ΥΠΟΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 28.7.2011- Άρθρο 80 Κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων

Οι αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που έχουν συντελεστεί πριν την 28.07.2011 κατηγοριοποιούνται ως εξής για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου:

Α. Κατηγορία 1:
Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο με αποκλειστική χρήση κατοικία, που υφίστανται προ του έτους 1975 και με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ.1 του άρθρου 70 περί αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ της 09.06.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων 1-5, και 7 του άρθρου 83 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας. Στις περιπτώσεις όπου έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία η υπαγωγή κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία.

Β. Κατηγορία 2.
Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 01.01.1983.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ του έτους 1983 με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά τις διατάξεις του παρόντος. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1-5,7,10 και 11 του άρθρου 83 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983.

Γ. Κατηγορία 3.
Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οριστικά, με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου, οι εξής παραβάσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών:

α. Τοποθέτηση δομικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο όπως φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί και άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
β. Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου έως 5%.
γ. Προσθήκη μόνωσης εξωτερικά στις όψεις.
δ. Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως 10%. Συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης και ανοικτοί εξώστες που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης εφόσον εξασφαλίζεται κάτω από την επιφάνειά τους καθαρό ελεύθερο ύψος τουλάχιστον τριών 3 μέτρων.
ε. Αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών έως 2 μέτρα.
στ. Κατασκευή πέργολας. κατά την παρ. 60 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
ζ. Φύτευση υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθμευσης.
η. Δεξαμενές αποχέτευσης στεγανές ή απορροφητικές καθώς και δεξαμενές νερού
θ. οικίσκοι που καλύπτουν αντλητικές εγκαταστάσεις εφόσον έχουν τις συγκεκριμένες διαστάσεις, που ορίζει το Π.Δ. της 24-5-1985 (ΦΕΚ 270Δ/31-5-1985). Για την εν λόγω περίπτωση δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου.
ι. Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους ύψους έως 1,00 μέτρο.
ια. Υπέρβαση περιτοίχισης ύψους έως 1,00 μέτρο.
ιβ. Υπέρβαση νομίμου ύψους καμινάδας έως 1,50 μέτρο.
ιγ. Αποθήκη μέγιστης επιφάνεια 15 τετραγωνικά μέτρα. και ύψους έως 2,50 μέτρα.
ιδ. Υπέρβαση ύψους των επαγγελματικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών αποθηκών έως 20% του ύψους που προβλέπεται στη σχετική οικοδομική άδεια.
ιε. Αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις ή αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 9 του άρθρου 51 η ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας με τις μελέτες του υφισταμένου κτιρίου προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου.
ιστ. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησία έως 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2% και κατά παρέκκλιση της περ. α, β, γ της παρ.2 του άρθρου 73.
ιζ. Παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Υπουργική Απόφαση 3046/304/30-1/3-2-1989, (59 Δ’). Για τις παρούσες παραβάσεις γίνεται ειδική μνεία στις βεβαιώσεις των Μηχανικών, κατά την τεχνική έκθεση.
ιη. Πρόχειρες, προσωρινές, κινητές, κατασκευές από πανί ή νάϋλον που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εμπορίου σε βιομηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια με νόμιμη άδεια.
ιθ. αυθαιρεσίες που δεν μεταβάλλουν τις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ανά στάθμη άνω του 5% ή που δεν δημιουργούν αυθαίρετη επιφάνεια ανά στάθμη μεγαλύτερη του 5%, πρόχειρες ξύλινες κατασκευές βοηθητικής χρήσης έως 8 τ.μ και μεγίστου ύψους 2,50 μ. που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο.

Για την υπαγωγή υποβάλλεται αίτηση και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, τεχνική έκθεση Μηχανικού καθώς και φωτογραφίες, ως προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος.
Σε περίπτωση παραβάσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των διαστάσεων που τίθενται με την παρούσα κατηγορία εφαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 84 της παρούσας ενότητας, με την επιφύλαξη της περίπτωσης (ιστ) για την οποία εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις υπολογισμού του προστίμου του ίδιου άρθρου.

Δ. Κατηγορία 4

α. Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων κατά τις διατάξεις του παρόντος μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 81, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης:

αα) Αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια και δεν υπερβαίνουν:
α) τα 200 τετραγωνικά για χρήση κατοικίας ανά ιδιοκτησία
β) τα 500 τετραγωνικά για βιομηχανική χρήση.
Στα ως άνω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009 (Α’ 122), 3843/2010 (Α’ 62) και 4014/2011 (Α’ 62) και 4178/2013. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια. Τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους 3775/2009 (Α’ 122), 3843/2010 (Α’ 62) και 4014/2011 (Α’ 62) και 4178/2013. Οι ανωτέρω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν.3843/2010 (Α’ 62).
ββ) Αυθαίρετες αλλαγές χρήσης, εφόσον έχουν συντελεστεί σε περιοχές εντός σχεδίου και υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω χρήση είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής.
γγ) Αυθαίρετες κατασκευές ημιυπαίθριων χώρων σε κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου και υπό την προϋπόθεση η χρήση τους είναι σύμφωνη με τις επιτρεπόμενες χρήσεις της περιοχής, εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης.

β. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα περίπτωση και δεν εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές εφόσον βρίσκονται εντός προκηπίου.

γ. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) ή του ν. 4178/2013 με την επιφύλαξη των οριζομένων στην περ.αα, ββ και γγ, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62).

Ε. Κατηγορία 5
α. Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης με την επιφύλαξη των οριζομένων στο άρθρο 73 που δεν συμπεριλαμβάνονται τις κατηγορίες 1-4 του παρόντος άρθρου.
β. Για τις αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης της παρούσας κατηγορίας αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων, κατά τις διατάξεις του άρθρου 81 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου. Οι κατασκευές αυτές δύναται να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης κατά τις διατάξεις της παρ. 1β του άρθρου 35 του παρόντος νόμου με την αντιστοίχιση ίσου με την υπέρβαση τους Τίτλου Σ.Δ., μέσω της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων, εφόσον βρίσκονται εντός Ζ.Α.Ε.Σ. κατά τις διατάξεις του άρθρου 37 του παρόντος νόμου.

  • 8 Οκτωβρίου 2016, 11:17 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Η κατάταξη στην κατηγορία 4 είναι δυσνόητη.
    Προβλέπει διαφοροποίηση στον τρόπο υπολογισμού των ποσοστών τον για τα εντός και εκτός σχεδίου ? .
    Οι αλλαγές χρήσεις που γίνονται από κύρια σε κύρια σε εκτός σχεδίου περιοχή (παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού) που εντάσσονται ? .
    Στην γγ γίνεται αναφορά για την χρήση ημιυπαιθρίων χώρων θεωρώ ότι δεν υπάρχει ως έννοια να δίνουμε χρήση σε έναν ανοιχτό στεγασμένο χώρο , επίσεις αν ο υπολογισμός προστίμου ενός Η/Χ εξακολουθεί να είναι με αναλυτικό προϋπολογισμό τότε δεν υπάρχει λόγος ελέγχου κατηγορίας (ως τώρα στον Ν4178 τις παραβάσεις αναλυτικού προϋπολογισμού δεν τις λαμβάναμε υπ όψιν για τον προσδιορισμό των ποσοστών , σύμφωνα με προφορικές απαντήσεις από το helpdesk )
    Κατά την γνώμη μου πρέπει να αλλάξούν όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο και αφορούν την κατηγορία 4 .
    Επίσης θα ήταν καλύτερο να υπολογίζεται μόνο ένα ποσοστό υπέρβασης σε σύγκριση με τα επιτρεπόμενα μεγέθη της εποχής που έγινε το αυθαίρετο και όχι να έχουμε διαφορετικό τρόπο υπολογισμού για την κατάταξη σε κατηγορία και διαφορετικό για τον υπολογισμό του προστίμου

  • 8 Οκτωβρίου 2016, 10:24 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΝΤΑΚΗΣ

    με τον 4178 δεν υπήρχε χρόνος λήξης για τις μικροπαραβάσεις με τον νέο νόμο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ειδικά σε πολυώροφες οικοδομές ο αγοραστής ενός διαμερίσματος δεν μπορεί να ξέρει αν ένα κούφωμα ή το μπαλκόνι είναι εκτός της ανοχής ή ο τοίχος του φωταγωγού είναι 0,10 ή 0,20μ γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να ισχύσει ότι και στο 4178.

  • 7 Οκτωβρίου 2016, 21:38 | em kr

    Προτείνουμε στο υποκεφάλαιο Δ. άρθρο 80 . Γ κατηγ 3
    να προστεθεί και.
    Εκκλησία μέγιστης επιφάνειας 15 τμ και μέγιστου ύψους 3,5 μ .

  • 7 Οκτωβρίου 2016, 21:58 | Βασίλειος Παπαθανασίου

    ΑΡΘΡΟ 80 Γ.Κατηγορία 3.
    Οι παράγραφοι ε και ια να διορθωθούν και συμπληρωθούν ως εξής:
    ε. Αύξηση, (αντί αλλαγή), έως 30%, (αντί 10%),του πλάτους, (αντί διαστάσεων), των ανοιγμάτων χώρων κυρίας χρήσεως και μετατόπιση αυτών έως 2 μέτρα.
    ια. Υπέρβαση περιτοίχισης ύψους 1,20 μέτρου, (αντί 1.00 μ.),με οποιοδήποτε υλικό.
    ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ:1) Το παράβολο να μειωθεί στα 250 ευρώ. 2) Η Γ.Κατηγορία 3 να ισχύει εις το διηνεκές,δηλαδή να μην έχει ημερομηνία λήξεως.

  • 7 Οκτωβρίου 2016, 16:19 | ΝΙΚΟΣ

    Για ποιά ισονομία και δικαιωσύνη μπορεί να μιλήσει κανείς, όταν στο άρθρο αυτό και στα αναφερόμενα στη Δ. Κατηγορία 4 αα) δίνεται το ελαφρυντικό που περιγράφει, για τον μη συνυπολογισμό στο ποσοστό της υπέρβασης, όπου βγαίνει και η κατηγορία τού έργου ΜΌΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «… Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτι΄ριου σε ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρου, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια. Τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι ποσοστού υπέρβασης 80¨» Γιατί αυτή η ευεργετική διάταξη να μην εφαρμοστεί και σ’ αυτούς έχουν κατοικίες εκτός σχεδίου. Να αναφέρω όσοι έχουν κατοικίες εκτός σχεδίου είναιίσως και αυτοί που δεν έφταναν τα βαλάντια για αγορά εντός σχεδίου? Αλλιώς ή θα πρέπει να ισχύσει για όλους ή για κανένα! Αυτό είναι δικαιοσλύνη και ισοπολιτεία, ισονομία κλπ κλπ.

  • 6 Οκτωβρίου 2016, 12:30 | ΚΩΣΤΑΣ

    Η οικίες που έχουν χτιστή πριν το 1975 απλός να καταγραφούν και να νομιμοποιηθουν χωρίς την καταβολή προστίμου η την καταβολή ενός συμβολικού ποσού π.χ. 100 ευρώ και να εξαιρεθούν από την οριστική κατεδάφιση, διότι το
    ποσό των 500 ευρώ είναι πολύ μεγάλο.

  • 6 Οκτωβρίου 2016, 05:19 | Δημ. Φλάσκος

    Για την Α. Κατηγορία 1:
    Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίριο με αποκλειστική χρήση κατοικία, που υφίστανται προ του έτους 1975…..

    Θα μπορούσατε να βάλλετε ένα όριο, π.χ. τα 20τμ αυθαιρέτου κατασκευής και να πληρώνεται παράβολο 250 Ευρώ, αν η αυθαίρετη κατασκευή δεν υπερβαίνει το όριο αυτό.
    Διαφορετικά θα υπάρξουν (περισσότερες) περιπτώσεις όπου ίσου μεγέθους υπερβάσεις για αυθαίρετες κατασκευές ως 31/12/82 (δηλαδή μεταγενέστερες), θα «βγάζουν» μικρότερο πρόστιμο απο τις αντίστοιχες προ 1975.

    Το παρόν σχόλιο συνδέεται με το απο 6 Οκτωβρίου 2016 σχόλιο μου για το τη παρ. 10 του άρθρου 83 αλλά και με τους συντελεστές της παρ. 4 του άρθρου 84.

  • 5 Οκτωβρίου 2016, 18:50 | Δημήτριος Αξιλιθιώτης Αρχιτέκτων Μηχανικός

    Να διευκρινηστεί το » κατασκευή αυθαίρετων ημιυπαίθριων χώρων» στην περίπτωση της κατηγορίας 4. Κατασκευή ΑΝΟΙΧΤΩΝ ημιυπαίθριων χώρων ή κλεισμένοι ΠΡΩΗΝ ημιυπαίθριοι χώροι;

  • 5 Οκτωβρίου 2016, 17:40 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ

    «Β. Κατηγορία 2.
    Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 01.01.1983.

    Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ του έτους 1983 με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά τις διατάξεις του παρόντος. Για την υπαγωγή υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περ. 1-5,7,10 και 11 του άρθρου 83 και αποτύπωση των κατόψεων του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας και δεν απαιτούνται λοιπά στοιχεία και σχέδια. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρούσας κατηγορίας στην περίπτωση που στο ακίνητο ή στην αυτοτελή ιδιοκτησία υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983».

    Θα πρότεινα οι μεταγενέστερες «άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις» που οδηγούν αυθαίρετα Κ2 σε άλλη κατηγορία να μην συμπεριλαμβάνουν αυτές της Κ3 ή του αναλυτικού προϋπολογισμού. Συχνά κτίσματα Κ2 έχουν και κάποια ασήμαντη παράβαση αναλυτικού, όπως κάποιο μπάρμπεκιου ή στέγαστρο ή διαφορετική διαμόρφωση κουφωμάτων κλπ, η οποία δεν δικαιολογεί την αυστηρότητα του να μεταπίπτουν συχνά γι αυτό και μόνον τον λόγο σε Κ5.

  • 5 Οκτωβρίου 2016, 10:59 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Θα πρέπει να εξεταστεί η αυξηση του εμβαδού των αποθηκών της περ. ιγ της παρ. Γ. Κατηγορία 3 του άρθρου 80 χτίστηκαν από 15 σε τουλάχιστον 20 τ.μ.καθώς και σε ύψος. Σε μονοκατοικίες και γενικά κατοικίες στην επαρχία οι αποθήκες που εφάπτονται ή όχι στην κατοικία έχουν γενικά μεγαλύτερο εμβαδόν για χρηστικούς λόγους(λ.χ αποθήκευση αγροτικών μηχανημάτων και εφοδίων).Κατά τη γνώμη μου αυτό θα είναι ένα κρίσιμο κίνητρο για την τακτοποίηση τους.

  • 5 Οκτωβρίου 2016, 10:22 | Τούμπας Νίκος

    Θα πρέπει να εξαιρεθούν απο τον χαρακτηρισμό του αυθαιρέτου μικρές βοηθητικές κατασκευές ,οπως κληματαριές ,οικιακοι μικροι φούρνοι ,κοτετσια εξωτερικα αποχωρητηρια κλπ. Ειδικώτερα σε οικισμούς αγροτικούς.
    Οι κατασκευές αυτες συμβάλλουν στην οικιακή οικονομία στη σκίαση και γενικώτερα στην διαβίωση των μόνιμων κατοίκων.

  • 5 Οκτωβρίου 2016, 09:16 | Φιλιππος

    Άρθρο 80
    Γ κατηγορία 3
    Όλες οι μικρές αυθαίρετες παραβάσεις πρεπει να τακτοποιούνται με μικρότερο παράβολο π.χ.με 250€

    Δ κατηγορία 4
    Οταν έχουμε υπερβαση δομησης πάνω απο 40% να ειναι κατηγορία 5 το υπερβάλλον του 40% και όχι όλο το κτίριο.
    Η πρόταση νόμου γραφει.
    Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντος του περιγραμματος του κτιριου σε εντος σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους όπως σοφίτες εσωτερικοί εξώστες και υπόγεια που εχουν δηλωθεί με του προηγούμενους νόμους.
    Το εντος σχεδίου πρεπει να συμπληρωθεί και εντος μη παραδοσιακών οικισμών γιατι να εξαιρούνται οι οικισμοί η μήπως εννοείται; Ειναι άδικο να εξαιρούνται οι οικισμοί.
    Κάποιος με τον νομο 3843/2010 δήλωσε αλλαγη χρησης υπογειου υπερβαση πάνω απο 40% σε οικιςμο χωρις να αναφέρεται στον νομο αυτο τίποτα για ποσοστά και τωρα έρχεται εκ των υστέρων οι πολιτεία και του βάζει άλλους όρους και του θεωρεί ενα εντελώς νόμιμο κτίριο κατεδαφιστέο μετα απο 30 χρονια.
    Τουλάχιστον να μας δοθεί το δικαίωμα να ξανακάνουμε αλλαγη χρησης του υπογειου απο χώρο κυρίας χρησης σε βοηθητικό χώρο και ας πληρώσαμε τότε.
    Έστω να γίνεται σύγκριση της υπέρβασης του 40% όχι με τα μεγέθη της οικοδομικής αδειας αλλα με τα επιτρεπόμενα μεγέθη στο ακίνητο και ας μπει το ανώτατο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων.

    Κ.Υπουργε αυτός ο νομος που ειναι και ο τελευταίος πρεπει να μελετηθεί προσεκτικά να άρει όλες τις αδικίες που μπορει να υπάρχουν στο προσχέδιο και να μελετηθούν επίσης όλες οι προτάσεις και παρατηρήσεις της διαβούλευσης και να ειναι σαφής και ας καθυστερήσει λίγο η εφαρμογή του.

  • 4 Οκτωβρίου 2016, 17:37 | Δημήτριος Αξιλιθιώτης Αρχιτέκτων Μηχανικός

    Στη Κατηγορία 4:
    «αα) Αυθαίρετες κατασκευές εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια και δεν …..»
    Να διευκρινηστεί το 20% του ύψους (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ). Για παράδειγμα όταν έχουμε οριζόντια ιδιοκτησία διαμερίσματος 4ου ορόφου σε εξαώροφη οικοδομή και έχει στην Ο.Α. 3,00 μ. μικτό ενώ στην πραγματικότητα αυξήθηκε σε 3,70 μ. δηλαδή κατά 0,70 μ. έχουμε αύξηση πάνω του 20% επειδή 20% x 3,00 = 0,60 μ; Δεν μας ενδιαφέρει το οτί δεν έχουμε άυξηση πάνω του 20% στο συνολικό ύψος του κτιρίου;

  • 4 Οκτωβρίου 2016, 09:26 | Β.Κ.

    Στην περίπτωση παραβάσεων προ του 2011 όταν υπάρχει οικοδομική άδεια, για την κατάταξη στην κατηγορία 4 υπάρχει το όριο υπέρβασης δόμησης 40%. Πλην όμως, στην πολύ συχνή περίπτωση διωρόφου κτιρίου κατοικίας με υπόγειο, στο οποίο υπόγειο έχει γίνει αλλαγή χρήσης εντός περιγράμματος (από βοηθητικό χώρο σε χώρο κατοικίας) και το υπόγειο δεν αποτελεί αυτοτελή χώρο αλλά επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με την ανωδομή, η υπέρβαση είναι εξ ορισμού άνω του 40% και συγκεκριμένα 50% (ήτοι το ήμισυ της επιτρεπόμενης δόμησης των 2 ορόφων). Για μια περίπτωση, λοιπόν, καμιάς απολύτως ουσιαστικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος καθότι πρόκειται για απλή αλλαγή χρήσης σε υπόγειο (και μάλιστα για χώρο που προβλέπεται εξ ολοκλήρου στην οικοδομική άδεια και για χρήση που προβλέπεται στην περιοχή), η υπέρβαση περνάει κατευθείαν στην κατηγορία 5 (δηλαδή στη ίδια κατηγορία με παραβάσεις δόμησης τεράστιες και με επιβαρύνσεις περιβαλλοντολογικές απίστευτα πιο βαριές!!!). Εντελώς άδικο!
    Το νομοσχέδιο προβλέπει τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά μόνο εν μέρει και με τρόπο εντελώς άτολμο και άδικο, με τη φράση “δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια”. Είναι άτολμο και άδικο το νομοσχέδιο καθότι η εν λόγω φράση αποκλείει τις περιπτώσεις εντός οικισμών και αυτές εκτός σχεδίου. Κατά συνέπεια προτείνω την αλλαγή της φράσης αυτής ως εξής: “δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια”.

  • 2 Οκτωβρίου 2016, 18:31 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 80 Γ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 (ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ) <>
    ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΩΣ 10% ΣΕ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ??
    ΕΝΝΟΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ 10% ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΠΧ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Η ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ??? .ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΠΑΛΚΟΝΟΠΟΡΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟς 1,2Χ2,2 ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΘΥΡΟ 1,2Χ1,2 ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΠΑΛΚΟΝΟΠΟΡΤΑ ΕΧΕΙ ΣΑΦΩΣ ΕΜΒΑΔΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ 10% ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΛΚΟΝΟΠΟΡΤΑ.κΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ 10% ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ?? ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ . ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΑΝΤΙ 1,00 Μ ΠΛΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ 1,11 Μ , ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ 11 ΕΚ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 60-70-80 ΟΠΟΥ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΡΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΛΕΣ ΣΑΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙ 1,00 Μ 1,20 ΠΧ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙς ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙς ΠΡΟΣΤΙΜΟ 500 ΕΥΡΩ + ΜΗΧΑΝΙΚΟ+ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΚΤΛ .
    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΟΠΟΥ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 10ΕΚ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 10%

  • 2 Οκτωβρίου 2016, 17:39 | ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    Υποκεφάλαιο Δ, Άρθρο 80, Κατηγ 4.

    1) Στο θέμα του τι συνυπολογίζεται και τι όχι στα πολεοδομικά μεγέθη 40-4ο-20,στα εντός σχεδίου ,στα εκτός σχεδίου κ.λ.π μόνο διευκρινίσεις των διευκρινίσεων θα δημιουργήσει.Το θέμα θα πρέπει να γίνει πιο απλό και ξεκάθαρο.
    Θεωρούμε σωστό όλες οι παραβάσεις που πληρούν το 40-40-20 των πολεοδομικών μεγεθών και είναι εντός νομίμου περιγράμματος να είναι κατηγορία 4 και το υπερβάλλον αυτών να πηγαίνει κατηγορία 5.Δεν είναι δίκαιο ένας που έκανε π.χ. 39% παραβάσεις να τις πηγαίνει όλες κατηγ. 4 και ένας που έκανε π.χ. 41% παραβάσεις να τις πηγαίνει όλες κατηγ. 5 . Ας πάει και αυτός το 40% κατηγορία 4 και το υπόλοιπο κατηγορία 5.

    2) ΣΥΜΦΩΝΏ ΑΠΌΛΥΤΑ με παρατήρηση συναδέλφου ότι: η σύγκριση του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης και δόμησης , θα πρέπει να γίνεται ως προς τους γενικώς επικρατούντες στην περιοχή όρους δόμησης, κατά τον χρόνο κατασκευής του κτιρίου ,και ανεξάρτητα χρήσης ,δεδομένου ότι το περιβάλλον βλάπτεται ανάλογα με τα πραγματοποιηθέντα μεγέθη υπέρβασης σε σχέση με τους γενικούς όρους δόμησης , και όχι ανάλογα με τα τυχών στοιχεία της αδείας ή ανάλογα με την χρήση του κτιρίου.

  • 30 Σεπτεμβρίου 2016, 08:22 | Ε.Τάσση

    Τα υπόγεια εντός περιγράμματος κτιρίου που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, εφόσον δεν υπάρχει υπέρβαση του ύψους του κτιρίου, είναι άδικο να προσμετρώνται με το 100% της επιφανείας τους στον υπολογισμό του ορίου υπέρβασης δόμησης 40% για την κατάταξη στην κατηγορία 4 (άρθρο 80 του υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου, κατηγορία 4, περίπτωση αα), σαν να ήταν επιφάνειες της ανωδομής του κτιρίου οι οποίες επιβαρύνουν προφανέστατα πολύ περισσότερο το περιβάλλον από ό,τι ένα υπόγειο που δεν το επιβαρύνει καθόλου αν δεν είναι αυτοτελής χώρος. Άρα, η πρόβλεψη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου στην προαναφερθείσα παράγραφο ότι για την ταξινόμηση στην κατηγορία 4 εφόσον δεν παραβιάζεται το όριο 40% κάλυψης και δόμησης “Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου περιοχές που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια” θα έπρεπε να διορθωθεί ως εξής: “Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια”, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις περιτπώσεις μη αυτοτελών υπογείων ως κίνητρο δήλωσής τους, πέραν του ότι η προτεινόμενη προσθήκη είναι και απόλυτα δίκαιη ως προς το βαθμό περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
    Σε περίπτωση που η εδώ προτεινόμενη μεταβολή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προτείνεται εναλλακτικά η εξής προσθήκη στο κείμενο: “Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου ή εντός οικισμών περιοχές εξαιρουμένων των παραδοσιακών οικισμών που δεν δημιουργούν αυτοτελείς χώρους, όπως σοφίτες, εσωτερικοί εξώστες, υπόγεια”, ώστε να συμπεριλάβει τουλάχιστον τις περιπτώσεις υπογείων εντός μη παραδοσιακών οικισμών ως κίνητρο δήλωσής τους, πέραν του ότι η προτεινόμενη προσθήκη είναι και απόλυτα δίκαιη ως προς το βαθμό περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00 | Σωκράτης

    Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με σκοπό τη νομιμοποίηση διαπιστώνει ότι οικοδομική άδεια έχει βγει για άλλο οικόπεδο από αυτό στο οποίο πράγματι υπάρχει (εντός οικισμού και η άδεια και το ακίνητο).

    Δεν γίνεται το ακίνητό να θεωρείται αυθαίρετο χωρίς οικοδομική άδεια και να πηγαίνει για τακτοποίηση, ενώ στην ουσία πληρεί τους όρους νομιμοποίησης.

  • 28 Σεπτεμβρίου 2016, 22:32 | ΗΛΙΑΔΟΥ

    Δ. Κατηγορία 4, παρ.γ

    Οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α’ 122) έχουν ήδη εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης βάσει των διατάξεων του εν λόγω νόμου.
    Ως εκ τούτου θα πρέπει η παρ. γ της Κατηγοριας 4 να αντικατασταθεί ως εξής:
    «γ. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62) ή του ν. 4014/2011 (Α’ 209) ή του ν. 4178/2013 με την επιφύλαξη των οριζομένων στην περ.αα, ββ και γγ, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις διατάξεις του ν. 3843/2010 (Α’ 62).»

  • 26 Σεπτεμβρίου 2016, 10:22 | Α.Κ.

    Θα ήταν δίκαιο για τη κατηγορία 5, παράλληλα με τη δυνατότητα για οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση μέσω της διαδικασίας της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης να δωθεί επιπλέον η δυνατότητα για οριστική εξαίρεση, μεταπίπτωντας στην κατηγορία 4, δηλαδή διατηρώντας κάποιες αυθαίρετες κατασκευές, ώστε να ικανοποιούνται τα ποσοστά υπέρβασης της κατηγορίας 4 και κατεδαφίζοντας τις υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον βέβαια η μορφολογία της κάθε περίπτωσης το επιτρέπει και φυσικά μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου. Είναι μια δυνατότητα που πρέπει να συνυπολογιστεί σοβαρά, γιατί σε 30 χρόνια θα προκύψουν προβληματά διαφόρων ειδών, αλλά κυρίως τα κοινωνικά προβλήματα θα πρέπει να μετριαστούν με έγκαιρη πρόβλεψη.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2016, 22:40 | Τυμπανίδης Γιώργος

    Στην κατηγορία 3 και συγκεκριμένα στην υποπερίπτωση ιστ προτείνω να συμπεριληφθούν και τα ερκερ που κατασκευάστηκαν προ γοκ 85, αρκεί να πληρούσαν τις προϋποθέσεις του τότε γοκ. Ας μην περιορίζονται στο 5% στη διάσταση μιας και κάποιες φορές δεν αρκεί (π.χ. ερκερ που βγαίνει έξω από τη ρυμοτομική γραμμή 40εκ. ενώ ή διάσταση κάθετα στο ερκερ ειναι 5μ. Σε αυτή την περίπτωση τακτοποιούνται μόνο 5μ*5%=25εκατοστα!! Ας μην ισχύει για αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος του 2% της επιφάνειας.
    Θυμίζω ότι διαφέρει ο ορισμός του ερκερ του παλιού γοκ με τον ορισμό του ερκερ στον νοκ.
    Να επιτρέπεται ή τακτοποίηση ακόμα και αν υπάρχει συνέχεια μετά το ερκερ με μπαλκόνι (πρόβολο).
    Τυμπανίδης Γιώργος
    Πολιτικός μηχανικός
    Ορεστιάδα

  • 23 Σεπτεμβρίου 2016, 16:41 | Σπύρος

    – Οι δηλώσεις αυθαίρετων αλλαγών χρήσης να επιτρέπονται μέχρι και την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου, όχι μόνο όσες έγιναν πριν την 28/7/2011, γιατί δεν προκύπτει από αυτές καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

  • 23 Σεπτεμβρίου 2016, 14:40 | Δημήτρης

    «Α. Κατηγορία 1: Αυθαίρετες κατασκευές σε ΚΤΙΡΙΟ με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ…» Είναι δυνατόν, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια εφαρμογής του Ν.4178/13, να αντιγράφονται άρθρα του χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ερμηνευτικές Εγκύκλιοι του ΥΠΕΚΑ; Είναι απαραίτητο ακόμα και για απλές περιπτώσεις (όπως η αντικατάσταση της «αποκλειστικής» χρήσης από «επικρατούσα») να στέλνουμε σχόλια ή να περιμένουμε Εγκυκλίους κι Ερωταπαντήσεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για να διορθωθούν;

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 21:48 | Σ.Π.

    Κατηγορία 3 για τις παραγράφους:
    (α)Χρειάζεται όριο ανώτατης επιφάνειας κάλυψης της κατασκευής (πχ 4-5τμ).Τα στεγασμένα BBQ, περιλαμβάνονται;
    (ζ)Για τις θέσεις στάθμευσης που καταργήθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο, υπάρχει υποχρέωση αναπλήρωσης;
    (ια)Ως προς τις ΡΓ είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ (δηλ. συνολικό ύψος συμπαγούς περίφραξης 2.0μ !!!!).Εκτός αν η Πολιτεία αποδέχεται πλέον την αδυναμία της για προστασία των πολιτών (Συνταγματική Υποχρέωση).Ως προς τα όμορα, γεννά απ’ ευθείας αστικά δικαιώματα στους ομόρους!Γενικά πάντως, δεν υπάρχει γενικά τρόπος απόδειξης του χρόνου κατασκευής με Δημόσια έγγραφα, οπότε αναμένεται περαιτέρω υποβάθμιση από νέες παρανομίες!
    (ιδ)Σε 9.00μ αντιστοιχεί παράβαση 1.80μ, ενώ σε 11.0μ αντιστοιχούν 2.20μ.Θεωρείται αμελητέο; Δεν είναι υπερβολικό; Είναι Συνταγματικό;
    Ποια είναι η πρακτική του σημασία;
    (ιζ)ΣΟΦΟΤΕΡΟ θα ήταν επανακαθοριστεί ο όρος ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ καθόσον η Πολιτεία, σύμφωνα με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ, οφείλει να παρέχει προστασία απέναντι σε ότι προσβάλει ουσιαστικά την πόλη ή το περιβάλλον, παρακάμπτοντας τις ανούσιες παραβάσεις, για τις οποίες δεν πρέπει να γίνεται απολύτως καμία ενέργεια, ή να επιβάλλεται καταβολή προστίμου.
    Κατηγορία 4 παράγρ. α(αα) Να συμπληρωθεί:
    «…κι εφόσον δεν παραβιάζονται περισσότερο από 5% οι όροι δόμησης της περιοχής του ακινήτου κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 51 του Ν4030/11»

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 15:20 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Πολιτικός Μηχανικός

    Άρθρο 80
    Δ. Κατηγορία 4αα)

    Υπάρχει μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Εκείνων που δεν τα γνωρίζουν οι ίδιοι ιδιοκτήτες τους και το μαθαίνουν ξαφνικά. Πώς ; Απλούστατα όταν ζητήσουν από την Πολεοδομία αντίγραφα των σχεδίων που συνοδεύουν την άδεια οικοδομής.
    Είναι γνωστό ότι στις μεταβιβάσεις προ του 1983 οι συμβολαιογράφοι δεν αναζητούσαν τα σχέδια της άδειας. Σε τμήμα λοιπόν πολυκατοικίας, του 1978, σε όλους τους ορόφους, που δεν εφαρμόσθηκαν τα σχέδια της άδειας, τα διαμερίσματα θεωρούνται αυθαίρετα. Συμβαίνει ο ιδιοκτήτης ενός από αυτά να προσθέσει και μερικά τετραγωνικά μέτρα σε ανεξάρτητη ιδιοκτησία που έχει ο ίδιος στο δώμα.
    Πώς γίνεται η κατάταξη σε κατηγορία των αυθαιρεσιών ;
    1) Εάν δηλωθούν κατά ιδιοκτησία τότε στο δώμα θα προκύψει κατηγορία 5 και στον όροφο κατηγορία 2.
    2) Εάν δηλωθούν σαν ένα ακίνητο όροφος και δώμα επειδή ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη θα προκύψει κατηγορία αυθαιρεσιών 4. Στη συνέχεια για την εξαίρεση από την κατεδάφιση, πώς θα συμπληρωθεί η ταυτότητα του κτιρίου σε κτίριο του 1978 ;
    3) Γίνεται ,μόνο για την κατηγορία της αυθαιρεσίας του δώματος, να ληφθεί υπ όψη και όροφος οπότε θα έχουμε κατηγορία 4 και να παραμείνει για τον όροφο η κατηγορία 2 ;

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 15:07 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    1. Κτίριο χωρίς οικοδομική άδεια σε οικόπεδο που είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, δηλαδή υπάρχει συντελεστής δόμησης δεν θα πρέπει να πηγαίνει κατηγορία 5. Θα πρέπει να συγκρίνονται τα μεγέθη με τα επιτρεπόμενα στο οικόπεδο κι όχι σε σχέση με την άδεια.
    2. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού της κατηγορίας 2 και με κατηγορία 4 και 5, εφόσον πρόκειται για αυθαιρεσία που δεν επηρεάζει την κατασκευή κατηγορίας 2. (μεταγενέστερη προσθήκη είτε κατ επέκταση είτε καθ ύψος)
    3. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κατανομής σε κατηγορίες αυτοτελών τμημάτων μιας Ο.Ι. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σύσταση Ο.Ι σε κτίριο με ισόγειο κατάστημα, κατοικία προ του 1975 στον α όροφο και μεταγενέστερη προσθήκη σε β όροφο, θα πρέπει να μπορεί να υπολογιστεί κατηγορία 2 το ισόγειο, κατηγορία 1 ο όροφος και κατηγορία 4 ή 5 η μεταγενέστερη προσθήκη. Δεν είναι δίκαιο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά 2 ίδια κτίρια μόνο και μόνο επειδή στο ένα υπάρχει σύσταση και στο άλλο όχι.
    4. Γενικότερα όπου αναφέρεται αυτοτελής Ο.Ι θα πρέπει να αναφέρεται αυτοτελές τμήμα Ο.Ι.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 13:13 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Πολιτικός Μηχανικός

    Άρθρο 80
    Δ. Κατηγορία 4αα)

    Σε συνέχεια του σχολίου μου στις 19 Σεπτεμβρίου θέλω να διευκρινίσω :
    Για την κατάταξη σε κατηγορία των αυθαιρεσιών, στην περίπτωση που υπάρχει ένας ιδιοκτήτης σε μία ή περισσότερες οικοδομές στο ίδιο οικόπεδο, χωρίς να υπάρχει σύσταση, δεν τίθεται θέμα.
    Παράδειγμα : Έστω σε μία οικοδομή σε οικόπεδο, χωρίς σύσταση. Σε τμήμα του υπογείου, που περιελάμβανε η άδεια οικοδομής, έγινε αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία, που δηλώθηκε με το Ν.3843/10.
    Εάν δηλωθεί με τον προτεινόμενο νόμο και επειδή είναι ανεξάρτητο, θα συνυπολογισθεί οπότε θα τεθεί στον αριθμητή του κλάσματος. Το μέγεθός της όμως είναι μικρό που διαιρούμενο με το Σ.Δ. δίδει ποσοστό μικρότερο του 40%.’Αρα κατηγορία αυθαιρεσίας 4.
    Στην ίδια οικοδομή γίνεται σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και η αποθήκη προκύπτει ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία. Εάν δηλωθεί η αυθαιρεσία κατά ιδιοκτησία τότε στον αριθμητή θα τεθούν τα τετραγωνικά μέτρα της παράβασης και στον παρονομαστή η αναλογία που προκύπτει από τα χιλιοστά ιδιοκτησίας στο Σ.Δ., δηλ. αριθμός πολύ μικρότερος του αριθμητή με αποτέλεσμα το ποσοστό να υπερβεί τουλάχιστον το 100%. Άρα κατηγορία αυθαιρεσίας 5.
    Δηλ. γιά το ίδιο οικόπεδο, γιά την ίδια επιβάρυνση στο περιβάλλον, διαφορετική αντιμετώπιση, διαφορετική τιμωρία. Άδικο.
    Άποψή μας είναι ότι για την κατάταξη σε κατηγορία των αυθαιρεσιών σε περίπτωση συνιδιοκτησίας θα πρέπει να εξετάζονται οι αυθαιρεσίες όλου του κτιρίου ή των κτιρίων στο ίδιο οικόπεδο. Εάν τούτο έχει πρακτικές δυσκολίες τότε τουλάχιστον να εξετάζονται οι αυθαιρεσίες σε όλες τις ιδιοκτησίες που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη και να συγκρίνονται με την αναλογία του Σ.Δ. που προκύπτει από τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας.
    Ότι όμως επιλεγεί να ορισθεί με πληρότητα.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 11:28 | Ε.Γ. (Υπάλληλος Υ.ΔΟΜ)

    Το σχόλιο μου αφορά στη διατύπωση του τελευταίου εδαφίου της παρ. αα της κατηγορίας αυθαιρέτου Δ.4 του αρθ.80 που αναφέρει ότι » Οι ανωτέρω κατασκευές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου του κτιρίου κατά της διατάξεις του Ν. 3843/2010″.
    Η εξαίρεση των εν λόγω αυθαιρεσιών μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου δημιουργεί τεράστιο ζήτημα αναφορικά με το δικαίωμα τμηματικής νομιμοποίησης με οικοδομική άδεια που ενδέχεται να έχει ένα ακίνητο και εξηγώ:
    Δυνατότητα τμηματικής νομιμοποίησης κτιρίου σύμφωνα και με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (οικ30631/14-06-2016) δύναται να γίνει μόνο σε περιπτώσεις που το τμήμα που τακτοποιείται ανήκει στις κατηγορίες των αυθαιρεσιών που εξαιρούνται της κατεδάφισης.
    Όταν λοιπόν για την κατηγορία 4αα η εξαίρεση της κατεδάφισης μπορεί να γίνει μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου δεν είναι εφικτή η νομιμοποίηση με οικοδομική άδεια του συννόμου τμήματος. Από την άλλη πως είναι δυνατόν να συμπληρωθεί η ταυτότητα κτιρίου αν δεν τακτοποιηθεί ολόκληρο το κτίριο είτε με τακτοποίηση είτε με έκδοση άδειας δόμησης;
    Θα πρέπει λοιπόν να αποσαφηνίζεται το θέμα της δυνατότητας της τμηματικής νομιμοποίησης κτιρίου (σχόλιο που αφορά κατά βάση το αρθ.90) , και να απαλειφθεί η δέσμευση για εξαίρεση από κατεδάφιση μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου.

  • 22 Σεπτεμβρίου 2016, 07:46 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΛΙΜΗΡΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 80
    Η κατηγορία 1 και 2 συνδυάζονται με την κατηγορία 3 που ίσως αφορά σε κατασκευές μετά το 1975 και 1983 αντίστοιχα .
    Στην κατηγορία 4 αα.β και το ββ για ποιο λόγο να μην ισχύουν και για τις περιοχές εκτός σχεδίου.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 23:16 | ΜΑΚΗΣ ΔΙΑΚΟΣ

    Αναφέρομαι στην κατηγορία 3.ιε.
    Νομίζω πως ο νομοθέτης είναι σαφέστατος κι απορώ γιατί παρερμηνεύεται από τις εγκυκλίους κλπ θεωρώντας πως με τη φράση “εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις” αναφέρεται σε παραβάσεις γενικότερες κι άσχετες με αυτήν καθεαυτήν την αλλαγή θέσης. Το σημαντικό και καίριο είναι να μην παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις που έχουν σχέση με την αλλαγή θέσης. Δηλαδή η νέα θέση να είναι σύννομη. Άλλωστε αμέσως μετά, στην περίπτωση αναστροφής κτηρίου, αναφέρεται με σαφήνεια πως αρκεί η νέα θέση να είναι νόμιμη. Με δεδομένο πως μια απλή αναστροφή κάτοψης μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερη μετατόπιση εμβαδού του κτηρίου από μία απλή αλλαγή θέσης του, είναι προφανές πως και στην πρώτη περίπτωση όταν αναφέρεται στην προϋπόθεση μη παραβίασης πολεοδομικών διατάξεων, εννοεί αυτών που έχουν σχέση με τη θέση του κτηρίου και μόνο, δηλαδή, απόσταση Δ, ελάχιστη απόσταση από τα όρια και μεταξύ των κτηρίων για τα εκτός σχεδίου κλπ. Νομίζω πως ο νέος νόμος θα πρέπει να το αποσαφηνίσει, άλλωστε αφορά μία πολεοδομική παράβαση σύννομη και δεν πρέπει να εξαντλείται η αυστηρότητα με περαιτέρω πρόστιμα.

    Μάκης Διάκος Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 19:59 | Σεμίνα Σεχρεμέλη

    Το παρόν άρθρο, με μικρές τροποποιήσεις, είναι όμοιο με το άρθρο 9 του Ν.4178/13 και ιδίως ένα από τα κυριότερα και άμεσα εφαρμόσιμα, για την υποβολή δηλώσεων, άρθρα του νομοσχεδίου.
    Για το Ν.4178/13 είχαν εκδοθεί δύο ερμηνευτικές εγκύκλιοι που πέραν από τις χρήσιμες διευκρινίσεις, άλλαζαν σε σημεία το κείμενο του νόμου.

    Προτείνεται να ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του άρθρου 80, ακόμη και να ενταχθούν αυτούσιες στο κείμενο του Νόμου.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 10:46 | ΜΑΡΔΑΡΙΟΣ ΤΟΠΟΥΖΟΓΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 7 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Κατά την γνώμη μου με τον Νέο Νόμο περί Αυθαίρετων θα πρέπει να διορθωθεί μια αδικία, θα πρέπει να προβλεφθεί ένας ξεχωριστός συντελεστής-πολλαπλασιαστής (πχ.0,2) για τις Βιομηχανικές Αποθήκες, διότι θεωρώ ΑΔΙΚΟ να επιβάλλεται το ίδιο πρόστιμο για μια αυθαίρετη βιομηχανική Αποθήκη Σιδηροκατασκευής με λαμαρίνες (κόστους 150€/m2)με κάποια δωμάτια ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή.

  • 21 Σεπτεμβρίου 2016, 00:18 | Ε.Β.

    Στην κατηγορία 1 η αποκλειστική χρήση να αντικατασταθεί με επικρατούσα χρήση όπως σωστά διορθώθηκε με εγκύκλιο στον 4178 και αυτό γιατί στα μεγάλα αστικά κέντρα η μεγάλη πλειοψηφία των παλιών οικοδομών έχουν στο ισόγειο καταστήματα.
    Στην κατηγορία 2 στο τέλος της παραγράφου να συμπληρωθεί «εκτός των αυθαιρέτων κατασκευών της κατηγορίας 3 και αυτών που το πρόστιμό τους υπολογίζεται βάσει αναλυτικού προϋπολογισμού».
    Το πρόστιμο των 500€ για την κατηγορία 3 και για τις λοιπές παραβάσεις, είναι υπερβολικό από την στιγμή που το ελάχιστο παράβολο έχει γίνει πλέον 250€. Σε πολλές περιπτώσεις ειδικά σε αυθαίρετα της κατηγορίας 2 θα βγαίνει το πρόστιμο του σπιτιού μικρότερο από το πρόστιμο των μικροπαραβάσεων ή των λοιπών παραβάσεων.
    Στην κατηγορία 4 στην αλλαγή χρήσης που δεν συνυπολογίζεται στην συνολική επιφάνεια αυθαιρέτου εννοείται και η αλλαγή χρήσης από βοηθητικό χώρο σε κύριο χώρο? Γενικώς όλη η παρ.α χρειάζεται επαναδιατύπωση για να γίνει πιο σαφής και δίκαιη, π.χ. η αα και η ββ γιατί να μην ισχύει και για τα εκτός σχεδίου, το 80% δεν θα ισχύει για τους κλειστούς Η.Χ. που θα ενταχθούν με τον παρόντα νόμο? κ.α.
    Όπου αναφέρεται η ταυτότητα κτιρίου λέτε «σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3843/10» ενώ το σωστό είναι «σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου».

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 21:43 | kineas

    Ο νομοθέτης θα πρέπει να επιλύει προβλήματα κσι όχι να τα αγνοεί. Το προσχέδιο επικεντρώνεται σε οικονομικά θέματα και δεν αγγίζει άλλα φλέγοντα ζητήματα.
    Ενδεικτικά αναφέρω:
    1. Πρέπει να προτείνει λύση για το θέμα της συναίνεσης των συνδιοκτητών. Υπάρχουν άπειροι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν -όχι πώληση -αλλά ούτε καν γονική παροχή να κάνουν επειδή απαιτείται η συναίνεση(για αυθαιρεσίες που έκανε στην κατασκευή ο εργολάβος) και που στην ουσία οι συνδικοκτήτες έχουν αποδεχτεί με την αγορά του δικού τους διαμερίσματος.Αλλά και να υπάρχει συναίνεση πως θα βρεθούν οι φορολογικές ενημερότητες όλων για να προχωρήσει η τροποποίηση της σύστασης;
    2. Παραπλήσιο είναι και το θέμα των εταιρειών Leasing, όπου διάφοροι επαγγελματίες πρέπει απλά να κάνουν πράξη και να μεταβιβαστεί το ακίνητο στο όνομα τους με την λήξη και δεν μπορεί για τον παραπάνω λόγο.Τι προτείνει ο νομοθέτης; Να παραμείνει το ακίνητο τυπικά σε άλλη ιδιοκτησία επειδή κάπoιοι συνιδιοκτήτες δεν συναινούν η δεν διαθέτουν φορολογική ενημερότητα;
    3.Υπάρχουν ορεινοί απομακρυσμένοι εκτός σχεδίου οικισμοί με πληθυσμό κάτω απο 100 άτομα.Δώστε λύση με ένα χαμηλό πρόστιμο. Που να βρεθούν αεροφωτογραφίες και έγγραφα; Ποιό το κέρδος του δημοσίου τώρα;
    Χρειάζεται περισσότερη τόλμη και κυρίως βούληση εκ μέρους της δίοικησης να επιλύσει θέματα και όχι απλά και μόνο να προσφέρει εκπτώσεις

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 15:00 | Σπύρος

    – Οι αυθαίρετες κατασκευές της κατηγορίας 3 μπορούν να συνδυαστούν με τις αντίστοιχες του 5.α. του άρθρου 84 του παρόντος και να υπολογιστούν όλες μαζί με αναλυτικό προϋπολογισμό;
    – Όσον αφορά το ιε. της κατηγορίας 3, αν το κτίριο μετακινηθεί από την προβλεπόμενη από την οικοδομική άδεια θέση του και κολλήσει στο όριο του οικοπέδου, το οποίο δεν απαγορεύεται με βάση τις πολεοδομικές διατάξεις, θεωρείται ότι βρίσκεται σε σύννομη θέση και δύναται να νομιμοποιηθεί η μετακίνησή του, μαζί και με πιθανές άλλες παρανομίες της κατηγορίας 3, με την καταβολή 500€; Σε αντίθετη περίπτωση λογίζεται εξ ολοκλήρου ως αυθαίρετο χωρίς οικοδομική άδεια; Θεωρώ πως αν ισχύει το δεύτερο η αντιμετώπιση είναι πολύ αυστηρή και θα έπρεπε να υπάρξει μια μεγαλύτερη ανοχή ή έστω ένας γενναίος μειωτικός συντελεστής επιπλέον.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 12:32 | Σπύρος

    – Αποθήκες κάτω από 15τμ και 2.5μ ύψος μπορούν να δηλωθούν και με αναλυτικό προϋπολογισμό ή είναι υποχρεωτική η υπαγωγή τους στην κατηγορία 3;
    – Προτείνω την κατάργηση της κατηγορίας 3 και την αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων αυθαίρετων κατασκευών που ανήκουν σε αυτήν με αναλυτικό προϋπολογισμό προκειμένου να απλοποιηθεί περαιτέρω η διαδικασία.
    – Ο έλεγχος για την υπαγωγή αυθαιρέτου στην κατηγορία 5 είναι πιο δίκαιο να γίνεται με τα σημερινά επιτρεπόμενα μεγέθη της περιοχής κι όχι με τα εγκεκριμένα μεγέθη της οικοδομικής αδείας.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 12:44 | Ν. Βερροιόπουλος

    Α. Θα πρότεινα να μην αποκλείονται από την Κατηγορία 1 οι αυθαίρετες κατασκευές με χρήση κατοικία σε κτήριο άλλης χρήσης εφόσον επιτρέπεται η χρήση κατοικία στην περιοχή.
    Β. Δεν καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο αποκλείονται από την κατηγορία 2 τα ακίνητα και οι αυτοτελείς ιδιοκτησίες στα οποία υπάρχουν άλλες αυθαίρετες κατασκευές μετά το 1983. Θα πρότεινα να περιοριστεί σε μεταγενέστερες αυθαίρετες κατασκευές που αντιστοιχίζονται όμως σε επιφάνεια χώρου και όχι μικροπαραβάσεις των οποίων είναι στις περισσότερες φορές δύσκολη η απόδειξη του χρόνου κατασκευής.
    Δ. Να αποσαφηνιστεί ο τρόπος υπολογισμού της υπέρβασης των πολεοδομικών μεγεθών και ειδικά του ύψους για τις περιπτώσεις υπαγωγής οριζόντιων ιδιοκτησιών μεμονωμένα.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 12:28 | ΠΕΡΓΑΜΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    ΕΡΏΤΗΜΑ 1ο : Στο νέο νομοσχέδιο όσον αφορά τα αφθαίρετα πριν τις 28/7/2011 προβλέπετε η αφαίρεση της οικονομικής συμμετοχής σε όσους έχουν πληρώσει την απαιτούμενη εισφορά των εργασιών στο Ι.Κ.Α και έχει κλείσει ο φάκελος τους;
    ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο : Στην περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρωθεί κάποιες εργασίες στο οίκιμα πού έχει κτιστεί πριν τις 28/7/2011 και πρέπει να ολοκληρωθουν(π.χ προστασία κάλυψη κλιμακοστασίου) σε πια κατηγορία συγκαταλέγεται);
    Στα ερωτήματα αυτά παρακαλώ στις απαντήσεις να συμπεριληφθουν και τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που δεν υφίσταται σχέδιο πόλης.

    Ευχαριστώ

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 11:28 | ΙΩΝΙΚΗ ΕΤΕ Εταιρία Μηχανικών και Συμβούλων

    ΘΕΜΑ: Άρση αδικιών σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων προσαρτημάτων σε εκτός σχεδίου υγιείς βιομηχανίες-βιοτεχνίες

    Στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δίκαιου, ορθολογικού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης, είναι ευκαιρία να διορθωθούν οι όποιες αδικίες ή και υπερβολές διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του Ν.4178/2013 που αφορούν υγιείς βιομηχανικές-βιοτεχνικές μονάδες.

    Γίναμε αποδέκτες εύλογων παραπόνων και διαμαρτυριών συμπολιτών μας οι οποίοι διαπιστώνουν πολύ μεγάλες αδικίες σ’ ότι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων βιομηχανοστασίων και αποθηκών, που αποτελούν προσαρτήματα σε νόμιμα υφιστάμενες βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες σε εκτός σχεδίου περιοχές.

    Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:
    1. Κατά τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η τελική τιμή προσαυξάνεται κατά 70% στα εκτός σχεδίου αυθαίρετα τμήματα αποθηκευτικών χώρων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των βιομηχανικών ή βιοτεχνικών εγκαταστάσεων βρίσκεται εκτός σχεδίου, η αυθαιρεσία η οποία συνήθως προκύπτει από την ανάγκη για συνεχώς μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, ειδικά σε ανθούσες βιομηχανίες, αντιμετωπίζεται ισότιμα με μια αυθαίρετη εκτός σχεδίου εξοχική βίλα είτε με τις αυθαιρεσίες σε ξενοδοχειακές μονάδες.
    2. Ως τιμή ζώνης για τις αυθαίρετες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (αυθαίρετα προσαρτήματα σε νόμιμα υφιστάμενες μονάδες) λαμβάνεται αυτή των κατοικιών δηλαδή για μια μέση περιοχή της χώρας 800-1000 €/τ.μ, τη στιγμή που η τιμή εκκίνησης για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των βιομηχανοστασίων είναι 360 €/τ.μ και των αποθηκών 200 €/τ.μ.
    Αποτέλεσμα των παραπάνω, δηλαδή μιας αποθήκης είναι, η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου προσαρτήματος (από σιδηροκατασκευή και λαμαρίνες) βιοτεχνίας-βιομηχανίας που διαθέτει οικοδομική άδεια, να κοστίζει 100-200 €/τ.μ., δηλαδή σχεδόν όσο η αντικειμενική αξία.
    Σημειωτέων ότι οι πραγματικές-εμπορικές τιμές παρόμοιων αποθηκών εκτός σχεδίου δεν ξεπερνούν τα 150 €/τ.μ.
    Παρακαλούμε να εξετάσετε το ζήτημα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις εν όψει της σύνταξης και ψήφισης νέου νόμου για τα αυθαίρετα.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 09:32 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

    Θα πρέπει ο ορός «αποκλειστική χρήση» της κατηγορίας 1 να αντικατασταθεί με το «επικρατούσα χρήση»
    Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί ο όρος «Υπηρεσίες».
    Τέλος την κατηγορία 2 όπου αναφέρεται στα κτίσματα προ του 1983, θα πρέπει να υπάρχει και μια νέα κατηγορία για τα κτίσματα προ του 1993.
    Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μειωτικός συντελεστής 60% στον υπολογισμό του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές εντος σχεδίου πόλεως που ο χρόνος κατασκευής είναι προγενέστερος της κύρωσης της πράξης εφαρμογής.

    Λαμπρος Ανδριανακης – Πολιτικος Μηχανικος ΤΕ

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 01:50 | em kr

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
    Υποκεφάλαιο Δ, Άρθρο 80, Κατηγ 4, Άρθρο αα.
    Θεωρούμε ότι η σύγκριση του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης και δόμησης , θα πρέπει να γίνεται ως προς τους γενικώς επικρατούντες στην περιοχή όρους δόμησης, κατά τον χρόνο κατασκευής του κτιρίου ,και ανεξάρτητα χρήσης ,δεδομένου ότι το περιβάλλον βλάπτεται ανάλογα με τα πραγματοποιηθέντα μεγέθη υπέρβασης σε σχέση με τους γενικούς όρους δόμησης , και όχι ανάλογα με τα τυχών στοιχεία της αδείας ή ανάλογα με την χρήση του κτιρίου.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 20:37 | ΘΩΜΑΣ ΜΠ.

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
    Να προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο (βλ.σχετικά Αρθρο 72 παρ.1Γ περ.γ’ και άρθρο 80 παράγρ. Δ’.Κατηγορία 4(αα’ περ. σε συνδιασμό με β’περ.) , ότι:
    Αυθαίρετη κατασκευή (π.χ.υπέρβαση δόμησης σε τ.μ.) που βρίσκεται εντός του περιγράμματος νόμιμης οικοδομής η οποία προϋφίσταται και διαθέτει οικοδομική άδεια, εφ’ όσον δεν παραβιάζει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους της οικοδομικής άδειας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν άλλων αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαιρέτων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου, να εξαιρείται σε κάθε περίπτωση οριστικά από την κατεδάφιση , μετά την περαίωση της καθοριζόμενης διαδικασίας υπαγωγής δεν επιβάλλονται πρόστιμα και να επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτών .
    Παράδειγμα : στην περίπτωση που τροποποιείται το σχέδιο πόλεως με κατάργηση δρόμου ή την χάραξη άλλου και μέρος υφιστάμενης νόμιμης (με οικοδομική άδεια) οικοδομής βρίσκεται πλέον στο προκήπιο. Στην περίπτωση που προστίθεται νέος όροφος πριν την 28/7/2011 (με έκδοση οικοδομικής άδειας για λιγότερα όμως τ.μ. δόμησης) εντός του περιγράμματος της υπάρχουσας (με οικοδομική άδεια) νόμιμηςοικοδομής , αλλά λόγω αλλαγής του πολεοδομικού σχεδίου ,μέρος της οικοδομής αυτής βρίσκεται στο προκήπιο, να εντάσσεται στην Δ’Κατηγορία 4 (περίπτ. αα’ και όχι στην εξαίρεση της περ.β’) του άρθρ.9 του ν.4178/2013 και να εξαιρείται οριστικά της κατεδάφισης το επιπλέον (υπέρβαση σε τ.μ.) νέο αυθαίρετο τμήμα της κατασκευής που βρίσκεται εντός προκηπίου αλλά όμως εντός του περιγράμματος της νόμιμα υφιστάμενης με οικοδομική άδεια οικοδομής.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 20:41 | ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Με το Νόμο 4315/14 η εισφορά γης σε χρήμα είναι ανάλογα με τα τ.μ. του ακινήτου που έχει κάποιος στην κατοχή του.

    ο νόμος αυτός είναι σε ισχύ από την 28/05/14.Επειδή εμείς υπαγόμαστε στον Νόμο 1337/83 (Νόμος Τρίτση) και με αυτό τον νόμο η εισφορά γης σε χρήμα υπολογίζεται επί του συνόλου της περιουσίας που κατείχε το 1983 η πωλήτρια, καλούμαστε να πληρώσουμε εισφορά γης για τα συνολικά τ.μ. που κατείχε η πωλήτρια και όχι για τα τ.μ.που έχουμε στην κατοχή μας.
    Παρακαλούμε, επειδή αυτός ο υπολογισμός είναι άδικος,να υπάρχει αναδρομική ισχύ για το Νόμο 4315/14 και να πληρώνει καθένας για τα τ.μ. που κατέχει.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 20:39 | ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Με το Νόμο 4315/14 η εισφορά γης σε χρήμα είναι ανάλογα με τα τ.μ. του ακινήτου που έχει κάποιος στην κατοχή του.

    ο νόμος αυτός είναι σε ισχύ από την 28/05/14.Επειδή εμείς υπαγόμαστε στον Νόμο 1337/83 (Νόμος Τρίτση) και με αυτό τον νόμο η εισφορά γης σε χρήμα υπολογίζεται επί του συνόλου της περιουσίας που κατείχε το 1983 η πωλήτρια, καλούμαστε να πληρώσουμε εισφορά γης για τα συνολικά τ.μ. που κατείχε η πωλήτρια και όχι για τα τ.μ.που έχουμε στην κατοχή μας.
    Παρακαλούμε, επειδή αυτός ο υπολογισμός είναι άδικος,να υπάρχει αναδρομική ισχύ για το Νόμο 4315/14 και να πληρώνει καθένας για τα τ.μ. που κατέχει.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 19:26 | ΝΙΚΟΣ

    ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΡΟ ΤΗΣ 01-01-1993

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 18:09 | Βασίλειος Παπαθανασίου

    Άρθρο 51
    Παράγραφος 8.
    Να προστεθεί η φράση: Στην ενημέρωση φακέλλου τα τυχόν απαιτούμενα σχέδια δύναται να τα υπογράφει ο μελετητής μηχανικός του κτίσματος, χωρίς αμοιβή, αν είναι συνταξιούχος.

    Παράγραφος 9γ
    Να διορθωθούν οι αποκλίσεις των μεταβολών των διαστάσεων του κτιρίου και, (αντί ή), του οικοπέδου σε 3%, (αντί 2%), με μέγιστο τα 30 εκατοστά, (αντί 10 και 20 εκατοστά αντιστοίχως).

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 18:24 | Νίκη Αγιακάτσικα

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Να καταβάλλεται παράβολο 250 € και τα υπόλοιπα 250 € να καταβάλλονται σαν πρόστιμο. (Με τις διευκολύνσεις-δόσειςπου υπάρχουν για τα πρόστιμα). Λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας που υπάρχει, αυτό το μέτρο θα διευκόλυνε όλους τους ενδιαφερίμενους και είναι δικαιότερο.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 17:27 | Γιάννης Γκούμας (Αρχιτέκτων)

    Ως προς την ακρίβεια των ορίων και ημερομηνιών, πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι όσο δεν μπορεί ο πολίτης να αποδείξει ότι η κατασκευή του έγινε πριν την 1-1-1983, άλλο τόσο δεν μπορεί να αποδείξει και η πολιτεία το ανάποδο.
    Είναι γνωστό ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν Α/Φ λίγα χρόνια πριν και λίγα χρόνια μετά τις ημερομηνίες όρια. Πρέπει να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος τοποθέτησης σε κατηγορίες με βάση τις ημερομηνίες διαθέσιμων Α/Φ.
    Επίσης η καταλληκτική ημερομηνία 28-7-2011 πρέπει να αλλάξει πλέον και να ορισθεί κάποια ημερομηνία πτήσης από διαθέσιμες Α/Φ ή δοευφορικές εικόνες.

    Να δώσει η πολιτεία επίσημες εικόνες είτε από αεροπλάνο είτε από δορυφόρο και να ορίσει: ότι φαίνεται αντιμετωπίζεται με τον Χ τρόπο, ότι δεν φαίνεται με τον Ψ.

    Τα ποσοστά της κατηγορίας 4 να οριστούν με βάση επιτρεπόμενα μεγέθη και απόλυτα μεγέθη (Χ% της επιτρεπόμενης δόμησης με όριο Ψ τ.μ. κλπ)

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 16:19 | Βασίλειος Παπαθανασίου

    Κατηγορία 3
    Η περίπτωση ιθ να χωρισθή σε 2 περιπτώσεις, ως εξής:
    ιθ) Αυθαιρεσίες που δεν μεταβάλλουν τις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου,ανά στάθμη,άνω του 5%,ή που δεν δημιουργούν αυθαίρετη επιφάνεια, ανά στάθμη, μεγαλύτερη του 5%.
    κ) Πρόχειρες ξύλινες κατασκευές, έως 12 τ.μ.(αντί 8),που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο.

    Για την κατηγορία 3 το παράβολο των 500 ευρώ είναι μεγάλο.
    Να γίνη 250 ευρώ.

    Άρθρο 80. Γενικώς:
    1) Να μελετήσετε τις υποβληθείσες και υποβληθησόμενες παρατηρήσεις της διαβούλευσης,πριν καταθέσετε συμπληρωμένο και διορθωμένο το Ν/Σ στη βουλή.Δεν χάλασε ο κόσμος, αν πάη 1 μήνα αργότερα.
    2)Να συνδιάζονται όλες οι κατηγορίες, (1,2,3,4,5), μεταξύ τους.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 16:37 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΑΣ Πολιιτικός Μηχανικός

    Άρθρο 80
    Δ. Κατηγορία 4αα)

    1.Είναι ευκαιρία ο νομοθέτης να διευκρινίσει, κάτι που δεν έγινε στο Ν.4178/2013 , τον όρο « συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου ».
    Δηλ. εάν κάποιος σε κτίσμα ή κτίσματα στο ίδιο οικόπεδο είναι συνιδιοκτήτης και έχει στην ιδιοκτησία του τουλάχιστον δύο οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες , τότε γιά την κατάταξη των αυθαιρεσιών σε αυτές σε κατηγορία θα πρέπει να συγκρίνει το άθροισμα των τετραγωνικών μέτρων των αυθαιρεσιών με το 40% του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων όλων των ιδιοκτησιών του όπως αυτές φαίνονται στο πίνακα κατανομής των ποσοστών συνιδιοκτησίας ; .
    2. Μήπως θα πρέπει να γραφεί : «Τυχόν ημιυπαίθριοι χώροι ΔΕΝ συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% …….» ;