Άρθρο 04 – Επέκταση – τροποποίηση συμβάσεων

1. Για όλους τους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν για λιγότερο από 12 χρόνια με σημείο αναφοράς την 1η Ιανουαρίου 2014, επεκτείνεται αυτοδίκαια η σύμβαση πώλησης και η σύμβαση συμψηφισμού του «ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα κτίρια», κατά 5 χρόνια και για ίσο χρόνο οι απαιτούμενες άδειες παραγωγής και λειτουργίας και για εγκατεστημένη ισχύ ίση με την ισχύ κατά την 1η Ιανουαρίου 2014. Στους παραγωγούς των σταθμών του προηγούμενου εδαφίου κατά το διάστημα επέκτασης της σύμβασης πώλησης δίδονται οι δυνατότητες:

  • ·         Πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με όρους λειτουργίας συστήματος και αγοράς.
  • ·         Πώλησης της παραγόμενης ενέργειας κατά προτεραιότητα και με τιμή που καθορίζεται σε 80 €/MWh, για μέγιστη ετήσια ποσότητα ενέργειας που υπολογίζεται από τη μαθηματική σχέση:

Ενέργεια (KWh) = Εγκατεστημένη Ισχύς (KW) X Συντελεστής Απόδοσης (KWh/KW).

Ο Συντελεστής Απόδοσης ανά τεχνολογία αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συντελεστής Απόδοσης (kWh/kW)

Φ/Β σταθμοί στο Διασυν/νο Σύστημα

1500

Φ/Β σταθμοί στο Μη Διασυν/νο Σύστημα

1700

Φ/Β σταθμοί προγράμματος στεγών (<=10 kW)

1400

Αιολικοί σταθμοί στο Διασυν/νο Σύστημα

2200

Αιολικοί σταθμοί στο Μη Διασυν/νο Σύστημα

2500

Μικρά Υδροηλεκτρικά

3150

Βιομάζα

7800

Αέρια από ΧΥΤΑ

6500

Βιοαέριο

7800

Ηλιοθερμικά (Με ή χωρίς αποθήκευση)

2200

 

Η ανωτέρω επιλογή γίνεται με αμετάκλητη δήλωση του παραγωγού στον ΛΑΓΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ, κατά περίπτωση, η οποία πρέπει να υποβληθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη επέκτασης της σύμβασης.

2. Ο ΛΑΓΗΕ,ο ΔΕΔΔΗΕ, ή ο Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά περίπτωση, προβαίνουν έως 31.10.2014 σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης πώλησης/ συμψηφισμού με την οποία θα προσδιορίζεται η νέα τιμή αποζημίωσης βάσει των διατάξεων του παρόντος νόμου καθώς και η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης με δήλωση του παραγωγού και την αποστέλλουν στον αντισυμβαλλόμενο έως 31.12.2014.

  • 12 Μαρτίου 2014, 18:35 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Οι συμβάσεις να επεκταθούν στις τρέχουσες εγγυημένες τιμές, τιμαριθμικά αναπροσαρμοσμένες, και για 10 τουλάχιστον έτη.

  • 12 Μαρτίου 2014, 18:17 | ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε

    Για τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ – επισημαίνεται ειδικότερα ότι:
    α) το εκλυόμενο βιοαέριο δεν δύναται να αποθηκευτεί συνεπώς οι μονάδες αυτές οφείλουν να εισάγονται κατά προτεραιότητα στο σύστημα
    β) οι ανωτέρω μονάδες δεν δύνανται να διακόπτουν την παραγωγή τους κατ’ απαίτηση του διαχειριστή λόγω:
    i. παραβίασης των νομικών απαιτήσεων ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου (παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας)
    ii. παραβίασης των διατάξεων των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων βιοαερίου με τους αρμόδιους ΦοΔΣΑ
    iii. παραβίασης της αναγκαιότητας της ορθολογικής χρήσης πόρων (περιβαλλοντικά παράλογο γεγονός άντλησης του βιοαερίου και καταστροφή του σε πυρσούς χωρίς την παραγωγή χρήσιμης – πράσινης – ενέργειας).

    Βάσει των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι οι συμβάσεις πώλησης ενέργειας βάσει της κείμενης νομοθεσίας δεν πρέπει να φέρουν χρονικό και ποσοτικό περιορισμό αλλά να επεκτείνονται μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων του βιοαερίου στο ΧΥΤΑ εφαρμογής της ενεργειακής επένδυσης. Η θέσπιση της ως άνω ρύθμισης προτείνεται στα πλαίσια του προτεινόμενου σχεδίου νόμου.

    Συνακόλουθα προτείνεται η άρση του περιορισμού του 12ετούς κριτηρίου (με ημερομηνία αναφοράς την 01.01.2014) για την αυτοδίκαιη επέκταση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας κατά πέντε (5) έτη όσον αφορά τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ καθώς και ο περιορισμός συντελεστή απόδοσης του Άρθρου 4 (βλέπε αντίστοιχο πίνακα).

  • 12 Μαρτίου 2014, 17:03 | POWERSTATION168

    Κανονικά η πώληση της ενέργειας κατά την 5ετία της επέκτασης, θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται με την ήδη κλεισμένη τιμή που έχει κάθε παραγωγός για το διάστημα της 20ετίας. Η τιμή 0,08€ δεν πρόκειται να αποφέρει σε κανένα πάρκο τα απαραίτητα έσοδα, όχι για να βγάλει κέρδος, αλλά ούτε για να καλύψει τα τρέχοντα έξοδά του, ειδικά μετά την πάροδο 20 ετών όπου ο εξοπλισμός δεν θα έχει πια την ίδια απόδοση και θα χρειάζεται αντικατάσταση και αναβάθμιση.

  • 12 Μαρτίου 2014, 17:42 | ΕΛΙΚΑ Α.Ε.

    Διαφωνούμε με την θεσμοθέτηση συντελεστή απόδοσης ανά τεχνολογία διότι με τον τρόπο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η μη δυνατότητα της πλήρους απορρόφησης της ενέργειας από ΑΠΕ στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα κάτι το οποίο είναι αντίθετο σε πάγιες θεσμοθετημένες διατάξεις των ΑΠΕ.

    Επομένως θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να ισχύει συγκεκριμένη τιμή FiT (έστω 80€/ΜWh).Προτείνουμε η επέκταση των συμβάσεων πώλησης για 5 έτη να ισχύει και για τα νέα έργα.

  • 12 Μαρτίου 2014, 15:52 | Παύλος Βούρος

    1. Θα φαινόταν λογικό (μετά από τόσες μειώσεις), αλλά τι είδους επέκταση είναι αυτή; Την παράταση της σύμβασης με τέτοιους όρους δεν θα τη δεχτεί κανείς. Είναι οικονομικότερο να κλείσουν στην εικοσαετία αυτές οι μονάδες, αφού αν συνεχίσουν θα χάνουν κιόλας.
    2. Να επιστραφούν με κάποιο τρόπο οι χασούρες που δημιουργεί το νομοσχέδιο, και μετά να παραταθεί δίχως αλλαγή στη τιμή.
    3. Προτού βγει το νομοσχέδιο κυκλοφορούσαν φήμες για «New deal». Αν είχε έστω και λίγο τον χαρακτήρα αυτό, οι περισσότεροι θα το εξέταζαν αντί να το απορρίψουν συθέμελα.

  • 12 Μαρτίου 2014, 14:20 | Χρήστος Σώκος

    Το νομοσχεδιο επιβαλλεται να αποσυρθεί καθώς είναι και παρανομο, αλλα και προτεινει υπερβολικες μειωσεις. Η παραταση ορθα γίνεται αλλα δεν αντισταθμιζει τις σοβαροτατες απωλειες εσοδων. Ειναι γνωστο οτι στα φ/β πλαισια μειωνεται σοβαρα η απόδοση με την παροδο του χρόνου. Επίσης η δεσμευση κτιρίων και αγρών για τοσο μεγάλο διάστημα επιφερει και αυτη οικονομικες επιπτώσεις και μπορει να ειναι αδυνατη για καποιους που θα θελουν να κανουν κατι στα ακινητά τους μετα από τοσα ετη

  • 12 Μαρτίου 2014, 14:43 | ΗΛΙΑΝΑ ENERGY

    Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί σε συνέχεια της προηγούμενης δηλωςης μας η πρόταση μας για την μη δυνατότητα επέκτασης της συμβάσεως μας ειναι
    1. Μετα την 20ετια παραχωρούμε τον εξοπλισμό του έργου στην ΔΕΗ ωστε να το εγκαταστήσει σε δικό της Οικοπεδο και να εχει την πλήρη εκμετάλλευση του αυτή η παραχώρηση μπορει να γινει μετα απο σύμβαση παραχώρησης που θα υπογράψουμε οπότε μας το ζητήσετε.
    Φυσικά η τιμη που τωρα εχουμε ανα kw θα αναπροσαρμοστεί τόσο ωστε να συμβαδίζει με αυτή την απώλεια που θα εχουμε σε σχέση με τους υπόλοιπους παραγωγούς επειδή ο ιδιοκτήτης του αγροτεμαχιου που νοικιάζουμε δεν μας το δίνει για πάνω απο 20 έτη.
    2. Αν αυτή η δυνατότητα που προτείνουμε δεν ειναι εφικτή πάλι στα πλαίσια της ισότιμης αντιμετώπισης της ειδικής περίπτωσης μας τοτε θα πρεπει πάλι να αναπροσαρμοστεί η τιμη της kw που θα αποφασιστεί να αναπροσαρμοστεί για να καλύψει αυτή μας την μη δυνατότητα η οποια δεν εξαρτάται απο εμάς αφού η ιδιοκτησία της γης ανήκει σε άλλον και εμείς ενοίκιαζουμε την γη απο αυτόν
    Θα περιμένουμε την πρόταση σας επι του προβλήματος μας

  • 12 Μαρτίου 2014, 14:06 | ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ?
    5 ΧΡΟΝΙΑ Χ 12.ΟΟΟ=60.000
    ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ NEW DEAL 18 ΧΡΟΝΙΑ Χ 20000=360.000+ΕΙΣΦΟΡΑ 2 ΕΤΩΝ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ..ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ?ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ?
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ…ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΜΑΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΛΕΑΣΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΕΝΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΜΕ ΤΩΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 20ΕΤΙΑ.ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ DEAL ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

  • 12 Μαρτίου 2014, 11:09 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Προς παράλογο και άδικο ελληνικό κράτος.
    Είμαστε 3 κάτοχοι μικρών φωτοβολταικών στέγης κάτω των 5 kw τα οποία έγιναν με χρήση τραπεζικού δανείου κατά το 75% του κόστους το έτος 2012 στην περιοχή Αιγιαλείας
    Με βάση τις βλαπτικές και απρόβλεπτες αλλαγές των δήθεν δεδομένων συμβάσεων που σαν ανόητοι Έλληνες (φορολογικά υποζύγια )
    υπογράψαμε προ διετίας καταστρατηγούνται πλήρως και δεν ισχύουν τα κάτωθι…
    1, Ομαλή πληρωμή των δόσεων δανείου που ήδη έχουμε πάρει χωρίς δική μας υπαιτιότητα αλλά με υπαιτιότητα του κράτους και μόνον
    που δεν τηρεί υπογεγραμμένη πάγια σύμβαση αλλά την τροποποιεί μονομερώς και χωρίς προσχήματα.
    2, Τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων του κράτους και της ΥΠΌ ΚΡΑΤΙΚΌ ΕΛΕΓΧΟ εταιρίας ΔΕΗ χωρίς καμμία ατομική μας υπαιτιότητα.

    Η πενταετής παράταση σύμβασης με αμοιβή 80 ευρω ανα mw είναι γελοία
    όταν παράγουμε στην καλύτερη περίπτωση 6,5 MW/ΈΤΟΣ .Πρακτικά δηλαδή θα παιρνουμε μετά από 20 χρόνια 520 ευρω τον χρόνο.Όταν εφόσον το φωτοβολταικό μέχρι τότε και εκτός εγγύησης δουλέυει ακόμα θα έχουμε τη συντήρηση με 200 ευρώ την ασφάλεια με 180 ευρώ και το κόστος χρήματος της επένδυσης ( τόκοι /κεφάλαιο )να είναι πάνω από 750 ευρω ανά έτος… δηλαδή απλά κάθε χρόνο θα χανουμε και λεφτά.Ανύπαρκτα λοιπόν τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφέλη.

    Προτείνουμε λοιπόν

    Α. 5ετή παράταση σύμβασης αλλά με ποσό τουλάχιστον 175 ευρώ ανά ΜW έτσι ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ισοσκελισμός των δεδομένων.

    Β. Ρύθμιση του υπολοίπου του δανείου μας με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής,μικρότερο επιτόκιο ( όχι σαν το σημερινό ληστρικό του 7,50-7,75%) και εγγυητή την ΔΕΗ που έτσι κι αλλιώς συμψηφίζει τους λογ/μους και ελέγχει τα πάντα στην ομαλή λειτουργία .
    Έτσι τουλάχιστον δεν θα πληρώνουμε απο την τσέπη μας τα έξτρα διαρκώς και σταδιακά η ζημία θα μετακυλιθεί σε μεγαλύτερης διάρκειας
    και μικρότερης αξίας δόσεις.

    Είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει για να μην αρχίσουν οι ομαδικές αγωγές στα ευρωπαικά δικαστήρια από όλους μας .

  • 12 Μαρτίου 2014, 11:54 | Παναγιώτης Ξανθόπουλος

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας την αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας για το πλαίσιο λειτουργίας, την κατάρτιση των συμβάσεων και τον ρυθμό διείσδυσης κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ, οφείλει:

    Να προβλέψει ώστε, οι απώλειες που θα υποστεί ο παραγωγός από την εφ΄απαξ εισφορά μηδενισμού του υφισταμενου ελλείμματος και την απαραίτητη για την ισορροπία του συστήματος μείωση των τιμών, να αποκατασταθούν με την επέκταση των νεων συμβάσεων έως τον πλήρη συμψηφισμό τους.

    Ως εκ τούτου το εδάφιο 1 να διαμορφωθεί ως εξής:

    «Για όλους τους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν για λιγότερο από 12 χρόνια με σημείο αναφοράς την 1η Ιανουαρίου 2014, επεκτείνεται αυτοδίκαια η σύμβαση πώλησης και η σύμβαση συμψηφισμού του «ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στα κτίρια», με τις προβλεπόμενες στο άρθρο 01 τιμές πώλησης, έως τον πλήρη συμψηφισμό:
    α. της καταβληθείσης έκτακτης εισφοράς από Ιουλίου 2012
    β. της εισφοράς επι του κύκλου εργασιών 2013 προς μηδενισμό του υφιστάμενου ελλείμματος
    γ. της διαφοράς τιμής μεταξύ της ισχύουσας την 1/1/2014 και της νέας σύμβασης, για παραγωγή που θα έχει τιμολογήσει από την έναρξη της νέας σύμβασης έως και το πέρας της εικοσαετίας.»

    Με εκτίμηση
    Π. Ξανθόπουλος

  • 12 Μαρτίου 2014, 03:22 | Θάνος

    κε Υπουργέ,
    Επειδή,
    1ον έχω υπογράψει μία Σύμβαση που διέπει τη σχέση μου με το Κράτος για 20 χρόνια ηλεκτροπαραγωγή και το κράτος αθετεί τη θέση του ως συμβαλλόμενο μέρος μονομερώς
    2ον δεν έσφαλα σε τίποτα εγώ για να αλλάξει το υπάρχον νομικό θέσφατο, ήμουν και είμαι ακέραιος, ως προς τις υποχρεώσεις μου έναντι του κράτους και του συστήματος
    3ον ένας Υφυπουργός αποδείχθηκε αναξιόπιστος στις προηγούμενες δεσμεύσεις του (δεν θα στις απαριθμήσω, αλλά μπορώ να το κάνω όταν χρειασθεί) έτσι και σε αυτήν, δεν τον έχω εμπιστοσύνη διότι και πριν από 1.5 χρόνο μου είπε πως με την Έκτακτη Εισφορά (καταβάλλοντας εγώ το 30% των εσόδων μου, ως μη όφειλα) το θέμα θα κλείσει εκεί και δεν θα επιβαρυνθώ παραπάνω πράγμα που δεν έγινε
    4ον σεις ο ίδιος Υφυπουργός απροκάλυπτα πλέον, ως πρώην CEO του Φυσικού Αερίου, καλύπτεται τα συμφέροντα του εν λόγω κυκλώματος με χαρακτηριστική απόδειξη ότι δεν θέτει κανένα ποσοστό μείωσης στις δικές τους «ταρίφες», όταν πρωτοστατήσατε στην ένταξή τους στο δικό μας ταμείο: ΛΑΓΗΕ
    5ον στις γενόμενες συζητήσεις δεν έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι του κλάδου μας για διάλογο και κοινή εξεύρεση λύσης αλλά αντ’ αυτού προτίμησατε ως εταίρο τις Τράπεζες (στη δική μου Σύμβαση) εφαρμόζοντας την αρχή «διαίρει και βασίλευε»
    6ον δεν επεδίωξε να μειώσει ουδόλως τα υπερβολικά επιτόκια των Τραπεζών (έως 12% στους φωτοβολταϊκούς) αλλά έριξε όλο το βάρος στους παραγωγούς άδικα
    7ον στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο τίθεσθε υπέρ της «άρσης του μέτρου εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, προσθέτοντας νέα ΜGW» όταν ήδη έχουμε πιάσει τον στόχο του 2020, με σκοπό να βάλει κι άλλους «δικούς σας» και να προκαλέσατε περαιτέρω ασφυξία στο Ταμείο μας
    8ον θίγετε τη νοημοσύνη μου, (άλλως, με κοροϊδεύετε ανενδοίαστα), όταν μου λέει ότι «θα σου κόψω την ταρίφα αλλά θα σου δώσω παράταση 5 χρόνια με πώληση 0,08/kwh», τη στιγμή που ξέρουμε όλοι ότι μετά από 20 χρόνια δεν θα υπάρχει λόγος να πουλήσω στο ΛΑΓΗΕ διότι θα υπάρχουν άλλες εταιρείες προμήθειας
    9ον τα «κουμπαριλίκια και τα κολιταριλίκια» Υφυπουργών δεν με αφορούν, με αφορούν όμως τα ψευδοεπιχειρήματα που επικαλούνται στους βουλευτές που τους πλησιάζουν, οι περισσότεροι μάλιστα δεν γνωρίζουν τον χώρο, για 11-13 irr και τα οποία είναι ψευδέστατα και εν τέλει αφελή
    10ον αισθάνομαι εξαπατημένος που υπέγραψα Σύμβαση με τιμή 0,45 και τώρα μου την κατεβάζετε στα 0,26 χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη μειώνοντάς μου σχεδόν στα μισά τα έσοδά μου

    11ον πληρώνω ήδη για να σωθεί το Ταμείο μου περίπου 30% των εσόδων του πάρκου μου ως Έκτακτη Εισφορά και άλλο 26% ως φόρο και μου παίρνετε και το 35% του ’13, με σκοπό να συμβάλλω και εγώ στην εξυγίανση του, όταν δεν έφταιξα εγώ σε τίποτα, αντίθετα έφταιξαν οι κρατικοί υπάλληλοι που ολιγώρησαν ή δεν έπραξαν τα δέοντα ή έκαναν πως δεν έβλεπαν ή δεν σχεδίασαν σωστά. Πάντως δεν ευθύνομαι εγώ και ο κάθε ηλεκτροπαραγωγός.
    Αποφασίζω να προασπίσω την ιδιοκτησία μου και την οικογένειά μου, στέλνοντας σας την παρούσα και εφιστώντας σου την προσοχή.

  • 11 Μαρτίου 2014, 20:02 | nikos2

    1. Φωτοβολταϊκά στέγης 49 λεπτά όλα ή την τιμή που έκλεισαν εάν είναι λιγότερο από αυτό.
    2.τα μέχρι 20kw και μόνο εάν υπάρχει ΕΝΑ στην κατοχή του να παίρνει απαλλαγή από τον Ο.Α.Ε.Ε.
    3.τα μέχρι 100kw και μόνο για κατόχους ενός Φ/Β που έχουν υποστεί πάνω από 10% μείωση στην ταρίφα φορολόγηση με συντελεστή 13%.
    4.οι καινούργιες συνδέσεις να μπαίνουν στο δίκτυο με 8 λεπτά/kwh.
    5.Να μην υπάρξει φορολόγηση για το έτος 2013( έχουν ήδη πάρει από 60 εώς 80%επί των ακαθάριστων εσόδων)
    6. μετά την 20ετία 15 λεπτά για 5 χρόνια ακόμα μόνο όσων έχουν υποστεί μείωση στην ταρίφα άνω του 10%(οι άλλοι δηλ. ΑΥΤΟΙ που συνέβαλαν στα μέγιστα για να βγει αυτό το άθλιο σχέδιο νόμου δεν χρειάζεται να κερδίσουν και από πάνω).
    7.τήν επιστροφή πιστωτικού τιμολογίου να την επιμερίσουν ανάλογα με την παράγωγη του καθενός ΑΛΛΑ απ’αρχής λειτουργίας του πάρκου.

    Νομίζω ότι αυτά δίνουν κάποια αίσθηση δικαίου σχέδιο νόμου.

  • 11 Μαρτίου 2014, 20:46 | Γ. ΣΠΥΡΟΥ

    ΜΕ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ???

    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

    Ψήφισαν νόμους, κατάρτισαν σχέδια και μας ζήτησαν να επενδύσουμε τα χρήματά μας, είτε σαν εταιρίες, είτε σαν τράπεζες είτε σαν μικρο-αποταμιευτές, για να έλθουν σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, να μας κατηγορήσουν για υπερκέρδη, για χρυσοθήρες, για αναστολείς της βιομηχανικής μας ανάπτυξης, λόγω της υψηλής τιμής της KWh, για την οποία λέει αποκλειστικά υπεύθυνοι είμαστε εμείς!!.

    Όχι κύριοι, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, άλλοι μας εξαπάτησαν για μια ακόμη φορά!!

    Αυτό έλειπε, μετά από τόσο αγώνα και τόση προσπάθεια, να μας δημιουργήσουν και τύψεις συνείδησης για καταπίεση του καταναλωτή και αθέμιτο πλουτισμό!!

    Αντί να βγούμε και να φωνάζουμε «ντροπή σας κύριοι μας εξαπατήσατε», προσπαθούμε να τους αποδείξουμε ότι δεν έχουμε υπερκέρδη, ή ακόμη ότι δεν επιβιώνουμε οικονομικά !

    Όταν οι υπεύθυνοι Υπουργοί, προηγουμένων Κυβερνήσεων, δεν είχανε την πρόνοια να κάνουν μια απλή αριθμητική άσκηση δημοτικού σχολείου, για να δουν μέσα σε 2 λεπτά ότι 2200 MW Φ/Β, παράγουν ετησίως τόσες MWh, οι οποίες απαιτούν κάθε χρόνο τόσα δις ευρώ, που τουλάχιστον θα τους προβλημάτιζαν, και όταν οι επόμενοι υπουργοί δεν είχανε την δυνατότητα να δουν το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγούσαν οι προηγούμενοι, όταν και αυτοί δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την έκρηξη του προβλήματος, είτε γιατί δεν ήθελαν, είτε γιατί δεν έβλεπαν πέραν από την μύτη τους, το μόνο που μας μένει είναι να φωνάζουμε σε όλους τους τόνους, και προς όλες τις κατευθύνσεις «κύριοι μας εξαπατήσατε».

    Όταν επενδύσαμε κάποια λίγα ή πολλά εκατομμύρια ευρώ, οικονομίες μιας ζωής, μας υπόσχονταν μια συγκεκριμένη τιμή στη kWh, αλλά μετά, που –λόγω της δικής των αδιαφορίας, ανικανότητας και ακαταλληλότητας– τα 10MW γίνανε 100MW, 1000MW, ή ακόμη και 2000MW, τότε τους είπανε και τότε μας μεταβίβασαν ότι δυστυχώς τα χρήματα δεν επαρκούν!

    Ο ΛΑΓΗΕ λέει έχει τρύπα και ο «πενόμενος» Ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει για να εισπράττουν και να πλουτίζουν οι παραγωγοί !!

    Αστεία πράγματα ! Αν δεν μιλούσαμε για κυβερνητικές αποφάσεις θα τους χαρακτηρίζαμε «μπαταξήδες» «καραγκιοζιλίκια», και «παπατζίδικα» πράγματα, ή τουλάχιστον επί το ευπρεπέστερο ασυνεπείς.

    Τώρα τα λέμε » new deal «, τώρα τα λέμε κοινωνική πολιτική.

    Τώρα δεν έχουμε απέναντι μας κανέναν κ. Σιούφα, καμία κ Μπιρμπίλη, παρά μόνο την ΤΡΟΙΚΑ, τρεις λογιστές δηλαδή, που σε ότι μας αφορά, το μόνο που γνωρίζουν είναι να κάνουν την αριθμητική πράξη της διαίρεσης, για να μας πουν πόσα αναλογούν στον καθένα εξ ημών, και ένα Υπουργείο που απλά μας μεταφέρει τις εντολές και αποφάσεις άλλων.

    Τώρα, μαθητευόμενοι μάγοι, μας παρουσιάζουν ανενδοίαστα μεγαλοφυή σχέδια «εξάλειψης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ», με την μέθοδο της εξαφάνισης του, μετά την εκ μέρους μας διαγραφή των απαιτήσεών μας!.

    «Τόσα έχουμε, άρα τόσα θα πάρετε» Συμφωνίες και δεσμεύσεις, για τα κράτη δεν υπάρχουν!

    Οι πρώτοι, που μας τράβηξαν, εξαφανίστηκαν! Οι επόμενοι που δεν έκαναν τίποτε για να σταματήσουν το κακό μια ώρα ενωρίτερα δεν ακούγονται και δεν λογοδοτούν σε κανένα.

    Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος αρμόδιος γιατί δυσκολεύεται οποιοσδήποτε ξένος να επενδύσει στην ΕΛΛΆΔΑ, γιατί θα προτιμούσε μια άλλη χώρα με μισά προσδοκόμενα κέρδη?

    Ένας Επενδυτής

  • 11 Μαρτίου 2014, 19:57 | Δημήτρης

    Η επέκταση των συμβάσεων εφόσον προτείνεται ως κίνητρο θα πρέπει να ειναι συνάρτηση διαρκείας χ νεα τιμή = απώλεια υπολοίπου αρχικής σύμβασης χ προ κουρεμστος ταρίφα κάθε επενδυτή. . Και αυτό ειναι το ελάχιστο καθώς αναφερόμαστε σε μείωση σήμερα που αποδιδεται μετά απο 20 χρόνια .

  • 11 Μαρτίου 2014, 19:12 | Ιωάννης

    Ο «Συντελεστής Απόδοσης» για τα φωτοβολταϊκά που αναφέρεται στον πίνακα (1400: σταθμοί προγράμματος στεγών, 1500: σταθμοί στο Διασυν/νο Σύστημα) είναι ανακριβής. Ως γνωστό η απόδοση στα φωτοβολταϊκά μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο. Θα πρέπει να υπολογιστεί η μεσοσταθμική απόδοσή σε περίοδο εικοσαετίας και όχι τιμές όπως 1500 πού μπορεί να ισχύουν μονό για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας – αν και στην περίπτωση των οικιακών τα 1400 είναι δύσκολο και για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας λόγο τον σκιάσεων που υπάρχει στην πλειοψηφία των εγκαταστάσεων.

  • 11 Μαρτίου 2014, 18:39 | χρηστος αντωνιαδης

    κυριοι ολο το σχεδιο ειναι λαθος γιατι α)καλουνται απο τα εμπλεκομενα μερη να πληρωσουν μονο οι παραγωγοι,οι μονοι που δε φταινε β)κακως διαχωριζονται οι αγροτες ως ειδικη κατηγορια.αρκετες επιδοτησεις εχουν λαβει ως τωρα αρκετη φορολογικη ασυλια εχουν εως και σημερα γ)το ιδιο και τα οικιακα τα οποια επειδη στοιχιζαν λιγο οι περισσοτεροι τα εχουν κανει με ιδια χρηματα και εχουν κανει ηδη αποσβεση δ)ειναι απαραδεκτο για ενα παρκο δυο ετων που δε προλαβε να παρει χρηματα και πληρωνε εξαρχης εκτακτη εισφορα να χαρισει για τον ιδιο χρονο και 35%.να σας δανεισουμε ενα ποσο με μορφη εντοκου ομολογου και να το επιστρεψετε απο το πρωτογενες πλεονασμα που θα αυξανεται με τα χρονια ε)να μειωθει η υπερβολικη φορολογια .μονιμο κουρεμα+χαρισμα οφειλωμενων+τελος επιτηδευματος+φορολογια 26% απο το πρωτο ευρω+φπα στ)να μη μπει κανεις καινουργιος στο συστημα και επιβαρυνει το λογαριασμο ζ)αφου ρυθμιζονται ολα και μηδενιζει το ελλειμα στο νεο συμβολαιο να αναφερεται πως δε θα αλλαξει για τους εως τωρα συνδεμενους που ακριβοπληρωνουν τα λαθη ολων δηλαδη να κλεισει το παραθυρο για το μελλον η)η παραταση που δινεται των 5 ετων με αυτη τη τιμη ειναι καθαρη κοροιδια.η τιμη να αντισταθμιζει μερος των απωλειων και οχι να την επιδεινωνει θ)να δωθουν τα οφειλομενα και στις 20 του επομενου και καθε μηνα να πληρωνομαστε .μας χρωστατε 8 μηνες, ζητατε χαρισμα τους 4 μηνες και για τους αλλους 4 κουβεντα δε γινεται. Εχω δανειο τραπεζικο 235000Ε με ληστρικο επιτοκιο 10,5%εξοδα δανειου 5000Ε προσημειωσεις ακινητων που υπερβαινουν την αξια του δανειου και ιδια συμμετοχη 100000Ε+15000Ε ορους συνδεσης+5000Ε εξοδα αδειας+αγορα αγροτεμαχιου.Ολα αυτα με την προυποθεση το συμβολαιο που υπεγραψα με το ελληνικο δημοσιο το οποιο δυστυχως εμπιστευτηκα.Θα σας υπεβαλλα και προτασεις αλλα επειδη δε νομιζω να σας ενδιαφερουν πραγματικα,παραλειπω.Παρακαλω να μειωθει το επιτοκιο δανεισμου μας στο κερδοφορο 4%.

  • 11 Μαρτίου 2014, 17:49 | Ξ.ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

    Το 0,08 του ευρω ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ! ΔΕΝ θα μπορει να καλυψει ΟΥΤΕ τις ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ του επενδυτη.
    μεχρι τα 100 KW πρεπει οπωσδηποτε να αυξηθει η ΤΙΜΗ>
    π.χ εργο 100 kw εργο με 120.000 kw/h το χρονο ειναι 9.600 ευρω Τζιρος.
    μονο ο ΟΑΕΕ ειναι περιπου 6000 το χρονο αν προσθεσουμε και την ΔΕΗ που πληρωνει το εργο για την νυχτερινη καταναλωση εχουμε καλυψει τα 9.600 ευρω.
    Οποτε θα πρεπει τουλαχιστον να διπλασιασθη ή να ειναι 50% επανω απο την τιμη Αγορας τοτε , κατ επιλογη 6 μηνες πριν.

  • Στα πλαίσια του σχεδίου νόμου για την εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 Ν.2773/1999 προβλέπονται ετεροχρονισμένες παρεμβάσεις στις διμερώς υπογεγραμμένες συμβάσεις των παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά με τον ΛΑΓΗΕ και εσχάτως στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο με τον ΔΕΔΔΗΕ.
    Τα ερωτήματα που χρήζουν διερεύνησης είναι τα εξής:
    • Γιατί οι φ/β σταθμοί οι οποίοι υλοποιήθηκαν με επιδότηση θα πρέπει να τιμωρηθούν γι΄ αυτό και να έχουν συνολικά λιγότερο όφελος στην 20ετία από αυτούς που δεν εντάχθηκαν σε πρόγραμμα επιδότησης; (ένας ξενοδόχος ο οποίος επεκτείνει τη μονάδα του με επιδότηση φορολογείται διαφορετικά από αυτόν που το πραγματοποίησε χωρίς επιδότηση;). Αν αυτό ήταν εκ των προτέρων γνωστό οι περισσότεροι φ/β σταθμοί θα είχαν γίνει χωρίς επιδότηση και με πιο προσεκτική κοστολόγηση. Αξίζει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των φ/β σταθμών οι οποίοι ανήκουν στο καθεστώς αυτό βρίσκονται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και δεν επιβαρύνουν σε καμία περίπτωση το λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ.
    • Γιατί σύμφωνα με τους πίνακες του σχεδίου νόμου να αποσβένει γρηγορότερα κάποιος που υλοποίησε την επένδυση του στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα στα τέλη του 2012 (έναρξη επένδυσης 10/2010) σε σχέση με κάποιον άλλο που την υλοποίησε στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα στα τέλη του 2011 (έναρξη επένδυσης 05/2007) ακόμα και συνυπολογίζοντας την επιδότηση που πρόκειται να πάρει (η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί 2,5 έτη μετά την υλοποίηση της επένδυσης και έχοντας χάσει ήδη από το δανεισμό και το κόστος της μελέτης το 35% του ποσού της ενίσχυσης); Επίσης γιατί αυτό να συμβαίνει παρότι ο δεύτερος χρησιμοποίησε σχεδόν διπλάσια ίδια κεφάλαια σε σχέση με τον πρώτο επενδυτή;
    • Γιατί στους φ/β σταθμούς στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα θα πρέπει να μειωθεί η τιμή πώλησης της kWh; Η ΔΕΗ στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα αποζημιώνεται από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και παράγει ήδη πολύ ακριβά την ενέργεια στις μονάδες της. Επίσης οι φ/β σταθμοί στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα είναι εκείνοι οι οποίοι κράτησαν το δίκτυο σταθερό κατά την τουριστική περίοδο, αποτρέποντας τη βύθιση του συστήματος κατά τις ώρες αιχμής και την πραγματοποίηση ενός black-out (τύπου Σαντορίνης) το οποίο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η μείωση της τιμής πώλησης της ενέργειας από φ/β σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ευνοεί μόνο την κερδοφορία της ΔΕΗ και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τα προβλήματα του ΛΑΓΗΕ.
    • Στους φ/β σταθμούς του Μη Διασυνδεδεμένου Συστήματος έχουν ήδη προκληθεί εκτεταμένες βλάβες λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων με σημαντικό κόστος αποκατάστασης. Επίσης παρά την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια που υπάρχει στα νησιά, έχει παρατηρηθεί πολύ ταχύτερη γήρανση του εξοπλισμού. Έχουν συνυπολογιστεί στους πίνακες αυτοί οι παράγοντες;
    • Γιατί σύμφωνα με τον πίνακα του σχεδίου νόμου που αφορά το Δ΄ τρίμηνο του 2012 αποζημιώνεται με μεγαλύτερη τιμή πώλησης της kWh ένας φ/β σταθμός 100kWp (0,305€/kWh) σε σχέση με ένα 10άρι σε στέγη (0,255€/kWh) όταν το κόστος υλοποίησης ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο στο δεύτερο;
    • Γιατί προβλέπεται αυτοδίκαιη παράταση της σύμβασης κατά 5έτη με τιμή πώλησης τα 0,08€/kWh; Ένας σταθμός 80kWp θα έχει έσοδα 10.880€ (στην καλύτερη περίπτωση με την ποσόστωση των 1700h λειτουργίας που προβλέπει το σχέδιο νόμου για το Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα) και τα έξοδα του θα είναι 11.500€ (8.000€ για την ασφάλιση των εταίρων, 500€ για την ασφάλιση φ/β σταθμού, 1.000€ για γενικές δαπάνες (κατανάλωση ρεύματος, ίντερνετ), 2.000€ για τη συντήρηση επειδή οι ζημιές θα πολλαπλασιαστούν λόγω γήρανσης και ίσως να πρέπει να αντικατασταθεί και μέρος του εξοπλισμού για να είναι δυνατή η λειτουργία του). Γιατί ο παραγωγός να επιθυμεί αυτήν την δυσμενή παράταση; Μήπως θα πρέπει η τιμή πώλησης να παραμείνει στα επίπεδα προ 20ετίας, χωρίς την απαράδεκτη αυτή μείωση η οποία θα καταστήσει την επένδυση ζημιογόνα; Επίσης μήπως θα έπρεπε ως αντιστάθμισμα ο χρόνος αυτός να παραταθεί κατά τουλάχιστον 8 έτη; Το δωράκι αυτό βέβαια προσφέρεται και στους αιολικούς σταθμούς οι οποίοι πουλάνε με αυτή την τιμή περίπου και τώρα (0,08-0,085) με ένα μικρό πλαφόν στην απορροφούμενη ενέργεια το οποίο κυμαίνεται από 0-30%.
    • Γιατί δεν προβλέπεται ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή; Στις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογράψει οι παραγωγοί ενέργειας από φ/β προβλέπεται ετήσια αύξηση τις τιμής πώλησης της ενέργειας κατά ποσοστό ίσο με το 25% τοις εκατό του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κάτι το οποίο ήταν εύλογο βάσει των υψηλότερων αποζημιώσεων για την πωλούμενη ενέργεια. Όμως με τις νέες πολύ μειωμένες τιμές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σε αντίθετη περίπτωση πως θα αντέξουν σε μελλοντικές πληθωριστικές τάσεις;
    • Γιατί ενώ τα αιολικά στις περισσότερες περιπτώσεις αποσβένουν σε λιγότερο από 4 έτη δεν υφίστανται αντίστοιχες μειώσεις; Επίσης γιατί δεν προβλέπονται μειώσεις στις τιμές πώλησης της ενέργειας των άλλων ΑΠΕ και ΣΥΘΥΑ που δουλεύουν τουλάχιστον 5 έτη και ως εκ τούτου έχουν αποσβέσει τον εξοπλισμό τους;
    • Γιατί δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στο σχέδιο νόμου πως θα αμείβεται η παραγόμενη ενέργεια από μικρούς αιολικούς σταθμούς (<50kWp); Πότε πρόκειται να ανοίξει αυτό το πρόγραμμα; Μήπως δεν υπάρχει χώρος για μικροεπενδυτές πλέον στην ενέργεια;
    • Γιατί θα πρέπει να επωμιστούν επί τις ουσίας μόνο οι φ/β σταθμοί την υπέρογκη αυτή περικοπή κατά 35% του εναπομείναντος τζίρου του 2013 (έχει ήδη αφαιρεθεί το αρχικό χαράτσι) και με ένα μόνο πιστωτικό τιμολόγιο; Γιατί δεν συμμετέχει στο κόστος αυτό η ΔΕΗ; Γιατί οι άλλες ΑΠΕ και ΣΥΘΥΑ οι οποίες έχουν εγκατεστημένη ισχύ πολύ μεγαλύτερη δεν συμμετέχουν με ένα λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από το 10% ούτως ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δικαιότερα; Ποιος προέβλεψε πως με το προηγούμενο χαράτσι θα μηδενιζόταν το έλλειμμα και γιατί δεν δίνει εξηγήσεις γι’ αυτήν την τόσο εσφαλμένη του πρόβλεψη;
    • Γιατί οι μονάδες Συμπαραγωγής από Φυσικό Αέριο θα εξακολουθήσουν να αμείβονται πλουσιοπάροχα ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία του πρωθυπουργού για μείωση κατά 15% της τιμής προμήθειας από τον κεντρικό προμηθευτή της χώρας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ της συμφωνίας αυτής από 01-07-2013; Μήπως μ΄ αυτό το πλεόνασμα θα μπορούσε να καλυφθεί αναίμακτα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ χωρίς να χρειαστεί οι παραγωγοί από φ/β σταθμούς να φτάσουν στα όρια της φτωχοποίησης;
    • Γιατί θα πρέπει να υποστεί η χώρα αυτό το πλήγμα αξιοπιστίας αθετώντας συμφωνίες χωρίς την σύμφωνη γνώμη των παραγωγών; Γιατί δεν δόθηκε αντισταθμιστικά ούτε ένα σοβαρό κίνητρο ούτως ώστε να ήταν ηπιότερες οι αντιδράσεις; Πως θα μπορέσει η χώρα να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό όταν χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους απαράδεκτες, αναδρομικές και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των παραγωγών πρακτικές; Ποιοι ευθύνονται για τον φαύλο αυτό κύκλο που θα οδηγήσει την χώρα χωρίς επιστροφή στην εσωστρέφεια;
    • Ποιό είναι το κόστος το οποίο θα πρέπει να σηκώσουν οι τράπεζες ούτως ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος αυτού; Γιατί θα πρέπει πάντα να μένουν στο απυρόβλητο; Μήπως ένας μερικά επιδοτούμενος δανεισμός με ή χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου χωρίς προσαυξήσεις, εισφορές και έξοδα φακέλων θα έδινε μια πραγματική ανάσα στους υποτιθέμενους «επενδυτές φ/β σταθμών».
    • Γιατί ένα κράτος δικαίου το οποίο νομοθέτησε και ουσιαστικά εγγυήθηκε για τις συμβάσεις αυτές δεν τιμάει τον νόμο του; Γιατί αυτό το κράτος θα πρέπει να χτιστεί στα συντρίμμια των φ/β σταθμών με το σύνολο των επενδυτών να βάλλεται από την αβεβαιότητα, έκτακτες εισφορές, συνεχείς ζημιές, κακόβουλες ενέργειες, καθυστερήσεις πληρωμών, συνεχείς πιέσεις των τραπεζών και τώρα αυτό το επικείμενο σχέδιο νόμου που περισσότερο με ταφόπλακα για τις επενδύσεις τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρά εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού.
    • Μήπως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή και βαρύτητα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την οικονομία και το περιβάλλον της χώρας;
    Ελπίζω τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί της εταιρίας μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη πριν οδηγηθεί το σχέδιο νόμου στη βουλή των Ελλήνων προς ψήφιση.
    Με Εκτίμηση,
    Για την ΚΛΑΔΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
    Διονύσιος Κλάδης

  • Αξιότιμοι κύριοι,

    Το άρθρο αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των εμπορικών συμβάσεων και πλήττει τον θεσμό της δημοκρατίας στην χώρα μας. Μονομερή τροποποίηση της σύμβασης πώλησης/ συμψηφισμού πως μπορεί να γίνει σε μία εμπορική συμφωνία?

    Η πρόταση για επέκταση για 5 έτη είτε με τους όρους της αγοράς είτε με 8 λεπτά την κιλοβατώρα δεν μπορεί να γίνει για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους. Τεχνικά οι εγκαταστάσεις της χαμηλής τάσης δεν μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο καθώς είναι αδύνατο να συμβαδίσουν με την ζήτηση. Οικονομικά δεν υπάρχει όφελος να διατηρεί κάποιος μια επένδυση όταν τα έξοδα υπερτερούν των εσόδων. Τέλος, οι περισσότερες εγκαταστάσεις θα απατήσουν νέα κεφάλαια για να είναι εν λειτουργία ήδη από το τα επόμενα χρόνια, πόσο μάλλον μετά την εικοσαετία!

    Επέκταση έχει νόημα μόνο εάν γίνεται με το συμφωνημένο FIT που ίσχυε για τα προηγούμενα 20 έτη λειτουργίας τους, είτε μεταφράζοντας σε έτη την οικονομική απώλεια που έχουν οι παραγωγοί από το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών και τους δασμούς που έχουν ήδη πληρωθεί.

  • 11 Μαρτίου 2014, 10:20 | Κομενος Δημητρης

    Σε μια ‘νέα συμφωνία’ θα πρέπει και τα δυο μέρη με κάποιο τρόπο να επωφεληθούν. Με το να κάνετε επέκταση με τιμή 0,08 είναι σαν να μην θέλετε καμιά επέκταση. Μόνο τα έξοδα ενός πάρκου υπερκαλύπτουν τα έσοδα. Θα ήταν λογικό εφόσον δίνουμε πίσω κάποια χρήματα ( είτε μέσω πιστωτικού είτε μέσω μείωσης ταρίφας) να υπάρχει κάποια ανάλογη επέκταση σύμβασης ώστε να πάρουμε τα χρήματα αυτά πίσω. Το λιγότερο που θα πρέπει να κάνετε είναι η ταρίφα να είναι η ίδια με αυτήν που έχει το κάθε πάρκο και η χρονική διάρκεια να είναι από 8 έως 10 χρόνια (λαμβάνοντας υπόψη και την μειωμένη απόδοση – ζημίες που θα βγάζει το κάθε πάρκο ) .

  • 11 Μαρτίου 2014, 02:13 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΣΑΒΒΑΣ

    Οι παραγωγοί Φ/Β υφίστανται 30% μείωση της τιμής πώλησης, που έχουν σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν υπογράψει, τους ζητάτε να κόψουν πιστωτικό τιμολόγιο για το 35% της παραγωγής του 2013, για την οποία υπάρχει έκτακτη εισφορά 30%,και εσείς το ανταποδίδεται με 5ετή παράταση της σύμβασης με τιμή πώλησης 80 €/MWh
    Δεν μπορεί να μιλάτε σοβαρά γιατί όλα αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου. Ζητάτε από μας να επωμιστούμε την μείωση του ελλείμματος λες και εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη για την δημιουργία του. Λες και τις άδειες δεν τις δίνατε εσείς. Και οι τράπεζες? Που είναι οι τράπεζες σε όλο αυτό? Αυτές δεν πήραν 50 ΔΙΣ για να ανακεφαλαιοποιηθούν? Γιατί δεν τους ζητάτε να μας χαρίσουν το 30% του δανείου? Όχι να μας δώσουν παράταση στην αποπληρωμή του δανείου αλλά να μας χαρίσουν μέρος του. Αλλά θα μου πείτε ότι τα 50 ΔΙΣ που πήραν ήταν λίγα και πρέπει να τους δώσετε και άλλα. Λυπάμαι αλλά η χώρα μας οδηγήθηκε στην καταστροφή για να μην καταστραφούν οι τράπεζες. Εμείς όμως, τον καιρό που άλλοι έβγαζαν τα χρήματα στο εξωτερικό, ήμασταν εδώ και επενδύαμε στις Α.Π.Ε βασιζόμενοι στις εγγυήσεις που μας έδιναν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρμόδιοι παράγοντες αυτής της χώρας. Τις συμβάσεις μας κύριοι δεν τις διαπραγματευτήκαμε, εσείς μας τις δώσατε και εμείς τις υπογράψαμε. Κατασκευάσαμε τα έργα μας μέσα στον προβλεπόμενο από την σύμβαση χρόνο και κλειδώσαμε την τιμή που προέβλεπε πάλι η σύμβαση. Τώρα μας λέτε πως ο ΛΑΓΗΕ θα προβεί σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης πώλησης. Τι θα πει αν δε κόψουμε πιστωτικό τιμολόγιο θα σταματήσετε να μας πληρώνετε? Σε πια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ανά τον κόσμο, σε πια χώρα που θέλει να λέγετε πολιτισμένη μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα? Δεν σας είπαμε ότι δεν θέλουμε ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ στην μείωση του ελλείμματος, αλλά να συνεισφέρουμε ΟΧΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ. Εσείς όμως πάτε και συζητάτε με τις τράπεζες για εμάς χωρίς εμάς προφανώς για να διαφυλάξετε πάλι τα δικά τους συμφέροντα. Και μέσα σε όλα αυτά θέλετε να βάζετε και 200MW νέα Φ/Β κάθε χρόνο μέσα στο σύστημα για να μας πείτε πάλι σε ένα χρόνο ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ. Και αυτό που εσείς ονομάζετε νομοσχέδιο θέλετε να το περάσετε από την ΒΟΥΛΗ και οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ να το ψηφίσουν. Αν κρίνουν πως είναι δίκαιο και συνταγματικό ας το ψηφίσουν. Πάλι μπορεί να διακρίνουν κάποιες αδικίες αλλά και πάλι να το ψηφίσουν λόγο κομματικής πειθαρχίας και ύστερα να μας πουν ΄¨Τι θέλετε να ρίξω την κυβέρνηση?¨΄ Πάντως όπως και να έχει κύριοι ΥΠΟΥΡΓΟΙ, κύριοι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ κύριοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ όλοι έχουμε ονοματεπώνυμο και όλοι κάποτε κρινόμαστε για τις πράξεις μας. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί πως δημιουργήθηκε το έλλειμμα, που πήγαινε το τέλος που ήταν για τις Α.Π.Ε, ποιος ήταν αυτός που έδινε ανεξέλεγκτα τις άδειες και αν εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα, ποιος υπερασπίστηκε τα όποια δίκαια αιτήματα των επενδυτών Φ/Β και ποιος ψηφίζοντας το νομοσχέδιο τους οδήγησε στην καταστροφή. Είμαι σίγουρος ότι τότε θα αποδοθούν, και σύμφωνα το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, και οι αντίστοιχες κυρώσεις. Αυτό βέβαια μπορεί να πάρει και χρόνια, και ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε καλά και θα προλάβουμε να το δούμε, όμως η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στην ΕΛΛΑΔΑ εξακολουθεί να είναι ένας ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΘΕΣΜΟΣ και να ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ έτσι όπως πρέπει να λειτουργεί. ΆΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΘΕΣΜΟΣ????

  • 11 Μαρτίου 2014, 00:12 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    1. Η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης μου η οποία έχει ενεχυριαστεί σε τράπεζα προκειμένου να λάβω δάνειο για την υλοποίηση του έργου δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να κάνει απαιτητό το δάνειο και να εκποιήσει το πάρκο μου που δεν καλύπτει πλέον την αξία του δανείου λόγω ύφεσης και κακής φήμης του κρατικού ΛΑΓΗΕ με αποτέλεσμα η τράπεζα να μπορεί να μου κατάσχει το σπίτι.
    2. Η δήθεν παράταση των συμβάσεων παραβιάζει κάθε αρχή της τέχνης και της επιστήμης διότι έργα κατασκευάστηκαν για περίοδο 20 ετών και μετά τα 20 έτη θα χρειαστούν αντικατάσταση Η/Μ εξοπλισμού και γειώσεων που σίγουρα δεν είναι αρκετό για να αποσβεστούν σε 5 έτη ενώ δεν είναι σίγουρη η παραχώρηση του αγροτεμαχίου γιατί είναι μισθωμένο.
    3. Δεν δύναται για πουλήσω με τους όρους της αγοράς μετά τα 20 έτη διότι είμαι συνδεδεμένος στη χαμηλή τάση και είναι αδύνατον να μπορέσει να συντηρηθεί άτομο για να ανοιγοκλείνει τους διακόπτες, οπότε θα πρέπει να επιλέξω την επιλογή για πώληση με τιμή 0,08. Η μονάδα μου 60,72 kW στην ατομική μου επιχείρηση και με απώλειες αποδοσης πλαισίων 20% σύμφωνα με κατασκευαστή πλαισίων θα έχει απόδοση στα 20 έτη 1500 X 0.8 X 60,72 Χ 0,08 = 5.829 Ευρώ τα οποία δεν καλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές, έξοδα λογιστή, τέλη επιτηδεύματος και έξοδα συντήρησης και λειτουργίας, οπότε δεν είναι κίνητρο αλλά κοροϊδία και δεν μου δίνει το δικαίωμα η σύμβαση να κλείσω το πάρκο.
    4. Μονομερώς γιατί δεν περιλαμβάνεται διαγραφή των δανείων σε ποσοστό ανάλογο με το κούρεμα των συμβάσεών μας από τη στιγμή που αρκετές τράπεζες έχουν κρατικοποιηθεί;

  • 11 Μαρτίου 2014, 00:58 | Kώστας Παναγιωτόπουλος

    1. Η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης μου η οποία έχει ενεχυριαστεί σε τράπεζα προκειμένου να λάβω δάνειο για την υλοποίηση του έργου δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα να κάνει απαιτητό το δάνειο και να εκποιήσει το πάρκο μου που δεν καλύπτει πλέον την αξία του δανείου λόγω ύφεσης και κακής φήμης του κρατικού ΛΑΓΗΕ με αποτέλεσμα η τράπεζα να μπορεί να μου κατάσχει το σπίτι.
    2. Η δήθεν παράταση των συμβάσεων παραβιάζει κάθε αρχή της τέχνης και της επιστήμης διότι έργα κατασκευάστηκαν για περίοδο 20 ετών και μετά τα 20 έτη θα χρειαστούν αντικατάσταση Η/Μ εξοπλισμού και γειώσεων που σίγουρα δεν είναι αρκετό για να αποσβεστούν σε 5 έτη ενώ δεν είναι σίγουρη η παραχώρηση του αγροτεμαχίου γιατί είναι μισθωμένο.
    3. Δεν δύναται για πουλήσω με τους όρους της αγοράς μετά τα 20 έτη διότι είμαι συνδεδεμένος στη χαμηλή τάση και είναι αδύνατον να μπορέσει να συντηρηθεί άτομο για να ανοιγοκλείνει τους διακόπτες, οπότε θα πρέπει να επιλέξω την επιλογή για πώληση με τιμή 0,08. Η μονάδα μου 60,72 kW στην ατομική μου επιχείρηση και με απώλειες πλαισίων 20% σύμφωνα μ2ε κατασκευαστή πλαισίων θα έχει απόδοση στα 20 έτη 1500 X 0.8 X 60,72 Χ 0,08 = 5.829 Ευρώ τα οποία δεν καλύπτουν τις ασφαλιστικές εισφορές, έξοδα λογιστή, τέλη επιτηδεύματος και έξοδα συντήρησης και λειτουργίας, οπότε δεν είναι κίνητρο αλλά κοροϊδία και δεν μου δίνει το δικαίωμα η σύμβαση αν θέλω να κλείσω το πάρκο και να πάρω σύνταξη…
    4. Μονομερώς γιατί δεν περιλαμβάνεται διαγραφή των δανείων σε ποσοστό ανάλογο με το κούρεμα των συμβάσεών μας από τη στιγμή που αρκετές τράπεζες έχουν κρατικοποιηθεί;

  • 10 Μαρτίου 2014, 22:40 | Παπακυριακού Ιωάννης

    Όσον αφορά την επέκταση της σύμβασης προφανώς και έχετε κάνει τυπογραφικό λάθος.Ο παραγωγός θα επιλέξει να πουλήσει για 5 έτη στην τιμή της αγοράς ή με 8 σεντς.Προφανώς δεν έχετε ιδέα ποιές είναι οι δαπάνες ενός πάρκου.
    Στο διασυνδεδεμένο με βάση το μαθηματικό τύπο που βάλατε ένα πάρκο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορεί να πουλάει 150.000kw/h το χρόνο Χ 0,08ευρώ= 12.000
    Στην περίπτωση ενός σταθερού με νέο εξοπλισμό μετά την 20ετια θα παράγει -20% οπότε 120.000kw/hΧ0,08 =9600 ευρώ το έτος.
    Για άλλη μια φορά φυσικά δείχνετε να έχετε άγνοια στο τι θα απογίνουν τα πάρκα με ιχνηλάτες τα οποία αν έχουν τώρα παραγωγή 200.000kw/h τότε θα παράγουν 160.000kw/h.Τα πλεονάζουν 10.000kw/h προφανώς χαρίζονται.
    Όσο για το τζίρο θα είναι 12.000
    Με τα ποσά αυτά 9600-12.000 δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα.Υπολογίζοντας πληθωρισμό,εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία,δαπάνες συντήρησης,αυξημένες δαπάνες ζημιών λόγο γἠρανσης εξοπλισμού,λογιστής,έξοδα μετακίνησης,ΔΕΗ,τηλεπικοινωνίες,φόρος εισοδήματος πώς θα καλυφθούν.Στην ουσία μας λέτε να χαρίσουμε τα πάρκα μετά την 20ετια.Να σας κάνω μια καλύτερη πρόταση..σας χαρίζω το πάρκο και να μου πληρώνετε ενοίκιο για το χωράφι,θα έχω μεγαλύτερο κέρδος.

    Παράγραφος 2.
    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαική ένωση γίνεται αναφορά μέσα σε νόμο μάλιστα,για μονομερή τροποποίηση σε σύμβαση.Ειδικά μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος η δικαιολογία ειδικές συνθήκες δεν υπάρχει.Ούτε αυτή του πτωχευμένου κράτους.Το κράτος είναι πτωχευμένο μόνο στον δικό μας κλάδο;Αν όχι τότε μπορούμε ελεύθερα να τροποιήσουμε μονομερώς άλλες συμβάσεις,όπως αυτές των διοδίων ή ακόμα και αυτήν της GAZPROM.Εκεί βέβαια δεν τολμάτε,εδώ που γνωρίζετε οτι ο κόσμος δεν έχει την ίδια δύναμη να αντιδράσει θεωρείτε οτι είναι εύκολο.Θα βρεθείτε προ εκπλήξεως γιατί πετύχατε αυτό που δεν θέλατε.Με ελάχιστες εξαιρέσεις συσπειρώσατε όλο το κλάδο.Είναι βέβαιο πως όλοι οι παραγωγοί θα κινηθούν νομικά έναντι αυτού του εκτρώματος που αποκαλείτε σχέδιο-νόμου.
    Μένει επίσης να δούμε πως θα περάσει την νομοπαρασκευαστική της βουλής.

  • Κύριοι υπουργοί,
    Κύριε υφυπουργέ,

    Το συγκεκριμένο άρθρο είναι στο σύνολό του γραμμένο πρόχειρα, βρίθει νομικών κενών, κακής διατύπωσης και χαρακτηρίζεται από έλλειψης λογικής βάσης. Το πνεύμα του είναι να δώσει κάποια αντισταθμιστικά οφέλη στους παραγωγούς, πράγμα στο οποίο αποτυγχάνει πλήρως.

    Ως επέκταση της σύμβασης πώλησης θα έπρεπε να νοείται αποκλειστικά η διατήρηση του δικαιώματος πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρόκειται απλά για ανανέωση της σύμβασης με τους τότε ισχύοντες όρους, ο προσδιορισμός των οποίων σήμερα, 18 έτη προγενέστερα, δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και πρέπει να απουσιάζει από το νομοθέτημα.

    Επί της ουσίας, το 1ο εδάφιο στερείται οποιασδήποτε κοινής λογικής, και αφήνει σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο πραγματικά επιδιώκεται να δοθεί κάποιο «αντισταθμιστικό» όφελος:

    • Είναι προφανές ότι οι ΑΠΕ, και δη τα 3.000 MW Φ/Β που εντάχθηκαν στο σύστημα μέσα σε 30 περίπου μήνες, είναι αδύνατον να απενταχθούν από αυτό μέσα σε 30 μήνες, αρχής γενομένης το 2030. Είναι επίσης σαφές ότι με κάποιο τρόπο, τόσο επειδή ακόμα θα παράγουν ικανοποιητικά, όσο και επειδή δεν μπορούν (ούτε υπάρχει λόγος) να κατασκευαστούν ίσης ισχύος θερμικοί σταθμοί στο χρόνο αυτό, οι Φ/Β σταθμοί θα συνεχίσουν εκ των πραγμάτων να τροφοδοτούν το σύστημα με τους τότε όρους λειτουργίας συστήματος και αγοράς.

    • Εξάλλου, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανεξάρτητου παραγωγού να ανανεώσει την άδεια παραγωγής του και να εμπορευθεί την παραγόμενη ενέργεια σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας της αγοράς, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί, χωρίς να χρειάζεται μέριμνα του νομοθέτη στα πλαίσια του «new deal».

    • Η τιμή πώλησης των 80€/MWh για το έτος 2030 και μετά, ακόμα και αν υποθέσουμε ανατιμήσεις του κόστους λειτουργίας και συντήρησης με τους ιστορικά χαμηλούς δείκτες πληθωρισμού και ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μηδενικές αυξήσεις στις τιμές των συμβατικών καυσίμων (προφανώς αυτό αποκλείεται), είναι εντελώς εξωπραγματικές και μη βιώσιμες για οποιονδήποτε παραγωγό.

    • Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποζημίωσης (πλαφόν) της παραγόμενης ενέργειας σε συνδυασμό με τις ευτελείς, μη βιώσιμες τιμές, μόνο άδικη και μη ρεαλιστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Ταυτόχρονα, θίγει ασύμμετρα τις εγκαταστάσεις με trackers, οι οποίες δε θα μπορούν να καρπωθούν την παραπάνω απόδοση, έχοντας όμως πολλαπλάσια κόστη συντήρησης σε σχέση με τις σταθερές εγκαταστάσεις. Έτσι, ο περιορισμός αυτός οδηγεί τις εγκαταστάσεις με trackers σε αναγκαστική απένταξη.

    • Η θέσπιση του ως άνω «πλαφόν» για αποζημίωση ενέργειας που θα τιμολογείται σε επίπεδο χαμηλότερο ακόμα και από το σημερινό grid parity και άρα αποκλείεται να επιβαρύνει τον ειδικό λογαριασμό, έρχεται σε σύγκρουση με το πνεύμα και σκοπό του σχεδίου νόμου.

    Αντ’ αυτών προτείνουμε:

    Επί του Εδαφίου 1:

    Παράταση των συμβάσεων με την ίδια τιμή, κατά όσο χρόνο χρειάζεται η «μέση εγκατάσταση» να εισπράξει την απώλεια που της έχει προκληθεί από τις μειώσεις τιμών σε σχέση με την αρχικά συμβασιοποιημένη.

    Εφόσον πράγματι η μεσοσταθμική μείωση (λαμβάνοντας υπόψη την ετήσια παραγωγή, την συμβασιοποιημένη τιμή του κάθε έργου και την εναπομείνουσα περίοδο ισχύος της σύμβασης) είναι 29%, τότε η παράταση των συμβάσεων πρέπει να είναι κατά 5-6 έτη. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, η παράταση με τους ίδιους όρους στη σύμβαση πώλησης θεωρούμε δίκαιο να είναι τέτοια ώστε να εξασφαλιστεί παραμείνει ίδια η καθαρή παρούσα αξία της επένδυσης.

    Επί του Εδαφίου 2:

    «2. Ο ΛΑΓΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ή ο Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά περίπτωση, προβαίνουν έως 31.10.2014 σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης πώλησης/ συμψηφισμού με την οποία θα προσδιορίζεται η νέα τιμή αποζημίωσης βάσει των διατάξεων του παρόντος νόμου καθώς και η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης με δήλωση του παραγωγού και την αποστέλλουν στον αντισυμβαλλόμενο έως 31.12.2014.»

    Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για το αν αυτή είναι η «πολυσυζητημένη» μεταξύ των υπουργείων, της Τρόικας και των τραπεζών «φόρμουλα» με την οποία το new deal θα γίνει «υποχρεωτικό». Ο λόγος που αναρωτιόμαστε είναι ότι το συγκεκριμένο εδάφιο είναι εμφανώς αντισυνταγματικό και, όντας σίγουροι ότι ακόμα και οι συνυπογράφοντες υπουργοί γνωρίζουν πως αργότερα θα απορριφθεί από το ΣτΕ, προτείνουμε την αναθεώρησή του, του προκειμένου να μη σύρει τους επενδυτές σε δικαστικές διαμάχες που θα έχουν περεταίρω αντίκτυπο στην ήδη κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας.

    Με τιμή.-

    Οι εταιρείες: Entec Contractors A.E. / Ε. Αστρακιανάκης & ΣΙΑ Ε.Ε. / Ε. Αστροπεκάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. / Μ. Μπουτσάκης – Γ. Χαρδαλιάς & ΣΙΑ Ο.Ε. / Πλουσής Μ. Αστρακιανάκης Ε. & ΣΙΑ Ο.Ε. / Πλουσής Μ. Αγιαννίδης Κ. & ΣΙΑ Ο.Ε. / Πλουσής Μ. Αρβανίτης Ν. & ΣΙΑ Ο.Ε. / Πλουσής Μ. Γιατράκος Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε. / Ενεργειακή Δομή Μ.Ε.Π.Ε. / Ντουρουντάκης Στ. & ΣΙΑ Ο.Ε. / Δαμιανάκης Δ. Φωτοβολταϊκά Ε.Π.Ε. / Φαέθων ΕΠΕ / Φοίβος ΕΠΕ / Ε. & Μ. Αλούμπη Ενεργειακή Ο.Ε. / Σταύρος Μαρινάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. / Εμμ. Τσοπανάς – Σοφ. Τσοπανά Ο.Ε.-

  • 10 Μαρτίου 2014, 19:11 | IOANNIS

    καλησπέρα,

    1. Η επέκταση με τιμή 8 λεπτά είναι ξεκάθαρη κοροϊδία. Η επέκταση πρέπει να γίνει με την τιμή που θα συμφωνηθεί από τώρα μέχρι την 20ετία. Πρέπει να είναι σοβαρή και ρεαλιστική η πρότασή σας για να συζητήσουμε. Αλλιώς δε θα υπάρξει σύγκληση και αυτό δε συμφέρει κανένα.
    2. Η επέκταση να γίνει για τόσα χρόνια ώστε: να υπολογιστούν όλα τα χρήματα που θα χάσουμε μέχρι τη λήξη των συμβάσεών μας, τα οποία να τοκίζονται ετησίως με το αντίστοιχο επιτόκιο της αγοράς για όλα τα χρόνια που έχουν χαθεί. Επίσης θα πρέπει να υπολογιστεί ότι τα πάρκα μας θα χάνουν ετησίως περίπου 1% λόγω γήρανσης εξοπλισμού. Σε μία συζήτηση για να βρεθεί μία λύση, δεν μπορείτε να κατεβάζετε πρόταση με την οποία να θίγετε τη νοημοσύνη του συνομιλητή σας! Μην προσπαθείτε να μας εξαπατήσετε, όπως έχετε κάνει αρκετές φορές μέχρι τώρα! Δεχτήκαμε μια έκτακτη εισφορά μέχρι Ιούλιο του 2014, γιατί μας είχατε υποσχεθεί ότι θα ήταν η τελευταία εισφορά και μετά θα έκλεινε η τρύπα. Δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να πληρώσουμε τίποτα άλλο! Μόνο διευκόλυνση δεχόμαστε για τα επόμενα 19 χρόνια. Αυτό σημαίνει, λογικό κούρεμα και αναπλήρωση στο ακέραιο όλων των χαμένων χρημάτων! Διαφορετικά θα διεκδικήσουμε και τα χρήματα της έκτακτης εισφοράς που ήδη σας δώσαμε!

    Υποτίθεται ότι είμαστε ένα Δημοκρατικό Κράτος που η Πολιτεία προστατεύει τους πολίτες του! Αυτό που πάτε να κάνετε μόνο Δημοκρατικό κράτος δε χαρακτηρίζει!

    ΙΩΑΝΝΗΣ Κ.
    ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ.

  • 10 Μαρτίου 2014, 18:26 | ΓΑΖΕΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    Αρθρο 1
    Α.Δεν είναι δικαιο να λαμβανεται υποψη η ημερομηνια ενεργοποιησης του παρκου για το καθορισμο της νεας τιμης.Υπαιτιοτητα της ΔΕΗ ,ενώ το παρκο ηταν ετοιμο, καθυστερουσε η συνδεση οχτω και δεκα μηνες..
    Β. Τιμωρειται ο αναπτυξιακος..Δεν είναι δυνατον να ταλαιπωρουμαστε εδώ και τρια χρονια από το υπουργειο σας…να μην εχουμε παρει ακομη την επιδοτηση και σε δυο τρια χρονια με την τιμη που δινεται για τα παρκα ΜΕ να μας παιρνετε πισω την επιδοτηση!!!!Για ποιο λογο δινεται την επιδοτηση…Να ξεραμε να μην μπαιναμε καθολου σ’αυτή την διαιδικασια.

    Άρθρο 04
    Δεν νοειται Επέκταση – τροποποίηση συμβάσεων για πεντε χρονια με τιμη διαφορετικη από την εγγυημενη της τωρινης συμβασης.
    Όταν θα τελειωνε η συμβαση μας μετα από 20 χρονια κανενας δεν θα μας εμποδισε να πουλαμε το ρευμα στην ελευθερη αγορα με τιμες αγορας.
    Παρουσιαζοντας τη παραπανω αυτονοητη δυνατοτητα ,ως επεκταση συμβασης απλος μας κοροιδευεται, και δειχνει το πώς προσεγγιζεται το προβλημα μας.

    *Δεν υπαρχουν εγγυησεις ότι σε μερικα χρονια δεν θα εχουμε και άλλο κουρεμα..
    *Πρεπει να μπουν ρητρες που να εξασφαλιζουν τους παραγωγους από αθετηση των υποχρεωσεων (καθυστερηση πληρωμων,μονομερης καταγγελιες..) του δημοσιου
    *Δεν λυνει το προβλημα της ρευστοτητας…Ακομη και εάν το δεχτουμε δεν εξασφαλιζεται η πληρωμη των χρωστουμενων αλλα και των νεων τιμολογιων.
    *Δεν μπορει να ζητας από τους παραγωγους να πληρωσουν ολη την ζημια του συστηματος και τα αλλα μερη που την προκαλεσαν (Δημοσιο ,πολιτικοι,Τραπεζες) να μην τους ακουμπας.Ακομη και τα απλα πχ. Τον συμψηφισμο ΦΠΑ με τον χρωστουμενο δεν το κανατε!!

  • 10 Μαρτίου 2014, 16:32 | Γιόγιας Νικόλαος

    Είναι σοβαρό ένα κράτος, το οποίο, υποτίθεται, ότι αναζητά επενδύσεις, ο λαός του χρεώνεται σε δάνεια και επενδύει σε κάτι που το ίδιο κράτος προωθεί και μετά τον τιμωρεί για αυτό, αθετώντας τα υπογεγραμμένα;
    Και κυρίως για τους περισσότερους και πιο χαμηλοαμοιβομένους, οι οποίοι τόλμησαν και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ορίστε η τιμωρία μας, τώρα, διότι εμπιστευτήκαμε αυτό το κράτος!
    Έτσι περιμένουμε την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις… Εύγε μας!

  • 10 Μαρτίου 2014, 12:11 | GIANNHS

    «Ο ΛΑΓΗΕ,ο ΔΕΔΔΗΕ, ή ο Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά περίπτωση, προβαίνουν έως 31.10.2014 σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης πώλησης/ συμψηφισμού…»

    ΜΟΝΟΜΕΡΗ!!!!!!!!!!!!!!!????????????

    ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ???!!!! ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ????!!!!!

    ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!!!! ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ!!!!!!

    5 ΧΟΝΙΑ ΜΕ 8 ΛΕΠΤΑ!!!!!????? ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ!!!!!!

    8 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ. ΟΧΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ 100 ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΕ 10 ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ!!!!

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟ!!!! ΔΕ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΤΕ!!!!!!

    ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ! ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΣΑΣ!!!! ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ!!!!

    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ….!

    ΓΙΑΝΝΗΣ
    μΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ

  • 10 Μαρτίου 2014, 10:43 | Γιώργος Παπαδάκης

    Καλημέρα,

    Σχετικά με την επέκταση των συμβάσεων, η ταρίφα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι 8 σεντς αλλά η ίδια με την νέα κουρεμένη ταρίφα του νέου συμβολαίου. Επίσης η επιλογή της πώλησης της ενέργειας με την τρέχουσα ταρίφα θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται με την είσπραξη των CO2 από τον παραγωγό.

    Για την Νικολιδάκης-Παπαδάκης ΟΕ

    Γιώργος Παπαδάκης

  • 10 Μαρτίου 2014, 09:36 | Βόγκας Νίκος

    2. Ο ΛΑΓΗΕ,ο ΔΕΔΔΗΕ, ή ο Προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά περίπτωση, προβαίνουν έως 31.10.2014 σε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης πώλησης/ συμψηφισμού με την οποία θα προσδιορίζεται η νέα τιμή αποζημίωσης βάσει των διατάξεων του παρόντος νόμου καθώς και η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης με δήλωση του παραγωγού και την αποστέλλουν στον αντισυμβαλλόμενο έως 31.12.2014.

    Θα είχε καποιος την ευγενή καλοσύνη να μου εξηγήσει πως μπορει να στηριχθεί κατι τέτοιο νομικα;
    Επισης ποιο δικαστήριο θα δεχθεί την μονομερή τροποποίηση της σύμβασης;

  • 10 Μαρτίου 2014, 09:50 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

    το κίνητρο και αντιστάθμισμα που παρέχεται στα Φ/Β Πάρκα που λόγω διασύνδεσης σε πολύ αρχικό χρόνο (και ως εκ τούτου λειτουργούντων με ταρίφες 250-370€/MWh) να λειτουργήσουν 5 επί πλέον χρόνια αλλά με ταρίφα 80€/MWh είναι παντελώς άδικο, άνευ αξίας και καταστροφικό για τις επενδύσεις αυτές.

    Η επιτροπή ανταγωνισμού δεν νομίζουμε οτι θα επιτρέψει αυτή την αδικία. Η νέα ταρίφα (ισχύουσα στον χρόνο της παράτασης) θα πρέπει να είναι ένα ίδιο για όλους ποσοστό της ταρίφας που ίσχυε πριν την χρονική παράταση.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

  • 9 Μαρτίου 2014, 23:21 | Παναγιώτης Στ

    Στην ουσία η επέκταση συμβολαίου για κάθε φ/β σταθμό 100kw κρίνεται ασύμφορη καθώς περιορίζει τον ετήσιο τζίρο των εταιρειών στα 12000 ευρώ.
    Πρόκειται για μια εκβιαστική παύση λειτουργίας όλων αυτών των εταιρειών στην εικοσαετία,καθώς κάθε επέκταση συμβολαίου με αυτή την τιμή που προτείνετε,θα τις οδηγήσει σε πέντε ζημιογόνες χρήσεις!
    Όταν,μόνο η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ κοστίζει περίπου 6000 ευρώ,κρίνεται ασύμφορη για οποιοδήποτε μικροεπενδυτή αυτή η επέκταση.
    Που είναι οι δεσμεύσεις για προστασία των μικροεπενδυτών?
    Αυτό δεν ακούστηκε και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό?

  • 9 Μαρτίου 2014, 18:58 | ΗΛΙΑΣ ΛΟΥΣΙΑΣ

    ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!ΒΡΕ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ?Η ΜΠΑ?????

  • 9 Μαρτίου 2014, 02:47 | Κωνσταντινίδου Αγάπη

    Α-ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 ΤΙ;ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΟΥΡΕΜΑ.ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ.
    Β-ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
    Γ-ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΜΗ 0,8 ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
    ΠΩΣ ΝΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ; ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ; ΜΗΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2020 ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ?

  • 9 Μαρτίου 2014, 01:11 | Αντώνιος Κανδηράκης Ζάρακας Λακωνία

    Προς τους βουλευτές που θα κληθούν να υπερψηφίσουν αυτή τη διάταξη.
    Κύριοι-ες, δεν πρόκειται για new deal, για ένα γκρίζο κύκλο εργασιών πρόκειται.

    ΔΥΟ ΔΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΑΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΑΡΙΦΕΣ, ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ

    ΠΟΣΟΙ ΤΟΝΟΙ CO2 ΑΠΟΣΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑ MWH ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ Ο ΤΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝOYME 200 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΣΟΒΟΥΜΕΝΟ ΤΟΝΟ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 400 ΕΥΡΩ ;

    Ενημερωθείτε επιτέλους, διαβάστε την έκθεση κάτω ΕΟΚΕ, απόσπασμα :

    «Οι καταναλωτές (ή/και οι φορολογούμενοι) – απειλούνται να επιβαρυνθούν με τις συνολικές δαπάνες που προκύπτουν από τη χρήση των διαλειπουσών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνεται το κόστος του κύκλου ζωής τουλάχιστον δύο συστημάτων παροχής ενέργειας: πρόκειται, αφενός, για μια σειρά σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές, με αναπόφευκτα τεράστιες ανάγκες πλεονάζουσας δυναμικότητας που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, και, αφετέρου, για μια δεύτερη σειρά σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατική δυναμικότητα, δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, νέα δυναμικότητα μεταφοράς και ικανότητα διαχείριση της ζήτησης για την εξυπηρέτηση των τελικών πελατών» TEN/508, 17 Απριλίου 2013 ΕΟΚΕ : «Οι οικονομικές επιπτώσεις των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με αυξημένη και διαλείπουσα παροχή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»

    ΜΗΝ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΠΑΓΩΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕ

    Αυτές οι επιστημονικές τεκμηριώσεις κάτω δεν πρέπει να αποκρυβούν από τους βουλευτές :

    http://www.ref.org.uk/Files/david.white.wind.co2.saving.12.04.pdf
    http://www.ref.org.uk/ref-blog/302-emissions-savings-potential-of-wind-and-solar-power

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ OYTE OIKONOMIKA ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ

    Πληροφορηθείτε για την οικονομική απόδοση των ανεμογεννητριών

    Είναι απόλυτα επισφαλείς και ανορθολογικές οι υπερ-δεκαπενταετείς συμβάσεις. Οι τράπεζες δεν πρέπει να δεχτούν τέτοια ρύθμιση και οι μέτοχοι πρέπει να πάνε τις αναλύσεις κάτω στον Εισαγγελέα.

    Οι βουλευτές, πρέπει να γνωρίζουν τι ψηφίζουν και οι τραπεζίτες τι συμβάσεις ενεχειριάζουν, ας ζητήσουν γνωμοδότηση από τον καθηγητή
    Gordon A Hughes, Email: G.A.Hughes@ed.ac.uk
    http://www.ed.ac.uk/schools-departments/economics/people/academic-staff/gordon-hughe
    ______________________

    Η σχετική συζήτηση κάτω :

    http://www.ref.org.uk/publications/280-analysis-of-wind-farm-performance-in-uk-and-denmark
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960148113005727
    http://www.inference.eng.cam.ac.uk/mackay/abstracts/windDecline.html
    http://www.carboncommentary.com/2013/12/31/3394#more-3394
    http://www.ref.org.uk/publications/303-response-to-professor-mackays-comments-on-wind-farm-economic-lifetime-research
    http://www.ref.org.uk/ref-blog

  • 9 Μαρτίου 2014, 00:08 | Γεωργιλάς Δ.

    Δεν ειναι βιώσιμη η επένδυση με τις τιμές που προτείνετε στην επέκταση της σύμβασης. Τουλάχιστον για να μετριαστούν οι αντιδράσεις επρεπε να ισχυουν οι ίδιες τιμές.

  • 8 Μαρτίου 2014, 22:15 | Ι,ΠΙΤΣΑΣ

    ΈΒΑΛΑ ΟΙΚΙΑΚΆ Φ/Β ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 Α ΤΡΙΜΗΝΟ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 40000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ 0,55 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΙΛΟΒΑΤΏΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
    ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΤΟΥΣ 2011 ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙΚΙΑΚΑ Φ/Β ΜΕ ΤΙΜΗ 20000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΟΣΤΟΣ.
    ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΙΔΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΑΝΙΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ;
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΎΣΙΑ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ 100000ΕΥΡΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ+ ΟΙΚΙΑΚΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ 0.44+ 0,55 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2012 ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 0,44 ΕΥΡΩ.
    ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΑΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΓΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΒΑΛΑΝΕ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΥ 2009;ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΓΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ Η ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΥΨΗΛΉ.
    ΘΕΛΩ ΤΑ ΜΗ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ + ΕΞΟΔΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΑ Φ/Β ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.
    ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΕΙΤΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΟΙΚΙΑΚΑ Φ/Β ΚΑΙ ΑΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΙΑΚΑ Φ/Β ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ <10 KWH ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 8 Μαρτίου 2014, 20:55 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ.ΑΛΛΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΣ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΩΣΟΥΜΕ.ΤΟ ΑΔΙΚΗ ΑΦΟΡΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΛΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΛΤ ΑΕ ΜΕ ΕΔΡΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΩΣΕ ΚΑΘΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ 100 KW ΠΕΡΙΠΟΥ 200.000 ΕΥΡΩ.ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΣΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

  • 8 Μαρτίου 2014, 19:47 | Ανώνυμος Επενδυτής Φ/Β

    Είμαι αντίθετος με το «New Deal», πλήττει σε καταστροφικό επίπεδο την επένδυση μου. DEAL σημαίνει συμφωνία, και δεν συμφωνώ. Εγώ προτείνω για να μειωθούν τα έξοδα το Ελληνικού Κράτους (γιατί για αυτό το λόγο γίνεται αυτή η ρύθμιση), να μειωθούν οι συντάξεις πρώην Πρωθυπουργών, Υπουργών, Βουλευτών, Υψηλόβαθμων Δημοσιών Υπαλλήλων, κτλ στο ήμισυ. Καθώς και το μισθό των ενεργών προαναφερόμενων στο ήμισυ. Γιατί εγώ μαζί με τους υπόλοιπους επενδυτές ΑΠΕ δε φταίξαμε πουθενά, αλλά οι προαναφερόμενοι, οπότε αυτοί να υποστούν τις συνέπειες και όχι εμείς. Ευχαριστώ.

  • 8 Μαρτίου 2014, 18:59 | ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Για να έχει νόημα η επέκταση των συμβάσεων κατά 5 έτη ως αντιστάθισμα στην αποδοχή μικρότερης τιμής πώλησης αλλά και στο χάρισμα του 35% της παραγωγής του 2013, θα πρέπει η τιμή πώλησης στην διάρκεια της 5ετούς επέκτασης να είναι ίδια με αυτή που θα ισχύει για το διάστημα της 20ετίας όπως θα διαμορφωθεί με τις νέες συμβάσεις.

  • 8 Μαρτίου 2014, 15:09 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ

    Όταν ακούστηκε το σενάριο της επέκτασης της σύμβασης σκέφτηκα πως το κράτος λόγο αδυναμίας άμεσων πληρωμών, θα αγόραζε χρόνο.
    Από το αποτέλεσμα βέβαια κατάλαβα πως ζητάει να του τον χαρίσουμε.
    Ο χρόνος είναι χρήμα και αυτό θα έπρεπε να το εκτιμήσουν περισσότερο όλοι αυτοί οι φωστήρες που μας έχουν εγκλωβίσει εδώ και χρόνια σε αυτή την ιστορία, η οποία μας κοστίζει όλο και περισσότερο.
    Η θέση μου είναι ότι η να γίνει επέκταση με βιώσιμους όρους η καθόλου επέκταση.

  • 8 Μαρτίου 2014, 14:49 | ΗΛΙΑΝΑ ENERGY ΜΕΠΕ

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ

    ΜΕ ΤΑ ΜΕ ΑΡ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ 1)12039/17-1-2014 ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜ.ΑΛΛΑΓΗΣ 2) 03532/17-1-2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜ.ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ 3)1072/17-1-2014 ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΕ
    ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΑΣ ΣΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΣ ΝΟΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΙΣΧΥΟΣ 100KW ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΔΙΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΓΗΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 20ΑΕΤΙΑ.
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΥΡΙΟ ΔΟΥΜΟΥΡΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ
    ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΘΕΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

  • 8 Μαρτίου 2014, 12:09 | Παντελής Παπαγεωργίου

    Εδώ είναι απαραίτητο να προστεθεί διάταξη που να απαγορεύει οποιαδήποτε αλλαγή τιμών στο μέλλον καθώς και ρήτρα έγκαιρης πληρωμής των τιμολογίων πώλησης των παραγωγών, ακόμα και με εμπράγματες εγγυήσεις προς τούτο, έτσι ώστε όσοι παραγωγοί συνυπογράψουν τη νέα σύμβαση, αυτή να είναι ισχυρή και να απεμπολήσουν τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά της μονομερούς αλλαγής.

  • 8 Μαρτίου 2014, 09:10 | Παντελής Παπαγεωργίου

    Νομίζω ότι η προτεινόμενη τιμή των €80 ανά παραγώμενη MWh ως αποζημείωση για την πενταετή επέκταση της συμβάσεως είναι εκτός πραγματικότητας δεδομένου ότι αντιστοιχεί σε περίπου σε €12,000 ανά έτος για πάρκο 100kWp. Αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για την συντήρηση, το λογιστικό κότος και την υποχρεωτική ασφάλιση του επιχειρηματία στον ΟΑΕΕ. Πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τις τιμές που προβλέπονται στον πίνακα του άρθρου 1 ώστε να υπάρξει κάποια ουσιαστική ανταπόδωση στην περικοπή των τιμολογήσεων και να αποφευχθούν μαζικές προσφυγές κατά των ρυθμίσεων του παρόντος νομοσχεδίου, δεδομένου ότι πολλές από τις ρυθμίσεις είναι, και μπορούν να αποδειχτούν) προδήλως εκβιαστικές (μονομερής διακοπή συμβασης από μέρους του διαχειριστή σε περίπτωση μή απόδωσης πιστωτικού σημειώματος από μέρους του παραγωγού για τα εισοδήματα του 2013 κ.α.)

  • 8 Μαρτίου 2014, 08:46 | Θανάσης Ναυρόζογλου

    Κύριοι,

    1.η επέκταση της σύμβασης κατά 5 έτη σε προκαθορισμένη τιμή 80Ε/MWh μετά από 20 χρόνια ισοδυναμεί σήμερα σε περίπου 10Ε/MWh λόγω τρέχουσας τιμής η οποία είναι πρακτικά 0 δεδομένης και της μείωσης ικανότητας παραγωγής που θα έχουν τα στοιχεία του Φ/Β σταθμού (περίπου 20%).

    Πρόταση
    >H επέκταση πρέπει να είναι ουσιαστική και με τους ίδιους όρους της τρέχουσας χωρίς αλλαγή τιμής

    2.Η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης δεν προβλέπεται από την υπάρχουσα σύμβαση και ούτε από το σύνταγμα καθότι καθιστά τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ ως προνομιακά πρόσωπα απέναντι στο νόμο.

    Πρόταση
    >Με την αποστολή υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής των νέων όρων από τα εμπλεκόμενα μέρη μπορεί να γίνεται τροποποίηση της σύμβασης με την οποία θα προσδιορίζεται η νέα τιμή αποζημίωσης βάσει των διατάξεων του παρόντος νόμου καθώς και η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης με δήλωση του παραγωγού και την αποστέλλουν στον αντισυμβαλλόμενο έως 31.12.2014.

    Επιπλέον πρέπει να γίνει μνεία περί μη δυνατότητας εφαρμογής καμίας εισφοράς (έκτακτης ή μη) για όλο το διάστημα της σύμβασης και της επέκτασής της καθώς και κανενός άλλου τέλους που ουσιωδώς αλλοιώνει τα ετήσια έσοδα του παραγωγού

  • 8 Μαρτίου 2014, 07:03 | Χαρης

    Ποια η εξασφαλιση οτι και στο μέλλον δεν θα ερθει το Ελληνικό κράτος να αλλάξει και αυτη τη συμβαση όπως το συμφέρει?
    Προτείνω να μπει ορος που να αναφέρει για οποιαδηποτε αλλαγη όρων της συμβασης μονομερως να απαιτείται τα 3/5 της βουλής

  • 8 Μαρτίου 2014, 01:01 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ

    1. ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ ΣΤΗΝ ΊΔΙΑ ΤΙΜΉ ΠΟΥ ΙΣΧΎΕΙ ΤΟ ΈΤΟΣ 20, ΚΑΙ ΟΧΙ 0,08 / kW/h.

    2. ΔΙΑΓΡΑΦΉ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΆΦΟΥ 2. ΜΟΝΟΜΕΡΉΣ, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΒΛΑΠΤΙΚΉ ΜΌΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΎΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΣΤΈΚΕΤΑΙ ΕΎΚΟΛΑ.

  • Τί ακριβώς σημαίνει «συνθήκες αγοράς»?? Γιατί να μήν είναι με τη συμφωνημένη τιμή η επέκταση της σύμβασης? Πώς είναι αυτό αντισταθμιστικό όφελος?

  • Δεν έχετε διευκρινίσει τί θα γίνει με την έκτακτη εισφορά από την 1/1/2014, καθώς επίσης και άν υπάρξουν εκ νέου αναδρομικές παρεμβάσεις στο μέλλον