

    Η επιχειρουμενη διαδικτυακη διαβουλευση σε αυτο τον τομεα εχει ηδη αποτυχει. Εχει εξελιχθει μετα λυπης μου σε μια ανευ προηγουμενου συντονισμενη επιθεση εναντιον του ΤΕΕ και των μελων του, με χαρακτηρισμους που αφηνουν αφωνο τον οποιονδηποτε ψυχραιμο.

    Παρατηρει καποιος μια πρωτοφανη προσπαθεια ισοπεδωσης και υποβιβασμου τοσο του επιστημονικου κυρους οσο και της προσφορας των Διπλωματουχων Μηχανικων απο αποφοιτους ΤΕΙ και ΚΑΤΕΕ. Μαλιστα ορισμενοι δεν αρκουνται απλα στην ισοπεδωση, αλλα χρηζουν εαυτους επαρκεστερους και ανωτερου τεχνικου κυρους απο τους μηχανικους του Πολυτεχνειου.

    Κυρια Υπουργε, η στρεβλη τεχνικη πυραμιδα που δεν εχει προηγουμενο σε αλλες χωρες αλλα κατοικοεδρευει στην Ελλαδα, δεν πρεπει να σταθει εμποδιο στις αποφασεις και το νομοθετικο σας εργο. Ο ρολος των τεχνολογων μηχανικων και η θεση τους στην τεχνικη πυραμιδα ειναι διαφορετικος απο αυτον των μηχανικων Πολυτεχνειων, οπως αλλωστε ειναι και ο σκοπος των τμηματων των ΤΕΙ που σπουδαζουν.

    Εθελοτυφλουμε σαν κοινωνια και σαν τεχνικος κοσμος, αν θεωρουμε οτι ξαφνικα η χωρα αποκτησε τεχνολογους μηχανικους τοσο υψηλου κυρους μεσω της τυπικης μεταφορας τους στην βαθμιδα ανωτατης εκπαιδευσης.

    Λυπαμαι που ειμαι και εγω ενας απο αυτους που συμμετεχω σε αυτη την στρεβλη εκβαση της ευκαιριας να εκθεσουμε την αποψη μας δημοσια, χωρις να βγαινω εκτος θεματος. Ελπιζω οι συντεχνιακες πιεσεις να σας βρουνε στοιβαρη.

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 09:40 | Ηλίας Ρίζος

    Αξιότιμη κα Υπουργέ,

    Σχετικά με τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών, που αναφέρονται στο άρθρο 6 του παρόντος , έχω να παρατηρήσω και να προτείνω τα εξής:

    1. Η ενεργειακή επιθεώρηση ενός κτιρίου και γενικότερα η ενεργειακή του συμπεριφορά , είναι θέματα τα οποία άπτονται στις αρμοδιότητες του Μηχανολόγου Μηχ/κου πρωτίστως, του Ηλεκτρολόγου μηχ/κου και του Αρχιτέκτονα μηχ/κου. Βάση των προγραμμάτων σπουδών και την ειδίκευση του κάθε μηχ/κου , θα διαπιστώσετε ότι οι 3 παραπάνω ειδικότητες εμπλέκονται άμεσα στον ενεργειακό σχεδιασμό και συμπεριφορά ενός κτιρίου όπως αυτός περιγράφεται από τον ΚΕΝΑΚ. Βάση όμως των επαγγελματικών δικαιωμάτων που ισχύουν στη χώρα μας , η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά , αφού και οι Τοπογράφοι μηχ/κοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής όπως και άλλες ειδικότητες μηχανικού του Πολυτεχνείου. Η ερώτηση λοιπόν που σας θέτω ευθέως είναι αν πραγματικά θέλετε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα σχέδιο ενεργειακής επιθεώρησης και καταγραφής των κτιρίων που θα συντελέσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αλλαγή νοοτροπίας του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας μας ή απλά θέλετε να εφαρμόσετε ένα μέτρο παρόμοιο με την μέχρι τώρα διαδικασία αδειοδότησης των οικοδομών, όπου οι μελέτες εκπονούνται και κατατίθενται με την μέθοδο του «Copy-paste» και τα αποτελέσματα αυτής βιώνουμε καθημερινά , ειδικά οι κάτοικοι της Αττικής. Αν λοιπόν προωθήσετε το μετρό με την συγκεκριμένη μορφή , τότε προσωπικά δεν θέλω να συμμετέχω – ακόμη και αν μπορούσα σύμφωνα με τα προσόντα που απαιτεί το παρόν- σε μια ακόμη από τις άπειρες γραφειοκρατικές και ανούσιες διαδικασίες της χώρας μας. Ας κάνουν την δουλειά αυτή οι «Διπλωματούχοι γκουρού μηχανικοί» και το ΤΕΕ όπως αυτοί ξέρουν μέχρι τώρα και μας έχουν αποδείξει με την τεράστια συνεισφορά τους στην υποδομή και οικοδόμηση της Ελλάδας. Ας επιθεωρήσουν λοιπόν τα εκτρώματα που έχουν οι ίδιοι κατασκευάσει – γυάλινα κτίρια στην Αθήνα, υπερδιαστασιολογημένες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, παντελώς αμόνωτα κτίρια κτλ- και ας αφήσουν σε εμάς το ρόλο του παρατηρητή. Την ίδια απογοήτευση πιστεύω ότι νιώθουν και οι νέοι απόφοιτοι μηχανικοί πολυτεχνικών σχολών , που το παρόν τους απαγορεύει να συμμετέχουν, μιας και απαιτείται 5ετή εμπειρία για ένα πρωτόγνωρο για πολλούς αντικείμενο μελέτης και έρευνας. Με τον νόμο αυτό , βάζετε ταφόπλακα στις φιλοδοξίες και όνειρα χιλιάδων νέων μηχανικών, οι σπουδές των οποίων δικαιωματικά συμβαδίζουν με τις τεχνολογίες και μέτρα όπου ο ΚΕΝΑΚ προτάσσει , ιδιαίτερα σε μια δύσκολη εποχή όπου η ανεργία μαστίζει την χώρα μας. Εκμεταλλευτείτε επιτέλους το νέο εργατικό δυναμικό της χώρας μας που διψά να προσφέρει .
    2. Δυστυχώς , με αφορμή την διαβούλευση για τον συγκεκριμένο νόμο, διατυπώνονται απόψεις και σχόλια τα οποία είναι άκρως υποτιμητικά για τους απόφοιτους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρα μας .Με τον νόμο αυτό , υποβαθμίζεται ο ρόλος τους για ακόμα μια φορά και απαξιώνεται το έργο καθηγητών και επιστημόνων που διδάσκουν στα Α.Τ.ΕΙ. . Τα προγράμματα σπουδών και οι εργαστηριακές ώρες που περιέχουν , μας προσδίδουν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική γνώση του αντικειμένου μας. Η αναγνώριση μας στον ιδιωτικό τομέα , που εκφράζεται τόσο από την ζήτηση όσο και από την προσφορά μας , είναι δείγμα των βαθύτερων γνώσεων που αποκτούμε. Είναι άδικο λοιπόν , με πλάγιο τρόπο να μας αφήνετε έξω από ένα μεγάλο κομμάτι του επαγγελματικού μας αντικειμένου, το οποίο πολλοί από εμάς διδαχθήκαμε ή και εξασκηθήκαμε στα πλαίσια συναφών με το θέμα μαθημάτων. Η κατηγοριοποίηση σε Α’ και Β’ τάξης επιθεωρητές δεν έχει κανένα νόημα και επιστημονική υπόσταση , μιας και τα χαρακτηριστικά και ενεργειακά μεγέθη που εξετάζουμε δεν είναι πολλές φορές ανάλογα μόνο της επιφάνειας του χώρου.
    3. Όσο αφορά το θέμα των σεμιναρίων, θεωρώ απαραίτητη την εκπαίδευση και εξέταση όλων των υποψηφίων ενεργειακών επιθεωρητών που δεν έχουν αντίστοιχη εμπειρία ή άδεια από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και το αντικείμενο και ο τρόπος μελέτης είναι πρωτόγνωρος για όλους. Η επιτυχία τέτοιου είδους εγχειρήματος πρέπει να βασίζεται στην σωστή εκπαίδευση και αξιολόγηση όλων των υποψήφιων επιθεωρητών. Όμως , ο η υποχρεωτική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει μια ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με το ΤΕΕ και μόνο, δείχνει την πρόθεσή σας να μας αποκλείσετε από την διαδικασία ενεργειακής αξιολόγησης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την τεράστια λίστα αναμονής που συναντούν μόνο οι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, όταν εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής αλλά και από την δυνατότητα που δίνεται στον μεγαλύτερο πολέμιο των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων να μας εξετάσει σε ένα αντικείμενο την αναγκαιότητα του οποίου ο ίδιος φορέας δημιούργησε με την ελαστικότητα που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια στον κατασκευαστικό τομέα.

    Κα Υπουργέ,

    Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα όλων των πολιτών από τον κο Παπανδρέου για συμμετοχή στην πράσινη Ανάπτυξη. Με τον νόμο όμως αυτό, αφενός αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος ενεργών μηχανικών και πολιτών να συμμετάσχουν και αφετέρου ανοίγεται ένα νέο μέτωπο στον επί ετών «πόλεμο» διπλωματούχων και πτυχιούχων μηχανικών, συνέπεια του οποίου θα είναι η επιπλέον χρονική καθυστέρηση και υποβάθμιση ενός τόσου σημαντικού , για την εξοικονόμηση ενέργειας , μέτρου.

    Ευχαριστώ εκ των πρότερων.

    Με εκτίμηση,

    Ηλίας Ρίζος
    Μηχ/γος Μηχ/κος ΤΕ

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 00:42 | Ανδρέας Τζεβελέκης

    Kάθε πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης, ο οποίος ακολουθεί το πρόγραμμα των σεμιναρίων, όπως το περιγράφει το ΤΕΕ και ο ΚΕΝΑΚ, θα πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει τα επιμορφωτικά αυτά σεμινάρια.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 23:51 | Παναγιωτης

    Διαβαζω ολα αυτα που γραφετε ολοι κι εχω να ρωτησω κατι. Ξερετε οτι παιδια που τελειωνουν το γυμνασιο και πανε σε ενα οαεδ κανουν εναξη επαγγελματος και δηθεν μελετες μηχανολογικες?? Ενταξει, σιγουρα το ΕΜΠ ειναι καλυτερο απο ενα ΤΕΙ που μπανεις με 11 η 12. Ομως το οτι κανει καποιος στα 2 πρωτα ετη (ΕΜΠ) μαθηματικα και λιωνεται για να βγαλει 18 για να μπει, δεν σημαινει απαραιτητα οτι ειναι και καλος μηχανικος. Τωρα, οι του πολυτεχνειου βριζουν τους ΤΕΙ και το αντιστροφο. Ρε παιδια, εδω στην πιατσα εξω μας παιρνουν τις δουλειες ανθρωποι εντελως ασχετοι με το επαγγελμα, αποφοιτοι ΙΕΚ κλπ. Αλλωστε και τα ΤΕΙ εναι τριτοβαθμια εκπαιδευση με 4 χρονια σπουδων και πρακτικη για την ληψη του πτυχιου. Συνοψιζοντας, ας υπογραφουν απεριοριστα οι ΑΕΙ ( τους αξιζει εστω και οχι απολυτα) και οι αλλοι (ΤΕΙ) ας περασουν απο ενα σεμιναριο η εξεταση απο επιτροπη που ομως να ειναι αξιοπιστη και με επι τοπου αξιολογηση. Ας παψουμε να διαχωριζουμε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Και οι δυο ειναι καταρτισμενοι μηχανικοι (με διαφορετικο υποβαθρο βεβαια αλλα σεβαστο) που μπορουν να κανουν καλα τη δουλεια τους. Ας δοθει σε ολους οσους το αξιζουν η αδεια καθως επισης και σε συναδελφους απο Φυσικο τημημα με κατευθυνση ενεργειακη. Ας υπαρξει για μια φορα εστω, αξιοκρατια και δικαιη αντιμετωπιση για να απασχοληθουν (τουλαχιστον αυτοι που αξιζουν) πανω σε αυτο που σπουδασαν.

    Παναγιωτης, ΤΕΙ Πειραια Μηχανολογος Μηχανικος

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 22:10 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι μέλη του ΤΕΕ, υπάρχουν κάποιοι από εσάς, που πιστεύουν ότι ο φυσικός συνδικαλίστικός φορέας μας – η ΕΕΤΕΜ δηλαδή – επιδιώκει την εξίσωση των επαγγελματικών διακιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών με τους μηχανικούς Τ.Ε. ;
    Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι μέλη του ΤΕΕ, γνωρίζετε για ποιά επαγγελματικά δικαιώματα μιλάτε ; Για αυτά μήπως, που δεν υπάρχουν ή για αυτά, που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα του 1930 και στην καλύτερη περίπτωση του 1970 ;
    Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι μέλη του ΤΕΕ,γνωρίζετε σε τι επίπεδο απαξίωσης έχει οδηγήσει με την συμπεριφορά του απέναντι μας, τον κλάδο μας ο δήθεν «Τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας» ;
    Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι μέλη του ΤΕΕ,ξέρετε ότι οι συνάδελφοι μηχανικοί Τ.Ε. αναγκάζονται κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους να χρηματοδοτούν το ΤΕΕ, που έχει μετατραπεί σε υστερικό πολέμιο μας ;
    Αποτέλεσμα το ΤΕΕ να λειτουργεί με ιλιγγιώδεις προυπολογισμούς και η ΕΕΤΕΜ να ψωμολυσάει, προκειμένου να διασφαλίσει απλώς την ύπαρξη της.
    Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι μέλη του ΤΕΕ, μέχρι πότε πρέπει να δεχόμαστε την λογική του ΤΕΕ «να μην αναβαθμιστούν αυτοί για να μην υποβαθμιστούμε εμείς» ;
    Αλήθεια κύριοι συνάδελφοι μέλη του ΤΕΕ,γιατί το ΤΕΕ μας δέχτηκε ως δήθεν μέλη toy στο σύστημα διαχείρησης των αμοιβών μας ; Εκεί μας καταδέχτηκε. Ξέρετε γιατί ; Για να μας χαρατσώνει και για να μπλοκάρει μελλοντικά όποια μελέτη μας κρίνει αυτό ότι δεν μπορούμε να την υπογράψουμε.
    Επί της ουσίας : Δεν πρέπει να δεχτούμε κανέναν έλεγχο, καμία πιστοπoίηση και καμία αξιολόγηση από το ΤΕΕ.
    Επιτέλους η ΕΕΤΕΜ να γίνει και αυτή επιμελητήριο των μηχανικών Τ.Ε. και ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου να διαχειρίζεται με επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια τις τύχες των μελών της και να τα αξιολογεί.
    Προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρηση υπό άλλες συνθήκες και εφόσον βέβαια γινόμασταν μέλη του ΤΕΕ,και μας αντιμετώπιζε ως μηχανικούς και όχι ως παρίες, να μας αξιολογούσε αυτό.
    Με τα σημερινά δεδομένα ένα έχω να πω : ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΕ !!!

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 22:32 | Δημήτρης Τσιμπιτζης

    Γεια σας, διαβάζω το παρόν άρθρο και θέλω να εκφράσω την αντίθεσή μου προς την 5 ετη προϋπηρεσία που απαιτείται για την ένταξη των μηχανικών στον θεσμό των ενεργειακών επιθεωρητών. Θέλω να πω πως εμείς οι νέοι μηχανικοί έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία και επίσης είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουμε. Είναι αναγκαίο να μπουν οι νέοι μηχανικοί στον θεσμό, να ανασάνουν οικονομικά, φτάνει πια να «οικονομάν» οι μεγαλο-μηχανικοί, θέλουμε δουλεία και όχι ανεργία. Μόνο με νέα μυαλά και με νέες ιδέες θα πάει μπροστά αυτή χώρα, όπως ακριβώς και με την κυβέρνηση.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 20:44 | Orestis

    Αγαπητοί κύριοι,
    αναρτάτε στο διαδίκτυο προς δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που μερικά άρθρα του έχουν γίνει αιτία σοβαρής διαμάχης μεταξύ μηχανικών αλλά και έντονων αντιρρήσεων από όλους.
    Για ποιό λόγο οι απόφοιτοι άσχετων πολυεχνικών σχολών ή τμημάτων, να δικαιούνται να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές; μήπως έτσι θα καταπολεμηθεί η ανεργία ; το μπάχαλο που θα γίνει με άσχετες ειδικότητες και επαγγέλματα, ποιός θα το λύσει; τα δικαστήρια; φαντάζεστε έναν τοπογράφο να επιθεωρεί εγκαταστάσεις λεβητοστασίου; θα κουβαλάει μαζί του και έναν μηχανολόγο;
    Μήπως όλοι να πάνε στα σεμινάρια του ΤΕΕ που κοστίζουν περίπου 1.200 € και τελείωσε εκεί το θέμα; Ο μόνος κερδισμένος από αυτήν την υπόθεση είναι μόνον το ΤΕΕ και μετά τα μέλη του. Οι επαγγελματίες που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν στο ΤΕΕ ακόμη και αν έχουν τη σχετική εμπειρία και πιστοποιημένη γνώση; Η εμπειρία των 5 ετών είναι πολύ μεγάλη αν σκεφτεί κανείς πως για το ΜΕΚ ή ΜΕΛ απαιτείται λιγότερο.
    Η πίτα είναι μεγάλη αλλά επιτέλους ας γίνει και κάτι σωστό στην Ελλάδα.

    Ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όλα τα σχόλια.Κάντε επιτέλους κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους!

    Σας ευχαριστώ

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 19:37 | Γ. Καλλος

    Προς την κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
    Κοιν. : Κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θέμα : Επιστολή διαμαρτυρίας

    Κυρία Υπουργέ,

    O Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος-Μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαμαρτύρεται έντονα για τον αποκλεισμό των Επιστημόνων Φυσικών από το σώμα των Ενεργειακών Επιθεωρητών Κτιρίων.

    Το προτεινόμενο προεδρικό διάταγμα είναι εξαιρετικά άδικο προς τον επιστημονικό μας κλάδο και ευνοεί κατάφωρα τα γνωστά συντεχνιακά συμφέροντα. Οι ειδικοί επιστήμονες φυσικοί που εκπαιδεύονται επί διετία σε υψηλό μεταπτυχιακό επίπεδο στο αντίστοιχο αντικείμενο έχουν αποδείξει επί μακρό ότι είναι πρωτοπόροι στον επιστημονικό αυτό χώρο και έχουν έως σήμερα προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικές υπηρεσίες στην χώρα μας και το εξωτερικό.

    Καλούμε τη συνάδελφο υπουργό να νομοθετήσει με κριτήριο την πρόοδο του
    συνόλου των παιδιών του Ελληνικού λαού και να μην υποκύψει στις γνωστές
    πιέσεις που οδηγούν σε άδικους αποκλεισμούς.

    Ο Δ/ντής του Τομέα,

    Καθηγητής Γ. Κάλλος

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 19:16 | Παυλίδου Αικατερίνη

    Η δέσμευση του ορίου της πενταετίας είναι καταδικαστική, πέρα για πέρα, για τους νέους μηχανικούς, πολύ από τους οποίους υποβλήθηκαν σε κόπους και θυσίες και πάντα με την συμπαράσταση των γονιών τους, να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, να κατέχουν τις βασικές γνώσεις του αντικειμένου και να αποκλείονται από την πιστοποίηση.
    Πότε και πώς αυτοί εμείς οι νέοι επιστήμονες θα βρούμε ευκαιρίες εμπειρικής απασχόλησης;;;;
    Συνάμα, πριμοδοτείτε παλιούς μηχανικούς και συστηματικά κλείνετε τον δρόμο στους νέους συναδέλφους τους.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 18:44 | Αργύριος Σκοπελίτης

    Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική των νομοθετών για τα 5 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας;;; Να ήταν 6 μήνες ή 1 χρόνο το πολύ να το καταλάβω… Και η τραγική ειρωνία είναι ότι ένας νέος μηχανικός χωρίς επαγγελματική εμπειρία όπως λέγεται, έχει διδαχτεί μαθήματα όπως ενεργειακός σχεδιασμός και έχει κάνει διπλωματικές πανώ σ’αυτό τον τομέα, ενώ ένας παλιός μηχανικός με π.χ. 25ετή εμπειρία ούτε κάν έχει ακουστά αυτούς τους τομείς!

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 18:20 | Αγαπητός Ξάνθης

    Η ποιοτική προσέγγιση ενός τέτοιου μεγαλου εγχειρήματος φαίνεται σοβαρή και απαιτήτη σε ένα κόσμο που άλλαζει και η κλιματική αλλάγή δεσπόζει σαν μια νέα ασύμμετρη απειλή για όλο τον πλανήτη. Σε αυτή τη πρόκληση η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει. Ομως η πιστοποίηση πρέπει αυτής της δράσης οφείλει να γίνεται μέσα από κριτήρια επιστημοσύνης, ειδικότητας και γνώσεων. Η κλιμάκωση της εξέτασης των διάφορων τύπων των κτιρίων από συγκεγκιμένες ομάδες επιστημονων και διπλωματούχων μηχανικών του Πολυτεχνείου είναι επιβεβλημένη και απαιτήτη, ώστε να μην εμφανίζεται επικάλυψη αρμοδιοτήτων και σύγχηση αντικειμένου.
    Η αντιπαλότητα μεταξύ ΤΕΙ και ΑΕΙ δεν μπορεί να σταθεί πάνω σε διλήμματα της επιστήμης. Η γνώση ανήκει σε όλους. Ομως η ειδίκευση και η κατεύθυνση δεν μπορεί να εξαφανισθεί μέσα από επαγγελαμτικές διαμάχες. Ο καθείς στον χώρο που ετάχθει.
    Αγαπητός Ξάνθης
    αρχιτέκτων
    MSc. Διεθνών Σχέσεων.

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 18:10 | Γρηγόριος Μαυρίδης

    Κα Υπουργέ,

    Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει φτάσει στο σημείο μηδέν με ευθύνη όλων μας. Έχουμε αφήσει μια μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία με τα αναρίθμητα «κατορθώματά» μας τα τελευταία χρόνια, που σίγουρα ευθύνη φέρουμε όλοι μας. Ενδεικτικά αναφέρω: διαφθορά παντού, ανομία επίσης παντού, έλλειψη πολιτισμού και αλληλεγγύης σε κάθε τομέα της ζωής , αδιαφορία για την κοινωνία κ.α.α. (και άπειρα άλλα)… Δεν είναι του παρόντος να τα αναλύσω, νομίζω ο καθένας καταλαβαίνει…
    Αυτή η σελίδα λοιπόν, δυστυχώς δε σβήνει. Είναι στο χέρι μας, όμως να γράψουμε δίπλα της μια κατάλευκη που θα μας κάνει περήφανους και θα μας επιτρέψει να ζήσουμε όμορφα και με κανόνες ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ στην Ελλάδα. Σήμερα, λοιπόν, σίγουρα υπάρχει η βούληση από εκατομμύρια πολίτες. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, η οποία είναι εκείνη που πρέπει να δώσει την ώθηση στους πολίτες για να πετύχουμε όλοι μαζί ένα σύγχρονο, οργανωμένο κράτος.
    Στο θέμα μας, ως συνέχεια των παραπάνω, η συγκεκριμένη Οδηγία 2002/91/ΕΚ θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από το 2002, αλλά ως γνώρισμα του λαού μας πήραμε παράταση μέχρι το 2006 και ξανά μέχρι το 2008, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχουμε εναρμονιστεί με την Οδηγία! Πλήρης αδιαφορία για το περιβάλλον, την ανάπτυξη αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία…

    Κα Μπιρμπίλη,

    Είμαι κι εγώ άλλος ένας νέος πολίτης-μηχανικός απογοητευμένος, πικραμένος και πολλές φορές εξοργισμένος από αυτά που συναντώ στις δημόσιες υπηρεσίες προσπαθώντας είτε να εξυπηρετηθώ ως πολίτης είτε να ασκήσω το επάγγελμά μου ως μηχανικός. Και πάλι δε θα επεκταθώ… Σεις γνωρίζετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε.
    Όσον αφορά το Άρθρο 6 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τους «Ενεργειακούς Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού» θα ήθελα να προσθέσω την προσωπική μου άποψη, μιας και πολύ σωστά έχετε δημιουργήσει αυτόν τον ιστότοπο για δημόσιες διαβουλεύσεις.

    1. Προτείνω τη θέσπιση εξετάσεων αυξημένης δυσκολίας για την επιλογή των ενεργειακών επιθεωρητών. Αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν απευθείας από το Υπουργείο με μια διαδικασία όπως π.χ. αυτή των Πανελλαδικών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια ώστε να είναι αδιάβλητες και να μην υπάρχει θέμα αμφισβήτησης από κανέναν.
    2. Τα σεμινάρια να διεξάγονται από διάφορους πιστοποιημένους φορείς, με βασική προϋπόθεση πάντα, την ιδιαίτερη δυσκολία των τελικών εξετάσεων. Έτσι δε θα παρεμβάλλεται το ΤΕΕ και δε θα υπάρχουν ενστάσεις από τους αποφοίτους των ΑΤΕΙ.
    3. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να δοθούν προσωρινές άδειες σε μηχανικούς με μόνη προϋπόθεση τη 10ετη εμπειρία. Γιατί βιαζόμαστε τόσο πολύ τώρα, ενώ έχουμε καθυστερήσει περίπου 8 χρόνια; Γιατί να μην κάνουμε κάτι σωστό από την αρχή και να ξεκινήσουμε με προχειρότητες;
    4. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις, η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων είναι έννοιες εντελώς νέες στην Ελλάδα. Πόσοι μηχανικοί έχουν σήμερα εμπειρία πάνω σε αυτά; Ελάχιστοι, ίσως και κανένας! Γιατί λοιπόν απαιτείται 5ετης εμπειρία στο συγκεκριμένο Άρθρο 6, αφού ανάλογη εμπειρία δεν υπάρχει; Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που προτείνει ο νέος ΚΕΝΑΚ… Αυτήν, λοιπόν, την εμπειρία χρειάζεται ένας ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων;;;
    Προτείνω την εξάλειψη του συγκεκριμένου όρου.

    Επειδή είμαι ένθερμος υποστηριχτής της συγκεκριμένης Οδηγίας της ΕΕ και πραγματικά με ενδιαφέρει η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και εθνικούς (ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας), τα τελευταία 2 χρόνια έχω παρακολουθήσει μια σειρά από σεμινάρια και ημερίδες επί του θέματος. Σας πληροφορώ ότι οι αίθουσες ήταν γεμάτες από νέους μηχανικούς που έδειχναν πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα ενώ ελάχιστοι ήταν οι «έμπειροι» ή παλιοί μηχανικοί.

    Κα Υπουργέ,

    Το έργο των παλιών το είδαμε και το βλέπουμε…
    Εμπιστευτείτε τους νέους!

    Γρηγόριος Μαυρίδης
    Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ

  • 21 Ιανουαρίου 2010, 17:19 | Κώστας Μ. Κάπος

    Λυπάμαι που πρέπει να αντιπαρατεθώ με μία κατά τ’άλλα συμπαθέστατη μερίδα τεχνικών, των αποφοίτων των ΤΕΙ.

    Ομως, η ψηφοθηρικές διαθέσεις τόσων και τόσων πολιτικών που τους διαβεβαίωναν ότι έγιναν επιστήμονες με υπουργική απόφαση (!!!) έρχονται τώρα να μας κάνουν «αδελφές και παλληκάρια γίναμε μαλλια-κουβάρια»

    Ο Τεχνολόγος (και μόνο στο Ελλαδιστάν μας ονομάζεται Τεχνολόγος Μηχανικός ή Μηχανικός ΤΕ) είναι ένας τεχνικός ανώτερης εκπαίδευσης, δηλαδή χωρίς ισχυρό επιστημονικό, θεωρητικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, με 3-3,5 χρόνια εκπαίδευση επί παντός επιστητού και 6 μήνες πρακτική εξάσκηση, (βγάζοντας φωτοτυπίες σε κάποιο τεχνικό γραφείο τις περισσότερες φορές), ο οποίος εκπαιδεύεται ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, προκειμένου να μάθει να ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ μία μελέτη που έχει εκπονηθεί ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ, στο εργοτάξιο.

    Ξέρω ότι το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση είναι στην Ελλάδα άδικο και δεν δίνει πολλές ευκαιρίες. Ομως, ας μας πουν ειλικρινά, πόσοι από τους σημερινούς «ΤΕ» δήλωσαν πρώτη σχολή επιλογής κάποιο ΤΕΙ; Επειδή δηλαδή δεν επέμειναν να γίνουν Διπλ.Μηχανικοί με 5 χρόνια σπουδών σε ανώτερης στάθμης αντικείμενο, θέλουν τώρα να τα εξισώσουν όλα ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ; (Να ψοφήσει ο γαϊδαρος του γείτονα, κατά το γνωστό ανέκδοτο).

    Δεν έχω τίποτα μαζί σας παιδιά, απλά διαφυλάττω τα επαγγελματικά δικαιώματα που απέκτησα μετά από 8 χρόνια προπτυχιακών και μεταπτυχιακών ΑΝΩΤΑΤΩΝ σπουδών.