Άρθρο 07: Απόδειξη Χρόνου Κατασκευής Αυθαιρέτων Κατασκευών.

1. Υπάγονται στον παρόντα νόμο αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις για τις οποίες η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης έχει περατωθεί, κατά τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος, πριν την 28.07.2011.
2. Στο πληροφοριακό σύστημα, με μέριμνα του ΥΠΕΚΑ, εισάγονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος για όλη την επικράτεια αεροφωτογραφίες της 28.07.2011. Από τις σχετικές αεροφωτογραφίες αποδεικνύεται ο χρόνος της αυθαίρετης κατασκευής. Με απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διαπιστώνεται η έναρξη της εφαρμογής των παραπάνω αεροφωτογραφιών στο πληροφοριακό σύστημα.
Πέραν της αεροφωτογραφίας για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής, ο χρόνος της αλλαγής χρήσης αποδεικνύεται με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής στο οποίο αναφέρεται το ακίνητο και η χρήση όπως περιγράφονται κατά την υπαγωγή.
Το αποδεικτικό έγγραφο υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα και αναφέρεται στην τεχνική έκθεση Μηχανικού. Σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφου της φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής λαμβάνεται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 01.01.2004.
3. Από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος και την εισαγωγή των σχετικών αεροφωτογραφιών η βεβαίωση της παρ. 1 του άρθρου 3 συνοδεύεται υποχρεωτικά και από απόσπασμα αεροφωτογραφίας που εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα.

  • 22 Απριλίου 2013, 10:14 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Νομίζω ότι από το πλήθος των παρατηρήσεων και μόνο τεκμαίρετε ο παραλογισμός του συγκεκριμένου άρθρου σε ότι αφορά την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ή αλλαγής χρήσης προ του 2003, 1983, 1975 και 1955. Η ανυπαρξία εγγράφων φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής και αεροφωτογραφιών από τις οποίες να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα είναι δεδομένη για την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
    Πιστεύω ότι μια λύση που στην περίπτωση αυτή εξασφαλίζει το αδιάβλητο είναι να γίνεται αποδεκτός ο συνδυασμός των παρακάτω :
    Α) Υπεύθυνη Δήλωση ιδιοκτήτη συνοδευόμενη από ότι στοιχεία διαθέτει.
    Β) Αιτιολογημένη Έκθεση μηχανικού με πλήρη φωτογραφική τεκμηρίωση των τεχνικών αποδείξεων που παραθέτει.
    Γ) Έλεγχος από Ελεγκτή Δόμησης (έναντι μικρής αμοιβής π.χ. 100€ λόγω απλής περίπτωσης που θα καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη κατά τα πρότυπα της Απόφασης 9875/12 ΦΕΚ 465Δ/12).
    Έτσι μπορούν να καλυφθούν, κατά τρόπο αντικειμενικό και μη επιδεχόμενο αμφιβολιών, πλείστες περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης, που εκ της φύσεώς τους, πρακτικά είναι αδύνατο να γίνουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία (τα παραδείγματα είναι πολλά και μερικά έχουν ήδη αναφερθεί από συναδέλφους, όπως π.χ. υπόγεια που δεν μπορούν να κατασκευαστούν, αλλάξουν διαρρύθμιση, ψηλώσουν, κ.λπ. εκ των υστέρων, ημιυπαίθριοι με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις δωματίου, πατάρια και σοφίτες με πάτωμα που είναι τμήμα του στατικού φορέα του κτιρίου και πολλά άλλα).
    Παράλληλα η λύση αυτή θα λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους θελήσουν να εξαπατήσουν το σύστημα.

  • 22 Απριλίου 2013, 09:23 | Ελευθεριου Μιχάλης

    Για οικοδομές σε οικόπεδα εντός σχεδίου για τις οποίες έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια πριν την 28/7/2011 και εφόσον οι εργασίες έχουν ξεκινήσει πριν την 28/7/2011 να μην απαιτείται αεροφωτογραφία. Ούτως ή άλλως για εργασίες μετά την 1/3/2012 απαιτείται έλεγχος από ελεγκτή δόμησης.

  • 21 Απριλίου 2013, 23:08 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Δεν μπορω να καταλαβω τι σκοπιμοτητες κριβει η εμμονη του υπουργειου με την κοκκινη γραμμη της 28-7-11 ,οταν τα τρια τελευταια χρονια εχουν καταπατηθει ουσιωδης κοκκινες γραμμες για την ζωη και την υπαρξει μας.
    Ολοι γνωριζουμε οτι υπαρχουν εκατονταδες αυθαιρετα μετα την ανω ημερομηνια σε Ροδο Μυκονο …….κτλ και αναρωτιεμαι γιατι το κρατος δημιουργει μια νεα μαγια αυθαιρετων…..που αποσκοπη.
    Εγω θεωρο σωστο αποτελεσματικο και τιμιο η ημερομηνια να συμπιπτει με την ψηφιση του νομου.

  • 21 Απριλίου 2013, 17:55 | Μανώλης

    Κύριοι, μη μας δουλεύετε, σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται σχετικά με την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ενός αυθαιρέτου, αφού είναι αυθαίρετο τι δημόσια έγγραφα μας λέτε;…. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΟΥΤΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.
    Για πολλές επίσης αυθαίρετες κατασκευές η ύπαρξη αεροφωτογραφίας ή εγγράφου φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής είναι αδύνατη, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο ενός ημιυπαίθριου χώρου ή η αλλαγή χρήσης μιας αποθήκης ή ενός καταστήματος σε κατοικία ή η κατασκευή αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης σε πυλωτή ή στο υπόγειο οικοδομής. Για τέτοιου τύπου κατασκευές οι οποίες δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν σε αεροφωτογραφίες, αν δεν έχει ο αυθαιρετείσας την «τύχη» να έχει κακό γείτονα που του έκανε καταγγελία, δεν μπορεί να αποδείξει τον χρόνο ύπαρξης του αυθαιρέτου.
    Επιπλέον σε πολλές περιοχές και για χρονικές περιόδους «ορόσημα» για την εφαρμογή του νόμου δεν υπάρχουν διαθέσιμες αεροφωτογραφίες. Το γεγονός αυτό της μη ύπαρξης αεροφωτογραφιών σε συνδυασμό με την δυνατότητα που δόθηκε με τον ν. 4030/2011 εκ των υστέρων να δηλωθούν και τα ημιτελή αυθαίρετα στο στάδιο του οικοδομικού σκελετού, οδήγησε σε κάποιες περιοχές στην κατασκευή νέων αυθαιρέτων, όπως πολλές φορές αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα. Μια λύση που βλέπω στο ζήτημα αυτό, αν δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε άλλο εαυτούς και αλλήλους και εφόσον δεν είναι δυνατή η εκ νέου αεροφωτογράφιση όλης της Επικράτειας σήμερα, είναι η παρακάτω:
    1. Για αλλαγή χρήσης ή κατασκευή αυθαιρέτου, όπου δεν υπάρχει δημόσιο έγγραφο να αρκεί υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη.
    2. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της σε ότι αφορά την δημιουργία της λεγόμενης νέας γενιάς αυθαιρέτων έπειτα από το παραθυράκι που άφηνε η έκδοση του ν.4042/12. Εφόσον επιχειρείται να δοθεί στο οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων θα πρέπει η δυνατότητα υπαγωγής στο νέο νόμο να δοθεί και στις κατασκευές που ανεγέρθησαν έως και την 31/12/2012.

  • 21 Απριλίου 2013, 12:01 | ΑΝΤΡΕΑΣ

    Αν υπάρχουν αεροφωτογραφίες της 28-7-11, γιατί δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δυο χρόνια τώρα, δημιουργώντας από το πουθενά, ζητήματα ποινικών ευθυνών, προστίμων ή ακόμη και αφάιρεσης αδειών σε μηχανικούς που προχώρησαν σε τακτοποιήσεις με υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτητών?
    Πρώτα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες όλης της επικράτειας (και μάλιστα ΟΛΕΣ μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας) και μετά να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων με κόκκινη γραμμή την ημερομηνία λήψης των αεροφωτογραφιών.
    Τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες που στην αεροφωτογραφία του αυθαιρέτου τους υπάρχουν φυσικά εμπόδια (π.χ δέντρα) και δεν φαίνονται καθαρά τα κτίσματα?

  • 21 Απριλίου 2013, 11:46 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

    Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται σχετικά με την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ενός αυθαιρέτου. Για πολλές αυθαίρετες κατασκευές η ύπαρξη αεροφωτογραφίας ή εγγράφου φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής είναι αδύνατη, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο ενός ημιυπαίθριου χώρου ή η αλλαγή χρήσης μιας αποθήκης ή ενός καταστήματος σε κατοικία ή η κατασκευή αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης σε πυλωτή ή στο υπόγειο οικοδομής. Για τέτοιου τύπου κατασκευές οι οποίες δεν είναι δυνατό να αποτυπωθούν σε αεροφωτογραφίες, αν δεν έχει ο αυθαιρετείσας την «τύχη» να έχει κακό γείτονα που του έκανε καταγγελία, δεν μπορεί να αποδείξει τον χρόνο ύπαρξης του αυθαιρέτου. Επιπλέον σε πολλές περιοχές και για χρονικές περιόδους «ορόσημα» για την εφαρμογή του νόμου δεν υπάρχουν διαθέσιμες αεροφωτογραφίες. Το γεγονός αυτό της μη ύπαρξης αεροφωτογραφιών σε συνδυασμό με την δυνατότητα που δόθηκε με τον ν. 4030/2011 εκ των υστέρων να δηλωθούν και τα ημιτελή αυθαίρετα στο στάδιο του οικοδομικού σκελετού, οδήγησε σε κάποιες περιοχές στην κατασκευή νέων αυθαιρέτων, όπως πολλές φορές αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα. Μια λύση που βλέπω στο ζήτημα αυτό, αν δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε άλλο εαυτούς και αλλήλους και εφόσον δεν είναι δυνατή η εκ νέου αεροφωτογράφιση όλης της Επικράτειας σήμερα, είναι η παρακάτω:
    α) Να δοθεί νέα ημερομηνία για την δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτου η οποία θα είναι επί παραδείγματι η ημ/νία κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
    β) Από την ψήφιση του νέου νόμου να δοθεί μικρό χρονικό διάστημα, δύο ή τριών μηνών ώστε κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος έχει κτίσει χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβασιν αυτής να υποβάλει αρχική (απλή) δήλωση που να δηλώνει την πρόθεσή του να υπαγάγει στις ρυθμίσεις του νέου νόμου το αυθαίρετό του. Η δήλωση να υποβάλλεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη στις Υπηρεσίες Δόμησης που υπάγεται το αυθαίρετό του, χωρίς να είναι απαραίτητη η παροχή υπηρεσιών από μηχανικό στη φάση αυτή. Εάν θελήσει να ζητήσει τις υπηρεσίες μηχανικού η δήλωση θα μπορεί να υποβάλλεται μέσω INTERNET με μια προσθήκη στο υφιστάμενο πρόγραμμα δήλωσης αυθαιρέτων του ΤΕΕ. Θα μπορούσε δηλ επί παραδείγματι να δηλώσει ο ιδιοκτήτης την πρόθεσή του τακτοποιήσει το αυθαίρετο κλείσιμο ενός ημιυπαίθριου χώρου διαστάσεων περίπου 3,00μ.χ2,30μ. Την δήλωση αυτή να την συνοδεύουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ φωτογραφίες του αυθαίρετου χώρου ή της αυθαίρετης εγκατάστασης.
    γ) Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία που θα ορίσει ο νέος νόμος με τον οποίο θα τίθενται ενδεχομένως προθεσμίες για την υλοποίηση των επόμενων σταδίων της δήλωσης. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται σε μεγάλο ποσοστό η χρονολογία μετά την οποία ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ άρα ούτε να κατασκευαστεί νέο αυθαίρετο και δεν θα υπάρχει η ανάγκη να δίνονται συνεχώς παρατάσεις για την ρύθμιση των αυθαιρέτων.

  • 21 Απριλίου 2013, 09:14 | ΤΣΑΚΟΣ Α.

    Σε γενικές γραμμές τον παρόν σχέδιο Νόμου είναι μια καλή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα παλλά και μεγάλα προβλήματα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα. Πρέπει όμως πολλά θέματα να επανεξεταστούν πρίν την ψηφισή του για να μην έχουμε το ποαράδειγμα του Ν-4014/11 που τροποποιήθηκε με τρείς Νόμους σε ελάχιστο χρόνο και εφαρμόστηκε με την «μέθοδο» των ερωταπαντήσεων !!!!!
    1. έχει την πολιτική βούληση το υπουργείο να βάλει την κόκκινη -γραμμή της 28-7-11 και να περάσει άμμεσα στο σύτημα του ΤΕΕ τις σχετικές αεροφωτογραφίες ???????
    2. για τον χρόνο των αλλαγών χρήσης και των αυθαιρέτων εντός του κτιριακού όγκου , πρέπει να το ξαναδείτε !!!!
    3. Πολύ σημαντικό η τρποποίηση τπυ ΝΔ 1024/74 !!!!
    4. Για τα τοπογραφικά ακούστε τους ενεργούς Τοπογράφους !!
    5. Πολλές φορές στο κείμενο γίνεται αναφορά σε παράρτημα , πίνακες και συντελεστές. Δέν διευκρεινίζεται εάν αυτοί είναι οι ίδιοι που ισχύουν σήμερα στον Ν-4014-11 ????

  • 20 Απριλίου 2013, 22:41 | Θανάσης Ζούλιας

    Θα πρέπει να λυθούν οριστικά τα θέματα με τις περίφημες αλλαγές χρήσης και το σχετικό αλαλούμ που υπάρχει.Παραθέτω κάποιες σκέψεις μου. Ένα κτίριο έχει χώρους. Για τους χώρους που προορίζονται για κατοικία υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές (ύψος κλπ). Για τους χώρους που προορίζονται για καταστήματα ή επαγγελματικές χρήσεις, βιοτεχνίες κλπ το ίδιο. Η άδεια λειτουργίας και η άδεια για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος αφορά τον εκάστοτε χρήστη και είναι ανεξάρτητη από την νομιμότητα του κτιρίου – κέλυφους και εκδίδεται για τον κάθε χρήστη από την αρμόδια υπηρεσία που ελέγχει την χρήση (διαφορετικές οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις (λειτουργίας ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!) για ένα σουβλατζίδικο, για ένα φαρμακείο, για ένα μπακάλικο ή για ένα γυμναστήριο ή για μιά βιοτεχνία πλαστικών). Μπορεί κάποιος να κατοικήσει σε πρώην βιομηχανικό χώρο που τον μετατρέπει σε κατοικία (λοφτ) ή μπορεί να κάνει την επαγγελματική του χρήση σε διαμέρισμα (ιατρείο κλπ) αν το επιτρέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός καθορίζει αιτιολογημένα τις γενικά επιτρεπόμενες χρήσεις σε περιοχές. Υπάρχουν λοιπόν αυθαίρετοι ή νόμιμοι χώροι (κελύφη)που χρησιμοποιούνται νομίμως ή αυθαιρέτως από τον κάθε χρήστη ανάλογα με την άδεια λειτουργίας που διαθέτει(αν απαιτείται) από την αρμόδια υπηρεσία ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΥΔΟΜ! Η αρμόδια υπηρεσία λειτουργεί με σαφείς προδιαγραφές εγκρίσεων ώστε να σταματήσει επιτέλους το κύκλωμα διαπλοκής που εμπορεύεται τις άδειες λειτουργίας.
    Θανάσης Ζούλιας Αρχιτέκτων-πολεοδόμος

  • 20 Απριλίου 2013, 19:16 | Alex

    Συνοψίζοντας και συμφωνώντας με πολλά από τα σχόλια:

    1. για αλλαγή χρήσης όπου δεν υπάρχει δημόσιο έγγραφο να αρκεί υπέυθυνη δήλωση ιδιοκτήτη ή ένορκη βεβαίωση. Δεν γίνεται να δείξει αεροφωτογραφία την κατάσταση ενός εσωτερικού χώρου.

    2. για εντοπισμό κτιρίου από αεροφωτογραφίες, αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες για την συγκεκριμένη περίοδο ούτε στον ΟΚΧΕ ούτε στη ΓΥΣ, ή αν υπάρχουν και λόγω παλαιότητας, ευκρίνειας, ανάλυσης δεν είναι δυνατό να αναγνωστούν, να χρησιμοποιείται η έγγραφη βεβαίωση του ΟΚΧΕ και ΓΥΣ και να γίνεται υπέυθυνη δήλωση ιδιοκτήτη για την παλαιότητα.

    3. διαθέσιμη online βάση δεδομένων αεροφωτογραφιών προσβάσιμη από όλους για – έστω – ψηφιακή αναζήτηση με βάση τη χρονολογία. Οι φωτο της ΓΥΣ και του ΟΚΧΕ και του Κτηματολογίου εχουν πληρωθεί πολλακις από τους πολίτες μέσω φόρων.

    4. είναι σωστό το σκεπτικό για τις αεροφωτό, αλλά είναι γεγονός πως όταν πηγαίνεις στο 80-85 και πριν η ποιότητα τους πολλές φορές είναι τόσο κακή που είναι αδύνατο να εντοπιστεί το κτίσμα, ή αν εντοπιστεί το περίγραμμα του είναι ασαφές. Επίσης υπάρχουν περίοδοι που η ΓΥΣ δεν έχει διαθέσιμες φωτό. Πιστεύω λοιπόν πως η τελική λύση της Υπεύθυνης Δήλωσης θα πρέπει να υπάρχει και οι ιδιοκτήτες να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής τους.

    5. Τέλος καλό θα είναι να επεκταθεί η τελική ημερομηνία υπαγωγής από 28/7/2011 σε 31/12/2011 τουλάχιστον.

  • 20 Απριλίου 2013, 17:10 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΛΙΟΣ

    Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της σε ότι αφορά την δημιουργία της λεγόμενης νέας γενιάς αυθαιρέτων έπειτα από το παραθυράκι που άφηνε η έκδοση του ν.4042/12. Εφόσον επιχειρείται να δοθεί στο οριστική λύση στο ζήτημα των αυθαιρέτων θα πρέπει η δυνατότητα υπαγωγής στο νέο νόμο να δοθεί και στις κατασκευές που ανεγέρθησαν έως και την 31/12/2012.
    Επιπλέον είναι αυτονότητο πως πρέπει οι επικαιροποιημένες αεροφωτογραφίες να διατεθούν στο κοινό παράλληλα με την έναρξη ισχύως του νόμου και όχι μετά από 6 μήνες

  • 20 Απριλίου 2013, 13:23 | Διονυσια

    Οι μεν αεροφωτογραφιες, στις περισσοτερες περιπτωσεις δεν προσφερουν και πολλα…Ειτε δεν εμφανιζουν το αυθαιρετο λογω πυκνης βλαστησης, σκιασης, η μη καθαρης φωτογραφιας, η δεν υπαρχουν καθολου..
    Οι δε, υπευθυνες δηλωσεις, ως ιδιωτικα εγγραφα, θα σκονταψουν στο ΣτΕ…
    Η μοναδικη λυση που μπορει και να αποδειξει την παλαιοτητα του αυθαιρετου και να μη συναντησει εμποδια στο ΣτΕ, ειναι η αποδειξη της συνδεσης του αυθαιρετου με τα κοινωφελη δικτυα. Δηλ. ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ..
    Προτεινω να περιληφθουν οι βεβαιωσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ στα, αποδεικτικα της παλαιοτητας, εγγραφα.

  • 20 Απριλίου 2013, 12:55 | ΓIΩΤΑ

    Και ο 4014 και το νέο νομοσχέδιο αφήνουν ερωτηματικά σχετικά με την επιλεγμένη ημ. 28-7-2011! Αραγε γιατι δεν επιλεξατε την π.χ. 29-8-2011, 30-8-2011 η την 9-9-2011 κλπ.;
    Κάποιοι σίγουρα γνώριζαν απο την προετοιμασία του τοτε νομοσχεδίου του 4014 την αδυναμία των κρατικών φορέων να παρέχουν πρόσφατες αεροφωτογραφίες! Την αδυναμία αυτή και το κενο στα δημοσια φωτ. αρχεια ως δια μαγείας καλύφθηκε απο μόνο μια ιδιωτική εταιρεία (οπως ακουμε και διαβάζουμε )! Καλό λοιπόν θα είναι, όχι μετά απο έξι μήνες απο την υποβολη του φακελου όπως προβλέπεται απο το νέο νομοσχέδιο, αλλά τώρα να μας αναφέρετε στα πλαίσια της απόλυτης διαφάνειας και να μας πείτε που θα βρείτε το αεροφωτογραφικο υλικο ( το οποίο εμείς οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούμε να προμηθευτουμε απο κανενα δημόσιο κρατικό φορέα για τα τελευταία 5-6 χρόνια)!
    Για να μην αιωρούνται ερωτηματικά λοιπόν και έστω για μια φορά να εφαρμοστεί ένας νόμος χωρίς αμφισβητήσεις για την Διαφάνεια να μεταφέρετε την ημερομηνία.

    Για την ιστορία θα έπρεπε να εχετε αναθέσει την αεροφωτογραφηση όλης της Ελλάδας και μετά να βγάλετε τον Νομο. Η σχετικη πρόβλεψη τελικής ημερομηνίας, με έναρξη εργασιών και όχι περατωμενου σκελετου, θα έπρεπε να είναι ανάλογα με τον κάθε νομό με την σχετική λήψη στην περιοχή/ νομό!

    Σε συνέχεια των παραπάνω προτείνεται στα πλαίσια της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ να αλλάξει η ημερομηνία και να μεταφερθεί στο τέλος του 2012 η μεχρι 1-4-2013, εφόσον βέβαια θέλετε να λυσετε το θέμα των αυθαιρέτων οριστικά όπως ισχυριζεστε!

  • 20 Απριλίου 2013, 09:19 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Είναι γνωστό σε όλους ότι δεν υπάρχουν αεροφωτογραφιες παλαιότερων ετών για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Γιαυτό η ύπαρξη αεροφωτογραφιων η δημοσίων εγγράφων να απαιτείται μόνο για την ύπαρξη του αυθαιρέτου η αλλαγής χρήσης πριν την 28-07-2011 για την ένταξη του στο Νόμο. Για τη παλαιότητα να αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη. Έτσι δίνεται λύση σε ένα πολυ σοβαρό κενό του Νόμου. Εξάλλου η Απόφαση του Σ.Τ.Ε. εξεδόθη για να θέσει κόκκινη γραμμή στη καταληκτική ημερομηνία του Ν.4014/11 ώστε να μη κτιστούν νέα αυθαίρετα.

  • 19 Απριλίου 2013, 23:00 | anda

    Η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» της 28/07/2011 (βάσει Ν.4014/11) να μετατεθεί τουλάχιστον για τις 31/12/2012 (όπως ήδη έχει προταθεί και σε άλλα σχόλια) ή αν είναι δυνατόν για τις 31/3/2013.
    Αφενος οι παρατάσεις του Ν.4014/11 και η εντός του 2012 εξαγγελία «κατάρτισης» νέου νόμου περί ρύθμισης αυθαιρέτων δημιούργησε προσδοκίες στον κόσμο, αφετέρου όλοι οι νόμοι τακτοποίησης αυθαιρέτων διαχρονικά έχουν ως «χρονική προϋπόθεση υπαγωγής» κάποια ημερομηνία κοντά στο χρόνο δημοσίευσης του νόμου!!
    Άλλωστε υποτίθεται ότι αυτός θα είναι και ο «οριστικός» νόμος περί ρύθμισης αυθαιρέτων….Ή μήπως όχι??

  • 19 Απριλίου 2013, 20:07 | ΘΩΜΑς ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΣ

    κ Υπουργε ,σε καμία διάταξη απ όσες ίσχυσαν μεχρι σήμερα δεν καθορίσθηκε επακριβώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την αλλαγη χρηση [άρθρο 5 1577/85, 4030/11, 4067/12 κλπ εγκύκλιοι , έτσι ώστε, οι μηχανικοι και οι υπάλληλοι των πολεοδομιών , έκαναν ότι τους βολευε. ΧΑΟΣ , ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ .
    κ Υπουργέ , μπορει μια αποθήκη ,μία βιοτεχνία , ένα καταστημα
    μπαρ , να χρησιμοποιηθει ως κατοικία ……;;;;;;;;;;;;
    ΠΩς και Ποιός θα κάνει τον έλεγχο ….
    Εχουν δηλωθει σύμφωνα με τους μεχρι σήμερα νομους για την τακτοποίηση – αλλαγη χρησεων , οι χώροι των κατοικιών που έγιναν γραφεια μηχανικών , δικηγόρων , ιατρεια ….
    Πλήρωσαν οι ιδιοκτητες την αλλαγη αυτη , τα χαράτσια ως
    επαγγελματικο χώρο , ή τα δηλωναν ως κατοικία ….
    ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙς ΑΣΑΦΕΙΕΣ , ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙς …
    ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ….

  • 19 Απριλίου 2013, 17:40 | Nίκος Ψύλλας Συμβολαιογράφος Λαγκαδά

    Βασική αρχή του δικαίου μας ΟΥΔΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ…
    Συζητείστε με το ΣΤΕ και βρείτε επιτέλους μια λύση. Πιστεύω ότι αυτό που βασικά ενδιαφέρει τους Δικαστές είναι να μην καταστρατηγηθεί η 28/07/2011, το προ του ’55, το προ του ’75 και το προ του ’83.- Πρόταση : εαν αποδεικνύεται καταρχήν η ύπαρξη του κτίσματος με ασφάλεια από Δημόσια Έγγραφα (αλλά και ένορκες βεβαιώσεις), για τους λοιπούς χώρους υπόγεια, pilotis, πατάρια, σοφίτες κ.λπ. μέσα στο περίγραμμα του κτηρίου ν’ αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη.

  • 19 Απριλίου 2013, 17:41 | Yolanda

    1.Στην ΠΑΡΑΓ 1 αναφέρει ότι πρέπει να έχει ΠΕΡΑΤΩΘΕΙ η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση πριν τις 28/7/11.
    α. αυτό δεν αποδεικνύεται από την αεροφωτογραφία (μπορεί να εκκρεμούν εσωτερικές εργασίες)
    β. η ολοκλήρωση της κατασκευής πιστοποιείται ουσιαστικά από τη ρευματοδότησή της. Επιπλέον μπορεί να έχει ολοκληρωθει, αλλά να μην έχει ρευματοδοτηθεί (για οικονομικούς λόγους…).
    Θεωρώ ότι όπως και στο Ν.4014/11 πρέπει να αναφέρει την Περάτωση του σκελετού.
    2. η/χ, πατάρια, σοφίτες κλπ πρέπει να εντάσσονται στην χρονολογία ρευματοδότησης της ιδιοκτησίας που ανήκουν. είναι μηδαμινή η πιθανότητα να έχουν δηλωθεί οι χώροι αυτοί στην εφορία και βέβαια δε γίνεται να εντάσσονται όλοι μετά την 1/1/2004!
    3. Σε περίπτωση που διατηρηθεί ως έχει η ΠΑΡΑΓ 1 ,θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει στην περίπτωση αυθαίρετης πολυκατοικίας ,όπου έχει περαιωθεί πχ ένας όροφος (πχ ο Β) κι οι υπόλοιποι είναι ημιτελείς. τι θα γίνει με τον Α όροφο …?

  • 19 Απριλίου 2013, 16:08 | Χρήστος

    Απο τα αναγραφόμενα μέχρι τώρα νομίζω πως είναι προφανές ότι μόνο με τις αεροφωτογραφίες δεν μπορούν να αποδειχθούν όλες οι αυθαιρεσίες με αποτέλεσμα πολλές απο αυτές να μην υπαχθούν στο νόμο.
    Επιπλέον η παρ.2 αναφέρει πως «εισάγονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών απο τη δημοσίευση του παρόντος για όλη την επικράτεια αεροφωτογραφίες της 28.7.2011.» και το ερώτημα είναι μεχρι τότε τι κάνουμε?? Οι αεροφωτογραφίες αυτές θα είναι ελέυθερες ή θα αποκτόνται με κάποιο κόστος?

  • 19 Απριλίου 2013, 16:36 | ΘΩΜΑς ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΣ

    ΑΦΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΛΛΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
    ή ακόμη και αν πραγματοποιήθηκε αλλαγή , πχ υπόγειο σε κουζίνα , η WC ,ΑΦΟΎ ΕΠΙΣΗΣ ,ειναι αδύνατη η διαπίστωση από την αρμόδια Αρχη [πως και ποιός θα εισέλθει μεσα στην κατοικία παραβιάζοντας το οικιακο άσυλο ] , ή έστω , πως θα αποδείξει την αλλαγή χρήσης
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ περι χρήσεων γης
    και αλλαγων χρήσεων . Να αρθεί μια μεγαλη αδικία και διαφορετική μεταχείριση . Να μη υπάρχει καθΌλου χρήση οικοδομής
    η χώρων . ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ , μόνο άδεια οικοδομής γενικής χρήσης.
    Ετσι θα απλουστευθει η διαδικασία , κλπ παρενέργειες.
    Ειδικότερα γιατι να υπάρχει χρήση , αφού για όλες τις περιπτώσεις κτιρίων που δεν ειναι κατοικία , για τη χρηση
    απαιτείται έκδοση άδειας λειτουργίας .είτε υγειονομικου ενδιαφεροντος , ειτε βιοτεχνίας- βιομηχανίας κλπ και στην κάθε πείπτωση απαιτούνται οι προυποθεσεις που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία . ΑΙΒ/8577/83, Ν 3325/05 ΚΛΠ .

  • 19 Απριλίου 2013, 11:27 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΡΓΟΥ

    Στις αλλαγές χρήσεις προφανώς το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει δηλωθεί σε επίσημο έγγραφο και έχει κατασκευαστεί μαζί με το υπόλοιπο κτίσμα για το οποίο υπάρχει οικοδομική άδεια (για προφανείς λόγους, καταγγελίες κλπ). Αυτό σε γενικές γραμμές μπορεί να προσδιοριστεί από την παλαιότητα των υλικών και από τη συμβατότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί στους χώρους που έχουν αλλάξει χρήση με τα αντίστοιχα οικοδομικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο υπόλοιπο κτίριο. Συνεπώς πιό σωστό και δίκαιο είναι να λαμβάνεται σαν χρόνος αλλαγής χρήσης ο χρόνος ολοκλήρωσης του κτιρίου, βάσει και της οικοδομικής αδείας, σε συνδυασμό με βεβαίωση του μηχανικού που εκδίδει τη βεβαίωση (με αντίστοιχη τεκμηρίωση με φωτογραφίες και ότι άλλο ο μηχανικός κρίνει σκόπιμο) και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη.
    Επίσης στα κτίρια προ του 1975 αφού θεωρούνται νόμιμα, αν κάποιοι «εξαφανίζουν» από τις πολοεδομίες τους φακέλους των οικοδομικών αδειών, σε σχέση με κάποιους που έχουν και επιδεικνύουν την οικοδομική άδεια και τα σχέδια, από τα οποία μπορεί να προκύπτουν αλλαγές χρήσεις ή άλλες παραβάσεις, τι γίνεται; Μήπως πρέπει να μην τίθεται θέμα νομιμότητας ή αλλαγής χρήσης στα κτίρια προ του 1975 για να μην τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης;
    Τέλος είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε παλιές κυρίως πολυκατοικίες να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές τόσο στα διαμερίσματα όσο και στους κοινόχρηστους χώρους (που επιφέρουν αλλαγές και σε διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τμήμα διαμερίσματος μέσα στον κοινόχρηστο χώρο του κλιμακοστασίου), όπως για παράδειγμα αλλαγές στη θέση ανελκυστήρων, κλιμακοστασίων, οι οποίες είναι εμφανές καιεύκολα αποδεικτέο ότι κατασκευάστηκαν από τον κατασκευαστή του κτιρίου και όχι από τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μάλιστα στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν τις αλλαγές αυτές. Σε αυτή την περίπτωση ο κάθε ιδιοκτήτης που η οριζόντια ιδιοκτησία του έχει πολεοδομική παράβαση (και μάλιστα χωρίς να έχει καμία υπαιτιότητα)δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια εάν δεν συνυπογράψουν και οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες (πράγμα συνήθως ανέφικτο σε πολυκατοικίες).

  • 19 Απριλίου 2013, 11:22 | Μάνια Π.

    Πρέπει κατά τη γώμη μου, προκειμένου ο νόμος να είναι ΔΙΚΑΙΟΣ και ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΣ:
    1) ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ Ο.Α.: Να απαιτούνται αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα τόσο στα εντός, όσο και στα εκτός σχεδίου.Αν αυτά δεν υπάρχουν -υπ’ευθύνη του Δημοσίου-, να γίνεται αποδεκτή ένορκη κατάθεση ιδιοκτήτη.
    2) ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ Ο.Α.:
    2.1) Για την απόδειξη χρόνου αλλαγής χρήσης, παραβάσεων εντός του όγκου και αποκλίσεων από εγγεκριμένη κάλυψη ως 40% εν επαφή, να γίνονται δεκτά ιδιωτικά έγγραφα, αυτοψίες μηχανικών και η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη. Οτιδήποτε άλλο είναι μη εφαρμόσιμο (βλ. λοιπά σχόλια στη διαβούλευση).
    2.2) Για επεκτάσεις μεγαλύτερες του 40% της εγκεκριμμένης κάλυψης ή άλλα αυθαίρετα κτίσματα στο οικόπεδο/γήπεδο, να απαιτούνται αεροφωτογραφίες ή άλλα δημόσια έγγραφα ή ένορκη κατάθεση ιδιοκτήτη.
    2.3) Ο χρόνος αυθαίρετης κατασκευής – αλλαγής χρήσης να ορίζεται αποκλειστικά – και αυθαίρετα- ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΑ(«οικ. άδειες που έχουν εκδοθεί ως 28/7/2011… κ.λ.π.»). Πολύ καλή η πρόταση του συναδέλφου ΙΩΑΝΝΗ για επέκταση του μέτρου με επιπλέον συνταλεστή για τα αυθαίρετα που ήταν υπό κατασκευή από 28/7/2011 ως την ημερομηνία ψήφισης του παρόντος νόμου.

  • 19 Απριλίου 2013, 10:56 | Δ.Κ.

    Για να αντιμετωπισθει η αυθαιρετη δομηση θα πρεπει πρωτα να καταγραφει η μεχρι σημερα 2013 υπαρχουσα,αφου πρωτα δηλωθει απο τους πολιτες με μικρα προστιμα λογω κρισης.Στην συνεχεια με καταλληλη ενημερωση των πολιτων,με δημιουργια σχεδιου πολεως και δασικων χαρτων,με συνεχεις ελεγχους και αεροφωτογραφιες να σταματησει επι τελους η δημιουργια νεων αυθαιρετων.Στον τομεα αυτο η πολιτεια εδω και 40 χρονια δεν εχει κανει τιποτε.Μονο με απειλες για προστιμα και κατεδαφισεις απεδειχθη ολα αυτα τα χρονια δεν εγινε τιποτα.Πρεπει
    επι τελους να αλαξουμε σελιδα,να αλαξουμε νοοτροπια.

  • 19 Απριλίου 2013, 09:16 | Γιάννης Π.

    Σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει και η κοινή λογική, παράδειγμα υπερβαση ύψους υπογείου δεν θα μπορούσε να έχει γίνει μεταγενέστερα της υπέργειας κατασκευής, της οποίας η ύπαρξη αποδεικνύεται με αεροφωτογραφία.

    Γενικά, δεν υπάρχει ισονομία εάν κάποιος μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη κατασκευής ανεξαρτήτων τετραγωνικών πρό 75 και να γίνεται οριστική εξαίρεση, ενώ άλλος να πληρώσει υπέρογκα ποσά επειδή δεν μπορει να αποδείξει οτι π.χ. το υπόγειο έγινε κατοικία πριν το 2004 ή πρίν 1983!

  • 19 Απριλίου 2013, 09:11 | Αλεξάκης Παναγιώτης

    Παραμένει το σοβαρό ερώτημα, τι γίνεται με τις αυθαίρετες κατασκευές (όχι τις αλλαγές χρήσεως) οι οποίες δεν γίνεται να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες, π.χ επεκτάσεις υπογείων εκτός περιγράμματος ανωδομής, αλλαγές στις υψομετρικές διαμορφώσεις του περιβαλλοντος χώρου,
    δόμηση κάτω από υπάρχοντα σκέπαστρα κτλ.
    Επίσης για τον ακριβή υπολογισμό της επιφανειας της αυθαίρεσιας που φάινεται στην αεροφωτογραφία ποιός θα το κάνει? Θα απαιτηθεί έκθεση φωτοερμηνείας απο καποιον;;;

  • 19 Απριλίου 2013, 08:40 | ΑΓΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Για την απόδειξη ύπαρξης του αυθαιρέτου κτίσματος η αυθαίρετης αλλαγής χρήσης πριν την καταληκτική ημερομηνία της 28.07.2011 και την υπαγωγή του στις Διατάξεις του Νόμου, είναι σωστό η προϋπόθεση της υποβολής αεροφωτογραφιων η δημοσίων εγγράφων. Για την απόδειξη όμως της παλαιότητας π.χ. πριν το 2004 η το 1983, επειδή στις πλείστες των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για ευνόητους λόγους, πρέπει να προστεθεί παράγραφος που να δέχεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το χρόνο κατασκευής του η αλλαγής χρήσης του, με τον όρο ότι αν μελλοντικά αποδειχτεί το αντίθετο να επεντάσσεται της ρύθμισης.

  • 19 Απριλίου 2013, 08:57 | Babis

    Για να σταματήσουν ΣΙΓΟΥΡΑ οι νέες κατασκευές αυθαιρέτων, θα πρέπει να γίνουν οι παρακάτω κινήσεις:

    1. Αγορά αεροφωτογραφιων με ΤΕΛΙΚΗ ημερομηνία 31/12/11 η έστω 1/3/2012 (έκδοση ΝΟΚ). Οχι θα τις βρούμε σε 6 μήνες… ΦΥσικα χωρίς να το μάθει κανείς για την ημερομηνία που θα επιλέγει…..

    2. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΣΑ των αεροφωτογραφιων στο διαδίκτυο (Κτηματολόγιο). Πριν την εφαρμογή του νομού όχι σε 6 μήνες…

    3. Για όσους ενταχθούν για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην ενδιάμεση ημερομηνία (από 28/7 εώς 31/12 η 1/3) πληρωμή ΔΙΠΛΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ για 5 χρόνια και εφάπαξ πρόστιμο 1000 εώς 5000ευρω ανάλογα το είδος της αυθαιρεσίας.

    4. Αμεση δημιουργια σχεδιου πόλεως σε όλη την χώρα. Να ξεκαθαρίσει επιτέλους τι είναι εντός και τι εκτός σχεδίου. Κανείς στο μέλλον να μην μπορεί να χτίσει παράνομα, με το όνειρο ότι κάποια στιγμή θα μπει στο σχέδιο και όλα καλά.

    5. Κίνητρα ένταξης στον νομό. Πχ ένταξη στον νομό τώρα και πληρωμή προστίμου μέσω ΔΕΗ για περιοδο 10 ετών.

    6. Υποστήριξη των μηχανικών ώστε να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Κατώτατη αμοιβή μηχανικού για την ρύθμιση, δωρεάν παροχή των αεροφωτογραφιων, κτλ.

  • 18 Απριλίου 2013, 23:27 | ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Θεωρω απαραίτητο η απόδειξη της ημερομηνίας της αλλαγής χρήσης για αλλαγές χρήσεως τύπου διαμερισμάτωσης κλπ εντός νομίμου κελύφους να μπορουν να γίνουν με υπέυθυνη δήλωση όπως με τον 3843/10. Οποιος παρανομούσε δεν είχε λόγω να δηλώνει σε δημόσια έγγραφα την αυθαιρεσία του ωστε να τα επικαλεστει τώρα και οι αεροφωτογραφίες είναι αχρηστες σε τέτοιες αυθαιρεσίες. Όποιος διαφωνει ας αναλογιστεί οτι κάποιος είναι «τακτοποιημένος» με μια αεροφωτογραφια κλείνοντας την πρασιά ή κάνοντας επικίνδυνες κατασκευές (όροφος χωρίς πρόβλεψη) ενω κάποιος που εκλεισε λ.χ. ημιυπαίθριο μένει να ψάχνει αποδείξεις.

  • 18 Απριλίου 2013, 22:46 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Πιστεύω ότι σε περιοχές που έχουν προχωρήσει οι πολεοδομικές μελέτες για ένταξη στο σχέδιο πόλης και έχουν διακοπείη καταληκτική ημερομηνία ένταξης να είναι έως 31/12/2012

  • 18 Απριλίου 2013, 20:17 | Δ.Κ.

    ΜΕΣΑ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2013 ΜΕ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥ 2013 ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

  • 18 Απριλίου 2013, 20:00 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΛΟΥΚΑΣ

    Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να διευκρινιστεί πως αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1983 ή πριν το έτος 2003 αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες αεροφωτογραφίες για τις συγκεκριμένες περιόδους. Παρόμοιο είναι και το ζήτημα της τεκμηρίωσης της ημερομηνίας που έλαβε χώρα κάποια αυθαιρεσία εντός του περιγράμματος του κτιρίου που είναι εμφανές στην αεροφωτογραφία (π.χ. αλλαγή χρήσης, προσθήκη καθ’ύψος επιπλεόν ορόφου)

  • 18 Απριλίου 2013, 19:04 | Χάρης

    Για αλλαγές χρήσης (συνήθης περίπτωση σε υπόγεια), σοφίτες, κλειστούς ημιυπαίθριους κ.λπ., ως χρόνος της αλλαγής χρήσης θα είναι εκ των πραγμάτων η 01.01.2004, αφού αποκλείεται να υπάρχουν έγγραφα φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής.

    Το ίδιο ισχύει και για αυθαίρετες κατασκευές που δεν μπορούν να φανούν στις αεροφωτογραφίες λόγω π.χ. πυκνής βλάστησης.

    Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να επαρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη.

  • 18 Απριλίου 2013, 19:31 | Σταυρος Βαρ

    Αυθαίρετο κατασκευάστηκε το 1980. Σύμφωνα με έγγραφες βεβαιώσεις του ΟΚΧΕ και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας δεν υφίστανται για την περιοχή αεροφωτογραφίες για το διάστημα 1979 έως και το 1988.Δεν υπάρχει δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει τον χρόνο κατασκευης.Ιδιαίτερα για την βεβαίωση της κατασκευής πριν από το 1983 καθοριστική ημερομηνία γιατί τα πρόστιμα μετά το 1983 ειναι πολαπλάσια αυτών πριν το 1983.
    Προτείνω να υπάρξει διάταξη που να προβλέπει:
    Σε περίπτωση που δεν υφίσταντανται αεροφωτογραφίες εγγράφως βαιβεούμενο αυτό από τον ΟΚΧΕ και την Γεωγραφικό υπηρεσά (ή και άλλη υπηρεσία)και συγχρόνως δεν υφίστανται δημοσια έγγραφα άπό τα οποία να προκύπτει ο χρόνος κατασκευής του αυθαιρέτου τότε αυτό βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήωση του ιδιοκτήτη

  • 18 Απριλίου 2013, 17:54 | Σάκης Βλέτσας

    Σε περιπτώσεις κατασκευών στην ΠΥΛΩΤΗ, ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΥ, ΣΟΦΙΤΕΣ κλπ, όπου προφανώς ο χρόνος κατασκευής αυθαίρετης κατασκευής ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ΔΕΝ αποδεικνύεται με αεροφωτογραφία, ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής στο οποίο αναφέρεται το ακίνητο ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΫΠΑΡΧΕΙ της 01.01.2004, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ. Ενδεικτικά φωτογραφίες βέβαιης χρονολογίας (αναμνηστικές ή άλλες) και ένορκες βεβαιώσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις με αυξημένη ρητά αναγραφόμενη ποινή.

  • 18 Απριλίου 2013, 17:13 | ΜΕΥΣΤΑ

    Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι οι αεροφωτογραφίες εξυπήρετούν μόνο στα αυθαίρετα που φύτρωσαν χωρίς οικ. άδεια. Άντε και για κάποιες εξόφθαλμες πολεοδομικές παραβάσεις.
    Πιστεύω πως ο νομοθέτης πρέπει να λάβει -τούτη τη φορά- πάρα πολύ σοβαρά το πώς θα τεκμηριωθεί η παλαιότητα των παραβάσεων.
    Στις περισσότερες περιπτώσεις όπως: κλειστοί Η/Υ χώροι, κλειστοί εξώστες, υπόγεια που δεν προβλέπονταν στην οικ. άδεια, αλλαγή χρήσης χώρου εντός-εκτός του εγκεκριμένου όγκου του κτηρίου, είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί πλήρως ο χρόνος κατασκευής ή αλλαγής της χρήσης.
    Ένας λογαριασμός πχ. της ΔΕΗ τί θα μας έλεγε για κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις;; Το Ε9;; Ένα συμβόλαιο;;
    Δεν μένει τίποτα ποιό «ισχυρό» (για τις παραπάνω περιπτώσεις πάντα) από την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη. Προς Θεού όμως, να μην φορτώσουμε κι αυτήν την ευθύνη στον μηχανικό που αναλαμβάνει την δήλωση..

  • 18 Απριλίου 2013, 16:22 | Στελιος

    Η απόδειξη χρόνου κατασκευής μέσω αερ/φιων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας είναι αδύνατη για κατασκευές μετά το 2008-2009, σύμφωνα με το αρχείο της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.(ορθοφωτοχάρτες), ενώ για την περίπτωση του ΟΚΧΕ τα αρχεία είναι προγενέστερα των παραπάνω ετών. Για τον λόγο αυτό προτείνεται νεα ημερ. π.χ. 31/12/2012 δεδομένων βέβαια και των αλεπάλληλων παρατάσεων στην υποβολή σύμφωνα με το 4014/11 (σχεδόν 1,5 χρόνος). Η επιλεκτικη χρήση δορ. λήψεων από μία εταιρεία για συγκεκριμένες περιοχές δεν είναι ενδεδειγμένη λύση σε κράτος ισοπολιτείας και ισονομίας. Σε δορ. λήψεις όπου υπάρχουν μη σαφείς εικόνες λόγω κακής ποιότητας και ανάλυσης αυτό πρέπει να λειτουργεί υπέρ του καταγγελόμενου αυθαιρέτου κτίσματος, σύμφωνα άλλωστε και με την πάγια νομολογία και όχι κατά. Πιθανώς να βρεθείτε προ εκπλήξεως από τον συνολικό αριθμό κτισμάτων που δεν μπορούν να αποδείξουν τον χρόνο κατασκευής μετά από το 2008-2009 και οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση ένταξης στο 4014/11 και αυτό βέβαια δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να καλυφθεί από την σχετική πρόβλεψη ότι μόνο το 5%(!) θα υπαχθεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο! Σε περίπτωση προσφυγής ενδιαφερόμενου θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το νέο νόμο. Το ζητούμενο για την νομιμοποίηση ή περίσσότερο για την τακτοποιήση είναι η είσπραξη χρημάτων τα οποία είναι πολύ περισσότερα από ότι η επιβολή προστίμων σε κτίσματα τα οποία δεν μπορούνα να ενταχθούν στο νέο νόμο ή στον 4014/11 λόγω της συγκεκριμένης ημερ. δηλ. 28/7/2011

  • 18 Απριλίου 2013, 15:41 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Πιστεύω πως ο νέος νόμος για να πούμε ότι δίνει οριστική λύση για την αυθαίρετη δόμηση θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τα αυθαίρετα που σίγουρα έχουν χτιστεί και μετά την 28/7/2011 έως και το τέλος τουλάχιστον του 2012. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με έναν παραπάνω συντελεστή του χρόνου κατασκευής π.χ. 1.20 και έτσι λοιπόν να μην υπάρχουν αυθαίρετα που θα μείνουν σε εκκρεμότητα μετά τον νέο νόμο. Ευχαριστώ.

  • 18 Απριλίου 2013, 15:06 | ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ

    Οι αεροφωτογραφίες δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις (π.χ εξώστες που έκλεισαν, ή υπόγειοι χώροι με αλλαγή χρήσης ή πέργκολες που έγιναν κτήριο) και σε καμία περίπτωση ιδιοκτήτης δεν έχει φυλάξει έγγραφα π.χ. τιμολόγια που να αποδεικνύουν το χρόνο κατασκευής αυθαιρέτου. θα πρέπει να γίνει ή με δηλώσεις γειτόνων ή με εκτίμηση του μηχανικού που κάνει την αυτοψία ή να βρείτε κάποιον άλλον τρόπο.

  • 18 Απριλίου 2013, 15:28 | ΓΙΑΝΝΗΣ Β.

    ΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ PILOTIS ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΛΠ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΩΝ, ΔΗΛ. ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Π.Χ. ΣΑΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Η 01-01-2004.

  • 18 Απριλίου 2013, 14:36 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΑΛΙΟΘΟΔΩΡΟΣ

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Μ.ΤΕΕ 58714

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

    1. ΩΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Ν.4014/11 ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΟΠΩΣ ΟΙΚ.ΑΔΕΙΑ.
    • ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1975 – 1983 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

    2. ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ: ΣΤΟ Ε9 ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΤΑΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΑ – ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ (Π.Χ. ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗ – ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ)
    • ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ Η ΥΠ. ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
    • ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ Σ.Δ. ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ (20%) ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ.(ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΗ).
    • ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΜΕ ΙΣΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ (ΠΧ.40%).

  • Αλλαγες χρησης η κλεισιμο Ημιυπαιθριων η μικροπαραωασεων -[π.χ επεκταση υπαρχοντος κατα την φαση κατασκευης] οπως και υπογεια η σοφιτες δεν ειναι δυνατη η αποδειξη με αεροφωτογραφιες….. Εξαλου για να ειναι δυνατη η αποδειξη με αεροφωτογραφιες πρεπει να υπαρχουν στον χρονο ακριβως αλλαγης κατηγοριας π.χ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1983 ,ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 ..ΥΠΑΡΧΟΥΝ?

  • 18 Απριλίου 2013, 13:23 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΡΕΠΕΤΗΣ

    ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΜΙΜΩΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΟΡΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:ΔΙΩΡΟΦΗ ΠΕΤΡΙΝΗ ΟΙΚΙΑ (ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΗΤΑΝ ΑΠΟΘΗΚΗ),ΜΕ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΗ ΞΥΛΙΝΗ ΒΕΡΑΝΤΑ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΄40.
    ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΩΡΟΦΗ ΟΙΚΙΑ (ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ) ΜΕ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ.
    ΟΙ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΡΑΝΤΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΞΥΛΙΝΗ ΒΕΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ?

  • 18 Απριλίου 2013, 13:58 | ΦΡΑΓΚΟΥ ΜΑΝΟΣ

    κύριοι συνάδελφοι……τα νόμιμα υπόγεια κατοικιών που έγιναν …..δεν υφίσταται αλλαγή χρήσης, αλλά μόνο .
    Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδειχθεί η ημερομηνία που το υπόγειο άλλαξε χρήση………….επομένως ο μηχανικός κρίνει κατά το συμφέρων του πελάτη του εφ΄όσον υπάρχει υπόγειο με άδεια προ 1975.

  • 18 Απριλίου 2013, 13:39 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Πως μπορεί να αποδειχθεί αλλαγή χρήσης σε υπόγειο χώρο με δημόσια έγγραφα?
    Ακόμα πως μπορεί να αποδειχθεί κλείσιμο ημιυπαιθρίου χώρου, όπου κατά κανόνα η κατασκευή γινόταν από τους εργολάβους στην φάση κατασκευής των πολυκατοικιών και στα συμβόλαια της αγοροπωλησίας δεν εμφανίζονται?

  • 18 Απριλίου 2013, 12:33 | μαρια

    Πάλι δεν λυνεται το προβλημα περιπτώσεων που δεν μπορουν να αποδειχθουν με αεροφωτογραφιες ή δημόσια εγγραφα! Περιπτώσεις πχ εσωτερικου παταριου, περιπτωσεις εσωτερικων διαρρυθμισεων κλπ ειναι φυσει αδυνατο να αποδειχθουν με τετοιου ειδους εγγραφα. Πρεπει να υπάρξει λυση για αυτες. Και ναι μεν το ΣΤΕ εχει επιδειξει αυστηροτητα ως προς την αποδειξη του χρονου κατασκευης, αλλά τουλάχιστον για εσωτερικες διαρρυθμισεις, παταρια κλπ, περιπτωσεις που η Α/φ δεν μπορει να δειχνει και δεδομενου της μη υπαρξης σε τετοιες περιπτωσεις περιβαλλοντικης επιβαρυνσης θα επρεπε να μπορει να γινει με ΥΔ

  • 18 Απριλίου 2013, 12:46 | Κωστας Φ.

    Θεωρω οτι μια ενορκη καταθεση μαρτυρων για την αποδειξη του χρονου κατασκευης-αλλαγης χρησης αυθαιρεσιων ειναι η καλυτερη λυση.

  • 18 Απριλίου 2013, 11:22 | Yolanda

    Θεωρώ ότι πρέπει να τροποποιηθεί η ημερομηνία περάτωσης της αυθαίρετης κατασκευής – χρήσης και να επεκταθεί ως τις 31/12/2012.

  • 18 Απριλίου 2013, 11:16 | Κωστας Φ.

    Δηλαδη σε περιπτωση αυθαιρετης αλλαγης χρησης υπογειου σε κατοικια πχ το 2012 (εκτος περιθωριων νομου) και εφοσον δεν μπορει να αποδειχθει απο εκδοση αεροφωτογραφιας , δυνατε να ενταχθει στον παροντα νομο με χρονολογια αλλαγης χρησης την 1-1-2004 ;

  • 18 Απριλίου 2013, 08:30 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Να διευκρινισθει εαν η αποδειξη του χρονου αλλαγης χρησης αφορα και τα κτιρια που ανεγερθησαν πριν το 1975 (π.χ υπογειο με κυρια χρηση σε οικοδομη προ του 1975)

  • 17 Απριλίου 2013, 19:54 | Δημήτριος Μαυραϊδής

    Δεν έχει και στο παρόν σχέδιο Νόμου ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιοκτήτες είχαν κάθε λόγο να αποκρύπτουν την ύπαρξη αυθαιρέτου. Συνεπώς, η ύπαρξη δημοσίων εγγράφων που να αποδεικνύουν το χρόνο κατασκευής είναι εξαιρετικά απίθανη.
    Επίσης οι αεροφωτογραφίες, λόγω των αραιών διαστημάτων λήψης τους, τη χαμηλή ανάλυση (για τις παλαιότερες) και άλλων δυσκολιών (σκίαση την ώρα της λήψης, αυθαιρεσίες κάτω από πλάκα ανωδομής) δύσκολα θα εξυπηρετήσουν για την πλειοψηφία των περιπτώσεων αυθαιρέτων.
    Προτείνω να ενταχθεί στο νέο Νόμο η διαδικασία με την πιστοποιήση,μέσω υπεύθυνων δηλώσεων, από ιδιοκτήτες γειτονικών κτιρίων του χρόνου κατασκευής. Είναι η διαδικασία που ακολουθούσαμε τόσα χρόνια οι Μηχανικοί και η μοναδική που λειτούργησε.
    Ενδεχομένως, άλλη λύση να μπορεί να αποτελέσει η πιστοποίηση από ελεγκτή δόμησης ο οποίος θα πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη για το σκοπό αυτό.

  • 17 Απριλίου 2013, 16:32 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θα πρεπει να διευκρινισθει εαν απαιτειται αποδεικτικο για το χρονο αλλαγης χρησης σε κτιρια προ του 1975.(π.χ υπογεια με κυρια χρηση σε οικοδομες προ του 1975)