Άρθρο 6 – Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών με σκοπό τη χορήγηση αντίστοιχης άδειας έχουν οι:

Α) Διπλωματούχοι μηχανικοί, απόφοιτοι Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής,

Β) Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης,

εφόσον:

ι) Παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος, το οποίο πραγματοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

ιι) Διαθέτουν τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεων κτιρίων,  ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων.  Εφόσον ο ενδιαφερόμενος πληροί τους όρους της προηγούμενης παραγράφου (ι) και έχει ολοκληρώσει συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές, τα έτη των σπουδών αυτών λαμβάνονται ως επαγγελματική εμπειρία.

2. Δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν επίσης:

α) Οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκτήσει ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων τους στην ημεδαπή ή/και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν αποδεδειγμένη πενταετή επαγγελματική ή και επιστημονική ως άνω εμπειρία. Οι εν λόγω ενεργειακοί επιθεωρητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς, κατόπιν εξετάσεων, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της παραγράφου 1 του παρόντος.

β) Νομικά πρόσωπα της οποίας τα μέλη – εταίροι κατέχουν ατομική άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.

3.    Οι πληρούντες τα προσόντα των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, και χορήγησης των αντίστοιχων αδειών, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 7 του παρόντος, ως εξής:

3.1 Διπλωματούχοι Μηχανικοί Πολυτεχνείων ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ή της αλλοδαπής που χορηγούν πτυχία ισότιμα και αντίστοιχα της ημεδαπής, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Α’ ή/και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα.

3.2 Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού μόνο Α’ τάξης και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα. Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε.

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 12:02 | Π.ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ

    Κυρια υπουργε,
    Αδυνατω να κατανοησω την λογικη της προαπαιτουμενης εμπειριας, προκειμενου να εγγραφη στα μητρωα ενας νεος μηχανικος, που θα εχει παρακολουθησει τα απιτουμενα σεμιναρια, και θα δωσει τις απιτουμενες εξετασεις. Εσεις μπορειτε να προτεινετε στον νεο μηχανικο, (τον αποφοιτο απο κρατικο εκπαιδευτικο ιδρυμα ΑΕΙ η ΤΕΙ) με ποιο τροπο θα θεμελιωσει την εμπειρια που ζητατε?
    Με ολο τον σεβασμο και χωρις καμια υστεροβουλια θεορω οτι αυτο το μετρο οχι απλα δεν δινει διεξοδο στουν νεους που μαστιζωνται απο ανεργια αλλα τους καρατομει
    Ενας που δεν εχει το υποβαθρο να κανει την μελετη, απλα δεν θα περασει τις προβλεπομενες εξετασεις.
    Αλλωστε οι νεοι επιστημονες πιστευω οτι ειναι περισοτερο ευαισθητοποιημενοι στον σεβασμο του περιβαλλοντος

    Χωρις να θελω δε να θειξω τους σεβαστους εμπειρους μηχανικους, απλα λεγω οτι σε αρκετες των περιπτωσεων η πειρα εχει συναφεια με πολλα κακα κειμενα σε αυτο τον τοπο.
    Δεν μπορω επισης να κατανοησω πως μπορει ενας μηχανικος 60-65 ετων να εχει δικαιωμα εγγραφης στα μητρωα και δεν μπορει ενα νεος μηχανικος 25αρης που εχει ολοκληρωσει τις σπουδες και πρεπει να δουλεψει

    Κυρια υπουργε με ιδιαιτερη ικανοποιηση διαπιστωσα οτι στην διαβουλευση συμμετεχουν διαπρεποντες επιστημονες με διδακτορικα στον ενεργειακο χωρο, αξιοσεβαστες σπουδες στην Ελλαδα και το εξωτερικο, καθηγητες, και καταθετουν πολυ σημαντικες προτασεις.
    Θελω να πιστευω οτι θα λαβετε υπ οψιν αυτες τις προτασεις ιδιαιτερα αυτες που αφορουν την εκπαιδευση και τον τροπο εξετασης των ενεργειακων επιθεωρητων – σας προτρεπω να τους ακουσετε κυρια υπουργε και να μην αρκεστειτε στους αυλοκολακες που επιθυμουν να κανουν την διαδικασια μονοπωλιακη. Ευχομαι τελος να βγει κατι καλο απο αυτη την διαβουλευση που θα ειναι χαρακτηριζεται απο ποιοτητα και αντικειμενικοτητα, και δεν θα αποκλειει τους νεους και αφθαρτους επιστημονες

  • 31 Ιανουαρίου 2010, 10:33 | Γ. Γεωργιάδης

    Είναι απαραίτητη η προσθήκη και των πτυχιούχων περιβαλλοντολόγων (πτυχιούχων ΑΕΙ), οι οποίοι διδάσκονται το επιστημονικό αντικείμενο και κατατάσσονται από το Υπουργείο Παιδείας στα τεχνικά επαγγέλματα.
    Είναι απαράδεκτο επιστήμονες με γνώσεις στο σχετικό αντικείμενο (περιβαλλοντολόγοι, φυσικοί κ.α.) να αποκλείονται δια της νομοθεσίας από την αγορά εργασίας και παράλληλα να θεωρούνται «επιλέξιμοι» μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, ακόμα και αυτών που δεν έχουν καμία σχέση ή επιστημονική γνώση του αντικειμένου.

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 22:00 | ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

    Κυρία Υπουργέ,

    Είμαι φοιτητής επι πτυχίο του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΤΕΙ Λάρισας και παρακολούθησα το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του οποίου τα μαθήματα μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://dionysos.teilar.gr/unistudent/getProgramCourses.asp?level=1&mnuid=program;submnu1&prID=2992
    Σύμφωνα με τους νόμους (ν.2916/2001 και ν.3549/2007) με την απόκτηση του πτυχίου μου θα «θεωρηθώ» ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ανώτατης εκπαίδευσης, και θα έχω ισάξια δικαιώματα με τα λοιπά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάτι το οποίο όπως βλέπω από το παρόν Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν ισχύει, καθώς υπάρχει εμφανής διαχωρισμός ανάμεσα σε Πτυχιούχους και Διπλωματούχους Μηχανικούς.
    Θεωρώ πολύ άδικο οι αξιότιμοι συνάδελφοι του Πολυτεχνείου και του ΤΕΕ να μας ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ και να μας θεωρούν απειλή. Γιατί να μην ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ επί ίσους όρους; Τι έχουν να φοβηθούν; Ο έχων τη γνώση την αποδεικνύει με διαφανείς, κοινές γραπτές εξετάσεις και δεν αμφισβητείται!
    Τέλος αποκόβεται τους νέους μηχανικούς από κάθε δικαίωμα καθώς ζητάτε πενταετή αποδεδειγμένη επαγγελματική ή/και επιστημονική εμπειρία. Πώς μπορείτε να το ζητάτε αυτό, όταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας είναι η ανεργία; Πείτε μου πώς μπορώ να αποκτήσω εμπειρία όταν με εξαιρείτε από οιαδήποτε δικαίωμα λόγω ανεπαρκούς εμπειρίας;

    Με εκτίμηση,

    Τρικοίλης Π Νομικός

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 20:44 | κ. Δάγκα

    Ανήκω στους χιλιάδες επιστήμονες με πτυχίο Θετικών επιστημών 5ετούς φοίτησης και μεταπτυχιακό στο τομέα «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων».
    Πιστεύω ότι η χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό σημείο με ευθύνη όλων μας και δεν μας επιτρέπονται άλλα λάθη. Μετά από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση φάνηκε καθαρά ότι εκατομμύρια πολίτες θέλουν να πετύχουν ένα σύγχρονο, οργανωμένο και αξιοκρατικό κράτος.
    Η θεσμοθέτηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων στα κτίρια επιβάλλει τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας περιβαλλοντικών μελετών που θα αναφέρεται στην Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων ,θα απαιτεί τη συνέργεια πολλών κλάδων και δεν θα είναι αποκλειστική υπόθεση μιας συντεχνιακής ομάδας.
    Το παρόν ΠΔ εξυπηρετεί τη διανομή της πίτας με οικονομικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες της ενεργειακής επιθεώρησης.
    Δεν γίνεται να λαμβάνεται υπόψη ως προσόν η προϋπηρεσία και όχι ένα μεταπτυχιακό που σε οποιοδήποτε εργασία στο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα πριμοδοτείται .
    Πώς σ΄αυτή τη χώρα θέλουμε να προχωρήσουμε σ΄ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό πρότυπο εάν δεν εκμεταλευτούμε σωστά την γνώση των πολιτών της ; Πώς μπορούμε να βασιστούμε σε παλιά καθεστώτα με δημιουργία ξανά κλειστών επαγγελμάτων και δημιουργία μιας σφραγίδας χωρίς καμιά ουσία;
    Μην προσπαθήσετε να θεσμοθετήσετε μια ομάδα με συντεχνιακά συμφέροντα και μην διαπράξετε μια αδικία σ΄ένα πλήθος επιστημόνων έναντι των υπολοίπων.
    Ελπίζω το προτεινόμενο ΠΔ να είναι ένα προσχέδιο και να επακολουθήσει αλλαγή του γιατί δεν βλέπω το λόγο της δημόσιας διαβούλευσης μόνο για να παρακολουθήσουμε δικτυακά την «σφαγή» των επιστημόνων.
    Δώστε ευκαιρία σ΄όσους έχουν γνώσεις του αντικειμένου από την κτίση μεταπτυχιακού τίτλου να αποκτήσουν την ιδιώτητα του ενεργειακού επιθεωρητή.
    Το παρόν νομοσχέδιο μου στερεί τα επαγγελματικά προσόντα που δικαίως μου ανήκουν γ΄αυτό ζητώ την άμεση τροποποίηση του.

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 15:37 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, ΕΧΩ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ 5 ΚΥΚΛΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΚ ΠΡΟΟΔΟΣ21 ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 150 ΩΡΩΝ ΚΙ ΕΧΩ ΗΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΚΤΊΡΙΑ, ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΚ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗς ΕΒΕΤΑΜ, ΠΟΥ ΕΊΧΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΊΑ ΤΗς ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!!!
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΟΥ ΚΕΝΑΚ,ΈΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΈΝΟΥ ΌΤΙ Η ΕΒΕΤΑΜ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΜΕΝΟ ΦΟΡΈΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ, ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΦΛΕΒΑΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ.
    Ο ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ, ΚΙ ΑΡΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΟΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΑΝΟΝΤΑΙ, ΚΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΜΑΣ ΓΥΡΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΥΣΙΑ ΜΠΟΥΜΕΡΝΓΚ!!!
    ΕΤΣΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΡΟΜΑΙ ΚΙ ΕΠΙΦΥΛΛΆΣΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΌΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ.
    Το ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός φορέας που εκπαιδεύει Ενεργειακούς Επιθεωρητές, με τους αργούς ρυθμούς του και να αποκλείονται όλοι οι άλλοι πιστοποιημένοι φορείς, ΚΕΚ, ΕΒΕΤΑΜ κλπ.
    Είναι αντισυνταγματική η επιβολή μονοπωλείου από ένα φορέα που δεν είναι πιστοποιημένος ούτε ως εκπαιδευτικός, ούτε ως φορέας διεξαγωγής εξετάσεων για την πιστοποίηση αποφοίτων σεμιναρίων ενεργειακών επιθεωρήσεων.
    Ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει αυτό νομικά, δεν υπάρχει ο χρόνος με τους ρυθμούς του ΤΕΕ δεδομένου ότι τώρα εκπαιδεύονται συνάδελφοι που έκαναν αίτηση το 2/2009, κι Ελλάδα πληρώνει πρόστιμα από πέρυσι.
    Πρέπει να προωθηθεί η μέθοδος ενεργειακών επιθεωρήσεων με βάση κτίριο αναφοράς κι όχι με την μέθοδο των μετρήσεων με εξειδικευμένο εξοπλισμό, που δεν πληρώνεται με 1 ευρώ ανά τετραγωνικό κι έχει ήδη αποριφθεί από συνδικάτα-συνδέσμους ιδιοκτητών και κατασκευστών, ως ανεφάρμοστη.
    Να μην ισχύσει η μέθοδος των μετρήσεων γιατί κανείς δεν θα δεχθεί να την πληρώσει στην πραγματική της αξία, (πολλαπλάσια του ενός ευρώ), και στην Ιταλία έχει ήδη αποτύχει .
    Ακόμη κι αν η ΕΒΒΕΤΑΜ προωθεί την επιθεώρηση-διδακτορικό να μην εφαρμοστεί!!!
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ Μsc

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 08:02 | Σωτήρης Ανδρώνης

    Η δημόσια διαβούλευση επί του θέματος των ενεργειακών επιθεωρητών εκφυλίστηκε στην αιώνια διαμάχη των επαγγελματικών δικαιωμάτων ΑΕΙ/ ΤΕΙ.

    Στο θέμα της διαβούλευσης να πω ότι , για να μπορέσει κάποιος να κρίνει και άρα να διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα του ενεργειακού επιθεωρητή, εξ ορισμού θα πρέπει να διαθέτει το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά και την απαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία.
    1. Μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο από όσο γνωρίζω διδάσκονται τόσο οι ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ όσο και ΤΕΙ. Τα περί ημεδαπής ή αλλοδαπής τα κρίνουν οι σχετικοί φορείς.
    2. Βέβαια η θεωρητική γνώση του αντικειμένου πρέπει να συμπληρωθεί με την αντίστοιχη απαιτούμενη ολιγοετή ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
    3. Τέλος για να εξασφαλιστεί η ομοιογένεια επί της κατάρτισης των επιθεωρητών, ο κάθε ένας τους θα πρέπει να περάσει από μια ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ μερικών εβδομάδων . Αυτή η εκπαίδευση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και πρακτικό μέρος υπό μορφή εργαστηριού και θα πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους.
    4. Και τέλος η διαδικασία να κλείσει με μια ΕΞΕΤΑΣΗ και τη ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΙΤΛΟΥ.
    Αν δεν βασιστούμε σε αυτό το σενάριο, πιστεύω ότι κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε άλλον ένα συντεχνιακό θεσμό, μορφής κλειστού επαγγέλματος όπως όλοι οι άλλοι που βασανίζουν την Ελλάδα και να χάσουμε το στόχο μας στο πρακτικό επίπεδο του αγώνα δρόμου για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας.
    Σωτήρης Ανδρώνης
    Μηχ. Μηχανικός ΑΠΘ

  • 30 Ιανουαρίου 2010, 00:36 | Κώστας

    Είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. με εξειδίκευση στον ενεργειακό τομέα .
    Εδώ και δεκαπέντε χρόνια εργάζομαι με επιτυχία σαν ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες , επιβλέψεις & έργα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ( κάτοχος εργοληπτικού πτυχίου ) . Μέχρι σήμερα έχω εκπονήσει αρκετές μελέτες , επιβλέψεις & έργα με αντικείμενο κυρίως την κ. θέρμανση , τον κλιματισμό και την ηλιακή ενέργεια σε οποιαδήποτε μορφή κτιρίων (κατοικίες , καταστήματα, γραφεία , ξενοδοχεία , εκπαιδευτικά ιδρύματα , βιομηχανίες κ.λ.π.) .
    Το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. θεωρώ ότι είναι άδικο & απαράδεκτο . Ακόμα , είναι χειρότερο από σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης , λόγω του ουσιαστικού αποκλεισμού των μηχανικών Τ.Ε. από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις οποιασδήποτε χρήσης κτιρίου εκτός από τις κατοικίες 50 τ.μ. .
    Αντίθετα ένας π.χ. Δ/χος Τοπογράφος Μηχανικός που μπορεί να μην γνωρίζει – και είναι λογικό – πως λειτουργεί ένας καυστήρας ή μία αντλία θερμότητας ή μία κλιματιστική μονάδα , έχει την δυνατότητα χωρίς κανένα περιορισμό σε τετραγωνικά μέτρα και σε χρήση ενός κτιρίου να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής . Να σημειώσω σε αυτό το σημείου ότι όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ το επάγγελμα δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους δ/χους μηχανικούς με τους οποίους συνεργάζομαι άψογα και υπάρχει πάντα αμοιβαία εκτίμηση .
    Επίσης περίεργο είναι ότι σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο Π.Δ. ο μοναδικός φορέας που είναι κατάλληλος να πραγματοποιήσει σεμινάρια για ενεργειακούς επειθεωρητές είναι μόνο το Τ.Ε.Ε. . Δηλαδή τα πανεπιστήμια & τα Τ.Ε.Ι είναι ακατάλληλα .
    Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. καταρτίστηκε από συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με την καθοδήγηση συγκεκριμένης συντεχνίας & συμφερόντων .
    Καταλήγω με το γνωστό ερώτημα .
    ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ?

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 23:51 | αναγνωστης μακινης

    αγαπητε φιλε θαναση και λοιποι που πιαστηκατε στην φιλοσοφικη ερωτηση του συναδελφου «ποιος γνωριζει εξισωσεις navier stokes» μετα λυπης μου θα σας πω οτι απλα δεν πιασατε το νοημα των λεγομενων του συναδελφου.

    ερευνηστε το καλυτερα
    γνωριζει οτι ειναι δυσκολο να το αντιληφθειτε οταν το μυαλο σας δεν εχει υποστει την πρακτικη ασκηση που εχουμε (ΕΥΤΥΧΩΣ) υποστει εμεις στα πολυτεχνεια αλλα προσπαθηστε το.

    υγ θα δωσω μονο μια μικρη βοηθεια.ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ νοσοκομοι δεν καπηλευονται ιατρικη εμπειρια…λογιστες δεν χρησιμοποιουν οικονομολογικες γνωσεις….ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΑΠΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ. ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΠΤ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.

    η Ελλαδα νοσει και νοσει βαθια.

    τρια σημεια πρεπει να προσεξει η υπουργος για το νομοσχεδιο

    1.οι μελετες να μην καταντησουν copy paste τεχνικων εκθεσεων αλλα να υπαρχει ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

    2.να επιτραπει η εκπονηση τους ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

    3. το κοστος για τον ιδιοκτητη του ακινητου να ειναι μικρο ωστε ακομα κα υπαρχοντα σπιτια φτωχων οικογενειων να μπουνε στην διαδικασια μελετες και να εξοικονομησουν ενεργεια και οικονομικους πορους

    4 να μπουνε και ηδη υφισταμενα σπιτια.(να λειτουργησει σαν το κτηματολογιο σαν ιδεα)

    ειναι μια πολυ καλη ευκαιρια για αναπτυξη προωθηση περιβαλλοντικων ιδεων και αφυπνιση ενημερωση του κοσμου.
    Μην το κανετε «σουπα» και μην αφησετε ανθρωπους με χαμηλο θεωρητικο υποβαθρο της μηχανολογιας και της ενεργειας να συμμετεχουν στο προγραμμα

    ευχαριστω για την προσοχη σας κ υπουργε

  • Ο ΣΜΗΒΕ, με αίσθημα ευθύνης και μετά την γνωστοποίηση του προς δημόσια δια-βούλευση σχεδίου νομοθετικού πλαισίου για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων, τοποθετείται ως ακολούθως:
    – Θεωρούμε, κατ’ αρχήν, ότι η ενεργοποίηση των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων μπο-ρεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή της νοοτροπίας για την αναβάθμιση της ποιότητας των κτιρίων και ιδιαιτέρως αυτήν των εγκαταστάσεων, προς όφελος των πολιτών και του Περιβάλλοντος. Συγχρόνως εκτιμούμε ότι μπορεί να προσφέρει διέ-ξοδο στους μηχανικούς και σε επιχειρήσεις του κλάδου από τα προβλήματα της οικονομική κρίσης αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των υπηρεσιών και των προϊόντων τους.
    Οι παρατηρήσεις μας σχετικά με το ΠΔ των Ενεργειακών Επιθεωρητών το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση είναι οι εξής:
    – Διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι προωθείται η λογική του «όλοι για όλα». Υποστη-ρίζουμε ότι δεν μπορεί όλοι οι Μηχανικοί (και οι Πτυχιούχοι με προϋποθέσεις) να πραγματοποιούν όλες τις επιθεωρήσεις ακόμα και λεβήτων και εγκαταστά-σεων θέρμανσης και κλιματισμού. Η λογική αυτή καταστρατηγεί κάθε έννοια επαγ-γελματικών δικαιωμάτων και φυσικά ισοπεδώνει τίτλους σπουδών και επιστημονικό – γνωστικό αντικείμενο. Δεν είναι δυνατόν με έναν κύκλο εκπαιδευτικού προγράμ-ματος λίγων ωρών, άλλες ειδικότητες Μηχανικών, να αποκτούν το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων για επιθεώρηση εγκαταστάσεων μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος, με πολύπλοκους αυτοματισμούς και λειτουργίες. Δηλαδή, υπόβαθρο γνώσεων Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων που αποκτήθηκε στη διάρκεια πενταετών σπουδών.
    Προτείνουμε να ενταχθούν οι Ενεργειακές Επιθεωρήσεις στην κατηγοριοποίηση των εγκαταστάσεων. Προτείνουμε επιπλέον να εξετασθεί σοβαρά και με ευνοϊκή αντιμε-τώπιση, το ενδεχόμενο ένταξης στο μητρώο νέων Μηχανικών, με αποδεδειγμένες μεταπτυχιακές γνώσεις στο ανωτέρω θέμα.

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 17:32 | ΒΑΣΙΛΗΣ Κ

    ο μονοσ χαρακτηρισμος για αυτον τον αποκλεισμο ειναι συντεχνιακη ευνοια δεν διαμαρτυρομαστε για να μπουμε και εμεις οι φυσικοι στην ρυθμηση και ολα καλα ζηταμε ολοι οσοι εχουν τισ απαραιτητεσ γνωσεισ να εχουν δικαιωμα να εκδιδουν τα αντιστοιχα πιστοποιητικα οσον αφορα την εμονη των διπλωματουχων του πολυτεχνειου σχετικα με το επιπεδο σπουδων τουσ υπενθυμιζω οτι ο κορυφαιος καθηγητησ γι αυτο το θεμα ειναι καθηγητης του φυσικου τμηματοσ και οι περισοτερες ερευνες γυρω απο αυτο το θεμα ειναι υπο την ευθηνη του

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 17:15 | ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΖΑΡΗΣ, ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

    ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΖΑΡΗΣ, ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
    Χ . ΤΡΙΚΟΥΠΗ 107, 114 73 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ. 210-3813810, FAX 210-3303665
    email : heron@tee.gr
    Βασικές παρατηρήσεις/διαπιστώσεις από την ανάγνωση του Σχεδίου Π.Δ/τος
    Ενεργειακών Επιθεωρητών
    Ι. Λίγη ιστορία
    α. Το Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας/ Υπουργείο Συντονισμού και Προγραμματισμού ήταν ένας φορέας του Δημοσίου που με ελάχιστα μέσα κατόρθωσε να συμβάλλει ουσιαστικά σε ενεργειακά θέματα , ήδη από την δεκαετία του 1970
    β. Ως Ερευνητής στο Εργαστήριο Ειδικής Μηχανολογίας του Τμήματος Χημ. Μηχανικών ΕΜΠ συμμετείχα στα πρώτα –απ’ όσον γνωρίζω- εφαρμοσμένα ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας (Επιστ. Υπεύθυνος Καθ. Ν. Κουμούτσος) σχετικά με την Ατμοσφαιρική Ρύπανση και την Εξοικονόμηση Ενέργειας στον κτιραικό τομέα (ΥΧΟΠ/ ΠΕΡΠΑ ΕΕC DG XI). ως εξής:
    Τεχνικοοικονομική Μελέτη των Μεθόδων Μείωσης των Εκπομπών από την Κεντρική Θέρμανση 1982 – 1983
    Τεχνικοοικονομική Διερεύνηση των Δυνατοτήτων Θερμικής Μόνωσης των Υφισταμένων Κτιρίων για μείωση των Απωλειών και της κατανάλωσης Καυσίμων & Τεχνικοοικονομική Διερεύνηση των Δυνατοτήτων Χρησιμοποίησης της Ηλιακής Ενέργειας για Κεντρική Θέρμανση στα κτίρια της Περιοχής της Αθήνας, 1984 – 1985

    γ. Από το 1986 στο ΕΛΚΕΠΑ ( όπου δημιουργήθηκε επί σειρά ετών μια αξιόλογη ομάδα Εισηγητών-μηχανικών κυρίως Μ/Η), στο σύλλογο Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων , στο ΚΕΚ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, στο ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και πρόσφατα στην ΕΒΕΤΑΜ έχω διδάξει σε απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ σε αντίστοιχα σεμινάρια (Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κτίρια, Ενεργειακοί Διαχειριστές κτιρίων κ.λ.π.). Σε ορισμένα απ’ αυτά τα σεμινάρια διεξάγονταν επιπλέον πρακτικές ασκήσεις υπό μορφή ενεργειακών επιθεωρήσεων και προτάσεις λήψης μέτρων σε υφιστάμενα κτίρια (νοσοκομεία, ξενοδοχεία, γραφεία κ.λ.π.) με τεχνικές εκθέσεις σημαντικού μεγέθους και υψηλού επιπέδου. Ο υπεύθυνος των σεμιναρίων αυτών , (εκτός του πρόσφατου της ΕΒΕΤΑΑΜ) ήταν ο συνάδελφος Απόστολος Ευθυμιάδης, Διπλ. Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ., PhD. ΜΙΤ. Τα πρώτα αποτελέσματα της δραστηριότητας αυτής καταγράφηκαν σε εισηγήσεις στο Τριήμερο Εξοικονόμηση Ενέργειας , Μάϊος 1987 που διοργανώθηκε από το ΤΕΕ, όπως «Αξιολόγηση Επεμβάσεων για Eξοικονόμηση Eνέργειας στον Τομέα της Θέρμανσης Υφισταμένων Κτιρίων» (με Α. Ευθυμιάδη)..
    δ. Η μοναδική φορά που κλήθηκα ως Εκπρόσωπος του ΤΕΕ σε θέματα εξοικονόμησης κτιρίων ήταν το 1994 ως εμπειρογνώμονας στην 5η ομάδα εργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με αντικείμενο: «Αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού κτιρίων με στόχο και αρχές σχεδιασμού για πολεοδομικά σύνολα», Επιτροπή Θεσμικού Πλαισίου για Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Οικιστικό Τομέα. Το ίδιο συνέβη και με τους περισσότερους συναδέλφους Μ/Η της αξιόλογης ομάδα Εισηγητών-μηχανικών του ΕΛΚΕΠΑ

    ε. Έκτοτε, το επίσημο κράτος αγνόησε τους φυσικούς κατόχους του αντικειμένου της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια ( ορισμένους αρχιτέκτονες και κυρίως τους Μ/Η που δραστηριοποιούνται ως μελετητές/ επιβλέποντες/ κατασκευαστές/ συντηρητές Η/Μ εγκαταστάσεων κτιρίων κ.λ.π.) και την δραστηριότητα αυτή περί τα ενεργειακά την ανέλαβε το ΚΑΠΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τις γνωστές συνέπειες, όπως φαίνονται στα δύο σχέδια Προεδρικού Διατάγματος.

    ΙΙ.Oι βασικές παρατηρήσεις/διαπιστώσεις από την ανάγνωση του Σχεδίου Π.Δ/τος Ενεργειακών Επιθεωρητών και με 26ετή δραστηριότητα ως Μελετητής Δημοσίου Η/Μ (κατηγορίας 09Γ ), Επιβλέπων αλλά και την εισηγητής -κατά καιρούς- σε ενεργειακά θέματα είναι :

    1.Η ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή πρέπει να απονέμεται σε επαρκώς καταρτισμένο ανεξάρτητο ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό (ή εταιρεία) που θα ασκεί κυρίως αυτό το επάγγελμα και θα εκπονεί αξιόπιστα και με επάρκεια μελέτες ενεργειακής απόδοσης νέων και υφιστάμενων κτιρίων (σε αντικατάσταση της μελέτης θερμομόνωσης) που θα υποβάλλεται στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία . Τα κτίρια αυτά θα λαμβάνουν ή δεν θα λαμβάνουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης Ανάλογα με την κατηγορία ενεργειακή απόδοσης στην οποία θα κατατάσσεται το κτίριο η αγορά θα διαμορφώνει αντίστοιχη τιμή πώλησης ή ενοικίασης.
    Δεν έχει γίνει κατανοητό στους ενδιαφερόμενους και μάλιστα στους νέους μηχανικούς (ολιγότερο των Πολυτεχνικών Σχολών και περισσότερο ΤΕΙ) ότι :
    η αμοιβή ενεργειακής επιθεώρησης προβλέπεται να είναι πολύ χαμηλή (1 έως 2 ευρω /τ.μ.) και αντιστρόφως ανάλογη της επαγγελματικής ευθύνης που αναλαμβάνει ο ενεργειακός επιθεωρητής και
    η αμοιβή μελέτης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων είναι το 18% έως 20% της συολικής αμοιβής αρχιτεκτονικής και Η/Μ μελετών.

    Από την εμπειρία μου σε ενεργειακές επιθεωρήσεις προκύπτει η συλλογή των στοιχείων είναι δύσκολη και πολύ χρονοβόρα. Σε αυτοψίες/αποτυπώσεις Η/Μ εγκαταστάσεων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, προκύπτει ότι πολλές φορές ακόμα και για μια απλή μελέτη θέρμανσης απαιτείται η εκ νέου αποτύπωση του χώρου ή και των εγκαταστάσεων, διότι έχουν επέλθει μεταβολές στην διάταξη των τοιχοποιίας και της θέσης ή/και του μεγέθους των εξωτ. ανοιγμάτων, αυθαίρετες (ή μη) αλλαγές στα θερμαντικά σώματα κ.λ.π. Επομένως πρέπει να γίνεται με πρωτόκολλο η παράδοση όλων των απαραίτητων στοιχείων στον ενεργειακό επιθεωρητή και -σε περίπτωση που αυτά δεν επαρκούν- να προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή για αποτυπώσεις οικοδομικών και Η/Μ εγκαταστάσεων.

    Επομένως, είναι προφανές ότι η στελέχωση του σώματος των ενεργειακών επιθεωρητών πρέπει κατ’ αρχήν να γίνει από τους μηχανικούς-μελετητές έως σήμερα της θερμομόνωσης, εφόσον -λόγω ειδικής εμπειρίας- είναι σε θέση να εντοπίζουν/ κατανοούν από τα σχέδια ή να αναγνωρίζουν με επιτόπου αυτοψίες και τις υπόλοιπες ενεργειακές – Η/Μ συνιστώσες/συστήματα και υποσυστήματα απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσης με την βοήθεια κατάλληλου πιστοποιημένου λογισμικού.

    Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων τόσο του ιδιωτικού τομέα, όσο και δημοσίου ενδιαφέροντος (Ν.3316/2005) πρέπει να συντάσσεται από τους μελετητές αρχιτεκτονικών και Η/Μ εγκαταστάσεων με την συνδρομή Συμβούλου Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης ή/και εγκαταστάσεων κλιματισμού, εφόσον οι ως άνω Μελετητές δεν φέρουν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή και στην αντίστοιχη τάξη

    Επιθυμητή είναι η ταύτιση της ιδιότητας των μελετητών αρχιτεκτονικών και Η/Μ εγκαταστάσεων με τον(τους) Ενεργειακό (ούς) Επιθεωρητή(ές) που θα συν-εκπονούν με επάρκεια, ταχύτητα και ακρίβεια τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης των μελετώμενων από αυτούς κτιρίων.

    2.Ολοι οι ενεργειακοί επιθεωρητές(άσχετα εάν είναι εγγεγραμμένοι στις αντίστοιχες κατηγορίες Μελετητών Η/Μ (κατηγ. 09) της ΓΓΔΕ είτε έχουν ΜΕΚ Β ή Γ ή Δ Ηλεκτρομηχανολογικά κ.λ.π.) πρέπει -στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που οδηγεί σε λήψη πιστοποιητικού – να επιτύχουν, στις αυστηρές εξετάσεις στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες χωρίς υποχρεωτική παρακολούθηση όλων των σεμιναρίων (μπορεί π.χ. οι . Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι Μηχ. και οι Μηχανολόγοι Μηχ. να παρακολουθήσουν μόνον τις θεματικές ενότητας του προγράμματος κατάρτισης που επιθυμούν όπως 8(ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ) , 11 (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ) και 12(ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ) , 16(ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ), εξαιρώντας τα θέματα που γνωρίζουν λόγω βασικών σπουδών, μεταπτυχιακών σπουδών και ιδίως εμπειρίας μελέτης/επίβλεψης/κατασκευής/ συντήρησης/μέτρησης/ διδασκαλίας λ.χ. σε θέματα θέρμανσης και κλιματισμού
    3.Η ύλη των σεμιναρίων να αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ώστε έκαστος ενδιαφερόμενος να ελέγξει τις γνώσεις του και να προετοιμαστεί επαρκώς, με τον τρόπο που κρίνει, στα ζητούμενα των εξετάσεων, επειδή λόγω σπουδών, εμπειρίας, επιμόρφωσης σε ανάλογα σεμινάρια, ακόμα δε και για οικονομικούς λόγους δεν επιθυμεί/δύναται να παρακολουθήσει τα σεμινάρια αυτά
    4.Η αποδεδειγμένη εμπειρία σε ενεργειακά θέματα κτιρίων είναι υποχρεωτική, για την σφαιρική εκμάθηση των οικοδομικών και Η/Μ συνιστωσών της οικοδομής και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από λήψη π.χ. διδακτορικού διπλώματος 5 ετών
    Στο άρθρο 6 παρ. 1 στο τέλος να συμπληρωθεί το εξής :
    «Τα έτη των σπουδών αυτών μπορεί να συμπληρώνουν την επαγγελματική εμπειρία, εφ’ όσον διαθέτουν:
    τουλάχιστον τριετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων για λήψη άδειας Α’ τάξης και
    εξαετή αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων άλλων χρήσεων εκτός πολυκατοικιών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 1000 τ.μ. και με πλήρη αντίστοιχα ενεργειακά συστήματα (θέρμανση ή κλιματισμό) για λήψη άδειας Β’ τάξης»

    5.Εφόσον προβλέπεται να χορηγούνται άδειες Α’ ή/και Β’ τάξης και για τις τρεις κατηγορίες ενεργειακών επιθεωρήσεων (Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού) και ένταξη στα αντίστοιχα Μητρώα., συμπεραίνω ότι θα υπάρχουν και διαφορετικές εξετάσεις για τις δύο διαφορετικές τάξεις, για μηχανικούς απόφοιτους ΑΕΙ ή ΤΕΙ
    Όμως, στο άρθρο 6 παρ 3.2 αναγράφεται : Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθούν άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού μόνο Α’ τάξης και να ενταχθούν στα αντίστοιχα Μητρώα. Μετά από αποδεδειγμένη εμπειρία πέντε (5) ετών και τη διενέργεια ενδεικτικού αριθμού ενεργειακών επιθεωρήσεων, έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης των αδειών τους από Α’ σε Β’ τάξη, μετά από γνωμοδότηση της Γ.ΕΠ.Ε.Ε. Επομένως, στο τέλος για λόγους ίσης μεταχείρισης να συμπληρωθεί το εξής «εφόσον επιτύχουν, στις εξετάσεις στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες (κτιρίου, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού )για χορήγηση άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Β’ τάξης»

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 15:40 | ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Tελικως εχουμε πολλοι ξεφυγει απο το κεντρικό μας θέμα και εχουμε, λανθασμένα, αναγει την διαβουλευση σε αντιπαράθεση ΑΕΙ ΑΤΕΙ. Προτείνω λοιπόν:
    1) Ας επικεντρωθούμε ολοι σε ουσιαστικές προτάσεις για το κοινό καλό και οχι προς το συμφέρον της όποιας συντεχνιακής ομάδας.
    2) Σωστά πολλοι συναδελφοι προτεινουν το μη διαχωρισμό-ιεράρχηση Διπλωματούχων-Πτυχιουχων αλλά την απόκτηση της ιδιότητας του Επιθεωρητή με βάση μεταπτυχιακές ή προπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο. Π.χ. ειναι αδιανόητο ενας απόφοιτος ΤΕΙ Ενεργειακής Τεχνολογιας να υπερσκελίζεται απο απόφοιτο ΑΕΙ Τοπογραφίας.
    3) Πρέπει να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι το ΤΕΕ δεν ειναι κατ’αποκλειστικότητα επιστημονικός συμβουλος του κράτους ούτε νομιμοποιείται στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    4) Η προϋπηρεσία σε αμφότερους πτυχιούχους-διπλωματούχους , εκτός και εαν έχουν σπουδές που έχουν ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ με την ενέργεια, θεωρώ ότι πρέπει να είναι επιβεβλημένη όσο και εαν νεοι συνάδελφοι διαμαρτύρονται.
    5) ΜΗΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ
    6) Εν τέλη οι τοποθετήσεις του «συνάδελφου…» ηλ/γου μηχ/κου με τις εξισώσεις Navier-Stokes θεωρούνται απο την πλειοψηφία τουλαχιστον…αφελείς και παραπέμπουν σε τραγελαφικές καταστάσεις του τύπου «ελατε να τις μετρήσουμε να δουμε ποια ειναι ποιο μεγάλη..» (η γνώση εννοώ). Βέβαια αυτό ίσως απορρέει και απο το προφανές νεαρό της ηλικίας σου όμως συνάδελφε, μή θέλοντας να σε προσβάλω, εαν δεν θελεις να εκθέσεις τον εαυτό σου ξανα, μην προσπαθείς να προβάλεις τον εαυτό σου ή τους συναδέλφους σου με παρόμοια αφελή παραδείγματα. Φιλική συμβουλή.

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 14:44 | Niki F.

    Είναι προφανές ότι η μελέτη θερμομόνωσης πλεον δεν αρκεί.
    Πρέπει να θεσμοθετηθεί νέα κατηγορία μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων για την οποία δικαίωμα σύνταξης και υπογραφής θα πρέπει να έχουν όλοι οι επιστήμονες με σπουδές και εμπειρία επί του αντικειμένου.

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 13:12 | Σ.Δ.

    Κύριοι,

    με δυσαρέσκεια παρακολουθούμε από τα πρώτα φοιτητικά μας χρόνια την απαξίωση του Τμήματος Φυσικής το οποίο έχει την ευχή και την κατάρα να έχει ένα από τα πιο δύσκολα και βαριά Προγράμματα Σπουδών σε σύγκριση με αντίστοιχα τμήματα στον κόσμο.

    Το Πρόγραμμα αυτό των σπουδών μας μας κάνει σήμερα να απορούμε για τον αποκλεισμό μας ως επιστημόνων Φυσικών από οποιαδήποτε είδους Μελέτη ή Επιθεώρηση σε Θέματα με Ενεργειακά Κριτήρια.

    Το γνωστικό υπόβαθρο της Κλιματικής Αλλαγής, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Επιστήμης των Υλικών και άλλων θεμάτων αποκτάται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Τμήματα Φυσικής.

    Παράκληση να εξεταστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα κριτήρια επιλογής των Ενεργειακών Επιθεωρητών.

    Ευχαριστώ,

    Σ.Δ.
    Φυσικός
    Εθνικού και Καποδιστριακού
    Πανεπιστημίου Αθηνών

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 13:50 | Ανδρέας Βλαμάκης

    Προς:
    1. Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Τίνα Μπιρμπίλη
    2. Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,

    Με την ανάληψη των καθηκόντων σας έχετε δείξει έμπρακτα την πολιτική σας βούληση για άμεση προώθηση τόσο των ΑΠΕ, όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα, που αποτελούν τα καταλληλότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Η αβελτηρία της διοίκησης κατά τα προηγούμενα έτη στην ενσωμάτωσης την Οδηγίας 2002/91 είχε γεμίσει απογοήτευση τον τεχνικό και επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με το αντικείμενο της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια. Ο Ν.3661/2008 ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και ασφαλώς χωρίς την έγκριση του ΚΕΝΑΚ και του Π.Δ Ενεργειακών Επιθεωρητών δεν είχε καμία πρακτική χρησιμότητα. Οι ενέργειες του Υπουργείου Σας για άμεση ενεργοποίηση του Ν.3661/2008 αποτελούν ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τα εμπρός.

    Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης των ανωτέρω, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των απαιτούμενων προσόντων των Ενεργειακών Επιθεωρητών (άρθρο 6).

    Ο μεγάλος αριθμός σχολίων στο εν λόγω άρθρο δημιουργεί καταρχήν μία αμφιβολία ως προς την ορθότητα των διατάξεων που εισάγει. Σίγουρα, η προσωπική διαδρομή του καθενός (αν διαβάσει κανείς τα σχόλια διαπιστώνει ότι επιστήμονες ή μηχανικοί ανεξαρτήτως του βασικού τους πτυχίου μπορούν να εντρυφήσουν στο θέμα) δεν μπορεί να αποτελεί για Εσάς τον μοναδικό γνώμονα για τον καθορισμό των προσόντων Ενεργειακών Επιθεωρητών, αλλά αυτά θα πρέπει να καθορίζονται βάσει αφ’ ενός των στόχων που θέτει ο Ν.3661/2008 και αφ’ ετέρου της αποδεδειγμένης καταλληλότητας των κλάδων εκείνων που θα μπορούν να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις.
    Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη ότι θα πρέπει να αρθεί ο a priori αποκλεισμός των επιστημόνων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές για τους εξής λόγους:
    (α) αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλος αριθμός επιστημόνων που ασχολούνται με το αντικείμενο, παράγουν έρευνα σε πολύ ψηλό επίπεδο και έχουν εκπονήσει μεγάλο αριθμό ενεργειακών επιθεωρήσεων σε κτήρια διαφόρων κατηγοριών
    (β) η ανάγκη για άμεση ενεργειακή επιθεώρηση ενός τεράστιου αριθμού κτηρίων απαιτεί ένα μεγάλο αριθμό ενεργειακών επιθεωρητών. Είναι απορίας άξιον πως θα επιτευχθούν οι στόχοι του Ν.3661/2008 (όπως αυτοί καθορίζονται στο Σ.Ν «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», άρθρο 10) όταν πρακτικά μειώνεται ο αριθμός των εν δυνάμει ενεργειακών επιθεωρητών
    (γ) Μια τέτοια ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική των χωρών της ΕΕ όπου ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να γίνουν και επιστήμονες
    (δ) Το άρθρο 6, παρ.2α του Π.Δ αναφέρει: «δικαίωμα υποβολής αίτησης στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν επίσης: α) οι ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σε χώρες της ΕΕ». Δεν αποσαφηνίζεται αν οι εν λόγω επιθεωρητές είναι μηχανικοί ή επιστήμονες. Στην δεύτερη περίπτωση τι γίνεται; Δεν είναι άδικο για το επιστημονικό δυναμικό της Χώρας;
    (ε) Η μελέτη που είχε κάνει το ΚΑΠΕ για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2002/91 στο εθνικό δίκαιο προέβλεπε στο Σχέδιο Π.Δ ότι δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών έχουν και οι «γ. Απόφοιτοι λοιπών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τετραετούς και πενταετούς φοίτησης, της ημεδαπής ή αντιστοίχων και ισοτίμων της αλλοδαπής». Κρίθηκε από κάποιον η επιστημονική ανεπάρκεια πχ των φυσικών για την διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων;

    Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,

    Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα παραπάνω έχουν προκύψει έπειτα από πολλές συζητήσεις με συναδέλφους φυσικούς και είναι γεγονός ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την προοπτική να μην μπορέσουν συμμετέχουν σε ένα αντικείμενο που έχουν επενδύσει και ανταντίλεκτα μπορούν να προσφέρουν.
    Διατελώ μετά τιμής,

    Ανδρέας Βλαμάκης
    Φυσικός-ΜΔΕ Φυσική Περιβάλλοντος

  • 29 Ιανουαρίου 2010, 01:36 | Λευτέρης Τ.

    Παρότι το νήμα έχει αναχθεί σε σύγκρουση μεταξύ μηχανικών ΤΕΙ και Πολυτεχνείου, ο νόμος αγνοεί πλήρως την ύπαρξη του Τμήματος Φυσικής και τις απολύτως πλήρεις γνώσεις που προσφέρει, ειδικά στο μεταπτυχιακό επίπεδο του τομέα Περιβάλλοντος.

    Επιπλέον, φαίνεται να μη γνωρίζει την ύπαρξη της Ομάδας Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Παραθέτω παρακάτω το δικτυακό τόπο της ομάδας, για να διαπιστώσετε την ύπαρξη της, ακόμα και με τη μηδενική χρηματοδότηση που δέχεται από το ελληνικό κράτος.
    http://grbes.phys.uoa.gr/

    Κυρία Μπιρμπίλη, ως συνάδελφος φυσικός, θα έπρεπε να γνωρίζετε περισσότερα.. Σας παρακαλώ σταματήστε την απαράδεκτη απαξίωση των πτυχιούχων Φυσικών που συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.
    Λαμβάνουμε εξαιρετικά υψηλής ποιότητας γνώσεις και υπό πολύ κακές συνθήκες για να μας καταπατούνται έτσι τα δικαιώματα;

    Πτυχιούχος τμήματος Φυσικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 21:44 | Λαζίδης Χρήστος

    Θα ήθελα να ρωτήσω το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης τί ρόλο παίζει;
    Μήπως έναν θεσμό που έχει την κύρια αρμοδιότητα της διαπίστευσης φορέων πιστοποίησης τον παρακάμπτει το παρόν σχέδιο ΠΔ, με το να αναγνωρίζει στο ΤΕΕ αρμοδιότητες, που αν θέλει να τις αποκτήσει, δεν έχει παρά να προσφύγει στην κρίση του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης;

    Προτείνω ο κάθε φορέας πιστοποίησης προσώπων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων να είναι διαπιστευμένος από το Ε.ΣΥ.Δ. http://www.esyd.gr.

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 19:40 | Ηλίας Τζιμογιάννης

    Αξιότιμη Κα Μπιρμπίλη
    Σχετικά με τα προσόντα που απαιτούνται για να αποκτήσει κανείς την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή:

    Είμαι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με αναγνωρισμένο πτυχίο της αλλοδαπής, εγγεγραμμένος πλέον στο ΤΕΕ. Δυστυχώς δεν έχω την εμπειρία των 5 ετών στο πεδίο των ενεργειακών σχεδιασμών, μελετών κλπ. Παρακολούθησα όμως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΤΕΕ, δηλαδή τα σεμινάρια με τα αντίστοιχα θέματα. Τον καιρό εκείνο κανείς δεν μας ενημέρωσε για την προϋπόθεση της 5-ετής εμπειρίας. Όλα έδειχναν, πως με την παρακολούθηση των σεμιναρίων (και βέβαια κάποιες εξετάσεις) θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε την ιδιόκτητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

    Έτσι όσο αφορά την εγγραφή στο νέο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών ερωτούμαι:
    Γιατί πρέπει να έχω αυτή την 5-ετη εμπειρία, εφόσον έχω παρακολουθήσει τα απαιτούμενα σεμινάρια και πλέον διαθέτω τις γνώσεις που χρειάζονται για να εργαστώ ως Ενεργειακός Επιθεωρητής. Ή αντιθέτως, αν είχα την εμπειρία 5 ετών, μήπως δεν θα είχα τότε αρκετές γνώσεις για ασκήσω το επάγγελμα του Ενεργειακού Επιθεωρητή δίχως τα σεμινάρια; Ακόμη: Πως μπορεί κανείς να διαθέτει 5-ετη εμπειρία όταν η διαδικασία στελέχωσης στον τομέα αυτόν βρίσκεται μώλις στην αρχή!!!

    Το θεωρώ παράλογο να αποκλείονται συνάδελφοι, μεταξύ αυτόν και εγώ, με τέτοια μέτρα, την στιγμή που η στελέχωση του ανάλογου προσωπικού εκκρεμεί κατά τον γνωστό τρόπο και δεν υπάρχουν αρκετοί μηχανικοί που βραχυπρόθεσμα θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας.
    Πάντως έτσι δεν πρόκειται να ανταπεξέλθουμε ποτέ στις οδηγίες τις Ε.Ε. και σίγουρα δεν λειτουργεί έτσι η «Πράσινη Ανάπτυξη»!

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 14:20 | Γ.Χ. ,

    Ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αποκλειονται οι συναδελφοι επιστημονες φυσικοι, κατοχοι μεταπτυχιακου διπλωματος Φυσικης Περιβαλλοντος, που αποδεδειγμενα εχουν καταρτιστει στην ενεργειακη μελετη κτιριων.
    Για αλλη μια φορα η κυβερνηση σας μας αποδεικνυει τι συμφεροντα εξυπηρετει.

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 13:43 | xristofis a.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ:
    το αντίστοιχο εδάφιο αναφέρει:
    «(β)Αποδεικτικό στοιχείο εγγραφής στο μητρώο του ΕΤΕΚ(=αντίστοιχο ΤΕΕ) για τρία (3) τουλάχιστο χρόνια ως Αρχιτέκτονας ή Πολιτικός Μηχανικός ή Μηχανολόγος Μηχανικός ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός για εγγραφή για κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες και για έξι (6) τουλάχιστο χρόνια για εγγραφή για κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.

    γιατί στην ΚΥΠΡΟ ο αντίστοιχος κανονισμός περιλαμβάνει ΜΟΝΟ Μηχανικούς ενώ στην Ελλάδα δίνει δικαίωμα και σε τεχνολόγους;

  • 28 Ιανουαρίου 2010, 08:16 | Θανάσης

    Ο «Διπλωματούχος Μηχ/κός» έγραψε:
    «Προς τους πτυχιούχους των ΤΕΙ, όποιος ξέρει τις εξισώσεις των Navier-Stokes, θα του δώσω το δίπλωμά μου.»
    Απάντηση Πτυχιούχου ΤΕΙ:
    Αγαπητέ Διπλωματούχε,
    πήγαινε σ΄ένα κτίριο να κάνεις Ενεργειακή Επιθεώρηση με τις εξισώσεις Navier-Stokes, εάν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ένα λέβητα συμπύκνωσης από έναν πειραγμένο (πχ με βγαλμένους στροβιλιστές), να καταχωρίσεις στο ΄Εντυπο τα τεχνικά χαρακτηριστικά ΚΜΚ που της έχουν βγάλει το ταμπελάκι,να ανοίξεις τον ηλεκτρικό πίνακα και να μετρήσεις άεργα, αρμονικές, πτώσεις τάσης. Να εξηγήσεις στον πελάτη σου λεπτομερώς τι χάνει και τι κερδίζει όταν έχει boiler συνδεδεμένο με σειρά με τον ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας,τι εστί δισδιάστατη ροή ενέργειας στην πράξη και πόσο του κοστίζει. Επίσης να του εξηγήσεις γιατί τα κοινά κουφώματα αλουμινίου που έβαλε πέρυσι και ακόμα δεν τα έχει εξωφλήσει, είναι απαράδεκτα σύμφωνα με το σχέδιο ΚΕΝΑΚ λόγω Uval. Εάν δεν καταλαβαίνει, τρίψε του στη μούρη τις εξισώσεις Navier-Stokes, του Euler, του Bolzmann και άλλων κορυφαίων επιστημόνων που στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ μόνο θεωρητική αξία έχουν.

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 23:54 | Μαρία Κ.

    Η τροποποίηση του νομοσχεδίου είναι πλέον επιβεβλημένη!!
    Δεν ειναι δυνατόν τόσοι επιστήμονες με προσόντα που καλύπτουν τις απαιτήσεις των ενεργειακών επιθεωρήσεων στα κτίρια όπως φυσικοί και μηχανικοί τεχνολογικής κατεύθυνσης με εξειδίκευση στον κτιριακό τομέα να αποκλείονται.
    Δεν είναι δυνατόν να μονοπωλείται κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας επαγγελματικός κλάδος…το μόνο που πέτυχε αυτό το νομοσχέδιο είναι να κάνει τους επιστήμονες να τσακώνονται μεταξύ τους και να διεκδικούν τα αυτονόητα…

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 23:47 | ΜΠΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Θεωρώ σημαντική αδικία το γεγονός να επιτραπεί η ενεργειακή επιθεώρηση λεβήτων-συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού από ειδικότητες επιστημόνων που δεν έχουν ποτέ διδαχθεί σχετικά με τα παραπάνω. Συγκεκριμένα οι αρχιτέκτονες μηχανικοι, οι πολιτικοί μηχανικοί,οι τοπογράφοι μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί καθώς και οι πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι δεν έχουν επαφή με μαθήματα σχετικά με: εναλλάκτες, τεχνικές φυσικών διεργασιών Ι και ΙΙ, θέρμανση-ψύξη κλιματισμό Ι και ΙΙ, μηχανική ρευστών Ι και ΙΙ (εκτός από τα βασικά ίσως), μετάδοση θερμότητας Ι και ΙΙ, θερμοδυναμική μιγμάτων, θερμοδυναμική καθαρών ουσιών, ηλιακή ενέργεια και ενεργειακή οικονομία, μεταλλογνωσία και άλλα κατασκευαστικά μαθήματα σχετικά με την κατασκευή μηχανημάτων θέρμανση – ψύξης (διεργασίες κοπής και επεξεργασίας μετάλλων, διεργασίες παραμόρφωσης κτλ).

    Τα παραπάνω μαθήματα είναι συνηθισμένα για έναν ενεργειακό μηχανολόγο μηχανικό και άγνωστα για τους παραπάνω συναδέλφους.

    Η γνώσεις ενός μηχανικού που επιθεωρεί ένα σύστημα πρέπει λογικά να είναι τουλάχιστον ίσες με αυτές του μελετητή και του επιβλέποντος. Πως γίνεται ο διενεργων τον έλεγχο να μην έχει τα προσόντα να μελετήσει και να επιβλέψει (είτε ως προς κατασκευή είτε ως προς τη λειτουργία) το σύστημα που επιθεωρεί;

    Σκεφτείτε λίγο λογικά. Παράδειγμα: Η υπεύθυνη δήλωση περί στατικής επάρκειας ενός κτιρίου επιτρέπεται να συντάσεται μόνο από πολιτικούς μηχανικούς. Ομοίως ενεργειακή επιθεώρηση θα έπρεπε να επιτρέπεται μόνο σε μηχανολόγους και άμεσα σχετιζόμενες ειδικότητες. Ποιο σχετικοί με την επιθεώρηση λέβητα και κλιματισμού είναι οι Χημικοί μηχανικοί παρά οι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι.

    Τέλος, σε αναφορά με αυτή τη διαρκή τριβή μεταξύ ΤΕΙ – Πολυτεχνείων, δεν είναι σωστό να ισοπεδώνουμε όλα τα πτυχία και το μόχθο όλων των ανθρώπων. Κάποιοι καλώς ή κακώς πέρασαν πολυτεχνείο κάποιοι άλλοι ΤΕΙ και από όλες τις σχολές υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα μηχανικών. Όμως όπως υπάρχει ο ΟΑΕΔ έτσι υπάρχει και το λύκειο. Όπως υπάρχει ο ηλεκτροτεχνίτης κατωτέρας τεχνικής σχολής έτσι υπάρχει και αυτός της μέσης τεχνικής σχολής, και αντίστοιχα αυτός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σημαντική διαφορά είναι ότι πολλοί πτυχιούχοι προήλθαν από ΤΕΛ/ΤΕΕ ενώ οι απόφοιτοι πολυτεχνείων από γενικό λύκειο ή Ενιαίο, γεγόνος που δείχνει ότι κάποιοι μόχθησαν να αποκτήσουν μια γενικότερη μόρφωση παρά μια εξειδίκευση και τελικά τα 5 έτη δεν είναι 4 συν ένα.

    Με εκτίμηση,
    Μπουτσίουκης Ανδρέας

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 21:26 | George

    Σήμερα στο μεταπτυχιακό Φυσικής Περιβάλλοντος του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ διδάχθηκα Φυσική Κτιρίων.
    Τόσα έτη σπουδων για ποιό λογο??? Για να μην μας αναγνωρίζονται τα προσόντα και να μας στερούνται τα επαγγελματικά εφόδια!!
    Μας κάνετε να ντρεπόμαστε για τη χώρα που ζουμε….

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | Συλλογος φοιτητων Φυσικου

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
    ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
    Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η
    πρόταση για υπουργική απόφαση για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης
    Κτιρίων. Σε αυτόν προβλέπεται η εισαγωγή του θεσμού των Ενεργειακών
    Επιθεωρητών. Για να αποκτήσει κάποιος αυτή την επαγγελματική ιδιότητα θα
    πρέπει να παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων και στην συνέχεια να δώσει
    γραπτές εξετάσεις. Δικαίωμα σε αυτές τις εξετάσεις έχουν όλοι οι μηχανικοί
    (ανεξερτήτως τίτλου!) και αρκετοί απόφοιτοι ΤΕΙ, αλλά όχι φυσικοί, που
    έχουν ένα πλήρες επιστημονικό υπόβαθρο για να παρακολουθήσουν και να
    κατανοήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, πληρέστερο ίσως απ’ ότι πολλοί απο
    τους έχοντες δικαίωμα στην εξέταση. Βεβαία στην πρώτο προσχέδιο της
    υπουργικής αποφάσης υπηρχέ σχετική δυνατότητα για τον κλάδο μας
    η οποία στην συνεχεία εξαφανίστηκε “μυστηριωδώς”.
    Υστέρα απο την μεθοδευμένη εδω και δεκαετίες εργασιακή απαξίωση των
    φυσικών από κυβερνήσεις και επιμελητήρια, την προκήρυξη συνεχώς
    λιγότερων θέσεων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την αντικατάσταση του
    δικαιώματος στην πρόσληψη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τον
    Γολγοθά του ΑΣΕΠ, την εκδίωξη απο το ΤΕΕ των κατόχων του Ρ/Η, φαίνεται
    να απορρίπτεται εκ νέου η δυνατότητα απόκτησης απο τους φυσικούς
    κάποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    Απαιτούμε:
    • την ένταξη μας στο Π.Δ/γμα για το Μητρώο Ενεργειακών
    Επιθεωρητών και το δικαιώμα μας σε ισοτιμη συμμετοχή μας
    στην διαδικασία.
    • Κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο του
    Φυσικού. Όχι στην απαξίωση της εργασιακής μας προοπτικής

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 20:19 | Λεωνίδας Μπέης

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

    Είναι θετικό που η Ελλάδα αποκτά σιγά – σιγά οικολογική συνείδηση και εναρμονίζεται (καθυστερημένα βέβαια) με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

    Όσον αφορά στα απαιτούμενα προσόντα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές θεωρώ θα πρέπει να επανεξεταστεί το κομμάτι του σχεδίου 1.ii) που αναφέρεται στην πενταετή εμπειρία του μηχανικού.

    Πως για παράδειγμα μπορεί κάποιος να αποδείξει πενταετή πείρα στον τομέα των ενεργειακών επιθεωρήσεων ή του ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων την στιγμή που τώρα ξεκινάει αυτή η διαδικασία;

    Θεωρώ ότι υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι οι οποίοι δίχως να έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια στο επάγγελμα, έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων και αρκετοί από αυτούς έχουν δημοσιεύσει επιστημονικά κείμενα σε διεθνή συνέδρια βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων (PLEA, PALENC κτλ). Κάποιοι από αυτούς έχουν βραβευτεί με βραβείο καλύτερης επιστημονικής δημοσίευσης. Το εύλογο ερώτημά μου είναι γιατί αυτή η ομάδα ανθρώπων στερείται της δυνατότητας εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών; Επίσης, γιατί κάποιος που έχει παρακολουθήσει με επιτυχία ένα συναφές μεταπτυχιακό πρόγραμμα υποχρεώνεται να παρακολουθήσει τις 60 ώρες μαθημάτων του ΤΕΕ; Τελικά, ένας ενεργειακός επιθεωρητής κτιρίων που θα έχει συμπληρώσει τα σεμινάρια, θα έχει περισσότερες γνώσεις από κάποιον με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με 1800 ώρες μαθημάτων και έρευνας;

    Η πρότασή μου λοιπόν είναι η εξής:

    Κάποιος με εξειδικευμένο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ, να θεωρείται αυτόματα ότι έχει πενταετή εμπειρία στο αντικείμενο και να μπορεί να δίνει απευθείας εξετάσεις για το σώμα των ενεργειακών επιθεωρητών κτιρίων.

    Με εκτίμηση,

    Λεωνίδας Μπέης
    Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
    MSc in Sustainable Environmental Design AA
    Architectural Association School of Architecture

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 18:49 | Παναγιώτης

    Κύριοι

    Το (ψευτο)επιχείρημα του 5ετούς κύκλου σπουδών των πολυτεχνικών σχολών σε σχέση με τα 4 έτη σπουδών των ΤΕΙ της χώρας μας είναι προκλητικό και αβάσιμο. Σήμερα, περισσότεροι από 30.000 διπλωματούχοι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ προέρχονται από χώρες του εξωτερικού και είναι απόφοιτοι 3ετούς ή 4ετούς κύκλου σπουδών. Τα παραπλανητικά αυτά επιχειρήματα χρησιμοποιούνται από καθοδηγούμενους πράκτορες του ΤΕΕ προς αποπροσανατολισμό καθώτι εσκεμμένα «ξεχνάνε» πως η χώρα μας ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεχνάνε επίσης ότι ως διπλωματούχοι μηχανικοί αναγνωρίζονται πλέον απόφοιτοι σχολών ισοτίμων με τα ΤΕΙ όπως τα Γερμανικά 3ετή πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνών (τέως Fachochschule).

    Η 5ετής εμπειρία είναι ταφόπλακα για κάθε πτυχιούχο μηχανικό ΤΕΙ και απαράδεκτη ως προϋπόθεση καθότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι μηχανικοί των ΤΕΙ με εξαιρετική και πολυετή εμπειρία πάνω στο θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων. Υπάρχει επίσης ολόκληρο τμήμα (Τμήμα ενεργειακής τεχνολογίας, ΤΕΙ Αθήνας) που ως αντικείμενο έχει την ενέργεια και της χρήσης της. Πως είναι δυνατόν ανώτατες σχολές (ΤΕΙ) με εξειδίκευση στο θέμα να αποκλείονται ?

    Σας θυμίζω επίσης πως βάση του Ν. 3579/2007 τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λειτουργούν ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και ΔΕΝ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ αλλά έχουν διαφορετικούς ρόλους. Τα μεν πολυτεχνεία προσανατολίζονται περισσότερο προς την προαγωγής της έρευνας τα δε ΤΕΙ προς την εφαρμογή. Κατά συνέπεια οι ενεργειακές επιθεωρήσεις και οι σχετικές εργασίες είναι καθαρά σε επίπεδο εφαρμοσμένης δραστηριότητας και όχι ερευνητικής και ως εκ τούτου τα ΤΕΙ είναι τα πλέον κατάλληλα για την άσκηση τέτοιων δραστηριοτήτων.

    Σας καλώ λοιπόν, να αποσύρετε το άρθρο 6 και να αντιμετωπίσετε τους πτυχιούχους μηχανικούς των ανωτάτων ΤΕΙ της χώρας μας ισότιμα και με τους ίδιους όρους που θα αντιμετωπίσετε τον οποιοδήποτε Έλληνα υπήκοο έρθει με πτυχίο ισοτίμων σχολών εξωτερικού.

    Τέλος σας εφιστώ την προσοχή στους, σε διατεταγμένη υπηρεσία, υπαλλήλους του ΤΕΕ που προσπαθούν να παραπλανήσουν και να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση.

    Με εκτίμηση
    Π.Σ.

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 17:52 | Θανάσης Λαζαρίδης

    >>από Ανήμπορος – — 26 Ιανουαρίου 2010 @ 13:04

    >> Τι ποιο δίκαιο από το παρακάτω:

    >> 1. Όλοι με επιστημονικό – τεχνολογικό υπόβαθρο συμμετέχουν σε αδιάβλητες εξετάσεις με γνωστή ύλη.
    >> 2. Κατόπιν οι επιτυχόντες παρακολουθούν την ουσιαστική σειρά σεμιναρίων σχεδιασμένη για επαγγελματίες.
    >> 3. και τότε μόνον βγαίνει η πρώτη φουρνιά επιθεωρητών.

    >> Με το τωρινό καθεστώς τα πράγματα θα εξελιχθούν ώς εξής:

    >> Η αγορά θα διαμορφωθεί από ανθρώπους … που έχουν ήδη στήσει την υποδομή για χειραγώγηση της αγοράς
    Οπότε εάν οι νέοι επιθεωρητές βγουν στην αγορά μετά από 1 χρόνο …θα γίνουν φθηνοί υπάλληλοι των παραπάνω εταιριών και όποιος αντέξει.

    >> Εάν η πολιτεία θέλει δίκαιο παιχνίδι δηλαδή νέες θέσεις εργασίας και σωστό επαγγελματισμό στον χώρο,…η αγορά να αφεθεί σε χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες.

    Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω!! Καιρός πια να ανοίξουν οι αγορές σε όλους όσους μπορούν και θέλουν, ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΙΑ!!! Η απαίτηση 5ετίας προϋπηρεσίας και η αποδοχή μόνο μηχανικών δημιουργεί τεχνητά άλλο ένα κλειστό επάγγελμα! Άλλωστε, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που κάνει μελέτες και επίβλεψη σπιτιών ή εγκαταστάσεων είναι πιο ειδικός σε θέματα ενεργειακής κατανάλωσης από κάποιον που έχοντας το θεωρητικό υπόβαθρο έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση;;

    Ακόμα, για να επιτύχει ουσιαστικά το σύστημα και να μη καταντήσει πάλι μια σφραγίδα χωρίς καμία ουσία, πρέπει να επανδρωθεί με ανθρώπους που θα αγαπήσουν τη δουλειά αυτή, και αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα ΔΕΝ είναι οι γνωστοί εργολάβοι-μελετητές που περιμένουν σαν τα κοράκια να βγάλουν ακόμα περισσότερα λεφτά από αυτά που ήδη έχουν!
    Σημειωτέον ότι είμαι κι εγώ Διπλ. Ηλ/γος μηχανικός, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω το άδικο!

    Με τιμή,

    Θ. Λαζαρίδης

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 17:33 | αννα παντου

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ,
    ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΕΧΟΥΝ
    ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ, ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΟ ΡΕΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ.
    1)ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ
    ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΩΝ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ Κ.Τ.Λ. ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
    ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ 4 ΧΡΟΝΩΝ,
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ,ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ,ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ,
    ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΠΟΥΔΩΝ?ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗ-
    ΣΕΤΕ,ΣΑΣ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΒΑΠΤΙΣΑΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΔΥΟ
    ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ,ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΔΑ-
    ΧΘΕΙ , ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,ΑΠΛΑ
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ
    ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
    ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΙΑ ΤΑ
    ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΙΚΟΙ.
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
    ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ
    ΦΟΡΕΑ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΕΕ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΠΑΝΤΑ !!!!!!!!!!!!!ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ….
    2)ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ,ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΑΠΛΩΣ
    ΚΑΝΩ.ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,ΝΟΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ
    ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΥΣΤΗΡΩΝ
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ
    ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ.
    ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ!!!!
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΠΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
    ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΤΣΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΔΙΚΗΣΕΤΕ.

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | Δημήτρης

    Κυρία Υπουργέ,

    Όσον αφορά την εμπειρία για την εγγραφή στα μητρώα ενεργειακών επιθεωρητών, θεωρώ πως είναι σημαντικό για τους νέους μηχανικούς να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα.
    Πιστεύω πως θα βοηθήσει τους νέους μηχανικούς να ξεκινήσουν την επαγγελματική δράση τους και επιπλέον, οι νέοι μηχανικοί είναι πιο εξειδικευμένοι και ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και εξοικονόμησης αυτής σε σχέση με τους παλαιότερους και πολύ περισσότερο με τους μεγαλύτερης ηλικίας μηχανικούς οι οποίοι δεν έχουν καμία εκπαίδευση (τριτοβάθμια κυρίως) επάνω σε αυτό τον τομέα.

    Ευχαριστώ πολύ,
    Δημήτρης

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 26/01/2010 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Ε.Κ.Π.Α.

    Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον αποκλεισμό των πτυχιούχων φυσικών από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών (Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων – Κανονιστικές Διατάξεις για Εφαρμογή του Ν. 3661/08).
    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, η νέα νομοθεσία και κατηγοριοποίηση των κτηρίων στοχεύει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων και όχι στη διαστασιολόγηση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού ή στον προσδιορισμό της εγκατεστημένης ισχύος φωτισμού. Κατά συνέπεια δε θίγονται επαγγελματικά δικαιώματα οποιασδήποτε ομάδας επαγγελματιών αλλά εισάγεται μια νέα κατηγορία μελετών που αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Η μελέτη «ενεργειακής απόδοσης κτηρίων» δεν εμπίπτει σε καμία από τις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες μελετών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) αλλά αποτελεί τυπικά και ουσιαστικά νέα κατηγορία μελέτης.
    Δικαίωμα υπογραφής στη νέα κατηγορία οφείλουν να έχουν όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και σε αυτούς αποδεδειγμένα πρέπει να περιλαμβάνονται οι Φυσικοί. Το τελευταίο προκύπτει τόσο από τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στον κύκλο σπουδών τους ήδη από το προπτυχιακό αλλά και στο μεταπτυχιακό επίπεδο, τα οποία καλύπτουν όλη τη γνώση υποβάθρου που αφορά το νέο Σχέδιο Νόμου, όσο και από τη χρήση λογισμικού σχετικού με τις απαιτήσεις του Σχεδίου Νόμου στα πλαίσια μαθημάτων και διπλωματικών εργασιών (λογισμικό υπολογισμών σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 13790, EN 15193, EN 15316). Επιπλέον, λόγω των γνώσεων και ικανοτήτων που έχουν αποκτήσει οι Φυσικοί από την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο, έχουν αναπτύξει μελετητική και ερευνητική δραστηριότητα, οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο επί σειρά ετών. Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι σύνηθες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέτοιου είδους μελέτες να συντάσσονται και υπογράφονται από κατόχους πτυχίου Φυσικής, με γνωστικό αντικείμενο τη Φυσική Κτηρίων.
    Δυστυχώς όμως, μετά τη μεθοδευμένη εδώ και δεκαετίες απαξίωση των Φυσικών, την προκήρυξη συνεχώς λιγότερων θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον γολγοθά του ΑΣΕΠ, την εκδίωξη από το ΤΕΕ των κατόχων του διπλώματος Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας, έρχεται το παρόν σχέδιο νόμου να αποκλείσει τους Φυσικούς από την απόκτηση άλλου ενός επαγγελματικού δικαιώματος, παρά το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνεται στο υπό δημοσίευση Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Φυσικών.
    Θεωρώντας απαράδεκτη τη στέρηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από έναν κλάδο που σχετίζεται άμεσα με το αντικείμενο σπουδών μας, απαιτούμε την ένταξή μας στο Προεδρικό Διάταγμα για το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών (κάτι το οποίο προβλεπόταν στο σχετικό προσχέδιο) και το δικαίωμα σύνταξης και υπογραφής μελετών ενεργειακής απόδοσης κτηρίων. Ταυτόχρονα προτείνουμε τη δημιουργία νέας κατηγορίας μελετών ενεργειακής απόδοσης κτηρίων.
    Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

    Ο Πρόεδρος
    Τα Μέλη

  • Προσόντα ενεργειακών επιθεωρητών
    Διερωτώμαι αν είναι νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ότι αφορά τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών.

    Ότι υπάρχει ανεργία στους μηχανικούς οι οποίοι πλήττονται πολύ, είναι δεδομένη. Ότι με βάση τα προσόντα έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται και οι φυσικοί, ας φρόντιζαν να έχουν δυνατό συνδικαλιστικό φορέα, τον έχουν. Άλλο όμως η πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας και άλλο η κοινωνική πολιτική και τα συντεχνιακά συμφέροντα. Αν και το παραπάνω όρθρο «βολεύει» δύο παιδιά μου δεν μπορώ να μην έχω τις ενστάσεις μου.

    Από τη στιγμή που ο ΚΕΝΑΚ «βλέπει» το κτίριο στατικά ελέω Ευρωπαϊκής οδηγίας και του νόμου 3661 και δημιουργεί τρεις κύριες άδειες ενεργειακών επιθεωρητών και δεν το προσεγγίζει το κτίριο σαν ένα φυσικο-τεχνικό σύστημα όπου κυρίαρχοι των επιθεωρήσεων επιβάλλεται να είναι οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανολόγοι μηχανικοί όπως και οι μηχανικοί και φυσικοί με αποδειγμένη εμπειρία στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και οι αρχιτέκτονες ως μελετητές, θωρακισμένοι με ισχύ αντίστοιχη ενός καπετάνιου πλοίου ή ενός κυβερνήτη αεροσκάφους, τα πράγματα περιπλέκονται ειδικά στους επιθεωρητές λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης κτιρίου και στους επιθεωρητές εγκαταστάσεων κλιματισμού κτιρίου.

    Επιθεωρητές θα γίνουν μηχανικοί όπου το μηχανοστάσιο το γνωρίζουν μόνο από τη βιβλιογραφία. Τι άραγε επιθεώρηση θα κάνουν ;, διερωτώμαι. Βεβαία προστατεύονται από τις γενικές οδηγίες των άρθρων του ΚΕΝΑΚ που τυπικά θα εφαρμόσουν το κανονισμό, ουσιαστικά όμως δεν θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

    Σήμερα υπάρχει σχετική νομοθεσία που καλύπτει απόλυτα την απόδοση των μονάδων θέρμανσης του κτιρίου. Στις εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού πέραν των θεωρητικών γνώσεων που θεωρούνται αυτονόητες να κατέχουν οι ενασχολούμενοι με τις ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου, πιο σημαντική ρόλο έχει η πράξη.

    Πόσοι εν δυνάμει επιθεωρητές κατά ΚΕΝΑΚ γνωρίζουν τη συμβατότητα του καυστήρα με το λέβητα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης ενέργειας, σε ότι αφορά α)το καύσιμο (αέριο-πετρέλαιο) β)τη θλίψη του καυστήρα και την αντίθλιψη του λέβητα και σε σχέση και με τον ελκυσμό της καπνοδόχου ; μην κοιτάξετε εγχειρίδια ούτε βιβλιογραφίες δεν θα βρείτε τίποτα. Τις πληροφορίες αυτές θα τις βρείτε μόνο στου συντηρητές καυστήρων και στην εμπειρία που χρόνια κατέχουν. Βλέπεται η εμπειρία ούτε σπουδάζεται ούτε εξαγοράζεται. Ανάλογες πληροφορίες με την ειδικότητα τους έχουν και οι ψυκτικοί.

    Αλήθεια σε κανένα όρθρο δεν μνημονεύονται οι δυο παραπάνω ειδικότητες συντηρητών καυστήρων και ψυκτικών, λες και δεν υπάρχουν. Όμως χωρίς αυτούς, εξοικονόμηση θερμικής και ψυκτικής ενέργειας δεν θα υπάρξει σε επίπεδο μονάδων. Εδώ φέρουν μεγάλη ευθύνη και τα αντίστοιχα σωμάτια των τεχνιτών. Όταν τους κουμπώσει η ανεργία, τότε θα ξεκινήσουν και τις διαμαρτυρίες των.

    Όταν την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή λεβητοστασίων τη διεκδικούν όλες οι ειδικότητες των μηχανικών, τότε οι πρώτοι που δικαιούνται την αδεία αυτή είναι οι συντηρητές καυστήρων, με την σχετική επιμόρφωση αυτών, όπως άλλωστε θα έχουν και οι μηχανικοί.

    Πρόταση από τη στιγμή που περάσει ως έχει το όρθρο.
    Οι επιθεωρητές σε κάθε επιθεώρηση λεβητοστασίου-ψυχροστασίου να υποστηρίζονται αποδειγμένα και από τις αντίστοιχες ειδικότητες των τεχνιτών. Το κόστος δεν αυξάνεται από τη στιγμή που ο επιθεωρητής θα ελαχιστοποιήσει την εργασία του.
    Παράλληλα να δημιουργηθεί ένα δευτεροβάθμιο ενεργειακό σωματείο όπου μέλη αυτού να είναι όλοι οι ενεργειακοί κλάδοι των μηχανικών και τεχνιτών. Μέσω του σωματίου το οποίο θα λειτουργεί ως συγκοινωνούντα δοχεία τα οφέλη θα είναι και στο κλάδο των μηχανικών αλλά και των τεχνιτών.

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 08:33 | lambros sempsis

    Ενημερωτικό δελτίο ΤΕΕ, ΤΕΥΧΟΣ 2569, 25/01/2010.
    Τα πράγματα εχουν παρει γραμμή..

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 01:17 | Γιωργος

    Αντι να συνεργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις για το πως κάθε Μηχανικός (και εννοώ απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ) θα πληρεί τις προυποθέσεις και θα εχει τα απαιτούμενα προσόντα (εκπαίδευση) ωστε να κάνει σωστά την επιθεώρηση και να δώσουμε μια γροθιά στο ίδιο μας το Κράτος που προσπαθεί να διακρίνει τους πολίτες του σε Θεούς ( Δ.Μηχ)και σε κοινούς Θνητούς (Πτ.Μηχ) καθόμαστε σαν τα κοκόρια και μαλώνουμε οι μεν Διπλωματούχοι Μηχανικοι με τους δε Πτυχιούχους Μηχανικους.
    Έχω ένα να σας πω υπολογίζεται οτι τα σπίτια κάτω των 1000 τετραγωνικών ειναι 15.000.000 σ’όλη την Ελλαδα.Επομένως κρατήστε την όρεξη σας γι’αυτα
    Φιλικά
    Γιώργος
    Διπωματούχος Μηχανικός

  • 27 Ιανουαρίου 2010, 00:48 | ΔΗΜΗΤΡΑ Μ.

    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ & αξιότιμοι συνάδελφοι,

    για αρχή θα ήθελα να τονίσω ότι η συμμετοχή των μηχανικών σε αυτή τη διαβούλευση είναι απογοητευτική…200 σχόλια όταν η κοινότητα των μηχανικών απαρτίζεται απο μερικές χιλιάδες μέλη…τα περισσότερα σχόλια προέρχονται κυρίως από συναδέλφους απο τα ΤΕΙ και απο νέους μηχανικούς…που είναι οι παλιοί και έμπειροι μηχανικοί να αντιδράσουν και να «νουθετήσουν» το υπουργείο όταν συντελούνται κατάφωρες αδικίες κατά των νέων μηχανικών και ισοπεδωτικές υπεραπλουστεύσεις μεταξύ διακριτών γνωστικών πεδίων της μηχανικής?

    Αντιλαμβάνομαι ότι εν περίοδο κρίσης, το μέτρο της ενεργειακής επιθεώρησης αποτελεί μία ανάσα για τον κλαδό (ιδιαίτερα σε μια εποχή που η οικοδομή φυτοζωεί) – αν και δε θα έπρεπε να εκλάβουμε τις ενεργειακές επιθεωρήσεις ως μία ευκαιρία να βγάλουμε μερικά ευρώ παραπάνω – με επιβάρυνση της τσέπης των απλών ιδιωτών, αλλα να τις αντιμετωπίσουμε σαν μια σοβαρή τεχνική μελέτη που πρέπει να συνταχθεί από ανθρώπους με γνώση και όρεξη για «σωστή» δουλειά.

    Αφήνοντας τις εισαγωγές θέλω και εγώ να διαμαρτηρηθώ για την αδικία που συντελείται και σε αυτήν την περίπτωση εις βάρος των νέων μηχανικών – τη στιγμή που τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στον κλάδο απαντώνται στους νέους μηχανικούς. Όταν μετά από χρόνια προστίμων που επιβάλλονται στην Ελλάδα για τη μη εφαρμογή του μέτρου της Ενεργειακής Επιθεώρησης και την πλήρη έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής, πως είναι δυνατό να ζητείται απο έναν νέο μηχανικο να έχει 5ετη προυπηρεσία σε θέματα σχεδιασμού κτιρίων, συστημάτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κτιρίων, ενεργειακού σχεδιασμού κτιρίων, ελέγχων ενεργειακών εγκαταστάσεων, καθώς και ενεργειακών επιθεωρήσεων? Πόσοι έιναι οι συνάδελφοι που διαθέτουν αποδεδειγμενη εμπειρία στους παραπάνω τομείς που θεωρούνται «νέοι» για τα δεδομένα της Ελλάδας?

    Ας δεχτώ οτι μπορεί να υπάρχουν έμπειροι συνάδελφοι στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα… Παραδέχομαι την απειρία μου και δηλώνω τη θέληση μου να συμμετέχω και σε σεμινάρια και σε οποιαδήποτε άλλη επιμόρφωση (δυστυχώς με επιβάρυνση μου, για να καταγγείλω και το απαράδεκτα υπερβολικό κόστος που καλούμαι να καλύψω από την τσέπη μου) για να μπορέσω να εκπονήσω μία σωστή τεχνική μελέτη έστω και Α’ τάξης…Ως διπλωματούχος πλην «νέα» μηχανικός δέχομαι αρχικά να εκπονώ μελέτες Α’ τάξης και να αναβαθμιστώ αργότερα, αφού αποκτήσω τη σχετική εμπειρία, σε Β’ τάξη.

    Ως προς τη διαμαρτυρία των συναδέλφων απο τα ΤΕΙ που έχουν αναγάγει σε μείζων θέμα τον αποκλεισμό τους από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις Β’ τάξης (δικαίωμα που ουσιαστικά τους παρέχεται μετά την 5ετία)θα ήθελα να σχολιάσω ότι το θεμά της διάκρισης ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει βαθύτερες ρίζες και απαιτεί αναδόμηση όλου του εκπαιδευτικου συστήματος και δεν κακίζω τους συναδέλφους που ίσως έχουν κάποια δίκια… αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει κάποια διαφοροποίηση γι αυτούς που επενδυσαν περισσότερο και σε χρόνο (λόγω της 5ετούς διάρκειας) και σε χρήμα (γιατί αναγκάστηκαν να φοιτήσουν σε πολυτεχνείο άλλης πόλης, ενώ θα μπορούσαν να σπουδάσουν στο ΤΕΙ της πόλης τους)? Το επίπεδο σπουδών δε θα το θίξω…Αν δεν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, τότε πρόκειται για πλήρη απαξίωση των πολυτεχνείων και του επίπεδου σπουδών που αυτά παρέχουν

    Όσον αφορά στις ειδικότητες των μηχανικών που μπορούν να συμμετέχουν στο μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, η παραμικρή έλλειψη διαφοροποίησης ανάμεσα στα γνωστικά αντικείμενα των μηχανικών είναι αν μη τι άλλο ισοπεδωτική. Η μελέτη ενεργειακής επιθεώρησης είναι μια τεχνική μελέτη που οφείλει να γίνεται απο άτομα που κατεχουν το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο (ηλεκτρομηχανολογικό-αρχιτεκτονικό). Τα οποιαδήποτε σεμινάρια μπορούν να αποτελέσουν επιμόρφωση/εξειδίκευση σε μηχανικούς που ήδη έχουν σπουδάσει σε βάθος τους κλάδους της μηχανικής που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Για τη συμμετοχή στο μητρώο πρέπει να υπάρχει συνάφεια σπουδών που να δηλώνεται με τον τίτλο σπουδών ή τον τίτλο μεταπτυχιακού (και τα σχετικά μαθήματα).

    Τέλος, σχετικά με τη διεξαγωγή σεμιναρίων απο το ΤΕΕ, θεωρώ αδύνατο το ΤΕΕ να μπορέσει να εξυπηρετήσει των τεράστιο όγκο μηχανικών που θα αναζητήσουν (υποχρεωτικά η μή αυτη την περεταίρω επιμόρφωση). Αναφέρω προσωπικά ότι έχω καταθέσει αίτηση στο ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ από 11/2008 για την παρακολούθηση των σχετικών σεμιναρίων και δεν έχω ειδοποιηθεί ακόμα. Τα σεμινάρια πρέπει να διεξαχθούν και από άλλους πιστοποιημένους φορείς για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των συμμετεχόντων με πιο προσιτό κόστος, για να μην πω να επιδοτηθούν και γίνω γραφική.

    Ολοκληρώνοντας, θέλω να σχολιάσω το ακόλουθο που αναφέρεται μέσα στο Προεδρικό Διάταγμα
    «Για την άμεση εφαρμογή του θεσμού των Ενεργειακών Επιθεωρητών θα χορηγηθούν προσωρινές άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών (χωρίς τη διαδικασία της κατάρτισης και των εξετάσεων)» ….

    Κυρία Υπουργέ, σας παρακαλώ, μην ακυρώνετε το μέτρο της Ενεργειακής Επιθεώρησης, την παρούσα δημόσια διαβούλευση και μην υποτιμάτε την νοημοσύνη και την προσπάθεια χιλιάδων μηχανικών που έχουν όρεξη να εργαστούν για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα ήδη οφελειμένων … Η παραπάνω αοριστολογία, μόνο σε ρουσφέτι και εξυπηρέτηση «γνωστών» μπορεί να παραπέμπει

    Ελπίζω όσα παρέθεσα να διαβαστούν και από τους αρμόδιους υπευθύνουσ και από τους συναδέλφους μηχανικούς

    ΔΗΜΗΤΡΑ Μ.
    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 23:34 | Ν.Γ.

    Όσοι αναρωτιουνται για τους φυσικους,ας κοιταξουν το έργο, τις συνεργασίες και τις διακρίσεις τοσο στην Ελλάδα οσο και διεθνως της Ομάδας Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος του τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα γνωρίζουν , οι υπόλοιποι ας ψάξουν λίγο..

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 23:36 | Διονύσης Γαλάνης

    Πενταετής εμπειρία σε θέματα ενεργειακών επιθεωρήσεων!!!
    Αν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο, μάλλον θα πρέπει να κάνουμε εισαγωγή Μηχανικών είτε από τη Γερμανία, είτε από κάποια σκανδιναβική χώρα!!!
    Μήπως δεν έχει σκόπο άλλη μια κυβέρνηση να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για ενεργειακή επιθεώρηση?
    Ποιοί νέοι Μηχανικοί??? Ούτε οι παλαιότεροι δεν θα πληρούν αυτό το κριτήριο.

    Ευχαριστώ.

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 21:09 | Νυχταράκης Δημήτρης

    Αξιότιμη Κα Υπουργέ,

    Ανεξάρτητα από την απαίτηση διαπίστευσης του ΤΕΕ από τον ΕΣΥΔ με σκοπό την εκπόνηση εξειδικευμένων σεμιναρίων και εξετάσεων για την πιστοποίηση Ενεργειακών Επιθεωρητών, απαιτείται να ληφθούν σχετικά μέτρα για τη διασφάλιση όσων έχουν εκπονήσει εξειδικευμένα σεμινάρια Ενεργειακής Επιθεώρησης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, από φορείς που είναι διαπιστευμένοι από το ΕΣΥΔ.
    Η διασφάλιση της αδιαβλητότητας των διαδικασιών επιμόρφωσης και πιστοποίησης των Ενεργειακών Επιθεωρητών αποτελεί μονόδρομο για την επιτυχή εφαρμογή του Νόμου στην Ελλάδα καθώς και για την εναρμόνιση μας (επιτέλους) με την υπόλοιπη Ευρώπη στο συγκεκριμένο τομέα.

    Με Εκτίμηση

    Δημήτρης Νυχταράκης
    Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 17:27 | Ελένη

    Αξιότιμη κ.Υπουργέ

    Θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρεσκειά μου σχετικά τη δυνατότητα εγγραφής των Φυσικών στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και συγκέκριμένα των κατόχων ΜΔΕ Φυσικής Περιβάλλοντος.Είναι απαράδεκτο οι επιστήμονες Φυσικοί να είναι αποκλεισμένοι από αυτή τη διαδικασία από τη στιγμή που έχουν διδαχθεί φυσική κτιρίων και έχουν εκπονήσει εργασίες πάνω στην ενεργειακή αποδοσή κτιρίων.
    Είναι άδικη παράλογη και ανεπίτρεπτη η στέρηση των επαγγελμάτικών δικαιωμάτων τών μεταπτυχιακών Φυσικών.
    Τέτοιες ενέργειες αχρηστεύουν τα διπλώματα μας…

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 15:18 | Ζ.ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Κυρία υπουργέ

    Τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα τις καταχώρισα σε προηγούμενο άρθρο.

    Παρακολουθώντας καθημερινά της απόψεις, που διατυπώθηκαν έχω την ανάγκη να επισημάνω ότι:

    α) Σας καλώ να διαβάσετε με προσοχή και συγκριτικά
    τον τρόπο έκφρασης, το βάθος σκέψης και τα επιχειρήματα τον επιστημόνων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Οι συνάδελφοί μου ΑΤΕΙ, τοποθετηθήκαν χωρίς χαρακτηρισμούς και με επιχειρήματα σε αντίφαση με το αυταρχικό τρόπο κάποιων συναδέλφων των ΑΕΙ.
    Δεν αναφέρομαι στις απόψεις κάποιου που έγραψε με το παρατσούκλι‘’ ΒΑΣΙΛΗΣ –‘’, είμαι σίγουρος ότι ο τρόπος αυτού του ΕπΙσΤηΜοΝα θα προκάλεσε αποτροπιασμό στην πλειοψηφία των συναδέλφων ΑΕΙ. Απορώ πώς ο διαχειριστής επέτρεπε να δημοσιευτούν αυτά που γράφει… δεν τον λυπήθηκε ….

    β) Μετά την τοποθέτηση όλων των εμπλεκομένων, το περίφημο ΤΕΕ γιατί δεν τοποθετήθηκε δημοσίως. Είναι άλλη μια φορά από ψιλά και σφυρίζει αδιάφορα?
    Έχει συμφωνηθεί το θέμα εκ των προτέρων ή ετοιμάζετε ξανά για την γνωστή διαδικασία τον δικαστηρίων?

    γ) Το ΤΕΕ επιδιώκει αντιπαράθεση των συναδέλφων ΑΕΙ – ΑΤΕΙ. Γιατί? Οι συνάδελφοι ΑΕΙ που συνεργαζόμαστε καθημερινά ουδέποτε τοποθετούνται απέναντί μας. Το ΤΕΕ τελικά ποιον εκφράζει?

    Προσωπικά είμαι περήφανος που σπούδασα Μηχανικός ΑΤΕΙ και με έκαναν ακόμα ποιο περήφανο η παρουσία των συναδέλφων μου.

    Πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η λογική.

    Ευχαριστώ

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 15:13 | GEORGE

    Είμαι διπλωματούχος Μηχανικός Διαχείρισης Ενεργειακών πόρων του πανεπιστημίου δυτικής μακεδονίας το οποιο μετονομάτηκε σε τμήμα μηχανικων μηχανολόγων τον απρίλιο του 2009,μέλος του Τ.Ε.Ε από το 2008
    άνεργος, και έχω παρακολουθήσει σεμινάρια ενεργειακής απόδοσης κτιριων.
    Με την προυπόθεση της 5ετιας γαι τους επιθεωρητές μας καταδικάζεται στην ανεργία προς όφελος των μεγαλομηχανικών και των εταιρειών οι οποιοι για να προσλάβουν έναν νεο μηχανικό πρώτα ζητάνε πιστοποιητικό εμπερίας και μετά ζητάνε το δίπλωμα .
    Καταργήστε την 5ετία γιατι η ανεργία μας εχει απελπίσει μηχανικός και δουλεύω ανασφάλιστος σε καφετερία το καταλαβαίνετεεεεεεεεεεεεεεεεεε
    ΕΛΕΟΣ ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

  • ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΡΕΜΑΛΗΣ Διπλ. ΧΜ ΕΜΠ.
    Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ. π.Μέλος ΔΕ ΤΕΕ.
    Εκπρόσωπος της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
    ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ.

    Πρός :
    κ. Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργό ΠΕΚΑ

    Aθήνα 26.01.2010

    ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
    (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΟΥ ΣΧ. ΚΕΝΑΚ)

    Δεδομένου ότι η ΚΙΝΗΣΗ μας έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα αναλαμβάνουμε την ευθύνη να υποβάλλουμε προτάσεις και δεν αρκούμαστε μόνον σε διαπιστώσεις.

    Ουδείς εχέφρων μπορεί να ισχυρισθεί ότι οι ρυθμίσεις των ν.4663/30 και ν.6422/34 για την άσκηση του επαγγέλματος ορισμένων βασικών ειδικοτήτων διπλ. μηχανικών, μπορεί να έχουν αξία και ισχύ στις σημερινές συνθήκες. Αναγνωρίζεται ότι ο ακαδημαϊκός τίτλος δεν επαρκεί για απ’ ευθείας πρόσβαση σε δραστηριότητες, που συνδέονται με την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος. Το τετράπτυχο ακαδημαϊκά προσόντα από αξιολογημένες σχολές, πρακτική άσκηση, πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων από διαπιστευμένους φορείς και τήρηση της επαγγελματικής δεοντολογίας αποτελεί μία εφαρμοζόμενη διεθνώς διαδικασία, για τη χορήγηση τίτλων ή αδειών σε ιδιώτες, που αναλαμβάνουν δραστηριότητες σχετικές με το Δημόσιο όφελος. Και βέβαια όλα ταύτα σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, που πρέπει να προβαίνει σε νομοθετικές ρυθμίσεις με σεβασμό στο Σύνταγμα και στα ανθρώπινα δικαιώματα και με γνώμονα την αποφυγή αναιτιολόγητων αποκλεισμών και διακρίσεων.

    Δεδομένης της αναρχίας από την οποία χαρακτηρίζεται η χώρα στο θέμα των «επαγγελματικών δικαιωμάτων», κατανοούμε τις αντιδράσεις στο σχ. Π.Δ. «Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών». Για να δοθούν λύσεις επιβάλλεται θεμελίωση τους σε βασικές αρχές και προς την κατεύθυνση αυτή υποβάλλουμε τις προτάσεις μας :

    1.0.Η χορήγηση πιστοποιητικού διά μέσου εξετάσεων είναι ορθό μέτρο. Όμως απαιτείται προσδιορισμός του περιεχομένου, πάνω στο οποίο θα δίνονται οι εξετάσεις και κατά τη γνώμη μας πρέπει να διαρθρώνεται στους άξονες :
    α. Βασικές αρχές Ισοζυγίων Μάζας – Ενέργειας και των γνωστικών εφοδίων για την εκπόνηση τους.
    β. Λειτουργικά χαρακτηριστικά βασικού εξοπλισμού εγκαταστάσεων κτιρίων και ΑΠΕ. Οργανα μέτρησης.
    γ. Εφαρμογές δομικών υλικών στη θερμομόνωση των κτιρίων.
    δ. ΚΕΝΑΚ και ιδιαίτερα διαχείριση των Ευρωπαϊκών προτύπων στα οποία αναφέρεται.
    Περαιτέρω εξειδίκευση των ανωτέρω είναι ευπρόσδεκτη και παραπομπές σε σχετική βιβλιογραφία είναι διαθέσιμες.

    2.0.Οι άδειες των Ενεργειακών Επιθεωρητών μπορούν να διαβαθμιστούν σε κατηγορίες, με κριτήρια το αντικείμενο των επιθεωρήσεων και την αντίστοιχη δυσκολία των εξετάσεων.
    Προτείνεται η ακόλουθη διάκριση των αδειών σύμφωνα και με το γράμμα του ν.3661/08.
    • Γενική άδεια κτιρίου κάθε χρήσης με σκοπό την πιστοποίηση του (Αδεια Α).
    • Αδεια επιθεωρητή λεβήτων και κλιματισμού (Αδεια Β).

    3.0.Η πρόσβαση στις εξετάσεις πρέπει να είναι ελεύθερη για διπλ. μηχανικούς και πτυχιούχους ΑΤΕΙ, εφόσον οι επίσημες και αναγνωρισμένες βεβαιώσεις των προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών τους, επιβεβαιώνουν επάρκεια στα περιεχόμενα των εξετάσεων ως άνω παρ. 1α, 1β και 1γ. Η επάρκεια εκφρασμένη σε διάρκεια εκπαίδευσης στα αντίστοιχα περιεχόμενα – γνωστικά αντικείμενα, μπορεί να προσδιορίζεται από επίσημο φορέα όπως π.χ. είναι το ΕΜΠ. Το ΚΑΠΕ θα μπορούσε επίσης να είναι φορέας προσδιορισμού. Οι «ψηφίδες μάθησης» κατά το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων υποδεικνύουν επίσης τρόπο προσδιορισμού ακαδημαϊκών προσόντων.
    Με βάση τα ανωτέρω προτείνεται :
    α. Προκειμένου για άδεια Α η πρόσβαση στις εξετάσεις είναι ελεύθερη, εφόσον εναλλακτικά :
    (1) Επιβεβαιώνεται επάρκεια στα περιεχόμενα ως άνω παρ. 1(α), 1(β) και 1(γ) και έχει παρέλθει έτος από την αποφοίτηση του ενδιαφερομένου.
    (2) Επιβεβαιώνεται επάρκεια σε δύο τουλάχιστον εκ των περιεχομένων ως άνω παρ. 1(α) ή 1(β) ή 1(γ) και επί πλέον ο ενδιαφερόμενος έχει ασχοληθεί τουλάχιστον επί διετία σε μελέτες ή επιβλέψεις ή σε κατασκευές έργων ή σε επιβλέψεις λειτουργίας ή συντήρησης, εγκαταστάσεων των τεχνικών ή κτιριακών ή βιομηχανικών έργων. Προς τούτο υποβάλλεται αρμοδίως σχετικό βιογραφικό σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο.
    β. Προκειμένου για άδεια Β η πρόσβαση στις εξετάσεις είναι ελεύθερη, εφόσον εναλλακτικά :
    (1) Επιβεβαιώνεται επάρκεια στα περιεχόμενα ως άνω παρ. 1(α) και 1(β) και έχει παρέλθει έτος από την αποφοίτηση του ενδιαφερομένου.
    (2) Επιβεβαιώνεται επάρκεια σε ένα τουλάχιστον εκ των ως άνω παρ. 1(α) ή 1(β) και επί πλέον ο ενδιαφερόμενος έχει ασχοληθεί τουλάχιστον επί διετία σε μελέτες ή επιβλέψεις ή σε κατασκευές εγκαταστάσεων των τεχνικών ή κτιριακών ή βιομηχανικών έργων. Προς τούτο υποβάλλεται αρμοδίως σχετικό βιογραφικό σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο.

    4.0.Η πρόσβαση στις εξετάσεις πρέπει να επιτρέπεται σε διπλ. και πτυχιούχους μηχανικούς και επιστήμονες θετικής κατεύθυνσης μετά την ολοκλήρωση εκπαιδευτικού προγράμματος, που πρέπει να εγκρίνεται από Δημόσια Αρχή και να παρέχεται από διαπιστευμένους προς τούτο φορείς. Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος και πρακτική άσκηση και η επάρκεια του πρέπει να είναι συμβατή με τα αναφερθέντα στις προηγούμενες παραγράφους. Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια του πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 60 ωρών. Η διαφοροποίηση του προγράμματος για τους επιθεωρητές Α και Β μπορεί να βασίζεται στη διαφοροποίηση της διάρκειας και του περιεχομένου του θεωρητικού και πρακτικού μέρους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ορθή διαχείριση των Ευρωπαϊκών προτύπων που μνημονεύονται στο σχ. ΚΕΝΑΚ δεν είναι απλή διαδικασία και δεν μπορεί να παραπέμπεται σε οποιοδήποτε λογισμικό. Η σε βάθος κατανόηση της φυσικής των πραγμάτων, θα αποτελεί πάντα κύριο παράγοντα για την αποτελεσματική ενασχόληση σε τομείς της μηχανικής.

    5.0.Η ευθύνη διενέργειας των εξετάσεων είναι σκόπιμο να ανήκει στο ΤΕΕ λόγω της υποδομής, που διαθέττει. Λόγω όμως των γνωστών και αιτιολογημένων επιφυλάξεων και αντιδράσεων που υπάρχουν, θεωρούμε σκόπιμη στις σημερινές συνθήκες, τη δημιουργία Γραμματείας Εξετάσεων στους κόλπους του με τη συμμετοχή :
    • Εκπροσώπων όλων των ενδιαφερομένων βασικών ειδικοτήτων-μελών του.
    • Δύο εκπροσώπων των πτυχιούχων ΑΤΕΙ.
    • Εκπρόσωπο της Διοίκησης (ΥΠΕΚΑ).
    Πιστεύουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με τη σημερινή αντιπαλότητα αποφοίτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Η τεχνική ιεραρχία επιβάλλει την αναγνώριση του ρόλου του ΤΕΕ με σύγχρονη αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του, στο οποίο κατά τη γνώμη μας πρέπει να συμμετέχουν και οι ΑΤΕΙ.

    6.0.Ο έλεγχος της επαγγελματικής δεοντολογίας κατά την άσκηση των καθηκόντων των Ενεργειακών Επιθεωρητών συμφωνούμε στις σημερινές συνθήκες να γίνεται από την Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ του ΥΠΕΚΑ.

    7.0.Είναι προφανές ότι Ενεργειακοί Επιθεωρητές πιστοποιημένοι σε χώρα μέλος της Ε.Ε. πρέπει να θεωρούνται πιστοποιημένοι και στη χώρα μας, χωρίς περιορισμούς.

    8.0.Για την μεταβατική περίοδο είναι φανερό ότι το θέμα είναι δύσκολο αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις βασισμένες επίσης σε βασικές αρχές και στον ορθολογισμό, όπως :
    • Διπλ. και πτυχιούχοι μηχανικοί με επάρκεια γνωστικού αντικειμένου κατά τα αναφερθέντα στις ως άνω παρ. 1.0 και 3.0, έχουν κατ’ αρχήν τα ακαδημαϊκά προσόντα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ως ενεργειακοί επιθεωρητές.
    • Για την περίπτωση απαιτείται μεγαλύτερη εμπειρία.
    • Εφόσον κριθούν κατάλληλοι ως ενεργειακοί επιθεωρητές, η επανάκριση τους στερείται ορθολογισμού. Περιπτώσεις αστοχιών ή καταγγελιών πρέπει να αντιμετωπίζονται αυστηρά με βάση τον κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας.

    Με βάση τις ανωτέρω αρχές και για τη μεταβατική περίοδο προτείνουμε :
    • Κάθε ενδιαφερόμενος διπλ. ή πτυχιούχος μηχανικός με γνωστικό αντικείμενο σε δύο τουλάχιστον τομείς εκ των οριζομένων στις ως άνω παρ. 1α, 1β και 1γ και με πενταετή τουλάχιστον απασχόληση σε μελέτες ή επιβλέψεις ή κατασκευές τεχνικών ή κτιριακών ή βιομηχανικών έργων, ή σε θέσεις επίβλεψης της λειτουργίας ή/και συντήρησης των εγκαταστάσεων τους, μπορεί να υποβάλλει αρμοδίως αίτηση για την απόκτηση άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή Α ή Β, συνοδευόμενη από το βιογραφικό του, συντεταγμένο κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
    • Ως αρμόδια αρχή για τη χορήγηση Α ή Β μπορεί να οριστεί Γραμματεία του ΤΕΕ με εκπροσωπήσεις όπως ήδη αναφέρθηκαν στην ως άνω παρ. 5.0. Προφανώς μπορεί να συζητηθεί και άλλη αρχή εφόσον διαθέττει κατάλληλη υποδομή.
    • Η αίτηση του ενδιαφερόμενου πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση ότι έχει κατανοήσει και μπορεί να διαχειρισθεί με επάρκεια τα πρότυπα που περιλαμβάνονται στο σχ. ΚΕΝΑΚ και όσα άλλα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μ’ αυτά. Επίσης ότι αποδέχεται την κρίση ενώπιον αρμόδιας επιτροπής για την απόδειξη της επάρκειας.
    • Οι κατέχοντες πτυχίο ενεργειακού μελετητή του Μητρώου Μελετητών Δ.Ε. λαμβάνουν αυτοδίκαια την Αδεια Β.
    • Πρέπει να θεωρείται ως πρόσθεττο προσόν η γνωμοδότηση των επαγγελματικών φορέων των ενδιαφερομένων για την καταλληλότητα τους. Θεωρούμε ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και η εμπιστοσύνη στους φορείς των μηχανικών, αποτελούν προϋποθέσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και για την αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους τους.
    • Οσοι διπλ. ή πτυχιούχοι μηχανικοί αναλάβουν καθήκοντα ενεργειακού επιθεωρητή, πρέπει να ασφαλίζονται έναντι επαγγελματικής ευθύνης.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ως άνω προτάσεις εξυπηρετούν την ανεύρεση λύσεων σε θέματα που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα και τροχοπεδούν την ανάπτυξη της. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε τον αντίλογο και δεν διεκδικούμε το αλάθητο.

    Κων/νος Κρεμαλής

  • ΠΡΟΣ : κα Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
    Κοινοποίηση:
    Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου
    Υπουργό Επικρατείας, κ. Χρ. Παμπούκη
    Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κα Μαργαρίτα Καραβασίλη

    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τους «Ενεργειακούς Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού» θα θέλαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ορισμένα θέματα που ενδιαφέρουν κυρίως εκπαιδευτικούς φορείς και ιδρύματα.
    Σύμφωνα με το Άρθρο 6 – Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών –έχει ανατεθεί στο ΤΕΕ η εκπαίδευση και συγχρόνως η πιστοποίηση ενεργειακών επιθεωρητών. Aυτό θεωρούμε ότι δεν είναι δεοντολογικό ένας φορέας, όπως το ΤΕΕ, να αποτελεί ταυτόχρονα φορέα ελέγχου και απονομής των επαγγελματικών δικαιωμάτων και φορέα εκπαίδευσης. Oπως είναι γνωστό το ΤΕΕ δεν αποτελεί ούτε φορέα εκπαίδευσης, ούτε φορέα πιστοποίησης. Δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή (εργαστηριακές εγκαταστάσεις και εργαστήρια που απαιτούνται) για να υποστηρίξει τέτοιου μεγέθους εκπαιδεύσεις/καταρτίσεις και πιστοποιήσεις επιστημονικού προσωπικού. Δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις των Εθνικών φορέων διαπίστευσης και πιστοποίησης (ΕΛΟΤ, ΕΣΥΔ, ΕΚΕΠΙΣ) για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.
    Θεωρούμε ότι η εμπλοκή του ΤΕΕ στην εκπαίδευση δεν συμβαδίζει με τις πρόσφατες εξαγγελίες της αρμόδιας υπουργού σε θέματα εκπαίδευσης κας Διαμαντοπούλου, από τις οποίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ΕΚΕΠΙΣ αναβαθμίζεται και παίζει πλέον τον πρωταρχικό ρόλο στην πιστοποίηση όλων των φορέων που παρέχουν Δια Βίου κατάρτιση και εκπαίδευση, δηλαδή κάτι ανάλογο με την εκπαίδευση των ενεργειακών επιθεωρητών.
    Είναι συνεπώς άδικη η εξαίρεση από την συγκεκριμένη διαδικασία οργανισμών όπως το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ, το οποίο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, πιστοποιημένο σαν Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Εθνικής Εμβέλειας σε όλα τα θεματικά πεδία και για όλα τα επαγγέλματα από το 1996 (ΕΚΕΠΙΣ).
    Εκτός αυτού από το 2003 το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ έχει πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας από τον ΕΛΟΤ κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001 για σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
    Επίσης ο φορέας πιστοποίησης προσώπων ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ είναι διαπιστευμένος από το ΕΣΥΔ κατά ΕΝ ISO 17024 (πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας εργαζομένων)
    Εκτός των ανωτέρω διαπιστεύσεων το ΙΒΕΠΕ είναι το μοναδικό διαπιστευμένο εκπαιδευτικό και εξεταστικό κέντρο (σε σύνολο 40 σ’ όλο τον κόσμο) για πιστοποίηση ελεγκτών Condition Monitoring κατά ΕΝ ISO 18436 που περιλαμβάνει και τη θερμογραφία υπερύθρων, από το BINDT (British Institute of non Destructive Testing) για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
    Για όλους τους λόγους που προαναφέραμε τόσο ο εκπαιδευτικός φορέας ΔΙΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ όσο και ο φορέας πιστοποίησης προσώπων ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ μπορούν να προσφέρουν στην εκπαίδευση και πιστοποίηση αντίστοιχα του επιστημονικού προσωπικού της χώρας στο αντικείμενο των ενεργειακών επιθεωρητών.
    Κατόπιν των ανωτέρων προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του άρθρου 6 – Απαιτούμενα Προσόντα Ενεργειακών Επιθεωρητών προκειμένου να ενταχθούν και άλλοι πιστοποιημένοι φορείς από το ΕΚΕΠΙΣ και το ΕΣΥΔ που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις όπως αυτές προσδιορίζονται από Εθνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα.

    Ευάγγελος Μπούμης
    Πρόεδρος Δ.Σ.

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 13:45 | Ανήμπορος

    Τι ποιο δίκαιο από το παρακάτω

    1. Όλοι με επιστημονικό – τεχνολογικό υπόβαθρο συμμετέχουν σε αδιάβλητες εξετάσεις με γνωστή ύλη.
    2. Κατόπιν οι επιτυχόντες παρακολουθούν την ουσιαστική σειρά σεμιναρίων σχεδιασμένη για επαγγελματίες.
    3. και τότε μόνον βγαίνει η πρώτη φουρνιά επιθεωρητών.

    Με το τωρινό καθεστώς τα πράγματα θα εξελιχθούν ώς εξής:

    Η αγορά θα διαμορφωθεί από ανθρώπους που ναι μεν έχουν σχέση με το αντικείμενο αλλά
    ανήκουν στον ακαδημαικό χώρο
    έχουν πολιτική βαρύτητα
    έχουν ήδη στήσει την υποδομή για χειραγώγηση της αγοράς
    Οπότε εάν οι νέοι επιθεωρητές βγουν στην αγορά μετά από 1 χρόνο λειτουργίας της αγοράς τότε τα μερίδια είναι μοιρασμένα και οι νέοι (σε επάγγελμα όχι ηλικία) θα γίνουν φθηνοί υπάλληλοι των παραπάνω εταιριών και όποιος αντέξει.

    Εάν η πολιτεία θέλει δίκαιο παιχνίδι δηλαδή νέες θέσεις εργασίας και σωστό επαγγελματισμό στον χώρο, θα χρησιμοποιήσει τους ειδήμονες να διαμορφώσουν και να ελέγξουν τον θεσμικό χώρο του νέου επαγγέλματος και η αγορά να αφεθεί σε χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες.
    ______________________________________________________________
    Και σε καμια περιπτωση οι πρώτοι πιστοποιημένοι από την πίσω πόρτα.
    ______________________________________________________________

    Αλλά δεν νομίζω να το θέλει. Βιάζεται να παρουσιάσει αποτέλεσμα. Και εγώ πολύ θέλω να φτιάξω μια εταιρία και να δουλεύουν άλλοι για μένα, αλλά από την άλλη δεν φίλησα ποτέ μου κατουρημένες ποδιές γιατί να το κάνω τώρα?

    Αλλά με πονά το αντικείμενο. Είναι δημιουργικό, ουσιώδες και έχει όφελος για όλους. Κρίμα να μην ασχοληθώ λόγω κακών χειρσμών της πολιτείας.

    (Όσοι ασχολούνται με το θέμα ξέρουν ότι η καθυστέρηση προήλθε απο την περασμένη κυβέρνηση και με την κόντρα Σουφλιά – Ανάπτυξης. Η παρούσα κυβέρνηση βιάζεται να δείξει αποτέλεσμα αλλά ενός κακού μύρια έπονται.)

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | Δ. Πέττας

    Κα Υπουργέ,

    θεωρώ ότι η «γέννηση» μιας καινούργιας επαγγελματικής ιδιοτήτας,
    δεν μπορεί να προυποθέτει την ύπαρξη προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρείας.
    Είναι πολύ μεγάλη παγίδα να ζητείται προυπηρεσία σε κάτι που τώρα παίρνει σάρκα και οστά.
    Σαφέστατα υπάρχουν επαγγελματίες με εμπειρία σε ενεργειακά θέματα που θα μπορούσαν αρχικά να καλύψουν το προσωρινό κενό των ενεργειακών επιθεωρητών αλλά εφόσον αναγνωριστούν τα σεμινάρια του Τ.Ε.Ε. και ο αντίστοιχος κύκλος επιμόρφωσης και υπάρξουν και οι αντίστοιχες εξετάσεις για να λάβει κάποιος την πιστοποίηση θεωρώ άτοπο να ζητείται προυπηρεσία.
    Προυπηρεσία σε τι; Σε ενεργειακές επιθεωρήσεις; Αφού αυτές δεν υφίστανται επισήμως ακόμη.
    Δηλ. ένας απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής, αφού περάσει τις εξετάσεις του Τ.Ε.Ε. για να πάρει τον τίτλο του μηχανικού χρειάζεται προυπηρεσία;;;; Η απάντηση είναι οχι!
    Άρα Ο μηχανικός χωρίς προυπηρεσία μπορεί να αναλάβει την υλοποίηση μιας μελέτης:
    π.χ. ανέγερσης κατοικίας, ηλεκτρολογικής, μηχανολογικής, θερμομόνωσης κ.α.,
    αλλά για να επιθεωρήσει επισήμως και να πιστοποιήσει όμως το ίδιο του το έργο χρειάζονται πέντε χρόνια προυπηρεσία;;;;;;

    Επιπλέον, εάν ένας διπλ. μηχανικός έχει επιχείρηση με κλιματιστικές μονάδες για πέντε χρόνια (δηλ. ουσιαστικά εμπορεύεται κλιματιστικά!)
    και ένας δεύτερος έχει μόλις ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε ενεργειακά θέματα αλλά δεν έχει προυπηρεσία,
    θεωρείται κα Υπουργέ ότι ο πρώτος έχει τα προσόντα να κάνει ενεργειακές επιθεωρήσεις ενώ ο δεύτερος οχι;

    Ευχαριστώ,

    Δ. Πέττας

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 10:34 | XRHSTOS

    Θεωρώ ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, πρέπει να έχουν και οι κάτοχοι του ΜΔΕ Φυσικής Περιβάλλοντος & Μετεωρολογίας.
    Η συγκεκριμένη φοίτηση, εντάσσει στο πρόγραμμα σπουδών της τα αντικείμενα που ορίζονται στα άρθρα 4 – 6 του παρόντος σχεδίου, δηλαδή παρέχει γνώσεις επί: των βασικών παραμέτρων προσδιορισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των υπολογιστικών μεθόδων καθορισμού αυτής, καθώς και των κλιματολογικών παραμέτρων που αφορούν σε αυτήν. Επομένως, οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου ΜΔΕ πληρούν τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων.

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 09:52 | Χριστόφορος

    Οι συντεχνίες μερικών Μηχανικών λειτούργησαν ξανά. Παρέλευση πέντε χρόνων από την αποπεράτωση των ΑΕΙ για να εισχωρήσεις στο κλειστό κύκλωμα των ενεργειακών επιθεωρητών που προσπαθούν μερικοί να εισαγάγουν.
    Είναι άξιον απορίας γιατί πρέπει να περάσουν αυτά τα πέντε χρόνια; Δεν είναι αρκετή η εκπαίδευση των μελλοντικών ενεργειακών επιθεωρητών και οι απαραίτητες εξετάσεις που θα δοθούν με την αποπεράτωση των μαθημάτων εκπαίδευσης στο ΤΕΕ;
    Τι θα κάνουν οι νέοι άνεργοι μηχανικοί που κατακλύζουν την κοινωνία μας; Τους παρέχουμε διπλώματα για να τους παραδώσουμε στις συντεχνίες κάποιων που θέλουν να μονοπωλούν την θέση των;
    Τέλος γιατί μετά από εκπαίδευση, επιτυχείς εξετάσεις στο ΤΕΕ και πληρότητα απαραίτητων εγγράφων θα πρέπει την τελική έγκριση να την δίδει η ΕΥΕΠΕΝ του ΥΠΕΚΑ. Μήπως και εδώ λειτουργούν οι κομματικές σκοπιμότητες; Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ!

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 09:51 | Αλκιβιαδης

    Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή βάση έχει όμως κάποιες σοβαρές παραλήψεις.

    Είναι δυνατόν να απαιτείται 5 χρόνια εμπειρία για να εγγραφεί κάποιος απόφοιτος ΤΕΙ στους ενεργειακούς επιθεωρητές και το ίδιο χρονικό διάστημα να απαιτείται και για τους διπλωματούχους Μηχανικούς?
    Και μόνο που η διάρκεια σπουδών στο Πολυτεχνείο είναι 5 έτη ενώ στα ΤΕΙ 4 θα έπρεπε να απαιτείται τουλάχιστον 1 έτος λιγότερη εργασιακή εμπειρία για τους διπλωματούχους Μηχανικούς. Δεν έχω δεί να το έχει επισημάνει κάποιος άλλος εώς τώρα, αλλά είναι άτοπο, άστοχο και επιπόλαιο το να απαιτείται ο ίδιος χρόνος εργασιακής εμπειρίας.
    Όπως προσμετρόνται τα χρόνια του μεταπτυχιακού, έτσι θα πρέπει να προσμετράται και ο επιπλέον χρόνος σπουδών στο βασικό πτυχίο. Για να μην μιλήσω για την διαφορά ποιότητας σπουδών.
    Άρα 5 έτη προυπηρεσίας για τους τεχνολόγους και 4 για τους διπλ.Μηχανικούς. Για να υπάρχει απόλυτη δικαιοσύνη και αυτό το διάταγμα να μην εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των τεχνολόγων μηχανικών…
    Όσοι συνάδελφοι συμφωνούν παρακαλώ να το επισημάνουν και αυτοί με τη σειρά τους καθώς είναι κάτι που δεν έχει ακουστεί καθόλου εώς τώρα στη δημόσια διαβούλευση και καλό θα ήταν να διορθωθεί άμεσα.

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 02:26 | Γεώργιος Τζιόμπρας

    Κυρία Υπουργέ,
    Επανέρχομαι προσωπικά για τρίτη φορά να υποβάλλω σχόλιο στην Δημόσια και ανοιχτή διαβούλευση για τα απαιτούμενα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών, διότι η υπόθεση δυστυχώς τείνει να ξεφύγει από την ουσία του ζητήματος και να μετατραπεί σε μια ακόμη κοκκορομαχία μεταξύ ΤΕΕ και ΕΕΤΕΜ ή μεταξύ διπλωματούχων και πτυχιούχων αν το θέλετε.
    Καταρχήν θα ήθελα να απευθυνθώ σε πρώτο πρόσωπο προς όλους τους συναδέλφους διπλωματούχους και να τους πω ότι εμείς οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ δεν αμφισβητήσαμε ποτέ την επιστημονική σας επάρκεια και ούτε καταφερθήκαμε «προσωπικά» εναντίον σας (σε αντίθεση με σας που αναφέρεστε συνέχεια με υποτιμητικά σχόλια εναντίον μας).
    ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΕΣΑΣ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ.
    Η ηγεσία του ΤΕΕ προσκολημένη σε αναχρονιστικές και αρτησκληριωτικές αντιλήψεις του παρελθόντος και εκβιάζοντας την εκάστοτε κυβέρνηση, καταστρατηγεί νόμους και κοινοτικές οδηγίες, μας στερεί συστηματικά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και συγχρόνως σε κάθε ευκαιρία (όπως στην παρούσα περίσταση)χρησιμοποεί τα απλά μέλη του ΤΕΕ (με τα οποία τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε)για να μας λοιδωρεί και να σπέρνει διχόνοια στον τεχνικό κόσμο.
    Εκφράσεις του στυλ : «είμαστε γιατροί και είστε νοσηλεύτριες» και «είμαστε μηχανικοί και εσείς δεν κάνετε ούτε για τεχνίτες» προφανώς είτε είναι κατευθυνόμενες από ανώνυμους ψευτόμαγκες της ηγεσίας του ΤΕΕ, είτε προέρχονται από απλούς διπλωματούχους μηχανικούς(νέους σε ηλικία πιστεύω και ανώριμους επαγγελματικά)οι οποίοι αντί να τα βάλουν με την ηγεσία του επιμελητηρίου τους, που τους έχει καταντήσει μακροχρόνια άνεργους και μόνιμους θαμώνες προθαλάμων βουλευτικών γραφείων προσδοκώντας μια «θεσούλα» στο Δημόσιο, τα βάζουν με εμάς τους πτυχιούχους ΤΕ, ξεσπούν πάνω μας, ωσαν να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την ανεργεία τους και την ανέχεια τους και όχι το ΤΕΕ.
    Συνάδελφοι διπλωματούχοι δεν βλέπετε ότι το παρόν Π.Δ. εκτός του ότι κατάφωρα αδικεί τους πτυχιούχους μηχανικους ΤΕ, εμπεριέχει διατάξεις που δημιουργούν αδικαιολόγητα κωλύματα και προς την δική σας κοινότητα;
    Καταρχήν πως είναι δυνατόν τα σεμινάρια για την πιστοποίηση των Ενεργειακών Επιθεωρητών να διεξαχθούν από το ΤΕΕ; Έλαβε πιστοποίηση το ΤΕΕ για την επάρκεια του ώς φορέα πιστοποίησης Ενεργειακών Επιθεωρητών και δεν το ξέρουμε;
    Φορείς όπως το ΕΣΥΔ και ο ΕΛΟΤ γιατί υπάρχουν; Οι πολυτεχνικές σχολές και οι σχολές Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ δεν είναι ικανές να διεξάγουν πολύ πιο αποτελασματικά τα σεμινάρια, πιθανώς και με μηδενικό κόστος για τους υποψήφιους Ενεργειακούς Επιθεωρητές; Έχει επιδείξει προσφάτως κάποια τεχνολογική καινοτομία το ΤΕΕ;
    Έχει κάνει το ΤΕΕ μέσω των ομάδων εργασίας που διαθέτει κάποια έρευνα σε τεχνολογία αιχμής και δεν το μάθαμε; Και πως έχει επικρατήσει αυτός ο παρωχημένος τίτλος «επιστημονικός σύμβουλος» του κράτους; Εγώ ξέρω ότι επιστημονικός σύμβουλος του κράτους δύναται να είναι μόνο ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα μέσα στο οποίο καλλιεργούνται η γνώση και οι νέες τεχνολογίες διαμέσω της έρευνας.
    Επι πλέον αυτή η διάταξη περί πενταετούς εμπειρίας από που τεκμαίρεται;Με ποια λογική καθορίσθηκε αυτό το χρονικό διάστημα εργασιακής εμπειρίας; Μα φυσικά με την λογική του να ευννοηθούν οι «παλιοί» μηχανικοί, ενώ οι νέοι με φρέσκιες γνώσεις, με μεταπτυχιακά πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και με όρεξη για δουλειά ας κόψουν το λαιμό τους!!!
    Και φυσικά φτάνουμε στον περίφημο διαχωρισμό των Επιθεωρητών σε Α και Β Τάξης με το «ψυχολογικό» όριο των 1.000τ.μ και τους λοιπούς ατεκμηρίωτους επιστημονικά διαχωρισμούς σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
    Δηλαδή ένας μηχανικός ΤΕ θα μπορεί να κάνει επιθεώρηση σε μια κατοικία 999τ.μ. αλλά όχι σε μια κατοικία 1.001τ.μ.!!!! ‘Ενας μηχανικός ΤΕ θα μπορεί να επιθεωρεί μια κατοικία 800 τ.μ. αλλά δεν θα μπορεί να επιθεωρεί ένα μαγαζάκι 50 τ.μ. !!!! Ένας διπλωματούχος τοπογράφος μηχανικός θα μπορεί να επιθεωρεί καταστήματα , αλλά ένας πτυχιούχος μηχανολόγος μηχανικός ΤΕ δεν θα μπορεί!!!ΠΟΣΟ ΕΜΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΟΥ ΣΚΈΦΤΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ;
    Κυρία Υπουργέ σας καταστούμε σαφές ότι εμείς οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΉ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ.
    Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την φιλοξενία
    Γιώργος Τζιόμπρας
    Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ

  • 26 Ιανουαρίου 2010, 01:28 | angel

    Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα πρωτοτυπεί με τον αρνητικό πάντα τρόπο…
    Σε ποια άλλη χώρα αποκλείονται από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων κλάδοι άμεσα εμπλεκόμενοι με το αντικείμενο όπως οι φυσικοί, ακυρώνοντας έτη σπουδών και εμπειρίας??
    Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί αυτό το αρθρο….