- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 88 Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων

1. Καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης καθώς και καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης ή και παραβόλων, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Σε περίπτωση που μετά τον ως άνω υπολογισμό, προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου, με βάση τις διατάξεις του παρόντος, δεν αναζητούνται.

2. Για αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη χρήση που αφορά κτίριο, που χρησιμοποιείται και λειτουργεί ως βιομηχανική, βιοτεχνική εγκατάσταση, ξενοδοχείο, τουριστικό κατάλυμα, αποθήκη ή άλλη παραγωγική μονάδα, εφόσον έχει υπαχθεί σε ειδικές διατάξεις που επιτρέπουν τη λειτουργία του, μετά την καταβολή προστίμου ή άλλου τέλους ή εισφοράς, το παραπάνω ειδικό πρόστιμο διατήρησης καταβάλλεται μειωμένο κατά το ποσό του προστίμου ή τέλους ή εισφοράς, που έχει καταβληθεί σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων.

3. Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα για την απόδειξη των ποσών που καταβλήθηκαν.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 88 Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων"

#1 Σχόλιο Από Γιάννης Τ. Στις 1 Σεπτέμβριος, 2016 @ 22:20

Στο άρθρο 20 παρ. 3 του νόμου 4378/2013 αναγράφεται
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών
και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του παρό− ντος για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπο− νται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου» , ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε τον 09/2014 στο αντίστοιχο ΦΕΚ.
Στο αντίστοιχο άρθρο του νέου νόμου (άρθρο 88) η παρούσα πρόβλεψη δεν υπάρχει.
Με σκοπό τόσο την τόνωση της αγοράς όσο και την περαιτέρω παρότρυνση των ιδιοκτητών για την ένταξη στον νέο νόμο, εξετάστε την εκ νέου παροχή της δυνατότητας συμψηφισμού του προστίμου για εργαςιες ενεργειακής αναβάθμισης.

#2 Σχόλιο Από Ακεζίδης Ανδρέας Στις 3 Σεπτέμβριος, 2016 @ 09:33

Είναι δίκαιος και απαραίτητος λόγω της ίσης αντιμετόπισης των φορολογουμένων πολιτών,τα καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης να συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τα καταβληθέντα ποσά να αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.

#3 Σχόλιο Από Γιάννης Μυρίσης Στις 3 Σεπτέμβριος, 2016 @ 16:27

Γιατί να μην αναζητούνται τα υπερβάλλοντα καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης τα καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης και αυτά των παραβόλων;
Αυτά τα κατέβαλαν κορόιδα;
Πόσο νόμιμο και συνταγματικό είναι αυτό;
Κάθε λογική συναλλαγή δίνει έκπτωση σε αυτόν που πληρώνει πρώτος δεν του βάζει και πρόστιμο «βλακείας».
Πρέπει να επιστρέφονται αν θεωρούμαστε σύγχρονη και ευνομούμενη χώρα.

#4 Σχόλιο Από Νικος Μ. Στις 6 Σεπτέμβριος, 2016 @ 08:40

Στο άρθρο 20 παρ. 3 του νόμου 4378/2013 αναγράφεται
«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών
και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται από την έναρξη εφαρμογής του παρό− ντος για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπο− νται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου του ειδικού προστίμου» , ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε τον 09/2014 στο αντίστοιχο ΦΕΚ.
Στο αντίστοιχο άρθρο του νέου νόμου (άρθρο 88) η παρούσα πρόβλεψη δεν υπάρχει.
Σαφώς και πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για συμψηφισμο του 50% του προστίμου με ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης κάποιος που εχει επιλκέξει να κάνει ενεργεική αναβάθμιση στα πλαίσα του ν. 4178 κια δεν εχει ολοκληρώσει την διαδικασία αναβάθμισης και τα σχεδια του ν.4178 πως θα κάνει μετάβαση στον νέο νόμο ωστε να συμψηφιστούν τα πρόστιμα; Είναι λογικό ο νέος νόμος να τον πετά εξω;

#5 Σχόλιο Από Διδώνης Κωνσταντίνος Στις 6 Σεπτέμβριος, 2016 @ 20:31

Ο συμψηφισμός προστίμων που προέβλεπε ο 4178/13 και με την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου ήταν από τα λίγα μέτρα που βοηθούσε την ανάπτυξη και όχι μονο την είσπραξη. Με πιο σημαντικό πρόσημο ότι αναβάθμιζε έστω μόνο από αυτό το σκέλος τα ακίνητα.
Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να μπει και σε αυτόν τον νόμο και όχι να ξεχαστεί αλλά και να ενισχυθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του αλλά και τα κίνητρα (π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό από το 50%) για να γίνουν αναβαθμίσεις. Τα ίδια χρήματα (με άλλο ρυθμό φυσικό) θα μπουν (με άλλο ρυθμό φυσικό) στα δημόσια ταμεία από προμηθευτές, εργασίες κλπ πέραν της ενεργειακής καλυτέρευσης του χάρτη της χώρας.

#6 Σχόλιο Από ΕΥΤΥΧΙΑ Στις 7 Σεπτέμβριος, 2016 @ 10:37

Νομίζω ότι το αρθ.88 παρ. 1η έρχεται σε αντίθεση με το αρθ.110, παρ. 2 παρ. 3.

Η παρ.2 του αρθ.110 αναφέρει ότι θα συμψηφιστούν όσοι υπαχθήκαν στον Ν.4178/13, ενώ, βάσει της παρ.3, όσοι είναι με παλαιότερους Νόμους θα διορθωθούν ή επιστραφούν. από την άλλη το αρθ.88 παρ. 1 λέει ΓΕΝΙΚΩΣ ότι ότι έχει καταβληθεί συμψηφίζεται, που είναι και το ορθό.
Υπάρχουν περιπτώσεις που είχαν δηλώσεις του Ν.3843/10 και υποβάλλαν νέες αιτήσεις με τον Ν.4178/13 συμψηφίζοντας τα ποσά που είχαν πληρώσει με τον Ν.3843/10. Αν η δήλωσή τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα (δόσεις ή δικαιολογητικά να ανέβουν στο σύστημα) και μπουν στο νέο Νόμο ουσιαστικά στερούνται την ΑΜΕΣΗ ελάφρυνση από τα ποσά που είχαν πληρώσει στον Ν.3843/10 ή τον Ν.4014/11. Ναι μεν κάποια στιγμή θα τους επιστραφούν (αρθ.110, παρ.3) όμως πότε και μέχρι τότε θα έχουν επιβαρυνθεί με την αποπληρωμή όλων των προστίμων.

Τέλος αν δεν έχουν περαιώσει την διαδικασία με τον Ν.4178/13 η υπαγωγή στο νέο Νόμο θα είναι υποχρεωτική?

#7 Σχόλιο Από Δημήτρης Στις 10 Σεπτέμβριος, 2016 @ 11:25

Συμψηφισμος θα επρεπε να υπαρχει και με τις εισφορες ΙΚΑ και τυχουσες αλλες εισφορες-πληρωμες προς το Δημοσιο που εχουν καταβληθει και εξωφληθει πληρως για να υπαρχει διακριση μεταξυ αυτων που τις κατεβαλαν αν και δεν ειχαν αδεια οικοδομης και αυτους που δεν κατεβαλαν τιποτε για τις ιδιες εργασιες

#8 Σχόλιο Από ΧΑΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Στις 14 Σεπτέμβριος, 2016 @ 09:24

Αν υπάρχει κράτος δικαίου με υπευθυνότητα και σοβαρότητα που υπηρετεί τις αρχές της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ και ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ επιβάλλεται η επιστροφή του υπερβάλοντος προστίμου στους πολίτες που ΕΓΚΑΙΡΑ ενέταξαν τα αυθαίρετά τους βάσει τωνΝ.4178/13..Ν.4014/11 κ.λ.π. Σε αντίθετη περίπτωση [μη επιστροφής του υπερβάλοντος προστίμου]αβίαστα τεκμαίρεται οτι η πολιτεία τους πολίτες αυτούς τους θεωρεί <>.Ή μήπως πονερά σκεπτόμενη καλεί και πάλι τους πολίτες να υπαγάγουν[δυνητικά] τα ήδη υπαχθέντα αυθαίρετά τους στο άρθρο 110 παρ.2 του νομοσχεδίου.

#9 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΛΑΣ Στις 15 Σεπτέμβριος, 2016 @ 18:54

Να υπαρχει προβλεψη ποσα που εχουν πληρωθει στο 4014-4178-3843 να τα αφαιρουμε με την υπαγωγη στο νεο νομο. ( υπαρχουν περιπτωσεις οπου εχουν γινει δυο δηλωσεις για το ιδιο αγροτεμαχιο με διαφορετικα κτηρια και εκ παραδρομης πληρωθηκαν καποια ποσα!!)

#10 Σχόλιο Από Τάκης Ρουσογιαννάκης Στις 18 Σεπτέμβριος, 2016 @ 13:40

Λάβετε υπόψη ότι το πλείστον των ενδιαφερομένων να ενταχθούν σε ρύθμιση αυθαιρέτου ζητά από τον μηχανικό του να κάνει την προετοιμασία αλλά να μην υποβάλει την αίτηση μέχρι τελευταία στιγμή εν αναμονή αναβολής ή/και έκδοσης νέου ευμενέστερου νόμου. Στην συνέχεια λόγω μικρής ανταπόκρισης αναγκάζεστε να εκδώσετε όντως ευμενέστερο νόμο και οι ασυνεπείς και αναβάλλοντες δικαιώνονται και δίνουν ξανά τις ίδιες οδηγίες δεδομένου μάλιστα ότι κανενός τα οικονομικά δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν μάλιστα εσείς οι ίδιοι λοιδορείτε τα «κοροΐδα» τους συνεπείς πολίτες γράφοντας ότι τυχόν ήδη καταβληθέντα ποσά που υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου με τον παρόντα νόμο δεν αναζητούνται είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να μην ανταποκρίνονται και πολύ καλά θα κάνουν. Όσοι σας πίστεψαν την πάτησαν ενώ όσοι σας αγνόησαν επανειλλημένα δικαιωθήκαν και επιβραβευτήκαν

#11 Σχόλιο Από ΝΙΚΟΛΑΣ Στις 22 Σεπτέμβριος, 2016 @ 13:35

Κτίρια που έχουν ξεκινήσει ενεργειακή αναβάθμιση τι κάνουν ??
Πρέπει να υπάρχει συνεχεία τον νόμο 4178/ άρθρο 20 παρ.3.

#12 Σχόλιο Από ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ ΠΟΛΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Στις 5 Οκτώβριος, 2016 @ 22:57

Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορων του Ι.Κ.Α.
Συμψηφισμός των αποδεδειγμένα πληρωμένων δαπανών για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης/ αποχέτευσης/ομβρίων που καταβλήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΔΕΥΑΗ Ηρακλείου) από πολίτες με αυθαίρετες κατασκευές εκτός σχεδίου πόλης (σε περιοχές που καθυστερούσαν οι εγκεκριμένες μελέτες).

#13 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΗΣ Στις 6 Οκτώβριος, 2016 @ 15:41

Υπάρχει μια μεγάλη αδικία που πρέπει να διορθωθεί. Όσοι κατέβαλαν ολόκληρο το πρόστιμο βάσει του προηγούμενου νόμου, χωρίς να έχουν κάνει οριστική υπαγωγή, θα πρέπει με την υπαγωγή τους στο νέο νόμο, στον συμψηφισμό του προστίμου να προβλέπεται η δυνατότητα ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ του υπερβάλλοντος ποσού. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι ξεκάθαρα άδικο για όσους έσπευσαν να πληρώσουν εφάπαξ, να βλέπουν τώρα ότι έχασαν μεγάλο μέρος των χρημάτων τους (σε αντίθεση με όσους είχαν βάλει δόσεις, οι οποίοι γλιτώνουν όσα δεν είχαν ακόμα πληρώσει) απλά γιατί ήταν συνεπείς στην πληρωμή του προστίμου. Ευχαριστώ.

#14 Σχόλιο Από Τάσος Καρούλιας Στις 9 Οκτώβριος, 2016 @ 10:54

Τα καταβληθέντα βάσει προηγούμενων νόμων πρόστιμα, να συνυπολογίζονται και για την εφάπαξ καταβολή που έχει έκπτωση 20%. Δηλαδή από το σύνολο του προστίμου να αφαιρείται το ποσό των προστίμων που έχει δοθεί με προηγούμενους νόμους και στο τελικο ποσό να ισχύει έκπτωση 20% αν πληρωθεί εφάπαξ.

#15 Σχόλιο Από Πολίτης Ι. Στις 9 Οκτώβριος, 2016 @ 23:29

Πρέπει να ληφθεί πρόνοια για κτίρια που έχουν δηλωθεί στον ν.4178/2013 και είναι στην διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης, επειδή αυτή δεν προβλέπεται στο παρόν Σ.Ν.