Άρθρο 17: Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες

1. Η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από μηχανικούς οι οποίοι αποκτούν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, μετά από εξειδίκευση, εκπαίδευση και εξετάσεις, προκειμένου να ασκήσουν τη δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων, Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Κλιματισμού» (ΦΕΚ Α΄ 177), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 23, του άρθρου 42 του νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 249) και ισχύει και εγγράφονται στα οικεία Μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών.
2. Για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 (ΦΕΚ Α΄ 32), ήτοι:
α)Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3919/2011, προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, η οποία θα πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση αυτού. Η αναγγελία αντικαθιστά την αίτηση για απόκτηση άδειας που ίσχυε μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.3919/ 2011, για την οποία θα αποδίδεται στον αιτούντα Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας
β) Υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, όπως προβλέπονται από το άρθρο 6 του π.δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού» (ΦΕΚ 177/ τ.Α΄/06.10.2010), όπως ισχύει.
γ) Η υποβολή της Αναγγελίας του σημείου α) γίνεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εκπαίδευσης και εξετάσεων του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010, όπως θα αποδεικνύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις που του παρέχονται, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΕΥΕΠΕΝ. Τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά, πριν από την έναρξη της εκπαίδευσής του.
δ) Η ΕΥΕΠΕΝ, μετά τη λήψη όλων των παραπάνω δικαιολογητικών, προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή.
ε) Η προαναφερόμενη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία λήψης της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών.
στ) Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η ΕΥΕΠΕΝ ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση του Πιστοποιητικού άσκησης του εν λόγω επαγγέλματος, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους. Μετά παρέλευση τριμήνου ο ενδιαφερόμενος ασκεί το επάγγελμα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο
ζ) Η διαδικασία χορήγησης «Αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών» καταργείται.
3. Για τη βελτίωση της διαδικασίας τροποποιούνται ή καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις του π.δ. 100/2010:
α) Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 4 «Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή» του π.δ. 100/2010.
β) Το εδάφιο δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«(δ) να διαθέτει δίπλωμα μηχανικού ή πτυχίο μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο (2) έτη.»
γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 καταργείται.
δ) Η περίπτωση β) της παραγράφου 4 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:
«(β) δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής έχει ο ίδιος, ή σύζυγος, ή συγγενής του έως β’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος, ή εταίρος ή υπάλληλος,».
ε) Καταργούνται οι περιπτώσεις ε) και στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 6, που αφορούν σε υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της εμπειρίας του υποψήφιου ενεργειακού επιθεωρητή, τα οποία στο εφεξής δεν θα απαιτούνται.
στ) Τροποποιείται ως εξής η περίπτωση δ) της παραγράφου 4 του άρθρου 6: «δ) Αντίγραφο του Καταστατικού του Νομικού Προσώπου»
ζ) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 προστίθεται περίπτωση ε) ως εξής: «ε) Παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ».
η) Τροποποιείται το άρθρο 10, ως εξής:
«Άρθρο 10 – Αμοιβές Ενεργειακών Επιθεωρητών
1. Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας καθορίζεται ελεύθερα με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές:
α) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες όλων των χρήσεων εκτός της κατοικίας, δύο και μισό (2,5) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στο σύνολο.
β) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες με χρήση κατοικίας, δύο (2) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ στο σύνολο.
2. Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές:
Με εγκατεστημένη ισχύ:
– έως και 200kW, διακόσια πενήντα (250) ευρώ
– από 201 έως και 400 kW, τετρακόσια (400) ευρώ
– από 401 και άνω, οκτακόσια (800) ευρώ
3. Περαιτέρω τροποποιήσεις των διατάξεων του π.δ. 100/2010 εναι δυνατή με π.δ. που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
4. Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
5. Για την εγγραφή στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα. Από τα Νομικά Πρόσωπα καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την εγγραφή τους. Τα ποσά αυτών εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. και αποδίδονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου (ΚΑΕ…….), σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων.
6. Ενημερωμένοι κατάλογοι Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι διαθέσιμοι στο κοινό ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
7. Για τη διασφάλιση και διατήρηση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας και συγκεκριμένα του χαρακτήρα του απορρήτου των κτιρίων των ενόπλων δυνάμεων, οι ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) διενεργούνται αποκλειστικά από Ενεργειακούς Επιθεωρητές του ΥΠΕΘΑ., οι οποίοι εγγράφονται σε ξεχωριστό Μητρώο που τηρείται από την ΕΥΕΠΕΝ.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται τα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών που μπορούν να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΥΠΕΘΑ, η διαδικασία εγγραφής τους σε αντίστοιχα μητρώα, οι ιδιότητες που είναι ασυμβίβαστες με το έργο τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2012, 11:39 | nikos

    ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ Α’ ΚΑΙ Β’ ΤΑΞΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ Τ.Ε. Ή Π.Ε. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο Π.Ε. ΧΗΜΙΚΟΣ, ΜΕΛΛΕΙΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Τ.Ε. ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Ή ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ Α’ ΤΑΞΗΣ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Β’ ΤΑΞΗΣ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Τ.Ε. Ή Π.Ε.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2012, 23:47 | Βαγγελης Μακριδης

    Το τελευταίο διάστημα ακούω και διαβάζω για νέους νόμους και τροποποιήσεις παλαιοτέρων. Για το «μάρμαρο» ουτε κουβέντα!! ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!! Αφηστε μας να δουλέψουμε και μην ψάχνετε δικαιολογίες για την ΤΡΟΙΚΑ. Την μια έχουμε ελάχιστες αμοιβές, την άλλη κατώτατες αμοιβές και τώρα ανώτατες αμοιβές αλλα ουτε κουβέντα για προσαρμογή των κρατήσεων του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ στον Ν.3919/2011. Όσα πάρω εγώ απο την ελέυθερη διαπραγμάτευση με τον πελάτη τόσα να πάρει και το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ. Έχουμε καταλήξει οι μηχανικοί 5ετίας να πασχίζουμε να συγκεντρώσουμε τα 1500 ευρώ το εξάμηνο για το ΤΣΜΕΔΕ και μόλις τα συγκεντρώσουμε να τα δίνουμε και να μένουμε ταπί και ψυχραιμοι έχοντας επίσης το άγχος αν θα πληρώσουμε τους γιατρούς και τα φάρμακα απο την τσέπη μας. Κλείνοντας θα ήθελα να πω οτι πρέπει να αφήσετε τις αμοίβες ως εχουν μέχρι να αποσβέσουμε τα κεφάλαια που δαπανήσαμε για την επιμόρφωση μας ως Ενεργειακοί Επιθεωρητές.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2012, 21:28 | mix Man

    Ντρέπομαι…και θλίβομαι ταυτόχρονα.
    Βλέπω ότι τρώμε τις σάρκες μας, έτσι;Για να συνοψίσω:
    1. Κατάργηση Α και Β τάξης. Μου είναι αδιάφορο. Εφόσον κάποιοι πετύχουν στις εξετάσεις, τότε δεν μπορείς να κάνεις εκ των υστέρων διαχωρισμό. Τώρα γιατί για να γίνει επιθεωρητής πρέπει να περάσεις εξετάσεις, ενώ για να κάνεις ενεργειακή μελέτη δεν απαιτείται κάτι ανάλογο…. αυτό μόνο το Κράτος το ξέρει. ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΕΙΤΖΗΔΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΕΙΤΖΗΔΕΣ (είμαι ΑΕΙ με διδακτορικό για την ακρίβεια). Είναι λυπηρό να μην υπάρχει πεδίο και να σκοτώνονται όλοι για το τίποτε.

    2. Επιθεώρηση κλιματισμού και λεβήτων. Αν και Μηχανολόγος είμαι, και πάλι αφού κάποιοι πετύχουν στις εξετάσεις, ας το κάνουν -αφού αισθάνονται σίγουροι γι’αυτό που κάνουν-. Ας είναι και περιπτεράδες -ειλικρινά δεν με νοιάζει- ΕΦΌΣΟΝ μπορούν να κάνουν τη δουλειά. ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΙ ΘΕΛΕΙ ΣΩΣΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΕΠΕΝ. Και τώρα που κάνουν πιστοποιητικά, πόσα από αυτά είναι για το καλάθι των αχρήστων – συνταγμένα όμως από καθώς πρέπει μηχανικούς. ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. (Θα τολμούσε κάποιος π.χ. τοπογράφος να κάνει επιθεώρηση λέβητα αν ήταν λίγο σοβαρός;ε… δεν νομίζω).

    3. Δ.Υ. ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛ.ΕΠΑΓΓ. Είμαι Μηχανολόγος με διδακτορικό στην Εξοικονόμηση ενέργειας. Και είμαι Δ.Υ. Πρόσφατα, η Υπηρεσία μου ανέθεσε την έκδοση ΠΕΑ, έναντι 12.000 για Δημόσιο Κτίριο, επειδή εγώ δεν επιτρέπεται να το κάνω. Το κτίριο στο οποίο δουλεύω εγώ. Το θεωρείτε ορθό; Και μη μου πείτε ότι κάποιος έβγαλε κάποια χρηματάκια, εγώ παίρνω το μισθουλάκο μου άρα και οι δύο είμαστε καλά. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ;

    ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
    ΑΝΤ’ΑΥΤΟΥ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ. ΟΧΙ ΟΙ ΤΕΙΤΖΗΔΕΣ, ΟΧΙ ΟΙ Δ.Υ., ΟΧΙ ΟΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ. ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ ΒΡΕ;

    Υ.Γ για όσους αβασάνιστα καλούν εύκολα ταμπέλες, να πω: Η καρέκλα μου στο Δημόσιο είναι μαλακή. Προηγήθηκαν 14 έτη δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες Βιομηχανίες και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Δούλευα πολύ και έβγαζα πολλά. Διορίστηκα πριν τρία χρόνια με ΑΣΕΠ. Σε πολύ ενδιαφέρουσα θέση- τα λεφτά λιγότερα αλλά σίγουρα περισσότερος χρόνος για να ασχοληθώ με τα επιστημονικά μου ενδιαφέροντα. Σήμερα ο μισθός μου είναι μειωμένος κατά 62% (800€ καθαρά), είμαι για τους συναδέλφους ο «τεμπέλης Δ.Υ» γιατί κάποιοι αρέσκονται σε αυτό.Είμαστε μόνο στην αρχή της κρίσης και αντί να είμαστε όλοι μαζί, εμείς αλληλοτρωγόμαστε.
    Συγνώμη για την κατάχρηση του χρόνου σας και ευχαριστώ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2012, 16:31 | Σταυρος

    Συναδελφοι
    Το θεμα των αμοιβων ειναι καθαρα θεμα Μνημονιου-2. Αντιγραφω απο το επισημο κειμενο:
    «Η Κυβέρνηση τροποποιεί το Άρθρο 10 του Προεδρικού ∆ιατάγµατος 100/2010 σχετικά µε τη διαδικασία εξουσιοδότησης και ισχυουσών αµοιβών για ενεργειακούς επιθεωρητές, προκειµένου να καταργηθεί η ελάχιστη αµοιβή για τις παρεχόµενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου και να αντικατασταθεί η πάγια αµοιβή ανά τετραγωνικό µέτρο µε τη µέγιστη αµοιβή [ΤΡΙΜ.2-2012]»

    Για αλλη μια φορα η Κυβερνηση μας αντι να κανει πολιτικη, απλα ακολουθει εντολες.

    Δυστυχως πολλοι παραγοντες οπως:
    – ο θεσμος των προσωρινων επιθεωρητων
    – η ελειψη εκπαιδευσης τους στο λογισμικο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ
    – η ελειψη εκπαιδευσης τους στις ΤΟΤΕΕ
    – η πολυ χαμηλου παροχη εκπαιδευσης στα πιστοποιημενα σεμιναρια μονιμων επιθεωρητων
    – οι υπερβολικα συμπιεσμενες αμοιβες (λογω κρισης, ανταγωνισμου κλπ)

    εχουν οδηγησει τους προσωρινους σε πολλα λαθη και εχουν ΗΔΗ απαξιωσει στην αγορα το ενεργειακο πιστοποιητικο.

    Ας εχει τουλαχιστον το ΥΠΕΚΑ την στοιχειωδη αξιοπρεπεια να μη ζητησει στο μελλον ευθυνες για τυχον λαθη…

  • 4 Σεπτεμβρίου 2012, 12:48 | ΝΑΒ.

    ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ….ΤΡΑΒΗΞΑΜΕ ΤΟ ΚΟΥΠΙ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΤΟΤΕΕ, ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΧΑΡΑΤΣΙΑ 150 ΕΥΡΩ ΚΤΛ…….
    ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΠΟ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΔΩΣΟΥΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ…..

    ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΦΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ…..ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΗΜ………..

    ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΧΕΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ… Μηχ.Μ,Ηλεκ.Μ,ΠολΜ,Αρχ.Μ, ΜΕ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΕ ΗΜ….Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2012, 12:16 | Παπαγιαννάκης Μιχαήλ

    Είναι ακατανόητη η άρνηση, όπως διατυπώνεται στο παρον άρθρο, για την δημιουργία ειδικού μητρώου δημοσίων υπαλλήλων ενεργειακών επιθεωρητών με αρμοδιότητα τον έλεγχο και την έκδοση ΠΕΑ αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ των δημόσιων κτιρίων, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΜΟΙΒΗ.
    Με δεδομένη την απαίτηση για πιστοποίηση των δημόσιων κτιρίων σύμφωνα με το άρθρο 13, είναι αδικαιολόγητο να μην γίνεται δεκτή η παραπάνω πρόταση, η οποία στην παρούσα συγκυρία θα εξασφαλίσει πολίτιμους οικονομικούς πόρους αλλά και θα αξιοποιήσει το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό της δημόσιας διοίκησης.
    Αντίθετα η επιλογή του πλήρους αποκλεισμού των δημοσίων υπαλλήλων συνεπάγεται υπέρογκη συνολικά οικονομική επιβάρυνση για την πιστοποίηση όλων των χιλιάδων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από το δημόσιο.
    Στις περιπτώσης ρύρθμισης αυθαιρέτων δόθηκε, ορθά, έστω και με καθυστέρηση ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα ( http://www.emdydas.gr/images/stories/news/2012/14.8.12_anak_authereta.doc ), η δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους μηχανικούς να διεκπεραιώνουν υπόθέσεις αυθαιρέτων του δημοσίου. Ποιός ο λόγος να μην ισχύσει το ίδιο και για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις?

  • 4 Σεπτεμβρίου 2012, 07:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΡΕΛΛΑΣ

    Καπου στο πλαισιο το να νομοθετουμαι αλλαζουμε σωστα κειμενα του προηγουμενου νομου Δηστυχως κακως εγινε δεκτο το αιτημα των φορεων που θελουν την εκμηδενιση των μηχανικων δηλαδη αν ενας ιδιοκτητης ανα 10 χρονια πληρωνε για ενα διαμερισμα 75 τμ 150 ευρω ηταν προβλημα ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ ΠΟΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 23:00 | ΠάνοςΤ

    Είναι πραγματικά παράλογο να ορίζονται ανώτατες αμοιβές. Κανείς δεν μπορεί να κοστολογήσει με ανώτατο όριο μια εργασία παρά μόνο ο ίδιος ο μηχανικός ανάλογα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πράξη και τις ώρες εργασίας που θα αφιερώσει. Επι τέλους πρέπει και το ΤΕΕ να βάλει φωνή και να μην υποχωρούν όλοι σε κάθε απάιτηση συλλόγων ιδιοκτητών κλπ. Ας σκεφτούμε το εξής. Ένα πιστοποιητικό έχει ισχύ 10 χρόνια. Αν υπολογίσει κανείς το συνολικό χρηματικό όφελος που θα έχει ενας ιδιοκτήτης απο την εκμίσθωση του ακινήτου του για 10 χρόνια, τότε το ποσό που θα δαπανήσει για την μία φορά έκδοση του πιστοποιητικού είναι πραγματικά μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε ένας μηχανικός να ασκεί σοβαρό επιστημονικό έργο και να αμοίβεται με τιμές πραγματικά εξευτελίζουν το επάγγελμα.
    Επίσης πρέπει να γίνει σαφές οτι είναι υποχρεώση του κάθε ιδιοκτήτη να παραδίδει στον επιθεωρητή όλα τα απαραίτητα (σχέδια, οικοδομική άδεια, μελέτες) που απαιτούνται για την διεξαγωγή της επιθεώρησης. Σε αντίθεση περίπτωση η ανάθεση στον επιθεωρητή της ανεύρεσης όλων των ανωτέρω απο τα αρχεία των πολεοδομικών γραφείων πρέπει να κοστολογείται επιπλέον της αμοιβής έκδοσης του πιστοποιητικού. Η διαδικασία αυτή, αν δεν θέλει να την κάνει απο μόνος του ο ιδιοκτήτης, είναι λογικό να δικαιολογεί ένα επιπλέον κόστος εργασίας για τον μηχανικό, ενώ τα δικαιολογητικά αυτά είναι απαραίτητα για μια σωστή επιθεώρηση.
    Μια πρόταση επίσης είναι να θεσπιστεί διαφορετική προσαυξημένη τιμή για την έκδοση των ΠΕΑ που αφορούν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον», καθώς συνήθως ο επιθεωρητής απαιτέιται να εκτελέσει επι πλέον εργασίες ( παροχή συμβουλών, έλεγχο των προσφορών, αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των συστημάτων που επιλέγει ο πελάτης ώστε να καλύπτουν τους στόχους του προγράμματος κλπ). Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον υποχρεώνει τον επιθεωρητή να συμπληρώσει τον πίνακα του παραρτήματος 7, κάτι που απαιτεί τις παραπάνω αναφερόμενες εργασίες, χωρίς όμως να τον καθιστά απαραιτήτως και σύμβουλο μηχανικό του έργου ώστε να δικαιολογεί την αντίστοιχη αμοιβή που προβλέπει η τελευταία ανανέωση του προγράμματος.
    Τέλος είναι αυτονόητο οτι οι ενεργειακοί επιθεωρητές πρέπει να προέρχονται απο τις ειδικότητες των μηχανικών που έχουν τις κατάλληλες κατά περίπτωση γνώσεις. Δεν είναι δυνατόν ειδικότητες μηχανικών που δέν έχουν σχέση με το αντικείμενο να γίνονται επιθεωρητές. Όσον αφορά το να μπορουν να γίνουν επιθεωρητές μη μηχανικοί νομίζω οτί είναι άστοχο. Ακόμα και επιστημονικές ειδικότητες που έχουν κάποια γνώση επάνω σε ενεργειακά θέματα δεν έχουν την απαραίτητη γνώση επάνω σε κτιριακά θέματα. Παράδειγμα μπορεί ένας φυσικός να έχει διδαχθεί την μετάδοση θερμότητας, δεν νομίζω όμως να έχει γνώσεις πώς ακριβώς διαστασιολογείται και σχεδιάζεται ένα σύστημα θέρμανσης ώστε να κρίνει αν είναι σωστό ή υπερδιαστασιολογημένο.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 22:36 | Ηλίας Καμπουρλίδης ή hkamp

    Επειδή το (περίεργο) θέμα της ανώτερης αμοιβής δεν φαίνεται να μπορεί να υπερκεραστεί και επειδή θα προκύψουν προβλήματα λόγω απροθυμίας ενεργειακών επιθεωρητών να κάνουν επιθεώρηση σε μικρές κατοικίες, σε μικρές μονοκατοικίες όπου βγαίνουν εκτός και οι μη θερμαινόμενοι χώροι αν δεν αντιμετωπιστούν με την απλοποιητική παραδοχή όπως λέει και ο συνάδελφος Θανάσης στο άρθρο 2 και σίγουρα σε μικρά κτίρια του τριτογενή, θα πρότεινα ως κάποια τετραγωνικά μέτρα η μέγιστη αμοιβή να αυξηθεί.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 22:15 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΩΖΗΣ

    Είναι δυνατόν να τίθεται στη διατίμηση η πνευματική εργασία ενός επιστήμονα; Τι θα πεί «Μέγιστη αμοιβή»; Πού ακούστηκε αυτό και που είναι η περίφημη απελευθέρωση των επαγγελμάτων; Απελευθέρωση μόνο προς τα κάτω; Τι είναι η πνευματική εργασία του μηχανικού; Νεράκι που πουλιέται στο περίπτερο ή φραπεδάκι σε κυλικείο; Ας μπεί πρώτα πλαφόν στα καύσιμα κι ύστερα τ’ άλλα. Και τι θα πεί «μέγιστη αμοιβή ανεξαρτήτως μεγέθους του κτηρίου 10.000€»; Αν κληθώ γιά επιθεώρηση π.χ.σε κτήριο των 30.000m2, θα πάρω 10.000€; Ναι στην ελεύθερη διαπραγμάτευση. ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 19:44 | ΚΩΣΤΑΣ Ν.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΑΜΕΣΩΣ-ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 5ΕΤΙΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΕ. ΟΥΤΩΣ Η’ ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!!!!!!!!

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 18:30 | ΣΑΒΒΑΣ. Ν

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΑΝ ΕΚΔΙΔΩΝΤΑΣ ΠΕΑ…ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΣΤΟΧΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ…..

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Η ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ …..ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ…..

    ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΦΟΝ ΑΝΑ ΠΤΥΧΙΟ….ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ 100 ΠΕΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ……….

    ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ , ΕΣΤΩ 6 ΜΗΝΩΝ , ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ….ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΔΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ…..

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΠΑ….

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 17:34 | H.T.

    Καποιοι συναδελφοι τεινουν να ξεχνουν οτι υπαρχουν βασικες διαφορες και σε διαφορα επιπεδα και θεματα αναμεσα σε Π.Ε. και Τ.Ε.
    και νομιζω οτι επιχειρουν να γινουν Π.Ε. «απο το παραθυρο»
    Το αφηνω στην κριση του καθενος αν ειναι δικαιο και ακαδημαικα σωστο.
    Συμφωνω και εγω λοιπον με τη διαβαθμιση Α, Β ταξης!

    Βεβαια με αυτες τι αμοιβες δεν ξερω ποσο νοημα εχουν ολα αυτα…

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 16:02 | Μ.Χ

    Διαβάζοντας τις παρατηρήσεις των σχολιαστών, οι οποίοι σε γενικές γραμμές έχουν σχέση με το αντικείμενο της διαβούλευσης, θα πρέπει οι αρμόδιοι που θα συντάξουν το τελικό νομοσχέδιο να λάβουν στα σοβαρά κάποια απο τα σχόλια, άλλα και από την διετή εμπειρία των ενεργειακών επιθεωρητών. Συνοπτικά προτείνω ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

    1. Οι αμοιβές των μηχανικών θα πρέπει να βγούν από την λογική της διατίμησης (πλαφόν,ανώτερες ή κατώτερες τιμές) και να καθορίζονται ελεύθερα (αυτό δεν σημαίνει άνοιγμα κλειστού επαγγέλματος?).

    2. Είναι λάθος του ΤΕΕ να επιτρέπει την επιθεώρηση λεβήτων ή συστημάτων κλιματισμού σε αναρμόδιες ειδικότητες που ούτε την επιστημονική κατάρτιση έχουν, αλλά ούτε πολύ περισσότερο και την αντίστοιχη εμπειρία. Μόνο εν δυνάμει οι Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί από τον νόμο θα πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα, εκτος εαν θέλουμε να καλύπτουμε μόνο συντεχνιακά συμφέροντα και όχι την ουσία.

    3. Φυσικά και οι μηχανικοί του δημοσίου έχουν την επιστημονική κατάρτιση για την εκτέλεση ενεργειακών επιθεωρήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα με την ταυτόχρονη σιγουρία του μισθού του δημοσίου και παράλληλα να ανταγωνίζονται και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ας εγκαταλείψουν την »θεσούλα» τους στο δημόσιο και ας βγούν έξω να δούνε τι τους περιμένει. Πολύ σωστά ο νομοθέτης έχει προβλέψει το ασυμβίβαστο.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 14:45 | Δ.Η.

    Η τροποποίηση του ΠΔ 100/10 κινείται προ στην σωστή κατεύθυνση κυρίως με την κατάργηση των τάξεων Α’ Β’ αφού ο λόγος ύπαρξης ήταν καθαρά συντεχνιακός και όχι για λόγους ουσίας, αφού χώριζε πτυχία οριζόντια και όχι βάσει της εμπειρίας και της γνώσης όπως έγινε με τους ελεγκτές δόμησης σε συνδυασμός μάλιστα με τα κοινά σεμινάρια και τις κοινές εξετάσεις ποιος ο λόγος κατηγοριοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών !!!!!!!!. Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες όσον αφόρα τον διαχωρισμό των ειδικοτήτων, σχετικά με το αντικείμενο των ενεργειακών επιθεωρήσεων.
    Οι επιθεωρήσεις λεβήτων καυστήρων και κλιματιστικών να γίνονται μόνο
    από τους αρμοδίους Μηχανολόγους Ηλεκτρολόγους ΠΕ – ΤΕ και οι επιθεωρήσεις του κελύφους μόνο από τους αρμόδιους Πολιτικούς ΠΕ – ΤΕ & Αρχιτέκτονες. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ 1930 ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ. Όσον αφορά το ανώτατο πλαφόν στις αμοιβές των επιθεωρήσεων δεν συνάδει με τις ελεύθερες οικονομίες. Το σωστό είναι η ανωτάτη αμοιβή να αντικατασταθεί από την νόμιμη αμοιβή όπως αναφέρεται στον ν. 3919/11, από εκεί και πέρα να είναι σε ελεύθερη διαπραγμάτευση με ιδιωτικό συμφωνητικό.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 14:30 | Δ.Η.

    Η τροποποίηση του ΠΔ 100/10 κινείται προ στην σωστή κατεύθυνση κυρίως με την κατάργηση των τάξεων Α’ Β’ αφού ο λόγος ύπαρξης ήταν καθαρά συντεχνιακός και όχι για λόγους ουσίας, αφού χώριζε πτυχία οριζόντια και όχι εμπειρία και γνώση όπως έγινε με τους ελεγκτές δόμησης σε συνδυασμός μάλιστα με τα κοινά σεμινάρια και τις κοινές εξετάσεις ποιος ο λόγος κατηγοριοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών !!!!!!!!. Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες όσον αφόρα τον διαχωρισμό των ειδικοτήτων, σχετικά με το αντικείμενο των ενεργειακών επιθεωρήσεων.
    Οι επιθεωρήσεις λεβήτων καυστήρων και κλιματιστικών να γίνονται μόνο
    από τους αρμοδίους Μηχανολόγους Ηλεκτρολόγους ΠΕ – ΤΕ και οι επιθεωρήσεις του κελύφους μόνο από τους αρμόδιους Πολιτικούς ΠΕ – ΤΕ & Αρχιτέκτονες. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ. Όσον αφορά το ανώτατο πλαφόν στις αμοιβές των επιθεωρήσεων δεν συνάδει με τις ελεύθερες οικονομίες. Το σωστό είναι η ανωτάτη αμοιβή να αντικατασταθεί από την νόμιμη αμοιβή όπως αναφέρεται στον ν 3919/11, από εκεί και πέρα να είναι σε ελεύθερη διαπραγμάτευση με ιδιωτικό συμφωνητικό.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 12:12 | Βαγγέλης Χ.

    Δημόσιοι Υπάλληλοι και Π.Ε.Α.

    Σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2002 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων:
    «Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η πιστοποίηση των κτιρίων, η σύνταξη των συνοδευτικών συστάσεων και η επιθεώρηση των λεβήτων και συστημάτων να διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευμένους ή/και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες, είτε αυτοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών».

    Γιατί στην Ελλάδα ισχύει εξαίρεση για τους Δ.Υ.?? (ακόμα και για αυτούς οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται Δ.Υ. και εργάζονται σε Α.Ε. με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου).
    Γιατί στην Ελλάδα αποκλείονται από τη δυνατότητα να γίνουν Ενεργειακοί Επιθεωρητές π.χ. οι υπάλληλοι της Δ.Ε.Η. ?

    Ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα θα απαιτηθεί ένα σημαντικό ποσό για την έκδοση Π.Ε.Α. όλων των κτιρίων που στεγάζουν δημόσιους φορείς. (Άρθρο 13 – Από τις 9 Ιουλίου 2015 υποχρεωτικά σε όλες τις περιπτώσεις κτιρίων, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας άνω των 250 m2, τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα).

    Αυτά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά που αφορούν κτήρια του Δημοσίου γιατί να μην εκδοθούν από πιστοποιημένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές Δ.Υ. ??(στο πλαίσιο της δουλειάς τους χωρίς επιπλέον αμοιβή).

    Ειδικά τώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση στο δημόσιο τομέα και ο κάθε υπάλληλος να καταλήξει επιτέλους στην θέση που του αρμόζει και μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ώστε το Κράτος να μειώσει το κόστος του.

    Γιατί το Δημόσιο για άλλη μία φορά δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό που έχει και προσφέρει χρήμα στην αγορά αντί να κάνει απόσβεση στο εργασιακό δυναμικό που διαθέτει?

    Η θέσπιση του ΚΕΝΑΚ καθώς και η έκδοση ΠΕΑ δεν έγινε για την ενίσχυση του επαγγέλματος του μηχανικού και των εταιριών αλλά για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων στον κτιριακό τομέα.

    Τέλος ένα σχόλιο για την κατάργηση ελάχιστων αμοιβών
    Η κατάργηση ελάχιστων αμοιβών έχει μειώσει και το ΦΠΑ.
    Αντίθετα το ΤΕΕ έως σήμερα δεν έχει καμία μείωση αφού οι εισφορές ΤΕΕ παραμένουν στις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές. Αυτοί που το αποφάσισαν θεωρούν πως το ΤΕΕ είναι σημαντικότερο από το Ελληνικό Κράτος?

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 11:09 | Κωνσταντίνος Γ

    Ντροπή αυτό που υπήρχε με την αποδεδειγμένη εμπειρία, την στιγμή μάλιστα που γίνοται σεμινάρια και εξετάσεις. Τι φοβήθηκαν κάποιοι, μην χάσουν πελάτες και προβάλλουν αστεία επιχειρήματα σε μηχανικούς ΑΕΙ-ΤΕΙ? Η μήπως κάποιος μπορεί να εκπονήσει ΜΕΑ αλλά όχι να επιθεωρήσει το κτίριο που ο ίδιος μελέτησε (που λέει ο λόγος)… Αστειότητες σε τραγικό επίπεδο, ιδίως από συναδέλφους που φοβούνται τον ανταγωνισμό…
    Σωστή λοιπόν η κατάργηση αυτής της διάταξης έστω και καθυστερημένα

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 10:06 | john palis

    Μα τι να λεμε τωρα για διαβουλευση και αλλα τετοια φαιδρα ρε φιλοι μου , συνάδελφοι και λοιποι ενδιαφερόμενοι , αμμεσα η έμμεσα , σχετικοι η άσχετοι ??????????????????????

    ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΗΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ( ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ,ΛΕΒΗΤΕΣ , ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ Η ΣΑΡΑ ΚΑΙ Η ΜΑΡΑ , ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ ,ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ , ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ , ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ -ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ – ΤΟΥΣ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ……
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ………………
    ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ????????
    ΕΙΜΑΙ 24 ΧΡΟΝΙΑ ΗΛΕΚ/ΓΟΣ ΜΗΧΑΝ.( ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛ.) ΕΧΩ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ , ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ , ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΚΤΗΡΙΑ
    ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΩΣ ΕΔΕ ΑΛΛΑ 21 ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ …… ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΛΗ ΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΝΝΙΩΣΑ ΛΙΓΟ ΤΟΤΟΣ ….. ΝΑΙ ΤΟΤΟΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΣΚΕΦΤΗΚΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΧΑΝΟΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ ,ΑΛΛΑ ΟΝΤΑΣ Η/Μ ΤΟ ΠΑΛΕΥΑΝ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΕΝΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΩΣ -ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΜΑ ΤΙΠΟΤΕ ( ΓΙΑΤΙ ΠΟΙΟΣ ΝΕΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΠΥΡΓΟ ΨΥΞΗΣ Η CHILLER , Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΗ , ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΤΗΡΙΟ ), ΕΝΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ , ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΟΙ , ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΜΗΧ. ΚΑΙ ΥΠΟΜΗΧ . ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ …

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΕΩ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΧΟΝΤΡΑ , ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ……… ΜΑ Η ΜΟΝΗ ………..

    ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ ?
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΝ ΛΟΓΙΚΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΜΟΝΟ Η/Μ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ( ΜΗ ΠΩ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΧΡΟΝΩΝ ) ?????????

    ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΖΑ ΠΟΥ ΦΕΡΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ …..
    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙΣ …ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ?
    ΕΓΩ ΠΑΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ? ΟΧΙ …..ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙΣ KCAL ΣE BTU ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΤΑΧΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ Ε ???
    ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΟΤΑΝ ΕΠΕΡΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΝΟΣ 5/ΟΡΟΦΟΥ 40000 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕΣ ΜΟΝΟ 5000 ΣΑΝ Η/Μ ??????
    ΤΟ ΕΛΕΓΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΕΕΕΕΕΕ ?????
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ …..
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΑ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ Η/Μ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΩΝ 100 m2 , ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΣΚΑΜΠΑΖΕΙΣ …..
    ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΔΙΟΤΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ …..

    ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ …………
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΤΕ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Λ Ο Γ Ι Κ Η Σ …….

    Υ.Γ. ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ …………………………..
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ , ΔΕΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ……
    ΚΑΥΜΕΝΗ – ΚΑΜΜΕΝΗ ΧΩΡΑ …………

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 10:49 | asa

    Σχετικα με την τροποποιηση του αρθρου 10 περι αμοιβων Ενεργειακων Επιθεωρητων οπως αυτο περιγράφεται στο αρθρο 17, παρ 3 (η):

    Η τροποποιηση του άρθρου ουσιαστικα παραπεμπει σε διατιμηση των τιμων και ερχεται σε αντιθεση με τον ν. 3919/2011 διοτι τιθεται πλαφον στις τιμες τόσο στην κατώτερη (2,0/τ.μ) όσο και στην ανωτερη (5.000€).
    Συνεπως αυτό που αναφερεται αρχικα στην τροποποιηση περι ΄΄ ελευθερης διαπραγματευσης » μαλλον δεν ισχύει, αφου το σχεδιο νομου και ενω επιτρεπει ελευθερα τον καθορισμο της τιμης σε καθε περιπτωση την οριοθετει ακυρωνοντας την ελευθερια της διαπραγματευσης.

    Προταση για την επιλυση του θεματος:
    Στον νομο θε πρεπει να αναφερεται
    »ορίζεται προτεινομενη-ενδεικτικη τιμη τα 2,00€/τ.μ. Το ελάχιστο προτεινομενο κοστος προσδιοριζεται απο την αναγκη για την τηρηση των προδιαγραφων συνταξης πιστοποιητικου ενεργειακης αποδοσης συμφωνα με τα οσα οριζει ο σχετικος νομος »,
    χωρις να τιθεται περιορισμος στην ανωτερη και την κατωτερη τιμη η
    οποια θα προελθει μετα απο διαπραγματευση απο τα συμβαλλομενα μερη και αναλογα με την δυσκολια και την πολυπλοκοτητα της εργασιας για την οποια εκδιδεται το πιστοποιητικο.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2012, 09:13 | ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

    Η θέσπιση ανωτάτων τιμών είναι απαράδεκτη και μάλιστα στα επίπεδα που έως τώρα θεωρούνταν ως ελάχιστη νόμιμη αμοιβή. Πως είναι δυνατόν να θεσπίζεται ανώτατη αμοιβή στο ύψος που έως τώρα θεωρούνταν ως ελάχιστη νόμιμη αμοιβή και επί της οποίας υπολογίζονται οι διάφορες κρατήσεις.Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Οι συντάκτες θα πρέπει να το ξαναδούν σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2012, 15:21 | Σ.Ν

    ειναι αντιεπιστηνονικο τερατουργημα αυτο που βγηκε για διαβουλευση……
    η καταργηση της εξειδικευμενης εμπειριας θα οδηγησει σε νοσηρα και τραγελαφικα αποτελεσματα…………καποιος που δεν ξερει τι ειναι κλιματιστικο θα το επιθεωρει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    τοτε βαλτε και φιλολογους,χημικους,αισθητικους ή ακομα και κουρεις,μανικιουριστες-πετικιουριστες να επιθεωρουν κτηρια!!!!!!!!!!!!!..

    Δεν πειραζει ειναι το τριτο σχετικο με επιθεωρησεις νομοσχεδιο που βγαζετε τα τελευταια 5 χρονια , ας ελπισουμε το τεταρτο σε μερικους μηνες που θα κανει ο επομενος υπουργος ,να το γραψει καποιος σχετικος επιστημονας……….

  • 2 Σεπτεμβρίου 2012, 14:47 | Nikos

    Το συγκεκριμενο αρθρο του νομου νομιζω κινειται προς την λαθος κατευθυνση.
    Δεν εχει νοημα η ανωτατη αμοιβη, αυτην θα την διαμορφωσει ουτως η αλλως η αγορα.
    Επισης ειναι σωστη η υπαρξη Α και Β ταξης. Ειναι δικαιη και φυσιολογικη, καθως υπαρχουν διαφορες αναμεσα στους Π.Ε. και Τ.Ε. οι οποιες ειναι ξεκαθαρες και στη σχετικη νομοθεσια.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2012, 13:10 | nikmot

    Τι διαβουλευόμαστε πάλι? Ντροπή ρε παιδιά συνέχεια να αλλάζετε τους νόμους ! μας έχετε μουρλάνει. κάντε πρώτα τις εξετάσεις που έχουμε (χρυσο)πληρώσει για την εκπαίδευση!
    1ον Οσο αφορά την εκπαίδευση οι εκπαιδευτές θα έπρεπε να είχαν πιστοποιηθεί από το κράτος ότι κατέχουν τις γνώσεις για να το κάνουν. ή να είχαν εκπαιδευτεί και αυτοί από τους παραγωγούς του ΚΕΝΑΚ.
    2ον συμφωνώ με την Εύη Τ. δεν μπορείς να εκπαιδεύεσαι με την ίδια ύλη (διπλωματούχοι-πτυχιούχοι) , να την εξετάζεσαι και τελικώς να σε διαχωρίζουν σε τάξη Α & Β με την προοπτική μετά από 4 χρόνια να αναβαθμιστείς, είναι ξεκάθαρα συντεχνιακό και παγκόσμια προτοτυπία .
    βέβαια εκεί που πάει το πράγμα και σύμφωνα με τις αμοιβές δεν θα υπάρχει λόγος ούτε να μιλάς για την έκδοση ΠΕΑ. Ας έρθουν οι «ειδικοί» που βγάζουν αυτές τις περίφημες προτάσεις να κάνουν ένα ΠΕΑ να δουν αξίζει τον κόπο για 50 ευρώ?
    3ον όσο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, φυσικά και έχουν εμπειρία και ίσως την δυνατότητα, αλλά αν θέλουν να κάνουν ΠΕΑ να παραδώσουν πρώτα τις αναπαυτικές καρέκλες τους , να κάνουν έναρξη επαγγέλματος να δουν την γλυκειά ομορφιά του Ελεύθερου επαγγελματία! και ύστερα ας βγάζουν όσα ΠΕΑ θέλουν!

  • 2 Σεπτεμβρίου 2012, 01:45 | Βασίλης Λ.

    Στα κτιριακά οι μόνες ειδικότητες που πρέπει να έχουν δικαίωμα έκδοσης άδειας είναι οι μηχανολόγοι ηλεκτρολόγοι πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες μηχανικοί τόσο ειδικότητες ΑΕΙ όσο και ΤΕΙ.

    Για επιθεωρήσεις λεβήτων συστημάτων κλιματισμού κτλπ οι μόνες ειδικότητες πρέπει να είναι οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

    Ας σταματήσουν ποιά αυτά τα πράγματα να τσουβαλιάζουμε όλες τις ειδικότητες μηχανικών.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 23:37 | Εύη Τ.

    Εφόσον η ύλη καθώς και τα κριτήρια επιτυχίας των εξετάσεων, για την άσκηση της δραστηριότητας είναι τα ίδια για όλες τις ειδικότητες μηχανικών Πολυτεχνίου και ΤΕΙ, δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός σε Α και Β ταξης. Αν για κάποιο λόγο θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός τότε να γίνεται ανάλογα με τα έτη εμπειρίας. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε τις μελέτες και να ζητάμε υπογραφές από διπλωματουχους που δεν κατέχουν το αντικείμενο.
    Ναι στο ανώτατο κόστος αλλά υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του κτιρίου και των εγκαταστάσεων διαθέσιμα.
    Να θεσπιστεί και να κοστολογηθεί και η αποτύπωση ως τμήμα της ενεργειακής επιθεώρησης. Το 90% των παλαιών κτιρίων δεν διαθέτει κανένα σχέδιο, με αποτέλεσμα να κάνουμε την αποτύπωση χωρίς αμοιβή!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 20:12 | Σ.Ν

    ελεος ρε παιδια……

    θελετε οι ΔΥ να βγαζετε και πιστοποιητικα και το γραφετε κιολας;;;;
    αφηστε την σιγουρια του δημοσιου, μπητε στο αγχος και τα εξοδα του ελευθερου επαγγελματια και θα βγαζετε!!!!!!!!!!

    θελετε χημικοι,φυσικοι,φιλολογοι να βγαζετε και εσεις;;;;πληφοφορηθητε τι ειναι ενεργειακο πιστοποιητικο και ισως αλαξετε γνωμη και δεν εκτιθεστε……

    οσο για την καταργηση της εμπειριας ειναι αδιανοητη…..εσεις εμπιστευεστε εναν μηχανικο ορυκτων πορων , να σας χτισει σπιτι ή να σας εκαταστησει θερμανση;;;;;;;;;;;;;;;

    επισης η ανωτατη αμοιβη , ειναι αστεια και δεν υπαρχει ουτε σε αφρικανικες χωρες…,..

    Συμπερασμα ειναι οτι καποιος μη σχετικος συνεγραψε αυτο το νομοσχεδιο

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 18:16 | Haris

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον χρήστη Δημήτρη Κ
    και θα επαναλάβω επιγραμματικά αυτά που λέει:

    1. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ
    Σε μια ελεύθερη αγορά τι δουλειά έχει ένα πλαφόν τύπου σοβιέτ???

    2.ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.
    Νομίζω είναι αυτονόητο αν θέλουμε να δώσουμε στα ενεργειακά πιστοποιητικά μια σοβαρή υπόσταση και μελλοντική διάρκεια. Αλλιώς μιλάμε για κάτι άλλο….

    3. ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ Α ΚΑΙ Β ΤΑΞΗΣ:
    Ξεκάθαρο! Άλλο Πολυτεχνείο άλλο ΤΕΙ, και στην ουσία και τύποις (διαφορετικά χρόνια σπουδών, επίπεδο, κτλ).
    Επομένως ορθή και δίκαιη η διαβάθμιση Α και Β τάξης.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 18:19 | hkamp

    Θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους δημόσιους υπάλληλους. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην εργασία και δεν αμφισβητείται η εμπειρία τους.
    Θα πρέπει όμως, σε περίπτωση που επιλέγουν να ασκούν και τέτοια δραστηριότητα:
    1. Να πληρώνουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές
    2. Να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται ένας ελεύθερος επαγγελματίας: φόρος επιτηδεύματος, οι ασφαλιστικές εισφορές δε θα εκπίπτουν από το εισόδημα πέρα από το 10% έκπτωση φόρου όπως ισχύει σε όλους τους ελευθ. επαγγελματίες κλπ
    3. Ενας επιπλέον φόρος στο ποσό των ενεργ. επιθεωρήσεων λόγω του ασφαλούς εισοδήματός τους από την δημόσια μισθοδοσία για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού.
    4. Πρόσβαση στο buildingcert σε ώρες μη εργάσιμες.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 17:32 | Αγγελος Κ.

    Να παραμείνει το άρθρο για τοις αμοπβές όπως ήταν στο προηγούμενο Νόμο και απλά να προστεθεί ότι οι τιμές καθορίζονται με ελεύθερη διαπραγμάτευση και ότι οι αναφερόμενες αμοιβές είναι νόμιμες (κατά τα πρότυπα του ΤΕΕ)
    Δεν είναι δυνατόν την απελευθέρωση να την κάνουμε διατίμηση και μάλιστα με γελοίες και επικίνδυνες αμοιβές.
    Εάν π΄λαλι το Υπουργείο θέλει να μην γίνονται Επιθεωρήσεις τότε αντί να εξευτελίζει τους Μηχανικούς καλά θα κάνει να καταργήσει τις Επιθεωρήσεις.
    Ας μας πεί αυτός που πρότεινε τέτοιον τρόπο υπολογισμού εάν είναι δίκαιο ένα διαμέρισμα 50,5 τμ να έχει μέγιστη αμοιβή 101 € μείονβ φόρους 40% υπόλοιπο καθαρά 60€ για δύο μέρες εργασία και έξοδα. Μάλλον αστειεύεται΄ή υπάρχει λάθος διατύπωσης.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 17:28 | Αγγελος Κ.

    1. Θεωρώ απαράδεκτο ειδικότητες άσχετες με τα ενεργειακά θέματα και με τις Η/Μ εγκαταστάσεις να είναι Επιθεωρητές κτηρίων λέβήτων και κλιματισμού. Είναι σωστό να έχουν δικαίωμα όσοι πραγματικά ξέρουν και αυτό να αποδεικνύεται με σοβαρές εξετάσεις.
    Στα σεμινάρια που παρακολουθούμε υπάρχουν πάρα πολλοί συν’άδελφοι που δεν ξέρουν στοιχειώδη πράγματα και παρακολουθούν μόνο και μόνο λόγω κρίσης. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει αξιοκρατία σε αυτή την ευλογημένη χώρα και όχι να επιβραβεύονται οι ‘όλα τα σφάζω’. Ημαρτον κύριοι.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 17:01 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΡΟΥΤΣΟΣ

    Προκαλεί τουλάχιστον θλίψη, για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο το 60% των σχολίων να αφορούν τα άρθρα 17 και12, δηλαδή δύο άρθρα που αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα και γραφειοκρατικά/διαδικαστικά θέματα.
    Πού είναι οι προτάσεις σας κύριοι ειδικοι στα άρθρα που είναι η ουσία του νομοσχεδίου?Εκτός άν η ουσία είναι για μια ακόμη φορά η μάσα μερικών σε βάρος των πολλών.
    Ας ελπίσουμε ότι θα σοβαρευτούμε όλοι σύντομα,γιατί το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 15:36 | mixalis

    Δεν μπορώ να καταλάβω τον ‘αχταρμά’. Επειδή δηλαδή κάποιος έχει άσχετη ειδικότητα, θα μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό; Έλεος!
    Επίσης, δεν καταλαβαίνω την έννοια του ασυμβίβαστου με τους Δ.Υ. Είμαι Δ.Υ. και έχω κάνει ΠΟΛΛΑ και μεγάλα Δημόσια Έργα, που -πιστεύω- λίγοι συνάδελφοι ιδιώτες, θα είχαν την ευκαιρία -το διαχωρίζω από την ικανότητα- να κάνουν. Γιατί θα πρέπει να αποκλείομαι; Το αυσμβίβαστο θα έπρεπε να περιοριστεί σε κτίρια του Δημοσίου, αλλά για τα υπόλοιπα, απλά δεν βλέπω τον λόγο!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 14:39 | Αθανάσιος θεοδωράκης

    Υπάρχει αντίφαση με το σχετικό άρθρο της Οδηγίας της ΕΕ όπου ορίζεται ότι
    «Άρθρο 17
    Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες
    Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού να διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευμένους ή/και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες, είτε αυτοαπασχολούμενους είτε υπαλλήλους δημόσιων φορέων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων»

    Συνεπώς δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποκλεισθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τα σχετικά προσόντα.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 12:20 | Γιώργος Η.

    Οτι πιο γελοίο, ρατσιστικό, αντισυνταγματικό και αντιεπιστημονικό έχει υπάρξει ποτε, αποτελεί ο διαχωρισμός μεταξύ Μηχανικών Ανωτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Μηχανικών Θεωρητικής Εκπαίδευσης. Αν κάποιοι έπρεπε να εχουν περισσότερα δικαιώματα αυτοι είναι οι μηχανικοί των Εφαρμοσμένων επιστημών όπως σε όλο τον κόσμο! Η μηχανική είναι εφαρμοσμένη επιστήμη εξ ορισμού και οχι θεωρητική. Αν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την ποιότητα σπουδών σε ένα ΤΕΙ ή Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (αυτη ειναι η αντιστοίχηση μας με το εξωτερικό) με ένα πολυτεχνείο που προσφέρει (σύμφωνα και με εξωτερικούς αξιολογητές) θεωρητικές κυρίως γνώσεις.
    Γι αυτό δεν πάει μπροστά η χώρα γιατι ελέγχεται απο συντεχνίες που τους ενδιαφέρει μονο να εξαφανίζουν τον αντίπαλο για να μην τους φάει την δουλεία μιας και δεν το φτάνει… Εμείς δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό σε αντίθεσή με συνδικαλιστές του ΤΕΕ
    Επίσης να τονίσω εδω οτι ειναι λάθος ολες οι ειδικότητες να κάνουν τα πάντα ασχέτως αν έχουν διδαχτεί ή οχι μαθήματα ενεργειακά και κατασκευαστικά.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 10:14 | Βαγγελης Σ.

    Μιλάμε για επιστημονικές ειδικότητες που μπορούν να ασχοληθούν με το αντικείμενο της ενεργειακής επιθεώρησης όταν μόνο στην Ελληνική νομοθεσία, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 26 χώρες μέλη ΕΕ, δεν υπάρχει καν η έννοια του Ενεργειακού Μηχανικού (πόσο μάλιστα και επαγγελματικά δικαιώματα) όταν εδώ και 20 και πλέον χρόνια υφίσταται τμήμα τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με την συγκεκριμένη ειδικότητα.
    Ακόμη εφόσον έγινε η απελευθέρωση αμοιβών (που καλώς και έγινε) προκειμένου να διατυμπανιστεί η «ελεύθερη αγορά – οικονομία» της χώρας μας θα πρέπει να ισχύσει ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ σε όλες τις υπηρεσίες και προϊόντα, με άλλα λόγια δεν είναι επιτρεπτό να ορίζεται πλαφόν ανώτατης αμοιβής γιατί αντιτίθεται θεμελιωδώς στον ορισμό «ελεύθερη». Θεωρώ ότι είναι η εύκολη νομοθετική λύση του παρελθόντος (πεπατημένη) του έλεγχου της αγοράς με την θέσπιση ορίων χωρίς να υπάρχει καμιά ευρηματικότητα (λειτουργική και νόμιμη) έλεγχου με άλλα κριτήρια και μηχανισμούς.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 09:42 | Μ.Χ

    Σε ποιά λογική Κε υπουργέ ενεργειακές επιθεωρήσεις λεβήτων/συστημάτων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού θα μπορούσαν να προβούν όλες οι ειδικότητες των Μηχανικών?
    Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και τελικά ας αφήσουμε τα συντεχνιακά συμφέροντα, ότι όλοι για όλα είναι, θα πρέπει να εμπλακεί το ΤΕΕ και να σταματήσει αυτή η άδικη και παράλογη »τσουβαλοποίηση» των ειδικοτήτων μηχανικών. ΜΟΝΟ οι Μηχανολόγοι και οι Ηλεκτρολόγοι θα πρέπει να εμπλέκονται με τις εν λόγω επιθεωρήσεις που αφορούν αμιγώς Η/Μ εγκαταστάσεις και αποτελούν αντικείμενο της επιστημονικής και επαγγελαμτικής κατάρτισης τους. Διαφορετικά να καταργηθούν οι ειδικότητες μηχανικών και τα αντίστοιχα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών και να υπάρχει μόνο μια ειδικότητα Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΠΛ. ΥΠΕΡΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2012, 09:46 | Γιώργος

    1. Η ενεργειακή επιθεώρηση αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία και είναι εντελώς αντιεπιστημονικό να επιτρέπεται η διενέργειά της σε όλους ανεξαιρέτως. Επιβάλλεται να λαμβάνεται υπόψη το γνωστικό αντικείμενο του επιθεωρητή, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει σχέση με την ενέργεια και τα τεχνικά συστήματα των κτιρίων. Με το σημερινό καθεστώς, υπάρχουν ενεργειακοί επιθεωρητές οι οποίοι έχουν πλήρη άγνοια βασικών τεχνικών στοιχείων όπως τι είναι μια αντλία θερμότητας ή ο βαθμός απόδοσης κλπ. Επομένως, το πιστοποιητικό που εκδίδουν, αντικειμενικά δεν θα είναι σωστά τεκμηριωμένο.
    2. Το ασυμβίβαστο του μελετητή, πρέπει να καταργηθεί, διότι δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό, αφού ο ενεργειακός επιθεωρητής επιθεωρεί το κτίριο όπως έχει κατασκευαστεί και την ευθύνη του ελέγχου της εφαρμογής των μελετών την έχει πλέον ο ελεγκτής δόμησης.

  • 31 Αυγούστου 2012, 21:57 | Δημήτρης Κ.

    Αγαπητοί:

    1). ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ:
    Για να προστατευτεί μία ελάχιστη βασική ποιότητα επιθεώρησης πρέπει να υπάρχει ελάχιστη αμοιβή και όχι όριο στην μέγιστη. Ήτοι τουλάχιστον αμοιβές όπως αρχικά έθεσε και το προεδρικό διάταγμα (ΠΔ) υπ’ αριθμ. 100. Ήδη οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές και δεν μπορεί εύκολα να διατηρηθεί ουσιαστική, τεχνικά σωστή και επεί τόπια απαξιώνεται η διαδικασία επι τόπιας μελέτης

    2). ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:
    Πρέπει -δυστυχώς για τους συναδέλφους Μηχανικούς αλλά αυτή είναι νη πραγματικότητα- να μην «βαφτίζονται» Ενεργειακοί Επιθεωρητές (διότι μόνο κατ’ όνομα) οι ειδικότητες Μηχανικών που δεν έχουν στον κύκλο σπουδών τους ενεργειακά μαθήματα. Τι σχέση έχει ο Μεταλλειολόγος ή ο Τοπογράφος με τα ενεργειακά; Με την ίδια λογική γιατί δεν δίνονται άδειες και στους Φυσικούς αποφοίτους Πανεπιστημίων; Αυτοί έχουν διδαχθεί τουλάχιστον κάποια ενεργειακά μαθήματα και είναι κατα μία έννοια πιο ενημερωμένοι…

    3). ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ Α ΚΑΙ Β ΤΑΞΗΣ:
    Ορθώς υπάρχει ο διαχωρισμός άδειας σε Α και Β τάξης. Ο γράφων έχει τελειώσει και ΤΕΙ και Πολυτεχνείο και αντιλαμβάνεται πλήρως την διαφορά που υπάρχει. Εξ’ άλλου τις πόρτες στα Πολυτεχνεία της χώρας δεν τις έκλεισε κάποιος ούτε και απέκλεισε από την συμμετοχή στις εξετάσεις οποινδήποτε ενδιαφερόμενο! Απλά στα Πολυτεχνεία εισάγονται οι καλύτεροι! Πως αντιλαμβάνονται οι αγαπητοί απόφοιτοι ΤΕΙ την αξιοκρατία; Μόνο σε ότι αφορά τις δικές τους απαιτήσεις; Γιατί δηλαδή να γίνει διαφορετικά; Αξιοκρατία δεν θέλουμε; Την αξιοκρατία την υπερασπιζόμαστε μόνο όταν μας βολεύει; Γιατί τότε να μην πάρουν και δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ οι απόφοιτοι Θερμοϋδραυλικοί εγκαταστάτες ή οι Τεχνικοί Καυσίμων Αερίων των ΙΕΚ;

  • 31 Αυγούστου 2012, 20:21 | Αθανάσιος θεοδωράκης

    Χωρίς να είμαι τεχνικός,
    πρόκειται για δημιουργία ενός νέου «κλειστού επαγγέλματος»;

  • 31 Αυγούστου 2012, 17:38 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

    θα πρέπει να ξέρουν οι αγαπητοί φυσικοί ή άλλες επιστημονικές ειδικότητες που δεν εμπλέκονται άμεσα με τον σχεδιασμό-λειτουργία-συντήρηση -μελέτη και επίβλεψη των κτιριακών έργων ότι δεν θα πρέπει να εμπλέκονται με το κομμάτι των ενεργειακών μελετών/επιθεωρήσεων, διότι δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος μη μηχανικός ότι έχει την επιστημονική κατάρτιση αλλά και εμπειρία πως κατασκευάζονται τα κτίρια , πως κατασκευάζονται και λειτουργούν τα Η/Μ δίκτυα, τι τεχνολογίες ενσωματώνονται στην ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, κλπ, Επιτέλους ας σοβαρευτούμε……………..

  • 31 Αυγούστου 2012, 17:59 | ΣΑΒΒΑΣ

    Το υπουργείο ακούει μόνο τους συλλόγους ιδιοκτητών και όχι τους 100 000 μηχανικούς της χώρας……Δεν βλέπω μειώσεις σε αμοιβές άλλων κλάδων σε σχέση με την οικοδομή….
    Ήδη η αμοιβή της επιθεώρησης στην αγορά ,κυμαίνετε από 80 εως 150 ευρώ το διαμέρισμα ,ασχέτου εμβαδου,,,,,αμοιβωμαστε λιγότερα από ηλεκτρολόγους για σχέδια ΔΕΗ….ενώ έχουμε να πληρώσουμε απαράδεκτες κρατήσεις και να κάνουμε δουλειά 4 εως 8 ωρων τουλάχιστον ανά επιθεώρηση(όσοι κάνουμε) ….είμαστε ήδη 10.000 επιθεωρητές και οι περισσότεροι κάναμε 1 ή 2 επιθεωρήσεις ένα χρόνο, γιατί επιτρέψατε να δημιουργηθεί βιομηχανία πιστοποιητικών καθώς με τον νόμο Μπιρμπίλι καταργήσατε το πλαφόν επιθεωρήσεων ανά πτυχίο,που υπηρχε στον νομο Σουφλια(γιατί αραγε;;;)….

    έτσι μπορουμε να εχουμε θεωρητικα συνεργασίες μεσιτών , δικηγορων,συμβολαιογραφων με τεχνικά γραφεία και είναι θεωρητικά νόμιμο ένα πτυχίο να κάνει 100 επιθεωρήσεις τον μήνα …είναι εφικτό να γίνουν 100 επιθεωρήσεις με παρουσία του επιθεωρητή σε κάθε κτήριο ;;;;;;…..
    Να καθιερωθεί πλαφόν ανά πτυχίο ώστε να παψει η βιομηχανία πιστοποιητικων αλλά και να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία νέων μηχανικών…..
    ελπίζω κάποιος να το μεταβιβάσει γιατί όλες οι διαβουλεύσεις των τελευταίων 2 χρονών ήταν για τα μάτια του κόσμου…..

  • 31 Αυγούστου 2012, 14:25 | kapamaroy

    Να καταργηθεί η κατηγοριοποίηση σε Α και Β τάξη ενεργειακού επιθεωρητή. Εγώ είμαι από ΤΕΙ και κάνω μελέτες για δικούς μου πελάτες και για λογαριασμό συναδέλφων μηχανικών από ΑΕΙ που δεν έχουν ιδέα πως γίνεται η μελέτη, παρόλα αυτά , οι Απόφοιτοι ΑΕΙ έχουν απεριόριστα δικαιώματα για έκδοση ΠΕΑ, για κάτι που δεν διδαχτήκαμε ποτέ και οι δυο.

  • 31 Αυγούστου 2012, 10:58 | john palis

    Το πλέον απαράδεκτο νομοσχέδιο – νόμος – τεχνολογικό εγχείρημα , που εχει δει το φως σε αυτη τη χώρα , όσον αφορά στην χορήγηση -δυνατότητα άσκησης επαγγελματικών δικαιωμάτων …………
    Σε ποια άλλη χώρα ειναι ενεργειακός επιθεωρητής ΚΤΗΡΙΩΝ ένας ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ , ένας ΤΕΧΝ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ , ένας ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ , ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΛΕΙΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ????.
    Σε ποια σοβαρη χώρα ένας απο τους ανωτέρω και άλλοι πολλοί , μπορούν και εχουν δικαιωμα εκπόνησης ενεργ. επιθεώρησης ΛΕΒΗΤΩΝ & ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ?????
    ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΩΣ ΛΟΓΙΚΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ , ΑΣ ΜΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ …….

    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ …….

    ΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ 2-3 ΩΡΕΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ , ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ……….

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ( ΤΕΕ κλπ) …….. ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΛΕΒΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ …………

  • 31 Αυγούστου 2012, 09:59 | Μαρίνος Αποστόλου

    Απαράδεκτη η θέσπιση ανώτατου ορίου αμοιβής.
    Ο Συντάκτης θεωρεί για παράδειγμα εύλογη ΑΝΩΤΑΤΗ ΑΜΟΙΒΗ για ένα διαμέρισμα 51 μ2 τα 102€ ! Εκ των οποίων περίπου το 40% είναι φόροι, είσφορές αλληλεγγύης, εισφορές υπέρ ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, κ.λπ.. Αρα με το τεράστιο ποσό των 62 περίπου ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων γραφείου, μετάβασης κ.λπ.) ένας μηχανικός θα κάνει ευσυνείδητα την δουλειά του και θα παραδόσει ένα αξιόπιστο πιστοποιητικό στον πελάτη του…
    Η αποψή μου είναι πως η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει στην απαξίωση του θεσμού.

  • 30 Αυγούστου 2012, 16:58 | Γιαννης Οικονομου

    Να μην υπάρχει ασυμβίβαστο όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασια με τα επαγγελματικά δικαιώματα ειναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

  • 30 Αυγούστου 2012, 15:09 | Θεόδωρος Σταμάτης

    Γιατί τα νομικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν ετησίως 100 ευρώ; οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πλούσιοι και τα νομικά πρόσωπα φτωχά; Όποιος φωστήρας έγραψε τον Νόμο θα έπρεπε να ντρέπεται. Αλλά προφανώς το ζητούμενο είναι σταδιακά να εκλείψουν τα ατομικά γραφεία και όλοι να δουλεύουν για κάποια εταιρεία (όπως στο Αμέρικα)!

  • 30 Αυγούστου 2012, 15:06 | Θεόδωρος Σταμάτης

    Κάποιοι έχουν παρεξηγήσει την έννοια της απελευθέρωσης των αμοιβών. Προφανώς εννοούν απελευθέρωση μόνο προς τα κάτω. Από πότε έγινε συνέταιρος το Κράτος στο γραφείο μου και δεν ενημερώθηκα; Με ποιο δικαίωμα το Κράτος καθορίζει μέγιστη αμοιβή; Να καθορίσει τότε και μέγιστη τιμή στο ψωμί, στο γάλα, στην επίσκεψη στο γιατρό, στο δικηγόρο, στο συμβολαιογράφο, στον υδραυλικό που αλλάζει την βρύση, στα καύσιμα κ.ο.κ. Απελεύθερωση αμοιβών είναι που έχουν στο μυαλό τους ή διατίμηση;

  • 30 Αυγούστου 2012, 15:02 | Nikos

    Είναι απαράδεκτο να μπαίνει ανώτατη τιμή μιας και γινεται συζήτηση για »ελεύθερη» διαπραγμάτευση με τον πελάτη. Ακόμα και αν μπεί πλαφόν στην αμοιβή ανα τετραγωνικό, στο απόλυτο ποσό θα ήταν σοβαρό σφάλμα να ισχύσει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα ενα νοσοκομείο 10.000 m2 ή ενα ξενοδοχείο 15.000 m2 με πολύπλοκες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και κτιριακό κέλυφος, δεν μπορεί να περιοριστεί στις 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο απλά ο επιθεωρητής θα προσαρμόσει το χρόνο και άρα την ποιότητα της εργασίας του σε αυτές τις αμοιβές, πράγμα προφανώς μή αποδεκτό.

  • 30 Αυγούστου 2012, 14:06 | Θανάσης Χριστοδούλου

    Αγαπητέ κ. Καλαφάτη,

    θεωρώ απαράδεκτο λάθος το γεγονός ότι ενώ κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης όπως το Fraunhofer Institute of Building Physics ή το Ecole Polytechnique Federale de Lausanne θεωρούν τους πτυχιούχους Φυσικής σαν απόλυτα κατάλληλους στις εργασίες του τομέα της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (εξάλλου η έννοια Building Physics είναι άρρηκτα συνδεδεμένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού με την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου), στην Ελλάδα, οι εξειδικευμένοι στον τομέα ενεργειακής απόδοσης κτιρίων Φυσικοί να αποκλείονται απο την απόκτηση άδειας Ενεργειακού Επιθεωρητή ενώ την άδεια αυτή μπορεί να αποκτήσει π.χ. κάποιος μηχανικός ή απόφοιτος ΤΕΙ ο οποίος στην σχολή του ποτέ να μην ασχολήθηκε με την Φυσική – Ενεργειακή Ταυτότητα του κτιρίου. Ας μην ξεχνάμε οτι και στην Ελλάδα, το πιο πρωτοποριακό και εξειδικευμένο «όχημα» έρευνας της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων είναι εδώ και πολλά χρόνια η Ομαδα Φυσικης Κτιριακου Περιβαλλοντος του Τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
    Γιατί στην Ελλάδα αγνοείται τόσο πολύ η (κατοχυρωμένη στις άλλες Ευρωπαικές χώρες) η επιστημονική κατάρτιση των φυσικών;

    Με εκτίμηση,

    Θανάσης Χριστοδούλου