Άρθρο 64 Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού σε Δικαιοπραξίες, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας

1. α. Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, περιλαμβανομένων και των αιτία θανάτου δωρεών, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού.

β. Σε κάθε δήλωση αποδοχής κληρονομίας ή κληροδοσίας, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον με αυτή περιέρχεται στον κληρονόμο ή τον κληροδόχο ακίνητο της κληρονομίας ή εμπράγματο δικαίωμα επάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του κληρονόμου ή κληροδόχου και βεβαίωση μηχανικού.

γ. Στην αρμόδια υπηρεσία για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κάθε είδους επαγγελματικής δραστηριότητας και επαγγελματικής εγκατάστασης, επισυνάπτονται στην σχετική αίτηση του ενδιαφερομένου, εκτός από τα οριζόμενα στις ειδικές σχετικές διατάξεις δικαιολογητικά, και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού. Ενδεικτικώς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού απαιτείται για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργιάς: αα) καταστημάτων και εργαστηρίων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και των επιχειρήσεων που εξομοιούνται με αυτά, ββ) τουριστικών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας, όπως ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων, τουριστικών γραφείων, γγ) εργοστασίων, εργαστηρίων και γενικά επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματία, από οποιαδήποτε αιτία δδ) πρατηρίων καυσίμων, σταθμών αυτοκινήτων και πλυντηρίων – λιπαντηρίων αυτοκινήτων.

δ. Για τη μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης ακινήτου σε πλειστηριασμό στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπερθεματιστή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.

ε. Για τη μεταγραφή αα) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων που περιέχουν καταδίκη σε δήλωση βούλησης για εμπράγματη δικαιοπραξία πάνω σε ακίνητο και ββ) τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αναγνωρίζεται κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, που έχει κτηθεί με έκτακτη χρησικτησία απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του διενεργούντος τη μεταγραφή και βεβαίωση του μηχανικού, άλλως δε γίνεται η καταχώρηση.

2. Με την ως άνω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:

i) στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα

ii) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ` υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή

iii) ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις, εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 63 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 73 του παρόντος.

β. Η βεβαίωση μηχανικού, για τις αυθαίρετες κατασκευές της περίπτωσης στ` της παραγράφου 2 του άρθρου 63 του παρόντος, για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4014/2011 (Α` 209) ή του ν. 4178/2013 ή του παρόντος περιέχει σαφή αναφορά για την εξόφληση ποσοστού 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου για την οποία γίνεται ειδική μνεία σε κάθε δικαιοπραξία.

γ. Η βεβαίωση του μηχανικού συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και τα οριζόμενα στο ν. 651/1977 (Α` 207), εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, συνοδευόμενο από τη μεθοδολογία εξάρτησης και τις συντεταγμένες των τριγωνομετρικών σημείων του κρατικού συστήματος συντεταγμένων, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξάρτηση. Σε περίπτωση που το οικόπεδο προέρχεται από πράξη εφαρμογής και διαθέτει συντεταγμένες σε σύστημα αναφοράς διαφορετικό από το ΕΓΣΑ `87, θα πρέπει να αναφέρονται και οι συντεταγμένες σύμφωνα με αυτό.

Κατ` εξαίρεση δεν απαιτείται το ως ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα στις κάτωθι περιπτώσεις:

ί) Για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού για τα οποία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων / καθέτων ιδιοκτησιών ή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.
ii) Σε κάθε περίπτωση, για ακίνητα εντός σχεδίου όπου έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής.
iii) Για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης μη άρτια και μη οικοδομήσιμα σύμφωνα με το εμβαδόν του τίτλου.
iv) Για ακίνητα που προέρχονται από αναδασμό και διανομή εφόσον η αντικειμενική αξία αυτών δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται εντός καθορισμένης ΖΟΕ για τα οποία σε κάθε περίπτωση απαιτείται το τοπογραφικό της παρούσας περίπτωσης γ`.

δ. Οι ως άνω βεβαιώσεις των μηχανικών έχουν ισχύ δύο (2) μηνών. Πριν τη σύνταξη των συμβολαίων υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην αρμόδια για το πληροφοριακό σύστημα αρχή και λαμβάνουν μοναδικό αριθμό, που αφορά στο ακίνητο. Στα συμβόλαια προσαρτάται η βεβαίωση και μνημονεύεται ο μοναδικός αριθμός του ακινήτου. Κατά τον χρόνο ισχύος τους, δύναται να χορηγείται επικυρωμένο αντίγραφο της βεβαίωσης από συμβολαιογράφο. Ο μοναδικός αριθμός καταγράφεται στο πληροφορικό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου που τηρείται από το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος.

ε. Μετά την ενεργοποίηση της δυνατότητας του πληροφοριακού συστήματος να υποδέχεται τα τοπογραφικά διαγράμματα της προηγούμενης παραγράφου, υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αυτά, πριν τη σύνταξη των συμβολαίων, στην αρμόδια αρχή για το πληροφοριακό σύστημα και προσαρτώνται στα συμβόλαια. Για την ενεργοποίηση της παραπάνω δυνατότητας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρμόδιας αρχής.

στ. Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος, οι βεβαιώσεις των μηχανικών που προβλέπονται στην παράγραφο 1 του παρόντος, εκδίδονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο Μηχανικό χωρίς μοναδικό αριθμό και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη σχετική διάταξη και προσαρτώνται στα συμβόλαια. Στη σχετική βεβαίωση σημειώνεται και μονογράφεται η επισήμανση «Εκδίδεται από το Μηχανικό λόγω αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του πληροφοριακού συστήματος». Τα στοιχεία της βεβαίωσης καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα, εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έκδοση. Για τη συγκεκριμένη επισήμανση γίνεται ειδική μνεία στη συμβολαιογραφική πράξη. Η αναστολή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση από τη σχετική ανακοίνωση του αρμοδίου οργάνου η οποία αναρτάται υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή και της αρμόδιας αρχής με ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών.

2. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α` 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α`232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής άδειας του κτιρίου.

3. Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αφορούν σε δικαιοπραξίες μεταβίβασης ακινήτων, στα οποία υπάρχουν κατασκευές ή χρήσεις του παρόντος νόμου, εφόσον αυτές δεν απεικονίζονται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης γίνεται ειδική μνεία για τα στοιχεία νομιμότητας των κατασκευών ή των χρήσεων αυτών και επισυνάπτονται επιπλέον, επί ποινή ακυρότητας, αντίγραφα από το πληροφοριακό σύστημα του άρθρου 74 του παρόντος των σχεδίων που τις απεικονίζουν.

4. Κατ’ εξαίρεση, μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή ποσοστού 30% αυτού ή στις περιπτώσεις υπαγωγής των ατόμων που προσδιορίζονται στο άρθρο 87 παρ. 7, 8 και 9 μετά την καταβολή του παραβόλου, επιτρέπεται, για το ίδιο χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα νόμο, η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος στο ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση, τη δε υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορεί να καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο της δήλωσης και της βεβαίωσης της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και μπορεί να προβλέπεται ότι η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση μηχανικού αντικαθίστανται με το Πιστοποιητικό που εκδίδεται από την συμπλήρωση της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου», κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3843/2010 (Α` 62), μετά την έναρξη τήρησης της, καθώς και να ρυθμίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια.

6. α. Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφόσον δεν έχει επισυναφθεί η δήλωση και η βεβαίωση του παρόντος άρθρου, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.

β. Στους μηχανικούς της προηγούμενης παραγράφου, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του φορέα που είναι μέλη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζεται η διαδικασία επιβολής της διοικητικής ποινής και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

γ. Ειδικά στις περιπτώσεις υπαγωγής στον παρόντα νόμο ή μεταβίβασης αυτοτελών νέων αυθαιρέτων κτισμάτων χωρίς την έκδοση άδειας, μετά τη δημοσίευση του παρόντος, που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011, στον αρμόδιο για την υπαγωγή ή την έκδοση βεβαίωσης Μηχανικό επιβάλλεται με την οριστική παύση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Τ.Ε.Ε. και διαγραφή από οποιοδήποτε Μητρώο επαγγέλματος Μηχανικού μετά από απόφαση του Υπουργoύ Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 16:01 | Π.Ν.Π.

    Να καταργηθούν όλες οι διατάξεις που προβλέπουν την προσάρτηση τοπογραφικού διαγράμματος στις συμβολαιογραφικές πράξεις (αρ.5 Ν.651, συνοδεύοντος τη βεβαίωση αρ.3 1γ 4178, άρθρου 4 παρ.1 4178 που καλώς ξεχάσατε να τ αντιγράψετε στον παρόντα Νόμο) και να υπάρξει σ’ αυτόν η άλλο Νόμο ειδικό άρθρο ΜΟΝΟ για τοπογραφικά διαγράμματα που προσαρτώνται σε συμβόλαια, αποσυνδεόμενα από τη βεβαίωση, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση πότε χρειάζεται και πότε δεν χρειάζεται τοπογραφικό διάγραμμα. (Με τις γνωστές εξαιρέσεις βέβαια και άλλες που μπορούν να προστεθούν απο σας. Θέληση να υπάρχει.)

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 12:11 | Σμαρώ Δαλάκογλου

    παρ. 2γ – iii : Ο νόμος λέει : »Στα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα, δεν χρειάζεται τοπογραφικό.»
    Στην Αττική, η αρτιότητα κατά κανόνα είναι 20 στρέμματα και υπάρχουν πολλές παρεκκλίσεις. Ποιος κάνει έλεγχο αν ένα αγροτεμάχιο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση, ώστε να μη χρειάζεται τοπογραφικό; Είναι δυνατόν να αγοράζει κάποιος πχ 15 στρέμματα στο Λαγονήσι εν έτει 2016, χωρίς να ξέρει, ελλείψει συντεταγμένων, που είναι, χωρίς να ξέρει τις πλευρικές διαστάσεις, και αρκούμενος σε μια αναφορά εμβαδού του συμβολαίου του πωλητή, που μπορεί να είναι και »πλέον ή έλατον» τόσα στρέμματα;

    παρ. 6γ : Μετά την 28/07/2011, μπορεί κάποιος να έχει κλείσει ένα δωμάτιο κάτω από εξώστη, να έχει αλλάξει χρήση σε pilotis κλείνοντας την όλη, ή να έχει κτίσει και ένα ολόκληρο πχ 4ο όροφο επάνω από τον 3ο όροφο, με το ίδιο περίγραμμα. Πώς θα προφυλάξετε τον μηχανικό, που δεν μπόρεσε να καταλάβει κάτι τέτοιο, και έκανε δήλωση αυθαιρέτου;

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 10:14 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η πρόβλεψη για πιστ/κό μηχ/κού στην αποδοχή κληρονομιάς εκτός από παράνομη είναι και παράλογη.Παρανομη διότι η συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς δεν αποτελεί οικειοθελή κτήση/μεταβίβαση ακινήτου, αφού η κτήση της κληρονομιαίας περιουσίας επέρχεται αυτοδίκαια από το θάνατο του κληρονομουμένου και απλώς η συμβολαιογραφική πράξη αποτυπώνει και περιγράφει την κληρονομηθείσα περιουσία, όπως έχει κριθεί και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με σχετική γνωμοδότησή του. Παρανομη επίσης διότι η αποτύπωση της κτήσης του ακινήτου (και όχι η ίδια η κτήση αφού είπαμε ότι επέρχεται αυτοδικαίως από το θάνατο) τελεί υπό την αίρεση της ύπαρξης βεβαίωσης μηχανικού. Προβλέπεται άραγε κάτι τέτοιο από τον Αστικό Κώδικα ?
    Η διάταξη που προβλέπει την προσάρτηση της βεβαίωσης του ν.4178/2013 στις αποδοχές κληρονομίας βρίσκεται σε απόλυτη ανακολουθία με την με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η κληρονομική διαδοχή σε αυθαίρετα κτίσματα.Η αποδοχή κληρονομίας είναι πράξη υποχρεωτική, για το λόγο δε αυτό και ο νομοθέτης δεν την κατέταξε στις αναλογικές πράξεις, προκειμένου να διατηρήσει χαμηλό το κόστος της. Η υποβολή της σχετικής δήλωσης φόρου κληρονομίας, υπόκειται δε σε συγκεκριμένη προθεσμία, από το θάνατο, το εκπρόθεσμο της οποίας επισύρει πρόστιμο για τον κληρονόμο. Με την διάταξη που προτείνεται η αποδοχή της κληρονομίας τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της προηγούμενης τακτοποίησης του ακινήτου. Είναι διάταξη εκτός πραγματικότητας που δημιουργεί εκτός από σοβαρά νομικά ζητήματα και ζήτημα αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής πράξης της αποδοχής κληρονομίας εμπρόθεσμα λόγω του υπέρογκου κόστους της.Οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν ήδη καταστεί ιδιαίτερα δυσχερείς τη σήμερον, τόσο λόγω της διαρκώς και με αστρονομικούς ρυθμούς αυξανόμενης γραφειοκρατίας, όσο και λόγω του αυξανόμενου κόστους που αυτή συνεπάγεται σε συνδυασμό με την διαρκώς μειούμενη οικονομική ευρωστία των ελλήνων).Θα είναι παράλογο και άδικο να πληγεί ακόμη και η οδός της κληρονομικής διαδοχής στην «μεταβίβαση» των ακινήτων από γενιά σε γενιά, που ουσιαστικά είναι και η μόνη λύση για πάρα πολλούς συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μην χάσουν και τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που τους έχουν απομείνει.Είναι διάταξη εκτός πραγματικότητας που δημιουργεί εκτός από σοβαρά νομικά ζητήματα και ζήτημα αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής πράξης της αποδοχής κληρονομίας εμπρόθεσμα λόγω του υπέρογκου κόστους της.

  • 20 Σεπτεμβρίου 2016, 09:59 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗΣ

    Στις περιπτώσεις που αναφέρει η παράγραφος 2 «Κατ` εξαίρεση δεν απαιτείται το ως ανωτέρω τοπογραφικό διάγραμμα στις κάτωθι περιπτώσεις» και πιο συγκεκριμένα «Για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης μη άρτια και μη οικοδομήσιμα σύμφωνα με το εμβαδόν του τίτλου» το οποίο υπήρχε και στον 4178/13, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους μηχανικούς, γιατί είναι αδύνατο να εξακριβωθεί αν ένα ακίνητο είναι έκτος σχεδίου πόλης μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο χωρίς την εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος. Οπότε το συγκεκριμένο εδάφιο είναι πρακτικά αυτοαναιρούμενο. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος σε κάθε ακίνητο

    Λάμπρος Ανδριανάκης – Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 17:00 | Π.Ν.Π.

    α. Κατάργηση της ακυρότητας της παρ.3 του Νόμου. Εδω δεν μπορούμε να κάνουμε συμβόλαιο με τους Νόμους σας, αν είναι να κάνουμε κιόλας και να είναι άκυρο, τελώντας υπό σύγχυση για τον αριθμό και το είδος των σχεδίων (αορίστως) που προσαρτάμε καήκαμε. Για τον επιπρόσθετο δε λόγο ότι
    β. Εκτός από μια εγκύκλιο σας (ή την 3 ή την 4 του 2013 δεν την έχω εύκαιρη) που μας λέτε ως σχέδια (με εισαγωγικά) το διάγραμμα δόμησης και τις κατόψεις (αν θυμάμαι καλά), ουδέποτε προσδιορίσατε ξανά ποιά είναι τελικά αυτά τα έρμα τα σχέδια (το άρθρο 11 π.χ. του ισχύοντος Ν.4178 αναφέρει κι άλλα σχέδια κατά περίπτωση – τις τομές λ.χ.) με αποτέλεσμα και σύγχυση να υπάρχει και ακυρότητα επί της σύγχυσης. Από το είδος και τη φύση της τακτοποίησης δε εξαρτάται τι είδους σχέδια ανεβάζουν οι μηχανικοί στο σύστημα. Αν θέλετε να κάνουμε πολεοδομικό γραφείο το γραφείο μας, τουλάχιστον να προσδιορίσετε ακριβώς τι σχέδια θέλετε να επισυνάπτουμε στα συμβόλαια μας. Σχέδιο μπορεί να είναι και η σαίτα που έχω φτιάξει με τον υπό διαβούλευση Νόμο.
    γ. Κατάργηση της δήλωσης ιδιοκτήτη που προσαρτάται στα συμβόλαια που είναι αντιγραφή της βεβαίωσης του μηχανικού. Τι ακριβώς εξυπηρετεί εμάς και τις συναλλαγές, όταν έχουμε τη βεβαίωση του μηχανικού, κατά την έκδοση της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει δηλώσει ξανά τα ίδια και στο μηχανικό;
    δ. Κατάργηση της δήλωσης του άρθρου 17 παρ. 12 του Ν.1337/1983, ότι τα κτίσματα έχουν ανεγερθεί πριν το έτος 1983, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα να παραμείνει η δήλωση αυτή στο συμβόλαιο, διανθισμένη με τη συνέχεια της….εκτός από την υπαγωγή που έγινε με την ταδε αριθμου βεβαιωση..

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 16:51 | ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΕΤΕΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τα τελευταία έτη ο έλληνας νομοθέτης προσπάθησε να παρεμποδίσει την αυθαίρετη δόμηση και για τον σκοπό αυτό καθιέρωσε, μεταξύ άλλων την απαγόρευση σύστασης και μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων που βαρύνονται με αυθαίρετες κατασκευές ή κατασκευές με αυθαίρετα τροποποιημένη τη χρήση τους. Όταν όμως τίθενται τόσο σημαντικά θέματα, όπως το θέμα της σύστασης και μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων επι ακινήτων και ιδιαίτερα, οριζοντιων και κάθετων ιδιοκτησιών σε ακίνητα με πολεοδομικά τακτοποιημένες αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες: α)κατ’αρχήν επιβάλλεται να εφαρμόζονται με επιμέλεια οι νομικές διατάξεις για τη σύσταση και μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων και ν’ακολουθείται η κρατούσα ερμηνεία αυτών, όπως διαμορφώθηκε τόσο από τη νομολογία όσο και από τη θεωρία. Δεν επιτρέπεται αλλοίωσή τους με τεχνικές κρίσεις, β) σε κάθε περίπτωση πρέπει να συντρέχουν τόσο οι γενικές και ειδικές προϋποθέσεις σύστασης και μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επι ακινήτων, γ) το κύρος των συμφωνιών για τη σύσταση και μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων επι ακινήτων, καθώς και των συμφωνιών για τη σύσταση και μεταβίβαση οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών και τις σχέσεις των φορέων των δικαιωμάτων μεταξύ τους δεν εξαρτάται από τη συμφωνία τους με τις πολεοδομικές διατάξεις εκτός αν συνάγεται ρητά το αντίθετο, δ) το εμπράγματο και το πολεοδομικό δίκαιο αποτελούν κατά βάση δυο παράλληλα συστήματα κανόνων με διαφορετικό αντικείμενο και διαφορετική ρυθμιστική λειτουργία. Η πολεοδομική νομοθεσία ενδέχεται να αλλοιώνει τη νομοθεσία για τις εμπράγματες σχέσεις επί ακινήτων μόνον εφόσον περιέχει ρυθμίσεις σαφείς, συγκεκριμένες και σύμφωνα με το σύνταγμα.
    Σχετικά με την επέκταση της υποχρέωσης προσάρτησης υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και βεβαίωσης μηχανικού συνοδευόμενης με τοπογραφικό διάγραμμα και στις αποδοχές κληρονομιάς και στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
    Η κληρονομιά επάγεται αυτοδίκαια στον κληρονόμο, είτε δυνάμει διαθήκης, είτε εξ αδιαθέτου. Ο κληρονόμος αποκτά τα κληρονομιαία ακίνητα με τον θάνατο του κληρονομούμενου. Εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από τον θάνατο ή από την γνώση της επαγωγής της κληρονομιάς δικαιούται να αποποιηθεί την κληρονομιά, άλλως καθίσταται κληρονόμος οριστικά και υποχρεωτικά, άνευ άλλου τινός. Η κληρονομιά δεν αποτελεί συναλλακτική επιλογή, αλλά αναγκαστική διαδοχή, στηριζόμενη στο αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου του κληρονομουμένου και στην πάροδο της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης. Ο κληρονόμος αποκτά τα κληρονομιαία ακίνητα αμέσως με τον θάνατο του κληρονομουμένου ως έχουν συνεπώς και τα τυχόν αυθαίρετα οικοδομήματα και όχι από την ημέρα σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομίας. Η συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομίας είναι διαπιστωτική, δηλωτική πράξη για την οποία δεν υφίσταται καμία προθεσμία. Η διάταξη αυτή θα επιφέρει μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις στους κληρονόμους ακινήτων κυρίως στην επαρχία, όπου κληρονομούνται κυρίως αδόμητα αγροτεμάχια μικρής αξίας π.χ. σε μια κληρονομιά μεριδίων εξ αδιαιρέτου αγροτεμαχίων συνολικής αξίας τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000 €), η οποία περιλαμβάνει μερίδια εξ αδιαιρέτου 20 αδόμητων αγροτεμαχίων μικρής έκτασης το κόστος της σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων και βεβαίωσης μηχανικού ότι δεν υφίσταται επ’ αυτών κτίσμα θα ανέλθει σε πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€), ενώ και στις περιπτώσεις κληρονομιάς μεριδίων εξ αδιαιρέτου οικοπέδων με ευτελούς αξίας κτίσματα σε αγροτικούς οικισμούς το κόστος της τυχόν τακτοποίησης, σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων και λοιπών εγγράφων και βεβαίωσης μηχανικού θα υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των κληρονομούμενων ακινήτων. Επίσης σε περίπτωση συγκυριότητας, με τις προτεινόμενες διατάξεις ο συγκύριος που επιθυμεί να προβεί στην σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το πρόστιμο τακτοποίησης και τις δαπάνες σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων και βεβαιώσεων μηχανικού για το σύνολο της περιουσίας στην οποία όμως έχει ιδανικό μερίδιο. Οι νομικοί λόγοι στους οποίους προσκρούει η άνω διάταξη εκτίθενται στην υπ. αριθμ. 633/1997 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. η οποία είχε γίνει δεκτή από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σύμφωνα με την οποία «……… γ) τα αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 31-01-1983 μεταβιβάζονται με κληρονομική διαδοχή και δ) οι κληρονόμοι, ως καθολικοί διάδοχοι του διαθέτη, είναι υπόχρεοι για την καταβολή των προστίμων της παραγράφου 2 του άρθρου 17 του νόμου 1337/1983 μέχρι την κατεδάφιση ή την τυχόν νομιμοποίηση του αυθαιρέτου», ενώ στο σκεπτικό της παραπάνω γνωμοδότησης αναφέρεται ότι αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή οδηγεί στην άτοπη συνέπεια «ότι η κληρονομική μεταβίβαση των παραπάνω αυθαιρέτων θα παρέμενε έωλη, αφού η περιέλευση αυτής στους κληρονόμους θα εξαρτιόταν από την αναβλητική αίρεση της κατεδάφισης των αυθαιρέτων αυτών, τα οποία οι κληρονόμοι δεν θα μπορούν να κατεδαφίσουν αφού δεν θα έχουν γίνει ακόμη κύριοι αυτών». Επίσης η προτεινόμενη διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί και στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, Επίσης η ίδια παραπάνω γνωμοδότηση αναφέρεται και στον αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις επισημαίνοντας ότι ο αναγκαστικός πλειστηριασμός ουδόλως νομιμοποιεί το αυθαίρετο, το οποίο θα εξακολουθεί να παραμένει αυθαίρετο μέχρι την κατεδάφιση ή τυχόν νομιμοποίηση του, το δε ακίνητο θα φέρει ως δημόσιο βάρος, τη υποχρέωση κατεδάφισης του αυθαιρέτου καθώς και την υποχρέωση καταβολής του προστίμου για την διατήρηση του. Ο υπερθεματιστής από τις κατακυρώσεις λαμβάνει τα ωφελήματα και φέρει τα βάρη του πράγματος.
    2) Στην παρ. 2 (η ορθή αρίθμησή της πρέπει να είναι 3) του άρθρου 64 του ανωτέρω σχεδίου νόμου ορίζεται ότι «στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α’ 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α’ 232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της οικοδομικής άδειας του κτιρίου». Σε αντίθεση δηλαδή με την σχετική διάταξη ταυ Ν. 4178/2013, που όριζε ορθώς ότι η παραπάνω υποχρέωση θα υφίσταται για οικοδομές, οι οποίες ανεγέρθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4030/2011, με την νέα διάταξη επιβάλλεται η εν λόγω υποχρέωση για όλες τις οικοδομές, οποτεδήποτε και αν ανεγέρθηκαν. Η διάταξη αυτή είναι ανεφάρμοστη αφού είναι πανθομολογούμενο η έλλειψη έως η ανυπαρξία των σχετικών αρχείων των πολεοδομικών υπηρεσιών. Άλλωστε σύμφωνα με το νόμο οι προϋποθέσεις συστάσεως οριζοντίου και κάθετης ιδιοκτησίας είναι σαφείς και προσδιορισμένες. Πως θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη σε τροποποιήσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών α) η σύσταση των οποίων έχει γίνει με διάταξη τελευταίας βουλήσεως (διαθήκη), β) επι πολυκατοικιών προπολεμικής κατασκευής π.χ. στο κέντρο της Αθήνας ή σε μεγάλα αστικά κέντρα. Δεδομένου λοιπόν όλων όσων προαναφέρθηκαν η τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης καθίσταται ανέφικτη, ενώ το κόστος της ανασύστασης του απωλεσθέντος από την Υπηρεσία (χωρίς ευθύνη του πολίτη) φακέλου της αδείας οικοδομής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 83 παρ. 5, εδ. γ του σχεδίου νόμου είναι απόλυτα απαγορευτικό.
    Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε η διάταξη του άρθρου 64 παρ. 2 (σύμφωνα με την ορθή αρίθμηση 3) ως εξής:
    Στα συμβολαιογραφικά έγγραφα, που καταρτίζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν σαν αντικείμενο τη σύσταση ή την τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών κατά τις διατάξεις του ν. 3741/1929 (Α` 4) και ν.δ. 1024/1971 (Α`232), προσαρτώνται αντίγραφα των σχεδίων της άδειας δόμησης του κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4030/2011, θεωρημένα από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 15:02 | Γιάννης Κόνσουλας

    Έχει ήδη πολλάκις αναφερθεί ότι η κληρονομιά δεν αποτελεί συναλλακτική επιλογή, αλλά αναγκαστική διαδοχή, στηριζόμενη στο αναπόφευκτο γεγονός του θανάτου του κληρονομουμένου. Ο δε κληρονόμος αποκτά την κληρονομιά αμέσως με το θάνατο του κληρονομουμένου και όχι από την ημέρα σύνταξης του συμβολαίου αποδοχής κληρονομιάς. Για τον λόγο αυτό γίνεται παγίως δεκτό ότι τα ακίνητα κληρονομούνται ως έχουν την ημέρα θανάτου, συνεπώς και τα τυχόν αυθαίρετα οικοδομήματα Σύμφωνα μάλιστα με τη με αριθμό 633/1997 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «τα αυθαίρετα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μετά την 31-01-1983 μεταβιβάζονται με κληρονομική διαδοχή».
    Πέρα από τα νομικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα που έχουν ήδη διατυπωθεί στη δημόσια διαβούλευση υπάρχουν και πρακτικά θέματα, πχ:
    α) Προκειμένου να γίνει τακτοποίηση αυθαίρετου κτίσματος θα πρέπει πρώτα να γίνει μία παραχώρηση δουλείας οδού (μου το ανέφερε ο μηχανικός αυτό, πως πρέπει δλδ να προηγηθεί η σύσταση δουλείας). Στην πράξη παραχώρησης δουλείας συμβάλλονται οι κληρονόμοι του θανόντος, ως κύριοι πλέον του ακινήτου. Πως λοιπόν θα συμβληθούν ως κύριοι του ακινήτου αφού δε μπορούν να προσχωρήσουν στη σύνταξη της πράξης αποδοχής κληρονομίας? Άρα δε μπορεί να γίνει η παραχώρηση δουλείας και κατά συνέπεια η τακτοποίηση!!!!!
    β) Πως θα επιβάλλουμε στον εξ αδιαθέτου κληρονόμο να μεριμνήσει και να πληρώσει την τακτοποίηση, όταν στο μέλλον μπορεί να δημοσιευθεί διαθήκη που θα ορίζει τρίτο πρόσωπο ως κληρονόμο?
    γ) Αν κάποιος δε δύναται οικονομικά να προχωρήσει σήμερα στην τακτοποίηση, όταν παύσει η ισχύς του νόμου θα πρέπει να κατεδαφίσει το ακίνητό του? Κι αν είναι διαμέρισμα πχ δευτέρου ορόφου τι ακριβώς θα συμβεί?
    δ) Για τα αυθαίρετα κτίσματα, που -κακώς- κτίσθηκαν μετά τις 28/7/2011 τι προσδοκά ο νομοθέτης? Ότι ο κληρονόμος θα κατεδαφίσει τμήμα ή το σύνολο του αυθαιρέτου και θα αποδεχτεί μόνο το γεωτεμάχιο ή το νόμιμα υφιστάμενο κτίσμα (αφού πρώτα κατεδαφίσει το αυθαίρετο)? Η απάντηση είναι πως δε θα προβεί σε καμία απολύτως νομική ενέργεια (αποδοχή κλπ) και δε θα υποβάλει ούτε δήλωση φόρου κληρονομίας ούτε θα δηλώσει το ακίνητο στο Ε-9. Άρα απώλεια φόρων για το Δημόσιο.
    ε) Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ο ένας κληρονόμος δε θα μπορεί να αποδεχτεί το εξ αδιαιρέτου μερίδιό του, όταν ο άλλος συγκληρονόμος έχει αναγείρει επί του κληρονομιαίου οικοπέδου ένα αυθαίρετο κτίσμα.
    στ) Τι θα συμβεί σε περιπτώσεις όπου ο αρχικός οικοπεδούχος πώλησε εξ αδιαιρέτου τμήματα σε πολλούς αγοραστές, καθορίζοντας (όχι νομικά) το τμήμα του καθενός και ο κάθε αγοραστής στη συνέχεια έκτισε αυθαίρετο κτίσμα? Θα πρέπει ο κληρονόμος που απέκτησε ένα εξ αδιαιρέτου ποσοστό επί του γεωτεμαχίου να καταβάλει το κόστος τακτοποίησης όλων των υπολοίπων συγκυρίων ή να μην αποδεχτεί την κληρονομιά και να απωλέσει το ακίνητο…. Σε τουριστικές περιοχές πχ Χαλκιδική, νησιά κλπ κατά κόρον συναντούμε τέτοιες περιπτώσεις.
    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: 1) Τα αυθαίρετα κτίσματα που, για τους παραπάνω λόγους, θα τεθούν πλέον εκτός συναλλαγής, θα τα κατεδαφίσει η πολιτεία? Δεν το έκανε τριάντα και πλέον έτη, θα το κάνει τώρα?
    2) Θα απωλέσουν τελικά την περιουσία τους οι κληρονόμοι?
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ας επιτραπεί η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομίας χωρίς την προσάρτηση της βεβαίωσης. Ο κληρονόμος, όταν στη συνέχεια θα έχει την οικονομική δυνατότητα και προκειμένου να το μεταβιβάσει, θα προχωρήσει στην τακτοποίηση, έχοντας ήδη καταβάλει και το φόρο αποδοχής κληρονομίας.

  • 19 Σεπτεμβρίου 2016, 08:59 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Κ. υπουργέ, δεν είμαι ειδικός για να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις επί του νομοσχεδίου. Περίμενα όμως, για θέματα εκτός μνημονίου, η κυβέρνηση να έχει παρεμβάσεις με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα (βλ. υπ. Παιδείας – Υγείας). Εδώ, έχω την αίσθηση ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τυχαίνει να έχουμε στα χωριά μας (εγώ και η σύζυγός μου) τα πατρικά μας σπίτια, τα οποία έχουν μηδενική οικονομική αξία (αλλά τεράστια συναισθηματική αξία). Πηγαίνουμε 5-10 ημέρες το χρόνο και προσπαθούμε (όσο ακόμη μπορούμε) να τα συντηρούμε και να τα κρατούμε όρθια με πολύ μεγάλη δυσκολία. Οποιαδήποτε άλλη οικονομική επιβάρυνση αν δεχτούμε, είναι σίγουρο ότι θα τα αφήσουμε να γκρεμιστούν. Σας ευχαριστώ.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 23:29 | Σπύρος

    – Η βεβαίωση μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς έπρεπε εδώ και καιρό να ισχύει. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα κλείσουν τα παραθυράκια όσων ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων δεν προχωρούν στη ρύθμιση των παρανομιών τους περιμένοντας να βολευτούν δια της πλαγίας οδού. Συμπληρωματικά η βεβαίωση μηχανικού θα μπορούσε να επιβληθεί και στις ενοικιάσεις και σε κάθε τροποποίηση του Ε9. Αν ο στόχος είναι η καταγραφή της αυθαίρετης δόμησης τότε το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα αποδειχτεί αποτελεσματικό, παρά τις όποιες αποποιήσεις γίνουν για ακίνητα χαμηλής κυρίως αξίας. Αν μπούμε στη λογική «νέο χαράτσι για τους πολίτες» ή «δωράκι για τους μηχανικούς» ή «πλήγμα για τους συμβολαιογράφους» κτλ και το μέτρο δεν αντέξει στις πιέσεις και αποσυρθεί, τότε θα δυσκολέψει κατά πολύ η καταγραφή της συνολικής αυθαίρετης δόμησης που είναι απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, και οι πολίτες θα ψάχνουν συνεχώς παραθυράκια προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα των νομιμοποιήσεων. Για τους πολίτες που αποδεδειγμένα δεν έχουν την άμεση οικονομική δυνατότητα να ρυθμίσουν τα ακίνητα που κληρονομούν, θα μπορούσαν να ισχύσουν επιπλέον εκπτώσεις στα πρόστιμα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων ή αποπληρωμή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου ή και μείωση των προστίμων με βάσει την αξία του αυθαιρέτου σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάστασή του. Αν το κτίριο που κληρονομείται είναι νόμιμο, ως οφείλει να είναι, τότε τα 100 ευρώ της βεβαίωσης μηχανικού σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πλήγμα όπως υποστηρίζουν οι συμβολαιογράφοι με τα άπειρα σχόλιά τους. Έχω δει συμβολαιογράφο να χρεώνει 100 ευρώ μόνο για την φωτοτυπία ενός συμβολαίου 10 φύλλων Α4 από το αρχείο του (υποχρεωτικά επικυρωμένα αντίγραφα), το οποίο συμβόλαιο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γραφτεί στα μισά φύλλα χωρίς καμία απολύτως ασάφεια. Αν οι συμβολαιογράφοι έχουν τόσο καημό για τους φτωχούς πολίτες ας κάνουν εκπτώσεις στις αμοιβές τους που έχουν παραμείνει υψηλές σε αντίθεση με των μηχανικών που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τον κατήφορο και συνεχίζουν.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 23:34 | Σπύρος

    – Πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο η μη ρυθμισμένη διαμερισμάτωση ή η μη ρυθμισμένη επέκταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστο χώρο που έχει όμως μετρήσει σε δόμηση – κάλυψη συνιστούν υπερβάσεις που εμποδίζουν την έκδοση της βεβαίωσης μηχανικού.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 20:43 | Κατερίνα Πανταζή

    Ως συμβολαιογράφος επαρχίας συντάσσομαι με τις γνώμες, που εξέφρασαν ήδη οι λοιποί συνάδελφοι μου. Αφήνοντας κατά μέρος τη χαριστική βολή που επιφέρει στον κλάδο των συμβολαιογράφων το συγκεκριμένο άρθρο, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο όχι μόνο για τις αποδοχές κληρονομιάς, που είναι και το σύνηθες, αλλά και στους πλειστηριασμούς,έρχεται σε αντίθεση τόσο με την έννοια της κληρονομικής διαδοχής (αναγκαστική), όσο και της αναγκαστικής εκτέλεσης και είναι παντελώς ανεφάρμοστο και στις δύο περιπτώσεις. Ειδικότερα σε κληρονομιές κυρίως της επαρχίας, που περιλαμβάνουν ποσοστά εξ αδιαιρέτου μεγάλου αριθμού αγροτεμαχίων, με μηδαμινή αξία, το κόστος πλέον για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής πράξης θα είναι δυσβάσταχτο για τον πολίτη με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται κληρονομιές, να χάνει έσοδα το κράτος, τόσο από φόρους κληρονομιάς και περαιτέρω μεταβιβάσεων όσο και από ΕΝΦΙΑ, να εκκρεμούν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και όλα αυτά ενώ το ισχύον καθεστώς προβλέπει την υποχρέωση του πολίτη σε περαιτέρω μεταβίβαση αυτών των ακινήτων να προβεί σε τακτοποίηση τυχόν αυθαιρέτων και προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού. Πρακτικά αδύνατη είναι η εφαρμογή του και στην περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης, όπου κάποιος πρέπει να μας πει πως θα κάνει αυτοψία ο μηχανικός στο ακίνητο του οφειλέτη εάν αυτός αρνείται και δεν έχει συνταχθεί η άνω περίληψη, που θα αποτελεί τίτλο εκτελεστό για την αποβολή αυτού.

  • 18 Σεπτεμβρίου 2016, 12:21 | Τάκης Ρουσογιαννάκης

    Είναι λάθος να στρέφονται μηχανικοί κατά συμβολαιογράφων και συμβολαιογράφοι κατά μηχανικών.
    Πρέπει από κοινού να προσπαθήσουν να συνεισφέρουν με παρατηρήσεις από την πείρα τους κατά την εφαρμογή των απαράδεκτων νόμων ώστε να διορθωθούν οι επόμενοι.
    Και αυτοί που γράφουν τους νόμους έχουν το ελαφρυντικό ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να εκτιμήσουν από την αρχή όλες τις παραμέτρους και επιπτώσεις αυτών που γράφουν.
    Αρκεί να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις που γράφονται από ανθρώπους της πιάτσας στην διαβούλευση και όχι να τις αγνοήσουν όπως συνήθως κάνουν.

  • 17 Σεπτεμβρίου 2016, 22:58 | Παρασκευη Παν

    Οι τακτοποιησεις αυτές έχουν μεγαλο κόστος. Ποιος κληρονόμος έχει σημερα την οικονομικη δυνατότητα να πληρωσει ???? Οι πάνω απο 1.500.000 ανεργοι?? . Οι αγροτες?? οι συνταξιούχοι ?? Ο πεθαμένος προ πολλού εμποράκος ?? Που θα βρουν τα λεφτα τα ανηλικα παιδια???
    ΗΔΗ οι πολιτες εχουν επιβαρυνθει με τοσους φόρους ,ΕΝΦΙΑ,φορους κληρονομιας, εισοδηματος,υπερογκες εισφορες στα ταμεια,υπεραξιας κλ…..
    ΕΞΑΛΟΥ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!
    Οι αξίες ιδιως των αγροτεμαχίων ειναι πολλοι μικροτερες απο τα εξοδα των τοπογραφικων και των βεβαιωσεων ,ιδιαιτερα αν κληρονομουνται ποσοστα εξαδιαιρετου.Το αποτέλεσμα θα ειναι κανεις να μη τα αποδεχεται,θα ερημωσει η επαρχια με οτι αυτο συνεπάγεται.-
    ΜΗΠΩΣ θα πρεπει στα αδομητα αγροτεμάχια/ οικοπεδα να αρκεστει ο νομοθέτης μονο σε υπευθυνη δηλωση των κληρονομων οτι ειναι αδομητα ή να αφορά μονο οικοπεδα /αγροτεμάχια αντικειμενικης αξιας πάνω απο μια καθορισμενη αξια??
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ η εν λογω διαταξη. Το μονο βεβαιο ειναι οτι θα αποφερει ζημια στα δημόσια ταμεια του κράτους,αφου αποδοχες κληρονομιας δεν θα γινονται,ουτε φοροι θα καταβαλλονται,ουτε ΦΠΑ και φορος εισοδηματος απο τους εμπλεκομενους επαγγελματιες.

  • 17 Σεπτεμβρίου 2016, 18:46 | Αγροτικός Συμβολαιογράφος

    Σας παραθέτω πραγματική περίπτωση που αντιμετώπισα: Πελάτης μου μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος δεν κατέλιπε διαθήκη, θέλησε να προχωρήσει στην αποδοχή της κληρονομίας. Η κληρονομία αποτελείται από: 1) ποσοστόν ενός εικοστού (1/20) εξ αδιαιρέτου από σαράντα δύο (42)αγροτεμάχια, ευρισκόμενα στο τελευταίο χωριό πριν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κατοικούμενο από πέντε (5) οικογένειες, εκτάσεως των αγροτεμαχίων 35 τ.μ., 48 τ.μ., 50 τ.μ., 70 τ.μ., 90 τ.μ., 110 τ.μ. κλπ., με μεγαλύτερο ένα αγροτεμάχιο των 1.250 τ.μ., 2) από ποσοστόν ενός εικοστού (1/20) εξ αδιαιρέτου εξ ενός οικοπέδου στο ίδιο χωριό, επί του οποίου υφίστανται μία ετοιμόρροπη οικία, μία επίσης ετοιμόρροπη σταυλαποθήκη και κοτέτσι και 3)από ένα διαμέρισμα, εμβαδού (55 τ.μ.), κατασκευής δεκαετίας του 1960 σε επαρχιακή πόλη.
    Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη για την δήλωση αποδοχής κληρονομίας θα χρειαστεί να προσαρτηθούν βεβαιώσεις για όλα τα άνω ακίνητα κτήματα, το κόστος των οποίων είναι απίστευτα υψηλό σε σχέση προς τα κληρονομηθέντα, τα οποία όπως καταλαβαίνετε ουδεμία αξία έχουν, παρά μόνον συναισθηματική.
    Όταν άκουσε δε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε σήμερα για την αποδοχή κληρονομίας (σύνταξη δηλώσεως φόρου κληρονομίας, έκδοση πιστοποιητικών ΕΝ.Φ.Ι.Α., έκδοση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος, δήλωση αποδοχής κληρονομίας, μεταγραφή αυτής και καταχώρηση στο Κτηματολόγιο κλπ.)αποφάσισε να πράξει ουδέν, λέγοντάς μου ότι δεν θα δηλώσει τίποτα στην φορολογία κληρονομιών, ούτε στο Ε9, θα συνεχίσει να μένει στο διαμέρισμα του πατέρα του, θα πηγαίνει για διακοπές στο χωριό, όσο στέκεται το σπίτι και θα αφήσει στον ξάδελφό του να καλλιεργεί όσα χωράφια δεν έχουν γίνει ακόμα δάσος. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα πληρώσει τίποτα πουθενά και θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί, αφού δεν έχουν καμία αγοραία αξία και αν ακόμη βρισκόταν κάποιος να θέλει να αγοράσει κάποια από αυτά, το τίμημα δεν θα επαρκούσε για να καλύψει τα έξοδα που απαιτούνται για την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών για την μεταβίβαση.
    Φαντάζεστε δε εάν ισχύσει η παρούσα διάταξη πόσοι σαν τον άνω πελάτη μου θα βρεθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ακόμη και με μεγαλύτερες περιουσίες, ειδικά στην δύσκολη εποχή μας.
    Τελικά το αποτέλεσμα είναι να μένουν ακίνητα εκτός συναλλαγής, να μην καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι, να μην δηλώνονται στο Κτηματολόγιο και στο Υποθηκοφυλακείο, αφού δεν συντάσσονται αποδοχές κληρονομίας, ώστε να μην μπορούν να υποθηκευτούν ή να κατασχεθούν και να επανέρχονται οι παλαιές συνήθειες μεταβιβάσεως ακινήτων με ιδιωτικά συμφωνητικά. Ο κόσμος μέσα στην μεγάλη απελπισία του, πράγμα που το βλέπουμε καθημερινά στα γραφεία μας, έχει φθάσει στο σημείο να σκέπτεται με γνώμονα μόνον το σημερινό συμφέρον του, αφού είναι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει μέλλον.

  • 17 Σεπτεμβρίου 2016, 12:05 | Ιωάννα Κανελλοπούλου

    Τα νομικά επιχειρήματα που προηγήθηκαν είναι ικανά να προβληματίσουν -αν μη τι άλλο- τους συντάκτες του σ/ν ως προς την ανάγκη απόσυρσης της διάταξης του άρθρου 64 1 β, δ και ε. Το ΝΣΚ, ως συνταγματικά θεσμοθετημένος νομικός σύμβουλος του κράτους έχει αποφανθεί ειδικώς με την 633/1997 γνωμοδότησή του. Εάν θεωρείτε ότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την ισχύ των τελευταίων νομοθετημάτων (Ν. 3843/2010, Ν. 4014/2011 και Ν. 4178/2013) και η παρούσα συγκυρία που υπαγορεύει νέα ρύθμιση για την αυθαίρετη δόμηση απαιτούν νέα επί του θέματος σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του περί νομοτεχνικής υποστήριξη της Διοίκησης κατά την κατάρτιση σχεδίων νόμων, ζητήστε τη έγκαιρα και πάντως προ της συζήτησης του σ/ν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα είναι,αφενός μεν νομικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα,αφετέρου δε εξίσου χρήσιμη στους βουλευτές όσο και η υποχρεωτικά συνοδεύουσα το νομοσχέδιο αιτιολογική έκθεση, την οποία, δυστυχώς, μας στερήσατε στο στάδιο της διαβούλευσης.

    Στην ατυχή περίπτωση που η Διοίκηση επιλέξει –για λόγους που δεν μας αιτιολογεί- να διατηρήσει τη διάταξη στην παρούσα της μορφή και το νομοθετικό σώμα επιλέξει να την ψηφίσει ως τέτοια, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη να ισχύει για τις αποδοχές κληρονομίας θανόντων META τη δημοσίευση του νόμου ή ακόμα και META την 8-10-2018. Καθώς η αποδοχή κληρονομίας ανατρέχει νομικά και φορολογικά στον χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου, για θανάτους επισυμβάντες σε προγενέστερο χρόνο, είναι απορίας άξιον πώς ένας μηχανικός θα καταφέρει να δώσει τώρα βεβαίωση αδομήτου για ένα ακίνητο άνευ κτίσματος που ανήκε στον κληρονομούμενο κατά τον θάνατό του (έστω 1995, που και φορολογικά δεν έχει παραγραφεί), ενώ σ’ αυτό έχει εν τω μεταξύ ανεγερθεί με δαπάνες του κληρονόμου αυθαίρετο κτίσμα. Στο διάστημα έως την 8-10-2018, ίσως το μεν κράτος να έχει καταφέρει να ορθο-αεροφωτογραφήσει την επικράτεια (!),τα δε γερόντια να φιλοτιμηθούν (πιεστούν, αναγκαστούν, φευ…) να τακτοποιήσουν πολεοδομικά τα ακίνητα να μην τους καταριούνται οι κληρονόμοι.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 21:03 | τσανακα αλεξάνδρα Αγρ. Τοπογράφος Μηχ.

    στην παράγραφο 2γ ζητάει τοπογραφικό διάγραμμα στην Πράξη Εφαρμογής και αμέσως παρακάτω εξαιρεί τα ακίνητα εντός Πράξης εφαρμογής από την ανάγκη σύνταξης Τοπογραφικού διαγράμματος
    Τι γίνεται σε αυθαίρετο μετά το 2011 που δεν μπορεί να έχει βεβαίωση μηχανικού; Θα το κληρονομήσει το κράτος;
    Τι γίνεται σε αυθαίρετο που έχει κατασκευάσει τρίτος σε εξ αδιαιρέτου ακίνητο;
    γενικά, αν θεωρήσουμε ότι το υπουργείο θέλει να σταματήσει τα αυθαίρετα αρκεί να κάνει ελέγχους από τις αεροφωτογραφίες που διαθέτει και γκρεμίζοντας μερικά

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 19:53 | Τριαντάφυλλος Σφυρής

    Το άρθρο 64 (όπως και το άρθρο 3 του 4178) αναιρεί –και σωστά κατά την γνώμη μου- το το άρθρο 63 (όπως στον 4178 το άρθρο 1), διότι ενώ με το άρθρο 63 απαγορεύεται η μεταβίβαση αν υπάρχει ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ «όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 5 παρ. 2 και 22 παρ. 3 του ν.1577/1985» δηλ. ακόμη και κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο ή κατασκευές κατά παράβαση των «σχετικών διατάξεων» όπως π.χ. του Κτιριοδομικού Κανονισμού (βλ. Κατηγορία αυθαιρέτων 3 του άρθρου 80 του παρόντος και άρθρου 9 του 4178), με το άρθρο 64 επιτρέπεται η μεταβίβαση ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΘ` ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ. Το άρθρο 64 δηλ. του νομοσχεδίου (όμοια με το άρθρο 3 του 4178) περιορίζει τον έλεγχο νομιμότητας του μηχανικού μόνο στα κτίρια και όχι σε κάθε άλλη κατασκευή της κατηγορίας 3 όπως π.χ. τσιμεντοστρώσεις, τοιχάκια, βρύσες, ψησταριές, κλπ., παραβάσεις κτιριοδομικού κανονισμού, ή διαφορές ως προς την θέση και τις διαστάσεις των ανοιγμάτων. Είναι προφανές ότι χωρίς την αναίρεση του άρθρου 63 με το άρθρο 64 θα ήταν αδύνατη η μεταβίβαση οποιουδήποτε ακινήτου.

    Η αντίφαση αυτή θα δημιουργήσει τα προβλήματα που αναλύω στο άρθρο μου «Η βεβαίωση για την μεταβίβαση ακινήτου και οι παγίδες που κρύβει – Μέρος 2ο: Το περιεχόμενο της βεβαίωσης» το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στο Link http://www.e-archimedes.gr/component/k2/item/4616- της ιστοσελίδας http://www.e-archimedes.gr/ που το φιλοξενεί.
    Η «διευρυμένη» έννοια «αυθαίρετο» του άρθρου 63 έχει κατακλύσει τις ΥΔΟΜ με καταγγελίες «αυθαιρέτων» για ότι μπορεί να βάλει ο νους σας. Βγείτε απο την γυάλα σας καί ρωτήστε υπαλλήλους ΥΔΟΜ και θα καταλάβετε.

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Η λύση στο πρόβλημα είναι η προσαρμογή του άρθρου 63 στο άρθρο 64, δηλ. τον ορισμό της έννοιας «αυθαίρετο» μόνο στα κτίρια και όχι στην αόριστη και γενική έκφραση «κάθε κατασκευή», και να περιορίζεται στις υπερβάσεις της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους, της θέσης και της χρήσης του κτιρίου. Διαφορετικά θα πρέπει να προσαρμοστεί το άρθρο 64 στο άρθρο 63, οπότε ο έλεγχος και η βεβαίωση του μηχανικού να αναφέρεται και στην μη ύπαρξη οποιασδήποτε αυθαιρεσίες κατά την έννοια του άρθρου 63.

    Τριαντάφυλλος Σφυρής
    Πολιτικός Μηχανικός

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 17:18 | Γιάννης Γκούμας (Αρχιτέκτων)

    Στην παράγραφο 2 (δ) μετά την πρόταση «Οι ως άνω βεβαιώσεις των μηχανικών έχουν ισχύ δύο μηνών.» πρέπει να προστεθεί: «Δεν απαιτείται επιπλέον βεβαίωση μηχανικού, εφόσον η βεβαίωση παραδόθηκε εντός της ισχύος της στον συμβολαιογράφο που αναλαμβάνει να διεκπαιρεώσει την όλη διαδικασία, με εφορίες κλπ. Είναι γνωστό ότι συνήθως μια τέτοια διαδικασία διαρκεί 5-6 μήνες.
    Δεν είναι λογικό να κρατάμε όμηρες τις δηλώσεις αυθαιρέτων για 5-6 μήνες αφού τελειώσουμε την δουλειά και την παραδόσουμε, μέχρι να ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική διαδικασία, ούτε να πηγαίνουμε να ελέγχουμε ανά 2-3 μήνες αν ο ιδιοκτήτης έκανε και τίποτα άλλο, όσο περίμενε τα συμβόλαια να γίνουν.
    Θα πρέπει να αναγράφεται στα συμβόλαια ότι γίνανε με την Χ βεβαίωση, Ψ ημερομηνίας που παραδόθηκε στον συμβολαιογράφο την Ζ ημερομηνία.

    Ας θεσμοθετηθεί, ότι οποιαδήποτε κατασκευή θεωρείται ότι έγινε πριν την αυτοψία (φταίει ο μηχανικός) ή μετά τα συμβόλαια. Θα φροντήσουμε εμείς οι μηχανικοί να ενημερώσουμε τους πελάτες μας για αυτό, να είστε σίγουροι. Δεν υπάρχει λόγος να υπερβάλουμε στην γραφειοκρατεία.

  • 16 Σεπτεμβρίου 2016, 15:48 | συμβολαιογράφος

    Έχω την άποψη ότι η Εκτελεστική Εξουσία, που προτείνει την νομοθέτηση διατάξεων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις επιπτώσεις, που αυτή θα επιφέρει, καθώς επίσης και την χρονική συγκυρία που προτείνεται η νομοθέτηση.
    Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι δεδομένη. Η δυσχέρεια των πολιτών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις των εμφανής. Οι συνεχείς φορολογικές και όχι μόνο επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων δυσβάσταχτες. Οι αποποιήσεις κληρονομιών έχουν τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί. Ως καθ’ ύλη αρμόδιοι εμείς οι συμβολαιογράφοι είμαστε γνώστες της τακτικής, που ακολουθείται από πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι λόγω παράλειψης ή εσφαλμένης αναγραφής του ακινήτου, που κληρονομούν στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. αμελούν να υπογράψουν δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, δεδομένου ότι στην πραγματικότητα είναι ήδη κύριοι του κληρονομιαίου ακινήτου από τον χρόνο του θανάτου του κληρονομούμενου και η αποδοχή κληρονομιάς είναι μια τυπική διαδικασία, η οποία αποτελεί προϋπόθεση μόνο για την περαιτέρω μεταβίβαση του κληρονομιαίου ακινήτου. Αναρωτήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο σε ποιο βαθμό θα ενταθεί το παραπάνω φαινόμενο με την επιβολή των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου για τις αποδοχές κληρονομιάς; Αναρωτήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο τι ανασφάλεια δικαίου θα δημιουργήσει η παραπάνω πρακτική; Αναρωτήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο πόσο θα συντελέσει η παραπάνω πρακτική στην απαξίωση των ακινήτων και στην περαιτέρω ύφεση σε ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Χώρας; Αν όχι, θα ήθελα να τους ενημερώσω με το παρόν. Θα ρημάξει η Χώρα με δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, τα οποία δεν θα αξιοποιούνται περαιτέρω. Φυσικά η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου όνειρο θερινής νυκτός.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 12:57 | Giolanda

    θεωρώ απαράδεκτη την υποχρέωση βεβαίωσης μηχανικού σε κληρονομιές. Κάποιοι θα αποποιηθούν το ακίνητο και κάποιοι που ενώ θα θέλουν να το δεχτούν και να το τακτοποιησουν,ενδέχεται να μη μπορούν, οποτε θα μείνει ένα ακίνητο σε εκκρεμότητα. θα πρέπει να προβλεφτεί τι θα γίνεται σε τετοιες περιπτωσεις. Θα μενει το ακινητο στο κρατος και θα αποζημιώνει με βασει την αντικειμενική αξία τον κληρονομο???
    Επίσης ο κληρονομούμενος δε μπορεί να πληρώνει για αυθαιρεσίες των προκατόχων.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 11:20 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Πρέπει να δούμε και την ηθική διάσταση του θέματος.
    Το Κράτος καθυστερεί την ένταξη προς πολεοδόμηση περιοχών στα σχέδια πόλης.
    Τα σχέδια πόλης για να εγκριθούν περνάει χρόνος συνήθως δεκαετίας.
    Ο κόσμος θέλει να αποκτήσει ένα σπίτι να βάλει την οικογένεια του και κτίζει όπου βρεί και όπου έχει.
    Τα σχέδια κατασκευής αρχιτεκτονικά, στατικά, μηχανολογικά κλπ τα φτιάχνει ποιός; Μήπως υπάρχουν στο διαδίκτυο και τα κατεβάζει όποιος ενδιαφέρεται από εκεί;
    Μεταβιβάσεις εν ζωή γίνονται υποχρεωτικά με υπέυθυνες δηλώσεις ιδιοκτητών και βεβαιώσεις μηχανικών.
    Επομένως η κληρονομιά η οποία είναι πράξη αναγκαστική είτε με αποδοχή είτε με αποποίηση δεν είναι σωστό να επιβαρύνει τους κληρονόμους για ενέργειες προπατόρων.
    Οταν θα έλθει η ώρα να δωρηθούν, πωληθούν τα ακίνητα εκεί τελειώνουν όλα.
    Αφήστε λοιπόν τον κόσμο να δηλώνει τα ακίνητα που κληρονομεί γιατί διαφορετικά θα συμβεί αυτό που έχει επισημάνει η ΠΟΜΙΔΑ και άλλοι, δηλαδή θα γεμίσει ο τόπος αδέσποτα ακίνητα και θα αρχίσει η χρησικτησία να ζεί και να βασιλεύει.
    Αυτά και ελπίζω να καταλαβαίνουν όλοι τι τους αφορά από τα παραπάνω.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 11:03 | ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Η Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Λάρισας, αφού συνήλθε εκτάκτως στις 12/09/2016, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να απευθύνει προς κάθε αρμόδιο, αλλά και το κοινωνικό σύνολο, την ακόλουθη ανακοίνωση – έκκληση αναφορικά με τις εξαγγελλόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στον χώρο των ακινήτων:
    «Εμείς οι νομικοί της καθημερινότητας και της πράξης ως ερχόμενοι σε άμεση και ζώσα επαφή με τους συναλλασσόμενους πολίτες, η σχέση μας με τους οποίους υπερβαίνει τα τυπικά όρια μιας οικονομικής συναλλαγής, είμαστε οι αρμοδιότεροι να κάνουμε γνωστό σε όλους, αρμοδίους και μη, τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στον χώρο των σχετικών με τα ακίνητα συναλλαγών.
    Ιδιαίτερα μας απασχολεί το ζήτημα της επέκτασης των σχετικών με τα αυθαίρετα διατάξεων σε υποθέσεις κληρονομικών διαδοχών. Θεωρούμε, ότι η υλοποίηση της εξαγγελθείσας νομοθετικής παρέμβασης στις κληρονομικές υποθέσεις, η οποία απαιτεί την προσάρτηση στις πράξεις αποδοχής κληρονομίας τοπογραφικού διαγράμματος και τη σχετική βεβαίωση του μηχανικού περί μη ύπαρξης ή τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στις σχέσεις των πολιτών με τα ακίνητα.
    Εκφράζουμε τη δυσάρεστη έκπληξή μας για την διαφαινόμενη αλλαγή της στάσης της Διοίκησης στο ζήτημα αυτό, αφού είναι γνωστό, ότι το αρμόδιο Υπουργείο, υιοθετώντας ήδη από το έτος 1998 την σχετική με αριθμό 633/1997 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους διαχώρισε τα προερχόμενα από κληρονομιά αυθαίρετα κτίσματα από τα υπόλοιπα λόγω του ιδιάζοντα χαρακτήρα απόκτησης αυτών από τους κληρονόμους ως αναγκαστικής και όχι ως αποτέλεσμα της επιδίωξης και της επιλογής αυτών.
    Ήδη, λόγω των οικονομικών επιβαρύνσεων, οι οποίες έχουν επιβληθεί και συνεχώς επιβάλλονται εις βάρος των ακινήτων, παρατηρείται η τάση εγκατάλειψης πολλών από αυτά από τους ιδιοκτήτες των. Είναι εύκολο δυστυχώς να προβλέψει κάποιος τις συνέπειες επέκτασης των σχετικών με τα αυθαίρετα διατάξεων και στα κληρονομικά ακίνητα. Η υποχρέωση επισύναψης βεβαίωσης μηχανικού για τη διαπίστωση ύπαρξης ή μη αυθαιρεσιών και η δαπάνη σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων καθιστά το κόστος υπέρμετρο και ασύμφορη πλέον κάθε συναλλαγή.
    Ιδιαίτερα στην ύπαιθρο χώρα όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον κατακερματισμό της γης σε πολλές μικρής έκτασης ιδιοκτησίες και τη χαμηλή αξία αυτής, κάτω ακόμη και από την αντικειμενική αξία, θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη και ερήμωση, αφού το κόστος απόκτησης αυτών θα υπερβαίνει την αξία τους.
    Απευθύνουμε έκκληση προς τον αρμόδιο Υπουργό να αναλογιστεί τις δυσμενείς συνέπειες, τις οποίες θα επιφέρουν οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις στον χειμαζόμενο χώρο των ακινήτων και να τις αποσύρει, ώστε να μην οδηγηθεί η ακίνητη περιουσία σε απαξίωση και οι ιδιοκτήτες της σε απόγνωση».

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 10:38 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Θα θυμίσω στους αγαπητούς συμβολαιογράφους μερικές γνώριμες εκφράσεις όπως «πλέον ή έλαττον ή όσο και αν είναι» , «άτυπη δωρεά» , «χρησικτησία».
    Κοντά σε αυτά κάτι «ιδιόχειρες» διαθήκες που ανακαλύφθηκαν σε κάτι συρτάρια.
    Βάσει αυτών συντάχθηκαν άγνωστο πόσα συμβόλαια με τα οποία κατατμήθηκε παράνομα ή καταπατήθηκε ιδιωτική αλλά και δημόσια γη ακόμα και δασική.

    Αρκετοί πολίτες ψάχνουν εν έτει 2016 να βρουν που είναι οι ιδιοκτησίες τους , άλλοι σύρονται ακόμα στα Δικαστήρια χωρίς να φταίνε , κάποιο θα χάσουν τις περιουσίες τους διότι τεκμηριώνεται η κυριότητα του Δημοσίου.

    Το κτηματολόγιο έβγαλε στη φόρα όλο αυτό το υπερθέαμα.

    Αλλά ας πάμε στο νόμο . Ας μας εξηγήσει λοιπόν η νομική επιστήμη την ύπαρξη ενός τίτλου ο οποίος δεν προσδιορίζει επακριβώς τη θέση του ακινήτου , περιγράφει λάθος τις διαστάσεις και το εμβαδόν του γεωτεμαχίου , λάθος τις διαστάσεις και το εμβαδόν του κτίσματος , και αφορά κτίριο το οποίο εν όλω ή εν μέρει είναι παράνομο !
    Γιατί αυτό θα ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ να συμβαίνει στις αποδοχές χωρίς εξαρτημένο τοπογραφικό και βεβαίωση μηχανικού.

  • 15 Σεπτεμβρίου 2016, 00:13 | Αθ.Μίσιας

    Το άρθρο 64 πρέπει απαραιτήτως να τροποποιηθεί και να μην απαιτείται έκδοση βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 16:29 | Νίκος Ψύλλας Συμβολαιογράφος

    Η πράξη αποδοχής κληρονομιάς είναι μια καθαρά λαϊκή πράξη και μάλιστα αναγκαστική. Γι αυτό άλλωστε η αμοιβή που προβλέπεται γι αυτήν είναι συμβολική και σαφώς κάτω από το κόστος. Αφορά κυρίως τον χαμηλής οικονομικής δυνάτοτητας πολίτη, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει γονικές παροχές και δωρεές. Γι αυτό έχει χαμηλό κόστος και δεν είναι αναλογική με την αξία της κληρονομιάς. Η διάταξη αυτή πέρα από τα νομικά προβλήματα που θα προκαλέσει και έχουν αναλυθεί από άλλους σχολιαστές, χτυπάει τα λαϊκά στρώματα και κυρίως τους πολίτες της επαρχίας και της υπαίθρου. Ένας αστός έχει 2 διαμερίσματα αξίας 300.000 ευρώ και θα χρειάζεται π.χ. 300 € για 2 βεβαιώσεις. Ένας αγρότης έχει 10 αγρούς αξίας 30.000 ευρώ και θα χρειάζεται 1.500 € για 10 βεβαιώσεις. Κοινωνική δικαιοσύνη. Μετά απορούν πολλοί πολιτικοί για τις αντιδράσεις του κόσμου όταν επισκέπτονται την επαρχία. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Και για κάποιους σχολιαστές που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, ν’ αναφέρω ναι οι συμβολαιογράφοι κοπτόμαστε για τους φτωχούς πολίτες και τη νομιμότητα, ο κόσμος το ξέρει και το κυριότερο : το αναγνωρίζει.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 15:55 | Νίκος Ψύλλας Συμβολαιογράφος

    Αιδώς … το λέω για τους λίγους από τους φίλους μηχανικούς, που νομίζουν ότι η διατάξη θα είναι η κότα που θα γεννά τα χρυσά αυγά. Κόπτονται δήθεν για τη νομιμότητα, κάνουν κριτική και σχολιάζουν τα συμβόλαια, ως να μην ήταν οι μηχανικοί αυτοί που υπέγραφαν την επίβλεψη οικοδομών με παράνομα κλειστούς ημιϋπαίθριους (το 95% ήταν από κατασκευής), ως να μην ήταν αυτοί που υπέγραφαν τοπογραφικά χωρίς να αποτυπώνουν κτίσματα. Τελοσπάντων το θέμα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε δύο επιστημονικοί κλάδοι. Το θέμα είναι ο αντίκτυπος της διάταξης στη ζωή του Έλληνα πολίτη. Θα δείτε που οι τράπεζες θα πιέσουν και θα απαληφθεί για τις περιλήψεις κατακυρωτικής έκθεσης. Θα δείτε ότι θα σταματήσει η μεταγραφή των αναγνωριστικής κυριότητας αποφάσεων, η οποία δεν είναι και απαραίτητη τελικά(φυσικά και η πληρωμή φόρων χρησικτησίας). Θα δείτε ότι θα σταματήσει η σύνταξη πράξεων αποδοχής κληρονομιάς, οι οποίες θα συντάσσονται πλέον όχι συνολικά, αλλά για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, μόνο πριν από πώληση ή άλλη μεταβίβαση οπότε και θα έχει εκδοθεί η βεβαίωση. Όλα, μα όλα τα υπόλοιπα και ξέρουν οι νομικοί τι εννοώ, θα προχωρούν κανονικά.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 14:27 | Θανάσης Αρβανίτης

    Απαντώντας στους κκ Γούλα και ΜΗΧΑΝΙΚΟ θα τους έλεγα τα εξής:
    α) ας μην ομιλούν αυτοί, οι οποίοι δημιούργησαν τη στρατιά των αυθαιρέτων κτισμάτων ή με τον ένα ή άλλ τρόπο βοήθησαν (γνωρίζω πολλούς συναδέλφους σας που σχεδίασαν και επέβλεψαν την ανέγερση αυθαιρετων κτισμάτων).
    β) ας ορισθεί συγκεκριμένη αμοιβή για την έκδοση του τοπογραφικού και της βεβαίωσης, όπως συγκεκριμένη και καθορισμένη είναι η αμοιβή του συμβολαιογράφου.
    γ) Για να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης, αντί τοπογραφικού να προσαρτάται το απόσπασμα του κτηματολογίου. Ο συμβολαιογράφος αγαπητέ ανώνυμε ΜΗΧΑΝΙΚΕ δεν επιβουλεύεται τη δουλειά του μηχανικού και δεν ανακατεύεται σε πράγματα που δε γνωρίζει ή δεν εχει σπουδάσει. Εσείς δυστυχώς το κάνετε και δημιουργείτε προβλήματα (πχ δηλώσεις κτηματογράφησης) διότι δε γνωρίζεται νομικά. Και τόσο η ανωνυμία σας όσο και η ειρωνία σας υποβαθμίζουν τα σχόλιά σας.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 11:20 | Αντωνιος Γουλας

    Αληθεια δεν ξερω τι να κανω ,να κλαψω η να γελασω ,για την ευαισθησια των Κ.Κ Συμβολαιογραφων για τους ΦΤΩΧΟΥΣ στις αποδοχες κληρονομιας.Που μπορει ,κατά τα λεγομενα τους ,να μην γνωριζουν που είναι το ακινητο αλλα μπορουν να κανουν αποδοχη
    Εχετε δει τους κ.κ. Συμβολαιογραφους στο τελος κάθε πραξης που παιρνουν το μολυβι να κανουν λογαριασμο ?Ποτε δεν λενε εκ των προτερων ποσο είναι αυτή .
    Γιατι η αμοιβη να μην κατατιθεται με Παραβολο στην Τραπεζα και φορολογηση στην πηγη?
    Το ιδιο και για τους μηχανικους.
    Τοτε λοιπον οι κυριοι Συμβολαιογραφοι ξεχνουν τις ευαισθησιες τους.
    Η τοση ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ δηλωνει, αντιθετα από αυτά που λενε, ότι η διαταξη είναι προς την ΣΩΣΤΗ κατευθυνση απλα σπαει ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΑ .ΣΠΑΕΙ κυκλωματα ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
    Οποιεσδηποτε πιεσεις δεν πρεπει να καμψουν τον δρομο για το εκσυχρονισμο του συστηματος.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 11:57 | ΜΑΡΙΝΑ

    Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι το Τοπογραφικό Διάγραμμα είναι απαραίτητο στις δικαιοπραξίες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις της παραγράφου 2γ του Άρθρου 64. Είναι πολλές οι περιπτώσεις πολιτών που έχουν σε κάποια περιοχή κάποιο ακίνητο, με συγκεκριμένο εμβαδό, αλλά δεν γνωρίζουν που ακριβώς, ή περίπου, είναι (ειδικά σε κληρονομιές), όμως πληρώνουν όλους τους φόρους που το «συνοδεύουν». Ακόμη περισσότερες οι περιπτώσεις πολιτών, που αγόρασαν ή κληρονόμησαν κάποιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, για άρτιο και οικοδομήσιμο, προφανώς χωρίς τοπογραφικό, ή με «τοπογραφικό σχέδιο-ζωγραφιά» από κάποιον «καλλιτέχνη» (παλιότερα είχαν πολλοί τέτοιο δικαίωμα) και όχι Διπλωματούχο Τοπογράφο Μηχανικό ή Πολιτικό, αλλά τελικά, του προέκυψε συνιδιοκτήτης ο Δήμος, η ΚΕΔ, το Δασαρχείο, ή ήταν μέσα σε ρέμα, εκτός σχεδίου, κ.α. Για να μην αναφερθώ στις περιπτώσεις των Διανομών, των Κληροτεμαχίων … Σε συνδυασμό, των παραπάνω, με το κόστος του τοπογραφικού, είναι, σίγουρα, πολύ χαμηλότερο από το κόστος του συμβολαίου, ενώ έχει, σχεδόν, την ίδια πληροφορία με το συμβόλαιο (με εξαίρεση τους αριθμούς ταυτότητας των συμβαλλόμενων, τα ΑΦΜ τους, τον τόπο κατοικίας τους, την αντικειμενική αξία, το ιστορικό), και εξασφαλίζει, χωρικά και ποιοτικά, την περιουσία του πολίτη, γλυτώνοντας τον από μελλοντικά έξοδα δικηγόρων, δικαστηρίων, κλπ. Δεν απαξιώνω τη σημασία του Συμβολαίου, αλλά χωρίς ένα σωστό Τοπογραφικό Διάγραμμα, είναι ελλιπές. Προφανώς, όταν αναφέρομαι σε Τοπογραφικό Διάγραμμα, εννοώ αυτό που έχει συνταχθεί και υπογραφεί μόνο από τους έχοντες δικαίωμα υπογραφής τους, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές και τα οριζόμενα στο ν. 651/1977 και τον 4030/2011.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 10:21 | Μαρια

    Παρακαλώ πολύ όταν μας συντασουν τα συμβόλαια μας εκτός από παράσταση δικηγόρου να έχουμε και απαραίτητη παράσταση μηχανικού μαζί με αυτοψια γιατί έχουμε υπογράψει εμείς οι πολίτες συμβόλαια χωρίς να καταλάβουμε ότι είχε επισυναπτόμενα παραποιημενα σχέδια του μηχανικού ο κατασκευαστης. Ποιος έχει την ευθύνη σε τέτοια περίπτωση?? Δεν πρέπει να μας αποδίδουν ευθύνες στους αγοραστές που δεν ήξεραν τότε τι υπέγραφαν χωρίς γνώσεις. Νομίζω ότι έτσι θα αποφεύγαμε όλοι τις παρανομίες αν θα αποδίδονται ευθύνες σε όλους.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 09:48 | ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Με βάση τα μέχρι τώρα σχόλια φαίνεται ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι το μέτρο είναι υποκριτικό καθώς από την μία διατηρεί το αυθαίρετο επιβαρύνοντας το περιβάλλον , επιβαρύνει τον πολίτη με το κόστος της βεβαίωσης μηχανικού , του στερεί το δικαίωμα της κληρονομικής διαδοχής.Και μιας και είμαστε όλοι υπέρμαχοι της νομιμότητας , και επειδή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και η προστασία του περιβάλλοντος ας κάνουμε κάτι ρηξικέλευθο. Σε κάθε περίπτωση να επισυνάπτεται στην πράξη πιστοποιητικό νομιμότητας από την Πολεοδομία. Αν κατά την αυτοψία βρεθεί αυθαίρετο ΑΜΕΣΗ κατεδάφιση χωρίς δυνατότητα ρύθμισης. Ετσι και το περιβάλλον θα αποκατασταθεί , και οι πολίτες ΔΕΝ θα έχουν την δαπάνη μηχανικού και οι Συμβ/φοι θα προχωράτε απρόσκοπτα σε αποδοχές κλπ.
    Επί πλέον , προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης τοπογραφικά και άλλα άχρηστα πράγματα , να καταστεί ο συμβολαιογράφος αποκλεισιτκός υπεύθυνος για το αναγραφόμενο εμβαδόν του ακινήτου στο συμβόλαιο , και να υπογράφει ο ίδιος την δήλωση του Ν.651/77. Συμφωνείτε ?

  • 14 Σεπτεμβρίου 2016, 02:29 | Δημ. Φλάσκος

    Συμφωνώ με τη διαπίστωση της Κας Δ. Πρίνου στη δημοσίευση της στις 11/9/2016 όπου αναφέρει: “Είναι προαγωγικό των συμφερόντων ενός κλάδου εργαζομένων”
    Θα συμπήρωνα: με βραχυπρόθεσμο όφελος για τον κλάδο αυτό και στη συνέχεια μεγαλύτερη «ζημιά», γιατί αν ένα μέτρο προκαλέσει παρενέργειες σε πολλούς, τότε γρήγορα θα επηρεαστούν κ αυτοί που «ωφελήθηκαν» λίγο στην αρχή.

  • Όχι μόνο συμφωνώ με την επέκταση της βεβαίωσης μηχανικού στις περιπτώσεις του άρθρου, αλλά προτείνω και την περαιτέρω επέκταση.
    Οι αυθαιρεσίες στη δόμηση στρεβλώνουν σημαντικά τον ανταγωνισμό και κατ’ επέκταση βλάπτουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η βεβαίωση μηχανικού σε κάθε αποτίμηση ακινήτων που χρησιμοποιείται για λογιστικούς ή δανειοδοτικούς σκοπούς, ώστε να απεικονίζεται η πραγματική αξία των ακινήτων και άρα η καθαρή θέση των επιχειρήσεων. Τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος και όλοι οι λοιποί εποπτικοί φορείς, θα έπρεπε να απαιτούν από τους εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις να προσκομίζουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις για τα ακίνητα που αποτελούν πάγια επιχειρήσεων και αντικείμενο εξασφάλισης.
    Επίσης, προκαλεί πραγματικά μεγάλη απορία η απουσία βούλησης του ελληνικού κράτους δια των εκπροσώπων και λειτουργών του να απαιτήσει τη βεβαίωση μηχανικού στην εκμίσθωση ακινήτων. Εάν κανείς το σκεφτεί καλά, μπορεί κάποιος να κατασκευάσει ένα ακίνητο παράνομα όχι για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες, αλλά να αποκομίσει οικονομικά οφέλη (ενοίκια) από αυτό το παράνομο ακίνητο. Υπό την ανοχή του κράτους δηλαδή, όχι μόνο προστατεύονται οι αυθαιρετούντες, αλλά επιβραβεύονται με έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα νοθεύοντας κατάφωρα τον ανταγωνισμό.
    Αντίστοιχη πρόβλεψη βεβαίωσης πρέπει να γίνεται και για τους δικαιούχους αποζημιώσεων λόγω απαλλοτριώσεων. Είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο να απαλλοτριώνονται εκτάσεις με επικείμενα τα οποία δεν έχουν καμία νομιμότητα, αλλά αντιθέτως έχουν κατασκευαστεί μετά και την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών λόγω απαλλοτρίωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί λανθασμένα αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες βλάπτοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου.
    Προσωπικά δε, πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει και όριο ηλικίας για το δικαίωμα έκδοσης βεβαιώσεων (πχ τα 50 έτη), ώστε να είναι ουσιαστική και βεβαία η ποινή από την οριστική απαγόρευση της άσκησης του επαγγέλματος.
    Τέλος, η βεβαίωση μηχανικού έχει νόημα μόνο για κατασκευές. Εάν το αντικείμενο είναι αδόμητο οικόπεδο, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μπορεί να βεβαιωθεί από οποιονδήποτε έχει μία ικανή όραση. Στην περίπτωση απλώς της ψευδούς δήλωσης θα πρέπει να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για τον βεβαιούντα.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2016, 14:23 | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ

    Το άρθρο 64 πρέπει απαραιτήτως να τροποποιηθεί και να μην απαιτείται έκδοση βεβαίωσης μηχανικού στις αποδοχές κληρονομιάς, καθώς οι κληρονόμοι δεν θα επιδιώκουν αυτοβούλως την μεταβίβαση ακινήτων και έτσι θα βρεθούν ιδιοκτησίες «ορφανές» δηλ. χωρίς ιδιοκτήτες. Αν μειωθούν οι αποδοχές κληρονομιάς το κράτος θα χάνει χρήματα και οι πολίτες θα αγανακτούν.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2016, 14:21 | ΣΤΥΛΙΑΝΗ

    Υπάρχουν ΝΟΜΟΙ και υπάρχουν και ΆΛΛΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ που πρέπει να λάβετε υπόψιν .Δεν είναι δυνατόν , να ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ό, τι θέλει ο καθένας ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ τι θα συμβεί , όταν στις αποδοχές κληρονομιάς ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ οι κληρονόμοι να τα τακτοποιήσουν , ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ όταν πέθανε η θεία σας ή ο πατέρας σας ή ο μπατζανάκης σας , τι ακίνητα κληρονομήσατε , και τι θα έπρεπε να κάνετε σήμερα. ΑΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ΑΝΗΛΙΚΟΣ , και δεν έχουν οι ΓΟΝΕΙΣ του Φ Ρ Α Γ Κ Ο , σύνηθες τι σήμερον ημέρα ( εκτός αν ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν ) τι θα πρέπει να γίνει ?? Αν κληρονόμος είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ , θα πληρώσει ή με καμία εγκύκλιο του Γραφείου<> θα τη γλιτώνει ? Έχει να γίνει της αποποιήσεως ……… …………ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΥΓ.Αν τελικά η ρύθμιση παραμείνει ως έχει , προτείνω τα έξοδα αυτά , μαζί με τις αμοιβές των μηχανικών και τα πρόστιμα τακτοποιήσεις , ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ στο ΕΤΑΑ , μπας και πάρει κανείς σύνταξη.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2016, 08:52 | Γιάννης Κόνσουλας

    Είναι ανώφελο και μάταιο να εξηγήσει κανείς σε κάποιους προλαλήσαντες, που δεν έχουν καν το θάρρος να συνεφέρουν το όνομα τους (παρά την επαγγελματική τους ιδιότητα, πχ τοπογράφος, μηχανικός κλπ) για ποιο λόγο υπάρχει η νομική ως επιστήμη.
    Ευτυχώς υπάρχει ως παράδειγμα ο θεσμός του ελληνικού κτηματολογίου, που θεωρήθηκε αποκλειστικά υπόθεση τεχνικών και όχι νομικών (δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ) και βλέπουμε την κατάντια του.
    Δεν είστε ο ομφαλός του κόσμου κύριοι.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 20:40 | Παναγιώτα Παπαγεωργίου

    Με το νομοσχέδιο αυτό εκτονώνεται η ανεξάντλητη δίψα της πολιτείας για είσπραξη φόρων, παραβόλων και εν γένει τελών, η οποία μέχρι τώρα στρεφόταν κυρίως κατά των μεγαλοϊδιοκτητών, αλλά τελικά έφτασε ν απλώνεται και στον πιο φτωχό πολίτη, στον οποίο δε θα μπορεί πια να ανήκει ούτε το χαμόσπιτο των δύο δωματίων που κληρονομεί από τον πατέρα του, εάν δεν έχει άδεια οικοδομής και δεν είναι τακτοποιημένο… κάτω από την λεπτή μεμβράνη της επιφανειακής λογικής πρέπει να υπάρξει κι ο εξής συλλογισμός : ότι η δήλωση αποδοχής κληρονομίας δεν αποτελεί μεταβίβαση αλλά αναγκαστική διαδοχή και η απαίτηση της πολιτείας για τακτοποίηση κτιρίων και σύνταξη τοπογραφικών σχεδιαγραμμάτων στην περίπτωση αυτή, κρίνεται υπέρμετρα σκληρή και τελικά φτάνει να αποτελεί μια σκοτεινή υπονόμευση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Θίγεται όχι μόνο η ελευθερία του ατόμου αλλά και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 20:50 | Μαριάνθη Εμμανουηλίδου

    Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 1193, 1195, 1198,1199, 1846 και 1847 του ΑΚ, αλλά και από τη διάταξη του άρθρου 12 παρ.1ζ του Ν.2664/1998 περί Εθνικού Κτηματολογίου, προκύπτει ότι η αποδοχή κληρονομίας είναι άτυπη μονομερής δήλωση βούλησης του κληρονόμου στον οποίο έχει επαχθεί η κληρονομία, ότι θέλει να είναι και οριστικός κληρονόμος και δεν μπορεί να ανακληθεί. Όταν ο κληρονόμος παραμελεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα στην προθεσμία του ΑΚ 1847, δηλαδή εντός τετραμήνου από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της (δηλ. το θάνατο και αν καλείται ως εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης κληρονόμος) έχουμε πλασματική αποδοχή. Και συνήθως αυτό συμβαίνει στην πράξη, καθόσον είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο κληρονόμος θα προβεί σε ρητή αποδοχή της κληρονομίας ενώπιον συμβολαιογράφου ή του γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας εντός της ως άνω προθεσμίας. Η -μετά την πλασματική αποδοχή της κληρονομίας- σύνταξη δημοσίου εγγράφου, που αποτυπώνει την ως άνω δήλωση βούλησης του κληρονόμου [και τέτοιο δημόσιο έγγραφο είναι η οικεία πράξη του συμβολαιογράφου, η έκθεση του γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομίας , το κληρονομητήριο, το πιστοποιητικό μη αποποίησης, ακόμα και η δήλωση φόρου κληρονομίας], γίνεται μόνο για τη μεταβίβαση της κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος (πλην της νομής) επί του κληρονομιαίου ακινήτου στον κληρονόμο, η οποία πάντα ανατρέχει στο χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου, ανεξάρτητα από το χρόνο σύνταξης του δημοσίου εγγράφου και τη μεταγραφή ή την καταχώρησή του. Όσον αφορά τη νομή του κληρονομιαίου ακινήτου επάγεται άμεσα κατ΄ άρθρο 983 του ΑΚ στους κληρονόμους χωρίς να χρειάζεται η σύνταξη και η μεταγραφή ή καταχώρηση δημοσίου εγγράφου περί αποδοχής. Στην πράξη, συνηθίζεται το ως άνω δημόσιο έγγραφο περί μη αποποίησης (που αποτυπώνει την πλασματική αποδοχή) να ζητείται όχι από τον κληρονόμο (ο οποίος δεν έχει συμφέρον το κληρονομιαίο ακίνητο να αποτελέσει εμφανές περιουσιακό του στοιχείο και να υπόκειται στον έλεγχο των δανειστών του , μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Δημόσιο), αλλά πρωτίστως από τους δανειστές του τελευταίου ή του κληρονομούμενου, οι οποίοι το μεταγράφουν ώστε να μεταβιβασθεί η κυριότητα του κληρονομιαίου ακινήτου στον κληρονόμο και στη συνέχεια να μπορέσουν να το κατάσχουν ή με άλλον τρόπο να το δεσμεύσουν. Αυτήν την τακτική ακολουθεί και το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία τα τελευταία χρόνια ώστε να μπορέσoυν να κατασχέσουν ακίνητα οφειλετών τους. Συνεπώς η διάταξη του άρθρου 64 παρ.1 περ.β του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, που προβλέπει υποχρέωση επισύναψης υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού για τη μεταγραφή του δημοσίου εγγράφου περί αποδοχής της κληρονομίας, θα ακυρώσει στην πράξη την ανωτέρω δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου, των Ταμείων και γενικά των δανειστών ….εκτός αν προτίθενται οι τελευταίοι να αναλάβουν να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες του οφειλέτη τους ή ενδεχομένως θέλουν να τον προστατέψουν από τη δέσμευση της περιουσίας του;….
    Επίσης όσον αφορά την υποπερ.ββ της περ.ε του ιδίου άρθρου, που προβλέπει την υποχρέωση επισύναψης υπεύθυνης δήλωσης του διενεργούντος τη μεταγραφή και βεβαίωσης του μηχανικού στην περίπτωση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες αναγνωρίζεται κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο, που έχει κτηθεί με έκτακτη χρησικτησία, παραβλέπει τη διάταξη του άρθρου 1198 του ΑΚ , που δεν περιλαμβάνει τη μεταγραφή ή την καταχώρηση της ως άνω δικαστικής απόφασης ως προϋπόθεση για την κτήση της κυριότητας, διότι η παράλειψη της μεταγραφής δεν επιφέρει τη μη μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου που αναγνωρίστηκε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, καθόσον η εν λόγω μεταγραφή δεν έχει συστατικό χαρακτήρα (ΑΠ 1330/2008, ΑΠ 399/2006, ΕφΑθ 211/2016), όπως συμβαίνει με τις λοιπές μεταγραπτέες πράξεις, αλλά απλά πληροφοριακό που εξυπηρετεί την ασφάλεια των συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή το εμπράγματο δικαίωμα (κυριότητα κ.λπ.) αποκτάται με τη συμπλήρωση του χρόνου της χρησικτησίας και όχι από τη μεταγραφή της δικαστικής αποφάσεως (βλ. και αιτιολογική έκθεση νόμου 2298/1995 στο άρθρο 15), οπότε ουδείς θα ενδιαφέρεται να μεταγράψει τοιαύτη απόφαση, όταν τούτο θα σημαίνει πέραν του κόστους απόκτησης της βεβαίωσης του μηχανικού κλπ. και ανάδειξη των αυθαιρεσιών του ακινήτου του.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 18:59 | Ελένη Κοκκινάκη

    Ενίσταμαι και εγώ έντονα για το άρθρο 64 του νέου Νόμου. Είμαι συμβολαιογράφος Επαρχίας (Χανίων). Έχω και εγώ να πω τα εξής: Το θέμα που τίθεται με τον νέο νόμο δεν είναι ποιος θα έχει περισσότερη ή λιγότερη δουλειά , οι συμβολαιογράφοι ή οι μηχανικοί. Δεν μπορεί ένας νόμος να φέρνει σε αντιπαράθεση δύο σημαντικούς για τις συναλλαγές κλάδους. Το θέμα μας είναι πώς ο πολίτης θα ελαφρυνθεί οικονομικά σε μια τόσο κρίσιμη για την οικονομία της χώρας μας περίοδο. Θα πρέπει να πάψει να βλέπει έντρομος ο πολίτης τον συμβολαιογράφο ο οποίος για κάθε συμβόλαιο του ζητάει ένα σωρό δικαιολογητικά. Μέχρι τώρα τα δικαιολογητικά για την αποδοχή κληρονομιάς εκδίδονταν σχεδόν ανέξοδα. Τώρα για ένα τέτοιο συμβόλαιο , το οποίο δεν επέλεξε ο ίδιος ο πολίτης να κάνει γιατί η κληρονομική διαδοχή αποτελεί αναγκαστική διαδοχή θα επιβαρυνθεί με τεράστια έξοδα που δεν θα μπορεί να καταβάλει . Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο μια τέτοια διάταξη νόμου θα μπορούσε να είναι συμφέρουσα για τον πολίτη.Πρέπει να πάψει ο πολίτης να τιμωρείται για κάτι που δεν έφταιξε .Πρέπει να αποσυρθεί η διάταξη.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 17:28 | Δημήτρης Πετρόπουλος

    Η πρόβλεψη για πιστ/κό μηχ/κού στην αποδοχή κληρονομιάς εκτός από παράνομη είναι και παράλογη. ΠΑΡΑΝΟΜΗ διότι η συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς δεν αποτελεί οικειοθελή κτήση/μεταβίβαση ακινήτου, αφού η κτήση της κληρονομιαίας περιουσίας επέρχεται αυτοδίκαια από το θάνατο του κληρονομουμένου και απλώς η συμβολαιογραφική πράξη αποτυπώνει και περιγράφει την κληρονομηθείσα περιουσία, όπως έχει κριθεί και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με σχετική γνωμοδότησή του. ΠΑΡΑΝΟΜΗ επίσης διότι η αποτύπωση της κτήσης του ακινήτου (και όχι η ίδια η κτήση αφού είπαμε ότι επέρχεται αυτοδικαίως από το θάνατο) τελεί υπό την αίρεση της ύπαρξης βεβαίωσης μηχανικού. Προβλέπεται άραγε κάτι τέτοιο από τον Αστικό Κώδικα ?
    ΠΑΡΑΛΟΓΗ διότι οδηγεί σε τεράστια πρακτικά προβλήματα :α)σε εξ αδιαθέτου κληρονομιά οι πολλοί κληρονόμοι δεν διαλέγουν κοινής αποδοχής συμβολαιογράφο, ούτε υπογράφουν ταυτόχρονα την συμβολαιογραφική πράξη, ακόμα και στον ίδιο συμβολαιογράφο. Άρα, κάθε κληρονόμος και τη δική του βεβαίωση ? με ότι συνεπάγεται σε έξοδα. Αυτό κι αν είναι συντεχνιακή υπεράσπιση των οικονομικών απολαβών των μηχανικών. β)Ο κλήρος στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένος και συνήθως η αγροτική περιουσία αποτελείται από πολλά κομμάτια. Φανταστείτε το κόστος για έκδοση βεβαίωσης αδομήτου για πολλά αγροτικά ακίνητα. Σε περίπτωση πάλι, συνιδιοκτησίας της κληρονομιαίας περιουσίας, πολλοί κληρονόμοι δεν έχουν την ίδια οικονομική δυνατότητα πληρωμής του τυχόν προστίμου. Άρα, οι οικονομικά ασθενέστεροι πώς θα κάνουν αποδοχής κληρονομιάς ? τη στιγμή που οι οικονομικά πιο αυτάρκεις θα έχουν την ανάλογη δυνατότητα και τι είδους προβλήματα θα υπάρξουν στην αποτύπωση της κοινής περιουσίας, μπορείτε να τα φανταστείτε. γ)Αν σε κληρονομιαίο ακίνητο υπάρχει παρανομία μετά τον Ιούνιο του 2011 όπου δεν επιτρέπεται η τακτοποίηση, βεβαίωση μηχανικού δεν εκδίδεται και συνεπώς συμβολαιογραφική πράξη δεν υπογράφεται. Άρα για ποιά ασφάλεια συναλλαγών μιλάμε. ΚΑΙ Ποιο το ενδιαφέρον τότε των κληρονόμων να δηλώσουν τα ακίνητα στο Ε9 και να χρεωθούν τον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ. δ) Σε οριζόντιες ιδιοκτησίες με πολεοδομική παράβαση σε κοινόχρηστο χώρο η παρανομία απαιτεί και την συνυπογραφή σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης από τους συνιδιοκτήτες. Σε πολυκατοικίες αλλά και σε μικρότερες ιδιοκτησίες κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα καθίσταται τις περισσότερες φορές ανέφικτο. ε)Γιατί άραγε θα πρέπει για ακίνητο που αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο δεν εγγράφεται κτίσμα, να απαιτείται και βεβαίωση αδομήτου από μηχανικό. Ο μηχανικός δεν είναι υπεύθυνος να δηλώνει την ύπαρξη ή όχι κτίσματος ? Ας προβλεφθεί η δήλωσή του αυτή να ενσωματώνεται στο τοπογραφικό χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βεβαίωσης. στ) Η προβλεπόμενη διάταξη για τις αποδοχές κληρονομιές θα καταστήσει αδύνατη την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς με ότι αυτό συνεπάγεται στην απώλεια εσόδων του κράτους από τη φορολόγηση του εισοδήματος των συμβολαιογράφων, απώλεια σε ΦΠΑ αμοιβής τους κλπ. ι)Επίσης είναι δυνατόν να εξαρτάται σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου που ευρίσκεται σε περιοχή αναδασμού η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος από την αξία του ? Αφού ο αναδασμός έχει ήδη καταρτιστεί βάσει τοπογραφικού διαγράμματος συνταχθέντος από κρατική υπηρεσία. Είναι παράλογη η ήδη υπάρχουσα πρόβλεψη. Πρέπει να καταργηθεί. ΤΕΛΟΣ λάβετε υπόψιν σας ότι κάθε δυσκολία στη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς εκτός από την έλλειψη συμφέροντος στην σύνταξη Ε9 και πληρωμή ΕΝΦΙΑ από τους κληρονόμους που προείπα θα οδηγήσει και σε άλλο πρόβλημα, δηλαδή ότι οι κληρονόμοι που είτε ήδη χρωστούν είτε θα βρεθούν μελλοντικά με χρέη δεν θα συντάσσουν αποδοχή κληρονομιάς με αποτέλεσμα οι πιστωτές τους να μην μπορούν να προβούν σε αναγκαστική εκτέλεση. Πιστωτής φυσικά στη σημερινή συγκυρία είναι ή θα είναι και το ΚΡΑΤΟΣ, άρα ποια περιουσία θα βρεί ως υπέγγυα ? Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ προφανώς ξέχασε και την περίπτωση της αναγκαστικής σύνταξης πράξης αποδοχής κληρονομιάς από τον πιστωτή προς τον οφειλέτη κληρονόμο με σκοπό την αναγκαστική εκποίηση της κληρονομιαίας περιουσίας. Σε τέτοια περίπτωση ποιος θα χρεώνεται την τακτοποίηση αυθαιρέτου ?

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 14:28 | Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου

    Με το συγκεκριμένο άρθρο του σχεδίου νόμου που έχετε θέσει προς διαβούλευση το οποίο -κατά τη γνώμη μου- φέρει ατυχή τίτλο: «Απαίτηση (???!!!) έκδοσης βεβαίωσης ……..», φαίνεται να επιχειρείται από το νομοθέτη να «εισέλθει» και στα κληρονομιαία ακίνητα! ΠΡΑΓΜΑΤΙ? Μάλλον όχι. Με την επαγωγή ( αυτοδίκαιη με το θάνατο του κληρονομουμένου κτήση περιουσίας από τον/τους κληρονόμο/ους) αυτόματα αποκτάται η κληρονομιά. Αυτοδίκαια και αμέσως. Η κτήση δεν εξαρτάται ΑΠΟ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ παρά από τον θάνατο του κληρονομούμενου ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ο κληρονόμος αγνοεί την επέλευσή του ή την ιδιότητα του ως κληρονόμου. Ειδικά για τα εμπράγματα δικαιώματα επί των κληρονομιαίων ακινήτων, η αρχή της δημοσιότητας των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επιβάλλει για την απόκτηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα της κληρονομιάς την μεταγραφή αυτών στα οικεία βιβλία μεταγραφών (ΑΚ 1192). Μέχρι δε τότε η απόκτηση τελεί υπό την conditio iuris της μεταγραφής της αποδοχής!!!! Ο Αστικός μας Κώδικας προβλέπει με τα άρθρα 1194, 1195 και επόμενα πώς γίνεται αυτό. Ακόμη δημόσιο έγγραφο (άρθρο 1195 δ. α ΑΚ), είναι η συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς (1193 ΑΚ, το κληρονομητήριο (ΑΚ 1195εδ.β), το περί μη αποποίησης πιστοποιητικό (ΑΚ 1847) κλπ ΠΟΙΟΣ ο λόγος, η αιτιολογική βάση,της διάταξης της παραγράφου 1β του εν λόγω άρθρου, που καταλαμβάνει ΜΟΝΟ τη δήλωση αποδοχής κληρονομιάς???Τί επιτυγχάνεται με αυτή την «αστοχία»? Ποιά η πραγματική βούληση του νομοθέτη και τί εξυπηρετεί? Εχει εξετασθεί από το νομοθέτη η αντισυνταγματικότητα του άρθρου???? Ποιό αγαθό προτάσσεται εν προκειμένω???? Ελπίζω να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη. Ελπίζω επίσης εάν η πολιτεία έχει τη φιλοδοξία να ρυθμίσει οριστικά τα θέματα των αυθαιρέτων να το κάνει με τρόπο πολιτισμένο και συντεταγμένο. Με τρόπο σύμφωνο με τους θεμελιώδεις νόμους του κράτους, με τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών. Με τρόπο αποτελεσματικό και σύννομο.

  • 12 Σεπτεμβρίου 2016, 09:41 | Παυλίνα Λεμονίδου

    Λυπάμαι που το κράτος συνεχίζει, με το άρθρο 64 και ιδίως με την περίπτωση 1β., όπου απαιτείται βεβαίωση μηχανικού για τις αποδοχές κληρονομιάς συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, να έχει αυταρχικό πρόσωπο, αντίθετο με τις επιταγές του συντάγματος και τις αρχές της χρηστής διοίκησης, να φορτώνει αναίτια υπερβολικά βάρη στις πλάτες κυρίως των ασθενέστερων κοινωνικά και οικονομικά. Φανταστείτε λοιπόν, το συνηθισμένο περιστατικό του κληρονόμου ποσοστών εξ αδιαιρέτου σε δέκα (10) ή περισσότερα αγροτεμάχια π.χ. στο Λυκόστομο Καβάλας, εμβαδού του καθενός 200-300 τ.μ. Έτσι έγινε η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων της ανταλλαγής,με τίτλους που έδιναν κυριότητα σε τέτοια αγροτεμάχια(γιακάδες). Στη θέση του αρχικού κληρούχου μετά από 2-3 κληρονομικές διαδοχές, έχουν υπεισέλθει δέκα – είκοσι κληρονόμοι. Είσαι δε ο επιμελής πολίτης που κληρονόμησε από τον πατέρα του 5% σε 12 τέτοια κληροτεμάχια. Ε ναι λοιπόν, για να συντάξεις αποδοχή κληρονομιάς πρέπει να πληρώσεις μηχανικό να σου δώσει 12 βεβαιώσεις, ότι αυτά δεν έχουν κτίσματα. Και πού είναι η υποχρέωση του Δημοσίου, που εισπράττει τόσους φόρους και από τα παραπάνω ακίνητα και ΕΝΦΙΑ από το έτος 2014 και μετά, να βεβαιώσει το ίδιο για την ύπαρξη ή μη κτισμάτων. Σήμερα με τη σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη, γιατί να μη δίνονται αυτές οι βεβαιώσεις από δημόσιες υπηρεσίες εν τέλει, αν κρίνονται τόσο απαραίτητες, για μια τακτοποίηση αυτοδίκαιης (με το θάνατο του κληρονομουμένου) επαγωγής της κυριότητας στον κληρονόμο. Πώς να σταθεί ο φτωχός σ’ αυτό τον τόπο;

  • 11 Σεπτεμβρίου 2016, 16:02 | ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΠΡΙΝΟΥ

    Ολοι οι συνάδελφοί μου νομικοί που τοποθετήθηκαν στην διαβούλευση μέχρι σήμερα αιτιολόγησαν με σαφή και επιστημονικό τρόπο την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του άρθρου αυτού , και περιέγραψαν τις συνέπειες του στην συναλλακτική πρακτική. Επομένως δεν θα επαναλάβω τα λεχθέντα τους με τα οποία συντάσσομαι μέχρι κεραίας , και θα απαιτησω και εγώ την απόσυρση εκτός των άλλων και ΕΠΕΙΔΗ: 1) Είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, που μπορεί να αποτελεί προσωρινή λύση στις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους, αλλά δυναμιτίζει τους όρους προάσπισης της έννομης τάξης, η οποία προάσπιση ουδεμία σχέση έχει με μηχανισμούς ισοστάθμισης της αναποτελεσματικότητας των πολιτικών που ασκούνται ή υποβάλλονται.
    2) Είναι προαγωγικό των συμφερόντων ενός κλάδου εργαζομένων , γεγονός που συνιστά μονοσήμαντη και τερατογόνα άσκηση πολιτικής , που υπονομεύει την ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων με ορθολογικό τρόπο και άρα αίρει την ουσία και τον σκοπό της θέσπισης νόμων.
    3) Γενικότερα, εμπεριέχει την λογική της απειλής και της τιμωρίας των πολιτών για πρακτικές που επί σειρά ετών το ίδιο το κράτος ανέχθηκε, ενώ το πρώτο μέλημα της πολιτείας οφείλει να είναι α) η δημιουργία συνείδησης στους πολίτες μέσω της παιδείας ώστε αυτόβουλα να έρχονται σε ρήξη με οτιδήποτε αυθαίρετο και παράνομο και β) η καλλιέργεια , ανεξάρτητα από ιδεολογικά πρόσημα, αίσθησης κοινωνικής ευθύνης.

  • 11 Σεπτεμβρίου 2016, 16:34 | ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΔΙΒΑΝΗ

    Η διάταξη αυτή και ειδικότερα η απαίτηση για βεβαίωση νομιμότητας στις αποδοχές κληρονομιάς θα προσθέσει τεράστια προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.
    ΣΥΝΗΘΕΣΤΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της καθημερινής πρακτικής, τουλάχιστον στην περιφέρεια: Απεβίωσε ο Π, ο οποίος δεν άφησε διαθήκη, τον κληρονομούν τα 6 παιδιά του (μαλωμένα μεταξύ τους), καθένα εκ των οποίων κληρονομεί το 1/6 εξ αδιαιρέτου από ένα σπίτι στην πόλη, ένα οικόπεδο στο χωριό με το παλιό σπίτι του παππού, χτισμένο γύρω στο 1960, στο οποίο ο παππούς πρόσθεσε αργότερα μια κουζινούλα, ένα σταύλο, μια αποθήκη με τσιμεντόλιθα κλπ, φυσικά χωρίς άδεια, γιατί τότε «δεν έβγαζαν άδειες», ένα ακόμη οικόπεδο στο χωριό, τρία χωράφια κλπ.. Καθένας από τους 6 κληρονόμους απευθύνεται στο συμβολαιογράφο του για την αποδοχή κληρονομιάς, ενώ 2 από αυτούς αποφασίζουν να αποποιηθούν, αλλά έχει παρέλθει η προθεσμία για την αποποίηση (4μηνο από το θάνατο), άρα δεν μπορούν να το κάνουν ή ακόμη και αν δεν έχει παρέλθει η προθεσμία για την αποποίηση, αποποιούνται οι ίδιοι, αλλά τα μερίδια τους κληρονομούνται από τα παιδιά τους σύμφωνα με το νόμο, τα οποία αν είναι και ανήλικα χρειάζονται δικαστική απόφαση για την αποποίηση. Μετά την αποποίηση η ιστορία γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη για τα υπόλοιπα αδέρφια, αλλά ας μην επεκταθώ.
    Σας παρακαλώ εσείς οι συντάκτες της διάταξης και εσείς που θα ψηφίσετε τη διάταξη βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός από τους κληρονόμους του Π, υπολογίστε το κόστος για την αποδοχή κληρονομιάς των παραπάνω ακινήτων μόνο για τις βεβαιώσεις νομιμότητας, τα σύγχρονα τοπογραφικά που πρέπει να τις συνοδεύουν και την πολεοδομική τακτοποίηση του σπιτιού του παππού ή το κόστος για την αποποίηση αυτών και σκεφτείτε την θέση στην οποία θα βρεθείτε τόσο οι ίδιοι όσο και εκατομμύρια συμπολίτες μας.
    Τουλάχιστον, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η διάταξη, πράγμα που απευχόμαστε, προβλέψτε αυτή να ισχύει για τους θανάτους μετά την ψήφιση του νόμου ή μετά από κάποιο χρονικό σημείο ή μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, μέσα από την οποία θα μπορούσαν τουλάχιστον να διαπιστώνονται τα αδόμητα ακίνητα (αγροί, οικόπεδα) και να μην απαιτούνται βεβαιώσεις και γι’ αυτά.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 22:38 | Θάνος

    Αν ο κληρονόμος θέλει να κατεδαφίσει το αυθαίρετο που του φόρτωσε ο θανών, αντί να το τακτοποιήσει, διότι λ.χ. δεν θέλει να πληρώσει πρόστιμα για τις αμαρτίες του δικαιοπαρόχου του; Τότε τι γίνεται; Πώς θα λάβει άδεια καταδάφισης, χωρίς να έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς; Δεν μπορεί. Άρα θα πρέπει να το τακτοποιήσει πρώτα. Άρα δεν υπάρχει πιά λόγος κατεδάφισης. Συμπέρασμα: Κάποτε ήταν υποχρεωτική η κατεδάφιση των αυθαιρέτων, τώρα γίνεται υποχρεωτική η διατήρησή τους…

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 21:49 | ΓΑΡΔΙΚΗ Ευρυδίκη

    Να συμπληρωθεί στην παρ. 2δ οτι οι βεβαιώσεις των μηχανικών ισχύουν δύο (2) μήνες από την αναγραφόμενη ημερομηνία αυτοψίας.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 20:45 | Συμβολαιογράφος Επαρχίας

    Κατ’ αρχάς, δεν ειναι δυνατόν τα νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ να καταρτίζονται κόντρα σε βασικές αρχές του αστικού δικαίου. Μας κάνατε να ξεχάσουμε το εμπράγματο δίκαιο με τις τακτοποιησεις αυθαιρετων με ημερομηνια ληξης, τώρα θελετε να ξεχάσουμε και το κληρονομικό. Σας παραπέμπω στη σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ 633/1997. Επιπλέον,ως συμβολαιογράφος επαρχίας σας διαβεβαιώνω ότι εάν ψηφισθεί η περίπτωση β της παραγράφου 1, απλα δε θα συντασσονται συμβολαιογραφικές πράξεις αποδοχής κληρονομιάς. Ο κόσμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος ενός και μόνο τοπογραφικού διαγραμματος. Λάβετε υποψη ότι οι αξιες των ακινητων και ιδιως των αγροτεμαχιων στην επαρχια είναι μηδαμινες και μη στερειτε το δικαιωμα απο τους ήδη οικονομικα εξαθλιωμενους πολιτες να αποδεχθουν την κληρονομιά των γονιων τους και συμβολαιογραφικα και να εχουν τιτλο κτησης για τα ακινητα που ηδη θα νεμονται αυτοδικαιως απο την επαγωγη.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 20:51 | Θάνος

    Ο παππούς ή η γιαγιά αφήνουν κληρονομιά ένα αυθαίρετο στα ανήλικα εγγονάκια τους (συνηθέστατη περίπτωση). Ας πούμε ότι τα έξοδα της τακτοποίησης είναι 10.000€. Τα ανήλικα δεν έχουν προσωπική περιουσία για να πληρώσουν. Τι θα γίνει; Ε, καλά, θα τους τα δώσουν οι γονείς τους. Ας δεχτούμε ότι τα έχουν. Όμως με νόμο του καλού και αγαθού Ελληνικού Κράτους, η γονική παροχή χρημάτων φορολογείται με 10%. Οπότε; Η αποδοχή κληρονομιάς για τα εν λόγω ανήλικα θα κοστίσει 1.000€ επιπλέον, από ότι θα κόστιζε σε οποιονδήποτε άλλον.
    Μπράβο!

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 19:21 | γιωργος

    Επιτελους ενας σοβαρος νομος για να γλυτωσουμε απο τα αυθαιρετα και να γινει κατι θετικο πανω σαυτο το θεμα πιστευω να αντεξετε τις πιεσεις

  • 10 Σεπτεμβρίου 2016, 10:10 | ΜΠΕΖΑΝΤΕ Χριστίνα

    Από την ισχύ του Ν.4014/2011 ως τώρα έχουν εκδοθεί επανειλημμένα ψευδείς Βεβαιώσεις Μηχανικών, ιδίως σε αλλαγές χρήσης και κατασκευές δύσκολα εντοπίσιμες στις δορυφορικές απεικονίσεις, που χρησιμοποιήθηκαν για μεταβιβάσεις (στοιχεία στη διάθεσή σας).
    Αν οι Μηχανικοί γίνουμε συναρμόδιοι και για τα ακίνητα από κληρονομιά, θα είμαστε οι «παντοδύναμοι» επαγγελματίες, που όμως μαστίζονται από ουσιαστική ανεργία και επομένως από αδυσώπητο ανταγωνισμό για την οικονομική πρόσοδο σχεδόν αποκλειστικά από ρυθμίσεις αυθαιρέτων και Βεβαιώσεις.
    Με ελάχιστο έλεγχο των ίδιων των υπαγωγών από την Πολιτεία εν τοις πράγμασιν, πόσω μάλλον των Βεβαιώσεων «χωρίς διαπίστωση αυθαιρεσιών», ωθούνται ιδίως οι νεώτεροι συνάδελφοι σε απαράδεκτες μικροαπάτες. Ταυτοχρόνως, οι ιδιώτες που τις επιζητούν γίνονται οι ίδιοι όμηροι της απάτης, αφού αποδεχόμενοι ότι μέχρι την έκδοση της Βεβαίωσης δήθεν ΔΕΝ έχουν αυθαιρεσίες, εκτίθενται στις επιπτώσεις που προβλέπονται για αυθαίρετα μετά τον Ιούλιο 2011, αν οι προϋφιστάμενες στην πραγματικότητα αυθαιρεσίες τους διαπιστωθούν με οποιαδήποτε αφορμή αργότερα.
    Πριν προχωρήσει ο Νομοθέτης σε οιαδήποτε επέκταση της υποχρέωσης για έκδοση Βεβαίωσης Μηχανικού, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει ουσιαστικό έλεγχο των Υπαγωγών και των Βεβαιώσεων που ήδη επιβάλλονται. Προβλέπονται βεβαίως αυστηρές ποινές (αρθ.6 Ν.4178/2013), τις οποίες όμως καθιστά ανίσχυρες τόσο το συνολικό οικονομικό διακύβευμα, όσο και η ελάχιστη πραγματική πιθανότητα ελέγχου.