ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 28.7.2011- Άρθρο 80 Κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων

Οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που έχουν συντελεστεί πριν την 28.07.2011 κατηγοριοποιούνται ως εξής για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου:

Α. Κατηγορία 1:
Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο με αποκλειστική χρήση κατοικία, που υφίστανται προ του έτους 1975 και με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ.1 του άρθρου 70 περί αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ της 09.06.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων 1-5, και 7 του άρθρου 83 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Στις περιπτώσεις όπου έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία η υπαγωγή κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία.

Β. Κατηγορία 2.
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 01.01.1983.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ του έτους 1983 με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά τις διατάξεις του παρόντος. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1-5,7,10 και 11 του άρθρου 83 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983.

Γ. Κατηγορία 3.
Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οριστικά, με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου, οι εξής παραβάσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών:

α. Τοποθέτηση δομικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο όπως φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
β. Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου έως 5%.
γ. Προσθήκη μόνωσης εξωτερικά στις όψεις.
δ. Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως 10%. Συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και ανοικτοί εξώστες που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης εφόσον εξασφαλίζεται κάτω από την επιφάνειά τους καθαρό ελεύθερο ύψος τουλάχιστον τριών 3 μέτρων.
ε. Αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών έως 2 μέτρα.
στ. Κατασκευή πέργολας. κατά την παρ. 60 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
ζ. Φύτευση υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθμευσης.
η. Δεξαμενές αποχέτευσης στεγανές ή απορροφητικές καθώς και δεξαμενές νερού
θ. οικίσκοι που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις εφόσον έχουν τις συγκεκριμένες διαστάσεις, που ορίζει το Π.Δ. της 24-5-1985 (ΦΕΚ 270Δ/31-5-1985). Για την εν λόγω περίπτωση δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου.
ι. Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους ύψους έως 1,00 μέτρο.
ια. Υπέρβαση περιτοίχισης ύψους έως 1,00 μέτρο.
ιβ. Υπέρβαση νομίμου ύψους καμινάδας έως 1,50 μέτρο.
ιγ. Αποθήκη μέγιστης επιφάνεια 15 τετραγωνικά μέτρα. και ύψους έως 2,50 μέτρα.
ιδ. Υπέρβαση ύψους των επαγγελματικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών αποθηκών έως 20% του ύψους που προβλέπεται στη σχετική οικοδομική άδεια.
ιε. Αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 9 του άρθρου 51 η ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας με τις μελέτες του υφισταμένου κτιρίου προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου.
ιστ. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησία έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2% και κατά παρέκκλιση της περ. α, β, γ της παρ.2 του άρθρου 73.
ιζ. Παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Υπουργική Απόφαση 3046/304/30-1/3-2-1989, (59 Δ’). Για τις παρούσες παραβάσεις γίνεται ειδική μνεία στις βεβαιώσεις των Μηχανικών, κατά την τεχνική έκθεση.
ιη. Πρόχειρες, προσωρινές, κινητές, κατασκευές από πανί ή νάϋλον που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εμπορίου σε βιομηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια με νόμιμη άδεια.
ιθ. αυθαιρεσίες που δεν μεταβάλλουν τις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ανά στάθμη άνω του 5% ή που δεν δημιουργούν αυθαίρετη επιφάνεια ανά στάθμη μεγαλύτερη του 5%, πρόχειρες ξύλινες κατασκευές βοηθητικής χρήσης έως 8 τ.μ και μεγίστου ύψους 2,50 μ. που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο.

Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση Μηχανικού καθώς και φωτογραφίες, ως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος.
Σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται με την παρούσα κατηγορία εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 84 της παρούσας ενότητας, με την επιφύλαξη της περίπτωσης (ιστ) για την οποία εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου του ίδιου άρθρου.

Δ. Κατηγορία 4

α. Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων κατά τις διατάξεις του παρόντος μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 81, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης:

αα) Αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια και δεν υπερβαίνουν:
α) τα 200 τετραγωνικά για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία
β) τα 500 τετραγωνικά για βιομηχανική χρήση.
Στα ως άνω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009 (Α’ 122), 3843/2010 (Α’ 62) και 4014/2011 (Α’ 62) και 4178/2013. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια. Τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους 3775/2009 (Α’ 122), 3843/2010 (Α’ 62) και 4014/2011 (Α’ 62) και 4178/2013. Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).
ββ) Αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον έχουν συντελεστεί σε περιοχές εντός σχεδίου και υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής.
γγ) Αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαίθριων χώρων σε κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και υπό την προϋπόθεση η χρήση τους είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής, εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης.

β. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου.

γ. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) ή του ν. 4178/2013 με την επιφύλαξη των οριζομένων στην περ.αα, ββ και γγ, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62).

Ε. Κατηγορία 5
α. Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 73 που δεν συμπεριλαμβάνονται τις κατηγορίες 1-4 του παρόντος άρθρου.
β. Για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της παρούσας κατηγορίας αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 81 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου. Οι κατασκευές αυτές δύναται να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης κατά τις διατάξεις της παρ. 1β του άρθρου 35 του παρόντος νόμου με την αντιστοίχιση ίσου με την υπέρβαση τους Τίτλου Σ.Δ., μέσω της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων, εφόσον βρίσκονται εντός Ζ.Α.Ε.Σ. κατά τις διατάξεις του άρθρου 37 του παρόντος νόμου.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 15:28 | Βασίλειος Παπαθανασίου

    Κατηγορία 4
    Παράγραφος α.αα

    Να γίνη αλλαγή στην αρίθμηση ως εξής:

    ααα) τα 200 τ.μ. για χρήση κατοικίας,ανά ιδιοκτησία. (Αντί α ).
    ααβ) τα 500 τ.μ. για βιομηχανική χρήση. (Αντί β).
    Και να προστεθούν:
    ααγ) τα 350 τ.μ. για επαγγελματική χρήση, ανά ιδιοκτησία.
    ααδ) τα 500 τ.μ. για λοιπές χρήσεις.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 07:04 | Φιλιππος

    Ε. Κατηγορία 5
    β. Οι κατασκευές αυτές δύναται να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης ……………………………………….
    εφόσον βρίσκονται εντός Ζ.Α.Ε.Σ.
    Αν όμως δεν βρίσκονται εντός Ζ.Α.Ε.Σ. τι γίνεται;
    Μήπως πρεπει να εξαιρούνται οριστικά και αυτές της κατεδάφισης αν το οικοπεδο εχει υπολοιπο συντελεστη δομησης για να τις καλύψει; Και φυσικά μετα την ταυτότητα κτιριου.
    Αφού υπαρχει ο απαιτούμενος συντελεστής δομησης δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 02:36 | Φιλιππος

    Γ. Κατηγορία 3
    Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις
    Σε αυτή την κατηγορία πρεπει να ανήκουν όλες οι μικρές παραβάσεις που έγιναν μεχρι την ψήφιση του παρόντα νόμου και να γίνεται η τακτοποιηση τους οποτεδήποτε μεχρι την ημερομηνία της συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιριου. Τέτοιες μικρές παραβάσεις εχουν σχεδόν όλα τα κτίρια χωρις να το γνωρίζουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες.
    Επίσης δεν πρεπει να μπαίνουν εκ των υστέρων προυποθεσεις για την οριστική εξαίρεση απο τη κατεδάφιση αυθαιρετων αλλαγών χρήσεων που τακτοποιήθηκαν με τους προηγούμενους νόμους.
    Αναφέρεται για αυτό αναλυτικά ο κ. Δ. Φλάσκος 4-9-2016 23:44

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 23:47 | Σπύρος

    – Να μπορεί να συνδυαστεί η κατηγορία 2 και με άλλες κατηγορίες αυθαιρεσιών. Είναι άδικο να χάνει αυτό το μπόνους και πραγματικά δεν έχει καμία λογική από τη στιγμή που ακόμα και η κατηγορία 1 απολαμβάνει ανάλογο προνόμιο. Το σωστό θα ήταν να μπορούν να συνδυαστούν όλες οι κατηγορίες μεταξύ τους.
    – Τονίζω κι εγώ ότι η «αποκλειστική χρήση» της κατηγορίας 1 θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει «επικρατούσα χρήση» μέσα στο νόμο, κι όχι με εγκύκλιο μετά από μήνες. Ας μάθουμε επιτέλους κάτι από τα λάθη του παρελθόντος.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 21:11 | Φιλιππος

    Άρθρο 80. Κατηγορία 5
    Για την κατάταξη μιας αυθαίρετης κατασκευής η αλλαγής χρησης στην κατηγορία 4 η 5 πρεπει να συγκρίνεται το μέγεθος της παράβασης με τα επιτρεπόμενα μεγέθη δομησης κάλυψης και υψους που ισχύουν για το οικοπεδο και όχι με τα της οικοδομικής αδειας. Ειδικά στην περίπτωση που η υπερβαση καλύπτεται απο το υπολοιπο του συντελεςτη δομησης που εχει το οικοπεδο. Παράδειγμα
    Εχω δόμηση 400τ.μ. Βγάζω άδεια για 100 τ.μ. Χτίζω 141τ.μ άρα υπερβαση με βάση την οικοδομική άδεια πάνω απο 40% άρα κατηγορία 5•
    Εχω δόμηση 400 τ.μ. Βγάζω άδεια για 400 τ.μ. Χτίζω 559 τ.μ. Υπερβαση μικρότερη του 40 %αρα κατηγορία 4
    Αυτή η παράφορη αδικία πρεπει να διορθωθεί.
    Συμφωνώ με τις δυο προτάσεις του κ. Δημ. Φιάσκου στις 4-9 2016.
    Συμφωνώ και με τις δυο προτάσεις του πολ. Μηχανικού κ. Στ. Διπλή στις 8-9 και 9-9-2016.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 16:57 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3
    Οι περισσότερες κατασκευές της κατηγορίας 3 θα πρέπει να πάψουν να θεωρούνται ως «αυθαίρετες».

    Στην κατηγορία 3 π.χ. περιλαμβάνετε (όπως και ο 4178) και την «τοποθέτηση δομικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο όπως φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.» Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι τα «άλλα διακοσμητικά στοιχεία»; Μήπως τα αγάλματα μιας αυλής; Γιατί όχι; Βρίσκονται στον ακάλυπτο χώρο, έχουν σταθερή βάση (τα βάθρα τους) οπότε δεν είναι κινητές κατασκευές, όπως ακριβώς και οι διακοσμητικοί κρουνοί, και είναι διακοσμητικά στοιχεία. Μήπως θα πρέπει να ειδοποιηθούν τα Μουσεία και τα δημόσια κτίρια να απομακρύνουν από τις αυλές τους τα αγάλματα, διαφορετικά να τα τακτοποιήσουν;

    Έλεος!!! «Συμμαζέψτε» την έννοια «αυθαίρετο» γιατί σαν πολύ να «ξεχείλωσε»! Στα διηγήματά μου (βλ. στο Link http://www.e-archimedes.gr/component/k2/item/4649-
    και στο Link http://www.e-archimedes.gr/component/k2/item/4713-) μπορείτε να διαβάσετε υπαρκτές ιστορίες καθημερινής τρέλας, εξαιτίας αυτού του «ξεχειλώματος» της έννοιας «αυθαίρετο».

    Προσέξτε και αυτό, για να συνειδητοποιήσετε πόσο «στο πόδι» είναι γραμμένοι οι νόμοι, και κατά συνέπεια πόσα «παραθυράκια» επιτρέπουν: Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4067 (τα κεφαλαία είναι δικά μου)
    «5. Αυθαίρετη και κατεδαφιστέα είναι κάθε ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ που εκτελείται ή έχει εκτελεστεί:
    α) χωρίς οικοδομική άδεια κλπ. κλπ.
    β) καθ` υπέρβαση της οικοδομικής άδειας κλπ. κλπ.
    γ) με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε και
    δ) κατά παράβαση γενικών ή ειδικών διατάξεων κλπ. κλπ.»
    Σύμφωνα δε με τον ορισμό της έννοιας «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» με βάση το άρθρο 1 του ίδιου νόμου (τα κεφαλαία είναι δικά μου):
    «35. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ είναι κάθε ΑΣΦΑΛΕΣ τεχνικό έργο.».
    Δηλ. αν επικαλεστεί κάποιος ότι ένα αυθαίρετο κτίριο δεν είναι «ΑΣΦΑΛΕΣ», αφού δεν κατασκευάστηκε με εγκεκριμένη στατική μελέτη, τότε δεν θεωρείται «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» και άρα δεν θα έχουν εφαρμογή για το κτίριο αυτό οι διατάξεις περί αυθαιρέτων! Μην βιαστείτε να γελάσετε, ότι αυτά που λέω είναι ανοησίες. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα βρεθούν δικηγόροι που δεν θα εκμεταλλευτούν αυτές τις περίεργες διατυπώσεις του νόμου!

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 14:38 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3

    Οι περισσότερες κατασκευές της κατηγορίας 3 θα πρέπει να πάψουν να θεωρούνται ως «αυθαίρετες». Ειδικά αυτές που χαρακτηρίζονται «αυθαίρετες» επειδή παραβιάζουν τις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

    Αναλογιστήκατε πως θα μας αντιμετωπίσει ένας πολίτης, αν του πούμε ότι πρέπει να τακτοποιήσει –πληρώνοντας το παράβολο των 500 € και την αμοιβή μας- ένα παράθυρο ή ένα τοίχο του σπιτιού του που παίρνει υγρασίες, επειδή εξ αιτίας αυτής της κακοτεχνίας παραβιάζει τον Κτιριοδομικό Κανονισμό (άρθρο 9, παρ. 3.6 του κτιριοδομικού κανονισμού) και γι΄αυτό θεωρείται «αυθαίρετη κατασκευή»;;!!

    Αναλογιστήκατε πως θα μας αντιμετωπίσει ένας πολίτης, αν του πούμε ότι ένα λευκό πλαστικό εξωτερικό κούφωμα που κιτρίνισε από τον ήλιο πρέπει να το τακτοποιήσει, γιατί σύμφωνα με τον νόμο θεωρείται «αυθαίρετη κατασκευή» ως παραβιάζουσα το άρθρο 9, παρ. 3.7 του κτιριοδομικού κανονισμού («κατασκευή από υλικό ευπαθές στην ηλιακή ακτινοβολία);;!!

    Αναλογιστήκατε πως θα μας αντιμετωπίσει ένας πολίτης, αν του πούμε ότι πρέπει να τακτοποιήσει την σκάλα του σπιτιού του επειδή τα σκαλοπάτια της διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το ύψος περισσότερο από 5 χιλιοστά ή ως προς στο πλάτος περισσότερο από 1 εκατοστό και άρα παραβιάζουν το άρθρο 9, παρ. 4.6.γ του κτιριοδομικού κανονισμού, και ως εκ του νόμου θεωρείται «αυθαίρετη κατασκευή»;;!!

    Νομίζεται ότι θα μας θεωρούσε ότι έχουμε «σώας τα φρένας»;

    Βέβαια ο ίδιος αυτός πολίτης δεν θα δίσταζε να καταγγείλει στην ΥΔΟΜ έναν γείτονά του, με τον οποίο δεν τα πάει καλά, ότι έχει αυθαίρετα παράθυρα ή σκάλα, και φυσικά η ΥΔΟΜ θα έκανε έκθεση αυτοψίας για τα «αυθαίρετα» αυτά, για να μην βρεθεί κατηγορούμενη από τον καταγγέλοντα για παράβαση καθήκοντος! Και φυσικά ο εισαγγελέας, στον οποίο η ΥΔΟΜ θα κοινοποιούσε την έκθεση αυτοψίας αυθαιρέτου, θα παρέπεμπε τον «αυθαιρετούχο» σε δίκη για το ποινικό μέρος της υπόθεσης!!

    Απορία προς τους συντάκτες του νομοσχεδίου: έχετε ελέγξει πόσες αυθαιρεσίες της Κατηγορίας 3 έχετε στα σπίτια σας;

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 13:54 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2

    Σε άλλο σχόλιό μου αναφέρθηκα στην προχειρότητά σας να αρκεστείτε στην απλή αντιγραφή διατάξεων του 4178 χωρίς καν να διορθώσετε λάθη και ασαφείς διατυπώσεις του. Επισημαίνω μερικές ακόμη τέτοιες περιπτώσεις που αφορούν την κατηγορία 2, με την ελπίδα ότι θα τις δείτε και θα τις διορθώσετε. Εκτός και αν η διατήρησή τους είναι επιλογή σας και όχι αβλεψία σας.

    1. Στην κατηγορία 2 αναφέρεστε σε κτίρια που υφίστανται προ 1.1.1983. Σωστά προσδιορίζετε ακριβή ημερομηνία. Στην συνέχεια όμως αναφέρετε: «Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983». Αν στην διάταξη θέλετε να αναφερθείτε σε κτίρια ή χρήσεις που έγιναν από 1.1.1984 και μετά, η διατύπωσή σας είναι σωστή. Αν όμως θέλετε να αναφερθείτε σε κτίρια ή χρήσεις που έγιναν μετά την 1.1.1983, τότε η διατύπωσή σας είναι λάθος. Το σωστό θα ήταν «μεταγενέστερα της 1.1.1983».

    2. Για την κατηγορία 2 εκδόθηκε η εγκύκλιος 3, σύμφωνα με την οποία δόθηκε η αυθαίρετη ερμηνεία ότι «Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία αυθαίρετης κατασκευής προ 1.1.1983 σε αυτοτελή ιδιοκτησία, αν υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983 στο ακίνητο από άλλον ιδιοκτήτη.». Η αυθαίρετη αυτή ερμηνεία αναιρέθηκε με την εγκύκλιο 4 σύμφωνα με την οποία δόθηκε νέα, αυθαίρετη και πάλι, ερμηνεία της ερμηνείας! Σύμφωνα με την εγκύκλιο 4: «Διευκρινίζεται ότι ο περιορισμός της διατύπωσης της Εγκυκλίου 3/13 στην αντίστοιχη παράγραφο ότι : «Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στην παρούσα κατηγορία αυθαίρετης κατασκευής προ 1.1.1983 σε αυτοτελή ιδιοκτησία, αν υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983 στο ακίνητο από άλλον ιδιοκτήτη.» αφορά στο φυσικό πρόσωπο που υλοποίησε την αυθαίρετη κατασκευή ή την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που διαπιστώνεται ανά δηλούμενη ιδιοκτησία και όχι στο σύνολο του κτιρίου σε περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες. Δηλαδή, εφόσον η υπαγωγή γίνεται ανά αυτοτελή ιδιοκτησία δεν ερευνώνται οι αυθαίρετες κατασκευές των υπολοίπων αυτοτελών ιδιοκτησιών ( οριζοντίων ή καθέτων) για την καταγραφή της κατηγορίας.». Καταλαβαίνετε με τι νομοθετικό πλαίσιο καλούμαστε να εργαστούμε (ιδιώτες και υπάλληλοι); Εσείς οι συντάκτες του νομοσχεδίου, με ποια από τις δύο εγκυκλίους συμφωνείτε; Και γιατί δεν την ενσωματώσατε στον νόμο ώστε να ξέρουμε και εμείς τι να εφαρμόζουμε; Ή θα βγάλετε καινούρια εγκύκλιο, αφού με την κατάργηση του 4178 θα καταργηθούν και όλες οι εγκύκλιες που βγήκαν; Μην τα αφήνετε όλα τόσο «ξεκρέμαστα». Δεν μπορούμε να δουλέψουμε έτσι!

    3. Για την κατηγορία 2 εκδόθηκε η εγκύκλιος 3 που διατυπώνει την άποψη «Οι αυθαιρεσίες της Κατηγορίας αυτής, στο πληροφοριακό σύστημα μπορούν να συνδυαστούν μόνο με αυθαιρεσίες της Κατηγορίας 1 και 3.» Στην συνεχεια όμως μέσω ερωτοαπάντησης (άλλη πατέντα και αυτή που επινοήθηκε για να τροποποιεί αυθαίρετα νόμους) δόθηκε άλλη ερμηνεία: «Σε συνέχεια της Εγκυκλίου 4/3-12-2013 και ειδικότερα από το συνδυασμό των αναφερομένων στις παρ. Α.α. και παρ. Β. του άρθρου 9 προκύπτει ότι δεν αντίκειται στις διατάξεις του ν. 4178/13 ο συνδυασμός των Κατηγοριών 2, 4 ή 5 με άλλη από τις αναφερόμενες στην παρ. Β της εγκυκλίου Κατηγορίες, όταν πρόκειται για αναλυτικό προϋπολογισμό λόγω συνύπαρξης αυθαιρέτων μικρών παραβάσεων της Κατηγορίας 3 και αυθαιρεσιών του άρθρου 18, παρ.5 του νόμου ανεξαρτήτως του χρόνου κατασκευής τους. Τούτο ισχύει δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να επιλεγεί η Κατηγορία 3 και οι αυθαιρεσίες που ρυθμίζονται με τον τρόπο αυτό εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/10 (Α’ 62).». Εσείς οι συντάκτες του νομοσχεδίου, με ποια από τις δύο εγκυκλίους συμφωνείτε; Και γιατί δεν την ενσωματώσατε στον νόμο ώστε να ξέρουμε και εμείς τι να εφαρμόζουμε; Ή θα βγάλετε καινούρια εγκύκλιο, αφού με την κατάργηση του 4178 θα καταργηθούν και όλες οι εγκύκλιες που βγήκαν; Γιατί αφήνετε αυτό το χάος να διαιωνίζεται; Πότε θα αποφασίσετε να καθαρίσετε τον «κόπρο του Αυγεία» που κατάντησε η πολεοδομική νομοθεσία με τα συνεχή μπαλώματα; Γιατί δεν εκδίδετε έναν νόμο στον οποίο θα έχετε πετάξει όλες τις αντιφατικές διατάξεις και θα έχετε ενσωματώσει όλες τις σωστές; Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να δουλέψουμε έτσι, χωρίς δηλ. να ξέρουμε αν αυτό που κάνουμε είναι σωστό ή λάθος και να κινδυνεύουμε με τις ποινές που επικρέμονται από πάνω μας;

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 12:19 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    Παρακαλώ, δώστε με το νομοσχέδιο λύση σε ένα πρόβλημα που δημιούργησαν πολλές ΥΔΟΜ.

    Πολλές ΥΔΟΜ θεωρούν ότι αν σε ένα κτίριο προ του 1955 ή προ του 1975 ή προ του 1983 έγιναν μεταγενέστερες εργασίες επισκευής και συντήρησης (π.χ. επισκευή επιχρισμάτων, επισκευή στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων, χρωματισμός κλπ), τότε το κτίριο ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΟ του 1955 ή του 1975 ή του 1983 διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, τα μόνα κτίρια προ του 1955, προ του 1975 και προ του 1983 που υπάρχουν είναι αυτά που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και έμειναν ασυντήρητα μέχρι σήμερα, δηλ. πρόκειται για ερείπια που φυσικά κανένας ιδιοκτήτης τους δεν θα έμπαινε στην διαδικασία να τα τακτοποιήσει. Αυτές οι ΥΔΟΜ δηλ. βρήκαν τον τρόπο να καταργήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα κτίρια προ του 1955, 1975 και 1983!
    Αυτή την δυνατότητα τους την έδωσε ο ασαφής προσδιορισμός της έννοιας «κτίριο προ του 1955», «κτίριο προ του 1975» και «κτίριο προ του 1983» του 4178. Θα έπρεπε να είχε αποσαφηνιστεί –έστω με εγκύκλιο, έστω και με ερωτοαπάντηση- ότι όταν ο νόμος αναφέρεται σε κτίρια προ του 1955 ή προ του 1975 ή προ του 1983, αναφέρεται στο περίγραμμά τους. Άλλωστε και το αποδεικτικό στοιχείο που προβλέπεται να υποβληθεί για να αποδειχθεί ο χρόνος κατασκευής ενός κτιρίου είναι μια αεροφωτογραφία, στην οποία φυσικά δεν διακρίνεται παρά μόνο το περίγραμμα του κτιρίου και όχι τα κουφώματά του ή ο χρωματισμός του!

    Με το νομοσχέδιο αυτό είναι ευκαιρία να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. Εκτός και αν συμφωνείτε και εσείς με τις παραπάνω απόψεις των ΥΔΟΜ. Αν συμφωνείτε, τότε οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα κτίρια προ του 1955, 1975 και 1983 είναι κοροϊδία προς τους πολίτες!

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 11:39 | mi di kappa

    Στις περιπτωσεις που έχουμε παραβάσεις μόνο σε κοινόχρηστους χώρους που δεν έχουν ποσοστό επί του οικοπέδου ποιά θα θεωρείται η επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψη? να διευκρινιστεί.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 10:41 | Τάκης Ρουσογιαννάκης

    Παρ. Γ) ιε : Πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε περίπτωση και άλλων παραβάσεων τότε η μετακίνηση του κτιρίου σε άλλη νόμιμη θέση υπολογίζεται μόνη της σαν μία ξεχωριστή λοιπή πολεοδομική παράβαση και οι άλλες παραβάσεις χωριστά κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο.
    Σε αντίθετη περίπτωση προκύπτει το παράλογο ένα κτίριο που υπάγεται στην περίπτωση αυτή να πληρώνει πρόστιμο 500 Ευρώ, ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί στην σωστή θέση και έχει μια μικρή υπέρβαση π.χ. 5 τμ να πληρώνει ένα μικρό πρόστιμο π.χ. 300 ή 500 Ευρώ και ένα κτίριο που υπάγεται στην περίπτωση αυτή και επιπλέον έχει μια μικρή υπέρβαση να πληρώνει πρόστιμο πολλών χιλιάδων ή και δεκάδων χιλιάδων Ευρώ.
    Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν είναι λογικό, οδηγεί σε υπέρογκα πρόστιμα και δεν πιστεύω ότι είναι στις προθέσεις του νομοθέτη, λαμβανομένης υπόψη της πληθώρας των περιπτώσεων λόγω ανακριβειών των τοπογραφικών διαγραμμάτων την εποχή έκδοσης της αντίστοιχης άδειας και ειδικότερα στα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα ακίνητα σε οικισμούς.
    Είναι επίσης προφανές ότι στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει απαίτηση σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος ΕΓΣΑ (π.χ. για την ρύθμιση ενός διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας εντός σχεδίου με άδεια) είναι δύσκολο να διαπιστωθεί τυχόν μικρή μετατόπιση ή στροφή του κτιρίου και πρέπει να παραμείνει η δυνατότητα ρύθμισης και ενημέρωσης της άδειας, σύμφωνα με την παρ. αυτή και μετά την προθεσμία ένταξης στον νόμο

  • 17 Σεπτεμβρίου 2016, 12:34 | WWF Ελλάς

    Για πρώτη φορά επιτρέπεται η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί αυθαιρέτων κατασκευών μεγάλης επιφάνειας (άρα και μεγάλης περιβαλλοντικής επίπτωσης) και δίνεται η δυνατότητα οριστικής εξαίρεσής τους από την κατεδάφιση, με καταβολή παραβόλου και ενιαίου ειδικού προστίμου.
    Σε συνάρθρωση με το άρθρο 72, θα επιτρέπεται πλέον για τις κατασκευές της κατηγορίας 5 του άρθρου 9 ν. 4178/2013 η αναστολή κατεδάφισης και επιβολής προστίμου για 30 χρόνια, η μεταβίβαση και σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτών, υπό την προϋπόθεση της τακτοποίησης και η δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης της κατεδάφισης μέσω της υπαγωγής στη διαδικασία μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Δεδομένου ότι πρόκειται για κατασκευές μεγάλης επιφάνειας, καθώς υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. που προβλέπονται για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία (κοινωνικό κριτήριο) και τα 500 τ.μ. που προβλέπονται για βιομηχανική χρήση, είναι αμφίβολο αν η πρόβλεψη αυτή είναι σύμφωνη με τη συνταγματική επιταγή για ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό (άρ. 24, παρ. 2 του Συντάγματος).
    Η ρύθμιση αυτή του σχεδίου νόμου, η οποία νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις μεγάλων κτιρίων (όπως εμπορικά πολυκαταστήματα) και ενθαρρύνει την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους (δυνατότητα μεταβίβασης), δεν προκύπτει από πουθενά πως εξυπηρετεί κοινωνικά κριτήρια, αλλά την κερδοσκοπική εκμετάλλευση της γης. Η επιλογή αυτή δεν εξυπηρετεί όμως ούτε και περιβαλλοντικά κριτήρια, δεδομένου ότι δεν συνδέεται με τα νομολογιακώς κριθέντα αναγκαία κριτήρια, δηλαδή το μέγεθος, το είδος, τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής και τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής. Επίσης, η ρύθμιση αυτή δε φαίνεται σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου (άρ. 25, παρ. 1 Σ) και της ισότητας (άρ. 4 Σ), καθόσον πρόκειται για απαξίωση του «πολεοδομικού κεκτημένου» και επιβράβευση της παρανομίας.
    Τέλος, η ρύθμιση αυτή ουδόλως συνάδει με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου νόμου (ενημερωτικό σημείωμα προς δημοσιογράφους) , στην οποία εξαγγέλλεται η αποστολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επίτευξη μίας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης προτάσσοντας ταυτόχρονα τη σημασία του περιβάλλοντος και την ευθύνη όλων των πολιτών. Η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων μεγάλου όγκου προκρίνει σκοπούς κερδοσκοπίας και όχι δικαιοσύνης και ισότητας. Εξάλλου, στο ως άνω σημείωμα προβλέπεται ότι «[τ]ο παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την αρχή προσπάθειας του ΥπΕν καθορισμού ενός νέου πλαισίου κανόνων που αναφέρονται στη δόμηση με ολιστική θεώρηση το οποίο αφενός προτάσσει τη μέριμνα, την πρόληψη και την προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου στοχεύει στο να αντιμετωπίσει τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει το άναρχο και αυθαίρετο περιβάλλον στη χώρα μας». Η επίμαχη ρύθμιση δε συμβαδίζει όμως με αυτή την προσέγγιση καθόσον δεν εστιάζει στην εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, αντιθέτως, προωθεί την επανάληψή τους.

  • 17 Σεπτεμβρίου 2016, 11:32 | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Μ.

    Στην παραγραφο ια της κατηγοριας 3 , πρεπει να προστεθουν και οι περιφραξεις εξ αρχης , οχι μονο οι υπερβασεις.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 20:00 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    Θα επαναλάβω το σχόλιο που έκανα στο άρθρο 60, για την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά σας στην σύνταξη του νομοσχεδίου, η οποία επιτείνει το χάλι της πολεοδομικής νομοθεσίας με τα λάθη, τις ασάφειες, τις αντιφάσεις και τα κενά της, που μας δημιουργεί ένα εφιαλτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αδυνατούμε ως μηχανικοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως υπάλληλοι, να εργαστούμε παραγωγικά,έντιμα και με ασφάλεια. Για να το καταλάβετε διαβάστε τα σχετικά μου δημοσιεύματα στον link http://www.e-archimedes.gr/component/k2/itemlist/user/229-%CF%83%CF%86%CF%85%CF%81%CE%AE%CF%82%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82 της ιστοσελίδας http://www.e-archimedes.gr/ που τα φιλοξενεί.

    Η προχειρότητα είναι φανερή από την στιγμή που αρκεστήκατε στην απλή αντιγραφή διατάξεων του 4178 χωρίς καν να τις κωδικοποιήσετε ενσωματώνοντας τροποποιήσεις και διευκρινήσεις που δόθηκαν. Όσο αφορά το συγκεκριμένο άρθρο, η κατηγορία 1 σύμφωνα με τον νόμο 4178/2013 αφορά κτίρια προ του 1975 με «αποκλειστική χρήση κατοικία», αλλά σύμφωνα με την εγκύκλιο 4 αφορά κτίρια προ του 1975 με «επικρατούσα χρήση κατοικία» και έτσι εφαρμόστηκε μέχρι τώρα. Στο νομοσχέδιό σας δεν έγινε η σχετική διόρθωση για την κατηγορία 1 και παρέμεινε η φράση «με αποκλειστική χρήση κατοικία»!

    Διαφωνείτε με την εγκύκλιο 4 ή σας ξέφυγε;

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 13:45 | Νίκος

    Γ. Κατηγορία 3.
    Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις.

    Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οριστικά, με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου, οι εξής παραβάσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών:

    Τα 500 Ευρώ ( συν την αμοιβή μηχανικού) είναι πολύ μεγάλο κόστος για τέτοιες παραβάσεις και για τα σημερινά δεδομένα που μεγάλο ποσοστό κυρίως νέων είναι στην ανεργία ή δουλεύουν για 400 Ευρώ τον μήνα χωρίς άλλα εισοδήματα .

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 09:26 | Μοσχάκη Ευδοκία

    Κατηγορία 4. παρ.αα.
    «Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια. Τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους 3775/2009 (Α’ 122), 3843/2010 (Α’ 62) και 4014/2011 (Α’ 62) και 4178/2013. Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).»
    Τι σημαίνει αυτό; Οι ανωτέρω χώροι δεν συνυπολογίζονται για τον υπολογισμό της υπέρβασης 40%; Όμως, σε δήλωση βάσει του ν.4178/2013 οι χώροι αυτοί υπολογίστηκαν και ενδεχομένως οδήγησαν σε κατηγορία 5, στην οποία δεν είναι αυτονόητη η εξαίρεση από κατεδάφιση. Θα πρέπει να ξαναγίνει δήλωση με το νέο νόμο και αλλαγή κατηγορίας;

    Κατηγορία 4. παρ.γ.
    «Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) ή του ν. 4178/2013 με την επιφύλαξη των οριζομένων στην περ.αα, ββ και γγ, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62).»
    Τι εννοεί; Ακόμα και κατηγορίας 5 κατά το ν.4178/2013;

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 07:53 | Βασίλης

    Στη κατηγορία 3 διαβάζω, κάτι που ίσχυε και με Ν 4178/13

    ιζ. Παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Υπουργική Απόφαση 3046/304/30-
    1/3-2-1989, (59 Δ’). Για τις παρούσες παραβάσεις γίνεται ειδική μνεία στις βεβαιώσεις των Μηχανικών, κατά την τεχνική έκθεση.

    Με δεδομένο ότι στον κτιριοδομικό κανονισμό ορίζονται (ενδεικτικά μόνο αναφέρω τα παρακάτω):
    1.Ύψος κιγκλιδώματος ή στηθαίου τουλάχιστο 1.0μ (συνήθως 90-97εκ)
    2.Σε κάθε κτίριο επιβάλλεται η εγκατάσταση γραμματοκιβωτίων (συνήθως λείπουν)
    3.Κάθε κτίριο πρέπει να διαθέτει κιβώτια προσωρινής αποθήκευσης απορριμάτων (παντελής έλλειψη)
    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:
    1. ότι σε κάθε δήλωση ένταξης αρχίζουμε με επιβολή προστίμου τουλάχιστο 500€ και
    2.ότι αν ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός, δεν επέβαλε το παραπάνω πρόστιμο, θα το ΕΠΙΒΑΛΕΙ ο Ελεγκτής Δόμησης, κατά τον έλεγχο κάθε δήλωσης όπως με άλλο άρθρο ορίζεται???

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 16:00 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

    Στην κατηγορία 3, παράγραφος ιστ’ αναφέρεται «αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος». Καλό νομίζω είναι να διευκρίνιστεί ότι συμπεριλαμβάνεται και το ύψος στο περίγραμμα, σύμφωνα και με την απάντηση 6 (διευκρίνιση του άρθρου 9), που είχε δοθεί προ καιρού από το HELP DESK του ΥΠΕΚΑ.
    Επίσης δεν θα πρέπει να διευκρινιστεί κάτι σχετικά με την αυθαίρετη κατασκευή ή μετατόπιση έρκερ; Μέχρι τώρα τα υπολογίζαμε πως εντάσσονται στον νόμο όταν ευρίσκονται εντός του 5% της κάθετης διάστασης του κτίσματος. Για βάθος όμως μεγαλύτερο των 8 μ υπήρχε πρόβλημα. Προτέινω να αναφερθεί μέγιστη κάθετη προς την όψη διάσταση για την συγκεκριμένη περίπτωση.
    Ακόμα, στην παράγραφο δ, σχετικά με τους εξώστες, αν έχουμε απόκλιση μεγαλύτερη από 10% και τηρείται το αναφερόμενο καθαρό ύψος κάτω από τον εξώστη και πάνω από τον κοινόχρηστο χώρο της πόλης, μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση ο εξώστης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 84;
    Τέλος, μην ταλαιπωρείτε τον κόσμο με αναφορά σε κουφώματα (παράγραφος ε). Δεν το έχετε κατανοήσει ακόμα ότι διυλίζετε τον κώνωπα; Ρίξετε το βάρος στην κάμηλο, μη προβληματίζετε χωρίς ουσιαστικό λόγο και εμάς τους μηχανικούς με ανόητους αναλυτικούς υπολογισούς και τους ιδιώτες. Οι όψεις στις πολυκατοικίες νοούνται κοινόχρηστες και μάλιστα συνήθως ο κανονισμός του κτηρίου προβλέπει την απαγόρευση της τροποποίησης τους. Πως λοιπόν θα γίνει ένταξη σε ρύθμιση μιάς τέτοιας αλλαγής, όταν γνωρίζετε τι γίνεται στις γενικές συνελεύσεις των κτηρίων; Ή δεν γνωρίζετε; Και αν χρειαστεί να ρυθμιστεί τμήμα της ιδιοκτησίας για μεταβίβαση, είναι λογικό να αφήνεται αυτή η αλλαγή των κουφωμάτων εκτός της δήλωσης επειδή κρίνεται ότι ανήκει στα κοινόχρηστα και ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί με αυτά;

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 16:15 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    Θα πρέπει να ενσωματωθούν οι τροποποιήσεις των εγκυκλίων 3 και 4 που αφορούσαν τον Ν4178/13. Ειδικότερα: για την κατηγορία 1 «κτίρια επικρατούσας χρήσης κατοικίας» κι όχι «αποκλειστικής χρήσης κατοικίας» Ακόμα θα πρέπει να ενσωματωθεί ο συνδυασμός των κατηγοριών όπως αναφέρεται στο άρθρο 9 της εγκυκλίου 4. Είναι κρίμα να υπάρχουν διευκρινήσεις και να μην λαμβάνονται υπόψη κατά την συγγραφή του νέου νόμου.
    Επί πλέον, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα ένταξης στην κατηγορία 2 αυθαίρετων τμημάτων κτιρίων, εφόσον υπάρχουν μεταγενέστερες κατασκευές που έχουν αυτοτέλεια και δεν αφορούν το συγκεκριμένο τμήμα του ακινήτου. Για παράδειγμα κτίριο προ του 1983, όπου κατασκευάστηκε μεταγενέστερα στο δώμα ή στον ακάλυπτο μια πέργολα ή επί πλέον κτίσμα, να μπορεί να πάει κατηγορία 2 και η μεταγενέστερη κατασκευή κατηγορία 4 ή 5.
    Πολλά κτίρια αποτελούνται από διακριτές, ανεξάρτητες χρήσεις (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κατοικία στον όροφο) αλλά δεν έχουν σύσταση Ο.Ι. συνεπώς θεωρούνται μια ιδιοκτησία. Ενώ λοιπόν, οι ίδιες ακριβώς αυθαιρεσίες, αν υπήρχε σύσταση θα υπολογίζονταν, ως ανεξάρτητες Ο.Ι. , κατηγορία 2 το ισόγειο και κατηγορία 1 ο όροφος, στην περίπτωση που δεν υπάρχει σύσταση θα υπολογιστούν συνολικά κατηγορία 5. Η διαφορά στον υπολογισμό όπως καταλαβαίνετε είναι τεράστια. Θα πρέπει λοιπόν να τροποποιηθεί η λέξη «ιδιοκτησία» με την φράση «ανεξάρτητο, αυτοτελή χώρο της ιδιοκτησίας». Εξάλλου, σύμφωνα με τη παρ.2 του άρθρου 3 του κτιριοδομικού «κτίριο ή δομικό έργο που έχει περισσότερες της μιας χρήσης χαρακτηρίζεται ως μικτής χρήσης. Στην περίπτωση αυτή κάθε τμήμα του χαρακτηρίζεται με τη δική του χρήση και υπάγεται στους αντίστοιχους κανονισμούς» Συνεπώς όπως κάθε τμήμα υπάγεται στους αντίστοιχους κανονισμούς, κατ αναλογία θα πρέπει κάθε τμήμα να αντιμετωπίζεται με τη αντίστοιχη κατηγορία που θέτει ο νόμος.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 10:55 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΡΑΚΑΝΑΣ

    1.Επειδή Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθηνά και η Θεσσαλονίκη, έπρεπε να ληφθει πρόνοια και στους προηγούμενους νόμους 4014/11 & 4178/13 για τα κτίσματα που βρίσκονται κυρίως σε οικισμούς μέχρι 2000 κατοίκους με αγροτικό χαρακτήρα και με χρήση αποθηκευτική, τα οποία υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960 & 1970. Τα κτίσματα αυτά -απλής μορφής σεναζωτου τύπου από τσιμεντολιθοδομη και με κεραμοσκεπή -υλοποιήθηκαν κατ΄εξοχην με δάνεια της ΑΤΕ-Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος- και χωρίς οικοδομική άδεια τα περισσότερα από αυτά. Ελάχιστα από αυτά χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που δημιουργήθηκαν ενώ φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου αφού η ενασχόληση με την αγροτική γη περιορίστηκε δραματικα.Κατα την άποψη μου αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μια ξεχωριστή κατηγορία με έναν μειωτικό συντελεστή και όχι να κατηγοριοποιούνται στις «Υπηρεσίες» με τις οποίες δεν έχουν φυσικά καμία σχέση και δεν μπορούν λογικά να καταταχτούν σ΄αυτές.
    2. Επίσης,μια άλλη μεγάλη κατηγορία κτισμάτων με χρήση κατοικίας τα οποία αντιμετωπίζονται με άδικο και παράλογο τρόπο μέχρι τώρα, είναι τα κτίσματα «αντισεισμικού» τύπου τα οποία χτίσθηκαν μετά τους σεισμούς του 1955 & 1957 και αφορούν κυρίως την περιοχή της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και περισσότερο τον ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ. Η κυβέρνηση τότε αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην ανοικοδόμηση και για το λόγο αυτό δόθηκαν δάνεια της τάξης των 26000 δρχ. έως 32000 δρχ. για ανέγερση νέων –κυρίως μονώροφων –κατοικιών καθώς και για επισκευές βλαβεντων από το σεισμό. Για να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης , επιλέχτηκαν απλοί τύποι αντισεισμικών κατοικιών γνωστοί ως τύποι ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ από το όνομα του καθηγητή ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ στο ΕΜΠ ο οποίος και τα καθιέρωσε. Επρόκειτο για τύπου Α’ και Β’ και αφορούσε ισόγειες κατοικίες με κεραμοσκεπή ενώ αν ήταν απλής ορθογωνικής μορφής – δύο δωμάτια και χωλ- χαρακτηρίζονταν ως ΑΣΒ Ι και ως ΑΣΒ ΙΙ εάν είχαν σχήμα Γ με γωνιακή βεράντα και στρογγυλό υποστύλωμα στην γωνία για την στήριξη της στέγης. Η εξωτερική τους τοιχοποιία αποτελούνταν από διπλή δρομική οπτοπλινθοδομή εκατέρωθεν και στον πυρήνα από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους περισσότερα. 10 εκ. Συστάθηκε τότε ειδική υπηρεσία του στρατού και η οποία δωρεάν συνέτασσε πρόχειρες μελέτες με τους μηχανικούς του εργοταξίου και χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση . Για τα κτίρια αυτά στην ύπαιθρο δεν εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες ενώ η επίβλεψη τους έγινε από Μηχανικούς του Στρατού.Συνεπως , τα κτίρια αυτά και όπως η κοινή λογική επιτάσσει, δεν πρέπει να θεωρούνται «αυθαίρετα» και να καταβάλλεται πρόστιμο μετά από εξήντα (60) χρόνια όταν η ίδια η πολιτεία τα ενέκρινε και τα επέβλεψε.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2016, 17:05 | ΝΙΚΟΣ

    Παραγραφο Α. Κατηγορία 1: Αμεση διόρθωση του αιώνιου λάθους διατύπωσης «με αποκλειστική χρήση κατοικία» σε «επικρατούσα χρήση κατοικίας»

    Παράγραφο Γ. Κατηγορία 3 θ: Να αναφερθούν οι διαστάσεις των αντλητικών κλπ εγκαταστάσεων. Ετσι είναι φλου και θα υπάρχουν άπεριες ερωτοαπαντήσεις όπως στο νομο 4178

    Παράγραφο Ε. Κατηγορία 5 β: Αν τα ακίνητα δεν βρεθούν τελικά εντός Ζ.Α.Ε.Σ. πως δύναται να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης?

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 20:38 | Αντώνης Καλτσούνης

    Το 2001 είχα τοποθετήσειδύο κλιματιστικά στο διαμερισμά μου.Η πολεοδομία μετα από καταγγελία μου επέβαλλε πρόστιμο ανέγερσης και πρόστιμο διατήρησης, διότι δεν είχα έγκριση της ΕΠΑΕ, η οποία προϋπόθετε ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας.
    Αφού δεν μπόρεσα να πάρω έγκριση από την ΕΠΑΕ, διότι αντιδρούσε μία ένοικος, τα κλιματιστικά τα κατεδάφισα. Υπάρχει πρωτόκολλο από την πολεοδομία.Στην περίπτωση αυτή, αφού τα κλιματιστικά έχουν κατεδαφιστεί, θα πρέπει να πληρώσω το παράβολο;

  • 11 Σεπτεμβρίου 2016, 23:08 | Λουκάς

    1. Στο άρθρο 80 στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα δικαιολογητικά για την υπαγωγή:»Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση Μηχανικού καθώς και φωτογραφίες, ως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος.» Αντίθετα στο άρθρο 85 στην παράγραφο 5 ¨για την ίδια ουσιαστικά ενότητα αυθαιρεσιών αναφέρονται τα δικαιλογητικά: «Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις που υποβάλλονται παραβάσεις αποκλειστικά αυτής της κατηγορίας δεν υποβάλλονται τα δικαιολογητικά iii, iv και v, της παρ. 6 του άρθρου 83

    2. Σε περίπτωση απώλειας σχεδίων οικοδομικής αδείας σε πολυκατοικία με οριζόντιες ιδιοκτησίες η ανασύσταση φακέλου θα πρέπει να γίνεται ανά οριζόντια ιδιοκτησία. Επίσης αν πρόκειται για οικοδομή προ του 1975 να μην απαιτείται ανασύσταση και να νομιμοποιείται όλη η υφιστάμενη ιδιοκτησία με την καταβολή των 500 ευρώ προστίμου.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2016, 18:21 | ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΓΟΡΔΟΥ

    Στην κατηγορία 5 κτίσμα με άδεια, σε περίπτωση υπέρβασης ύψους >20% και Υ.Δ. <40% με υπολειπόμενο συντελεστή εξαιρείται της κατεδάφισης με την αναφερόμενη
    διαδικασία?

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 15:31 | ΑΡΙΣΤΕΑ

    θα ήθελα να σχολιάσω την ημερομηνία 28 7 2011. Είναι κάτι που πιστεύω ότι έχει ξεπεραστεί και θα πρέπει σε αυθαίρετα όπου υπάρχει ήδη άδεια και συντελεστής δόμησης να δοθεί με την ψήφιση του νόμου το δικαίωμα να νομιμοποιηθούν τυχόν αυθαιρεσίες. Έτσι και το κράτος θα πάρει χρήματα και θα γνωρίζει μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας τι ακριβώς υπάρχει. Όπου μετά θα είναι αδύνατη η αυθαιρεσία.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 12:19 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Μειώνεται τα παράβολα και πρόστιμα αλλά το κόστος από την πίσω πόρτα για τους Μηχανικούς (κυρίως μελέτες στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών) είναι τεράστιο και ουδείς μπορεί ν’ ανταποκριθεί, Ξυπνήστε !!!!
    Μήπως ο Υπουργός είναι Πολιτικός Μηχανικός; (που να μην στήριζα και ΣΥΡΙΖΑ).

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 11:30 | Στέλιος Δισλής πολιτ. μηχανικός

    Στο Δ.Κατηγορία 4 στο αα) «Αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους, που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια…» Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το: «που ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ από την οικοδομική άδεια» σημαίνει: «συγκρινόμενα με αυτά που πραγματοποιούνται στην οικοδομική άδεια ή με τα μέγιστα επιτρεπόμενα της περιοχής εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα μεγέθη Κάλυψης, Δόμησης και Ύψους» καθότι θα προκύψουν αδικίες του τύπου που περιγράφει ο κ. Δημ Φλάσκος στις 4.9.2016.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2016, 11:15 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, κυρίως στην Επαρχία, όπου αυθαίρετη κατασκευή ή και με οικοδομική άδεια ακόμη, συνήθως κατοικία προ 20ετίας ή 30ετίας, έχει κατασκευασθεί σε δυο οικόπεδα, όπου το ένα οικόπεδο ανήκει κατά κυριότητα στον ιδιοκτήτη της αυθαίρετης κατασκευής και στο άλλο οικόπεδο ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής έχει ποσοστό (π.χ.20%) εξ αδιαιρέτου και η αυθαίρετη κατασκευή έγινε συνήθως από λάθος τοποθέτηση του κτίσματος ή από την αντίληψη ότι αφού το τμήμα αυτό του οικοπέδου είναι δικό μου (με προφορική άτυπη διανομή), μπορώ να οικοδομήσω. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει ούτε νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής ούτε διανομή του εξ αδιαιρέτου οικοπέδου,αφού απαιτείται βεβαίωση Μηχανικού, μολονότι ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής θέλει να νομιμοποίηση την αυθαίρετη κατασκευή. Θα πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε λύση είτε με την δυνατότητα νομιμοποίησης της αυθαίρετης κατασκευής εμφανίζοντας στο Τοπογραφικό και τα δυο οικόπεδα είτε κατ’ εξαίρεση να δοθεί η δυνατότητα διανομής του εξ αδιαιρέτου οικοπέδου με την υποχρεωτική συνένωση του εξ αδιαιρέτου ποσοστού με το κατά κυριότητα οικόπεδο και την υποχρεωτική δέσμευση του ιδιοκτήτη ότι π.χ. εντός 1 έτους να προβεί στην τακτοποίηση της αυθαίρετης κατασκευής. Είναι ένα τεράστιο Κοινωνικό πρόβλημα και η πολιτεία δεν πρέπει μόνο να τιμωρεί τους πολίτες για κάθε λάθος τους αλλά και να φροντίζει στην επίλυσή τους.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2016, 12:54 | Στέλιος Δισλής

    1) από το Β.Κατηγορία 2: «Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 01.01.1983.Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν ΠΡΟ του έτους 1983…Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ του έτους 1983.» Η διατύπωση ΠΡΟ και ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ του 1983 σημαίνει ότι τα του 1983 δεν μπορούν να ρυθμιστούν!! Πρέπει το Μεταγενέστερα του έτους 1983 να αντικατασταθεί με το «από 01.01.1983 και μετά»
    2) Επίσης το: «Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983.» Εκτός του ότι η διατύπωση χωλαίνει ώς άνωθεν, Πιστεύω ότι καμιά αυθαιρεσία δεν θα πρέπει να παρασύρει μια άλλη προς το χειρότερο! κάθε μία αυθαιρεσία στο ίδιο κτήριο θα πρέπει να εξετάζεται χωριστά και διακριτά ανάλογα με την χρονική περίοδο που έχει συντελεστεί.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 17:53 | Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών

    Στην Κατηγορία 1 το «αποκλειστικής» χρήσης κατοικίας είναι εξαιρετικά δυσμενές και θα πρέπει να αλλάξει σε «επικρατούσα» όπως προέκυψε και με την εγκύκλιο του Ν4178
    Επίσης θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε στην ίδια κατηγορία και σε περισσότερες Ο.Ι. του ίδιου ιδιοκτήτη να υποβάλλεται μια δήλωση με πολλ/νο το πρόστιμο επί των αριθμό των Ο.Ι.

    Επίσης θα πρέπει να διευκρινηστούν όλες οι χρήσεις όπως αυτές ορίζονται πολεοδομικά και κτιριοδομικά σε ποιες ευρύτερες κατηγορίες θα ανήκουν π.χ. Γραφεία είναι υπηρεσίες;
    Καταστήματα είναι υπηρεσίες; κλπ

  • 7 Σεπτεμβρίου 2016, 14:04 | Μιχαλης

    Η κατηγορία 3 θα πρέπει να ισχύσει και μετά τις 28-07-2011.Είναι απαίτηση μεγάλου μέρους των μηχανικών και ιδιοκτητών καθώς επίσης θα ενδέχεται να έχουν γίνει ακούσια σφάλματα σε ελέγχους για την έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης αυθαιρεσιών ,περιπτώσεις ιστ και ιθ.Το ακούσιο λάθος τέτοιου είδους παραβάσεων δεν θα πρέπει να τιμωρείται αλλά να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για τακτοποίηση.Ο νόμος θα πρέπει να γιατρεύει και όχι να εξοντώνει.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 17:17 | Βενέδικτος Κωνσταντόπουλος

    Αρθρο 80, Α.Κατηγορία 1:
    «Στις περιπτώσεις όπου έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία η υπαγωγή κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία.»
    Με την ανωτέρω διατύπωση φαίνεται ότι η υποβολή ανά διηρημένη ιδιοκτησία,
    αναφέρεται σε όλο το άρθρο 80 δηλαδή σε όλες τις κατηγορίες 1,2,3,4,5 .
    Μάλλον πρόκειται για λάθος. Αντί του παρόντος άρθρου πρέπει να γραφεί
    της παρούσης περίπτωσης Α. (κατηγορία 1).

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 14:27 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΗΣΗΣ

    Προς τον διαχειριστή:

    Παρακαλώ αντικαταστήστε στο από 6 Σεπτεμβρίου 2016, 12:18 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΗΣΗΣ σχόλιο μου την πρώτη πρόταση ως εξής:

    Θα πρέπει να εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και της απαλλοτρίωσης αυθαίρετα κτίσματα, για τα οποία σωρρευτικά ισχύουν τα ακόλουθα:

    Ευχαριστώ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2016, 12:18 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΗΣΗΣ

    Θα πρέπει να εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και της απαλλοτρίωσης αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία:
    α)έχουν ανεγερθεί προ του 1983,
    β)έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο Τρίτση με τον Ν. 1337/83
    γ)δεν βρίσκονται σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό, σε ρέμα και σε αρχαιολογικό χώρο
    γ)έχουν χαρακτηρισθεί, σε μεταγενέστερο χρόνο σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο, ως Κοινόχρηστοι Χώροι ελάσσονος σημασίας όπως για παράδειγμα, πλατείες, χώροι αναψυχής κλπ. και
    δ)έχει παρέλθει μεγάλος χρόνος (π.χ. 20 και πλέον έτη) από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η ρυμοτομική απαλλοτρίωση.

    Το θέμα λαμβάνει σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις ειδικά αν πρόκειται για περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα κτίσματα αποτελούν την ΚΥΡΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικία κάποιου πολίτη

    Επίσης, συμφωνώ με το σχόλιο της 3 Σεπτεμβρίου 2016, 10:56 από τον κ. Ηλία Αλεξόπουλο

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 22:57 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    AΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΤ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΗΜΙΑ <> ΣΤΟ ΣΕΛΙ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1978 ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1979 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ (ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ).ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΩΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ; ΕΜΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΑΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ; ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟ . ΕΔΩ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ; Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΗ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΒΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ; ΚΥΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ. ΚΥΡΙΟΙ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΕ ΤΗΛ 6970444492

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 18:24 | Χριστόφορος Λαζαρίδης

    Πρέπει με σαφήνεια να οριστουν οι χώροι που υπάγονται στην Κατ5 γιατί όχι και με παραδείγματα.Ο ορισμος της Κατ5 αναφέρει πως υπέρβαση >20% σε ύψος σημαίνει υπαγωγή στην Κατ5.Οι εγκύκλιοι του 4178/13 ανέφεραν οτι στην Κατ5 υπάγονται κλειστοι χώροι που αύξάνουν το Σ.Δ. δηλ. οι τυπικές υπόγειες αποθήκες δεν υπάγονται στην Κατ.5. Η όλη ασάφεια αναγκάζει τον καλοπροαίρετο μηχανικό να είναι υπερβολικά συντηρητικός εις βάρος του πελάτη του και έτσι σημειώνονται υπερβολές οπου λ.χ. σε κοινή δήλωση αποθήκης και τυπικού αστικού διαμερίσματος με σύσταση λίγα παραπάνω εκατοστά υπέρβασης ύψους μικρής υπόγειας αποθήκης συμπαρασύρει στην κατ.5 όλο το διαμέρισμα! Φοβούμενοι τις συνέπειες χρεώνουμε παραπάνω για ασφάλεια!!!-ειναΙ λογικό να μην είνια ξεκάθαρος νόμος? Είναι λογικό ο μέσος μηχανικός για να βγάλει το μεροκάματο του να καλείται να ερμηνεύει νομικούς όρους και περίπλοκες διατυπώσιες για να διεκπεραιώσει μια εργασία υπολογισμού προστίμου αυθαιρετης κατασκευής, ενω παράλληλα να υπάρχει απο πάνω του δαμόκλεια σπάθη συνεπειών?

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 13:21 | Παναγιώτης

    ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ εμβαδού έως 100 τετραγωνικών μέτρων, σε εντός ρυμοτομικού σχεδίου περιοχές, τα οποία προήλθαν από ΑΝΑΔΑΣΜΟ, μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμός), επι των οποίων διαπιστώνονται αυθαίρετες κατασκευές, να τυγχάνουν μείωσης των προστίμων, αφού στα μικρά αυτά οικόπεδα, δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών που κατοικούν και κατοικούσαν σε
    αυτά.
    Ιδιαίτερα στην σεισμογενή περιοχή Ζακύνθου-Κεφαλληνίας, όπου μετά τους ισοπεδωτικούς σεισμούς του 1953 ξαναμοιράσθηκαν (από την πολιτεία μέσω αναδασμού) οικοπεδα εμβαδού περί τα 55 τ.μ. με στόχο την ΑΜΕΣΗ κάλυψη των τότε στεγαστικών τους αναγκών.
    Οι πολύ μικρές αυτές ιδιοκτησίες, για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες τετραμελούς οικογένειας, θα πρέπει (πέραν του κλιμακοστασίου περί τα 10 τ.μ.) κατασκευάσουν επιπλέον 120 τ.μ. κάτι που συνιστά τελικό Συντελεστή Δόμησης πάνω από 5 !!!
    Η ένταξη στην κατηγορία αυθαιρέτων «1», θα μπορούσε να τακτοποιήσει μεγάλο πλήθος κτισμάτων σε Ζάκυνθο και Κεφαλληνία, χωίς να αποκλείονται κι άλλες περιοχές. Η μέγιστης σεισμικής επικινδυνότητας περιοχή, θα πρέπει να καλυφθεί, σε αυτά που η πολιτεία δεν μπόρεσε έκτοτε να προσφέρει.

  • 5 Σεπτεμβρίου 2016, 11:20 | ΜΙΧΑΗΛ

    Α. Κατηγορία 1
    Καλό θα ήταν να υπάρχει πρόβλεψη και στον νόμο και στην ηλ.εφαρμογή των δηλώσεων για δυνατότητα δημιουργίας μιας δήλωσης για ιδιοκτήτες που έχουν περισσότερες της μιας ορ. ιδιοκτησίας με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (παλαιότητα προ του 1975 και χρήση κατοικίας) στο ακίνητο. Έτσι θα υποβάλλεται μια δήλωση από τον ίδιο ιδιοκτήτη (ή ίδιους συνιδιοκτήτες) και το πρόστιμό (500€) θα είναι ανάλογο με τον αριθμό των οριζ. ιδιοκτησιών.
    Επίσης αποκλειστική ή επικρατούσα χρήση «κατοικία»;;;

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 23:25 | Δημ. Φλάσκος

    Βάσει της κατηγορίας Δ. Κατηγορίας 4 του αρθρου 80 προκύπτει:
    Σε περίπτωση Οικ. Άδειας ισόγειας κατοικίας ΄με 100τμ Δόμηση κ υπόλοιπο δόμησης 900τμ (λόγω μη εξάντλησης ΣΔ) κ με αυθαίρετη ισόγεια προσθήκη κατ’επέκταση 41τμ—-Συντελεστής υπέρβασης Δόμησης: 41% άρα αδυναμία οριστικής εξαίρεσης απο τη κατεδάφιση κατά την αα) ασχέτως τήρησης των λοιπών προυποθέσεων.
    Σε άλλη περίπτωση Οικ. Άδειας ισόγειας κατοικίας ΄με 1000τμ Δόμηση κ μηδενικό υπόλοιπο δόμησης (λόγω εξάντλησης ΣΔ) κ με αυθαίρετη ισόγεια προσθήκη κατ’επέκταση 200τμ—-Συντελεστής υπέρβασης Δόμησης, Κάλυψης, ο ίδιος: 20% άρα υπάρχει η δυνατότητα οριστικής εξαίρεσης απο τη κατεδάφιση κατά την αα) εφ’ όσον κ η τυχόν υπέρβαση ύψους της αυθαίρετης προσθήκης είναι ως 20% το πολύ.
    Ο παραλογισμός, που υφίσταται βέβαια κ στο ισχύοντα νόμο (4178/13)
    Κ μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό -λόγω μη ανάλογου περιορισμού με τον υπάρχοντα, στο σχέδιο του νέου νόμου(βλ. αα-α κ αα-β)- οφείλεται στη λανθασμένη θεώρηση ότι σε κάθε οικοδομική άδεια έχουμε εξάντληση των μέγιστων επιτρεπόμενων μεγεθών με αποτέλεσμα να γίνεται ο έλεγχος με τα «μεγέθη» της οικ. Αδείας δηλ. με τα «πραγματοποιούμενα». Για να περιοριστούν έστω οι «παρενέργειες» αυτές απαιτείται (αν δεν θέλουμε να απαλείψουμε τη σύγκριση με τα μεγέθη της οικ. Άδειας) μια πιο σύνθετη διατύπωση που να εμπλέκει σε κάποιο έστω βαθμό και τα μέγιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για το οικόπεδο, διαφορετικά , όπως φαίνεται απο το παραπάνω παράδειγμα επιβραβεύεται ο έχων μεγαλύτερη αυθαιρεσία κ μάλιστα στο 100% πέραν της επιτρεπόμενης δόμησης του οικοπέδου.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 23:44 | Δημ. Φλάσκος

    Το άρθρο 9 του Ν4178/13 προβλέπει για τη κατηγορία 4
    Δ. Κατηγορία 4.

    α. Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων κατά τις διατάξεις του παρόντος μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στην §2 του άρθρου 8, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης:
    αα) Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια. Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν υπαχθεί στους Ν.3775/2009 (ΦΕΚ.122/Α΄), Ν.3843/2010 (ΦΕΚ.62/Α΄) και Ν.4014/2011 (ΦΕΚ.62/Α΄). Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτηρίου κατά τις διατάξεις του Ν.3843/2010 (ΦΕΚ.62/Α΄).
    παρακάτω δε, στη γ υπάρχει (στον 4178/13) η αντίστοιχη πρόβλεψη για τους παλιότερους νόμους, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην αα….

    Με το «νέο» νόμο, άρθρο 80, στη Δ.Κατηγορία 4 παρ. γ. (που αφορά τους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011,4178/2013) αναιρούνται τα παραπάνω αφού η «νέα» αα) περιλαμβάνει πρόσθετους περιορισμούς (βλ. αα-α και αα-β)
    Συνεπώς απαιτείται η αναδιατύπωση της γ γιατί αυτή θα αφορά τις «παλιές» υπαγωγές πράγμα που έχει ήδη ρυθμιστεί με τον ισχύοντα νόμο, στις προβλέψεις του οποίου βασίστηκαν όσοι έχουν ήδη προβεί σε υπαγωγή. Για τις υπαγωγές που θα γίνουν στο μέλλον βάσει του νέου νόμου, ασφαλώς δεν τίθεται λόγος για επιπλέον περιορισμούς…

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 21:10 | ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Να διευκρινηστεί αν η κατηγορία 1 αφορά κτίριο αποκλειστικής (όπως αρχικά αναφερόταν και στον Ν.4178) ή επικρατούσας (όπως διορθώθηκε με την εγκύκλιο) χρήσης κατοικίας.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 13:37 | Χριστίνα

    Μειώστε τα πρόστιμα, αυξήστε τις δόσεις, αν θέλετε να εισπράξετε ζεστό χρήμα, και να ικανοποιήσετε την ανάγκη του κόσμου να νομιμοποιήσει την περιουσία του. ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει να είναι παράνομος1!!!
    Η αγωνία μας είναι μεγάλη, θέλουμε αλλά δεν μπορούμε, αν είναι μεγάλα τα ποσά.
    Επίσης ως προς την παλαιότητα το 1993 ας γίνει 1995, είναι πολύ σημαντικό για χιλιάδες πολίτες.
    ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΠΟΣΑ!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ!!!

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 01:27 | Σταύρος Σουάνης

    Κατηγορία 4
    «αα) Αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια και δεν υπερβαίνουν:
    α) τα 200 τετραγωνικά για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία
    β) τα 500 τετραγωνικά για βιομηχανική χρήση.»
    Για τις άλλες χρήσεις; Π.χ. υπηρεσιες;

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 01:52 | Σταύρος Σουάνης

    Κατηγορία 3.

    δ) η εγκύκλιος 3 του 4178 στο τέλος του εδαφίου 29, προέβλεπε την δυνατότητα υπαγωγής εξωστων κατασκευασμένων προ εφαρμογής του ΓΟΚ 85 που υπερκεινται του κοινόχρηστους χωρου πόλης, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ μεγέθους και χωρίς τον περιορισμό του ελεύθερου ύψους των 3 μέτρων. Η προτεινόμενη διάταξη βάζει σε όλους ανεξαιρέτως τους εξώστες τον περιορισμό του 10% και προσθέτει τον περιορισμό του ελεύθερου ύψους. Καθίσταται ανέφικτη η μεταφορά δηλώσεων με τέτοιες αυθαιρεσίες από τον 4178 στον νεο νόμο.

    Στην έννοια των διαστάσεων του εδαφίου «Σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται με την παρούσα κατηγορία εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 84 της παρούσας ενότητας, με την επιφύλαξη της περίπτωσης (ιστ) για την οποία εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου του ίδιου άρθρου.» περιλαμβάνονται και οι περιορισμοί των επιφανειών;

    Θα πρέπει να προβλεφθεί και η δυνατότητα υπαγωγής των ερκερ, είτε εντελώς αυθαιρέτων είτε καθ’ υπέρβαση των εγκεκριμένων (για την τελευταία περίπτωση όταν δεν καλυπτονται από την περιπτωση Γ.ιστ.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2016, 00:03 | νικος αρβανιτης

    Συμφωνώ και εγώ με τον κύριο Χρήστο.Αυθαίρετα σε οικοδομές εντός οικισμών δεν είναι το ίδιο με κατασκευές από το πουθενά αλλά και αυτές θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν με κάποιο extra πρόστιμο.Εξάλλου τα αυθαίρετα έγιναν.Τί είναι πιο σοφό , να τα γκρεμίσουμε?Γιατί τότε αυτά και όχι ΟΛΑ Μια ημερομηνία ορίζει την ετικέτα δηλ.Λοιπόν για να είσαστε δίκαιοι γκρεμίστε όλη την χώρα να την φτιάξουμε από την αρχή[Σε μια ρημαγμένη οικονομία με νεκρή την οικοδομή κάποια παιδικά στόματα έφαγαν καί κάποιοι επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής πλήρωσαν τις εισφορές τους στα ταμεία τους] κάτι κινήθηκε Η να τα νομιμοποιήσουμε πληρώνοντας το πρόστιμο που θα τους αναλογεί??

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 20:05 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Μ.

    Με προγενέστερους νόμους τέθηκε ως ημερομηνία ορόσημο σχετικά με τη ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης, η 28/07/2011. Εάν, κατ’ επιθυμία συμπολιτών μας, ανερεθεί η εν λόγω ημερομηνία, θα εκληφθεί ως υποχώρηση και έμμεση συνενοχή της πολιτείας στη διαιώνιση της μάστιγας των αυθαιρέτων. Ήδη από το έτος 2011 με την εφαρμογή του ν.4014 έγινε γνωστό ότι δε θα δίνεται δικαίωμα ρύθμισης σε πολίτες οι οποίοι προέβησαν σε αυθαιρεσίες μετά την 28.07.2011. Είναι ωστόσο γνωστό στους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου ότι την περίοδο 2011-2016 δημιουργήθηκε η νέα γενιά αυθαιρέτων, πολλά εκ των οποίων μάλιστα ρυθμίστηκαν παράνομα. Εφόσον θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πολίτες ενός έννομου, αξιοκρατικού κράτους και μίας κοινωνίας η οποία διέπεται από αρχές ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να τηρηθεί ! Από την άλλη πλευρά, αν η κυβέρνηση προσδοκά αυξημένα έσοδα από τα πρόστιμα, τότε σαφώς θα μπορούσε να άρει τον χρονικό περιορισμό. Εξαρτάται ποιος είναι ο σκοπός του υπό διαβούλευση νόμου.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 13:16 | Ανδρέας Χατζής

    Κατα την διατύπωση του παραπάνω άρθρου, οι παραβάσεις Κατηγορίας 4, » ..Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων .. » σε αντίθεση με τα αυθαίρετα Κατηγορίας 4 του Ν.4178/2013 …

    Αυτό ΕΛΠΙΖΩ είναι προφανώς λάθος στην διατύπωση του υπο διαβούλευση Νομου

  • 3 Σεπτεμβρίου 2016, 10:56 | Ηλίας Αλεξόπουλος

    Στη κατηγορία 2 δεν είναι δίκαιο μια άλλη αυθαίρετη κατασκευή στο ίδιο ακίνητο μετάγενεστερη του έτους 1983 να παρασύρει και την πριν του 83 κατασκευή που θα μπορούσε να εξαιρεθεί οριστικά από τη κατεδάφιση
    Θα πρέπει η καθε κατασκευή να εξετάζεται χωριστά

  • 2 Σεπτεμβρίου 2016, 19:16 | ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Τα κτίσματα πριν του 1983 που έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν αυθαίρετες προσθήκες να νομιμοποιούνται με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου, γιατι λόγω ηλικίας έχουν πολλά προβλήματα και χρειάζονται αρκετά χρήματα για την ενισχυσή τους στατικά , ενεργειακά κλπ , που θα πρέπει να επισημαίνονται στην έκθεση του μηχανικού για να επισκευαστούν.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2016, 19:26 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Για να είναι πιο δίκαιος ο νόμος για τα αυθαίρετα θα πρέπει να μπορούν να νομιμοποιηθούν και αυθαιρεσίες που έγιναν και μετά την καταληκτική ημερομηνία που βάζετε. Τουλάχιστον αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε οικοδομές εντός οικισμών και δεν έχουν σχέση με δάσος η παραλία. Έτσι δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυθαιρεσίες που θα γίνουν από τη δημοσίευση του νόμου και μετά.