- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 13: Συντελεστής Όγκου

1. Για τον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κατ’ όγκον εκμετάλλευσης του οικοπέδου σ.ο. εφαρμόζονται οι ακόλουθες σχέσεις:
α) (Σ.Ο.) = 5,00 x (Σ.Δ.),
όπου (σ.δ.) ο αντίστοιχος συντελεστής δόμησης του οικοπέδου κατά περίπτωση και αφορά :
κτίρια ανεξάρτητα από το ύψος τους

β. (σ.ο.) = 5.50 x (σ.δ.),
κτίρια με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος μικρότερο ή ίσο των 8,50μ.

2. Για τον υπολογισμό του πραγματοποιούμενου συντελεστή όγκου σ.ο.:
α) προσμετράται
 ο όγκος των χώρων που προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης,
 ο όγκος των χώρων που ορίζονται στα εδάφια δ,ε,ιδ, της παρ. 6 άρθρου 11,
 ο χώρος της στέγης
 ο χώρος υπογείου από την τελικά διαμορφωμένη στάθμη εδάφους και άνω.
β) δεν προσμετρώνται:
 όλα τα εδάφια της παρ 6 άρθρου 11 εκτός των υποπεριπτώσεων δ,ε,ιδ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 13: Συντελεστής Όγκου"

#1 Σχόλιο Από ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΔΗΣ Στις 29 Φεβρουάριος, 2012 @ 22:46

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ σ.ο ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΕΝΩ ΩΣ ΜΕΓΕΘΟΣ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΓΚΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΟΚ.
ΤΙ ΕΝΝΟΩ (ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ):

1. ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Ο ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΧΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΦΟΡΕΣ – ΕΛΕΝΧΟΥΣ – ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΣΤΕΙΟΥΣ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΟΠΩΣ «Σ.Δ», «ΠΑΤΑΡΙ», «ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΣ», «ΣΟΦΙΤΑ», «ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟΣ» Ή «ΜΗ» ΧΩΡΟΣ, ΑΙΘΡΙΟ, «ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ», «ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΥΨΟΣ»……ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ.

2. ΕΦΟΣΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟΙ ΜΕΣΑ Σ’ΕΝΑΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΙ ΓΕΡΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ Σ.Ο. ΤΟΤΕ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΟΙ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ «ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ» ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΑΝΑΠΟΦΕΚΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.

3. Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Ο ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΕΛΕΝΧΟΥ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ…..!!…ΤΟΝ Σ.Δ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Ν’ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ Δ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ.

4. ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ Σ.Ο. ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.
ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ Σ.Ο Ν’ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ.

#2 Σχόλιο Από ΜΗΝΑΣ ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ Στις 2 Μάρτιος, 2012 @ 09:04

Ο ΟΓΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΦΟΥΣ. ΓΙΑ ΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΟΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΟΙ ΣΤΕΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

#3 Σχόλιο Από JTB Στις 3 Μάρτιος, 2012 @ 07:37

Συμφωνώ με τον κ. Σπονδυλίδη. Θα έπρεπε (τουλάχιστον μια σημαντική μερίδα από εμάς αυτό είχαμε υποψιαστεί) να δωθεί η μέγιστη σημασία στον έλεγχο του όγκου του κτιρίου και να είναι η σημαντικότερη παράμετρος.
Είναι αυτό ακριβώς που αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος βλέποντας τα κτίρια… Ο όγκος τους! Δεν ενδιαφέρει κανένα αν στο υπόγειο είναι βοηθητικός ή όχι χώρος… Ο όγκος των κτιρίων καθορίζει τη μορφή της πόλης και τη ποιότητα της γειτονιάς.

#4 Σχόλιο Από azoulias Στις 4 Μάρτιος, 2012 @ 14:31

ΤΑ ΙΔΕΑΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΓΚΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ. Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑΝΕ Σ’ΑΥΤΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΣΠΟΔΥΛΙΔΗ.
» ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ Σ.Ο. ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.
ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ Σ.Ο ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.»
ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ «ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΙ» ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΓΚΩΔΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΛΟΓΙΑΣ.

#5 Σχόλιο Από Μανουσάκης Παντελής-Γεώργιος Στις 6 Μάρτιος, 2012 @ 10:21

Παρότι δεν είμαι αρχιτέκτων μπορώ να φαντασθώ τον σχεδιασμό ενός πολυωρόφου κτηρίου με ισόγειο κατάστημα και πατάρι και τελευταίο όροφο με στέγη και σοφίτα, το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω περιορισμών στην κάλυψη, στον όγκο, το ιδεατό στερεό και στην απόσταση Δ. Δηλαδή δίνονται νέα κίνητρα και εργαλεία σχεδιασμού κτηρίων, τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

Πιστεύω (και επαναλαμβάνω δεν είμαι αρχιτέκτων) ότι:
Α) η κάλυψη να παραμείνει στο 60% (εκτός των γωνιακών ή κάποιων άλλων οικοπέδων)
Αλλά επιβάλλεται να αυξηθεί ο όγκος, το ύψος του ιδεατού στερεού και να μειωθεί η απόσταση Δ.
Γνώμη μου είναι ότι πρέπει:

i) Για τον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κατ’ όγκον εκμετάλλευσης του οικοπέδου σ.ο.
(Σ.Ο.) = 6,50 x (Σ.Δ.),

ii) Η όψη του κτιρίου στο πίσω όριο του οικοπέδου να απέχει κατ’ ελάχιστο απόσταση Δ = 2,50+0,05Η απο αυτό ή έστω Δ = 2,50+0,10Η.

iii) στα πρόσωπα του οικοπέδου από την κατακόρυφη επιφάνεια που περνά από την οικοδομική γραμμή και της οποίας τα ανώτατα σημεία βρίσκονται σε ύψος 1,8 Π