- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 23:

Επισκευή, Ενίσχυση, Συντήρηση και Μετασκευή υφιστάμενων δομοκατασκευών προστασίας σε παλαιές κτιριακές κατασκευές
1. Στις ιδιωτικές κτιριακές κατασκευές κατηγορίας προστασίας Α3 δύναται να επιτραπεί η στέγαση δημοσίων υπηρεσιών, εάν εξασφαλίζουν την κατάλληλη δομοστατική επάρκεια και διαθέτουν δομοστατική προστασία, ή εάν δύναται να μετασκευασθούν καταλλήλως ως ΚΔΕΠΑΠ υπάρχοντες σε αυτές υπόγειοι χώροι με επέκτασή τους σε ακάλυπτους χώρους, ή και εάν υπάρχουν κατάλληλες προς τούτο κατασκευές σε απόσταση που ορίζουν οι τεχνικές προδιαγραφές. Η καταλληλότητα των δομοκατασκευών αυτών εγκρίνεται με απόφαση Περιφερειάρχη μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου ΑΟΕΕ.
2. Οι ιδιοκτήτες των δομοκατασκευών αυτών κατά κύριο λόγο αλλά και οι χρήστες αυτών, είναι συνυπεύθυνοι για τη συντήρηση και τη διατήρηση της καταλληλότητάς τους. Η συνυπευθυνότητα καθορίζεται επακριβώς στα συμβόλαια μίσθωσης των ακινήτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όροι του Εσωτερικού Κανονισμού Ασφαλείας (Ε.Κ.Α.) των Δημόσιων Ανεξάρτητων Ιδρυμάτων (Δ.Α.Ι.) που αφορούν στην Πολιτική Άμυνα.
3. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την υπηρεσία Π.Σ.Ε.Α. της αρμόδιας Περιφέρειας και τις πολεοδομικές υπηρεσίες, ελέγχουν ή/και εκτελούν ασκήσεις στις υπάρχουσες δομοκατασκευές προστασίας για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου κατά τακτά χρονικά διαστήματα που ορίζονται από τον Περιφερειάρχη, η συχνότητα των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει την τριετία. Τα αποτελέσματα των παραπάνω ενεργειών κοινοποιούνται με σχετική έκθεση στην υπηρεσία Π.Σ.Ε.Α. της Περιφέρειας.
4. Η υπηρεσία Π.Σ.Ε.Α. της Περιφέρειας συντονίζει όλα τα θέματα, που αφορούν υφιστάμενες δομοκατασκευές προστασίας ανθρώπων, τηρεί αρχείο με πλήρη στοιχεία και σχέδια αυτών.
5. Για υφιστάμενες ιδιωτικές κτιριακές κατασκευές, η μετασκευή, ενίσχυση, επισκευή και συντήρηση χώρων σε ΚΔΕΠΑ βαθμού προστασίας Α3 ή Β3, Β4 έχει δυνητικό χαρακτήρα (σύμφωνη γνώμη ιδιοκτήτη) ανεξαρτήτως της παλαιότητας αυτών και τυχόν προηγούμενου χαρακτηρισμού των ως δομοκατασκευών προστασίας ανθρώπων. Ως μετασκευή στον παρόντα νόμο θεωρείται και η επέκταση υπογείων ορόφων στον υποχρεωτικώς ακάλυπτο χώρο κτιριακής κατασκευής σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 21 του παρόντος νόμου.
6. Σε περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων οι ρυθμίσεις των παρ. 3α, 3β, 4α, 4β και 5 του άρθρου 20 εφαρμόζονται επί του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου σε επαφή με την κτιριακή κατασκευή.
7. Όλες οι υφιστάμενες παλαιές ιδιωτικές δομοκατασκευές προστασίας ανθρώπων εξετάζονται από το ΑΟΕΕ, μετά από αίτηση του/των ενδιαφερόμενου/ων ιδιοκτήτη/ών, το οποίο εντός τακτής προθεσμίας, που καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 28 του παρόντος νόμου, αποφαίνεται για την καταλληλότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου (παρ. 8). Όταν αυτές δεν πληρούνται, επιβάλλονται, μετά από σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, οι απαραίτητες επισκευές, ενισχύσεις, διαρρυθμίσεις και μετασκευές για να καταταχθεί η δομοκατασκευή στον τύπο της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. που ορίζει απόφαση του Περιφερειάρχη.
8. Στην περίπτωση αμφιβολίας ως προς την καταλληλότητα υφιστάμενης δομοκατασκευής, ο Περιφερειάρχης δύναται να ζητήσει σύσταση επιτροπής πραγματογνωμοσύνης από υπαλλήλους της αρμόδιας Περιφέρειας και ειδικούς συμβούλους, σύμφωνα με το 2ο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 20 του παρόντος νόμου, προκειμένου να σχηματίσει σαφή αντίληψη ως προς την καταλληλότητά της.
9. Τα υφιστάμενα συνεκτικά κτιριακά συγκροτήματα και κτιριακά κελύφη του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ., εποπτευόμενα Ν.Π.Ι.Δ., Ο.Τ.Α.) και του ιδιωτικού τομέα υπό την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, με μεγάλους πληθυσμούς αιχμής που αποτελούνται από ένοικους, εργαζόμενους και διακινούμενους πολίτες, υποχρεούνται να διαθέτουν ΚΔΕΠΑ (και δυνητικά ΚΔΕΠΠ και ΚΔΕΠΕΣ μόνο του δημόσιου τομέα), βαθμού προστασίας Α3, Α4 ή Β3, Β4 εναλλακτικά Α5, Α6 ή Β5, Β6, ή μικτούς συνδυασμούς από Α3, Α4 με Α5, Α6 ή Β3, Β4 με Β5, Β6, σε υφιστάμενους υπόγειους χώρους ή/και στους υποχρεωτικώς ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων τους, ή σε εγγύς ευρισκόμενους κοινόχρηστους χώρους ανάλογα με το χαρακτηρισμό των χωρικών ενοτήτων που ανήκουν, μετά τη σχετική απόφαση του Α.Ο.Ε.Ε. και σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ.Δ.Ε., με βάση την οποία εκδίδεται απόφαση υπουργού Π.Ε.Κ.Α..
10. Εξαίρεση της υποχρέωσης υλοποίησης ΚΔΕΠΑΠ της παρ. 9 του παρόντος άρθρου σε υφιστάμενα συνεκτικά κτίρια, κτιριακά συγκροτήματα και κτιριακά κελύφη, είναι δυνατή κατ’ αντιστοιχία με την παρ. 11 του άρθρου 20 του παρόντος νόμου, καθώς και σε περίπτωση έλλειψης υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου και εγγύς ευρισκόμενου κοινόχρηστου χώρου (μέχρι αποστάσεως 150 μ. από το περίγραμμα κάλυψης της κτιριακής κατασκευής).