Άρθρο 04: Περιοχές Γενικής Κατοικίας

Στις περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπονται μόνο :

1. Κατοικία
2. Κοινωνική πρόνοια
3. Εκπαίδευσης, πλην τριτοβάθμιας. Τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρέπει να έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης μέχρι 2.000 τμ.
4. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγ. Α, σύμφωνα με την Απόφαση 10788/2004, όπως ισχύει – ΦΕΚ285Δ/2004)
5. Θρησκευτικοί χώροι
6. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις , μέχρι 1200τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο
7. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών υπεραγορές, πολυκαταστήματα, μέχρι 800 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο.
8. Γραφεία , Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί μέχρι 800 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο.
9. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 100 κλίνες ή 2.000 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο.
10. Εστιατόρια μέχρι 400 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο
11. Αναψυκτήρια μέχρι 150 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο
12. Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες, με μέγιστη συνολική επιφάνεια 2000 τμ. ανά οικόπεδο.
13. Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα, αυτοκίνητα μέχρι 2,5 τόνους)
14. Πρατήρια υγρών καυσίμων. Η εγκατάσταση νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων επιτρέπεται μόνο εφ όσον αποτελεί μοναδική χρήση του οικοπέδου ή όπου υπάρχουν ή θα ανεγερθούν κτίρια με χρήσεις σταθμού αυτοκινήτων, πλυντηρίου και λιπαντηρίου αυτοκινήτων, μίνι μάρκετ, αξεσουάρ αυτοκινήτων, εστιατορίου, αναψυκτηρίου ή άλλων χρήσεων που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πελατών των πρατηρίων.
15. Πλυντήρια – Λιπαντήρια αυτοκινήτων
16. Σταθμοί μετεπιβίβασης ΜΜΜ
17. Συνεργεία αυτοκινήτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων) με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 9 ατόμων ή μέχρι 3,5 τόνων μικτού φορτίου.
18. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης μέχρι 15 ΗΡ δύναμης του μηχανολογικού εξοπλισμού ή μέχρι 50 KW και συνολικής επιφάνειας δόμησης μέχρι 600 τμ. ανά οικόπεδο,

Στις χρήσεις με τα στοιχεία 3, 9 και 12 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, εφ όσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών.
Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό είναι δυνατό να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την πυκνότητα εγκατάστασης των υπ.αρ. 6 έως και 18 χρήσεων ( μέγιστος αριθμός ανά Ο.Τ ή ανά οδικό άξονα ή κατά άλλο επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο)

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 01:12 | Βασίλης Πιστικίδης, ΔΣ Ραφήνας-Πικερμίου

    1.Για το άρθρο 4 περιοχές Γενικής κατοικίας περίπτωση 8 να γραφεί : γραφεία ή διοικητικές υπηρεσίες Κοινωφελών Οργανισμών.
    2.Για το άρθρο 5 περιοχές Πολεοδομικού Κέντρου περίπτωση 8 να γραφεί: γραφεία ή διοικητικές υπηρεσίες Κοινωφελών Οργανισμών.
    3.Για το άρθρο 12 περιοχές Οριοθετημένου Οικισμού περίπτωση 8 να γραφεί: γραφεία ή διοικητικές υπηρεσίες Κοινωφελών Οργανισμών.
    4. Να απαλειφθεί άμεσα το άρθρο 14 από το παραπάνω προεδρικό διάταγμα και να μην εξαρτάται η δόμηση για κατοικία από την κύρια εκμετάλλευση του κατόχου της γης, μιας και η επιβαρυμένη οικονομία μας δεν αντέχει άλλα τέτοια καταστροφικά μέτρα. Οι αντίστοιχες χρήσεις γης πρέπει να καθορίζονται σε επίπεδο Δήμου.

  • Βάσει του εν λόγω άρθρου, μεταξύ των άλλων επιτρεπόμενων χρήσεων στη γενική κατοικία προβλέπονται και «Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, μέχρι 800 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο». Η θέσπιση υπερβολικών περιορισμών όσον αφορά στη συνολική επιφάνεια δόμησης ανά οικόπεδο αλλά και ως προς την πυκνότητα εγκατάστασης των εμπορικών καταστημάτων, υπεραγορών, πολυκαταστημάτων και καταστημάτων παροχής προσωπικών υπηρεσιών εν μέσω της οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας, εκτιμούμε ότι είναι εσφαλμένη. Δεδομένου ότι προωθείται η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, εκ των πραγμάτων οι εναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης εμπορικών καταστημάτων, πολυκαταστημάτων και υπεραγορών περιορίζονται σημαντικά, προτάσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα χωροθέτησης των εν λόγω δραστηριοτήτων αποκλειστικά και μόνο σε εντός σχεδίου περιοχές με θεσμοθετημένες επιτρεπόμενες χρήσεις γης.
    Προχωρώντας σε μια πιο εξισορροπημένη μεταξύ των διαφόρων χρήσεων γης προσέγγιση στην περιοχή γενικής κατοικίας, πιστεύουμε ότι δε θα πρέπει να τίθεται περιορισμός 800 τ.μ. για τα εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα και υπεραγορές, αλλά αυτός να εκτείνεται μέχρι τα 1.500τ.μ.
    Επιπροσθέτως, βάσει των προβλεπομένων στο σχέδιο Π.Δ., η κινητήρια ισχύς των επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης, περιορίζεται πλέον στους 15 ίππους, αντίθετα με τα όσα ορίζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (22 kW βάσει των ν. 3325/2005 και 3982/2011), ενώ αντίστοιχα ο περιορισμός της συνολικής επιφάνειας δόμησης αλλά και της πυκνότητας εγκατάστασης πάλι λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

  • 14 Φεβρουαρίου 2012, 13:02 | Μαρίνα Μαρουδή

    Στα πλαίσια της έκδοσης του νέου ΠΔ για τις Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης, κρίνεται όλως απαραίτητη στη χρήση Γενικής Κατοικίας , στη περιοχή της Πλάκας που σήμερα απαγορεύει την λειτουργία κτιρίων γραφείων,και έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την άρση του σχετικού περιορισμού και την αντίστοιχη τροποποίηση του σχετικού άρθρου, [ενώ στις άλλες περιοχές Γενικής Κατοικίας περιλαμβάνεται η δυνατότητα λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων(!)],
    όπως στο Αρθρο 3 παρ.2α του ΠΔ 7-10-1993 Δ/1329 Καθορισμός χρήσεων γης στη περιοχή της Πλάκας, προστεθεί -εκτός της άρσης της απαγόρευσης Γραφείων-και η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα εγκατάστασης ΚΑΙ ,εκτός από τα Πολιτιστικά Κτίρια, στα ΣΕ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Η ΣΩΜΑΤΕΙΑ που βρίσκονται επίσης μέσα στο πνεύμα του Νομοθέτη .Και βεβαίως η δυνατότητα αυτή να παρέχεται όχι μόνο για το ισόγειο,αλλά και για τους άλλους ορόφους

    Ήτοι το εδ. α της παρ.2 του Άρθρου 3 του ΠΔ 7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329 πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής «α. Πολιτιστικά κτίρια η μη κερδοσκοπικά Ιδρύματα η Σωματεία»

    Και αντίστοιχα το Άρθρο 7 να τροποποιηθεί και να προστεθεί εδάφιο προβλέποντας ότι «οι κατά τα ως άνω επιτρεπόμενες χρήσεις μπορούν να καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους»

    Η τροποποίηση αυτή πιστέψτε μας, θα «έλυνε τα χέρια» για πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων που δυστυχώς δεν προχωρούν σήμερα λόγω των αυστηρότατων περιορισμών στη περιοχή της Πλάκας (αν και στη πράξη ουδόλως τηρούνται).

  • 11 Φεβρουαρίου 2012, 19:23 | Μαρία Μαυροειδή

    Δεν είναι δυνατόν στις περιοχές Γενικής Κατοικίας να επιτρέπονται συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων ,Υπεραγορές 800 τμ κλπ.και στη περιοχή Γενικής Κατοικίας της Πλάκας ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΟΥΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ!!!Ειναι απαραίτητο να αλλάξει ο Νόμος(αρθρο 3 παρ1 ΠΔ 7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329) και να επιτρέπεται να υπάρχουν και κτίρια γραφείων στην Πλάκα.

  • 4 Φεβρουαρίου 2012, 17:01 | Mixalis

    Να διορθωθεί από εστιατόριο , στο ορθό που είναι εστίαση (μάλλον εκ παραδρομής αναγράφηκε).

  • 4 Φεβρουαρίου 2012, 17:03 | Mixalis

    Να διορθωθεί από <> στο ορθό που είναι <>.

  • 2 Φεβρουαρίου 2012, 14:05 | Ε. ΚΟΥΚΛΑΚΗΣ

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 4 ΠΑΡ.18 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 15 HP ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ 22 KW TΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ? ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 23:14 | Euroconsultants-Ιωάννης Μπ.

    1. Ομοίως με το προηγούμενο άρθρο, οι αναφορές στους Α/Α 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 και 18 στο παρόν άρθρο είναι αναγκαίο να αναμορφωθούν και να αναφέρονται σε μέγιστη συνολική δόμηση ανά κτιριακή εγκατάσταση και όχι ανά οικόπεδο. Επαναλαμβάνεται ότι οι ειδικοί μας συνεργάτες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πολυπληθείς και άσκοπες πράξεις κατατμήσεων απλά και μόνο λόγω του μη βέλτιστου ορισμού της εν λόγω μέγιστης δόμησης με αποτέλεσμα την άσκοπη αύξηση του κόστους, της διαχείρισης, της πολυπλοκότητας και των γραφειοκρατικών διαδικασιών ανάπτυξης. Η αναφορά ανά οικόπεδο δεν αποτελεί κατάλληλη προσέγγιση. Σκοπός είναι να καταστήσουμε την ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα ως μία διαδικασία απλή, λογική, εύκολα ελεγχόμενη, φιλική και εν τέλει βέλτιστη τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για του πολίτες μας.
    2. Εξάλλου θα δημιουργηθεί και πάλι θέμα άδικης αντιμετώπισης και απαξίωσης των οικοπέδων με μεγάλη επιφάνεια λόγω της αναφοράς της μέγιστης δόμησης σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις (χρήσεις) χωρίς από την άλλη να δημιουργεί κάποιο σημαντικό όφελος η αντιμετώπιση αυτή (μέγιστη δόμηση ανά οικόπεδο). Ως αποτέλεσμα θα έχουμε την άσκοπη (σχετική) απαξίωση των οικοπέδων με μεγαλύτερη επιφάνεια και την απώλεια σημαντικών αξιών, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να συμβάλουν πολλαπλασίως στην ανάπτυξη των μεγεθών της Ελληνικής Οικονομίας.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 19:48 | ΤΣΙΤΣΑ ΑΛΕΞΙΑ

    Ο ορισμός του επαγγελματικού εργαστηρίου, με το Ν.3965/2005 και πρόσφατα με το Ν. 3982/2011 (ΦΕΚ 143/Α), δίνει όριο σε εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ τα 22 kW (30 ΗΡ) ή θερμική τα 50 kW.Παρ΄όλα αυτά στο υποβληθέν Π.Δ. τίθεται σε ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ «Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης μέχρι 15 ΗΡ δύναμης του μηχανολογικού εξοπλισμού ή μέχρι 50 KW και συνολικής επιφάνειας δόμησης μέχρι 600 τμ. ανά οικόπεδο».Ας κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τον προσφατο Νόμο της Δ/νσης Ανάπτυξης [Ν. 3982/2011].

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 16:43 | ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    Αρθρο 4

    Σελ. 5, εδάφιο 18: Προτείνεται, επί το ορθότερον, “kW”, αντί “KW” (η πρόταση αφορά το σύνολο του σχεδίου ΠΔ).

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 14:41 | Μαρία Βερνάρδου

    Οι περιοχές Γενικής Κατοικίας είναι κυρίως περιοχές κατοικίας και δευτερευόντως περιοχές άλλων χρήσεων, δεδομένου ότι οι άλλες χρήσεις (καθημερινές ή πιο σπάνιες) θα πρέπει να εξυπηρετούν τους κατοίκους σε ακτίνα πολεοδομικής ενότητας και θα πρέπει να καθορίζονται σε μέγεθος και κατηγορία, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της χρήσης «Γενική Κατοικία», και επειδή αφ’ενός δεν ορίζεται ποσόστωση των χρήσεων και αφ’ετέρου δεν έχουν οριστεί πολεοδομικά μεγέθη των χρήσεων (πχ υπεραγορών), υπερισχύουν οι κανόνες της αγοράς με αποτέλεσμα ολόκληρα Οικοδομικά Τετράγωνα να έχουν μόνο επαγγελματική χρήση (συχνά χωρίς καμμία σχέση με την εξυπηρέτηση και τη κοινωνική συνοχή των κατοίκων) και σχεδόν καθόλου κατοικία. Επειδή δε οι επαγγελματικές χρήσεις ή λειτουργούν μέχρι τις ώρες 8-9 το βράδυ και εν σενεχεία οι χρήσεις αυτές σκοτεινιάζουν και ερημώνουν σε αντίθεση με τις κατοικίες, ή λειτουργούν τις βραδυνές και νυχτερινές ώρες με σοβαρή όχληση και επιδείνωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Προκύπτει επομένως η ανάγκη «καθορισμού ποσόστωσης των χρήσεων», και καθορισμού «ειδικών όρων δόμησηςς για τα κτίρια εκτός της κατοικίας» (μείωση Συντελεστή Δόμησης, μεγαλύτερες αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων, απαίτηση πολεοδομικών υποδομών, ειδικοί περιβαλλοντικόί όροι κλπ). Για την εξυπηρέτηση ευρύτερων περιοχών τόσο της Γενικής Κατοικίας, όσο και των περιοχών Αποκλειστικής και Αμιγούς Κατοικίας, θα πρέπει στα όρια του Ρυμοτομικού Σχεδίου κάθε Δήμου να καθορίζονται οι αναγκαίες περιοχές Πολεοδομικού Κέντρου.

  • 31 Ιανουαρίου 2012, 13:29 | Δημήτρης Σοφτάς

    Οι περιορισμοί που προβλέπονται, όσον αφορά στα ανώτερα όρια επιτρεπόμενων επιφανειών για ορισμένες κατηγορίες χρήσεων {πχ εμπορικά καταστήματα,ξενοδοχεία κλπ} είναι αυθαίρετοι και γενικευμένοι.
    1. Εχει αποδειχτεί στην πράξη {πχ Θεσσαλονίκη} ότι όπου υπάρχουν μικτές χρήσεις, οι περιοχές αυτές είναι ζωντανές όλο το 24ωρο, οι άνθρωποι κυκλοφορούν με τα πόδια και ψωνίζουν με τα χέρια, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και να πηγαίνουν στα περιφερειακά εμπορικά κέντρα.
    2. Σε πολλές περιοχές γενικής κατοικίας υπάρχουν οικόπεδα μεγάλα, εμβαδού 2,3.4 στρεμμάτων με ΣΔ 2.4 {Ξυλάδικα Θεσσαλονικης}, που μόνο η κάλυψή τους {70%} δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ισόγειων επαγγελματικών στεγών πάνω απο 1400 τμ κατ’ελαχιστο.
    3. Την εποχή αυτή της απίστευτης κρίσης, είναι απαράδεκτο με διάφορα δήθεν οικολογικά προσχήματα, να απαξιώνονται δυνατότητες μέσα στους συνεκτικούς ιστούς των πόλεων, απαραίτητες για τους κατοίκους τους,και να δίνεται η ευκαιρία σε πολυεθνικούς κολοσσούς να κατασκευάζουν εμπορικά κέντρα έξω απο τις πόλεις,με σκανδαλώδεις όρους δόμησης όπου τους συμφέρει.

  • Στο άρθρο 4, στις περιοχές της γενικής κατοικίας, όπου επιτρέπονται ξενοδοχειακά καταλύματα μέχρι 100 κλινών και μέγιστη συνολική επιφάνεια 2000τμ ανά οικόπεδο, προτείνουμε να αντικατασταθεί η ανώτατη δυναμικότητα με τον προσδιορισμό ξενοδοχείων μεσαίας δυναμικότητας, χωρίς τον περιορισμό των 2000 τ.μ., δεδομένης της τάσης των ξενοδοχείων να επενδύουν σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής ( συνεδριακοί χώροι, εγκαταστάσεις άθλησης και ευεξίας, κ.ο.κ.), οι οποίες αφενός μεν καταλαμβάνουν μεγάλες επιφάνειες, αφετέρου εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν μιας περιοχής. Η τελική απόφαση για το μέγεθος του ξενοδοχειακού καταλύματος θα πρέπει να ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του δήμου και της περιφέρειας.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 22:01 | Διέννης Ευάγγελος 2108104000

    Άρθρο 4 Περιοχές Γενικής Κατοικίας

    Η παρ. 13 προτείνεται να συμπληρωθεί ως εξής : Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα, αυτοκίνητα μέχρι 3,5 και όχι 2,5 τόνους) με δυνατότητα εγκατάστασης φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων Παρατήρηση : προβλέπεται από ΚΥΑ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν.3185/2003 – ΦΕΚ 229 Α΄

    Η παρ. 14 περί πρατηρίων είναι ασαφής και δεν γίνεται κατανοητό με ποια κριτήρια σε μια εποχή που αναζητείται η όποιας μορφής ανάπτυξη τίθενται ακατανόητοι περιορισμοί. Δηλ. γιατί κάποιος σε ένα οικόπεδο π.χ. 40 Χ 50 να μη μπορεί να ανεγείρει πρατήριο και ότι άλλο είναι επιτρεπτό από τις ισχύουσες χρήσεις γης, με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις τυχόν ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας που προβλέπει το οικείο περί πρατηρίων Διάταγμα (Π.Δ. 118/06).
    Επίσης δεν περιλαμβάνονται τα πρατήρια υγραερίου για τα οποία ο ν.3710/2008 – άρθρο 10 § 1 προβλέπει ότι (για χωρητικότητα δεξαμενής έως 18 μ3) εγκαθίστανται όπου και τα πρατήρια υγρών καυσίμων. Το ίδιο και τα πρατήρια φυσικού αερίου (CNG).

    Η παρ. 15 προτείνεται να συμπληρωθεί ως εξής : πλυντήρια, λιπαντήρια και κέντρα καθαρισμού αυτοκινήτων, μοτοσικλετών , μοτοποδηλάτων και μικρών σκαφών

    Η παρ. 17 προτείνεται να διατυπωθεί ως εξής : 17. Συνεργεία επισκευής και συντήρησης συνήθων οχημάτων. Παρατήρηση : με βάση την παρ. 1 α του άρθρου 6 του ν.3710/2008 – ΦΕΚ 216 Α΄ είναι σαφές τι εννοούνται συνεργεία συνήθων οχημάτων

    Τέλος προτείνεται η προσθήκη παρ. 19 ως εξής : 19. ΙΚΤΕΟ ελαφρών οχημάτων
    Παρατήρηση :
    Έτσι θα αποκατασταθεί μία ανεπίτρεπτη στρέβλωση που έχει οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις ειδικά στην Αττική. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί επιτρέπονται στη Γενική Κατοικία τα συνεργεία συνήθων οχημάτων (στα οποία διενεργείται έλεγχος, διάγνωση, επισκευή και συντήρηση) και δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία ΙΚΤΕΟ ελαφρών οχημάτων, τα οποία μάλιστα και με βάση την τελευταία Υ.Α. έχουν απαλλαγεί της υποχρέωσης εφοδιασμού με ΜΠΕ.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 15:34 | Μαρίνα Μαρουδή

    Στη περιοχή της Πλάκας έχει σήμερα εκλείψει εντελώς στην πράξη ο περιορισμός της ύπαρξης Γραφείων και Καταστημάτων και η συνέχιση της σχετικής απαγόρευσης έχει σαν αποτέλεσμα την ανισότητα των πολιτών , τον περιορισμό του δικαιώματος εργασίας και την δέσμευση της ιδιοκτησίας καθόσον εξ αυτού του περιορισμού ματαιώνονται πάρα πολλές αγοραπωλησίες ακινήτων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές –οι πιο πολλοί υποψήφιοι αγοραστές ενδιαφέρονται για στέγαση γραφείων ελεύθερου επαγγελματία- πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα τα σχετικά άρθρα του ΠΔ7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329 ως εξής :
    Στο άρθρο 3 παρ 1 α του ΠΔ 7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329 προστίθεται «… η και Γραφεία εφόσον δεν αντίκειται στον Κανονισμό του κτιρίου» .
    Επίσης πρέπει να αρθεί ο περιορισμός της μόνο στο ισόγειο επιτρεπόμενης χρήσης όπου αυτή προβλέπεται και να δίνεται η δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος ελεύθερου επαγγελματία σε ολόκληρο το κτίριο εφόσον δεν αντίκειται στον Κανονισμό του κτιρίου
    Έτσι το άρθρο 7 παρ.2 του ΠΔ 7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329 τροποποιείται ως εξής: « Εφόσον πρόκειται για κατά τα ως άνω επιτρεπόμενες χρήσεις που δεν αντίκεινται στο Κανονισμό του κτιρίου, αυτές δύνανται να καταλαμβάνουν όλο το κτίριο.»

    Επίσης ει δυνατόν με το ΠΔ πρέπει να δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων χώρων /αλλαγής χρήσης σε διατηρητέα κτίρια που σήμερα δεν υπάρχει υπό την προϋπόθεση ότι δεν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κτιρίου.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 15:38 | Γιώργος Τσουκαλάς

    Στην ενότητα Α του αρθρ. 9 να καταργηθεί η τελευταία παράγραφος της Α.1. υποενότητας <>

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 14:38 | Γιώργος Τσουκαλάς

    Στο στοιχείο 7 τα 800τμ να είναι ανά κατάστημα και όχι ανα οικόπεδο
    Εφόσον η βούληση είναι να μην γίνονται τεράστια καταστήματα.

  • 30 Ιανουαρίου 2012, 12:46 | ΕΟΒΕΑΜΜ

    Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.
    ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ
    (ΑΡΙΘ. ΑΝΑΓΝ. 1024/1970)

    Κρατύλου 14 104 42 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 5138913 5142222 Fax: 210 5138913
    eoveamm@acsmi.gr

    Αριθ. Πρωτ. 14529 Αθήνα 30/1/2012

    Η ΕΟΒΕΑΜΜ προτείνει :

    Άρθρο 4 Περιοχές Γενικής Κατοικίας

    Στις περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπονται μόνο :
    1. Κατοικία
    2. Κοινωνική πρόνοια
    3. Εκπαίδευσης, πλην τριτοβάθμιας. Τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρέπει να έχουν μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης μέχρι 2.000 τμ.
    4. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγ. Α, σύμφωνα με την Απόφαση 10788/2004, όπως ισχύει – ΦΕΚ285Δ/2004)
    5. Θρησκευτικοί χώροι
    6. Πολιτιστικές εγκαταστάσεις , μέχρι 1200τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο
    7. Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών υπεραγορές, πολυκαταστήματα, μέχρι 800 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο.
    8. Γραφεία , Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί μέχρι 800 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο.
    9. Περίθαλψη (πλην Νοσοκομείων) μέχρι 100 κλίνες ή 2.000 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο.
    10. Εστιατόρια μέχρι 400 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο
    11. Αναψυκτήρια μέχρι 150 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο
    12. Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες, με μέγιστη συνολική επιφάνεια 2000 τμ. ανά οικόπεδο.
    13. Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα, αυτοκίνητα μέχρι 2,5 τόνους)
    14. Πρατήρια υγρών καυσίμων. Η εγκατάσταση νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων επιτρέπεται μόνο εφ όσον αποτελεί μοναδική χρήση του οικοπέδου ή όπου υπάρχουν ή θα ανεγερθούν κτίρια με χρήσεις σταθμού αυτοκινήτων, πλυντηρίου και λιπαντηρίου αυτοκινήτων, μίνι μάρκετ, αξεσουάρ αυτοκινήτων, εστιατορίου, αναψυκτηρίου ή άλλων χρήσεων που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πελατών των πρατηρίων.
    15. Πλυντήρια – Λιπαντήρια αυτοκινήτων
    16. Σταθμοί μετεπιβίβασης ΜΜΜ
    17. Α. Συνεργεία συντήρησης και επισκευής συνήθων οχημάτων
    ( Πρόταση ΕΟΒΕΑΜΜ )

    18. Επαγγελματικά εργαστήρια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης μέχρι 15
    ΗΡ δύναμης του μηχανολογικού εξοπλισμού ή μέχρι 50 KW και συνολικής επιφάνειας δόμησης μέχρι 600 τμ. ανά οικόπεδο,

    Στις χρήσεις με τα στοιχεία 3, 9 και 12 επιτρέπεται υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης, εφ όσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ για την ανάπτυξη των χρήσεων αυτών.
    Με τον πολεοδομικό σχεδιασμό είναι δυνατό να επιβάλλονται περιορισμοί ως προς την πυκνότητα εγκατάστασης των υπ.αρ. 6 έως και 18 χρήσεων ( μέγιστος αριθμός ανά Ο.Τ ή ανά οδικό άξονα ή κατά άλλο επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο)

    Με εκτίμηση

    Για το Δ.Σ. της ΕΟΒΕΑΜΜ

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

    Αθανάσιος Νικολόπουλος Χρήστος Ευαγγέλου

  • 27 Ιανουαρίου 2012, 16:35 | Ε. Τσαγκαράκη

    Οι μεταβολές που επιχειρεί να επιφέρει το αρθρ. 4 στις περιοχές γενικής κατοικίας και μάλιστα στις ήδη πολεοδομημένες (εντός εγκεκριμένων ΓΠΣ) περιοχές γενικής κατοικίας παραβιάζουν Συνταγματικούς Κανόνες διότι:
    α._ Παραβιάζουν το αρθρ. 24 παρ. 1 κ’ 2 του Συντάγματος προκαλώντας επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος εφ’ όσον με τις επιπλέον χρήσεις μεταβάλλεται επί τα χείρω το προηγούμενο καθεστώς χρήσεων στην «γενική κατοικία» επιβάλλοντας δυσμενέστερες από την άποψη της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος χρήσεις με συνέπεια την αρνητική μεταβολή του Περιβαλλοντικού Κεκτημένου στις ήδη πολεοδομημένες περιοχές γενικής κατοικίας (ΣτΕ 3144/2004 …) και
    β._ Η δημιουργία υπεραγορών και πολυκαταστημάτων έως 800 m2/ ανά οικόπεδο (περιπτ. 7 αρθρ. 4) τα οποία σε περιπτώσεις συνενώσεως δύο ή τριών οικοπέδων αναπτύσσονται σε 1600 m2 ή 2400 m2 σε περιοχές «γενικής κατοικίας» πέραν των ανατροπών που αναφέρονται παραπάνω παραβιάζουν και ανατρέπουν την προστασία της εμπιστοσύνης και την σταθερότητα των δυνάμει διοικητικών πράξεων δημιουργουμένων νομικών και πραγματικών καταστάσεων (με ισχύοντα ΓΠΣ) παραβιάζοντας το άρθρ. 106 § 1 του Συντάγματος

  • 25 Ιανουαρίου 2012, 10:15 | Απόστολος Καραχάλιος

    Ο περιορισμός της δόμησης των 800,00 τ.μ. ανα οικόπεδο για τα Εμπορικά Καταστήματα στη χρήση Γενικής Κατοικίας είναι άδικαιολόγητος, δέν βλέπω σε τί εξυπηρετεί, δέν παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης ευρύτερων, υγειέστερων και βιώσημων εμπορικών σχημάτων, που σίγουρα προσφέρουν στην ανάπτυξη, αποτρέπει τις επενδύσεις, που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή και γενικότερα αντίκειται προς το ευρύτερο κοινωνικό όφελος.
    Ο Νομοθέτης έχει θεσπίσει τον Σ.Δ. και άλλους δομικούς κανόνες με διάφορα κριτήρια, ένα εκ των οποίων είναι και η δημογραφική υπόσταση της κάθε περιοχής. Κατά συνέπεια δέν είναι δυνατόν να τίθενται περιορισμοί στην επιτρεπόμενη δόμηση για την εκάστοτε συγκεκριμένη κατηγορία του ακινήτου ανά χρήση.
    Προτείνω να καταργηθεί ο περιορισμός των 800,00 τ.μ. ανά οικόπεδο για τα Εμπορικά Καταστήματα και να δείνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να αποφασίζει εκείνος το εύρος της επένδυσης.
    Άς τεθούν (που ήδη υπάρχουν) συμπληρωματικοί όροι περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά να δίνεται η δυνατότητα εξάντλησης του Σ.Δ.

  • 22 Ιανουαρίου 2012, 00:29 | Δήμος Βαμβασάκης

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΟΥΛΑΣ
    Υπάρχει μεγάλη ασάφεια ως προς το τι γίνεται με τα τμήματα των βασικών οδικών αξόνων που διέρχονται από δήμους αποκλειστικής ή αμιγούς κατοικίας, όπως π.χ. η Λεωφόρος Βουλιαγμένης στο τμήμα της Βούλας. Ο εν λόγω άξονας διασχίζει 9 Δήμους, στους 8 εκ των οποίων έχει χρήσεις γενικής κατοικίας και στον 9ο οι χρήσεις αμφισβητούνται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με σφράγιση 400 περίπου επιχειρήσεις και με ανεργία 2.000 περίπου εργαζόμενοι.
    Ασφαλώς, όπου πρόκειται για περιοχή κατοικίας, δεν είναι ενδεδειγμένο να διχοτομείται από άξονα ταχείας κυκλοφορίας. Όταν όμως αυτός δημιουργηθεί, δεν είναι λογικό να επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των παρόδιων οικοπέδων η χρήση κατοικίας και μόνο, διότι ουδείς θα μεταβεί να ζήσει σε ένα προάστιο και θα επιλέξει να κατοικήσει στην περιβαλλοντικά και ηχητικά βεβαρυμένη λεωφόρο.
    Ένας τέτοιος άξονας, από τη στιγμή που δημιουργείται, έχει δική του αυτοτελή υπόσταση ως πολεοδομικός οργανισμός, ανεξάρτητα από τις περιοχές που διασχίζει, και το ορθό είναι να έχει ενιαία ρύθμιση χρήσεων, με πρόβλεψη ιδιαίτερων ρυθμίσεων μεταγενεστέρως όπου απαιτηθούν.
    Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν νοείται ως λογικό να διατηρούνται «αρχαίες» διατάξεις προγενέστερες του δ/τος του 1987, άσχετες με τα σύγχρονα δεδομένα και τις αυξημένες ανάγκες των περιοχών, όπως π.χ. στη Βούλα διατηρούνται διατάξεις από τη δεκαετία του 1920 (προ 90 ετών!)που ταλαιπωρούν τον δήμο και τους επαγγελματίες και διχάζουν την τοπική κοινωνία.
    Προτείνεται να προστεθεί στο άρθρο 4 η ακόλουθη γενική παράγραφος:
    ———-
    Στα εντός σχεδίου οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε βασικούς οδικούς άξονες και μέχρι βάθους ενός οικοπέδου κατά τη σημερινή κατάσταση αυτών, ορίζονται γενικώς και καθ΄ όλο το μήκος αυτών χρήσεις γενικής κατοικίας, εκτός από τα τμήματα εκείνα των αξόνων που οι χρήσεις των έχουν ρυθμιστεί ειδικότερα με διατάγματα νεώτερα της 23.2.1987 που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα ή που οι χρήσεις των θα ρυθμιστούν στο μέλλον διαφορετικά. Προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι η προ των οικοπέδων αυτών ύπαρξη ή δημιουργία βοηθητικής οδού (παραδρόμου), άλλως εφαρμόζονται οι χρήσεις που ισχύουν στην περιοχή για το αντίστοιχο οικοδομικό τετράγωνο.
    ———-
    Για τον «Σύλλογο Ιδιοκτητών Ακινήτων Βούλας»
    Ο Γραμματέας: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΑΜΒΑΣΑΚΗΣ

  • 17 Ιανουαρίου 2012, 17:12 | Ιωάννης Αργυρακοπουλος

    Σε μερικα σχεδια πολης,οπως στην Αμαλιαδα,δεν υπαρχει η λειτουργια του πολεοδομικου κεντρου ,παρα μονο της γενικης κατοικιας, οπου δεν επιτρεπονται οι χωροι συναθροισης κοινου (κινηματογραφοι,θεατρα ,αιθουσες συγκεντρωσεων κλπ ). Πως θα μπορουν να επιτρεπονται τετοιοι χωροι?

  • 17 Ιανουαρίου 2012, 16:10 | METRO ΑΕΒΕ

    Ένας από τους ελάχιστους κλάδους που εξακολουθεί να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σήμερα στη χώρα μας είναι αυτός των Super Market. Με τις επενδύσεις αυτές ανεγείρονται νέα καταστήματα, με προφανή οφέλη στον κλάδο της οικοδομής, και προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι. Η δημιουργία κάθε νέου καταστήματος αυξάνει τον ανταγωνισμό και κρατά τις τιμές χαμηλές. Με την ουσιαστική απαγόρευση της ανέγερσης νέων καταστημάτων σε περιοχές γενικής κατοικίας (κανένα μοντέρνο Super Market δεν χωρά σε 800 τμ συνολικό χώρο) παγώνουμε και τις τελευταίες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας. Αν το ζητούμενο είναι να ενισχύσουμε τα ήδη ανεπτυγμένα δίκτυα και να παρεμποδίσουμε την ανάπτυξη των μικρότερων και των δυναμικών επιχειρήσεων, διατηρώντας έτσι το status quo, τότε το ΠΔ κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά ας μη μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις σε φιλικό και σταθερό περιβάλλον. Δεν πρόκειται ποτέ να φέρουμε ξένους επενδυτές στη χώρα μας αν κάνουμε ότι μπορούμε για να αποθαρρύνουμε και τους λίγους που ακόμα έχουμε.

    ΥΓ. Η επιχείρησή μας που έχει τα My Market είναι μια καθαρά ελληνική επιχείρηση που επένδυε μέχρι σήμερα 40 εκ κάθε χρόνο, ακόμα και στο 2011, αναπτύσσοντας μεθοδικά το δίκτυο καταστημάτων της.

  • 16 Ιανουαρίου 2012, 13:16 | αλεξανδρα

    συνέχεια…
    -μόλις πέρσυ καταργήθηκαν τέτοιου είδους περιορισμοί (τοπικοί, αποστάσεις κτλ), με τον Ν. 3919. τώρα τους ξαναθεσπίζουμε; ως πότε θα εκδίδονται νόμοι που αναιρούν ο ένας τον άλλον;
    -να μην μπουν μέγιστα εμβαδά αφού άλλωστε για τα μεγάλα εμπορικά ισχύουν τα εμβαδά (για όλη τη χώρα) και οι περιορισμοί του Ν. 2323/95, άρθ. 10. πόσοι νόμοι μθα ισχύουν παράλληλα; που πάει η γραφειοκρατεία;

  • 15 Ιανουαρίου 2012, 20:50 | αλεξανδρα

    -όχι παρεκκλίσεις (στην συνολική επιτρεπόμενη επιφάνεια)με τα Ρ.Σ. έτσι γιγαντώνεται το «μπάχαλο»
    -ούτε να εξαρτάται η εγκατάσταση επιτρεπόμενης χρήσης από το αν την προβλέπει το Ρ.Σ-χρονοβόρες διαδικασίες.
    -να μην υπάρχει δυνατότητα επιβολής άλλων περιορισμών με το Ρ.Σ. η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε το περιπτωσιακό, αναιτιολόγητο και συχνά καταστροφικό αυτής της δυνατότητας

  • 13 Ιανουαρίου 2012, 21:49 | Κυριάκος Κυριακούλης

    Σε περιοχές Γενικής Κατοικίας επιτρέπεται η κατασκευή Εκπαιδευτηρίων με τον περιορισμό η δομήσιμη επιφάνεια να μην υπερβαίνει τα 2000 τ.μ.

    Όμως :
    • Ουσιαστικά είναι οι μόνες περιοχές εντός σχεδίου στις οποίες υπάρχει περίπτωση να κατασκευασθούν Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, διότι στις περιοχές Πολεοδομικού Κέντρου η αξία της γης, το μέγεθος της απαιτούμενης έκτασης και η πίεση από τις κεντρικές λειτουργίες αποκλείουν αυτή την δραστηριότητα.
    • Ο παραπάνω περιορισμός των 2000 τ.μ., εάν υπαγορευόταν από πολεοδομικά κριτήρια, θα έπρεπε να ισχύει και για τα δημόσια εκπαιδευτήρια.
    • Σήμερα υπάρχουν εκπαιδευτήρια που βρίσκονται σε περιοχές που πρόκειται να πολεοδομηθούν (εντός ΓΠΣ του Ν/1337/83), και περιμένουν την ένταξη τους, (Αύξηση Σ.Δ.) για να βελτιώσουν τις υποδομές τους κυρίως σε στεγασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και αίθουσες εκδηλώσεων. Με τον περιορισμό των 2000 τ.μ. θα μειώσουν στο ελάχιστο τους χώρους αυτών των κατηγοριών (αθλητικά και αίθουσες εκδηλώσεων) κατασκευάζοντας περισσότερους εκπαιδευτικούς χώρους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα τους.

    Για τους παραπάνω λόγους δεν θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην δόμηση ή εφ’ όσον θέλουν να κατασκευάσουν κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις (γυμναστήριο, προπονητική κολυμβητική δεξαμενή, κ.λ.π.) να δικαιούνται επιπλέον Σ.Δ. τουλάχιστον αυτόν που προβλέπεται για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της παρ. 4 του άρθρου 4.

  • 13 Ιανουαρίου 2012, 14:50 | Aδαμαντιδης Κώστας

    Οι περισσότερες αστικές περιοχές της χώρας είναι σήμερα χαρακτηρισμένες ως γενική κατοικία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χωροθετηθούν χρήσεις που περιλαμβάνονται στις Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης.
    Η πόλις της Ρόδου και της Κω έχουν χαρακτηριστεί σαν περιοχές Γενικής Κατοικίας σε όλο το σχέδιο πόλης και επί πλέον είναι δυνατή η ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων μόνο 4* και 5* Αστέρων. Δεν προβλέπονται στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλης συγκεκριμένοι χώροι ή Ο.Τ για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
    Με βάση τα προτεινόμενα στο σχέδιο νόμου, 100 κλίνες και 2000 τμ. επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης και τις υφιστάμενες προδιαγραφές του ΕΟΤ είναι αδύνατη η δημιουργία Ξενοδοχειακής μονάδας 100 κλινών, είναι δυνατή η ανέγερση 4* αστέρων περίπου 40 κλινών. Ξενοδοχείο 5* αστέρων δεν νομίζω ότι μπορεί να κατασκευαστεί. Ξενοδοχειακές μονάδες μη βιώσιμες και προβληματικές με επιφάνειες χώρων περιορισμένες μόνο στις απαραίτητες για Τουρίστες του 1980…..
    Δεν νομίζω ότι θα επιχειρούσε κάποιος στην δημιουργία ξενοδοχειακής επιχείρησης μη βιώσιμης και προβληματικής από την αρχή όταν ο περιορισμός στις κλίνες και στην επιφάνεια δόμησης θα τον εμπόδιζε να κατασκευάσει μια σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα με σύγχρονες προδιαγραφές και τις απαραίτητες συμπληρωματικές παροχές που απαιτούν επί πλέον επιφάνεια.
    Θα γυρίσουμε πάλι στην περίοδο των κορεσμένων περιοχών με πληθώρα παράνομων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, γκαρσονιέρες 5-10 δωματίων χωρίς προδιαγραφές, στην υποβάθμιση και την παρανομία…..
    Τέλος, η επιβολή περιορισμών ως προς την πυκνότητα εγκατάστασης των υπ’ αριθ. 12 χρήσεων του εν λόγω άρθρου κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό εκτιμώ ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, επιβάλει την απαγόρευση ανέγερσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων στις πόλεις με μεγάλη οικονομική ζημιά στους επαγγελματίες των. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι παραδέχονται ότι μια ξενοδοχειακή μονάδα 150 κλινών πόλης προσφέρει στην τοπική κοινωνία πολύ περισσότερα από μονάδες 1000 κλινών εκτός πόλης.
    Προτείνω την κατάργηση του περιορισμού που τίθεται όσον αφορά τον αριθμό κλινών και την μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια περιορισμοί καταστροφικοί για τις όλες τις τουριστικές πόλεις της χώρας μας.

  • 13 Ιανουαρίου 2012, 13:17 | Σταύρος Δήμας

    Ως δικηγορικό γραφείο αντιμετωπίζουμε πολλές περιπτώσεις ματαίωσης αγοραπωλησιών ακινήτων στη Πλάκα λόγω της αυστηρής απαγόρευσης ύπαρξης Γραφείων ελεύθερου επαγγελματία σε ορισμένες περιοχές Γενικής Κατοικίας. Πιστεύουμε ότι ο περιορισμός αυτός είναι υπέρμετρος καθήν στιγμή στις περιοχές Γενικής Κατοικίες επιτρέπονται εστιατόρια εμπορικά καταστήματα,Πολυκαταστήματα,ξενοδοχεία,συνεργεία αυτοκινήτων κλπ,στη περιοχή της Πλάκας να απαγορεύονται τα ΓΡΑΦΕΙΑ η αν σε ορισμένες ελάχιστες περιοχές αυτής επιτρέπονται,επιτρέπονται μόνο στο ισόγειο.Πρέπει να τροποποηθεί σχετικά το άρθρο 3 παρ.1α του ΠΔ 7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329 ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΊ ΡΎΘΜΙΣΗ ΌΤΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΆ ΕΛΕΎΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΊΑ (ΙΑΤΡΟΎ ,ΔΙΚΗΓΌΡΟΥ,ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΆΦΟΥ ΚΛΠ).επιτρέπονται σε όλες τις περιοχές της Πλάκας και σε όλους τους ορόφους ,εφόσον τούτο δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό του κτιρίου

  • 12 Ιανουαρίου 2012, 14:05 | ΟΧΥΡΟ ΠΟΛΙΤΩΝ Μ.Κ.Ο.

    Στην παράγραφο 8 του άρθρου 4 περί γενικής κατοικίας που αναφέρει για «Γραφεία , Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς οργανισμοί μέχρι 800 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο», όπου αναφέρει «γενικά» Κοινωφελείς οργανισμοί να αναγράφεται «Γραφεία κοινωφελών οργανισμών», όπως αυτονόητα πρέπει να ισχύει.

  • 12 Ιανουαρίου 2012, 11:23 | ΛΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

    Κατόπιν προσωπικής εμπειρίας με αγώνα κατοίκων περιοχής εντός σχεδίου γενικής κατοικίας, σε οικόπεδο της οποίας έρχεται η ΔΕΗ να κατασκευάσει υποσταθμό υποβιβασμού τάσης-κέντρο διανομής 150/20 kv (11 μ. ύψους και 7.000 m3 όγκου) γεμάτο μετασχηματιστές, προτείνω :
    1) όπου στις χρήσεις γης γενικής κατοικίας (αλλά και αλλού)αναφέρεται «Γραφεία, τράπεζες, Κοινωφελείς οργανισμοί» να γίνει «Γραφεία, τράπεζες, γραφεία κοινωφελών οργανισμών» για να μην υπάρχει πια καμία παρερμηνεία του νομοθέτη και
    2)θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις περιοχές Ιδιαίτερων χρήσεων γης Αστικών υποδομών και η κατασκευή υποσταθμων, κέντρων διανομών ηλεκτρικής ενέργειας.

  • 12 Ιανουαρίου 2012, 10:49 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΒΑΦΕΩΝ-ΛΑΜΑΡΙΝΑΔΩΝ ΑΥΤ/ΤΩΝ Ν.ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΒΑΦΕΩΝ – ΛΑΜΑΡΙΝΑΔΩΝ
    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αρ. πρωτ.5124 Θεσ/νίκη 12/01/2012

    Με το συγκεκριμένο σχόλιο επιθυμούμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια πολλών Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα οποία σε περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ η ίδρυση και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των υπόλοιπων επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης στα οποία εντάσσονται ΟΛΕΣ οι ειδικότητες των συνεργείων συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 1575/1985 (ΦΕΚ 207/Α’/11-12-1985) όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του Ν.2465/1997 (ΦΕΚ/28/Α’/26-2-1997).

    Παρατηρούμε ότι όποιος Δήμος τροποποιεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του ΕΞΑΙΡΕΙ τα συνεργεία αυτοκινήτων – βαφεία – φανοποιεία από τις περιοχές γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου, συγκεκριμένα:

    —– Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ( ΦΕΚ/1249/Δ’/21-11-2005) & (ΦΕΚ/1440/Δ’/30-12-2005)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΛΗΣ- ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: εξαιρούνται τα συνεργεία αυτοκινήτων- βαφεία-φανοποιεία.

    —– Δ. ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ – ΧΑΛΑΣΤΡΑ) (ΦΕΚ/375/ΑΑΠ’/6-9-2010)
    —– Δ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ–ΜΕΣΑΙΟ–Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ-ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ)
    (ΦΕΚ/165/ΑΑΠ’/27-6-2011)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: εξαιρούνται τα συνεργεία, βαφεία, φανοποιεία και πρατήρια καυσίμων

    —– Δ. ΕΠΑΝΟΜΗΣ (ΦΕΚ/101/ΑΑΠ’/26-3-2010)

    —– Δ. ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ (ΠΕΡΑΙΑ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ)
    (ΦΕΚ/110/ΑΑΠ’/27-3-2007)

    —– Δ. ΜΙΚΡΑΣ (ΤΡΙΛΟΦΟΣ – ΚΑΡΔΙΑ – ΣΧΟΛΑΡΙ -ΠΛΑΓΙΑΡΙ) (ΦΕΚ/137/Δ’/18-2-2004)

    —– Δ. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΒΑΘΥΛΑΚΟΣ –ΓΕΦΥΡΑ – Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ – ΞΗΡΟΧΩΡΙ) (ΦΕΚ/31/Δ’/28-1-2009)

    —– Δ. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (ΦΕΚ/996/Δ’/26-9-2003)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ – ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: απαγορεύονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα βαφεία και τα φανοποιεία

    —– Δ. ΜΗΧΑΝΩΝΙΑΣ (ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ-ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ-ΚΕΡΑΣΙΑ) (ΦΕΚ/654/Δ’/1-8-2002)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: δεν επιτρέπονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, βαφεία – φανοποιεία

    —– Δ. ΑΞΙΟΥ (ΒΡΑΧΙΑ–ΚΥΜΙΝΑ–Ν. ΜΑΛΓΑΡΑ) (ΦΕΚ/218/ΑΑΠ’/7-6-2010)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Με εξαίρεση τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, μηχανημάτων έργων καθώς και αγροτικών μηχανημάτων.

    —– Δ. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΦΕΚ/975/Δ’/11-11-2002)
    Στις περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ απαγορεύονται και τα συνεργεία αυτοκινήτων, βαφεία, φανοποιεία
    Στη συνέχεια : (ΦΕΚ/1241/Δ’/31-12-2004)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: με την εξαίρεση των συνεργείων αυτοκινήτων, βαφείων και φανοποιείων.
    Στη συνέχεια : (ΦΕΚ/458/ΑΑΠ’/1-11-2010)
    Στις περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ επιτρέπονται τα συνεργεία αυτοκινήτων πλην των βαφείων – φανοποιείων.

    Μας δημιουργείται ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ από την ιδιαίτερη αναφορά στα βαφεία, φανοποιεία η οποία δηλώνει μία αποστροφή και ένα φόβο προς τον κλάδο μας που πηγάζει είτε από εικόνες του μακρινού παρελθόντος που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις μας (φαναρτζής που ‘’βαράει’’ λαμαρίνες και δημιουργεί θόρυβο ή βαφέας που βάφει στο πεζοδρόμιο και προκαλεί σύννεφα άχνας στη γειτονιά), είτε από παράνομες επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έχουν ορισθεί ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ τόσο για τη χορήγηση άδειας άσκησης τεχνίτη βαφής ή αμαξωμάτων (πτυχίο αντίστοιχης τεχνικής σχολής, υποχρεωτικό σεμινάριο περιβαλλοντικής διαχείρισης και προϋπηρεσία) όσο και για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας συνεργείου βαφής και συντήρησης (βαφείο) ή επισκευής και συντήρησης αμαξωμάτων (φανοποιείο) αυτοκινήτων (συστήματα αντιρρύπανσης, συστήματα εξαερισμού με απαγωγή και προσαγωγή αέρα, ηχομόνωσης κλπ.). Επίσης σύμφωνα με οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον περιορισμό των πτητικών οργανικών ενώσεων, τα χρώματα και τα βερνίκια που χρησιμοποιούνται για τη βαφή των αυτοκινήτων είναι πλέον υδατοδιαλυτά.

    Είναι λοιπόν φανερό ότι σήμερα τα βαφεία-φανοποιεία είναι επιχειρήσεις με άρτια καταρτισμένους τεχνίτες ευαισθητοποιημένους στα θέματα περιβάλλοντος και στα θέματα της δικής τους και της δημόσιας υγείας, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που αποτελείται από φούρνους βαφής με ειδικά συστήματα αντιρρύπανσης με φίλτρα ενεργού άνθρακα, συστήματα προσαγωγής και απαγωγής αέρα με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, καλίμπρες με χρήση laser, ειδικούς χώρους προεργασίας βαφής με τοπικά συστήματα απαγωγής με ειδικά φίλτρα, κλπ.

    Εκτός από τις ειδικές προδιαγραφές που ισχύουν για τα βαφεία-φανοποιεία, γενικά όλα τα συνεργεία είναι εγκαταστάσεις που διέπονται από αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την αδειοδότηση τους, ελέγχονται και εφοδιάζονται με πιστοποιητικό πυροπροστασίας και αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν επιθυμούν συνεργεία αυτοκινήτων στην πολυκατοικία τους, απαγόρευσης μέσω του κανονισμού πολυκατοικίας.

    Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ όμως εγκατάστασης ΝΕΩΝ μικρών συνεργείων, σε αρκετές περιπτώσεις σε ολόκληρη την έκταση ενός Δήμου, πλήττει κυρίως τους νέους ‘’μικρούς’’ επαγγελματίες και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλειστού επαγγέλματος με όσους επαγγελματίες έχουν ήδη άδεια λειτουργίας.
    Σήμερα που η χώρα βιώνει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, που συζητάμε για άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ΑΝΑΠΤΥΞΗ, τέτοιου είδους αποκλεισμοί είναι απαράδεκτοι.
    Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι σε αρκετά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια το όριο κατάτμησης και ΑΡΤΙΟΤΗΤΑΣ στις ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ορίζεται στα 10.000τ.μ., (10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ) γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το κόστος επένδυσης για τη δημιουργία νέων συνεργείων είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ.

    Με το παρόν σχέδιο προεδρικού διατάγματος ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ η πρόθεση της πολιτείας σε περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ να ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η ίδρυση και λειτουργία ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ (ΣΥΝΗΘΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ).
    Σκοπός όμως είναι και η ΕΦΑΡΜΟΓΗ, γιατί σύμφωνα με το Π.Δ. (5) ΄΄Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης΄΄ (ΦΕΚ/166/Δ’/6-3-1987) και το άρθρο 6 του Ν. 3710/2008 (ΦΕΚ/216/Α’/23-10-2008) ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η ίδρυση και λειτουργία συνεργείων συντήρησης και επισκευής συνήθων οχημάτων σε περιοχές με χρήση ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

    Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ΕΝΑΡΜΌΝΙΣΗ των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων με την ισχύουσα νομοθεσία και οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στην εκπόνησή τους να τη λαμβάνουν υπ’ όψη χωρίς δυσμενείς ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ για συγκεκριμένους κλάδους.
    Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ που υφίσταται ήδη ο δικός μας επισκευαστικός κλάδος πιστεύουμε ότι δεν προτείνεται από τους Δήμους αλλά από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο οποίος αποτελεί εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΒΑΦΕΩΝ – ΛΑΜΑΡΙΝΑΔΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, αναμένει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρχει εναρμόνιση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Δήμων τόσο με την ισχύουσα νομοθεσία όσο και με το παρόν νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης.

    Με εκτίμηση,
    για το Δ.Σ.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ

    ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 45,54631 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ. & ΦΑΞ:2310/237-517 E-MAIL:soblam@otenet.gr

  • 11 Ιανουαρίου 2012, 12:30 | Μαρίνα Μαρουδή

    Επειδή στη περιοχή της Πλάκας έχει εκλείψει στην πράξη ο περιορισμός της ύπαρξης Γραφείων και Καταστημάτων ,και η συνέχιση της σχετικής απαγόρευσης έχει σαν αποτέλεσμα σήμερα την ανισότητα των πολιτών ,την δέσμευση της ιδιοκτησίας και τον περιορισμό του δικαιώματος εργασίας, πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα τα σχετικά άρθρα του ΠΔ7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329 π.χ. ως εξής :
    Στο αρθρο 3 παρ 1 του ΠΔ 7-10-1993 ΦΕΚ Δ/1329 προστίθεται εδ αα.) «Γραφεία εφόσον δεν αντίκειται στον Κανονισμό του κτιρίου» .
    Το άρθρο 7 παρ.2 τροποποιείται ως εξής: Εφόσον πρόκειται για κατά τα ως άνω επιτρεπόμενη χρήση που δεν αντίκειται στο Κανονισμό του κτιρίου, αυτή δύναται να καταλαμβάνει όλο το κτίριο.

  • Βάσει του εν λόγω άρθρου μεταξύ των άλλων επιτρεπόμενων χρήσεων στη γενική κατοικία προβλέπονται και «Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών υπεραγορές, πολυκαταστήματα, μέχρι 800 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο».
    Δεδομένου ότι προωθείται η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, εκ των πραγμάτων οι εναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης εμπορικών καταστημάτων, πολυκαταστημάτων και υπεραγορών περιορίζονται σημαντικά, προτάσσοντας κατά αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα χωροθέτησης των εν λόγω δραστηριοτήτων αποκλειστικά και μόνο σε εντός σχεδίου περιοχές με θεσμοθετημένες επιτρεπόμενες χρήσεις γης.
    Στα πλαίσια αυτά είναι, τουλάχιστον άστοχο αν όχι εγκληματικό, δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας στην οποία τυγχάνει να βρίσκεται η χώρα μας, να τίθεται ο περιορισμός των 800 τ.μ. για τα εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα και υπεραγορές στην γενική κατοικία, όταν είναι γνωστό ότι, το κρίσιμο μέγεθος για την βιωσιμότητα μιας εμπορικής δραστηριότητας τέτοιας φύσης είναι τα 1.500 m2 συνολικής επιφάνειας δόμησης (δηλαδή χώρος πώλησης, χώρος αποθήκευσης, βοηθητικοί χώροι κλπ).
    Εφόσον, η διοίκηση της χώρας μας επικαλείται ότι πασχίζει για την προαγωγή της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, είναι απαραίτητη η παρακάτω τροποποίηση στο εν λόγω άρθρο: «Εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών υπεραγορές, πολυκαταστήματα, μέχρι 1.500 τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο».
    Τέλος, η επιβολή περιορισμών ως προς την πυκνότητα εγκατάστασης των υπ’ αριθ. 6 έως και 18 χρήσεων του εν λόγω άρθρου κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό εκτιμούμε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού.

  • 10 Ιανουαρίου 2012, 11:31 | Θοδωρής Χστζής

    Συμφωνόντας με τα περισσότερα σχόλια των ανωτέρω σχετικά με τον περιορισμό των τμ ανά οικόπεδα για εμπορικές χρήσεις, το ίδιο περιοριστικός των δυνατοτήτων αξιοποίησης της ιδιοκτησίας είναι και ο περιορισμός για την συνηθέστερη χρήση οικοπέδων της Γενικής Κατοικίας, αυτής των Γραφείων. Και ενώ πρέπει να οδηγηθούμε σε νέα κτίρια πιο ενεργειακά αποδοτικά και μειωμένου κόστους χρήσης (που να μοιράζονται ίσως εγκαταστάσεις – τηλεθέρμανση σε επίπεδο ΟΤ), οδηγούμαστε σε λύσεις τύπου ένα κτιριάκι 400 τμ σε κάθε όροφο για να στεγάσει 2 δικηγόρους και 2 ιατρούς. Δεν κατανοούμε την εμμονή να περιοριστούν στη συνηθέστερη ίσως χρήση στα Αστικά Κέντρα (της ΓΚ), όλες οι δυνατότητες αξιοποίησης μεσαίων οικοπέδων πλην κατοικίας, οταν το απόθεμα αζήτητων κατοικιών στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο των 250,000. Επίσης για άλλη μια φορά, όπως και εκτός σχεδίου, αυξάνονται τα κίνητρα κατάτμησης των οικοπέδων, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της στάθμευσης. Κάθε 10 μέτρα πρόσοψης θα έχουμε και είσοδο γκαράζ, ενώ σε ενιαίες αναπτύξεις (πρόσοψη πχ 50 μ) θα έχουμε μία είσοδο που θα εξυπηρετεί τον ίδιο αριθμό αυτοκινήτων αθροιστικα με τα κατατμημένα οικόπεδα.

  • 10 Ιανουαρίου 2012, 09:37 | Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και WWF Ελλάς

    Άρθρο 4. Αντίθετα με τις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ, όπως διαφαίνονται στην ανακοίνωση τύπου, οι τροποποιήσεις επιβαρύνουν περιβαλλοντικά τις «Περιοχές Γενικής Κατοικίας», ειδικά με την προσθήκη των υπεραγορών και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης. Οι αλλαγές αυτές δυσχεραίνουν σοβαρά την πολεοδομική οργάνωση και επιδεινώνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών, καθώς ανταγωνίζονται την κύρια ειδική χρήση τους, αυτή της «κατοικίας».

  • 9 Ιανουαρίου 2012, 14:16 | Μαρίνα Δικαίου

    Να αρθεί η αυστηρή απαγόρευση για την περιοχή της Πλάκας που σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα όπως στο Α2/12 που ενδιαφέρει εν προκειμένω δεν μπορούν τυπικά-διότι στην πράξη βεβαίως δεν ισχύει-να στεγαστούν γραφεία ,με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να πουλήσουμε,καίτοι υπάρχει μεγάλη ανάγκη,ένα τριώροφο κτίριο.Χρειάζεται εκσυγχρονοσμός των διατάξεων για τις υπό αυστηρή απαγόρευση περιοχές της Πλάκας και άς γίνεται έστω καθορισμός του είδους των γραφείων,(π.χ. να μην δημιουργείται θόρυβος κλπ Αλλά η στέγαση γραφείων δεν είναι δυνατό να απαγορεύεται στη συγκεκριμένη περιοχή (οδός Φαρμάκη)ενώ όλη η περιοχή εκεί βρύθει εμπορικών καταστημάτων,γραφείων,κλπ.και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα της περιοχής.Αντίθετα περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας

  • Απόσπασμα ανακοίνωσης-διαλόγου του Υπουργείου της 5-1-2011 » Το σχέδιο αφορά μόνο την οργάνωση των χρήσεων γης, για τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.»
    Δεν μπορώ να κατανοήσω την χρήση της λέξης «μόνο». Και αυτό γιατί δεν γνωρίζω και άλλες περιοχές στην Ελληνική Επικράτεια εκτός από τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

    Η λακωνική ανακοίνωση-διάλογος του Υπουργείου (τεσσάρων προτάσεων) χωρίς καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση αναφέρει ότι: «οι ερμηνίες που δίδονται είναι εντελώς αβάσιμες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Δηλώνω λοιπόν ότι είμαι ένας υπέυθυνος πολίτης με απόψεις όμως εκτός πραγματικότητας που σύμφωνα με το άρθρο 1 των Όρων Συμμετοχής της Δημόσιας Διαβούλευσης από τις 5-11-2011 δεν μου επιτρέπεται να πω την γνώμη μου δημόσια.

    Πολύπλοκη η δημοκρατία.

  • 8 Ιανουαρίου 2012, 19:38 | Χατζηιερεμία Μαρία

    Συφωνώ απολύτως με το σχόλιο του Συλλόγου Πτυχ. Μηχανικών ιδ. Συνεργ. Επισκ. Αυτ/των Ν. Θεσ/νικης. Το ίδιο προβλημα υπάρχει και στον Δήμο Αιγιαλείας όπου διαχωρίζονται οι χρήσεις γης σε Γενικής Κατοικίας Α’ και Β’.Στη χρήση Γεν. Κατοικίας Α’, στην οποία ανοίκει το 80% της πόλης, ΔΕΝ επιτρέπει την λειτουργία επαγγελματικών εργατηρίων χαμηλής όχλησης και πρατηρίων βενζίνης όπως επαγγελματικά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, συνεταιρισμούς γειτονιάς τοπικού εδιαφέροντος, ανάπτυξης γειτονιάς και θέσεις εργασίας. Και αναρωτιέμαι για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν υπάρχουν τέτοιου είδους περιορισμοί;;;

  • 7 Ιανουαρίου 2012, 09:47 | θωμας χαραλαμπακος

    Με ποια κριτηρια καθοριζονται οι χρησεις γης σε καθε περιοχη
    -ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ , ΨΗΦΟΘΗΡΙΑΚΑ , ΛΑΔΩΜΑΤΑ , ΄διαμπλεκομεναή συμπλεκομενα συμφεροντα
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕς ΔΙΑΤΑΞΙΕ
    Σε αντιθετη περιπτωση ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
    ιδιωτικη πρωτοβουλια , και εφαρμοστε Κομμουνιστικο συστημα .
    ΟΛΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ….

  • 5 Ιανουαρίου 2012, 20:41 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧ. ΜΗΧ/ΚΩΝ ΙΔ. ΣΥΝΕΡΓ. ΕΠΙΣΚ. ΑΥΤ/ΤΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ
    ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Π. ΚΑΡΑΤΖΑ 4 – 54630 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    ΤΗΛ. 2310520993 – FAX. 2310513291
    E MAIL: sinergia@otenet.gr http://www.sinergia-auto-thess.gr

    Σύμφωνα με το παρόν σχέδιο προεδρικού διατάγματος διαπιστώνουμε ότι “τα συνεργεία αυτοκινήτων (εξαιρούνται τα συνεργεία επισκευής μεγάλων και βαρέων οχημάτων) με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 9 ατόμων ή μέχρι 3,5 τόνων μικτού φορτίου” δηλαδή τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής ΣΥΝΗΘΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ επιτρέπονται μεταξύ άλλων και σε περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (άρθρο 4) και σε περιοχές ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – Κεντρικής Λειτουργίας Πόλης – Τοπικού Κέντρου Συνοικίας – Γειτονιάς (άρθρο 4).
    Επίσης σύμφωνα με το Π.Δ. (5) “Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης” (ΦΕΚ/166/Δ’/6-3-1987) σε περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – κεντρικής λειτουργίας πόλης – τοπικού κέντρου συνοικίας – γειτονιάς, επιτρέπονται τα επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης όπως θεωρούνται τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 1575/1985 (ΦΕΚ 207/Α’/11-12-1985) όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 του Ν.2465/1997 (ΦΕΚ/28/Α’/26-2-1997.
    Στη συνέχεια, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 3710/2008 (ΦΕΚ/216/Α’/23-10-2008) τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής ΣΥΝΗΘΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ επιτρέπονται μεταξύ άλλων και σε περιοχές με χρήση ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ή ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

    Επομένως παρατηρούμε ότι ΒΟΥΛΗΣΗ της πολιτείας ήταν και εξακολουθεί να είναι, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής ΣΥΝΗΘΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ να ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ μεταξύ άλλων περιοχών και σε περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

    Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι σε πολλούς Δήμους του Ν. Θεσσαλονίκης η συγκεκριμένη ΒΟΥΛΗΣΗ της πολιτείας δεν εφαρμόζεται καθώς στα περισσότερα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων που έχουν εκδοθεί μετά το 1997 καθώς και αρκετών Δήμων των οποίων τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια βρίσκονται στη διαδικασία της εκπόνησης, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής συνήθων οχημάτων ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τις περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε:

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ (τώρα είναι Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης)
    ( ΦΕΚ/1249/Δ’/21-11-2005) & (ΦΕΚ/1440/Δ’/30-12-2005)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΛΗΣ- ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: εξαιρούνται τα συνεργεία αυτοκινήτων- βαφεία- φανοποιεία.

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΑΞΙΟΣ (ΒΡΑΧΙΑ –ΚΥΜΙΝΑ – Ν. ΜΑΛΓΑΡΑ) (τώρα είναι Δήμος Δέλτα)
    (ΦΕΚ/218/ΑΑΠ’/7-6-2010)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Με εξαίρεση τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, μηχανημάτων έργων καθώς και αγροτικών μηχανημάτων.

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ – ΧΑΛΑΣΤΡΑ) (τώρα είναι Δήμος Δέλτα)
    (ΦΕΚ/375/ΑΑΠ’/6-9-2010)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: εξαιρούνται τα συνεργεία, βαφεία, φανοποιία και πρατήρια καυσίμων

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΕΠΑΝΟΜΗΣ (τώρα είναι Δήμος Θερμαϊκού)
    (ΦΕΚ/101/ΑΑΠ’/26-3-2010)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ – ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: απαγορεύονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα βαφεία και τα φανοποιεία

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΘΕΡΜΑ’Ι’ΚΟΣ (ΠΕΡΑΙΑ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ) (ΦΕΚ/110/ΑΑΠ’/27-3-2007)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ – ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: απαγορεύονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα βαφεία και τα φανοποιεία

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΜΗΧΑΝΩΝΙΑΣ (ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ-ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙ-ΚΕΡΑΣΙΑ) (τώρα είναι Δήμος Θερμαϊκού)
    (ΦΕΚ/654/Δ’/1-8-2002)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: δεν επιτρέπονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, βαφεία – φανοποιεία

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΜΙΚΡΑΣ (ΤΡΙΛΟΦΟΣ – ΚΑΡΔΙΑ – ΣΧΟΛΑΡΙ -ΠΛΑΓΙΑΡΙ) (τώρα είναι Δήμος Θέρμης)
    (ΦΕΚ/137/Δ’/18-2-2004)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ – ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: απαγορεύονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, βαφεία, φανοποιεία

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (τώρα είναι Δήμος Παύλου Μελά)
    (ΦΕΚ/975/Δ’/11-11-2002)
    Στις περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ απαγορεύονται και τα συνεργεία αυτοκινήτων, βαφεία, φανοποιεία
    Στη συνέχεια : (ΦΕΚ/1241/Δ’/31-12-2004)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ – ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: με την εξαίρεση των συνεργείων αυτοκινήτων, βαφείων και φανοποιείων.
    Και μετά από πολλές διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις και την πάροδο περίπου 8 ετών έγινε τροποποίηση του Γ.Π.Σ (ΦΕΚ/458/ΑΑΠ’/1-11-2010)
    Στις περιοχές ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ και ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ επιτρέπονται τα συνεργεία αυτοκινήτων πλην των βαφείων – φανοποιείων.

    •Γ.Π.Σ. ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΒΑΘΥΛΑΚΟΣ – ΓΕΦΥΡΑ –Ν. ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ – ΞΗΡΟΧΩΡΙ) (τώρα είναι Δήμος Χαλκηδόνας)
    (ΦΕΚ/31/Δ’/28-1-2009 ( ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ –ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ – ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: απαγορεύονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα βαφεία και τα φανοποιεία

    •Γ.Π.Σ. Σ. Δ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (τώρα είναι Δήμος Ωραιοκάστρου)
    (ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ – ΜΕΣΑΙΟ – Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ- ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ)
    (ΦΕΚ/165/ΑΑΠ’/27-6-2011)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: εξαιρούνται τα συνεργεία – βαφεία- φανοποιία και πρατήρια καυσίμων

    •Γ.Π.Σ. Δ. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
    (ΦΕΚ/996/Δ’/26-9-2003)
    ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: απαγορεύονται τα συνεργεία αυτοκινήτων, βαφεία, φανοποιεία.

    Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι σε αρκετούς Δήμους δεν υπάρχει χαρακτηρισμός οικοδομικών τετραγώνων ως περιοχή μη οχλούσας βιοτεχνίας (ΕΜΟ), όπου επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ΣΗΜΕΡΑ υπάρχουν Δήμοι όπου δεν επιτρέπεται πουθενά εντός των ορίων τους, η ίδρυση και λειτουργία ΝΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ.
    Κατόπιν επικοινωνίας με κάποιους από τους παραπάνω Δήμους ενημερωθήκαμε ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση των συνεργείων από τις περιοχές γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου δεν ήταν δική τους επιλογή αλλά ουσιαστικά αποτελεί πάγια θέση του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
    Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος ευθύνεται ΤΕΛΙΚΑ γι΄ αυτή τη δυσμενή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον κλάδο μας, εάν είναι θέμα των τοπικών κοινωνιών (Δήμων) ή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης ή κεντρικών φορέων του κράτους. Ειλικρινά όμως προβληματιζόμαστε από το γεγονός ότι ενώ υπάρχει Π.Δ/γμα (ΦΕΚ/166/Δ’/6-3-1987) και Νόμος 3710/2008 (ΦΕΚ/216/Α’/23-10-2008) που ξεκάθαρα επιτρέπουν τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής ΣΥΝΗΘΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ σε περιοχές με χρήση ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ή ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, να μην εφαρμόζονται.

    Σε μία εποχή όπου τα κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν, στο δικό μας κλάδο δημιουργείται ένα κλειστό επάγγελμα με όσους επαγγελματίες έχουν ήδη άδεια λειτουργίας με όποιες παρενέργειες δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις, όπως κατάργηση ισονομίας και ισοπολιτείας των πολιτών σχετικά με τους παλιούς και νέους επαγγελματίες, έλλειψη ανταγωνισμού, αυξήσεις ενοικίων σε υφιστάμενα συνεργεία, κενά μαγαζιά που δεν έχουν εμπορική αξία για άλλες χρήσεις, ιδιόκτητα μαγαζιά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους ως συνεργεία, μη δυνατότητα μετεγκατάστασης επαγγελματιών είτε σε δική τους “στέγη” είτε σε “στέγη” με χαμηλότερο ενοίκιο κοντά στην περιοχή όπου καταξιώθηκαν επαγγελματικά και δημιούργησαν πελατεία, μη δυνατότητα επέκτασης του συνεργείου με προσθήκη νέας ειδικότητας όπως π.χ. των αερίων καυσίμων κλπ.

    Διαπιστώνουμε ότι σιγά – σιγά ο κλάδος μας εκδιώχνεται από την πόλη με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις επιχειρήσεις μας όσο και για την εξυπηρέτηση των πελατών μας.

    Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ προσβλέπει στην παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε να αρθούν οι απαγορεύσεις και εξαιρέσεις εις βάρος του κλάδου μας.

  • 5 Ιανουαρίου 2012, 08:10 | Γ. Οικονομίδης

    Προτείνω την αναδιατύπωση του περιορισμού που τίθεται όσον αφορά διάφορες χρήσεις με την φράση:
    » μέχρι ….. τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά οικόπεδο «,
    ως εξής:
    » μέχρι ….. τμ. συνολικής επιφάνειας δόμησης, ανά τμήμα οικοπέδου ίσο με την κατά κανόνα αρτιότητα της περιοχής».
    Κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται πιό ομαλή και αναλογική αντιστοίχηση των διαφόρων χρήσεων στο όλο οικοδομικό απόθεμα της περιοχής και αποφεύγεται είτε υπερσυγκέντρωση (αν το μέγιστο ανά οικόπεδο αφορά σε πολλά οικόπεδα παρεκκλίσεων οπότε μπορεί να έχουμε 100% επικράτηση μιας χρήσης που θα θέλαμε να ελέγξουμε) είτε υπεραραίωση εάν η περιοχή διαθέτει μεγάλα οικόπεδα που προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως θα πρέπει να κατατμηθούν.
    Σε κάθε περίπτωση μπορεί να επιβάλεται η αποφυγή ενιαίων μονάδων χρήσεων πέραν ενός μεγέθους που θα αφορά ωστόσο το κτήριο και όχι το οικόπεδο.

  • 4 Ιανουαρίου 2012, 13:49 | Κυριακόπουλος Θόδωρος

    Επιεικώς απαράδεκτο το Π.Δ.
    Αχρηστεύει χιλιάδες αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που πολλοί πολίτες τα αγόρασαν με την λογική κάποτε να χτίσουν ένα σπιτάκι εκτός πόλης. Και ξαφνικά θα βρεθούν μόνο με το δάνειο αγκαλιά και ένα άχρηστο οικόπεδο που θα μπορεί να το πουλήσει στο 1/20 της τιμής σε εργολάβο αν είναι τυχερός.
    Θα πρέπει να ισχύσει στις από εδώ και πέρα αγοροπωλησίες. Είναι σαν να λέμε εδώ και τώρα σας κλέβουμε τις ιδιοκτησίες και τα όνειρα σας. Ντροπή είναι το λιγότερο αν περάσει το Π.Δ.
    Το περισσότερο θα το δούνε στην πράξη τα ξενοδοχειακά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω.

  • 2 Ιανουαρίου 2012, 14:10 | Βάννα Σφακιανάκη

    Παρατηρώ ότι πολλοί θεωρούν αυτονόητο ότι η πρόταση του Σχεδίου Π.Δ. για καταστήματα μέχρι 800 μ. σε περιοχές γενικής κατοικίας αποτελεί περιορισμό της δυνατότητας που δίνει το μέχρι σήμερα ισχύον Π.Δ. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μοναδικός ορισμός που υπάρχει για καταστήματα μέχρι σήμερα είναι αυτός για την εκτός σχεδίου δόμηση, όπου επιτρέπονται καταστήματα μέχρι 600 μ. αλλά ουδέποτε προσδιορίστηκε στη νομοθεσία ότι για την εντός σχεδίου δόμηση, υπεραγορές και πολυκαταστήματα νοούνται όσα είναι πάνω από 600 μ2.
    Το αποτέλεσμα είναι να έχουν γεμίσει οι περιοχές γενικής κατοικίας με καταστήματα μεγαλύτερα από 600 μ2. που απλώς δεν κατονομάζονται ως υπεραγορές – πολυκαταστήματα αλλά ως καταστήματα. Έτσι έχει καταργηθεί πρακτικά η διάκριση ανάμεσα στα επιτρεπόμενα στη Γενική Κατοικία και στο Πολεοδομικό Κέντρο!
    Κατά τη γνώμη μου, ως καταστήματα για τις περιοχές Γενικής Κατοικίας θα έπρεπε να νοούνται αυτά που είναι έως 600 μ2. ανεξάρτητα από το αν είναι ισόγεια ή και σε ορόφους και ότι η προτεινόμενη ρύθμιση για τα 800 μ. αποτελεί διεύρυνση και όχι περιορισμό. Ειδικά για τα πολυόροφα καταστήματα, δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί είναι πιο οχληρά από τα ισόγεια. Αντίθετα, νομίζω ότι είναι λιγότερο οχληρά και ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι και καλή ιδέα, όπως για παράδειγμα σε κηρυγμένα κτίρια όπου δεν είναι δυνατές πολλές επεμβάσεις για διαχωρισμό εισόδων και τροποποίηση όψεων.
    Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποσαφηνιστεί το τι είναι κατάστημα και το τι είναι υπεραγορά – πολυκατάστημα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2011, 23:43 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ – ΛΕΜΠΕΣΗ

    α. Να συμπληρωθεί – διορθωθεί η φράση: Στις περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπονται μόνο οι παρακάτω κατηγορίες χρήσεων κτιρίων:

    β. εδ.18 Θετικό το όριο των 600τμ για τα Επαγγελματικά Εργαστήρια χαμηλής όχλησης, αλλά πρέπει να διευκρινισθεί αν το ίδιο όριο ισχύει και για τα γήπεδα, δηλαδή αν η ρύθμιση αναφέρεται και στις εκτός σχεδίου περιοχές.
    Επίσης οι 15 ΗΡ που αναφέρονται μπορούν να παραμείνουν ως όριο, αλλά μόνο για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης χαμηλής όχλησης, ενώ για τα Επαγγελματικά Εργαστήρια χαμηλής όχλησης πρέπει να διορθωθούν οι 15 ΗΡ που αναφέρονται, δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.1.β του Ν.3325/05 ΦΕΚ 68/Α΄, ορίζονται ως Επαγγελματικά Εργαστήρια: «Οι τεχνοοικονομικές μονάδες του προηγούμενου εδαφίου, των οποίων η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα είκοσι δύο (22) KW ή η θερμική τα πενήντα (50) KW. Στα όρια αυτά δεν περιλαμβάνεται και η ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατάστασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα.»

  • 27 Δεκεμβρίου 2011, 12:55 | ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Ο περιορισμός των επιφανειών ανά χρήση στις περιοχές Γενικής Κατοικίας δημιουργεί θέμα άνισης μεταχείρισης των ιδιοκτητών των οικοπέδων εφόσον δεν γίνεται βάση των επιφανειών των οικοπέδων.

    Επίσης, θα οδηγήσει στο φαινόμενο κατάτμησης των μεγάλων οικοπέδων σε μικρότερα προκειμένου να ικανοποιούνται οι περιορισμοί των επιφανειών ανά χρήση, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ενοποίησης των οικοπέδων και την δημιουργία ενιαίων ακάλυπτων ελεύθερων χώρων.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αστικές περιοχές της χώρας είναι σήμερα χαρακτηρισμένες ως γενική κατοικία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χωροθετηθούν χρήσεις που περιλαμβάνονται στις Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης κλπ.

  • Προσωπικα μου φαινεται απιστευτα κυνικο αυτο που πανε να περασουν χριστουγεννιατικα!
    Το ακρως παραπλανητικο της υποθεσης ειναι οτι προσπαθει το υπουργειο να εμφανισει την απόφαση ως αναπτυξιακη και εξοχως φιλική προς τις επενδυσεις.
    Προφανως στο υπουργειο θεωρουν αναπτυξη την απαγορευση της ανεγερσης καταστηματων μεγαλυτερων των 800 τ.μ σε περιοχες που και τον απαραιτητο συντελεστη δομησης εχουν αλλα και η χρήση τους από τα γενικα πολαιοδομικα σχεδια εχει εγκριθεί.
    Μαλλον θεωρειται πιο αναπτυξιακο και πιο ευελικτο να εκλειπαρείς για κατά παρέκκλιση δόμηση από το κράτος για την ανέγερση υπεραγορών-καταστημάτων στα εκτος σχεδιου αγροτεμαχια -μετα ασφαλως απο τουλάχιστον διχρονη περιπλανιση στις υπηρεσιες των υπουργειων και της τοπικης αυτοδιοικησης.
    Ενδεικτικα αναφερω οτι μονο για τη μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων και πριν την εγκριση της απο το περιφεριακο συμβουλιο απαιτουνται εγκρισεις απο πολαιοδομια,δασαρχειο ,αρχαιολογια,υπουργειο συγκοινωνιων(για την κυκλοφοριακη συνδεση), Ο.Τ.Α (για αποχετευση και απορριματα) και αλλα πολλα.
    Μετα την εγκριση της Μ.Π.Ε μπορουμε να προχωρήσουμε στην εγκριση οικοδομικης αδειας.

    ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΔΗΛΑΔΗ!

    Αναρωτιεμαι,εαν σε ενα οικοπεδο εντος περιοχης γενικης κατοικιας που μεχρι τωρα εχτιζε 1500 τ.μ καταστημα,τωρα θα μπορει να χτισει 800 τ.μ καταστημα και 700 τ.μ γραφεια ή κατοικίες ή άλλου είδους κατάστημα. Με συγχωρείτε αλλά δυσκολεύομαι να δω την όποια περιβαλλοντική ανακούφιση για την περιοχή. Επίσης ένα εύλογο,απλό ερώτημα: αυτοί που αγόρασαν ή κατέχουν οικόπεδα (και δεν είμαι ενας από αυτούς) με σκοπό στο μέλλον να αναγείρουν μεγάλο επαγγελματικό χώρο, έχασαν τα χρήματά τους; Απάντηση:αυτοί και τα χρήματά τους έχασαν και η κοινωνία την επένδυση διότι πολύ απλά κάτω από 800τ.μ μπορεί αυτή να καθίσταται μη βιώσιμη.
    Τώρα, όσο για το χρόνο και τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, δεν θέλω να κάνω αρνητικές σκέψεις. Εάν βέβαια συμβεί αυτό που οι πληροφορίες λένε, ότι δηλαδή μέσα στο Γενάρη θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση ε, τότε ….ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!

  • 23 Δεκεμβρίου 2011, 20:14 | ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Βάσει του Ν. 3982/2011 (ΦΕΚ 143/Α), άρθρο 17, παράγραφος 2, επαγγελματικό εργαστήριο είναι η τεχνοοικονομική μονάδα, η οποία πληροί όλες τις παρακάτων προϋποθέσεις :
    α) Διαθέτει μηχανολογικές εγκαταστάσεις, των οποίων
    η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα 22 kW
    ή η θερμική τα 50 kW. Στα όρια αυτά δεν περιλαμβάνεται
    η ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική
    διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατά−
    στασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το
    περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα.
    β) Κατατάσσεται στις δραστηριότητες χαμηλής όχλη−
    σης σύμφωνα με τις διατάξεις της 13737/724/2003 (Β΄
    1087) απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Περιβάλ−
    λοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.
    γ) Δεν αφορά επεξεργασία ουσιών ή μειγμάτων εύφλε−
    κτων, εκρηκτικών, διαβρωτικών, οξειδωτικών, τοξικών ή
    επικίνδυνων για το περιβάλλον σύμφωνα με τις διατάξεις
    του Κανονισμού 1272/2008/EC (L 353/ 31.12.2008) και της
    265/2002 (Β΄ 1214) απόφασης του Υπουργού και Υφυπουρ−
    γού Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και αερίων υπό
    πίεση, ανεξαρτήτως της επεξεργαζόμενης ποσότητας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2011, 15:41 | ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

    Το πλαφόν των 800τ.μ. για καταστήματα και γραφεία στην Γενική Κατοικία είναι τουλάχιστον άστοχο (προσπαθώ να είμαι ευγενικός σε δημόσιους χώρους). Είναι προφανώς συνθλιπτική η διάταξη για τους ιδιοκτήτες μεγάλων οικοπέδων. Θα βροντοφωνάξουμε για μία ακόμα φορά ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν πολύ υψηλό ρίσκο. Απίστευτα αυτοκαταστροφική η φυλή μας…

  • 21 Δεκεμβρίου 2011, 19:39 | Στάθης Παπαθεοδώρου

    Επιτέλους μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τα παράπονά μου σχετικά με το μπάχαλο που επικρατεί με τις μεικτές χρήσεις γης της «γενικής κατοικίας» κατευθείαν προς την πηγή.

    Καταρχήν στην κατηγορία «Γενική κατοικία» εντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολυκατοικιών της Αθήνας. Έτσι και η πολυκατοικία στην οποία διαμένω βρίσκεται σε περιοχή «Γενικής κατοικίας».

    Για κακή μου τύχη, το ισόγειο κατάστημα της πολυκατοικίας ενοικιάστηκε ως επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης και συγκεκριμένα ως παρασκευαστήριο. Μέσα στο εργαστήριο αυτό χρησιμοποιούν μηχανήματα βαρέως τύπου, που προκαλούν μεγάλους κραδασμούς και δονήσεις σε όλο το κτίριο, που γίνονται αντιληπτά μέσα στο διαμέρισμά μου. Κάθε μέρα στις 03:00 το πρωί που βάζουν μπροστά τα μηχανήματα του εργαστηρίου ξυπνάω αναγκαστικά από τα γκάπα-γκούπα και τις δονήσεις/κραδασμούς. Και δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ έως τις 12:00 το μεσημέρι όπου τα μηχανήματα σταματούν. Το ίδιο συμβαίνει και τα σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να παίρνω υπνωτικά χάπια για να κοιμάμαι λίγο τα μεσημέρια.

    Επιπρόσθετα το εν λόγω εργαστήριο έχει βγάλει πολλά μοτέρ ψυγείων και καταψυκτών στον ακάλυπτο χώρο και το καλοκαίρι δεν τολμώ να καθίσω στη βεράντα από το θόρυβο και τα βουητά των μηχανημάτων.

    Εδώ και έξι (6) χρόνια πολεμάω για να κάνω κάτι για τις οχλήσεις αυτές, αλλά ΜΑΤΑΙΑ. Έχω απευθυνθεί σε τρείς δικηγόρους και έχω κάνει αγωγές αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα (συν ότι χρειάζονται 12-15 χρόνια για να τελεσιδικήσει σε όλους τους βαθμούς). Επίσης έχω απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες δημόσιες Υπερεσίες, την αδειοδοτούσα αρχή, σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, της Νομαρχίας, της Περιφέρειας, του ΥΠΕΧΩΔΕ. Έχασα έξι χρόνια από τη ζωή μου και την καριέρα μου κυνηγώντας επίμονα το ζήτημα αυτό και το μόνο που κατάφερα είναι μια τρύπα στο νερό. Αυτοψίες, ξανά αυτοψίες, ανεξάρτητες αρχές, τίποτα, μηδέν. Δεν του καίγεται καρφί κανενός και δεν μπορώ να κάνω τίποτα απολύτως γι’αυτό.

    Έχει υποβαθμιστεί η περιουσία μου και δεν μπορώ να ενοικιάσω το διαμέρισμά μου ή να το πουλήσω. Μόνο κοψοχρονιά εάν μου το αρπάξει κανείς.

    Ελπίζω να συγκινηθεί κανείς και να προστατέψετε τη χρήση της κατοικίας, η οποία είναι ιερή. Αν δεν μπορείς να ησυχάσεις ούτε μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, τότε τι απομένει ; Και μην ξεχνάτε ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στον καθένα που διαμένει σε πολυκατοικία. Ευχαριστώ.

  • 21 Δεκεμβρίου 2011, 19:58 | Aδαμαντιδης Κώστας

    Άρθρο 04: Περιοχές Γενικής Κατοικίας
    Στις περιοχές γενικής κατοικίας επιτρέπονται μόνο :

    12.
    Ξενοδοχεία (κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και ξενώνες νεότητας) μέχρι 100 κλίνες, με μέγιστη συνολική επιφάνεια 2000 τμ. ανά οικόπεδο.
    —————–
    100 κλίνες και μέχρι 2000 μ2 !!!!!! σε περιοχές Γενικής κατοικίας για ξενοδοχεία,για τουρίστες με απαιτήσεις του 1980.
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ παράλογη για την ανέγερση ξενοδοχείων και τον εκσυγχρονισμό υφισταμένων που θυμίζουν «Κορεσμένες περιοχές» με όλα αυτά που επακολούθησαν,Παράνομα ενοικιαζόμενα, μονάδες 5-10 δωματίων υποβάθμιση και παρανομία……….
    Θα μπορούσε κάποιος να μας πει ποιάς κατηγορίας ξενοδοχείο, με πιες προδιαγραφές και ποιός θα προχωρούσε σε ανέγερση ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗΣ από την αρχή ξενοδοχειακής μονάδας, μη βιώσιμης και προβληματικής??……
    Θα ήταν καλλίτερα να απαγορευτεί τελείως η ανέγερση ή ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων σε περιοχές γενικής κατοικίας, πιό τίμιο.
    Όλη η πόλις της Ρόδου, της Κω και η πλειονότητα των πόλεων στην χώρα μας είναι σε περιοχή Γενικής κατοικίας.