Άρθρο 84 Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου

1. Για την υπαγωγή αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης στην παρούσα ρύθμιση καταβάλλεται ενιαίο ειδικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της επί την τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, ανεξαρτήτως της χρήσης αυτού, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών της 20.01.2016, επί το συντελεστή 15% και επί τους συντελεστές τετραγωνιδίων, που ορίζονται στον πίνακα του Παραρτήματος Α του παρόντος, όπου απαιτούνται, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 80 του παρόντος (τετραγωνικά μέτρα Χ 15% Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστές τετραγωνιδίων).

2. Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.

3. Για τον υπολογισμό του προστίμου ομαδοποιούνται οι αυθαιρεσίες της ίδιας κατηγορίας και είδους κατασκευής ή χρήσης που ορίζεται στον πίνακα του παραρτήματος Α του παρόντος οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και προστίθενται τα εμβαδά όλων των δηλούμενων εμβαδών της αυτής κατηγορίας και είδους ανά φύλλο καταγραφής.

4. Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, που αποδεδειγμένα προϋφίστανται της 01.1.1983, καταβάλλεται ποσοστό 15 % του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1983 έως 01.1.1993, καταβάλλεται ποσοστό 60% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ενώ για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 01.1.1993 έως 31.12.2003, καταβάλλεται ποσοστό 80 % του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

5. α. Για τις παραβάσεις, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες 1 έως και 12 του πίνακα του Παραρτήματος Α του παρόντος και δεν αντιστοιχίζονται σε επιφάνεια χώρου (τ.μ.), καθώς και για εγκαταστάσεις όπως ορίζονται στη παρ. 19 του άρθρου 2 του ν.4067/2012 (Α’ 79) που δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της κατηγορίας 3 του άρθρου 80 καταβάλλεται παράβολο πεντακοσίων (500) ευρώ και το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με προϋπολογισμό κατά το Παράρτημα Β. Προϋπολογισμός έως και δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ θεωρείται μία (1) παράβαση για την οποία καταβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.
Ο αριθμός των παραβάσεων προκύπτει από το πηλίκον του συνολικού προϋπολογισμού δια του ποσού των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, στρογγυλοποιούμενο προς τα άνω. Ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων του ακινήτου σημειώνεται στο τετραγωνίδιο 13 του πίνακα του Παραρτήματος Α.
Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις που υποβάλλονται παραβάσεις αποκλειστικά αυτής της κατηγορίας δεν υποβάλλονται τα δικαιολογητικά iii, iv και v, της παρ. 6 του άρθρου 83. Για αυθαίρετες κατασκευές των παρ.26 και 57 του άρθρου 2 του Ν.4067/2012 (Α’ 79) καταβάλλεται παράβολο κατά την παρ.10 του άρθρου 83 και το ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται με αναλυτικό προϋπολογισμό κατά το Παράρτημα Β. Σε περίπτωση που στο Παράρτημα Β του νόμου δεν περιλαμβάνεται τιμή μονάδος της αυθαίρετης κατασκευής, λαμβάνεται η τιμή μονάδος τιμολογίων αγοράς.

Στον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού της παρ.5α του ενιαίου ειδικού προστίμου υπάγονται επίσης αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι, στέγαστρα, κιόσκια καθώς και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια χρήση σε κύρια που έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται υπέρβαση δόμησης λόγω της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης κατά την παράγραφο 7.

6. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλους τους χώρους σε

α. υπόγειες στάθμες, δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο
β. εσωτερικούς εξώστες (πατάρια), και
γ. σοφίτες,

όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.4067/2012 (Α’ 79), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 70%.

7. Σε περίπτωση αυθαίρετης αλλαγής χρήσης από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια σε κύρια, χωρίς όμως να έχουν εκτελεστεί οικοδομικές εργασίες για τις οποίες να μπορεί να συνταχθεί αναλυτικός προϋπολογισμός, καταβάλλεται παράβολο πεντακοσίων (500) ευρώ και δεν καταβάλλεται ειδικό πρόστιμο.
Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από κύρια χρήση σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, στις περιπτώσεις όπου επέρχεται αύξηση του συντελεστή δόμησης, (αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχή, αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βιομηχανία για την οποία εκδόθηκε άδεια κατά παρέκκλιση σε εκτός σχεδίου περιοχή σε κατοικία κ.α) εκτός των τυχών υπολοίπων συντελεστών (εκτός σχεδίου, παλαιότητας κ.α) υπολογίζεται ο συντελεστής αλλαγής χρήσης κατά το Παράρτημα Α για την επιπλέον της επιτρεπόμενης για τη νέα χρήση επιφάνεια. Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από βοηθητική χρήση σε κύρια, χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου υπολογίζεται η υπέρβαση συντελεστή δόμησης που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής και δεν υπολογίζεται ο ειδικός συντελεστής αλλαγής χρήσης κατά το Παράρτημα Α του παρόντος.

8. Για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών / χρήσεων οι οποίες ευρίσκονται μέσα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, ήτοι:
α) προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α’ 160), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α’ 60), στην οποία δεν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής ή η χρήση κατά την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης.
β) παραδοσιακούς οικισμούς ή τμήματα πόλης,
γ) 2 οικοδομικά τετράγωνα από τη θάλασσα

το υπολογιζόμενο ενιαίο ειδικό πρόστιμο προσαυξάνεται με συντελεστή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είκοσι τοις εκατό (20%).

9. Η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου, από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, αν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων υπάγεται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου. Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ το ποσό των 500 ευρώ ανά όροφο και δεν καταβάλλεται παράβολο, μετά από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη διαμερίσματος.

10. Για τη διαφορετική χωροθέτηση των υποχρεωτικά προβλεπόμενων από την οικοδομική άδεια θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων από αυτήν που προβλέπεται στα σχέδια της συμβολαιογραφικής δήλωσης του ν. 1221/81, υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης των υφισταμένων θέσεων στάθμευσης. Ως ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο.

11. Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφιστάμενων κτιρίων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση δόμησης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης του Παραρτήματος Α αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως 20% του επιτρεπόμενου ύψους και συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του 20% του επιτρεπόμενου ύψους. Ως επιτρεπόμενο ύψος θεωρείται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και όχι το ύψος της οικοδομικής άδειας. Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, η υπέρβαση ύψους υπολογίζεται με αναλυτικό Προϋπολογισμό.

12. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου που αφορά στην υπέρβαση ύψους, στην περίπτωση οικοδομής με οικοδομική άδεια, δεν προσμετράται το πρόσθετο ύψος αυτής, που έχει προκύψει από τη μη ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου της ή από εκχωματώσεις που έχουν εκτελεστεί σε αυτόν. Το ειδικό πρόστιμο για το ύψος, που έχει προκύψει από τη μη ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου της ή από εκχωματώσεις, υπολογίζεται αναλυτικά σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.

13. Για κύρια και μοναδική κατοικία, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000), καταβάλλεται ποσοστό 40% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, τα οποία βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο. Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο.

14. Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου, στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση, οι συντελεστές μειώσεως του προστίμου και του παραρτήματος λαμβάνονται υπόψη για όποιον από τους συγκυρίους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις υποβάλλοντας διαφορετικά φύλλα καταγραφής για την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας.

15. Σε περίπτωση διαφορετικής διαρρύθμισης διακεκριμένης αυτοτελούς οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας από αυτήν που προβλέπεται στα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας υφίσταται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου, αλλά υποχρεούται να ενημερώσει το σχετικό φακέλου της άδειας για την συντελεσθείσα αλλαγή διαρρύθμισης κατά τη σύνταξη της ταυτότητας κτιρίου.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2016, 00:10 | ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    παρ. 9
    Η διαφορετική διαμερισμάτωση να είναι και αυτή κατηγορία αυθαιρεσίας 3 έτσι ώστε να εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης μιας και δεν επιφέρει υπέρβαση δόμησης , κάλυψης και ύψους γιατί μερικά υποθηκοφυλακεία δεν μεταγράφουν διορθώσεις διανομών οριζόντιων ιδιοκτησιών, με μόνη αυθαιρεσία τη διαφορετική διαμερισμάτωση ,με το πρόσχημα ότι μέχρι να γίνει η ταυτότητα κτιρίου η ρύθμιση ισχύει για 30 χρόνια και έτσι σύσταση οριζοντίου /καθέτου ιδιοκτησίας δεν μπορεί να γίνει.
    Συγκεκριμένα δήλωση με αλλαγή διαμερισμάτωσης (τρία διαμερίσματα έγιναν δύο)
    Η συμβολαιογράφος αφού έκανε ένα χρόνο για να πάρει την συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας για την διόρθωση της διανομής στο τέλος το υποθηκοφυλάκειο δεν την μετέγραφε.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 23:43 | ΜΙΧΑΛΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    παρ2
    Για τον υπολογισμό των συντελεστών των τετραγωνιδίων σε περίπτωση συγκυριότητας αναφέρεται ότι τα μεγέθη των αυθαίρετων κατασκευών συγκρίνονται με το μέρος των επιτρεπόμενων μεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκύριου.
    Ποσοστό υπάρχει μόνο στη δόμηση .Στην κάλυψη και στο ύψος δεν υπάρχει ποσοστό ανάλογα με τι ποσοστό έχει ο καθένας στο οικόπεδο.
    Να διορθωθεί και να γραφεί «και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου με το μέρος της επιτρεπομένης δόμησης που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου .»

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 23:39 | Βασίλειος Παπαθανασίου

    ΑΡΘΡΟ 84, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9. (Διαφορετική διαμερισμάτωση).

    Στην παράγραφο 9 να προστεθεί το εξής:

    Το αυτό ισχύει για την ενοποίηση 2 διαμερισμάτων ή 2 ορόφων, που αποτελούσαν αυτοτελείς κατοικίες του ίδιου ιδιοκτήτη και ενοποιήθηκαν σε 1, χωρίς να υπάρχει αύξηση των πολεοδομικών μεγεθών, απ΄αυτά που προβλέπονταν στην άδεια.

    Σε όλες τις περιπτώσεις, αν δεν τροποποιήθηκαν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, υφίσταται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου και ειδικού προστίμου, αλλά γίνεται ενημέρωση του σχετικού φακέλλου της αδείας.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 17:13 | Βασίλειος Παπαθανασίου

    ΑΡΘΡΟ 84, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6.
    Να συμπληρωθεί και να αναδιατυπωθεί ως εξης:
    Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου, για όλους τους χώρους
    γενικώς σε:
    α. υπόγεια
    β. εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) και
    γ. σοφίτες,
    όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν.4067/2012/ Α’79,(Ν.Ο.Κ.), ή στους αντιστοίχους νόμους,(Γ.Ο.Κ.1985 – Γ.Ο.Κ.1973 – Π.Δ. οικισμών – Π.Δ.εκτός σχεδίου),που ίσχυαν κατά τον χρόνον εκδόσεως των αδειών, εφαρμόζεται συντελεστής 0,30.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 17:39 | Ανδρέας Κ.

    Για αυθαιρεσίες (π.χ. μία προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο) σε προστατευόμενες περιοχές του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α’ 160) όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α’ 60), δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη στο Νόμο για το αν η αυθαρεσία πραγματοποιήθηκε πριν ή μετά το χαρακτηρισμό της περιοχής ως προστατευόμενη; (ή μήπως υπάρχει πρόβλεψη κι εγώ δεν την πρόσεξα)
    Πέρα από αυτό είναι βέβαιο πως μιά αυθαίρετη προσθήκη μερικών τετραγωνικών μέτρων σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο σε οικόπεδο άνω των τεσσάρων στρεμμάτων (εκτός σχεδίου), δε μπορεί να βλάψει την ορνιθοπανίδα (την οποία σέβομαι απολύτως) ώστε να απαιτείται η υπερβολική προσαύξηση κατά 20% επί του ειδικού προστίμου.
    Ένα κτίριο 70τμ νομίμως υφιστάμενο δεν επιβαρύνει λιγότερο το φυσικό περιβάλον από ένα άλλο 90τμ (70τμ + 20τμ αυθαίρετη δόμηση).
    Ένας μόνο κυνηγός, σε μιά και ΜΟΝΗ εξόρμησή του μπορεί προκαλέσει απείρως μεγαλύτερη ζημιά.

    Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί τέτοιου μεγέθους προσαύξηση.
    Κατά τη γνώμη μου δε μπορεί να αιτιολογηθεί κανενός είδους προσαύξηση ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΑΔΕΙΑ, στα οποία έγινε κάποια αυθαίρετη προσθήκη.

    Αν πάλι μλάμε για εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίρια, τότε το θέμα αλλάζει. Πάλι όμως θα πρέπει να γίνει διάκριση σε σχέση με το πότε έγινε ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως προστατευόμενη.
    Αν η αυθαίρετη κατασκευή έχει πραγματοποιηθεί μετά το χαρακτηρισμό => +20%.
    Τότε και μόνο τότε.

    Παρακαλώ, πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά την τροποποίηση αυτής της πρόβλεψης.

    Ευχαριστώ

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 15:54 | Φιλιππος

    Σε επικλινή οικοπεδα η σε οικόπεδα που η σταθμη τους ειναι πολύ ψηλά απο το δρόμο και εχει γίνει υπερυψωση της σταθμης θεμελίωσης του υπογειου αλλα λογω διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου το κτίριο εχει το νόμιμο ύψος της οικοδομικής αδειας δεν πρεπει να θεωρείται υπερβαση υψους και να τακτοποιείται αν π.χ.ειναι μεχρι ενα μέτρο να γίνεται ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής αδειας η αν δεν γίνεται αυτό να τακτοποιείται με 500€.
    Αν όμως θεωρηθεί υπερβαση υψους να διευκρινιστεί πως θα υπολογιζεται το προστιμο με υπερβαση υψους στο υπογειο η στον τελευταίο όροφο.
    Στους προηγούμενους νόμους με την υπερβαση υψους υπήρχαν παρά πολλές ερμηνείες και ασάφειες.

    Και μια δεύτερη παρατήρηση: Αλλαγη χρησης υπογειου βοηθητικού χώρου ο οποίος εχει μετρήσει στον συντελεστη δομησης σε χώρο κυρίας χρησης πως υπολογιζεται το προστιμο και αν αυτός ο χωρος προστίθεται για την κατάταξη στην κατηγορία 5.

    Και μια γενική παρατήρηση: κ. Υπουργέ ξέρετε τα οικονομικά προβλήματα που βιώνει όλος ο ελληνικός λαός γιαυτο πρεπει όσο μπορειτε να μειώσετε τα πρόστιμα σε σχέσει με τους προηγούμενους νόμους και να δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια με οικοδομική αδεια που συντελέστηκαν και μετα την 28-7-2011 έστω με ενα επι πλέον προστιμο ώστε με αυτόν το νομο να λυθεί το πρόβλημα.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 10:49 | LIANA

    Το παραβολο των 500 ευρω για προϋπολογισμό έως και δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ ειναι πολυ μεγαλο.Καλυτερα να υπαρχει διαβαθμιση πχ 250 ευρω για προυπολογισμο εως 5000 ευρω κοκ. Ομοιως, η διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου,η διαφορετική χωροθέτηση των υποχρεωτικά προβλεπόμενων από την οικοδομική άδεια θέσεων στάθμευσης αυτ/των, η αυθαίρετης αλλαγής χρήσης με παραβολο 250 ευρω. ευχαριστω

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 09:26 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    Τα τελευταία χρόνια το αντικείμενο της επαγγελματικής δραστηριότητας της πλειοψηφίας των μηχανικών έχει περιοριστεί στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και στις εκδόσεις βεβαιώσεων για μεταβιβάσεις. Αλλά ο χαώδης, αντιφατικός και ασαφής χαρακτήρας του ν. 4014 και στην συνέχεια του ν. 4178 ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ και παράλληλα ΕΝΤΙΜΑ και ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

    Ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου με την πληθώρα των συντελεστών, τον ασαφή τρόπο προσδιορισμού τους, τα κενά ως προς την μη πρόβλεψη όλων των περιπτώσεων που συναντάμε στην πράξη και τις αντιφατικές πολλές φορές οδηγίες μέσω των εγκυκλίων και των ερωταπαντήσεων έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνουμε άπειρες ώρες ψάχνοντας, ρωτώντας, διαβάζοντας, σπάζοντας το μυαλό μας ή περιμένοντας στο ακουστικό για να μας φωτίσει κάποιος -που βέβαια η άποψή του τις περισσότερες φορές είναι υποκειμενική-.

    Πως λοιπόν μπορούμε να δουλέψουμε παραγωγικά; Μόνο ένα τρόπος υπάρχει: να συμπληρώνουμε τους συντελεστές χωρίς να βασανίζουμε πολύ το μυαλό μας και να χάνουμε χρόνο. Αλλά τότε, σε περίπτωση λάθους θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με σοβαρές ποινικές, πειθαρχικές και αστικές συνέπειες. Πως λοιπόν μπορούμε να δουλέψουμε παραγωγικά αλλά και με ασφάλεια; Πάλι υπάρχει τρόπος: επί αμφιβολίας μιας τιμής ενός συντελεστή να παίρνουμε την μεγαλύτερη τιμή, οπότε θα βγάζουμε μεγαλύτερο πρόστιμο και δεν θα κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε οικονομία στον πελάτη μας. Αλλά τότε δεν θα έχουμε δουλέψει έντιμα γιατί θα έχουμε εξαπατήσει τον πελάτη μας που μας εμπιστεύτηκε.

    Προφανώς οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχετε γνώση του χάους που έχει προκληθεί και ότι η αγορά γέμισε «λαμόγια», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη χαώδη αυτή κατάσταση συμπληρώνουν τις δηλώσεις υπαγωγής βγάζοντας μικρό πρόστιμο, εξαπατώντας έτσι την πολιτεία αλλά και κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους άλλους μηχανικούς. Γι αυτό και βάζετε στο νομοσχέδιο δεύτερους και τρίτους ελεγκτές. Αλλά όσο οι ασάφειες, οι αντιφατικότητες και τα κενά παραμένουν στις διατάξεις του νόμου, το μόνο που θα γίνει είναι να φαγωθούμε οι μηχανικοί μεταξύ μας! Και να γεμίσουν τα δικαστήρια και τα πειθαρχικά με υποθέσεις!

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Οι μηχανικοί να ξαναγυρίσουμε στον ρόλο μας ως τεχνικοί και να πάψουμε να παίζουμε τον ρόλο του λογιστή στον οποίο μας μετέτρεψαν οι νόμου 4014 και 4178. Πώς; Όπως ακριβώς γίνεται και με τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ κλπ. Ο μηχανικός να δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα αποκλειστικά και μόνο τα τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό του προστίμου και το πρόστιμο να το υπολογίζει αυτόματα το σύστημα. Την τιμή ζώνης μπορεί να την συμπληρώνει το σύστημα αυτόματα με βάση τον εντοπισμό της θέσης, που ήδη κάνουμε, και με βάση τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών. Τους συντελεστές μπορεί να τους συμπληρώνει το σύστημα αν εισάγουμε τις επιφάνειες των αυθαιρέτων, τις επιφάνειες των τυχόν υπαρχόντων νομίμων κτισμάτων, τις αποστάσεις των αυθαιρέτων από τα όρια και ότι άλλο στοιχεία χρειάζεται. Τους όρους δόμησης για τους υπολογισμούς της επιτρεπόμενης δόμησης, κάλυψης, ύψους κλπ. θα μπορεί να τους βρει το σύστημα από μια βάση δεδομένων για όλη την χώρα. Αυτά όμως θέλουν δουλειά για να γίνουν. Ενώ το να βάζουμε ελεγκτές δόμησης είναι η εύκολη λύση. Αλλά έτσι θα λύσετε μεν ένα πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσετε άλλα χίλια!

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός
    tsfiris@gmail.com

  • 27 Σεπτεμβρίου 2016, 15:28 | Αργυρώ Σπανουδάκη

    Δηλαδή αν έχουμε μια οριζόντια ιδιοκτησία όπου στην κατασκευή υπάρχει διαφορετική διαρρύθμιση και έχει γίνει αλλαγή χρήσης, χωρίς υπέρβαση όμως των οικοδομικών συντελεστών & των τετραγωνικών δόμησης που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη ιδιοκτησία , θα αντιμετωπισθεί το ίδιο με μια αυθαίρετη κατασκευή χωρίς καν πολεοδομική άδεια? Δεν είναι άδικο?

  • 27 Σεπτεμβρίου 2016, 12:17 | ΕΥΗ

    Μείωση σε όλους τους χώρους κάτω από τη στέγη κι όχι μόνο σε αυτούς που τηρούν τις προϋποθέσεις σοφίτας κατά ΝΟΚ ή που δεν αποτελούν ανεξάρτητες ιδιοκτησίες γιατί δεν έχουν την αξία κανονικού ορόφου και είναι άδικο να πληρώνουν το ίδιο. Επίσης να διευκρινιστεί ότι οι σοφίτες και τα πατάρια δεν χάνουν σε καμία περίπτωση το μειωτικό συντελεστή λόγω υπέρβασης ύψους. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που υπάχθηκαν στον 4014 για γκαρσονιέρες κάτω από την στέγη και πλήρωσαν 50% του προστίμου και τώρα αδυνατούν να μεταφερθούν στον 4178 γιατί δεν έχουν τα χρήματα. Σε ένα κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται ένας ιδιοκτήτης να υπάγεται σε έναν νόμο και να πληρώνει το πρόστιμο που του αναλογεί, και μετά από δύο χρόνια να υποχρεώνεται να μεταφερθεί σε έναν άλλο νόμο και να πληρώσει άλλα τόσα χρήματα.

  • 27 Σεπτεμβρίου 2016, 07:42 | Γιώργος Κ

    Από το παράρτημα φαίνεται πως μόνο οι κύριοι χώροι υπολογίζονται σύμφωνα με εμβαδομέτρηση. Στο παράρτημα γίνεται ρητή αναφορά σε υπερβάσεις χώρων κύριας χρήσης και όχι βοηθητικής. Αυτο σημαίνει πως όλοι οι οβηθητικοί χώροι οι οποίοι ΔΕΝ προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης υπολογίζονται σύμφωνα με αναλυτικό, όπως οι ημιυπαίθριοι, οι απολήξης κλιμακοστασίων και τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην εγκύκλιο 4/2013 για τον 4178/13;

    Παρακαλώ αποσαφηνίστε ακριβώς τον τρόπο υπολογισμού.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2016, 22:03 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    Παρακαλώ, ξεκαθαρίστε ότι όταν ο νόμος αναφέρεται σε κτίριο που «προϋφίστανται της 01.1.1983» ή «από 01.1.1983 έως 01.1.1993» κλπ. αναφέρεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ.

    Αυτό είναι απόλυτα απαραίτητο να ξεκαθαριστεί, γιατί πολλές ΥΔΟΜ όταν ελέγχουν υπαγωγές στον ν. 4178 θεωρούν ότι αν σε ένα κτίριο προ του 1955, προ του 1975 και προ του 1983 έγιναν μεταγενέστερες εργασίες επισκευής και συντήρησης (π.χ. επισκευή επιχρισμάτων, επισκευή στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση κεραμιδιών, χρωματισμός κλπ), τότε το κτίριο ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ προ του 1955, του 1975 και 1983 αντίστοιχα διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ.

    Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, τα μόνα κτίρια προ του 1955, προ του 1975 και προ του 1983 που υπάρχουν είναι αυτά που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και έμειναν ασυντήρητα μέχρι σήμερα, δηλ. πρόκειται για ερείπια που φυσικά κανένας ιδιοκτήτης τους δεν θα έμπαινε στην διαδικασία να τα τακτοποιήσει. Αυτές οι ΥΔΟΜ δηλ. βρήκαν έτσι τον τρόπο να καταργήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα κτίρια προ του 1955, 1975 και 1983!

    Άλλες πάλι ΥΔΟΜ θεωρούν ότι αν σε ένα κτίριο προ του 1955, 1975 και 1983 έγιναν μεταγενέστερες επισκευές, τότε εκτός από το πρόστιμο του κτιρίου, το οποίο θα υπολογιστεί ανάλογα με την χρονολογία που προϋφίσταται, θα πρέπει να πληρωθεί και πρόστιμο για τις εργασίες επισκευής και συντήρησης με βάση τον αναλυτικό προϋπολογισμό τους.

    Όμως το αποδεικτικό στοιχείο που προβλέπεται να υποβληθεί για να αποδειχθεί ο χρόνος κατασκευής ενός κτιρίου είναι η αεροφωτογραφία, στην οποία φυσικά δεν διακρίνεται παρά μόνο το περίγραμμα του κτιρίου και όχι τα κουφώματά του ή ο χρωματισμός του!

    Με το νομοσχέδιο αυτό είναι ευκαιρία να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. Εκτός και αν συμφωνείτε και εσείς με τις παραπάνω απόψεις των ΥΔΟΜ. Αν συμφωνείτε, τότε οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα κτίρια προ του 1955, 1975 και 1983 είναι κοροϊδία προς τους πολίτες!

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 26 Σεπτεμβρίου 2016, 20:50 | giolanda

    θεωρώ ότι για πολύ μικρούς αναλυτικούς προϋπολογισμούς (πχ ως 1000 ευρω), καθώς και για την παραγ. 7 του παρόντος (όπου δεν έχει γίνει καμια εργασία) θα έπρεπε να προβλέπεται παράβολο 250ευρω.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2016, 18:25 | Πολυζώης Παρασκευόπουλος

    Θα πρέπει επιτέλους να απλοποιήσουμε τα πράγματα και να επικεντρωθούμε στο τί είναι αυθαίρετη κατ’ ουσία κατασκευή και τί όχι. Τί επιβαρύνει τη δόμηση και το περιβάλλον και τί όχι.

    Με απλά λόγια αυθαίρετο είναι οτιδήποτε βρίσκεται εκτός ιδεατού στερεού και οτιδήποτε δεν επιτρέπεται από τη Χρήση Γης για κατασκευές με Οικοδομική Άδεια και τα Πάντα χωρίς Οικοδομική εάν δεν νομιμοποιούνται. Ορίζουμε ένα ποσοστό επί την τιμή ζώνης και τέλος. Τα υπόλοιπα είναι για «εισπρακτικούς» μόνο λόγος και για να συζητούν οι καημένοι οι Μηχανικοί τί και πώς.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2016, 11:51 | Εμμανουήλ Σηφοδασκαλάκης

    Αναφορικά με την Παράγραφο 4, επισημαίνεται ότι η εν λόγω διάταξη προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικής ισότητας.
    Ως γνωστόν, η συνταγματική αρχής της αναλογικής ισότητας, που δεσμεύει όλα τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας και επομένως και τον νομοθέτη, «επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των τελούντων υπό τις αυτές συνθήκες προσώπων και αποκλείει τόσο την έκδηλα άνιση μεταχείριση, όσο και την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών καταστάσεων ή την ενιαία μεταχείριση προσώπων τελούντων υπό διαφορετικές συνθήκες βάσει συμπτωματικών ή άσχετων μεταξύ τους κριτηρίων» (ΣτΕ Ολ. 992/2004).
    Εν προκειμένω, σύμφωνα με την εν λόγω παράγραφο προβλέπονται 3 συντελεστές με αντίστοιχα ποσοστά 15%, 60% και 80%. Όμως η επιλογή αυτής της κλιμάκωσης, που δεν διαφέρει πολύ με τον προηγούμενο νόμο, δεν μεταχειρίζομαι με αναλογικό τρόπο τους παραβάτες/πολίτες και προκαλεί ευνοϊκή μεταχείριση -ως προς την επιβολή των προστίμων- για αυτούς που εμπίπτουν είτε στην κατηγορία προ της 01.1.1983 είτε στην κατηγορία από 01.1.1993 έως 31.12.2003, σε σχέση με αυτούς που εμπίπτουν στην κατηγορία από 01.1.1983 έως 01.1.1993. Έτσι αφενός τα μεγάλα χρονικά διαστήματα που έχουν επιλεγεί για την κλιμάκωση των συντελεστών, προκαλούν την αυθαίρετη εξομοίωση διαφορετικών χρονικά πολεοδομικών παραβάσεων (δηλαδή π.χ. μία πολεοδομική παράβαση που τελέστηκε στις 01.1.1993 αντιμετωπίζεται με το ίδιο με μια άλλη παράβαση που τελέστηκε 11 χρόνια μετά στις 31.12.2003), και αφετέρου αλλά και πολύ πιο σημαντικά οι 3 συντελεστές με αντίστοιχα ποσοστά 15%, 60% και 80%, αντιβαίνουν ολοσχερώς στην αρχή της ομοιόμορφης μεταχείριση των πολιτών (δηλαδή π.χ. μία πολεοδομική παράβαση που τελέστηκε στις 31.12.1982 αντιμετωπίζεται με πρόστιμο 15% ενώ μια παράβαση που τελέστηκε 1 μέρα μετά στις 01.1.1983 αντιμετωπίζεται με 6πλάσιο πρόστιμο 60%).
    Συνεπώς, προκειμένου να οι συντελεστές να μην προσκρούουν στην αρχή της αναλογικής ισότητας, προτείνεται επιλογή: α) συντομότερων χρονικών περιόδων για την κλιμάκωση των συντελεστών (κατ’ ελάχιστο 5ετία) και β) αναλογικότητα συντελεστών υπό την στενή μαθηματική έννοια (π.χ. μίας ξεκάθαρης (μαθηματικής προόδου). Έτσι, προτείνεται η διαμόρφωση των συντελεστών ως εξής:
    Προ της 01.1.1983: 15%
    01.1.1983-31.12.1987: 35%
    01.1.1988-31.12.1992: 50%
    01.1.1993-31.12.1997: 65%
    01.1.1998-31.12.2003: 80%

  • 26 Σεπτεμβρίου 2016, 08:28 | Τυμπανίδης Γιώργος

    Στην περίπτωση του ύψους λάβετε υπόψιν και το συνολικό ύψος μιας οικοδομής. Παράδειγμα: οικοδομική άδεια με ισογειο κατάστημα 4μ ύψος και διαμέρισμα στον 1ο όροφο με ύψος 2.80μ. Δηλαδή συνολικό ύψος οικοδομής στην άδεια 6.80μ. Στην πραγματικότητα το κατάστημα έχει ύψος 3.70μ και το διαμέρισμα 3.10μ. Δηλαδή συνολικό πραγματοποιούμενο ύψος 6.80μ.
    Σε αυτήν την περίπτωση,ακόμα και αν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, ας μην επιβάλλεται πρόστιμο. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος.
    Άλλωστε είναι προφανές ότι ή αυθαιρεσία πραγματοποιήθηκε από την κατασκευή και όχι μεταγενέστερα.

    Τυμπανίδης Γιώργος
    Πολιτικός μηχανικός
    Ορεστιάδα

  • 24 Σεπτεμβρίου 2016, 13:13 | Δ. ΜΙΧΑΗΛ

    Παρακαλώ να επανεξετάσετε το ύψος του προστίμου που αφορά την παραβίαση των πλαγίων αποστάσεων στα εκτός σχεδίου δόμησης αγροτεμάχια.
    Στους 2 προηγούμενους νόμους παρατηρήθηκε το φαινόμενο ιδιοκτήτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά προστίμου για κτίρια με οικοδομική άδεια που δεν είχαν καμιά άλλη παράβαση εκτός αυτής των πλαγίων αποστάσεων. Και σε πολλές περιπτώσεις η παράβαση αυτή δεν έγινε από δική τους υπαιτιότητα αλλά από λάθος χωροθέτηση των ορίων των αγροτεμαχίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναδασμών κυρίως κατά τις δεκαετίες πριν το 1980.
    Σε πολλές περιπτώσεις το υπέρογκο πρόστιμο απέτρεψε πολλούς να υπαχθούν στις ρυθμίσεις.

  • 24 Σεπτεμβρίου 2016, 07:20 | ΤΑΣΟΣ

    Ξεκαθάρισμα τι σημαίνει μειωτικός συντελεστής 70%.
    Στα άρθρα 17, 19 , 20 και 21του 4178 τα ποσοστά ορίζονται ως ποσοστά επί του 100% και όχι ως αφαίρεση από το 100%.
    Προτεινόμενος νόμος:
    Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλους τους χώρους σε α. υπόγειες στάθμες, (λείπει το που) δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο β. εσωτερικούς εξώστες (πατάρια), και γ. σοφίτες, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.4067/2012 (Α’ 79), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 70%.
    2ο παράδειγμα του υπουργείου:
    υπολογίζει με μειωτικό συντελεστής 30%. ένα πατάρι:
    πρόστιμο παταριού : 0,15*50*0,30*1650*0,60*1,00~ = 2230
    Μήπως βάσει νόμου: 0,15*50*0,70*1650*0,60*1,00~ = 5200,???? δηλαδή υπερδιπλάσιο του παραδείγματος!!!
    Αν ισχύει το 70% και μάλιστα μόνο σε αυτούς τους χώρους (εκτός οι ισόγειοι αποθηκευτικοί χώροι και τα μη συνδεόμενα με τον υπερκείμενο όροφο υπόγεια) τότε τα συνολικά πρόστιμα με το νέο νόμο θα είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι με τον προηγούμενο δεδομένου ότι:
    Σπάνια υπάρχει δήλωση αυθαιρέτου που να μην περιλαμβάνει τέτοιους χώρους οι οποίοι αποτελούν και την τεράστια πλειοψηφία των δηλούμενων χώρων.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2016, 21:03 | Σ.Π.

    παραγρ.6 -Ο μειωτικός συντελεστής 70% μειώνει το πρόστιμο κατά 30% ή κατά 70%;

  • 23 Σεπτεμβρίου 2016, 16:08 | Σπύρος

    – Μείωση 70% σε όλους τους χώρους κάτω από τη στέγη κι όχι μόνο σε αυτούς που τηρούν τις προϋποθέσεις σοφίτας κατά ΝΟΚ γιατί δεν έχουν την αξία κανονικού ορόφου και είναι άδικο να πληρώνουν το ίδιο. Επίσης να διευκρινιστεί ότι οι σοφίτες και τα πατάρια δεν χάνουν σε καμία περίπτωση το μειωτικό συντελεστή λόγω υπέρβασης ύψους.
    – Να αποσαφηνιστεί σε ποια στάθμη χρεώνεται η υπέρβαση ύψους στα πολυώροφα κτίρια χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ανά όροφο. Γνώμη μου είναι ότι η υπέρβαση ύψους πρέπει να χρεώνεται στη στάθμη που την προκαλεί κι όχι στον τελευταίο όροφο ο οποίος αναγκαστικά συμπαρασύρεται και μπορεί να έχει και μικρότερη επιφάνεια (εσοχή).
    – Να ενεργοποιηθεί επιτέλους η διαδικασία επιστροφής τμήματος παλαιότερων προστίμων των Ν.4014/2011 και Ν.4178/13 σε περίπτωση που αυτά υπερβαίνουν το πρόστιμο του νέου νόμου στον οποίο θα μεταφέρονται, αν θέλουμε να θεωρούμαστε κράτος δικαίου και να μην ευνοείται με ευεργετικότερες διατάξεις μία μερίδα ιδιοκτητών αυθαιρέτων ανάλογα με το πότε και με ποιον νόμο δήλωσαν τις παρανομίες τους. Εννοείται ότι θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα παραμονής στο Ν.4178/13 όσοι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στο νέο νόμο, με τις αντίστοιχες διορίες που αυτός ορίζει.
    – Όσον αφορά το μειωτικό συντελεστή, ο περιορισμός των 50τμ στους ισόγειους βοηθητικούς χώρους στον Ν.4178/13 προστέθηκε εκ των υστέρων και δεν έχει καμία απολύτως λογική. Το σωστό θα ήταν στο νέο νόμο να επιτρέπεται η χρήση του μειωτικού συντελεστή 0.5 σε όλους τους βοηθητικούς χώρους ανεξάρτητα από εμβαδόν και στάθμη στην οποία βρίσκονται.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2016, 15:30 | Αχιλλέας

    Στην παρ. 15, αν έχουμε μια οριζόντια ιδιοκτησία όπου στην κατασκευή υπάρχει διαφορετική διαρρύθμιση χωρίς υπέρβαση των οικοδομικών συντελεστών & των τετραγωνικών δόμησης που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη ιδιοκτησία, όμως έχει δημιουργηθεί κοινόχρηστος φωταγωγός ο οποίος περιγράφεται στην σύσταση των οριζοντίων ιδιοκτησιών αλλά δεν αποτυπώνεται στα εγκεκριμένα σχέδια της αδείας, υφίσταται απαλλαγή του παραβόλου & του προστίμου;

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 21:38 | Εμμανουήλ Νικολούδης

    Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας επιβάλλεται ο συντελεστής υπολογισμού των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές στην παράγραφο 4, να γίνει αναλογικότερος για όλα τα διαστήματα.
    Προτείνω για μετά το 01.01.1983 διάστημα, η μείωση του προστίμου να καθοριστεί σε 5% επιπλέον κατ΄έτος.

    Εμμανουήλ Νικολούδης
    Δικηγόρος
    Ειδικός για πολεοδομικά θέματα.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 21:39 | Λήδα Σηφοδασκαλάκη

    Θεωρώ ότι ο συντελεστής υπολογισμού τους προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές στην παράγραφο 4, θα πρέπει να γίνει αναλογικότερος για το διάστημα από το 1983 έως το 1993.
    Η μείωση σε 15% για τα προ του 1983 και κατόπιν η μείωση στο 60% για τα από 01.1.1983 έως 01.1.1993 δημιουργεί ανισόρροπο τρόπο υπολογισμού του προστίμου για κάποιον που η άδεια δόμησης της αυθαίρετης κατασκευής είναι παραδείγματος χάρην το 1984.
    Προτείνεται ένας αναλογικότερος τρόπος υπολογισμού των μειώσεων και σπάσιμο του διαστήματος από 01.1.1983 έως 01.1.1993 σε δύο πενταετίες με μειωση σε 30% από 01.1.1983 έως 01.1.1988 και με μείωση 60% για το διάστημα από 01.1.1988 έως 01.1.1993.
    Επίσης στην παράγραφο 6, ο συντελεστής για υπόγεια 70% είναι υπερβολικός. Θα πρέπει να πάει τουλάχιστον στο 40%.

    Λήδα Σηφοδασκαλάκη
    Οικονομολόγος

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 16:23 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    όταν αναφέρεται μειωτικός συντελεστής 70%, εννοείται ότι καταβάλεται το 70% του προστίμου ή το 30%;

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 16:48 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Θα πρέπει να εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% για όλους τους χώρους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου του κτιρίου. Όπως κύρια χρήση σε κλειστή θέση στάθμευσης στο ισόγειο ή σε μηχανολογικό όροφο, που δεν προσμετρούσαν στον σ.δ. αλλά εμφανίζονται στα σχέδια της αδείας και δεν αυξάνουν τον κτιριακό όγκο. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο με μια εντελώς νέα αυθαίρετη κατασκευή.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 07:42 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΛΙΜΗΡΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 84
    ΠΑΡ. 6 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 70% σε υπόγεια που «δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο αλλά συνδέονται λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο» και για τα υπόλοιπα υπόγεια δεν εφαρμόζεται;

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 21:54 | ΑΛΕΚΟΣ

    Στη παραγραφο 7 στο τελος που αναφερει »Για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης από βοηθητική χρήση σε κύρια, χωρίς την έκδοση σχετικής οικοδομικής άδειας, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου υπολογίζεται η υπέρβαση συντελεστή δόμησης που προέκυψε λόγω της αυθαίρετης αλλαγής και δεν υπολογίζεται ο ειδικός συντελεστής αλλαγής χρήσης κατά το Παράρτημα Α του παρόντος ,, να προστεθεί και έχουν μειωτικό συντελεστή 0.50. Αυτό γιατί δεν είναι σωστό και δίκαιο ένας βοηθητικός χώρος εντός του όγκου του κτιρίου που άλλαξε χρήση σε κύρια (χώρος που υφίσταται, άρα δεν έχει περιβαλλοντικη επιβάρυνση) να έχει το ίδιο πρόστιμο με μια προσθήκη νέου κύριου χώρου.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 20:48 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΑΛΑΠΑΣ

    Ο μειωτικός συντελεστής 0,50 που ίσχυε στο Ν. 4178/2013 για υπόγεια, πατάρια, σοφίτες κ.τ.λ. θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει και να μη μετατραπεί σε 0,70, δεδομένου ότι όπως διαπίστωσα το διάστημα εφαρμογής του Ν.4178/2013 οι πολίτες δυσκολεύονταν ακόμη και με το συντελεστή 0,50 να ανταπεξέλθουν. Η αύξηση από 0,50 στο 0,70 εκτιμώ ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 20:38 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΧΑΛΑΠΑΣ

    Στην ελληνική επαρχία και κυρίως σε αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές υπάρχουν ισόγεια ισόγεια κτήρια μεγάλων κυρίως διαστάσεων με χρήση αποθήκης. Κατά την τακτοποίηση αυθαιρέτων τέτοιων κτηρίων ή τμημάτων τους ο περιορισμός των 50 μ2 για τον υπολογισμό του προστίμου με μειωτικό συντελεστή, αποκλείει σχεδόν το σύνολο τέτοιων κτηρίων από το μειωτικό συντελεστή.
    Θεωρώ ότι τα 50 μ2 πρέπει να επανεξεταστούν και σίγουρα να αυξηθούν. Προσωπικά θεωρώ ότι τα 500 μ2 θα ήταν ρεαλιστικότερος περιορισμός.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 20:48 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΜΑ

    Το σχόλιό μου αφορά την παράγραφο 7 του άρθρου αυτού.
    Παρόλο που η παραπάνω αντιμετώπιση θεωρείται ορθή γιατί δεν ξεφεύγει από το πνεύμα του νόμου και αντιμετωπίζει κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις περιπτώσεις αυθαιρέτων, εντούτοις, επειδή συνήθως τα πρόστιμα που προκύπτουν είναι τεράστια, οι ιδιοκτήτες τους ενώ θέλουν να ενταχθούν στον νόμο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Επίσης, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει, βιοτεχνικές ή βιομηχανικές κτιριακές εγκαταστάσεις ερημώνουν μέσα στην εγκατάλειψη για τον λόγο ακριβώς ότι πλέον δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Άλλες πάλι συρρικνώνονται και αφήνουν τμήματα των μονάδων τους έρμαια των στοιχείων της φύσης. Ενώ πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν για άλλες χρήσεις (εμπορικά καταστήματα, γυμναστήρια κλπ), στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορούν να εκδώσουν άδεια λειτουργίας για τη νέα χρήση διότι αλλάζει ο Σ.Δ. και αυτόματα θα καθίσταντο αυθαίρετες. Αναλογιζόμενοι τα παραπάνω, πρέπει να βρούμε λύσεις και προς την κατεύθυνση της εύρεσης άλλου τρόπου υπολογισμού των προστίμων και προς την εύρεση λύσης για άδεια λειτουργίας σε παρόμοιες επιχειρήσεις έχοντας κατά νου αναπτυξιακά κίνητρα.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 18:31 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ

    6. Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου για όλους τους χώρους σε
    α. υπόγειες στάθμες, δεν αποτελούν αυτοτελή χώρο, αλλά συνδέονται
    λειτουργικά με τον υπερκείμενο όροφο
    β. εσωτερικούς εξώστες (πατάρια), και
    γ. σοφίτες,
    όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.4067/2012 (Α’ 79), εφαρμόζεται μειωτικός
    συντελεστής 70%.

    ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΠΡΟ ΝΟΚ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΤΟ 1.50 Μ
    ΘΕΩΡΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΘΜΗ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ Ο ΜΕΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ

    ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 8
    ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΣ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΟΨΗ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΝ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΠΕΧΕΙ 150 ΚΑΙ 250 Μ ΑΠΌ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 13:00 | Γιάννης Γκούμας (Αρχιτέκτων)

    1) Να υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση στους συντελεστές με βάση την χρονολογία.
    2) Αλλαγές χρήσης που επιτρέπει το άρθρο 5 παρ 1 του ΝΟΚ να μην θεωρούνται αυθαιρεσίες
    3) Μικρές διαρυθμίσεις στην κάτοψη του ορόφου που επιτρέπονται από ΓΟΚ ή ΝΟΚ, σε ενιαία ιδιοκτησία, να μην αποτελούν παράβαση διαμερισμάτωσης. Η αλλαγή περιγράμματος ιδιοκτησιών δεν είναι πολεοδομική παράβαση (πχ. μετακίνηση τοίχου 30εκ., διάνοιξη πόρτας, συννένωση δύο διαμερισμάτων, χωρίς να αλλάζουν Η/Μ που να διέρχονται σε κοινόχρηστους ή άλλους ορόφους, ήδη επιτρέπεται από το ΝΟΚ)
    4) Να περιληφθούν οι βοηθητικοί χώροι με την έννοια του κτιριοδομικού (όπως έγινε με την εγκ 4) στους χώρους μειωτικού συντελεστή και αυτός να παραμείνει 0,5.
    5) Να προστεθεί συντελεστής βαρύτητας λόγω έτους κατασκευής και στις λοιπές παραβάσεις
    6) Να μπει όριο γινομένου συντελεστών όταν υπάρχει οικοδομική άδεια, έτσι ώστε κτίριο χωρίς άδεια με την ίδια παράβαση να μην βγαίνει φτηνότερο σε σχέση με το πρόστιμο όταν υπάρχει οικοδομική άδεια (προτίνεται μέγιστο γινόμενο συντελεστών 5,7,8,9 να είναι το 2 ή να επιτρέπεται από το σύστημα να επιλέγεται ενιαίος συντελεστής για αυτά τα μεγέθη, όταν επιλέγουμε ότι υπάρχει οικοδομική άδεια.

    7) στους παραδοσιακούς οικισμούς επιβάλλεται η επιτροπή Αρχιτεκτονικής. Όταν οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε εργασίες μορφολογικές σε αυτές τις περιοχές, δεν είναι σωστό να τους τιμωρούμε με επιπλέον πρόστιμα. Το κόστος των εργασιών να αποτελέσει τμήμα του προστίμου, όπως οι εργασίες στατικής ενίσχυσης ή ενεργειακής αναβάθμισης

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 11:23 | ΚΩΣΤΑΣ

    Για να είναι δίκαιος ο υπολογισμός των προστίμων ως προς τη παλαιότητα, πρέπει η εικοσαετία από το 1983 έως το 2003 (τεράστιο χρονολογικό χάσμα) που έχει ενιαίο μειωτικό συντελεστή 0.80, να χωριστεί π.χ. σε τέσσερις πενταετίες με προδευτικα αυξανόμενους συντελεστές 0.30, 0.45, 0,60, 0.80 όπως ανέφεραν πολλοί συνάδελφοι, ώστε κάποιος που έκτισε αυθαίρετο αρχές του 1983 να μη πληρώνει το ίδιο πρόστιμο με κάποιον που έκτισε π.χ. τέλος του 2002. Είναι απολύτως λογικό και δίκαιο.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 11:50 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    Παρακαλώ να ξαναδείτε το μειωτικό συντελεστή της παρ. 6 σε υπόγεια, σοφίτες, πατάρια και να επαναφέρετε το 50% που είναι πολύ πιο δίκαιο και λογικό. Επίσης να μη γίνεται κανένας συσχετισμός σε αυτοτελείς ή όχι γιατί οι παραπάνω χώροι είναι ούτως ή άλλως μειονεκτικοί και μέσα στο γνωστό κέλυφος (όγκο) του κτιρίου.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 11:45 | Καλαμαρα ευγενια

    Μιλάμε για συντελεστή υπόγειων Σουηδών καταδίωξη 0,70 δηλαδή αυξάνεται το προάστιο των χωρών αυτών. Εκτός εάν θέλετε να πείτε ότι έχουμε απομείωση 70 τοις εκατό. Επίσης μιλάτε για χώρους μη αυτοτελείς σε αυτές τις στάθμες. Στις στάθμες αυτές εάν έχουμε ανεξάρτητους χώρους τι γίνεται χρήζει αποσαφήνιση. Επίσης θα πρέπει να γίνει και διαχωρισμός χρησεων

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 11:14 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

    Στη παράγραφο 9 (διαφορετική διαμερισματωση ορόφου)να προστεθεί και για την ενοποίηση δυο ορόφων που αποτελούσαν αυτοτελείς κατοικίες του ίδιου ιδιοκτήτη
    και ενοποιήθηκαν εσωτερικά σε μια, χωρίς να υπάρχει αύξηση των πολεοδομικών μεγεθών.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 13:11 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΟΥΜΑΣ

    Σε παραθαλάσσια οικοπέδα – γήπεδα να μην υπάρχει διαφοροποίηση για βοηθητικές χρήσεις ή τουλάχιστον να υπάρχει εύλογο ποσοστό. Όχι 10τμ κύριοι χώροι 100τμ βοηθητικοί ή μόνο βοηθητικοί. Αυτές είναι οι πολύ κοντινές μελλοντικές αυθαιρεσίες.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 13:54 | Ν. Βερροιόπουλος

    Γενικές παρατηρήσεις:
    Αντιλαμβάνομαι ότι για λόγους διακιοσύνης έχει διατηρηθεί στο παρόν σχέδιο νόμου ο ίδιος τρόπος υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου με αυτόν του Ν.4178/13. Όμως αυτός ο τρόπος υπολογισμούς έχει προκαλέσει πολλές δυσκολίες στους μηχανικούς (πράγμα που αποδεικνύεται από τις εκαντοντάδες διευκρινιστικές ερωτοαπαντήσεις των τμηματων του ΤΕΕ) και πολλές αδικίες εις βάρος ιδιοκτητών που είτε έχουν ακίνητα σε περιοχές που έχουν μειωθεί οι συντελεστές δόμησης είτε έχουν μικρά ακίνητα με λίγα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τα οποία έχουν επεκταθεί. Η μέτρηση της υπέρβασης καθ’ ύψος μέσω εμβαδό μου φαίνεται προβληματική.

    Η γενική μου πρόταση για έναν νέο τρόπο υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου είναι να υιοθετηθεί το μέγεθος του όγκου για τον υπολογισμό του προστίμου στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών που προσμετρώνται στον όγκο ενός κτηρίου (δηλαδή υπερβάσεις δόμησης και ύψους) και της διατήρησης της μεθόδου του αναλυτικού προϋπολογιμού σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών. Με μία αναγωγή της επιφάνειας μιας κατασκευής με ένα μέσο ύψος ορόφου το πρόστιμο μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να είναι αρκετά κοντά στο υπολογιζόμενο πρόστιμο υπερβάσεων δόμησης του Ν.4178/13 ώστε να υπάρχει κάποια δικαιοσύνη για όσους δήλωσαν αυθαίρετες κατασκευές με τον προηγούμενο νόμο. Επίσης προτείνω να αντικατασταθούν τα ποσοτά υπέρβασης που δημιουργούν πολλά προβλήματα και αδικίες στα πρόστιμα του Ν.4178/13 με κλίμακες απόλυτων μεγεθών υπαρβάσεως όγκου (π.χ υπερβάσεις κατ’ όγκο μέχρι 80κ.μ. με συντελεστή 1.0, υπερβάσεις κατ’ όγκο μέχρι 160κ.μ. με συντελεστή 1.2 κ.λπ.)και να καταργηθούν οι συντελεστές τετραγωνιδίων 5,6 και 7.

    Ειδικές παρατηρήσεις επί του προτεινόμενου από το σχέδιο νόμου τρόπου υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου:
    2. Σε περιπτώσεις συνιδιόκτητων κτηρίων πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς γίνεται ο καταμερισμός των επιτρεπόμενων πολεοδομικών μεγεθών. Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας δεν αναλογούν σχεδόν ποτέ με τις επιφάνειες ή τους όγκους των ιδιοκτησιών και σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. αποθήκες υπογείων με πολύ λίγα χιλιοστά συνιδιοκτησίας) να προκύπτει δυσανάλογα υψηλό πρόστιμο ειδικά σε περιοχές που έχει μειωθεί ο συντελεστής δόμησης.
    Πρέπει να αποσαφηνιστεί αν ο επιμερισμός των μεγεθών αφορά και άλλα μεγέθη πέραν της δόμησης.
    Ίσως θα ήταν προτιμότερο τα ποσοστά για τους συντελεστές τετραγωνιδίων να υπολογίζονται βάσει των μεγεθών της οικοδομικής άδειας (είτε στο σύνολό της είτε ανά μεμονωμένη ιδιοκτησία.
    5. Να προβλεφθεί πώς υπολογίζεται ο αναλυτικός προϋπολογισμός για εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Β.
    9. Να προβλεφθεί αν απαιτείται πληρωμή προστίμου σε διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου που δεν έχει επιφέρει τροποποίηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων θεωρείται παράβαση.

    Παράρτημα Α
    Συντελεστές τετραγωνιδίων:
    Οι συντελεστές τετραγωνιδίων πιστεύω ότι χρειάζονται προσαρμογή ώστε να γίνουν δικαιότεροι (π.χ. πληρώνεται αναλογικά μεγαλύτερο πρόστιμο σε μία επέκταση κτηρίου με οικοδομική άδεια που παραβιάζει την δόμηση, την κάλυψη και τις πλάγιες αποστάσεις απ’ ότι σε ένα εξ ολοκλήρου αυαθαίρετο κτήριο της ίδιας επιφάνειας χωρίς οικοδομική άδεια).
    6. Δεν είναι σαφές αν η πρόταση «Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους κτηρίου το οποίο εκ κατασκευής έχει κατανεμηθεί σε ορόφους, οι ιδιοκτήτες κάθε ορόφου είναι υπόχρεοι να αναφέρουν το τμήμα που τους αναλογεί» σημαίνει ότι σε περίπτωση υπαγωγής ανά ιδιοκτησία καταργείται η σύγκριση για τον συντελεστή με το σημερινό επιτρεπόμενο ύψος και γίνεται σύγκριση με το ύψος του ορόφου βάσει οικοδομικής άδειας.
    Γενικώς διαφωνώ με την μέτρηση μιας υπέρβασης ύψους μέσω της οριζόντιας επιφάνειας αυτής και του ποσοστού αύξησης αυτού. Ένας τρόπος υπολογισμού υπέρβασης του ύψους μέσω του όγκου θα ήταν δικαιότερος και σίγουρα πιο λογικός.
    7. Να αποσαφηνιστεί αν αλληλεπικαλυπτόμενες αυθαίρετες κατασκευές υπολογίζονται ότι προκαλούν υπέρβαση κάλυψης όσο το άθροισμα των επιφανειών τους ή της επιφάνειας της προβολής αυτών στο οριζόντιο επίπεδο.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 12:49 | Σμαρώ Δαλάκογλου

    παρ. 5 : Με επόμενες εγκυκλίους, στο Ν. 4178/13, είχαν προστεθεί και άλλες περιπτώσεις που ανήκουν στην περίπτωση 5α (ανοιχτές σκάλες, απολήξεις κλιμακοστασίων κλπ). Προτείνουμε να ορισθούν ξανά με το νέο νόμο, χωρίς να περιμένουμε τις εγκυκλίους. Επίσης, να διευκρινηστεί η περίπτωση σχετικά μικρής επέκτασης υπάρχοντος στην άδεια δώματος, δηλαδή πότε αυτή θα δηλώνεται στην περίπτωση 5α και πότε θα πρέπει να δηλωθεί σαν όροφος.

    Παρ. 6 : Ενώ σε άλλες περιπτώσεις φαίνεται μια τάση να μειωθούν τα πρόστιμα, στην περίπτωση των υπογείων κλπ αυξάνονται! (επί 0,70 αντί για επί 0,50 που ίσχυε). Δεν προβλέπεται τι θα γίνει με τα υπόλοιπα υπόγεια, με τα υπόγεια που έχουν μεν ανεξάρτητη είσοδο, αλλά αποτελούν σαφώς παράρτημα της υπερκείμενης ιδιοκτησίας (όπως πχ ένα λεβητοστάσιο που έχει ανεξάρτητη είσοδο), με τις ανεξάρτητες ισόγειες αποθήκες και τα γκαράζ. Αυτά τι μειωτικό συντελεστή θα έχουν;
    Υπάρχει πρόβλεψη για έκπτωση δαπανών που γίνονται για ενεργειακή αναβάθμιση;

    παρ. 9 : Διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου χωρίς τροποποίηση μηχανολογικών, δεν έχει πρόστιμο; Στα μηχανολογικά περιλαμβάνονται και τα ηλεκτρολογικά; Στις άδειες που δεν υπήρχαν μελέτες ΗΜ, να αναφερθεί ότι προφανώς δεν υπάρχει τροποποίηση μηχανολογικών.
    Διαφορετική διαμερισμάτωση μεζονέτας (πχ από μία διώροφη κατοικία να έχουν γίνει δύο οροφοδιαμερίσματα) δεν έχει πρόστιμο;

    παρ. 10 Τι θα ισχύει στην περίπτωση της κατάργησης των προβλεπόμενων από την άδεια θέσεων στάθμευσης;

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 12:34 | Σπύρος

    – Θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει διάταξη ούτως ώστε να μην απαιτείται να δηλώνονται τμήματα σοφιτών και παταριών τα οποία έχουν ελεύθερο ύψος κάτω από ένα ελάχιστο όριο (πχ 1.20μ), το οποίο τα καθιστά μη αξιοποιήσιμα άρα μειώνει και τη συνολική αξία των κατασκευών αυτών. Εναλλακτικά θα μπορούσαν τα τμήματα αυτά να υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό ή να εφαρμοστεί ένας ακόμα μειωτικός συντελεστής (πχ 0.1). Προφανώς σε αυτή την περίπτωση τα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστή στήλη και στο Ε9 από το οποίο προκύπτει ο ένφια ή οποιοσδήποτε άλλος μελλοντικός φόρος ακίνητης περιουσίας.
    – Σε περίπτωση που υπάγεται στο νόμο κατοικία προ του 1975, η οποία έχει και αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης μεταγενέστερες, το προ του 1975 τμήμα συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό υπέρβασης δόμησης που συγκρίνεται με την επιτρεπόμενη ή δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη;
    – Στις επιφάνειες των υπογείων που αλλάζουν χρήση από βοηθητική σε κύρια συμπεριλαμβάνονται και οι περιμετρικοί τοίχοι; Ας δοθεί επιτέλους μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα που βασανίζει τους μηχανικούς χρόνια τώρα! Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε θα υπάρξει δυνατότητα οι παλιές δηλώσεις, όπου οι περιμετρικοί τοίχοι των υπογείων δεν είχαν συμπεριληφθεί στον υπολογισμό των αυθαίρετων τμ, να μείνουν ως έχουν δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη γίνει συμβόλαια με βεβαιώσεις νομιμότητας; Αν όχι θα μπορεί ο μηχανικός να τροποποιεί από μόνος του τα τμ παλαιών δηλώσεων και σχεδίων που χρησιμοποιήθηκαν σε συμβόλαια και μεταφέρονται στο νέο νόμο προκειμένου να συμφωνεί το περιεχόμενό τους με τις νέες διατάξεις (με την κατάλληλη αιτιολόγηση στην τεχνική του έκθεση) ενημερώνοντας εκ των υστέρων τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και φορείς; Θα υπάρξει η δυνατότητα διατήρησης των παλαιών μικρότερων προστίμων;
    – Πώς αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει μεν διαφορετική διαμερισμάτωση αλλά χωρίς αλλαγές στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις; Ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο ή δεν υπάρχει υποχρέωση ρύθμισής τους; Βεβαίωση νομιμότητας μπορεί να δοθεί;

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 11:09 | ΜΑΡΙΑ

    2.Για τον υπολογισμό των ανωτέρω συντελεστών τετραγωνιδίων, τα μεγέθη των αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων συγκρίνονται με τους επιτρεπόμενους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου και σε περίπτωση συγκυριότητας ακινήτου με το μέρος των επιτρεπομένων μεγεθών που αναλογεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας εκάστου συγκυρίου.

    Σε κτίριο 3 ορόφων που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη και υπάρχει σύσταση πολλών οριζόντιων ιδιοκτησιών (η οποία θα καταργηθεί μετά την οριστική δήλωση), υπάρχει συγκυριότητα ή όχι;

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 10:57 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

    Στην παράγραφο 4, θα πρέπει ο συντελεστής για αυθαίρετες κατασκευές από το 1983 έως το 1993 να μειωθεί από το 60% στο 40% . Από το 15% για τα προ του 1983 στο 60% για τα προ του 1993 είναι μια τεράστια διάφορα.
    Στην παράγραφο 6, ο συντελεστής για υπόγεια 70% είναι υπερβολικός. Θα πρέπει να πάει τουλάχιστον στο 40%
    Στη παράγραφο 13 οι προδιαγραφές για τον χαρακτηρισμό «κύρια και μοναδική κατοικία» συνεχίζουν να είναι το ίδιο απαγορευτικές με τον Ν.4178/2013. Πιο συγκεκριμένα, δεν θα πρέπει να εμπλέκεται η ιδιοκτησία αδόμητων οικοπέδων στην χαρακτηρισμό «κύρια και μοναδική κατοικία» Επίσης ο περιορισμός 70τ.μ. είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Θα πρέπει να αλλάξει σε 100 τ.μ. με προσαύξηση 15 τ.μ. ανά τέκνο.

    Λαμπρος Ανδριανάκης – Πολιτικος Μηχανικος ΤΕ

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 18:19 | Νίκη Αγιακάτσικα

    Παρ. 5.α. Το παράβολο να γίνει 250 € και τα υπολοιπόμενα 250 € ή περισσότερα να πληρωθούν σαν πρόστιμο, δεδομένου ότι οι παραβάσεις της συγκεκριμμένης παραγράφου είναι συνήθως μικρότερες των 100 τ.μ. δόμησης.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 15:17 | ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΕΕΠΥ (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΙΣΙΝΑΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΜΑΣΑΖ). Στον υπολογισμό του προστίμου έχει προφανώς γίνει λάθος στον τρόπο υπολογισμού του προστίμου. Αναγράφεται στο Παράστημα Α παράγραφος 10 ότι πρέπει να δοθούν τα κυβικά μέτρα της πισίνας αντί του ορθού τετραγωνικά μέτρα (επιφάνεια) και επίσης το πρόστιμο πρέπει να αναγραφεί ως 50 €/τ.μ και όχι ανά κ.μ. Η επιφάνεια για υπολογισμό του μειωτικού συντελεστή προτείνουμε να είναι 60 τ.μ και όχι μόνο 50 τ.μ για να δοθεί κίνητρο σε περισσότερους να ενταχθούν στην ρύθμιση.

    Πετρίδης Ανδρέας, Πρόεδρος ΣΕΕΠΥ (www.seepy.gr)

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 14:59 | A.K.

    Γιατί δεν ορίζεται απόσταση από τη θάλασσα σε εκτός σχεδίου περιοχές?
    Γιατί δεν ορίζεται αντίστοιχη απόσταση από λίμνες?
    Γιατί δεν ορίζεται απόσταση σε εντός οικισμού περιοχές χωρίς καθορισμένα Ο.Τ.?

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 13:36 | Γεωργιος Δριτσας

    Το νέο νομοσχέδιο προσθέτει νέα υπέρογκα βάρη στους ιδιοκτήτες σε καιρούς κρίσης και φορολογικής αφαίμαξης και ενδεχομένως υποκρύπτει σκοπιμότητες που ευνοούν συντεχνιακά συμφέροντα (π.χ. αμοιβές μηχανικών).Έλεος!!!

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 08:23 | Δημήτρης

    Στον υπολογισμο του προστιμου στις πισινες δεν λαμβανεται υποψη, συμφωνα με την προταση του νομου, η αξια ζωνης. Ετσι μια πισινα στην Εκαλη η το Ψυχικο θα εχει το ιδιο προστιμο με αλλη ιδιου μεγεθους σε περιοχη οπως η Χαλκιδα η η Αρτεμιδα!! Η αξια τους ομως εχει τεραστια διαφορα.

    θα πρεπει λοπον, κατα την γνωμη μου, να λαμβανεται υποψη στον υπολογισμο του προστιμου των πισινων και η αξια ζωνης οπως γινεται σε ολες τις αλλες αυθαιρεσιες.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 23:23 | Σπύρος

    – Να μπουν παραδείγματα προστίμων στο σώμα του νόμου ανά περίπτωση προκειμένου να εξαλειφθούν οριστικά οι ασάφειες.
    – Το πρόστιμο των χώρων βοηθητικής χρήσης σε οποιαδήποτε στάθμη θα έπρεπε να υπολογίζεται με επιπλέον μειωτικό συντελεστή 0.5.
    – Ο συντελεστής υπέρβασης κάλυψης 1.6 στο παράρτημα Α πρέπει να καταργηθεί. Το πνεύμα του νέου νόμου είναι τα πρόστιμα να προκύπτουν μικρότερα από τον προηγούμενο προκειμένου να υπαχθούν σε αυτόν περισσότερα ακίνητα, κι όχι το αντίθετο.
    – Στην πρόταση ‘ Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ..’ να σβηστεί το ‘δεν’. Έχει επισημανθεί αυτό το λάθος πολλές φορές στο παρελθόν, ας διορθωθεί επιτέλους με νόμο, όχι με εγκυκλίους και ερωταπαντήσεις! Επίσης πρέπει κάποτε να γραφτεί επίσημα κατά πόσο τα τμ για την κατοχύρωση του μειωτικού συντελεστή της κύριας και μοναδικής κατοικίας υπολογίζονται αθροιστικά για όλα τα σπίτια ενός ιδιοκτήτη ή εξετάζεται το όριο κάλυψης των στεγαστικών αναγκών σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά; Το όριο των 70τμ αφορά και την κυρία και μοναδική κατοικία του ιδιοκτήτη; Το ‘βαρύνουν’ σημαίνει βαρύνουν φορολογικά; Το πιθανό υπόλοιπο δόμησης υπολογίζεται στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών; Επίσης στο παράρτημα Α ο συντελεστής 0.5 της άλλης κατοικίας θα πρέπει να γίνει 0.6 και ο συντελεστής 0.6 της κύριας και μοναδικής κατοικίας με τιμή ζώνης μεγαλύτερη των 1000 ευρώ θα πρέπει να γίνει 0.5.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 23:35 | Σπύρος

    – Δεν πρέπει να υπολογίζονται τα επιτρεπόμενα μεγέθη των συντελεστών του προστίμου με βάση τα χιλιοστά. Δημιουργούνται τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις κυρίως σε αποθήκες με πολύ λίγα χιλιοστά στις οποίες οι συντελεστές υπερβάσεων δόμησης πολλές φορές παίρνουν τις μέγιστες τιμές και το πρόστιμο απογειώνεται. Αυτό οδηγεί πολλούς μηχανικούς να παρανομούν προκειμένου να μην χάσουν τον πελάτη. Το σωστό θα ήταν το ποσοστό παραβίασης της επιτρεπόμενης δόμησης μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας να ελέγχεται με γνώμονα τη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου ή τμήματος οικοπέδου στο οποίο ανήκει κι όχι την επιτρεπόμενη δόμηση που αναλογεί σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία ξεχωριστά με βάση τα χιλιοστά της. Αυτό θα έπρεπε να ισχύει μόνο για τον υπολογισμό του προστίμου και την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, κι όχι για άλλες περιπτώσεις (πχ τον υπολογισμό του υπολοίπου δόμησης μίας μεμονωμένης ιδιοκτησίας σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιου).

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 23:03 | Σπύρος

    – Να υπάρξει διάταξη που να υποδεικνύει στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα να μην προστίθενται στους συνολικούς κύριους χώρους της δήλωσης οι βοηθητικοί χώροι που δεν μπορούν να πάρουν μειωτικό συντελεστή (πχ στα δώματα που κακώς τους στερείται το δικαίωμα του μειωτικού συντελεστή) και να προστίθενται στους συνολικούς κύριους χώρους της δήλωσης οι κύριοι χώροι που παίρνουν μειωτικό συντελεστή (πχ υπόγεια με αλλαγή χρήσης από αποθήκες σε κατοικίες), κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα του Ν.4178/13 δεν γίνεται. Δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο σοβαρά προβλήματα συνεννόησης μεταξύ μηχανικών, ιδιοκτητών, συμβολαιογράφων, στην πολεοδομία, στην εφορία, στις μεταγραφές των συμβολαίων κτλ, όπου πολλές φορές οι υπάλληλοι δεν καλύπτονται μόνο από την ορθή επεξήγηση του διαχωρισμού κύριων και βοηθητικών χώρων στην τεχνική έκθεση του μηχανικού. Επίσης το πρόστιμο κατά τη μεταφορά μιας δήλωσης είτε από το Ν.4178/13 είτε από το Ν.4014/11 στο νέο νόμο είναι απαραίτητο να μην μεταβάλλεται σε περίπτωση που προκύπτει μεγαλύτερο με τις διατάξεις του νέου νόμου, ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις των τμ της κάθε δήλωσης ή τουλάχιστον εφόσον δεν αυξάνεται το σύνολο των τμ της δήλωσης (κύριοι χώροι + χώροι μειωτικού συντελεστή), κι όχι η κάθε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες ξεχωριστά, όπως ισχύει σήμερα κατά τις μεταπηδήσεις δηλώσεων από το Ν.4014/11 στο Ν.4178/13.