Άρθρο 11: Συντελεστής Δόμησης

1. Κατά τη θέσπιση ή μεταβολή όρων δόμησης ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων ορίζεται αριθμητικά. Συντελεστές δόμησης που προκύπτουν έμμεσα από διατάξεις προγενέστερες της δημοσίευσης του νόμου αυτού, εξακολουθούν να ισχύουν έως ότου καθοριστούν αριθμητικά.
2. Ο συντελεστής δόμησης που εφαρμόζεται σε οικόπεδο με πρόσωπο σε περισσότερους κοινόχρηστους χώρους, για τους οποίους ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές, είναι ο λόγος του αθροίσματος των γινομένων του μήκους κάθε προσώπου του οικοπέδου επί τον αντίστοιχο συντελεστή δόμησης προς το άθροισμα των μηκών των προσώπων.
3. Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1024/1971 (Α’ 232), προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.
4. Για τον υπολογισμό της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα οικόπεδο πολλαπλασιάζεται η επιφάνειά του επί το σ.δ. που ισχύει.
5. Στο σ.δ. προσμετρώνται:
α. οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου, οι επιφάνειες των ημιυπαιθρίων και των υπογείων οποιασδήποτε χρήσης με την επιφύλαξη της παραγράφου 6.
β. οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους υπερβαίνει το 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.

6. Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται:
α. Οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.
β. Οι ημιυπαίθριοι χώροι των κτιρίων με ύψος δύο ή περισσοτέρων ορόφων.
γ. Οι μη βατές επιφάνειες οι οποίες προκύπτουν από εσοχές στο σώμα του κτιρίου ανεξάρτητα από τη διαστάσεις τους.
δ. Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των πλατύσκαλων και για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο ανά κλιμακοστάσιο.
ε. Ο κενός χώρος που δημιουργείται μεταξύ του αναπτύγματος της σκάλας και του πλατύσκαλου (φανάρι) όλων των κλιμάκων.
στ. Η επιφάνεια των ανοικτών κλιμακοστασίων.
ζ. Κλίμακες κινδύνου εφόσον απαιτούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του εκάστοτε ισχύοντος κανονισμού πυροπροστασίας και μόνο σε υφιστάμενα πριν από την ισχύ του κανονισμού κτίρια.
η. Η επιφάνεια κατακόρυφων αγωγών ανεξαρτήτως διαστάσεων, τουλάχιστον 0,50 τ.μ. για τη συλλογή και εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και η επιφάνεια αιθρίων και όλων των διαμπερών ανοιγμάτων ή οδεύσεων που λειτουργούν ως φωταγωγοί ή ως αγωγοί κυκλοφορίας του αέρα για τον δροσισμό του κτιρίου.
θ. Υπόγειοι χώροι στάθμευσης ανεξάρτητα χρήσης κτιρίων, τόσοι όσοι απαιτούνται για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης του κτιρίου για την εξυπηρέτηση της χρήσης του, χωροθετημένες με τις ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις, καθώς και για μηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο ή και κατ’ επέκταση του περιγράμματος της ανωδομής του σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 6 του άρθρου 17.
ι. Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής.
Ο όροφος αυτός επιτρέπεται να εξυπηρετεί κύριες χρήσεις εφόσον όλος ή μέρος του αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του στο σ.δ.
ια. Για κτίρια μικτής χρήσης, εφόσον σε κτίριο κατοικίας κατασκευάζονται στο ισόγειο άλλες χρήσεις, ένας επιπλέον της παραγράφου ι υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει η άλλη χρήση, προοριζόμενος αποκλειστικά για βοηθητικές χρήσεις αποθηκών εφόσον λειτουργικά είναι προσάρτημα αυτών, με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ από την οριστική στάθμη του εδάφους.
ιβ. Για ειδικά κτίρια, 50% επιφάνειας υπογείου ορόφου κύριας χρήσης κτιρίου θεάτρου, μουσείου και νοσοκομείου ή θεραπευτηρίου, ανεξάρτητα εκπλήρωσης προϋποθέσεων φυσικού φωτισμού – αερισμού, επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο και εκτός του περιγράμματος της ανωδομής σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 6 του άρθρου 17, εφόσον στο εκτός του περιγράμματος τμήμα εξυπηρετούνται χώροι μηχανολογικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του κτιρίου ή και απαραίτητων για την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου της διαχείρισης και εξοικονόμησης νερού και των ΑΠΕ, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που διέπουν τις εγκαταστάσεις αυτές.
ιγ. Ενιαίος στεγασμένος με ελαφρά εύκαμπτα υλικά, πολυκαρβονικά φύλλα κλπ, ανοιχτός από όλες τις πλευρές χώρος στάθμευσης, σε επαφή με τα πλάγια ή πίσω όρια του οικοπέδο, σε μήκος ίσο με το ½ του μήκους των πλευρών στις οποίες εφάπτεται του και εφόσον εξασφαλίζεται η υποχρεωτική φύτευση.
ιδ. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου και χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο.
ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των 1/2 του χώρου της υποκείμενης κάτοψης με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2.20μ.
ιστ. Οι κατασκευές που ορίζονται στα άρθρα 16,17 και 19 του παρόντος με τις ελάχιστες διαστάσεις που προβλέπονται σε αυτά.
ιζ. Ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστηλώματα (PILOTIS), εφόσον έχει:
α) επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της επιφανείας που καταλαμβάνει το κτίριο,
β) στάθμη δαπέδου 0,50μ. πάνω ή κάτω (± 0,50μ.) από την οριστική διαμορφωμένη στάθμη σε κάθε σημείο του
γ) ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης.
Στην περίπτωση αυτή δεν προσμετρούνται επίσης χώροι κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, εισόδων και αποθήκης εξυπηρέτησης περιβάλλοντα χώρου επιφάνειας έως 40τ.μ. για κάθε συγκρότημα κλιμακοστασίου.
ιη. Ο χώρος που βρίσκεται κάτω από κλειστούς, ημιυπαίθριους ή στεγασμένους υπαίθριους χώρους, χωρίς να είναι ο ίδιος κλειστός, ημιυπαίθριος, ή στεγασμένος υπαίθριος.
ιθ. Σταθερά προστεγάσματα μη βατά, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η υποχρεωτική φύτευση και εφόσον αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/2 Δ.
κ. Η επιφάνεια θερμομόνωσης πάχους άνω των 5 εκατοστών.
κα. Σε υφιστάμενα κτίρια η επιφάνεια που προκύπτει από την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, καθώς και η επιφάνεια του πάχους παθητικών ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, για διάσταση μέχρι 15 εκ., έστω και αν παραβιάζονται οι πλάγιες αποστάσεις Δ ή η οικοδομική γραμμή σε περίπτωση ύπαρξης προκηπίου, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει στο ακίνητο υπόλοιπο πολεοδομικών μεγεθών. Όταν η οικοδομική γραμμή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική, τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον 3.00μ. από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου.
κβ. Η επιφάνεια του σεισμικού αρμού που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις στις όμορες ιδιοκτησίες και όπου αυτό επιβάλλεται από την στατική μελέτη του κτιρίου.
κγ. Η επιφάνεια φέρουσας τοιχοποιίας ή πλήρωσης φέροντα οργανισμού, από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, άχυρο κτλπ.
κδ. Η επιφάνεια στεγασμένης πλατφόρμας ανελκυστήρα οχήματος εμβαδού μέχρι 25 τ.μ.
κε. Το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτιρίων ή τμήματος κτιρίων για χρήση κατοικίας και το 20% για άλλες χρήσεις, όταν είναι κατασκευές που διαθέτουν μόνο μία (1) όψη, σε γενική κάτοψη δεν φέρουν οποιοδήποτε ίχνος κατασκευής επί του εδάφους (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων για αερισμό και φωτισμό,), η στέγη τους είναι βατή, αποτελεί συνέχεια του φυσικού εδάφους και δεν διαφοροποιείται ως προς το προϋπάρχον φυσικό έδαφος.
Για την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις αερισμό και φωτισμό επιτρέπεται η κατασκευή κατακόρυφων διόδων εντός ή εκτός του περιγράμματος του κτιρίου, μέγιστης διάστασης δύο (2,00) μέτρων, η επιφάνεια των οποίων δεν προσμετράται στη δόμηση.
Δεν επιτρέπεται η κατασκευή υπέργειου κτίσματος εντός του περιγράμματος του υπόσκαφου κτιρίου.
Δεν επιτρέπεται η αλλοίωση του φυσικού εδάφους πέραν των απαραίτητων εργασιών και διαμορφώσεων για την κατασκευή του υπόσκαφου κτιρίου.
Στις περιπτώσεις μελετών που η όψη του κτιρίου δεν ακολουθεί τους μορφολογικούς κανόνες της περιοχής, επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση δημιουργία ανοιγμάτων όψης, μετά από υποβολή του φακέλου μελέτης προς έγκριση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
κστ. Κλειστός χώρος συλλογής και αποθήκευσης απορριμμάτων, προσβάσιμος για την αποκομιδή ύψους έως 2.00μ
κζ. Διπλά ενεργειακά κελύφη σε νέα και υπάρχοντα κτίρια, μέγιστου πλάτους μέχρι 0.70μ. για επιφάνεια έως 50% της συνολικής επιφανείας των περιμετρικών όψεων του κτιρίου.
κη. Κοινόχρηστη αίθουσα για τις κοινωνικές λειτουργίες των ενοίκων του κτιρίου ή των κτιρίων του οικοπέδου κατασκευαζόμενη εντός του χώρου της pilotis, σε κτίρια με κύρια χρήση την κατοικία τα οποία έχουν συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 600 τ.μ. που αντιστοιχεί σε οκτώ τουλάχιστον διαμερίσματα, εφόσον η επιφάνεια της αίθουσας αυτής αντιστοιχεί το πολύ στο 5% της συνολικής επιφάνειας που προκύπτει από το συντελεστή δόμησης και, πάντως δεν είναι μικρότερη από 25 τ.μ. ούτε μεγαλύτερη από 80 τ.μ.
κθ. Η επιφάνεια (1.40μ.Χ1.70μ.) πρόβλεψης ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενα ατόμα σε κτίρια που δεν υπάρχει απαίτηση κατασκευής ανελκυστήρα.
κι. Το καθαρό εμβαδόν αίθριων και οποιασδήποτε μορφής διαμπερών ανοιγμάτων του κτιρίου, κάθετων ή οριζόντιων ή και με τεθλασμένες ή καμπύλες διαδρομές, ανεξαιρέτως διαστάσεων σε οποιοδήποτε όροφο του κτιρίου δημιουργούνται.

  • 4 Μαρτίου 2012, 03:41 | Δημήτρης

    Συμπληρώνω το κείμενο στην παράγραφο α) εντός των που δεν αναρτήθηκε:

    Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, οι αμοιβές των μηχανικών (και των ελεγκτών δόμησης διαμορφώνονται ελέυθερα (κατόπιν διαπραγμάτευσης) και οι παραπάνω αποζημιώσεις αποτελούν τις νόμιμες αμοιβές, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται τυχόν απαιτούμενες κρατήσεις προς τρίτους.

  • 4 Μαρτίου 2012, 02:37 | Δημήτρης

    ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ ΓΟΚ. Συμφωνώ με την λογική των συναδέλφων που ζητούν την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του Σ.Δ. και προσδιορισμό του μέγιστου επιτρεπτού όγκου, της μέγιστης επιτρεπομένης κάλυψης και ΙΣΩΣ του μέγιστου επιτρεπομένου ύψους ως ΒΑΣΙΚΩΝ στοιχείων δόμησης.

    Αυτός ΔΕΝ είναι νέος ΓΟΚ. ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, που θα χρειαστεί ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ!!! Αν είναι έτσι ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ… τον παλιό ΓΟΚ που τον ξεψαχνίζουμε ακόμη… τόσα χρόνια και κάπως γνωρίζουμε πως λειτουργεί, προσθέτοντας μερικές ψιλοτροποποιήσεις… που κάνει ο καινούριος, αφού ουσιαστικά ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ… Θα εξοικονομήσουμε τουλάχιστον χαρτί εκτύπωσης….

    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ…. θα τα ελέγχουν οι ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ… με 150-200… ευρώ… Με τον ΓΟΚ αυτόν θα ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ οι μηχανικοί στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ… παρά στα έργα…

    ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΕΠΙΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ……………….. Ας προσθέσω και εγώ ενδεικτικώς τρείς δευκρινιστικές ερωτήσεις…

    Απαιτείται να διευκρινισθούν σαφώς σε πρώτη φάση τα κατωτέρω σχετικώς με τους ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ:

    α) <>. Όπως αναγράφεται σχετικώς για τις αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών.

    β) Στο εμβαδόν να υπολογίζονται όλες οι επιφάνειες του κτηρίου ανεξαρτήτως εάν προσμετρούνται ή όχι στον Σ.Δ. (υπόγεια, ΗΧ, εξώστες, garage, πέργκολες κλπ.), αφού όλες ελέγχονται.

    γ) Ποιός είναι αρμόδιος για τον υπολογισμό της αποζημίωσης και τι γίνεται σε περίπτωση που ο επιβλέπων δεν συμφωνεί με τον υπολογισμό της αποζημίωσης… είτε δεν καταθέσει ολόκληρο το ποσό, είτε διαφωνήσει με το πόρισμα του ελεγκτή και αρχίσουν οι μηνύσεις;;;;;;;;;;; Με 150 και 200 ευρώ ΠΩΣ θα πληρωθούν δικηγόροι, αναφορές, εξώδικα, κλπ και τρέξιμο ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ σε δικαστήρια και άλλες υπηρεσίες για να δικαιωθείς;;;; από ίσως κακόβουλες μηνύσεις για απειλή, εκφοβισμό και οικονομική αιμοραγία, επειδή δεν έκλεισες τα μάτια σε κάποιον από τους απαιτούμενους αυστηρούς ελέγχους;;;;

    ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στις περιπτώσεις αυτές να αναφέρεται σαφώς με κάποιο τρόπο, ότι για την επίλυση αυτών των διαφορών αρμόδιο είναι το ΤΕΕ.

  • 4 Μαρτίου 2012, 00:09 | γιάννης βραχάλης

    Τι προβλέπεται γιά περιπτώσεις υφισταμένων κτιρίων.Μπρορεί κάποιος να αφαιρέσει τα κλιμακοστάσια και να προσθέσει όροφο ?
    ιζ. αντι της λέξης … καταλαμβάνει το κτίριο να γίνει …»κάλυψης του κτιρίου»
    κβ . αντί της εκφρασης … και όπου αυτό επιβάλεται από την στετική μελέτη… να γίνει …»και όπως προβλέπεται από την αντισεισμική μελέτη»
    κι. Προσοχή τα οριζόντια διαμπερή ανοίγματα , μπορεί να έχουν διαστάσεις ορόφου ( σε κάτοψη και ύψος ) οπότε θα δημιουργηθούν μαλακοί όροφοι , κάτι σαν pilotis περί το μέσον του ύψους του κτιρίου. η με διαστάσεις ορόφου σε κατοψη και μικρό ύψος . Τέτοιοι σχεδιασμοί είναι προβληματικοί και επικίνδυνοι γιά την σωστή σεισμική συμπεριφορά του κτιρίου και θέλουν πολύ προσοχή.

  • 3 Μαρτίου 2012, 19:05 | Νικη Σπανοθυμιου

    Χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαβούλευσης, αλλα και επαρκές χρόνος μετά για να ενσωματώσετε τις όποιες παρατηρήσεις. Αυτό βέβαια αν επιθυμούσατε ουσιαστική διαβούλευση. Μάλλον όμως δεν σας νοίαζει η γνώμη μας και αυτή η διαδικασία γίνεται από υποχρέωση.
    1. Επί της ουσίας μετρούν τα υπόγεια των ειδικών κτιρίων στη δόμηση ακόμη και όταν έχουν βοηθητική χρήση!!! Η λογική αυτή ακατανόητη και περιοριστική στην ουσιαστική λειτουργία Ξενοδοχείων , εστιατορίων και λοιπών χρήσεων. Αναθεωρήστε το!
    2. Τα στεγασμένα υπαίθρια πως ακριβώς ορίζονται από τη μία πλευρά ανοιχτή;
    3. Οταν υπάρχουν σύγχρονα μονωτικα υλικά γιατί αυτα δεν πριμοδοτούνται με επιπλέον δόμηση παρά μόνο αυτά που έχουν πάχος άνω των 5εκ;

    Δώστε χρόνο στη διαβούλευση. Συμπληρώστε το νέο ΓΟΚ, μην βιάζεσται να τον πάτε στη βουλή. Δεν χαθηκε ο κόσμος αν πάει ένα μήνα αργότερα, αρκεί να είναι άρτιος και σωστός!!!

  • 3 Μαρτίου 2012, 19:41 | θωμας χαραλαμπακος

    Αν ισχύει η παρ 3 του άρθρου 3 του παρόντος , ότι οι ειδικές πολεοδομικες διατάξεις κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος νόμου , και συνεπώς κατισχύουν και τα Π Δ που ρυθμίζουν διαφορετικά ύψη σε συγκεκριμένη περιοχή , τότε προκαλούνται μεγάλες διαφορές και ανισότητες και αδικίες μεταξύ οικοπέδων της ίδιας περιοχής όπου ισχύουν ίδιοι όροι δόμησης , στην περίπτωση κατα την οποία , αν στο [ Α ] οικόπεδο κτίσθηκε οικοδομή και καλύφθηκε ο
    Σ Δ και το ύψος , και κατά συνέπεια δεν μπορεί να κανει προσθήκη καθ ύψος λογω καλυψης του Σ Δ , αδικείται έναντι του γειτονικού [Β ]οικοπέδου , το οποίο σύμφωνα με την διάταξη του παρόντος άρθρου θα μπορεί να υπερβεί το ύψος που προβλέπεται στην μέχρι σήμερα ειδική διάταξη , αφού για το ύψος θα λαμβάνεται υπ όψη ο Σ Δ .για τον υπολογισμο του ύψους .
    π χ Α οικόπεδο 500 τμ με σδ 0,4 κτιζει 200 τμ και ύψος σημερα 7,5 . συμφωνα με την διάταξη της περιοχής .
    κατασκεύασε δυο επίπεδα [ισόγειο 100τμ και Α ΌΡΟΦΟ 100τμ ] συνολο 200 τμ συν την στεγη 1,5 μ συν υπόγειο
    Το Β γειτονικο οικόπεδο 500 τμ με τον ίδιο σδ ο,4 κτίζει 200 τμ και ύψος 10,5 σύμφωνα με την παρουσα διάταξη .Θα κατασκευάσει ισογειο 80 τμ Α οροφο 80τμ , Β οροφο 40τμ συνολο 200τμ
    Το Α κτισμα θα ΈΧΕΙ ΠΛΑΤΟΣ και το άλλο ύψος . ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ,
    ΠΡΟΣΟΧΗ . Η διάταξη ειναι αντισυνταγματική
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΩ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΛΑΘΟΣ
    Παρακαλώ ας μου πουν άλλοι συμμετεχοντες στην παρουσα διαβούλευση , μήπως κανω λάθος ερμηνεία , Σας ευχαριστω

  • 3 Μαρτίου 2012, 18:42 | ΣΑΚΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ

    ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ:
    Η παράγραφος 5.β. που είναι τώρα διατυπωμένη ως εξής:
    «β. οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους υπερβαίνει το 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.»

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ :
    «β. οι επιφάνειες των ΜΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων (ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΔΑΦ. ιγ), ΚΑΤΑ το ποσοστό τους ΠΟΥ υπερβαίνει το 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.»

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΩΣΤΕ :
    Α) να ΜΗΝ προσμετρώνται στο 40% τα πατάρια για τα οποία προβλέπει σχετικά το εδάφιο ιδ
    Β) να ΜΗΝ προσμετρώνται στο 40% οι ενιαίοι στεγασμένοι με ελαφρά εύκαμπτα υλικά, πολυκαρβονικά φύλλα κλπ, ανοιχτοί από όλες τις πλευρές χώροι στάθμευσης για τους οποίους προβλέπει σχετικά το εδάφιο ιγ και
    Γ) όταν γίνεται υπέρβαση του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο, ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΤΟ Σ.Δ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΠΑΛΚΟΝΙΩΝ κλπ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΝΤΑ ΤΟ 40 %.

  • 3 Μαρτίου 2012, 13:38 | Παναγιώτης Μπαρούς, Αρχιτέκτων

    Το 6.β. “Οι ημιυπαίθριοι χώροι των κτιρίων με ύψος δύο ή περισσοτέρων ορόφων” διαβάζεται με δύο τρόπους. Είτε δεν μετράνε ημιυπαίθριοι στα κτίρια που έχουν από δύο ορόφους και πάνω, είτε δεν μετράνε οι ημιυπαίθριοι που καταλαμβάνουν ύψος δύο ή περισσοτέρων ορόφων. Να γίνει σαφές ποιό από δύο ισχύει.
    Στο 6.ι. η προσθήκη στο τέλος της παραγράφου της φράσης “μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής” δεν έχει λόγο ύπαρξης.

  • 3 Μαρτίου 2012, 12:25 | MIΧΑΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

    ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΕΙΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ PILOTIS ( < 50%) EITE ΣTO IΣOΓEIO XΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΟΥΝ ΣΤΟΝ Σ.Δ.

  • 3 Μαρτίου 2012, 09:10 | Γιάννης Πιατας

    Τα υπόγεια ως βοηθητικές χρήσεις χρειάζονται στη λειτουργία επαγγελματικών χρήσεων. Ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία. Πρέπει όταν έχουν τέτοια χρήση (βοηθητικών χωρών και οχι κυρίων) να μην προσμετρώνται στη δομηση.

  • 3 Μαρτίου 2012, 07:54 | JTB

    Χάρης – Δημήτρης Παρασκευάς – Mιχαηλ Α. και πολλοί άλλοι, με καλύπτουν στο θέμα κατάργησης του σ.δ. και ισχυροποίησης του σ.ο. στο οικόπεδο.
    Η αρχιτεκτονική δεν γίνεται με το τί κάνεις στο χώρο αλλά με τη δημιουργία του κελύφους και της ελεύθερης κυκλοφορίας σε επίπεδα μέσα σε αυτό…

    Ο Σταμάτης Λαζάρου θίγει ένα βασικό θέμα ειδικά για κάποιες ορεινές και ψυχροτερες περιοχές της χώρας…

    Η ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΟΚ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΛΕΓΧΩΝ…
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ (ΕΥΤΥΧΩΣ).
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΤΕ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!) ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ!!!

  • 3 Μαρτίου 2012, 02:00 | Γ. Δ. – απαισιόδοξος

    Συνεπώς, υπολογίζονται τα πάντα σ’ ένα κτίριο στον Σ.Δ. , εκτός από 30 (τριάντα) περιπτώσεις!!! Και αυτό το λέτε απλοποίηση?
    Αναπαράγετε την σύγχυση που έχει ο κόσμος, οι διάφορες υπηρεσίες , οι συμβολαιογράφοι, οι δήμοι κτλ. με το τί μετράει ως επιφάνεια μιας ιδιοκτησίας, αφού συνεχίζετε να διατηρείτε την αναχρονιστική έννοια Σ.Δ. Δηλ. δόμηση είναι όλο το κτίριο, εκτός από την σοφίτα, ας πούμε, ή το πατάρι ύψους 2,80 μ.?
    ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ : Θα έρχεται ο ιδιοκτήτης ή ο εργολάβος, και θα μας ζητάει να του κάνουμε ένα κτίσμα με μοναδικό γνώμονα την μέγιστη εκμετάλλευση χώρων εκτός Σ.Δ. , για να έχει μεγαλύτερη αξία το κτίριο του ΠΟΣΟΤΙΚΑ.
    Μα, ο αρχιτέκτονας σχεδιάζοντας ΕΛΕΥΘΕΡΑ, τηρώντας αυστηρά μόνο συγκεκριμένους πολεοδομικούς κανόνες (ΚΑΛΥΨΗ, ΥΨΟΣ, ΟΓΚΟΣ, ΙΔΕΑΤΟ ΣΤΕΡΕΟ), μπορεί να κάνει θαύματα, να συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου, να κάνει πιο ανθρώπινες τις πόλεις μας, και ως εκ τούτου να δώσει και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ στο κτίριο του ιδιοκτήτη ή εργολάβου, που είναι και το ζητούμενο για αυτούς, ως ιδιώτες, και που είναι και θεμιτό, ας μην είμαστε υποκριτές, αφού και εμείς, όταν είμαστε στην θέση τους, επιδιώκουμε το ίδιο πράγμα. Μόνο, που αυτό θα γίνει με στοιχεία ΠΟΙΟΤΙΚΑ. όχι ποσοτικά…

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Δ. – ΤΩΡΑ – ΤΟΛΜΗΣΤΕ!
    Σε λίγα μόνο χρόνια θα δείτε άλλες πόλεις, σε συνδυασμό βέβαια, και με άλλες σημαντικές ρυθμίσεις, όπως :
    1) Πραγματικά κίνητρα, για να ξεκινήσει η λεγόμενη «απόσυρση» παλαιών κτιρίων.
    2) Αντικίνητρα και δυσμενέστερους όρους δόμησης για οικόπεδα μικρά, που δύναται να συνενωθούν με όμορες ιδιοκτησίες, και για τα οικόπεδα που έχουν κατά παρέκκλιση αρτιότητα ή οικοδομισημότητα.
    3) Πραγματικά κίνητρα συνένωσης μικρών οικοπέδων (π.χ. <150 τ.μ.)
    4) Εντατικότερη και πιο αποτελεσματική προσπάθεια στην κατεύθυνση παροχής κινήτρων οικοδομισημότητας σε μεγάλα οικόπεδα, που παραχωρούν τμήμα γης, με αντάλλαγμα το ύψος του κτιρίου, με σκοπό περισσότερους ενιαίους, κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Χωρίς να παραβιάζεται, όμως το ΙΔΕΑΤΟ ΣΤΕΡΕΟ στα εν λόγω κτίρια.
    5) ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ : Ξαναζωντανέψτε όλα αυτά τα υπέροχα διατηρητέα κτίρια που έχουμε. Με ρεαλισμό, όμως. Όχι μόνο με αυστηρότητα, που συμφωνώ, πρέπει να κρατήσουμε κάποιες "κόκκινες γραμμές". Αλλά, δεν βλέπετε πως μόνο με τις λογικές των "αγκυλώσεων" , και των διαφόρων προκαταλήψεών μας, δεν πετυχαίνουμε τίποτα άλλο, παρά να στέκονται και να ρημάζουν? Υιοθέτηση ρεαλιστικών projects για την εκμετάλλευση τους, σε ό,τι είδους χρήση κρίνεται οικονομοτεχνικά βιώσιμη για την επανάχρησή τους (όχι πια άλλα, γενικά και αόριστα, πολιτιστικά κέντρα).

    Αρκετά σας κούρασα. Εσείς συνεχίστε να ενθαρρύνετε την κουτοπόνηρη και κοντόφθαλμη λογική του "Πόσο κτίζει αυτό το οικόπεδο"…
    Καληνύχτα.

  • 2 Μαρτίου 2012, 22:09 | Χάλαρης Γεώργιος

    Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μιχαήλ Α. Πρέπει απαραιτήτως στα ξενοδοχεία τα οποία έχουν πολλούς βοηθητικούς χώρους σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές του ΕΟΤ τα υπόγεια να μην προσμετρούν στη δόμηση.

  • 2 Μαρτίου 2012, 21:30 | Παναγιώτης Μπαρούς

    Είναι προφανές ότι η έννοια του «ημιυπαίθριου» χώρου που γνωρίζαμε έχει αντικατασταθεί από τον «στεγασμένο υπαίθριο χώρο». Σοφόν.
    Πως θα μπερδεύουμε τον κόσμο αν δεν αντικαταστήσουμε λίγο τις έννοιες.
    Παρ’ όλα αυτά, έτσι όπως είναι ΣΑΦΩΣ διατυπωμένο, αν το ποσοστό επιφανέιας εξωστών και «στεγασμένων υπάιθριων» είναι 39% έχει καλώς και δεν μετράει στη δόμηση. Αν το ποσοστό είναι 40% και μεγαλύτερο τότε ΠΡΟΣΟΧΗ μετράνε όλα και ΔΕΝ εξαιρείται ή επιφάνεια μέχρι το 40%. ΕΛΕΟΣ!!!! Αν δεν εννοείτε αυτό κάντε μια καλύτερη διατύπωση στα Ελληνικά.
    Με ποιά λογική δεν εξαιρούνται από το ΣΔ οι κλίμακες κινδύνου πυροπροστασίας στα νέα κτήρια. Μήπως πρέπει να επανεξεταστεί;
    Η παρ ιη) τι εννοεί; Γιατί όλες αυτές οι διατάξεις. ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.

    Να καταργηθεί ο Συντελεστης Δόμησης από την όλη ανάγνωση είναι σαφές ότι δεν έχει νόημα. Χτυπήστε επί τέλους τη Γραφειοκρατία.

  • 2 Μαρτίου 2012, 20:04 | D. Dervisis

    Καλό θα ήταν να μην προσμτρούσαν στον ΣΔ χώροι που αποδεδειγμένα (και κατόπιν σχετικής μελέτης)συνεισφέρουν στο ενεργειακό ισοζύγιο του κτηρίου, όπως θερμοκήπια ή ηλιακοί χώροι.
    Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιορίση την κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί η λειτουργία ενός κτηρίου.
    Η συνεισφορά των ηλιακών χώρων στο ενεργειακό ισοζύγιο του κτηρίου είναι γνωστή και απο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και βρίσκει εφαρμογή σε βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία.
    Ενδεικτικά δείτε τους παρακάτω συνδέσμους που αφορούν στην βελτίωση του κελύφους παλαιού κτηρίου κατοικιών συην Κοπενχάγη:
    http://www.danskbyokologi.dk/files/projects/172/Baggesensgade5.snit.jpg
    http://www.danskbyokologi.dk/files/projects/172/billede1.jpg
    http://www.danskbyokologi.dk/files/projects/172/glastilbygning.jpg
    http://www.danskbyokologi.dk/files/projects/172/billede2.jpg
    http://www.danskbyokologi.dk/files/projects/172/billede3.jpg
    Ολες οι γυάλινες επιφάνειες που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι προσθήκη. Δημιουργούνται ηλιακού χώροι οι οποίοι είχανσαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 34%.

  • 2 Μαρτίου 2012, 19:45 | strimpakos giannis

    ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ Η ΟΡΟΦΩΝ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ ,ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

  • 2 Μαρτίου 2012, 17:50 | Δημήτρης Παρασκευάς

    Να καταργηθεί η έννοια του σ.δ.. Εφόσον ένας χώρος επιτρέπεται να κατασκευαστεί ας μην κρίνεται η νομιμότητά του από τη χρήση του. Ας οριστεί ο επιτρεπόμενος όγκος του κτιρίου και όχι τι μετρά ή τι δε μετρά στο σ.δ. Ο σ.δ. είναι ο κύριος παράγοντας δημιουργίας συνθηκών παρανομίας και αυθαιρεσιών. Ελπίζαμε ότι μετά από τις ρυθμίσεις ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων θα είχατε τη γνώση, το θάρρος και τη βούληση για ριζικές αλλαγές στον τρόπο δόμησης. Δυστυχώς όμως οι συντάξαντες αφήνουν πάλι παραθυράκια……..

  • 2 Μαρτίου 2012, 15:48 | pollak

    Συμφωνώ απόλυτα με Χάρη και Γιώργο Νικήτα. Ο καθορισμός κάλυψης, μέγιστου ύψους και εν τέλει του ιδεατού στερεού δίνει τέλος στην αυθαιρεσία και ταυτόχρονα ελευθερία στον αρχιτέκτονα να δημιουργήσει.

  • 2 Μαρτίου 2012, 15:09 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    κατα τη γνωμη μου ο συντελεστης δομησης θα επρεπε κατα τη γνωμη μου να ανεβει ισως βεβαια και υπο καποιες συνθηκες αφου μειονοντας την καλυψη και αφηνοντας περισσοτερο χωρο να πηγαινει πιο ψιλα, ετσι θα μπορεσει να υπαρξη και αναπτηξη με φτηνοτερα διαμερισματα αλλα και να αρχισει η οικονομικη δραστηριοτητα. το οποιο αν γινει αυξηση και στα υφισταμενα κτιρια καποιος που εχει τη δυνατοτητα να μπορεσει να κανει μια επεκταση. οι τραπεζες θα εδιναν δανειο σε καποιον που ειδη εχει καποιο μεγαλο ακινητο και θελει να κανει νομιμος μια επιπλεων επεκταση. κατι ακομα το οποιο δεν γνωριζω βεβαια καλα το νομο στο συγκεκριμενο θεμα ειναι γιατι να μην μπορεις να μεταφερεις το συντελεστη δομησης απο ενα αλλο οικοπεδο της περιοχης ακομα και αν εισαι υποχρεωμενος να το διατηρεις πρασινο. αποτε με αυτη τη λογικη η περιοχη θα εχει ενα οικοπεδο μονιμος αδειο και καταπρασινο, γιατι σε διαφορετικη περιπτωση εκει θα χτιζοταν μια πολυκατοικια. οποτε μενουν καποια μικρα οικοπεδα αδεια τα οποια θα μπορουσαν με νομο να παραχωρουνται στο δημο να κανει μια παιδικη χαρα. αυτο βεβαια δεν γινεται να μεταφερεις ολο το συντελεστη θα μπορουσε να εχει παραδειγμα οριο τον ενα οροφο και ο υπολοιπος να πηγαινει σε απο κτιριο η να τον αγοραζεις μαζι με ολον. αυτη η μεταφορα θα μπορουσε να δωσει στο κρατος αρκετα εσοδα αφου δεν θα ειναι και τζαμπα. δεν θα μας πειραζε ενα κτιριο να ειναι εναν οποφο πιο ψιλο και να εχει στη γειτονια η στην περιοχη ενα αδειο καταπρασινο οικοπεδο. Σας ευχαριστω πολυ.

  • 2 Μαρτίου 2012, 13:46 | Κ.Δ

    Πάλι τα ίδια. Σιγά την ανανέωση, η μόνη διάφορα είναι οι προσαυξήσεις του σ.δ εκεί που υπάρχει συμφέρον για περισσότερο ύψος. Στην Ελλάδα την βρίσκουμε με τους υπολογισμούς και την ασάφεια. […] Όλα σχεδιάζονται βάση των συμφερόντων στις πολύ μεγάλες πόλεις. Και φυσικά αυτοί που τα σχεδιάζουν […] δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ούτε τους ενδιαφέρει. Συνάδελφοι μην μπαίνετε στην διαδικασία του σχολιασμού […]

  • 2 Μαρτίου 2012, 13:37 | azoulias

    Να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις και εμμονές με τους ΣΔ που θεωρώ ότι είναι από τις βασικές αιτίες καταστροφής του αστικού ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ χώρου των πόλεών μας.ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ότι χαμηλοί συντελεστές δόμησης είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ και υψηλοί Συντελεστές δόμησης είναι ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ. Κύρια μας ενδιαφέρει ο όγκος μιάς οικοδομής, η εγγραφή της στα ογκοπλαστικά διαγράμματα που έχει καθορίσει η πολιτεία (με βάση τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό) και τα ιδεατά στερεά που προκύπτουν από αυτούς. Μικρότερες καλύψεις, αύξηση άμεση ή έμμεση του δημόσιου και γενικά του αντιληπτού ελεύθερου χώρου΄θα πρέπει να είναι οι επιδιώξεις της πολιτείας που θα εκφράζονται και στον οικοδομικό κανονισμό. Ο Συντελεστής Δόμησης να ονομασθεί σε Συνολική Ωφέλιμη Επιφάνεια (ΣΩΦΕ) και να μετρά χωριστά τις κατοικήσιμες επιφάνειες από τις κοινόχρηστες. Ο ΣΩΦΕ να είναι πλέον δευτερεύον μέγεθος στην ανάλυση ενός κτιρίου ενώ να ΤΟΝΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ ο πρωταρχικός ρόλος του Επιτρεπόμενου Ογκου κάθε κτιρίου.Η αναγνώριση του επιτρεπόμενου όγκου (μέσα στον οποίο μετράνε τα ΠΑΝΤΑ) ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα και ως προς την αυθαίρετη δόμηση και περιορίζει τις πιθανές αλχημίες των γνωστών κερδοσκοπικών κύκλων της οικοδομής. Υψηλότεροι Συντελεστές δόμησης ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ στις πόλεις εξασφαλίζουν περισσότερο ελεύθερο περιαστικό χώρο αφού δίνουν διέξοδο και εκτονώνους την πίεση των δεδομένων ανθρώπινων αναγκών.
    Με αυτές τις αντιλήψεις θεωρώ σαν ένα θετικό πρώτο βήμα, την ενσωμάτωση διατάξεων, που ισχύουν ήδη εδώ και δεκαετίας σε άλλες χώρες, σχετικά με το τί μετρά και το τί δεν μετρά (κλιμακοστάσια, ανελκυστήρες κλπ) στον όποιο ΣΔ καθορισθεί.

  • 2 Μαρτίου 2012, 12:32 | Ανεστης Μονάρπαλος

    Να καταργηθεί η έννοια του συντελεστή ΟΓΚΟΥ και ΔΟΜΗΣΗΣ και να ισχύει μόνο η έννοια του ύψους και της κάλυψης καθιστώντας τα πρώτα άχρηστα και απλουστεύοντας τον νέο ΓΟΚ δύνοντας περισσότερη ελευθερία στην σύνθεση και την κατασκευή από μεριάς Μηχανικού στα συγκεκριμμένα δύο επιτρεπόμενα μεγέθη, εισάγοντας συγχρόνως και κάποια συγκεκριμένη τυποποίηση κατασκευής ωστε να υπάρχει ένα πιο εναρμονισμένο περιβάλλον με χαρακτήρα καθαρά ελληνικό.

  • 2 Μαρτίου 2012, 12:00 | Γιάννης

    Αντί να περιορίσουμε τις αμφιλεγόμενες περιπτώσεις και τις συζητήσεις του τι μετράει και τι δεν μετράει στο συντελεστή δόμησης, τις αυξάνουμε…

  • 2 Μαρτίου 2012, 12:11 | ελένη

    Το κυρίαρχο πρόβλημα δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι συντελεστές
    δόμησης, όγκου, κάλυψης, οι πολλαπλασιασμοί και οι διαιρέσεις??
    Γιατί δεν αναφέρονται πουθενά στον καινούργιο οικοδομικό
    κανονισμό κανόνες για την αισθητική των κτιρίων, των υλικών, της
    ομοιομορφίας που πιθανόν είναι σημαντική για κάποιες περιοχές, του
    σεβασμού στο περιβάλλοντα χώρο? Κανείς δεν έχει καταλάβει ότι αυτά
    που χτίζονται είναι πολλές φορές άσχημα, είτε ακολουθούν κανόνες
    είτε όχι??

  • 2 Μαρτίου 2012, 12:53 | Μ.Π. Μηχανικός

    Θετικές οι σκέψεις για τα κλιμακοστάσια.
    Αρνητική η πολυπλοκότητα (και πάλι…)- έχουμε πήξει στους ορισμούς!.
    Θα συμφωνήσω με την πλήρη κατάργησή του ΣΔ και μια κωδικοποίηση σαφή και απλή που θα περιορίζει τον όγκο και το ύψος των κτιρίων.

  • 2 Μαρτίου 2012, 11:38 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

    Γιατί δεν λαμβάνεται μέριμνα και για τα διατηρητέα ακίνητα και πως θα μπορεί να αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης ενος τέτοιου ακινήτου για τον ‘αέρα’ που δε μπορεί να κτίσει??

  • 2 Μαρτίου 2012, 11:38 | Γιώργος Γ.

    Πολύ λίγος ο χρόνος της διαβούλευσης για τόσο σημαντικά θέματα!!!

  • 2 Μαρτίου 2012, 04:45 | marsellos nikolaos

    για την ποιοτητα των υλικων και τησ κατασκευης την υποχρεωτικη χρηση υλικων με σημανση CE και τηρηση των αντιστοιχων ΠΕΤΕΠ/Ι.Ο.Κ. η των ΕΤΕΠ του ΕΛΟΤ και τους ελεγχους ποιοτητας σκυποδεματος ,χαλυβων και αλλων δομικων υλικων και των πιστοποιιτικων υλικων που θα συνοδευουν τον ΦΑΚΕΛλΟ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ,δεν θα γραψει κανεις τιποτα? Ολα για το ποσα τετραγωνικα χτιζονται? Μεποια ποιοτητα ? Τηρηση Κανονισμων ΚΤΣ-97, ΚΤΧ-2008, Ευρωκωδικων, ασφαλιση κατασκευης,πιστοποιημενα συνεργεια. Μητπωα Κατασκευαστων Ιδιωτικων εργων που θα γραφονται? Εποπτεια Αγοπασ Δομικων Υλικων?

  • 1 Μαρτίου 2012, 23:04 | θωμας χαραλαμπακος

    Ρυθμισθε ρητα τι προσμετραει στο Σ Δ , χωρις ασαφεις και
    επιφυλάξεις , όπως η παρ 5α σε συνδ με την παρ 6β , Ως προς την προσμέτρηση των ημιυπαιθριων . Δεν μπορεί να γίνει πιο σαφής η διάταξη …Οπως επίσης και για τα υπόγεια
    τις σκάλες και τα φρεάτια των ανελκυστήρων .

  • 1 Μαρτίου 2012, 21:46 | Τ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 11 &6 ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΞΕΧΕΙ 1.50Μ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟΣ Χ.ΣΤ/ΣΗΣ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

  • 1 Μαρτίου 2012, 21:27 | Ανδρεαδάκης Νικόλαος

    Διαβάζοντας αρκετά σχόλια έβγαλα δυστυχώς το συμπέρασμα ότι λίγοι έχουν καταλάβει ότι καταργώντας τον συντελεστή δόμησης καταργούμε την έννοια της παρανομίας. Αν και σχετικά νεαρός σε ηλικία νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς, σε όλη την επαγγελματική μας πορεία, θα πρέπει να εργαζόμαστε βασιζόμενοι σε αυτή τη νομοθεσία και δεν θα δούμε να εφαρμόζεται ποτέ η ουσία. Για ακόμα μία φορά αντί να βλέπουμε το δάσος κοιτάζουμε το δάχτυλο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κτίρια, με ‘’ζωντανούς οργανισμούς’’ μέσα στους οποίους περνάμε τις σημαντικότερες και τις περισσότερες στιγμές εμείς και τα παιδιά μας, και όχι με τετραγωνικά μέτρα και απλά ‘’νούμερα’’ που πρέπει να τα συγκρίνουμε με κάποια άλλα ‘’επιτρεπόμενα’’. Οι απλούστερες λύσεις ήταν από την απαρχή της ιστορίας οι πιο πετυχημένες. Καταργήστε λοιπόν τον σ.δ. και αφήστε μας απλά ένα ιδεατό στερεό μέσα στο οποίο θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τους χώρους στους οποίους θα ζήτε και θα εργάζεστε και θα δείτε πόσο εύκολο, απλό και ευχάριστο είναι το να ζείς με ποιότητα.

  • 1 Μαρτίου 2012, 19:26 | Κορίνα Κυριακού Αρχιτέκτων Μηχανικός

    Θα ξεκινήσω με μια γενική τοποθέτηση για την επιτακτική ανάγκη για Απλοποίηση – Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να «ερμηνεύει» τους νόμους κατά το δοκούν. Έτσι δημιουργούνται οι εξαρτήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων σε όλη τη διαδικασία. Πολλούς τους συμφέρει η διαιώνιση αυτής της κατάστασης και οι ασάφειες και η πολυνομία τους βοηθάει ιδιαίτερα.
    Ειδικότερα προτείνω την κατάργηση του Συντελεστή Δόμησης. Να προσδιορίζονται η κάλυψη επί του οικοπέδου, το μέγιστο ύψος και ο όγκος. Φυσικά να παραμείνουν τα ελάχιστα ύψη και ο έλεγχος αερισμού- φωτισμού για χώρους κύριας χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο δε θα μας νοιάζει τι συμβαίνει σε υπόγεια, σοφίτες, πατάρια, ημιυπαίθριους, υπαίθριους κοκ. Αν θέλω εγώ να ζω και στο υπόγειο -εφ΄όσων πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις- γιατί θα έπρεπε να αφορά κάποιον; Σωστή είναι η διατύπωση να αποτελεί λειτουργική ενότητα με τον υπερκείμενο όροφο και να μην αποτελεί προϊόν αυτόνομης εμπορικής εκμετάλλευσης.Αυτό να ισχύει (η κύρια χρήση του υπογείου) μόνο για τις μονοκατοικίες, γενικά για τις κάθετες ιδιοκτησίες και σε οριζόντιες μέχρι 3 υπερκείμενους ορόφους (ισόγειο + 2)με χρήση αποκλειστικά από ιδιοκτησίες του ισογείου. Να απαγορεύεται εντελώς όμως η χρήση του υπογείου ως κύριου χώρου σε κτίρια άνω των τριών ορόφων.

  • 1 Μαρτίου 2012, 17:13 | Γιωργος Νικητας

    Να μην υπαρχει συντελεστης δομησης,αλλα μονο συντελεστης ογκου,για να εχουμε στις πολεις χωρους για δραστηριοτητες και πρασινο θα πρεπει να ψηλωσουν τα κτιρια(βλεπε νεες πολεις στις αναπτυσομενες χωρες) και οχι να φρεναρουν σε αρχαιολογιες και τοπικους περιορισμους το υψος, να αυξηθει το ποσοστο του ακαλυπτου που πρεπει υποχρεωτικα να δεντροφυτευτει(πρασινου) και δεν ειναι αναγκη να μειωθει το ποσοστο καλυψης θα υπαρξουν προβληματα με τα μικρα οικοπεδα και οχι μονο.

  • 1 Μαρτίου 2012, 15:10 | Δημήτρης Μ.

    Στην παράγραφο 3 γράφετε:
    «3. Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1024/1971 (Α’ 232), προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.»
    Στην περίπτωση σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας μεταξύ δύο ιδιοκτητών οικοπέδου εξ αδιαιρέτου εκ των οποίων ο ένας έβγαλε οικοδομική άδεια π.χ. πριν 10 χρόνια και ο δεύτερος πρόκειται να εκδώσει οικ. άδεια π.χ. το 2013 ποιός συντελεστής δόμησης θα ισχύσει για τον δεύτερο αγοραστή;Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το ποσοστό κάλυψης. Θα πρέπει το θέμα να αποσαφηνισθεί με το Νόμο.

  • Υπάρχει μια σειρά από θετικές και ρητές διατυπώσεις που αποσαφηνίζουν ζητήματα που μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν τριβές. Σύμφωνα με την πρότασή μου για συμπληρώσεις ορισμών του άρθρ.2, θεωρώ πως είναι χρήσιμη η αναφορά στους «κενούς χώρους» και στους (μεμονωμένους) τοίχους και στο άρθρο αυτό. Και τα δύο αποτελούν στοιχεία της κατασκευής που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να προσμετρούν στο συντελεστή δόμησης.
    Μήπως πρέπει να υπάρξει και πρόβλεψη για στοιχεία που παρουσιάζουν εκτεταμένη χρήση στον υπαίθριο βίο των Ελλήνων, όπως οι φούρνοι και οι παραστιές; Nα τεθεί ένα όριο επιφάνειας που δεν προσμετρά στη δόμηση και ζητήματα που έχουν σχέση με τη χωροθέτησή τους στο οικόπεδο.

  • 1 Μαρτίου 2012, 14:48 | Κ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    β. Οι ημιυπαίθριοι χώροι των κτιρίων με ύψος δύο ή περισσοτέρων ορόφων.

    ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΟΡΟΦΟΥ , ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΥΠΟΓΕΙΟ. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΡΟΦΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ?

    ι. Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, μετρούμενο μεταξύ του δαπέδου και της οροφής.

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΠΑΛΙ 1,50μ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ, ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ( ΣΟΥΦΛΙΑ) . ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΙΑ.

  • 1 Μαρτίου 2012, 14:16 | Μαρκόπουλος Ζήσης

    Υπάρχει σήμερα εμπορικός δρόμος στην πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η οδός Λαγκαδά, όπου έχει προβλεφθεί η επέκταση του Μετρό δυτικά. Υπάρχουν λοιπόν στον ίδιο δρόμο οικοδομικά τετράγωνα με 2, 4 συτελεστή δόμησης και διπλανά οικοδομικά τετράγωνα με συντελεστή δόμησης 0,8. Πριν εφαρμοστεί ο νεός ΓΟΚ δεν πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός σε παλιές αμαρτίες δημοτικών αρχών και στρεβλώσεις απο παρόμοιες περιτώσεις?

    Επίσης τι γίνεται με τα οικόπεδα <150 τμ που δεν έχουν με κάποιο να συνενωθούν εκέί τι κινητρα υπάρχουν?

  • Εισηγητές: X-G lab+development
    Συνεργαζόμενα μέλη IPHA (International Passive House Association)
    Πιστοποιημένα μέλη ITC (Infrafed Training Center)

    ΑΡΘΡΟ 11
    Παρ 5α: προσμετρούνται στο σ.δ. οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτηρίου κτλ. Ωστόσο στο ΑΡΘΡΟ 2,παρ 84&85, γίνεται ορισμός για καθαρές και μικτές επιφάνειες. Απαιτείται διευκρίνιση για τις επιφάνειες στις οποίες γίνεται αναφορά στο παρών άρθρο, αν δηλαδή πρόκειται για καθαρές ή μικτές.

    Παρ 6δ: Οι μη προσμετρούμενες επιφάνειες κοινοχρήστων χώρων στις πολυκατοικίες δεν θα πρέπει να περιοριστούν στα 25μ2 ανά επίπεδο. Αυτό θα οδηγήσει σε κατακερματισμό των μεγάλων κτηρίων, καθότι κτήρια με πολλά διαμερίσματα ανά στάθμη, απαιτούν μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο. Πιστεύουμε πως μη προσμετρούμενο κοινόχρηστο με εμβαδό ίσο η μικρότερο του 10% της επιφάνειας του εκάστοτε ορόφου, αποτελεί ορθότερο και ισχυρότερο κίνητρο. Επίσης θα πρέπει να μην προσμετρούνται και οι εσωτερικές κλίμακες των μεζονετών, ώστε να υλοποιούνται ποιοτικότερα διαμερίσματα στα κτηριακά συγκροτήματα.

    Παρ 6θ: η φράση «τόσοι όσοι απαιτούνται για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης» , να γίνει «τόσοι ή περισσότεροι απαιτούνται για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης». Οι πλεονάζουσες θέσεις στάθμευσης είναι επιθυμητές.

    Παρ 6ι: Απαιτείται διευκρίνιση για το αν η υπέρβαση της πλάκας υπογείου αφορά το ύψος μετρούμενο από το εσωτερικό του κτηρίου (έως κάτω μέρος πλάκας υπογείου) ή αν αφορά και το πάχος της υπερκείμενης πλάκας δαπέδου ισογείου (έως το άνω μέρος πλάκας υπογείου).

    Παρ 6ιε: Δεν πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο οι σοφίτες να μην προσμετρούν καθόλου στο σ.δ. Πιο λογικό είναι να μετρούν κατά ένα ποσοστό.

    Παρ. 6κα: Το πάχος 15εκ. για προσθήκη θερμομονωτικού κελύφους δεν είναι επαρκές για κτήρια ακραίας ενεργειακής εξοικονόμησης. Ταυτόχρονα αδικεί τις περιοχές με ψυχρότερο κλίμα (βόρεια Ελλάδα και ορεινές περιοχές), αφού με τον τρόπο αυτό δικαιούνται μικρότερη ενεργειακή αναβάθμιση. Επίσης αποτρέπει τη χρήση οικολογικών μονωτικών (άχυρο, μαλλί) τα οποία διαθέτουν μικρότερες μονωτικές ιδιότητες και άρα απαιτείται μεγαλύτερο πάχος. Προτείνουμε την αύξηση του πάχους σε 30εκ. τουλάχιστον.
    Επίσης δεν γίνεται μνεία για την τοποθέτηση θερμομόνωσης στην οροφή του κτηρίου, όταν έχει εξαντληθεί το μέγιστο ύψος ή ο όγκος. Θεωρούμε αντίστοιχα ικανοποιητικό το πάχος 50εκ. μονωτικών υλικών, μεγαλύτερου των κάθετων ορίων του κτηρίου, αφού ο συντελεστής διαφυγής της θερμότητας προς την οροφή είναι μεγαλύτερος και κατά συνέπεια απαιτείται περισσότερη θερμομόνωση.

    Εν γένει για το παρόν άρθρο προτείνουμε, να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση με τον τρόπο υπολογισμού μ2, σύμφωνα με τη νομοθεσία της κεντρικής Ευρώπης (WolfV), όπου δεν προσμετρούν σκάλες, υποστυλώματα, αίθρια, περιμετρικές τοιχοποιίες και κοινόχρηστοι χώροι. Χώροι με ελεύθερο ύψος έως 1μ. δεν προσμετρούνται, ενώ χώροι με ελεύθερο ύψος μεταξύ 1 & 2 μέτρα μετρούν κατά το ήμισυ. Εννοείται πως θα απαιτηθεί και ανάλογη προσαρμογή των σ.δ.
    Η μέθοδος αυτή που είναι πολύ απλουστευμένη και δοκιμασμένη:
    – συμβαδίζει με τους διεθνείς κανονισμούς για την εξοικονόμηση ενέργειας, βάση των οποίων υπολογίζεται η κατανάλωση ανά μ2 χρήσεως
    – διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις, αφού συναντούν γνώριμο περιβάλλον
    – διευκολύνει τη χρήση εξελιγμένου λογισμικού, το οποίο βασίζεται στους κανονισμούς αυτούς.

  • 1 Μαρτίου 2012, 12:27 | Κ. Φακής

    Να καταργηθεί ο συντελεστής δόμησης. Η’ να αυξηθεί κατά 40% και να προσμετρώνται ΟΛΑ. Έτσι δεν θα υπάρχουν διχογνωμίες για το τι ειναι τι.
    Χτυπείστε επιτέλους τη γραφειοκρατία.
    Τόσα χρόνια καταστρατηγείται ο ΓΟΚ. Μη μένετε σε διατάξεις προστιμογόνες, μην επιτρέπετε τη συνέχεια της διαφθορας των υπαλλήλων.
    Π.χ. πως θα ελέγχει κανείς αν ενα πατάρι τελικά θα είναι ή όχι κύριας χρήσης και ποιον αφορά σε τελική ανάλυση αν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης;

  • 1 Μαρτίου 2012, 12:41 | Λεωνίδας

    Προτείνω μια γενναία αύξηση των συντελεστών και τόυ ύψους των κτηρίων. Είμαι κάτοικος μιας επαρχιακής πόλης (Καρδίτσα) και πιστεύω ότι οι χαμηλοί συντελεστές έχουν συντελέσει στην υπανάπτυξη και στην πληθυσμιακή αιμορραγία, όπως και στην απαξίωση των περιουσιών. Ειδικά για τις επαρχιακές πρωτεύουσες νόμων πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα, όσον αφορά τους συντελεστές δόμησης, αν θέλουμε να κάνουμε βιώσιμη ανάπτυξη εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κρατήσουμε τον κόσμο στον τόπο του.

  • 1 Μαρτίου 2012, 11:49 | Σταμάτης Λαζάρου

    Αρθρο 11 ,παρ ικ’
    Να προστεθει οτι δεν μετραει στην δομηση και οποιασδηποτε μορφης αιθριο ,conservatory(κατασκευασμενο απο αλουμινιο ,ξυλο,η πλαστικο σκελετο)που βρισκεται σε επαφη με το κτιριο με τις εξης προυποθεσεις;
    1.Να ειναι εξολοκληρου κατασκευασμενα απο γυαλι διαφανο απ’ολες τις πλευρες τους,η οροφη τους να ειναι ειτε απο γυαλι η απο πολυκαρβονικο υλικο.
    2. Να καλυπτουν το 10% των τετραγωνικων του οροφου για την περιπτωση πολυοροφων κτιριων ,και το 15-20 % για την περιπτωση μονοκατοικιων, στο συνολο και μονο στον ισογειο χωρο με προσβαση σε ακαλυπτη πλευρα του οικοπεδου εκτος της μπροστινης.
    3.Να προοριζεται για χρηση προστασιας φυτων κατα τους χειμερινους μηνες.
    Στην Μ. Βρετανια οι αντιστοιχοι χωροι βοηθουν ειδηκα κατα τους χειμερινους μηνες βιοκληματικα, φυτα και κατοικους χωρις την καταναλωση ενεργειας. Επισεις προστατευεται καποια πλευρα του κτηριου απο καιρικες συνθηκες.Κατα την διαρκεια θερινων μηνων η χρηση ειδηκων μεσων σκιασης blinders,και η δυνατοτητα ανοιγματος ολων των υαλινων επιφανειων,διμιουργουν χωρο αναπαυλας.
    Και σε τελικη αναλυση ειναι ομορφο αρεση σε ολους,και ειναι ο αγαπημενος χωρος μιας οικογενειας.

  • 1 Μαρτίου 2012, 11:07 | χριστοφοριδης προδρομος

    σε αρκετες περιοχες π.χ Λεχωνια Βολου ο συντ. δομησης ειναι τοσο μεγαλος που ειναι κινητρο εμπορικης εκμεταλευσης και δημιουργει συνθηκες πυκνης πολης.παρ οτι εχω οικοπεδα θα προτιμουσα να περιοριστει ο. συντελεστης ωστε να χτιζει μονο 1 η 2 σπιτια κανες σε γηπεδο 1000 τ.μ δηλ.300 τ.μ δομηση,ενω τωρα μπορει οεριπου 500.για τα εκτος σχεδιου νομιζω πρεπει να παει στο μισο η δομηση αρα θα εξυπηρετει μονο ιδιες αναγκες και οχι εκμεταλευση

  • 1 Μαρτίου 2012, 07:34 | θωμας χαραλαμπακος

    Να αποσασηνισθουν πληρως οι διαταξεις , γιατι οι αρμοδιοι ερμηνευουν κατα το δοκουν επειδη δεν έχουν επαρκεις γνωσεις του διοικητικου δικαιου και νομικες γνωσεις ώστε να ερμηνευουν τις ασαφειες ή τα κενα των διαταξεων .
    Στην παρ 2[β] του παροντος να αποσαφηνισθει από τωρα , ποιος
    συντελεστης Δομησης να μην υπερβαινεται κατα την προσθηκη καθ ύψος , αυτος που θα ισχύσει τωρα με την αύξηση ή αυτος που ίσχυε κατα την έκδοση της άδειας συμφωνα με την
    οποία ανεγέρθηκε η οικοδομη …
    Να αποσαφηνισθει πληρως επίσης , η αυξηση του Σ Δ, όταν ο
    ισχυον μεχρι σημερα ήταν και ειναι κλιμακωτος .π χ
    σε οικοπεδο 500 τμ , τα πρωτα 300 τμ με Σ Δ ο,6 και τα υπόλοιπα ΄με 0,3
    Αν δεν αποσαφηνισθουν τα προαναφερομενα , θα υπερκορεσθουν
    τα αρμοδια δικαστηρια από τις υποθεσεις ,

  • 1 Μαρτίου 2012, 02:06 | Παπαγεωργίου Γιάννης

    1)Τί γίνεται με την επέκταση υπογείου εκτός περιγράμματος για προσθήκη χώρων στάθμευσης; Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να μετράνε στο συντελεστή ακόμα και αν είναι επιπλέον θέσεις από τις ελάχιστες
    2)Σε μονολιθικές τοιχοποιίες τύπου ‘YTONG’, ‘ALFABLOCK’ κλπ. το επιπλέον πάχος τοίχου από το ελάχιστο για την ικανοποίηση του ΚΕΝΑΚ θα μετράει στο Σ.Δ.; Νομίζω ότι κάθε είδους δομική κατασκευή που εξασφαλίζει θερμομονωτική ικανότητα δομικού στοιχείου μεγαλύτερη του ΚΕΝΑΚ θα πρέπει να ΜΗΝ προσμετρά στο Σ.Δ.
    3)Εντός του αντισεισμικού αρμού θα μπορεί να τοποθετηθεί μονωτικό (φυσικά μεγάλης ικανότητας συμπίεσης π.χ. διογκωμένη ή εξηλασμένη πολυστερίνη) χωρίς να μετράει στο Σ.Δ.; Με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις αυτό δεν ήταν σαφές και ο κάθε πολεοδόμος το ερμήνευε διαφορετικά. Νομίζω ότι εντός του αντισεισμικού αρμού θα πρέπει να επιτρέπεται κάθε είδους «μαλακό» υλικό που δεν επηρεάζει τον λόγο ύπαρξης του αρμού χωρίς να προσμετρά στο Σ.Δ.

  • 29 Φεβρουαρίου 2012, 23:26 | Mιχαηλ Α.

    Απο οτι καταλαβαίνω και οι ημιυπαιθριοι θα μετράνε στη Δόμηση. Αποτελούν όμως βασικό στοιχείο σχεδιασμού και δεν υπήρξε κακοτροπη εκμεταλλευση τους απο το Ξενοδοχεια. Στις κατοικίες συνεβή αυτό, όχι στις ειδικες χρήσεις. Νομιζώ ότι θα πρέπει μαζί με τον υπόγειο όροφο να μην μετράνε στη δόμηση. Δεν μπορω να καταλάβω ποιο ήταν το πρόβλημα του υπόγειου όροφου που σας κάνει τόσο εχθρικούς και θέλετε να τον εξαφανίσετε! Πρεπει το »6ι» να γίνει γενικό και όχι μόνο για χρηση κατοικίας.

  • 29 Φεβρουαρίου 2012, 22:11 | Mιχαηλ Α.

    Δεν καταλαβαίνω,στα Ξενοδοχεια θα προσμετραει στο ΣΔ το υπογειο που χρησιμοποιειται για βοηθητικές χρησεις (πχ Λινοθηκες, αποθηκες επίπλων, ΗΜ εγκαταστασεις κλπ). Αν όντως συμβαίνει αυτό , νομίζω ότι είναι μεγάλο σφάλμα. Τα ξενοδοχεία εχουν ιδιαίτερα πολλούς τέτοιους χώρους αλλά και λοιπούς κοινόχρηστους και συνεπώς στο σχεδιασμό θα μειωθεί ιδαιτερα ο χώρος για δωμάτια. Είναι ολέθριο για το σχεδιασμό οποιασδήποτε νέας ξενοδοχειακής μονάδας αλλά και πολλών που βρίσκονται υπό αδειοδότηση (γνωρίζετε την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία) και έχουν μελετηθεί οικονομοτεχνικα με το υφιστάμενο καθεστώς. Η μείωση δωματίων και συνεπώς εσόδων θα ανατρέψει δουλειά και έξοδα ετών και πιθανά θα οδηγήσει σε ματαίωση επενδυτικών σχεδίων και ήδη επενδεδυμενων χρηματων!

  • Η παράγραφος 6α (για μη προσμέτρηση εξωτερικών κλιμακοστασίων στον Σ.Δ.) να ισχύσει μόνο για την περίπτωση του άρ.14, παρ.1ε του παρόντος (ανεπάρκεια επαρκούς πλάτους οικοπέδου).

  • 29 Φεβρουαρίου 2012, 15:54 | Μπακάρας Μάκης

    Δέν είμαι ειδικός.
    Kατά την ταπεινή μου άποψη η παράγραφος (κε), που επιτρέπει την κατασκευή ανοιγμάτων – διόδων (κ μάλιστα χωρίς περιρισμό στο πλήθος κ την επιφάνειά τους) για φυσικό φωτισμό κ αερισμό, θα «ροκανίσει» όλα τα ορατά πετρώματα της Σαντορίνης και θα κυριαρχίσουν στο μάτι τα γνωστά διαφώτιστα σάν καπέλα πάνω από όλα τα υπόσκαφα.
    Το ιδιαίτερο και σπάνιο αυτό περιβάλλον θα υποστεί μεγάλη και ανεπανόρθωτη αλοίωση.
    Η γνώμη μου είναι οτι πρέπει να παραμείνουν τα υπόσκαφα ώς υπόσκαφα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, έξω απο τις απαιτήσεις του ΓΟΚ για φυσικό φωτισμό κ αερισμό. Να καλύπτωνται μόνο οι απολύτως αναγκαίες για διαβίωση συνθήκες αερισμού και φωτισμού με τεχνητό τρόπο πού δεν θα επιρεάζουν αισθητικά το ιδιαίτερο αυτό περιβάλον (π.χ. Μηχανικός αερισμός – εξαερισμός με φίλτρα και ανοίγματα -απολήξεις αγωγών- μόνο στην όψη & τεχνιτός φωτισμός με λαμπτήρες οικονομίας).
    ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΣΚΑΦΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ – ΑΝΕΣΗΣ !

    Ευχαριστώ

  • 29 Φεβρουαρίου 2012, 13:32 | Κωνσταντίνος Μαυρέλης

    «6. Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται:
    α. Οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.»

    ΣΧΟΛΙΟ
    Οι στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι έτσι όπως έχουν ορισθεί(Στεγασμένος υπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος που διαθέτει ανοιχτή πλευρά της οποίας το μήκος είναι μεγαλύτερο του 1/3 του συνολικού μήκους του περιγράμματος του χώρου αυτού.) θα γίνουν νέο παράθυρο αυθαιρεσίας.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Κατα την άποψή μου το 1/3 θα πρέπει να γίνει αρκετά μεγαλύτερο και ο σκελετός του δεν θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί απο ωπλισμένο σκυρόδεμα

  • 29 Φεβρουαρίου 2012, 13:26 | Athanasios Papantonopoulos

    Αν αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης κατά 100% στις περισσότερες περιοχές της χώρας, θα συντελεστεί ανάπτυξη. Χωρίς να χρειαστούν χρήματα από το Δημόσιο.

  • 29 Φεβρουαρίου 2012, 13:00 | Χάρης

    Να καταργηθεί η έννοια του συντελεστή δόμησης και να αντικατασταθεί πλήρως από τον συντελεστή όγκου!
    Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.
    Δώστε στους αρχιτέκτονες την ελευθερία να δημιουργήσουν και μην μας βάζετε να παλεύουμε με το τέρας της γραφειοκρατίας και να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις του τι μετράει και τι δεν μετράει στο συντελεστή δόμησης.
    Ο στόχος που είναι η προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται και χωρίς συντελεστή δόμησης.
    Απλοποιήστε τώρα την νομοθεσία και η κατάργηση του σ.δ. είναι ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση.