Άρθρο 09: Κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων.

Α.Κατηγορία 1.
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1975.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προς της 09.06.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1-5, 7 και 11 του άρθρου 11 και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια.

Β.Κατηγορία 2.
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ του έτους 1983 με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά τις διατάξεις του παρόντος. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1-5, 7 και 11 του άρθρου 11 του παρόντος και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983.

Γ. Κατηγορία 3.
Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις.
Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οριστικά, με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου, οι εξής παραβάσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών:
α. Τοποθέτηση δομικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο όπως φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
β. Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου έως 5%
γ. Προσθήκη μόνωσης εξωτερικά στις όψεις.
δ. Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως10%
ε. Αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών έως 2μ.
στ. Κατασκευή πέργολας. κατά την παρ. 60 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
ζ. Φύτευση υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθμευσης
η. Δεξαμενές αποχέτευσης στεγανές ή απορροφητικές
θ. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με μέγιστες διαστάσεις 2,5 Χ 2,5 και ύψους έως 2,50 μ.
ι. Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους ύψους έως 1,00 μ.
ια. Υπέρβαση περιτοίχισης ύψους έως 1,00 μ.
ιβ. Υπέρβαση νομίμου ύψους καμινάδας έως1,50 μ.
ιγ. Αποθήκη μέγιστης επιφάνεια 15 τ.μ. και ύψους έως 2,50 μ.
ιδ. Υπέρβαση ύψους των επαγγελματικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών αποθηκών έως 20% του ύψους που προβλέπεται στη σχετική οικοδομική άδεια.
ιε. Αλλαγή θέσης, του προβλεπομένου, με οικοδομική άδεια, κτιρίου σε άλλη θέση εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή αλλαγή θέσης, του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 4030/2011 (Α’ 249) η ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας με τις μελέτες του υφισταμένου κτιρίου προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010(Α’ 62).
ιστ. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησία έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2%.
ιζ. Παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Υπουργική Απόφαση 3046/304/30-1/3-2-1989, ΦΕΚ 59 Δ’)
ιη. Πρόχειρες, προσωρινές, κινητές, κατασκευές από πανί ή νάϋλον που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εμπορίου σε βιομηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια με νόμιμη άδεια.
Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη καθώς και τεχνική έκθεση Μηχανικού, ως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος.

Δ.Κατηγορία 4
α. Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων κατά τις διατάξεις του παρόντος μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 8, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης:
αα).Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια. Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).
β. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου.
γ. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρούσα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62).

Ε.Κατηγορία 5
Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 2 του παρόντος που δεν συμπεριλαμβάνονται τις κατηγορίες 1-4 του παρόντος άρθρου.
Για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της παρούσας κατηγορίας αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων, κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7, μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου.
Εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μόνον μετά την ολοκλήρωση του εκ των κειμένων διατάξεων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και εφόσον προβλεφθεί, με διάταξη νόμου ή την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, η διαδικασία εξαίρεσης από την κατεδάφιση καθώς και η ειδική διαδικασία ένταξης αυτών στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Σ.Τ. Στις περιπτώσεις οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, η βεβαίωση υπαγωγής και καταβολής του σχετικού προστίμου ή η έκδοση βεβαίωσης της ταυτότητας του κτιρίου, όπου απαιτείται, αποτελεί πολεοδομικό τίτλο οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση για τον οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην βεβαίωση του Μηχανικού.

  • 26 Απριλίου 2013, 16:41 | Yolanda

    Στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 θεωρώ ότι πρέπει να μην λαμβάνεται ως παράβαση η εξωτερική ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ, αφού βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Επίσης όσον αφορά στα ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ, η αλλαγή των διαστάσεων τους ή η μετατόπισή τους επίσης δε θα πρέπει να λαμβάνεται ως παράβαση. Επιπλέον με την παράγραφο αυτή καθιστά σχεδόν όλες τις κατασκευές αυθαίρετες! Θεωρώ ότι ο νόμος πρέπει να αποσκοπεί στην αυθαίρετη δόμηση που επιβαρύνει το περιβάλλον και όχι να είναι καθαρά εισπρακτικός, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν ακόμη και για το διακοσμητικό κρουνό ή τη μετατόπιση ενός κουφώματός τους!

  • 26 Απριλίου 2013, 16:31 | δμ

    Δεν ειναι δυνατον να γινει σωστος υπολογισμος προστιμου – ουτε έλεγχος φυσικά (για τα προ 75 και προ 83) οταν δεν απαιτειται η αποτύπωση και υποβολή σχεδίων. Είναι προφανες οτι ο νομοθέτης προσπαθει να ενθαρύνει την προσέλευση των περιπτώσεων εκείνων στις οποίες λόγω παλαιότητας το πρόστιμο προκύπτει δυσανάλογα μικρότερο από τα έξοδα προετοιμασίας και υποβολής του φακέλου. Όμως έτσι ευνοούνται σκανδαλωδώς κραυγαλέες περιπτώσεις (π.χ. αυτές που δεν είχαν καν οικοδομική άδεια η αυτές που εχουν σωρεία υπερβάσεων). Προτείνω να διατηρηθεί μεν κάποια διαβάθμιση μείωσης του προστίμου για τα προ 75 και προ 83 αλλά να διατηρηθεί η υποχρέωση υποβολής πλήρους φακέλλου με σχέδια αποτύπωσης υπάρχουσας κατάστασης ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος του υπολογισμού των υπερβάσεων.

  • 26 Απριλίου 2013, 15:59 | Σταματης Λαζαρου

    Κε υπουργε. Δεν ξερω αν διαβαζει καποιος τα σχολιια αλλα θα γραψω και το δικο μου. Να προστεθει η προβλευθει στις προχειρες κατασκευες και το »ΓΥΑΛΙΝΟ ΑΙΘΡΙΟ» Συνηθηζεται σε πολλες χωρες του εξωτερικου το χειμωνα ,ειτε για φυλαξη φυτων η για οδικα πτηνα. Δεν μπορει να θεωρηθει οτι ειναι χωρος για υπνο η οικηση ,και αρεσει σε ολους.(Ζητηστε να το δειτε σε φωτογραφια και θα καταλαβεται τι οραιο και καλαισθητο ειναι).Εξαλου κατα τους χειμερινους μηνες μειωνεται αιθητα το ενεργειακο αποτυπωμα του κτιριου λογω του ηλιου που μπαινει εντος της οικιας. Στην Αγγλια αυτα τα »conservatory» /αιθρια δεν πρεπει να υπερβαινουν το 10-15 % της επιφανειας του οροφου που ειναι και θα πρεπει να ειναι εφαπτομενα στο σπιτι,στον ακαλυπτο χωρο η στο πισω μερος της οικιας παντως οχι στην προσοψη. Θα μπορει το συγκεκριμενο αιθριο να πληρει τους κανονες ασφαλειας,οροφη απο πλυκαρβονικο υλικο η τριπλεξ τζαμι διπλης υαλωσης ,εσωτερικες η εξωτερικες περσιδες κατασκευη απο ξυλο,αλουμινιο η PVC. Ας κανουμε την ζωη μας πιο ομορφη. Ευχαριστω.

  • 26 Απριλίου 2013, 13:20 | Δημήτρης Γ

    Άρθρο 9
    Κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων.
    Δ.Κατηγορία 4
    Να προστεθεί κατηγορία δ.:
    δ. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε εντός σχεδίου περιοχές για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρούσα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, εφόσον με αυτές δεν δημιουργείται υπέρβαση στην επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψη του οικοπέδου και το επιτρεπόμενο ύψος με την προσαύξηση σε αυτό του ύψους των δύο μέτρων της στέγης, λαμβάνοντας υπ όψη τον συνδυασμό των ευνοϊκότερων πολεοδομικών διατάξεων που ίσχυαν τόσο στο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, όσο και στο γενικό πολεοδομικό της σχέδιο και τους οικοδομικούς κανονισμούς.Υποβάλλεται ενημέρωση Φακέλλου με τα σχέδια που προβλέπονται από τον Ν.4014/2011 για την νομιμοποίηση.

  • 26 Απριλίου 2013, 13:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Eκτός από τις κατηγορίες που υπάρχουν, υπάρχουν και κυρίως στην ύπαιθρο και πολλά κτίσματα όπως: 1.Παλαιά κτηνοτροφικά κτίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον. 2.Κτηνοτροφικά κτίσματα που χρησιμοποιούνται περιοδικά.3.Χορτοαποθήκες και γενικά αποθήκες για αποθήκευση της παραγωγής των μηχανημάτων κλπ. Με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις η τακτοποίηση τέτοιων κτισμάτων , δεδομένου ότι η επιφάνια τους είναι μεγάλη είναι απαγορευτική με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μεταβίβαση αγροτεμαχίων που έχουν τέτοια κτίσματα. Να σημειωθεί ότι πολλά από τα παραπάνω βρίσκονται σε περιοχές χωρίς δίκτυα κοινής ωφέλειας ΔΕΗ – ΥΔΡΕΥΣΗ. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα κτίσματα να εξομοιώνονται με κατοικίες και να ισχύει η ίδια τιμή ζώνης και να μην υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για τέτοιου είδους κτίσματα .

  • 26 Απριλίου 2013, 12:09 | Δημήτρης Γ

    Παράγραφος Γ Κατηγορία 3
    Να προστεθεί:
    1.Εξωτερικές ακάλυπτες σκάλες προς τον πρώτο όροφο που δεν προσμετρούνται στον Σ.Δόμησης βάσει ΝΟΚ.
    2. Η περίπτωση Οικ.Αδειας που στο τοπογραφικό της φαίνεται εκ παραδρομής οικόπεδο ομόρου ιδιοκτήτη με τις ίδιες διαστάσεις ,αντί του αναφερομένου στο συμβόλαιο που συνοδεύει τον φάκελο της οικοδομικής άδειας και που κτίσθηκε η οικοδομή.Επιτρεπτή η ενημέρωση Φακέλου για αλλαγή τοπογραφικού.(Ν.4030)

  • 26 Απριλίου 2013, 12:21 | ΑΓΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Στη κατηγορια 3 παρ.ιε πρεπει να συμπληρωθει εδαφιο ως εξης.<<Το αυτο ισχυει και για κτιρια που ανεγερθηκαν με οικοδ.αδεια αλλα δεν εφαρμοστηκαν οι μελετες που προβλεποταν στην οικ.αδεια, εφ'οσον δεν παραβιαζονται τα πολεοδομικα μεγεθη της αδειας, με την υποχρεωση του ιδιοκτητη να υποβαλλει τις μελετες του υφισταμενου κτιριου προκειμενου να εκδοθει η ταυτοτητα του κτιριου συμφωνα με τις διαταξεις του Ν 3843/10.

  • 26 Απριλίου 2013, 11:46 | Ιωάννης Κολοκυθάς

    Στην κατηγορία 4, Τα ποσοστά υπέρβασης θα πρέπει να είναι σε σχέση με τα «επιτρεπόμενα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων» κι όχι της «οικοδομικής άδειας».

  • 26 Απριλίου 2013, 09:28 | Λιντέρης Δημήτριος Πολ-Μηχ/κός

    Η νομιμοποίηση για τα προ του 1975 αποτελεί αντισυνταγματική ενέργεια.Είναι άλλο πράγμα η τακτοποίηση για κάποια χρόνια με παραγωγή σχεδίων αποτύπωσης και άλλο η γενικευμένη άφεση αμαρτιών χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα.Κύριοι του υπουργείου,δεν καταλαβαίνετε ότι μοιράζετε συγχωροχάρτια με την απόφασή σας αυτή? Ο ισχύων νόμος 4014/11 είναι δικαιότατος στο σημείο αυτό.Διότι θεωρεί νομίμως υφιστάμενα ό,τι είχε κατασκευαστεί προ της ισχύος του πρώτου ΓΟΚ στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος δηλαδή του ΓΟΚ 1955.Τι ίσχυσε λοιπόν το 1975?Από όσο γνωρίζω μόνο το σύνταγμα του 1975.Το οποίο τυγχάνει να έχω διαβάσει.Αναφέρει μήπως κάτι περί όρων ή κανονισμών δομήσεως?Η μόνη διάταξη που σχετίζεται με το παρόν κατάπτυστο άρθρο είναι η «ακροτελεύτιος διάταξις» και ειδικώτερα το άρθρο 120 παραγρ.2 που λέει» Ο σεβασμός προς το Σύνταγμα και τους συνάδοντας προς αυτους νόμους και η αφοσίωσις προς την Πατρίδα και την Δημοκρατίαν συνιστούν θεμελιώδη υποχρέωσιν πάντων των Ελλήνων.»Σέβεστε μήπως το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία με την παρούσα άφεση αμαρτιών σε όσους αποδεδειγμένα αυθαιρέτησαν? Και τι μήνυμα στέλνετε στη νεολαία και την Ελληνική κοινωνία γενικώτερα? Θα σας το πω εγώ.Μην προβείτε σε καμία απολύτως ρύθμιση διότι το κράτος θα επανέλθει αργότερα με ευνοϊκότερους όρους.Άρα Παρανομήσατε διά την Ευνομίαν !!!

  • 26 Απριλίου 2013, 09:42 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιο ακίνητο έχει αυθαιρετες κατασκευές που εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες από μία δηλώσεις ή θα υπάρχει πρόβλεψη στο σύστημα για να τακτοποιηθούν όλες με μία δήλωση?

  • 26 Απριλίου 2013, 08:01 | ΦΑΦΑΛΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ

    Μικροπαραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, όπως κλεισμένοι φωταγωγοί -συνήθως σε όλο το κτίριο- οι οποίες απαιτούν συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών δεν αντιμετωπίζονται ούτε ως προς την χρήση.
    σε πλείστες περιπτώσεις, αγοράστηκαν έτσι από τους κατασκευαστές και σε μεγάλα κτίρια η συνεννόηση πολλών συνιδιοκτητών είναι πρακτικά αδύνατη.

  • 26 Απριλίου 2013, 07:02 | ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ/ΤΜ.ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Παρατηρήσεις:
    Παράγραφος Α Κατηγορία 1
    Σε αυθαίρετες κατασκευές προ τις 9-6-75, που μετά έγιναν αυθαίρετες προσθήκες, να εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης το προ του 75 τμήμα, και για το υπόλοιπο να υπολογίζεται πρόστιμο με βάση το χρόνο κατασκευής του. Σε κάθε περίπτωση να απαιτούνται σχέδια και δομική τρωτότητα, διότι αυτά θα απαιτούνται και στην ταυτότητα κτιρίου και στην σύνταξη συμβολαίων.

    Παράγραφος Β Κατηγορία 2
    Σε αυθαίρετες κατασκευές προ του 1983, που μετά έγιναν αυθαίρετες προσθήκες, να εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης το προ του 1983 τμήμα, και για το υπόλοιπο να υπολογίζεται πρόστιμο με βάση το χρόνο κατασκευής του. Σε κάθε περίπτωση να απαιτούνται σχέδια και δομική τρωτότητα, διότι αυτά θα απαιτούνται και στην ταυτότητα κτιρίου και στην σύνταξη συμβολαίων.

    Παράγραφος Γ Κατηγορία 3
    ε. Είναι μικρό το ποσοστό 10%, ιδιαίτερα για μικρά ανοίγματα και πρέπει να αυξηθεί.
    Δεν προβλέπεται κάτι για κατάργηση ανοιγμάτων.
    Χρειάζεται να αποδεικνύεται ο χρόνος δημιουργίας των μικροπαραβάσεων;
    Όταν δημιουργούνται νέα ανοίγματα, πως δηλώνονται;

    Παράγραφος Δ Κατηγορία 4
    αα. Να διευκρινισθεί ότι τα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψης-δόμησης-ύψους) είναι αυτά της αδείας και όχι της περιοχής του οικοπέδου.
    β. Να διευκρινισθεί ότι θεωρείται ο υποχρεωτικός ακάλυπτος, αλλιώς αναιρείται η παράγραφος αα.
    γ. Να διευκρινισθεί τι εννοείται περαίωση της διαδικασίας διατήρησης, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρούσα.

    Με δεδομένο ότι τμήματα κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο σύμφωνα με το άρθρο2 οφείλουν να κατεδαφιστούν, δημιουργείται πρόβλημα στην διατήρηση του υπόλοιπου κτιρίου αφού πολλές φορές αυτό δεν είναι στατικά ανεξάρτητο. Απαιτείται μελέτη υλοποίησης της κατεδάφισης και ταυτόχρονα στατική μελέτη επεμβάσεων για τη διατήρηση του υπολοίπου; Με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει αυτό;

  • 26 Απριλίου 2013, 07:28 | ΝΙΚΟΣ Ι. Κ.

    Β.Κατηγορία 2.
    Οι αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983 θα πρέπει όλες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Γιά το λόγο αυτό το τμήμα » Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983.» θα πρέπει να καταργηθεί ή τουλάχιστον να αναδιατυπωθεί. Διαφορετικά θα αμνηστευθούν αυθαίρετες κατασκευές προ του 1983 που δεν θα περιλαμβάνουν μεταγενέστερες αυθαιρεσίες ενώ εκείνες οι αυθαίρετες προ του 1983 που αποτελούν τμήμα οικοδομής , με μεταγενέστερες αυθαιρεσίες, ή αποτελούν ανεξάρτητη οικοδομή σε μια ιδιοκτησία με άλλες οικοδομές με μεταγενέστερες του 1983 αυθαιρεσίες στο ίδιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση. Σημειώσατε ότι εφ΄όσον οι κατασκευές χωρίζονται χρονικά θα είναι και στατικά ανεξάρτητες.
    Στα πολλά παραδείγματα που μπορεί κανείς να αναφέρει:
    Σε πολυκατοικία με οικοδομική άδεια προ του 1983 δεν εφαρμόστηκε το διάγραμμα κάλυψης της οικοδομικής άδειας και παράλληλα σε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες της πολυκατοικίας (σε ορόφους και δώμα), υπάρχουν και αυθαίρετες κατασκευές μετά το 1983. Δεν θα πρέπει όλες οι αυθαίρετες κατασκευές προ του 1983, που βρίσκονται στην ίδια οικοδομή και σε διαφορετικές οριζόντιες ιδιοκτησίες να μπορούν να εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης ;
    Γ.Κατηγορία 3.
    η. Να συμπεριληφθούν δεξαμενές συλλογής ομβρίων και ύδρευσης.
    ι.Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι στη διαμόρφωση εδάφους ύψους έως 1,00μ περιλαμβάνεται κάθε μεταβολή της οριστικής στάθμης του εδάφους που προβλέπεται στην άδεια οικοδομής(μη ολοκλήρωση επίχωσης).
    Δ.Κατηγορία 4.
    γ.Να αναφερθεί ρητά η επιφύλαξη.

  • 26 Απριλίου 2013, 06:17 | ΝΙΚΟΣ Ι. Κ.

    Β.Κατηγορία 2.
    Οι αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ του έτους 1983 θα πρέπει όλες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Γιά το λόγο αυτό το τμήμα <> θα πρέπει να καταργηθεί ή τουλάχιστον να αναδιατυπωθεί. Διαφορετικά θα αμνηστευθούν αυθαίρετες κατασκευές προ του 1983 που δεν θα περιλαμβάνουν μεταγενέστερες αυθαιρεσίες ενώ εκείνες οι αυθαίρετες προ του 1983 που αποτελούν τμήμα οικοδομής , με μεταγενέστερες αυθαιρεσίες, ή αποτελούν ανεξάρτητη οικοδομή σε μια ιδιοκτησία με άλλες οικοδομές με μεταγενέστερες του 1983 αυθαιρεσίες στο ίδιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση. Σημειώσατε ότι εφ΄όσον οι κατασκευές χωρίζονται χρονικά θα είναι και στατικά ανεξάρτητες.
    Στα πολλά παραδείγματα που μπορεί κανείς να αναφέρει:
    Σε πολυκατοικία με οικοδομική άδεια προ του 1983 δεν εφαρμόστηκε το διάγραμμα κάλυψης της οικοδομικής άδειας και παράλληλα σε ανεξάρτητες ιδιοκτησίες της πολυκατοικίας (σε ορόφους και δώμα), υπάρχουν και αυθαίρετες κατασκευές μετά το 1983. Δεν θα πρέπει όλες οι αυθαίρετες κατασκευές προ του 1983, που βρίσκονται στην ίδια οικοδομή και σε διαφορετικές οριζόντιες ιδιοκτησίες να μπορούν να εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης ;
    Γ.Κατηγορία 3.
    η. Να συμπεριληφθούν δεξαμενές συλλογής ομβρίων και ύδρευσης.
    ι.Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι στη διαμόρφωση εδάφους ύψους έως 1,00μ περιλαμβάνεται κάθε μεταβολή της οριστικής στάθμης του εδάφους που προβλέπεται στην άδεια οικοδομής(μη ολοκλήρωση επίχωσης).
    Δ.Κατηγορία 4.
    γ.Να αναφερθεί ρητά η επιφύλαξη.

  • 25 Απριλίου 2013, 23:34 | Μαρίνος

    Και, με τον παρόντα νόμο, όπως και με τους προηγούμενους, δεν τακτοποιούνται οι απολήξεις των κλιμακοστασίων ή των ανελκυστήρων σε οικοδομές με πολεοδομική άδεια. Οι παραβάσεις αυτές είναι μικρές γιατί πρόκειται για μικρούς οικίσκους στα δώματα των πολυκατοικιών. Θα πρέπει να υπαχθούν στις μικρές παραβάσεις της κατηγορίας Γ3.

  • 25 Απριλίου 2013, 23:46 | ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΡΧ. ΜΗΧ.

    Στην Κατηγορία 3 – αυθαίρετες μικρές παραβάσεις § ιγ. σωστά εντάσσονται αποθήκες επιφανείας 15 τμ. κ υψους 2,50 μ., αφού αντίστοιχες επιτρεπόντουσαν με τον ΓΟΚ ’73 κλπ. Οι αποθήκες αυτές συνήθως κατασκευαζόντουσαν στο πίσω όριο του οικοπέδου. Όμως στην Κατηγορία 4 Β δεν συμπεριλαμβάνονται και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται εντός προκηπίου ή ακαλύπτου. Επειδή φαντάζομαι οτι εννοείτε τον υποχρεωτικώς ακαλυπτο, οι ανωτερω αποθήκες κατά βάσει βρίσκονται ΕΝΤΟΣ του υποχρεωτικώς ακαλύπτου. Αρα δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης? Αφού όμως με κάποιους ΓΟΚ επιτρεπόντουσαν! Μήπως θα επρεπε να ξαναδιατυπωθεί η συγκεκριμενη παράγραφος?

  • 25 Απριλίου 2013, 20:02 | Κατερίνα Βασιλείου

    Στο παρόν άρθρο (άρθρο 9), κατηγορία 4, παράγραφος αα’ θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η αλλαγή χρήσης χώρων συμπεριλαμβάνεται στο ποσοστό του 40% της υπέρβασης κάλυψης και δόμησης σε κτίσμα με οικοδομική άδεια. Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των δύο περιπτώσεων, διαφορετικά είναι μεγάλη αδικία καθ’ όσον το τμήμα αλλαγής χρήσης της οικοδομής συμπεριλαμβάνεται ήδη στην άδεια, ενώ το αυθαίρετο τμήμα είναι επιπλέον.

  • 25 Απριλίου 2013, 18:33 | Σταμάτης

    Να ξεκαθαρισει για τα προ του 1975 με ιδιο ιδιοκτητη σε ενα οικοπεδο για κτισματα διαφορετικα μη εφαπτομενα διαφορετικων περιοδων κατασκευης
    αν τελειωνεις με ενα η περοσοτερα πεντακοσαρια αναλογα με τα κτισματα.Ακομη για τις παραβασεις 13) του 4014 οπου αρ. παραβασεων=προυπολογισμος/15000 οπου προυπολογισμος= αθροισμα προυπολογισμων διαφορετικων εργασιων (πχ καμιναδα,πλακοστρωση,περγκολα κλπ) ?

  • 25 Απριλίου 2013, 18:47 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στη κατηγορία 3 στη παρ. ιε όπου αναφέρει για την αλλαγή θέσης του κτιρίου,να προστεθεί εδάφιο ως εξής.<>. Έξαλλου αυτό ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.9 του Ν.4030/2011 κατα τη διάρκεια ισχύος της άδειας. Με τη πρόβλεψη αυτή θα λυθεί το πρόβλημα χιλιάδων ιδιοκτησιών που έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια άλλα δεν εφαρμόστηκαν επακριβώς οι μελέτες και δεν προέβη ο ιδιοκτήτης σε αναθεώρηση η ενημέρωση του φακέλλου της οικ. άδειας κατά τη διάρκεια ισχύος της.

  • 25 Απριλίου 2013, 14:41 | Σταματης

    Στα προ 75 να ξεκαθαρισει αν ειναι πχ δυο κτίσματα μη εφαπτόμενα και διαφορετικής χρονολογιας αλλα ενος ιδιοκτητη αν πληρωνεις ενα η δυο πεντακοσαρια.
    Ακομη στις μικροπαραβασεις (πεντακοσαρια)=προυπολογισμος/15000 στον προυπολογισμο αν αθροιζονται διαφορετικες εργασιες πχ καμιναδα συν μανδρα συν πλακοστρωση κοκ η ειναι για μια κατηγορία εργασίας.

  • 25 Απριλίου 2013, 14:11 | ΦΡΑΓΚΟΥ ΜΑΝΟΣ

    Στην ΚΑΤΗΓ. 1 τό έντυπο υπολογισμού κύριοι Νομοθέτες σε τι χρησιμέυει…???? μήμπως για όσα αυθαίρετα προ 1975 υπολογίζετε πρόστιμο μεγαλύτερο από 500….. να το πληρώνουν..??? μήμπως το παράβολο των 500 ευρώ αφορά τα αυθαίρετα προ 1975 που εκ των πραγμάτων λόγω έκπτωσης (85%) δεν προκύπτει μεγαλύτερο..???

  • 25 Απριλίου 2013, 13:55 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Στις μικρές παραβάσεις πρέπει να μπουν και σκέπαστρα, κιόσκια, πέργολες και ότι άλλο δεν προστίθεται στην επιφάνεια των χώρων κύριας ή βοηθητικής χρήσης. Διαφορετικά θα πρέπει για τις παραπάνω κατασκευές να γίνεται αναφορά ότι το πρόστιμό τους θα υπολογίζεται ανά τ.μ.
    Π.χ σε πρατήριο υγρών καυσίμων το σκέπαστρο των αντλιών και οι διάφορες ενημερωτικές πινακίδες είναι μικρές κατασκευές κατά το νόμο ή όχι?

  • 25 Απριλίου 2013, 12:35 | Πιστη

    1)Στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οικον» αναφέρεται ρητά ότι δεν απαιτείται άδεια για την εξωτερική τοποθέτηση μόνωσης. Πως τώρα με αυτό το νόμο θα πούμε στους ιδιοκτήτες που επιβαρυνθήκαν για την τοποθέτηση της θερμοπ΄ροσωψης ότι είναι παράνομη και θα πρέπει να πληρώσουν 500 ευρώ?

    2) Οι μικρές αυθαιρεσίες είναι 500 ευρώ έκαστη ή αθροιστικά?

    3) Σε περίπτωση άδειας επεκτασης προ του 1975 όπου η θέση είναι διαφορετική από την πραγματοποιηθήσα (λόγω λάθους του τότε μηχανικού-το πρωτο σπίτι είχε χτισθεί με άδεια του 1968) πάλι θα χρεωθεί 500 ευρώ?

    4) Τι γίνεται σε περιπτώσεις όπου, τα σύνορα των οικοπέδων δεν τηρούν την ελάχιστη απόσταση? Υπάρχουν περιπτώσεις σε χωριά κυρίως όπυ είχαν χωριστεί τα οικόπεδα αλλά τα χαρτιά έγιναν μετέπειτα του 1990 και κατάσυνέπεια θεωρουνται παράνομα.

  • 25 Απριλίου 2013, 11:05 | γιωργοσ

    Σύμφωνα με το αρθρο 9 Ε. Κατηγορία, δεύτερη παράγραφοσ, ουσιαστικά
    όλα τα αυθαίρετα εξισώνονται σε μια κατηγορία, ανεξάρτητα
    αν πρόκειται για αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται εντόσ Ζ.Ο.Ε ή εγκεκριμένων Γ.Π.Σ με καθορισμένεσ μελλοντικές χρήσεισ γής η όχι.
    Θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμόσ στισ κατηγορίες αυτές.
    1)Αλλιώσ να αντιμετωπίζεται ενα αυθαίρετο το οποίο δεν έχει καμία
    προοπτική ένταξησ σε σχέδιο πόλησ στην επόμενη 10ετία
    2)Αλλιωσ να αντιμετωπίζεται ένα αυθαίρετο το οποίο βρίσκεται εντόσ κάποιασ Ζ.Ο.Ε/Γ.Π.Σ με καθορισμένεσ , για το μέλλον χρήσησ γησ,
    3)Αλλιώσ να αντιμετωπίζεται ένα αυθαίρετο σε περιοχή στην οποία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίεσ ένταξησ στο σχέδιο πόλησ.

  • 24 Απριλίου 2013, 21:55 | Ιωάννης

    Ας υπάρξει κάποια ευννοική πρόβλεψη για την αλλαγή χρήσης εντός του νόμιμου περιγράμματος, όταν η εγκατεστημένη χρήση επιτρέπεται από τις χρήσεις γης της περιοχής.
    Θεωρώ άδικο να υπολογίζεται πρόστιμο βάσει τ.μ. στη περίπτωση που π.χ. αλλάζει χρήση από νόμιμως υφιστάμενο κτίριο γραφείων σε κτίριο κατοικίας δίχως καμιά αλλαγή στο περίγραμμα, όταν στη περιοχή επιτρέπεται η αυθαίρετα εγκατεστημένη χρήση.
    Με δεδομένο ότι δεν επέρχεται επιβάρυνση στο δομημένο χώρο από τη συγκεκριμένη αλλαγή, θεωρώ δικαιότερο να νομιμοποιείται η παράβαση αυτή με ένα κατά αποκοπήν παράβολο των 500 ευρώ.

  • 24 Απριλίου 2013, 19:50 | Νικολαος

    Οι απολήξεις κλιμακοστασίου η ανελκυστήρος στο δώμα πολλες φορες λησμονιονται απο τον μηχανικο η δεν φαινονται στα σχεδια. Ειναι κατασκευες που εξυπηρετουν ολους τους συνιδιοκτητες. Και με τον παροντα Νομο δεν επιλύεται το προβλημα να τακτοποιηθούν .Πρεπει να υπαχθούν στην κατηγορια Γ3 για αυθαίρετες μικρές παραβασεις. Την αιτηση υπαγωγης του αρθρου 11 να μπορεί να την υποβαλλει οιοσδηποτε συνιδιοκτητης η κατασκευαστής της οικοδομης με Πολεοδομικη αδεια.

  • 24 Απριλίου 2013, 19:15 | Χαραλαμπος Τσοκος

    Παρακαλούμε στις μικρές πολεοδομικές υπερβάσεις να μειωθούν τα προστιμα και να μην αντιμετωπίζονται όπως οι μεγάλες από πλευράς προστίμων.
    Η μικρή υπέρβαση ύψους μέχρι 20 εκατοστα ανά διαμέρισμα – όροφο, (η οποία φυσικά δεν δημιουργεί αυτοτελή δομήσιμο χώρο), να πληρώνεται με πρόστιμο 500 ευρώ και να νομιμοποιείται και κυρίως για τις περιπτώσεις, όπου ολόκληρο το (πραγματοποιημένο) ύψος του κτιρίου βρίσκεται κάτω από το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.
    Στις βεβαιώσεις των μηχανικών τα ποσοστά απόκλισης του ύψους να αυξηθούν στο 5% για τα διαμερίσματα (αυτοτελείς ιδιοκτησίες) και για κάθε όροφο κτιρίου,διοτι σ΄αυτην την μικρή υπέρβαση ύψους, (που ίσοδυναμεί σχεδόν με μία οριζόντια τάβλα μπετατζή ),δεν δημιουργείται αυτοτελής δομήσιμος χώρος.

  • 24 Απριλίου 2013, 17:08 | ΣΟΦΙΑ

    στο άρθρο 9 κατηγορία 3 αυθαίρετες μικρές παραβάσεις και στην παρ.γ η προσθήκη μόνωσης εξωτερικά στις όψεις θεωρείται παράβαση
    βάση του ν 4067/2012 στο άρθρο 4 στη παρ. 3 (δεν απαιτείται άδεια δόμηση ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας αλλά έγγραφη ενημέρωση της υπηρεσία δόμησης και γνωστοποίηση στο οικείο αστυνομικό τμήμα. δηλ. αν ο πολίτης δεν το γνωρίζει η κατασκευή εξωτερικής θερμομόνωσης είναι αυθαιρεσία? θα πρέπει να το εξετάσετε αυτό. τώρα με το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα……….
    προτείνω η εξωτερική θερμομόνωση εφόσον δεν μετράει στο Σ.Δ και στην κάλυψη να μην θεωρείται και αυθαιρεσία.

  • 24 Απριλίου 2013, 14:54 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Στην κατηγορία 3 θα πρέπει να μην θεωρήται παράβαση αν έχει κάνει κάποιος 5% μικρότερη διάσταση στο κτίριο αλλά όσα είναι πάνω από 5% ή 10% μικρότερης διάστασης σε σχέση με την άδεια . Για όταν έχουμε μεγαλύτερη διάσταση συμφωνώ με αυτό που λέει ο νόμος, είναι κρίμα όμως για 5 εώς 10εκ μικρότερης διάστασης σε σχέση με την άδεια να θεωρείται αυθαίρεσία και να πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 500€.

  • 24 Απριλίου 2013, 14:44 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΣ.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟΥ 1975. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟΥ 1983. ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ Π.Χ. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 199Ο Η ΤΟ 1995 Η ΤΟ 2000 ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

  • 24 Απριλίου 2013, 14:47 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ιε2.Αλλαγή θέσης, του προβλεπομένου, με οικοδομική άδεια εκτός σχεδίου, κτιρίου εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις (δομηση,καλυψη,ύψος )και οι πλάγιες αποστάσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%.

  • 24 Απριλίου 2013, 13:06 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στη κατηγορία 3 στη παρ.ιε. να προστεθεί εδάφιο,όπως προβλέπεται για την αλλαγή θέσης,και το εξής.<>

  • 24 Απριλίου 2013, 11:37 | ΝΙΚΟΛΕΤΑ

    ΣΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9 ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟΙ ΤΩΝ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΞΩΘΕΝ ΤΗΣ ΟΨΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΠΟΝΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ,ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΧ ΕΩΣ 30ΚΥΒΙΚΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΕΞ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • 24 Απριλίου 2013, 10:31 | ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Θέμα: Ενημέρωση φακέλου ΠΑΛΙΑΣ οικοδομικής άδειας (χορηγήθηκε στη δεκαετία 1970…) με τα κατασκευαστικά σχέδια λόγω διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου.
    Σχετικά: (α) Άρθρο 50 «Θέματα σχετικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων», παράγραφος 7 του Ν. 4042/12 (ΦΕΚ 24Α/13.02.12)
    (β) Άρθρο 6 «Ισχύς, αναθεώρηση και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», παράγραφος 9 του Ν.4030/11 (ΦΕΚ 249Α/25.11.11)

    1. Σύμφωνα με το Ν. 4014/11 (ΦΕΚ 209Α/21.11.11) άρθρο 23 και το προς ψήφιση νομοσχέδιο άρθρο 3, σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου επισυνάπτεται «βεβαίωση μηχανικού», με την οποίαν ο μηχανικός βεβαιώνει ότι η οικοδομή δεν έχει αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση, συγκρίνοντάς την με τα εγκεκριμένα σχέδια που βρίσκονται στο φάκελο της άδειας και διαπιστώνοντας την συμφωνία της με αυτά. Και θεωρημένα αντίγραφα των σχεδίων της άδειας προσαρτώνται στο συμβόλαιο (άρθρο 3 §2).

    2. Με τις διατάξεις (α) και (β) σχετικά, ορθά αντιμετωπίζεται η αναφερόμενη στο θέμα ενημέρωση, πλην όμως μπλοκάρεται με την τοποθέτηση εμπλεκομένων υπηρεσιών, γι’αυτό απαιτείται:

    2.1.α. Στην παράγραφο 9 του (β) σχετικού, περίπτωση β η φράση «το διάγραμμα δόμησης» να γραφεί «το διάγραμμα δόμησης, αλλά διάγραμμα δόμησης είναι και το περίγραμμα (κατασκευαστικό διάγραμμα δόμησης) που παρεκκλίνει του εγκεκριμένου, αλλά είναι ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΥΜΦΩΝΟ με τους όρους δόμησης του οικοπέδου» και στη παρ. ιστ κατηγορία 3 του άρθρου 9 του προς ψήφιση νομοσχεδίου, να προστεθεί στο τέλος η φράση «και αλλαγές μόνο της οπίσθιας οικοδομικής γραμμής του κτιρίου στον ακάλυπτο, για συνεχές σύστημα δόμησης σε μεσαίο οικόπεδο, χωρίς καμία μεταβολή των όρων δόμησης (κάλυψης, απόστασης του κτιρίου από το οπίσθιο όριο του οικοπέδου) και εργασιών δεν συνιστούν ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ».
    ● Πολύ σωστά στο 4030/11 νόμο άρθρο 6 δεν αναγράφεται η λέξη εγκεκριμένο διάγραμμα δόμησης (δ.δ.), για να συμπεριληφθούν και οι εν λόγω μικροπαρεκκλίσεις του κατασκευαστικού (κ.) δ.δ., όπως παρακάτω η περίπτωσή μας:
    • ΓΟΚ/73 (ΝΔ8/73), Συνεχές σύστημα δόμησης, Μεσαίο οικόπεδο εξ ων η θέση του κτιρίου είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ (εφαπτόμενο στα πλάγια όρια και στην όψη του), μεταβαλλόμενης μόνο της πίσω γραμμής του στον ακάλυπτο.
    • Και ως το άρθρο 18 §2α επιλέξαμε την τεθλασμένη γραμμή, ως και η εγκεκριμένη της 117/1976 άδειας με ελάχιστη διαφορά ως προς το σχήμα μεταξύ τους, χωρίς να παραβιάσουμε κανέναν όρο δόμησης του οικοπέδου. Κάλυψη 70%, Απόσταση από το οπίσθιο όριον Δ=2,50+5%.Η (άρθρα 17, 18 §2).
    • Δεν προσθέσαμε ούτε αφαιρέσαμε καμιά εργασία στην οικοδομή, και δεν υπαγόμεθα σε καμιά κατηγορία αυθαιρέτων εκ των 13 του σχετικού παραρτήματος του Ν. 4014/11. Και τελικά δεν ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣΑΜΕ ούτε πολεοδομικά, ούτε κτιριοδομικά.
    • Επειδή όμως οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την εν λόγω παρέκκλισή μας στο (κ.δ.δ.) αυθαίρετη, γι’αυτό ζητούμε την προτεινόμενη τροποποίηση (παράγραφος 2.2.α.), προκειμένου να ενημερώσουμε το φάκελο της άδειας και με αυτό το κατασκευαστικό διάγραμμα δόμησης (κ.δ.δ.) ως νομίμου.

    2.1.β. Στην παράγραφο 9 του (β) σχετικού, περίπτωση β, όπως και στην παρ. ιε κατηγορία 3 του άρθρου 9 του προς ψήφιση νομοσχεδίου να προστεθεί στο τέλος η φράση: «Και στη διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου η ενημέρωση παλιών αδειών γίνεται με τα τροποποιηθέντα κατασκευαστικά σχέδια του (αρχιτεκτονικά, ξυλότυποι, Υδραυλικά και ηλεκτρολογικά)»

  • 24 Απριλίου 2013, 09:09 | ΜΠΟΥΖΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Δεν διευκρινίζεται αν για τις αυθαίρετες κατασκευές προ του 75 και προ του 83 των κατηγοριών 1 και 2 για τις οποίες και έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τους 3775/09 ή 3843/10 ή 4014/11 για να εξαιρεθεούν οριστικά της κατεδάφισης ισχύουν τα όσα ορίζονται στην Δ.κατηγορία 4 αα) δηλαδή να μήν υπερβαίνουν το 40% της δόμησης και κάλυψης και 20% της οικοδομικής αδείας όπως στό γ. ορίζεται. ‘Οταν λέει «με την επιφύλαξη των οριζομένων στήν παρούσα» αναφέρεται στήν παράγραφο Δ στό άρθρο 9 ή στόν νόμο στό σύνολό του?

  • 24 Απριλίου 2013, 01:28 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Για τη Δ. Κατηγορία 4,
    Υπάρχει μια «αναντιστοιχία» μεταξύ των αυθαιρέτων των κατηγοριών 1 και 2 με τη κατηγορία 4 και αυτή έγκειται στο γεγονός ότι στις κατ. 1 και 2 δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς το βαθμό παραβίασης
    των επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών η των άλλων όρων δόμησης.
    Πιθανόν αυτό να μπορεί να δικαιολογηθεί απο τη παλαιότητα (προ 9.6.1975 και προ του 1983)
    Θα πρέπει να δοθεί λοιπόν και για την αα) της Κατηγορίας 4, μία μικρή έστω ανοχή ως προς την παραβίαση των αποστάσεων απο τα όρια του οικοπέδου γενικά, μιας και κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κτίριο βρίσκεται εντος προκηπίου η εντος του υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου.

    Διαφορετικά είναι σαν να θεωρούμε ότι οι υπερβάσεις δόμησης, κάλυψης και ύψους θεωρούνται λιγότερο σημαντικές.
    Μάλιστα αν κάτι τέτοιο δεν προβλεφθεί, τότε θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου ένα κτίριο με πολύ μικρότερες (η και καθόλου) υπερβάσεις σε κάλυψη,δόμηση,ύψος δεν θα μπορεί να υπαχθεί στην αα) αν έχει μία πολύ μικρή έστω υπέρβαση στην απόσταση απο τα πλάγια η τα λοιπά όρια του οικοπέδου.

  • Ο μηχανικός συντάσσει τεχνική έκθεση επί σχεδίων, έστω σκαριφήματα, αφού μετράει, αποτυπώνει. Με τα λόγια θα βγαίνει το πρόστιμο? Θα γίνεται διαλογική συζήτηση μηχανικού και ιδιοκτήτη και εξ αποστάσεως θα λέει ο ένας είναι 25, όχι , θα λέει ο άλλος είναι 23.50, έλα μωρέ ποιος θα το μετρήσει? Να το βάλω 24 εντάξει ?
    Αυτός είναι ο ρόλος μας?
    Το μόνο που θα καταφέρετε με την μη υποχρεωτική σύνταξη σχεδίων (που είναι υποχρεωτικά για τη μεταβίβαση) , σε συνδυασμό με την ελεύθερη διαπραγμάτευση της αμοιβής, να κατέβει η αμοιβή σε τέτοια επίπεδα που να υποτιμηθεί εως να εκμηδενισθεί ο ρόλος του μηχανικού, και πάλι στην αγορά, των παλαιοτέρων ακινήτων τουλάχιστον, να κάνουν κουμάντο αυτοί που έκαναν πάντα (οι αγορές με την ελληνική έννοια).
    Δώστε αξία στο ρόλο του μηχανικού , δεν θα χάσετε.
    Ξέρει ο μηχανικός να σταθμίσει που και πότε θα κάνει καλύτερη τιμή. Αφήστε τον να κάνει τη δουλειά σωστά.
    Έτσι εξυπηρετείται ο απώτερος στόχος της ορθής καταγραφής των κτηρίων. Δηλαδή δεν θέλουμε ταυτότητα στα παλιά κτήρια ? Είναι για πέταμα ?
    Ο κόσμος δεν προβληματίζεται με την αμοιβή του μηχανικού, ούτε καλά καλά για τα πρόστιμα των προ του 1983. Προβληματίζεται με το πως θα αντιμετωπίσει την εφορία από εδώ και πέρα. Φορολογείστε κλιμακωτά τις υπερβάσεις σε βάθος χρόνου και θα δείτε πως θα τρέξει ο πολίτης.
    Αυτά που τακτοποιούνται για 30 χρόνια γιατί πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση ? Ξέρω, δεν είναι αρμόδιο το Υπουργείο σας για φορολογικά θέματα, αλλά για δείτε το.
    Ξέρετε και κάτι ακόμα, όταν ο μηχανικός κάνει αποτύπωση «ανακαλύπτει» και πολλά άλλα. Τρόπο κατασκευής, φάσεις κατασκευής, διαφορικά στατικά συστήματα, επικίνδυνα. Ενημερώνει τον ιδιοκτήτη , τον συμβουλεύει.
    8Η δήλωση είναι ένα χαρτί μια αίτηση, το σχέδιο είναι εικόνα, μετά από χρόνια το χαρτί θα είναι άχρηστο, το σχέδιο θα είναι χρήσιμο. Θα το πάρει ο συνάδερφος το μέλλοντος και θα συγκρίνει. Με τη δήλωση θα την κοιτάει και δεν θα καταλαβαίνει.
    Πρέπει να το δείτε καλύτερα. Αφήστε το στη κρίση του μηχανικού τουλάχιστον, ανάλογα την περίπτωση, να σταθμίζει αν απαιτούνται σχέδια για να υπολογίσει και να αποδείξει την παράβαση.

  • 23 Απριλίου 2013, 22:23 | kostantinos babilis

    Ειναι σκόπιμο να ενσωματωθουν στις μικροπαραβσεις και περιπτώσεις παραβίασης υποχρεωτικών παραβάσεων όταν αυτές είναι σε πολύ μικρά ποσοστά. Οι παραβασεις τοσο μικρων μεγεθών, όπως πχ μεχρι 0,05μ ακόμα και εντος Δ θα επρεπε να μπορουν να επιλυθουν με διαδικασία πιο απλή και συντομη αλλιώς μένουν ιδιοκτησιες κατα τα αλλα πλήρως νομιμοποιησιμες χωρίς αυτή τη δυνατότητα εξαιτίας ποσοστών απόκλισης που κατά μέγιστο λόγο (οταν είανι τόσο μικρά) έχουν προκυψει είτε από λάθπς κατασκευης, είτε σοβά κλπ. οταν επιχειρείται ένα τόσο μεγάλο νομοθ. έργο για την επίλυση της αυθαιρετης δόμησης αλλά και της δαιδαλώδους και μη προσαρμοσμένης στην πραγματικότητα νομοθεσίας θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν η πραγματικότητα στην ελλάδα και να υπάρξει προσπάθεια να εναρμονιστεί η ρυθμιση με αυτήν. Αποκλίσεις υπάρχουν σε ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. η υπαρξη ανοχής σε μικρά ποσοστά αυτών ακόμα και στον τομέα των υποχρεωτικών αποστάσεων είναι απαραίτητη.

  • 23 Απριλίου 2013, 21:26 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Για τη Δ. Κατηγορία 4, θα πρότεινα τη κατάργηση της β. μιας και είναι προτιμότερο να λέμε που ανήκει κάτι αντι να αναφέρουμε το που δεν ανήκει.
    Αυτό μπορεί να γίνει με την αναδιατύπωση της αα), που σε συνδυασμό με ένα προηγούμενο σχόλιο μου, μπορεί να έχει ως εξής:

    «αα)Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον αθροιστικά δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης δόμησης και ύψους που αντιστοιχούν στη περιοχή του ακινήτου, δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια και εφ’όσον δεν βρίσκονται εντός προκηπίου η υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου. Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).»

    Σε μια τέτοια περίπτωση η παρ. γ. γίνεται β. :
    «β. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ. αα) εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62).»

  • 23 Απριλίου 2013, 20:22 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    θα πρέπει να διευκρινιστεί για τα προ 1975 αν π.χ. υπάρχει κατοικία και αποθήκη και υπόστεγο , ολα προ του 1975 το πρόστιμο θα είναι 500€ ή 3*500=1500€.Δηλαδή αν τα 500€ αφορούν όλες τις κατασκευές που είναι εντός μιας ιδιοκτησίας και είναι προ του 1975.

  • 23 Απριλίου 2013, 20:08 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Στην Ε. Κατηγορία 5 αναφέρει: «…………. κυρώσεων, κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7, μετά την υπαγωγή……
    Γιατί όχι το ίδιο και για την Κατηγορία 4;

  • 23 Απριλίου 2013, 20:00 | ΦΛΑΣΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σχετικά με τη Δ.Κατηγορία 4
    «α. …………… την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 8, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης:»

    Δεν υπάρχει τέτοια παράγραφος στο άρθρο 8

  • 23 Απριλίου 2013, 18:16 | Δημήτρης Αξιλιθιώτης

    Φαντάζομαι ότι στην κατηγορία 4 παρ. β όταν αναφέρεται στον ακάλυπτο εννοεί τον υποχρεωτικό ακάλυπτο;

  • 23 Απριλίου 2013, 18:53 | Δημήτρης Αξιλιθιώτης

    Δεν είναι δυνατόν να μην απαιτούνται σχέδια μόνο και μόνο επειδή κάποια κτίρια κατασκευάστηκαν πριν το 1975. Πως θα υπολογιστεί το εμβαδόν για να γίνει η μεταβίβαση; Να πληρωθούν φόροι; Θα λέμε στον ιδιοκτήτη ότι πέρα από τη δήλωση του αυθαιρέτου θα τον «χρεώσουμε» και για την έξτρα αποτύπωση ενώ από την αρχή θα πρέπει να υπολογίζεται και να απαιτείται η αποτύπωση. Δεν πηγαίνουμε μπροστά αν κοιτάμε προς τα πίσω ….. κάπου θα τρακάρουμε!!!
    Μη δημιουργείται μια εσφαλμένη αντίληψη στου ιδιοκτήτες ότι το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να μειώσει τα έξοδα της τακτοποίησης ενώ οι μηχανικοί το αντίθετο.

  • 23 Απριλίου 2013, 17:23 | ΒΙΚΤΩΡΑΣ

    ΤΑ ΠΡΟ ΤΟΥ 1975 ΜΙΚΡΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ,5-10 τ.μ.,ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟ!

  • 23 Απριλίου 2013, 17:07 | Σ. Γ. Πιερρακάκης

    -Στην κατηγορία 1, αν τα αυθαίρετα προ του 1975 εντάσσονται στην ρύθμιση με την καταβολή παραβόλου €500 και ακολούθως νομιμοποιούνται ως έχουν τι θα συμβαίνει με τα κτίσματα τα οποία έχουν ανεγερθεί προ του 1975 με οικοδομική άδεια και έχουν αυθαίρετες κατασκευές, μικρής ή μεγάλης σπουδαιότητας; Θα θεωρούνται και αυτά στο σύνολό τους όπως έχουν διαμορφωθεί νόμιμα με καταβολή του ανάλογου παραβόλου ή θα υπόκεινται στην διαδικασία υπολογισμού προστίμου;
    -Στην κατηγορία 3, είναι απαραίτητη και αν ναι πως αποδεικνύεται η παλαιότητα;
    -Ο ορισμός ποσοστών απόκλισης 5% στο μήκος και 2% στην επιφάνεια για να ενταχθεί κατασκευή στην κατηγορία 3 θα ήταν σκόπιμο να είναι σαφέστερη. Για παράδειγμα σε κτίσμα 10Χ10 με φωταγωγό 1,20Χ1,20, η απόκλιση 5% στην πλευρά είναι 0,50 και στην επιφάνεια 2 μ2. Αυτό σημαίνει πως υπέρβαση κατά την μία διεύθυνση 0,151,20Χ0,05=0,06 μ), αυτή η περίπτωση δεν εντάσσεται στην ρύθμιση. Προτείνεται να οριστεί μήκος αναφοράς επί της κατασκευής επί του οποίου να υπολογίζεται η επιτρεπόμενη υπέρβαση μήκους και ακολούθως να ελέγχεται η υπέρβαση επιφανείας. Για παράδειγμα ως μήκος αναφοράς επί του οποίου θα υπολογίζεται η απόκλιση στο μήκος θα μπορούσε να ορισθεί η τετραγωνική ρίζα της επιφανείας της κατασκευής. Ανάλογη αντιμετώπιση θα μπορούσαν να έχουν και οι επιτρεπόμενες αποκλίσεις των μεγεθών που απαιτείται να μετρηθούν για την χορήγηση της βεβαίωσης νομιμότητας του άρθρου 3.
    -Στην κατηγορία 4 πργρ. β, αναφέρεται πως δεν εξαιρούνται της κατεδάφισης κατασκευές εντός του ακαλύπτου χώρου. Θα ήταν σκόπιμο να διευκρινισθεί αν ως ακάλυπτος χώρος νοείται ο υλοποιημένος ή ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος. Επίσης σε συνδυασμό με την πργρ. α του ιδίου άρθρου πως θα κριθεί στην υπέρβαση του 40% της κάλυψης όταν έχουμε καταπάτηση του ακαλύπτου ποιο τμήμα εαξαιρείται και ποιο όχι της κατεδάφισης; Στις περιπτώσεις κατασκευών εντός σχεδίου, που δεν υφίσταται άδεια, πως θα οριστεί το περίγραμμα του ακαλύπτου χώρου για να ελεγχθεί τι θα εξαιρεθεί της κατεδάφισης;

  • 23 Απριλίου 2013, 17:35 | Θανασης Γρηγορόπουλος

    Για την Κατηγορία 4 Επειδή οι ημιυπαίθριοι χώροι αποτελούν κατασκευές οι οποίες δεν αποτελούν υπέρβαση κάλυψης ή ύψους του κτηρίου, το δε συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο από 20 % του εγκεκριμένου ΣΔ του κτηρίου, να είναι και αυτές κατασκευές που θα εξαιρούνται της κατεδαφίσεως οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).

  • 23 Απριλίου 2013, 17:45 | Θανασης Γρηγορόπουλος

    Να καταργηθεί η ιζ της Κατηγορίας 3 δηλαδή «παραβάσεις κτιριοδομικού κανονισμού» Με αυτό τον τρόπο Όλα τα ακίνητα και ιδιοκτησίες θα έχουν μια πολεοδομική παράβαση δηλαδή 500 ευρώ. Διαφορετικά θα πρέπει να καθορισθούν συγκριμένα ποιες από τις διατάξεις του κτηριοδομικού αποτελούν παραβάσεις και θα πρέπει να δηλώνονται

  • 23 Απριλίου 2013, 17:29 | Θανασης Γρηγορόπουλος

    Να καταργηθεί η περίπτωση ε της Κατηγορίας 3 δηλαδή η «Αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών έως 2μ ». Παράδειγμα κούφωμα το οποίο στην μελέτη αναγράφεται 1,20/2,20μ και στην πράξη έχει κατασκευασθεί μεγαλύτερο του 1,32 μ (1,20+10%) αποτελεί πολεοδομική παράβαση (500 ευρώ) και εάν ο μηχανικός στην υποβολή δήλωσης δεν καταγράψει αναλυτικά κάθε παράβαση τέτοιας σπουδαιότητας κινδυνεύει κατόπιν καταγγελίας να έχει ποινή από 30,000 – 100,000 ευρώ και θα αποκτήσουν δουλειά οι επαγγελματίες καταγγέλλοντες και οι δικηγόροι

  • 23 Απριλίου 2013, 17:18 | Θανασης Γρηγορόπουλος

    Στην Κατηγορία 1 και 2 των αυθαιρέτων κατασκευών, δεν απαιτείται η υποβολή σχέδιων ????? και θα υποβάλλεται ….. τεχνική έκθεση μηχανικού . Ενώ για την μεταβίβαση του ιδίου ακινήτου να είναι απαραίτητη η προσάρτηση επί ποινή ακυρότητας θεωρημένα αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης του κτιρίου που δεν θα εμφανίζονται οι αυθαιρετες κατασκευές !!!!!!. ΠΡΟΤΑΣΗ σε κάθε περίπτωση να είναι απαιτητό η υποβολή σχεδίων ή η αρχιτεκτονική αποτύπωση της ιδιοκτησίας, δηλαδή το δικαιολογητικό της περ. 6 του άρθρου 11