Άρθρο 01:Aξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού

Η αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και της παράκτιας Ολυμπιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά (πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά), συνιστά σκοπό εντόνου δημοσίου συμφέροντος, με τον οποίο επιδιώκεται ιδίως:
α. Η συμβολή στους εθνικούς δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
β. Η προσέλκυση επενδύσεων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας.
γ. Η δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς με υψηλή ανταγωνιστικότητα για την οικονομία της Αττικής και εν γένει της χώρας.
δ. Η ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας και σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
ε. Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών, εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς.
στ. Η εφαρμογή πρότυπων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης και η απόδοση στο ευρύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα της πρωτεύουσας χώρων πρασίνου και αναψυχής, καθώς και πολιτιστικών, αθλητικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών υποδομών, υψηλής ποιότητας.
ζ. Η εφαρμογή προτύπων σχεδίων, μεθόδων και τεχνικών για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου του Σαρωνικού και τη στροφή της πόλης προς τη θάλασσα.

  • 27 Φεβρουαρίου 2012, 00:14 | gm2263

    Από το περιεχόμενο των μηνυμάτων τα οποία μπορούν σε γενικές γραμμές να χωριστούν σε δυο κατηγορίες:

    Πρώτον, σε εκείνα που ακολουθούν τη μελέτη του ΕΜΠ καθώς και τις θέσεις των δημάρχων των όμορων δήμων οι οποίοι θέλουν 6.000 και πλέον στρέμματα «πάρκο και μόνο πάρκο» και,

    Δεύτερον, τις θέσεις των υπολοίπων οι οποίοι αναγράφουν τις κατά καιρούς προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τις προτάσεις περί δημιουργίας ξενοδοχείων, επιχειρηματικού-διοικητικού κέντρου, πίστας Formula 1, αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας, κοκ.

    Η ουσία είναι ότι η έκταση είναι τόσο μεγάλη που στην ουσία… χωράει τα πάντα. Από την άλλη όμως, δυστυχώς και εδώ ο δημόσιος διάλογος πολλές φορές διεξάγεται πάνω σε ιδεολογικά πλαίσια αναφοράς, με αποτέλεσμα με αφορμή όλα αυτά τελικά ο οξυδερκής παρατηρητής να αντιλαμβάνεται ότι ίσως τελικά ότι το ερώτημα του τι πρέπει να γίνει τελικά στο Ελληνικό είναι μάλλον πρώιμο. Μάλλον προηγείται το ερώτημα του τι τελικά θέλουμε να κάνουμε ως χώρα για να υπερβούμε την κρίση. Ποια φιλοσοφία και ποια στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει τελικά να ακολουθήσουμε εν μέσω κρίσης όσον αφορά τα του οίκου μας. Αν δεν απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα, το Ελληνικό φοβάμαι ότι θα μείνει άλλα δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια ως έχει. Όπως συμβαίνει με τον Πύργο του Πειραιά, και άλλα πολλά αστικά κενά τα οποία για μένα είναι μάλλον κενά λογικής. Πλέον εκεί που σταματά η λογική δεν αρχίζει ο… στρατός που λέγαμε κάποτε, αλλά η ίδια η Ελλάδα.

    Δυστυχώς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ιδίως στον τομέα της αστικής ανάπτυξης επεκράτησε ένα πανομοιότυπο μοντέλο με μικρές παραλλαγές ανάλογα με τις επιμέρους τοπικές, χωρικές και άλλες ιδιαιτερότητες, είτε πρόκειται για το κέντρο της Αθήνας, είτε για τη Θεσσαλονίκη, είτε για το Χαλάνδρι, είτε για τη Μύκονο: Κατάτμηση της γης σε μικρές ιδιοκτησίες που καταλήγουν σε μικρής κλίμακας αντιοικονομικές και κοστοβόρες για τη ζωή της πόλης κατασκευές, χωρίς ειρμό, χωρίς συνέχεια, χωρίς συνέργειες. Ξέρουμε όλοι πως και με ποιόν τρόπο χτίστηκε η Αθήνα. Για αυτό και εκτός από ένα-δυο σημεία, η άποψη της πόλης παραπέμπει σε συγκόλληση μεγαλοχωρίων. Ελλείπει η συγκρότηση, οι κλίμακες, η τελική όψη μιας μεγάλης πόλης. Μέρος δε αυτής της εικόνας είναι και η έλλειψη πάρκων στο μεγαλύτερο μέρος του δομημένου χώρου της Αθήνας, όπως επίσης και ψηλών κτιρίων των οποίων η αναφορά για πολλούς λόγους ήταν το απόλυτο ταμπού για πολλά μέρη της Ελληνικής ακαδημαϊκής και τεχνικής κοινότητας.

    Το τρελό δε με τα πάρκα είναι ότι ενώ αυτά έχουν γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων από δημοτικά συμβούλια, ομάδες πολιτών και ακτιβιστών, «στέκια», «συλλογικότητες» και όποια άλλη μορφή οργανωμένης και τακτικής ή άτακτης ακτιβιστικής συνάθροισης, και ενώ όλοι τα θέλουν, το ευλογημένο το «πράσινο»… μειώνεται πεισματικά. Χώρια το γεγονός ότι κατά περίεργο και μαγικό τρόπο οι πολέμιοι κάθε «ανάπτυξης» με ή χωρίς εισαγωγικά θυμούνται το «πράσινο» μόνο σαν αντεπιχείρημα κατά της οποιασδήποτε ανάπτυξης και τελικά μια προσεκτικότερη ανάγνωση θα μας έπειθε ότι το ενδιαφέρον για το πράσινο είναι ένα προκάλυμμα το οποίο υποκρύπτει περισσότερο μια συγκεκριμένη ιδεολογική τοποθέτηση ΚΑΤΑ μιας προτεινόμενης ανάπτυξης μιας περιοχής και λιγότερο φυσιολατρία και ενδιαφέρον για το «πράσινο» καθαυτό.

    Οπότε, η διαλεκτική έχει να κάνει περισσότερο με ιδεολογικό πόλεμο παρά με διαφωνία για το τι θα γίνει στο Ελληνικό, και ο καυγάς δεν είναι για το πράσινο που ΔΕΝ θα γίνει αν αποφασιστεί να γίνει το σχέδιο που δημοσιεύτηκε, αλλά το να ΜΗΝ γίνουν οι συγκεκριμένου τύπου αναπτύξεις που προβλέπονται. Και τούτο διότι δεν συμβαδίζουν με την ιδεολογία ορισμένων. Τόσο απλά. Διότι δεν μπορώ να φανταστώ μεγάλη πόλη στον κόσμο ή στην Ευρώπη ειδικότερα, που σε μια περιοχή θα έδιναν στους κατοίκους της ένα πάρκο 2000-3000 στρεμμάτων και αυτοί δε θα το ήθελαν και θα εμπόδιζαν την κατασκευή του διότι θα ήθελαν ένα πάρκο… 6000 στρεμμάτων.

    Ούτε πάλι υπάρχει πόλη στον κόσμο σήμερα που ΔΕΝ θα συνδίαζε την κατασκευή ενός νέου πάρκου τέτοιου μεγέθους με άλλες ανταποδοτικές λειτουργίες και φοβάμαι πως σε πολλές περιπτώσεις ο καυγάς γίνεται για το… πάπλωμα που λένε, δηλαδή για το αν θα ελέγχουν οι δήμαρχοι και ο ιδιώτης τα αναψυκτήρια και τους χώρους μαζικής εστίασης που θα δημιουργηθούν στο πάρκο. Ναι μεν σοβαρό ερώτημα αλλά δεν νομίζω να ενδιαφέρει τα 4,5 εκατομμύρια Αθηναίων που λαχταρούν να δουν κάτι καινούριο στην πόλη τους (γι’ αυτό και εξάλλου κάθε νέα μεγάλη ανάπτυξη, είτε είναι εμπορικό κέντρο, ή μουσείο «βουλιάζει» στην κυριολεξία από κόσμο όσο και να σκυλιάζουν οι πολέμιοι).

    Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι στο Ελληνικό θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

    Πρώτον, κατασκευή μητροπολιτικού πάρκου στο μισό πάνω-κάτω της έκτασης του χώρου το οποίο θα πρέπει να έχει μεγάλα τμήματα υψηλού κλπ κλπ.πρασίνου αλλά και πλήρες σύστημα διαδρομών, ελευθέρων χώρων κλπ κλπ.

    Δεύτερον, κατασκευή ξενοδοχείου πύργου ή πύργων με συνεδριακό κέντρο ή Καζίνο ή και τα δυο αν γίνεται.

    Τρίτον, Κατασκευή επιχειρηματικού ή /και διοικητικού κέντρου με ψηλά κτίρια με χαμηλό ίχνος πέδησης επί του εδάφους. Αν είναι ογκώδη θα συναγωνίζονται οπτικά τον Υμηττό. Πρέπει να είναι ψηλά και λεπτά έτσι ώστε να συνδυάζουν τις μεγάλες κλίμακες με τη χάρη και να φαίνονται σαν τεράστια γλυπτά μέσα στο χώρο.

    Τέταρτον, άλλες συνοδευτικές χρήσεις οι οποίες θα προσελκύουν τουρίστες ή Αθηναίους. Η ιδέα ενός θεματικού πάρκου είναι καλή αν και θα πρέπει να προσεχθεί η πυκνότητα και το μέγεθος των κατασκευών, εφόσον όπως το συζητάμε, το πράσινο θα πρέπει να «ξεχειλίζει» ακόμα και μάσα στα δομημένα κομμάτια της έκτασης.

    Επίσης, κατά τη γνώμη μου δε θα χρειαζόταν να γίνουν κατοικίες σε αυτό το χώρο αλλά ένας ή δυο πύργοι κατοικιών για πολύ υψηλά βαλάντια οι οποίοι θα είναι οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών με δίκτυο εσωτερικών υπηρεσιών, όπως γίνεται στην Κωνσταντινούπολη ή τη Μόσχα. (το ξέρω ότι οι πληθυσμοί τους είναι πολλαπλάσιοι αλλά να θυμίζω ότι έχουμε και στην Αθήνα πύργους κατοικιών των 12-24 ορόφων όπως ο Πύργος Απόλλων της οδού Πανόρμου και μια χαρά κατοικούνται).

    Τελειώνοντας, ότι και αν αποφασιστεί θα πρέπει να είναι ενταγμένο στα πλαίσια ενός γενικότερου χωροταξικού σχεδιασμού μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση, καθώς και να συνοδεύεται από μια αλλαγή νοοτροπίας του χωροταξικού και αδειοδοτικού μηχανισμού, όπως του όλου εν γένει επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεν γίνεται να μιλάμε για επιχειρηματικά κέντρα και επιχειρηματικά πάρκα ενώ η φορολογία είναι σε τέτοια ύψη.

    Αυτά προσώρας και ευελπιστώ τη ευόδωση αυτού του σχεδίου το οποίο ας μη γελιόμαστε, στις καλύτερες των περιπτώσεων δεν πρόκειται να έχει μια ολοκληρωμένη μορφή πριν το 2020… Μακάρι…

  • Ματθαίος Καστορίνης,
    Αρχιτέκτων Μηχ. Πολεοδόμος Μηχ. Διδάκτορας Μεθόδων αξιολόγησης πολεοδομικου και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τ. καθηγητής πολυτεχνείου Μπάρι Ιταλίας στο μάθημα οικονομική αξιολόγηση μελετών. kastorinis@tin.it

    Διαβάζοντας την διαβούλευση δεν μπορώ να μην σας εκφράσω τη γνώμη μου για το θέμα του Ελληνικού.
    Κατ αρχάς νομίζω ότι το αντικείμενο της μελέτης εκμεταλλεύσεις δεν θα πρέπει να είναι τοπικό δηλαδή του χώρου του Ελληνικού αλλά γενικά όλου του λεκανοπέδιου της Αθηνάς.
    Δραστηριοποιούμαι στην Ιταλία και έχω προσωπικά ασχοληθεί με διαδικασίες που αποσκοπούν στην αναβάθμιση εγκαταλειμμένων περιοχών των πόλεων δομημένων και μη, που οικονομικά οι φορείς δεν δύνανται να αναπλάσουν διότι γενικά οι κοινωφελείς χρήσεις δεν είναι και επικερδείς.
    Ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα το έχω εκπονήσει προσωπικά και σας εκθέτω τις αρχές του
    Οι προτείνοντες φορείς που μπορεί να είναι οι Δήμοι, Υπουργεία, η Περιφέρεια κλπ. και που έχουν στην κατοχή τους εκτάσεις προς οικοδόμηση ή ανάπλαση, ακίνητα προς επισκευή ή διαθέσιμα προς ανταλλαγή, σε συνεργασία μεταξύ τους
    •εντοπίζουν δημόσιες εκτάσεις-περιοχές, διάσπαρτες σε όλη την πόλη, που πρέπει να αναπλαστούν, δημόσια κτίρια που πρέπει να ανακαινισθούν η να συντηρηθούν, υποδομές γενικά που δεν επαρκούν, περιοχές μη οικοδομήσιμες αλλά που θα μπορούν να οικοδομηθούν δίνοντας και επί πλέον συντελεστή δόμησης, δημόσια ακίνητα που διατίθενται για την υλοποίηση του προγράμματος και την ισορροπία των Αξιών κλπ.
    •στις προαναφερόμενες ενότητες (εκτάσεις – περιοχές) οι φορείς εκθέτουν τις αναμενόμενες χρήσεις, υποδομές και δεσμεύσεις γενικά με την επιθυμητή προτεραιότητα. Στις προς δόμηση εκτάσεις αναφέρουν την δυνατότητα δόμησης με συντελεστές που να μπορούν και να υπερβούν τους συνήθεις συντελεστές και αυτό για να μπορεί να καλυφθεί το επί πλέον κόστος των υποδομών και έργων που δεν θα είναι επικερδή.
    •τέλος οι φορείς δημοπρατούν διεθνώς το ότι προβλέπει το πολυσύνθετο πρόγραμμα ανάπλασης με τις προτεινόμενες αλλά όχι δεσμευτικές προβλέψεις.

    Οι ενδιαφερόμενοι, δημόσιοι φορείς, τράπεζες, πολυεθνικές εταιρίες, μεμονωμένα η με συνεργασία μεταξύ τους προτείνουν το πώς θα το πρόγραμμα, με προσχέδια και οικονομικές αξιολογήσεις και τραπεζικές εγγυήσεις.
    Η επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει τις προτάσεις βάση των προκαθορισμένων κριτηρίων που δεν θα είναι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνιολογικά.
    Στην πρόταση που θα τηρεί καλύτερα τα προκαθορισμένα κριτήρια ανατίθεται το έργο το οποίο εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή χρήσεων, αύξηση συντελεστών δόμησης κλπ.
    Όσον αφορά το Ελληνικό, δεν χωράει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε χρήση και οικοδομική δραστηριότητα θα είναι επικερδής. Δεν είναι επικερδής για παράδειγμα η ανάπλαση των αρχαιολογικών χώρων, του πράσινου γενικά της Αθηνάς και η δημιουργία χώρων στάθμευσης , η κατασκευή κατοικιών για χαμηλά εισοδήματα κλπ.

  • Θέλουμε πράσινο. Είναι απαράδεκτο η Αθήνα να μην έχει χώρο πρασίνου. Ειδικά τα νότια προάστια ασφυκτιούν με τις πολιτικές δόμησης.
    Η σκέψη πολλών είναι να γίνει πόλος έλξης τουριστών. Εσάς είναι να γίνει πάρκο φωτοβολταϊκών, ώστε να πουλάμε φθηνό ρεύμα.
    Έλεος! Υπάρχουν και άλλες τουριστικές περιοχές και εκτάσεις για φωτοβολταϊκά.
    Στην πρωτεύουσα θα τα βάλετε;

    Βέβαια, μπορείτε να κατεδαφίσετε κάποια οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα και να τα μετακομίσετε κοντά στο Ελληνικό, δημιουργώντας πάρκα αναψυχής σε όλη την Αθήνα.

    Δεν περιμένω να κάνετε τίποτα άλλο όμως, γιατί έχετε/έχουν ήδη αποφασίσει.

  • 26 Φεβρουαρίου 2012, 07:08 | Γιαννάτος Σωτήρης

    Στα σχόλια υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις σωστές.Ας αποφασίσουν την πιό κατάλληλη λύση.Κάποτε διδάξαμε την ανθρωπότητα Ιστορία,Λογοτεχνία,Φιλοσοφία,Ιατρική,Ηθική,Δημοκρατία. Τώρα έχουμε καταντίσει μια χώρα αναξιόπιστη,ανήθικη.Θεσπίζονται νόμοι κάθε μέρα για να μην εφαρμόζονται ποτέ και να καταργούνται την επομένη. Κυριαρχεί παντού η αυθαιρεσία,δεν τηρείται καν ούτε το Σύνταγμα. Η περίπτωση αφορά και τούς κατοίκους των Μεσογείων. Για να εγκατασταθεί το Αεροδρόμιο » ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ «,με το έτσι θέλω, υποσχέθηκαν, δια Νόμου 2338/1995,ότι θα τους αποζημιώσουν,ως αντισταθμιστικά ωφέλη, για την ζημιά που τους προκάλεσαν,με ποσοστό 10 ο/ο από την αξιοποίηση του Αεροδρομίου του Ελληνικού,για έργα υποδομών και αναβάθμισης της περιοχής.Η ζωή στην Αρτέμιδα είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ, από την πτήση των αεροσκαφών. Στο παρόν Νομοσχέδιο,δεν βλέπω να αναφέρεται πουθενά η περίπτωση αυτή για τα Μεσόγεια. Καταργείται ο παλιός νόμος. Είναι ανήθικο, απαράδεκτο. Παρακαλώ να το σκεφτείτε, έστω την τελευταία στιγμή, γιατί είναι και άδικο.

  • 26 Φεβρουαρίου 2012, 05:14 | ΤΑΣΟΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ

    ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ-ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ
    Χώρος Ελληνικού 6500 στρέμματα
    Πεδίο του Αρεως 250 στρέμματα
    Εθνικός Κήπος και Ζάππειο 280 στρέμματα
    Xώρος γηπέδου ΑΕΚ 27 στρέμματα
    Προβλεπόμενες τιμές πώλησης οικοπέδων στο Ελληνικό στη παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας
    α. Με συντελεστή δόμησης 0,60 = 3.000-4,000€/τ.μ.
    β. Με συντελεστή δόμησης 0,80 = 2.500-3,500€/τ.μ.
    δ. Με συντελεστή δόμησης 2,20 που προβλέπεται στο ν/σ και με προσαύξηση 20% !!! (2,64) = 1,000-1500€/τ.μ.
    Υψηλή ποιότητα κατοικίας 50τ.μ. ανά κάτοικο ==> σ.δ. έως 0,60
    Μέση ποιότητα κατοικιας 30τ.μ. ανά κάτοικο==> σ.δ. >1,00
    Ανεκτή ποιότητα κατοικίας 20τ.μ. ανά κάτοικο ? ==> σ.δ. =2.50?
    ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ Ν/Σ
    1. Εντελώς μετέωρη η κατανομή των χρήσεων γης σε πολλες διαφορετικές χρήσεις(από γενική κατοικία-αμιγή κατοικία μέχρι (θεματικά πάρκα ? τι εννοείται εδώ)
    2. Πως πωλείται (σε έναν επενδυτή? )
    ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ
    Δυο πάρκα της τάξης μεγέθους Πεδίου του Αρεως είναι υπεραρκετά
    Μια χαρά θα είναι για κατοίκους των γύρω περιοχών γιατί κανείς δεν ξεκινάει από την Αθήνα για να πάει σε πάρκο στο Ελληνικό. Θα πάει μια φορά μόνο από περιέργεια ή δεν θα πάει ποτέ
    Από τα 6500 στρέμματα αφαιρώ τα 500 και μένουν 6,000 στρέμματα
    Αφαιρώ περίπου 20% για δρόμους της τάξης των 10,00 ή 12,00 μ πλάτους, πλατείες και ένα μικρό κέντρο (~100 στρέμματα) για καταστήματα εξυπηρέτησης τοπικών αναγκών
    Μενουν 6,000-1200 = 4800 στρέμματα
    Αφαιρώ άλλα 300 στρέμματα για απρόβλεπτες ανάγκες της πολεοδομικής σχεδίασης (γήπεδα…)
    Μένουν 4,500 στρέμματα
    Σχεδιάζω Ο.Τ. με οικόπεδα για χρήση αμιγούς κατοικίας υψηλής ποιότητας ώστε να προσελκύσω αγοραστές με οικονομική δυνατότητα (Ελληνες και ξένοι-Αραβες-Κινέζοι-Ρώσσοι κλπ). Μη μας τρομάζει το ξένοι όπως δεν τρομάζει τους Βρεττανους όταν οι Ελληνες αγοράζουν στη Βρεταννία
    Πωλήσεις ανά οικόπεδο και όχι συνολικά

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
    Μια νέα πόλη αμιγούς κατοικίας κάτι σαν Μονακό Ελλάδος με πληθυσμό
    της τάξης των 50,000 κατοίκων.
    Πωλήσεις των άνω οικοπέδωνκατοικίας = 4,500,500 μ2 * 3,000€/τ.μ.
    Μείωση επιδομάτων ανεργίας = ……€
    Από ΦΠΑ -φόρο εισοδήματος από τα εκεί έργα αύξηση κρατικών εσόδων κατά ….€
    Υ.Γ. Συντελεστής δόμησης 2.2*1.20 σημαίνει ίσως μια πόλη 300.000 κατοίκων για την παραπάνω κατανομή πράγμα ανεδαφικό-αντιεμπορικό και αποτρεπτικό για επενδυτή

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 23:46 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Δεν αναφέρονται σαφώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Δήμου και των άλλων υπηρεσιών που λειτουργούν στον ευρύτερο χώρο. Οι επιπτώσεις στη λειτουργία τους ή η μετεγκατάσταση τους. Οι επιπτώσεις στο υπάρχον πράσινο.

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 21:18 | ΝΙΚΟΣ

    Τις δύσκολες μέρες που περνάμε και ενώ υπρχει μηδενισμός των πόρων στις περιφέρειες πάνω στις υποδομές και στην ανάπτυξη για άλλη μία φορά προγραμματίζονται έργα στην πρωτεύουσα παραγκονίζοντας την υπόλοιπη Ελλάδα σε παροχές και έργα που στην Αθήνα θεωρούνται δεδομένες. Εάν θέλουν κάποιοι μπορούμε να μετακομίσουμε όλοι στην Αθήνα, μπας και συνειδητοποιήσουν κάποιοι το «έγκλημα» που διαπράτουν επί δεκαετίες πάνω στις περιφέρειες. Δυνατότητες πραγματοποιήσης έργων με παρόμοιους όρους μπορούν να γίνουν και αλλού, αρκεί να μην «πνιχτούν» σε συμφέροντα των λίγων που οι αρμόδιοι τα ξέρουν αλλά κρίβονται πίσω από το δάχτυλο τους.

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 19:58 | Παναγιώτης Δημόπουλος

    Είναι επιτακτική ανάγκη το πρωην αεροδρόμιο να ξαναγίνει αεροδρόμιο για πτήσεις μικρών αεροπλάνων, ελικοπτέρων, και μικρών τσαρτερ τύπου ληαρτζετ. Να εκπονηθεί ένα διεθνές πρόγραμμα ανάπτυξης του αεραθλητισμού και του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η ανάπτυξη που θα δοθεί θα είναι τεράστια και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ένα φωτοβολταικό πάρκο μπορεί επίσης να εγκατασταθεί, και να είναι σε μέγεθος τόσο όσο χρείάζεται για να καλύπτει τις ανάγκες ενέργειας όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων. Η ευκαιρία είναι μοναδική, ας μην τη χάσουμε! Να κάνουμε ένα βήμα προόδου!

    Η εγκατάσταση ενός τεράστιου φωτοβολταικού πάρκου που θα παράγει ενέργεια για να εξάγεται, μπορεί να γίνει οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας, μπορεί να γίνει μόνο σε τέτοιους χώρους, σαν το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 15:43 | Βασ’ιλης

    Μια πόλη πρέπει να εξελίσσεται. Το θέμα είναι να εξελίσσεται σωστά.
    Στην Αθήνα έχουν γίνει πολλά λάθη στο παρελθόν. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε κάθε αναπτυξιακή δραστηριότητα στο μέλλον. Είναι υπέρογκα τα ποσά που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός πάρκου 5000 στρ. Άλλωστε με αυτό, στη δεδομένη τοποθεσία ΔΕΝ σώζεται η κατάσταση συνολικά, εφ΄’οσον ο κάτοικος της Κυψέλης π.χ. δεν θα έχει κανένα άμεσο όφελος απο ένα τέτοιο πάρκο 15 χιλόμετρα μακρυά. Αν όμως δωθούν κίνητρα στους όρους δόμησης του Ελληνικού και έχει ανταποδοτικά οφέλη και ο κάτοικος της Κυψέλης, του Περιστερίου, του Παγκρατίου κλπ τότε θα έχει περιβαλλοντικό όφελος όλη η πόλη.
    Σαφώς και είναι θετικό να γίνει πράσινο ένα 50 ή 60 % του Ελληνικού, όμως παράλληλα με προσέλκυση επενδύσεων, τουριστικών, επιχειρηματικών, ενώ καλή είναι και η ιδέα ενός μουσείου πολιτικής αεροπορίας.
    Είναι επίσης υποκριτικό να φωνάζουν οι κάτοικοι των Μεσογείων, όταν η ποιότητα ζωής τους είναι ανώτερη από την ποιότητα ζωής κατοίκων άλλων περιοχών της πρωτεύουσας. Και αν το προέβλεπε ο νόμος του 1995, τώρα 17 χρόνια μετά θα έρθει ένας άλλος νόμος που δε θα το προβλέπει. Οι εποχές άλλαξαν, οι ανάγκες για ανάπτυξη είναι επιτακτικές και δε μπορούν να εμποδίζονται απο ανθρώπους που ζούν καλύτερα από άλλους ενώ ποτέ δεν τους άκουσα να φωνάζουν που δεν έχουν αποχέτευση τόσα χρόνια. Το Ελληνικό περίμεναν για να βάλουν?
    Πρέπει επίσης, εκτός απο το αρχιτεκτονικό μέρος, τα νέα κτίρια (ψηλά ή χαμηλά) να διαθέτουν αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής (βιοκλιματικά κτίρια, οικολογική σχεδίαση) μιας και δεν είμαστε πλέον στη δεκαετία του ΄80.
    Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί με το περιβάλλον άλλα να μιλήσουμε και με όρους αγοράς, να ενισχύσουμε τον τουρισμό (ο τουρισμός μας ποτέ δε θα πρέπει να θεωρείται αρκετός) και με νέα target group που θα στοχεύουν ΚΑΙ στην Αθήνα και όχι μόνο στα πανέμορφα νησία μας και στον συνεδριακό τουρισμό κλπ και βέβαια επιχειρηματικά κέντρα. Κοιτάξτε τι έκαναν οι Γαλλοι δημιουργώντας τη LaDefence. Μήπως κατέστρεψαν το περιβάλλον τους?

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 14:20 | Βιλυ Κακλιδάκη

    Ειμαι αρχιτεκτόνισα αλλα συγκεκριμένα πιστευω οτι δεν προκειται για ζήτημα αρχιτεκτονικής ούτε και πολεοδομίας. Βρισκόμαστε μπροστά σε ενα πολτικό ζήτημα. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απειλεί ότι σε μία ενδεχόμενη χρεοκωπία το κράτος δε θα μπορεί να κάλυψει τις ενεργιακές του ανάγκες οι οποίες αυτή τη στιγμή καλύπτονται από τις εισαγωγές πετρελαίου, την ίδια στιγμή οργανώνεται ενα πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας το οποίο την παραγώμενη ενέργεια θα την εξάγει ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ στο εξωτερικό!

    παρακάτω παραθετω την ανακοίνωση από το site defence.net όπου υπάρχει και το απόσπασμα από το μνημόνιο 2

    «Ανατριχίλα προκαλεί το άρθρο 13 του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που αναφέρεται στο πως θα εξοφληθεί το ελληνικό χρέος. Για πρώτη φορά ένα ελεύθερο (τυπικά τουλάχιστον) κράτος δέχεται να εκχωρεί όλα τα έσοδά του από ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ στους δανειστές του, να έχουν οι δανειστές του τον απόλυτο έλεγχο, την τιμολόγηση, την πώληση και την αγορά και να μην μπορεί ούτε μία κιλοβατώρα από αυτό το τεράστιο έργο να απορροφηθεί από την εγχώρια αγορά!

    Σε άλλες εποχές όποιος υπέγραφε τέτοιο κείμενο τον περίμενε το εδώλιο του δικαστηρίου με την κατηγορίας της απιστίας και της ζημίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας σε βάρος του δημοσίου. Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει. Είναι η πρώτη φορά που ένα επενδυτικό πρόγραμμα αναφέρεται ονομαστικά σε ένα τέτοιο κείμενο ενδεικτικό της σημασίας και του βάρους που δίνουν οι Γερμανοί σε αυτή την επένδυση.

    Η ακριβής διατύπωση του άρθρου 13 είναι η εξής:

    «Greece commits future cash flows from project Helios or other privatisation revenue in excess of those already included in the adjustment programme to further reduce indebtedness of the Hellenic Republic by up to 15 billion euros with the aim of restoring the lending capacity of the EFSF».

    Δηλαδή η Ελλάδα δεσμεύεται όλα τα έσοδα από το ΗΛΙΟΣ να πάνε για αποπληρωμή του δανείου, μέχρι το ποσό των 15 δισεκατομυρίων ευρώ.

    Είναι η πρώτη φορά που ένα μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεσμεύει όλα τα μελλοντικά του έσοδα για την αποπληρωμή των δανείων!
    Και ποιος θα αγοράζει το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποιος θα πουλά το ρεύμα; Η Γερμανία! Ποίου οι εταιρείες θα ωφεληθούν από την κατασκευή του έργου; Οι γερμανικές! Πόση ποσότητα ρεύματος θα απορροφάται από την διψασμένη ενεργειακά τοπική αγορά; Ούτε μισό watt!

    Η Ελλάδα θα παράγει ενέργεια για τη Γερμανία με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ότι παράγεται στην Γερμανία λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας στη χώρα. Οι Γερμανοί θα εισπράττουν τις επιδοτήσεις από την τράπεζα KfW και τα λεφτά που θα βγάζουν θα τα εισπράττουν πάλι οι … Γερμανοί.
    Πρακτικά πρόκειται για ένα δεύτερο κατοχικό δάνειο: Οι Γερμανοί ζητάνε την έκταση, δανεική κι αγύριστη, την εκμεταλλεύονται, αποκομούν πολλαπλά οφέλη (φτηνή ενέργεια, έργο σε γερμανικές εταιρείες, επιδοτήσεις κλπ) και στην Ελλάδα μένει το αμφίβολο όφελος αποπληρωμής δανείων. Και λέμε αμφίβολο γιατί το πόσο θα πωλείται το ρεύμα θα καθοριστεί από τους Γερμανούς! Δηλαδή έχουμε τον δανειστή ο οποίος εκματαλλεύεται περιουσία του δανειζόμενου και πληρώνει όσα ο δανειστής θέλει! Τρελλό; Όχι, απλά αντεθνικό!
    Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική ομάδα στην Κομισιόν, η οποία έχει ως αντικείμενο το συγκεκριμένο project.

    Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί 200 μέγαβατ ηλιακής ενέργειας και μέχρι τέλους 2011 μπορούν να αυξηθούν στα 500. Η ικανότητα παραγωγής της Γερμανίας σε ηλιακή ενέργεια είναι με 17 γίγαβατ πολλαπλάσια . Με το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ Η ελλάδα θα παράγει ενέργεια αξίας 25 δισ. ευρώ.
    Για να καταλάβετε την έκταση της κομπίνας ο ίδιος ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μονάχου Τόμας Χαμάχερ που έχει εμπλακεί στο έργο (ο άνθρωπος και μόνο από αυτή την δήλωσή του σε γερμανικά ΜΜΕ δείχνει ότι είναι από τους Γερμανούς που αγαπούν και σκέφτονται την Ελλάδα) καταγγέλλει: «Και στην περίπτωση του ΗΛΙΟΣ αυτοί που κερδίζουν είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών μονάδων δηλαδή γερμανικές και κινεζικές εταιρίες και όχι οι ελληνικές. Οι Έλληνες δεν θα έχουν κανένα κέρδος».

    Κατόπιν αυτών, το άρθρο 13 μήπως θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας πρώτης εισαγγελικής έρευνας;»

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 13:21 | G.VASIL.

    Πριν γράψω αυτές τις λίγες γραμμές, διάβασα & ορισμένες προηγούμενες απόψεις. Έχετε «φαγωθεί» όλοι με τους «χώρους πρασίνου»… Δε λέω, καλά θα είναι, αλλά με ποιες προϋποθέσεις & ποια κριτήρια; Έχετε την εντύπωση είτε με Κρατική είτε με Ιδιωτική επέμβαση θα γίνει κάτι σωστό;; Στην εποχή πείνας που διανύουμε, όντως, θα γίνει «άσυλο» για πολλές κατηγορίες ανθρώπων, είτε απλά αστέγων, είτε χρηστών διαφόρων ουσιών είτε άλλων που διαπράττουν ποινικά αδικήματα. Ποιος έχει την όρεξη & την διάθεση να φύγει από την άλλη άκρη της Αττικής για ένα πάρκο (πρότυπο ίσως!) που είναι στο Ελληνικό, & φτάνοντας εκεί να χαλάσει μια τετραμελής οικογένεια 70-80€ για να διασκεδάσει ωραία την Κυριακή της. Κύριοι & Κυρίες, έχουμε φτάσει την βενζίνη που θα κάψουμε το μήνα (εμείς οι μισθωτοί) να την υπολογίζουμε στον μηνιαίο προϋπολογισμό!!! Άρα εξυπηρετεί ποιο πολύ τους όμορους δήμους παρά όλη την Αττική, & επίσης θα μου επιτρέψετε να πω αγαπητοί δημότες Ελληνικού Αλίμου Γλυφάδας Βούλας κ.α. κοντινών περιοχών, δε νομίζω να έχετε εσείς τόσο πολύ ανάγκη «να ξεφύγετε» απ΄ όσο έχουν στις άλλες περιοχές, τις λιγότερο οικονομικά εύρωστες της Αττικής. Όσον αφορά την ασφάλεια του πάρκου, μόνο μια σοβαρή ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορέσει ίσως να έχει αποτέλεσμα, γιατί 400τ.μ. του μουσείου Ολυμπίας δε νομίζω το κράτος να μπόρεσε να τα διαφυλάξει τελικά, & συν της άλλής, ‘όταν κάτι είναι «κλειστό» (χωροθετημενο) η αστυνομία δεν διέρχεται για να διαπιστώσει παράβαση, δεν είναι δρόμος, δεν είναι πλατεία να περνάει το περιπολικό. Οτιδήποτε γίνεται μέσα σε αυτά τα 6000 στρέμματα θα καλούν την αστυνομία να επέμβει. Επίσης, όπως προείπε & ένας άλλος κύριος, υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις που αξίζουν κάποια εκατομμύρια. Που θέλω να καταλήξω;;;
    Εάν θέλει το κράτος, λεφτά υπάρχουν για να φτιάξει ένα έργο με άμεση απόσβεση: πίστα αγώνων Formula 1 στην Ελλάδα με αγώνα καλοκαιρινό μήνα! Μέσα σε ένα έτος έχεις κάνει απόσβεση. Τον υπόλοιπο χρόνο, να λειτουργεί σαν πίστα δοκιμών για περιοδικά, εταιρείες μοτοσικλετών & αυτοκινήτων, & ότι είδους δοκιμή του μηχανοκίνητου αθλητισμού (ακόμα & για μοντελισμό)! Με παράλληλη λειτουργία τουλάχιστον ελικοδρομίου, & βέβαια χώρων πρασίνου. Τα ξενοδοχεία εντός του έργου περιττεύουν. Θεωρώ, αν μη τι άλλο, ότι η Γλυφάδα Βούλα Βουλιαγμένη καλύπτουν τις ανάγκες. Είναι το σίγουρο χαρτί, το «δέκα το καλό». Και βέβαια, μιλάμε για χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα απασχολούνται όλο το χρόνο κανονικά… Επικεφαλής το Κράτος σε συνδυασμό με τους ιδιώτες. ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ & ΚΕΡΔΟΦΌΡΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!!!

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 12:41 | Πανος

    Θα ήθελα να σχολιάσω, ότι καμία τιμωρία δεν υφίστανται οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων. Οι περισσότεροι εξ αυτών αγόρασαν έκταση η οποία ήταν δίπλα σε αεροδρόμιο το οποίο σε μερικά χρόνια προβλέπεται να μεταμορφωθεί σε πάρκο και επιχειρηματικό – τουριστικό κέντρο. Αυτό δεν είναι τιμωρία, αλλά υπεραξία στο ακίνητό τους. Επίσης η μη ύπαρξη πλέον αεροδρομίου, θα αναιρέσει στο μέλλον όλους τους περιορισμούς ύψους και συντελεστή δόμησης. Επίσης η περιοχή δε θα τσιμεντοποιηθεί. Είναι ήδη τσιμεντοποιημένη στο σύνολό της και η εικόνα της θα βελτιωθεί δραματικά.

    Με άλλα λόγια η διαμαρτυρία των κατοίκων των γύρω περιοχών έγκειται στο ότι ενώ υπολόγιζαν – ήλπιζαν ότι θα έχουν μια τεράστια υπεραξία της περιουσίας τους, εντέλει θα έχουν πάλι υπεραξία αλλά (θεωρούν) ότι αυτή είναι μικρότερη. Ούτε αυτό είναι όμως αληθές. Προκύπτει με βάση την παραδοχή ότι το πάρκο θα κατασκευαστεί και θα παραμείνει σε εξαιρετική κατάσταση για πάντα. Η ελληνική εμπειρία καταρχήν αυτό το αποκλείει. Τα πάρκα στην Αττική αποδεικνύουν ότι τα πάρκα στην Ελλάδα, αν δεν υποστηρίζονται από σοβαρές οικονομικές δραστηριότητες που θα τα συντηρούν είναι καταδικασμένα. Σε αυτό συνηγορεί η κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατικά ή δημοτικά συντηρούμενων ελεύθερων χώρων στην Ελλάδα.

    Όσο για την ασφάλεια και την ευκολία φύλαξης των πάρκων, δε χρειάζεται να πάει κανείς μέχρι το Central Park, το Ηyde Park ή τη Βουρβώνη για να καταλάβει τι γίνεται εκεί το βράδυ. Μπορεί να δοκιμάσει να διασχίσει βράδυ το Πεδίον του Άρεως ή τον Εθνικό Κήπο. Και να αναλογιστεί ότι αυτά είναι πάρκα 150 στρεμμάτων και για το Ελληνικό ζητούν πάρκο 6500 στρεμμάτων!!!

    Σχετικά με τις ιδέες περί αξιοποίησης του ως αεροδρομίου η άποψή μου είναι ότι είναι κρίμα αυτό το οικόπεδο να χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο, όταν υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία αεροδρόμια στην Αττική, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση ανάλογη των Σπάτων από το κέντρο και εξυπηρετούνται εύκολα με προαστιακό σιδηρόδρομο. Ας αλλάξει λοιπόν χρήση είτε το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, είτε του Τατοΐου, είτε της Πάχης Μεγάρων και ας φιλοξενηθούν εκεί οι δραστηριότητες οι οποίες θα έσπαζαν το μονοπώλιο της Χοχτιφ και θα έφερναν επιπλέον έσοδα στο κράτος.

    Σε ότι αφορά δε την υλοποίηση αγώνων φόρμουλα 1 παρότι υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αντίστοιχη πρόταση στη Δραπετσώνα, αν θεωρηθεί προτιμότερη η χωροθέτηση στο Ελληνικό, θα μπορούσε κάλλιστα να συνδυαστεί με ένα επιχειρηματικό – διοικητικό – τουριστικό κέντρο και το πάρκο των 2000 +στρεμμάτων. Δε βλέπω το λόγο γιατί το ένα πρέπει να αποκλείει το άλλο.

    Σχετικά τέλος με τα ποσοστά πρασίνου στην Αττική, θα ήταν επαναλαμβάνω πολύ χρησιμότερο να υπάρχουν πολλά διάσπαρτα μικρά πάρκα σε πολλές κεντρικές πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου εκεί υπάρχει πραγματική και πλήρης τσιμεντοποίηση, παρά ένα φαραωνικό πάρκο στην άκρη της πόλης. Ο κάτοικος του Αιγάλεω, ή των Αγίων Αναργύρων, μπορεί να επισκεφθούν ένα μεγάλο πάρκο στο Ελληνικό, είτε 2000 είτε 6500 στρεμμάτων, 5-10 το πολύ φορές στη ζωή τους. Τη μετατροπή όμως σκουπιδότοπων όπως π.χ. του Ελαιώνα σε πάρκο, δίπλα στα σπίτια τους, μπορούν να την απολαμβάνουν καθημερινά.

  • Στο ελληνικό πρέπει να λειτουργήσει αρχικά το αεροδρόμιο με πτήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και ενδιαφέροντος εκπαίδευσης και διασκέδασης νέων ιπταμένων.
    Η υπόλοιπη περιοχή, που δεν απαιτεί τις εγκαταστάσεις μπορεί να διατεθεί για εκμετάλλευση υπό την προϋπόθεση των:
    α. Ανταποδοτικής αναβάθμισης περιοχών – ισοδύναμων – με προβληματικό περιβάλλον, λ.χ. περιοχή Κυψέλης (κάτω) – Πατησίων – Αχαρνών κ.λπ.
    β. Αναβάθμιση της περιοχής Κουμουνδούρου και παλιάς Αθήνας, κ.λπ

    Οι πράξεις αυτές θα είναι αναπόσπαστο τμήμα της διαχείρισης του χώρου του αεροδρομίου και της προστασίας του.

    Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, πρέπει να πάψει η υποτελική συμπεριφορά με προώθηση μόνο των ΠΑΝΑΚΡΙΒΩΝ ακόμη και σήμερα τεχνολογιών φωτοβολταϊκών συστημάτων και να συνδυαστεί – μεταβληθεί το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ με ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας! Δεν είναι συμφέρουσα παρά μόνο στους επιχειρηματίες η εγκατάσταση τόσο μεγάλων εκτάσεων φβ μονάδων γιατί πέραν της πολύ ακριβής τιμής της ενέργειας (ενεργειακά!) έχουμε και μεγάλη απώλεια μεταφοράς 10~15% κατ΄ ελάχιστο που σημαίνει ότι πολλαπλασιάζεται το κόστος.
    Στην περίπτωση αυτή μπορεί να προταθεί η σύνθεση των φβ εγκαταστάσεων με την αναβάθμιση υφισταμένων κτηρίων και εγκαταστάσεων, παλιές βιομηχανικές εκτάσεις – κτήρια – περιοχές αστικού ιστού και την αντικατάσταση των πετρελαϊκών μονάδων με επιδότηση της παραγόμενης kWh από το ταμείο ΑΠΕ της Ευρώπης και την εκμετάλλευση των αναβαθμισμένων κτηριακών και άλλων εγκαταστάσεων. Εφόσον ενδιαφέρονται για εκμετάλλευση και ανάπτυξη της παραγωγικότητας τότε πρέπει να συνδυαστεί η λειτουργική με – Εκπαίδευση, Επενδύσεις παραγωγικότητας και Ενέργειας και όχι μόνο με αυτό!!

    Αλλιώς το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ λειτούργει μόνο υποτελικά

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 10:09 | G Georgiadis

    ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΌΝ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΊΟΥ ΠΈΡΑ ΚΑΙ ΚΌΝΤΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΌΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ …….

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 09:47 | Μάκης

    Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού είναι από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης τις πολύπαθης Αττικής. Υπάρχουν δύο προτάσεις.
    1η. Μεταφορά των υπηρεσιών του δημοσίου που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια. Παραλλήλα δημιουργία πάρκου πρασίνου, και πάρκου Α.Π.Ε.
    2η. Δημιουργία πίστας αγώνων αυτοκινήτου προδιαγραφών F1 μέσα σε ένα πάρκο πρασίνου, και πάρκου Α.Π.Ε.
    Και στις δύο προτάσεις ο διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης πρέπει να παραμείνει ανέπαφος και μάλιστα να δωθεί άδεια να γίνετε χρήση από εταιρίες τσάρτερ, αερολέσχες, αεροταξί με παράληλη αδειοδότηση για υδροπλάνα στον χώρο του Αγ. Κοσμά.
    Ο τουρισμός δυστυχώς είναι η μόνη πηγή εσόδων για τη Χώρα ας μην τον σκοτώνουμε.

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 07:37 | Stylianos

    Στην κατάσταση που βρισκόμαστε, να βρεθεί λύση που να δημιουργεί όσο το δυνατόν περισσότερες διαρκείς θέσεις εργασίας!

  • 25 Φεβρουαρίου 2012, 00:21 | μαρια παππα

    ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΑΤΕ.
    ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΓΩΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ 120 ΔΙΣ….

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΩ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΙΧΑΤΕ Η ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΑΨΕΙ ΠΟΤΕ….

    ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΤΙ ΕΠΩΦΕΛΕΙΑ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΥΧΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ…

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 23:13 | Ονειροπόλος

    Πιστεύω, όπως και άλλοι εδώ, ότι, πρώτα και κύρια το Ελληνικό, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την πρωτεύουσα, σημαίνοντας και επιτέλους αλλαγή πλεύσης στην καταρημαγμένη οικονομία μας και το ταλαιπωρημένο αστικό τοπίο. Αυτά, κατά τη γνώμη δεν μπορούν να γίνουν με τη δημιουργία μόνο ενός πάρκου. Η έκταση είναι πολύ μεγάλη και δύσκολα θα συντηρηθεί από τους καταχρεωμένους δήμους ή το ημιδιαλυμένο κράτος, τουλάχιστον τώρα άμεσα.

    Ο χώρος όμως είναι μεγάλος. Μπορεί άνετα να σηκώσει ένα μεγάλο πάρκο, ακόμα και τον… αστικό αγρό, αφού τόσο πολύ καίγονται όλοι τελευταία για τη δημιουργία του.

    Και ναι, ίσως και κάποια τουριστική ατραξιόν, όπως ένα θεματικό πάρκο ή μία πίστα F1, που προαναφέρθηκαν. Δεν θα συμφωνούσα τόσο με τη δημιουργία όλων αυτών κοντά στο αεροδρόμιο. Η πρόσβαση δεν θα είναι το ίδιο εύκολη, ενώ πιστεύω ότι και το παραλιακό μέτωπο της Αττικής είναι αυτό που πρέπει να αναδειχθεί και όχι τα Σπάτα.

    Θα μπορούσαν, να χτιστούν, με έλεγχο, αρχιτεκτονικό και όχι μόνο, το τονίζω, και κάποιοι ουρανοξύστες, που να στεγάζουν εταιρείες ή κατοικίες ή και κάποιο εμβληματικό ξενοδοχείο. Η φυσική θέση του »φιλέτου», μαζί με την καλή συγκοινωνιακή ανταπόκριση(στο μέλλον και μέσω του μετρό) συναινούν υπέρ αυτού.

    Πολλοί θα πουν, βέβαια, σιγά τις εταιρείες που έχουμε για να στεγαστούν στους ουρανοξύστες ή σιγά τους λεφτάδες που θα ‘ρθουν να μείνουν στο ξενοδοχείο. Ίσως να είναι αλήθεια. Μπορούμε, όμως, να το δούμε και αντίστοφα. Πρέπει το κράτος επιτέλους να δημιουργήσει τις υποδομές για την προσέκλυσή τους. Αφενός μέσω των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων(τις οποίες, να μην ξεχνιόμαστε, πολλοί δεν θέλουν), αφετέρου μέσω των απαραίτητων υποδομών, που θα δείξουν ένα νέο… πρόσωπο. Το Ελληνικό, για μένα, πρέπει να είναι αυτό το πρόσωπο.

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χώρος δεν μπορεί να μένει άλλο έτσι. Ελπίζω να παραδειγματιστούμε θετικά από άλλες πόλεις του εξωτερικού και να κατασκευάσουμε κάτι που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, δίνοντας ταυτόχρονα στη χώρα την ανάσα που χρειάζεται.

    Ευχαριστώ

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 22:09 | mara apostolatou

    Εχουμε μεγαλη αναγκη στην Αττικη απο ενα παρκο στα προτυπα του παρκου του Λονδινου και της Νεας Υορκης. Καμμια δομηση στο χωρο του πρωην αεροδρομιου. Να γινει χωρος πρασινου οπου θα απασχολουνται νεοι ανθρωποι, γεωπονοι, κηπουροι κ.λ.π. για την καθαριοτητα και τη συντηρηση του.Ειναι απολυτη αναγκη , τη στιγμη που η φυση της Παρνηθας και της Πεντελης εχουν καταστραφει.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 21:08 | ΚΩΣΤΑΣ

    Με έκπληξη η κοινωνία των Μεσογείων πληροφορήθηκε ότι με το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ κλπ.» καταργείται η πρόβλεψη των οικονομικών ωφελημάτων που είχαν θεσπισθεί με τον νόμο 2338/1995 υπέρ των Δήμων των Μεσογείων ως αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τη ριζική μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών που προέκυψαν στην περιοχή μας από τη λειτουργία του νέου διεθνούς Αεροδρομίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ». Τα εν λόγω αντισταθμιστικά οφέλη προβλέφθηκαν σε ποσοστό 10% από την κάθε μορφής αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Με το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνον καταργείται η ρύθμιση αυτή αλλά, επιπλέον, προβλέπεται (άρθρο 2 παρ. 8 εδ. β΄ και γ΄) η διάθεση ενός μικρού ποσοστού στο σύνολο των άλλων Δήμων της Αττικής, πλην των Δήμων των Μεσογείων (!).
    Τα ποσά αυτά προβλεπόταν από τον νόμο 2338/1995 να «διατίθενται για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων». Αποτελούν συνεπώς περιουσιακό δικαίωμα των Δήμων των Μεσογείων και θεμελιώνουν προσδοκία των κατοίκων τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το δικαίωμα αυτό δεν το χάρισε κανείς στα Μεσόγεια. Αποτελεί εκπλήρωση της ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ της Πολιτείας προκειμένου να αντισταθμιστεί η δραματική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών. Συνιστά ακόμη – ήδη από την εποχή της θέσπισής του με νόμο- δικαίωμα περιουσιακής φύσεως, το οποίο προστατεύεται ως τέτοιο τόσο από το Σύνταγμα (άρθρα 5 παρ. 1, 17 και 102 Συντ.) και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ν. 1850/1989), όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για νομικά παντελώς αυθαίρετη κατάργηση περιουσιακών δικαιωμάτων των Δήμων των Μεσογείων.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 20:12 | ΘΩΜΑΣ

    Παρόλο που είμαι από Θεσσαλονίκη θα ήθελα να παραθέσω κι εγώ την άποψή μου, για μια επένδυση (γιατί ουσιαστικά για επένδυση πρόκειται) κομβική για την πορεία της οικονομίας, της εργασίας/ανεργίας, της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασύνταξης και πολλών άλλων τομέων.
    Κατά την γνώμη μου οι ηθήνοντες θα έπρεπε να εξετάσουν καλύτερα παρόμοιες περιπτώσεις όπως οι Docklands του Λονδίνου και Waterfront του Τόκυο. Περιοχές όπως οι παραπάνω, υποβαθμισμένες από όλες τις απόψεις, εκτόξευσαν τόσο την αισθητική όσο και την οικονομία ολόκληρης της πρωτεύουσας και όχι μόνο, ύστερα από την υλοποίηση της ανάπλασής τους.
    Το θέμα της ολικής ανάπλασης του Ελληνικού είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται πλήρη και εμπεριστατωμένη χωραταξική μελέτη πρωτού θεσπιστούν τα ποσοστά πρασίνου και δόμησης.
    Ευκαιρία αποτελεί επίσης και η έναρξη επιτέλους της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης», με την πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που τόσο έχουν υποτιμηθεί σε μια πλούσια από ήλιο, αέρα, γεωθερμία, βιομάζα κ.α χώρα.
    Προσωπικά δεν θα μου φαινόταν άσχημη η ιδέα να δω επιτέλους ορανοξύστες ή έστω πολυόροφες κτιριοδομικές εγκαταστάσεις, προς όφελος πάντα της ανάπτυξης περισσότερου πράσινου.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 15:00 | Αθηναϊδα

    Σχεδόν ξεχάσαμε ότι στην Αθήνα, και στην Αττική γενικότερα, κατοικεί σχεδόν η μισή Ελλάδα [εξαιτίας ποιων πολιτικών (=γένους αρσενικού και θηλυκού)είναι εκτός θέματος της παρούσας συζήτησης], και είναι πασίγνωστη η τεράστια έκταση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος από τους κάθε είδους ρυπαντές, μια κατάσταση δηλαδή που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά μέχρις εξαντλήσεως. Συνακόλουθα είναι αυτονόητο το πόσο πολύ χρειαζόμαστε άφθονο και καθαρό οξυγόνο, που βέβαια μας το παρέχει η όσο το δυνατόν πιο άφθονη χλωροφύλλη των δέντρων και φυτών, σε συνδυασμό, εξυπακούεται, με εντονότερη δράση προς περιορισμό της ρύπανσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση. Γι’ αυτό είναι θετικό το ότι προβλέπεται δημιουργία πάρκου στο 60% τουλάχιστον της έκτασης του Ελληνικού, αν και ευχαρίστως θα έβλεπα να δημιουργείται σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, δεδομένου ότι η Αθήνα των 4.500.000 περίπου κατοίκων έχει ελάχιστη έκταση πρασίνου, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές κλπ. πόλεις. Η Βιέννη, για παράδειγμα, αν και με μικρότερο πληθυσμό, έχει πολύ περισσότερο πράσινο (κήποι, πάρκα, δάση, χώρια οι μεγάλοι αμπελώνες του προαστείου της Grienzich). Κατ’ ανάγκη θα δημιουργηθούν και κτίσματα διάφορων χρήσεων, όπως προσδιορίζονται στο νομοσχέδιο και όπως αυτά που ανάφεραν ήδη οι «προλαλήσαντες», αλλά τουλάχιστον ας φροντίσουμε να είναι καλαίσθητα και καλόγουστα ώστε να αποφευχθεί και η (αντι)αισθητική ρύπανση, να περιβάλλονται και αυτά από πράσινο, και επίσης να έχουν λογικό ύψος, ώστε αφενός μεν να ικανοποιεί τις πρακτικές ανάγκες χρήσης του καθενός από αυτά, αφετέρου όμως να μην επισκιάζει και το τοπίο, τον Υμηττό εν προκειμένω, για τον οποίο επίσης πρέπει να ληφθεί πρόνοια άμεσης και εκτεταμένης αναδάσωσής του. Δεν βλάπτει να ξαναθυμηθούμε το αρχαίο ρητό «Μέτρον άριστον» δηλ. το μέτρο είναι το καλύτερο (αυτή είναι η σωστή έκφραση, – χωρίς το «παν»). Παράλληλα όμως, δεν θα ήταν άσχημο να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις σε όσους κατοίκους της Αθήνας θέλουν και μπορούν να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους (ήδη το έχουν κάνει αρκετοί αυτό, τώρα με την κρίση), ώστε αφενός να εξισορροπηθεί ο πληθυσμός της πρωτεύουσας μέσα στον μικρής εδαφικής έκτασης νομό Αττικής, αφετέρου δε να τονωθεί και η εκτός Αττικής Ελλάδα με νέο ανθρώπινο δυναμικό και νέες δραστηριότητες, όχι όμως στα πρότυπα της σημερινής αθηναϊκής τερατούπολης αλλά με διαμόρφωση των πόλεων και χωριών με ανθρώπινο χαρακτήρα, ενίσχυση και αξιοποίηση του εκεί πράσινου και δυνατότητα ουσιαστικής και προσοδοφόρας άσκησης κάθε είδους εργασιών, αστικών, αγροτικών, αγροτοτουριστικών, κλπ. κατά την περίπτωση.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 15:38 | Απόστολος

    Μέσα σε κάθε σχέδιο που δυνητικά μπορεί να υπάρξει για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να συμπεριλαμβάνεται και η ύπαρξη ενός Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ενα Μουσείο που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή διάσταση σε έναν τομέα της οικονομίας και του Τουρισμού που είναι οι «Θεματικές Επισκέψεις». Κάθε σύγχρονη πόλη-Μητρόπολη, έχει πια εστιασμένους χώρους που απευθύνονται σε μία ευρεία γκάμα θεματικών τόπων που δυνητικά καταφέρνουν να κρατήσουν και να αναδείξουν δεδομένες πτυχές του τουριστικού ρεύματος αλλά και της εικόνας-ταυτότητας μίας μητρόπολης.. πολιτισμού.

    Υπάρχουν ήδη πολλά αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας (αλλά και μη) ανά την ελληνική επικράτεια που θα μπορούσαν με το μεράκι και τη σωστή δουλειά ειδικών και Συλλόγων της αεροπορικής κοινότητας (π.χ. Σύλλογος Φίλων Αεροπορίας «ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ») να δημιουργηθεί το ωραιότερο και το πιο ενδιαφέρον Αεροπορικό Μουσείο της Ευρώπης. Και μία έρευνα στα λοιπά Μουσεία της Αεροπορίας ανά τον κόσμο θα σας δείξει το πόσο κερδοφόρα μπορούν να γίνουν με σωστή διαχείριση.

    Ειδικά στη χώρα του Ικάρου, αποτελεί ντροπή να μην έχει δημιουργηθεί σε σωστές βάσεις κάτι τόσο σχετικό με την ελληνική ιστορία, πόσο μάλλον κάτι τόσο ελκυστικό για την τουριστική ανάπτυξη του «τουρισμού πόλης».

    Ακόμη και τα αεροσκάφη Α340-300 της πρώην Ολυμπιακής που σαπίζουν στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, θα μπορούσαν να γίνουν μοχλοί ανάτυξης για ένα έθνος που έδωσε στην αεροπορία το μεγαλείο της ιδεολογίας της και της ύπαρξής της.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 14:39 | Γιάννης Λιανός

    Η δική μου μικρή συνεισφορά στην δυναμική του προβληματισμού όλων θα είναι λίγο διαφορετική..
    Νομίζω ότι όπως σε κάθε μας κίνηση ως Έλληνες πρέπει να αποφύγουμε μερικά βασικά λάθη.
    Στο Ελληνικό έχουμε ένα δεδομένο (τον χώρο με ότι χαρακτηριστικά έχει), έναν σκοπό (την αξιοποίησή του με ότι προυποθέτει και συνεπάγεται), και πάμπολλες εναλλακτικές οδούς για την επίτευξή του.
    Πιστεύω ότι μας λείπουν κάποια πράγματα..
    1. Στρατηγική συμφωνία σε ότι αφορά τον συγκεκριμένο στόχο που θα βάλουμε προκειμένου το εργαλείο (Ελληνικό) να μας βοηθήσει στην επίτευξή του. Να συμφωνήσουμε σε κάποια αρχή. Τι θέλουμε ? Επένδυση-εις με αποδοτικότητα διαρκή για την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα ? Πάρκο πράσινου και αναψυχής ? Οικιστική ζώνη ? κλπ
    Αν δεν ξεκαθαρίσουμε αυτό δεν έχει νόημα κάθε επόμενη πρόταση και βήμα.
    Έστω για την διαμόρφωση μιας εικόνας να πούμε ότι συμφωνούμε στην πρόταση να χρησιμοποιήσουμε ο Ελληνικό ως μοχλό ανάπτυξης οικονομικής της περιοχής και κατ’επέκταση του λεκανοπεδίου και της χώρας.
    2. Αφού αποφασίσουμε την γενική κατεύθυνση πρέπει να βάλουμε κάποιους στόχους συγκεκριμένους ποσοτικά και κάποιο χρονικό πλαίσιο αναφοράς πολύ συγκεκριμένο για τον έλεγχο της πορείας προς την επίτευξή τους.
    Υποθετικά λοιπόν αποφασίζουμε ότι θέλουμε να έχουμε μια απόδοση επένδυσης άνω του 10% ετησίως για τα επόμενα 20 χρόνια. Βάλαμε και τους στόχους μας..
    3. Να επικεντρωθούμε πέρα από προτιμήσεις, εμμονές και αγκυλώσεις στην αξιολόγηση κάθε πρότασης σε σχέση με την επίτευξη των στόχων αλλά και με αντίστοιχη αξιολόγηση στις επιπτώσεις σε άλλα μεγέθη.
    Πάλι υποθετικά λοιπόν ας πούμε ότι προκρίνονται δύο επενδυτικές προτάσεις που η μία λέει πίστα F1 με θεματικά πάρκα, τεχνολογικό πάρκο κλπ η οποία θα μας αποδίδει 11% ετησίως και η άλλη σύμπλεγμα ξενοδοχείων με καζίνο που θα μας αποδίδει 14% ετησίως.
    Θα πρέπει να υπολογίσουμε το έμμεσο κέρδος που μπορεί να προκύπτει σε κάθε επίπεδο (ποιότητα ζωής, θέσεις απασχόλησης ή άλλο) και να μετρήσουμε και τα προβλήματα ή τις επιπτώσεις τις αρνητικές που πάντα υπάρχουν (ενδεχόμενο εγκλωβισμού από εξωγενείς παράγοντες στην ολοκλήρωση του έργου, προσχώματα-καθυστερήσεις, επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία κλπ) και τότε και μόνο τότε να επιλεγεί η επενδυτική πρόταση.
    Θα ήθελα επίσης το 3ο σκέλος να είναι ευθύνη του κάθε επενδυτή που θα φέρει την πρότασή του με αυστηρές πραγματικά κυρώσεις (ακόμα και ακύρωση) σε όποιον επιλεγεί και δεν είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του.
    Τέλος θα ήθελα να συσταθεί ένας φορέας τύπου ΑΘΗΝΑ2004 για να μπορέσει να το τρέξει.
    Ότι και να λέμε πάντα θα υπάρχει διαφθορά, συμφέροντα, μίζες, βολέματα, ανικανότητα κλπ κακά τα οποία δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο. Παντού υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να μπορούμε να το περιορίσουμε όσο το δυνατόν και κυρίως το ισοζύγιο τελικά να είναι θετικό.
    Δυστυχώς από το επίπεδο που είμαστε (κάθε χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου να μας στοιχίζει 7 φορές όσο το αντίστοιχο της Autobahn με αποτέλεσμα ούτε στο 60% της Autobahn) το να θέλουμε να φτάσουμε την αντίστοιχη επίδοση είναι μάλλον ουτοπία.
    Το να επιδιώκουμε όμως μια ριζική μεταβολή στο ισοζύγιο είναι και εφικτό και Εθνική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ πλέον.
    Νομίζω ότι μια πίστα προδιαγραφών F1 μαζί με ξενοδοχεία, θεματικά πάρκα, τεχνολογικό πάρκο κλπ είναι η μόνη πραγματικά αποδοτική διαρκώς και μακροπρόθεσμα επένδυση και είναι και απαραίτητη ακόμα και για λόγους προβολής της χώρας.
    Ευχαριστώ

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 14:00 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΚΟΥ. ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ:
    1. ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    2. ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ.
    3. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΔΙΑΡΚΗΣ) Η ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ …ΚΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ,
    4. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΔΙΑΡΚΗΣ) Η ΠΑΡΚΟ-ΠΟΙΗΣΗ 6.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΔΑΠΑΝΗΡΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΦΙΕΣΤΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΟΜΟΙΟ ΠΑΡΚΟΥ ΤΡΙΤΣΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΑΧΑΝΗ ΧΩΡΟ)
    5. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ, ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΡΛΟΥΜΠΟΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΥΦΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ. ΕΦΟΣΟΝ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥΣ;
    6. Η ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΑΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ …ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ,
    7. Η ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΤΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΒΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙ ΠΑΧΥΛΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΧΕΙ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΓΑΛΑΞΙΑΚΟ ΑΠΕΙΡΟ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΑΥΤΗ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΕΙΔΑΛΛΩΣ, ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ. ΠΡΙΝ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΠΡΙΝ …ΤΑ ΜΥΑΛΑ.

    Υ.Γ. ΘΕΩΡΩ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ. ΑΣ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΕΙΣ.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 14:47 | Κυριάκος Λουράντος

    Το Ελληνικό πρέπει να γίνει ολόκληρο ένα πάρκο υψηλού πρασίνου με χώρους αναψυχής και άθλησης. Όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες έχουν ένα τέτοιο χώρο. Όταν εγκαταλείφθηκε το αεροδρόμιο, το αρχικό σχέδιο ήταν αυτό. Γιατί ήρθαν όλα τούμπα και τώρα πάμε να τσιμεντοποιήσουμε το χώρο;
    Σίγουρα κάποιοι θα πουν: «Τι πειράζει και λίγο τσιμέντο; Δε φτάνουν 2000 στρέμματα πρασίνου;». Βάζω ό,τι στοίχημα θέλετε ότι ο νόμος αυτός θα αλλάξει όσες φορές χρειαστεί μέχρι να τσιμεντοποιηθούν τα πάντα στο βαθμό που αυτό απαιτούν οι υποψήφιοι επενδυτές. Δυστυχώς έχουμε μπει σε μια εποχή που η ποιότητα ζωής δε μετράει. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να μπουν χρήματα στα ταμεία. Γι΄αυτό πρέπει και εδώ και αλλού να εκφράζουμε όλοι την αντίθεσή μας σε ο,τιδήποτε βάζει την επενδυτική δραστηριότητα πάνω από το παριβάλλον και την ποιότητα ζωής

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 13:57 | Μιχ. Λομβαρδέας

    Την ώρα που εμείς δεν πετάμε ότι μας περισσεύει από το φαγητό αλλά το κάνουμε κροκέτες και το τρώμε την άλλη ημέρα το αδιόρθωτο κράτος ετοιμάζεται να πετάξει στα σκουπίδια μια υπάρχουσα υποδομή αεροδρόμιου τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει συνδεθεί και με το δίκτυο του μετρό.
    Αντί να σκέφτεται, όπως είπαν και άλλοι πριν από μένα, πώς θα αξιοποιήσει αυτήν την υποδομή απεμπλεκόμενο από το μονοπώλιο της HOCHTIEF, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον χώρο, αφαιρώντας τα κάγκελα και αξιοποιώντας τον Αγιο Κοσμά και χίλια δύο άλλα στο παραλιακό μέτωπο, σκέπτεται με τη νοοτροπία που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε βλέπε » ράβε-ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει».
    Δεν πάμε πουθενά έτσι.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 13:26 | Νίκος

    Σχετικά με το Ελληνικό πιστεύω ότι η χώρα μας κατέχει το κατάλληλο προσωπικό έτσι ώστε, μετά από ευρεία συζήτηση, να αποφασίσει με γνώμονα το συμφέρων της χώρας και των πολιτών της για το μέλλον του Ελληνικού.
    Λύσεις υπάρχουν πολλές, μερικές από αυτές βρίσκονται ήδη στα σχόλια αυτά. Δε μένει παρά η επεξεργασία τους και η υλοποίησή τους.
    Πάνω απ’όλα κατά τη γνώμη μου το μόνο που θα πρέπει να υπάρξει είναι ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ και μόνο ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ.
    Εύχομαι αυτή τη φορά, μετά από ότι έχει γίνει στη χώρα αυτή, όλοι να προσανατολιστούμε στο πως θα τη βοηθήσουμε περιορίζοντας έστω και για λίγο το προσωπικό μας συμφέρων.

    Νίκος Γλυφάδα.

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 13:00 | Dimitris

    Η διαβούλευση στάλθηκε με εμαιλ στις 24/2 το μεσημέρι σε όσους ήταν γραμμένοι στην Λίστα
    Λήγει την Καθαρά Δευτέρα σε 3 μέρες που όλοι θα λείπουν

    Συγχαρητήρια για τη διαφάνεια…

    Δε μπορούσε το εμαιλ να έρθει κανονικά με την έναρξη της διαβούλευση
    Κυριε Παπακωνσταντίνου σας εκθέτουν

    5 Μέρες κάνει να έρθει το εμαιλ!!!!
    ωραια…

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 13:45 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Επειδή μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο (project) χωρίς διασφάλιση ανταποδοτικού οφέλους για το ήδη κεκορεσμένο από πλευράς δόμησης λεκανοπέδιο Αττικής, καλό είναι να σκεφθούμε τα κάτωθι:
    1. Δεν έχουμε να κάνουμε με Κυβέρνηση που τηρεί τα υπεσχημένα. Το παράδειγμα των προστίμων για τους ημι-υπαιθρίους και τα αυθαίρετα που κανονικά προικοδοτούσε το «Πράσινο Ταμείο» κατεληστεύθη από τον νυν Υπουργό «Περιβάλλοντος» κατά 90% για να καλυφθεί το Δημόσιο Χρέος της χώρας.
    2. Ουρανοξύστες των 40-50 ορόφων απαιτούν υποδομές πυρόσβεσης που δεν έχει το ΠΣ και στοιχίζουν.
    3. Οποιος θέλει να «αξιοποιήσει» το λεκανοπέδιο δεν έχει παρά να επενδύσει σε αγορά δομημένης επιφάνειας και να την διαμορφώσει με μείωση του όγκου της υπέργειας δόμησης κατά 50% στις πυκνοδομημένες και κατά 25% στις υπόλοιπες.
    4. Το λεκανοπέδιο συγκεντρώνει πάνω από 3 εκατ. κατοίκους. Εχει σκεφθεί κανείς θέματα επάρκειας π.χ. νερού;
    5. Η πιο ορθή αξιοποίηση του Ελληνικού είναι η μετατροπή του σε Πάρκο με ήπιες χρήσεις και η ανάπτυξη ενός ενεργειακού πάρκου με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου Ελληνικού (εκεί όπου φυσά πάντα, έστω και λίγο)

    Οποιος νομίζει ότι, μετά το ξεπούλημα της χώρας στους διεθνείς τοκογλύφους, θα υποβαθμίσει και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ των κατοίκων της, θα πρέπει να αναμένει την μηνυτήρια αναφορά και για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος.-

  • 24 Φεβρουαρίου 2012, 11:51 | Yannis

    Επειδή διάβασα την άποψη συμπολίτη ότι οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων είναι ευνοημένοι, θα ήθελα να σχολιάσω το εξής. Οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων το έχουν χρυσοπληρώσει και εξακολουθούν να χρυσοπληρώνουν για να διαμένουν σε αυτή την περιοχή. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να τιμωρηθούν επειδή επέλεξαν να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να μείνουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή που παρέχει ορισμένα πλεονεκτήματα.
    Αντίθετα κάποιος που επέλεξε να αγοράσει ένα σπίτι σε μια ήδη τσιμεντοποιημένη περιοχή το επέλεξε κυρίως για οικονομικούς λόγους και γνωρίζοντας ποια είναι τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας περιοχής.

    Αυτό ακριβώς αναδεικνύει την νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης που έχει επικρατήσει στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η ΑΣΑΦΕΙΑ και η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ για μακροπρόθεσμα σχέδια. Κάποιος δηλαδή πληρώνει για ένα ποιοτικά καλύτερο προϊόν αλλά τελικά τιμωρείται και χάνει την αξία του αυτό το προϊόν, ενώ κάποιος άλλος επιλέγει ένα οικονομικό αλλά όχι τόσο καλό προϊόν και επειδή είναι είτε τυχερός, είτε έχει εσωτερικές πληροφορίες (σίγουρα αν κάποιος έχει πληροφορίες ότι στην Κυψέλη για παράδειγμα θα φτιαχτεί πάρκο, μπορεί να αγοράσει φθηνά και το ακίνητο να πάρει απίστευτη αξία μόλις φτιαχτεί το πάρκο) κερδίζει χρήματα.

    Δυστυχώς ενισχύεται η άποψη που διατυπώθηκε εδώ μέσα ότι οι επενδυτές στην Ελλάδα δε θα είναι σοβαροί επενδυτές, γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής δεν επενδύει σε τόσο ασαφή νομοθετικά και διοικητικά πλαίσια. Και σας φέρνω το εξής παράδειγμα, χτίζει κάποιος ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο στο Ελληνικό και αποφασίζει το κράτος όπως έχει κάνει πολλές φορές (να αλλάξει ή να τροποποιήσει πρόσφατες αποφάσεις του) να φτιάξει ακριβώς δίπλα χώρο υγειονομικής ταφής απορριμάτων, τι ζημιά θα υποστεί ο επενδυτής αυτός. Ή το άλλο πολύ απλό, είναι η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε αλλαγή της φορολογίας των επιχειρήσεων και επιπλέον 15% φορολόγηση. Όλο το business plan που είχε στήσει ο επιχειρηματίας πάει περίπατο.

    Σχετικά με το θέμα ασφάλειας και συντήρησης σε ένα πάρκο, δε διάβασα πουθενά μέσα στο νομοσχέδιο να υπάρχει αναφορά σε πάρκα του εξωτερικού. Δηλαδή ποιο είναι το κόστος συντήρησης ενός πάρκου και αν αυτό καλύπτεται από τα έσοδα από την αξιοποίηση ή απλά το πάρκο θα μείνει χωρίς συντήρηση και θα ξεραθεί. Επίσης δε γίνεται πουθενά αναφορά στην ασφάλεια του υπό σχεδιασμού πάρκου, δηλαδή αν θα υπάρξει υπηρεσία φύλαξης του πάρκου. Εμπειρικά πάντως δεν έχω ακούσει πάντως στα μεγάλα πάρκα παγκοσμίως να υπάρχει εγκληματικότητα εντός αυτών. Μήπως είναι μύθος τελικά ότι σε ένα μεγάλο πάρκο θα αναπτυχθεί εγκληματικότητα; Αν δεν έχει γίνει έρευνα προηγουμένως να εξεταστεί τι ισχύει σε άλλες χώρες, δυστυχώς ούτε μικρό πάρκο δεν πρέπει να γίνει.

    Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, είναι λάθος αν θέλει κάποιος να κάνει αποκέντρωση να ανοίξει τόσες πολλές θέσεις εργασίας σε μια μεγαλούπολη που φιλοξενεί το μισό πληθυσμό της Ελλάδας.

    Ηλιακό πάρκο μπορεί να φτιαχτεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει ηλιοφάνεια (δηλαδή σε όλη την Ελλάδα και κατά προτίμηση στη νότια).

    Θεματικό πάρκο μπορεί να φτιαχτεί σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνα όπως είναι και στο Παρίσι ή ακόμα καλύτερα κοντά στο αεροδρόμιο.

    Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν επίσης να χτιστούν κοντά στο αεροδρόμιο για να εξυπηρετούν τους τουρίστες και επειδή υπάρχει μεγάλη άνεση χώρου και περιθώριο ανάπτυξης της περιοχής. Τα νότια προάστια έχουν μεγάλες και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υψηλές παρεχόμενες υπηρεσίες όπως φαίνεται και από τις τιμές.

    Συνεδριακό κέντρο, ναι όντως έχει ανάγκη η πόλη. Επίσης έχουν ανάγκη από νοσοκομείο τα νότια προάστια. Αλλά για αυτές τις ανάγκες ή για τις αθλητικές ανάγκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κτήρια (ή να φτιαχτούν σε αυτούς τους χώρους).

    Η λύση πίστας F1 που προτάθηκε θα μπορούσε να υλοποιηθεί και όντως μπορεί να συνδυάσει τη λύση του πάρκου σε συνδυασμό με ένα άθλημα που μπορεί να αποφέρει κέρδη στη χώρα. Και η ανάπτυξη μιας σύγχρονης μαρίνας μπορεί επίσης να υλοποιηθεί χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της περιοχής.

  • 23 Φεβρουαρίου 2012, 21:31 | christos-greece

    Το τι θα πρέπει να γίνει στο Ελληνικό με λίγα λόγια είναι το εξής:
    Μιας και η Αθήνα δεν έχει πάρκο της προκοπής θα πρέπει στο 40 με 50% της έκτασης να γίνει πράσινο, πάρκο. Και το υπόλοιπο να κτιστεί ΟΧΙ όμως όπως έγινε με την υπόλοιπη Αθήνα χρόνια τώρα, δηλαδή μια «θάλασσα» από πολυκατοικίες στην υπόλοιπη έκταση του Ελληνικού χωρίς καθόλου πράσινο. Η λύση είναι να εκμεταλλευτούμε την δόμηση εις ύψος που σε τέτοια κτίρια (30όροφα, 40όροφα αλλά και μερικά 50όροφα) θα υπάρχει και ΑΡΚΕΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ στους γύρω χώρους μεταξύ των κτιρίων. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό θα πρέπει να γίνει στο Ελληνικό.

  • 23 Φεβρουαρίου 2012, 19:06 | Βασίλης

    Όταν μιλάμε για πάρκο έκτασης 2000 στρ. και ελεύθερους χώρους εντός της δομημένης χώνης, νομίζω πως είναι τουλάχιστον άτοπο να λέμε για πλήρη τσιμεντοποίηση.
    Όταν μιλάμε για ευκαιρίες επενδυτικές και αναπτυξιακές είναι τουλάχιστον άτοπο να λέμε για υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.
    Με σωστή χωροθέτηση και με το πράσινο που θα δημιουργηθεί -σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο- το Ελληνικό και οι γύρω περιοχές έχουν μια σπάνια ευκαιρία να μετατραπούν σε ζώνες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με πολλαπλά οικονομικά οφέλη και όχι μόνο. Δεν θα απειληθεί ο οικιστικός ιστός της ήδη υπάρχουσας περιοχής. Αυτό θα είναι θετικό για όλο το μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για άλλες περιοχές, πιο υποβαθμισμένες, με δημιουργία χώρων πρασίνου/πάρκων μέσω του πράσινου ταμείου.

  • 23 Φεβρουαρίου 2012, 13:35 | dimitris s

    Πολύ φοβάμαι ότι αυτο το νομοσχέδιο δυστυχώς θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νοτίων προαστίων με την πλήρη τσιμεντοποίηση.

  • 23 Φεβρουαρίου 2012, 12:28 | Έλληνας Οδηγός

    Πίστα F1 στα πρότυπα Μονακό, Άμπου Ντάμπι, Σιγκαπούρης, Βαλένθια. Ξοδέψαμε εκατομμύρια ευρώ (και τα πληρώνουμε τώρα) για τους ολυμπιακούς αγώνες που εγίναν ΜΙΑ φορά, έμειναν τόσα κτίρια να αυτογκρεμίζονται και δεν δίνουμε το 1/10 των χρημάτων για πίστα σ’ ένα από τα καλύτερα φιλέτα της Ευρώπης, σε συνδυασμό με μαρίνες και έτοιμο αεροδρόμιο για θεατές, ομάδες, VIP. Εκτός του ότι θα ξοδέψουμε ελάχιστα σε σχέση με το φαγοπότι του 2004, οι ετήσιοι αγώνες F1 θα φέρουν τρελλά ΕΣΟΔΑ και προβολή της χώρας ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ.

    Από τα έσοδα μπορεί άνετα να συντηρηθεί και το πάρκο που γίνεται ΑΝΕΤΑ στον αχανή χώρο του αεροδρομίου και φυσικά η πίστα/δρόμοι θα χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο, αφού ο αγώνας διαρκεί ουσιαστικά 7 μέρες από τις 365.

    Φυσικά οι δήθεν οικολόγοι/αριστεριστές ονειρεύονται πάρκα και ζωάκια, ενώ οι κάτοικοι θα φωνάζουν για το… θορυβο που θα δημιουργείται 7 μέρες το χρόνο.

    Τόσο κοντόφθαλμοι είμαστε. Εκτός κι αν δεν θέλουμε ΣΤΑΘΕΡΑ έσοδα. Όποιος έχει πάει σε οποιοδήποτε αγώνα F1 μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει ένα γεγονός που το βλέπουν κάθε βδομάδα εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατων LIVE

  • 23 Φεβρουαρίου 2012, 03:42 | Αλεξανδρος

    Η αξιοποίηση του Ελληνικού αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Αττική που δεν θα παρουσιαστεί ξανά.
    Αν και κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο η αναγκη ενος πάρκου, κατα την άποψη μου είναι λάθος να δημιθουργηθεί ένα αχανές πάρκο. Δεν το έχει ανάγκη η Αθήνα αυτό στα νότια προάστιά της, τα οποία είναι περιοχές συγκριτικά καλύτερα δομημένες και δίπλα στη θάλασσα/ακτή η οποία αποτελεί απο μόνη της χώρο διαφυγής των πολιτών απο το αστικό περιβάλλον.

    Το Ελληνικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να βοηθηθούν πραγματικά οι γειτονιές του λεκανοπεδίου που έχουν ανάγκες και προβλημα ποιότητας ζωής-έλλειψης πρασίνου. Τα έσοδα που θα αποφέρει στο δημόσιο το Ελληνικό οφείλουν να διατεθούν στη δημιουργία πολλών ελευθερων χώρων (ουτε μικρών, αλλά ουτε αχανών) κατα προτίμηση με πυκνή-υψηλή βλάστηση για την βιοκλιματική βελτίσωση του αστικού ιστού.

    Επίσης ένα τεράστιο πάρκο στο Ελληνικό κατ’εμε αποτελεί αντιγραφή ενός προτύπου που δε μας αφορά ως πόλη.

    Τα μεγάλα αστικα πάρκα βρίσκονται στο κέντρο των δυτικών μεγαλουπόλεων, οχι στις παρυφές τους όπως το Ελληνικό. Ελάχιστοι πολίτες θα ενταξουν στην καθημερινότητα τους τη βόλτα στο πάρκο του Ελληνικού απο την κεντρική και δυτική Αθήνα. Ποιός έχει τον ελευθερο χρόνο ώστε να παίρνει ΜΜΜ καθημερινά για να βρεθεί στο Ελληνικό; Αν το κάνει κάποιος θα είναι για να παει στη θάλασσα κατα προτεραιότητα, οχι σε ενα πάρκο. Ποσοι κάτοικοι της Δάφνης πανε καθημερινά για βόλτα στο παρκο Αντώνης Τρίτσης ή πόσοι κάτοικοι της Νεας Φιλαδέλφειας πανε καθημερινά στον εθνικό κήπο;

    Θα ήταν πιο χρήσιμο για το μέσο Αθηναίο να εχει σε απόσταση 5-10 λεπτών βαδίσματος ενα μικρό-μεσαίο πάρκο γειτονιάς (λίγο μεγαλύτερο απο το Πάρκο Ιλισσίων ας πουμε) όπου θα μπορει να αθληθεί, να διασκεδάσει, να ηρεμησει. Αυτό έχει ανάγκη η πόλη και οι πολίτες.

    Επίσης μην ξεχνάμε τον παράγοντα του ίδιου του μεγέθους του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών. Δεν ειναι δυνατόν σε μια πολύ μικρή σε έκταση πόλη συγκριτικά με τον πληθυσμό της για τα δυτικά πρότυπα, να επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός πάρκου 5.000 στρ., όταν αναζητούνται χώροι για βασικές κοινωνικές και οικονομικές υποδομές εναγωνίως.

    Επίσης στο Φαληρικό δέλτα και στον Φαληρικό όρμο, πολύ κοντα στο Ελληνικό ξεκινά σύντομα η δημιουργία ενός άλλου παραθαλάσσιου παρκου και χώρου περιπάτου, που ειναι και πιο κοντα στο κέντρο. Δε θεωρώ ορθολογικό να μετατρέψουμε όλη την περιοχή απο το ΣΕΦ μέχρι τη Γλυφάδα σε αμιγή ζώνη περιπάτου, πρασίνου με το χαρακτηρα δημοσίου πάρκου. Είναι μαξιμαλιστικό και δε λύνει ουσιαστικότερα προβλήματα της Αττικής.

    Έπειτα υπάρχει το θέμα της συντηρησης και του κόστους του πάρκου. Ένα πάρκο χωρίς συνοδευτικές δραστηριότητες να το συντηρούν θα κοστίσει σε όλους τους φορολογούμενους, ενώ η καθημερινή χρήση του θα αφορά ενα μικρό μόνο μέρος του πληθυσμού της Αττικής.

    Τη συντήρηση του πάρκου ποιός θα την αναλάβει; Οι δήμοι δεν θα το αντέξουν σε καμια περίπτωση. Μιλάμε για κολοσιαία ζητήματα και προκλησεις στον τομέα της καθαριότητας και της συντηρησης του πρασίνου και για την ανάγκη προσωπικού που πάλι θα πληρώνεται απο όλους τους φορολογούμενους για να προσφέρουν μια υπηρεσία που οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων δεν έχουν αναγκη σε τέτοιο μεγεθος εφόσον υπάρχει η θάλασσα δίπλα τους. Την ανάγκη αυτή εχει ο κάτοικος της Κυψέλης ή των Πατησίων κατα προτεραιότητα. Μην ξεχνάμε την κατασταση και την κραυγαλέα έλλειψη συντηρησης και καθαριότητας σε δημόσιους χώρους πολύ πιο μικρούς σε όλη την Αθήνα.

    Τίθεται και ζήτημα ασφάλειας. Σε ενα τόσο μεγάλο δημόσιο χώρο το 90% της έκτασης δεν θα ελεγχεται οπτικα, ειδικά αν η βλαστηση είναι πυκνή. Μπορεί να εγγυηθεί κάποιος οτι δεν θα ευνοθεί η μεταφορά παράνομων δραστηριότήτων όπως η διακίνηση και χρήση ουσιών εκεί; Πως θα φυλάσσεται τη νύχτα αυτός ο χώρος; Θα ήταν ιδανικός χώρος για αυτη τη »χρηση», αν χρησιμοποιηθεί μόνο ως πάρκο.

    Συμπερασματικά: Απο την χρήση ως πάρκου 5000 στρ. πανακριβης γης, σε μια μη προβληματική περιοχή της Αθήνας, προτιμώ την αναπλαση και την απαλλοτρίωση χώρων σε προβληματικές περιοχές με διάχυση των στρεμμάτων πρασίνου σε όλο τον αστικό ιστό, κοντα στις κατοικίες όλων των πολιτών. Δικαιότερη δηλαδή κατανομή αυτου του πρασίνου, το οποίο θα πάει χαμένο εκει.

    Αυτο θα γίνει αν το Ελληνικό αξιοποιήσει την υψηλή αξία γης και τις δυνατότητες που έχει, προς όφελος όλης της πόλης. Να γίνει ο χώρος παραγωγής εσόδων και κεφαλαίων που θα αναπλάσουν την Αθήνα. Μονο το Ελληνικό μπορεί να το κάνει αυτο στην Αττική και καμία άλλη έκταση. Υπο αυτή την έννοια είναι μοναδική ευκαιρία που δε θα ξαναπαρουσιαστεί στην Αθήνα.

    Διαφωνώ στην δημιουργία μεγάλης ζώνης κατοικίας στην έκταση. Ειδικά όταν υποτίθεται οτι ισχύουν ακόμα οι πολιτικές αποκέντρωσης και αποσυμφόρησης της Αττικής. Σε αυτό τον τομέα πρέπει να ισχύουν αντικίνητρα και ο χώρος κατοικίας να αφορά μόνο λίγες πολύ ακριβές κατοικίες με αρχιτεκτονική πρωτοπορία.

    Το Ελληνικό μπορεί να προσαρμοστεί σε πλήθος κορυφαίων αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων όλης της χώρας.

    Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι ενα πεδίο στο οποίο είμαστε πολύ πίσω. Το Ελληνικό μπορεί να στεγάσει τις χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης θαλασσίου τουρισμού, σε εστίαση, φιλοξενία και διασκέδαση και να αποτελεί σημείο αναφοράς ιστιοπλοϊκού τουρισμού για όλη τη Μεσόγειο, δίπλα μάλιστα στην Ελληνική πολυνησία. Δεν υπάρχει ιδανικότερος χώρος σε όλο τον πλανήτη για τέτοιου είδους επενδυση σε αυτη την κλίμακα.

    Η δημιουργία ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών είναι επιβεβλημένη. Ο τομέας της φιλοξενίας ανανεώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε ετήσια βάση σε όλο τον κόσμο και στο θερινό και στον αστικό τουρισμό. Καλώς ή κακώς η Ελλάδα ανταγωνίζεται άλλες χώρες και πρεπει συνεχώς να προσφέρει κατι νέο. Οι προδιαγραφές του 2004 για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και ανω είναι προ πολλού ξεπερασμένες και το Ελληνικό αποτελεί ιδανική θεση για ενα ξενοδοχείο σύμβολο που θα ανανεώσει το διεθνές ενδιαφέρον των επαγγελματιών στο χώρο του τουρισμού για τις δυνατότητες της Αθήνας.

    Ο χώρος προσφέρεται ιδανικά για τη δημιουργία διεθνούς πανεπιστημίου, αν και δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο. Θα ήταν μοναδικό εκει να δημιουργηθεί ενα σύγχρονο σε υποδομές πανεπιστήμιο-προτυπο που σε αντίθεση με τα πανεπιστήμια μπετινα κουτια-φυλακές, θα έθετε άλλα πρότυπα για την υποδομή στην τριτοβάθμια εκπαιδευση πανελληνίως και δυνητικα θα αποτελούσε ίδρυμα προσελκυσης χιλιάδων ξένων φοιτητών. Μόνο ως αντιστάθμισμα στη μαζική φυγή στο εξωτερικό Ελληνων φοιτητών και των χρημάτων που παιρνουν μαζί τους, θα ηταν σπουδαίο.

    Επίσης υπάρχει ανάγκη για δημιουργία θεματικού πάρκου διασκέδασης μεγάλης κλίμακας στην Αττική (στην Ελλάδα) το οποίο να βασίζεται στην Ελληνική Μυθολογία. Η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον Πειραιά και ενα τέτοιο θεματικό πάρκο θα έδινε άλλη μια ελκυστική δυνατοτητα να επιλεγούν απο τουριστες κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, διαδρομές που θα περιλαμβάνουν τον Πειραιά και κατ’επεκταση και αλλα ελληνικά λιμάνια στο προγραμμά τους. Ειδικά δε οι πολλοί τουρίστες που συνοδεύουν μέλη της οικογένειάς τους νεαρής-εφηβικής ηλικίας θα έρθουν πρωτα εδω. Εννοώ κατι σαν τη Disneyland της Μεσογείου.

    Σημαντική είναι επίσης η αναγκη για δημιουργία επιχειρηματικού κέντρου στην Αττική όπως έχουν όλες οι σύγχρονες δυτικές πόλεις. Αυτό μπορεί να αφορά έστω κέντρο καινοτομίας ή ναυτιλιακό κέντρο σε μικρότερη κλίμακα, αλλά με πρόβλεψη για μελλοντική συγκεντρωση μεγαλύτερων δραστηριοτήτων εκει, κατα προτίμηση στο εσωτερικό και ανατολικό σημείο της έκτασης.

    Μια επιλογή κοντα σε σταθμό μετρό θα ήταν η δημιουργία κυβερνητικού παρκου, απο τα έσοδα των άλλων δράσεων. Τα ενοίκια και η πολυδιάσπαση σε όλη την Αττική κεντρικών υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού σε τριτοκοσμικά πολλές φορές κτίρια, επιβαρύνουν ολους τους φορολογούμενους. Εξάλλου υπάρχει αναγκη για χώρους εργασίας σύγχρονων προδιαγραφών για μεγαλο αριθμό κρατικών υπηρεσιών ώστε να αποδίδουν καλύτερα.

    Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην αναγκη αναπτυξης και προώθησης συγχρονου αρχιτεκτονικού πνευματος στις νεες κατασκευές του Ελληνικού. Η Αθήνα είναι μια πόλη που φιλοδοξει να ζει και απο τον τουρισμό, αλλά της λείπουν εντελώς μνημεία-σύμβολα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Σε άλλες πολείς τέτοια μνημεία γίνονται προμετωπίδες της τουριστικής προβολής.

    Το μεγάλο λάθος σε περίπτωση αναπτυξης καποιων τέτοιων δράσεων εντος της έκτασης, θα ήταν η καλυψη του χώρου απο χαμηλά κτίρια που θα δημιουργούσαν την αίσθηση της ασφυξίας εντος τσιμεντένιων τοίχων και επιπλέον στην ουσία θα υποβάθμιζαν αισθητικά το βασικό προσόν της έκτασης που είναι η εγγύτητα και η οπτικη επαφή με το Σαρωνικό. Δεν έχει νόημα να φτιαχτεί ενα χαμηλό ξενοδοχείο, απο όπου οι πελάτες δε θα βλέπουν την θάλασσα, ούτε κάποια άλλη δράση ιδιωτών που θα κλείνει το μέτωπο προς τη θαλασσα εντελώς. Η αναπαραγωγή του οικιστικού πνευματος της μεταπολεμικής Αθήνας είναι φυσικά πολύ χειρότερη επιλογή απο ενα πάρκο 5.000 στεμμάτων.

    Για αυτό το λόγο πρέπει πολεοδομικά να δοθούν κίνητρα για βιοκλιματικές κατασκευές σε ύψος, σε μερικές περιπτωσεις ανω των 100 μέτρων, με αρχιτεκτονική ταυτότητα πάντα. Αντι για την κάλυψη όλων των χώρων με χαμηλα κτίρια με δρόμους ενδιάμεσα, στον υπολοιπο ελευθερο χώρο που θα τελικά δοθεί σε ύψος να αναπτυχθει αστικό πράσινο. Αυτο το πράσινο μπορει να προστεθεί επιπλεόν σε ενα ελευθερο ενιαίο χώρο πρασίνου-παρκου που κατα τη γνώμη μου ειναι υπεραρκετός για τα νότια προάστια σε ένα μεγεθος 1000 στεμμάτων, πανατα σε συνδυασμό με τα έργα στο Φαληρικό όρμο-δέλτα. Οπότε για να υπάρχει συνέχεια του ελευθερου δημόσιου χώρου απο το Φάληρο, ο αμιγής χώρος πρασίνου-πάρκου θα προτιμούσα να ξεκινά απο την παραλιακή βορειοδυτική περιοχή και να συνεχίζει προς το εσωτερικό στα νοτιοανατολικά.

    Επίσης να μην ξεχνάμε οτι ενα θεματικό πάρκο ή ενας εκπαιδευτικός χώρος υψηλών προδιαγραφών ή ενα επιχειρηματικό κέντρο παραμένουν κατέξοχην ελευθεροι δημόσιοι χώροι, στραμμένοι στην κίνηση των χρηστών και στους εξωτερικούς χώρους περιξ των κατασκευών.

    Ειδικά στην περίπτωση ενος επιχειρηματικού ή κυνερνητικού πάρκου η επιλογή των ψηλών κτιρίων είναι επιβεβλημένη. Δεν γίνεται να αναπαράγουμε το αποτυχημένο πρότυπο του σήμερα, όπου για παράδειγμα θα πρέπει να επισκεπτεσαι 3 και 4 διαφορετικά κτιρια μιας μεγαλης κρατικής υπηρεσίας για να εξυπηρετηθείς έστω και αν αυτά ειναι κοντά. Ειναι καλύτερο και για τους πολίτες και για την ίδια την λειτουργία των υπηρεσιών.

    Άλλωστε τα υψηλά κτίρια με τη χρήση του φωτός απο παντού, την ανεμπόδιστη θέα, την απουσία »τυφλών» πλευρών, είναι ασύγκριτα προτιμότερη επιλογή απο τα σημερινά παραδείγματα στο λεκανοπέδιο και δινει τη δυνατότητα αρχιτεκτονικής ταυτότητας για ενα μερος της πόλης επιτέλους και χωρίς τον κίνδυνο το μεγεθος των κτιρίων να επισκιάζει το ιστορικό κέντρο και τα μνημεία του.

    Καταλήγοντας:

    Οχι σε νέα Ολυμπιακά δημόσια/κρατικά μεγαθήρια που δεν μπορουμε να συντηρήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ως πολιτεία.

    Οχι σε μια νέα μικρή Αθήνα, με χαμηλά κτίρια-κουτια κατοικίας χωρίς ελευθερους χώρους.

    Οχι σε μίζερες λύσεις στο πιο ακριβό και ελπιδοφόρο οικόπεδο της χώρας, η οποία ζει απο τον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Αυτες οι δραστηριότητες έχουν θεση το Ελληνικό. Η επένδυση σε περίπτωση που πετύχει θα αναπαραχθεί και σε αλλα σημεια της Ελλάδας αναλογα με τις αναγκες που θα υπάρχουν εκει.

    Οχι στην εμπλοκή του κράτους στην εκμετάλλευση του χώρου, καθώς αυτό θα σημαινει ως συνήθως κακοδιαχείριση, μιζέρια και αδυναμια εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων του χώρου.

    Ναι στην ενοικίαση του χώρου σε ιδιώτες, με το ανάλογο αντίτιμο, με σχέδιο και αυστηρούς κανόνες.

    Ναι στην πρωτοπορία και στην προσπέραση του διεθνούς ανταγωνισμού, με τη δημιουργία ενός χώρου συνδυαστικών δράσεων προς όφελος ολης της Αθήνας μεσω αντισταθμιστικών έργων πρασίνου εκει που πρεπει.

    Ναι στη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο στην κατασκευαστική φάση, όσο και μόνιμων θέσεων εργασίας σε πρωτοπόρες και μοναδικές στη Μεσόγειο επενδύσεις.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 23:33 | Δημήτρης Μπούκας

    Αυτό το νομοσχέδιο αξίζει να το δούμε καλά. Είναι ένα καλό νομοσχέδιο που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη και της Ελλάδας και της Αθήνας. Μπορεί να είναι και το πρώτο βήμα για μία νέα αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας όπου και οι ιδιώτες συνεισφέρουν όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην βελτίωση του περιβάλλοντός μας.

    Ας το δούμε ρεαλιστικά. Ένα πάρκο πέντε και έξι χιλιάδων στρεμμάτων είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί όταν ειδικά είναι μόνο του όπως το Ελληνικό, χωρίς πολύ κόσμο και επιχειρήσεις δίπλα του, όχι σε έναν πολύ πλούσιο δήμο, ώστε να έχει κίνηση και πόρους. Το Ελληνικό δεν είναι σαν το Μαγχάταν ή το Λονδίνο (το λέω γιατί έτσι το παρομοίαζαν) για να αντέξει όπως είναι τώρα ένα τόσο μεγάλο πάρκο.

    Ο νέος νόμος περιλαμβάνει και μεγάλο πάρκο και νέες εγκαταστάσεις. Με τις νέες εγκαταστάσεις το πάρκο θα μπορεί να συντηρηθεί. Οι δε εγκαταστάσεις θα φέρουν νέα ανάπτυξη και κόσμο. Ας χτιστούν ψηλά κτήρια. Γιατί όχι; Μακριά από το κέντρο είναι και την Ακρόπολη δεν θα επισκιάσουν. Πρέπει όμως τα κτήρια που φαίνονται πολύ να είναι ωραία και σχεδιασμένα από αρχιτέκτονες για να προσελκύσουν κόσμο και να είναι σε εμάς του ίδιους αρεστά. Οι ουρανοξύστες, αποδίδοντας πολύ εμβαδό, καταλαμβάνουν λίγο χώρο και αφήνουν τον υπόλοιπο ελεύθερο.

    Μακάρι να χτίζονταν περισσότεροι ουρανοξύστες παρά πολλά δεκάμετρα κτήρια. Δυστυχώς αν δούμε από ψηλά την Αθήνα, και ειδικά πολλά προάστια μεν, πυκνοκατοικημένα δε, όλος ο χώρος έχει καταληφθεί από μικρά κτήρια που μπορεί να τα έχουμε συνηθίσει, πρακτικά όμως δεν είναι φιλικότερα.

    Ας έρθει όποιος θέλει να επενδύσει στο Ελληνικό, και δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επιβαρυντικό για την Αθήνα. Μπορεί να είναι η αρχή της επανόρθωσης της πόλης μας.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 23:39 | Αντώνης

    Νομίζω ότι επιβάλλεται επιτέλους να υπάρξει μια αξιοποίηση του χώρου του παλιού αεροδρομίου ύστερα από τόσα χρόνια εγκατάλειψης. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν επενδύσεις στη χώρα μας και το Ελληνικό είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Επιπροσθέτως, εκτός από το οικονομικό σκέλος, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την αναβάθμιση του υποβαθμισμένου αστικού ιστού του λεκανοπεδίου με ψηλά κτήρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής που θα αλλάξουν γενικότερα το «image» της χώρας μας προς τα έξω. Πιστεύω επίσης ότι, εκτός των άλλων, θα ήταν καλό να βλέπαμε high rise κατοικίες με αρκετό ελεύθερο χώρο ώστε να δώσουν το παράδειγμα προς μια νέα Αθήνα με διαφορετικό και πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

    Η μεικτή χρήση για το Ελληνικό θα πρέπει να περιλαμβάνει, όχι μόνο πάρκο, αλλά και business clusters, ξενοδοχειακές και ψυχαγωγικές μονάδες και ότι άλλο είναι δυνατόν για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Ας μην αφήσουμε άλλη μια ευκαιρία να πάει χαμένη.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 23:06 | Γιωργος Κ.

    Αξιοποίηση του Ελληνικού πιστεύω είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να μπει η Ελλάδα σε μία τροχιά ανάπτυξης.

    Πράσινο σε μορφή πάρκου σε συνδυασμό με μοντέρνα ψηλή δόμηση θα βοηθούσε στην γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής άλλα και όλου του λεκανοπεδίου. Ένα μεγάλο πάρκο θα πρόσφερε μια καθάρη ανάσα που έχουμε ανάγκη όλοι μας και ένα όμορφο περιβάλλον για να κάνουμε βόλτες και θα βοηθούσε στη δημιουργία μιας γενικά καθαρότερης πόλης. Θα είναι προσβάσιμο από όλο τον κόμο μιας και μέσα στο επόμενο έτος θα δοθεί και ο σταθμός του μετρό του Ελληνικού στο κοινό.

    Άπο την άλλη μεριά θα πρέπει να δημιουργηθούν και κάποιες κτιριακές μονάδες με σύνχρονη αρχιτεκτονική και μεγάλο ύψος ώστε να αποτελούν μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες θα δουλεύουν πολλοί άνθρωποι και έτσι θα βοηθούσε λίγο και στη μείωση της ανεργίας. Για να κτιστούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και γενικά μεγάλες κτιριακές και σύνχρονες επιχειρήσεις που θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη σίγουρα απαραίτητο βήμα είναι η κατάργηση κάθε ορίου ύψους (παράδειγμα τα 27μ) διότι πλέον όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις αναζητούν ψηλά κτίρια και μοντέρνες κατασκευές. Μάλιστα σε συνδυασμό με τη θάλασσα θα είχαμε μια πραγματικά πανέμορφη εικόνα

    Αν κάτι τέτοιο συνδυαζόταν με χώρους στάθμευσης οχημάτων θα υπήρχε ένα όμορφο αποτέλεσμα πρασίνου και μοντέρνων κτιρίων που λείπουν από την Αθήνα και την Ελλάδα. Από την άλλη θα προσέφερε πολλές θέσεις εργασίας και θα προξενούσε και το ενδιαφέρον τουριστών που θα ήθελαν να έρθουν να δουν τον χώρο και ουσιαστικά να επενδύσουν τα λεφτά τους βοηθόντας στα έσοδα του κράτους.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 22:59 | Σάββας

    Στις μέρες που ζούμε, γίνεται περισσότερο από ποτέ αντιληπτό πως η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της όπως μέχρι τώρα. 3 δεκαετίες έγιναν σημαντικές και τεράστιες παραλείψεις στον τομέα των επενδύσεων.

    Η Ελλάδα σήμερα π.χ. θα έπρεπε όχι μόνο να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής ανάγκης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακή, αιολική, κυματική αλλά και να εξάγει ενέργεια.

    Το γεγονός ότι σε αρκετές πόλεις υπάρχουν δρόμοι χωρίς πεζοδρόμιο μπορεί να μας μοιάζει φυσιολογικό όμως δεν είναι.

    Υπάρχουν υπεράριθμα παραδείγματα που προδίδουν τις σημαντικότατες παραλείψεις που έχουν γίνει και όσο και να θέλουμε να παρουσιάσουμε μια διαφορετική εικόνα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να λέμε ψέμματα στον ίδιο τον εαυτό μας. Αρκεί να ταξιδέψει κάποιος σε άλλες χώρες και πόλεις της Ευρώπης για να διαπιστώσει τις διαφορές αυτές.

    Με το Ελληνικό μας δίνεται η απίστευτη ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια καινούργια εικόνα της Αθήνας. Να αποδείξουμε πώς είμαστε ικανοί να πράξουμε αυτά που εδώ και μήνες, χρόνια και ναι δεκαετίες λέμε.

    Εύχομαι ολόψυχα να γίνει μια σωστή και ουσιαστική επένδυση και η αξιοποίηση του Ελληνικού να μην
    καταντήσει για μια επαναλαμβανόμενη φορά αφορμή που οδηγεί και ενισχύει στην έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη για το κράτος. Καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της χώρας είναι ότι ο πολίτης θεωρεί το κράτος εχθρό του και όχι φίλο του.

    Ας αποδείξει αυτή την φορά το κράτος πως όχι μόνο έχει την θέληση να αλλάξει την πορεία της χώρας αλλά και πως είναι πρόδρομος και θέτει αυτό το όραμα.

    Πως είναι δυνατόν χιλιάδες και εκατομμύρια Έλληνες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λονδίνο … σε τόσες πόλεις και να θαυμάζει εξίσου το ιστορικό κέντρο και τους ουρανοξύστες και εμείς σήμερα στην Αθήνα να μιλάμε ακόμα για πολυκατοικίες; Για ποιο λόγο φοβόμαστε και στερούμε αυτή την πόλη από αυτό που σχεδόν κάθε σύγχρονη πόλη έχει; Ποιος έχει βρεθεί στο Canary Wharf και δεν έχει νοιώσει την μαγευτική γοητεία σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού που συνδυάζει σχεδόν άπταιστα ποιότητα ζωής με οικονομική ανάπτυξη;

    Ονειρεύομαι ένα σημαντικότατο για τη χώρα και σοβαρό επενδυτικό σχέδιο για το Ελληνικό που θα επαναφέρει τουλάχιστον έστω και ως ένα βαθμό την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος. Αναμένω ένα Ελληνικό που ο πολίτης θα επισκέπτεται κάνοντας βόλτα ανάμεσα σε λίμνες, δέντρα, ποδηλατοδρόμους, ουρανοξύστες, στάσεις μετρό και τραμ. Ένα Ελληνικό που ο πολίτης θα εργάζεται και στο διάλειμμα θα καθίσει σε ένα παγκάκι του πάρκου και το απόγευμα θα μπορεί να δει την ακρόπολη να φωτίζετε ή να δει τη θάλασσα από ψηλά, από τον 40 όροφο, ίσως έναν ουρανοξύστη του Renzo Piano, ή του Foster.

    Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά το όραμα και το μέλλον θα αποτελέσουν κίνητρο για αποφάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα αυτής της πόλης και της χώρας, Η ιστορική αυτή Αθήνα και οι Αθηναίοι αξίζουν πολύ περισσότερα από μετριότητες.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 22:44 | Πανος

    Η ύπαρξη ενός χώρου πρασίνου έκτασης 6500 στρεμμάτων, τόσο μακρυά από το κέντρο όσο βρίσκεται το Ελληνικό είναι ανούσια. Ειδικά δεδομένου ότι εκεί που βρίσκεται το Ελληνικό είναι περιοχή χαμηλού ύψους και συντελεστή δόμησης, αραιοκατοικημένη, και από κατοίκους μέσου προς υψηλού εισοδήματος.

    Είναι το λιγότερο άδικο το να κατασκευαστεί ένα φαραωνικό πάρκο εκεί όπου βρίσκονται υψηλά εισοδήματα, σε απόσταση αναπνοής τόσο από τη θάλασσα, όσο και από τον Υμηττό, ο οποίος παρεμπιπτόντως σε εκείνο το σημείο είναι κρανίου τόπος. Ειδικά τη στιγμή που άλλες περιοχές της Αθήνας είναι ένας ατέλειωτος πολτός τσιμέντου, έκτασης χιλιομέτρων, κυρίως δυτικά. Εκτός αν σκοπός της αξιοποίησης της έκτασης αυτής είναι να αφεθούν οι λιγότερο προνομιούχοι της Δυτικής Αττικής στη μοίρα τους και να ευνοηθούν ακόμη περισσότερο οι κάτοικοι των ευνοημένων Νοτίων προαστίων.

    Είναι επίσης αστείο να συζητάμε για αποζημίωση στους κατοίκους αυτών των περιοχών, επειδή δε θα κατασκευαστεί πάρκο δίπλα τους, αλλά ενδεχομένως κάτι άλλο. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, έχουν ήδη ευνοηθεί από την ενσωμάτωση των περιοχών αυτών στην πόλη, την απομάκρυνση του αεροδρομίου, τα ΜΜΜ που καταφθάνουν έξω από το σπίτι τους και υποθέτω οσονούπω από την απελευθέρωση των περιορισμών στο ύψος των οικοδομών στου όμορους δήμους.

    Επίσης το σχέδιο δε μιλάει για ολική οικοδόμηση στο Ελληνικό. Παραμένει ένα πάρκο της τάξης των 2000 στρεμμάτων το οποίο είναι πραγματικά τεράστιο. Για μια ένδειξη μεγέθους, παραπάνω από το μισό του Central Park και 13-14 φορές μεγαλύτερο του Εθνικού Κήπου. όσοι σκέπτονται το περιβάλλον της Αττικής ας αναλογιστούν ότι μεγαλύτερο όφελος θα φέρει η δασοποίηση του Υμηττού, και η δημιουργία διάσπαρτων πάρκων μέσα στον πυρήνα της πόλης, σε πλήθος ελεύθερων εκτάσεων κατά μήκος του Κηφισού, του Περισσού, στον αχανή Ελαιώνα των 9000+ στρεμμάτων που παραμένει μια χαβούζα στην καρδιά της πόλης, και σε πλήθος άλλων εκτάσεων.

    Καλό είναι επίσης να αναλογιστούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται άλλα πάρκα στην Αθήνα, π.χ. το πάρκο Τρίτση, ή το πολύ πρόσφατα ανακαινισθέν Πεδίον του Άρεως, πόσο κοστίζει η συντήρηση των μεγάλων πάρκων του εξωτερικού, και πόσο εφικτή είναι η συντήρηση και η επιτήρηση ενός αχανούς πάρκου, εκεί όπου έχουν μάθει να ζουν με πάρκα εδώ και πολλές δεκαετίες. Εκεί που καταλήγω δεν είναι ότι δε χρειαζόμαστε πάρκα. Τα χρειαζόμαστε και τα παραχρειαζόμαστε. Αλλά χρειαζόμαστε πολλά μικρότερα, σε περιοχές πνιγμένες στο τσιμέντο και το καυσαέριο, που λόγω μεγέθους αλλά και συναισθηματικών δεσμών που θα αναπτύξουν για αυτά οι περίοικοι, θα είναι ζωντανά όλο το χρόνο, θα συντηρούνται εύκολα και θα προστατεύονται επίσης εύκολα. Και με μιας μικρής έκτασης εμπορική χρήση θα μπορούν να αποδίδουν έσοδα στο δήμο, ώστε να μην επιβαρύνονται με τη συντήρησή τους επιπλέον οι δημότες.

    Σχετικά με το καθεστώς του Ελληνικού, καλό είναι να δούμε τι επικρατεί σε Φάληρο, ΟΑΚΑ και λοιπούς χώρους υψηλής αξίας και προβολής που ήταν υπό την εποπτεία του κράτους. Ρημαγμένοι σκουπιδότοποι, παρατημένοι στη μοίρα τους. Ίσως λοιπόν θα ήταν καλό η διαχείριση του Ελληνικού να γίνει από ιδιώτες, όπως π.χ. γίνεται με τη διαχείριση της μαρίνας Φλοίσβου, έτσι ώστε η συντήρηση των δημόσιων χώρων να είναι υπό την ευθύνη και φυσικά υπό την τσέπη ιδιωτών. Και όταν επιτύχει το παράδειγμα να επεκταθεί η εφαρμογή του και στους προαναφερθέντες χώρους του ΟΑΚΑ και του Φαλήρου.

    Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας δεν είναι έργο με στόχο να περνούν καλύτερα όσοι ήδη έρχονται στην Αθήνα. Είναι έργο με στόχο την προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών στην Αθήνα. Πολύ μεγαλύτερου. Όπως πολλοί πάνε στη Βαρκελώνη για τις διακοπές τους, από όλο τον κόσμο έτσι μπορούν να έρχονται και στην Αθήνα. Και αν τα νησιά έχουν να προσφέρουν ομορφότερες παραλίες, η Αθήνα έχει μουσεία, διασκέδαση και την αίσθηση της ζωής σε μια μεγαλούπολη. Για αυτό το λόγο και δεν αρκεί η μέτρια τόσο σε ποσότητα όσο κυρίως σε ποιότητα υφιστάμενη ξενοδοχειακή υποδομή. Ένα, δυο ή και παραπάνω ξενοδοχεία πύργοι μπροστά στη θάλασσα, με θέα στο Αιγαίο, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Σαρωνικού και την πόλη, μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους παγκόσμιο πόλο έλξης και θαυμασμού. Μαζί με την οργάνωση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου στο σημείο, υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί κάτι παγκοσμίως ξεχωριστό. Και δεν αρκεί μόνο το Ελληνικό και ο Άγιος Κοσμάς. Η Αθήνα έχει παραλιακό μέτωπο δεκάδων χιλιομέτρων και με σωστή οργάνωση και εκμετάλλευση μπορεί να προσφέρει αναψυχή για κάθε γούστο και πορτοφόλι.

    Πιο πέρα, εντός του παλιού αεροδρομίου, μπορούν να κατασκευαστούν συγκροτήματα πύργων, τέτοια που να φιλοξενούν πλήθος εταιριών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, την πόλη, τη χώρα, ακόμη και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως προτιμούν μεγάλα, ψηλά κτίρια και η Ελλάδα έχει απόλυτη έλλειψη από τέτοια. Ακόμη εκεί μπορούν να στεγαστούν μαζεμένες δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης τρέχοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία και κτίριο σε κτίριο. Γιατί να μην μεταφερθούν και υπηρεσίες από το κέντρο προς εκείνη την περιοχή, αντιστρέφοντας και τη ροή της κίνησης, από το κέντρο το πρωί και προς το κέντρο το μεσημέρι, αποφορτίζοντας και το κυκλοφοριακό δίκτυο. Έτσι θα μπορούν να αξιοποιούνται καλύτερα και οι νεόδμητοι σταθμοί του μετρό επί της Βουλιαγμένης.

    Δεν είναι ανάγκη να τρομάζουμε με εικόνες από το Χονγκ Κονγκ,το Ντουμπάι, τη Σαγκάη, ακόμη και το Μανχάταν. Υπόδειγμα πρέπει να είναι τα επιχειρηματικά κέντρα του Canary Warf, ή της La Defence στο Λονδίνο και το Παρίσι αντίστοιχα. Δε χρειάζονται πολλά κτίρια. 15-20 ψηλά κτίρια, θα δώσουν πολλά τετραγωνικά για εκμετάλλευση, αφήνοντας ταυτόχρονα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χώρου ελεύθερο και αδόμητο, με πάρκα, πλατείες και πράσινο.

    Πρέπει να γίνει αυτή η αξιοποίηση σωστά, αποτελεσματικά, με μεγάλα οφέλη για τους περίοικους, για το σύνολο των κατοίκων της πόλης, για τα ταμεία της χώρας, αλλά και για όσους επενδύσουν, επειδή μη ξεχνάμε ότι επιτυχημένη επένδυση είναι αυτή από την οποία όλοι είναι ικανοποιημένοι. Πρέπει να γίνει με συνεργασία μεγάλων αρχιτεκτόνων του εξωτερικού, ώστε να υπάρχει αναγνωρισιμότητα, διαφήμιση και μνημειακότητα της περιοχής, και κατασκευή από ελληνικές εταιρίες, με ελληνικά εργατικά χέρια, για να ανακοπεί ο καλπασμός της ανεργίας. Πρέπει να γίνει ένα καλό και απόλυτα επιτυχημένο παράδειγμα που θα κάνει αυτούς που έχουν λεφτά και σκέφτονται να τα επενδύσουν στη χώρα να ζηλέψουν, να θέλουν να επενδύσουν και αυτοί, ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

    Είναι απαραίτητη η δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, για να βρουν δουλειά οι παραπάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, οι μισοί σχεδόν από τους οποίους ζουν στην Αθήνα. Το κράτος (εμείς) έχει πολλά να κερδίσει από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Όλες οι προτεινόμενες κατά καιρούς χρήσεις είναι χρήσιμες, αλλά δεν είναι βέλτιστη η τοποθέτησή τους στο Ελληνικό. Αν αποφασίσει το κράτος να γράψει την Χοχτιφ εκεί που δεν πιάνει μελάνι, ας εκμεταλλευτεί την Πάχη Μεγάρων, όπου υπάρχει ήδη αεροδρόμιο και εξυπηρετείται η περιοχή ήδη από προαστιακό. Αγρούς είχαμε και πρέπει να εξακολουθήσουμε να έχουμε στο διηνεκές στα Μεσόγεια, που ήταν το περιβόλι της Αττικής και εξελίσσονται στο νέο της οικόπεδο, για αντιπαροχή και μεζονέτες. Είναι κρίμα «οικόπεδο»σαν το Ελληνικό, το πλέον προνομιούχο αυτή τη στιγμή στον κόσμο να το χαραμίσουμε είτε σε μια έκταση που θα ρημάζει, είτε σε αροδρόμιο, είτε σε λαχανόκηπο. Ας γίνει κάτι που θα το χαίρονται όλοι, που θα ελκύει κόσμο από τα πέρατα της γης, που θα δίνει ζωή, χαρά, αλλά και πόρους στους Έλληνες.

    Μακάρι να γίνουν όλα σωστά, όμορφα, εκλεπτυσμένα, και να θυμόμαστε αυτό το έργο ως αυτό που μας τράβηξε από το βούρκο.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 20:27 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,αν και έχει πολλούς περιορισμούς,κατά τη γνώμη μου το προσχέδιο έπρεπε να λέει συνοπτικά, δίνουμε αυτό το οικόπεδο και ζητάμε, την καλύτερη αξιοποίηση του, οικονομικά,πολεοδομικά,χωροταξικά, αρχιτεκτονικά,λειτουργικά,χωρίς οροφή κόστους και σε καθορισμένο χρόνο, τα άλλα είναι δουλειά των αρχιτεκτόνων.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 12:10 | Μαριάνθη Παπαγιάννη

    Αξιοποίηση για όφελος ποιον;
    Δεσμευτείτε εγγράφως ότι τα κέρδη από την «αξιοποίηση» θα πάνε για συγκεκριμένους σκοπούς που θα είναι προς όφελος των πολιτών.
    Δε βλέπω κάπου συγκεκριμένα να γράφετε πως θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των πολιτών από αυτή την «αξιοποίηση».

    Όπως ξέρετε η φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα αλλάζει κάθε 6 μήνες και πλέον και πιο συχνά. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας λοιπόν δεν πρόκειται να επενδύσει σοβαρά στην Ελλάδα αν δεν ξεκαθαρίσετε το φορολογικό σύστημα. Οι μόνοι «επενδυτές» θα είναι για άλλη μια φορά οι διάφοροι επιτήδειοι που έχουν μάθει να κερδίζουν από τις συναλλαγές με το δημόσιο με μίζες και με παράδοση ημιτελών έργων, χωρίς σοβαρές ρήτρες.

    Το Ελληνικό σαν έκταση έχει ήδη αρκετά κτίσματα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αν θέλετε μπορείτε να τα μισθώσετε αυτά και να αξιοποιηθούν ώστε να δοθούν τα απαραίτητα χρήματα (αν και το κόστος αυτό είναι ελάχιστο ειδικά μάλιστα αν δείτε συγκεκριμένες μελέτες) για την απομάκρυνση του τσιμέντου και της ασφάλτου για τη φύτευση δέντρων του τοπικού κλίματος που δε θα χρειάζονται πλέον καμία συντήρηση (δε νομίζω ότι τα μεγάλα πάρκα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απαιτούν χρήματα για συντήρηση γιατί αποτελούνται κυρίως από δέντρα που δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα) ώστε να δημιουργηθεί ένας πνεύμονας οξυγόνου που είναι απαραίτητος στο λεκανοπέδιο. Δεν έχουμε όπως σε άλλες πόλεις πολλά πάρκα για να έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε και αυτό στην τσιμεντοποίηση. Υποδομές και δρόμοι δεν υπάρχουν ώστε να καλύψουν επιπλέον ιδιοκατοίκηση αλλά και ξενοδοχειακές υποδομές.
    Οι υποδομές σε ξενοδοχεία στην Αθήνα είναι αρκετές. Εξάλλου έχει φιλοξενήσει πρόσφατα Ολυμπιακούς Αγώνες που σημαίνει ότι ήταν σε πλήρη τουριστική κίνηση και παρόλα αυτά αντεπεξήλθε. Δε νομίζω επίσης ότι κάποιος θα έρθει στην Αθήνα για να κάνει τα μπάνια του, αν θέλετε να χτίσετε τουριστικές παραθεριστικές μονάδες έχουμε πολλά πανέμορφα νησιά. Τα ξενοδοχεία στην Αθήνα επαρκούν για να καλύψουν τους τουρίστες που έρχονται, να επισκεφτούν τα αξιοθέατα και μετά να πάνε σε κάποιο νησί.

    Επίσης έχετε σκεφτεί τις αποζημιώσεις όλων αυτών που έχουν την περιουσία τους εκεί και ξαφνικά θα φυτρώσουν μπροστά τους άλλα σπίτια και κτίσματα; Κάνατε μια φορά το «έγκλημα» με τη μεταφορά του συντελεστή δε νομίζω ότι είναι σωστό να υποβαθμιστεί η αξία της περιουσίας των πολιτών για άλλη μια φορά.

    Θέμα ναρκωτικών και άλλων προβληματικών στοιχείων σε ένα πάρκο δεν τίθεται προφανώς καθώς αν ήθελαν οι συγκεκριμένες ομάδες θα είχαν πάει ήδη και επίσης από τη στιγμή που έστω και ένα μικρό μέρος από αυτό που προβλέπεται θα γίνει πάρκο, ο κίνδυνος αυτός εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και στο πιο μικρό πάρκο. Δε ξέρω βέβαια πουθενά στο εξωτερικό κάποιο μέρος που αν θέλει η αστυνομία να μη βρίσκονται παράνομα στοιχεία τελικά αυτά να παραμένουν.

    Αν θέλετε θεματικά πάρκα για επενδύσεις υπάρχουν αρκετά άλλα μέρη και εκτάσεις εντός Αττικής αλλά και εκτός αυτής που θα μπορούσε ένα τέτοιο έργο να γίνει. Δείτε που είναι η EuroDisney στο Παρίσι και θα καταλάβετε πόσο μακριά από την πόλη βρίσκεται. Εξάλλου αν θέλουμε αποκέντρωση και όχι συσσώρευση και άλλων ανθρώπων στην πρωτεύουσα δε νομίζω ότι βοηθάει να χτιστούν και άλλα σπίτια και επίσης να απασχολούνται και άλλοι άνθρωποι στην Αθήνα. Καλύτερα κάτι τέτοιο να γίνει εκτός της πόλεως.

    Τέλος δείτε τι έγινε το Ολυμπιακό Χωριό ή στα άλλα ολυμπιακά ακίνητα και πόσο βοήθησε η «αξιοποίησή» τους. Εκεί γιατί άραγε δεν γίνεται η επένδυση που θέλετε;

    Πραγματικά δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την επιβάρυνση ατμοσφαιρική και περιβαλλοντική και συγκοινωνιακή από τις προτάσεις που έχετε φέρει προς διαβούλευση. Αντίθετα ένας πνεύμονας οξυγόνου όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει τη βόλτα του, να κάνει ποδήλατο ή να πηγαίνει την οικογένειά του είναι κάτι που είναι άκρως απαραίτητο καθώς δεν υπάρχει καμία εναλλακτική.

    Αν θέλετε λοιπόν (γιατί το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα κάνετε) να γίνει αξιοποίηση δημιουργήστε ένα ταμείο (όπως μας έχει ζητήσει και η τρόικα για το δάνειο που δίνει) στο οποίο θα έχουν προϋπολογιστεί όλα τα κέρδη από αυτή την αξιοποίηση και πείτε ξεκάθαρα που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα.

    Επίσης δεσμευτείτε ότι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι για Έλληνες (γιατί το πιθανότερο είναι ότι οι θέσεις εργασίας που λέτε ότι θα δημιουργηθούν θα είναι αλλοδαποί ανειδίκευτοι εργάτες για την ανοικοδόμηση και στη συνέχεια αλλοδαποί χαμηλού επιπέδου για την εξυπηρέτηση των αναγκών των υποδομών που θέλετε να δημιουργήσετε) οι οποίοι έχουν πληγεί τόσο πολύ από την ανεργία.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 11:11 | ΚΟΡΩΠΙΩΤΗΣ

    Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το «Άρθρο ένατο» του νόμου 2338/1995 τουλάχιστον 10% των εσόδων από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού «διατίθεται για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής καθώς και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 11:44 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. ΕΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΤΗΣΙΩΣ 5 ΕΩΣ 10.000.000 ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΣΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ. ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ. Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΤΕΒΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ. ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΟΧΤΙΦ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΠΑΤΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 2.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ. Η ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ. ΟΠΟΙΟΣ ΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΝ ΝΙΡΒΑΝΑ ΤΗΣ ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ ΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΙΣΜΟΥ ΠΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΑΧΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 11:14 | ΤΑΣΙΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Συμφωνώ με την αξιοποίηση του Ελληνικού και του Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά που είναι και το φιλέτο. Που θα πάνε όμως οι αθλητές κι οι εργαζόμενοι?

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 02:47 | Βασίλης Μ.

    Επιτέλους, μετά από αρκετά χαμένα χρόνια συζητήσεων, χαμένων σχεδίων και ανεφάρμοστων ιδεών περί τεραστίων πάρκων και πρασίνου στο 100% της έκτασης, ακόμα και αστικών αγρών, βλέπουμε να τίθεται το θέμα σε σωστή και ρεαλιστική βάση που μόνο όφελος θα έχει όχι μόνο για τους περιοίκους αλλά για όλη την Αθήνα και την εικόνα της χώρας.

    Το Ελληνικό αποτελεί μοναδική ευκαιρία και να κερδίσει η χώρα και ο λαός μας με νέες επενδύσεις και προσέλκυση πολλών δις από το εξωτερικό και με τις συνεπαγόμενες πολλαπλασιαστικές οικονομικές ωφέλειες που μπορεί να έχει μια επιτυχημένη επένδυση τέτοιας κλίμακας.

    Και φυσικά και πράσινο φροντισμένο και καθαρό και ασφαλές θέλουμε, μαζί με τις εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις. Και θέλουμε πολύ. Και τα 2000 στρέμματα είναι πολύ. Και οι ακάλυπτοι και οι κήποι των αναπτύξεων θα το πολλαπλασιάσουν.

    Θέλουμε να δούμε κάτι εντυπωσιακό – που θα τραβήξει βλέμματα και θα κάνει παγκόσμια αίσθηση. Κάτι που θα φέρει κόσμο στην ταλαιπωρημένη Αθήνα. Κάτι που θα διαφημίσει και θα σημάνει την ανάσταση της χώρας από τη σημερινή δυσκολία. Και που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας – μόνιμες και όχι για 3-4 χρόνια όσο θα γίνεται η κατασκευή.
    Θεωρώ ότι οι όροι που θέτει το σχέδιο είναι σωστοί, με τις προβλέψεις για ψηλά εντυπωσιακά κτίρια, χωρίς να τίθενται όρια ύψους και μορφής.
    Εύχομαι να δούμε προτάσεις για ξενοδοχεία, τόσο εντυπωσιακές όσο το Burj Al Arab που έκανε πάταγο στην εποχή του. Και το μείγμα/πακέτο που προσφέρεται έχει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο: θάλασσα τέλειο κλίμα, μαρίνες και μπορούν να δημιουργηθούν και αμμουδιές. Θα ήθελα να δω και ψηλά κτίρια κατοικίας και μεικτών χρήσεων, που να συνδυασμένες με πολιτιστικές και εμπορικές χρήσεις.
    Και επιτέλους να έχουμε το πρώτο οργανωμένο business cluster με πολυτελή ψηλά κτίρια στην Ελλάδα, όπου θα προσελκύσει Ναυτιλιακές και Πολυεθνικές εταιρίες.
    Δείτε τι κάνουν οι Άραβες….ας αντιγράψουμε τα καλά στοιχεία τους και ας αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και της χώρας.

    Τέλος σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ξεχαστεί η υπόλοιπη και υποβαθμισμένη Αθήνα και το Λεκανοπέδιο. Πρέπει να μπουν δεσμεύσεις για π.χ. άλλα 400 στρέμματα πρασίνου σε 10 πάρκα στο Λεκανοπέδιο, με κατεδαφίσεις άδειων ή υποβαθμισμένων κτιρίων και απελευθερώσεις χώρων.

  • 22 Φεβρουαρίου 2012, 00:15 | gm2263

    Είναι πολύ ελπιδοφόρο το ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά από τόσο πολύ καιρό τίθεται υπό διαβούλευση ΚΑΙ αυτό το ζήτημα.

    Με αυτό το σημείωμα θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη πάρα πολλών ανθρώπων οι οποίοι θα ήθελαν να δουν μια μεικτή ανάπτυξη στο Ελληνικό η οποία να αποτελείται από πάρκο το οποίο να εκτείνεται στο 50% της έκτασης και όπου η δόμηση θα είναι πολύ χαμηλή και με χρήσεις σχετιζόμενες αποκλειστικά με τη συντήρηση του πάρκου καθώς και με ήπιες εγκαταστάσεις αθλοπαιδιών και ενδεχομένως και χώρων εστίασης, και κατά 50% σε δόμηση χαμηλής πυκνότητας και περιορισμένου ίχνους κάλυψης που και πάλι θα κυριαρχεί το πράσινο αλλά, που θα περιλαμβάνει κτίρια ή/ και κατασκευές μεγάλου ύψους και ξεχωριστής σχεδίασης με το σκοπό της αύξησης της αρχιτεκτονικής αξίας της περιοχής και της ανάδειξης των δυνατοτήτων της ελληνικής κατασκευαστικής κοινότητας.

    Είναι παράδοξο Ελληνικές εταιρείες να κατασκευάζουν παρόμοια κτίρια σε άλλες χώρες και να μην μπορούν να τα κατασκευάζουν λόγω ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ απαγόρευσης εδώ και δεκαετίες μέσα στην πατρίδα μας.

    Οι χρήσεις των λίγων ψηλών κτιρίων θα μπορούν να είναι πρωτίστως εκείνες ενός ή δυο ξενοδοχείων ή/ και επιχειρηματικού και συνεδριακού κέντρου, καθώς και ενδεχομένως κατοικιών, ο δε σχεδιασμός θα πρέπει να είναι πρωτοποριακός και σε πλήρη αρμονία με το γειτνιάζοντα ορεινό όγκο του Υμηττού.

    Εννοείται ότι τα ξεχωριστά αυτά αρχιτεκτονήματα θα πρέπει να συνοδεύονται από υψηλής αισθητικής χώρους καλλιτεχνικών ή και άλλων δραστηριοτήτων έτσι ώστε να υπάρχει δυναμισμός, και ζωντάνια τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, σε συνδυασμό με το υπέροχο κλίμα της περιοχής

    Υπάρχει ο τρόπος αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο να καταστεί ένας πόλος έλξης και για την Αθήνα αλλά και πηγή πολλαπλών οφελών για τους όμορους δήμους από τους οποίους και προφανέστατα μπορεί να προσληφθεί ένα μεγάλο μέρος των μόνιμα εργαζομένων.

    Μακάρι τα σχετικά σχέδια να ολοκληρωθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το έχει ανάγκη η πόλη και η χώρα.

  • 21 Φεβρουαρίου 2012, 23:20 | Βασίλης

    Το Ελληνικό πρέπει πάση θυσία να αποτελέσει το σύμβολο της αναπτυξιακής και αστικής αναγέννησης της πρωτεύουσας και της χώρας.
    Χωρίς υπαναχωρήσεις, πρέπει να γίνει ένα μοντέλο προσέλκυσης επενδύσεων, χωρίς πολεοδομικούς περιορισμούς και με πραγματικές fast track διαδικασίες. Το προσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση και το 60% πάρκο- 40% δόμηση είναι πολύ καλό.

  • 21 Φεβρουαρίου 2012, 18:20 | βαγγελης

    εδω και δυο χρονια ακουμε για αξιοποιηση του ελληνικου. δωστε το εν λευκο στους αραβες με την προυποθεση να επενδυσουν 5 δισ € και την δημιουργια 30.000 θεσεων εργασιας. ολα τα αλλα απλα καθηστερουν την επενδυση. δειτε τη γινεται στο ντουμπαι, τι νομοι ισχύουν και αντιγραψτε τους.