ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ Σχέδιο προεδρικού διατάγματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Ο Υμηττός υπόκειται σε καθεστώς προστασίας με το π.δ. 31.8/20.10.1978. Τμήματά του διέπονται επίσης και από άλλα καθεστώτα προστασίας: Αισθητικό Δάσος Καισαριανής (π.δ. 91/22.1.1974 (ΦΕΚ 31/Α’/6.2.1974)), Καταφύγιο Άγριας Ζωής (υ.α. 38070/19772/6.5.1976 (ΦΕΚ 683/Β’/24.5.1976) και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (υ.α. 25638/1968 (ΦΕΚ Β/669/30.11.1968)). Λόγω της αξίας των δασικών οικοτόπων, η περιοχή υπόκειται σε καθεστώς προστασίας βάσει της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με τον τίτλο «Υμηττός, Αισθητικό Δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης» (GR3000006). Εντός των επομένων μηνών, μεγάλο μέρος του Υμηττού, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και πεδινά τμήματα, θα τεθεί υπό τις προστατευτικές διατάξεις και της κοινοτικής οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά, χαρακτηριζόμενο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Επιπλέον, πολλά από τα είδη που απαντώνται στον Υμηττό προστατεύονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
2. Ο Υμηττός έχει εξαιρετική οικολογική σημασία. Η οικολογική του σημασία δεν έγκειται μόνο στην πολύ αξιόλογη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα, αλλά και στην κεντρική θέση του όρους με όλες τις κρίσιμης σημασίας οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρει, στην Αττική.
3. Λόγω των αυξημένων πιέσεων και διαμορφωμένων καταστάσεων, κρίνεται απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση του καθεστώτος προστασίας, μέσα από την επέκταση και επί το αυστηρότερον προστασία της Ζώνης Α και τον ορισμό περιφερειακών ζωνών με σαφείς ρυθμίσεις προστασίας. Κρίνεται επίσης απολύτως αναγκαία η ενίσχυση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της περιοχής, με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία.
4. Το 1998, το ΣτΕ επεξεργάστηκε σχέδιο π.δ. και διατύπωσε σειρά σχολίων, τα οποία επέβαλαν σαρωτικές αλλαγές, με στόχο τη διατύπωση σαφώς αυστηρότερου καθεστώτος προστασίας. Το πρακτικό επεξεργασίας 67/1998 (ΣτΕ Ε΄) επέχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις σχετικές εισηγήσεις του Οργανισμού Αθήνας.
5. Το 2009, η υπηρεσία του Οργανισμού διαμόρφωσε σχέδιο νέου π.δ., το οποίο εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή κατά την 21η τακτική συνεδρίασή της, στις 26 Αυγούστου 2009. Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκε στον Οργανισμό Αθήνας πλήθος σχολίων, τα οποία εξετάστηκαν κατά τη φάση διαμόρφωσης του παρόντος.
6. Κατά τη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου π.δ. από τον Οργανισμό, η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγήθηκε προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ παράταση της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών για εννέα (9) επιπλέον μήνες (αρ. πρωτ. 2857/24.7.2009). Με την υπ. αριθμ. 33229/ΦΕΚ 410 ΤΑΑΠΘ/19.08.2009 απόφασή του, ο ΥΠΕΧΩΔΕ αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για έξι (6) μήνες. Με νέα εισήγηση της υπηρεσίας του Οργανισμού, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος. Η παράταση της αναστολής εγκρίθηκε και ισχύει με την υπ. αριθμ. 7528 απόφαση της Υπουργού ΠΕΚΑ (ΦΕΚ 85’ Α.Α.Π./18.03.2010).

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Στόχοι του προτεινόμενου π.δ. είναι οι εξής:

1. Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τόσο για τη ζώνη απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.
2. Σαφής οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.
3. Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως υπό προστασία οικοσύστημα.
4. Εναρμόνιση με τις ανάγκες διαχείρισης των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, όπως αυτές απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, στης οποίας τις προστατευτικές διατάξεις υπάγεται μεγάλο τμήμα της περιοχής.
5. Σύνδεση του ορεινού όγκου με τον αστικό ιστό, κυρίως μέσω της θεσμοθέτησης και οριοθέτησης δυο μητροπολιτικών πάρκων.

Οι προτεινόμενες ζώνες είναι οι εξής:

1. Ζώνη Α – Απόλυτη προστασία της φύσης: Επιτρέπονται μόνο έργα διαχείρισης και προστασίας του οικοσυστήματος. Απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση, καθώς και η παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων. Το ζήτημα των υπαρχουσών ραδιοτηλεοπτικών κεραιών θα ρυθμιστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

2. Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Καλύπτει τις προτεινόμενες από την αρχική εισήγηση της υπηρεσίας ζώνες Β1, Β2 και Β3 (με εξαίρεση την περιοχή των Ιλισίων). Επιτρέπονται ήπιες χρήσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιφερειακές ζώνες προστατευόμενων περιοχών, στις οποίες υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα. Εντός της ζώνης Β επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός (1) κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού, οι οποίες τώρα βρίσκονται εντός των ορίων των δήμων Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κρωπίας και Βάρης. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%. Η διαμόρφωση χώρων υπαίθριας αναψυχής, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της έκτασης, διέπεται από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 66102/970/1995 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995) σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία. Από τα επιτρεπόμενα έργα και εργασίες της ανωτέρω απόφασης, εξαιρούνται οι περιπτώσεις 9 (κέντρα πληροφόρησης επισκεπτών) και 15 (ξύλινα λυόμενα οικήματα).

3. Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας: Η ζώνη αυτή καλύπτει περιοχές που υποδείχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά τη διαβούλευση του προηγουμένου σχεδίου π.δ. ως αρχαιολογικές ζώνες και καλύπτουν τις περιοχές Κάστρο, Λαμπρικά και Κίτσι του Δ. Κρωπίας. Στη ζώνη Γ επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση, η οποία κρίθηκε από το ΥΠΠΟΤ ως συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής.

4. Ζώνη Δ – Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Η Ζώνη Δ συγκροτείται από τμήματα που περιλαμβάνονται στα όρια της Ζώνης Β του π.δ. 544/78 του όρους Υμηττού.

Το παρόν σχέδιο π.δ. βασίστηκε στο στόχο της μεγαλύτερης και πιο άμεσης δυνατής προστασίας και αξιοποίησε στοιχεία, δεδομένα και προτάσεις της εισήγησης της Υπηρεσίας προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας σχετικά με το θέμα.

Στα προτεινόμενα άρθρα περιλαμβάνονται για τη Ζώνη Δ1-Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Ο ορισμός, η οργάνωσή του σε δύο ζώνες (Πυρήνας και Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό), η οριοθέτηση του Πυρήνα συνοδευόμενη από τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα υπάρχοντα κτίρια και την απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων, καθώς και οι χρήσεις στους ελεύθερους χώρους του, κ.ά.

Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΖΕΑ-Γουδή) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν εξειδικευμένης μελέτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, πραγματοποιείται η κωδικοποίηση της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) και προσδιορίζονται οι ειδικότερες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, τα μέτρα προστασίας και ελέγχου και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, ώστε οι χρήσεις του Πυρήνα και της Περιφερειακής Ζώνης να συνδυάζονται αρμονικά και να εντάσσονται οργανικά στον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ζώνη Δ2 (Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων): Διατυπώνεται ο στόχος προστασίας, η οργάνωση του Πάρκου σε δύο μέρη, σε Πυρήνα και Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, ορίζεται κατ’αρχήν ο Πυρήνας στα συνεχόμενα πάρκα (Συγγρού – Ιλισίων) των Δήμου Αθηναίων και Ζωγράφου και παραπέμπεται η ακριβής οριοθέτηση του Πυρήνα και η εξειδίκευση των ρυθμίσεων προστασίας σε επόμενο π.δ μετά από μελέτη του Οργανισμού Αθήνας.

Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (ΖΕΑ-Ιλίσια) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που θα εξετάσει επίσης την πιθανή σύνδεση του Πάρκου Ιλισίων με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

5. Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις: Εντός αυτής είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων, με την προϋπόθεση της τήρησης της περί νεκροταφείων ειδικότερης νομοθεσίας, της μη περαιτέρω επέκτασης στη δασική ζώνη και της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων εντός αυτών.

Επίσης μεταξύ άλλων:

* Η οικολογική διαχείριση και επίβλεψη της κατάστασης προστασίας του Υμηττού ανατίθεται σε φορέα, ο οποίος συνιστάται με μεταγενέστερο π.δ.

– Στη ζώνη Β εντάσσεται αδόμητη έκταση του Δήμου Ζωγράφου όπως αυτή φαίνεται στο χάρτη που συνοδεύει το παρόν ΠΔ, η οποία οριοθετείται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου (και ειδικότερα των επί αυτών ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων του εγκεκριμένου σχεδίου) και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης.

* Στο σύνολο της προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται η άσκηση της θήρας και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
* Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της υπηρεσίας του Οργανισμού, οριοθετείται ζώνη απολύτου προστασίας πλάτους 50 μ. εκατέρωθεν της κοίτης των ρεμάτων και απαγορεύεται η λειτουργία λατομείων και βιομηχανικών – βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.
* Εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν από κοινού κατάλογο όλων των κριθέντων τελεσιδίκως ως παρανόμων ή αυθαίρετων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ.
* Καταργείται το από 31.8.78 προεδρικό διάταγμα ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78) και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού, όπως κατά περίπτωση ισχύουν.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψη τα προαναφερθέντα και μετά την αξιοποίηση στοιχείων, δεδομένων και προτάσεων από την Εισήγηση της Υπηρεσίας προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας σχετικά με το θέμα, η πρόταση για νέο π.δ. προστασίας του ορεινού όγκου Υμηττού έχει ως ακολούθως:

«Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού»

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. β΄ και γ΄ και 3 του ν. 1515/1985 (ΦΕΚ 18 Α’)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 1 και 2 του ν. 1337/1983 (ΦΕΚ 33Α), όπως ισχύει
3. Τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α’)
4. Τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 (ΦΕΚ 207 Α’)
5. Το αρ. 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» (ΕΕL 206/7/22.7.1992)
6. Το Παράρτημα 1 της απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
7. Τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα, όπως ισχύει
8. Τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1, 2, 3 του ν. 3010/2002,
9. Το από 31.8.1978 προεδρικό διάταγμα «Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ 544 Δ’), όπως τροποποιήθηκε με το από 27.3.1981 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 167 Δ’).
10. Την υπουργική απόφαση 66102/970/1995 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας» (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995)
11. Την από 14 Απριλίου 2010 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, αποφασίζουμε:

  • 11 Μαΐου 2010, 14:57 | ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Παιδιά αντί να τσακωνώμαστε στα SITE των υπουργείων δεν ξεκινάμε να μιλάμε για την φετινή πυροπροστασία στις ζώνες του Ανατολικού Υμητού. Τα μονοπάτια για τον Υμητό πολλά και κυρίως στην περιοχή των ΓΛ.Νερών. Οι εμπηστικοί μηχανισμοί από εκεί ξεκίνησαν και εκεί υπάρχει καμμένο. Οι βάρδιες ξεκινούν από 1-6-2010!!! Τέρμα τα λόγια για προστάτες του Υμητού από το Γραφείο.
    Μην αποτρέπεται τους κυνηγούς από τις δραστηριότητες που ασκούν και χωρίς τα όπλα τους.

  • 11 Μαΐου 2010, 14:21 | ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Ναι στο κυνήγι καταργηση του άρθρου 7.Είμαι κυνηγός και έχω βρεί στο πολλές φορές στο βουνό απόφάγια προφυλακτικά κπλ. Μήπωςτο Υπουργείο πρέπει να απαγορέυσει τα πικνικ και το ΣΕΧ στην ύπαιθρο.
    Συμφωνώ ότι ούτε και οι κυνηγοί πρέπει να αφήνουν κάλυκες στο βουνό. Οσοι φίλοι μη κυνηγοί έχουν περιπλανηθεί στους περιφεριακές οδούς καταμήκος του Υμητού έχουν συναντήσεις μπαζα σκουπίδια οικοδομικά απόβλητα κνηνοτροφικές μονάδες ελεύθερης βοσκής κπλ.
    Πολλές φωνές κατά των κυνηγών Για τους υπόλοιπους ρε παιδια τίποτα. Ολα τα «θετικά» σχόλια εμείς.

  • 11 Μαΐου 2010, 13:57 | Αριστείδης Σπερκος

    Οι κυνηγοι επιτελους ας μαθουν να σεβονται τους νομους και ας φερθουν λιγο υπευθυνα. Οτι καλο μπορει να κανουν ή να θελουν να κανουν, καταστρεφεται απο -μεγαλη- μεριδα μελων κυνηγετικων συλλογων που δρουν καθ’ ολη τη διαρκεια του ετους ως λαθροθηρες. Τους μηνες πια που επιτρεπεται το κυνηγι…αφηνιαζουν εντελως! Εξω λοιπον απο τον Υμηττο, μεχρι να υποχρεωθουν -γιατι οικειοθελως τιποτα δεν κανουν- να σεβαστουν τους νομους. Ελπιζω μονο το κρατος να μη δουλευει για εργολαβους… Θα δειξει…

  • 11 Μαΐου 2010, 13:45 | Παναγιώτης

    Θεωρώ ότι η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού θα πρέπει να απαλειφθεί γιατί δεν υπάρχει μελέτη ή πόρισμα που να στοιχειοθετεί αυτήν την απαγόρευση.

  • 11 Μαΐου 2010, 13:05 | ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Το κυνήγι διεξάγεται υπό όρους .Αυτούς τους όρους τους έθεσαν οι κυβερνήσεις από το 1945 και μετά.Πως τώρα οι ΜΗ.Κ.Ο αυθέρατα σέρουν το υπουργείο σε μιά χωρίς συζήτηση με ΚΟΣΕ και κυνηγητικούς συλλόγους για απαγόρευση. Σε μιά δημοκρατική χώρα να μην ερωτηθεί η πλειονότητα που είναι οι κυνηγοί είναι άξιο απορείας???
    Ευχαριστούμε όλους όσους δείχνουν μένος στους κυνηγούς για το ήθος και τις δημοκρατικές διατάξεις που εφαρμόζουν…..

  • 11 Μαΐου 2010, 13:57 | ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Ο Υμητός χρειάζεται το οργανωμένο δύκτυο των κυνηγητικών συλλόγων για να αποτραπούν νέες πυρκαγιές . Δυστυχώς το κράτος δεν έχει δίκτυο πρόληψης πυρκαγιών και αυτό φαίνεται από την τωρινή όψη της Πεντέλης. Εκεί που ήταν δάσος τώρα είναι η Διόνη η Βγέννα Ο Αγ.Σπυρίδωνας και άλλοι πολλοί μικροί και μεγάλοι οικισμοί.
    Ευχαριστώ πολύ όλες τις ΜΗ.Κ.Ο για το μένος τους στους κυνηγούς.

  • 11 Μαΐου 2010, 13:57 | ΤΕΤΑ ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

  • 11 Μαΐου 2010, 13:19 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    καλα θα κανουν ολα αυτα τα παιδακια που εχουν μαθει στην καλοπεραση αγορακια και κοριτσακια που δηλωνουν ταχα οικολογοι να αφησουν τα μπαρακια και τις καφετεριες και να πανε να φυτεψουν κανενα δενδρακι, να ταισουν κανενα αγριο ζωντανο και να περιφρουρησουν για τοιχον πυρκαγιες το καλοκαιρι οπως τοσα χρονια κανουν οι περισσοτεροι σωστοι και με συνηδηση κυνηγοι. και οσο για τις βρωμιες που δηθεν αφηνουν οι κυνηγοι στα δαση αυτο ειναι μεγαλο ψεμα, εν αντιθεση με τον σωρο σκουπιδιων που αφηνουν σε καθε εκδρομη τους οι ταχα οικολογοι. ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΡΘ. 7 ΤΟΥ Π.Δ. και παντελως οχι στην καταργηση του ΚΥΝΗΓΙΟΥ γενικα.

  • 11 Μαΐου 2010, 13:53 | Gevrgios

    Έλεος ποια με τους οιλογούντες ποιοι νομίζετε ότι είστε και κατηγορείτε τόσες εκατοντάδες κυνηγούς!!! Έχοντας βρει καταφύγιο στο υπουργειο και νομίζετε ότι κάποιοι είστε?
    Εγώ σαν μη αγράμματος κυνηγός ζητώ επιτέλους να ακουστή και η δική μας φωνή στο υπουργείο της αντί κυνηγού υπουργού!!! Ζητώ να επαλειφθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του Π.Δ για την πραγματική προστασία του Υμηττού από τους κάθε λογής καταπατητές.
    Πρέπει να καταλάβετε ότι οι κυνηγοί είναι φύλακες τις φύσης και όχι εχθροί της.

  • 11 Μαΐου 2010, 13:10 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠAΔΟΜΑΡΚΑΚΗΣΚΗΣ

    ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ…ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΛΛΑ ΝΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΔΑΣ,,,ΤΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ,,,,,ΤΟΥ ΚΑΒΟΥΡΑ…..ΤΗΣ ΑΘΕΡΙΝΑΣ…..ΚΛΠ?????
    ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΙΑ….???? ΕΛΕΟΣ…..
    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ

  • 11 Μαΐου 2010, 12:07 | Μιχόπουλος Α.

    Σε σχέση με τη δραστηριότητα της θήρας και το πόσο επηρεάζει τα οικοσυστήματα του Υμηττού (και γενικότερα τα ορεινά και πεδινά οικοσυστήματα της χώρας μας), θα παρακαλούσα εφόσον υπάρχουν επιστημονικές μελέτες να δημοσιευθούν στο site του ΥΠΕΚΑ. Ωστόσο το υπουργείο φαίνεται να μην έχει στη διάθεσή του τέτοια στοιχεία γεγονός που με αναγκάζει να ζητήσω από την κα.ΥΠΕΚΑ να μην προχωρήσει στην απαγόρευση της θήρας στις ζώνες του Υμηττού, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο.

  • 11 Μαΐου 2010, 11:53 | Σταθοπουλος Φιλιππος

    Αυτο που θα ηθελα να τονισω ειναι οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ολοι εμεις οι απλοι ανθρωποι που κατεχουν ΝΟΜΙΜΑ ενα μικρο κομματι γης,{200-300μ].Το κρατος εχει υποχρεωση να λυση αυτο το τεραστιο οικιστικο προβλημα που το ιδιο εχει δημιουργησει.ΟΛΟΙ που βρισκονται στην Β ΖΩΝΗ ειναι νομιμοι ιδιοκτητες,οπως και σε καποια σημεια της Α ΖΩΝΗΣ.Επειδη δεν ζουμε στο ΚΟΓΚΟ αλλα σε μια Ευρωπαικη χωρα,πρεπει επιτελους εμεις οι ΝΟΜΙΜΟΙ μικροιδιοκτητες να δουμε μια δικαιη λυση να προτεινεται. Μια ηπια οικιστικη αναπτυξη, με χαμηλο συντελεστη θα δημιουργουσε μια ωραια περιοχη να περιδιαβει οποισδηποτε θελησει.Οπου εχουν γινει σωστες περιβαλλοντικες μελετες,βλεπουμε και τα ωραια αποτελεσματα,[Καφεπωλες].Το βουνο πρεπει να ειναι προσπελασιμο και ελευθερο για ολους,μονο οταν λυθει το ιδιοκτησιακο καθεστος θα μπορεσουμε να δημιουργησουμε εναν χωρο ΕΛΕΥΘΕΡΩ απο φραχτες των καταπατητων και συμφεροντων.Ειναι επιτακτικη η αναγκη να βρεθει μια ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ για τους Νομιμους Μικροιδιοκτητες .Εμεις που ζουμε εδω ειμαστε μαζι σας,και πρωτοι εμεις θελουμε και το θεωρουμε υποχρεωση να προστατεψουμε το περιβαλλον. Ευχαριστω….

  • 11 Μαΐου 2010, 11:51 | ΚΑΡΔΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΦΙΜΩΝΕΤΕ !!

  • 11 Μαΐου 2010, 11:45 | ΚΑΡΔΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΗ . ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ .[ google ψυχολογια φυτων ] .
    ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΖΩΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ .
    Μ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ…ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΧΟΡΤΑ . ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΑΠ ΤΗ ΦΥΣΗ .
    Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΗ .
    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΟΥΤΕ ΒΛΑΒΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ .
    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ .
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΠ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ !!!
    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ Σ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ .
    ΚΥΝΗΓΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΠ ΤΗ ΦΥΣΗ…ΤΡΟΦΗ .
    ΚΥΝΗΓΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ: ΠΑΙΡΝΩ ΑΠ ΤΗ ΦΥΣΗ ΜΟΝΟ ΑΠ ΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΤΗΣ !!!
    ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ .
    ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ…ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΥΝΗΓΙ !!

    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΗΣΥΧΟ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ….ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ !!!

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ….ΓΙΑΤΙ ΑΠ ΑΥΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ !!!

  • 11 Μαΐου 2010, 10:04 | ΓΙΩΡΓΗΣ

    Επιτέλους ας σταματήσει το κυνήγι από παντού …. Όχι μόνο από τον Υμηττό.
    Ας μαντρωθούν οι κυνηγοί κάπου να εξασκούν το «άθλημά» τους Εμείς δεν φταίμε σε τίποτα να μας ταράσσουν την ησυχία
    Πολύ περισσότερο δεν φταίνε τα πουλάκια – και όχι μόνο – που χάνουν τη ζωή τους αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους «αθλητές».

  • 11 Μαΐου 2010, 09:01 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

    ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Κ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΟΥ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ . ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ , ΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΜΕ ΝΕΡΟ (ΩΣ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ),ΤΙΣ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ,ΤΙΣ ΤΑΙΣΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΔΙΚΕΣ ΑΛΛΑ Κ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΝΕΩΝ ΠΤΗΝΩΝ …
    ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ TΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ , ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ Ή ΑΚΟΜΑ Κ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ???
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ »ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΤΟΥΣ SUV ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ »ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ» ΤΟΥΣ , ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΕΞΑΠΟΛΥΟΥΝ …
    ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΗΤΟ .
    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ .

  • 11 Μαΐου 2010, 09:00 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ , ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ .
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ (KAI ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΖΙ) ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ .
    Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ .

  • Αγαπητοί «moderators», έχω τις παρακάτω παρατηρήσεις στη διαβούλευση για τον Υμηττό:

    1. Καλός ο χάρτης σε jpg, πολύ πιό καθαρός από το αρχικό pdf αλλά δεν υπάρχουν ονομασίες δρόμων, δεν υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας οικισμών και γενικά είναι δύσκολος ο προσδιορισμός των ορίων των ζωνών.
    Θα ήταν πολύ βολικό αν δίνατε τον χάρτη και σε μορφή kml που είναι κατάλληλη για Google Earth και Google Maps.

    2. Ο μεγάλος όγκος των μηνυμάτων, στο άρθρο 7 ιδίως, δυσχεραίνει την ανάγνωση. Προτείνω, αν υπάρχει σχετική ρύθμιση στο σύστημα της διαβούλευσης, να εμφανίζονται 50 σχόλια ανά σελίδα και όχι μόνο 10.

    3. Το ρολόϊ του server σας είναι μια ώρα πίσω, στη χειμερινή ώρα.

    4. Παρατηρώ ότι το πρώτο σχόλιο στη διαβούλευση έχει αριθμό 3.169 και το τελευταίο μέχρι στιγμής έχει 4.447. Υποθέτω ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 4.447-3.169=1.278 σχόλια από τα οποία είναι αναρτημένα τα 1.141. Τα υπόλοιπα 137, ποιόν ακριβώς από τους όρους της διαβούλευσης παραβιάζουν και δεν έχουν αναρτηθεί; Ρωτάω γιατί υπάρχει διάχυτη η υποψία ότι κόβονται όσα σχόλια κυνηγών δεν είναι «αρεστά». Αυτό σίγουρα συνέβαινε στην αρχή της διαβούλευσης, μετά εμφανίστηκαν ξαφνικά πολλά μαζεμένα σχόλια και παλαιότερων ημερομηνιών. Θέλω να πιστεύω ότι δεν συνεχίζει να γίνεται επιλογή μηνυμάτων με βάση τα κριτήρια του wwf…

    Ευχαριστώ,
    Νίκος Παπαϊωάννου

  • 11 Μαΐου 2010, 09:15 | καρύδης Κων/νος

    Αφήνωντας το κυνήγι σαν δραστηριότητα έξω από τον Υμητό ανοίγεται το δρόμο στους καταπατητές και σε κάθε λογής παραβίαση του δάσους.

    Μόνο η συνεργασία των οικολόγων με τους κυνηγετικούς συλλόγους μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα στην προστασία του φυσικού και θηραματικού πλούτου.

  • 11 Μαΐου 2010, 08:08 | kalliopi Tsirvouli

    κατάργηση του κυνηγιού παντού..

  • 11 Μαΐου 2010, 06:03 | Νικολέττα Κωστάκη

    Επιτέλους ας εφαρμοστεί αυτός ο νόμος,γιατί είναι υψίστης σημασίας ο Υμηττός να σταματήσει να καταπατιέται. Ας σταματήσουν τα «παραθυράκια» διαμέσω των οποίων ο κάθε νεόπλουτος χτίζει ή αγοράσει κατοικίες εκεί που κάποτε κατοικούσαν δέντρα και ζωάκια.
    Και ας σταματήσει και το κυνήγι. Αρκεί η εκτροφή-δολοφονία των ζώων για λόγους μόδας-διατροφής. Η εποχή που η σύζυγος περίμενε στο σπήλαιο τον κυνηγό να φέρει φαγητό έχει περάσει ανεπιστρπτί, τουλάχιστον στις ονομαζόμενες «πολιτισμένες, δυτικές χώρες». Ας σταματήσουν επιτέλους να αφήνουν ορφανά ένα σωρό πουλάκια, κουνελάκια κλπ στις φωλιές τους, που οι μαμάδες τους δε γύρισαν ποτέ από την αναζήτηση τροφής. Η λαχτάρα και ο πόνος ενός θηράματος δεν είναι χόμπυ/διασκέδαση για κανέναν σοβαρό και νοήμονα άνθρωπο. Αν περιμέναμε από τους κυνηγούς να σώσουν το διαταραγμένο οικολογικό μας σύστημα… Αφήστε μας επιτέλους να αναπνεύσουμε λιγάκι και να έχουν τα παιδάκια μας να βλέπουν μία πράσινη βουνοκορφή. Οι καραφλοί ορεινοί όγκοι που σιγά σιγά ασπρίζουν από βίλες πρέπει να είναι μόνο μια κακιά ανάμνηση κι όχι ένα άτυπο καθεστώς.

  • 11 Μαΐου 2010, 04:54 | Χαρά

    Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν σαν τρόπο διασκέδασης το να σκοτώνουν …?!!! Αφήστε πια ήσυχα τα καημένα τα ζώα !!!!!

  • 10 Μαΐου 2010, 23:46 | mixalis

    «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΖΩΝΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ»
    Συμφωνω απολυτα με το παραπανω οχι και στους δυο.

  • 10 Μαΐου 2010, 23:06 | Μαρια Καναβουρα

    Ελεος πια με αυτο το κυνηγι!!Πρεπει να σταματησει!!!!

  • ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

  • 10 Μαΐου 2010, 21:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Μεχρι και το nik name «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ «καπιλευεστε καλοι μου φιλοι δε μπορειτε με προβοκατορικα μυνηματα να καταφερετε και παρα πολλα.
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣ….. 697792…. taxi.limo@yahoo.com

  • 10 Μαΐου 2010, 21:47 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Όχι κυρία Μπιρμπίλη, δεν θα γίνει έτσι. Δεν θα απαγορέψετε το κυνήγι, λίγο – λίγο με απαγορεύσεις και διατάξεις κρυμμένες μέσα σε σχετικούς ή άσχετους νόμους και διατάγματα.
    Φαίνεται πως η «Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας» ή αλλιώς «πρόταση των 10 πλουσιότερα επιχορηγούμενων», καθώς και όποια άλλη πρόταση σας έφερε οποιοσδήποτε αυτόκλητος και αυτοδιορισμένος «σωτήρας του περιβάλλοντος», βρήκε άμεσα θέση στο τραπέζι του δήθεν διαλόγου και της τάχα διαβούλευσης σας. Τη στιγμή όμως που στις προτάσεις αυτές θίγονται θέματα που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, και προκειμένου να φύγουν τα «τάχα» και τα «δήθεν» και να υπάρξει πραγματικός διάλογος, πρέπει να εκπροσωπηθούν αληθινά και εξ ίσου και οι κυνηγοί, να ληφθούν εξ ίσου υπ΄όψιν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. Έτσι δεν γίνεται ο διάλογος στις δημοκρατίες;
    Οι WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, έχουν θέση πάνω και δίπλα στο τραπέζι σας. Επίσης έχουν θέση οι προτάσεις και οι θέσεις ανύπαρκτων στην πράξη σφραγιδοσωματείων των 3 και 4 ενεργών μελών. Η Κ.Σ.Ε. και οι 250.000 ταμειακώς τακτοποιημένοι Έλληνες πολίτες που αντιπροσωπεύει, δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν εξ ίσου; Έτσι δεν γίνονται οι διαβουλεύσεις στις δημοκρατίες;
    Ξέρουμε ότι διακαής προσωπικός σας πόθος, καθώς και των φίλων και συνοδοιπόρων σας -είτε αυτοί είναι οι επαγγελματίες των “ΜΚ”Ο, είτε οι παραπληροφορημένοι άνθρωποι των «οικολογικών» οργανώσεων, συνιστωσών και κινημάτων- είναι η απαγόρευση του κυνηγιού, στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα. Όμως δεν γίνεται έτσι στις δημοκρατίες.
    Είστε υπουργός πλέον, κυρία. Υπουργός όλων των Ελλήνων! Φερθείτε ανάλογα.
    Δεν είστε πια η «green Tina» ΤΟΥΣ, είστε η Υπουργός ΜΑΣ. Νομοθετείτε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων και όχι εξ ονόματος των φίλων σας. Τις προσωπικές σας απόψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες κρατήστε τις για όταν ξαναγίνετε κυρία του εαυτού σας. Τώρα δεν είστε. Τώρα ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ τον Ελληνικό λαό, που ένα μεγάλο, ζωηρό κομμάτι του είναι και οι κυνηγοί.
    Περίπου 300.000 είναι οι Έλληνες πολίτες που εκδίδουν κάθε χρόνο άδεια κυνηγίου.
    Άλλοι τόσοι, τουλάχιστον, είναι αυτοί που δεν εκδίδουν άδεια, είτε επειδή είναι μικροί στην ηλικία, είτε γιατί είναι υπερήλικες, κάποιοι γιατί υπηρετούν στο στρατό, σπουδάζουν, είναι άνεργοι ή δεν τους φτάνουν τα 400 ή 700 ευρώ του μισθού τους για να εξασκήσουν νόμιμα την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Κυνηγοί όμως δεν έπαψαν, ούτε θα πάψουν να είναι.
    Αν σε αυτούς συνυπολογίσετε τα μέλη των οικογενειών μας, τους επαγγελματίες του χώρου μας αλλά και τους χιλιάδες επαγγελματιών της επαρχίας (ξενοδόχους, εστιάτορες, αρτοποιούς, βενζινάδες κ.λ.π.), που κατά τη «νεκρή» χειμερινή περίοδο και όχι μόνον, στηρίζουν, σε μεγάλο ποσοστό, την επιβίωση των επιχειρήσεών τους στην μετακίνηση των κυνηγών από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο, θα αθροίσετε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού του οποίου είστε Υπουργός.
    Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού ΣΑΣ κυρία Υπουργέ, του οποίου τη φωνή δεν ακούτε, δε θέλετε να ακούσετε ή περιφρονείτε απ΄ότι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά σας.
    Ένα μεγάλο κομμάτι, του οποίου η φωνή δεν έχει καμιά ελπίδα να ακουστεί σε όλη της την ένταση, σε καμία «ηλεκτρονική διαβούλευση» ή «ανοιχτή διακυβέρνηση» μέσω διαδικτύου και το ξέρετε. Είναι πάρα πολλοί, είναι δυσανάλογα πολλοί οι αντικυνηγοί στο internet κυρία Υπουργέ και είναι ελάχιστοι οι κυνηγοί. Ο λόγος είναι απλός: όταν οι φίλοι σας δικτυώνονται και διαδικτυώνονται στις αντικυνηγετικές σελίδες, εμείς είμαστε στα βουνά και στα λαγκάδια. κυνηγάμε, εκπαιδεύουμε ή απλά βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας, φυτεύουμε δέντρα, επανδρώνουμε πυροφυλάκια, σβήνουμε φωτιές. Άλλες φορές ποτίζουμε δέντρα που κάποιοι «σωτήρες» του περιβάλλοντος φύτεψαν, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, αλλά μόλις κλείσανε οι κάμερες και σβήσαν οι προβολείς, φύγανε κι οι «ευαισθητοποιημένοι» χωρίς κανείς τους να γυρίσει να ρίξει μια ματιά πίσω του. Βλέπετε, έχουμε πολλά να κάνουμε εκεί έξω, δεν μας μένει πολύς χρόνος για διαδικτυακή οργάνωση και «ιντερνετικές» μάχες.
    Έτσι η οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, σχετικά με το κυνήγι, θα εξελιχθεί (το έχουν ήδη οργανώσει) σε μια διαδικτυακή αναμέτρηση μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, της οποίας το αποτέλεσμα καμία σχέση δε θα έχει με την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι σαν να βάζετε 4 λύκους κι 1 πρόβατο, να ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ.
    Αν σας ενδιαφέρει η πραγματική αποτύπωση της κοινής γνώμης, σχετικά με το κυνήγι, ρωτήστε τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, όσο υπάρχουν ακόμα, ζητήστε τη γνώμη των επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων της περιφέρειας.
    Συνεργαστείτε –έτσι όπως κάνουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα και προσφέροντας πραγματικές υπηρεσίες στο περιβάλλον- με τις κυνηγετικές οργανώσεις που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι νοιάζονται πραγματικά για τη φύση, που ζουν στη φύση, που γνωρίζουν τη φύση.
    Οι ψευτοοικολόγοι της μόδας, που «σώζουν» το περιβάλλον από την πολυθρόνα του σαλονιού τους και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, χωρίς να έχουν δει ποτέ τους φωλιά ορτυκιού ή μωρό λαγού, που νομίζουν πως άλλο ζώο είναι το αρνί κι άλλο το πρόβατο, μπορούν να εμπλουτίσουν με επιτυχία οποιαδήποτε ηλεκτρονική διαβούλευση, μπορούν –και το κάνουν χρόνια τώρα και με μεγάλη επιτυχία- να βρίσουν, να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν τους κυνηγούς, μπορούν να σας βολέψουν «νομιμοποιώντας» άδικες αποφάσεις στηριγμένες πάνω σε κατευθυνόμενες εισηγήσεις, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στη φύση. Και να θέλουν, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν.
    Είναι στημένο το παιχνίδι και το ξέρουμε. Αλλά πλέον ξέρουμε και ότι είμαστε οι πιο στερημένοι κυνηγοί – πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κυνήγι στην Ελλάδα υπόκειται στις περισσότερες απαγορεύσεις και περιορισμούς (ως προς τη διάρκεια, το χώρο, τα θηρεύσιμα είδη, τους τρόπους και τα μέσα θήρευσης) από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Και όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτούμε οποιονδήποτε παραπέρα περιορισμό ή απαγόρευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή κυνηγότοπου, ούτε μια μέρα απ΄την κυνηγετική περίοδο, αλλά έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε περισσότερες ελευθερίες, με όλους τους τρόπους και τα μέσα που προσφέρουν σε μας οι κοινοτικές αρχές περί ισονομίας και ισοπολιτείας. Για να μη χαθεί ότι με κόπο και αγώνα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για να κρατήσουμε τους Έλληνες κυνηγούς νόμιμους και συνειδητοποιημένους, τη στιγμή που εσείς θέλετε να τους κάνετε λαθροθήρες. Γιατί αυτό θα γίνει αν επιβάλλετε κι άλλες απαγορεύσεις. Καμιά θηροφυλακή και καμιά αστυνομία περιβάλλοντος δε θα μπορέσει να ελέγξει την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Χώρια που όπως πάει η οικονομική κατρακύλα της επαρχίας, σε λίγο ο καθένας θα βγαίνει να κυνηγήσει για να βάλει κρέας στο τραπέζι του. Κι όταν γεμίσουν τα δικαστήρια με κατηγορούμενους για λαθροθηρία, οι ίδιοι οι δικαστές θα σας πουν πως νόμος που στέλνει πολύ κόσμο στο σκαμνί, είναι κακός νόμος. Θα γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν 50 χρόνια, θα ζήσουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αφού δεν μπορεί κάθε χωριό να έχει κι ένα θηροφύλακα, κάθε βουνό κι ένα δασοφύλακα.
    Δώσαμε μάχη κυρία Υπουργέ για να ξεφύγουμε από κεί. Όταν, οι «σωτήρες του περιβάλλοντος» που σας γυροφέρνουν σήμερα και ζητούν περιορισμούς και απαγορεύσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας κάθονταν στα ζεστά τους γραφεία, κακοποιώντας μέχρι και τα παιδικά παραμύθια, προκειμένου να εμφανίσουν στην κοινή γνώμη τους κυνηγούς σαν αιμοδιψή τέρατα, κάποιοι από μας δέρνονταν με τους λαθροθήρες εκεί έξω. Ματώσαμε εκεί έξω κυρία, έχουμε τραυματίες και νεκρούς στη μάχη κατά της λαθροθηρίας. Έχουμε ξοδέψει δισεκατομμύρια, από τα δικά μας χρήματα, χωρίς καμία κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση για την πάταξή της. Ξέρετε κάποιον άλλο που να την πολέμησε «στο πεδίο», όπως λένε και οι «ακτιβιστές» φίλοι σας;
    Παρ΄όλο που κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, από τους εκπροσώπους μας στέκονται παγωμένοι, άβουλοι και άτολμοι, θεωρώντας την υπαγωγή του κυνηγιού στο ΥΠΕΚΑ άσχημη συγκυρία και την τοποθέτησή σας ως Υπουργού, σχεδόν καταστροφή, η μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών δεν το βλέπει έτσι. Δεν μας τρομάζουν πιά οι δράκοι του παραμυθιού. Και όποιος θελήσει να παίξει μαζί μας, θα αναγκαστεί να παίξει κυνηγητό, όχι κρυφτό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε όπου χρειαστεί και να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε.
    Εσείς απ΄την πλευρά σας, δείξτε σε όλους ότι είστε μια πραγματική Υπουργός, μιάς αληθινά δημοκρατικής κυβέρνησης και χειριστείτε το θέμα με αληθινά αμερόληπτο τρόπο, χωρίς προσωπικές εμπάθειες και αφορισμούς. Δεν υπάρχει στον κόσμο, ούτε μία μελέτη πανεπιστημίου ή άλλου αξιόπιστου και αμερόληπτου φορέα, που να λέει ότι το κυνήγι κάνει κακό στο περιβάλλον. Τα ψέματα αυτά τα επινόησαν και τα διασπείρουν, μέσα από αναπόδεικτες copy – paste μελέτες, κάποιοι ψεύτικοι ή βαμμένοι «επιστήμονες» και κάποιοι φανατικοί, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μέσα από θολές και παράξενες διαδικασίες στο στενό σας περιβάλλον σήμερα και καθώς φαίνεται επηρεάζουν τις αποφάσεις σας. Αλλά, διαχρονικά, οι όποιου είδους φανατικοί μόνο κακό έχουν κάνει στην ανθρωπότητα.
    Δεν ξέρω, δεν μπορώ να ξέρω, κυρία Υπουργέ, αν η τοποθέτησή σας στο συγκεκριμένο Υπουργείο, είναι, όπως ακούγεται, αποτέλεσμα μεθοδεύσεων κάποιων οικονομικών συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να περιορίσουν ή να καταργήσουν το ελεύθερο, παραδοσιακό κυνήγι για να στήσουν κυνηγετικά πάρκα και ρεζέρβες με σκοπό το κέρδος
    ή αν απλά είστε ένα ακόμη παιδί της πόλης, παραπλανημένο, από την καλοστημένη και πολύ καλά διαδεδομένη, ελλείψει αντιλόγου, αντικυνηγετική προπαγάνδα.
    Αν συμβαίνει το πρώτο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα, φοβάμαι πως θα καταντήσω να κυνηγώ παράνομα, γιατί όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται υποχρέωση.
    Αν συμβαίνει το δεύτερο, είναι εύκολο να καταλάβετε την απάτη: ψάξτε τα πρωτότυπα των παραμυθιών, πριν τα «επεξεργαστούν» οι «φίλοι» σας. Εκεί, ο κυνηγός είναι που σώζει την κοκκινοσκουφίτσα και τα κατσικάκια απ΄τα δόντια του κακού λύκου.
    Ζητώ την κατανόηση και την επιείκειά σας όσον αφορά το μακροσκελές της επιστολής μου, αλλά παίζεται η ζωή μου εδώ, δεν μπορούσα να είμαι συντομότερος. ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣ………. ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ……….. taxi.limo@yahoo.com ΖΩ ΑΝΑΠΝΕΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΠΟΥ «ΕΣΕΙΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΑΣ ΦΙΛΟΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΤΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ 6977920 ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ….. ΙΣΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ .ΣΥΧΩΡΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ…

  • 10 Μαΐου 2010, 20:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Το γεγονός που με θλίβει περισσότερο δεν είναι οτι οι κυβερνήσεις με επιταγές μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών και μεγαλοκατασκευαστών λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς εμας για εμας,αλλά το οτι ο κοσμος τρώει το παραμύθι αμάσητο.

    Το θέμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ .ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ το χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να αφυπνίσει οικολόγους του καναπέ και του facebook.Οικολόγους οι οποίοι δεν γνωρίζουν οτι εκέι που απαγορέυεται το κυνήγι ξεκινούν η καταπάτηση και οι πυρκαγιές.Να σας θυμήσω την πεντέλη?εει πάει κανείς στο ντράφι απο εσάς τους οικολόγους του πληκτρολογίου?Εκτός αν βέβαια κάποιος απο εσάς έχτισε το φτωχικό του εκεί.

    Πως οι πεδινές περιοχές του Υμητού που οι περισσότεροι απο εσάς δεν ξέρετε καν που είναι χαρακτιρίζονται ως α ζώνη προστασίας όταν απέχουν 15 χλμ απο τον κύριο όγκο του βουνού.
    Εχετε ιδέα που είναι αυτό το βουνό μήπως το μπερδέυετε με το δάσος χαιδαρίου?
    Γνωρίζετε οτι συγκεκριμένα συμφέροντα περνούν τους νόμους που τους συμφέρουν για να υποβαθμίσουν την αξία της γής και μετά να ασελγήσουν ανενόχλητοι επάνω της?

    Ελπίζω κάποτε να ξυπνήσετε και να θυμηθείτε τι έγινε στην πάρνηθα στην πεντέλη και σε όλα τα βουνα που βίασαν αν και αμφιβάλω οτι είστε ικανοί να τα ξεχωρίσετε.

  • 10 Μαΐου 2010, 19:16 | Andrea Papadopoulos

    I am very much against hunting at Ymittos, in fact I am against hunting everywhere. I am already ashamed of my Greek heritage with our internationally known abuse of animals. I would like to show the world, some of us Greeks do care.

    This mountain has already been devastated by fires through greed and we want it restored to its former glory.

  • 10 Μαΐου 2010, 18:18 | Tίνα Σταθοπούλου

    Γιατρός;;;; από το Ρουμανιστάν πήρες το πτυχίο;;;Τόνους δεν βάζουν οι κυνηγοί-δήθεν γιατροί όταν γράφουν;;;
    Το αφιλοκερδώς (γράφεται με ωμέγα και όχι με ο), το πλείστον (με ει και όχι ι). Επίσης μετά το ερωτηματικό δεν μπαίνει τελεία….και ένα σωρό άλλα..λάθος είπα για δημοτικό, γράψιμο νηπιαγωγείου είναι το σωστό.

  • 10 Μαΐου 2010, 14:39 | Βαρνάβα Μαίρη

    Για Τρίτη φορά θα απευθυνθώ στους υπεύθυνους της διαχείρισης της σελίδας και θα τους ρωτήσω που είναι οι απόψεις που σας έχουμε καταθέσει. Αρχικά η δική μου δεν είχε αναρτηθεί ακολούθησε επανάληψη και αναρτήθηκε μετά από 4 ημέρες, τώρα πάλι δεν είναι πουθενά τι γίνεται τελικά;
    Επίσης δεν υπάρχουν αναρτημένες και πολλών άλλων συναδέλφων και τρέξατε να αναρτήσετε όλων όσων είναι κατά του κυνηγίου, αλήθεια όλων αυτών δεν πρόβλημα.
    Επίσης αναφέρεται ότι θα δημοσιεύονται μόνο όσα κείμενα είναι πρέπον αντίθετα υπάρχουν κείμενα που αναφέρονται σε φονιάδες , αγράμματους και αμόρφωτους.
    Προς όλους τους μορφωμένους αντί κυνηγούς ο Υμηττός γράφεται με δύο τ .

  • 10 Μαΐου 2010, 12:24 | Κωνσταντίνος

    Πρέπει να σταματήσει η ακατάσχετη δολοφονία των ζώων

  • 10 Μαΐου 2010, 12:59 | themis

    den thelw oute egw oute k polu allh episis na skwtwnoun zwa ston ymhtto..kante kati epitelous gia na zhsoun k`ayta ta liga zwakia pou exoun apomhnei ekei……apodhxte mas mesw ton nomwn sas posh anthrwpoia exete mesa sas……

  • 10 Μαΐου 2010, 11:45 | Marielna

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!!!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ΑΘΩΕΣ ΖΩΕΣ!!!!!

  • 10 Μαΐου 2010, 11:05 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΕΝΕΔΙΑΤΟΥ

    Ο Υμηττός να γίνει ζώνη απόλυτης προστασίας ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!

  • 10 Μαΐου 2010, 11:45 | ΜΑΝΩΛΗΣ Ξεπ

    Αγαπητα μου κοριτσια και ιδιαιτερα εσενα που αποκαλεις αμορφωτους τους κυνηγους.Μηπως μπορεις να μου πεις σε παρακαλω αν σε αυτην την δυσκολη εποχη που ζουμε σε εφεραν αμορφωτη ανθρωποι? . Ξεκινησα με την προταση ΑΓΑΠΗΤΑ ΜΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΑ διοτι απο οτι εχω δει ως επι το πλιστον (κοριτσια) αντιδρουν εναντια στο κυνηγι. Λοιπον στο διαταυτα , πως μπορω να καθισω να συζητω με ανθρωπους που δηθεν αποκαλουνται οικολογοι (επι χρημασει)αυτο δεν το λενε , οταν για το οτιδηποτε κανουν απαιτουν και καποιες χιλιαδες ευρω , τα οποια βεβαια πρεπει να πληρωσω εγω? . Κοριτσια , φροντιστε αν αγαπατε τη φυση να προσφερετε σε αυτη αφιλοκερδος και αφηστε εμας τους κυνηγους να πληρωνουμε , να κοπιαζουμε και να προσφερουμε στη φυση οπως γνωριζουμε καλυτερα απο τον καθενα απο εσας τους καναπεδατους.
    Υ.Σ Ο προεδρος της Δημοκρατιας Κος Παπουλιας οντως ειναι αμορφωτος καθοτι κυνηγος.
    Υ.Γ2 Ο υπογραφων αμορφωτος Ιατρος.
    Υ.Γ3 Κα Μπιρμπιλη μη φοβαστε να καλειτε την Κ.Σ.Ε στο να συζητατε περι οικολογιας . Οι ανθρωποι και μορφωμενοι ειναι και στοιχεια εχουν απο κρατικους φορεις και οχι ΑΓΟΡΕΟΥΣ.
    Υ.Γ4 Ας μην υπηρχε στη Ροδο ο Κ.Σ και θα βλεπαμε αν θα υπηρχε δειγμα ελαφιου πανω στο νησι . Το λεω γιατι δεν ειδα ποτε κανενα απο εσας να μεταφερει τροφη η και νερο στο να βοηθηθει η επιβιωση τους.

  • 10 Μαΐου 2010, 10:15 | Eleni

    Δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί το κυνήγι!!!
    Ο υμηττός….να μείνει όπως είναι….

  • 10 Μαΐου 2010, 09:25 | Ελίνα

    Είναι δυνατόν να είναι θέμα προς συζήτηση ο φόνος?! Να το χαρακτηρίζουμε Α Θ Λ Η Μ Α και Χ Ο Μ Π Ι! Πραγματικά δεν το καταλαβαίνω! Θα’ πρεπε να είναι δεδομένο! ΟΧΙ! ΟΧΙ! ΟΧΙ στο θάνατο! Ξυπνήστε επιτέλους! Πόσο άρρωστοι είμαστε!

  • 10 Μαΐου 2010, 09:43 | Σοφοκλής Κοσκινάς

    Έχουν ήδη αναφερθεί (από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος, κοινωνικούς φορείς και πολίτες) αρκετοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποσυρθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 7. Δεν θα τους επαναλάβω (υπάρχουν στα σχόλια του άρθρου 7).
    Θα ήθελα να συμπληρώσω όμως κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τη σύνταξη και δημοσιοποίηση του σχεδίου π.δ. από το ΥΠΕΚΑ ειδικά για την απουσία των τεχνικών πληροφοριών που θα έπρεπε να το υποστηρίζουν.
    Το δαιδαλώδες νομικό υπόβαθρο της χώρας μας, (ειδικά η δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία) δεν επιτρέπει πλέον «ακροβασίες». Σε κάθε προτεινόμενο μέτρο θα πρέπει να αναφέρεται και το κόστος, καθώς και η εκτίμηση για το ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο» κατά την υλοποίησή του.
    Με δεδομένα την αυστηρότητα εφαρμογής των οδηγιών της Ε.Ε αλλά και την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να παρακολουθήσουν τους ελιγμούς, την εφαρμογή ή τις νομικές συμπληρώσεις των επιμέρους άρθρων των οδηγιών και των διαφόρων κανονισμών σε άλλα κράτη, κάθε νέο μέτρο ας καλύπτει πρώτα τις Κοινοτικές Οδηγίες και μετά ας δούμε αν μας παίρνει για κάτι παραπάνω!!! Ως χώρα έχουμε ήδη πάρα πολλές «περιβαλλοντικές υποχρεώσεις»: Natura, ΖΕΠ, RAMSAR, Εθνικά Πάρκα (ακόμα και τα …οικοπάρκα!), πάμπολλα ΚΑΖ, ΤΙΦΚ κλπ. Επομένως, κάθε νέο περιβαλλοντικό δεδομένο μας επιβαρύνει με επιπλέον υποχρεώσεις. Τα πολλά νομοθετήματα αλλά και οι «δαιδαλώδεις» νομικές ερμηνείες προστασίας του περιβάλλοντος είναι ήδη δυσβάστακτα για πολλούς πολίτες.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και πολλά άλλα (που δεν μπορούν εδώ να αναπτυχθούν) θυμίζω τα μόνα διαθέσιμα όπλα για την «άμυνά μας» για τη συγκράτηση των οικολογικών «ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ» ή «ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ» που είναι:
    – η απαίτηση να έχουμε για καλή ενημέρωση (δηλαδή να μπορούμε να διαβάσουμε εγκαίρως … τα ψιλά γράμματα …του συμβολαίου) για κάθε νόμο, ΚΥΑ, Π.Δ. κλπ
    – το δικαίωμα έκφρασης γνώμης.
    Αυτά είναι δημοκρατικά δικαίωματά μας που προβλέπονται και από τη Σύμβαση Άαρχους, η οποία επιτάσσει τη δημοσιοποίηση κάθε περιβαλλοντικής πληροφορίας και την δυνατότητα συμμετοχής των ενδιαφερόμενων στη διαδικασία, με διατύπωση γνώμης. Τα διεκδικούμαι και για την περίπτωση του σχεδίου π.δ. για την προστασία του Ορεινού Όγκου του Υμηττού.
    Την ένταξη του Υμηττού σε ένα επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, η υπουργός κ.Μπιρμπίλη – με δελτίο τύπου – την χαρακτήρισε ως «προπομπό και πρότυπο για την προστασία όλων των ορεινών όγκων της Αττικής, όχι μόνο γιατί φιλοξενούν πολύτιμα οικοσυστήματα, αλλά γιατί προσφέρουν αναντικατάστατες οικολογικές υπηρεσίες σε όλους».

    Αν λοιπόν αυτός ο προπομπός – κατά την κ.Μπιρμπίλη – έχει ελλείψεις ή διακρίνεται από υπερβολική αυστηρότητα (όπως επισημαίνουν πολλοί συμπολίτες μας) και περάσει ως έχει, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί, ως «πρότυπο καρμπόν» και αλλού.
    Στο αναβαθμισμένο αλλά και «συμπτυγμένο» νέο ΥΠΕΚΑ, έχουν ενταχθεί νέα άτομα (στη διοίκηση οργανισμών, επιτροπών κλπ, αλλά και σύμβουλοι) που για άγνωστους λόγους εφαρμόζουν «καινοτόμες» πρακτικές (σε αποφάσεις, διοίκηση, διαβουλεύσεις κλπ), και προωθούν κανόνες διαχείρισης των δημόσιων αγαθών που αν εφαρμοστούν, μπορεί να μας οδηγήσουν «σε επικίνδυνες ακροβασίες… στο κενό». Κάποιοι νομικοί λένε ότι όταν κάποιες ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα απεχθείς για μεγάλο τμήμα ενός λαού, αυτό από μόνο του αποτελεί σημαντικό λόγο να οριστεί ακόμα και «παρέκκλιση» από το γενικότερο πνεύμα των Οδηγιών της Ε.Ε. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, (όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), η αλήθεια είναι όμως ότι πάρα πολλές αποφάσεις (σχετικά με το κυνήγι ή την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα) έχουν καταντήσει από άδικες έως δυσβάστακτες.

    Δεν γνωρίζω αν η κ.Μπιρμπίλη, το σχέδιο π.δ. που χαρακτήρισε ήδη ως «πρότυπο» το έχει μελετήσει επαρκώς ή απλά εμπιστεύτηκε τους συνεργάτες της. Ξέρουμε όμως (πολίτες, ΜΜΕ) ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της έσπευσε να δηλώσει ότι διακατέχεται από αντικυνηγετική ιδεολογία. Αυτό, φυσικά είναι δικαίωμά της. Επειδή όμως τυγχάνει να είναι και υπουργός του σημαντικότερου υπουργείου που διαθέτει σήμερα αυτή η χώρα (γη, θάλασσα, αέρας και… έργα), ευελπιστώ να αντιληφθεί εγκαίρως ότι οι κυνηγοί δεν είναι τέρατα, ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις είναι Σύλλογοι πολιτών με χιλιάδες μέλη και αιρετή διοίκηση και φιλοπεριβαλλοντικούς σκοπούς, ότι έχουν γραφεία σε κάθε γωνιά της χώρας και προσφέρουν έργο κλπ, κλπ. Επίσης ελπίζω, οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου της να την ενημερώσουν ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις δικαιούνται να είναι συνομιλητές σε υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ για θέματα άγριας ζωής, περιβάλλοντος και κυνηγίου. Δεκαετίες τώρα είναι συνεργαζόμενοι και εποπτευόμενοι από την επίσης… εποπτευόμενη από το ΥΠΕΚΑ, την υπηρεσία Δασών – Δρυμών και Θήρας.
    Τέλος, ευελπιστώ ότι, ανεξάρτητα από την πρόθεση της κ.Μπιρμπίλη, στην επόμενη φάση επεξεργασίας αυτού του Σχεδίου Π.Δ, οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα ενημερωθούν αναλυτικά για το εν λόγω σχέδιο π.δ. θα μεριμνήσουν για την απαλοιφή της παραγράφου 3 του άρθρου 7.

    Υ.Γ.: Παρακαλώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΡΣΑ:
    – κ.Γιάννη Πολύζο, αντιπρύτανη ΕΜΠ (πρόεδρο)
    – κα Δανάη Αντωνάκου, αρχιτέκτονα ΕΜΠ (αντιπρόεδρο)
    – κα Δανάη Μαντουβάλου, ομότιμη καθηγήτρια (μέλος) και
    – κα Νάντσου Θεοδότα, υπεύθυνη πολιτικής WWF (μέλος)
    παρότι παρέλειψαν, πριν παραδώσουν το σχέδιο Π.Δ. στην κ.Μπιρμπίλη να ζητήσουν τη γνώμη των κυνηγών (έστω και για τυπικούς λόγους) να δώσουν τις απαραίτητες εντολές εκεί που πρέπει ώστε οι σχετικές επεξηγηματικές πληροφορίες (γνώμες διοίκησης συναρμόδιων υπηρεσιών, επιστημονικές μελέτες, αναλυτικοί χάρτες με συντεταγμένες, νομικό υπόβαθρο κλπ) να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, κάτω από το κρινόμενο κείμενο, δίπλα στον γενικό χάρτη της περιοχής που ήδη υπάρχει.
    Σοφοκλής Κοσκινάς

  • 10 Μαΐου 2010, 08:44 | katerina

    Πραγματικα……..δεν θα ηθελα να ημουν στη θεση της υπουργου, δεν ξερουμε τι θελουμε……άλλα ο ενας άλλα ο άλλος…..οποια αποφαση και αν παρει η υπουργος στο τελος θα ειναι κακια για τους μισους!
    Δειτε το προβλημα σφαιρικα και προτεινετε λυσεις ……..

  • 10 Μαΐου 2010, 06:09 | ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Η καταγωγή μου από την πλευρά του πατέρα μου είναι Αρκαδία.έχω ζήσει με τους κυνηγούς-όλοι συγγενείς μου-της προηγούμενης γενιάς και έχω ακούσει τις ιστορίες τους . όλοι τους σταμάτησαν το κυνήγι όταν είδαν ότι η πανίδα κινδυνεύει.
    Ο Υμηττός πρέπει να μείνει ήσυχος .Αρκετά τον πατήσαμε ,τον χαράξαμε τον κάναμε μέχρι προεδρικό διάταγμα. Ειναι ΑΝΑΓΚΗ να μείνει ένα τεράστιο πάρκο μέσα στην Αττική για την δική μας την υγεία προτίστως . Και εσείς βρε παιδιά που κυνηγατε μπορείτε να πάτε κάπου αλλού , ευκαιρία και για μια βόλτα. Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΖΩΝΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

  • 9 Μαΐου 2010, 22:39 | δημητρα

    ενα μεγαλο ΟΧΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ, ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ….ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΛΟΙΠΟΝ…ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΟΜΠΙ…ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ-ΜΕΓΑΛΩΝ ΖΩΩΝ..ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΝ… ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!!!!!

  • 9 Μαΐου 2010, 21:23 | Παναγ. Βαλαμπούς-Κουντουρας

    Να απαγορευτεί το κυνήγι!

  • 9 Μαΐου 2010, 21:19 | Λουκας

    Δεν ειμαι κυνηγος αλλα πιστευω οτι απο οπου εκδιωκονται οι κυνηγοι αυτοματα ξεκινουν ολες οι παρανομιες εναντια στη φυση.
    Πιστευω οτι δεν πρεπει να απαγορευτει το κυνηγι στον Υμηττο.

  • 9 Μαΐου 2010, 18:57 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Θα μας τρελλάνουν, έχουν και θράσσος! Λένε ότι το κυνήγι είναι σπόρ, προστατεύει τη φύση κλπ…

    Αν θέλετε να κάνετε σπόρ και να προστατεψετε τη φύση, πάρτε μια τσουγγράνα αντί για ντουφέκι και πηγαίνετε να περπατήσετε και να καθαρίσετε και τα σκουπίδια που αφήσατε τις προηγούμενες φορές που «προστατεύσατε» τη φύση!

  • 9 Μαΐου 2010, 18:12 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να απαγορευτεί το κυνήγι στον Υμηττό. Τώρα πρέπει να παλέψουμε για να απαγορευτεί σε όλη την Ελλάδα.
    Εχουμε βαρεθεί να περπατάμε στο δάσος και να πέφτουν σκάγια πάνω μας ή να είναι στρωμένο (κυριολεκτικά) το έδαφος με κάλυκες και βρωμιά.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ. ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ/ΚΥΝΗΓΟΥΣ!

  • 9 Μαΐου 2010, 16:01 | Anastasia

    Να διακοπεί το κυνήγι παρακαλώ.

  • 9 Μαΐου 2010, 16:54 | Papageorgiou Emily

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΤΩΡΑ!!!!

  • 9 Μαΐου 2010, 15:05 | ΠΑΝΓΙΩΤΗΣ

    Με δεδομένο οτι η εμπορική αξία της γησ κατακρεμνίζεται πως θα αντιμετωπιστεί η χιονοστοιβάδα μηνύσεων προς το Ελληνικό δημόσειο για αποζημιώσεις?

    Εχετε την εντύπωση οτι η ιδιοκτήτες γης δεν θα αντιδράσουν και δεν μιλάω για γη στο βουνο γιατι η Α ζωνη σε κάποιες περιοχές εκτέινεται εωσ 15 χλμ απο τον κύριο όγκο του βουνου.

    ειμαι πεπεισμένος οτι η απόφαση αυτή είναι ειλημένη και αδιαπραγματευτη και εντελώς άδικη

  • 9 Μαΐου 2010, 15:50 | πηνελοπη

    Λύπη μου προξενούν τα σχόλια των ανθρώπων που δηλώνουν το κυνήγι ως άθλημα, και οι οτι κυνηγοί έχουν οικολογική συνείδηση. Το να σκοτώνεις τα πλάσματα που συμβιώνεις δεν είναι άθλημα. Αν έχουν οικολογική συνείδηση και θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλον ας αφήσουν τα όπλα και ας βγουν στη φύση που τόσο «αγαπούν» -αν και δεν έχω καταλάβει αυτή την αγάπη να σκοτώνεις τη φύση- και να την προστατεύσουν απο φωτιές, απο φόλες που ρίχνουν οι ίδιοι για να σκοτώσουν τις αλεπούδες και τους λύκους και να χαρούν το πράσινο και τα πλασματάκια που αντί να σκοτώνουν θα έπρεπε να θαυμάζουν συνοδεία των παιδιών τους. Να δείχνουν στα παιδιά τους το θαύμα της φύσης και οχι την καταστροφή της. Λυπάμαι αλλά έχω μεγαλώσει σε χωριό και έχω νιώσει τι είναι «κυνήγι». ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΑΝΤΟΥ!!