Άρθρο 09: Ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς

1. Εγγυητικές επιστολές που προσκομίστηκαν πριν από την υπογραφή Συμβάσεων Σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς επιστρέφονται μετά από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου επενδυτή προς τον αρμόδιο διαχειριστή ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σταθμού, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με την υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης λύονται αυτοδικαίως οι σχετικές συμβάσεις πώλησης και σύνδεσης του σταθμού στο Δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ή το Σύστημα. Ο αρμόδιος διαχειριστής και ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τηρούν μητρώο των σταθμών του προηγουμένου εδαφίου.
2. Μετά από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου επενδυτή προς τον αρμόδιο διαχειριστή ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού σταθμού, η οποία υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιστρέφονται ποσά που έχουν καταβληθεί στον αρμόδιο διαχειριστή στο πλαίσιο της οικείας Σύμβασης Σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού και αντιστοιχούν στο μέρος των έργων σύνδεσης που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος. Με την υποβολή της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης λύονται αυτοδικαίως οι σχετικές συμβάσεις πώλησης και σύνδεσης του σταθμού στο Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Ο αρμόδιος διαχειριστής και ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τηρούν μητρώο των σταθμών του προηγουμένου εδαφίου.
3. Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη Συμβάσεων Σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
4. Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη συμβάσεων πώλησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Διαχειριστή του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
5. Η αναστολή σύναψης συμβάσεων των δύο προηγούμενων παραγράφων μπορεί να αίρεται πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2013 με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μετά από γνώμη της ΡΑΕ, εκτιμώντας την πορεία του ελλείμματος του ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 και την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται βάσει του άρθρου 1 του ν. 3468/2006.
6. Από την αναστολή των παραγράφων 3 και 4 εξαιρούνται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στην ΚΥΑ «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» (Β’ 1079/2009).
7. Για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας βάσει των διατάξεων της περίπτωσης (β) της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν.3468/2006 δεν είναι δυνατή η τροποποίηση άδειας παραγωγής και προσφοράς σύνδεσης για αύξηση ισχύος και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της περίπτωσης α) της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006.
8. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης των περιπτώσεων β) και γ) της υποπαραγράφου 1 της παραγράφου Ι.2 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222/12.11.2012) καθορίζεται σε 40% και 37% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  • 18 Απριλίου 2013, 19:52 | Δημητρης Κ.

    1. Το 2009-2010 τα μικρα φ/β χωριζοταν σε 2 κατηγοριες a. 20KW b.100KW
    2. Μπορουσες μονο να κανεις αιτηση για 20KW (λογο «κορεσμου» των 100KW)

    Αν συγκρινεις το κοστος κατασκευης ενος φ/β παρκου 20KW με αυτό ενος 100 ΚW διαπιστωνεις γρηγορα οτι με τιμες 2011 καλοκαιρι, ο φραχτης, οροι συνδεσης, εξοδα φακελου, μελετη κλπ (χωρις βασεις, πανελ, inverter) αντιπροσωπευουν το 30% του συνολικου κοστους για παρκο 20KW ενω για παρκο 100KW τα παραπανω κοστη αντιπροσωπεουν περιπου το 7%. Αν προσθεσεις τωρα τα λειτουργικα κοστη θα καταληξουμε σε παρομοια αποτελεσματα (μονο ο φορος επιτεδευματος για υποκαταστημα 20 KW -600 ευρω ειναι περιπου το 5% του τζιρου ενω για 100 ΚW to 1% του τζιρου ) χωρις να υπολογισουμε, ασφαλεια, συντηρηση κλπ).

    Οποια λυση και να δοθει πρεπει να λαβει υποψη της αυτη τη παραμετρο 20 ΚW vs 100 KW

  • 18 Απριλίου 2013, 18:43 | Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος

    Σκέφτομαι τι να προτογράψω γι αυτό το κράτος, γι αυτους που νομοθετούν και γι αυτούς που ψηφίζουν και για εμάς που τα πληρώνουμε στο τέλος.
    Τα πράγματα είναι πολύ απλά.
    Αντί να χαμηλώσετε το παράνομο χαράτσι το αυξάνετε.
    Αντί να βλέπετε όλες τις ΑΠΕ ίσες προς ίσες και αν είναι να γίνεται κάτι πρέπει να είναι παντού το ίδιο.
    Αντί να σταματήσει να θεωρείται το φυσικό αέριο ανανεώσιμη ενέργεια και να μην έχει συμμετοχή στο τέλος ΑΠΕ.
    Αντί να έχουμε έσοδα απο ρύπους, τελικα δεν έχουμε λόγω ευρωβουλευτών μας που ψήφισαν πάλι υπέρ στις ρυπογόνες βιομηχανίες.
    Αντί να πληρωνόμαστε στην ώρα μας, γιατί εμείς στην ώρα μας πληρώνουμε δάνεια,φόρους,ΦΠΑ από την τσέπη μας όσο έχει ακόμα, αν έχει μείνει τίποτα ακόμα.
    Τελικά ποιο είναι το αποτέλεσμα?
    Κανένα απολύτως.
    Εσείς μεγαλώνετε τα χαράτσια μέχρι να μας τα πάρουν όλα οι τράπεζες και μετά να τα πάρουν απο τις τράπεζες οι ξένοι που θα τις έχουν αγοράσει.
    Αυτό το αποτέλεσμα θέλετε κύριοι της τρικομματικής κυβέρνησης?
    Να θυμίσω εδώ πριν 8 μέρες μια δήλωση του κυρίου Λ. Αυγενάκη
    Βλέπε δήλωση εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=CZWPpkK-u6k
    που λέει ότι ο κύριος Παπαγεωργίου τους υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και μέχρι τέλος του 2012 όσες μονάδες συνδέθηκαν δεν θα έχουν άλλες επιβαρύνσεις.
    Τελικά ή ο κύριος Αυγενάκης λέει ψέματα ή άλλος υπουργός έβγαλε το σχέδιο νόμου προς διαβούλευση γιατί δεν έχει καμία σχέση με τις παραπάνω δηλώσεις αυτό το έκτρωμα που πάει να καταληστέψει τον κόσμο που επένδυσε κόπους μιας ζωής σε μια χώρα που δεν τον σέβεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον καταστρέψει.

    Υ.Γ.Ο κύριος Αυγενάκης μιλά στην αρχή και λέει ότι το ΥΠΕΚΑ είχε τη φαϊνή ιδέα να βάλει χαράτσι στα φωτοβολταϊκά πριν λίγους μήνες πάνω απο 25% και ότι το ψήφισαν τότε γιατί ήταν στο μεσοπρόθεσμο.
    Και ερωτώ κύριε Αυγενάκη, κύριοι της ΔΗΜΑΡ, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, κύριοι της ΝΔ.Τώρα που δεν υπάρχει το άγχος του μεσοπρόθεσμου θα ψηφίσετε αυτά τα κατστροφικά μέτρα.

    Καληνύχτα Φωτοβλταϊκά.

    Παπακωστόπουλος Κωνσταντίνος
    Μηχανικός Ηλεκτρολόγος

  • 18 Απριλίου 2013, 17:20 | ΛΑΓΟΣ ΝΙΚ

    ΤΙ 30 ΤΙ 40 ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΙ 50 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ. ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΒΓΗΤΕ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΜΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2007 Η ΤΑΡΙΦΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ. ΕΧΩ 200KW Φ/Β (ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2012, ΛΕΓΑΜΕ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ Φ/Β ΠΑΡΚΩΝ) ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΣΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΩ ΣΕ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ, ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΤΕ!! ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!!
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΚΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2011-2012 ΜΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΕ 85%-90% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΤΑΡΙΦΑΣ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ
    ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ,ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ 20ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ
    ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ Ο ΛΑΓΗΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ.
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΘΕΩΡΩ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΠΟΙΑΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ.

  • 18 Απριλίου 2013, 16:03 | mixalis parlanis

    Κε υπουργε.
    Κρίνεται σκόπιμη μια παρέμβαση για την αποτροπή επιβολής ενός μέτρου με ισοπεδωτικό χαρακτηριστικό, το οποίο ενδεχομένως θα έχει επίπτωση στην μετέπειτα ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ.
    Στο κείμενο του νόμου, ορθά, ο Διαχειριστής του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ) αναγνωρίζει στους χρόνους της προβλεπόμενης παράτασης των όρων σύνδεσης τον απαιτούμενο επιπλέον χρόνο που ενσωματώνουν εργασίες σε υποσταθμούς, πολύ δε περισσότερο για νέους Υ/Σ.
    Η παρουσία νέων Υ/Σ στο Σύστημα συμβάλλει στην επιτάχυνση υλοποίησης αρκετών νέων έργων ΑΠΕ, ιδιαίτερα νέων αιολικών πάρκων, τα οποία έχουν παραμείνει στάσιμα αρκετό καιρό παρόλο που διαθέτουν άδεια εγκατάστασης. Στην περίοδο έντονης αβεβαιότητας που βιώνουμε, η ανάληψη της ευθύνης κατασκευής νέων Υ/Σ ως συμπληρωματικό έργο είναι σαφώς πιο εύκολη υπόθεση για ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, που ως επένδυση, σε αντίθεση με τα αιολικά πάρκα, δεν διατρέχει αβεβαιότητα ως προς τα δυνητικά της έσοδα (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), ανεξαρτήτου τιμή πώλησης, και επιπρόσθετα ως προς παράμετρος του κόστους επένδυσης (οικονομία κλίμακας).
    Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι μεγάλες φωτοβολταϊκές μονάδες, με όρους σύνδεσης που ενσωματώνουν την δημιουργία νέου Υ/Σ, που διαθέτουν ήδη άδεια εγκατάστασης, δηλαδή έχουν εξασφαλίσει τον χώρο του υποσταθμού (συνήθως με αγορά γης) θα ήταν σκόπιμο να μην συμπεριληφθούν στην αναστολή σύναψης της σύμβασης σύνδεσης και της σύμβασης πώλησης.
    Έτσι και αλλιώς για την ολοκλήρωση αυτών και μόνο αυτών των δύο σταδίων απαιτείται τουλάχιστον ο χρόνος αναστολής που θέτει ο νόμος.
    Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το μεγάλο ιδιωτικό έργο (Υποσταθμός ΥΤ/ΜΤ) μετά την σύνδεση του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παραχωρείται εντελώς δωρεάν στον αρμόδιο διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ανάπτυξη και την ευστάθεια του εθνικού μας Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας.
    Να μην ξεχναμε ακόμη ότι πολλά μεγαλα φ/β πάρκα θα κατασκευαστουν σε ιδιοκτησίες ενοικιαζόμενες,(150,00 € – 500,00 € το στρεμμα ), κάτι που συμβάλουν και στην ενίοσχυση των εισοδηματων της τοπικης κοινωνίας, με σημαντικα ποσα για τις εποχες που ζούμε.
    Η αιτιολόγηση είναι ότι αφενός η υλοποίηση τους θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών από σήμερα, επομένως η τιμή πώλησης με την οποία θα εισέλθουν στο σύστημα θα κυμαίνεται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφετέρου και πιο σημαντικό θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των υποδομών σύνδεσης, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση υλοποίησης νέων αιολικών πάρκων, που αυτή την στιγμή παραμένουν έωλα.

    Έτσι θεωρούμε ότι η παράγραφος 3 του άρθρου 9 θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής:

    3. Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη Συμβάσεων Σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί οι οποίοι πρόκειται να συνδεθούν σε νέο Υποσταθμό ΥΤ/ΜΤ και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουνε ήδη αιτηθεί την σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης στον αρμόδιο διαχειριστή.

    Η προσθήκη της παραπάνω διάταξης εχει ως στόχο στην υλοποίηση των πλέον ώριμων έργων καθώς και στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των επενδυτών, και ιδίως ξένων, απέναντι στην πολιτεία.

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • 18 Απριλίου 2013, 15:06 | Αποστόλης Λάρισα

    Κύριοι του ΥΠΕΚΑ δεν θέλω να πιστέψω πως δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τα απλά μαθηματικά της χρηματοοικονομικής μελέτης μιας επένδυσης.Για να μην καταχραστώ χρόνο και χώρο με αναλυτικά στοιχεία, απλά να σας δηλώσω πως φωτοβολταϊκό πάρκο με ονομαστική ισχύ 100kw μετατρέπεται με έκτακτη εισφορά 40% επί του τζίρου του και χωρίς να εκπίπτει αυτή εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα μη βιώσιμο και ελλειμματικό.Ανύκουστο, πρωτοφανές, πρωτόγνωρο και παγκόσμιο φαινόμενο το ίδιο το κράτος να καθιστά με αναδρομική του απόφαση μη βιώσιμη και ελλειμματική μια επένδυδη.
    Δεν αρμόζει στη νοημοσύνη των ανθρώπων της κοινωνίας μας η κατηγοριοποίηση της οποιασδήποτε εισφοράς ή άλλου μέτρου να γίνεται με μοναδικό γνώμονα μια ημερομηνία(12.11.2012). Είναι δυνατόν Κύριοι του Υπουργείου να αυξήσετε κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες επί του τζίρου, έργο το οποίο ξεκίνησε την κατασκευή του τον Μάϊο του 2012 με τιμολόγιο κόστους κατατιθέμενο στην Τράπεζα αξίας 210.000e, αίτηση ετοιμότητας σύνδεσης στο ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας από 10.10.2012 και σύνδεση έργου 15.11.2012???(χωρίς να φέρουμε καμία υποψία υπαιτιότητας για την εν λόγω διακριτή μεταχείρηση του ΔΕΔΔΗΕ η οποία επέφερε και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση)..Ενώ σε γειτονικό έργο το οποίο κατασκευάστηκε επίσης Μάϊο 2012 με τιμολόγιο κόστους 208.000e, αίτηση ετοιμότητας σύνδεσης στο ΔΕΔΔΗΕ Λάρισας από 15.10.2012 και σύνδεση έργου 10.11.2012, θα παραμείνει το ίδιο..Μα σας παρακαλώ δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και το ξέρετε πολύ καλά..Επίσης να σας υπενθυμίσω το δεδικασμένο των Δικαστηρίων της Αθήνας αλλά και της ΡΑΕ για την πλήρη δικαίωση παραγωγών και εταιρειών εναντίον αδικαιολογήτων καθυστερήσεων του ΔΕΔΔΗΕ εις βάρος τους..Είναι πραγματικό το ως άνω παράδειγμα και είμαι στη διάθεσή σας να σας αποστείλλω όλα τα απαραίτητα στοιχεία με τα νόμιμα έγγραφα που το αποδεικνύουν..Τέλος να είστε βέβαιοι ότι εάν εσείς δεν αίρετε αυτόν τον τραγέλαφο με την τόσο κατάφορη αδικία θα το πράξουν τα αρμόδια δικαστήρια..
    Η κύρια κατηγοριοποίηση κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει να έχει ως εφαλτήριο την παραγόμενη απόδοση ενέργειας, την φοροδοτική ικανότητα και κατ΄ επέκταση τον κύκλο εργασιών του κάθε έργου..
    Θέλω να πιστεύω ακόμη στις ανθρώπινες αξίες και στην τιμή σας για μια δίκαιη και οριστική λύση στο θέμα της μείωσης του συνεχούς αυξανόμενου ελλέιμματος του ΛΑΓΗΕ και στις ΑΠΕ γενικότερα, αίροντας αυτή την συζητούμενη αδικία εις βάρος των μικρών επενδυτών(100kw) με τζίρο 60.000e και έκτακτη εισφορά 40% θα παίρνετε 24.000e και προς τέρψη κάποιων μεγάλων επενδυτών (ξένα κεφάλαια) με τζίρο από 2.000.000e έως και 5.000.000e να μην τυγχάνουν καμίας εισφοράς και να απολαμβάνουν κόστος επένδυσης 600e/kwh…
    Σε διαφορετική περίπτωση να θεωρείτε βέβαιο πως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και ιδίως σε εκπροσώπους του Κράτους να παίζουν με την τιμή και την υπόληψή μας, χωρίς ίχνος σεβασμού προς το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών..Καθώς με ελλειμματικές τις επενδύσης θα πάμε φυλακή, χωρίς να έχουμε προβεί σε καμία αξιόποινη πράξη, παρά μόνο να επενδύσουμε τις δηλωμένες οικονομίες μας στην Ελλάδα και στην πράσινη ανάπτυξη..

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας αν εισέλθετε στην επίπονη διαδικασία να αναγνώσετε την αγωνία, τις ανησυχίες, τις θέσεις και τις απόψεις απλών ανθρώπων που απαρτίζουν τον ιστό του κοινονικού συνόλου..
    Αποστόλης Λάρισα..

  • 18 Απριλίου 2013, 15:08 | gkatzios nikolaos

    Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν δώσατε το περιθώριο των 4 μηνών μέσα στο χειμώνα που όπως ξέρετε ειδικά φέτος ήταν ιδιαίτερα βροχερός , αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους του έργου περίπου στο 20% για 2 κυρίως λόγους.
    1. Αύξηση των ήμερων εργασίας των μηχανημάτων και του προσωπικού που δούλεψε στα έργα.
    2. Μειώθηκε πολύ η διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους εργολάβους εγκαταστάτες .
    Και αναφέρομαι στα μικρά έργα των 100kwp τα οποία οι ιδιώτες σχεδόν στο σύνολο τους το τζίρο τους τον χρησιμοποιούν για να στηρίξουν της άλλες δραστηριότητες τους που όπως ξέρεται βρίσκονται υπό κατάρρευση και ότι επιχείρηση επιχείρηση κλείνει πολύ δύσκολα θα ξαναδημιουργηθεί.
    αντί λοιπόν να εξορθολογήσετε(η πείτε το όπως θέλετε) κάποιους μεγαλοεπενδυτές στην πλειονότητα τους ξένοι οι οποίοι έφεραν τα
    1.πανελ ινβέρτερ απο το εξωτερικό (δηλ.ούτε 2% στον Έλληνα έμπορο)
    2.βάσεις από το εξωτερικό (δηλ. τίποτα στον Έλληνα κατασκευαστή)
    3.κατασκευή από ξένη εταιρία (δηλ. τεχνίτες από το εξωτερικό )
    4. μέχρι και η ασφάλεια είναι σε ξένη εταιρία.
    5.στην πλειονότητά τους κατασκεύασαν τα έργα σε λόφους ,κτήματα που άνηκαν στο δημόσιο ,δήμους ( κ.τ.λ) (αλήθεια πως τα βρήκαν)
    6.τα χρήματα πηγαίνουν κατ ευθείαν στο εξωτερικό.(τα οποία μέσω της τιμής αγοράς το πληρώνει ο ελληνικός λαός)
    7. το κόστος κατασκευής τους πλησιάζει το 1/3 των μικρών έργων.
    Τελικά τι μένει στην χώρα εκτός ίσως από μία θέση φύλακα;
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΊΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ
    ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΚΑΙ
    ΕΧΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ

  • 18 Απριλίου 2013, 14:57 | Χρήστος

    Κύριε Υπουργέ,

    Όσο μειώνετε η ΟΤΣ τόσο αυξάνονται τα κέρδη των παρόχων. (π.χ ΔΕΗ, elpedison), παράλληλα όσο μειώνεται η ΟΤΣ τόσο περισσότερο πρέπει να συμβάλει οικονομικά το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (ΛΑΓΗΕ) για να καλύψει την διαφορά.

    Η ΟΤΣ, όπως θα να γνωρίζεται, υποχώρησε σημαντικά λόγο σημαντικής διείσδυσης των ΑΠΕ. Μόνο αυτή τη στρέβλωση να είχατε διορθώσει έγκαιρα δεν θα χρειαζότανε ούτε τα μέτρα του Αυγούστου ή τουλάχιστον κάποιες διορθώσεις θα ήτανε χρήσιμες αλλά όχι καταστροφικές.

    Έτσι, σήμερα, ούτε ο ΛΑΓΗΕ θα είχε έλλειμμα, ούτε η αγορά θα είχε χτυπηθεί θανάσιμα. (επενδυτές, κατασκευάστριες εταιρείες, προμηθευτές, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, τοπογράφοι, υπάλληλοι γραφείων και άλλα).

    Τον Μάρτιο του 2013 η ΔΕΗ εμπορία έφτασε να αγοράζει την ενέργεια 10€/MWh από το μέσο επίπεδο των 62€/MWh το 2012. Αν κάνατε τον πολλαπλασιασμό θα δείτε πως προκύπτει το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Παράλληλα, αυτό αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή αλλά υποστηρίζουν την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

    Επίσης, πριν λίγους μήνες δηλώσατε πως τα μέτρα του Αυγούστου θα απέδιδαν. Το αποτέλεσμα σήμερα: αν κάνετε μια έρευνα στα κατά τόπους καταστήματα της ΔΕΗ δεν γίνονται πλέον νέα αιτήματα ούτε για φωτοβολταϊκά του ειδικού προγράμματος έως 10 kW.

    Κύριε Υπουργέ εύχομαι να σταθείτε στο ύψος του επαγγέλματος του Υπουργού και άμεσα να πάρετε μέτρα με σκοπό την τόνωση της αγοράς, διαφορετικά τις επόμενες ημέρες μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι, εκατοντάδες εταιρείες θα οδηγηθούν σε εξαναγκαστική πτώχευση, χιλιάδες συμβεβλημένοι θα δουν τον τζίρο τους να πέφτει. Ανάλογο και γεωμετρικά αυξημένο θα είναι και το χάσιμο του δημοσίου.

    Κύριε Υπουργέ, κατά την άποψή μου, ακόμη και σήμερα, με τις σωστές αποφάσεις μπορεί να επανακκινήσει η αγορά. Με τις απαραίτητες διορθώσεις επί των στρεβλώσεων μπορείτε να πετύχετε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της ενέργειας, και έτσι να επανέλθει η ανάπτυξη του κλάδου.

    Με εκτίμηση,
    Παπαδόπουλος Χρήστος

  • Εχετε καταφέρει σε λιγότερο από εναν χρόνο να καταστρέψετε με την έλλειψη σταθερού νομοθετικού πλαισίου εναν από τους πιο δυναμικούς και αναπτυσσόμενους τομείς της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλος από τον τομέα των ΑΠΕ.

    Οι διορθωτικές κινήσεις που κάνετε συνεχώς αναδρομικά για να καλύψετε την ανικανότητα εκείνων που χωρίς πλάνο μοίραζαν ταρίφες πλουσιοπάροχες είναι παράλογες,αντιδημοκρατικές και δεν συνάδουν με το πνεύμα της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς.

    Οι αναδρομικές διορθωτικές κινήσεις σας έχουν απομακρύνει ακόμα και τον πιο αισιόδοξο ξένο επενδυτή και από οτι φαίνεται συνεχίζετε χωρίς κανέναν ενδοιασμό την αλλοπρόσαλη πολιτική καταστροφής των ΑΠΕ.
    Θα παρακαλούσα από την δική μου μεριά να εξεταστούν ρεαλιστικές λύσεις οι οποίες να μην εχουν αναδρομικό χαρακτήρα.

    Τελος θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποιησή μου για την επανεκίνηση του προγράμματος της αυτοπαραγωγής το οποίο κατά την άποψή μου αποτελεί και το πιο υγιές κομμάτι της τεχνολογίας των ΑΠΕ.
    Με εκτίμηση
    Χουσεϊν Ναμπίλ

  • 18 Απριλίου 2013, 13:30 | Μανιώτης Γιώργος

    Προτείνω την τροποποίηση της παραγράφου 6 ως εξής:
    «Από την αναστολή των παραγράφων 3 και 4 εξαιρούνται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που:
    (Α)εμπίπτουν στην ΚΥΑ «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» (Β’ 1079/2009),
    (Β)έχουν ήδη συνάψει είτε Σύμβαση Σύνδεσης είτε Σύμβαση Πώλησης και η τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να βασιστεί στις τιμές του πίνακα του άρθρου 1 της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2301/οικ.16933 (ΦΕΚ Β΄ 2317 10-8-2012) όπως αντικατέστησε το άρθρο 1 της Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.2262/31.1.2012 (ΦΕΚ B’ 97).»

    Το παραπάνω κρίνεται απαραίτητο ώστε να μην εκμηδενιστεί και πάλι η αξιοπιστία από την πλευρά του Υπουργείου και να μην πληγούν καίρια και καταρρεύσουν οικονομικά όσοι έχουν ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση είτε πρόκειται να το πράξουν το επόμενο διάστημα αφού έχουν ήδη λάβει άδεια (σύμβαση σύνδεσης ή πώλησης) για να υλοποιήσουν το έργο. Η ταρίφα αυτών των έργων καθορίζεται από την ημερομηνία ηλέκτρισης της εγκατάστασης και είναι σύμφωνη με τις νέες μειωμένες τιμές που ισχύουν με βάση την Υ.Α. του Αυγούστου 2012. Οι περιπτώσεις αυτές εξάλλου είναι ελάχιστες, αφού είναι εκείνες που απέμειναν μετά τον τεράστιο όγκο των έργων που είχαν προθεσμία υλοποίησης μέχρι το Μάρτιο του 2012 και απολάμβαναν τις παλιές υψηλές ταρίφες.

    Γιώργος Μανιώτης
    Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 18 Απριλίου 2013, 12:36 | Γιώργος

    Αν δεν μπορείτε να βρείτε σωστή λύση κύριε Παπαγεωργίου να παραιτηθείτε απο το υπουργείο τώρα, όχι αργότερα πριν τις εκλογές για να ξεχάσουμε τι κάνατε.

  • 18 Απριλίου 2013, 12:10 | ΝΦ

    Κατανοώντας των απελπισία και αγανάκτηση όλων των παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνον ανεγκέφαλοι δεν είστε, όλες οι πράξεις σας μέχρι σήμερα δείχνουν προσχεδιασμό. (δήθεν τόνωση της εγχώριας αγοράς, από ιδιωτικά κεφάλαια ελλείψει άλλων), με πλήρη και παγερή αδιαφορία για τα επακόλουθα.

    Αυτό από μόνο του καταδεικνύει το επίπεδο αντιμετώπισης των Ελλήνων επενδυτών (ιθαγενών).

    Επίσης δείχνει τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα αυτών που λαμβάνουν (?) αποφάσεις, όχι τώρα από καταβολής κράτους, εις βάρος των ιθαγενών.

    Εκτός εάν νομίζεται ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή γίνεται με επιδότηση της CDB με επιτόκια άνευ σημασίας συγκρινόμενα μα τα δικά μας

    Ποιος λογικός άνθρωπος θα επενδύσει στη χώρα αυτή.

    Αν εχθές 30% σήμερα 40% γιατί όχι 50% αύριο?

    Τελικά ελλείψει κοινής λογικής (ιδιότητα μή συμβατή με τους κρατικούς λειτουργούς λαμβάνοντες αποφάσεις) η νομική οδός ίσως είναι η μόνη λύση!

  • 18 Απριλίου 2013, 12:16 | Κώστας

    Χαράτσι άμμεσα στο φυσικό αέριο και εξαίρεση του από το τέλος ΑΠΕ.
    Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στις ρυπογόνες μονάδες.
    Ίση μεταχείριση προς όλους τους πολίτες-επενδυτές.
    Κατάργηση στο χαράτσι αλλιώς μείωση του στο 20% και αύξηση στις άλλες
    ΑΠΕ πάλι στο 20%
    Αν και κάθε αναδρομικό μέτρο είναι παράνομο αλλά αν είναι να την πληρώσουν μόνο οι φωτοβολταϊκοί να την πληρώσουν και οι άλλες ΑΠΕ.
    Πιστεύω να δικαιωθούμε τουλάχιστον στα δικαστήρια που προσφύγαμε.
    Αν υπήρχε πρόβλημα στο ΛΑΓΗΕ να μη δίνατε παράταση στους αγρότες με αποτέλεσμα με χαμηλό κόστος κατασκευής να έχουν μεγάλες ταρίφες.
    Κύριε Παπαγεωργίου απο την ημέρα που αναλάβατε το Υπουργείο χαράτσια μας βάλατε και πάλι φως δεν βλέπουμε με τις πληρωμές.
    Είμαστε μέσα 7 μήνες απλήρωτοι γι αυτό θα κάνετε κάτι?
    Νόμιζα ότι γι αυτό πήρατε μέτρα για να πληρωνόμαστε.

  • 18 Απριλίου 2013, 11:08 | ΣΤΡΑΤΗΣ

    Ο ΣΠΕΦ προστατεύει τους παλιούς επενδυτές.Με κλειδωμένη τιμή 0,33 και έκτακτη εισφορά 37% το πάρκο δεν βγαίνει. Ακόμη γιατί είναι οριζόντιο το 37% για κλειδωμένες τιμές 0,33 0,39 0,41 ενώ το κόστος για την κατασκευή των πάρκων είναι το ίδιο. Έτσι οι επενδυτες με τιμή 0,41
    είναι πολύ ευνοημένοι ενώ οι επενδυτές με τιμη 0,33 ειναι πολυ αδικημενοι.

  • 18 Απριλίου 2013, 11:10 | Χαρλαύτης Παναγιώτης

    Κύριε Υπουργέ,

    Στο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου γίνεται λόγος για «πλαίσιο προώθησης», πιστεύω ωστόσο ότι γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι με την ταφόπλακα που τοποθετείται στην αξιοπιστία της χώρας καμία προώθηση δεν υφίσταται. Καταργήσατε την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν οι ελάχιστοι εναπομείναντες με όρεξη να επενδύσουν στη χώρα. Μη βιαστεί κάποιος να πει ότι οι επενδυτές κοιτούν το συμφέρον τους γιατί πρόκειται για επενδύσεις με συγκρατημένες-μικρές αποδόσεις που πλέον καθίστανται ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ.
    Βάλαμε πλάτη για να συντηρηθεί ένας μεγάλος κλάδος με σημαντικό τζίρο δεδομένων των συνθηκών της αγοράς (εργάτες, ηλεκτρολόγοι,εκσκαφείς,περιφράξεις,τοπογράφοι κλπ) στηριζόμενοι σε συμβάσεις με το ΚΡΑΤΟΣ, αν ξέραμε ότι πρόκειται για ανέντιμο συμβαλλόμενο δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ αυτές τις επενδύσεις.

    Στις εγκαταστάσεις στις στέγες δεν γίνεται καμία τροποποίηση, δεν πληρώνουν εισφορές, δεν φορολογούνται δεν επιβαρύνονται με τα ίδια λειτουργικά έξοδα με τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις (λογιστές, εταιρείες, ασφαλιστικές εισφορές, φύλαξη, επένδυση σε γη κλπ) λόγω του πλήθους των εγκαταστάσεων αυτών ακόμα και μια μικρή τους επιβάρυνση θα είχε συνολικά κάποιο αποτέλεσμα στον εξορθολογισμό της αγοράς.

    Ενέργειες και νόμοι σαν αυτόν θα οδηγήσουν τη χώρα στην απώλεια των ελαχίστων κεφαλαίων που απέμειναν για επενδύσεις.

  • 18 Απριλίου 2013, 11:58 | Θοδωρής Παπαδόπουλος

    Η παράγραφος 3 του άρθρου 9 θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής:

    3. Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη Συμβάσεων Σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί οι οποίοι πρόκειται να συνδεθούν σε νέο Υποσταθμό ΥΤ/ΜΤ και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουνε ήδη συνάψει σύμβαση πώλησης με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και έχουνε αιτηθεί την σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης στον αρμόδιο διαχειριστή.

    Η προσθήκη της παρούσας διάταξης στοχεύει στη διευκόλυνση υλοποίησης των πλέον ώριμων έργων καθώς και στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην πολιτεία.
    Μην ξεχνάμε πως για τους ώριμους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (αυτούς δηλαδή που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουνε ήδη συνάψει σύμβαση πώλησης με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και έχουνε αιτηθεί την σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης στον αρμόδιο διαχειριστή) που συνδέονται σε νέο Υποσταθμό ΥΤ/ΜΤ, έχουνε ήδη δαπανηθεί πολλά χρήματα από τους επενδυτές και έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή ενός μεγάλου ιδιωτικού έργου (Υποσταθμός ΥΤ/ΜΤ).
    Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το μεγάλο ιδιωτικό έργο (Υποσταθμός ΥΤ/ΜΤ) μετά την σύνδεση του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παραχωρείται εντελώς δωρεάν στον αρμόδιο διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ) συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην ανάπτυξη και την ευστάθεια του εθνικού μας Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας.

  • 18 Απριλίου 2013, 11:17 | Λουτσάρης Ευάγγελος

    Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η εκάστοτε πολιτική «ηγεσία» εκτελεί το νομοθετικό της έργο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών-καρχαριών, οδηγώντας σε χρεοκοπία-εξαθλίωση τους μικροεπενδυτές που για άλλη μια φορά (βλέπε Χρηματιστήριο, Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, Επενδύσεις σε Ακίνητα) προσχεδιασμένα παρασύρθηκαν με τις φρούδες υποσχέσεις του κρατικού ‘σχεδιασμού’ για τις ΑΠΕ, με τελικό στόχο τη συσσώρευση του συνόλου των επενδύσεων σε λίγα χέρια. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για την απόλυτα επιτυχημένη εκπλήρωση του στόχου σας.

  • 18 Απριλίου 2013, 07:04 | Μαρία Μ.

    Αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός που σκέφτεται αυτά τα Ν/Σ .
    Ο θάνατος του επενδυτή……..
    Καλύτερα να βγάλει ένα νόμο που θα λέει όποιος επένδυσε σε Φ/Β άς πάει φυλακή μόνος του…….
    Ένα κράτος χωρίς συνέχεια ……….
    Ο καθένας που εκλέγεται σκοτώνει ότι έχει απομείνει ζωντανό…….
    Πού ακούστηκε εισφορά 40%……….παίρνεις δηλαδή τον μισό(και παραπάνω) τζίρο μαζί με την φορολογία ……..και δεν έχεις βάλει ούτε ευρώ……..
    Ας τα εντάξει όλα τα Φ/Β στο ΕΣΠΑ και να μας δώσει το 40% σε επιδότηση …οπότε να γίνει συμμέτοχος αν θέλει……..
    Ζητάει το 40% σε εισφορά το ΦΠΑ τον φόρο ……….ας το πάρει όλο …καινα εξοφλήσει τα δάνεια στην τράπεζα ……..
    Είναι πολιτική …………..αλητεία…..και το λέω σεμνά…
    Ντροπή!!!!!!!!!1
    Αίσχος!!!!!!!!!
    Να σηκωθείτε να φύγετε κύριοι να πάτε αλλού………..

  • 18 Απριλίου 2013, 06:17 | ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Αποφάσισα μεσούσης της κρίσης να επενδύσω στις ΑΠΕ όλες τις αποταμιεύσεις μου, όπως αναλυτικά περιγράφω:

    Ίδιο κεφάλαιο 150.000€
    Επένδυση σε φωτοβ/κό σταθμό 200Kw
    Εγγυημένη τιμή 0,37€/Kw
    Ανάλυση κόστους επένδυσης 31-12-2012
    Κόστος κατασκευής 320.000€
    Κόστος ίδρυσης εταιρείας 5.000€
    Κόστος φακέλου-ΡΑΕ-ΔΕΗ 55.000€
    Κόστος διαφόρων ατομικών εξόδων διαχρονικά 5.000€
    Ενοίκιο εδαφικής έκτασης 2 ετών 8.000€
    Κόστος σύναψης 10ετούς δανείου 250.000€
    και έξοδα φακέλου & υποθήκης 8.000€

    Σύνολο κόστους 401.000€(ήτοι 2€/w)

    Κύριε Υπουργέ σας ρωτώ,
    συνδέθηκα στις 25-01-2013 και τα έσοδά μου είναι τα εξής:

    Μέση ετήσια απόδοση 300.000Kw.
    Κύκλος εργασιών 110.0000€

    Εμπίπτω στο ειδικό τέλος του 40% ,άρα τα έσοδά μου θα είναι 66.000€.
    Το δάνειο των 250.000€ το εσύναψα με την PROBANK έναντι 11,3% επιτόκιο.Η ετήσια μου τοκοχρεωλυτική δόση θα είναι στις 48.500€.Από τα 18.000€ που μου μένουν πρέπει να καταβάλλω 4.000 ετησίως στα ενοίκια, 4.000€ στο ΤΕΒΕ, 2.000€ ετησίως συμβόλαια συντήρησης, 1.000€ ετησίως σε λογιστή, 800€ ετησίως σε Security,1.500€ ασφάλιστρα στην τράπεζα για την εγκατάσταση,και προϋπολογιζόμενο φόρο μιας και η εισφορά αποσβένεται σε βάθος 5ετίας 8.000€, ήτοι σύνολο 21.000€ ετησίως ενώ θα μου μένουν 18.000€.
    Μπορείτε να μου πείτε γιατί επένδυσα σ αυτή τη χώρα, ποια είναι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων?
    Ο γείτονάς μου επένδυσε στη στέγη με τιμή 0,50€/Kw για την ίδια περίοδο με κόστος επένδυσης 15.000€ και θα απολαμβάνει έσοδα 7.500€ ετησίως καθαρά, απαλλαγμένα από φόρους και τέλη.
    Για ποια ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών μιλάει το Σύνταγμα και οι εκπρόσωποι αυτής της πολιτείας? Πως είναι δυνατόν κεφάλαιο 150.000€ με τα αντίστοιχα ρίσκα να σου παράγει ζημίες και κεφάλαιο 15.000€ να σου παράγει κέρδη και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 50%.
    Το μόνο όπλο που μου απομένει είναι να σας μηνύσω και να διεκδικήσω πλέον τώρα με σύμμαχο τη δικαστική εξουσία τα διαφυγόντα κέρδη και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων για οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης.

    Μαλλιαρός Πασχάλης
    Ιδιώτης-Επενδυτής

  • 18 Απριλίου 2013, 00:11 | Kingplousen

    Το να μην αναπροσαρμοζεται η τιμη της κιλοβατωρας συμφωνα με τον τιμαριθμο ειναι εντελως ανηθικο και παρανομο,ειναι η ελαχιστη αυξηση που προβλεπεται σε οποιοδηποτε συμβολαιο,το να την καταργησετε κυριε παπαγεωργιου απαξιωνει την επενδυση μας και τα χρηματα που επενδυσαμε σε αυτον εδω τον τοπο σε εποχες που τα παντα κατερεεαν και ολοι ετρεχαν στην ελβετια.επισης θα πρεπει να καταλαβετε οτι αν οντως θελετε να λυσετε προβληματα χωρις να μας καταστρεψετε θα πρεπει οπως πολυ σωστα αφηνετε εκτος μετρων τα οικιακα ετσι θα πρεπει να αφησετε εκτος μετρων και οποιαδηποτε εγκατασταση εως 100kw .οι εγκαταστασεις αυτες ανηκουν κυριως σε μικρομεσαιους που εχουν επενδυσει οικονομιες μιας ζωης και εχουν δανεια με επιτοκια της ταξης του 10-12 %.αντιθετως οι μεγαλυτερες εγκαταστασεις λειτουργουν με οικονομιες κλιμακας και δεν επηρεαζονται σε καμμια περιπτωση τοσο καταστροφικα οπως οι μικροι παραγωγοι.Για να λεμε ομως και τα θετικα το νομοσχεδιο περιλαμβανει μια βασικη διορθωση στρεβλωσης του υπολογισμου του λογαριασμου ΑΠΕ καιρος ηταν να γινει….

  • 17 Απριλίου 2013, 23:36 | Panagiotis

    Σημειώνω ότι τα σχόλιά μου ήταν επί του αρχικού σχολίου της κας Καλαμαρά ευγενίας

  • 17 Απριλίου 2013, 23:22 | Panagiotis

    Πως ειναι δυνατο να συγκρινετε τα φ/β σε σπιτι και αυτα στα χωραφια? Και απο αισθητικης αποψης και απο αποψη φθορων και ζημιων στο σπιτι απο την τοποθετηση και μετα για αποκατασταση. Ποιος σας ειπε οτι ολα τα οικιακα ειναι 10αρια και αποδοτικά? Υπαρχουν περιορισμοι στην τοποθετηση, τον προσανατολισμο, την κλιση, τον καθαρισμο (στεγη). Υπαρχουν περιορισμοι χωρου, σκιασης κλπ
    Ουτε υπηρχαν οικονομιες κλιμακας οπως σε πιο μεγαλες συστοιχιες και το κοστος για την καθε οικογενεια ηταν αναλογικα μεγαλυτερο ανα εγκατεστημενο Kw. Τα οικιακα επισης ειναι μεσα στον αστικο ιστο ή εστω αναμεσα σε αλλα σπιτια και συνεισφερουν αμεσα στην ζητηση, ενω τα χωραφια μπορουν να ειναι οπουδηποτε. Και εν τελει αν πιστευετε οτι εχετε δικιο για τις συστοιχιες σας οσο μεγαλες και οπου και να ειναι, αγωνισθειτε για τα δικαιωματα σας με επιχειρηματα, υποδειξτε αποδεκτες λυσεις και σταματηστε να μιλατε με κακια για τα οικιακα, λες και φταινε αυτα με το 0,5% της συνολικης ζητησης ρευματος.
    Αλλα και με κοινωνικα και μακροοικονομικα κριτηρια, αλλο να εχουν μικρο εισοδημα μερικες δεκαδες χιλιαδες οικογενειες, απο το να εχουν μεγαλο εισοδημα λιγες χιλιαδες επιχειρηματιες.

  • 17 Απριλίου 2013, 23:47 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΑΝΑ-ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΕΙ.

  • 17 Απριλίου 2013, 23:41 | Χριστόφορος Κάσδαγλης

    Μην αυξάνετε το έλλειμμα της κρατικής αξιοπιστίας απέναντι στους επενδυτές της χώρας μας. Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά και για τα κρατικά έσοδα, τους επενδυτές και την ανάπτυξη θα τους αναζητούμε με το μικροσκόπιο. Η φορολογία ανά όλο τον πλανήτη επιβάλλεται στα κέρδη και όχι στα ακαθάριστα έσοδα, ορθολογικά και με ισονομία.

  • 17 Απριλίου 2013, 22:35 | Βαγγέλης

    Εξόντωση. Τα νούμερα όχι μόνο δεν βγαίνουν αλλά πρέπει να βάλουμε και απο την τσέπη μας. Αυτό που κάνετε δεν είναι συμφωνία κυρίων. Ακόμη μια φορά είστε ανακόλουθοι στα όσα λέτε. Ότι ανάπτυξη πάει να ξεκινήσει την υπερφορολογείτε. Αφού βλέπατε ότι το σύστημα δεν ήταν βιώσημο γιατί συνεχίζατε να δίνετε άδειες;
    Ψεύτικες ελπίδες, γκρεμισμένα όνειρα, χαμένος κόπος & χρόνος, άγχος, δάνεια, χρέη κ.α. Πως μπορούμε να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε αυτό το κράτος;
    Ξέρω ότι αυτές οι γραμμές όπως και των προηγούμενων θα πάνε στις καλένδες αλλά τι αλλό πολιτισμένο θα μπορούσαμε να κάνουμε;
    Σκεφτείτε (έστω και την ύστατη ώρα) ότι με την ψήφηση αυτού του νόμου θα ρίξετε στην δυστυχία (ακόμη περισσότερο) κάποιες χιλιάδες Ελλήνων που σας εμπιστεύτηκαν.
    Καλή φώτιση να έχετε.

  • 17 Απριλίου 2013, 22:36 | arenikis ninos

    Μά, είναι δυνατόν να επιβάλλεται σε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, σε οποιαδήποτε, εισφορά 40% και μάλιστα χωρίς να θεωρείται δαπάνη; Τότε γιατί όχι 50% ή 60% ή 100% ; Μήπως προσεγγίζετε επικίνδυνα στην κατάσχεση, ή την κρατικοποίηση; Πρό λίγων μηνών ανακοινώσατε εισφορά 27%, τί σας υποχρεώνει να την κάνετε τώρα 37% ή 40%; Τόση προχειρότητα στους υπολογισμούς είναι απαράδεκτη. Αν είσσταν υπάλληλοι σε ιδιωτική επιχείρηση θα σας απέλυαν την ίδια στιγμή …

  • 17 Απριλίου 2013, 21:20 | pna

    Δήλωσα ετοιμότητα στην ΔΕΗ 5/11/2012 και λόγω αδείας του ενός και μοναδικού υπαλλήλου στους Μολάους Λακωνίας (περίπου 40 ημερών) συνδέθηκα μετά από πολύ τρέξιμο στις 16/1/2013 γιατί εγώ λοιπόν να πληρώσω την ολιγορία της ΔΕΗ. Πρέπει λοιπόν να λάβετε υπόψη σας την αίτηση ετοιμότητας γιατί θα μας αναγκάσετε να στραφούμε δικαστικά τόσο εναντίον της ΔΕΗ όσων και αυτών που προσωπικά ευθύνονται και χορηγουν άδειες μακράς διαρκείας

  • 17 Απριλίου 2013, 21:47 | Αναστάσης

    Κύριε Υπουργέ,
    Μελετώντας προσεκτικά το Νέο Νομοσχέδιο σχετικά με τις ΑΠΕ νομίζω πως βελτιώνει κάπως τα πράγματα, αλλά λόγω της ατολμίας του, δε λύνει τα προβλήματα του ΛΑΓΗΕ και αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα όπως
    • Τι θα συμβεί όταν οι παραγωγοί σταματήσουν να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά σε 2 χρόνια από σήμερα; Οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται με τις ήδη συμφωνημένες συμβάσεις;
    • Γιατί δε σταματά η χορήγηση αδειών φωτοβολταϊκών στις στέγες από τη στιγμή που έχει ξεπεραστεί ο στόχος του 2014 και έχει ήδη προσεγγιστεί ο στόχος του 2020;
    • Γιατί δεν επιβάλλεται έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα;
    • Όσον αφορά τα αγροτικά φωτοβολταικά συστήματα, εφαρμόσατε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρώτον, διότι χορηγήσατε επιπλέον άδειες για αγροτικά φωτοβολταικά συστήματα. Δεύτερον, διότι τα φορολογείτε μόνο με 13%. Τρίτον, ενώ το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό δώσατε 2 μήνες παράταση (μέχρι 31 Μαΐου 2013) στη σύνδεση με τις παλιές ταρίφες. Ποιος θα κληθεί να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργείται από την απόφασή σας αυτή;
    Ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και γνώστης του κόστους κατασκευής των έργων από το 2009 μέχρι και σήμερα, σας δηλώνω ότι με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς τα κέρδη που αποκομίζουμε είναι μηδαμινά έως και ανύπαρκτα. Κύριε Υπουργέ, αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και με δεδομένο ότι όλες οι επενδύσεις έγιναν με τραπεζικό δανεισμό και με προσωπικές εγγυήσεις, ο κίνδυνος να βρεθούμε κυριολεκτικά στο δρόμο είναι μεγάλος και άμεσος. Θεωρώ επομένως επιβεβλημένο να δοθούν λύσεις σε όλα τα παραπάνω και προτείνω τα εξής
    • Αλλαγή του τρόπου πληρωμής των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων σύμφωνα με τη διαφορά (παραγωγή – κατανάλωση) x συμφωνηθείσα τιμή και επιβολή της ειδικής έκτακτης εισφοράς και σε αυτά.
    • Διακοπή υπογραφής νέων συμβάσεων με το ΛΑΓΗΕ.
    • Διακοπή των έργων FAST TRACK.
    • Άμεση μείωση στο 50% της ειδικής έκτακτης εισφοράς που έχει επιβληθεί προκειμένου να συνεχίσουν οι επενδύσεις μας να είναι βιώσιμες.
    • O ΛΑΓΗΕ να τιμολογεί την kWh στους παρόχους, όχι στην Ο.Τ.Σ. (Οριακή Τιμή του Συστήματος), αλλά στην μέση τιμή που αγοράζει το ρεύμα από όλους τους παραγωγούς.
    • Πρέπει να γίνει λεπτομερής καταγραφή των ενεργειακών αναγκών της χώρας και να προσδιοριστεί πόσο θα συνεισφέρει ο κάθε τομέας (Λιγνίτης – φυσικό αέριο – ΑΠΕ κ.λπ.) ώστε οι άδειες που θα χορηγούνται στο μέλλον να καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και να μην είναι προϊόν πίεσης διαφόρων κλάδων.

  • 17 Απριλίου 2013, 19:14 | NIKOS

    Τον Νοέμβριο με την ψήφιση του τελευταίου Νόμου που επιβάλλετε την εισφορά για τα φωτοβολταικα που λειτουργούσαν, προξενήσατε ένα βαρύ πλήγμα σε ὀσους είχαν ήδη επενδύσει με τελείως διαφορετικούς όρους.Επίσης ξεκαθαρίσατε οτι ὀσοι είχαν άδειες και είχαν 6 10 18 μήνες να τις υλοποιήσουν θα έπρεπε να ξέρουν ότι είχαν 4 μήνες μπροστά τους να προλάβουν!!! Μέσα στο χειμώνα!!!Τους είχατε ξεκαθαρίσει ότι μετά τις 11/3/2013 όι τιμές θα ήταν 0,17 euro/kwh!!είχαν να αποφασίσουν ή τα παρατάνε ή ΄0,17 ή 30% εισφορά!!
    Κάποιοι βέβαια ήταν στα μισά γιατί το δεκαοκτάμηνό τους έληγε τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη ή μέσα στο τετράμηνο που δώσατε σαν προθεσμία!!
    Το τοπίο που όρισε άλλη μια φορά η πολιτεία ήταν ξεκάθαρο.Αυτοι οι τελευταίοι δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν πίσω!!ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ Ή ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ!!
    Και νάσου πάλι η Πολιτεία που νομοθετεί για τετράμηνα!!ΤΟ 30% που είπατε τον Νοέμβριο ,40% τον Απρίλιο για αυτούς που μέσα στο Χειμώνα δούλευαν και βραδια και με νιτσεράδες και μέσα στην λασπουριά!!

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ!!!
    Τα έργα που το δεκαοκταμηνο τους έληγε μέσα στην προθεσμία του τετραμήνου ,έργα ,που ήδη έιχαν ξεκινήσει (δεν γινόταν να τελειώνουν τον Γενάρη και να μην είχαν ξεκινήσει) να εξαιρεθουν απο την εισφορά του 40%!!
    Δεν γίνεται η μοναδική επιλογή που μπορεί να έχει κάποιος επενδυτής να μην έχει βάθος και προοπτική ούτε ένα τετράμηνο ,στην Ελλάδα!!

  • 17 Απριλίου 2013, 19:29 | Χρήστος Χαριτάκης

    Είμαι άνεργος μετά από 26 χρόνια σε στελεχιακές θέσεις στην ελληνική βιομηχανία. Επέλεξα να επενδύσω σε ένα φωτοβολταϊκό 100 Kw όλες τις οικονομίες μου από τα προηγούμενα χρόνια εργασίας μου και με την ψυχή στο στόμα πρόλαβα να υπογράψω σύμβαση τον Ιούλιο του 2012.Σήμερα, ειδικά και μ’ αυτή την νέα εξέλιξη που οδηγεί το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς που με αφορά από 27% στο 37%, θεωρώ ότι εξαπατήθηκα για τρίτη φορά (άραγε τελευταία;;;), αφού τόσες φορές τό ίδιο το κράτος μονομερώς δια του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μετέβαλλε τους όρους του 20ετούς συμβολαίου που υπέγραψα με κρατικό φορέα. Ερωτώ:

    1)Ως πότε το ίδιο το κράτος θα ξεφτιλίζει το κύρος του αναιρώντας τις υπογραφές του; Οποιοδήποτε απλό ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ απλών ιδιωτών όταν καταστρατηγείται καταλήγει στα δικαστήρια από τον απλό έλληνα πολίτη που θίγεται. Το κράτος (δια των εκάστοτε λειτουργών του) πως την έχει δεί στα πλάισια των νόμων και του συντάγματος;

    2)Γιατί όλα αυτά δεν ανακοινώνονταν πιο πρίν ώστε να γνωρίζω που πάω να μπλέξω και ανάλογα να πράξω (να προχωρήσω στην κατασκευή ή όχι),την στιγμή που ο μόνος που δένεται χειροπόδαρα με την υπογραφή του είμαι εγώ, ενώ ο έτερος συμβαλλόμενος (κράτος) έχει γράμμενες τις υπογραφές του στα παλαιώτερα των υποδήματων του;

    3)Η εκδίκαση της προσφυγής κατα του έμμεσου φόρου που βαφτίσατε «έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης» (αλληλεγγύη σε ποιούς; σε ανέργους σαν και μένα που τώρα τους αφήνεται και άφραγκους και καταχρεωμένους;) είναι στις 5 Ιουνίου στο ΣτΕ. Έχετε ήδη στο τσεπάκι σας την υπέρ υμών απόφαση του ΣτΕ και προχωράτε σε αύξηση ή γράφετε στα ίδια ως άνω υποδήματά σας και τον ανώτερο θεσμό του κράτους;

    4)Διοχετεύετε μέσω των παπαγάλων σας παραμύθια και φήμες περί ευκαιριακής εκμετάλλευσης με σκοπό το γρήγορο κέρδος εξαιτίας της πτώσης του κόστους κατασκευής σε σχέση με την συμφωνηθείσα τιμή πώλησης ανά MWh ( συμφωνηθείσα κατ’ ευφημισμό, αφού συμφωνίες μόνον μεταξύ κυρίων γίνονται). Με την πραξικοπηματική απόφασή σας στις 12 Νοεμβρίου του 2012 παγώσατε τις νέες αδειοδοτήσεις και συρρικνώσατε το δικαίωμα κατασκευής από 18μηνο σε 4μηνο «εν μιά νυκτί» αναγκάζοντας μας να τρέχουμε κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες να υλοποιήσουμε την κατασκευή (ο χειμώνας στην Βόρεια Ελλάδα που με αφορά κ.κ. Υπουργοί, Γραμματείς και Φαρισαίοι που παρεπιδημείτε σε άλλη ως φαίνεται χώρα είναι ιδιαίτερα βαρύς κι αντίξοος – ρωτήστε να μάθετε άν δεν ξέρετε).Το χειρότερο όμως είναι ότι καταφέρατε με αυτή σας την απόφαση να εκτινάξετε το κόστος εγκατάστασης στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012, όταν κάποιοι συνδέονταν ακόμη με τιμή 450 €/MWH που είχαν κλείσει με την ΡΑΕ προ 3ετίας ή/και 4ετίας. Οφελώντας ποιούς; Κυρίως τις εταιρείες των pannels και των inverters (ξένες στο σύνολό τους) και κάποιους επιτήδειους που εκβιαστικά ξανανέβασαν τις τιμές εκμεταλλευόμενοι την πιλάλα μας. Τα γνωρίζετε όλα αυτά, κυκλοφορήσατε μεταξύ των απλών πολιτών στην αγορά, συνειδητοποιήσατε τι καταφέρατε, ασχοληθήκατε καθόλου ή (για πολλοστή φορά) δημοσιοϋπαλληλικά και στο πόδι βγάζετε φιρμάνια από κάποιον Μπαϊρακτάρη;

    5)Επιβάλλατε μία εισφορά που τώρα πραξικοπηματικά και πάλι αυξάνετε και μας υφαρπάζετε από τον τζίρο που υπολογίζαμε για να αποφασίσουμε άν θα επενδύσουμε, την στιγμή που αυξήθηκαν οι συντελεστές φορολόγησης πηγαίνοντας τις Ο.Ε. (που με αφορούν) στο 26% επί των καθαρών κερδών. Γιατί δεν αφαιρείτε το σύνολο της εισφοράς από τον τζίρο προ φορολόγησης παρά μόνο το 1/5 (20%). Μήπως βάσει Συντάγματος τα φορολογημένα δεν ξαναφορολογούνται;

    6)Θεωρείτε ότι η όλη στάση σας επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα, ειδικά δε όσους (τελευταίους) εν μέσω αυτών των χαλεπών καιρών αποφάσισαν να επενδύσουν τις τελευταίες οικονομίες τους σ’ αυτό το κράτος που μέχρι πρότινος εμπιστεύονταν;

    Όντας ένας από τους 1.500.000 ανέργους του ιδιωτικού τομέα που δεν χρειάστηκε να γίνω επίορκος ή κοπανατζής για να χάσω την δουλειά μου (το αντίθετο μάλιστα), μαζεύω τα κομμάτια μου και γράφω σ’ ένα blog, παρ’ όλο που τέτοιες ενέργειες (όπως και τα facebook, twitter κτλ.) τις απεχθάνομαι, ελπίζοντας ότι δεν θα καταλήξω τρόφιμος φυλακής για χρέη, ή ένας ακόμη αυτοκτονήσας σαν τους λοιπούς 3.600 αυτής της χώρας (οι ΗΠΑ για 3.500 νεκρούς στους δίδυμους πύργους γυρίσανε τον κόσμο και τον κρατάνε ακόμη ανάποδα).
    Ελπίζω ακόμη ότι κάποιοι συνετοί θα βρούνε κάποια άλλη λύση ποιό δίκαιη, πιό λογική και λιγώτερο εξευτελιστική για την φερεγγυότητα αυτού του κράτους, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες στρεβλώσεις και τα ελλείματα του ΛΑΓΗΕ. Σίγουρα πάντως όχι χαρατσώνοντας μια μερίδα και μόνον, από το σύνολο όσων ασχολούνται με επενδύσεις στις ΑΠΕ, των πιο μικρών, των πιο αδύναμων αλλά και των πιο πολλών αριθμητικά. Εκτός κι αν πρόκειται για το νέο Kolpo Grosso σε αναλογία με αυτό του κ. Σημίτη με το χρηματιστήριο που πήρε στον λαιμό του την «μαρίδα» της χώρας μας.

    Κλέινω έχοντας να προτείνω μια πιο δίκαια λύση για όλες τις ΑΠΕ (κι όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά που η περαιτέρω προώθησή τους θα έπρεπε να είναι η ενεργειακή λύση για αυτόν τον τόπο που οι θέοι προικίσανε από την αρχαιότητα με ήλιο εκτός από ανέμους και θάλασσα), άν ακόμη επιμένετε να πετάξετε τα συμφωνηθέντα στον κάλαθο των αχρήστων λόγω αδιέξοδων κα άστοχων πρακτικών και αποφάσεων άλλων συναδέλφων σας ή προκαθήμενων:
    Βάλτε ένα λογικό στόχο χρόνου απόσβεσης της επένδυσης που ο καθένας υλοποίησε και με βάσει το κόστος κατασκευής (από τα τιμολόγια που καταθέσαμε στην ΔΟΥ) προσαρμόστε την τιμή πώλησης ανά επένδυση, έτσι ώστε όλοι να είναι ίσης μεταχείρισης και ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.
    Ειδάλως επιβεβαιώστε τις φήμες που θέλουν τις ξένες εταιρείες (κυρίως Γερμανικές – πρόγραμμα Ήλιος) που περιδιαβαίνουν την χώρα αναζητώντας να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής υπάρχουσες εγκαταστάσεις από εξαθλιωμένους καλόπιστους επενδυτές που επενδύσαν στον ελληνικό άνεμο αλλά κυρίως ΗΛΙΟ. ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΗΛΙΟ.

    ΥΓ.: Χαιρετίσματα από τη Αλεξανδρούπολη

  • ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΗΜΑΚΗ

    κοινοπ. αναπλ. υπουργό ΥΠΑΤ κ. Χαρακόπουλο Μάξιμο.

    Κύριε Υπουργέ

    Βάση του Ελληνικού Νόμου 3581 του 2010, δόθηκε η δυνατότητα και στους αγρότες να προβούν στην κατασκευή Φωτοβολταϊκών μονάδων με τις εξής -μεταξύ άλλων- δεσμεύσεις:

    1) Το δικαίωμα αδείας που μας χορηγήθηκε, είναι μεγέθους εώς 100 KW

    2) Υφίσταται δέσμευση μη μεταβίβασης για 5 χρόνια

    3) κανένα Αγροτικό Φ/Β Πάρκο δεν έλαβε ούτε 1 ευρώ επιδότηση, μιας και κανένας νόμος δεν το επέτρεπε. (Αναπτυξιακός Νόμος κλπ)

    Από τις 8.000 αρχικές αιτήσεις, ολοκληρώθηκαν μόλις οι 1.300 κυρίως λόγω αδυναμίας δανειοδότησης, έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και όπου επιτεύχθει δανειοδότηση, τούτη υφίσταται με επιτόκια 8% ως 12% και με παράλληλη δέσμευση ακινήτων (και αστικών) των αγροτών.

    Τα 1.300 κατασκευασθέντα αγροτικά Φ/Β οποία αντιμετωπίζουν τις εξής παράνοιες:

    1) Επιβλήθει η ανώτερη έκτακτη εισφορά 30% επί του ακαθάριστου εισοδήματος, δηλαδή οι Αγρότες τιμωρήθηκαν στο μέγιστο βαθμό. Μια εισφορά που επιβλήθει σε πολύ μικρότερο ποσοστό για τα μεγάλα επιχειρηματικά έργα.

    Σημείωση: Τα 1.300 Αγροτικά Φ/Β πάρκα των 100 KW ισοδυναμούν με 1 ή 2 μεγάλα έργα, με τη διαφορά ότι το κόστος κατασκευής των αγροτικών ήταν τριπλάσιο από τα αντίστοιχα επιχειρηματικά.

    2) Οι παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας, παραμένουν απλήρωτοι επί 7μηνο (ήδη τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιούνται πληρωμές έναντι της παραγωγής Σεπτεμβρίου 2012)

    3) Καλούμαστε να προκαταβάλουμε μηνιαίως τον ΦΠΑ, το οποίο ΘΑ τον εισπράξουμε μετά 7 μήνες!!

    4) Απορρίπτεται οποιαδήποτε δυνατότητα δανείου για τις απαιτήσεις των αγροτικών καλλιεργειών μας λόγω οικονομικού εγκλωβισμού για τη δανειοδότηση που αφορούσε την ολοκλήρωση του Φ/Β πάρκου

    Κύριε Υπουργέ,

    Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, παρά τις διαβεβαιώσεις μετά τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποιήσαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των ανωτέρων καταφανών αδικιών εις βάρος των αγροτικών Φ/Β, με έκπληξη διαβάσαμε το προς διαβούλευση νομοσχέδιο, όπου συνεχίζετε να τιμωρείτε τον αγροτικό κόσμο καταστρέφοντάς τους οικονομικά, ενώ γνωρίζεται πολύ καλά, τόσο εσείς αλλά κυρίως ο Πρωθυπουργός που το επισήμανε επανειλλημένα δημοσίως ότι οι αγρότες συνεισφέρουν στην οικονομία μέσω του πρωτογεννούς τομέα, κρατώντας την ύπαιθρο ζωντανή με το πρασίνισμα μέσω φυτικής παραγωγής και την αποκέντρωση.

    Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω:

    – Zητάμε την άρση της παραπάνω αδικίας, όταν μάλιστα σε αυτή έχει προστεθεί και ένα επιπλέον ποσοστό επιβάρυνσης +10% σε όσους (στους περισσότερους) που κατασκεύασαν τα έργα τους από τα μέσα Νοεμβρίου 2012 ως και τον Μάιο 2013.

    – Να λάβετε ιδιαιτέρως υπ’ όψιν σας, ότι τα έργα που πραγματοποιήθηκαν μετά το Νομέβριου 2012, δεν καθυστέρησαν με υπαιτιότητα των αγροτών, αλλά λόγω των αρνητικών εξελίξεων (ΑΤΕ και άλλα) στον τομέα της δανειοδότησης.

    – Με την ευαισθησία που σας διακατέχει, δώσατε την δίμηνη χρονική παράταση για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, θεσμοθετώντας τους όρους (η τιμή παραμένει ίδια κλπ).

    Εκτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση των αγροτικών Φ/Β θεωρούμε δεδομένη την άρση της καταφανούς αδικίας δεδομένου ότι η επιβολή ελάχιστης (και όχι εξοντωτικής) εισφοράς του κλάδου μας, θα επηρεάσει κατ΄ελάχιστο το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ, το ποσό όμως που θα μείνει στους αγρότες θα επιστραφεί άμεσα στη χώρα μας μέ τη σωστή φιλοπεριβαλοντολογική καλλιέργεια των χωραφιών μας.

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία, διότι είναι υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές έναν καθαρό πλανήτη.

    Για τον Π.Σ.Α.Φ.

    Η Διοικούσα Επιτροπή:

    Σπανούλης Κώστας

    Παπαδημητρίου Θανάσης

    Γιωτάκος Κώστας

    Λαδόπουλος Γιώργος

    Τσιτόγλου Γιάννης

    Μάγγος Μιχάλης

    Θλιβερός Άρης

    Βάγγος Γιάννης

    Μποτός Αργύρης

    Επισκόπου Γρηγόρης

    Παπαγιάννης Απόστολος

    Μωϋσίδης Σήφης

    Χαραλάμπους Ευάγγελος

    Τσωρός Γιώργος

    Κίσσας Δημήτριος

    Μιντουράκη Δέσποινα

    Κόλλιας Νικόλαος

    Λιασόπουλος Κων/νος

    Κεσσίδης Γρηγόρης

    Μπουζούκη Ελένη

    Ρούνης Γιώργος

    Κοτσαμπασίδης Γιώργος

    Μπουντουβάς Ηλίας

    Καγιοτζής Νίκος

    Σωτηρίου Ιωάννης

    Σταμόπουλος Ιωάννης

    Σκλαβούνος Δημήτριος

    Παπαχριστοδούλου Λουκάς

    Σάλτας Δημήτριος

    Πανουργιάς Παναγιώτης

    Γεωργίου Κων/νος

    Ντάλλας Δημήτριος

    Παπαγεωργίου Δημήτριος

  • 17 Απριλίου 2013, 18:11 | George

    ΕΛΕΟΣ…
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
    Έβγαλα Άδεια Μικρής Κλίμακας το Δεκέμβρη του 2012.
    Έχω υπογράψει σύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ τον Ιανουάριο του 2013 για έργο 100kW από αίτηση του 2010 (μετά τον 3851) και με ταρίφα που θα καθοριστεί από την ημερομηνία ηλέκτρισης, σύμφωνα με την ΥΑ του Αυγούστου 2012.
    Πλήρωσα τους Όρους Σύνδεσης και κατέθεσα την εγγυητική των 15000 ευρώ τον Γενάρη του 2013.
    Η ΔΕΗ έκανε τη μελέτη και έφερε το μετασχηματιστή στο χωράφι το Μάρτιο.
    Υπέγραψα με το ΛΑΓΗΕ τη σύμβαση πώλησης το Φλεβάρη του 2013.
    Αγόρασα τα πάνελ πριν τις 6 Μαρτίου του 2013 για να γλυτώσω τους πιθανούς δασμούς της ΕΕ.
    Σχεδίαζα να υλοποιήσω το έργο μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στις οποίες μετέχει ο γιος μου και δεν θα μπορούσα να λείπω αυτή την περίοδο.
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ…
    Μου λέτε να κάνω εγώ υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θέλω ΕΓΩ να υλοποιήσω το έργο;
    Θα μου επιστρέψετε την εγγυητική και όλα καλά;
    Τι θα κάνω με τα χρήματα που έχω ήδη επενδύσει από το 2010;
    Συγκεκριμένα:
    Αγορά χωραφιού, μελέτη και κατάθεση φακέλου, εγκρίσεις από 10 υπηρεσίες, ταξίδια, εγγυητική, όροι σύνδεσης, καθάρισμα χωραφιού, διαμόρφωση χωραφιού, περίφραξη, αγορά φωτοβολταϊκών, προκαταβολή για ινβέρτερς, προκαταβολή για βάσεις στήριξης, … Να πω κι άλλα;
    Η αϋπνία όλα αυτά τα χρόνια πώς ξεπληρώνετε;
    ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ!!!!!
    … ΜΟΝΟ Η ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ
    ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ

  • 17 Απριλίου 2013, 17:22 | Δημήτρης Μεγαρίτης

    O ΣΠΕΦ προσπαθώντας να αποφύγει δυσμενή μέτρα για τους παλιούς εγκαταστάτες-μέλη του, υπερτόνισε τα χαμηλά κόστη που δήθεν καρπώθηκαν οι όψιμοι αφελείς επενδυτές και τους έσπρωξε έντεχνα στην λαιμητόμο του 40%+ 8%( πλασματικη φορολογίση 80%Εκτ.Εισφ*0,26(φορολ.συντ))=48%
    Με τέτοιου μεγέθους εισφορά οι ιδιοκτήτες μικρών ΦΒ απλά ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ .

  • 17 Απριλίου 2013, 17:25 | Κώστας

    Ιανουαριος 2012 :Yπογράφω σύμβαση με ΔΕΗ , καταβάλλω εγγυητικές, πληρώνω όρους σύνδεσης, υπογράφω με ΔΕΣΜΗΕ εγγυημένη τιμή 0,3948(ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ 100 ΚV) ευρώ ανα κιλοβατώρα και παίρνω 18 μήνες προθεσμία να υλοποιήσω τό εργο.

    Νοεμβριος 2012: καταργείται η 18μηνη προθεσμία, Θεσπίζεται εκτακτη εισφορά η οποία ουσιαστικά μειώνει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,27 ευρώ ανα κιλοβατώρα.Ο σχεδιασμός μου να υλοποιήσω το εργο ατα πλαισια της προθεσμίας που μου έθεσε η πολιτεία ανατράπηκε.Τους όρους σύνδεσης τους πληρωσα διότι βασίστηκα στην τιμή της κιλοβατώρας,

    Σήμερα Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η τιμή που θα συνδεθώ. Δεν γνωρίζω αν το δάνειο θα εξυπηρετείται.Δεν γνωρίζω αν θα πληρώνομαι.

    Αν λοιπόν αποφασίσω να μην υλοποιήσω το έργο, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΘΕΤΗΣΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥς ΟΡΟΥΣ ΤΗς ΣΥΜΒΑΣΗς ΩΣΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ?????

    Ο νόμος που σχεδιάζεται δεν απαντά στα παραπάνω, καθ ότι δεν δημιουργεί σταθερό πεδιο αναφοράς και παρατείνει την αβεβαιότητα.
    Ισως αυτό να είναι το ζητούμενο

  • 17 Απριλίου 2013, 17:01 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙς Φ/Β, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ.ΟΙ ΕΠΕΝΣΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΜW,(ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ), ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ, ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ.
    ΔΙΧΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ? ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ,ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΟΔΕΨΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ… , ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΦΥΓΕΤΕ… ? ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ,( ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 12 ΜΗΝΕΣ). ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΜΕΣ , ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, 11 ΚΑΙ 12 ΛΕΠΤΑ.ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ…. , ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ…., ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ….ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΟΡΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.

  • 17 Απριλίου 2013, 16:37 | ΙΑΣΩΝ ΓΙΑΝΝΙΟΣ

    Σε συνάρτηση με το άρθρο 9 θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Νόμοι σε ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί στα πλαίσια ενός Δημοκρατικού Πολιτεύματος σχεδιάζονται και εκπονούνται για να αναθεωρήσουν παλαιότερες αποφάσεις που δημιουργούν: προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, να επικαιροποιήσουν παραμέτρους που μεταβάλλονται στην πορεία του χρόνου αλλά και να προλάβουν δυσμενείς καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του κράτους μέσο -μακροπρόθεσμα. Άρα και ο Νόμος 4093/12 προέβλεπε όλα τα παραπάνω χωρίς όμως να προσδιορίσει ούτε καν βραχυπρόθεσμα ( διάστημα λιγότερο των 4 μηνών)τις επιπτώσεις για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν την εγκατάσταση τους μέχρι το Μάρτιο του 2013.
    Η μεθόδευση αυτή όχι μόνο δεν συνάδει με τις αρχές του δικαίου που θα πρέπει να τεκμηριώνονται από τους Νόμους, αλλά εμπεριέχει διάσταση μεθοδευμένης παγίδευσης για τους επενδυτές προς όφελος των προμηθευτών του εξοπλισμού, των αετονύχηδων πωλητών αδειών φωτοβολταϊκών πάρκων και των Τραπεζών που χορήγησαν τα σχετικά δάνεια με αρκετά υψηλά επιτόκια. Η παγίδευση αυτή εμπεριέχει διάσταση ηθελημένης ή και μη ηθελημένης απάτης αλλά η χρονική βραχύτητα της αναθεώρησης του Νόμου και της αύξησης των ποσοστών της εισφοράς αλληλεγγύης δεν μπορεί να τεκμηριώσει μη ηθελημένη αστοχία. Εν κατακλείδι ο Νόμος 4093/12 θα έπρεπε αφού όρισε ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων που είχαν χρονικά περιθώρια στα πλαίσια του 18μηνου να συνδεθούν με το δίκτυο έως τον Μάρτιο του 2013, να αναφέρει και το ποσοστό της εισφοράς αλληλεγγύης στο 37%-40% για τα συγκεκριμένα έργα, εφόσον δεν το ανέφερε και έρχεται εκ των υστέρων να το αναθεωρήσει πραγματικά παρουσιάζει πολλά νομικά προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω.

  • Να κάνετε ΑΜΕΣΑ αποδεκτή την πρόταση όλων των φορέων ΗΛΙΟΣ, ΣΕΦ , ΠΑΣΥΦ , ΣΠΕΦ για αποδοχή του NET METERING με ταυτόχρονη επιδότηση απο το ΕΣΠΑ του εξοπλισμού αλλά και με πληρωμή της περίσειας ενέργειας.

    Αυτό είναι το μέλλον των φωτοβολταικών και πρέπει να συμπεριληφθεί άμεσα στον σχεδιασμό σας.

  • 17 Απριλίου 2013, 16:12 | Θανάσης Ν.

    Κύριοι,

    η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα εξοντώσει παντελώς τους παραγωγούς ενώ ταυτόχρονα ειναι και αντισυνταγματική καθότι μονομερώς αλλοιώνει επι της ουσίας την διμερή σύμβαση μεταξύ λειτουργού (με κύριο μέτοχο τον ελληνικό δημόσιο) και παραγωγού.

    Η μέχρι σήμερα ανοχή των αντισυμβαλλομένων επί της προηγούμενης έκτακτης εισφοράς (που είχε διάρκεια 2 ετών αντίθετα με την προτεινόμενη της παρούσης) δεν μπορεί να οδηγεί σε κατάχρηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ισονομίας.

    Ο χρονικός ορίζοντας έναρξης της εκτάτου εισφοράς έχει αναδρομική ισχύ πράγμα παράνομο και καταχρηστικό

    Η μη σαφής διατύπωση του ορίζοντα εφαρμογής της εκτάκτης εισφοράς την καθιστά ανούσια εφόσον δεν διατηρεί τον χαρακτήρα του έκτακτου και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική.

  • 17 Απριλίου 2013, 15:47 | Χαρης

    Γιατί 40% και όχι 50%. Με ποια λογική?
    Βάσει ποιας μελέτης βγάλατε αυτό το νούμερο? Μετα απο 3 μήνες θα είναι 60% ή 20%.
    Δίνετε την εντύπωση οτι δεν εχετε πλανο ουτε και οι υπηρεσίες σας γνωρίζουν τι γίνεται…

  • 17 Απριλίου 2013, 15:42 | Χαρης

    Σε εκδήλωση του ΤΕΕ στις 19/12/12 για τις ΑΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κος Μαθιουδάκης δεσμεύθηκε εντός 2μήνου απο τότε να δώσει στη δημοσιότητα τη μελέτη που είχε κάνει το Υπουργείο σχετικά με το πως είχε υπολογισθεί η έκτακτη εισφορά στα Φ/Β και με τη οποία θα λυνόταν το πρόβλημα ρευστότητας. Φυσικά άξιος συνεχιστής των προηγούμενων αναξιόπιστων ηγεσιών του Υπουργείου ποτέ δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη γιατί φυσικά δεν υπήρχε… Όλες οι αποφάσεις παίρνονται υπο τη πίεση της κατάρρευσης της αγοράς στο παραπέντε. Ο καθηγητής κος Κάπρος έχει τεκμηριώσει με επιστημονικές μελέτες εδω και 5 χρόνια τη στρέβλωση που θα υπήρχε στον υπολογισμό της ΟΤΣ και γενικότερα της αγοράς ΑΠΕ αλλά κανένας Υπουργός δεν την έλαβε υπόψη με αποτέλεσμα να καλούνται οι παραγωγοί να πληρώσουν την ανικανότητα αυτών. Και σήμερα κυριολεκτικά ένα βήμα προ της κατάρρευσης της αγοράς έρχεται το Υπουργείο να διορθώσει την ΟΤΣ!!!
    Κύριοι δεν θα πληρώσουμε τίποτα αν πρώτα δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι Υπουργοί και Γενικοί Γραμματεις των τελευταίων 5 χρόνων. Καλώ άμεσα τις δικαστικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην αγορά της ενέργειας της εξαπάτησης χιλιάδων επιχειρηματιών/επενδυτών.

  • 17 Απριλίου 2013, 15:43 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΕΤΑΛΑΣ

    ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ… ΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ?
    ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΑΙ?
    ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΠΗΡΑΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ,ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΗΚΑΜΕ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ .
    ΕΛΕΟΣ ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ….
    ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΓΕΝΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ .ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΠΤΥΧΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΦΑΡΠΑΞΑΤΕ. ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ,ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΡΘΕΙ….ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΦΥΓΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝ ΕΤΗ 2013… ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΟΧΘΟ ΣΠΟΥΔΑΣΑΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…

  • 17 Απριλίου 2013, 15:10 | Ελ.

    ΛΥΠΑΜΑΙ…Κανένα επιχείρημα δεν είναι αρκετο για να αλλάξει οτιδήποτε από το Υπουργείο – Να σκεφτείτε οτι η Υπηρεσία ΑΠΕ του Υπουργείου δεν είχε λάβει γνώση για κανένα άρθρο του σχεδίου νόμου…Σκεφτείτε ποιος «στερούμενος νοημοσύνης» θα τον συνέταξε!
    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ…ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥς ΨΗΦΗΣΟΥΜΕ

  • 17 Απριλίου 2013, 14:08 | Γιάννης Δημητρίου

    Κύριε Υφυπουργέ,

    Το υπουργείο σας, μετά από μια πολύμηνη διαβούλευση, εισήγαγε τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή μόλις πριν από 8 μήνες, μια σειρά ρυθμιστικών μέτρων για τον τομέα των φ/β μεταξύ των οποίων και η μείωση των ταριφών για την περίοδο που διανύουμε. Βάσει αυτών των μέτρων αρκετοί επενδυτές, εμπιστευόμενοι ακόμη μια φορά την πολιτεία, συνέχισαν την ωρίμανση των έργων τους, τα οποία τώρα πρέπει να σταματήσουν μέχρι νεωτέρας. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον η ερμηνεία του δημόσιου συμφέροντος για την λήψη των νέων μέτρων, ερμηνεία η οποία εν προκειμένω δείχνει να υιοθετεί τις συγκυριακές θέσεις μιας μικρής ομάδας μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι το μακροχρόνιο όφελος για το ευρύτερο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και σε κάθε περίπτωση, των τελικών καταναλωτών. Ιδιαίτερα, αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υιοθετούνται ατεκμηρίωτες προτάσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι η τεκμηριωμένη πρόταση του καθ’ ύλην συμβουλευτικού οργάνου σας, της ΡΑΕ. Πιο συγκεκριμένα:

    1. Πριν από ένα μήνα περίπου, η ΡΑΕ εξέδωσε πρόταση, απευθυνόμενη προφανώς σε σας ενόψει της σύνταξης του σχετικού ν/σ, σχετικά με την «Αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ». Η πρόταση αντιμετωπίζει το σχετικό πρόβλημα με ένα μίγμα 3 βασικών παρεμβάσεων «μόνιμου χαρακτήρα που σκοπό θα έχει την επαναφορά και διατήρηση της βιωσιμότητας της Αγοράς προς όφελος όλων». Οι 3 αυτές βασικές παρεμβάσεις που προτείνει η ΡΑΕ είναι οι εξής:

    a. Μείωση μέχρι και 50% της μοναδιαίας αποζημίωσης (ταρίφας) που λαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια για τα εν λειτουργία έργα, δηλαδή αυτά ακριβώς τα έργα που εκτόξευσαν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2012. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος και την προέλευση του ελλείμματος, που σημειωτέον οφείλεται σε κακούς πολιτικούς χειρισμούς, καλό είναι να γνωρίζει τα εξής μεγέθη για το διασυνδεδεμένο δίκτυο:
    i. Μέσα στο 2012 εγκαταστάθηκαν 1000 περίπου νέα MW φ/β. Η εγκατεστημένη ισχύς φ/β (μαζί με στέγες) στο συνδεδεμένο δίκτυο έφτασε το 2012 τα 1424 MW από 439 MW το 2011 και 153 MW το 2010.
    ii. Μέσα στο 2012 το 27% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ προήλθε από τους εν λόγω εγκατεστημένους φ/β σταθμούς – 1510 GWh σε σύνολο 5686 GWh.
    iii. Μέσα στο 2012 η μέση ταρίφα για τους φ/β σταθμούς διαμορφώθηκε στα 450 ευρώ ανά MWh τη στιγμή που η μέση ταρίφα για όλες τις υπόλοιπες μορφές ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 95 ευρώ ανά MWh.
    iv. Από τα 1424 MW εγκατεστημένης ισχύος φ/β το 2012, τα 298 MW αφορούν «ταράτσες» που αποζημιώθηκαν το 2012 με μέση ταρίφα 550 ευρώ ανά MWh.
    v. Μέσα στο 2012 ο ΛΑΓΗΕ πλήρωσε «κατ ευφημισμόν» στους παραγωγούς ηλεκτρισμού από φ/β σταθμούς 671 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 63% του συνόλου των πληρωμών (1.062 εκατ. ευρώ) για παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.
    Εννοείται φυσικά ότι η εν λόγω μείωση της ταρίφας θα πρέπει να συνοδευτεί από κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των φ/β καθώς και από επέκταση της διάρκειας της Σύμβασης Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να ζητήσουν από τις τράπεζες μεγαλύτερη διάρκεια για τις δανειακές τους συμβάσεις και έτσι να επαναφέρουν το τελικό ταμειακό αποτέλεσμα σε αποδεκτά επίπεδα.

    b. Αύξηση τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) -δηλαδή του ποσού που πληρώνουμε όλοι μας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ- από 9,3 ευρώ ανά MWh που είναι σήμερα (μέχρι τέλος του 2011 ήταν μόλις 2 ευρώ ανά MWh) στα 18 περίπου ευρώ ανά MWh. Η επιβάρυνση του μέσου νοικοκυριού που καταναλώνει γύρω στις 3,5 MWh τον χρόνο, δηλαδή συνολικά 63 ευρώ τον χρόνο, είναι μάλλον αμελητέα ειδικά αν συγκριθεί με τις επιβαρύνσεις που υφίσταται το εν λόγω μέσο νοικοκυριό από άλλες, μη ενεργειακές, επιβαρύνσεις (Δήμος, ΕΡΤ, ΕΦΚ, ΦΠΑ κλπ).

    c. Εξάλειψη στρεβλώσεων στη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), δηλαδή της τιμής που πουλάνε καθημερινά την ηλεκτρική τους ενέργεια οι παραγωγοί από συμβατικές πηγές και αγοράζουν οι προμηθευτές (αυτοί δηλαδή που προμηθεύουν τελικά την ηλεκτρική ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές). Οι στρεβλώσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας έτσι την ΟΤΣ, άρα και τα ποσά που πληρώνουν οι προμηθευτές σε όλους τους παραγωγούς (συμπεριλαμβανομένων και των ΑΠΕ), σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα επιτείνοντας έτσι το χρηματοδοτικό κενό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

    d. Επισημαίνει τέλος η ΡΑΕ ότι τα παραπάνω μέτρα είναι επαρκή για τη δημιουργία πλεονάσματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και δεν επιβάλλονται περικοπές στα νέα φ/β έργα που έχουν ταρίφα σημαντικά χαμηλότερη από τα εν λειτουργία έργα, σήμερα (και μέχρι 31/7) στα 171 ευρώ ανά MWh.

    2. Πριν από μία εβδομάδα περίπου ο ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ) -με συμφέροντα κυρίως στα αιολικά αλλά και στην ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές μονάδες- κατέθεσε με τη σειρά του πρόταση για το ίδιο θέμα http://www.energypress.gr/news/Koyrema-stis-tarifes-kai-anastolh-syndeshs-fwtoboltaikwn-proteinei-epishma-o-ESHAPE, δηλαδή την αντιμετώπιση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Εντοπίζει την ίδια αιτία με την ΡΑΕ ως βασικό παράγοντα δημιουργίας του ελλείμματος τα προηγούμενα 2 χρόνια και προτείνει τα ίδια περίπου με την ΡΑΕ μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Μόνο σε ένα μέτρο που προτείνει διαφοροποιείται σημαντικά από την ΡΑΕ: την αναστολή εγκατάστασης κάθε μορφής φ/β σταθμού μέχρι την εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.

    3. Το άρθρο 9 του ν/σ που καταθέσατε αγνοεί σχεδόν παντελώς τις θέσεις της ΡΑΕ για μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (που ορισμένες από αυτές είναι και θέσεις του ΕΣΗΑΠΕ), και υιοθετεί εν μέρει την θέση του ΕΣΗΑΠΕ σχετικά με την αναστολή εγκατάστασης νέων φ/β σταθμών που διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής αλλά δεν έχουν υπογεγραμμένη είτε Σύμβαση Πώλησης Ενέργειας είτε Σύμβαση Σύνδεσης. Επισημαίνεται ότι τα έργα αυτά ακόμα και αν ξεκινήσουν σήμερα να κατασκευάζονται και ολοκληρωθεί η σύνδεσή τους μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, θα πωλούν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στον ΛΑΓΗΕ σε τιμή 164 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 61% χαμηλότερα από την μέση ταρίφα των εν λειτουργία σταθμών (εκτός στεγών) το 2012. Η εν λόγω τιμή (δηλαδή τα 164 € ανά MWh) είναι κατά τι υψηλότερη από την μεσοσταθμική τιμή πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου που δημοσίευσε ο ΕΣΑΗΕ, δηλαδή τις μονάδες που θα έπρεπε να καθορίζουν και την πραγματική τιμή πώλησης της χονδρικής αγοράς στους προμηθευτές. Σε κάθε περίπτωση όμως ενδέχεται να έχετε δίκιο και να αδυνατούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η λειτουργία των, αδειοδοτημένων σήμερα, φ/β έργων θα επιβαρύνει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ περισσότερο από την ανυπαρξία των μέτρων που πολύ αναλυτικά σας έχει προτείνει η ΡΑΕ. Σε αυτή την, μάλλον απίθανη περίπτωση, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα το γεγονός αν μας παρουσιάζατε την μελέτη πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφασή σας να συμπεριλάβετε τέτοιες διατάξεις στο ν/σ αυτό.

    4. Επιπλέον, προβλέπονται διατάξεις καταστρεπτικές για την αγορά, όπως για παράδειγμα η διατήρηση και μάλιστα επέκταση, του οριζόντιου μέτρου της έκτακτης εισφοράς, η αλλαγή των ταριφών με υπουργική απόφαση κ.ά.

    Με εκτίμηση
    Γιάννης Δημητρίου
    Y.Dimitriou@idea-sa.gr
    59, Skoufa street
    106 72 ATHENS-Greece
    +30 210 3646350

  • 17 Απριλίου 2013, 14:07 | Αναστασίος Μάτσακας

    Κύριε Υπουργέ,
    Μελετώντας προσεκτικά το Νέο Νομοσχέδιο σχετικά με τις ΑΠΕ παρατηρώ πως βελτιώνει κάπως τα πράγματα, αλλά λόγω της ατολμίας του δε λύνει τα προβλήματα του ΛΑΓΗΕ και αφήνει αρκετά αναπάντητα ερωτήματα όπως
    • Τι θα συμβεί όταν οι παραγωγοί σταματήσουν να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά σε 2 χρόνια από σήμερα; Οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να πληρώνονται με τις ήδη συμφωνημένες συμβάσεις;
    • Γιατί δε σταματούν τα νέα έργα φωτοβολταϊκών στις στέγες από τη στιγμή που έχει ξεπεραστεί ο στόχος του 2014 και έχει ήδη προσεγγιστεί ο στόχος του 2020;
    • Γιατί δεν επιβάλλεται έκτακτη εισφορά και στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα;
    • Όσον αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά συστήματα, η πολιτεία φέρθηκε με χαριστικό τρόπο στους αγρότες δίνοντάς τους άδειες που δε δικαιούνται, φορολογώντας τους με 13%. Επίσης, πριν 2 μήνες τους δώσατε παράταση σύνδεσης τις παλιές ταρίφες μέχρι 31 Μαΐου 2013. Ποιος θα κληθεί να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργείτε από την απόφαση αυτή;
    Ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και γνώστης του κόστους κατασκευής των έργων από το 2009 μέχρι και σήμερα, σας δηλώνω ότι με την έκτακτη εισφορά τα κέρδη που αποκομίζουμε είναι μηδαμινά έως και ανύπαρκτα. Παρακολουθώντας στενά τις προτάσεις και τις συζητήσεις όλων των παραγωγών ενέργειας βλέπω ότι οι προτάσεις κάθε κλάδου θίγουν τους υπόλοιπους.
    Αναλογιζόμενος λοιπόν την παρούσα κατάσταση, προβλέπω πως αν δεν απαντηθούν άμεσα αυτά τα ερωτήματα, δε θα υπάρξει εξυγίανση του συστήματος. Για το λόγο αυτό παραθέτω τις εξής προτάσεις που θίγουν τόσο το δικό μας κλάδο όσο και τη δική μου επιχείρηση.
    • Αλλαγή του τρόπου πληρωμής των οικιακών και αγροτικών φωτοβολταϊκών συστημάτων σύμφωνα με τη διαφορά (παραγωγή – κατανάλωση) x συμφωνηθείσα τιμή και επιβολή της ειδικής έκτακτης εισφοράς και σε αυτά.
    • Διακοπή υπογραφής νέων συμβάσεων με το ΛΑΓΗΕ
    • Διακοπή των έργων FAST TRACK
    • Άμεση μείωση στο 50% της ειδικής έκτακτης εισφοράς που έχει επιβληθεί με το νόμο και ισχύ της μέχρι το τέλος της σύμβασης (δηλ. για 20 έτη).
    • O ΛΑΓΗΕ να τιμολογεί την kWh στους παρόχους, όχι στην Οριακή Τιμή Συστήματος αλλά στην μέση τιμή που αγοράζει το ρεύμα από όλους τους παραγωγούς.
    • Πρέπει να προβλεφθεί ποιες είναι οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας και πόσο θα συνεισφέρει ο κάθε τομέας (Λιγνίτης- φυσικό αέριο – ΑΠΕ κ.λπ.) και να δίνονται άδειες με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες μονάδες .

    με τιμή Μάτσακας Αναστάσιος

  • 16 Απριλίου 2013, 23:26 | Χρήστος Φίλανδρος

    Η προτεινόμενη αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 27% σε 37% για ΦΒ σταθμούς δεν συνυπολογίζει ότι αυτή δεν εκπίπτει της φορολογίας.
    Αυτό οδηγεί σε τελικές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας χαμηλότερες από εκείνες που θα ίσχυαν αν ο παραγωγός είχε συνάψει σύμβαση μετά την 31/07/2012 ή το έργο είχε συνδεθεί στο δίκτυο μετά την 12/03/2013.
    Παράδειγμα
    Στην περίπτωση επε με τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας 0,29 euro/kWh προκύπτει τελική τιμή πώλησης 0,16 euro/kWh.
    Οι υπολογισμοί έχουν ως εξής:
    Συντελεστής φορολογίας επε για εισοδήματα 2013 = 26%
    Ετήσια απόσβεση της εισφοράς =37%*20%=7,4%
    Φορολογούμενη εισφορά 37%-7,4%=29,6%
    Φόρος που αναλογεί 29,6%*26%=7,7%
    Συνολική μείωση τιμής πώλησης 37%+7,7%=44,7%
    Καθαρή τιμή πώλησης 0,29*(1-44,7%)=0,29*55,3%=0,16 euro/kWh

  • 16 Απριλίου 2013, 21:49 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΕΧΩ ΣΥΝΔΕΘΕΙ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2012 ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ PROBANK ΥΨΟΥΣ 190000 ΕΥΡΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΕΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 12% ΕΙΜΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

    1-ΔΟΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ

    2-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΡΚΟΥ

    3-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΡΚΟΥ

    4-ΕΦΟΡΕΙΑ

    5-ΦΠΑ(ΓΙΑΤΙ ΠΡΟ ΠΛΗΡΩΝΩ)

    6-ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ

    ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΛΕΟΣ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΩΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ Θ Ε Λ Ε Τ Ε Σ Ι Γ Ο Υ Ρ Α Ν Α Σ Ω Σ Ε Τ Ε Τ Ι Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Ε Σ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΩ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΖΗΤΩ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

  • Είναι σαφές πως υπάρχει πρόβλημα στον λογαριασμό ΑΠΕ, αλλά η καταστροφή των παραγωγών δεν είναι λύση.

  • Η έκτακτη εισφορά 37-40% επί του τζίρου είναι εξοντωτική.

  • 16 Απριλίου 2013, 19:55 | orestis

    ΔΙΟΡΘΩΣΗ: 2/11/2012 KAI OXI 2/11/2013 KAI 13/11/2012 KAI OXI 13/11/2013 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ

  • 16 Απριλίου 2013, 19:01 | orestis

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
    ΣΤΗ ΔΕΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ 4093/2012 ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ. ΕΓΩ
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΛΩΣΑ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΕΗ 2/11/2013 ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΘΗΚΑ 13/11/2013. ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΟΥ
    ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ; ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ
    ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ.

  • 16 Απριλίου 2013, 18:01 | καλαμαρα ευγενια

    αυτα που σκέπτεστε να εφαρμόσετε ειναι επικίνδυνα για τους επενδυτές. Μας φτάνετε σε οικονομικά αδιέξοδα και δημιουργείται η αίσθηση της κοροιδίας στος ίδιους τους πολίτες που χρεώθηκαν για να επενδύσουν στο ίδιο τους το κράτος. Εχουμε ήδη έκτακτη εισφορά 30%, για την οποία στο τέλος του έτους θα κληθούμε να πληρώσουμε εφορία χωρίς να έχουμε εισπράξει τιμολόγια 4 μηνών,έναντι των 12 του έτους, ενώ περιοδικά καταβάλουμε ΦΠΑ που δεν εισπράτουμε.Μήπως θα πρέπει να σκεφτείται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και όχι επιπολαιότητα εις βάρος μερικών επενδυτώνκαι όχι όλων, όπως συνηθίζετε τελευταία να εκτελείτε. θα ήθελα να αναρωτηθείτε για τα Φ/Β των στεγών στα οποία δεν έχετε επιβάλει ούτε εισφορές, ούτε φόρο. Τα χρήματα που πιθανόν να έχουν, εάν έχουν χρεωθεί οι επενδυτές αυτής της κλίμακας είναι πολύ λίγα, άρα υπάρχουν περιθώρια ψαλιδίσματος για την πληρωμή εισφοράς και σ’ αυτούς με ταυτόχρονη επιβολή φόρου ώστε να μειωθούν τα ελλείματα των ταμείων σας και να ελαφρυνθολυν οι πρόσθετες εισφορές που ετοιμάζεστε να απαιτήσετε από τα ήδη συνδεδεμένα Φ/Β, τα οποία δεν μπορουν να κάνουν τίποτα άλλο, παρά να πτωχεύσουν. Εαν ήξερε κανείς οτι θα επιβάλλατε εισφορά 40% να είστε σίγουροι οτι κανείς από τους ανθρώπους που χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους δεν θα τα κατασκέυαζαν. Μήπως λοιπόν την αύξηση της εισφοράς θα πρέπει να την επιβάλλετε σε παραγωγούς που συνδέουν μετά την ύπαρξη του Νόμου. Γιατί όποιος κατασκευάζει με εισφορά 40% σκεπτόμενος τις ωφέλειες του, σημαίνει οτι ξέρει τι κάνει, σε καμμία ομως περιπτωση δεν αιφνιδιάζεται όπως οι περισσότεροι απο εμας που αιφνιδιαστήκαμε με την εισφορά του 30% την οποία θέλετε να αυξήσετε σε 37%-40% Φθάνει πια δέστε και όλες τις άλλες μορφές ενέργειας ΑΠΕ για εισφορές αναλόγου ποσοστού.