- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 02: Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας

Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.

Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

1. Κοινωνική Πρόνοια
2. Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
3. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγορίας Α)
4. Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής
Επιτρέπονται χρήσεις καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 02: Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας"

#1 Σχόλιο Από ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΟΣΙΝΑ Στις 21 Δεκέμβριος, 2011 @ 16:13

μποσινα.doc μποσινα.doc
41 K Προβολή Λήψη αρχείου

ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΙΤΗΜΑ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔ.ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΠΑΣΙΠΣ)
ΠΡΟΣ ΤΟ Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε.ΜΕ ΑΡ.ΠΡΩΤ.1073/3-4-2008 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΚΟΜΗ.

ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ(Μ.Φ.Π.Α.Δ.)ΚΔΑΠ ΠΑΙΔΟΤΟΠΩΝ ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΔΟΥΝ
ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΧΛΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΡΥΠΟΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
ΑΠΑΡΕΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.
ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΔΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΤΑΝ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣΚΟΠΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΚΟΣΤΟΒΟΡΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ.
Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ (ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ)ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΑΣ ΛΕΙΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΕΓΓΕΚΡΙΜΕΝΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΚΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΤΑ ΚΟΝΔΙΛΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΕΞ’ΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Π.Χ.ΠΑΠΑΓΟΣ.

#2 Σχόλιο Από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧ.- MSc ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ Στις 26 Δεκέμβριος, 2011 @ 13:49

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧ.
MSc ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ «Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο» ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (;) ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΘΟΥΝ
«1. Κοινωνική Πρόνοια
2. Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
3. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγορίας Α)
4. Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής»

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ «καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα» ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ (;) ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΓΠΣ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

ΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΚΕΤΟΠΟΙΕΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ… ΟΙ «ΔΗΜΟΙ ΦΙΛΟΘΕΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ») ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΜΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΔΗΜΩΝ (ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ… ΟΙ «ΔΗΜΟΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ»)ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ.

ΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΗ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ «εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα» ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ.

#3 Σχόλιο Από Άννα Ζουρνά Στις 26 Δεκέμβριος, 2011 @ 16:28

Δηλαδή δε θα μπορούν να υπάρχουν φροντιστήρια σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας;

και αυτά που υπάρχουν ήδη θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές;

#4 Σχόλιο Από ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Στις 27 Δεκέμβριος, 2011 @ 14:50

«Επιτρέπονται χρήσεις καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα»

Δηλαδή εκτός από τα εμπορικά καταστήματα περιλαμβάνονται καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κουρεία, κομωτήρια), καταστήματα εστίασης κ.α. ?

Θα πρέπει η διατύπωση να είναι σαφέστερη προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνεύσεις.

#5 Σχόλιο Από ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ – ΛΕΜΠΕΣΗ Στις 29 Δεκέμβριος, 2011 @ 23:26

α. Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.
Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις κτιρίων …….
β. Εδ.4. Τι σημαίνει Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής; Μήπως πρέπει να προσδιοριστεί με κάποιο τρόπο ή με κάποιο μέγεθος; Πως θα ελέγχεται αυτή η αποκλειστικότητα;
γ. Σχετικά με την αναφορά του τελευταίου εδαφίου για τα καταστήματα που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής αντί της φράσης θα μπορούσε να τεθεί η φράση: «..εφόσον προβλέπονται είτε από προηγούμενα διατάγματα, είτε από νέα διατάγματα, εάν με τον πολεοδομικό σχεδιασμό τεκμηριώνεται η ανάγκη χωροθέτησής τους και το όριο του μεγέθους τους», όπως προβλέπεται και στην αμιγή κατοικία.

#6 Σχόλιο Από ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Στις 30 Δεκέμβριος, 2011 @ 11:52

ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ:
Πανεπιστημίου 44, Αθήνα
Τηλ. 2103600520

Σχόλιο στα αρ. 2 και το αρ. 3
Λόγω γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΓνΝΣΚ 64/2009), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στις περιοχές που ισχύει αντίστοιχο πολεοδομικό καθεστώς με την έννοια της «αποκλειστικής κατοικίας», η ανέγερση οικοδομών και η χρησιμοποίησή τους για κάθε άλλη χρήση πλην κατοικίας, η αδειοδότηση νέων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών είναι ανέφικτη σε υπάρχοντα κτήρια με οικοδομική άδεια κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες Παιδικών Σταθμών κατά συνέπεια εγκλωβίζονται σε υπάρχοντα κτίρια και να αδυνατούν να μετεγκατασταθούν σε άλλα, αν αυτά καταστούν ακατάλληλα ή η μίσθωση λυθεί για οποιοδήποτε λόγο, με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας.
Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να οριστεί ρητά ότι στις επιτρεπόμενες χρήσεις σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας και για την ταυτότητα του λόγου σε περιοχές αμιγούς κατοικίας εντάσσονται «Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί – Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Μ.Φ.Π.Α.Δ.) & Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία», με την προσθήκη εδαφίου στην παράγραφο 1 και 2 των άρ. 2 και 3.

#7 Σχόλιο Από Μάριος Στις 30 Δεκέμβριος, 2011 @ 21:21

Η έννοια της αποκλειστικής κατοικίας είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται για να ικανοποιήσει ορισμένες περιοχές κατοικίας υψηλών οικονομικών στρωμάτων.
Όμως οι συγκεκριμένοι κάτοικοι που θα ψωνίσουν; Που θα στείλουν φορντιστήρια τα παιδιά τους;
Προφανώς σε περιοχές όμορες στις οποίες επιτρέπονται αυτές οι χρήσεις. Επιβαρύνονται δηλαδή όμορες περιοχές κατοικίες για παράδειγμα από κατοίκους άλλων περιοχών στις οποίες προστατευεται η ποιότητα ζωής.
Ας μπει για περιοχές κατοικίες που θέλετε να είναι αμιγείς ή αποκλειστικές κάποιος συντελεστής ύπαρξης για βασικές χρήσεις ώστε οι κάτοικοι να μην ειναι μεταφερόμενοι. Στους Θρακομακεδόνες π.χ. όπου κατοικούν 10.000 κάτοικοι σε αποκλειστική κατοικία κάνουν τις αγορές στις Αχαρνές επιβαρύνοντας τις εκει περιοχές. Η φιλοθέη πάει παρα δίπλα και επιβαρύνει το χαλάνδρι.

#8 Σχόλιο Από Michel De Landtsheer Στις 4 Ιανουάριος, 2012 @ 15:52

Πρόταση
αφού
_τα όρια των ρυμοτομικών σχεδίων είναι γνωστά
_τα όρια των καθορισμένων οικισμών είναι γνωστά
_τα όρια των αρχαιολογικών περιοχών είναι γνωστά
_τα όρια των δασών είναι γνωστά η καθορίζονται τώρα
_τα όρια των προστατευμένων περιοχών είναι γνωστά
_τα όρια απαλλοτριώσεων των μεγάλων έργων είναι γνωστά
_άλλα όρια είναι γνωστά (πάρκα, αιγιαλός, ρέματα, κλπ.)
Να γίνει εδώ και τώρα ένας ρυθμιστικός χάρτης της Ελλάδος με όλα τα ήδη γνωστά όρια και να σταματήσει να υπάρχει ασάφεια.
Μέσα σ’αυτό το χάρτη θα υπάρχει χώρος για περιοχές του άρθρου 14, που θα είναι αποκλειστικές περιοχές αγροτικής δραστηριότητας, αλλά και για άλλες περιοχές όπου θα επιτρέπεται η ανάπτυξη που τόσο χρειάζεται η χώρα. Σ’ αυτό το χάρτη δεν θα υπάρξει πλέων η έννοια της «Εκτός Σχεδίου».
M. De Landtsheer
Αρχιτέκτων

#9 Σχόλιο Από θωμας χαραλαμπακος Στις 7 Ιανουάριος, 2012 @ 09:11

να καταργηθουν όλες οι διαταξεις για τη χρηση γης,
Να επιτρεπονται όλες οι χρησεις παντου.
Να καθορισουν μονο βιομηχανικες ζωνες με απλες και όχι
χρονοβορες διαδικασίες , ΣΧΟΠ, ΣΧΟΟΑΠ , ΕΠΙΤΡΟΠΕς , ΚΛΠ
που συσκεπτονται χωρις να σκεπτονται …….απλο εξυπηρετουν
ιδιωτικα και ψηφοθηριακα συμφεροντα …..

#10 Σχόλιο Από Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και WWF Ελλάς Στις 10 Ιανουάριος, 2012 @ 09:37

Άρθρο 2. σημ. 3 «Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις κατηγορίας Α». Πιστεύουμε ότι πρόκειται για «Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις» της παρ. 4α του σχεδίου ΚΥΑ., κάτι που θα πρέπει ρητά να διευκρινίζεται στο σχέδιο π.δ. Άλλως, ελλείψει άλλης διευκρίνησης, θα οδηγηθούμε σε σύγχυση και κατά το δοκούν ερμηνείες, δεδομένου ότι, στο άρθρο 4, το σχέδιο π.δ. παραπέμπει στην Απόφαση 10788/2004 Δ285. Επισημαίνεται ότι στον «πυρήνα του Α» της εν λόγω Απόφασης, πέραν του πλήρους στίβου 400μ. και λοιπών γηπέδων αθλοπαιδιών, περιέχονται κερκίδες και αποδυτήρια. Συνεπώς η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στις «Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας» δεν συνάδει με τη βασική πολεοδομική λειτουργία των περιοχών.

#11 Σχόλιο Από Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και WWF Ελλάς Στις 10 Ιανουάριος, 2012 @ 09:40

Άρθρο 2. σημ. 3 «Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις κατηγορίας Α». Εαν αναφέρεται στις «Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις» της παρ. 4α του σχεδίου ΚΥΑ., τούτο θα πρέπει ρητά να διευκρινίζεται στο σχέδιο π.δ. Άλλως, ελλείψει άλλης διευκρίνησης, προκαλείται σύγχυση και κατά το δοκούν ερμηνείες, δεδομένου ότι, στο άρθρο 4, το σχέδιο π.δ. παραπέμπει στην Απόφαση 10788/2004 Δ285. Επισημαίνεται ότι στον «πυρήνα του Α» της εν λόγω Απόφασης, πέραν του πλήρους στίβου 400μ. και λοιπών γηπέδων αθλοπαιδιών, περιέχονται κερκίδες και αποδυτήρια. Συνεπώς η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στις «Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας» δεν συνάδει με τη βασική πολεοδομική λειτουργία των περιοχών.

#12 Σχόλιο Από SaveVoula Στις 11 Ιανουάριος, 2012 @ 15:03

Π α ρ α τα η ρ ή σ ε ι ς
Των εξωραϊστικών και πολιτιστικών Συλλόγων της Βούλας
‘Εξοχή’ , ‘Θέα’ , ‘Θέμις’ , ‘Πηγαδάκια’, ‘Πολιτεία’ , ‘Για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Βούλας’ και ‘Φιλαθλητικός Εκπολιτιστικός 2004’
ε π ί τ ο υ Σ χ ε δ ί ο υ π ρ ο ε δ ρ ι κ ο ύ δ ι α τ ά γ μ α τ ο ς ‘Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης’.

Επί των διατάξεων του σχεδίου ατού οι πιο πάνω Εξωραϊστικοί, Πολιτιστικοί και Οικολογικοί Σύλλογοι της Βούλας , το σύνολο της εδαφικής περιοχής της οποίας εντάσσεται από απόψεως χρήσεων γης στην κατηγορία της αποκλειστικής κατοικίας, ενδιαφερόμενοι για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής που μας παρέχει μέχρι σήμερα η ένταξή της πόλης μας στην κατηγορία αυτή, κα, αν είναι δυνατό, στη βελτίωσή της, και, τέλος, στην λυσιτελέστερη προστασία της φυσιογνωμίας της πόλης μας από συνδυασμένες προσπάθειες ασυνείδητων κερδοσκόπων και των διαβρωμένων πολεοδομικών υπηρεσιών της περιοχής, διατυπώνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις μας:
Ο χαρακτήρας της έννοιας της αποκλειστικής κατοικίας, η οποία, ως όρος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενο νόμου εν ευρεία εννοία, προκύπτει από τις διατάξεις με τις οποίες ιδρύθηκαν ορισμένα προάστια της Αθήνας (Βούλα, Εκάλη, Π. Ψυχικό, Φιλοθέη). Ο κοινός χαρακτήρας όλων αυτών των διατάξεων είναι ότι δημιουργούν οικισμούς, εντός των οποίων επιτρέπεται αποκλειστικά η ανέγερση κατοικιών, αποκλειόμενης της χρήσης εμπορικών επιχειρήσεων εκτός ενός σαφώς οριοθετημένου εμπορικού τμήματος, το οποίο διαθέτει τέτοιες επιχειρήσεις για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων. Με τις ίδιες διατάξεις αποκλείονται και οποιεσδήποτε άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας, όχι όμως και χρήσεις που, χωρίς να είναι εμπορικές, εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων των οικισμών αυτών. Έτσι, τουλάχιστον στη Βούλα (που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε Δήμο και ήδη αποτελεί Δημοτική Κοινότητα ευρύτερου Δήμου ),η οποία, από την ίδρυσή της, συνιστά στο σύνολό της περιοχή αποκλειστικής κατοικίας, λειτούργησαν και λειτουργούν εντός του εμπορικού τμήματος της πόλης, (εκτός από τα χαρακτηριζόμενα στις παραγράφους 7Α και 7Β του σχεδίου της υπουργικής αποφάσεως που θα συνοδεύει το προς διαβούλευση σχέδιο π. δ/τος εμπορικά καταστήματα ), εστιατόρια, πιτσαρίες, φούρνοι, καφενεία, καφετερίες, στεγνοκαθαριστήρια, υποκαταστήματα τραπεζών, καταστήματα ΠΡΟΠΟ, υπαίθριοι κινηματογράφοι (δυστυχώς δεν λειτουργούν πλέον) και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις τοπικού χαρακτήρα που εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της Βούλας, κρινόμενες από κάθε λογικό πολίτη απολύτως αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του οικισμού, στην οποία πρέπει να αποβλέπει ο νομοθέτης. Οι χρήσεις όμως αυτές δεν προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του προς διαβούλευση σχεδίου π. δ/τος σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του σχεδίου της υπ. Αποφάσεως που τη συνοδεύει. Εντός του ίδιου τμήματος λειτούργησαν και λειτουργούν φροντιστήρια, ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, τεχνικά γραφεία κ.α. , τα οποία επίσης δεν προβλέπονται από τις ίδιες διατάξεις, καίτοι εξυπηρετούν αποκλειστικά τις καθημερινές ανάγκες των ίδιων κατοίκων. Περαιτέρω, εντός της περιοχής κατοικίας του οικισμού, εκτός από σχολεία, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις και ιερούς ναούς, λειτουργούν χώροι στεγάσεως Δημοτικών Υπηρεσιών και Αστυνομικό Τμήμα, που επίσης αποκλείονται από τις ίδιες διατάξεις, η χρήση των οποίων όμως είναι απολύτως αναγκαία και εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κατοίκους αυτούς. Τέλος, στο χαρακτήρα ενός οικισμού αποκλειστικής κατοικίας δεν αντίκειται ούτε η ύπαρξη πολιτιστικών εγκαταστάσεων (βιβλιοθηκών κ.λπ.) για τις ανάγκες των κατοίκων του ούτε οι χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, αίθουσες διαλέξεων, παραστάσεων δημοτικών χορών, εκθέσεων κλπ.), εφόσον οι τελευταίοι, εκτός από τον τοπικό τους χαρακτήρα για την εξυπηρέτηση πρωτίστως των πνευματικών αναγκών των κατοίκων θα πρέπει να βρίσκονται εντός του εμπορικού τμήματος του οικισμού προς αποφυγή οχλήσεων των κατοίκων.

Ύστερα απ’ αυτά, προτείνουμε το άρθρο 2 του σχεδίου π. δ/τος να διατυπωθεί ως εξής:
«Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.
Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι ακόλουθες χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο
Α) Εντός όλης της περιοχής
1. Χώροι και κτίρια κοινωνικής πρόνοιας(περ. Β2 άρθρου 1 σχεδίου π.δ/τος)
2.Χώροι και κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης(περ. Β3 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
3.Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις κατηγορίας Α (περ. Β4 ,άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
4.Θρησκευτικοί χώροι(περ. Β5 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
5.Πολιτιστικές εγκαταστάσεις (περ.Β 6 άρθρου 1σχεδίου π. δ/τος)
6. Εγκαταστάσεις Διοικήσεως (περ. Β9 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
Β) Εντός του εμπορικού τμήματος της περιοχής
1. Εμπορικά καταστήματα (περ. Β7α άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
2. Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών((περ. Β7β άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
3. Γραφεία, τράπεζες, κοινωφελείς οργανισμοί (περ. Β8 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
4. Χώροι συνάθροισης κοινού (περ. Β11 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
5. Χώροι εστίασης (περ. Β12 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
6. Αναψυκτήρια (περ. Β13 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος)
7.επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης (περ. Β25 άρθρου 1 σχεδίου π. δ/τος).
Όλες οι χρήσεις, πλην κατοικίας, επιτρέπονται εφόσον, από τη φύση τους και το μέγεθος των χώρων στους οποίους παρέχονται, εξυπηρετούν αποκλειστικά τους κατοίκους της περιοχής αποκλειστικής κατοικίας».

Με τη διατύπωση αυτή, αφενός ενισχύεται η προστασία του χαρακτήρα της περιοχής αποκλειστικής κατοικίας, αφού κάθε άλλη χρήση, εκτός κατοικίας, επιτρέπεται μόνον αν εξυπηρετεί αποκλειστικά τους κατοίκους της περιοχής αυτής, αφετέρου αποφεύγεται η μη επιτρεπόμενη άλλωστε από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση της ίδιας περιοχής με τη στέρηση των κατοίκων της από απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες καθημερινής χρήσεως.

Τέλος, ενδεχόμενη άποψη, ότι το μειονέκτημα της μη πρόβλεψης από το σχετικό άρθρο του σχεδίου π. δ/τος απαραίτητων για τους κατοίκους της περιοχής αποκλειστικής κατοικίας χρήσεων δύναται να αρθεί με την ένταξη τμήματος της περιοχής αυτής σε άλλη κατηγορία χρήσεων (π.χ. αμιγούς κατοικίας ή γενικής κατοικίας), όπου επιτρέπονται οι χρήσεις αυτές, αντίκειται και πάλι στις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, αφού η ένταξη τμήματος της περιοχής αποκλειστικής κατοικίας σε άλλη, υποδεέστερη κατηγορία χρήσεων γης (όπου επιτρέπονται εμπορικές χρήσεις σε οποιοδήποτε κτίριο τν περιοχών αυτών) συνιστά υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος.

Β ο ύ λ α Α τ τ κ ή ς 9 Ιανουαρίου 2012.

Οι Σύλλογοι

#13 Σχόλιο Από Παρασκευή Φαρμάκη Στις 13 Ιανουάριος, 2012 @ 21:31

«Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής»: Άποψή μου είναι ότι η φράση «που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής» δημιουργεί προβλήματα και απονέμει ευθύνη ερμηνείας στον υπάλληλο που χορηγεί τη βεβαίωση χρήσης γης ή την άδεια υλοποίησης της χρήσης. Μπορεί ενδεχομένως να αντικατασταθεί με την απλή διατύπωση: «Θρησκευτικοί χώροι».
«Επιτρέπονται χρήσεις καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα»: Και η διατύπωση αυτή δημιουργεί αντίστοιχο πρόβλημα στην εφαρμογή και στην ερμηνεία της. Ποιός κρίνει τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής; Τι εννοούμε όταν λέμε «εντός προσδιορισμένων χώρων»;
Αν το παρόν Π.Δ. αποτελεί τη γενική κατεύθυνση που δεν μπορεί να εξειδικεύει τέτοια θέματα τότε θα πρέπει να προστεθεί ρητή διατύπωση στο κείμενό του ότι οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής θα προσδιορίζονται επακριβώς κατά την εκπόνηση του εκάστοτε ΓΠΣ και της πολεοδομικής μελέτης, οπότε και μελετούνται ενδελεχώς οι περιοχές.
Θα μπορούσε λοιπόν στο παρόν Π.Δ. να μνημονευθεί ότι ο καθορισμός των περιοχών με χρήση αποκλειστικής κατοικίας στην απόφαση καθορισμού Γ.Π.Σ. ή στο Π.Δ. έγκρισης πολεοδομικής μελέτης να μην αρκείται στην παραπομπή στο Π.Δ. (δηλ. διατύπωση: «με περιεχόμενο σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ/τος») αλλά να αναφέρει αναλυτικά τα συγκεκριμένα καταστήματα κατά τρόπο που να καθίσταται όσο το δυνατόν πιο σαφής η πρόσθεση του πολεοδόμου και του οικείου Δήμου για τις προς χωροθέτηση δραστηριότητες.

#14 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ Στις 13 Ιανουάριος, 2012 @ 22:01

Οι οικισμοί αποκλειστικής-αμιγούς κατοικίας δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να στεγάσουν την οικονομική ελίτ της χώρας. Αντιθέτως, πολλοί απ’ αυτούς όπως λ.χ. η Φιλοθέη που οικοδομήθηκε από το Συνεταιρισμό των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας για τη στέγαση των μελών του, ιδρύθηκαν με γνώμονα το ευ ζην των κατοίκων. Μπορεί σήμερα που ο κυνισμός εξακολουθεί να κυριαρχεί σ’ αυτή τη χώρα (παρότι βρισκόμαστε στο γκρεμό) η σκέψη για την ευζωία των ανθρώπων να μοιάζει περιττή μπροστά στην ιδέα του κέρδους. Μπορεί ακόμα να μην υπολογίζουμε καθόλου, παρόλο το χάλι μας, ότι υπολειπόμεθα σε πράσινο απ’ όλες τις δυτικές χώρες. Να μην υπολογίζουμε επίσης ότι όσο οι φιλοθεάτες εξυπηρετούνται π.χ. από την αγορά του Χαλανδρίου, άλλο τόσο το λεκανοπέδιο ευεργετείται από τον πνεύμονα πρασίνου της Φιλοθέης ή του Ψυχικού κ.ά.
Ο μεταπολιτευτικός λαϊκισμός που υπηρέτησε την ισοπέδωση υπό μορφή…»ισότητας» την εξομοίωση δηλαδή επί τα χείρω, γνωρίζουμε όλοι πού μας οδήγησε. Το να καταργήσουμε ή να νοθεύσουμε με εμπορικές χρήσεις τις περιοχές αποκλειστικής-αμιγούς κατοικίας σημαίνει ότι μαζί καταργούμε τους ελεύθερους χώρους (που πράγματι υπάρχουν σ’αυτές), το πράσινο κι έναν ανθρώπινο τρόπο ζωής γιατί αυτές οι περιοχές δεν δενδροφυτεύθηκαν από κρατικά κονδύλια, ούτε από τα υψηλά βαλάντια, αλλά από το μεράκι των πρώτων οικιστών τους. Το γεγονός ότι σήμερα οι πλατείες,τα άλση,τα πεζοδρόμια όλης της Ελλάδας γέμισαν με χώρους εστίασης και με τραπεζοκαθίσματα, δεν μας έκανε ούτε εξυπνότερους, ούτε πλουσιότερους και ασφαλώς ούτε ευτυχέστερους. Το σίγουρο είναι ότι μας έκανε τους πλέον παχύσαρκους, σε μια χώρα όπου τα κουφάρια των εμπορικών κέντρων, άδεια και κλειστά, ερημώνουν το ένα μετά το άλλο για να μας θυμίζουν την κενοδοξία μιας κοινωνίας που μπέρδεψε την ισοπέδωση με τον εκσυγχρονισμό.
Προφανώς άγγλοι, γάλλοι,και λοιποί είναι ως γνωστόν οι… κουτόφραγκοι που διατηρούν απόλυτα τις κηπουπόλεις τους και δεν αλλάζουν ούτε το πόμολο της πόρτας τους για να μοιάζει πιο σύγχρονη. Ας δούμε λοιπόν τις πόλεις τους κι ας κοιταχτούμε, για μια φορά κι εμείς, στον καθρέφτη.
Στις περιοχές με χρήση την κατοικία δεν πρέπει να επιτραπούν άλλες χρήσεις πέραν εκείνων που καλύπτουν αποκλειστικά τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων(φαρμακεία, παντοπωλεία, χαρτοπωλεία, κ.λπ.)

#15 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΣ Β. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Στις 14 Ιανουάριος, 2012 @ 13:51

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ…..ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΛΕΟΝ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΟΜΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ….ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΟΜΗΣΗ….ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΓΠΣ ΠΟΛΕΩΝ…..

ΟΤΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ …Ή ΟΣΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΗΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΗΔΗ ΚΤΙΣΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ….!!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ…ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ…ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ…!!
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ….ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΔΙΑΣΠΑΡΤΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΜΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΕΣ …

ΟΠΟΤΕ ΟΜΟΡΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ , ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ…ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ …ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΑΣ….ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΠΑΝΤΟΥ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑΝ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ…!!!

ΦΙΛΙΚΑ ….ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ….

ΝΙΚΟΣ Β. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΠΛ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-ΑΙΓΙΟ-ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ./FAX: 210-4636356 ΚΙΝΗΤΟ : 6977244947

#16 Σχόλιο Από αλεξανδρα Στις 15 Ιανουάριος, 2012 @ 19:56

να καταργηθεί το άρθρο. γενικά να καταργηθεί και η αποκλειστική κατοικία και η αμιγής. δεν ταιριάζουν στον τρόπο ζωής της χώρας μας και από το 1987 έως και σήμερα πουθενά δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί. αφήστε που με διάφορες ερμηνευτικές οδηγίες «χωρούσε» χιλιάδες χρήσεις π.χ. κλινικές.
να παραμείνει μόνον η γενική κατοικία.

#17 Σχόλιο Από Σωτήριος Κουπίδης Στις 15 Ιανουάριος, 2012 @ 21:47

Θέμα: Ταξινόμηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευόμενα Διαμερίσματα) του άρθρου 9 του Ν.2716/99.

1. Το σύνολο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας καλύπτει όλο το φάσμα της πρόληψης, της θεραπείας και της φροντίδας του ψυχικά ασθενούς. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες είναι τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, οι Ψυχιατρικοί Τομείς στα Γενικά Νοσοκομεία, τα Κέντρα Ημέρας, τα Εργαστήρια και οι δομές Στέγασης.
2. Με τη δημοσίευση του Ν.2716/99, το Ελληνικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας με σκοπό την πρόληψη, την διάγνωση, την θεραπεία, την περίθαλψη καθώς και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Η παροχή των ως άνω υπηρεσιών βασίζεται στις αρχές της αποϊδρυματοποίησης, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα (άρθρα 3 και 4).
3. Οι δομές στέγασης – σημαντικές όσον αφορά στη διατήρηση της επαφής ή την επανένταξη στο οικογενειακό ή και το κοινωνικό περιβάλλον – περιγράφονται στο άρθρο 9 του Ν.2716/99 ως Μονάδες και Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και είναι τα Προστατευόμενα Διαμερίσματα, οι Ξενώνες και τα Οικοτροφεία.
4. Ήδη σήμερα λειτουργούν περισσότερες από 700 περίπου Μονάδες κατά την εγκατάσταση των οποίων, έχουν επανειλημμένα δημιουργηθεί προβλήματα σε σχέση με την πολεοδομική κατηγοριοποίηση τους. Το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των εν λόγω Μονάδων προκύπτει από το γεγονός ότι αυτές ορίζονται και περιγράφονται για πρώτη φορά στο Ν.2716/99, ο οποίος είναι μεταγενέστερος των σχετικών Π.Δ. και αποφάσεων.
5. Κατόπιν των παραπάνω και για την απρόσκοπτη εφαρμογή του Ν.2716/99, κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί- συμπεριληφθεί μία επιπλέον περίπτωση στην κατοικία ως εξής:

Κατοικία νοείται :
Κτίριο που παρέχει χώρους τουλάχιστον για ύπνο και σωματική υγιεινή και καθαριότητα, για μόνιμη ή εποχιακή διαμονή των κατοίκων, δηλαδή:
Μονοκατοικίες
Διπλοκατοικίες
Κτίρια διαμερισμάτων
Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευόμενα Διαμερίσματα) του άρθρου 9 του Ν.2716/99 (ΦΕΚ/Α/1999)

Συμπερασματικά γίνεται σαφές ότι στο Άρθρο 17, πρέπει να συμπεριληφθούν οι Μονάδες και τα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευόμενα Διαμερίσματα) του άρθρου 9 του Ν.2716/99 (ΦΕΚ/Α/1999)
Οι λόγοι είναι προφανείς, πρακτικοί αλλά και επιστημονικοί.
Οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είναι κατοικίες και δεν ανήκουν στην στην κατηγορία Κοινωνική Πρόνοια στην οποία εξ ορισμού δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία περίπτωση η ψυχική υγεία και οι υπηρεσίες αυτής.
Η προτεινόμενη στο σχέδιο νόμου κατηγοριοποίηση θα επιτείνει τη σύγχυση μεταξύ δύο διακριτών πεδίων άσκησης πολιτικής εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) αυτή της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην οποία ανήκει η πρόνοια.
Οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είναι ουσιαστικά και πρακτικά κατοικίες (έστω και προσωρινές) των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, στα οποία υποστηρίζονται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Για αυτή την κατάκτηση δόθηκαν πολυετείς αγώνες από πολλούς ανθρώπους.
Δεν πρέπει το Υπουργείο που σήμερα νομοθετεί να αγνοήσει την επιστημονική και κοινωνική τεκμηρίωση επί του θέματος με την οποία ασχολείται κυρίως το ΥΥΚΑ.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρέπει να αναπαράγει το στίγμα και την προκατάληψη απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες.
Εντύπωση μου προκαλεί ότι παρόλο που το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωρίζει επίσημα το θέμα από προηγούμενη υποβολή αντίστοιχου αιτήματος από το ΥΥΚΑ τον Ιούλιο του 2009, όχι μόνο δεν ικανοποίησε το αίτημα του αρμοδιότερου για την ψυχική υγεία υπουργείου, αλλά δεν το συμπεριέλαβε στη νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία.
Ελπίζω η εξέλιξη αυτή να οφείλεται σε παράληψη και όχι σε προκατάληψη και διάθεση διάκρισης και στιγματισμού των ψυχικά πασχόντων από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αναμένουμε την υπαγωγή των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην κατηγορία αποκλειστικής κατοικίας για να αρθούν πιθανές παρανοήσεις σε επίπεδο προθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους (υπηρεσιακούς και πολιτική ηγεσία).

Με εκτίμηση

Σ.Α.Κουπίδης
Ιατρός
MSc Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας
Διδάκτορας Ιατρικής ΕΚΠΑ

Πρώην Αναπληρωτής Διοικητής Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων
Πρώην Διοικητής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας
Πρώην Αναληρωτής Διοικητής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαϊτειο»
Πρώην Διευθυντής Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ.Αθηναίων

#18 Σχόλιο Από ΤΣΑΒΑΛΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Στις 17 Ιανουάριος, 2012 @ 18:24

ΕΧΩ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 1971.Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΞΕΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ Π.Δ. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΤΩΝ .
ΑΛΛΑ 4 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ 1 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ 25000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ.
ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΔΕΙ ΑΔΕΙΑ.
ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΡΕΙΤΕ 4 ΘΕΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ?
ΕΦ ΟΣΟΝ Η ΑΔΕΙΑ ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟ 1971 ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥ ΑΡΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΥΤΟΥ?

#19 Σχόλιο Από Ιωάννης Τόλιας Στις 22 Ιανουάριος, 2012 @ 00:06

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΟΥΛΑΣ
Συμφωνούμε με την πρόταση των εξωραϊστικών συλλόγων της Βούλας, υπό την προϋπόθεση ότι στις σαφώς οριοθετημένες εμπορικές ζώνες θα περιληφθούν οι οδοί/λεωφόροι Βασ. Παύλου, Σωκράτους, Βουλιαγμένης και Βάρης-Κορωπίου και ΟΧΙ μόνο η πρώτη, δεδομένου ότι και στους 4 αυτούς δρόμους λειτουργούν ήδη εκατοντάδες επιχειρήσεων, που ούτε να κλείσουν πρέπει, ούτε να παραμένουν υπό αμφισβητούμενο καθεστώς.
Εξάλλου, ο αυστηρός περιορισμός των επαγγελματικών χρήσεων μακράν των τόπων κατοικίας (συνοικιών), σε άξονες που ήδη είναι επιβαρυμένοι περιβαλλοντικά και ακατάλληλοι προς κατοικία, εκτονώνει τη ζήτηση τέτοιων χώρων και αποτρέπει την άναρχη και αυθαίρετη διασπορά τους σε όλο τον οικισμό, ανακουφίζοντας αποφασιστικά τις περιοχές κατοικίας.

#20 Σχόλιο Από Δημήτρης Ράπτης Στις 22 Ιανουάριος, 2012 @ 02:35

Η τεράστια συμβολή της εμπορικής Ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη και στο διεθνές κύρος της Χώρας μας, σας είναι γνωστή. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή της κρίσης, στηρίζονται πολλές προσδοκίες στον εφοπλιστικό μας κόσμο.
Στην περιοχή του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχουν μεταφέρει την έδρα τους και λειτουργούν από πολλών ετών άνω των 80 ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που δίνουν ζωή στην περιοχή, προσφέρουν απασχόληση σε πολλούς δημότες και αναβαθμίζουν την αισθητική της πόλης με τα ευπρόσωπα κτίρια τους και το πράσινο που τα περιβάλλει.
Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι η περιοχή μας τείνει να εξελιχθεί για την Ελλάδα σε ότι είναι το City του Λονδίνου για την Αγγλία. Και όλα αυτά με μηδαμινή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των περιοίκων, διότι ο τρόπος λειτουργίας και το ωράριο των γραφείων αυτών είναι τελείως αθόρυβος και απολύτως ευπρεπής.
Ατυχώς, λόγω της ασάφειας των περί χρήσεων διατάξεων και της πολυνομίας, αυτές λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας και ήδη κάποιες από αυτές είναι υπό διωγμό μετά από προσφυγές ολίγων ακτιβιστών (που λειτουργούν ως συνήθως μονόπλευρα και υπερβολικά) και σκέπτονται την μετακόμισή τους στην Κύπρο και αλλαχού.
Θεωρώ ότι, με το υπό έκδοση διάταγμα περί χρήσεων, είναι ευκαιρία να τακτοποιηθεί αυτό το ζήτημα και να διευκολυνθεί η παραμονή των ναυτιλιακών εταιρειών στη Χώρα μας, με όποιες ωφέλειες αυτή συνεπάγεται.
Κάτι ανάλογο έχει συμβεί με τα κτίρια των Πρεσβειών στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη που, ενώ είναι περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, οι Πρεσβείες έχουν επιτραπεί με ειδικές διατάξεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα εφοπλιστικά γραφεία είναι λιγότερο ενοχλητικά από τις Πρεσβείες, οι οποίες φέρνουν στην περιοχή τους καθημερινά πλήθος αλλοδαπών, που χρειάζεται να εξυπηρετηθούν από την Πρεσβεία ή το Προξενείο τους.
Γενικότερα, πιστεύω ότι στις περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας, πρέπει να επιτρέπονται τα γραφεία, που η χρήση τους είναι πολύ ηπιότερη των καταστημάτων που επιτρέπονται, αλλά και των ίδιων των κτιρίων κατοικίας ακόμα!
Επίσης, θα πρέπει να επιτρέπονται τα κτίρια Διοίκησης, διότι η περιοχή μας π.χ. στερείται δημαρχείου, ΙΚΑ, ΔΟΥ και άλλων αναγκαίων Υπηρεσιών, λόγω του εξωπραγματικού καθεστώτος χρήσεων που της έχει επιβληθεί από τους φανατικούς ακτιβιστές και το σύμμαχό τους Σ.τ.Ε.
Ως επίλογο της πρότασής μου, επικαλούμαι το ρητό του Πλάτωνος: «Τοις πράγμασιν τους νόμους προσαρμόζειν – ουχί τα πράγματα τοις νόμοις»!

#21 Σχόλιο Από Γιάννης Μανιάτης Στις 22 Ιανουάριος, 2012 @ 02:57

Διαφωνώ ριζικά με τις δύο πρώτες κατηγορίες χρήσεων (αποκλειστική-αμιγή).
Η ταξική πρόκληση της «αποκλειστικής» κατοικίας και των ησυχαστηρίων πλουσίων, όπου οι προνομιούχοι κάτοικοι ενός δήμου ή περιοχής ζουν πολυτελώς σαν γαλαζοαίματοι, φορτώνοντας τη «λάντζα» τους σε γειτονικές περιοχές πληβείων, δεν έχει νόμιμο έρεισμα και, κατά κοινή ομολογία του νομικού κόσμου, παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές της ισονομίας (άρθ. 4) και της ισορροπίας ποιότητας ζωής και λειτουργικότητας (άρθ. 24), όπως και τη νομοθεσία της Ευρωπ. Ένωσης (Α΄ πρόσθετο πρωτόκολλο ΕΣΔΑ) και τη νομολογία του Σ.τ.Ε. (Ολομέλεια 6070/1996).
Τώρα, αν αυτά δεν ισχύουν για τα αριστοκρατικά βόρεια προάστια του Π. Ψυχικού, της Φιλοθέης, της Πολιτείας, της Εκάλης κλπ., δεν είναι γιατί εκεί λησμόνησαν να τα εφαρμόσουν. Είναι γιατί, ως γνωστό, σε αυτά κυρίως διαμένει η άρχουσα τάξη και η οικονομική ολιγαρχία. Και οι νομομαθείς μας, δεν διανοήθηκαν ποτέ να αμφισβητήσουν το προνόμιο των «αρχόντων» μας να διάγουν πολυτελώς και ησύχως και να μη συμφύρονται με προλετάριους.
Μάλιστα, έχει εφευρεθεί και το νομικό περικάλυμμα, υπό τη μορφή της παραδοχής «κεκτημένου» δικαιώματος, διότι τάχα τα προάστια αυτά ήταν ανέκαθεν περιοχές πολυτελούς κατοικίας και η σχετική διάκριση έχει ιστορική, εθιμική και κοινωνική καθιέρωση’ άρα και νομική! Επιπροσθέτως, σε μερικές από αυτές τις πολυτελείς πολίχνες (π.χ. Φιλοθέη), έχουν προβλέψει για τα μάτια και μια υποτυπώδη αγορά, όπου ο καταναλωτής βρίσκει «μαϊντανό» αλλά δεν βρίσκει βέβαια κουρτίνες για το σπίτι του ή φροντιστήριο για το παιδί του ή πλυντήριο για το αυτοκίνητό του! Αυτά, οι σνομπ τα έχουν φορτώσει στους παρακατιανούς, κρατώντας για την περιοχή τους μόνο τις Πρεσβείες!
Θεωρώ ότι οι κατηγορίες «αποκλειστικής» και «αμιγούς» κατοικίας είναι αποικιοκρατικού χαρακτήρα και αντιβαίνουν στις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις της Ευρώπης. Οι σύγχρονες πολεοδομικές (θεωρητικές αλλά και πρακτικές) προσεγγίσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της πολυλειτουργικότητας, της συνέχειας και συνοχής του αστικού χώρου, τόσο σε επίπεδο λειτουργιών όσο και σε επίπεδο μορφής – αρχιτεκτονικής της πόλης και δεν υιοθετούν πια παλιότερες απόψεις απομόνωσης των περιοχών κατοικίας και απόλυτου διαχωρισμού των λειτουργιών.
Επικαλούμαι σχετικά το «Πράσινο Βιβλίο» της Ε.Ε.:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανακοίνωση προς το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
………………..
(2) Αστική Περιφέρεια: Η αστική ανάπτυξη δημιούργησε τεράστιες δομημένες περιοχές χωρίς τα βασικά γνωρίσματα που αποδίδουμε στις πόλεις (ιστορία, λειτουργική διαφοροποίηση, πολιτιστική ή άλλη υποδομή). Εν ολίγοις, χωρίς μια αναγνωρίσιμη και μοναδική ταυτότητα, με την οποία να μπορεί να ταυτισθεί ο πολίτης.
Οι πληκτικές περιοχές (σημ.: αμιγούς κατοικίας) πιέζουν τα πιο οργανωμένα μέρη της πόλης. Συχνά υποθάλπουν τη φτώχεια, το έγκλημα και τη χρήση ναρκωτικών, προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές σε όλα τα επίπεδα.
Η διάσκεψη της Louvain (Οκτώβριος 1989) ασχολήθηκε με αυτό το θέμα της αστικής κατάτμησης (σημ.: αμιγών χρήσεων γης) και έδωσε παραδείγματα σχεδίων, τα οποία αναζωογόνησαν περιοχές του είδους αυτού και αποκατέστησαν λειτουργικούς και μορφολογικούς δεσμούς με το κέντρο, μετατρέποντας αυτές από απρόσωπα υπνωτήρια σε οργανικά μέρη της πόλης.
…………………
(5.1) Πολεοδομία – Ενθάρρυνση της ποικιλίας και αποφυγή της άτακτης δόμησης.
Οι πολιτικές των περασμένων δεκαετιών όσον αφορά την αυστηρή διάκριση σε ζώνες, που οδήγησαν στο διαχωρισμό των χρήσεων γης, και την επακόλουθη ανάπτυξη εκτεταμένων οικιστικών προαστίων, αύξησαν την κυκλοφορία προς και από τους τόπους εργασίας, που βρίσκεται στον πυρήνα πολλών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστικές περιοχές (σημ. : ρύπανση, τροχαία ατυχήματα, μείωση ελεύθερου χρόνου κ.ά.).
Απαιτείται, κατά συνέπεια, ουσιαστική αναθεώρηση των αρχών στις οποίες βασίστηκε η πολεοδομία. Οι στρατηγικές που υποστηρίζουν τις μικτές χρήσεις και την πυκνότερη ανάπτυξη έχουν περισσότερο ως αποτέλεσμα το να ζουν οι άνθρωποι κοντά στους τόπους εργασίας τους και στις υπηρεσίες που χρειάζονται για την καθημερινή ζωή τους. Τότε μόνο το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει επιλογή, παρά ανάγκη.

#22 Σχόλιο Από Γιώργος Μπαξεβάνης Στις 22 Ιανουάριος, 2012 @ 03:21

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
Σας παραπέμπω στο «Βήμα» της 13-2-2000:
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ – ΤΑ ΓΚΕΤΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
« Το υποτιθέμενο «πρότυπο» κηπούπολης αμιγούς κατοικίας, όπως η Φιλοθέη, το Π. Ψυχικό και η Εκάλη, δίνει την εικόνα μιας νεκρούπολης (Πομπηίας)με άδειες πισίνες, χωρίς ανθρώπους στα μπαλκόνια, και στους κήπους, χωρίς πνοή. Οι κάτοικοί της ή οδηγούν και φεύγουν γρήγορα ή κρύβονται ο ένας απ’ τον άλλο και απομένουν μόνο οι οικιακές βοηθοί, οι κηπουροί, τα παιδιά των delivery, οι Φιλιπινέζοι που βγάζουν τα σκυλιά βόλτα και οι νταντάδες που κάθονται στα παγκάκια των πάρκων με τα «άμοιρα» παιδάκια πολυάσχολων γονέων, που ή λείπουν ή μιλάνε στο κινητό και δεν έχουν χρόνο να τα πάνε οι ίδιοι! Ο ανυποψίαστος επισκέπτης θα θεωρήσει ότι στο ακριβό αυτό προάστιο κατοικούν αποκλειστικά αόρατοι οδηγοί, φτωχοί Φιλιπινέζοι και δυτικοευρωπαίες νταντάδες! Η αίσθηση είναι ότι όλοι κάτι ξέρουν και την έχουν κοπανήσει, ενώ εσύ έχεις μείνει μόνος στη φωλιά του λύκου!»
Η πολεοδομική μόδα των περασμένων δεκαετιών, όσον αφορά στην αυστηρή διάκριση σε ζώνες, έχει εγκαταλειφθεί πια από τους ευρωπαίους πολεοδόμους και από τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις και το σύγχρονο επιστημονικό μοντέλο υποδεικνύει μικτές χρήσεις, συγκεκριμένες όμως και αυστηρά ελεγχόμενες, με στόχο να ζουν οι άνθρωποι κοντά στους τόπους εργασίας τους και στις υπηρεσίες που χρειάζονται για την καθημερινή ζωή τους. Τι να το κάνουμε να κοιμόμαστε το βράδυ σε κηπούπολη και την ημέρα να υποφέρουμε επί ώρες μέσα στο αυτοκίνητο και στο καυσαέριο; Αυτό είναι ποιότητα ζωής ή χυδαία επίδειξη νεοπλούτων; Αυτό το «μοντέλο πόλης» οραματίζεται η αριστοκρατική οικολογία των γαλαζοαίματων κατοίκων κάποιων θλιβερών προαστίων;

#23 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΟΥ Στις 25 Ιανουάριος, 2012 @ 22:40

Σαν απάντηση σε όσους κατά ένα συμπλεγματικό τρόπο εμφανίζονται πολέμιοι της διατήρησης της χρήσης αποκλειστικής κατοικίας, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΟΥ επισημαίνει ότι:
Ειδικώς στο προάστιο του Ψυχικού φιλοξενούνται 79 πρεσβείες και προξενεία!!!, τα οποία καθημερινώς δέχονται κάποιες χιλιάδες αλλοδαπών επισκεπτών και βεβαίως και το προσωπικό που εργάζεται σ’ αυτές.
Επιπλέον, στο Ψυχικό των 10.000 κατοίκων, συρρέουν καθημερινώς για να πάνε στο σχολείο 10.000 και πλέον μαθητές που φοιτούν στα 6 !!! ιδιωτικά σχολεία που λειτουργούν εδώ επί πλέον των 2 δημοσίων σχολείων μας (του Δημοτικού και του Γυμνασίου -Λυκείου μας)των 2 παιδικών σταθμών (δημοτικού και δημοσίου και του νηπιαγωγείου μας!
Ως γνωστόν στο Ψυχικό φιλοξενείται το Αρσάκειο, το Κολλέγιο, η Σχολή Μωραϊτη, η Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, η Ισραηλιτική Σχολή, η Βαρβάκειος, το Λιβυκό Σχολείο και ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός-νηπιαγωγείο «Villa Aimilia»!
Τέλος, ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Ψυχικού είναι περιζήτητος για την τέλεση γάμων νεαρών ζευγαριών που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, όπως είναι περιζήτητη η Καθολική Εκκλησία επί της οδού Παπαναστασίου.
Το προάστιο αυτό είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελεί «πέρασμα» και αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα διαμπερούς κυκλοφορίας.
Κατόπιν των ανωτέρω δεν μπορούμε να μιλάμε για προνομιούχο καθεστώς και τα τοιαύτα!
Ένα μόνο είναι βέβαιο, ότι δεν θα πρέπει ν’ αφήσουμε να ισοπεδωθεί η σχετική ποιότητα ζωής που εξασφαλίζει η αποκλειστική κατοικία μέχρι σήμερα στο βωμό της υποτιθέμενης ισότητας.
Κάποτε η πολιτεία, κατάργησε ως ελιτίστικα τα πρότυπα σχολεία!… Σήμερα αναγνωρίζοντας το λάθος σπεύδει να επανορθώσει. Μακάρι να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος στην περίπτωση αυτή.
Είθε λοιπόν η αποκλειστική κατοικία να βρει μιμητές και να μη δούμε κοντόφθαλμα ένα τέτοιο θέμα.
Πρέπει να δούμε με ανοιχτό μυαλό, ότι τα προάστια με χρήση αποκλειστικής κατοικίας αποτελούν πνεύμονες πρασίνου που δίνουν ανάσα ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και να φροντίσουμε η χρήση της αποκλειστικής κατοικίας αφενός να νομοθετηθεί και να προστατευθεί και αφετέρου να επεκταθεί σε όποιες περιοχές έχουν τις προϋποθέσεις.

#24 Σχόλιο Από Χατζόγλου Π. Ευστάθιος Στις 30 Ιανουάριος, 2012 @ 16:34

Το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι άδικο και πλήττει ευθέως χιλιάδες λειτουργούντα επί δεκαετίες κέντρα ξένων γλωσσών στις περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων συνοικιακά.
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 παρ. 2 του προτεινόμενου σχεδίου ΠΔ που αφορούν τις περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας πρέπει να τροποποιηθούν με την προσθήκη της φράσης: «και τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης περιλαμβανομένων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών».

Παρακαλούμε εν τέλει, για μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τουλάχιστον τη μεταβίβαση των αδειών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη λειτουργούν σε περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας στα τέκνα των φροντιστηριούχων που στο πρόσωπό τους υφίστανται οι προϋποθέσεις της σχετικής διοικητής άδειας λειτουργίας.

#25 Σχόλιο Από Μαλαμα Χατζηθωμα Στις 30 Ιανουάριος, 2012 @ 23:44

Το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι άδικο και πλήττει ευθέως χιλιάδες λειτουργούντα επί δεκαετίες κέντρα ξένων γλωσσών στις περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων συνοικιακά.
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 παρ. 2 του προτεινόμενου σχεδίου ΠΔ που αφορούν τις περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας πρέπει να τροποποιηθούν με την προσθήκη της φράσης: «και τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης περιλαμβανομένων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών».

Παρακαλούμε εν τέλει, για μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τουλάχιστον τη μεταβίβαση των αδειών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη λειτουργούν σε περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας στα τέκνα των φροντιστηριούχων που στο πρόσωπό τους υφίστανται οι προϋποθέσεις της σχετικής διοικητής άδειας λειτουργίας.

#26 Σχόλιο Από ΟΛΓΑ ΤΣΙΑΚΙΡΗ ΠΙΤΤΑ Στις 31 Ιανουάριος, 2012 @ 12:34

Το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι άδικο και πλήττει ευθέως χιλιάδες λειτουργούντα επί δεκαετίες κέντρα ξένων γλωσσών στις περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων συνοικιακά.
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 παρ. 2 του προτεινόμενου σχεδίου ΠΔ που αφορούν τις περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας πρέπει να τροποποιηθούν με την προσθήκη της φράσης: «και τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης περιλαμβανομένων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών».

Παρακαλούμε εν τέλει, για μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τουλάχιστον τη μεταβίβαση των αδειών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη λειτουργούν σε περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας στα τέκνα των φροντιστηριούχων που στο πρόσωπό τους υφίστανται οι προϋποθέσεις της σχετικής διοικητής άδειας λειτουργίας.

#27 Σχόλιο Από Δημητριος Π.Ηλιού Στις 31 Ιανουάριος, 2012 @ 13:33

ΟΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Σε συνέχεια του από 11/1/2012 υπομνήματος με τις παρατηρήσεις των Εξωραϊστικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Βούλας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περί χρήσεων γης και ειδικότερα στο Άρθρο 02 περί καθορισμού των διατάξεων της «αποκλειστικής κατοικίας», προς αποφυγή παρερμηνειών των εκτιθέμενων απόψεών μας υποβάλλουμε τις πιο κάτω διευκρινιστικές παρατηρήσεις μας, οι οποίες αποτελούν και τις οριστικές θέσεις μας σε ότι αφορά την περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας»
ΘΕΜΑ:Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος – Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων Γης
Άρθρο 02: Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας
Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.
Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
1. Κοινωνική Πρόνοι
2. Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
3. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγορίας Α)
4. Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής
Επιτρέπονται χρήσεις καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα.

Επί του ανωτέρου σχεδίου Π.Δ «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ειδικότερα επί του άρθρου 2, περί της έννοιας «αποκλειστική κατοικία», προβάλλουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1) Οποιαδήποτε επί το δυσμενότερον αλλαγή χρήσεων είναι αντισυνταγματική, όπως η δια της μεταβολής του περιεχόμενου της έννοιας «αποκλειστική κατοικία»
2) Σε κάθε περίπτωση κάθε τροποποίηση καθεστώτος χρήσεων γης πρέπει κατά το Σύνταγμα να είναι προϊόν ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού κατά τους κανόνες της επιστήμης.
3) Ο χαρακτήρας της έννοιας της «αποκλειστικής κατοικίας», η οποία ως όρος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενο νόμου εν ευρεία έννοια, προκύπτει από τις διατάξεις με τις οποίες ιδρύθηκαν ορισμένες περιοχές (Βούλα, Εκάλη, Π.Ψυχικό, Φιλοθέη), εντός των οποίων επιτρέπεται αποκλειστικά η ανέγερση κατοικιών και επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, εντός σαφώς προσδιορισμένων χώρων, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ.

Ο οικισμός της Βούλας δημιουργήθηκε με το από 15/17-9-1926 Π.Δ., το οποίο προβλέπει ότι είναι περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας» με εμπορικό κέντρο, το οποίο οριοθετήθηκε με το Π.Δ.1983. Σήμερα στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν καταστήματα, υγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος, με τις εξής χρήσεις: Eμπορικά καταστήματα (είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, εξοπλισμού οικιακών και επαγγελματικών χώρων), καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, φροντιστήρια, τράπεζες, εστίασης αναψυκτήρια (όπως στην πρόταση του Υπουργείου που καθορίζονται εις το προτεινόμενο Π.Δ. 7Α, 7Β)
Στην υπόλοιπη περιοχή της Βούλας ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα που ήδη έχουν εκδοθεί και αφορούν χρήσεις καταστημάτων που εξυπηρετούν τις απαραίτητες ανάγκες των κατοίκων.
Τα ανωτέρω έχουν κριθεί από πολλαπλές αποφάσεις Συμβουλίου Επικρατείας που προέκυψαν από πρσοφυγές των κατοίκων της Βούλας τα τελευταία 30 χρόνια για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα η Δημοτική Ενότητα Βούλας να διατηρεί τον χαρακτηρισμό της «αποκλειστικής κατοικίας».
Συμφωνούμε με τις προτάσεις του Υπουργείου που ορίζουν την «αποκλειστική κατοικία» και προτείνουμε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας.
Οι παρακάτω φορείς που εκπροσωπούν κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Βούλας, συνυπογράφουν.
Οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι: Βούλα Αττικής, 25 Ιανουαρίου 2012

• Πανόραμα Βούλας
• Θέμις
• Θέα
• Εξοχή
• Κάτων Βούλας
• Φιλαθλητικος & Εκπολιτιστικος 2004
• Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας

#28 Σχόλιο Από ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΟΥΛΑΣ Στις 31 Ιανουάριος, 2012 @ 13:38

ΟΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Σε συνέχεια του από 11/1/2012 υπομνήματος με τις παρατηρήσεις των Εξωραϊστικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Βούλας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περί χρήσεων γης και ειδικότερα στο Άρθρο 02 περί καθορισμού των διατάξεων της «αποκλειστικής κατοικίας», προς αποφυγή παρερμηνειών των εκτιθέμενων απόψεών μας υποβάλλουμε τις πιο κάτω διευκρινιστικές παρατηρήσεις μας, οι οποίες αποτελούν και τις οριστικές θέσεις μας σε ότι αφορά την περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας»
ΘΕΜΑ : Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος – Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων Γης
Άρθρο 02: Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας
Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.
Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
1. Κοινωνική Πρόνοι
2. Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
3. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγορίας Α)
4. Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής
Επιτρέπονται χρήσεις καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα.

Επί του ανωτέρου σχεδίου Π.Δ «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ειδικότερα επί του άρθρου 2, περί της έννοιας «αποκλειστική κατοικία», προβάλλουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1) Οποιαδήποτε επί το δυσμενότερον αλλαγή χρήσεων είναι αντισυνταγματική, όπως η δια της μεταβολής του περιεχόμενου της έννοιας «αποκλειστική κατοικία»
2) Σε κάθε περίπτωση κάθε τροποποίηση καθεστώτος χρήσεων γης πρέπει κατά το Σύνταγμα να είναι προϊόν ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού κατά τους κανόνες της επιστήμης.
3) Ο χαρακτήρας της έννοιας της «αποκλειστικής κατοικίας», η οποία ως όρος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενο νόμου εν ευρεία έννοια, προκύπτει από τις διατάξεις με τις οποίες ιδρύθηκαν ορισμένες περιοχές (Βούλα, Εκάλη, Π.Ψυχικό, Φιλοθέη), εντός των οποίων επιτρέπεται αποκλειστικά η ανέγερση κατοικιών και επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, εντός σαφώς προσδιορισμένων χώρων, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ.

Ο οικισμός της Βούλας δημιουργήθηκε με το από 15/17-9-1926 Π.Δ., το οποίο προβλέπει ότι είναι περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας» με εμπορικό κέντρο, το οποίο οριοθετήθηκε με το Π.Δ.1983. Σήμερα στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν καταστήματα, υγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος, με τις εξής χρήσεις: Eμπορικά καταστήματα (είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, εξοπλισμού οικιακών και επαγγελματικών χώρων), καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, φροντιστήρια, τράπεζες, εστίασης αναψυκτήρια (όπως στην πρόταση του Υπουργείου που καθορίζονται εις το προτεινόμενο Π.Δ. 7Α, 7Β)
Στην υπόλοιπη περιοχή της Βούλας ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα που ήδη έχουν εκδοθεί και αφορούν χρήσεις καταστημάτων που εξυπηρετούν τις απαραίτητες ανάγκες των κατοίκων.
Τα ανωτέρω έχουν κριθεί από πολλαπλές αποφάσεις Συμβουλίου Επικρατείας που προέκυψαν από πρσοφυγές των κατοίκων της Βούλας τα τελευταία 30 χρόνια για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα η Δημοτική Ενότητα Βούλας να διατηρεί τον χαρακτηρισμό της «αποκλειστικής κατοικίας».
Συμφωνούμε με τις προτάσεις του Υπουργείου που ορίζουν την «αποκλειστική κατοικία» και προτείνουμε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας.
Οι παρακάτω φορείς που εκπροσωπούν κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Βούλας, συνυπογράφουν.
Οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι: Βούλα Αττικής, 25 Ιανουαρίου 2012

• Πανόραμα Βούλας
• Θέμις
• Θέα
• Εξοχή
• Κάτων Βούλας
• Φιλαθλητικος & Εκπολιτιστικος 2004
• Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας

#29 Σχόλιο Από Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλοθέης του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού Στις 31 Ιανουάριος, 2012 @ 15:26

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ

Το σχέδιο Π.Δ. «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» στο άρθρο 1,Α1 προβλέπει την αποκλειστική κατοικία. Στο άρθρο 2 δε, αναφέρει ποιες άλλες χρήσεις, πλην της κατοικίας, χωροθετούνται, εφ᾽ όσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Με αυτές «τις άλλες» χρήσεις όμως ουσιαστικά αίρεται η αποκλειστική κατοικία.
Ειδικότερα εννοούμε:
α. Χρήσεις κοινωνικής προνοίας και μάλιστα τις λειτουργίες 3-8 (όπως αναλύονται στον πίνακα εξειδίκευσης περιεχομένου ειδικών κατηγοριών χρήσεων) και
β. Θρησκευτικούς χώρους άλλων θρησκειών.
Στην κηπούπολη «Φιλοθέη» της αποκλειστικής κατοικίας και των δυσβάσταχτων χαρατσιών, λόγω αυτών των «προνομίων», έχουμε πολύ κακή εμπειρία από τη συμπεριφορά παρελθουσών δημοτικών αρχών (γιατί όχι και μελλοντικών;;) Τίποτα δεν τις εμπόδισε και χωρίς να προβλέπει το ρυμοτομικό σχέδιο, αμελητέα λεπτομέρεια γι αυτούς άλλωστε, να ενοικιάσουν δημοτικά καταστήματα ή να αδειοδοτήσουν υπερτοπικές καφετέριες, σνακ-μπαρ, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, delivery, κ.λπ. πιο αθώα, ή να κλείνουν τα μάτια σε κάθε είδους σχετικές παρανομίες που κάνουν το βίο των δημοτών αβίωτο.
Θα πρέπει λοιπόν η «αποκλειστική» κατοικία να είναι ονόματι και πράγματι αποκλειστική, με ελάχιστες απολύτως απαραίτητες και αυτονόητες χρήσεις για την εξυπηρέτηση ΜΟΝΟΝ των κατοίκων. Έτσι θα δικαιολογούνταν και τα υπέρογκα χαράτσια που πληρώνουμε.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλοθέης
του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

#30 Σχόλιο Από ΤΣΙΑΡΑ Ε.-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Β. Ο.Ε Στις 31 Ιανουάριος, 2012 @ 17:05

ΤΣΙΑΡΑ Ε.-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Β. Ο.Ε
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
ΧΑΛΑΣΤΡΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι άδικο και πλήττει ευθέως χιλιάδες λειτουργούντα επί δεκαετίες κέντρα ξένων γλωσσών στις περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων συνοικιακά.
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 παρ. 2 του προτεινόμενου σχεδίου ΠΔ που αφορούν τις περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας πρέπει να τροποποιηθούν με την προσθήκη της φράσης: «και τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης περιλαμβανομένων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών».

Παρακαλούμε εν τέλει, για μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τουλάχιστον τη μεταβίβαση των αδειών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη λειτουργούν σε περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας στα τέκνα των φροντιστηριούχων που στο πρόσωπό τους υφίστανται οι προϋποθέσεις της σχετικής διοικητής άδειας λειτουργίας.

#31 Σχόλιο Από ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΕΡΗΣ Στις 31 Ιανουάριος, 2012 @ 21:05

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΕΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Τώρα που όλοι αναγνωρίζουν ότι η επικοινωνιακή πολιτική με τη διαστρέβλωση της έννοιας και της σημασίας των λέξεων και ο φόβος του πολιτικού κόστους, οδήγησαν τη χώρα στη κατάσταση που βρίσκεται, μερικοί, προσποιούνται ότι δεν το έχουν αντιληφθεί.
Ο όρος «αποκλειστική κατοικία» καθιερώθηκε από τη νομολογία, γιατί ο αντίστοιχος «αμιγής κατοικία» (δηλαδή αυτή που δεν αναμειγνύεται με άλλες χρήσεις)με τις εξαιρέσεις και τις αναμείξεις των χρήσεων που προβλέπει το ισχύον Π.Δ. του 1987, θεωρήθηκε περιβαλλοντικά υποδεέστερος.
«Αποκλειστική» κατοικία, φαίνεται ότι κατά τους συντάκτες του Σχεδίου Π. Δ/τος δεν σημαίνει «αποκλειστική».
Έτσι επιχειρείται και πάλι από το παράθυρο, προσπάθεια υποβάθμισης του χαρακτήρα και της αποκλειστικής κατοικίας.
Το επιχείρημα, {άραγε από φθόνο ή από υστεροβουλία (;)}, της επιβάρυνσης όμορων περιοχών, δεν αποτελεί δικαιολογία, αλλά πρόφαση για τις ομάδες συμφερόντων που επιδιώκουν η «αποκλειστική» κατοικία να μην είναι «αποκλειστική», για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων, με την χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό (άναρχη) πολεοδόμηση.
Διαφορετικά, και μέσα στον ίδιο Δήμο, καμιά περιοχή δεν θα μπορούσε να χωροθετηθεί ούτε καν ως Πολεοδομικό Κέντρο με εμπορικές δραστηριότητες, αφού και η χωροθέτηση αυτή θα θεωρούταν ότι θα απέβαινε σε βάρος των όμορων περιοχών του ίδιου Δήμου.
Κάποια στιγμή (ας να γίνει κατανοητό ιδίως από την πολιτική ηγεσία του, ότι) το Υπουργείο πρέπει όχι μόνο να λέγεται, αλλά και να είναι επιτέλους Υπουργείο (Προστασίας του φυσικού και οικιστικού) Περιβάλλοντος, και ότι έχει και νομική υποχρέωση να υπηρετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών και όχι με την υποβάθμιση των αναβαθμισμένων, και να διατηρήσει το Συνταγματικά κατοχυρωμένο πολεοδομικό κεκτημένο των χωροθετημένων περιοχών αποκλειστικής κατοικίας, και να πεί
Όχι διάσπαρτα Καταστήματα σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας.
Όχι σε Αθλητικά Κέντρα που είναι πρόδηλο, ότι πέραν των λοιπών περιβαλλοντικών οχλήσεων, το μέγεθος, ο όγκος και το σχήμα τους υποβαθμίζουν τις (δυστυχώς) ελάχιστες στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική τέτοιες περιοχές και
Όχι στη τσιμεντοποίηση των πανθομολογούμενα ελάχιστων ελεύθερων χώρων που απέμειναν, αλλά χαρακτηρισμός τους ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (να μην ξεχνάμε ότι το Υπουργείο είναι και Κλιματικής Αλλαγής).
Και ας αφήσει να μείνουν σ’ αυτές, όσους είχαν τη διορατικότητα και τη δυνατότητα να τις επιλέξουν και τις επέλεξαν ως περιοχές αποκλειστικής κατοικίας, με τα όποια προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη διάσπαρτων εμπορικών καταστημάτων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, που άλλωστε επαρκούν αυτές που λειτουργούν στα όμορα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα.
Και να σταματήσουμε όλοι να λειτουργούμε σε βάρος του τόπου μας και του μέλλοντος των παιδιών μας, στα οποία έχουμε ιερή υποχρέωση να παραδώσουμε τουλάχιστον το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον που παραλάβαμε, αν δεν είμαστε ικανοί να το βελτιώσουμε.
Επομένως, μόνο υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις και μόνο σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους, χωρίς τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου.
Γι’ αυτό, η περίπτωση 3 του άρθρου 2 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Π. Δ/τος, να διατυπωθεί ως εξής : «3. Μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις», αντί της διατύπωσης «3. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγορίας Α)», που αφήνει πολλά παράθυρα καταστρατηγήσεων και τσιμεντοποιήσεων χώρων πρασίνου.

#32 Σχόλιο Από Euroconsultants-Ιωάννης Μπ. Στις 31 Ιανουάριος, 2012 @ 22:29

1. Για ποιο λόγο θεωρείται αναγκαίο να ορίζονται περιοχές αποκλειστικής κατοικίας με πιθανή προνομιακή αντιμετώπιση και να υπάρχει διάκριση από τις περιοχές αμιγούς κατοικίας και να είναι διαφορετικές από αυτές; Μήπως αυτή η διάκριση δημιουργήσει διάφορα σημαντικά θέματα αναφορικά με την τήρηση σημαντικών αρχών όπως αυτής της ισονομίας ;
2. Οι ειδικοί συνεργάτες μας προτείνουν την απαλοιφή της διάκρισης αυτής

#33 Σχόλιο Από ΤΑΥΡΙΔΟΥ Κ. Στις 1 Φεβρουάριος, 2012 @ 14:14

Το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι άδικο και πλήττει ευθέως χιλιάδες λειτουργούντα επί δεκαετίες κέντρα ξένων γλωσσών στις περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων συνοικιακά.
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 παρ. 2 του προτεινόμενου σχεδίου ΠΔ που αφορούν τις περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας πρέπει να τροποποιηθούν με την προσθήκη της φράσης: «και τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης περιλαμβανομένων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών».

Παρακαλούμε εν τέλει, για μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τουλάχιστον τη μεταβίβαση των αδειών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη λειτουργούν σε περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας στα τέκνα των φροντιστηριούχων που στο πρόσωπό τους υφίστανται οι προϋποθέσεις της σχετικής διοικητής άδειας λειτουργίας.

#34 Σχόλιο Από Α. Μπουλασίκης Στις 2 Φεβρουάριος, 2012 @ 10:16

Η καθιέρωση χρήσεων γής είναι μια ανάγκη αλλά ταυτόχρονα πηγή για αδικίες και νέα προβλήματα.
Απο την μιά, δεν είναι θεμιτό, όλες οι παραλιακές ζώνες να είναι γεμάτες εξοχικά (ούτε στους ιδιοκτήτες εξοχικών αρέσει αυτό). Δεν μπορεί να κατασκευάζονται εργοστάσια σε απομακρυσμένες περιοχές και όταν κατοικίες φθάσουν κοντά σε αυτά να δημιουργούνται συγκρούσεις.
Απο την άλλη, η καθιέρωση των χρήσεων γης θα δημιουργήσει αδικίες. Λογικά θα προκύψουν είτε συγκρούσεις, είτε βρώμικες συναλλαγές, είτε ακύρωση των νόμων στην πράξη, πράγμα που είναι και το αγαπημένο μας χόμπυ.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Η καθιέρωση των χρήσεων γης να συνωδευτεί με ένα είδος «αναδασμού» με γρήγορες όμως διαδικασίες (και υπάρχουν ιδέες γι’ αυτό). Με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης παραθαλάσιου αγροτεμαχίου, έναντι της υποχρέωσης η ιδιοκτησία του να παραμείνει αγρός ή ελαιώνας, θα αποκτήσει το δικαίωμα να κτίσει κατοικία ανάλογης με τον αγρό του επιφάνειας, σε παραθαλάσιο οργανωμένο οικισμό. Οι οικισμοί αυτοί μπορούν να δημιουργηθούν έτσι ώστε μεταξύ τους να μεσολαβούν μεγάλες αδόμητες φυσικές ή αγροτικές εκτάσεις.
Θα λυνόταν έτσι το πρόβλημα των σκουπιδιών, το πρόβλημα της ρύπανσης (με δίκτυα αποχέτευσης), θα μειωνόταν η επιφάνεια των δρόμων που τώρα διανοίγονται στο πουθενά, και παράλληλα θα σωζόταν και το τοπίο σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ζητώ, ειδικότεροι απο μένα, να εξετάσουν αν η πρόταση αυτή είναι προγματοποιήσιμη. Τέλος θεωρώ πως οι δυσκολίες που θα προκύψουν απο το εγχείρημα αυτό, αξίζουν το αποτέλεσμα.

#35 Σχόλιο Από ΟΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Στις 2 Φεβρουάριος, 2012 @ 13:09

ΟΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Σε συνέχεια του από 11/1/2012 υπομνήματος με τις παρατηρήσεις των Εξωραϊστικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Βούλας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περί χρήσεων γης και ειδικότερα στο Άρθρο 02 περί καθορισμού των διατάξεων της «αποκλειστικής κατοικίας», προς αποφυγή παρερμηνειών των εκτιθέμενων απόψεών μας υποβάλλουμε τις πιο κάτω διευκρινιστικές παρατηρήσεις μας, οι οποίες αποτελούν και τις οριστικές θέσεις μας σε ότι αφορά την περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας»
ΘΕΜΑ : Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος – Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων Γης
Άρθρο 02: Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας
Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.
Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
1. Κοινωνική Πρόνοι
2. Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
3. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγορίας Α)
4. Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής
Επιτρέπονται χρήσεις καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα.
Επί του ανωτέρου σχεδίου Π.Δ «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ειδικότερα επί του άρθρου 2, περί της έννοιας «αποκλειστική κατοικία», προβάλλουμε τις εξής παρατηρήσεις:
1) Οποιαδήποτε επί το δυσμενότερον αλλαγή χρήσεων είναι αντισυνταγματική, όπως η δια της μεταβολής του περιεχόμενου της έννοιας «αποκλειστική κατοικία»
2) Σε κάθε περίπτωση κάθε τροποποίηση καθεστώτος χρήσεων γης πρέπει κατά το Σύνταγμα να είναι προϊόν ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού κατά τους κανόνες της επιστήμης.
3) Ο χαρακτήρας της έννοιας της «αποκλειστικής κατοικίας», η οποία ως όρος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενο νόμου εν ευρεία έννοια, προκύπτει από τις διατάξεις με τις οποίες ιδρύθηκαν ορισμένες περιοχές (Βούλα, Εκάλη, Π.Ψυχικό, Φιλοθέη), εντός των οποίων επιτρέπεται αποκλειστικά η ανέγερση κατοικιών και επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, εντός σαφώς προσδιορισμένων χώρων, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ.
Ο οικισμός της Βούλας δημιουργήθηκε με το από 15/17-9-1926 Π.Δ., το οποίο προβλέπει ότι είναι περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας» με εμπορικό κέντρο, το οποίο οριοθετήθηκε με το Π.Δ.1983. Σήμερα στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν καταστήματα, υγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος, με τις εξής χρήσεις: Eμπορικά καταστήματα (είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, εξοπλισμού οικιακών και επαγγελματικών χώρων), καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, φροντιστήρια, τράπεζες, εστίασης αναψυκτήρια (όπως στην πρόταση του Υπουργείου που καθορίζονται εις το προτεινόμενο Π.Δ. 7Α, 7Β)
Στην υπόλοιπη περιοχή της Βούλας ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα που ήδη έχουν εκδοθεί και αφορούν χρήσεις καταστημάτων που εξυπηρετούν τις απαραίτητες ανάγκες των κατοίκων.
Τα ανωτέρω έχουν κριθεί από πολλαπλές αποφάσεις Συμβουλίου Επικρατείας που προέκυψαν από πρσοφυγές των κατοίκων της Βούλας τα τελευταία 30 χρόνια για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα η Δημοτική Ενότητα Βούλας να διατηρεί τον χαρακτηρισμό της «αποκλειστικής κατοικίας».
Συμφωνούμε με τις προτάσεις του Υπουργείου που ορίζουν την «αποκλειστική κατοικία» και προτείνουμε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας.
Οι παρακάτω φορείς που εκπροσωπούν κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Βούλας, συνυπογράφουν.
Οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι: Βούλα Αττικής, 25 Ιανουαρίου 2012
. Πανόραμα Βούλας
. Θέα
. Θέμις
. Εξοχή
. Κάτων Βούλας
. Φιλαθλητικος & Εκπολιτιστικος 2004
. Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας

#36 Σχόλιο Από ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Στις 2 Φεβρουάριος, 2012 @ 14:18

ΟΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Σε συνέχεια του από 11/1/2012 υπομνήματος με τις παρατηρήσεις των Εξωραϊστικών Συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Βούλας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περί χρήσεων γης και ειδικότερα στο Άρθρο 02 περί καθορισμού των διατάξεων της «αποκλειστικής κατοικίας», προς αποφυγή παρερμηνειών των εκτιθέμενων απόψεών μας υποβάλλουμε τις πιο κάτω διευκρινιστικές παρατηρήσεις μας, οι οποίες αποτελούν και τις οριστικές θέσεις μας σε ότι αφορά την περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας»
ΘΕΜΑ : Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος – Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων Γης
Άρθρο 02: Περιοχές Αποκλειστικής Κατοικίας
Περιοχές με αποκλειστική χρήση την κατοικία.
Στις περιοχές αυτές δύναται να χωροθετούνται πλην της κατοικίας οι παρακάτω χρήσεις εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.
1. Κοινωνική Πρόνοι
2. Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
3. Μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις (μόνο κατηγορίας Α)
4. Θρησκευτικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής
Επιτρέπονται χρήσεις καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εντός προσδιορισμένων χώρων, εφόσον προβλέπονται από προηγούμενα διατάγματα.
Επί του ανωτέρου σχεδίου Π.Δ «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ειδικότερα επί του άρθρου 2, περί της έννοιας «αποκλειστική κατοικία», προβάλλουμε τις εξής παρατηρήσεις:
1) Οποιαδήποτε επί το δυσμενότερον αλλαγή χρήσεων είναι αντισυνταγματική, όπως η δια της μεταβολής του περιεχόμενου της έννοιας «αποκλειστική κατοικία»
2) Σε κάθε περίπτωση κάθε τροποποίηση καθεστώτος χρήσεων γης πρέπει κατά το Σύνταγμα να είναι προϊόν ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού κατά τους κανόνες της επιστήμης.
3) Ο χαρακτήρας της έννοιας της «αποκλειστικής κατοικίας», η οποία ως όρος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενο νόμου εν ευρεία έννοια, προκύπτει από τις διατάξεις με τις οποίες ιδρύθηκαν ορισμένες περιοχές (Βούλα, Εκάλη, Π.Ψυχικό, Φιλοθέη), εντός των οποίων επιτρέπεται αποκλειστικά η ανέγερση κατοικιών και επιτρέπεται η χρήση καταστημάτων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, εντός σαφώς προσδιορισμένων χώρων, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ.
Ο οικισμός της Βούλας δημιουργήθηκε με το από 15/17-9-1926 Π.Δ., το οποίο προβλέπει ότι είναι περιοχή «αποκλειστικής κατοικίας» με εμπορικό κέντρο, το οποίο οριοθετήθηκε με το Π.Δ.1983. Σήμερα στο εμπορικό κέντρο λειτουργούν καταστήματα, υγειονομικού ή μη ενδιαφέροντος, με τις εξής χρήσεις: Eμπορικά καταστήματα (είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, εξοπλισμού οικιακών και επαγγελματικών χώρων), καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, φροντιστήρια, τράπεζες, εστίασης αναψυκτήρια (όπως στην πρόταση του Υπουργείου που καθορίζονται εις το προτεινόμενο Π.Δ. 7Α, 7Β)
Στην υπόλοιπη περιοχή της Βούλας ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα που ήδη έχουν εκδοθεί και αφορούν χρήσεις καταστημάτων που εξυπηρετούν τις απαραίτητες ανάγκες των κατοίκων.
Τα ανωτέρω έχουν κριθεί από πολλαπλές αποφάσεις Συμβουλίου Επικρατείας που προέκυψαν από πρσοφυγές των κατοίκων της Βούλας τα τελευταία 30 χρόνια για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα η Δημοτική Ενότητα Βούλας να διατηρεί τον χαρακτηρισμό της «αποκλειστικής κατοικίας».
Συμφωνούμε με τις προτάσεις του Υπουργείου που ορίζουν την «αποκλειστική κατοικία» και προτείνουμε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις μας.
Οι παρακάτω φορείς που εκπροσωπούν κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Βούλας, συνυπογράφουν.
Οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι: Βούλα Αττικής, 25 Ιανουαρίου 2012
. Πανόραμα Βούλας
. Θέμις
. Θέα
. Εξοχή
. Κάτω Βούλας
. Φιλαθλητικος & Εκπολιτιστικος 2004
. Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας
+

#37 Σχόλιο Από ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ Στις 2 Φεβρουάριος, 2012 @ 19:38

Το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι άδικο και πλήττει ευθέως χιλιάδες λειτουργούντα επί δεκαετίες κέντρα ξένων γλωσσών στις περιοχές εκτός των κέντρων των πόλεων συνοικιακά.
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 2 παρ. 2 και 3 παρ. 2 του προτεινόμενου σχεδίου ΠΔ που αφορούν τις περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας πρέπει να τροποποιηθούν με την προσθήκη της φράσης: «και τα κτίρια ειδικής εκπαίδευσης περιλαμβανομένων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών».

Παρακαλούμε εν τέλει, για μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τουλάχιστον τη μεταβίβαση των αδειών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη λειτουργούν σε περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας στα τέκνα των φροντιστηριούχων που στο πρόσωπό τους υφίστανται οι προϋποθέσεις της σχετικής διοικητής άδειας λειτουργίας.

-Αργυρίου Αργύρης, Ιδιοκτήτης Φροντηστηρίων Ξένων Γλωσσών

#38 Σχόλιο Από Ιωαννης Παπαδακης Στις 20 Φεβρουάριος, 2012 @ 19:23

Είναι το λιγότερο απαράδεκτο σε μια τέτοια οικονομοία με τόσο αμφίβολο μέλλον και μηδανικές θέσεις εργασίας να κινδυνεύουμε να χάσουμε και τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας!
Μιλώ για τα τις άδειες λειτουργίας των Κέντρων Ξένων Γλωσσών (φροντηστηρίων), που δεν μπορούμε να βγάλουμε νέες για τα παιδιά μας με άμεσο κίνδυνο να μείνουν χωρίς δουλειά όχι μόνο τα παιδιά μας, ως ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών, αλλά και δεκάδων (αν οχι εκατοντάδων) καθηγητών αλλά και καθηγητριών που δουλεύουν σε αυτά!!!
Πρέπει να υπάρξη μία νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τουλάχιστον τη μεταβίβαση των αδειών των Κέντρων Ξένων Γλωσσών που ήδη λειτουργούν σε περιοχές αποκλειστικής και αμιγούς κατοικίας στα τέκνα των φροντιστηριούχων.