- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 13: Επίδειξη πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης

1. Στις περιπτώσεις κτιρίων συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας άνω των 500 m2, τα οποία χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα εκδίδεται υποχρεωτικά πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο αναρτάται σε περίοπτη για το κοινό θέση.
2. Από τις 9 Ιουλίου 2015 η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει υποχρεωτικά σε όλες τις περιπτώσεις κτιρίων, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας άνω των 250 m2, τα οποία χρησιμοποιούνται από από υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα
3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν περιλαμβάνουν υποχρέωση ανάρτησης των συστάσεων που περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 13: Επίδειξη πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης"

#1 Σχόλιο Από Νικος Πολίτης Στις 2 Σεπτέμβριος, 2012 @ 08:10

Θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ απαράδεκτη την τακτική του προηγούμενου νόμου να απαιτεί «2 χρόνια αποδεδειγμένη προϋπηρεσία» στον τομέα όταν απαιτείται δίπλωμα/πτυχίο συναφές με το αντικείμενο, αναγκαστική εκπαίδευση και εξετάσεις. Φαίνεται ότι με τον παρών νόμο αυτό το πρόβλημα εξαλείφεται «με τα 2 χρόνια από την απόκτηση διπλώματος/πτυχίου».
Ελπίζω αυτό να διατηρηθεί και να μην πέσει θύμα συντεχνιακών πρακτικών και πιέσεων.

Παράλληλα είναι απαράδεκτη η παύση παροχής αδειών για φωτοβολταϊκά, σε στέγες. Φροντίστε να επιβάλετε την χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα σε όλα τα κτίρια της Αθήνας και ότι περισεύει στις στέγες και τις ταράτσες να γεμίσει με φωτοβολταϊκά που να αποδίδουν κέρδος σε όλους τους ενοίκους.

#2 Σχόλιο Από Γιάννης Γκούμας Στις 3 Σεπτέμβριος, 2012 @ 17:32

Η παύση παροχής αδειών για Φ/Β στις στέγες φαντάζομαι είναι για αυτά που μισθώνει η ΔΕΗ. Γιατί για χρήση του κτιρίου δεν σε εμποδίζει κανείς(άσχετο αν δεν σε συμφέρει οικονομικά). Αν είχαμε εφαρμόσει τον ΚΕΝΑΚ όταν έπρεπε (2002) δεν θα είχε γίνει ποτέ αυτό το <> πάντως.

#3 Σχόλιο Από ΣΑΒΒΑΣ. Ν Στις 4 Σεπτέμβριος, 2012 @ 12:47

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ …..ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ……

ΠΡΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΑ, ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ…………

#4 Σχόλιο Από ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Στις 10 Σεπτέμβριος, 2012 @ 00:38

Εφόσον όλα τα Κτήρια με ωφέλιμη επιφάνεια >50 τ.μ. απαιτούν την έκδοση ΠΕΑ, για ποιο λόγο μόνο τα μεγαλύτερα των 500 ή 250 τ.μ. θα πρέπει να το αναρτήσουν σε περίοπτη θέση ;
Το σωστό και δίκαιο θα είναι όλα τα κτήρια ή τμήματα κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημόσιου ή ευρύτερου Δημόσιου τομέα να αναρτούν το ΠΕΑ σε περίοπτη θέση (καθώς πρόκειται συνήθως και για ενεργοβόρα κτήρια).

#5 Σχόλιο Από ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΟΣ Στις 10 Σεπτέμβριος, 2012 @ 15:58

Εφόσον όλα τα Κτήρια με ωφέλιμη επιφάνεια >50 τ.μ. απαιτούν την έκδοση ΠΕΑ, για ποιο λόγο μόνο τα μεγαλύτερα των 500 ή 250 τ.μ. θα πρέπει να το αναρτήσουν σε περίοπτη θέση ;

Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα προς μίμηση αναρτώντας σε όλα τα κτήρια ή τμήματα κτηρίων που χρησιμοποιεί, το ΠΕΑ.

#6 Σχόλιο Από Γιάννης Κοντούλης Στις 14 Σεπτέμβριος, 2012 @ 10:41

Συμφωνούμε με την προηγούμενη πρόταση: Τα κτίρια του δημόσιου τομέα θα πρέπει να έχουν το Π.Ε.Α. σε περίοπτη θέση ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Γιάννης Κοντούλης
Knauf Insulation