ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ Σχέδιο προεδρικού διατάγματος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1. Ο Υμηττός υπόκειται σε καθεστώς προστασίας με το π.δ. 31.8/20.10.1978. Τμήματά του διέπονται επίσης και από άλλα καθεστώτα προστασίας: Αισθητικό Δάσος Καισαριανής (π.δ. 91/22.1.1974 (ΦΕΚ 31/Α’/6.2.1974)), Καταφύγιο Άγριας Ζωής (υ.α. 38070/19772/6.5.1976 (ΦΕΚ 683/Β’/24.5.1976) και Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (υ.α. 25638/1968 (ΦΕΚ Β/669/30.11.1968)). Λόγω της αξίας των δασικών οικοτόπων, η περιοχή υπόκειται σε καθεστώς προστασίας βάσει της κοινοτικής οδηγίας 92/43/ΕΟΚ και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με τον τίτλο «Υμηττός, Αισθητικό Δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης» (GR3000006). Εντός των επομένων μηνών, μεγάλο μέρος του Υμηττού, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και πεδινά τμήματα, θα τεθεί υπό τις προστατευτικές διατάξεις και της κοινοτικής οδηγίας 79/409/ΕΟΚ για τα άγρια πουλιά, χαρακτηριζόμενο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Επιπλέον, πολλά από τα είδη που απαντώνται στον Υμηττό προστατεύονται από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
2. Ο Υμηττός έχει εξαιρετική οικολογική σημασία. Η οικολογική του σημασία δεν έγκειται μόνο στην πολύ αξιόλογη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα και την ορνιθοπανίδα, αλλά και στην κεντρική θέση του όρους με όλες τις κρίσιμης σημασίας οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρει, στην Αττική.
3. Λόγω των αυξημένων πιέσεων και διαμορφωμένων καταστάσεων, κρίνεται απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση του καθεστώτος προστασίας, μέσα από την επέκταση και επί το αυστηρότερον προστασία της Ζώνης Α και τον ορισμό περιφερειακών ζωνών με σαφείς ρυθμίσεις προστασίας. Κρίνεται επίσης απολύτως αναγκαία η ενίσχυση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της περιοχής, με βάση την περιβαλλοντική νομοθεσία.
4. Το 1998, το ΣτΕ επεξεργάστηκε σχέδιο π.δ. και διατύπωσε σειρά σχολίων, τα οποία επέβαλαν σαρωτικές αλλαγές, με στόχο τη διατύπωση σαφώς αυστηρότερου καθεστώτος προστασίας. Το πρακτικό επεξεργασίας 67/1998 (ΣτΕ Ε΄) επέχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις σχετικές εισηγήσεις του Οργανισμού Αθήνας.
5. Το 2009, η υπηρεσία του Οργανισμού διαμόρφωσε σχέδιο νέου π.δ., το οποίο εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή κατά την 21η τακτική συνεδρίασή της, στις 26 Αυγούστου 2009. Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκε στον Οργανισμό Αθήνας πλήθος σχολίων, τα οποία εξετάστηκαν κατά τη φάση διαμόρφωσης του παρόντος.
6. Κατά τη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου π.δ. από τον Οργανισμό, η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγήθηκε προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ παράταση της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών για εννέα (9) επιπλέον μήνες (αρ. πρωτ. 2857/24.7.2009). Με την υπ. αριθμ. 33229/ΦΕΚ 410 ΤΑΑΠΘ/19.08.2009 απόφασή του, ο ΥΠΕΧΩΔΕ αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για έξι (6) μήνες. Με νέα εισήγηση της υπηρεσίας του Οργανισμού, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος. Η παράταση της αναστολής εγκρίθηκε και ισχύει με την υπ. αριθμ. 7528 απόφαση της Υπουργού ΠΕΚΑ (ΦΕΚ 85’ Α.Α.Π./18.03.2010).

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Στόχοι του προτεινόμενου π.δ. είναι οι εξής:

1. Αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας, τόσο για τη ζώνη απολύτου προστασίας, όσο και για την περιφερειακή ζώνη, κυρίως μέσα από τη μείωση των επιτρεπόμενων χρήσεων, την αύξηση της αρτιότητας και την κατάργηση των παρεκκλίσεων.
2. Σαφής οριοθέτηση ζωνών προστασίας, τόσο για τον ορεινό όγκο όσο και για τις πεδινές, τις δασικές και αγροτικές εκτάσεις της περιφερειακής ζώνης, καθώς και για τις περιοχές αστικού πρασίνου.
3. Καθορισμός σαφών ρυθμίσεων προστασίας που θα αντιμετωπίζουν την περιοχή ως υπό προστασία οικοσύστημα.
4. Εναρμόνιση με τις ανάγκες διαχείρισης των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, όπως αυτές απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, στης οποίας τις προστατευτικές διατάξεις υπάγεται μεγάλο τμήμα της περιοχής.
5. Σύνδεση του ορεινού όγκου με τον αστικό ιστό, κυρίως μέσω της θεσμοθέτησης και οριοθέτησης δυο μητροπολιτικών πάρκων.

Οι προτεινόμενες ζώνες είναι οι εξής:

1. Ζώνη Α – Απόλυτη προστασία της φύσης: Επιτρέπονται μόνο έργα διαχείρισης και προστασίας του οικοσυστήματος. Απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση, καθώς και η παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων. Το ζήτημα των υπαρχουσών ραδιοτηλεοπτικών κεραιών θα ρυθμιστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

2. Ζώνη Β – Περιφερειακή ζώνη προστασίας: Καλύπτει τις προτεινόμενες από την αρχική εισήγηση της υπηρεσίας ζώνες Β1, Β2 και Β3 (με εξαίρεση την περιοχή των Ιλισίων). Επιτρέπονται ήπιες χρήσεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιφερειακές ζώνες προστατευόμενων περιοχών, στις οποίες υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα. Εντός της ζώνης Β επιτρέπεται η εκπαίδευση, η γεωργία και η υπαίθρια αναψυχή. Επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία ενός (1) κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης ανά δήμο, στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού, οι οποίες τώρα βρίσκονται εντός των ορίων των δήμων Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κρωπίας και Βάρης. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα, μέγιστος συντελεστής δόμησης το 0,2 και ποσοστό κάλυψης το 15%. Η διαμόρφωση χώρων υπαίθριας αναψυχής, ανεξαρτήτως του χαρακτήρα της έκτασης, διέπεται από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης 66102/970/1995 (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995) σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία. Από τα επιτρεπόμενα έργα και εργασίες της ανωτέρω απόφασης, εξαιρούνται οι περιπτώσεις 9 (κέντρα πληροφόρησης επισκεπτών) και 15 (ξύλινα λυόμενα οικήματα).

3. Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας: Η ζώνη αυτή καλύπτει περιοχές που υποδείχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού κατά τη διαβούλευση του προηγουμένου σχεδίου π.δ. ως αρχαιολογικές ζώνες και καλύπτουν τις περιοχές Κάστρο, Λαμπρικά και Κίτσι του Δ. Κρωπίας. Στη ζώνη Γ επιτρέπεται μόνο η γεωργική χρήση, η οποία κρίθηκε από το ΥΠΠΟΤ ως συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής.

4. Ζώνη Δ – Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (Δ1) και Ιλισίων (Δ2): Η Ζώνη Δ συγκροτείται από τμήματα που περιλαμβάνονται στα όρια της Ζώνης Β του π.δ. 544/78 του όρους Υμηττού.

Το παρόν σχέδιο π.δ. βασίστηκε στο στόχο της μεγαλύτερης και πιο άμεσης δυνατής προστασίας και αξιοποίησε στοιχεία, δεδομένα και προτάσεις της εισήγησης της Υπηρεσίας προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας σχετικά με το θέμα.

Στα προτεινόμενα άρθρα περιλαμβάνονται για τη Ζώνη Δ1-Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Ο ορισμός, η οργάνωσή του σε δύο ζώνες (Πυρήνας και Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό), η οριοθέτηση του Πυρήνα συνοδευόμενη από τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα υπάρχοντα κτίρια και την απαγόρευση ανέγερσης νέων κτιρίων, καθώς και οι χρήσεις στους ελεύθερους χώρους του, κ.ά.

Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΖΕΑ-Γουδή) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ).

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατόπιν εξειδικευμένης μελέτης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, πραγματοποιείται η κωδικοποίηση της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ) και προσδιορίζονται οι ειδικότερες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, τα μέτρα προστασίας και ελέγχου και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα, ώστε οι χρήσεις του Πυρήνα και της Περιφερειακής Ζώνης να συνδυάζονται αρμονικά και να εντάσσονται οργανικά στον χαρακτήρα του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ζώνη Δ2 (Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων): Διατυπώνεται ο στόχος προστασίας, η οργάνωση του Πάρκου σε δύο μέρη, σε Πυρήνα και Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον Αστικό Ιστό, ορίζεται κατ’αρχήν ο Πυρήνας στα συνεχόμενα πάρκα (Συγγρού – Ιλισίων) των Δήμου Αθηναίων και Ζωγράφου και παραπέμπεται η ακριβής οριοθέτηση του Πυρήνα και η εξειδίκευση των ρυθμίσεων προστασίας σε επόμενο π.δ μετά από μελέτη του Οργανισμού Αθήνας.

Για την υλοποίηση των στόχων και των αρχών σχεδιασμού του Πάρκου, κηρύσσεται Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (ΖΕΑ-Ιλίσια) βάσει του αρ. 99 παρ. 2 του ν. 1892/90 και δρομολογούνται διαδικασίες κωδικοποίησής της μέσω της εκπόνησης Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) που θα εξετάσει επίσης την πιθανή σύνδεση του Πάρκου Ιλισίων με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

5. Ζώνη Ε – Ειδικές χρήσεις: Εντός αυτής είναι δυνατή η λειτουργία υφιστάμενων κοιμητηρίων, με την προϋπόθεση της τήρησης της περί νεκροταφείων ειδικότερης νομοθεσίας, της μη περαιτέρω επέκτασης στη δασική ζώνη και της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων εντός αυτών.

Επίσης μεταξύ άλλων:

* Η οικολογική διαχείριση και επίβλεψη της κατάστασης προστασίας του Υμηττού ανατίθεται σε φορέα, ο οποίος συνιστάται με μεταγενέστερο π.δ.

– Στη ζώνη Β εντάσσεται αδόμητη έκταση του Δήμου Ζωγράφου όπως αυτή φαίνεται στο χάρτη που συνοδεύει το παρόν ΠΔ, η οποία οριοθετείται μεταξύ των οδών Καζαντζάκη, Καμπυλαυκά, Αγ. Ελένης, Α. Παπαναστασίου, Γ. Ζωγράφου, Πλαστήρα, Ιοκάστης, Παξών, Γρ. Αυξεντίου (και ειδικότερα των επί αυτών ανοικτών οικοδομικών τετραγώνων του εγκεκριμένου σχεδίου) και της οδού-εισόδου της Πανεπιστημιούπολης.

* Στο σύνολο της προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται η άσκηση της θήρας και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
* Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της υπηρεσίας του Οργανισμού, οριοθετείται ζώνη απολύτου προστασίας πλάτους 50 μ. εκατέρωθεν της κοίτης των ρεμάτων και απαγορεύεται η λειτουργία λατομείων και βιομηχανικών – βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.
* Εντός οκταμήνου, οι αρμόδιες υπηρεσίες συντάσσουν από κοινού κατάλογο όλων των κριθέντων τελεσιδίκως ως παρανόμων ή αυθαίρετων κτισμάτων και τον διαβιβάζουν για τις νόμιμες ενέργειες στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ.
* Καταργείται το από 31.8.78 προεδρικό διάταγμα ‘’περί καθορισμού, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού’’ (Δ’ 544/78) και οι μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτού, όπως κατά περίπτωση ισχύουν.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψη τα προαναφερθέντα και μετά την αξιοποίηση στοιχείων, δεδομένων και προτάσεων από την Εισήγηση της Υπηρεσίας προς την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας σχετικά με το θέμα, η πρόταση για νέο π.δ. προστασίας του ορεινού όγκου Υμηττού έχει ως ακολούθως:

«Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού»

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. β΄ και γ΄ και 3 του ν. 1515/1985 (ΦΕΚ 18 Α’)
2. Τις διατάξεις του άρθρου 29 παρ. 1 και 2 του ν. 1337/1983 (ΦΕΚ 33Α), όπως ισχύει
3. Τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α’)
4. Τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 (ΦΕΚ 207 Α’)
5. Το αρ. 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» (ΕΕL 206/7/22.7.1992)
6. Το Παράρτημα 1 της απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
7. Τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα, όπως ισχύει
8. Τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1, 2, 3 του ν. 3010/2002,
9. Το από 31.8.1978 προεδρικό διάταγμα «Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ 544 Δ’), όπως τροποποιήθηκε με το από 27.3.1981 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 167 Δ’).
10. Την υπουργική απόφαση 66102/970/1995 «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη δημιουργία χώρων διημέρευσης και υπαίθριας αναψυχής στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας» (ΦΕΚ Β`330/28.4.1995)
11. Την από 14 Απριλίου 2010 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας, αποφασίζουμε:

  • 15 Μαΐου 2010, 08:35 | ΠΙΤΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΗ Κα ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΟ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙ,ΜΕ ΞΕΝΑΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ Κ.Ο.Σ.Ε. ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ ΜΕ ΣΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΕΠΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΦΥΣΗ.
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΤΟΥ ΝΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ.
    ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΣΟΚ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ.

  • 15 Μαΐου 2010, 00:24 | Σοφιανίδης Γεώργιος, μέλος Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

    Κυρία Υπουργέ,
    παρατήρησα ότι στο μήνυμα σας για τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Π.Δ. για τον ορεινό όγκο του Υμηττού, η απαγόρευση της θήρας πάει χέρι χέρι με την τήρηση των όρων της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και την απαγόρευση ανάρτησης διαφημιστικών πινακίδων.
    Στην εισαγωγή, επίσης, του σχεδίου Π.Δ. για τον Υμηττό, μετά την ανάλυση των ζωνών προστασίας αναφέρεται : ¨Στο σύνολο της προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται η άσκηση της θήρας και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων¨.
    Αυτή η απρόσμενη αναβάθμιση της θήρας με αφήνει έκπληκτο! Μέχρι πρόσφατα η θήρα συνήθως ΄΄συγχρωτιζόταν΄΄ με λατομεία, χωματερές και διατάξεις απαγόρευσης οικοδομικής δραστηριότητας!
    Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πως μια δραστηριότητα, άρρηκτα συνυφασμένη με τη φύση, καταδικάζεται ως μη συμβατή με αυτή και κατηγοριοποιείται ως δράση με περιβαλλοντική επιβάρυνση αντίστοιχη με αυτήν των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών κ.α
    Πίσω από την παραπάνω απαράδεκτη προσέγγιση βρίσκεται η κεκαλυμμένη άποψη ότι η απαγόρευση της θήρας αποτελεί πανάκεια για όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος.
    Επειδή, προφανώς, η παραπάνω άποψη δεν καλύπτει όχι μόνο κανένα επιστήμονα, αλλά και κανένα νοήμονα πολίτη, θα ήθελα να μάθω :
    1. Για ποιο λόγο απαγορεύεται η άσκηση της θήρας;
    2. Ποιά θηρεύσιμα είδη απειλούνται με εξαφάνιση ή έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί τους;
    3. Mε ποιες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύεται αυτό;
    4. Ποιοί άλλοι λόγοι το επιβάλλουν αυτό;
    5. Πώς η απαγόρευση της θήρας εξυπηρετεί την προστασία στον ορεινό όγκο του Υμηττού;
    6.Τελικά, μια επιστημονική τεκμηρίωση για την εν λόγω απαγόρευση.
    Είμαι κυνηγός και πρώτιστο μέλημα μου είναι η προστασία της φύσης. Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν και να χαρούν τη φύση και την άγρια ζωή της πατρίδας μου. Συμφωνώ με τον περιορισμό ορισμένων μορφών ανθρώπινων δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον.
    Πιστεύω, όμως, ότι ο άνθρωπος πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον ζώντας και λειτουργώντας μέσα σε αυτό και όχι κλείνοντας το σε γυάλα προστασίας. Αυτή είναι η αξιακή μου διαφοροποίηση με τους κάθε λογής υπερπροστάτες του περιβάλλοντος
    Καλό θα ήταν, πριν καταλήξετε σε προτάσεις που αφορούν τη θήρα, να ζητάτε την άποψη του αντιπροσωπευτικού οργάνου των Κυνηγετικών Οργανώσεων της χώρας, δηλαδή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κ.Σ.Ε.), καθότι και επαρκές επιστημονικό προσωπικό διαθέτει και πλήθος επιστημονικών μελετών και στοιχείων έχει στη διάθεση της και σημαίνοντα ρόλο στα κυνηγετικά πράγματα της Ευρώπης έχει και στο κάτω κάτω της γραφής βρίσκεται υπό την εποπτεία σας, με θεσμοθετημένο ρόλο.
    Ως κυνηγός, σας ευχαριστώ που επιτέλους εκδηλώθηκε σαφώς η άποψη του ΥΠΕΚΑ για τη θήρα. Είναι στην ίδια κατηγορία με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική αλλά και με τις διαφημιστικές πινακίδες! Είναι γνωστή η αλλεργία των επιλεγμένων, επιδοτούμενων οικολογούντων συμβούλων σας στη θήρα, αλλά αυτό πια…

  • 14 Μαΐου 2010, 20:03 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΜ ΠΑΡ.3 ΤΟΥ ΑΡΘ.7 ΤΟΥ Π.Δ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΛΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

  • 14 Μαΐου 2010, 13:13 | Χριστίνα Ζαγορίτου

    H Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 82 Ζωοφιλικών Σωματείων της χώρας, εκφράζει την βαθειά ικανοποίησή της σχετικά με την απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό και εκτιμά τις προσπάθειες της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη, αναγνωρίζοντας την διαφορετική στάση της από αυτή των προηγούμενων υπουργών απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

    Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν αποβεί καταστρεπτικές για την πανίδα, καθώς μεγάλα τμήματα της χώρας μας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις συνεχείς πυρκαγιές, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη σε πολλές περιοχές έχει μειώσει και εξακολουθεί να μειώνει τους βιότοπους των ζώων, τα δηλητήρια, τα φυτοφάρμακα και οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν σκοτώσει μεγάλους πληθυσμούς. Επιβάλλεται λοιπόν να ληφθούν μέτρα ενάντια στο κυνήγι και υπέρ της φύσης και των ζώων.

    Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή τίθεται ενάντια στο «άθλημα» του κυνηγιού, όπως πολύ άστοχα έχει χαρακτηριστεί η κυνηγετική δραστηριότητα και δεν την αποδέχεται, αφού διαταράσσει τις ισορροπίες της φύσης και προβαίνει σε ατελείωτες εκτελέσεις της πανίδας της χώρας μας χάριν ψυχαγωγίας. Το κυνήγι είναι μια βίαιη πράξη και δεν προάγει τον πολιτισμό μας και το σεβασμό προς τα άλλα όντα του πλανήτη, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι μια βίαιη μορφή ψυχαγωγίας που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας.

    Κάθε χρόνο αμέτρητα ζώα χάνουν βίαια τη ζωή τους χάριν ψυχαγωγίας μιας μικρής μειοψηφίας πολιτών. Το κυνήγι σκοτώνει ζώα και διαταράσσει το οικοσύστημα.Οι διάφοροι ισχυρισμοί περί «διαχείρισης», «οικολογίας» και «αγάπης προς τη φύση» είναι παράλογοι και επικίνδυνοι και επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από την κύρια δραστηριότητα του κυνηγιού που είναι η θανάτωση ζώων.

    Επιπλέον, οποιαδήποτε κυνηγετική δραστηριότητα, νόμιμη ή παράνομη, καθιστά επικίνδυνη για όλους τους πολίτες της χώρας μας, την οποιαδήποτε ενασχόλησή τους με τη φύση, όπως εκδρομές, πεζοπορίες, κλπ. καθώς κανείς δεν επιθυμεί να βρίσκεται σε περιοχές που βρίσκονται κυνηγοί.
    Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εγκρίνει την κυνηγετική δραστηριότητα. Οι πολίτες αυτοί είναι ασύγκριτα περισσότεροι από τους κυνηγούς που εξαπολύονται στη φύση της χώρας μας και την υποβάλλουν σε απίστευτες δοκιμασίες.

    Η προστασία της πανίδας της χώρας μας δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση βίαιων δραστηριοτήτων. Η πολιτεία πρέπει να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για ολική απαγόρευση του κυνηγιού και να υποστηρίξει το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της χώρας να απολαμβάνουν τη φύση, χωρίς να επιτρέπεται σε μια μειοψηφία ατόμων να τη σκοτώνουν και να την καταστρέφουν.
    Η ανάγκη προστασίας των ζώων της χώρας μας είναι επιτακτική.

    «Σεβόμαστε και Προστατεύουμε τη Φύση. Δεν πυροβολούμε τη Ζωή»
    Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 82 ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Ακολουθεί η λίστα των 82 ζωοφιλικών σωματείων
    1. Ζωοφιλικός και Οικολογικός Σύλλογος Αργυρούπολης
    2. Φιλοζωικό Σωματείο «Αίσωπος» Καβάλας
    3. Σωματείο Ζωόφιλων Λέσβου «ΠΑΝ»
    4. Σωματείο Ζωόφιλων Ξάνθης «ΣΩΖΩ»
    5. Άργος – Animal Welfare Society/Θεσσαλονίκη
    6. Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου
    7. Cretan Animal Welfare Group/CAWG-Μάλλια
    8. Εθελοντές Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (ΕΠΑΖ)/Σαρωνίδα Αττικής
    9. Σωματείο Ζωόφιλων Ερμιονίδας
    10. Φίλοι των Ζώων Ρεθύμνου
    11. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Μάκρης
    12. Φίλοι των Ζώων και του Περιβάλλοντος (ΖΟΕΚ)/Κως
    13. Φροντίδα Ζώων (Caring for the Animals)
    14. Greek Animal Rescue (GAR)-UK
    15. Kefalonia Animal Trust (KAT)
    16. Κίνηση για τα Δικαιώματα των Ζώων (KiDiZo)
    17. Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας – LAWS (Lefkas Animal Welfare Society)
    18. Φιλοζωική Ρόδου (RAWS)
    19. Φιλοζωική Ένωση Σαντορίνης (SAWA)
    20. Καταφύγιο Σκύλων Σκιάθου
    21. Προστασία των Ζώων και της Φύσης/Σκόπελος (SCAN)
    22. Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (SPAZ)/Γλυφάδα Αττικής
    23. Η Κιβωτός (the Ark friends of the animals)/Κέρκυρα
    24. The Society for the Support of the Animal Shelter of the University of Patras
    25. Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων (ZAWF)
    26. Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (KAWS)
    27. Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων»
    28. Σύλλογος για την Προστασία των Ζώων και του Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής»
    29. Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF)
    30. Förderverein Arche Noah Kreta e. V.
    31. Ζωόφιλοι Νοτίου Πηλίου
    32. Φιλοζωικός Σύλλογος Σερρών
    33. Ζωφόρος/Ηράκλειο Κρήτης
    34. Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας (Ζ.Ο.Ε.Σ.)
    35. Φιλοζωικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου Κρήτης
    36. Φιλοζωικός Όμιλος Καρδίτσας «Φιλοκάρδι»
    37. Voice of the Cats Alliance (VOCAL)/Ελούντα
    38. Φιλοζωικός Σύλλογος Ν. Φιλαδέλφειας
    39. Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα»/Αριδαία Πέλλας
    40. Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.)
    41. Φιλοζωικός Σύλλογος Ημαθίας (ΖΩΗ)
    42. Creta Cat-a-list/Ρέθυμνο
    43. Friends of the Animals Ελούντα
    44. Tierschutzverein Sitia
    45. Tierfreunde Mochlos
    46. Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης
    47. Προστασία Αδέσποτων Ζώων, «Η Αγάπη»
    48. Καταφύγιο Ζώων (Animal Refuge)/Θεσσαλονίκη
    49. Eressos of Animals/Ερεσσός Λέσβος
    50. Φιλοζωικός Σύλλογος Δράμας
    51. Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «Άργος»
    52. Ζωοφιλική Εταιρία Κομοτηνής
    53. Φιλοζωικός Σύλλογος Θέρμης/Θεσσαλονίκη
    54. Ζωοκομείο Λέσβου
    55. Φιλοζωικό Σωματείο Ειρήνη των Ζώων/Κασσάνδρα Χαλκιδικής
    56. Φιλοζωικό Σωματείο Άνθρωποι και Ζώα – Νικήτη Χαλκιδικής
    57. Φιλοζωική και Οικολογική Εταιρεία Χαλκιδικής
    58. Φιλοζωικό Σωματείο «Οδυσσέας» Ασπροβάλτας
    59. Φιλοζωικός Σύλλογος Μυκόνου
    60. Stray Action Pet Therapy Hellas (SAPT Hellas)
    61. Κίνηση Προστασίας Σκύλων Έδεσσας
    62. Σωματείο «Μαζί Μπορούμε» Καλαμαριά
    63. Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών
    64. Tierschutz in Heraklion e.V.
    65. Σωματείο Κατερίνης «Ελπίδα και Στοργή»
    66. Φιλοζωικός Σύλλογος Καισαριανής «Όλγα Μάλλη»
    67. Φιλοζωικός Σύλλογος Αδέσποτων Ζώων Ακράτας «Τα φιλαράκια»
    68. Φιλοζωική Νάξου
    69. Φίλοι των Ζώων Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας
    70. Φιλοζωικός Σύλλογος Κρυονερίου Αττικής
    71. Φιλοζωικός Σύλλογος Σητείας «Αλληλεγγύη»
    72. Φιλοζωικό – Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Σωματείο Σπάτων
    73. Φιλοζωικό Σωματείο Οι Επτάψυχες – Nine Lives Greece
    74. Φιλοζωικός σύλλογος Φθιώτιδας
    75. Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων Η Κιβωτός του Νώε
    76. Φιλοζωική Σύρου
    77. Φιλοζωική Ρεθύμνου
    78. Cornwall’s Voice for Animals
    79. Φιλοζωικός σύλλογος Μήλου
    80. Φιλοζωικός σύλλογος Κιλκίς
    81. Φιλοζωικό Σωματείο Αλεξανδρούπολης
    Η ΚΙΒΩΤΟΣ
    82. Panida a.m.k.e – Σύλλογος Σερρών

  • 14 Μαΐου 2010, 08:41 | Πανος

    Αγαπητή κα Μπιρμπίλη,

    Αυτό που πάει να γίνει στον Υμηττό είναι καταπάτηση και εγκατάλειψη του βουνού και όχι προστασία αυτού.Εμείς οι κυνηγοί είμαστε οι πρώτοι που θα το προστατέψουμε θα φροντίσουμε την χλωρίδα και την πανίδα του όπως και θα το προστατέψουμε από της πυρκαγιές.Για εμάς είναι πηγή ζωής και είμαστε οι πρώτοι που αντιδρούμε από αυτό το προεδρικό διάταγμα.Από εμάς τους κυνηγούς δεν έχει υπάρχει περιπτώσει να ζημιωθεί ο Υμηττός δεν το επηρεάζουμε σε θέματα περιβαλλοντικά ισα ισα που από εμάς θα προστατευθεί.Γίαυτό όχι στην καταργήσει του κυνηγιού στον Υμηττό εμείς είμαστε αυτοί που θα προστατέψουμε την χλωρίδα και την πανίδα του βουνού αλλα πράγματα είναι αυτά που το επηρεάζουν αρνητικά.Δώστε το βουνό και πάλι στους κυνηγούς.Αμεση καταργηση του αρθρου 7 και των παραγραφων σχετικων με το κυνηγι.

  • Διαφωνώ με την πλήρη κατάργηση της θήρας στον Υμηττό. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η απαγόρευση δεν σημαίνει προστασία, αλλά εγκατάλειψη και στο τέλος απαξίωση αυτού του χώρου, με τρομακτικές συνέπιες (σκουπιδότοποι, πυρκαγιές, παράνομα κτίσματα κτλ.).

  • 13 Μαΐου 2010, 21:39 | ΣΕΝΤΕΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    κ.Μπιρμπιλη δεν σας προσφονω κ. υπουργε,διοτι υπουργος σημαινει ψηφος και εσας δεν σας εχει ψηφισει ο Ελληνικος λαος.Αφου λοιπον σας διορισε ο κ. Πρωθυπουργος και αφου οι οικολογικες μη κυβερνητικες οργανωσεις,που εχουν πιασει στασιδι στους διαδρομους και τα γραφεια του υπουργειου περιβαλλοντος ωχριουν μπροστα στο μενος που εχετε για το κυνηγι,πηραν εντολη απο εσας να κανουν τα αδυνατα δυνατα δια να απαγορευθει το κυνηγι σε ολη την Αττικη και κατ’επεκταση ο χρονος της κυνηγετικης περιοδου,χωρις να λαβετε υπ’οψιν καμια επιστημονικη μελετη απο τις τοσες που εχει κανει η ΚΟΕ.Αναρωτηθηκατε τοσοι ανθρωποι που επιβιωνουν απο το κυνηγι πως θα ταισουν τα παιδια τους;Αναρωτηθηκατε ποσοι θα μεινουν ανεργοι;Αλλα εσας τι σας νοιαζει.Την βουλευτικη σας αποζημιωση θα την πληρωνεστε κανονικα και φυσικα το ιδιο θα συνεχισει να συμβαινει και με τα κονδυλια που παιρνουν οι ΜΚΟ.Λυπαμαι μονο για τις δηλωσεις που μου εκανε το περασμενο καλοκαιρι στην Παρο ο εξαδελφος μου Γ. Ραγκουσης νυν Υπ. Εσωτερικων οτι εσεις ειστε διαφορετικοι.Ιδιοι ειστε ολοι δυστυχως και θα συνεχισετε να ειστε και θα το αντιληφθειτε στις επομενες εκλογες, οσοι πολιτικοι απο εσας θα κυκλοφορειτε ακομη ελευθεροι.Αφηστε λοιπον ησυχους τους κυνηγους και το κυνηγι,παφτε την κ.Θ. Ναντσου απο σκιωδη υπουργο Περιβαλλοντος γιατι θα ελθει μερα που δεν θα ξερετε που να κρυφθειτε απο τα γιαουρτια.

  • 13 Μαΐου 2010, 19:55 | ΝΤΑΒΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7. Το βουνο! δεν ειναι διαπραγματευσιμο

  • 13 Μαΐου 2010, 18:32 | elenh

    το να σκοτωνεις απο χομπυ δειχνει χαμηλο νοητικο επιπεδο και υπαρξη ψυχολογικης ανισσοροπιας…

  • 13 Μαΐου 2010, 18:33 | ΛΙΝΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

    ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΣΕ ΓΕΝΝΝΙΕΣΑΙ.Η οικολογια δεν ειναι μοδα ουτε οικονομικα συμφεροντα,ειναι ΦΥΣΗ μαζι με τις δραστηριοτητες της..ΟΛΕΣ..
    γι’αυτο λοιπον ΟΧΙ στην παραγραφο 3 του αρθρου 7.
    Για να μην γινει και ο ΥΜΜΗΤΟΣ…ΠΕΝΤΕΛΗ,ΠΑΡΝΗΘΑ…..

  • 13 Μαΐου 2010, 14:11 | Geo

    Δεν συμφωνω , οπως και κανεις γνωστης της υπαιθρου αλλα και φυσιολατρης , με την καταργηση του κυνηγιου σε ονομαζομενες ζωνες με αλλοτριους σκοπους και επιδιωξεις.
    Περαν των ηδη υπαρχοντων καταφυγιων , η ανακηρυξη νεων ζωνων ουτε στην προστασια συμβαλλει (το αντιθετο θα δρασουν οι λαθροθηρες) , ουτε λογο εχει βασει μελετων και τεκμηριων (μειωση , υπερκαρπωσεις θηραματων κλπ)
    Η παρουσια του απλου κυνηγου ειναι ενεργη προστασια και αποτρεπτικος παραγων για καθε παρανομια στις παρυφες καθε βουνου.

  • 13 Μαΐου 2010, 11:50 | VAGELIS IGOUMENITSA

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ 7.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΡΧΙΑ!!!
    ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΥΝΗΓΙ…ΤΕΛΟΣ!!!

  • 13 Μαΐου 2010, 11:38 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΙΚΤΩΡΟΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΗ ΠΑΙΑΝΙΑ ΤΟ 1966 ΚΑΙ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΔΙΠΛΑΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ‘Η ΟΧΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ «ΣΩΘΕΙ». Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ, Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΧΑΝ ΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΥΠΑΙΘΡΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ» ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ, ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ «ΣΙΓΟΥΡΟΙ» ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑΤΙ:

    1. ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
    2. ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ.
    3. ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗ ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΒΟΥΝΟ.
    4. ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΛΑ ΔΕΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.
    5. ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΝΤΙΝΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΡΓΩΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΚΤΕΡ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ.
    6. ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΣΑΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΣΤΑΘΜΟ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΜΠΟ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.
    7. ΑΝ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΜΗΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ Η ΦΥΣΗ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ 1000 ‘Η 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
    8. ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΣΥΝΟΙΚΙΑ.

    ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΒΟΥΝΟ ΕΛΑΤΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Ο ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ.

    ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΖΩΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ?
    ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΡΟΦΗ ΤΩΡΑ?
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ «ΣΩΣΕΤΕ» ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΟΥΝΟ Ή ΠΕΔΙΑΔΑ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ «ΧΟΜΠΙ» ΚΑΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ» ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΙ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΛΛΑ ΜΗ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΑΙΤΙ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΟΧΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ι. ΒΙΚΤΩΡΟΣ

  • 13 Μαΐου 2010, 08:40 | Χρυσοβιτσιώτης Βασίλης

    Η εύκολη λύση είναι νομίζετε να απαγορευθεί το κυνήγι, αλλά ΑΝ γίνει θα δείτε ότι οχι μονο εύκολο δεν είναι(άλλες 7.000 επιχειρησεις χωρίς στην ουσία αντικείμενο) αλλά είναι και τελείως ΑΔΙΚΟ.
    Αδικο για 230.000 κυνηγούς και τις οικογενειές μας.
    Ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή να ακουσετε την φωνή των πολλών και αυτοχρηματοδοτούμενων και οχι τους λίγους με τις επιχορηγήσεις τους.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 12 Μαΐου 2010, 23:34 | ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

    ΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΑΠΟ ΧΟΜΠΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ

  • 12 Μαΐου 2010, 20:27 | ΜΑΤΟΥΛΑ

    Όταν θα ξυλώσετε τις κεραίες των καναλιών τις παράνομες χωματερές τα παράνομα λατομεία σας τους παράνομους αυτοκινητοδρομους τοτε μπορούμε να συζητήσουμε, μέχρι τοτε εξηγείστε στον κόσμο τι σημαίνει πρόγραμμα προστασίας NATURA και πείτε τους την αλήθεια. Πειτε στον κόσμο κυρία Υπουργέ ποιοι θα εκμεταλεύονται τα παρκα και με ποιούς εργολάβους έχετε συμφωνήσει την κατασκευή τους; Όχι στο νομοσχέδιο και στα σκοτεινά σχέδια σας.

  • 12 Μαΐου 2010, 19:54 | Ανδρεας koropi city

    Η επεκταση της Β’ ζωνης μεσα σε κατοικημενες περιοχες και η δεσμευση περιουσιων καμια σχεση δεν εχουν με την καραμελα της πρασινης αναπτυξης που τοσο καιρο μας λετε. Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ του σχεδιου σας φανερωνει ξεκαθαρα που αποσκοπειτε. Σπερνετε διχονια και κανετε λογο για καταπατητες και δολοφονους κυνηγους οταν εσεις δολοφονειτε καθημερινα χιλιαδες οικογενειες με τα μετρα που περνετε. Τρομοκρατειτε το κοσμο οτι θα τους κατεδαφισετε τα σπιτια οταν εσεις τοσα χρονια τους χρεωνατε με δανεια και κανατε τα στραβα ματια. Ειμαι αντιθετος με το φασιστικο νομοσχεδιο που πατε να περασετε αν και νομιζω οτι τσαμπα καθομαστε και γραφουμε γιατι κανενας απο εσας δεν θα κατσει να διαβασει λεξη απο τα οσα γραφουμε γιατι πολυ απλα δεν ειστε διατεθειμενοι να κοψετε το λουρακι που καποιοι σας εχουν δεμενους. Τελος οταν με το καλο θα ξεκινησετε το φοβερο σχεδιο σας να κανετε την αρχη απο την ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ που περναει ΠΑΡΑΝΟΜΑ μεσα απο τη ζωνη απολυτης προστασιας Α’

  • 12 Μαΐου 2010, 17:14 | Δημοπουλος παναγιωτης

    «τουτος ο τοπος..σταθηκε απο του τουφεκιου τον ηχο».Πιστευω οτι γνωριζεται αξιοτιμη κυρια,τουτα τα λογια ποιανου ειναι,αν οχι,τοτε η παιδεια σας ειναι μαλλον ξενοφερτη.Με ολο το σεβασμο μου θα σας παρακαλουσα να σκειψεται ταπεινα το γονυ..και να ζητησεται συγνωμη απο τουτο το λαο,που σταθηκε…χαρις αυτον τον ηχο..

  • 12 Μαΐου 2010, 16:31 | STELIOS

    ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ .- ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ 7

  • 12 Μαΐου 2010, 16:08 | STELIOS

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ 7

  • 12 Μαΐου 2010, 16:14 | STELIOS

    Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΥΜΙΤΟΥ ?????? ΔΕΣΤΕ ΤΗ ΠΕΝΤΕΛΗ !!!! ΤΗΝ ΠΑΡΝΙΘΑ !!!!!!! ( ΣΤΟΠ ) ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ 7

  • 12 Μαΐου 2010, 16:31 | STELIOS

    OXI ΣΤΙ ΠΑΡΑΦΡΑΦΟ 3 ΤΟΥ ΑΘΡΟΥ 7

  • 12 Μαΐου 2010, 11:01 | giorgos

    καλημερα γιατι τοσο μισοσ με τουσ κυνηγουσ που τρεχουν και ενδιφερονται για την πανιδα και την φυση ειμαστε χιλιαδεσ κοσμου που περιμενουμε να δουμε που θα παει αυτη η κατασταση και δεν νομιζο να περιμενετε να το αφησουμε να περασει ετσι ενασ τροποσ ζωησ τοσον χρονων αφηστε τον υμητο οπωσ ειναι και το κυνηγι γιατι μαλλον θα βρεθειτε προ εκπληχεων

  • 12 Μαΐου 2010, 10:07 | ΒΑΝΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΟ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΦΥΣΗ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ. ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ Π.Χ. ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥς ΚΥΝΗΓΟΥΣ. ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ.
    Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΥΜΜΗΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ (ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ). ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ.

  • 12 Μαΐου 2010, 10:07 | Apostolos Lerios

    Einai aploiki i skepsi oti to kinigi einai pantote «kako». Allote einai ontos «vitsio» enos sadisti, allote thema anagkis (fagito to xeimona), kai allote einai aparaitito stixio mias katholikis diaxeiriseis (holistic management) mias prostatevmenis perioxis. Paradeigma…

    Ean ston Imito den iparxoun pia arkoudes i liontaria (i alla natural predators megalon xortofagon zoon), tote o plithismos ton megalon xortofagon tha ektoksefthei, logou xari ta elafia. Sinama, ean ston Imito iparxoun koukouvagies, tote o plithismos ton troktikon den tha epireastei (arxika) giati oi koukouvagies trone ta troktika. Me ean ta elafia ftasoun se epipedo iperplithismou, tote tha paramerisoun ta troktika, me ta opoia (se kanonikes plithismiakes sinthikes) moirazontai tin xlorida.

    Me alla logia, ston Imito exoume mia periorismeni ektasi me apoleia megalon sarkofagon, opos kai se ola ta parka en meso poleon ana ton kosmo panta exoume teteies apoleies giati an ixame arkoudes ston Imito, tha eixame kai anthropina thimata stin Athina… oi arkoudes den tha katsoun sto parko, tha pane na fane sto souvlatzidiko, kai souvlakia kai ton souvlatzi. Gia na exouma mia isoropia metaksi ton xortofagon zoon, kai diatirisi kai tis xloridas aftis kai tis panidas, einai aparaitito na simperilavoume methodous pou den epitrepoun iperplithismiakes ekrikseis.

    Mia tetoia methodos einai to kinigi — ean ginetai sosta kai me programmatismo, oxi «mpate skiloi aleste».

    The sas proteina to eksis: anti na antimetopizete tous kinigous san exthrous tou perivallontos, metatrepste tous se voithous/ethellontes. Stin Ameriki, me tin adeia kinigiou, o kinigos analamvanei kai efthines. Prepei na skotosei zoa mono signekrimenou tipou (ilikia, genos), kai (se merikes perioxes) prepei episeis na silleksei statistika stixia gia ola ta zoa pou sinantise (asxeta ean den mporei na ta skotosei). I prepei na mazepsei ena sako skoupidia, logou harei. I prepei na entopisei esties mellontikis pirkagias (xaradres stis opoies exoun kilisei soroi apo pefkovellones).

    I pliris apagorefsi tou kinigiou (ektos ton perioxon pou einai epikindinos konta se meri opou vriskontai katoikies i anthropoi) den sinisfairei aparaititos pros tin sosti diaxirisei tou fisikou ploutou tou Imitou. Ean epiminete stin apagorefsi, kalo tha itan toulaxiston na skeftite pos tha prostatepsete tin isoripia tis fisis stin xlorida/panida tou Imitou. O fovos mou einai oti se mia xora opou i paranomia einai ethniko athlima, to kinigi tha sinexisei etsi ki allios — kallitera na exetai tous kinigous simaxous stin diatirisi tis fisikis omorfias tou Imitou.

  • 12 Μαΐου 2010, 10:51 | ΠΕΤΡΟΥ ΛΟΥΚΑΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΗΝΥΓΙΟΥ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΝΑ ΑΠΑΛΗΦΘΕΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΜΗΤΟΥ

  • 12 Μαΐου 2010, 10:55 | ΚΕΡΑΤΙΩΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΗΝΥΓΙΟΥ,ΟΙ ΚΗΝΥΓΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΗ.ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΛΟΥΝΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ
    ΟΤΙ ΟΙ ΚΗΝΥΓΟΙ ΕΙΝΑΙ»ΑΡΡΩΣΤΟΙ,ΚΑΙ»ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ».ΕΛΠΙΖΩ Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ.

  • 12 Μαΐου 2010, 09:32 | Keratioti Vasiliki

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΗΝΥΓΙΟΥ.ΟΙ ΚΗΝΥΓΟΙ ΔΡΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΗΝΥΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΑΡΡΩΣΤΟΙ» ΚΑΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ».ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

  • 12 Μαΐου 2010, 09:07 | Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος &

    Επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη για προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής:

    Η απελπιστική συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας και των δασών της ανατολικής Αττικής, καθιστά επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για την αποκατάσταση και προστασία όλων των φυσικών περιοχών, που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ως κατ’ αρχήν θετικές χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τις ρυθμίσεις του σχεδίου προεδρικού διατάγματος «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού».

    Οι ρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση της οικολογικής διαχείρισης του Υμηττού. Περιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (π.χ. λατομεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις) και δραστηριότητες, πράγμα το οποίο αποτελεί αυτονόητη επιλογή για κάθε νομοθέτημα προστασίας ορεινού όγκου που βρίσκεται τόσο κοντά σε μεγάλη πόλη. Ιδιαίτερα δε αφού αφορά το ιδιαίτερα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον της Αττικής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Περαιτέρω, η απαγόρευση χρήσεων με «περιβαλλοντικά ύποπτο» παρελθόν, όπως τα αναψυκτήρια και τα πολιτιστικά κέντρα, η αύξηση του ορίου αρτιότητας και η κατάργηση των παρεκκλίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση αποτελούν επιβεβλημένες επιλογές για την απαιτούμενη αναχαίτιση της οικοδομικής επέκτασης.

    Όσον αφορά ειδικά στο κυνήγι, η αναμφισβήτητη βαριά υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, αλλά και η ανάγκη για φυσικούς βιοτόπους που θα είναι προσβάσιμοι ως καταφύγια ησυχίας και αναψυχής για όλους τους κατοίκους της Αττικής, καθιστά αναγκαία πλέον την επιβολή αυστηρών περιορισμών σε πολλές περιοχές και την απαγόρευσή του σε άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, η απαγόρευση της θήρας στην Ζώνη Α του Υμηττού, εκτός από το ότι αποτελεί προϋπόθεση του Νόμου 1650/1986 για τις ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, κρίνεται ότι είναι μία διαχειριστικά ορθή επιλογή.

    Επειδή όμως οι νομικές ρυθμίσεις δεν είναι από μόνες επαρκείς για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως απαραίτητη την ίδρυση Δασαρχείου Υμηττού, την απομάκρυνση των χρήσεων που είναι ασύμβατες με τους στόχους προστασίας, ιδιαίτερα των κεραιών, του ΚΥΤ Αργυρούπολης και των υπό λειτουργία στρατοπέδων, την άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και την καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με εθελοντικές οργανώσεις για τη φύλαξη και πυροπροστασία. Αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον και συγκρατημένη αισιοδοξία τις ειδικότερες ρυθμίσεις για τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισού, καθώς και την ίδρυση των προβλεπόμενων φορέων διαχείρισης. Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση του κοινού και η εποπτεία των δραστηριοτήτων του κατά την πρόσβαση τους στην Ζώνη Α. Οι διαδρομές και οι ποδηλατόδρομοι για το κοινό θα πρέπει να είναι περιορισμένες στον απολύτως απαραίτητο αριθμό.

    Ως ένα από τα σημαντικότερα εναπομείναντα καταφύγια βιοποικιλότητας, αλλά και ως οικοσύστημα που προσφέρει πολύτιμες οικολογικές υπηρεσίες στους κατοίκους της υποβαθμισμένης Αττικής, ειδικά υπό τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, ο Υμηττός χρήζει υψηλής προστασίας. Γενικότερα, είναι απόλυτη ανάγκη τα περιαστικά βουνά να είναι ανοιχτά σε όλους για ξεκούραση, ησυχία και αναψυχή.

    http://www.eepf.gr
    http://www.ornithologiki.gr
    http://www.ellet.gr
    http://www.wwf.gr
    http://www.medsos.gr

  • Ας βγάλουμε επιτέλους τις μάσκες και ας είμαστε ειλικρινείς πρώτα με τον εαυτό μας.
    Όλοι αυτοί που καταφέρονται ενάντια στους κυνηγούς γιατί συμπονούν τα καημένα τα ζωάκια είναι όλοι αυτοί που στις ταβέρνες μασούν τα κρεατάκια γάλακτος και τα ολόφρεσκα ψαράκια. Εκεί η ευαισθησία μας τι γίνεται. Είναι επίσης αυτοί που η οικολογική τους συνείδηση τους οδηγεί να χτίσουν και κάποιο σπιτάκι μάσα στο βουνό για να είναι κοντά στην φύση.
    Εγώ δεν έχω δει μέχρι σήμερα κάποιους απ΄αυτούς τους ευαίσθητους να πλαισιώνουν τις ομάδες εθελοντισμού το καλοκαίρι για την προστασία του Υμηττού και όχι μόνο από τις φωτιές. Δεν τους είδαμε να οργανώνουν κάποια δενδροφύτευση. Δεν τους είδαμε να συμμετέχουν στις ομάδες πολιτικής προστασίας. Και γενικότερα δεν τους έχουμε δει πουθενά. Κρύβονται πίσω από ένα υπολογιστεί και <>.
    Αν θέλετε λοιπόν να είστε πιο αντικειμενικοί στην διαβούλευση, να δώσετε την ευκαιρία και στους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο, που ασχολούνται στην ύπαιθρο, που αγαπάν πραγματικά το περιβάλλον και δεν έχουν την δυνατότητα να χειρίζονται υπολογιστή, να συμμετέχουν και αυτοί στην διαβούλευση.
    Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που συνάδει με το περιβάλλον και οι κυνηγοί είναι αυτοί που ζητούν να καθίσουν στο τραπέζι για μια ουσιαστική συζήτηση.
    Οι κυνηγοί παράλληλα όμως είναι ένας γίγαντας που κοιμάται και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει αν ξυπνήσει.

  • 12 Μαΐου 2010, 07:33 | Δανιήλ Παπαδόπουλος

    Κυρία Υπουργέ,
    πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβετε ότι στη θέση που σας έβαλε ο Πρωθυπουργός, δεν έχετε δικαίωμα να λειτουργείτε συναισθηματικά!
    Αναρωτιέμαι στην περίπτωση που τοποθετούνταν Υφυπουργός Αθλητισμού κάποιος που δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο, αν θα είχε το θράσος να ζητήσει την απαγόρευση του!
    Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το ΠΔ δεν έχει καμμία τύχη!
    Γνωρίζετε ότι η απαγόρευση του κυνηγίου θα ακυρωθεί στο ΣτΕ, ή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια αν χρειαστεί, γιατί δεν στηρίζεται πουθενά! Ευτυχώς τα Δικαστήρια δεν λειτουργούνε συναισθηματικά αλλά ζητάνε στοιχεία και αποδείξεις!
    Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ίσως και σε όλον τον κόσμο- που να απαγορεύεται το κυνήγι!
    Γνωρίζετε ότι κινδυνεύουμε ήδη με καταδίκες και υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί υιοθετήσατε αμελλητί τις προτάσεις των ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ αλλά ταυτόχρονα αδρά επιδοτούμενων από τους Έλληνες φορολογούμενους, Μη Κυβερνητικών (τί ειρωνεία αλήθεια!) Οργανώσεων που επιλέξατε για συνεργάτες σας, για απαγορευμένες περιοχές τις οποίες όμως δεν μπορείτε να φυλάξετε και να διασφαλίσετε την προστασία τους!
    Γνωρίζετε πολύ καλά ότι νέες απαγορεύσεις και προστατευόμενες περιοχές, σημαίνουνε νέες καταδίκες και επιπλέον πρόστιμα!
    Γνωρίζετε επίσης ότι οι κυνηγοί με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, είναι οι μόνοι που συνεισφέρουν στη φύλαξη των προστατευόμενων περιοχών και όχι μόνον, χωρίς ούτε ένα ευρώ κρατικής δαπάνης! Εσείς όμως επιμένετε, σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, να συνεργάζεστε με χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ Μη Κυβερνητικές (τι ειρωνεία αλήθεια) Οργανώσεις ή Σωματεία γυρίζοντας την πλάτη στους κυνηγούς, στους εξειδικευμένους επιστήμονες των Κυνηγετικών Οργανώσεων και στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που προσφέρονται να βοηθήσουνε με δικές τους δαπάνες!
    Γνωρίζετε ακόμη καλύτερα, ότι οι κυνηγοί αντιστέκονται στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών και ήδη χαλάσανε τα σχέδια κάποιων (συνεργατών σας;) στην Πελοπόννησο!
    Αλήθεια γιατί δεν αναφέρει το ΠΔ κάτι για τις ανεμογεννήτριες; Επιτρέπονται ή απαγορεύονται; Σας διέφυγε; Διέφυγε και των αξιόλογων (;) συνεργατών σας;
    Μήπως έχετε σκοπό να γεμίσετε με τέτοιες τον Υμηττό, σιωπηλά, ύπουλα, όπως κάνανε κάποιοι άλλοι πριν από εσάς με τις κεραίες;
    Γιατί δεν βγαίνετε να τα πείτε όλα τα παραπάνω ευθαρσώς στον Ελληνικό λαό;
    Γιατί τα αποκρύπτετε;
    Αρμόζουνε αυτά σε μια Σοσιαλιστική Κυβέρνηση;
    Η περίοδος ανακωχής τελείωσε κυρία Υπουργέ!
    Θα μας βρείτε μπροστά σας!
    Μαζί μας, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι που πρέπει κάποια στιγμή να μάθουνε γιατί πληρώνουνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί μέρος των φόρων τους πάει στην χρηματοδότηση/επιδότηση ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΜΚΟ ή Σωματείων/σφραγίδων με 5-6 μέλη και ισόβια Διοικητικά Συμβούλια!

  • 11 Μαΐου 2010, 23:59 | Λευτερης καλαμποκας

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΟΔΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ,ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ. ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΟΜΠΙ, ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ. Α ΡΕ ΕΛΛΑΔΑ ΠΩΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΚΤΑΡΙΟ ΓΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ…

  • 11 Μαΐου 2010, 23:38 | Απολλων

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΠΑΝΤΟΥ!!!

    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ! ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΔΙΣΚΕΔΑΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΖΩΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΠΑΤΩ ΜΕΣΑ Σ’ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ Μ’ΕΝΑ «ΣΥΓΝΩΜΗ».
    ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Η ΘΗΡΑ~!! ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΟΝΤΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

  • 11 Μαΐου 2010, 22:47 | Νικολοθανάσης Γεώργιος

    Οι κυνηγοί δρούν και λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στο Φυσικό περιβάλλον και είναι πάντα σε θέση συνεργασίας με τους Δήμους και τους Φορείς,φροντίζοντας να μένουν πιστοί στις Αρχές της φυσικής ισορροπίας.Είναι γεγονός ,ότι η δημιουργία του Προεδρικού Διατάγματος δεν βασίστηκε σε επιστημονική μελέτη, καθώς κανένα είδος της πανίδας δεν απειλείται.Η εφαρμογή του είναι παράδοξη και παράλογη.Ζητάμε να αφαιρεθεί απο το Άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος,που αφορά την προστασία του Υμηττού,η παράγραφος 3,οπότε και το κυνηγητικό καθεστώς να διατηρηθεί ως έχει!!!

  • Παρακαλώ να μας ενημερώσετε δημοσίως γιατί έχουν αφαιρεθεί πολλές θετικές για το κυνήγι επιστολές. Πώς είναι δυνατόν, την 3 Μαϊου να υπάρχουν 72 τουλάχιστον σελίδες (στη διαβούλευση) και σήμερα 11 Μαίου να υπάρχουν μόνον 18. Μήπως είναι και αυτό ένα δείγμα της αντίληψης που έχετε για τη Δημοκρατία;. Για αυτό σας ψηφίσαμε;

  • 11 Μαΐου 2010, 20:18 | ΒΕΖΥΡΗ ΑΝΝΑ

    Όλοι γνωρίζουν τα έσοδα που έχει το κράτος απο τους κυνηγούς λόγω της οπλοκατοχής κλπ. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα επηρέσει την κρίση των υπευθύνων και θα σκεφτούν πρώτα την σωτηρία τους περιβάλλοντος και κατ’επέκταση των άμοιρων ζώων – θηραμάτων που δολοφονούνται για να ικανοποιούν το «χόμπι» τους κάποιοι «άρρωστοι».
    ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ το κυνήγι, ούτως ή άλλως πολλοί παραβιάζουν το νόμο και κυνηγούν περιόδους που δεν επιτρέπεται, ας μην νομιμοποιούμε το κυνήγι εκεί που μπορούμε να το αποφύγουμε.
    Βασιζόμαστε σε σας που έχετε την ευθύνη.
    ΜΗΝ βοηθάτε τους άρρωστους να συνεχίζουν την δράση τους!!!

    Ευχαριστώ πολύ,
    Βεζύρη Άννα
    Γ.Γραμματέας ΔΣ Φιλοζωικού Σωματείου Άργος
    Θεσσαλονίκη

  • 11 Μαΐου 2010, 20:00 | Κούτσης Διονύσιος

    Υμηττός
    Να απαλειφθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 7 του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.

  • 11 Μαΐου 2010, 19:15 | Φουντουκιώτης Θύμιος

    ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
    Όσοι ανήκουμε στο πολιτικό χώρο του σοσιαλισμού <> με το δίλημμα που έθεσε στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός της χώρας. Ψηφίσαμε το αυτονόητο και ξαφνικά σε μία μέρα είδαμε στη πράξη ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εννοούσε το δεύτερο. Αυτό μας απέδειξε με τις αλλοπρόσαλες επιλογές του που μας οδήγησαν στο χάος και στο αδιέξοδο. Αυτές οι επιλογές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και συγκεκριμένα και στην υπαίθρια κυνηγετική δραστηριότητα. Με βάρβαρο τρόπο θέτετε στο περιθώριο μια μεγάλη κοινωνική ομάδα όπως αυτή των κυνηγών, οι οποίοι χωρίς ανταλλάγματα, δίνουν συνεχώς στο κράτος οικονομική ενίσχυση. Είμαι ξενοδόχος σε μονάδα του ορεινού όγκου της Πίνδου. Το χειμώνα λειτουργούμε αποκλειστικά με τους κυνηγούς, οι οποίοι πρέπει να τονισθεί ότι αποτελούν και τους καλύτερους πελάτες. Τα καμώματά σας με την επικείμενη απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Υμηττό δείχνουν την συνολική αντίληψη και αντιμετώπιση αυτής της δραστηριότητας από μέρους σας. Ο βάρβαρος τρόπος που χρησιμοποιείτε στην προκειμένη περίπτωση, αποκλείοντας τον διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, εμπλεκόμενους και επηρεαζόμενους που είναι οι κυνηγοί, δείχνει μια νέα αντίληψη αντιμετώπισης των πραγμάτων που απασχολούν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και μας οδηγεί σε εντυπώσεις και συμπεράσματα, ότι στην χώρα υπάρχει πλέον μια καθεστωτική νοοτροπία και αλλαζονεία από πλευράς της <> κυβέρνησης.
    Με το υψηλό κόστος καυσίμων, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και την επερχόμενη οικονομική ύφεση, πολύ θα θέλαμε κυρία Μπιρμπίλ(ω)η οι επαγγελματίες του χώρου, της ευρύτερης περιοχής να σας έχουμε τον προσεχή χειμώνα, μαζί με τους φίλους και συνεργάτες σας κοντά μας για παρέα και να κλάψουμε μαζί την οικονομική μας καταστροφή και τον μαρασμό στην περιφέρεια.
    Είμαι γνωστός στον υπόψη επιχειρηματικό χώρο και θέλω και την ύστατη αυτή στιγμή να σας παροτρείνω να ασχοληθείτε με πολύ σοβαρότερα θέματα του υπουργείου, στο οποίο σας τοποθέτησε ο φίλος σας Πρωθυπουργός και να αφήσετε κατά μέρος τα παιχνίδια με τους κυνηγούς, διότι σας διαβεβαιώνω ότι αυτοί ασχολούνται με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα με τα θέματα της δραστηριότητάς τους, προσφέροντας χωρίς ανταλλάγματα και συμβιβασμούς.
    Να είστε σίγουροι στο υπουργείο σας ότι απέναντί σας θα βρείτε όχι μόνο τους κυνηγούς αλλά και μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ζούμε και επιχειρούμε από την αντίστοιχη υπαίθρια δραστηριότητα.
    Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και το ύφος της επιστολής διαμαρτυρίας της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που εκδόθηκε με αφορμή την αναστολή του κυνηγίου από το ΣτΕ από το οποίο εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο θα σας αντιμετωπίσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, εάν υλοποιήσετε τις δικές σας προθέσεις και του περιβάλλοντός σας για θέματα που αφορούν το κυνήγι.

  • 11 Μαΐου 2010, 19:30 | vasiliki

    KATHGORIMATIKA OXI STO KYNHGI.

  • 11 Μαΐου 2010, 18:03 | ΣΠΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    O άνθρωπος ήταν είναι και θα είναι ο διαχειρηστής του φυσικού πλούτου.Αυτό ακριβώς κάνει και ο κυνηγός.Οι απολαβές του από το ζωικό κεφάλαιο επικεντρώνοντε μόνο όσο αφορά το «επιτόκιο» που του επιτρέπει να αποσύρει από το φυσικό κεφάλαιο.Ας κυνηγήσουμε λοιπόν μαζί τους μεγαλοεργολάβους και τους καταπατητές και να μην στοχοποιούν τους κυνηγούς, που αν μην τι άλλο πληρώνουν κάθα χρόνο αδρά για άδειες, βενζίνες, ξενοδοχεία κ.λ.π.Καλό θα ήταν οι φίλοι μας οικολόγοι του σαλονιού να ρωτήσουν τι προσφέρουν για θηροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και δασοπεριπολείες!
    ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ

  • 11 Μαΐου 2010, 18:38 | Φάνης

    Το ένστικτο του κυνηγού υπάρχει στον άνθρωπο από εκατομύρια χρόνια και είναι αυτό που τον ανέβασε στην κορυφή της πυραμίδας. Από εύκολο θήραμα και φοβισμένο θηλαστικό των σπηλαίων έγινε ο κυρίαρχος στον κόσμο των ζώων. Αυτό δεν αλλάζει με απαγορεύσεις και έγγραφα. Ευχαριστώ.

  • 11 Μαΐου 2010, 18:57 | dimitris…n…

    ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.ΑΣ ΠΑΥΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΑΙΤΙ ΕΜΕΙΣ ΑΓΑΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟΝΑΚΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΡΦΟΜΕΝΕΙ η ΕΓΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΣΑς ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΥΝΗΓΟΣ…

  • 11 Μαΐου 2010, 17:08 | ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η ΑΠΑΓΩΡΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ¨ΑΝ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ¨¨ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΕΔΩ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ¨¨ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΠΛΑΚΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΣΜΠΑΡΙΔΙ¨¨ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ¨¨»

  • 11 Μαΐου 2010, 17:39 | ΗΛΙΑΣ

    Ειναι απιστευτο οτι δεν εχουν καταλαβει ολοι οτι ολοι οι κυνηγοι ειναι οι φυλακες και οι πραγματικοι προστατες του δασους και οχι οι δηθεν οικολογοι που περνουν εκατομυρια στο ονομα της δηθεν ευεσθησιας τους την ιδια ωρα που εμεις χρηματοδοτουμε οι ιδιοι τη φυλαξη του δασους

  • 11 Μαΐου 2010, 16:37 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΝΙΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΥΜΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΧΛΟΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ ΑΜΑ ΔΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΗΝΙΓΕΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΚΗΝΙΓΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΙΝΗΓΑΤΕ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ!!!!!!!!!!

  • Επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη για προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής:

    Η απελπιστική συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας και των δασών της ανατολικής Αττικής, καθιστά επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για την αποκατάσταση και προστασία όλων των φυσικών περιοχών, που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ως κατ’ αρχήν θετικές χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Μεσόγειος ΣΟΣ τις ρυθμίσεις του σχεδίου προεδρικού διατάγματος «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού».

    Οι ρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση της οικολογικής διαχείρισης του Υμηττού. Περιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (π.χ. λατομεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις) και δραστηριότητες, πράγμα το οποίο αποτελεί αυτονόητη επιλογή για κάθε νομοθέτημα προστασίας ορεινού όγκου που βρίσκεται τόσο κοντά σε μεγάλη πόλη. Ιδιαίτερα δε αφού αφορά το ιδιαίτερα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον της Αττικής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Περαιτέρω, η απαγόρευση χρήσεων με «περιβαλλοντικά ύποπτο» παρελθόν, όπως τα αναψυκτήρια και τα πολιτιστικά κέντρα, η αύξηση του ορίου αρτιότητας και η κατάργηση των παρεκκλίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση αποτελούν επιβεβλημένες επιλογές για την απαιτούμενη αναχαίτιση της οικοδομικής επέκτασης.

    Όσον αφορά ειδικά στο κυνήγι, η αναμφισβήτητη βαριά υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, αλλά και η ανάγκη για φυσικούς βιοτόπους που θα είναι προσβάσιμοι ως καταφύγια ησυχίας και αναψυχής για όλους τους κατοίκους της Αττικής, καθιστά αναγκαία πλέον την επιβολή αυστηρών περιορισμών σε πολλές περιοχές και την απαγόρευσή του σε άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, η απαγόρευση της θήρας στην Ζώνη Α του Υμηττού, εκτός από το ότι αποτελεί προϋπόθεση του Νόμου 1650/1986 για τις ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, κρίνεται ότι είναι μία διαχειριστικά ορθή επιλογή.

    Επειδή όμως οι νομικές ρυθμίσεις δεν είναι από μόνες επαρκείς για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως απαραίτητη την ίδρυση Δασαρχείου Υμηττού, την απομάκρυνση των χρήσεων που είναι ασύμβατες με τους στόχους προστασίας, ιδιαίτερα των κεραιών, του ΚΥΤ Αργυρούπολης και των υπό λειτουργία στρατοπέδων, την άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και την καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με εθελοντικές οργανώσεις για τη φύλαξη και πυροπροστασία. Αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον και συγκρατημένη αισιοδοξία τις ειδικότερες ρυθμίσεις για τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισού, καθώς και την ίδρυση των προβλεπόμενων φορέων διαχείρισης. Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση του κοινού και η εποπτεία των δραστηριοτήτων του κατά την πρόσβαση τους στην Ζώνη Α. Οι διαδρομές και οι ποδηλατόδρομοι για το κοινό θα πρέπει να είναι περιορισμένες στον απολύτως απαραίτητο αριθμό.

    Ως ένα από τα σημαντικότερα εναπομείναντα καταφύγια βιοποικιλότητας, αλλά και ως οικοσύστημα που προσφέρει πολύτιμες οικολογικές υπηρεσίες στους κατοίκους της υποβαθμισμένης Αττικής, ειδικά υπό τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, ο Υμηττός χρήζει υψηλής προστασίας. Γενικότερα, είναι απόλυτη ανάγκη τα περιαστικά βουνά να είναι ανοιχτά σε όλους για ξεκούραση, ησυχία και αναψυχή.

  • Επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη για προστασία των ορεινών όγκων της Αττικής:

    Η απελπιστική συρρίκνωση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας και των δασών της ανατολικής Αττικής, καθιστά επιτακτική και αδιαπραγμάτευτη την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για την αποκατάσταση και προστασία όλων των φυσικών περιοχών, που περιβάλλουν την πρωτεύουσα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ως κατ’ αρχήν θετικές χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τις ρυθμίσεις του σχεδίου προεδρικού διατάγματος «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού».

    Οι ρυθμίσεις κινούνται στην κατεύθυνση της οικολογικής διαχείρισης του Υμηττού. Περιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (π.χ. λατομεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις) και δραστηριότητες, πράγμα το οποίο αποτελεί αυτονόητη επιλογή για κάθε νομοθέτημα προστασίας ορεινού όγκου που βρίσκεται τόσο κοντά σε μεγάλη πόλη. Ιδιαίτερα δε αφού αφορά το ιδιαίτερα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον της Αττικής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας. Περαιτέρω, η απαγόρευση χρήσεων με «περιβαλλοντικά ύποπτο» παρελθόν, όπως τα αναψυκτήρια και τα πολιτιστικά κέντρα, η αύξηση του ορίου αρτιότητας και η κατάργηση των παρεκκλίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση αποτελούν επιβεβλημένες επιλογές για την απαιτούμενη αναχαίτιση της οικοδομικής επέκτασης.

    Όσον αφορά ειδικά στο κυνήγι, η αναμφισβήτητη βαριά υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, αλλά και η ανάγκη για φυσικούς βιοτόπους που θα είναι προσβάσιμοι ως καταφύγια ησυχίας και αναψυχής για όλους τους κατοίκους της Αττικής, καθιστά αναγκαία πλέον την επιβολή αυστηρών περιορισμών σε πολλές περιοχές και την απαγόρευσή του σε άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, η απαγόρευση της θήρας στην Ζώνη Α του Υμηττού, εκτός από το ότι αποτελεί προϋπόθεση του Νόμου 1650/1986 για τις ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, κρίνεται ότι είναι μία διαχειριστικά ορθή επιλογή.

    Επειδή όμως οι νομικές ρυθμίσεις δεν είναι από μόνες επαρκείς για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως απαραίτητη την ίδρυση Δασαρχείου Υμηττού, την απομάκρυνση των χρήσεων που είναι ασύμβατες με τους στόχους προστασίας, ιδιαίτερα των κεραιών, του ΚΥΤ Αργυρούπολης και των υπό λειτουργία στρατοπέδων, την άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και την καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών με εθελοντικές οργανώσεις για τη φύλαξη και πυροπροστασία. Αναμένουν επίσης με ενδιαφέρον και συγκρατημένη αισιοδοξία τις ειδικότερες ρυθμίσεις για τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισού, καθώς και την ίδρυση των προβλεπόμενων φορέων διαχείρισης. Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση του κοινού και η εποπτεία των δραστηριοτήτων του κατά την πρόσβαση τους στην Ζώνη Α. Οι διαδρομές και οι ποδηλατόδρομοι για το κοινό θα πρέπει να είναι περιορισμένες στον απολύτως απαραίτητο αριθμό.

    Ως ένα από τα σημαντικότερα εναπομείναντα καταφύγια βιοποικιλότητας, αλλά και ως οικοσύστημα που προσφέρει πολύτιμες οικολογικές υπηρεσίες στους κατοίκους της υποβαθμισμένης Αττικής, ειδικά υπό τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή, ο Υμηττός χρήζει υψηλής προστασίας. Γενικότερα, είναι απόλυτη ανάγκη τα περιαστικά βουνά να είναι ανοιχτά σε όλους για ξεκούραση, ησυχία και αναψυχή.

  • Πιστεύω πως πρέπει να απογορευτεί τον κυνήγι στην συγκεκριμμένη περιοχή (περιοχή Υμηττού). Δεν συμφωνώ με την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την ελληνική επικράτεια.

  • 11 Μαΐου 2010, 14:07 | ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Στην περιοχή πάνω από ΓΛ.ΝΕΡΑ «ΑΣΤΕΡΙ» το δασαρχείο πέρσυ το Νοέμβρη έκανε απόψίλωση 10 μέτρα εκατέρωθεν του αγροτικού δρόμου αφήνοντας σωρούς από πριονίδι και ξερά πεύκινα κλαδιά. Φίλοι κυνηγοί και μη κυνηγοί μήπως πρέπει να τα απομακρύνουμε εγαίρως. Το προεδρικό διάταγμα άναψε φωτιές στην κυνηγητική οικογένια του Αν Υμητού μην αφήσουμε χώρο για τους εμπρηστές.
    Αφήστε μας να κάνουμε ότι κάναμε κάθε καλοκαίρι για το βουνό μας αντι να μας κοβεται το οξυγόνο του Υμητού

  • 11 Μαΐου 2010, 14:44 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΟ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ!!!ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΩ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ-ΦΟΝΙΑΔΕΣ κ.α.,ΕΙΣΤΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΙΣΩ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΡΘΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ.ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΩ,ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΞΕΚΙΝΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΠΕΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΑΣ,ΕΝΩ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΑΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΔΕ ΣΤΑ 200ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΦΛΟΓΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΡΕΞΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΣΑΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΜΕ ΚΑΤΙ ΚΛΑΡΙΑ ΤΗΝ ΣΒΗΣΑΜΕ ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ,ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΩ ΟΥΤΕ ΗΡΩΑΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΑ,ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, Δ Ε Ν ΘΑ ΕΙΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΘΕΩΡΙΕΣ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ,ΚΑΜΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΤΕ!!!Μ Ο Ν Ο ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΘΥΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑΤΙ?ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΝ…ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ! ! !