Άρθρο 09: Κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων.

Α.Κατηγορία 1.
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1975.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προς της 09.06.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1-5, 7 και 11 του άρθρου 11 και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια.

Β.Κατηγορία 2.
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ του έτους 1983 με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά τις διατάξεις του παρόντος. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1-5, 7 και 11 του άρθρου 11 του παρόντος και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983.

Γ. Κατηγορία 3.
Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οριστικά, με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου, οι εξής παραβάσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών:
α. Τοποθέτηση δομικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο όπως φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
β. Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου έως 5%
γ. Προσθήκη μόνωσης εξωτερικά στις όψεις.
δ. Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως10%
ε. Αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών έως 2μ.
στ. Κατασκευή πέργολας. κατά την παρ. 60 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
ζ. Φύτευση υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθμευσης
η. Δεξαμενές αποχέτευσης στεγανές ή απορροφητικές
θ. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με μέγιστες διαστάσεις 2,5 Χ 2,5 και ύψους έως 2,50 μ.
ι. Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους ύψους έως 1,00 μ.
ια. Υπέρβαση περιτοίχισης ύψους έως 1,00 μ.
ιβ. Υπέρβαση νομίμου ύψους καμινάδας έως1,50 μ.
ιγ. Αποθήκη μέγιστης επιφάνεια 15 τ.μ. και ύψους έως 2,50 μ.
ιδ. Υπέρβαση ύψους των επαγγελματικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών αποθηκών έως 20% του ύψους που προβλέπεται στη σχετική οικοδομική άδεια.
ιε. Αλλαγή θέσης, του προβλεπομένου, με οικοδομική άδεια, κτιρίου σε άλλη θέση εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή αλλαγή θέσης, του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 4030/2011 (Α’ 249) η ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας με τις μελέτες του υφισταμένου κτιρίου προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010(Α’ 62).
ιστ. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησία έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2%.
ιζ. Παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Υπουργική Απόφαση 3046/304/30-1/3-2-1989, ΦΕΚ 59 Δ’)
ιη. Πρόχειρες, προσωρινές, κινητές, κατασκευές από πανί ή νάϋλον που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εμπορίου σε βιομηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια με νόμιμη άδεια.
Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη καθώς και τεχνική έκθεση Μηχανικού, ως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος.

Δ.Κατηγορία 4
α. Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων κατά τις διατάξεις του παρόντος μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 8, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης:
αα).Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια. Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).
β. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου.
γ. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρούσα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62).

Ε.Κατηγορία 5
Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 2 του παρόντος που δεν συμπεριλαμβάνονται τις κατηγορίες 1-4 του παρόντος άρθρου.
Για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της παρούσας κατηγορίας αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων, κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7, μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μόνον μετά την ολοκλήρωση του εκ των κειμένων διατάξεων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και εφόσον προβλεφθεί, με διάταξη νόμου ή την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, η διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση καθώς και η ειδική διαδικασία ένταξης αυτών στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σ.Τ. Στις περιπτώσεις οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, η βεβαίωση υπαγωγής και καταβολής του σχετικού προστίμου ή η έκδοση βεβαίωσης της ταυτότητας του κτιρίου, όπου απαιτείται, αποτελεί πολεοδομικό τίτλο οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση για τον οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην βεβαίωση του Μηχανικού.

  • 23 Απριλίου 2013, 16:07 | ΒΡΑΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Σε κάποιες περιπτώσεις ο νέος νόμος ειναι ευμενέστερος του 4014/11 από πλευράς προστίμου γιά τον ιδιοκτητη. Τι γίνεται με εκρεμείς αιτήσεις σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται , ακόμα και σε ολοκληρωμένες υπαγωγές που προφανώς θα θέλουν να ενταχθούν στις νέες διατάξεις και ενδεχομένως ( αναλογως του σταδίου που βρίσκονται) να υπάρχει θέμα επιστροφής καταβληθέντος προστίμου ??

  • 23 Απριλίου 2013, 15:57 | ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    Σε περιπτώσεις συγκροτημάτων μονοκατοικιών όπου το διάγραμμα κάλυψης αφορά όλο το συγκρότημα που σήμερα πιθανά να έχει άλλους και πολλούς ιδιοκτήτες, πως θα υπολογιστεί η παράβαση κατά 40%; Θα υπολογιστεί στα τετραγωνικά που είχε δηλωθεί η κάθε κατοικία στην οικοδομική άδεια;

  • 23 Απριλίου 2013, 13:21 | Χριστίνα

    Αρθρο 9 – Α. Κατηγορία 1 : Αφορά σέ κτίρια αυθαίρετα κατασκευασθέντα πρό τού 1975. Σε αυτά όμως ανήκουν αυθαίρετα δηλωθέντα με ΑΝ 410/68 που όμως δεν υπάγονται σέ άλλο μεταγενέσερο Νόμο και θα πρέπει να κριθούν με τις διατάξεις και εγκυκλίους διαταγές αυτού και όσα εξαιρεθούν τις κατεδάφισης να είναι νομιμοποιημένες οικοδομές με βάση το άρθρο 23 του ΓΟΚ 1985 και σχετική μνεία και στο ΝΟΚ (μέσω εγκυκλιου) και να δίδεται δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης και ενημέρωσης της ταυτότητας του κτιρίου

  • 23 Απριλίου 2013, 13:28 | Χριστίνα

    Οι διάφορες πολεοδομικές παραβάσεις θά πρέπει να κρίνονται σύμφωνα μέ τίς διατάξεις τού χρόνου ανέγερσής τους και όχι με τίς υπάρχουσες, άλλως θα μιλούσαμε για υπερβάσεις εν ισχύ αδειών ή αναθεωρήσεων. Εξαίρεση απο κατεδάφιση χωρίς σχέδια και διαγράμματα κάλυψης που συντάσσονται σύμφωνα με τό χρόνο ανέγερσης δεν είναι δόκιμο και δεν παραπέμπουν σε νομιμοποίηση ειδική γιά κάθε κτίριο αλλά γενική. Επομένως εάν γιά τα κτίρια αυτά δεν εκδοθεί στη συνέχεια άδεια νομιμοποίησης δεν θα είναι εφικτή ούτε έκδοση βεβαίωσης νομίμου περιγράμματος, ούτε έκδοση αλλαγής χρήσης για συγκεκριμένο χώρο, ούτε θα υπάρχει ασφάλεια στούς ιδιοκτήτες που πλέον δεν δύνανται μετά από ταλαιπωρία σωρείας διαδοχικών νόμων και εγκυκλίων να τακτοποιούν και να μήν νομιμοποιούν χώρους (μένοντας έρμαιοι τών διαδόχων έκάστης περιφέρειας). Επίσης ο ορισμός των αυθαιρεσιών και μικροπαραβάσεων υπάρχει σε παλαιότερους νόμους και εγκυκλιους πληρεστερες του παρόντος. Επίσης υπάρχει αδικία όταν μπορούν να νομιμοποιηθούν κλεισμένοι ημιυπαίθριοι αλλά δεν μπορούν χώροι που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά δεν έχουν ορισθεί ως τέτοιοι αφού έχουν δομηθεί πρό 1985, οπως και παλαιες ανοικτές βεράντες ισογείων που έχουν όλες τις προυποθέσεις τού ημιυπαίθριου αλλά εάν έχουν δομηθεί με παλαιότερες διατάξεις μετρούσανε στόν σ.δ. (ενώ είναι σε ποσοτό μικρότερο του 15%} και άρα είναι χαμένοι εκτός αν μιλήσουμε γιά μεταφορά συντελεστή εντός ιδίου ακινήτου (Ν 880)Αρτιοτερο θα είναι να καταχωρούνται οι παραβάσεις με Ν. 4014/11 και να υπάρχουν όρια σε παραβίαση σ.δ., σ.ο ή κάλυψης κατά ποσοστό δίκαιο και για κατεχοντες και για μή. Παράδειγμα πολλά αυθαίρετα ίσως να μην υπήρχαν αν οι ιδιοκτήτες δεν ήταν έρμαιοι κάποιας μικροπαράβασης ή είχαν χρήματα να δομήσουν πρό τών επιβληθεισών κατά καιρούς μείωσεων συντελεστών 1978 και μετά, με αποτέλεσμα μικρες κατοικίες να είναι αυθαίρετες δίπλα απο μεγαθήρια νόμιμα που όμως βλάπτουν υπέρμετρα και τό περιβάλλον και τήν πόλη αφού εμποδίζουν το φωτισμό-αερισμό περιοίκων.

  • 23 Απριλίου 2013, 12:45 | Μπούζας κ. Γεώργιος

    Δεν διευκρινίζεται άν για ένα αυθαιρετο κατηγορίας Α και Β δηλαδή προ του 75 και προ του 83 που έχει τακτοποιηθεί με 3775/09 ή 3843/10 ή 4014/11 και έχει περαιωθεί η διαδικασία, εξαιρείται οριστικά της κατάφισης ή ισχύουν οι περιορισμοί τη κατηγορίας Δ αα) κατα το Δ γ.

  • 23 Απριλίου 2013, 11:41 | ΤΖΑΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Αρθρο 9.Δ.Κατηγορία4

    Μάλλον υπάρχει σοβαρό συντακτικό λάθος στην δομή της παραγράφου.
    Συγκεκριμένα, άν ακολουθήσει κάποιος την αρίθμηση (α)-(β)-(γ), το (γ) μοιάζει τελείως αποκομμένο εννοιολογικά.
    Μάλλον εννοιλογικά, πρέπει να τοποθετηθεί αμέσως μετά το (αα).
    Το δε (β), μοιάζει και αυτό να ακολουθεί εννοιλογικά το (αα.

    Ισως η σωστή δομή, να είναι:

    Δ.Κατηγορία4
    Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου…….
    …….οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης :

    (α)Αυθαίρετες κατασκευές …>40%….κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’62.
    Δέν συμπεριλαμβάνονται…….εντός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου.

    (β)Αυθαίρετες κατασκευές…..για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία….

    Πρέπει να αναδιαρθρωθεί, γιατί έτσι όπως είναι δεν βγαίνει νόημα.

  • 23 Απριλίου 2013, 10:06 | ΣΠΥΡΟΣ ΝΤΑΝΟΣ

    Κύριοι , θέλω να σας παραθέσω το εξής θέμα : έμπροσθεν κατοικίας μου με πρόσοψη στην θάλασσα και με μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ θάλασσας και ακτογραμμής το έδαφος διαβρώνεται με αποτέλεσμα την ρίψη τεράστιων ογκόλιθων στην θάλασσα με σοβαρό κίνδυνο ζωής και κατολίσθησης της κατοικίας μου. Υποβάλαμε αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Ναυπλίου το 2004 και μέχρι σήμερα δεν έχει χαρακτηριστεί ο αιγιαλός παρότι η οικία μου είναι εντός σχεδίου πόλεως και ήταν και είναι υποχρεωτικός ο χαρακτηρισμός του. Κατά συνέπεια δεν μπορούσα να κάνω χρήση του άρθρου 12 του Νόμου 2971/2001 για να πάρω άδεια για Προστατευτικά Έργα βάσει του άρθρου 3. Έτσι λόγω του τεράστιου κινδύνου ζωής και κατόπιν ειδικής μελέτης Καθηγητή Πολυτεχνείου κατασκεύασα αυθαιρέτως Κυματοθραύστη.
    Έτσι ζητώ εφόσον ο νόμος απαγορεύει να κάνεις έργα στον αιγιαλό να υπάρξει ειδική περίπτωση όπου να μπορείς να νομιμοποιήσεις το εν λόγω έργο που δεν υπάρχει χαρακτηρισμένος αιγιαλός βεβαίως υπό ορισμένες προϋποθέσεις : έγκριση από Πολεοδομία , Υπουργείο Ναυτιλίας και Τοπικό Δήμο άλλωστε το έργο τούτο είναι προς όφελος του Δημοσίου .

  • 23 Απριλίου 2013, 09:21 | Πέτρος

    Πρέπει να επεκταθεί η κατηγορία 2, έως το 1985 που αλλάζει ο ΓΟΚ. Είναι μια ουσιαστική τομή στην κατασκευή και στην αυθαιρεσία. Η χρονολογία 1983 είναι ανυπόστατη.

  • 23 Απριλίου 2013, 08:07 | Διονυσια

    Πως θα αντιμετωπισθουν αυθαιρετα που μερος τους κτισθηκε προ του 1975 και εξαιρεθηκαν της κατεδαφισης λογω δηλωσης Α και Β με το ν. 1337, και εχουν προσθηκες που τακτοποιηθηκαν και πληρωθηκαν με τον ν. 4014;;;

  • 23 Απριλίου 2013, 08:55 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ (υπό ίδρυση)

    Κατηγορία 3
    Το παράβολο να γίνει μικρότερο, δηλ. της τάξεως των 200 ευρώ, για να μπορούν οι ιδιοκτήτες να το πληρώσουν εύκολα. Το ποσό των 500 ευρώ είναι αποτρεπτικό για μικροπαραβάσεις.
    Παράγραφος ιε. Να ενταχθεί σε αυτήν την παράγραφο και μικρή παραβίαση της τάξεως του 20% έως 25% των πλαγίων αποστάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Δεν υπάρχει κάποια περιβαλλοντολογική επιβάρυνση π.χ. αν αντί για απόσταση από τα όρια του γηπέδου των 15μ που συνήθως προβλέπονται στην πράξη είναι 12μ.
    Παράγραφος ιστ. Να αυξηθεί το επιτρεπτό ποσοστό της μεταβολής της επιφάνειας σε 4%. Στο 2% απόκλιση που έχετε προβλέψει υπόκεινται σχεδόν όλα τα νόμιμα κτίρια στην Ελλάδα, λόγω επιχρισμάτων, μικρολαθών στους ξυλότυπους, θερμομόνωση κλπ.

  • 23 Απριλίου 2013, 08:31 | ANDREAS ZISIS

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για περιπτώσεις αυθαιρέτων που ενώ μέχρι πρότινος ήταν εκτός σχεδίου κατά την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης χαρακτηρίστηκε το οικόπεδο στο οποίο υφίστανται ως κοινόχρηστος χώρος. Πόσο μάλλον, όταν τα ανωτέρω αυθαίρετα κτίσματα έχουν νομιμοποιηθεί με το νόμο 1337/1983.

    Θα πρέπει να παρέχεται το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των ανωτέρω ιδιοκτησιών με την υποβολή εφάπαξ εισφοράς (και στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτησίες δεν βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, προστατευόµενες και αρχαιολογικές περιοχές σε ρέμα και αιγιαλό) να επανέρχονται στο πολεοδομικό καθεστώς που ίσχυε πριν από το συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

    Με άλλα λόγια με την ένταξη των συγκεκριμένων αυθαιρέτων στο νέο νόμο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ διατάξεις περί «αυτοδίκαιης άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (που συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός ενός οικοπέδου ως κοινόχρηστος χώρος) με μόνη την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας των δεκαοκτώ μηνών προς κατάθεση της αποζημίωσης από τον υπόχρεο. (Σχετική νομοθεσία: Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 17, παρ. 4, ΟλΣτΕ 2645/1976, 200/1972, ΣτΕ 3140/2007, 2084/2006, 3269/2003, 642/1998, 263/1995)».

  • 23 Απριλίου 2013, 08:54 | ΙΩΆΝΝΑ

    ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΩΣΤΟΣΟ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ.

  • 23 Απριλίου 2013, 02:36 | Θανάσης Ζούλιας

    Συμφωνώ απολύτως με τις παρατηρήσεις του «18 Απριλίου 2013, 13:08 | Τραντάφυλλος Σφυρής». Επίσης, για το θέμα της μείωσης του παραβόλου εισαγωγής στις ρυθμίσεις τουλάχιστον στα 250€ (που και αύξηση των Δημοσίων εσόδων θα φέρει και διευκόλυνση χιλιάδων πολιτών στις σημερινές οικονομικές συνθήκες) προσδοκώ πλέον μόνο σε πολιτική λύση και αισιοδοξώ ότι η λύση θα δοθεί στην Βουλή από τα έχοντα επαφή με την οικονομική πραγματικότητα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο θα συνεχίσω να προβληματίζομαι για τους λόγους που δεν έχει τεθεί επαρκώς το θέμα της μείωσης και σε τεχνικό επίπεδο.

  • 22 Απριλίου 2013, 20:07 | ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

    Άρθρο 14 παρ.2 «Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις σε κτίρια με νόμιμη οικοδομική άδεια στον περιβάλλοντα χώρο αυτού, εφόσον δεν βρίσκονται σε επαφή με το διατηρητέο κτίριο».
    Ο όρος να μην βρίσκονται σε επαφή με το διατηρητέο κτίριο οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις προτείνω να αφαιρεθεί, γιατί είναι πολύ συγκεκριμένος και αποκλείει μια σειρά περιπτώσεων νομιμοποίησης, που το ΚΕΣΑ είναι οπωσδήποτε σε θέση να κρίνει αν βλάπτουν ή όχι το διατηρητέο με την επαφή. Αν για παράδειγμα το νόμιμο κτίριο στον ακάλυπτο βρίσκεται ήδη σε επαφή με το διατηρητέο, ή είναι επέκτασή του που έγινε με Ειδική Ρύθμιση, και στο σημείο επαφής υπάρχει ημιϋπαίθριος που έκλεισε, ή αλλαγή χρήσης στο εσωτερικό του άλλου κτιρίου, ή αν η επαφή γίνεται σε υπόγειο χώρο, σε τι βλάπτεται το διατηρητέο ώστε να αποκλεισθεί εξ αρχής η τακτοποίηση; Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να προβλέπεται η υποβολή των δικαιολογητικών πάλι στο ΚΕ.Σ.Α. και να παραμείνει το Σ.Α. για τα ανεξάρτητα κτίρια στο οικόπεδο του διατηρητέου.

  • 22 Απριλίου 2013, 20:48 | ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

    Άρθρο 9, παρ. Δ. Κατηγορία 4: Αναφέρεται «…με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 8», η οποία λέει : «Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια». Τι σχέση έχει αυτό με την υπαγωγή στη συγκεκριμένη κατηγορία; Αν υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει, ας διατυπωθεί σαφέστερα.

    Άρθρο 9, παρ. Δ. Κατηγορία 4: περίπτωση β): «εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου» θα έπρεπε να είναι «εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου ή του υποχρεωτικού ακαλύπτου χώρου», γιατί με βάση τους ορισμούς του ΝΟΚ, «ακάλυπτος είναι ο χώρος του οικοπέδου που δεν δομείται», ενώ «υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος είναι ο χώρος που δεν δομείται και παραμένει ακάλυπτος ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης της περιοχής….κλπ» .Ο απλός ακάλυπτος χώρος λοιπόν αλληλοαναιρείται με την υπέρβαση κάλυψης έως 40% που ορίζεται στην περίπτωση αα) της παραγράφου Δ.

    Άρθρο 9, παρ. Δ. Κατηγορία 4: περίπτωση γ): ας διευκρινιστεί ποιά είναι η «…επιφύλαξη της παρούσας». Είναι όλα όσα ορίζονται για να περιλαμβάνονται οι αυθαιρεσίες στην παρούσα παράγραφο; Τότε είναι πλεονασμός το εδάφιο γ), γιατί όλα τα αναφερόμενα εκεί εξαιρούνται ούτως ή άλλως από την κατεδάφιση λόγω του αα). Αν σαν «επιφύλαξη» εννοείται το εδάφιο β), ας αναφερθεί ονομαστικά.

    Επίσης στην περίπτωση γ) «Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης … εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης …» κατά τις διατάξεις των 3 προγενέστερων νόμων, πρέπει να διευκρινιστεί μέχρι πότε πρέπει να έχουν περαιωθεί, δεδομένου ότι πάρα πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν περαιωθεί τυπικά, ενώ έχουν εξοφληθεί τα πρόστιμα, από φόβο μήπως δεν μπορέσουν να ενταχθούν σε μεταγενέστερες ευνοϊκές διατάξεις, όπως συνέβη με το Ν3843/10 και την ένταξη περαιωμένων χώρων στο Ν4014/11 αρχικά. Ίσως θα έπρεπε να αναφερθεί σαν όρος η εξόφληση του Ειδικού Προστίμου κατά περίπτωση κάθε Νόμου, ή να δοθεί χρόνος ώστε να ισχύσει η εξαίρεση από κατεδάφιση μετά την περαίωση, ακόμη και αν αυτή γίνει στο μέλλον.

  • 22 Απριλίου 2013, 20:13 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Είναι πλέον προφανές ότι οι άνθρωποι που εισηγούνται αυτές τις διατάξεις είναι εκτός πραγματικότητας, άσχετοι και δεν έχουν ιδέα του τι ακριβώς συμβαίνει στην οικοδομή.
    Εκτός αν κρύβονται άλλα κίνητρα.
    Άμεση απόσυρση των ανόητων και »εγληματικών» προβλέψων τουλάχιστον της κατηγορίας 3

  • 22 Απριλίου 2013, 18:33 | ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟ ( ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
    4-5 τ.μ.,ΓΚΑΡΑΖ 10 τ.μ. κ.α.) ΠΡΟ ΤΟΥ 1975 ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΑ ΤΑΡΙΦΑ ΤΩΝ 500ευρω; ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΤΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ.
    ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΠΟ;

  • 22 Απριλίου 2013, 14:33 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΗΣΗΣ

    Θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές διατάξεις και για περιπτώσεις αυθαιρέτων που ενώ μέχρι πρότινος ήταν εκτός σχεδίου κατά την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης χαρακτηρίστηκε το οικόπεδο στο οποίο υφίστανται ως κοινόχρηστος χώρος. Πόσο μάλλον, όταν τα ανωτέρω αυθαίρετα κτίσματα έχουν νομιμοποιηθεί με το νόμο 1337/1983.

    Θα πρέπει να παρέχεται το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες των ανωτέρω ιδιοκτησιών με την υποβολή εφάπαξ εισφοράς (και στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτησίες δεν βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, προστατευόµενες και αρχαιολογικές περιοχές σε ρέμα και αιγιαλό) να επανέρχονται στο πολεοδομικό καθεστώς που ίσχυε πριν από το συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.

    Με άλλα λόγια με την ένταξη των συγκεκριμένων αυθαιρέτων στο νέο νόμο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ διατάξεις περί «αυτοδίκαιης άρσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (που συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός ενός οικοπέδου ως κοινόχρηστος χώρος) με μόνη την πάροδο άπρακτης της προθεσμίας των δεκαοκτώ μηνών προς κατάθεση της αποζημίωσης από τον υπόχρεο. (Σχετική νομοθεσία: Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 17, παρ. 4, ΟλΣτΕ 2645/1976, 200/1972, ΣτΕ 3140/2007, 2084/2006, 3269/2003, 642/1998, 263/1995)».

  • 22 Απριλίου 2013, 13:35 | Yolanda

    Στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 να διευκρινιστεί αν το πρόστιμο των 500€ αφορά σε μια οριζόντια ιδιοκτησία ή σε όλη την πολυκατοικία, ειδικά στην περίπτωση όπου δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιμέρους διαμερισμάτων.
    Επίσης στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 να διευκρινιστεί το πρόστιμο σε περίπτωση ύπαρξης 2 αποθηκών εμβαδού πχ 10τμ έκαστη στο ίδιο οικόπεδο. Το πρόστιμο θα είναι 500 ή 1000€?

  • 22 Απριλίου 2013, 13:31 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Και πάλι το πλήθος των παρατηρήσεων πρέπει να προβληματίσει τον νομοθέτη γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες.
    Α) Κατηγορία 1: Μόνο αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1975 ή και αυθαίρετες χρήσεις; Αν υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1975 τι ισχύει; Αφού δεν υποβάλλονται σχέδια πως θα δηλώνει το εμβαδόν και την χρήση της αυθαίρετης κατασκευής ο ιδιοκτήτης στην Υ.Δ. (άρθρο 11, παρ. 2ν) και ο μηχανικός στην Τεχνική Έκθεση (άρθρο 11, παρ. 4); Περιγραφικά;
    Β) Κατηγορία 2: Μόνο αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983 ή και αυθαίρετες χρήσεις; Αφού δεν υποβάλλονται σχέδια πως θα δηλώνει το εμβαδόν και την χρήση της αυθαίρετης κατασκευής ο ιδιοκτήτης στην Υ.Δ. (άρθρο 11, παρ. 2ν) και ο μηχανικός στην Τεχνική Έκθεση (άρθρο 11, παρ. 4); Περιγραφικά; Πως θα υπολογίζει το ενιαίο ειδικό πρόστιμο; Και αυτό περιγραφικά;
    Γ) Κατηγορία 3: Στην περίπτωση αυτή τι νόημα έχει να δηλώνει το εμβαδόν και την χρήση της αυθαίρετης κατασκευής ο ιδιοκτήτης στην Υ.Δ. (άρθρο 11, παρ. 2ν) και ο μηχανικός στην Τεχνική Έκθεση (άρθρο 11, παρ. 4); Στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1,2 και 4 του άρθρου 11;
    Σε περίπτωση αλλαγής θέσης σε άλλη όπου δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις θεωρείται μικροπαράβαση και το πρόστιμο είναι 500€. Αν επιπλέον έχει γίνει και κάποια άλλη παράβαση (π.χ. έχει κλείσει ένας ημιυπαίθριος ή έχει γίνει μία επέκταση 10 τ.μ.) το πρόστιμο είναι το άθροισμα των500€ και του προστίμου για τα 10 τ.μ.; (Θέλει προσοχή γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα μιλάμε για τεράστια αδικία).
    Δ) Κατηγορία 4: Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις παρ. αα) αλλά υπάρχουν και κάποιες κατασκευές παρ. β., δηλ. εντός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου, τότε εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οι αυθαιρεσίες παρ. αα) και για 30 χρόνια οι αυθαιρεσίες παρ. β;
    ΓΕΝΙΚΑ : Αν τμήματα ενός ακινήτου ανήκουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες θα υπάρχει πρόβλεψη για ένταξή τους στο σύστημα ανά κατηγορία; Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν θα είναι τα αντίστοιχα για κάθε κατηγορία;

  • 22 Απριλίου 2013, 13:36 | Θεόδωρος

    Πρέπει να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης χώρων που τακτοποιήθηκαν με το νόμο 3843/2010 ή τον 4014/2011. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο ένας πολίτης που έχει πληρώσει πρόστιμο για την διατήρηση ενός χώρου να μην μπορεί να τον μετατρέψει πχ από κατάστημα σε γραφείο. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι η ίδια και ο πολίτης έχει πληρώσει για αυτήν. Για ποιο λόγο να διατηρείται ένας χώρος πχ ανοίκιαστος αν διαπιστώνει ο ιδιοκτήτης ότι η χρήση για την οποία τον κατασκεύασε δεν είναι πλέον λειτουργική. Αν διαπιστωθεί αλλαγή του αρχικού προστίμου λόγω της διαφορετικής χρήσης μπορεί να προβλεφθεί καταβολή της διαφοράς του προστίμου.
    Η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση πχ των αυθαιρέτων της κατηγορίας 4 αποτελεί και νομιμοποίηση τους ή όχι; Πρέπει να διευκρινιστεί αν αυτοί οι χώροι θα θεωρούνται τακτοποιημένοι ή νόμιμοι (πχ αν θα μπορούν να αλλάξουν χρήση).

  • 22 Απριλίου 2013, 11:43 | ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΤΟΥ – ΛΕΜΠΕΣΗ

    Άρθρο 9 Β. Κατηγορία 2: Προτείνεται συμπλήρωση ως εξής: «Επίσης αυθαίρετα κτίσματα που έχουν δηλωθεί με Α΄ και Β΄ δήλωση του Ν.1337/83 και έχουν αναστολή κατεδάφισης, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης χωρίς παράβολο ή πρόστιμο, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πρόσθετες αυθαίρετες κατασκευές και ότι σε περίπτωση που έχουν ενταχθεί σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δεν βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο, όπως θα αποδεικνύεται από απόσπασμα του εγκεκριμένου ρυμοτομικού. Επιπλέον για την υπαγωγή απαιτούνται τα δικαιολογητικά 1-5 και 7, καθώς και η Β΄ δήλωση του Ν.1337/83 με τη σφραγίδα αναστολής και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν.»

    Άρθρο 9 Δ. Κατηγορία 4.αα.: Μετά τη φράση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης να προστεθεί η λέξη «της άδειας»

  • 22 Απριλίου 2013, 11:09 | ΓΙΑΝΝΗΣ Δ.

    1.Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο είχε συζητηθεί και στον ν. 4014 και από τις Ερωτοαπαντήσεις που είχαν δοθεί είχαν πεί τότε ότι θα λαμβάνεται υπόψη αλλά ουδέποτε έγινε. Αφορά για την κατηγορία -3- των μικρών παραβάσεων την παράμετρο της παλαιότητας. Βλέπω ότι και σήμερα με το σχέδιο νόμου δεν γίνεται συζήτηση γι’ αυτό.
    Επειδή κατά την γνώμη μου είναι παράλογο ένας που δηλώνει μία αυθαίρετη προσθήκη 30τ.μ. του έτους 1980 και ταυτόχρονα να δηλώνει δύο μικροπαραβάσεις, μία για την αύξηση των εξωστών κατά 5% και μία για διαμόρφωση, οι οποίες έγιναν το ίδιο έτος, να πληρώνει για την προσθήκη 500ευρώ και για τα άλλα δύο 1000ευρώ (και πολύ περισσότερα αν έχει παραπάνω παραβάσεις), πρέπει να υπάρξει ειδική διάταξη που να λαμβάνει υπόψη της και αυτό το ζήτημα.
    2. Δεν φαίνεται κάπου τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει υπερβεί τα γεωμετρικά όρια που βάζουν σε κάποιες από τις μικροπαραβάσεις. Πόσο θα είναι τότε το παράβολο η και το πρόστιμο;

  • 22 Απριλίου 2013, 09:47 | Ελευθεριου Μιχάλης

    Μήπως πρέπει οι περισσότερες περιπτώσεις της κατηγορίας 3 του άρθρου 9 να καταργηθούν ως μη ουσιώδεις (π.χ. Τοποθέτηση διακοσμητικών στοιχείων , διαστάσεις ανοιγμάτων <10%, ύψος καμινάδας κλπ)ώστε να είναι και ευχερέστερη η καταγραφή τψν αυθαιρέσεων από τους μηχανικούς.

  • 22 Απριλίου 2013, 00:52 | Παπατζίκος Παναγιώτης

    Δεν είναι δυνατόν να μην απαιτούνται κατόψεις.Πως θα προκύπτει το εμβαδό του κτίσματος και ποιο είναι το κτίσμα που μεταβιβάζεται. Τι θα είναι συννημένο στο συμβόλαιο;Θα ζήσουμε ξανά τα συμβόλαια που θα αναφέρουν «ένα παλιό κτίσμα εμβαδού περίπου 70 τ.μ. ή όσο προκύψει»

  • 21 Απριλίου 2013, 23:24 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Παρακαλώ να ληφθεί υπόψη, ότι όπου ήδη λειτουργούν κτηματολογικά γραφεία, η κτηματογράφηση είχε γίνει χωρίς αεροφωτογραφίες. Ενώ οι κτηματογραφήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται με τη βοήθεια της αεροφωτογραφίας.
    Το γεωτεμάχιο μου βρίσκεται σε περιοχή ό,που και έγινε κτηματογράφηση το 2000.
    Από νεώτερη κτηματογράφηση στο γεωτεμάχιο μου, λόγω παρακείμενης δασικής έκτασης, διαπίστωσα με βάση την αεροφωτογραφία πλέον, ότι έχει διαφορετικές αποστάσεις και πλάγια όρια σε σχέση με την μέχρι τότε «νομιζόμενη» υφιστάμενη κατάσταση. Και φυσικά δεν μπορεί κάποιος, με μόνο ένα απλό διάγραμμα και αόριστες συντεταγμένες -που δεν γνωρίζω εάν ίσχυαν ποτέ στην περιοχή της Μακεδονίας – να διαπιστώσει το λάθος με κάποια ένσταση και να το διορθώσει.
    Ως εκ τούτου τα περισσότερα ακίνητα είναι εκτός πλαγίων αποστάσεων.
    Αυτό όμως είναι συνέπεια της κτηματογράφησης, όπως είχε γίνει.
    Ως εκ τούτου.
    Οι πλάγιες αποστάσεις θα πρέπει να θεωρηθούν πολύ μικρή παράβαση για να τελειώνει το θέμα.
    Οφείλει δε η Κτηματολόγιο Α.Ε να ενημερώσει τη βάση δεδομένων με αεροφωτογραφίες, και συνακόλουθα και τους ιδιοκτήτες, ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση.

  • 21 Απριλίου 2013, 22:26 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Tις αποστάσεις από τα όρια στην εκτός σχεδίου δόμηση καθορίζει το προεδρικό διάταγμα της 24/31. 5. 1985 (ΦEK 270/ Δ) «περί των όρων δόμησης οικοπέδων εκτός σχεδίου». H απόσταση του κτιρίου από τα όρια του γηπέδου ορίζεται στα 15 μέτρα κατ ελάχιστο.
    Eπιτρέπονται, ωστόσο, παρεκκλίσεις.. Aναλυτικότερα:
    Σε περίπτωση ανέγερσης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:
    σε γεωτεμάχιο 4.000 τ.μ., οι αποστάσεις από τα πλάγια όρια ορίζονται στα 7,5 μέτρα, εφόσον, αν τηρηθεί η απόσταση των 15 μέτρων, γίνεται αδύνατη η οικοδόμηση.
    Σε γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ., , η απόσταση ορίζεται στα 5 μέτρα κατ ελάχιστο..
    Σε γεωτεμάχιο 750 τ. μ. η απόσταση ορίζεται στα 2,50 μ. το λιγότερο . Για να ισχύσουν αυτές οι μειωμένες αποστάσεις πρέπει να τηρούνται ορισμένα μεγέθη για το μήκος και το βάθος του οικοπέδου, που αναφέρονται αναλυτικά στο συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα.
    Σε περίπτωση ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ (γεωργοκτηνοτροφικά γεωργοπτηνοτροφικά κτίρια, υδατοκαλλιέργειες, αποθήκες, δεξαμενές, θερμοκήπια), οι αποστάσεις από τα όρια καθορίζονται στα 5 μέτρα κατ ελάχιστο.
    Για τα ΘΕΡΜΠΟΚΗΠΙΑ, η απόσταση μπορεί να φτάσει τα 2,50 μ.
    Για Silos, η απόσταση είναι 10 μ.
    Για τις ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ και τις ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ που χτίζονται εκτός σχεδίου, οι ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου είναι αρχικά τα 10 μέτρα. μπορεί όμως να φτάσει και τα 2,50 μ.

    Από τις ποικίλες αυτές παρεκκλίσεις προκύπτει ότι η παραβίαση της πλάγιας απόστασης από τα όρια του γεωτεμαχίου δεν έχει την ίδια βαρύτητα «αυθαιρεσίας» σε σχέση με άλλες παραβάσεις, όπως όγκου, ύψους κλπ. Ακόμη και αισθητικής.
    Είναι προφανές ότι μια παράβαση της τάξης ….. /100 είναι μικρή παράβαση

  • 21 Απριλίου 2013, 19:30 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

    στην κατηγορια 3 να υπαρχουν και οι αλλαγες στις απλες υδραυλικες εγκαταστασεις (υδρευση, αποχετευση και απορροη ομβριων)

  • 21 Απριλίου 2013, 19:19 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Στο ιζ) να αναφερθουν τα συγκεκριμενα αρθρα του κτιριοδομικου για τα οποια θα υπαρχουν παραβασεις

  • 21 Απριλίου 2013, 18:55 | Γιώτα Κυριάκου

    Σχετικά με την τακτοποίηση μικρής υπέρβασης ύψους, το οποίο δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο της περιοχής, δεν υπάρχει υπέρβαση ιδεατού στερεού και δεν εξασφαλίζεται δομήσιμος χώρος, παρατηρείται μία ανισότητα κραυγαλέα μεταξύ της ρύθμισης μικρής υπέρβασης και μεγάλης υπέρβασης του ύψους. Η παρατηρούμενη ανισότητα ερείδεται στο ότι ουσιωδώς ανόμοιες καταστάσεις (μικρή και μεγάλη παράβαση) αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο ακριβώς.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
    Α. Διαμέρισμα 100 μ2, αυτοτελής ιδιοκτησία, (τριώροφης π.χ. οικοδομής), με υπέρβαση ύψους 0,18 μ., στο οποίο φυσικά δεν δημιουργείται δομήσιμος χώρος και με συνολικό ύψος κτιρίου κατά πολύ κάτω από το επιτρεπόμενο της περιοχής (η συνολική υπέρβαση ύψους του κτιρίου, αντιστοιχεί στο 2,8% του ύψους της περιοχής), θα πληρώσει πρόστιμο: 100m2×2.100€(Τ.Ζ)×0,15×0,60×0,20=3.780€.
    Β. Διώροφη μονοκατοικία 200 μ2, αυτοτελής ιδιοκτησία, με υπέρβαση ύψους 2,00 μ, που αντιστοιχεί στο 20% του επιτρεπομένου της περιοχής και πέραν του επιτρεπομένου ύψους της περιοχής και με δυνατότητα να δημιουργηθεί δομήσιμος χώρος, πληρώνει το ίδιο πρόστιμο με το προαναφερθέν διαμέρισμα:100m2×2.100ευρώ(Τ.Ζ)×0,15×0,60×0,20=3.780€

    Στο παράδειγμα αυτό φαίνεται ότι πληρώνεται υπέρογκα κάτι που είναι μικρό εφόσον δεν δημιουργεί δομήσιμο χώρο.

    • Στο φύλλο καταγραφής αυθαίρετης κατασκευής και υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου, προτείνουμε να προστεθεί και η περίπτωση (κλιμάκωση), της υπέρβασης ύψους μέχρι 10% (χωρίς υπέρβαση δόμησης) και είτε να υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό στην κατηγορία 13, είτε να εμπίπτει στις μικρές παραβάσεις με πρόστιμο 500 ευρώ και να προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.
    • Στις υπεύθυνες δηλώσεις των μηχανικών τα ποσοστά απόκλισης να αυξηθούν προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προβαίνουν σε μεταβιβάσεις (γονικές παροχές, κλπ.) και προτείνουμε να γίνουν π.χ. για το ύψος, μέχρι 20 εκατοστά ανά διαμέρισμα (όροφο), όταν το συνολικό ύψος του κτιρίου δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο της περιοχής, δεν υπάρχει υπέρβαση ιδεατού στερεού, και δεν εξασφαλίζεται δομήσιμος χώρος.

  • 21 Απριλίου 2013, 14:44 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΝΟΧΗ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ (ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ) Η ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΟΡΟΦΟ Π.Χ 5% ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΕ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΥΤΟΥ .
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟΥ Η ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ(ΠΧ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ) ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 3,00 ΥΨΟΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ 3,15 Μ (ΑΥΞΗΣΗ 5%)Η ΚΑΙ 3,20 Μ (6,66%)ΝΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3.

  • 21 Απριλίου 2013, 14:22 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θα πρεπει να διευκρινιστει αν στην κατηγορια 4 <<>> για κτιρια που ΕΧΟΥΝ οικοδομικη αδεια αν στον υπολογισμο του 40% των πολεοδ μεγεθων εξαιρουνται οι επιφανειες-ογκοι που θα δηλωθουν με τον νέο νομο και για οσα εχουν δηλωθει με Ν3843 και Ν4014 και οι οποιες-οποιοι υπαρχουν στον εγκεκριμενο ογκο του κτιριου . ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ οι κλεισμενοι Η/Υ-εσωτερικα παταρια αυξανουν τον ΣΔ αλλα όχι τον ΟΓΚΟ . Υπογεια με αλλαγη χρησης χωρις να αυξανουν τον ογκο του κτριου από αυτόν της αδειας από ΒΧ σε ΚΧ δηλωνονται στο ηλεκτρον συστημα ως μ2 παραβασης.Αυτά ΔΕΝ θα ΠΡΕΠΕΙ να υπολογιζονται στο 40% . Ημιυπογεια που αντι να είναι στο 1.50 μ η οροφη τους από τον περιβαλλοντα χωρο βρισκονται πχ στα 2,00- 2,50μ με ή χωρις αλλαγη χρησης από ΒΧ σε ΚΧ οπου ο ογκος τους σε σχεση με την οικ αδεια είναι ο ιδιος και δεν εχει ολοκληρωθει η επιχωση του περιβαλλοντος χωρου και παρολα που αποτελουν υπερβαση του ΣΔ ΔΕΝ θα ΠΡΕΠΕΙ να υπολογιστουν στο 40% καθως με το αρθρο 25. (N4030/11 49§14) για την παραβαση αυτή ο ιδιοκτητης πληρωνει 500 ευρω ( κατηγορία 13) και το προστιμο με μειωσηι 50% .—Άλλο είναι να εχει βγαλει καποιος το ημιυπογειο του πχ 1,00 εξω από το διαμορφ εδαφος και άλλο να εχει κανει διπλα στο κτιριο του η από πανω νεες επιφανειες και ογκους με υπαρβασεις καλυψης ΣΔ ογκου και υψους.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ στο 40% της υπερβασης να αναφερομαστε και σε ΟΓΚΟ υπερβασης σε σχεση με τα επιτρεπομενα της οικοδομικης αδειας που εχει εκδοθει για να καταταγει καποιο αυθαιρετο στην 4 η 5 κατηγορια .

    Και τι θα γινει σε σχεση με τον ΝΟΚ ΟΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΟΓΚΟΥ οι εσωτερικοι εξωστες και το 50% των υπογειων βοηθητικων χωρων να είναι ΚΧ??

  • 21 Απριλίου 2013, 12:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

    Κάποιες από τις απαιτήσεις του νόμου (π.χ. ύπαρξη θεωρημένων σχεδίων σε συμβολαιογραφικές πράξεις) σε συνδυασμό με τα απαιτούμενα για την δήλωση των κατηγοριών 1 και 2 θα οδηγήσει σε αδιέξοδα. Επίσης, οι περισσότερες «αυθαίρετες μικρές παραβάσεις» ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ. Τι νόημα έχει ο «αυθαίρετος» φούρνος, ο κρουνός, μια διακοσμητική βρυσούλα, διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, ακόμα και η πέργκολα; Βλάπτει κανέναν η ελαφρά υπερυψωμένη καπνοδόχος; Κατασκευές που με τον ΝΟΚ δεν χρήζουν άδειας, κρίνονται «αυθαίρετες» μόνο για εισπρακτικούς λόγους; Η αλλαγή θέσης ή διαστάσεων ανοιγμάτων είναι παράβαση; Οι μάντρες οικοδομικών υλικών που έχουν δεκάδες φούρνους, βρυσάκια και διάφορες διακοσμητικές μικροκατασκευές διέπραξαν παρανομία-αυθαιρεσία και έπρεπε να βγάζουν οικοδομική άδεια κάθε φορά που κατασκεύαζαν ένα καινούριο προϊόν; Σαβαρή αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας είναι ο έλεγχος και η απαγόρευση σημαντικών υπερβάσεων ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ όπως ΔΟΜΗΣΗ, ΚΑΛΥΨΗ, ΥΨΟΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 21 Απριλίου 2013, 12:11 | ΑΝΤΡΕΑΣ

    Για τη μεγάλη αυθαίρετη δόμηση υπάρχει η εξής αδικία που δεν διορθώνεται με τον παρόντα νόμο:
    – Ο μη έχων άδεια έχει το συντελεστή 2.0 και κανέναν άλλο.
    – Ο έχων άδεια μπορεί να έχει (1.9 υπέρβαση δόμησης x 1.4 υπέρβαση κάλυψης x 1.4 παραβίαση αποστάσεων απ΄τα όρια) = 3,72! Ο έχων άδεια πληρώνει σχεδόν τα διπλάσια από τον μη έχοντα.
    Προτείνω ένα maximum συντελεστή 2.0

  • 21 Απριλίου 2013, 10:39 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5

    Σε εκτός σχεδίου άρτιο γήπεδο κατασκευάσθηκε οικοδομή 200 μ2 με Ο.Α., με μόνη παράβαση την παραβίαση πλάγιας αποστάσεως.
    Σύμφωνα με το Ν4014/11, το εντός της πλάγιας αποστάσεως κτίσμα θεωρείται ότι είναι αυθαίρετη κατασκευή και χρησιμοποιηείται ο συντελεστής (5) υπερβάσεως δόμησης με τιμή 1.
    Δηλαδή θεωρείται ότι υπάρχει υπέρβαση δομήσεως χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει.
    Δηλαδή η περίπτωση αυτή είναι ίδια με την περίπτωση που θα κτιζόταν όλη η επιτρεπόμενη δόμηση χωρίς παραβίαση πλάγιας αποστάσεως και στη συνέχεια να γινόταν επέκταση με εντελώς αυθαίρετη κατασκευή μέσα στην πλάγια απόσταση; Στην περίπτωση αυτή ορθώς να υπάρχει συντελεστής υπερβάσεως δομήσεως. Στην προηγούμενη όμως γιατί;
    Μήπως θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή, όπως συνέβη και με την παραβίαση ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης, να γίνει διόρθωση του νόμου και να πολλαπλασιάζουμε με συντελεστή παραβίασης πλάγιας αποστάσεως 0,20 ή 0,40 αντί του 1,20 ή 1
    Κατά την γνώμη μου η αυθαιρεσία της παραβιάσεως πλάγιας αποστάσεως μόνο για τις εκτός σχεδίου περιοχές θα μπορούσε να υπαχθεί στην 4η κατηγορία , παράγ. αα, με την ανωτέρω προτεινόμενη μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου, αφού η σοβαρότερη αυθαιρεσία της υπερβάσεως της καλύψεως κατά 40% υπάγεται σε αυτήν.

  • 21 Απριλίου 2013, 09:03 | ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2004, ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ (ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ) ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙ ΑΥΤΑ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΣΠΙΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΤΙΣΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 21 Απριλίου 2013, 09:10 | ΜΗΤΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Στο άρθρο 9 κατηγορία 4 περιπ.αα αναφέρεται ότι » εφόσον δεν παραβιάζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% το πολεοδομικό μέγεθος κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια». Υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα – γήπεδα που έχουν νόμιμη οικοδομική άδεια από την πολεοδομικές υπηρεσίες η οποία ουδέποτε μέχρι σήμερα ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε.Οι ίδιες όμως πολεοδομοκέσ υπηρεσίες μετά από αυτοψία χαρακτίρησαν τα κτίσματα αυτά ωε εξ ολοκλήρου αυθαίρετα , επειδη ήσαν σε λίγο διαφορετική θέση,λόγω θέας προς την θάλασσα καιέίχαν και αυθαίρετες υπερβάσεις. Τα κτίσματα αυτά , που οι άδεις τους μέχρι σήμερα ουδέποτε ακυρώθηκαν ή ανακλήθηκαν θα θεωρούνται με άδεια ή άνευ αδείας. Ακόμη η νόμιμη άδεια θα συμπεριλαμβάνεται στο ποσοστό του 40%, για να μπορούν να υπαχθούν στη κατηγορί4 περ. αα του άρθρου 9 του παρόντος προσχεδίου.

  • 21 Απριλίου 2013, 08:30 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Έτσι όπως έχουν διατυπωθεί όλα αυτά που γράφετε για τις κατηγορίες αυθαιρέτων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εντάσσεται ΚΑΝΕΝΑ ακίνητο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια στις πρώτες τρεις κατηγορίες…Νομίζω ότι, όπως έχει ήδη αναφερθεί νωρίτερα, όποιος γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, το καταλαβαίνει αυτό. Τουλάχιστον, πριν κάνετε νόμο αυτό το προσχέδιο, κάντε τον κόπο να ασχοληθείτε και να κατανοήσετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην έναρξη του 4014- κάποια από αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν- και ταλαιπώρησαν συναδέλφους μηχανικούς αλλά και ιδιοκτήτες, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και λοιπές ειδικότητες επαγγελματιών που ασχολούνται με τη σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα. Τώρα πλέον, τα προβλήματα αυτά έχουν αρχίσει να απασχολούν και τα δικαστήρια… Με αυτό το νέο νόμο, θα προκύψουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα- οι ασάφειες είναι ακόμα μεγαλύτερες.
    Αφού, προφανώς, εμπειρία και επαφή με την πραγματικότητα δεν έχετε, κάντε τον κόπο να ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ την πολεοδομική νομοθεσία, πριν συντάξετε ακόμα και προσχέδιο, για να μην γράφετε ανακρίβειες και, πολύ περισσότερο, για να μην νομοθετείτε αντιφατικές και ανακριβείς διατάξεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων εμάς που έχουμε επαφή με την πραγματικότητα και προσπαθούμε καθημερινά να μαντέψουμε την ερμηνεία του νόμου πίσω από τις λέξεις…
    Ευχαριστώ.

  • 20 Απριλίου 2013, 18:46 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αναφορικά με τη Γ. Κατηγορία 3:
    Δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν παραβάσεις οι όποιες κατασκευές υπάρχουν στον ακάλυπτο χώρο και είναι σύμφωνες με τον εκάστοτε θεωρητέο οικοδομικό κανονισμό και τις εγκυκλίους. Εχει ήδη διευκρινηστεί αν δεν απατώμαι κατά την εφαρμογή του ν.4014/2011 ότι για παράδειγμα στη περίπτωση που υπάγεται αυθαίρετο άνευ οικ. αδείας τότε οι ανωτέρω κατασκευές στον ακάλυπτο (οι μη παρεκκλίνουσες δηλαδή απο τους οικ. κανονισμούς) δεν χρεώνονται ιδιαίτερα.
    Το ίδιο νομίζω ισχύει και για αυτες που έγιναν παλαιότερα(μου διαφεύγει η ημερομηνία) και που στο χρόνο κατασκευής τους δεν απιτείτο η μελέτη της διαμόρφωσης του ακαλύπτου χώρου.
    Τουλάχιστον λοιπόν θα έπρεπε (αν όχι όλες) αυτες οι περιπτώσεις να εξαιρούνται.
    Ως προς το ποσό του παραβόλου έχω την εντύπωση (άρχισα να αμφιβάλλω μετά απο κάποια σχόλια) ότι αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο όλων των μικρών παραβάσεων που μπορεί να υπάρχουν ασχέτως αριθμού.
    Ομως αν είναι έτσι, τότε θα ήταν δικαιώτερο αν κάποιος έχει μία μικροπαράβαση να πληρώνει 100Ευρώ, αν έχει 5, 5χ100=500Ευρώ και ούτω καθ’ εξής.

  • 20 Απριλίου 2013, 17:03 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Μετά απο προηγούμενες αναφορές στο θέμα της Δ.Κατηγορία 4 παρ. αα)έχω να προτείνω την εξής διατύπωση:
    «αα)Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και ύψους που αντιστοιχούν στη περιοχή του ακινήτου και ταυτόχρονα δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια. Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).»
    Τα ποσοστά που επιλέγω θα έλεγα ότι ειναι τυχαία αλλα είναι προς τη κατεύθυνση της μείωσης των προβλημάτων που δημιουργούνται με την αα)
    όπως διατυπώνεται στο νόμο.Σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και η Ε.Κατηγορία 5

  • 20 Απριλίου 2013, 15:26 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σχετικά με το
    Σχόλιο του χρήστη ‘Βασίλης’ | 18 Απριλίου 2013, 13:48 από το οποίο προέκυψε το δικό μου (20 Απριλίου 2013, 05:23) έχω να προσθέσω τα εξής:
    Η πρόθεση της συσχέτισης των υπερβάσεων των πολεοδομικών μεγεθών με αυτά της οικ. αδείας με μιά πρώτη ματιά μπορεί(κατά λάθος) να εκληφθεί ως θετική. Είναι σαν να λέμε σε κάποιον: «πλήρωσες για 100, άντε να σου χαρίσουμε και άλλα 40, αλλά κοίτα, ως εδώ.» Όμως μετά λέμε σε κάποιον άλλο(κ εκεί τα χαλάμε): «εσύ που πλήρωσες για 400, σου «χαρίζουμε» και άλλα 160″
    Στο σημείο αυτό είναι που δημιουργείται πλέον η στρέβλωση, γιατί αντικειμενικά αν το δούμε για την αυθαιρεσία ως τώρα δεν πλήρωσε κανείς απο τους δύο και στη δυσμενέστερη θέση θα έπρεπε να είναι αυτός που «χρωστάει» τα 160 και όχι ο άλλος που «χρωστάει» τέσσερις φορές λιγότερα. Ετσι γυρνώντας για λίγο στο σχόλιο μου της 20 Απριλίου 2013, προσθέτω για να γίνει ακόμη πιο σαφές το παράδειμα ότι οι ιδιοκτήτες Α,Β,Γ είναι γείτονες, έχουν κ οι τρεις ακριβώς το ίδιο οικόπεδο σε εμβαδόν(εξ’ου κ η κοινή max Δ),άρα οι Β,Γ είναι αυτοί που επιβαρύνουν το περιβάλλον (με δόμηση αρκετά μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης) κ οι ίδιοι είναι παραδόξως αυτοί που πετυχαίνουν την υπαγωγή. Αντίθετα ο Α αποκλείεται μη δυνάμενος να υπαχθεί στην παρ. αα),ενω είναι αυτός που έχει υποπολαπλάσια υπέρβαση, και που κατα μία έννοια δεν επιβάρυνε το περιβάλλον μιας και η δόμηση του κτίσματος του υπολείπεται κατα πολύ της maxΔ.

  • 20 Απριλίου 2013, 09:36 | Μαιρη ΚΑλιοτζιδου

    Ενταξη σε κατηγορια που εξαρταται απο τις αυθαιρεσιες του συνιδιοκτητη της Ο.Ι……θα πρεπει να γινει σαφες, αν η ενταξη σε κατηγορια, αφορα στις αυθαιρεσιες ολου π.χ του κτιριου ή μονον της μεμονωμενης Ο.Ι π.χ του Α Οροφου. Ετσι αν στο κοιν/στο δωμα εχουμε αυθαιρεσια μετα το 2003, η δυνατοτητα του Α με αυθαιρεσια προ του 1983, αναιρειται; Απο κατηγορια 2 παει σε κατηγορια 4;

  • 20 Απριλίου 2013, 05:23 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σχετικά με το
    Σχόλιο του χρήστη ‘Βασίλης’ | 18 Απριλίου 2013, 13:48
    • Στην κατηγορία 4 αα θα πρέπει η υπέρβαση του ύψους κατά 20 % να εξετάζεται σε συνάρτηση με το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και όχι της οικοδομικής άδειας . Διότι έτσι θα μπορεί να πάρει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση ένα κτίσμα ύψους 3,40 μ. σε κτίσμα ύψους 17 μ που έχει εξαντλήσει το επιτρεπόμενο ύψος των 17 μ. στην περιοχή , αλλά ένα κτίσμα ύψους 3,00 μ. σε κτίριο ύψους 12 μ που δεν έχει εξαντλήσει το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος των 17 μ. δεν μπορεί να τακτοποιηθεί .

    Το δικό μου σχόλιο με ένα παράδειγμα για τη Δ. Κατηγορία 4:
    O A με οικ. άδεια που προέβλεπε Δ=100τμ σε οικόπεδο με maxΔ=500τμ κ έχει αυθαίρετο 45τμ
    Ο Β με οικ. άδεια που προέβλεπε Δ=450τμ σε οικόπεδο με maxΔ=500τμ κ έχει αυθαίρετο 180τμ
    Ο Γ με οικ. άδεια που προέβλεπε Δ=500τμ σε οικόπεδο με maxΔ=500τμ κ έχει αυθαίρετο 200τμ
    Υποθέτουμε ότι κανείς απο τους τρεις δεν έχει «εισέλθει»
    εντος προκηπίου η εντος του υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου κ ότι η μέγιστη υπέρβαση κάλυψης κ ύψους ειναι κάτω από 40% κ 20% αντίστοιχα.(Σημειώνω ότι οι υποθέσεις είναι εφικτές)
    Αποτέλεσμα: Ο Α «τιμωρείται» καθώς δεν υπάγεται ενώ ο Β(με 4πλάσια υπέρβαση) και ο Γ (με ακόμη μεγαλύτερη) υπάγονται. Συμπαίρασμα: Η συσχέτιση των υπερβάσεων με τα μεγέθη της οικ. αδείας είναι εσφαλμένη.

  • 19 Απριλίου 2013, 23:59 | anda

    Να προστεθούν στις μικρές παραβάσεις και «Εργασίες που έγιναν έως 31/12/12 (ή έως 31/3/13) χωρίς την απαιτούμενη έγγραφη ενημέρωση του αρθ.4 παρ.3 του ΝΟΚ/12», και μάλιστα χωρίς καταβολή παραβόλου, παρά μόνο με το ενιαίο ειδικό πρόστιμο κατόπιν αναλυτικού προϋπολογισμού.
    Υπάρχει κενό νόμου ως προς τη δυνατότητα «νομιμοποίησης» τους μετά την εκτέλεση, για το οποίο δεν έχει επιληφθεί ακόμα το ΥΠΕΚΑ…
    Ποιός θα δώσει λύση στο πρόβλημα της άγνοιας των πολιτών για την πρόσφατη γραφειοκρατική διαδικασία, που ακόμα και για απλές εργασίες συντήρησης για λόγους χρήσης και υγιεινής μπορεί να τους επιβληθούν πρόστιμα (έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου) επειδή ένας «καλός» γειτονας κάλεσε την Αστυνομία που με τη σειρά της θα στείλει σχετικό έγγραφο στην ΥΔΟΜ για εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών??

  • 19 Απριλίου 2013, 20:19 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    Στις μικρές αυθαίρετες παραβάσεις της κατηγορίας 3 να συμπεριληφθούν
    και οι διαμορφώσεις εδάφους εκσκαφές υπογείων και γενικά κατασκευές που δεν υπολογίζωνται με επιφάνειες.

  • 19 Απριλίου 2013, 18:03 | ΕΛΕΝΗ ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ

    ΑΡΘΡΟ 9-Δ-παρ.γ: Παρακαλώ να διευκρινιστεί τι εννοείτε έχει «περατωθεί η διαδικασία του ν.4014». Π.χ. όσοι βρίσκονται σε διαδικασία πληρωμής δόσεων (άρα η δήλωσή τους είναι σε προσωρινή υπαγωγή) δεν θεωρούνται περατωμένοι, συνεπώς τι γίνεται? Πρέπει να αποπληρώσουν τις υπόλοιπες δόσεις και μάλιστα χάνοντας την έκπτωση της εφάπαξ καταβολής?
    ΑΡΘΡΟ 9-Δ-παρ.αα: Στο 40% συμπεριλαμβάνονται ή όχι οι χώροι που τακτοποιήθηκαν με προηγούμενους νόμους 3775,3843,4014?

  • 19 Απριλίου 2013, 18:38 | ΓΙΑΝΝΗΣ Δ.

    1. Για την κατηγορία -1- αυθαιρέτων κατασκευών δεν γίνεται μνεία για την περίπτωση (που είναι και η πλέον συνηθισμένη) να υπάρχουν και κάποιες προσθήκες η να έχουν γίνει κάποιες εργασίες επισκευής στο αυθαίρετο(που εμπίπτουν στην κατηγορία -3-), μεταγενέστερες του έτους 1975. Τότε πως αντιμετωπίζεται όλο το αυθαίρετο; Θα μπορεί να εμπίπτει σε περισσότερες κατηγορίες ανάλογα με το είδος αυθαιρεσιών ταυτόχρονα;
    2. Ομοίως και για την κατηγορία -2- αυθαιρέτων. Εδώ πάντως αναφέρεται ότι » Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983″. αλλά νομίζω ότι θέλει περισσότερη διεκρίνηση για το τι σημαίνει αυτό.Η ερμηνεία αυτού που γράφεται εδώ είναι νομίζω ότι το τμήμα του προ του έτους 1983 δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή!

  • 19 Απριλίου 2013, 17:27 | Χρήστος

    – Στις κατηγορίες 1 και 2 δεν περιλαμβάνονται αλλαγές χρήσης χώρων??
    – Στις ίδιες κατηγορίες πως είναι δυνατό να μην απαιτείται η σύνταξη σχεδίων της υφιστάμενης κατάστασης??
    – Τα 500 ευρώ της κατηγορίας 1 είναι ανα παράβαση ή συνολικά??
    – Στην κατηγορία 2 θα πρέπει να υπάγονται οι αυθαιρεσίες ή αλλαγές χρήσεις που αποδικνύεται ότι κατασκευάστηκαν προ του έτους 1983 ανεξάρτητα αν έχουν γίνει και άλλες αυθαιρεσεις σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.
    – Στη κατηγορία 3α, τα μπάρμπεκιου θεωρούνται φουρνοι?? Θα πρέπει να γίνει μια πιο εκτενής αναφορά των δομικών στοιχείων για να μην υπάρξουν παρερμηνείες.
    – κατηγορία 3δ, ισχύει και για εξώστες που η αλλαγη των διαστάσεων παραβιάζουν κοινοχρηστους χώρους??
    – Κατηγορία 3γ, σχολιάστηκε ήδη απο άλλους πιο κάτω.
    – κατηγορία 3ε, ισως να μην υπάρχει κτίσμα που να μην έχει αποκλίσεις στις διαστάσεις ή τη θέση των ανοιγμάτων?? θεωρώ υπερβολική τη συγκεκριμένη διάταξη.
    – κατηγορία 3θ, τι εννοούμε κτίσματα?? με τι χρήση??
    – Στη κατηγορία 3ιστ, θα πρέπει να προστεθεί και μια αλλαγή του ύψους (ποσοστιαία ή με μεγιστη διάσταση) με ταυτόχρονη άυξηση του όγκου (ποσοστιαία).
    – κατηγορία 3ιζ, στον Κτιρ. Κανον. 1989 ενδεικτικά αναφέρω πως περιλαμβάνονται διατάξεις πυροπροστασίας (άρθρο 7)… ασφάλεια και αντοχή κτιρίων!!! (άρθρο 8)…. Φυσικός φωτισμός και αερισμός (άρθρο 11)…. στηθαία (άρθρο 15) κλπ. φαντάζομαι πως η γενική αναφορά στη κατηγορία αυτη μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου.

  • 19 Απριλίου 2013, 17:44 | Yolanda

    Στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4, σε κτίριο το οποίο πληρεί το 40% της δόμησης και το 20% του ύψους ,αλλά έχει γίνει επέκταση του υπογείου (πλήρως επιχωμένο) στον ακάλυπτο χώρο, θα πρέπει να μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή δεδομένου ότι δεν προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση.

  • 19 Απριλίου 2013, 15:32 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΞΕΝΙΟΣ

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 75 ΚΑΙ 83 ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑ? ΔΗΛΑΔΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ? – ΣΤΑ ΠΡΟ ΤΟΥ 83 ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 83 ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟ ΤΟΥ 83 ΔΙΟΡΟΦΟ?