Άρθρο 17: Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες

1. Η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από μηχανικούς οι οποίοι αποκτούν την ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, μετά από εξειδίκευση, εκπαίδευση και εξετάσεις, προκειμένου να ασκήσουν τη δραστηριότητα του ενεργειακού επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές Κτιρίων, Λεβήτων και Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και Εγκαταστάσεων Κλιματισμού» (ΦΕΚ Α΄ 177), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 23, του άρθρου 42 του νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 249) και ισχύει και εγγράφονται στα οικεία Μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών.
2. Για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 3 του ν. 3919/2011 (ΦΕΚ Α΄ 32), ήτοι:
α)Υποβολή Αναγγελίας έναρξης άσκησης της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3919/2011, προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ, η οποία θα πραγματοποιείται από τον ενδιαφερόμενο ή με εξουσιοδότηση αυτού. Η αναγγελία αντικαθιστά την αίτηση για απόκτηση άδειας που ίσχυε μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.3919/ 2011, για την οποία θα αποδίδεται στον αιτούντα Βεβαίωση Υποβολής Αναγγελίας
β) Υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, όπως προβλέπονται από το άρθρο 6 του π.δ. 100/2010 «Ενεργειακοί Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού» (ΦΕΚ 177/ τ.Α΄/06.10.2010), όπως ισχύει.
γ) Η υποβολή της Αναγγελίας του σημείου α) γίνεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εκπαίδευσης και εξετάσεων του άρθρου 9 του π.δ. 100/2010, όπως θα αποδεικνύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις που του παρέχονται, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ΕΥΕΠΕΝ. Τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά, πριν από την έναρξη της εκπαίδευσής του.
δ) Η ΕΥΕΠΕΝ, μετά τη λήψη όλων των παραπάνω δικαιολογητικών, προβαίνει στις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους με σκοπό τη διαπίστωση συνδρομής όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή.
ε) Η προαναφερόμενη διαδικασία ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία λήψης της Αναγγελίας και της πλήρους υποβολής όλων των προβλεπομένων νομίμων δικαιολογητικών.
στ) Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία, η ΕΥΕΠΕΝ ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση του Πιστοποιητικού άσκησης του εν λόγω επαγγέλματος, γνωστοποιώντας και τους σχετικούς λόγους. Μετά παρέλευση τριμήνου ο ενδιαφερόμενος ασκεί το επάγγελμα ελεύθερα, χωρίς άλλη ειδοποίηση ή ενέργεια από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο
ζ) Η διαδικασία χορήγησης «Αδειών Ενεργειακών Επιθεωρητών» καταργείται.
3. Για τη βελτίωση της διαδικασίας τροποποιούνται ή καταργούνται οι ακόλουθες διατάξεις του π.δ. 100/2010:
α) Οι παράγραφοι 1, 2 και 3 του άρθρου 4 «Άδειες Ενεργειακού Επιθεωρητή» του π.δ. 100/2010.
β) Το εδάφιο δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«(δ) να διαθέτει δίπλωμα μηχανικού ή πτυχίο μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο (2) έτη.»
γ) Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 καταργείται.
δ) Η περίπτωση β) της παραγράφου 4 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής:
«(β) δικαίωμα κυριότητας, νομής ή κατοχής έχει ο ίδιος, ή σύζυγος, ή συγγενής του έως β’ βαθμού ή νομικό πρόσωπο του οποίου ο ίδιος είναι μέλος, ή εταίρος ή υπάλληλος,».
ε) Καταργούνται οι περιπτώσεις ε) και στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 6, που αφορούν σε υποβολή δικαιολογητικών για την τεκμηρίωση της εμπειρίας του υποψήφιου ενεργειακού επιθεωρητή, τα οποία στο εφεξής δεν θα απαιτούνται.
στ) Τροποποιείται ως εξής η περίπτωση δ) της παραγράφου 4 του άρθρου 6: «δ) Αντίγραφο του Καταστατικού του Νομικού Προσώπου»
ζ) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 6 προστίθεται περίπτωση ε) ως εξής: «ε) Παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ».
η) Τροποποιείται το άρθρο 10, ως εξής:
«Άρθρο 10 – Αμοιβές Ενεργειακών Επιθεωρητών
1. Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας καθορίζεται ελεύθερα με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές:
α) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες όλων των χρήσεων εκτός της κατοικίας, δύο και μισό (2,5) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ στο σύνολο.
β) Για κτίρια ή κτιριακές μονάδες με χρήση κατοικίας, δύο (2) ευρώ ανά τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας και πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ στο σύνολο.
2. Η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίου καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές:
Με εγκατεστημένη ισχύ:
– έως και 200kW, διακόσια πενήντα (250) ευρώ
– από 201 έως και 400 kW, τετρακόσια (400) ευρώ
– από 401 και άνω, οκτακόσια (800) ευρώ
3. Περαιτέρω τροποποιήσεις των διατάξεων του π.δ. 100/2010 εναι δυνατή με π.δ. που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
4. Η ιδιότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του υπαλλήλου στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σχέση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
5. Για την εγγραφή στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα. Από τα Νομικά Πρόσωπα καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για την εγγραφή τους. Τα ποσά αυτών εισπράττονται από τις Δ.Ο.Υ. και αποδίδονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου (ΚΑΕ…….), σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων.
6. Ενημερωμένοι κατάλογοι Ενεργειακών Επιθεωρητών είναι διαθέσιμοι στο κοινό ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
7. Για τη διασφάλιση και διατήρηση της Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας και συγκεκριμένα του χαρακτήρα του απορρήτου των κτιρίων των ενόπλων δυνάμεων, οι ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) διενεργούνται αποκλειστικά από Ενεργειακούς Επιθεωρητές του ΥΠΕΘΑ., οι οποίοι εγγράφονται σε ξεχωριστό Μητρώο που τηρείται από την ΕΥΕΠΕΝ.
8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται τα προσόντα των Ενεργειακών Επιθεωρητών που μπορούν να διενεργούν ενεργειακές επιθεωρήσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΥΠΕΘΑ, η διαδικασία εγγραφής τους σε αντίστοιχα μητρώα, οι ιδιότητες που είναι ασυμβίβαστες με το έργο τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2012, 10:45 | Ε.Σ.

    ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
    ΘΕΩΡΩ
    1)ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΤΑΤΗ ΑΜΟΙΒΗ
    2)ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΤΕΣ ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ.
    3)ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΜΕΔΕ ΒΑΣΗ ΤΩΝ »ΠΡΩΗΝ» ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 21:45 | ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

    Επειδή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τα 2 πολυτεχνικά πτυχία μου, θα φορολογούμαι με 50000,00 τεκμαρτό (…έγινα ξαφνικά πλούσιος χωρίς να το ξέρω και μάλιστα σε μία νεκρή αγορά)

    Επειδή βαρέθηκα τη λογοκρισία της διοικούσας του ΤΕΕ, που επικροτεί το διπλασιασμό των εισφορών σε 8000ευρώ/έτος, και η οποία μάλιστα δεν έχει και επικαιροποιημένη δημοκρατική νομιμοποίηση

    Επειδή μηχανικοί θέλουν να λέγονται και αυτοί που θελουν να δίνουν εξαιτάσεις Ενεργειακού Επιθεωρητή βεβαίως-βεβαίως και μάλιστα να κόβονται, μήπως και αναβαθμιστούν σε Ενεργειακό Μέντορα

    Εγώ ο ταπεινός Ζαρατούστρας καλύπτομαι πλήρως απο τη συνέντευξή:

    http://www.youtube.com/watch?v=PZr1LYg-QrI

    και ΠΡΟΣΕΧΩΣ νέα συνέντευξη την επόμενη εβδομάδα στην εφημερίδα 1ο ΘΕΜΑ με θέμα: Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ που θα αναρτηθεί στο youtube

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 21:39 | ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος

    • Άρθρο 17παράγρ. 3α : Η απλοποίηση της διαδικασίας ως στόχος είναι σωστός. Δεν πρέπει όμως να συνδυάζεται και με αναξιοκρατική μέθοδο και αξιακή ισοπέδωση μεταξύ των διπλωματούχων μηχανικών ΑΕΙ και των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ. Και στην απόκτηση Μελετητικού Πτυχίου για μελέτες Δημοσίων έργων, ή Εργοληπτικού Πτυχίου, ή, και στα ιδιωτικά έργα υπάρχει η διαβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων. ΠΡΕΠΕΙ λοιπόν, να παραμείνει η πρόβλεψη του άρθρου 4 του ΠΔ 100/2010 δηλαδή, την, Συνταγματικά ορθή και Επιστημονικά άρτια αλλά, και κοινωνικά δίκαιη και προς το δημόσιο συμφέρον και το Περιβάλλον προσανατολισμένη, ΔΙΑΚΡΙΣΗ των :
    Διπλωματούχων Μηχανικών Ανώτατης Τριτοβάθμιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ως Ενεργειακού Επιθεωρητή ( που να απορρέει το δικαίωμα κτήσης της ιδιότητας αυτής από τον τίτλο του βασικού πτυχίου) με δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων όλων των κατηγοριών και χρήσεων και λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού ανεξαρτήτως θερμικής και ψυκτικής ισχύος.
    Πτυχιούχων Μηχανικών Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ως Ενεργειακού Επιθεωρητή ( που να απορρέει το δικαίωμα κτήσης της ιδιότητας αυτής από τον τίτλο του βασικού πτυχίου πχ Δομικών έργων, Ηλεκτρολόγος ΤΕ, και όχι Έργων υποδομής) με δικαίωμα διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων με χρήση κατοικίας και μεγέθους που προκύπτει τις ισχύουσες επαγγελματικές αρμοδιότητες (μέχρι 2 ορόφους για ενεργειακή επιθεώρηση στο σύνολο του κτιρίου) και λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης ή κλιματισμού θερμικής ή/και ψυκτικής ισχύος έως 100 κιλοβάτ.

    • Άρθρο 17παράγρ. 3β : Το άρθρο 42/ παράγρ. 23γ του Ν4030/2012 να παραμείνει ως έχει σχετικά με την απαίτηση «διετούς αποδεδειγμένης εμπειρίας».

    • Άρθρο 17παράγρ. 3γ : Εφόσον ισχύει η αποδεδειγμένη εμπειρία τότε, να παραμείνει ως έχει η παράγραφος 3 του άρθρου 3, δηλαδή, η προσμέτρηση του χρόνου μεταπτυχιακού συναφούς προς το αντικείμενο των ενεργειακών επιθεωρήσεων ως χρόνος εμπειρίας.

    • Άρθρο 17παράγρ. 3ε : Συνεπεία των προηγούμενων 2 παρατηρήσεων δεν μπορεί να ισχύει και το παρόν.
    Άρθρο 17παράγρ. 3η : Σχετικά με την κατάργηση των «νόμιμων αμοιβών» – «τιμών αναφοράς» θεωρούμε ότι, θα επιφέρει διακινδύνευση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ενδεχόμενο «πλαστή» εικόνα της Ενεργειακής Απογραφής Δυναμικού άρα, και δυνατότητα βελτίωσης στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο προσδιορισμός «ελάχιστης αμοιβής» για υπηρεσία από μηχανικό σημαίνει για τον πολίτη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου ποιότητας και οικονομίας παροχής υπηρεσίας και στο κράτος ένα διασφαλισμένο ελάχιστο φορολογικό έσοδο. Σε μία περιοχή σαν την Ελλάδα, που η Ασφάλεια των κατασκευών και του δομημένου περιβάλλοντος και η προστασία του Περιβάλλοντος εν γένει, πρέπει να είναι ύψιστη μέριμνα από το κράτος και την αγορά, απαιτείται από το κράτος και από το ΤΕΕ υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών. Κάθε άλλη αποπροσανατολιστική λογική και πολιτική είναι καθαρά για λαϊκίστικους λόγους. Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα του κράτους που, ενισχύουν το «Πράσινο ταμείο» από τη δραστηριότητα αυτή, θα «εξανεμισθούν». Το απτό παράδειγμα στον τομέα των αυθαιρέτων, με την αντίστοιχη κατάργηση των «νόμιμων αμοιβών» – «τιμών αναφοράς» ήδη, αποστέρησε από τα ταμεία του κράτους σημαντικά έσοδα (415.000 δηλώσεις Χ 1570,0 ευρώ Χ 33% (10% προκαταβλητέο φόρο+ 23% ΦΠΑ) = 215 εκ ευρώ) και, 238.000 βεβαιώσεις νομιμότητας μηχανικού Χ 233,00 ευρώ Χ 33% = 19 εκ ευρώ ΣΥΝΟΛΟ 234 εκ ευρώ.
    Επίσης, σχετικά με τον καθορισμό ανώτατων τιμών (διατίμηση) είναι γνωστό ότι, σε κάθε περίπτωση παροχής υπηρεσίας ή προϊόντος, διατάξεις παρόμοιου περιεχομένου έχουν κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι, εφόσον υπάρχει και λειτουργεί ο ανταγωνισμός, η τελική τιμή των υπηρεσιών και των αγαθών διαμορφώνεται, αφού υπολογιστούν όλες οι δαπάνες του παρέχοντος την υπηρεσία ή το αγαθό, συν ένα εύλογο κέρδος. Δηλαδή, στη βάση της αρχής της ελεύθερης αγοράς και οι τιμές των διαμορφώνονται κατόπιν κοστολογίου το οποίο, για τον καθένα οι παράμετροί του μπορεί αντικειμενικά αλλά, και υποκειμενικά, να διαφοροποιούν την τελική τιμή.

    Αποτελεί και ομόφωνη απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ/ Τμ. Κεντρ. & Δυτ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 15:51 | ΣΩΤΗΡΗΣ Τ

    ΤΟ Ζήτημα της αμοιβής είναι απαράδεκτο. Γίνεται μια προσπάθεια ευτελισμού του επάγγελματος με το πρόσχημα της ελεύθερης αγοράς (βλέπε Ε.Ε) και ταυτόχρονα πια όλες οι ευθύνες εισέρχονται στον ίδιο τον μηχανικό. Ταυτόχρονα η δουλειά που θα γίνεται θα είναι μπακαλίστικη χωρίς εξακρίβωση και ελέγχους των στοιχείων των ακινήτων. Τέλος δίνεται στον κάθε πελάτη το δικαίωμα να μην σέβεται τη δουλειά του Μηχανικού με αποτέλεσμα το πτυχίο του να απαξιώνεται (να πέφτει στη ζητιανιά!!!!!!!)

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 14:31 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    Και εγω πιστευω οτι διαδικασία των εξετάσεων για την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή είναι τελείως αντίθετη με τις διακηρύξεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Εξάλλου οι μεχρι σημερα προσωρινοι ενεργειακοι επιθεωρητες με τα τυπικα προσοντα και χωρις καν να εχουν συμμετοχή στα δαπανηροτατα σεμιναρια κατάρτισης πιστεύετε οτι δεν ηταν ικανοι να προσκομισουν ενα σωστό ΠΕΑ??
    Είναι αδιανόητο για ολους τους Μηχανικούς που έχουν χρόνια εμπειρίας στην Μελέτη και κατασκευή κτιρίων να πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν δικαίωμα στην διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ με ολα ετουτα ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΓΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ενας ακόμη ρόλος του ΤΕΕ είναι να γίνει εξεταστικό κέντρο για να εισπράττει….
    Αδυνατώ να καταλάβω πως ειναι δυνατον να εχω πτυχίο μηχανικού, και για να συντάξω ένα ΠΕΑ πρέπει να λάβω μέρος σε μιά σειρά καταρτήσεων και εξετάσεων με κόστος ακρως απαγορευτικο για τις κρισιμες οικονομικα ετουτες μερες που περναμε. Αν λοιπόν δεχθούμε να υποστούμε εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσεων άς θεσπιστεί η δια βίου εξέταση για κάθε νομοθέτημα , να παρακολουθούμε σεμινάρια που να τα καλοπληρώνουμε , να υποβαλλόμεθα σε εξετάσεις με υψηλοτατο κόστος συμμετοχής μήπως και βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας…..
    Για τις αμοιβες τι να πω…. η πληρης εξαθλίωση του επαγγελματος….
    Και εαν εστω θέλετε την απελευθέρωση των αμοιβών, τουλαχιστον ας κρατησουμε αυτο που εννοιλογικά και πραγματικά σημαίνει , την απελευθέρωση προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 13:54 | Κ. Κουρής

    Συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του κ. Σταμάτη Περδίου.
    Παράλληλα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι : ο ετήσιος αριθμός ΠΕΑ στην Ελλάδα είναι 200.000 και οι μηχανικοί που έχουν παρακολουθήσει τα σχετικά σεμινάρια ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ είναι 25.000 !!!

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 12:04 | Χρήστος

    Σχετικά με την απόφαση της εξαίρεσης από το δικαίωμα της άσκησης της ιδιότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, εκτός των δημοσίων υπαλλήλων και των μηχανικών που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ΝΠΙΔ που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι μηχανικοί που εργάζονται σε ΝΠΙΔ ούτε μόνιμοι είναι, ούτε πρόκειται να γίνουν και οι περισσότεροι πια από αυτούς έχουν επιλεχθεί μέσω ανοιχτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ ή των ιδίων εταιρειών (π.χ. Μ.Ο.Δ. Α.Ε.). Επίσης οι εν λόγω συνάδελφοι μηχανικοί που δικαιούνται να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, πληρώνουν και τους επιπλέον φόρους επιτηδευματία και τις επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και το ΤΕΕ και ότι άλλο προκύπτει. Από τη στιγμή δηλαδή που πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος και μάλιστα πληρώνουν γι’ αυτό, για ποιον λόγο εξαιρούνται από το δικαίωμα της άσκησης ¨της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή¨; Πιστεύουμε ότι η εξαίρεση αυτή είναι και άδικη και καταχρηστική και έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις αρχές του ν.3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» (ΦΕΚ 32/ τ. Α΄/ 02.03.2011).

    Για μία ακόμη φορά πρόκειται για ένα αυθαίρετο μέτρο οριζοντίου χαρακτήρα και χωρίς κανένα ορθολογικό κριτήριο εξαιρέθηκαν και οι επιστήμονες που με την αξία τους κατάφεραν να επιλεγούν για κάποιο χρονικό διάστημα ως μηχανικοί σε φορέα που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει δηλαδή να εξαιρεθούν και οι μηχανικοί που εργάζονται σε μεγάλες τεχνικές ή άλλες εταιρείες που συνήθως οι απολαβές είναι και κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

    Πρέπει δηλαδή οι επιστήμονες – μηχανικοί που επιτυγχάνουν σε όποιες δοκιμασίες επιλογής προσωπικού να τιμωρούνται και να αποκλείονται από μελλοντικές νόμιμες επαγγελματικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για να διατηρήσουν υψηλό το επιστημονικό τους επίπεδο. Το ίδιο το κράτος προτιμάει τελικά, όχι μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους του, αλλά και αδιακρίτως όποιους σχετίζονται με αυτό, να απομονώνονται από όποια σχετική επαγγελματική δραστηριότητα του επιστημονικού τους πεδίου ή να εργάζονται «μαύρα και άραχνα» αναγκαστικά πια μετά τις δραματικές μειώσεις των μισθών που επιβλήθηκαν.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 09:02 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πάμε για την πλήρη απαξίωση του Π.Ε.Α. Συγχαρητήρια!! Τα πάτε μια χαρά! Είστε στην σωστή κατεύθυνση!! όσο αναφορά την ανώτατη τιμή, απλά η έκδοση θα γίνεται μέσω τηλεφώνου.. Και τώρα γίνεται.. πόσο μάλλον μετά… όσο αναφόρα τις εξετάσεις, 9.000.000 είναι αυτά…Μπράβο σας για ακόμα μία φορά… Αλλά τί περιμένεις από ανθρώπους οι οποίοι νομοθετούν και πέρνουν αποφάσεις, χωρίς πρώτα να έχουν εκδόσει ένα πιστοποιητικό, πόσο μάλλον να γνωρίζουν και να έχουν επαφή με τον έξω κόσμο και την πιάτσα… Είστε δημόσιοι υπάλληλοι… απλά είστε παράλληλα και ΄΄επικύνδυνοι»…

  • 11 Σεπτεμβρίου 2012, 02:42 | Κώστας

    Αφήστε τον κόσμο να δουλέψει!! Ιδίως τους νέους…
    ΝΑΙ στα σεμινάρια
    ΟΧΙ στην αποδεδειγμένη εμπειρία
    Επιτέλους δηλαδή, 1/2 νέους μηχανικούς είναι άνεργοι και από την άλλη καλούνται να πληρώνουν εισφορές ΤΣΜΕΔΕ. Φοβάστε μήπως χάσουν πελάτες οι φτασμένοι, που το κάνουν σαν δεύτερη-τρίτη απασχόληση??

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 21:53 | Ε.M.

    Oχι προφανώς στην ενιαίας τάξης άδεια επιθεωρητών -Διατήρηση της κατηγοριοποίησης άδειας Α και Β τάξης για πτυχιούχους και διπλωματούχους μηχανικούς αντιστοίχως.( Δεν είμαστε όλοι ίσα και όμοια Τι να κάνουμε!)
    Οχι- κατηγορηματικά – στις άδειες επιθεωρητών σε δημοσίους υπαλλήλους. ( Ελεος! Μέσα σε όλα πιά δεν γίνεται)
    Οχι σε άδειες επιθεωρητή εκτός ειδικότητας.
    Οχι σε επιθεωρητές δύο ταχυτήτων. Για κάποιους ζητήθηκε στην αρχική φάση η σχολαστική τεκμηρίωση της εμπειρίας και για κάποιους (αρχιτέκτονες κυρίως) δόθηκαν συλλήβδην αργότερα άδειες επιθεώρησης λεβήτων χωρίς καμία εμπειρία!!!!
    Κανένα πρόβλημα στην πιστοποίηση των γνώσεων των επιθεωρητών (είδαμε πόσοι έγιναν μεν προσωρινοί αλλά στην συνέχεια καλύπτουν με την σφραγίδα φίλους και κολλητούς αλλά δεν έχουν ιδέα). Είτε όλοι μέσα από εξετάσεις, Ο.Κ. αν έτσι θέλετε, αλλά αφού γίνουν οι εξετάσεις αυτόματη κατάργηση όλων των προσωρινών αδειών ( επι δικαίων και αδίκων).
    Κατάργηση του ασυμβίβαστου της επιθεώρησης σε κτήριο που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο. ( Σιγά αν ξέρω να κάνω τη δουλειά μου, να κάνω -τι είδους- κομπίνα για να εκδώσω ΠΕΑ προκειμένου να εκμισθώσει ο άντρας μου ένα δυάρι!!!)
    Οχι στην κατάργηση της κατώτατης αμοιβής και φυσικά όχι στο όριο της ανώτατης.( Για 1354 λόγους που έχουν αναφέρει όλοι οι συνάδελφοι)

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 18:50 | Nikolaos zois

    Τα σχετικά που αναφέρονται στο σχεδιο νομου για τις ανώτατες αμοιβές ενεργειακών επιθεωρητών ειναι απαραδεκτα. Ειναι δεσμευτικά απο το μνημονιο-2 που υπέγραψε η κυβέρνηση. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη εως σήμερα του όλου θέματος «Ενεργειακή επιθεώρηση».

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 17:34 | Ευαγγελία Μπιλλήρη

    Αξιότιμοι κύριοι νομοθέτες,
    ότι θα έφτανα σε ηλικία 51 ετών, απόφοιτος ΕΜΠ (με φοίτηση 9 εξαμήνων παρακαλώ (κέρδισα εξάμηνο παρά τις τότε καταλήψεις διαβάζοντας αναλόγως) και βαθμό πτυχίου λίαν καλώς), ελεύθερος επαγγελματίας επι 28 χρόνια συνεχώς με τρία παιδιά και μελετητής και κατασκευαστής και πραγματογνώμων και προσωρινός ενεργειακός επιθεωρητής και εκτιμήτρια και ελεγκτής δόμησης και ό,τι θέλετε, να κάνω παζάρι για την δουλειά που ξέρω και κάνω με τον όποιο τυχάρπαστο «συνάδελφο» αναλαμβάνει να κάνει ΠΕΑ της συμφοράς, πολύ απλά δεν το καταδέχομαι!
    Θέλετε να μου πείτε ή μάλλον το φωνάζετε με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα ότι πρέπει να εγκαταλείψω το επάγγελμα και ότι ήμουν ηλίθια που εγκαταστάθηκα σε νησί με παραδοσιακούς οικισμούς, αφού
    1. Μου στερήσατε από πέρσι το δικαίωμα να υπογράφω αρχιτεκτονικές μελέτες,
    2. Παρότι έγινα ελεγκτής δόμησης με 90% βαθμό επιτυχίας στις εξετάσεις εδώ και έξι μήνες δεν έχω κληρωθεί σε κανένα έλεγχο και δεν ξέρω αν αξίζει να πάω αφού δεν μου εγκρίνεται αποζημίωση για μετακίνηση εκτός νησιού, ( άλλος εμπνευσμένος νομοθέτης αυτός)
    3. Εχω πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής μου σε σεμινάρια, στην Αθήνα εννοείται, (εκτός σπιτιού και γραφείου) για να κάνω προσωρινά ενεργειακές επιθεωρήσεις, ξαναπλήρωσα άλλα (πάλι εκτός σπιτιού και γραφείου πρόσφυγας) για να μπορώ να δώσω εξετάσεις, θα διαβάσω του θανατά για τις περίφημες εξετάσεις για να πετύχω και στο τέλος απελευθερώνετε τις αμοιβές σάμπως η συντριπτική πλειοψηφία των επιθεωρήσεων δεν είναι της τάξεως των 250-300 ευρώ για τον μέσο μηχανικό της συνοικίας σε ολόκληρη την Ελλάδα!
    Η «οροφή» των αμοιβών που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο κανέναν δεν απασχολεί, και τα ποσά αυτά απαντούν μόνο στα χαρούμενα όνειρα που τώρα πια δεν βλέπουμε!
    Μας πιέζετε γιατί; Γιατί υπάρχουν πολλοί επιθεωρητές για να καλύψους τις ανάγκες της αγοράς, για να φαγωθούμε μεταξύ μας για 20-25 ευρώ, για να μας αποκλείσετε την πιθανότητα να αποσβέσουμε κάποτε το κόστος (σε κόπο και χρήμα) που έχουμε καταβάλει, για να φοροδιαφεύγουμε από ένα κράτος που δεν μας λαμβάνει υπ’ όψιν εξ άλλου για κανένα λόγο; Γιατί ακριβώς;
    Δεν ξέρω αλήθεια με ποιόν από τους προηγούμενους συναδέλφους να συμφωνήσω περισσότερο! Σε ότι αφορά εμένα πάντως δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση όπως δεν έκανα καμία συμφωνία μέχρι τώρα στις δουλειές που αναλαμβάνω και τηρώ τις αμοιβές ΤΕΕ απαρέγκλιτα! Οσο αντέχω.
    Για εσάς θα πρότεινα το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» ως τίτλο του νομοσχεδίου που ετοιμάζετε και δυστυχώς με δραματικές συνέπειες για τον κλάδο εναντ/ίον του οποίου φαίνεται ότι έχετε κηρύξει …πόλεμο!
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία
    Ε. Μπιλλήρη

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 17:53 | elena

    Είναι «γελοίο» να ζούμε:

    1) σε εποχές «οικονομικής κατοχής», (το επάγγελμα του μηχανικού εξαφανίζεται)

    2) να υπάρχει ανεργία πάνω από το 50% των εγγεγραμένων μηχανικών (ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ)
    3) Οι ασφαλιστικές εισφορές ΤΣΜΕΔΕ να ειναι αιματηρές και αντιρεαλιστές και ασυμβίβαστες με τους καιρούς που διανύουμε

    και ταυτόχρονα (και αν τα πάρουμε από την αρχή):

    1) Να αποκλείουν εξαρχής τους νέους μηχανικούς με λιγότερα από 5 έτη εμπειριάς και εν καιρώ κρίσης να δημιουργείται το μητρώο των «προσωρινών» οι οποίοι έχουν επωφεληθεί τα τελευταία 2 χρόνια από την «αγορά» των ΠΕΑ αφού ουσιαστικά ήταν και είναι μονοπόλιο!!

    2) Να επιβάλλεται η υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίου η οποία είναι ένα δαπανηρό έξοδο, ειδικά την στιγμή που δεν εισπράττεις από το συγκεκριμένο πεδίο. Προσωπικά, έχω ΠΛΗΡΩΣΕΙ και έχω παρακολουθήσει τα σεμινάρια εδώ και 6 μήνες και ακόμα δεν έχουν οριστέι οι πολυπόθητες εξετάσεις και ερωτώ:

    α) Πως οι εξετάσεις για τους ελεγκτες δόμησης διενεργήθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα

    β) Και στην τελική, αφού έχω ολοκληρώσει τα σεμινάρια γιατί αναγκάζομαι να περάσω και επιτυχώς και τις εξετάσεις για να γίνω ενεργειακός επιθεωρητής?
    Δεν είναι αντιφατικό να μπορώ ήδη να ΜΕΛΕΤΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ (υπογραφω ΚΕΝΑΚ) αλλά να θεωρούμαι οτι ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΩ?

    3) Όσον αφορά το θέμα των κατώτατων και ανώταων αμοιβών αυτό είναι θέμα μεγάλης συζήτησης. Έχει καταντήσει το επάγγελμα του μηχανικού ένα «παζάρι τιμών».
    Αν είναι να επιβληθούν ανώντατες αμοιβές στο επάγγελμα μας, ας οριστούν και ανώτατες σε όλα τα υπόλοιπα επαγγελματα και ακόμα και στα αγαθά. Αφήστε μόνο του τον ανταγωνισμό να διαμορφώσει τις τιμές της αγοράς.

    Προτείνω να μη τρωγόμαστε μεταξύ μας οι μηχανικοί και ας συμφωνήσουμε:

    1) Ενεργειακοί επιθεωρητές να γίνονται όσοι παρακολουθούν τα σεμινάρια.
    Δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος για να διεξαχθούν οι εξετασεις από την στιγμή που ένας μηχανικός μπορεί ήδη να υπογράψει μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου.

    2) Συμφωνώ ότι οι ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί θα πρεπει να είναι οι μόνοι που θα υπάρχούν ΠΕΑ για λέβητες και η/μ εγκαταστάσεις

    3) Να μην καθοριστούν ανώτατες αμοιβές.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 16:38 | Θ.Σ

    Κύριε υπουργέ
    Κύριοι υπεύθυνοι για κλάδο των μηχανικών.
    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑ !!!!ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.
    Οι ελάχιστες τιμές ήταν ήδη πολύ ελάχιστες,και στήν πράξη μειώθηκαν ακόμα πιο πολύ. ΜΗΝ ΤΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΙΣΤΕΣ. Είναι αστείο.Σέ όσους δε μηχανικούς που παρακολούθησαν τα σεμινάρια και έχουν δεκαετή και πλέον εμπειρία κάντε τους μόνιμους χωρίς άλλες εξετάσεις. Αρκετές έδωσαν μέχρι τώρα για να πάρουν το πτυχίο τους και δίνουν καθημερινά στην δουλειά τους. Σεβαστήτε τους.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 16:35 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ

    Για τη βελτίωση της διαδικασίας καταργείται ο διαχωρισμός σε Α και Β τάξης. Ήταν μία αρκετά καλή πρόβλεψη του ΠΔ 100/10 για το σαφή διαχωρισμό μικρών και μεγάλων (κατά κανόνα πολύπλοκων εγκαταστάσεων).

    Από την μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία στην εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ και της σχετικής νομοθεσίας για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις έχει αποδειχθεί ότι δέν μπορούν όλες οι ειδικότητες των μηχανικών να διενεργήσουν μία ενεργειακή επιθεώρηση. Απαιτείται γνώση των στοιχείων και χαρακτηριστικών του κελύφους και των Η/Μ εγκαταστάσεων των κτηρίων. Τη γνώση αυτή διαθέτουν κυρίως (άν όχι αποκλειστικά και μόνο) οι Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί.

    Όταν υπάρχει ελεύθερη οικονομία και ο μηχανικός μπορεί να διαπραγματευτεί την αμοιβή του, με ποιο ακριβώς σκεπτικό καθορίζεται μέγιστη αμοιβή. Ως σύλλογος Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βορείου Ελλάδος επιθυμούμε να λάβουμε γνώση της οικονομικής ανάλυσης που οδήγησε στα νούμερα που αναφέρονται στη νομοθεσία ως μέγιστα επιτρεπτά.

    Τέλος αναφορικά με τις εξετάσεις σας παραπέμπουμε στο ιδιαίτερα εύστοχο σχόλιο του Κου Σταμάτη Περδίου.

    «Αν ισχύσουν οι εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις και :
    α) οι δικηγόροι όταν αλλάζουν οι νόμοι,
    β) οι χειρούργοι επειδή άλλαξαν οι μέθοδοι χειρουργικής (π.χ λαπαροσκόπηση, ρομποτική),
    γ) οι πολιτικοί μηχανικοί επειδή άλλαξε ο αντισεισμικός κανονισμός
    και δ) όσοι μηχανικοί κάνουν μελέτες νέων κτιρίων αφού ισχύει πλέον ο ΚΕΝΑΚ και οι οποίοι μπορούν να κάνουν μελέτες από την επόμενη απόκτησης του πτυχίου τους. Μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να πιστεύει ότι η επιθεώρηση είναι δυσκολότερη από την μελέτη»

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 15:22 | Π.Σ.

    O συνάδελφος κος Φώτης στο σχόλιό του, http://www.opengov.gr/minenv/?c=13287 περιέγραψε με τον πιο σωστό τρόπο τον αγώνα που δίνουμε οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές για να γίνει ΣΩΣΤΑ η έκδοση του ΠΕΑ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ 50-80€ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ…. ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΝΑ «ΚΟΨΕΙ» ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ «ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ»!!!!!

    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙ!!! ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ!!!!

    Διαφυλάξτε λοιπόν τον κλάδο μας και επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ:

    ———————–
    Η αμοιβή θα πρέπει να ελέγχεται από το ΤΕΕ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό…. Με ποιό τρόπο?…. Αφού στο σύστημα των αμοιβών δηλώνονται τα m2 και βλέπει το ΤΕΕ τα ψίχουλα που ζητάει ο ενεργειακός επιθεωρητής, να τον ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ σε έλεγχο της επιθεώρησης από το ΕΥΕΠΕΝ!!! Τότε να δούμε ο τζαμπατζής όταν θα αναγκαστεί να δώσει τα στοιχεία του προς έλεγχο, αν θα κάνει ΣΩΣΤΑ την επιθεώρηση και τότε θα δούμε αν θα ξαναζητήσει 50€ για ένα διαμέρισμα……

    Υπό αυτήν και ΜΟΝΟ την προϋπόθεση, ΝΑΙ βάλτε ανώτατη αμοιβή και καταργήστε τις ελ΄χιστε (εντολές ΤΡΟΙΚΑ γαρ)…. αλλά να μην αφήνετε τους αετονύχιδες να τρώνε το ψωμί του σωστού επαγγελματία…

    ————————

    Ευχαριστώ για το βήμα και χαίρομαι που βλέπω συναδέλφους που σκέφτονται ως σωστοί ελεύθεροι επαγγελματίες

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 14:57 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Συμφωνώ με τα σχόλια του κ. Περδίου και θέλω να προσθέσω ότι το κομμάτι των σεναρίων για την ενεργειακή βελτίωση των κτηρίων είναι ουτοπικό. Τα σενάρια του στυλ βάλε έναν ηλιακό για να «πέσεις» μία κατηγορία δεν μπορεί να προωθούν τα σχέδια μιας χώρας για ενεργειακή αναβάθμιση.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 12:18 | ΚΛΩΝΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Συνάδελφοι μηχανικοί, μην παρασύρεστε.
    Οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν και πρέπει να είναι δύσκολες. Για μια φορά ας κάνουμε μια πράξη που θα δώσει προοπτική στο επάγγελμά μας, στην αξιοπρεπή διαβίωση των μηχανικών. Οι μηχανικοί πρέπει να ζουν καλύτερα από οτι ζουν ( τουλάχιστον η πλειοψηφία των ελέυθερων επαγγελματιών )προσφέρουν πολύ περισσότερα και εισπράτουν πολύ λιγότερα από οσα αντιστοιχούν στην κοινωνική τους ευθύνη.
    Οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν και να είναι δύσκολές για να περάσουν λίγοι.
    Τα υπόλοιπα περί πτυχίων, εμπειρίας κτλ δεν έχουν ουσία και κυρίως προοπτική.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 11:54 | Χρίστος Γ. Δερζέκος

    Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Σταμάτη Περδίο.

    Προτείνω την άμεση κατάργηση όλων των αμοιβών, δηλαδή τα πιστοποιητικά να εκδίδονται δωρεάν με το κόστος φορολογικών – κρατήσεων κ.λπ. να καλύπτεται από την τσέπη του μηχανικού (θα υπολογίζονται επί μέσης αμοιβής 50,00 Ευρώ, όπως τελικά διαμορφώνεται άλλωστε για ένα μέσο διαμέρισμα). Ο μηχανικός επίσης θα καλύπτει και το ημερήσιο κόστος λειτουργίας του γραφείου του, για τον χρόνο που απαιτείται για την έκδοση του πιστοποιητικού.

    Επίσης στα πλαίσια της δια βίου εκπαίδευσης, προτείνω την διαξαγωγή κυλιόμενων σεμιναρίων ανά τρίμηνο (στο «καπάκι») και εξετάσεων ανά έτος, για να επιβεβαιώνεται σε συνεχή βάση η επάρκεια του μηχανικού (για την περίπτωση που πιστοποιηθεί κανένας αμαθής κατά λάθος) – πάλι με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο.

    Προτείνω επίσης αύξηση των τιμών αγοράς λογισμικού, παραβόλων, ετήσιων συνδρομών κ.λπ. καθώς και την εισαγωγή στο σχετικό μαθηματικό μοντέλο/λογισμικό κλιμάτικών δεδομένων των 66 δορυφόρων του πλανήτη Δία, παραμέτρων που κακώς και με απαράδεκτο τρόπο έχουν μείνει εκτός υπολογισμών.

    Κατά αυτό τον τρόπο και ο μηχανικός δεν θα εξευτελίζεται (αφού θα ασχολείται με ένα ακριβό σπορ για το κέφι του) και εκδούλευση (κοινωνικό έργο) θα προσφέρει στους πολίτες και όλοι όσοι έχουν να λαμβάνουν από την υπόθεση θα είναι ικανοποιημένοι αλλά και το επάγγελμα θα «απελευθερωθεί» πραγματικά από τα δεσμά και το άγχος την αμοιβής/διαπραγμάτευσης.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 10:12 | ΚΛΕΙΤΣΑ- ΜΠΛΑΝΑ ΓΙΑΝΝΑ

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως κρίνομαι ικανή να συντάσσω μελέτες ΚΕΝΑΚ και να τις επιβλέπω με γνώσεις που απεκτησα στο Πανεπιστήμιο , με παρακολούθηση σεμιναρίων και μελετώντας και για να συντάξω ένα ΠΕΑ πρέπει να λάβω μέρος σε μιά σειρά εξετάσεων. Σε τελευταία ανάλυση τι είναι πιό σημαντικό να κατασκευάζονται νέα κτίρια ενεργειακά σωστά ή να διαπιστώνεται αν τα υφιστάμενα κατατάσσονται σε μιά συγκεκριμένη κατηγορία.
    Αν λοιπόν δεχθούμε να υποστούμε εξετάσεις για την πιστοποίηση γνώσεων άς θεσπιστεί η δια βίου εξέταση για κάθε νομοθέτημα που αφορά τον κλάδο μας (αντισεισμικός, ΝΟΚ κ.λ.π) να παρακολουθούμε σεμινάρια(πληρωμένα) , να υποβαλλόμεθα σε εξετάσεις (πληρωμένες) να αγοράζουμε προγράμματα μήπως και βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας.
    Πολύ φοβάμαι πως πίσω από την «αγωνία » του νομοθέτη να προστατέψει τον πολίτη από τους» αδαείς» ή τους «μεροληπτούντες» μηχανικούς κρίβονται άλλα συμφέροντα. Καθημερηνά στο ηλεκρονικό μου ταχυδρομία λαμβάνω δεκάδες μηνύματα εταιρειών που θέλουν να με «επιμορφώσουν και να με εκπαιδεύσουν»και άλλα τόσα από εκείνους που θέλουν να μου πουλήσουν τα προγράμματά τους.
    Το κόστος των σεμιναρίων και των εξετάσεων είναι απαγορευτικό για τους νέους συναδέλφους οι οποίοι πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ με χρήματα των γονιών τους . Είναι ντροπή να τους αποκλείουμε όχι γιατί δεν έχουν γνώσεις αλλά γιατί δεν έχουν χρήματα .
    Τέλος ο αποκλεισμός του να κάνει ο μελετητής του έργου ή συγγενής του ιδιοκτήτη το ΠΕΑ γιατί μπορεί να μεροληπτεί μας προσβάλλει όλους.
    Χάθηκαν πολλές αξίες τελευταία αλλά δεν χάθηκαν ούτε όλες ούτε από όλους. Για τις αμοιβές τι να πω , τις χάσαμε γιατί χάθηκε από κάποιους ο αυτοσεβασμός .

  • 10 Σεπτεμβρίου 2012, 00:45 | Θεοδώρα

    Προς φυσικούς και λοιπές ειδικότητες λέω πως αν εσείς θέλετε να είστε ενεργειακοί επιθεωρητές τότε κι εμείς να γίνουμε φυσικοί ή όποιας άλλης ειδικότητας (έχετε και πλεονέκτημα 1 έτους λιγότερες σπουδές) και να έχουμε τα ίδια δικαιώματα παντού. Αν θέλατε να γίνετε μηχανικοί, τίποτα δεν σας εμποδίζει… σπουδάστε σε ένα πολυτεχνείο.

    Επίσης, οι διαμαρτυρόμενοι απόφοιτοι ΤΕΙ ας ακολουθήσουν το 5-ετές πρόγραμμα σπουδών των Πολυτεχνείων και μετά ας έχουν ίδια ακριβώς δικαιώματα… μην θέλουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη.

    Ο νόμος δεν ελέγχει την διακίνηση μαύρου χρήματος από πολλούς ενεργειακούς επιθεωρητές προς μεσίτες και συμβολαιογράφους! Πολλοί πιθανώς διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές διότι πρέπει να πληρώσουν μερίδιο τής αμοιβής στους προαναφερθέντες!!

  • 9 Σεπτεμβρίου 2012, 17:36 | Π.Σ.

    Διορθώνω την φράση μου: «Άλλωστε ας μου έρθει πρώτα το έργο >1000m2»

    και επαναδιατυπώνω: «Άλλωστε ας μου έρθει πρώτα το γραφείο/κατάστημα»

    Με συγχωρείται για την κεκτημένη ταχύτητα

  • 9 Σεπτεμβρίου 2012, 17:31 | SAV.NAVROS

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ…………….
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ 2,3,4 ΠΕΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ……ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΛΑΦΟΝ……….ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ……………ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΑΥΤΟ , ΒΑΛΑΤΕ ΑΣΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ………..ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ , ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΑΒΑΤΕ ΥΠΟΨΗ………

  • 9 Σεπτεμβρίου 2012, 12:22 | savas

    ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ , ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΤΕ ΄΄ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ΄΄……..ΔΙΑΛΥΕΤΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ………
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 50% ΑΝΕΡΓΙΑ, ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 400-500 ΜΕΓΑΛΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ , ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟΙ…….ΗΔΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΝΑ ΞΕΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙΑ,ΕΙΣΦΟΡΕΣ…(ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΤΕΕ)
    ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ 150 ΕΥΡΩ , 2 ΦΟΡΕΣ, 500 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ,150 ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ , ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΑΙ 50 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ………Ο ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ 50 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ…..Ο ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΒΡΥΣΗ,Ο ΕΓΑΤΑΣΤΑΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ 100 ΕΥΡΩ……ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ,ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΛΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΕΤΕ;;;;;;;;;;;;;;ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ,ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ……

  • 8 Σεπτεμβρίου 2012, 23:33 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

    Κε Καλαφάτη,κε Υπουργέ καλησπέρα σας,

    Ονομάζομαι Παππάς Θεόδωρος, είμαι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πατέρας 3 παιδιών, η σύζυγος μου είναι Χημικός Μηχανικός και είμαστε και οι 2 ελέυθεροι επαγγελματίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
    Είμαι προσωρινός Ενεργειακός Επιθεωρητής, ασκώ αυτήν την ιδιότητα μου εδώ και 1 1/2 χρόνο περίπου και τολμώ να σας πω πως είναι μία καλή ένεση βοήθειας για τον δοκιμαζόμενο κλάδο αυτην την περίοδο των Μηχανικών.
    Η εξαγγελία περί ανώτατων αμοιβών Ενεργειακών Επιθεωρήσεων θεωρώ πως είναι καταστροφική για τον κλάδο, οδηγεί μοιραία σε οικονομικό αδιέξοδο των Ενεργειακών Επιθεωρητών και μελλοντικά σε αμοιβές της τάξης 50ευρώ/επιθεώρηση, αφού οι Ιδιοκτήτες θα ζητούν πλέον τον φθηνότερο Επιθεωρητή μετά από εξονυχιστική έρευνα αγοράς.
    Η ημερομηνία διεξαγωγής των Εξατάσεων επίσης έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, και γνώμη μου είναι όπως και πολλών συναδέλφων μου να μην γίνουν, αφού τα λεφτά για τα σεμινάρια πληρώθηκαν και το παράβολο για την τελική άδεια θα πληρωθεί.
    Εκτιμώ ότι με τις τελευταίες εξαγγελίες καταστρατηγείτε τον δεοντολογικό κώδικα των Μηχανικών, μας οδηγείτε σε φτώχεια-ανεργία και μετανάστευση, και μόνο αν έλθετε στην δική μας θέση θα καταλάβετε αυτά που σας γράφω.

    Θεόδωρος Ε. Παππάς

  • 8 Σεπτεμβρίου 2012, 21:39 | Π.Σ.

    Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΤΕ.

    Δουλεύω από το 2000 σε εργοτάξια-αυτοματισμούς-βιομηχανίες-μελέτες κατοικιών βιομηχανιών γραφείων. Έχω επιβλέψει κατασκευή νοσοκομείου, κατοικιών, βιομηχανιών και γω δεν ξέρω τι άλλο!!!

    Επίσης είμαι και προσωρινός ενεργειακός επιθεωρητής…. και την δουλειά μου την κάνω σωστά…. και τα χρήματα που ζητάω είναι αυτά που αναλογούν για τον όγκο της δουλειάς…. και ας μου φεύγει ένα 10-20% των πελατών μου…. εγώ την δουλειά μου δεν την ρίχνω στα σκουπίδια!!!! Αν κάποιοι το κάνουν υποβιβάζουν τους ίδιους τους τους εαυτούς

    1. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να δίνουμε τις ίδιες εξετάσεις και να έχουμε Α και Β τάξεις… Κύριοι με αυτή τη διαδικασία παίρνουμε πτυχίο ή δε παίρνουμε? Γιατί να πάρω υποβιβασμένο και να δώσω τις ίδιες εξετάσεις με τους κατόχους ΑΕΙ?….

    Γνωστό όμως αυτό το παιχνιδάκι…. το έχουμε καταπιεί οι «ΤΕΙτζίδες» τόσα χρόνια, θα το καταπιούμε και αυτό…. Άλλωστε ας μου έρθει πρώτα το έργο >1000m2 και ας ζητήσω την σφραγίδα φίλου μου…. έτσι δεν κάνουμε τόσα χρόνια? Έτσι θα κάνουμε και τώρα…

    Δουλειά να υπάρχει κύριοι…. και για τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε!

    2. Γιατί τις επιθεωρήσεις ΚΤΙΡΙΩΝ να τις κάνουν μόνο οι Αρχιτέκτονες-Πολιτικοί-Δομικοί?
    Όταν βγάζετε οικοδομική άδεια:
    – την μελέτη ΚΕΝΑΚ ποιός την τρώει στο κ*** και εσείς μοιράζεστε την αμοιβή μαζί του? Ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος δεν την κάνει?
    – την μελέτη ύδρευσης-αποχέτευσης ποιός την κάνει? και εσείς παίρνετε ΟΛΗ την αμοιβή χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας? Ούτε τι είναι μηχανοσίφωνας δεν ξέρετε…..
    – την μελέτη θερμομόνωσης (τι σας θύμισα τώρα….) ποιος την έκανε???? και την αμοιβή την παίρνατε φυσικά και πάλι εσείς…. και δίνατε ψύχουλα στον πραγματικό μελετητή….

    Έχω κάνει κύριοι από το 2001 έως τώρα τουλάχιστον 700+ μελέτες για οικοδομικές άδειες (για την τελευταία 2ετία, δεν μιλάω καν…) και από αυτές έχω υπογράψει μόνο τις 20!!! Αν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, θα καταλάβετε και το σκεπτικό μου

    Επειδή λοιπόν, έτσι κι αλλιώς το αγγούρι (την δουλειά δηλαδή) εμείς θα το τρώμε….. ΝΑΙ!!!! να γίνουν εξετάσεις και να εκδίδουν ΟΛΑ τα ΠΕΑ (κτήρια-λέβητες-κλιματισμό) και μεταλλειολόγοι και χημικοί και ο περιπτεράς της γειτονιάς….

    Και αν αντέξουν στην αγορά, με γειά τους με χαρά τους!!!!

    3. Οι Δ.Υ. τι φωνάζετε? Δεν ντρέπεστε? Αν σας φαίνονται λίγα τα λεφτά που παίρνετε, παραιτηθείτε και βγείτε έξω! Αν αντέχετε!!!!! Όχι ΚΑΙ την σιγουριά του μισθού ΚΑΙ κομμάτι από την «έξω» πίτα…. ΑΡΚΕΤΑ ΤΡΩΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ!!!!!

    Αφού τα είπα και ξεθύμανα, ας πω τώρα και αυτά που πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλιστούν:

    1. Η αμοιβή θα πρέπει να ελέγχεται από το ΤΕΕ για τον αθέμιτο ανταγωνισμό…. Με ποιό τρόπο?…. Αφού στο σύστημα των αμοιβών δηλώνονται τα m2 και βλέπει το ΤΕΕ τα ψίχουλα που ζητάει ο ενεργειακός επιθεωρητής, να τον ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ σε έλεγχο της επιθεώρησης από το ΕΥΕΠΕΝ!!! Τότε να δούμε ο τζαμπατζής όταν θα αναγκαστεί να δώσει τα στοιχεία του προς έλεγχο, αν θα κάνει ΣΩΣΤΑ την επιθεώρηση και τότε θα δούμε αν θα ξαναζητήσει 50€ για ένα διαμέρισμα…….

    Κύριοι του ΤΕΕ…… διαφυλάξτε τον κλάδο των μηχανικών.. Ξ€σκίσαν€ την κατασκευή, τώρα κάνουν το ίδιο και με τον κλάδο μας!!!!

    Το ΤΕΕ δεν «εμπαίζει» μόνο εμάς τους ΤΕΙ που δεν μας δέχεται ως νορμάλ μέλη…. «εμπαίζει» και τους ΑΕΙ που αφήνει όλο τον κλάδο ξεκρέμαστο…. Ωραίο επιμελητήριο, συγχαρητήρια…. Προασπίζει τα δικαιώματα των μηχανικών στο ακέραιο….

    2. Να μην δοθούν εξετάσεις…. η παρακολούθηση των σεμιναρίων επαρκεί στο ακέραιο, έτσι κι αλλιώς για να κάνεις επιθεώρηση ανατρέχεις στις ΤΟΤΕΕ… δεν τις θυμάσαι απ’ έξω!!!

    3. Να χρησιμοποιηθούν οι Δ.Υ. για τις επιθεωρήσεις των κτιρίων στα οποία εργάζονται… στα πλαίσια του ωραρίου τους και του μισθού τους…. κάνουν και τίποτε άλλωστε τώρα που η κατασκευή έχει πεθάνει? Δεν νομίζω να έχουν τόοοοσο φόρτο εργασίας, έλεος! Και να εξοικονομήσει το κράτος λεφτά… Αλλά τι να λέμε τώρα…. ξέρετε πόσοι βουλευτές και υπουργοί έχουν συγγενείς με Τεχνικά γραφεία? Να μην τους δώσουν λεφτουδάκια?

    4. Για την εμπειρία συμφωνώ, να καταργηθεί…. οι νέοι μηχανικοί δεν πρέπει να δουλέψουν? Δεν το κατάλαβα!!!! Τι πειράζει τους υπόλοιπους που έχουν ήδη ένα πελατολόγιο, συνεργάτες, εμπειρία για το πως θα «αρπάξουν» δουλειές? Φοβάστε?

  • 8 Σεπτεμβρίου 2012, 20:12 | Φώτης

    Αξιότιμοι νομοθέτες.
    Φαντάζομαι ότι δεν έχετε εκδώσει ποτέ σας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, και ότι είναι πιθανόν να μην έχετε σπουδές Μηχανικού, γι΄αυτό επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μερικά πράγματα κάπως πιο αναλυτικά, ώστε να γνωρίζετε πως έχουν τα πράγματα από την δική μας πλευρά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Δεν αντιλέγω, ότι σίγουρα έχετε την καλύτερη των διαθέσεων και ότι φυσικά έχετε σύμβουλους Μηχανικούς, αλλά σίγουρα δεν καλείστε να ζήσετε από την έκδοση ενός Ενεργειακού Πιστοποιητικού.
    1. Οι προτεινόμενες στο σχέδιο νόμου αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρήσεων είναι απαράδεκτα (προς το εξευτελιστικά) χαμηλές.
    2. Η έκδοση ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτεί χρόνο, γνώσεις, μέσα, δεξιότητες και απαράδεκτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο κάθε Μηχανικός δεσμεύεται με την υπογραφή του για την ακρίβεια όλων των στοιχείων που περιλαμβάνει το Πιστοποιητικό. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.
    3. Επιπλέον ο Μηχανικός υποχρεούται να προβεί σε πάμπολες καταχωρήσεις στοιχείων (αριθμό οικοδομικής αδείας, έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας, Πολεοδομικό Γραφείο έκδοσης, αριθμός πρωτοκόλλου δήλωσης στο κτηματολόγιο, κωδικός ιδιοκτησίας κτηματολογίου, διεύθυνση ακινήτου, ταχυδρομικό κώδικα ακινήτου, ονομασία ακινήτου, περιοχή ακινήτου, Δήμο ακινήτου, ΑΦΜ ιδιοκτήτη, επάγγελμα ιδιοκτήτη, διεύθυνση κατοικίας ιδιοκτήτη, ταχυδρομικό κώδικα διεύθυνσης κατοικίας ιδιοκτήτη, τηλέφωνο ιδιοκτήτη, στοιχεία υπευθύνου για επικοινωνία, τηλέφωνο και ιδιότητα υπευθύνου επικοινωνίας και για να μην σας κουράζω όλη αυτή η εργασία καταχωρήσεων αντιστοιχεί σε εργασία μηνός για ένα εργαζόμενο Μηχανικό σε Δημόσιο Φορέα και φυσικά με την αντίστοιχη αμοιβή. Ένα το κρατούμενο.
    4. Πάμε παρακάτω να καταχωρήσουμε και τις αμοιβές στο ΤΕΕ, όπου εκεί πρέπει να παλέψουμε με ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από κουλούς και προορισμένο για χρήση από φυλακισμένους, όπου για να καταχωρήσεις την αμοιβή για ένα Πιστοποιητικού πρέπει να ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙΣ όλα τα στοιχεία που έχεις ήδη περάσει στην σελίδα του buildingcert, αν έχεις βέβαια την τύχη να πατήσεις τα σωστά κουμπιά και να μην βάλεις τελεία αντί για υποδιαστολή στα νούμερα και σου βγεί η αμοιβή στις 70.000 ευρώ. Πόσα χρόνια θέλουν λοιπόν οι προγραμματιστές, ώστε τα στοιχεία να περνιούνται αυτόματα με απλή αναφορά του κωδικού του έργου που παίρνει στο buildingcert? Μία βδομάδα, ένα μήνα, δύο χρόνια ? Δεν είναι δύσκολο νομίζω για έναν ιδιώτη προγραμματιστή να το καταφέρει σε χρόνο μηδέν. Τώρα για έναν Δημόσιο υπάλληλο προγραμματιστή με τις σχετικές ανελευθερίες και γραφειοκρατίες του συστήματος, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ, ούτε είμαι σίγουρος αν μπορεί να γίνει. Πάντως εμείς οι Μηχανικοί τρώμε και αυτά στην μούρη. Δύο τα κρατούμενα. Πάμε παρακάτω.
    5. Αφού λοιπόν ξαναπεράσαμε όλα τα στοιχεία στις αμοιβές του ΤΕΕ (έτσι για να περνάει η ώρα μας), παίρνουμε έγκριση από το buildingcert ότι έχουμε το ελεύθερο να υποβάλλουμε το ΠΕΑ προς έκδοση (το πώς το φτιάχνουμε θα το δούμε παρακάτω). Επειδή όμως ήμασταν πολύ ώρα καθισμένοι με το να πληκτρολογούμε στοιχεία και πιαστήκαμε και θέλουμε να ξεμουδιάσουμε λιγάκι το ΤΕΕ (και γενικότερα ο μηχανισμός) μας δίνει την δυνατότητα για ένα ευχάριστο διάλλειμα και να πάμε και μία βολτίτσα να περιμένουμε στην ουρά για το ταμείο της Εθνικής Τράπεζας για την κατάθεση της αμοιβής στην Εθνική Τράπεζα (και μόνο σε αυτήν την Τράπεζα και όχι ηλεκτρονικά, αλλά μόνο στο Ταμείο της Εθνικής), αφού βέβαια έχουμε χειρόγραφα συμπληρώσει ένα άλλο ειδικό έντυπο αμοιβής Μηχανικών που μας δίνει η Εθνική Τράπεζα με σκοπό το ΤΕΕ να εισπράξει τις εισφορές του. Οι οποίες αμοιβές υπέρ ΤΕΕ (……Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ…….) παραμένουν σταθερές και αδιαπραγμάτευτες και δεν είναι προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης, αντίθετα είναι βάσει της ανώτατης θεσπισμένης αμοιβής και εκτός των άλλων υπολογίζονται και αυτόματα από το θαυμάσιο πρόγραμμα αμοιβών του ΤΕΕ. Έχουμε λοιπόν εδώ άλλα δύο κρατούμενα και πάμε σε σύνολο τέσσερα κρατούμενα.
    6. Έτσι λοιπόν, γυρνώντας στο γραφείο μας από την Εθνική Τράπεζα, όπου φάγαμε δύο ώρες και με την παραδοχή ότι θυμόμαστε ακόμα το όνομα μας (και με την σημείωση ότι σε αυτό το σημείο ένας Δημόσιος υπάλληλος Μηχανικός θα είχε σχολάσει) αρχίζουμε να φτιάχνουμε σαν Μηχανικοί το ΠΕΑ που τόσο επιτέλους λαχταρούμε να ασχοληθούμε (αφού αυτό είναι το κομμάτι της ειδικότητας μας).
    7. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι κάναμε την επίσκεψη στο διαμέρισμα, ότι κάναμε την καταγραφή, ότι είδαμε τις σκιάσεις, ότι βγάλαμε την πυξίδα να βρούμε τον Βορρά, ότι δεν ξεχάσαμε τα ύψη, ότι σημειώσαμε τα όμορα κτίρια, ότι μετρήσαμε με το laser τις διαστάσεις και τις αποστάσεις, σημειώσαμε τους μη θερμαινόμενους χώρους, τις θερμοστατικές κεφαλές των σωμάτων, την αντιστάθμιση του λέβητα, τα είδη των παραθύρων, το χρώμα από την πόρτα εισόδου, το χρώμα των εξωτερικών τοίχων, ρωτήσαμε για τον ηλιακό, είδαμε την μόνωση στο λεβητοστάσιο, πήραμε και το Φύλλο Ελέγχου Λέβητα (πολύ τύχη σήμερα), σκαρφαλώσαμε να βρούμε και το COP το EER των κλιματιστικών, γράψαμε και το ασανσέρ, πήραμε και τις διαστάσεις και όλης της πολυκατοικίας για έλεγχο της υπερδιαστασιολόγησης του λέβητα , μετρήσαμε και με το GPS το υψόμετρο μη τυχόν είμαστε πάνω από τα 500 μέτρα και πάμε σε Γ΄ Ζώνη, σημειώσαμε και σωστά τους ορόφους (γιατί οι πάνω πάνω δεν φαίνονται πάντα), βγάλαμε και περίπου 50 φωτογραφίες για να είμαστε σίγουροι, κάναμε και ψυχολογική υποστήριξη στον ιδιοκτήτη που μας παρακολουθεί εμβρόντητος και μας συνοδεύει εξιστορώντας το πώς παιδεύτηκε να κτίσει αυτό το σπίτι και ότι η κόρη του είναι στην Αμερική και μάλλον δεν θα γυρίσει, φτάνουμε στο σημείο όπου τρείς (και όχι ένας ) Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχανικοί θα είχαν σχολάσει και θα είχαν πάρει και από μία βδομάδα αναρρωτική άδεια. (Δεν αναφέρθηκα σε φωτισμό, ή αερισμό στο τριτογενή τομέα για να μην σας κουράσω). Πέντε τα κρατούμενα ως εδώ.
    8. Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε στο πρόγραμμα του ΤΕΕ το Πιστοποιητικό. Αρχίζουμε λοιπόν από την κάτοψη που σχεδιάσαμε (που θα έπρεπε να προβλέπεται θεσπισμένη επιπλέον αμοιβή, από την στιγμή που δεν υπάρχει) , φτιάχνουμε και ένα τοπογραφικό διάγραμμα (που θα έπρεπε επίσης να προβλέπεται θεσπισμένη επιπλέον αμοιβή, από την στιγμή που δεν υπάρχει), κάνουμε και λίγο Photoshop να δείξουμε και με βελάκι το υπό εξέταση διαμέρισμα, κάνουμε και ένα resize την φωτογραφία και το τοπογραφικό ώστε να τα δέχεται το buidingcert και ξεκινάμε.
    9. Άρα φτάνουμε να ξεκινήσουμε την έκδοση ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης μετά από πάμπολες καταχωρήσεις, επαναλήψεις καταχωρήσεων, συμπλήρωση εντύπων (βλέπε Εθνική Τράπεζα), αναμονές στα Ταμεία Τραπεζών και λοιπών διαδικασιών και αναλυτικών καταγραφών από την αυτοψία που διενεργήσαμε. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με το πώς ακριβώς καταχωρούμε στο πρόγραμμα του ΤΕΕ τα στοιχεία ενεργειακών απωλειών (γιατί έχω ήδη εγώ κουραστεί), πρόγραμμα το οποίο πληρώσαμε 150,00 ευρώ που αφενός είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε (σωστή, ή λανθασμένη) καταχώρηση και σε συνδυασμό με τις ΤΟΤΕΕ να αλλάζουν και να μεταβάλλονται κάθε λίγο (λες και είναι κολλεξιόν μόδας) που αναλύουν υπερβολικά κάποιες περιπτώσεις (με συνέπεια ο Μηχανικός να προβαίνει σε απαιτητικούς υπολογισμούς), ενώ άλλα τεχνικά σημεία να μην καλύπτονται καθόλου, ούτε άλλα να διευκρινίζονται με αποτέλεσμα ο κάθε Μηχανικός να τα ερμηνεύει με την δική του άποψη. Πάντως, ο κάθε αυτού όγκος υπολογισμού του ΠΕΑ και οι καταχωρήσεις στο πρόγραμμα (και σε κάθε πρόγραμμα του εμπορίου) είναι απαιτητικός, επίπονος και απαιτεί και γνώσεις και σχολαστικότητα εκ μέρους του Μηχανικού. Να βάλω εδώ άλλο ένα κρατούμενο και να πάμε στα έξι, χωρίς να μιλήσω για το κόστος των έγχρωμων εκτυπώσεων του Πιστοποιητικού και των αποτελεσμάτων και των δεδομένων που το συνοδεύουν και τα έξοδα του 2ου ραντεβού με τον πελάτη για την παράδοση του ΠΕΑ.
    10. Καταλήγοντας λοιπόν και έχοντας (περιληπτικά) αναφέρει τι σημαίνει η έκδοση ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και σε τι ακριβώς πρέπει να ανταπεξέλθει ένας Ενεργειακός Επιθεωρητής σας καλώ να επανεξετάσετε τις αμοιβές που προτείνετε στο σχέδιο νόμου που υποβάλλατε σε διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψιν τα έξι κρατούμενα της υπεράνω καταγραφής και με την πρόσκληση για την από κοινού έκδοση ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης διαμερίσματος της επιλογής σας, ώστε να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.
    Εάν βέβαια εσείς θα είσασταν διατεθειμένοι να πληρωθείτε για όλα αυτά με το αστρονομικό ποσό των 80,00 ευρώ καθαρά, πριν την φορολόγηση, πριν τις βενζίνες, τα χαρτιά και τα μελάνια (γιατί τόσο δουλεύει η πιάτσα), ευχαρίστως να αλλάξουμε θέσεις και να κάνω εγώ τον Νομοθέτη και εσείς τον Μηχανικό.

    Έτσι λοιπόν, εμείς οι Μηχανικοί για κάθε Πιστοποιητικό που εκδίδουμε, συνεισφέρουμε στο κράτος σε ΦΠΑ, συνεισφέρουμε σε εισφορές στο ΤΕΕ, συνεισφέρουμε στην Εφορία (αφού για κάθε Πιστοποιητικό κόβουμε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών), συνεισφέρουμε στην ύπαρξη των Τραπεζών, πληρώνουμε και το ΤΣΜΕΔΕ, πληρώνουμε και τα ενοίκια, με λίγα λόγια έιμαστε η κότα με τα χρυσά αυγά. Δουλεύουμε για να ζούνε οι άλλοι. Σύμφωνοι, αλλά να ζήσουμε και εμείς.

    Και τώρα για κερασάκι στην τούρτα θα πληρώσουμε σεμινάρια επιμόρφωσης για να έχουμε δικαίωμα για εξετάσεις (600 με 900 ευρώ) , παράβολο για εξετάσεις 3 φορές για τις 3 άδειες Χ 150 ευρώ = 450 € και αν περάσουμε για να πάρουμε τις 3 άδειες 3 παράβολα Χ 150 ευρώ = 450 € και άλλα 100 ευρώ τον χρόνο για την ανανέωση της άδειας του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

    Και σας ρωτώ:
    Ποιος άλλος κλάδος ελεύθερων επαγγελματιών συνεισφέρει τόσα πολλά στο κράτος, είναι τόσο τυπικός απέναντι στην Εφορία, πληρώνει τόσο υψηλά και προφανώς αυθαίρετα παράβολα για εξετάσεις και λήψη αδειών και εισφορές σε σεμινάρια και ετήσια παράβολα ανανέωσης των επαγγελματικών του δικαιωμάτων ?
    ΟΙ γιατροί ? οι δικηγόροι ? οι εστιάτορες ? οι μικροπωλητές ? οι περιπτεράδες? Οι φαρμακοποιοί ? Η μήπως υπάρχει κάποιος κλάδος του Δημοσίου που υπόκειται σε αυτήν την αντιμετώπιση ? μήπως οι βουλευτές, μήπως κάποιοι άλλοι ?

    Και τώρα φτάνουμε και στο θέμα των εξετάσεων, όπου αναρωτιέμαι με ποιόν τρόπο ο Νομοθέτης που ξέχασε στον προηγούμενο του Νόμο να εξαιρέσει τους Δημοσίους Υπαλλήλους από το να μπορούν να γίνουν Ενεργειακοί Επιθεωρητές, θα μπορέσει να βρεί τον μαγικό τρόπο, τώρα που έχουνε γίνει οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές χιλιάδες , να επιλέξει μέσω – τι είδους εξετάσεων δεν τολμώ να φανταστώ – τους οριστικούς Ενεργειακούς Επιθεωρητές.

    Αν λοιπόν υποθέσω ότι εγώ μπορώ να βρω τα χρήματα και τον χρόνο για να κάνω τα υποχρεωτικά σεμινάρια (όπου για κάθε κατηγορία απαιτείται περίπου 30 με 45 ημέρες απογευματινή παρακολούθηση) και δανειστώ για να πληρώσω τα παράβολα και με το σκεπτικό ότι έχω ήδη κάνει περίπου 100 Πιστοποιητικά και έχω 25 χρόνια εμπειρία σε κτιριακά έργα και έχω Δ΄ Τάξης Εργοληπτικό θα υποστώ εξετάσεις σε θέματα που θα συντάξουν άνθρωποι ανάλογου επιπέδου όπως αυτών που έφτιαξαν το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ, ανάλογου επιπέδου αυτών που έφτιαξαν το πρόγραμμα αμοιβών του ΤΕΕ, ανάλογου επιπέδου αυτών που έχουν την έμπνευση να μας τρέχουν στο Ταμείο της Εθνικής Τράπεζας για ψύλλου πήδημα, ανάλογου επιπέδου αυτών που συνέταξαν τις διάτρητες και αόριστες ΤΟΤΕΕ, ανάλογου επιπέδου αυτών που δεν μπορούν να σου λύσουν καμία απορία, η να σου δώσουν κάποια διευκρίνιση, ανάλογου επιπέδου αυτών που δεν γνωρίζουν το τι είναι Πιστοποιητικό Εμπειρίας , καταλήγω στο συμπέρασμα ότι θα ακούσω το καλύτερο ανέκδοτο της ζωής μου (και ξέρω πάρα πολλά).

    Αξιότιμοι Νομοθέτες,
    Επιδίωξα με τα ανωτέρω γραφόμενα να καταδείξω όχι μόνο την επαγγελματική καθημερινότητα ενός Ελεύθερου Επαγγελματία Μηχανικού, αλλά και την φορολογική αξιοπρέπεια και τάξη που διακρίνει τον κλάδο μας (καθώς είναι φύσει υποχρεωτική μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης ενός Ενεργειακού Πιστοποιητικού).
    Παρόλες τις πάμπολες αντιξοότητες και υπερβολικές διαδικασίες εμείς δεν αντιτασσόμεθα ζητώντας πάμπολες και υπερβολικές αμοιβές. Αξιώνουμε λογικές αμοιβές σε συνδυασμό με λογικές αντιξοότητες και λογικές διαδικασίες.

    Οι θεσπισμένες ως τώρα αμοιβές από κατώτατες, προτείνονται με το παρών Νομοσχέδιο να γίνουν ανώτερες.

    Ωραία, σύμφωνοι, τότε όμως θα πρέπει να προβείτε σε ενέργειες (πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου), ώστε να μειωθεί και ο όγκος εργασιών του Ενεργειακού Επιθεωρητή και να γίνει ο κατώτατος δυνατόν (εννοώντας νέο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ, αυτοματοποίηση του προγράμματος αμοιβών του ΤΕΕ, ηλεκτρονική υποβολή (e-banking) της εισφοράς υπέρ ΤΕΕ σε Τράπεζα επιλογής μας, νέες πλήρεις ΤΟΤΕΕ και έκδοση 30 ενδεικτικών παραδειγμάτων έκδοσης Ενεργειακών Πιστοποιητικών από το ΤΕΕ. Τότε, θα μπορείτε δικαιολογημένα να ισχυριστείτε, ότι αφού μας διευκολύνετε με την χρήση σωστών εργαλείων, δικαιολογημένα μειώνετε και τις ούτως η άλλως χαμηλές αμοιβές μας. Αλλά μόνον τότε. Δεν ζητάμε μείωση εργασιών στο κάθε αυτού κομμάτι των υπολογισμών, ζητάμε σωστά εργαλεία και εφόδια στο υπερβολικά λεπτομερές και απαιτητικό αυτό κομμάτι.

    Αν η έκδοση ενός Ενεργειακού Πιστοποιητικού για ένα μέσο διαμέρισμα κοστίζει αυτήν την στιγμή στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος 100 με 120 ευρώ (με τον ΦΠΑ μέσα και με τις κρατήσεις του ΤΕΕ) και είναι έτοιμο σε μια δυό ημέρες, μπορείτε να φανταστείτε το αντίστοιχο κόστος έκδοσης του από έναν Δημόσιο Φορέα και τον χρόνο παράδοσης του στον πελάτη ? Θέλετε να σας απαντήσω εγώ ? Θέλετε να το σκεφτείτε εσείς και να καταλάβετε το τι προσφέρει αυτήν την στιγμή ο κάθε Ελεύθερος Επαγγελματίας προσωρινός Ενεργειακός Επιθεωρητής στην πατρίδα μας και στους Έλληνες ?

    Η να πώ εγώ, ότι η έκδοση ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης από Δημόσιο Φορέα την εκτιμώ να κοστίζει γύρω στα 1.500 ευρώ και με χρόνο παράδοσης εντός δωδεκαμήνου λόγω φόρτου εργασίας και μεγάλης ζήτησης ?

    Αξιότιμοι Νομοθέτες (και αγαπητοί συνάδελφοι), υπήρξα πάντοτε πολίτης εκτός πολιτικών κομμάτων και πολιτικών διεργασιών και αυτό μου έδινε πάντα το πλεονέκτημα να αντιλαμβάνομαι πάντα πιο καθαρά και πιο απλά τα τεκταινόμενα.

    Θεωρώ ότι οι Ελευθέρου Επαγγελματίες Μηχανικοί και δει προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές δεν μπορούν από μόνοι τους να σηκώσουν την Ελλάδα μας στα χέρια τους.

    Θα χρειαστούμε και κάποιους άλλους να μας βοηθήσουν.

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2012, 15:38 | ΜΑΝΕΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    1ον. Είναι αδιανόητο για Διπλ. Μηχανικούς που έχουν χρόνια εμπειρίας στην Μελέτη και κατασκευή κτιρίων να πρέπει να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν δικαίωμα στην διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων.

    2ον. Οι συνάδελφοι Πολιτικοί Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες , Τοπογράφοι κλπ. που σέβονται τον εαυτό τους δεν θεωρώ ότι πρέπει να δοκιμάσουν να επιθεωρήσουν μία μεγάλη εγκατάσταση θέρμανσης ή κλιματισμού. Για την αποφυγή όμως τέτοιων περιπτώσεων θα πρέπει να μην έχουν αυτό το δικαίωμα. Γενικά τα δικαιώματα στις ενεργειακές επιθεωρήσεις δεν πρέπει να διαφοροποιούνται από τα δικαιώματα της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος που μας χορηγείται από το ΤΕΕ. Εξάλλου με την Ενεργειακή Επιθεώρηση δεν ελέγχουμε τα κτίρια από δομοστατική και Αρχιτεκτονική άποψη αλλά την θερμομονωτική επάρκειά τους και τις Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις (αντικείμενο που εμπίπτει στις σπουδές και σην γνώση των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών). Για τους ίδιους λόγους εξάλλου που οι Μηχανολόγοι Ηλεκτρολόγοι ουδέποτε απόκτησαν δικαιώματα εκτέλεσης πολύ απλούστερων εργασιών από μία ενεργειακή επιθεώρηση (όπως η τακτοποίηση Ημιυπαιθρίων και αυθαιρέτων), δεν θα πρέπει οι συνάδελφοι Μηχανικοί άλλων ειδικοτήτων να έχουν δικάιώματα στην ενεργειακή επιθεώρηση θέρμανσης και κλιματισμού.

    Το τι τελικά θα επιλεχθεί φυσικά από την πολιτική ηγεσία έχει άμεση σχέση με την σοβαρότητα με την οποία θα αντιμετωπιστούν οι Ενεργειακές Επιθεωρήσεις.

    Προτάσεις:
    1. Επιθεωρήσεις Θέρμανσης και Κλιματισμού σε όσους έχουν δικαιώματα μελέτης και κατασκευής τέτοιων εγκαταστάσεων σύμφωνα με την νομοθεσία (Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς).
    2. Η αποδεδειγμένη εμπειρία να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην χορήγηση άδειας (ακόμα και δίχως εξετάσεις για μηχανικούς δεκαετούς και άνω εμπειρίας).
    3. Μηχανικοί με ανεπαρκή εμπειρία να μπορούν να την αντισταθμίσουν με μεταπτυχιακούς κύκλους εξειδικευμένων σπουδών και ελάχιστη αποδεδειγμένη εμπειρία δύο ετών.
    4. Στην περίπτωση που γίνουν εξετάσεις να είναι υψηλού επιπέδου, να περιέχουν εκπόνηση υπολογισμών ενεργειακής απόδοσης στα πρότυπα των εξετάσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και μέσα από αυτές να αξιολογείτε η επάρκεια των διαγωνιζομένων και η κατάταξή τους σε Α ή Β τάξης (για να μην διαμαρτύρονται δικαίως οι τεχνολόγοι Μηχανικοί).
    5. Εναλλακτικά μπορεί να γίνεται συνδιαστική αξιολόγηση μέσω κριτηρίων εμπειρίας, σπουδών , και εξετάσεων.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2012, 01:53 | mixalis kalomiris

    ΣΩΣΤΟ
    1. Το θεμα ειναι απολυτα σωστο εδω ιδιες εξετασεις ,ιδια δικαιωματα ,ιδιες αδειες πε-τε
    2. προσβαση ολοι οι μηχανικοι με ειδικοτητες σχετικες με τα κτιριακα για τις επιθεωρησεις
    ΛΑΘΟΣ
    οσο παραλογο ειναι η κατωτερη αμοιβη τοσο και η μεγιστη
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    οι πιστοποιιμενοι φορεις για τα σεμιναρια να ειναι αρμοδιοι για την διεξαγωγη εξετασεων ειναι ενας μεγαλος ογκος υποψηφιων επιθεωρητων
    ο οποιος πρεπει να διαχειριζεται γρηγορα και αποτελεσματικα τους υποψηφιους .
    Μπορει το ΤΕΕ + ΕΕΤΕΜ να συμβαλουν σε συνεργασια με τους φορεις ομως ο υπερσυγκεντρωτισμος σε ενα (τεε) σκοπιμο θα ηταν να επανεξεταστει.
    Γνωριζουμε οτι οπου υπηρχε, ενας μηχανισμος ,ενας υπαλληλος, μια ΔΕΗ , μια νομαρχια, υπηρχαν παντα τραγελαφικα φαινομενα ειτε με ουρες λογω του ογκου ειτε αλλων φαινομενων .

  • 8 Σεπτεμβρίου 2012, 01:32 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΕΡΔΙΟΣ

    Η διαδικασία των εξετάσεων για την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή είναι τελείως αντίθετη με τις διακηρύξεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Αν ισχύσουν οι εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις και :
    α) οι δικηγόροι όταν αλλάζουν οι νόμοι,
    β) οι χειρούργοι επειδή άλλαξαν οι μέθοδοι χειρουργικής (π.χ λαπαροσκόπηση, ρομποτική),
    γ) οι πολιτικοί μηχανικοί επειδή άλλαξε ο αντισεισμικός κανονισμός
    και δ) όσοι μηχανικοί κάνουν μελέτες νέων κτιρίων αφού ισχύει πλεόν ο ΚΕΝΑΚ και οι οποίοι μπορούν να κάνουν μελέτες από την επόμενη απόκτησης του πτυχίου τους. Μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να πιστεύει ότι η επιθεώρηση είναι δυσκολότερη από την μελέτη.

    Ο καθορισμός ανώτατων αμοιβών σε συνδυασμό με τον κανιβαλισμό που υπάρχει ήδη λόγω ανέχειας, θα οδηγήσει στην καθιέρωση έκδοσης των πιστοποιητικών τηλεφωνικά. Δηλαδή αυτό που γίνεται απ΄όσους κάνουν εκπτώσεις σύντομα θα γενικευτεί. Κατά συνέπεια, η παρούσα διαδικασία έκδοσης ενός πιστοποιητικού για διαμέρισμα συνολικής διάρκειας 8 ωρών (αυτοψία, συγκέντρωση στοιχείων, χρήση λογισμικού), πρέπει να απλοποιηθεί σημαντικά για να μην απαιτεί χρόνο άνω των 2 ωρών, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ αμοιβής (με τα νέα δεδομένα) και προσφερόμενης εργασίας.
    Εκτός και αν όλοι (επιθεωρητές, ιδιοκτήτες, ΥΠΕΚΑ), σιωπηρά αποδεχθούν ότι τα πιστοποιητικά θα είναι «μαϊμού».

    Για να δώσει κάποιος εξετάσεις και για τις τρεις άδειες χρειάζονται 450 ευρώ (3Χ150 ευρώ). Αν από τις 25.000 περίπου που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια, οι 20.000 δώσουν για μία φορά εξετάσεις, τα έσοδα είναι 9 εκατομμύρια ευρώ. Ο ρόλος του ΤΕΕ είναι να γίνει εξεταστικό κέντρο για να εισπράττει ; Τα χρήματα αυτά τα χρωστάμε ή μας περισσεύουν ; Και όλα αυτά για να δώσεις μία φορά ενώ για κάθε επανάληψη πιθανής αποτυχίας ξαναπληρώνεις και όλα αυτά μέσα στην κρίση.

  • παρ.3.β δίπλωμα μηχανικού ή πτυχίο μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για 2 έτη
    Η άποψή μου είναι ότι αν απαιτείται προϋπηρεσία για μηχανικό, θα έπρεπε να είναι 2 έτη για τις παρεμφερείς ειδικότητες και παραπάνω για τις υπόλοιπες ειδικότητες αλλά και ους τεχνολογικής εκπαίδευσης

  • 7 Σεπτεμβρίου 2012, 18:55 | Κ. Ιωαννίδης

    Πραγματικό άνοιγμα του επαγγέλματος του ενεργειακού επιθεωρητή θα σήμαινε:
    Κανένας περιορισμός στο πτυχίο AEI/TEI (μηχανικός, φυσικός ή ότι άλλο), αρκεί να είναι από τεχνικό κλάδο ή φυσικές επιστήμες.
    Καμία υποχρέωση παρακολούθησης εκπαίδευσης (μπορεί κανείς να φροντίσει μόνος του να συμπληρώσει τυχόν κενά γνώσης που έχει) .
    Αδιάβλητες & αυστηρές εξετάσεις ανά 6-12 μήνες για όσους θέλουν να εγγραφούν – με κόστος συμμετοχής – προσοχή στο ποιός θα διενεργεί τις εξετάσεις και πως θα ελέγχεται.
    Σαφής προσδιορισμός της ευθύνης του ενεργειακού επιθεωρητή ώστε αν δουλέψει πλημμελώς να μπορεί να ελέγχεται/μηνύεται π.χ. από τον αγοραστή/ενοικιαστή του ακινήτου.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2012, 16:21 | Εύη Τ.

    1) Να γίνει ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι κρατήσεις:

    ΦΕΜ; ΤΣΜΕΔΕ; ΦΠΑ; ΦΠΑ επι των κρατήσεων; αυτασφάλιση; και μετά να οριστουν στο μηδενικό ποσό που μένει ελάχιστες-μεγιστες αμοιβές!

    2) Οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές με αποδεδειγμένη εμπειρία έστω 5 – 10 επιθεωρήσεων και παρακολούθηση των σεμιναρίων ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    3)Να μην γινεται διαχωρισμός με βάση το πτυχίο (ΑΕΙ-ΤΕΙ) αλλά με τα χρόνια εμπειρίας στο αντικείμενο, όπως στους ελεγκτες δόμησης.

    4)Να δημιουργηθει ενας δημόσιος φορέας ο οποίος θα εκδίδει τα ΠΕΑ των κτιρίων του δημοσίου, με μηχανικούς από τις διάφορες πρώην πολεοδομίες, ωστε να σταματησουμε να πληρώνουμε ιδιώτες μηχανικούς για αυτή την δουλειά

    5)Να μην εκδίδουμε απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το κάθε ΠΕΑ ξεχωριστά αλλά με το καταθετήριο της Εθνικής Τράπεζας και με μια λίστα με τις επιθεωρήσεις στην ΔΟΥ να φορολογούμαστε. Ειναι απαράδεκτο κάθε τρεις και λίγο να πηγαίνουμε για θεώρηση ΑΠΥ στην εφορία.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2012, 14:40 | azoulias

    Μεταβατικές διατάξεις
    Τι ακριβώς θα γίνει με τους σημερινούς προσωρινούς ή και μόνιμους επιθεωρητές που οι περισσότεροι έχουν συντάξει ως τώρα πολλές δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ΠΕΑ και έχουν φυσικά πληρώσει το παράβολο των 150 € μία ή δύο φορές? Θα πρέπει να ξανακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπει ο νέος νόμος (σεμινάρια, αναγγελίες κλπ κλπ)?

  • Aπaράδεκτο και ως σκέψη ακόμα το ανώτατο όριο αμοιβής για την ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων . Δηλαδή εννοείτε τελικά διατίμηση στις αμοιβές, σαν το εμφυαλωμένο νερό ; Προκρούστεια λογική που προφανώς δεν συμβαδίζει με τους νόμους που ήδη έχουν ψηφιστεί που κόπτονται για την πλήρη και άδολη απελεύθερωση των αμοιβών .Και που από την εφαρμογή τους και μετά, οδήγησν σε πιστοποιητικά ΠΕΑ φασόν με 50 € το κομμάτι από το γραφείο χωρίς καμμία επιθεώρηση με επιτόπια αυτοψία και με δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων σε ιστοσελίδες δημοπρασίας στο ιντερνετ με τιμή έναρξης τα 350 € . Η απόλυτη ξεφτίλα του μηχανικού δηλαδή. Θεέ μου τι μου έμελλε να δω σε αυτό το επάγγελμα σε αυτά τα περίπου 30 χρόνια ( 27 για την ακρίβεια ) που το ασκώ.

  • Πρoσωπικά πιστεύω ότι τα άνω όρια αμοιβών στις ενεργειακές επιθεωρήσεις , καταστρατηγούν τον νόμο περί πλήρους απελευθέρωσης των αμοιβών παροχής υπηρεσιών πάσης φύσεως μελετών (οικοδομικών αδειών κλπ)που ήδη έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται ,με την υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών για αμοιβές κάτω από τις νόμιμες και παρά την θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε στον χώρο των μηχανικών και υπομηχανικών πριν από ενάμιση χρόνο . Το αποτέλεσμα βέβαια που σήμερα εισπράττούμε είναι να γίνονται δηλώσεις για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων με εξευτελιστικές αμοιβές για την σύνταξη φακέλλου (από 350 Ευρώ) και μετά να ακολουθεί πρόσθετη χρέωση του πελάτη, για διάφορα συμπαραμαρτούντα που δήθεν δεν είχαν υπολογιστεί αρχικά , για ενεργειακές επιθεωρήσεις φασόν με πενήντα Ευρώ το κομμάτι και άλλα γελοία και ευτράπελα. Η πλήρης απελευθέρωση των αμοιβών συνεπώς ς, με ότι αυτό συνεπάγεται , σημαίνει εννοιλογικά και πραγματικά , πλήρη απελευθέρωση και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Εκτός αν λειτουργεί τώρα με αφετηρία τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, το κρεββάτι του Προκρούστη, που έκοβε ότι εξήχε και αυτό θα αποτελέσει προάγγελο για άνω όρια και σε όλα τα άλλα είδη αμοιβών μελετών στο άμεσο μέλλον . Πάντως διακαώς, για την δραστική μείωση και τον περιορισμό των αμοιβών ενεργειακών επιθεωρήσεων, κόπτεται ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Ελλάδος και το διατυμπανίζει με πάθος σε κάθε δημόσια ομιλία του . Ανεξάρτητα βέβαια από το αν ο ίδιος εκτιμά τον χρόνο , τον κόπο και την τεχνογνωσία που χρειάζεται ο ενεργειακός επιθεωρητής για να συντάξει και να υποβάλλει ορθά ένα ΠΕΑ

  • 7 Σεπτεμβρίου 2012, 13:59 | Γεωργία

    1. Ο διαχωρισμός των ενεργειακών επιθεωρητών σε Α’ και Β’ τάξης σχετίζεται με το αντικείμενο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ΠΕ και ΤΕ. Στην πρώτη περίπτωση οι σπουδές είναι μεγαλύτερης διάρκειας και το αντικείμενο πιο ευρύ και θεωρητικό.
    Εαν υπάρχει απαίτηση για εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων (και στις επιθεωρήσεις) τότε ας ακολουθηθούν στα ΤΕΙ τα προγράμματα σπουδών των πολυτεχνείων! Είναι παράλογο από σπουδές διαφορετικού αντικειμένου να προκύπτουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα!
    Το επιχείρημα «τώρα που δεν υπάρχει δουλειά μη μαλώνουμε μεταξύ μας» δε στέκει. Το χάος που επικρατεί στα επαγγελματικά δικαιώματα (μεταξύ ειδικοτήτων και μεταξύ ΠΕ και ΤΕ) είναι η βασικότερη αιτία της απαξίωσης του επαγγέλματος του μηχανικού.
    2. Να γίνονται ξεχωριστές εξετάσεις για άδεια Α και Β τάξης με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ή κοινές εξετάσεις με επιπλέον θέματα.
    3. Η ιδιότητα του ενεργειακού επιθεωρητή θα πρέπει να αποτελεί εξειδίκευση συγκεκριμένων κλάδων που έχουν και το αντίστοιχο υπόβαθρο. Επιθεωρητές κτηρίων να γίνονται μόνο ΑΜ, ΠΜ και Δομικοί, ενώ επιθεωρητές λεβήτων και κλιματισμού ΜΜ, ΗΜ και οι αντίστοιχες ειδικότητες ΤΕΙ.
    4. Είμαι κατά της θέσπισης κατώτατων, ανώτατων ή «νομίμων» αμοιβών. Οι «νόμιμες» αμοιβές εξυπηρετούν μόνο τον υπολογισμό των εισφορών (υπέρ τρίτων) στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ που θα έπρεπε να καταργηθούν έτσι κι αλλιώς. Ας ανακοινώνονται μόνο ενδεικτικές αμοιβές από το ΤΕΕ ως σημείο αναφοράς.
    Η θέσπιση ανωτάτων αμοιβών είναι κατά τη γνώμη μου αποτέλεσμα ευθείας παρέμβασης ενώσεων ιδιοκτητών. Καταργεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, την ελεύθερη διαπραγμάτευση και την ελεύθερη οικονομία γενικότερα. Θα είναι ντροπή αν θεσπιστούν ανώτατες αμοιβές!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2012, 11:47 | Μ.Χ

    Διαβάζοντας τα σχόλια των συναδέλφων επισημαίνω και προτείνω τα παρακάτω:

    1) Ενεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων θα πρέπει να είναι όχι όλοι οι μηχανικοί (ΤΕΙ-ΑΕΙ) αλλά αυτοί που έχουν σχέση με την κατασκευή κτιρίων (μελέτη-επίβλεψη) και που έχουν αποδεδειγμένα μια ελάχιστη εμπειρία. Δηλαδή κάποιος συνάδελφος που είναι μεταλλειολόγος ή ηλεκτρονικός, ή χημικός μηχανικός κλπ και φυσικά δεν έχει καμία εμπειρία ή γνώση από κτιριακές κατασκευές δεν θεωρώ ότι θα έπερεπε να εμπλέκεται με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις.

    2) Οι μηχανικοί του δημοσίου που έχουν τα τυπικά αλλά και τα ουσιαστικά προσόντα για εκπόνηση ενεργειακών μελετών, άρα και ενεργειακών επιθεωρήσεων θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο με τα δημόσια κτίρια και όχι να ανταγωνίζονται τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο με τα ιδιωτικά κτίρια.

    3) Οι εκπαιδευτές στα σεμινάρια που γίνονται στα ΚΕΚ-ΤΕΙ-ΙΕΚ κλπ πρέπει να δίνουν ξεχωριστές εξετάσεις και να πιστοποιούνται από το ΥΠΕΚΑ για την ικνανότητα και την πληρότητα τους, και να λαμβάνεται υπόψη και η διδακτική εμπειρία τους με συναφή αντικείμενα.

    4) Οι αμοιβές θα πρέπει να απεμπλακούν από την λογική της διατίμησης, θα πρέπει να είναι ελεύθερες (αυτό σημαίνει άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων), διαφορετικά νόημα έχει μόνο οι ελάχιστες αμοιβές που διασφαλίζουν ΣΊΓΟΥΡΑ έσοδα για το κράτος και τα ταμεία (ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ),και δεν ενθαρύνουν τυχόν φαινόμενα παραοικονομίας.

    5) Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις λεβήτων και συστημάτων κλιματισμού ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ (ΑΕΙ-ΤΕΙ)

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 18:56 | Κώστας Κανελλοπουλος

    Η παράγραφος 4 του άρθρου 10 Πρέπει να καταργηθεί η να ανάδιαμορφωθεί ριζικά, για τους ακόλουθους λόγους :
    α) Διαστρεβλώνει και υποβαθμιζει την εννοια του ασυμβιβαστου, η οποία θα έπρεπε να θωρακισθει και να αναβαθμιστεί για τον Δημόσιο τομέα. Ασυμβίβαστο είναι συγγενικό σου πρόσωπο να μην εργάζεται σε εταιρεία για την οποία υπογράφει συμβάσεις η κατακύρωση διαγωνισμών… Και αλλα πολλά. Τα ξέρουμε όλοι. Ελέγχονται; Συμπερασματικα διατηρείται ενα ακομη αναιτιολογητο ασυμβίβαστο κάθε εργαζόμενου μη συμβασιούχου (!) οπουδήποτε στον ευρύτερο η στενό Δημόσιο τομέα το οποίο εισήχθη οχι στον αρχικο νομο αλλά σε μεταγενεστερο νομοθετημα πριν απο 10 μήνες, με αδιαφανή τροπολογία μέσα στη Βουλή. Σε τι ωφελεί; Η αιτιολογική θα πρέπει να δικαιολογεί την θέσπιση ασυμβίβαστου, κάτι που δεν έγινε στον προηγούμενο νόμο.
    β) Εισάγει διακρίσεις μεταξύ υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα και δημοσίου τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου. Γιατί; Η αιτιολογική θα πρέπει να δικαιολογεί την απόφαση αυτή.
    γ) Εισάγει διακρίσεις μεταξύ μονιμων και υπαλλήλων με συμβαση η μπλοκάκι στο ευρύτερο Δημόσιο. Και πάλι γιατί;

    Κατά την άποψη μου κανένα σοβαρό επιχείρημα δεν θα μπορούσε να στηρίξει την έν λόγω διάταξη, όπως είναι διατυπωμενη, πλην ίσως του συντεχνιακου μοιράσματος της πίτας (που φαντάζομαι αποτελει και την αιτία αποκλεισμού των Φυσικών). Η άποψη μου είναι βάλτε αυστηρές εξετάσεις και έλεγχο και αφήστε όποιον έχει μεράκι να κάνει αυτή τη δουλειά. Άλλωστε οι αμοιβές απο τις όποιες επιθεωρησεις κανει θα συνιστούν χαρτζιλίκι , ειδικά για όποιον είναι υπάλληλος (δημόσιος η ιδιωτικός).
    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι στην κατηγορία επαγγελματιών με «ασυμβίβαστο» συγκαταλέγονται μηχανικοί και οχι μονο, με τεράστια εμπειρία σε ενεργειακά ισοζύγια. Ορισμενοι απο αυτους θα εκαναν τη δουλειά αυτή απλά απο μεράκι, μαλλον προς όφελος του Συνόλου.

    Ευχαριστώ για το βήμα και παρακαλώ για την διαγραφή του εν λόγω άρθρου.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 17:32 | Δημόπουλος Σταύρος

    Ο ορισμός μέγιστης αμοιβής στα ΠΕΑ θα οδηγήσει στην φοροδιαφυγή τους μηχανικούς που θα εκδώσουν ΠΕΑ για μεγάλα κτίρια. Για παράδειγμα όποιος βγάλει ΠΕΑ για το “The Mall”, το οποίο έχει εμβαδόν 148.500τ.μ. μαζί με τα υπόγεια, η αμοιβή των 10.000 αντιστοιχεί σε λιγότερο από 0.07€/τ.μ. Θεωρώ δεδομένο ότι όποιος μηχανικός το αναλάβει θα πληρωθεί παραπάνω από 10.000€ αλλά ο νόμος δεν θα του επιτρέπει να κόψει μεγαλύτερη απόδειξη για το ΠΕΑ, οπότε το επιπλέον ποσό κατά πάσα πιθανότητα θα το πάρει «αφορολόγητο».

    Ομοίως όποιος μηχανικός εκδώσει ΠΕΑ για μεγάλες εγκαταστάσεις κλιματισμού δεν υπάρχει περίπτωση να ανταπεξέλθει με τόσο χαμηλή αμοιβή. Στις κεντρικές εγκαταστάσεις κλιματισμού η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και η αμοιβή που προτείνετε σίγουρα θα οδηγήσει τον επιθεωρητή σε φοροδιαφυγή.

    Επίσης είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι η αμοιβή αφορά μόνο το ΠΕΑ και όχι άλλες εργασίες που πιθανόν είναι απαραίτητες ανά περίπτωση όπως:
    – αναζήτηση σχεδίων και εγγράφων στις υπηρεσίες, εάν δεν είναι διαθέσιμα από τον ιδιοκτήτη (π.χ. κάτοψη, τοπογραφικό, κτηματολόγιο, κτλ).

    -αποτύπωση του χώρου, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη κάτοψη ή αν το κτίριο έχει ουσιαστικές διαφορές από τα σχέδια της άδειας

    – εκπόνηση τοπογραφικού σχεδίου, εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο

    – Έξοδα μετακίνησης, εφ’όσον πρόκειται για κτίριο που βρίσκεται σε δυσπρόσιτη ή απομακρυσμένη περιοχή

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 16:02 | ΝΙΚΟΣ Π

    «(δ) να διαθέτει δίπλωμα μηχανικού ή πτυχίο μηχανικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για τουλάχιστον δύο (2) έτη.»

    Με την αλλαγή αυτή καταργείται εντελώς το κριτήριο της προϋπηρεσίας 2 ετών και δίνεται με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα και σε μηχανικούς χωρίς καθόλου εμπειρία (άνεργους είτε ακόμα και άεργους) να εκπονούν ενεργειακές επιθεωρήσεις. Για ευνόητους λόγους, η πρόταση αυτή θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί ως εξής: »..τεχνολογικής εκπαίδευσης και αποδεδειγμένη εμπειρία σε ενεργειακές μελέτες δύο (2) ετών»

    «Για την εγγραφή στα μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και τη διαχείριση αυτών καταβάλλεται εφάπαξ παράβολο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και ετησίως εκατό (100) ευρώ, αντίστοιχα.»

    Έλεος πια με αυτά τα χαράτσια! Και τα 2 ποσά πρέπει να καταργηθούν.
    ‘Ολοι οι προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές έχουν ήδη καταβάλει 150,00 € για να πάρουν την προσωρινή άδεια. Για ποιό λόγο να ξαναυποχρεωθούν να ξαναπληρώσουν 150,00 €; Όσο για το κόστος διαχείρισης του μητρώου, είναι πρακτικά μηδενικό, μιας και το μητρώο είναι ηλεκτρονικό και η μεταβολή των στοιχείων γίνεται από τους χρήστες.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 16:44 | Μάρκος

    1) Δε μπορούν όλοι οι μηχανικοί να κάνουν Ενεργειακές Επιθεωρήσεις παρακολουθώντας ενα σεμινάριο και δίνοντας εξετάσεις.

    α) Χρειάζεται να γνωρίζουν το αντικείμενο (όπως Πολιτικοί μηχανικοί, Μηχανολόγοι μηχανικόί και Αρχιτέκτονες)
    β) Να έχουν μια αποδεδειγμένη προυπηρεσία ικανή ώστε να ξεπεράσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης. Υπάρχουν μηχανικοί που μπορεί να έχουν αποφοιτήσει το 2000 και που μπορεί να μην έχουν δουλέψει ποτέ. Μια σχετική εμπειρία διάρκειας περίπου 3-4 ετών μπορεί να αρκεί.
    γ)Αν ισχύσουν όλα αυτά ποιό το νόημα της ΕΥΕΠΕΝ αν όλοι οι μηχανικοί μπορούν να εκδίδουν ΠΕΑ;

    2) Όσον αφορά τα ΠΕΑ για εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού μου φαίνεται αδιανόητο να τα κάνει μηχανικός που να μην έχει σπουδάσει ή να μην έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με το υπό επιθεώρηση αντικείμενο.

    3) Για μία οικία 50,01 τμ του 1981, η αμοιβή των 100,02€ δεν αρκεί. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε επίσκεψη ή επισκέψεις στη πολεοδομία για τη μελέτη θερμομόνωσης γιατί κανένας ιδιοκτήτης επί της ουσίας δεν την έχει. Βάλτε το χρόνο, τα μεταφορικά και τα λοιπά έξοδα έκδοσης του πιστοποιητικού. Βγάλτε και τους φόρους και τα έξοδα ασφάλισης και την εισφορά υπερ ΤΕΕ και δείτε από περιέργεια τι μένει.

    4) Αφήστε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει. Υπάρχουν εύκολες κατοικίες που βγαίνουν με κόστος μικρότερο από 2€/τμ και άλλες που το σκέφτεται μηχανικός να τις αναλάβει με αυτό το κόστος. Το μόνο που μπορεί να καταφέρετε με αυτές τις δύσκολες κατοικίες ή αυτές των 50,01 τμ είναι να βοηθήσετε στο να υπάρξει μαύρο χρήμα στην αγορά.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 14:41 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ

    Στις διατάξεις του Νόμου υπάρχουν δύο περιπτώσεις που προσβάλουν τον μηχανικό.

    1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
    Ένας μελετητής ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες πρίν την έναρξη του ΚΕΝΑΚ να μην μπορεί να εκδώσει ενεργειακό πιστοποιητικό για παλαιά κτίρια που μελέτησε διότι:
    • Ένας μηχανικός ο οποίος επί 10 η 20 έτη έχει ευσυνείδητα εκπονήσει μελέτες (πριν ΚΕΝΑΚ ), είναι υποχρεωμένος να εκχωρήσει το πελατολόγιο του σε άλλο συνάδελφο.

    • Θεωρείται εν δυνάμει επίορκος αφού ο Νόμος του απαγορεύει να εκδώσει το πιστοποιητικό επειδή πιθανόν θα <>.

    • Ευνοεί την δημιουργία εταιρειών που με ένα πτυχίο , να εκπονεί μελέτες ενεργειακής απόδοσης χρησιμοποιώντας ακόμη και απλούς χειριστές (όχι κατ ανάγκη ανεγνωρισμένους μηχανικούς) αντί μη αξιοπρεπούς αμοιβής.

    • Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ο περιορισμού της οικοδομικής δραστηριότητος τον αναγκάζει να αποποιηθεί ότι μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει (πελατολόγιο) .

    2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
    Ο διπλωματούχος μηχανικός θα εξεταστεί εκ νέου (έχει δίπλωμα η πτυχίο), από συναδέλφους που όμως δεν έχουν καθορισθεί τα <> αφου υποκαθιστούν τους καθηγητές των Πολυτεχνείων η των ΤΕΙ .
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι
     Στον ελάχιστο χρόνο που ισχύει ο κανονισμός έχει γίνει μία ήδη μια αναθεώρηση ( υπήρχαν πολλές αστοχίες στην πρώτη έκδοση) αλλά υπάρχουν αστοχίες και στην δεύτερη έκδοση (πχ αερισμός WC, υπερπίεση σε κλιματιζόμενους χώρους κ.λ.π)

     Το πρόγραμμα δεν είναι ακόμα φιλικό προς τον χρήστη (τα προγράμματα που κυκλοφορούν είναι πιο φιλικά).

     Ασάφειες ως προς τα αναγκαία δεδομένα ( ναι μεν αλλά) που πρέπει να εκχωρούνται από τον πελάτη

     Οι εκπαιδευτές αδυνατούν να απαντήσουν στα ερωτήματα

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 13:02 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

    Τεράστια αδικία ο διαχωρισμός σε άδειες Α και Β τάξης. Ποιό είναι το νόημα του διαχωρισμού μεταξύ μηχανικών ΠΕ και ΤΕ εφόσον θα έχουν δώσει τις ΙΔΙΕΣ εξετάσεις;

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 13:21 | Σ

    ΜΕΡΙΚΟΙ (ΕΥΤΥΧΩΣ) ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΘΕΙ ΠΟΛΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΩΝΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ…
    ΑΜΕΣΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΚΔΩΣΑΝ ΠΕΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..

    Κ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΜΑΝ ΝΑ ΑΠΑΛΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΣΑΣ…..

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 12:54 | Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

    Ο νόμος προχωρά με βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.
    Αρχικά θεωρώ σωστό ότι καταργείται η απαίτηση βεβαιωμένης προϋπηρεσίας, από την στιγμή που διενεργούνται εξετάσεις.
    Δεύτερον, θεωρώ ότι ο διαχωρισμός ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν βλάπτει, όμως δεν είναι ουσιώδης. Για παράδειγμα, ένας Μηχανολόγος ΤΕΙ έχει περισσότερες γνώσεις επί των Λεβήτων και Κλιματιστικών, από έναν Αρχιτέκτονα Μηχανικό ΑΕΙ.
    Και πάλι, από την στιγμή που διενεργούνται εξετάσεις ο διαχωρισμός είναι περιττός.
    Αν και κατά την γνώμη μου, είναι εντελώς απαράδεκτο το να ζητά ο νόμος από πτυχιούχους Μηχανικούς, να περάσουν από εξεταστική διαδικασία για να συντάξουν ένα ΠΕΑ. Μια κατάρτιση επί του ΤΕΕ-Κενάκ και πιστοποίηση επ αυτού και πολύ είναι.
    Επιπλέον, να σημειώσω κάτι για τα ΚΕΚ…Λίαν χαμηλού επιπέδου επιμόρφωση, από χαμηλού επιπέδου εισηγητές οι οποίοι δεν ξέρουν καν τί εστί ΚΕΝΑΚ και δεν έχουν γνώση των ΤΟΤΕΕ πολλές φορές…Οι Προσωρινοί που συμμετείχαν στα σεμινάρια μπορούν να βεβαιώσουν του λόγου το αληθές, προσωπικά ήμουν σε σεμινάριο που σηκώθηκε προσωρινός και κατέβασε κάτω τον εισηγητή λέγοντας «άσε, να τα εξηγήσω εγώ καλύτερα»…
    Τα πιστοποιημένα ΚΕΚ, από ποιον πιστοποιούνται; Γιατί το να βάλεις έναν να παρουσιάσει σε powerpoint την ύλη και να μας διαβάζει τις ΤΟΤΕΕ και τις ενότητες της ύλης δεν είναι κατάρτιση υποψήφιων επιθεωρητών…
    Και επιτέλους, κάντε αυτές τις εξετάσεις των μονίμων, να τελειώνουμε!

    Τέλος, θα θίξω κι εγώ το θέμα των αμοιβών. Όταν μιλάμε για απελευθέρωση αμοιβών και κατάργηση των ελαχίστων, τότε σκόπιμο θα ήταν η κατάργηση να μην θέτει νέες στρεβλώσεις, με ελεύθερη διαπραγμάτευση της τιμής μεταξύ επιθεωρητή – ενδιαφερομένου.
    Καθώς υπάρχουν και κάποιες δύσκολες περιπτώσεις, η μέγιστη αμοιβή πολλές φορές είναι πολύ μικρή για τον όγκο της δουλειάς που απαιτείται εαν θέλουμε το ΠΕΑ μας να είναι σωστό (λ.χ. 2η επίσκεψη στον χώρο, επίσκεψη σε πολεοδομίες, εκπόνηση σχεδίων – κατόψεων εαν αυτά δεν υπάρχουν κ.α.).
    Από συζήτηση που έχω κάνει με συναδέλφους προσωπικά εκτιμώ ότι η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πέραν της μέγιστης τιμής του ΠΕΑ να χρεώνεται έξτρα «Σύνταξη φακέλλου» κλπ, σαφώς προσυμφωνημένα με τον ενδιαφερόμενο, φυσικά.
    Με εκτίμηση,
    Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
    Μηχανολόγος Μηχανικός – Υποψήφιος Ενεργειακός Επιθεωρητής

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 12:49 | ΚΑΤΕΡΓΑΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ως προς τους εμπειρογνώμονες δηλαδη τους ενεργειακους επιθεωρητές επειδή είμαι τεχνολόγος μηχανικός θα ηθελα αν έχετε τον χρονο να μου στειλετε μια απάντηση στο εμαιλ μου τεκμηριωμενη με ποια κριτίρια οι διπλωματούχοι μηχανικοί υπογράφουν τα πάντα στα πιστοποιητικά ενεργειακης απόδοσης ενώ οι τεχνολόγοι μόνο κατοικίες και θα πρέπει να περιμένω την πάροδο τεσσάρων ετών για να μπορώ να υπογράφω πιστοποιητικά και άλλων χρήσεων όπως καταστήματα γραφεία κτλ.
    Προσφατα παρακολούθησα και ολοκλήρωσα το σεμηνάριο επιθεώρησης κτιρίων προκειμένου να συμμετάσχω στις εξετάσεις μονιμων ενεργειακών επιθεωρητών . Έκατσα στα ίδια θρανία με τους διπλωματούχους θα διαβάσω την ίδια εξεταστεά ύλη και θα εξεταστώ και στα ίδια θέματα αλλά δεν θα έχω τα ίδια δικαιώματα υπογραφής .
    Ελπίζω αυτά που γράφω να εισακουστούν απο αυτούς που θα τα διαβάσουν και με αυτό τον νόμο να διορθωθεί αυτή η ανεξήγητη αδικία .
    Και οι τεχνολόγοι ανθρωποι ειναι με οικογένειες και έχουν μικρα παιδιά να μεγαλώσουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς . Αν το επάγγελμα που υπηρετώ είναι ελεύθερο παρακαλώ διορθώστε αυτόν τον αθέμητο ανταγωνισμό και μην μας παίρνετε το ψωμί από το στόμα .
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας .

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 12:05 | ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΣΤΙΒΑΝΑΚΗΣ

    Σχετικά με την παράγραφο 4 του άρθρου 10 για το ποιοι χουν δικαίωμα να είναι Ενεργειακοί επιθεωρητές θεωρώ άδικο τον αποκλεισμό των Μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια από την υπηρεσία τους έως δέκα ώρες εβδομαδιαίως. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις είναι μικρές συνήθως δουλειές που χρειάζονται έμπειρους μηχανικούς. Εξάλλου είναι μεγάλο κέρδος για το κράτος να φορολογούνται αυτοί οι μηχανικοί με μεγαλύτερη κλίμακα εφόσον έχουν τα έσοδα από την δημόσια υπηρεσία.
    Επίσης είναι ηθική ανταμοιβή για τους μηχανικούς που δέχτηκαν να δουλέψουν στο δημόσιο αναβαθμίζοντας το αποδεχόμενοι κάποια κίνητρα που έδινε κάποτε το κράτος και τα οποία δεν υπάρχουν τώρα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2012, 08:23 | Γ.Π.

    Στην πολεοδομία του δήμου μας υπάρχουν 10 μόνιμοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολτικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι).
    Όλοι έχουν το δικαίωμα ελέγχου των ενεργειακών μελετών.

    ΠΡΟΤΑΣΗ : Να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικά η συμμετοχή τους σε σεμινάρια και εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρήσεων.
    Εφόσον πετύχουν να μπορούν να διενεργήσουν ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κτίρια των δήμων στα πλαίσια των καθηκόντων τους και του μισθού τους και όχι να δίνονται οι επιθεωρήσεις αυτές σε επιθεωρητές ελεύθερους επαγγελματίες έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ (δείτε στο διαύγεια τι σπατάλη δημόσιου χρήματος έχει γίνει).
    Εφόσον δεν πετύχουν ή μέχρι να πετύχουν σε εξετάσεις, να μην έχουν δικαίωμα να ελέγχουν φακέλους οικοδομικών αδειών.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2012, 13:15 | Κάτια

    Θα σχολιάσω μόνο το ζήτημα της αμοιβής.
    Είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτο να καθορίζεται «μέγιστη» αμοιβή σε τόσο χαμηλά επίπεδα: εκεί που ήταν πριν η ελάχιστη!!
    Ας προσπαθήσει ο υπουργός να κάνει ένα ΠΕΑ – ας καθίσει δίπλα σε ένα μηχανικό να κάνει κανονικά όλη τη διαδικασία ας πούμε για ένα ΠΕΑ διαμερίσματος π.χ. με έτος άδειας του 2011. Ας το κάνει μάλιστα χωρίς λογισμικό άλλο εκτός από το υποχρεωτικό του ΤΕΕ.

    Θα διαπιστώσει και μόνος του πόσο λίγα είναι τα χρήματα αυτά που επιθυμούν να ορίσουν ως μέγιστη αμοιβή, ρίχνοντας τις πραγματικές αμοιβές στον καιάδα.

    Ας μην ξεχνάμε ότι π.χ. οι συντηρητές των καυστήρων που στην πλειονότητά τους δεν έχουν σπουδάσει και τίποτα, χωρίς να υποτιμώ τη δουλειά τους, έρχονται, παίρνουν μια ηλεκτρική σκούπα στο λέβητα, αλλάζουν κανένα μπεκ και παίρνουν από 50, έως και εγώ δεν ξέρω πόσα «ΜΑΥΡΑ» ευρώ. Δεν φορολογούνται, δεν προσφέρουν τίποτα στο κράτος.

    Το υπουργείο θέλει λοιπόν τους μηχανικούς που θα επιθεωρούν τα κτίρια, τους λέβητες κλπ, να πληρώνονται όσο και οι συντηρητές, ή και λιγότερο σε πολλές περιπτώσεις, κάνοντας πολύ δυσκολότερη δουλειά, έχοντας την ευθύνη της υπογραφής τους και προσφέροντας στο κράτος με τη φορολογία και τις κρατήσεις από τις αμοιβές τους.

    Παρακαλώ πολύ, αν κάποιος υπεύθυνος τα διάβάζει όλα αυτά τα σχόλια, ας ξανασκεφτεί σοβαρά το θέμα των αμοιβών. Ας μας αφήσει τουλάχιστον λίγη αξιοπρέπεια….