- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 04: Μεγάλοι ΥΗΣ

1. Η παράγραφος 4 του άρθρου 27 του ν. 3468/2006 όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«4. Οι διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του παρόντος νόμου που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και στη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούνται από την κείμενη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται ομοίως και στις περιπτώσεις υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής και λειτουργίας. Κατά τα λοιπά, για τους παραπάνω σταθμούς, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος που αφορούν στην προτεραιότητα ένταξης στο Σύστημα ή το Δίκτυο (κατανομή φορτίου), την εξασφάλιση εγγυημένης τιμής πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι διατάξεις της παραγράφου Α1 του άρθρου 25 και του άρθρου 25α του παρόντος. Ο τρόπος και η διαδικασία υποβολής των προσφορών έγχυσης των ανωτέρω υδροηλεκτρικών σταθμών, διέπονται αποκλειστικώς από τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.».
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 58 και η παράγραφος 3 του άρθρου 45 του ν.998/1979 (Αʼ 289) έχουν εφαρμογή και για υδροηλεκτρικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής και λειτουργίας των σταθμών, συμπεριλαμβανομένων του φράγματος και της δημιουργούμενης για τη λειτουργία τους τεχνητής λίμνης, άλλων έργων για δημιουργία ταμιευτήρα αποθήκευσης νερού και εγκατάστασης αντλητικών συστημάτων καθώς και των έργων σύνδεσης και κάθε συνοδού έργου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 04: Μεγάλοι ΥΗΣ"

#1 Σχόλιο Από Damiel Τ Στις 9 Δεκέμβριος, 2012 @ 13:04

Από την διατύπωση του άρθρου (που διακρίνει τους μεγάλους ΥΗΣ) προκύπτει ότι για τους μικρότερους (<15 MW) δεν ισχύουν τα ίδια – δηλ εξαιρούνται των επιτρεπτένω σύμφωνα με τα οριζόμενα των άρθρων 45 και 58 του Ν. 998/79.
Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ρητά στο κείμενο του Νόμου για να μην αρχίσει πάλι ένας ατέρμονος κύκλος ερωτήσεων και γνωμοδοτήσεων.
Παράλληλα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να διατυπωθεί ρητά το τι θα ισχύει για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σταθμών σε δασικές εκτάσεις και πάντα σύμφωνα με τα προηγούμενα δηλ τις διατάξεις των άρθρων 45 και 58 του 998/79.

#2 Σχόλιο Από ΕΛΙΚΑ Α.Ε. Στις 10 Δεκέμβριος, 2012 @ 14:28

Παράγραφος 1:
Η προτεινόμενη διαφοροποίηση των Μεγάλων ΥΗΣ από τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ (συγκριτικά με τα οποία τα Μεγάλα ΥΗΣ επιφέρουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση) αναφορικά τις διατάξεις της παραγράφου Α1 του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 όπως ισχύει, θεωρούμε ότι γίνεται άνευ λόγου και θα πρέπει είτε να αποσυρθεί είτε να προταθεί η κατάργηση της ως άνω ισχύουσας διάταξης για όλα τα έργα ΑΠΕ.

Για την ΕΛΙΚΑ Α.Ε
Σ. Κωνσταντινίδης
Δ/νων Σύμβουλος

#3 Σχόλιο Από θεοφάνης Στις 10 Δεκέμβριος, 2012 @ 20:08

Σύμφωνα με το παραπάνω αρθρο πιστεύω ότι θα πρέπει να απαγορευθεί η αδειοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταίκων σε δάσικές εκτάσεις διότι αν κάποιος κάνει την αρχή τότε όλοι θα σπεύσουν προς αυτηήν την ςεπένδυση χωρίς να σκεφτούνε το περιββάλον.