Άρθρο 15 – Σύσταση και τοπική και υλική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Οργανισμού

1. Συστήνονται Κτηματολογικά Γραφεία του Οργανισμού ως εξής:

1) Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή.
2) Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
3) Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
4) Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη.
5) Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα.
6) Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα.
7) Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.
8) Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία.
9) Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα.
10) Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, με έδρα το Κορωπί.
11) Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων, με έδρα τον Πειραιά.
12) Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.
13) Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.
14) Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων, με έδρα την Ερμούπολη.
15) Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο και
16) Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο.
17) Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.

Η έναρξη λειτουργίας έκαστου Κτηματολογικού Γραφείου εκκινεί από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ.7 του άρθρου 1 με την οποία καταργείται το αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο της έδρας της Περιφέρειας.

2. Εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε κάθε Κτηματολογικό Γραφείο συστήνονται με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1, Υποκαταστήματα, ως εξής:

α) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα Υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης(4).

β) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, τα Υποκαταστήματα Καλαμαριάς, Λαγκαδά και (2).

γ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας , τα Υποκαταστήματα Βέροιας, Κιλκίς, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Σερρών, Πολυγύρου, (7).

δ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας, τα Υποκαταστήματα Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας (3).

ε) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, τα Υποκαταστήματα Άρτας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, (3).

στ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, τα Υποκαταστήματα Τυρνάβου, Καρδίτσας, Βόλου, Σκιάθου, Τρικάλων (5).

ζ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, τα Υποκαταστήματα Αιγιαλείας Αιγίου, Μεσολογγίου, Αγρινίου , Πύργου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου, (6).

η) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας, τα Υποκαταστήματα Λιβαδειάς, Θήβας, Χαλκίδας, Καρπενησίου, Άμφισσας (5).

θ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, τα Υποκαταστήματα Χαλανδρίου, Περιστερίου, Ηλιουπόλεως(3).

ι) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, τα Υποκαταστήματα Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Αχαρνών, Ελευσίνας, Μαραθώνα, (5).

ια) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων, τα Υποκαταστήματα Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου(2).

ιβ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, τα Υποκαταστήματα, Ναυπλίου, Κορίνθου, Σπάρτης, Καλαμάτας, (4).

ιγ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου, τα Υποκαταστήματα Χίου, Ικαρίας, Σάμου, και Λήμνου (4).

ιδ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων, τα Υποκαταστήματα Άνδρου, Θήρας, Τήνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου και Πάρου (7).

ιε) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, τα Υποκαταστήματα Ρεθύμνου, Χανίων, Νεάπολης Λασιθίου, (3).

ιστ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, τα Υποκαταστήματα Καλύμνου, Πάτμου, Καρπάθου και Κώ – Λέρου (4).

ιζ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, τα Υποκαταστήματα Λευκάδας και Κεφαλληνίας-Ιθάκης (2).

Με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1 καθορίζονται η έδρα και τα όρια της τοπικής αρμοδιότητας εκάστου Υποκαταστήματος. Με την ίδια απόφαση κατανέμονται οι θέσεις του προσωπικού και ρυθμίζεται κάθε αναγκαίο ζήτημα για τη σύσταση του Υποκαταστήματος και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της παραγράφου 3 από το Κτηματολογικό Γραφείο ή το Υποκατάστημα που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.
H σύσταση των Υποκαταστημάτων γίνεται σταδιακά, και κατ’ ανώτατο όριο εντός του χρόνου του α’ εδαφίου, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κτηματογράφησης, της ψηφιοποίησης των αρχείων των προς κατάργηση Υποθηκοφυλακείων, τον αριθμό των πράξεων που ήδη διενεργούνται ηλεκτρονικά, και λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία των προς κατάργηση δομών.

3. Τα Κτηματολογικά Γραφεία είναι καθ΄ύλην αρμόδια για:
α) Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας που αφορά τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 2308/1995, 2664/1998 και 3889/2010 (Α΄182), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και των κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων αυτών εκδιδόμενων κάθε φορά κανονιστικών πράξεων. β) αα) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941, όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998.
ββ) Την τήρηση, διαχείριση και ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, και
γγ) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος ενεχύρων σε κινητά χωρίς παράδοση, άλλων συμβάσεων παροχής ασφάλειας επί κινητών, καθώς και της ενεχυρίασης ή εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων ή άλλων δικαιωμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα κεφάλαια Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2844/2000 (Α΄220), μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου.
Τα Υποκαταστήματα ασκούν τις αρμοδιότητες της περίπτ. β’ στις περιοχές της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους και μέχρι την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998. Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μπορεί να εκχωρεί την άσκηση των αρμοδιοτήτων της περίπτ. α’ προς τους Προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του.

4. Οι αρμοδιότητες των Κτηματολογικών Γραφείων, ασκούνται στην περιοχή της τοπικής αρμοδιότητας του αντίστοιχου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποθηκοφυλακείου της έδρας τους που καταργείται με την παράγραφο 5 του άρθρου 1. Για το Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου ως αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο της έδρας του για την εφαρμογή του προηγουμένου εδαφίου, νοείται το Υποθηκοφυλακείο Τριπόλεως Βορείου Πλευράς . Το Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας δεν ασκεί τις αρμοδιότητες της περίπτωσης β’ της παραγράφου 3.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 12:10 | Δικηγορικος Συλλογος Καλαβρυτων

    Εκφραζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι ενώ καταργείται το Υποθηκοφυλακείο Καλαβρύτων, δεν προβλέπεται η ίδρυση Υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδος στα Καλάβρυτα, όπου εδρεύει και το ομώνυμο Πρωτοδικείο. Οπως γνωρίζετε, στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων, που έχει συνολική εδαφική εκταση 1.058 τετρ. χιλιόμετρα, λειτουργούν μέχρι σήμερα τρία (3) Υποθηκοφυλακεία (Καλαβρύτων,Κλειτορίας και Αροανίας)τα οποία καταργούνται, που εξυπηρετούν περί τους 20.000 κατοίκους στην ευρύτερη και γεωγραφικά δύσβατη περιοχή. Σημειωτέον ότι το Αίγιο, όπου προβλέπεται η σύσταση Υποκατάστηματος Αιγιαλείας και προφανώς θα υπάγεται και η περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων, απέχει από τα Καλάβρυτα 50 λεπτά, από δε την Κλειτορία και Αροανία (χωρίς να υπολογίζονται τα πιο απομακρυσμένα χωριά των Δημοτικών αυτών Ενοτήτων) 1,5 ώρα τουλάχιστον, επί δύσβατου και κατά τους χειμερινούς μήνες απροσπέλαστου οδικού δικτύου. Πιθανότατα οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν παντελή άγνοια για την μορφολογική ιδιαιτερότητα της περιοχής και για την επιτακτική αναγκαιότητα της ίδρυσης Υποκαταστήματος εντός της πόλης των Καλαβρύτων για την εξυπηρέτησή των κατοίκων ολόκληρου του Δήμου αλλά και των εν γένει ιδιοκτητών ακινήτων εντός της περιφερείας του.Σας καλούμε, έστω και τώρα, να διορθώσετε την προφανή αστοχία και να τροποποιήσετε – συμπληρώσετε τη διάταξη, ώστε να περιλαμβάνει την πρόβλεψη ίδρυσεως Υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτ. Ελλάδος και στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 12:30 | Κ.Μ.

    Κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου ΛΈΡΟΥ και μεταφορά του στην Κω .Οι συντάκτες του νομοσχεδίου γνωρίζουν την έννοια ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ? Γνωρίζουν πως είναι οι μετακινήσεις στα νησιά ειδικά τον χειμώνα και πως γίνονται. Σε ποιό βωμό και για ποιό λόγο αυτή η συμπεριφορά απέναντι μας ?
    Στο άρθρο 15 προβλέπεται η σύσταση του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου με υποκαταστήματα στην Πάτμο , Κάλυμνο , Κάρπαθο και Κω -Λέρου. Δηλαδή καταργεί ΜΟΝΟ το υποθηκοφυλακείο Λέρου και το μεταφέρει στην Κω. Γιατί άλλη μια υπηρεσία (μετά την ΔΟΥ ,ΟΤΕ ) της Λέρου κλείνει ? Γιατί αυτή η αντιμετώπιση για τους κατοίκους της Λέρου ? Γνωρίζετε πολύ καλά την απόσταση μεταξύ των νησιών και ότι για μια απλή υπόθεση θα πρέπει να μετακινηθούμε στην Κω με ότι αυτό συνεπάγεται (ΈΞΟΔΑ γαι εισητήρια πιθανή διανυκτέρευση λόγω δρομολογίων , απουσία απο εργασία ) . Το κόστος όλων αυτών το σκέφτηκε κάποιος ? Δεν είναι αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερο το προσφυγικό , τον Φ.Π.Α. κ.λ.π. ? Ποια είναι η ανταποδοτικότητα για όλα αυτά που περνάμε και δεν ευθυνόμαστε ?
    Ειδικά στα νησιά πρέπει να παραμείνουν ως υποκαταστήματα ΟΛΑ τα υποθηκοφυλακεία όπως είναι.
    Κατάργηση υπηρεσιών , ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ . Πόσα μπορούμε να αντέξουμε ακόμη ?

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 12:32 | ΕΝΩΣΗ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Περί των προβλημάτων που θα δημιουργήσει ο συγκεντρωτισμός των κτηματολογικών γραφείων – τον οποίο οι συντάκτες του νομοσχεδίου μοιάζουν να θεωρούν αυτοσκοπό – έχει ήδη γίνει λόγος από φορείς των κατά τόπους περιφερειών και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε εμείς.

    Είναι όμως αναγκαίο να γίνει αναδρομή στο υπόβαθρο ή, ακριβέστερα, στην εμμονή, θα έλεγε κανείς, που διέπει τα τελευταία νομοθετικά σχέδια μεταρρυθμίσεων των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων με τον περιορισμό των γραφείων σε 16 έως 19. Μια εμμονή που αν μη τι άλλο προδίδει ανυπαρξία ουσιώδους μεταρρύθμισης και επιδιώκει απλώς, να εμφανίσει στο μνημονιακό πολιτικό υπόβαθρο ως δήθεν μεταρρύθμιση τη μείωση των υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων – ασχέτως εάν στην πραγματικότητα η μείωση αυτή κοστίζει ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ήδη αναλύθηκε παραπάνω, και δεν μειώνει τα κόστη, όπως γίνεται με τις «κανονικές» συγκεντρώσεις υπηρεσιών.

    Το ανομολόγητο, λοιπόν, υπόβαθρο της δραστικής μείωσης των κτηματολογικών γραφείων είναι η ηλεκτρονικοποίηση των προς καταχώριση πράξεων και της καταχώρισής τους.

    Τεχνικά γίνεται λόγος στην από 25-11-2016 μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και ευρύτερα μόνον για «ψηφιοποίηση του αρχείου» των υποθηκοφυλακείων. Είναι όμως φανερό ότι η απλή ψηφιοποίηση του αρχείου δεν αρκεί για να συγχωνευθούν αποτελεσματικά τα υποθηκοφυλακεία. Το πρόβλημα δεν είναι η συγκέντρωση των παλαιών συμβολαίων σε περισσότερους και μικρότερους χώρους ή σε λιγότερους και μεγαλύτερους χώρους. Τέτοια προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν ευχερώς – δεν είναι καν προβλήματα.

    Το πρόβλημα, αντιθέτως, είναι το τι θα συμβεί με τα νέα συμβόλαια. Διότι για να συγκεντρωθεί το αρχείο του υποθηκοφυλακείου δεν αρκεί να ψηφιοποιηθούν τα παλαιά συμβόλαια και να μεταφερθούν ενδεχομένως σε κάποια αρχειοφυλάκεια τα παλαιά μόνον συμβόλαια: Τι θα γίνει με τα νέα συμβόλαια; Το «αρχείο» ενός υποθηκοφυλακείου/κτηματολογικού γραφείου στην πραγματικότητα δεν είναι καν αρχείο, είναι η «ζωντανή» βάση δεδομένων από την οποία προκύπτει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

    Τίθεται παράλληλα το ζήτημα όχι μόνον της έρευνας στα νεώτερα συμβόλαια – τα οποία, έστω, ψηφιοποιούνται και αρχειοθετούνται διατηρείται μόνον η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, αλλά κυρίως και πρωτίστως της προσκόμισης των συμβολαίων και των λοιπών πράξεων προς μεταγραφή. Το ζήτημα της προσκόμισης έχει ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια του δικαίου, λόγω της θεμελιώδους αρχής της χρονικής προτεραιότητας που διέπει το εμπράγματο δίκαιό μας: εάν κάποιος προλάβει να εγγράψει κατάσχεση πριν από τη μεταβίβαση, τότε η μεταβίβαση είναι άκυρη και αντιστρόφως.

    Το κύριο, λοιπόν, ζήτημα που τίθεται είναι: Θα είναι φυσικής (έγχαρτης) ή ηλεκτρονικής μορφής το συμβόλαιο και η εν γένει πράξη που θα μεταγράφεται; Η Ένωσή μας, προσηλωμένη στην εξέλιξη του επαγγέλματός μας και στην υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διευκόλυνσης των συναλλαγών, πολύ θα ήθελε να συζητηθεί και η εκδοχή της ηλεκτρονικής μεταγραφής ΟΛΩΝ των πράξεων (και όχι μόνο των συμβολαιογραφικών εγγράφων), πλην όμως μια τέτοια δημόσια συζήτηση δεν έχει καν ανοίξει μέχρι στιγμής, παρά το ότι τίθεται αναπόφευκτα ως ανομολόγητη λογική προϋπόθεση της συρρίκνωσης του αριθμού των υποθηκοφυλακείων/ κτηματολογικών γραφείων.

    Ο λόγος που δεν έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση είναι ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου και η ισόβια ομάδα της Κτηματολόγιο Α.Ε./ΕΚΧΑ/προσεχώς «Ο.Ε.Κτ.» αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν σήμερα τα ακόλουθα τουλάχιστον ζητήματα ως προς την ηλεκτρονική μεταγραφή:

    α) Δυσχέρειες ως προς την ορθή τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας. Στην ουρά του υποθηκοφυλακείου είναι ξεκάθαρα ότι προηγείται όποιος είναι πρώτος στη σειρά. Σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα πώς διασφαλίζεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφισβητήσεις το ποιος μεταγράφει πρώτος, ιδίως μάλιστα όταν παράλληλα θα ισχύει και η αναλογική υποβολή συγκεκριμένων πράξεων (ιδίως διοικητικών πράξεων, λόγω της βεβαίας καθυστέρησης της Διοίκησης να ενταχθεί στην ηλεκτρονική υποβολή).

    β) Ανασφάλεια, επί του παρόντος, της κοινωνίας ως προς την απόλυτη ηλεκτρονικοποίηση του εμπραγμάτου δικαιώματος. Είτε αρέσει είτε όχι, το κιτρινισμένο χαρτί και οι υπογραφές και σφραγίδες με μελάνι του μεταγεγραμμένου στο υποθηκοφυλακείο τίτλου αντανακλούν στη συνείδηση του μέσου κοινωνού πολύ ισχυρότερα εχέγγυα γνησιότητας, παρά μια εικόνα στην οθόνη ενός υπολογιστή ή μια εκτύπωση από μια απομακρυσμένη βάση δεδομένων.

    γ) Μη επίλυση του προβλήματος των ηλεκτρονικών απατών και των ηλεκτρονικών διαρρήξεων βάσεων δεδομένων (hacking). Όταν η κοινωνία γίνεται καθημερινά δέκτης ειδήσεων για ηλεκτρονικές απάτες και διαρρήξεις βάσεων δεδομένων, πώς μπορεί να εμπιστευθεί ότι δεν θα έχει αντίστοιχα προβλήματα με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του εμπραγμάτου δικαιώματος;

    Όταν το σημερινό στάδιο τεχνολογικής και κοινωνικής εξέλιξης θέτει ακόμη τέτοια ζητήματα, είναι φανερό ότι η ηλεκτρονικοποίηση του εμπραγμάτου δικαιώματος μπορεί ακόμη να αποτελεί μόνον αντικείμενο συζήτησης και μελέτης μιας πιθανής μελλοντικής υιοθέτησής της. Καμία απότομη έως βίαιη ηλεκτρονικοποίηση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων δεν θα βοηθήσει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, που είναι το ζητούμενο για να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η οικονομική εν γένει ανάπτυξη. Βλάβη της ασφάλειας του δικαίου σημαίνει βλάβη των επενδύσεων.

    Είναι όμως φανερό ότι για τους συντάκτες του νομοσχεδίου η ανομολόγητη επιδίωξη της ηλεκτρονικοποίησης του εμπραγμάτου δικαιώματος είναι αυτοσκοπός. Δεν έχουν ως σκοπό την ασφάλεια του δικαίου, την απλότητα των διαδικασιών, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας – και υπάρχει και άφθονη ηλεκτρονική γραφειοκρατία, ειδικά στο ελληνικό κράτος – αλλά αποκλειστικά και μόνον την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών.

    Αυτό είναι το πραγματικό υπόβαθρο της μείωσης του αριθμού των κτηματολογικών γραφείων.
    Επειδή όμως η ισόβια ομάδα της Κτηματολόγιο Α.Ε./ΕΚΧΑ/προσεχώς «Ο.Ε.Κτ.» δεν έχει καταφέρει, όχι να ηλεκτρονικοποιήσει διαδικασίες, αλλά ούτε καν κτηματολογικούς χάρτες να εκπονήσει (ακόμη δε λιγότερο να φτιάξει κτηματολόγιο) κάνουν από τώρα μια θεσμική μεταρρύθμιση που θα είναι εφικτή μόνον όταν θα υπάρχει πλήρης ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών και η οποία, στον παρόν στάδιο, μόνον προβλήματα, επιπλέον γραφειοκρατία, κόστη και δυσλειτουργικότητα προκαλεί.

    Κατά τα άλλα, ο Γενικός Διευθυντής του υπό ίδρυση φορέα πρέπει να έχει εμπειρία «στην κατάρτιση και εκτέλεση προγραμμάτων και σχεδίων στρατηγικού σχεδιασμού». Όταν ο ίδιος ο νόμος που θέλουν να θεσπίσουν βρίθει «στρατηγικών» ανακολουθιών, η εμπειρία στην κατάρτιση και εκτέλεση «προγραμμάτων και σχεδίων στρατηγικού σχεδιασμού» δεν μπορεί να επιλύσει απολύτως τίποτε. Πόσο μάλλον όταν ο Γενικός Διευθυντής πιθανότατα προορίζεται να προέρχεται ακριβώς από αυτούς που έχουν εκπονήσει αυτό το εξ υπαρχής καταδικασμένο σε ολοκληρωτική στρατηγική αποτυχία νομοσχέδιο.

    Χαρακτηριστικό των αδυναμιών του νομοσχεδίου είναι η διετής προθεσμία που το ίδιο θέτει για τη λειτουργία των νέας μορφής κτηματολογικών γραφείων. Οι πληροφορίες θέλουν η αρχική προθεσμία να ήταν τρεις μήνες, εν συνεχεία δε εννέα μήνες. Όμως η επίγνωση της αδυναμίας λειτουργίας του οργανωτικού σχήματος που θέτουν υπό τις παρούσες συνθήκες, τους οδήγησε σε σημαντική αύξηση του χρόνου στον οποίο θα τεθεί (θεωρητικώς…) σε λειτουργία το σχεδιαζόμενο οργανωτικό σχήμα. Στην πραγματικότητα ούτε η διετής προθεσμία θα μπορέσει να τηρηθεί και θα δίδονται συνεχώς παρατάσεις εφαρμογής.

    Κάποιοι υπάλληλοί μας σε σχόλιά τους στη διαβούλευση φαίνεται να αγχώνονται για την δήθεν «ομηρία» τους, επειδή θα αργήσει η ρουσφετολογική, χωρίς αξιολόγηση δημοσιοϋπαλληλοποίησή τους. Ο πραγματικός όμηρος, όμως, θα είναι η ακίνητη περιουσία της χώρας.

    Τέλος, είναι ακατανόητα και αντιφατικά τα κριτήρια δημιουργίας υποκαταστημάτων. Ενώ σκοπός τους είναι καταρχήν η τήρηση του «συστήματος υποθηκών και μεταγραφών» (με όλα τα τεράστια ζητήματα συνταγμματικότητας που αυτό γεννά), κάτι δηλαδή που προορίζεται να είναι προσωρινό ως αρμοδιότητα, εντέλει πρέπει πρώτα να γίνει η διοικητική αναστάτωση της συγχώνευσης υποθηκοφυλακείων σε υποκαταστήματα, εν συνεχεία η νέα διοικητική αναστάτωση της κατάργησης των υποκαταστημάτων.

    Εδώ καταδεικνύονται δύο πράγματα:

    α) Οι εμπνευστές του νομοσχεδίου και εντέλει η ισόβια ομάδα της Κτηματολόγιο Α.Ε./ΕΚΧΑ/ προσεχώς «Ο.Ε.Κτ.» το μόνο που ξέρουν να παράγουν είναι αναστάτωση, διαδικασίες και γραφειοκρατία.

    β) Η περιλάλητη ολοκλήρωση του κτηματολογίου κάθε άλλο παρά σύντομη προορίζεται να είναι και τα υποκαταστήματα θα έχουν ρόλο πολύ πιο διαρκή από ό,τι ίσως και αυτοί οι εμπνευστές του νομοσχεδίου θα ήθελαν.Αν φυσικά ποτέ μπορέσουν να λειτουργήσουν.

    Διότι πολύ απλούστερο θα ήταν όλα τα υφιστάμενα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία να γίνουν αυτομάτως υποκαταστήματα (αφήνουμε και πάλι στην άκρη την απόλυτη αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των υποθηκοφυλακείων δια της απλής «μετονομασίας» τους σε κτηματολογικά γραφεία ή υποκαταστήματα). Ποιος έχασε όμως την κοινή λογική για να την βρουν οι εμπνευστές του νομοσχεδίου; Οι ίδιοι που για περιφερειακά γραφεία κατά καιρούς ήθελαν και πιθανώς ακόμη θέλουν ΚΕΠ, γραφεία αναδόχων, γραφεία συμβολαιογράφων κλπ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 11:00 | Ioanna koromila

    ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ.
    Απαράδεκτη η σύμπτυξη και η πρόχειρη επιλογή κάθε Υποθηκοφυλακείου και της έδρας του
    Για παράδειγμα στην Άνδρο, (νομός Κυκλάδων), που από το 1857 μέχρι και σήμερα λειτουργούν τρία (3) Υποθηκοφυλακεία και για κάποιο διάστημα και τέταρτο (4) στο χωριό Άρνη.
    Επιλέγεται να αφήσετε ένα (1) Υποθηκοφυλακείο με έδρα την Χώρα της Άνδρου παραβλέποντας ή μην γνωρίζοντας ότι το Υποθηκοφυλακείο του Γαυρίου Άνδρου προσφερεται περισσότερο για :
    1) Το Γαύριο είναι το λιμάνι της Άνδρου και έχουν οι ενδιαφερόμενοι άμεση πρόσβαση.
    2) Έχει δημοτικό κτίριο (το παλιό Δημοτικό σχολείο με τεράστιες αίθουσες), προσφάτως ανακαινισμένο που προσφέρεται για την εγκατάσταση του Υποθηκοφυλακείου Γαυρίου με άμεση πρόσβαση των ΑΜΕΑ και πάρκιγκ.
    3) Όταν ξεκινήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης και άλλης αίθουσας από το σχολείο.
    Ενώ στην Χώρα Άνδρου από όσα τα ανωτέρω ανέφερα δεν υπάρχουν και ο κάθε προερχόμενος από την Αθήνα ή άλλα νησιά να επιβαρύνεται οικονομικά και ο χρόνος διαμονής του θα είναι το λιγότερο 2 ημέρες.
    Η απόσταση από το λιμάνι Γαυρίου στην Χώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι 45 λεπτά με ιδιωτικό αυτοκίνητο ενώ τα κτελ δεν έχουν συχνά δρομολόγια που να συνδέουν το Γαύριο με τη Χώρα.
    Ζητώ να επανατοποθετηθείτε και για πρώτη φορά να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και να μην καταργήσετε το Υποθηκοφυλακείο του Γαυρίου στην Άνδρο γιατί έχει στη τοπική αρμοδιότητα του το μισό νησί.
    Επίσης δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως δε, αποδίδει έσοδα στο δημόσιο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:47 | Ελλάδα Παπαπαναγιώτου-Γρηγόρα

    ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ.
    Απαράδεκτη η σύμπτυξη και η πρόχειρη επιλογή κάθε Υποθηκοφυλακείου και της έδρας του
    Για παράδειγμα στην Άνδρο, (νομός Κυκλάδων), που από το 1857 μέχρι και σήμερα λειτουργούν τρία (3) Υποθηκοφυλακεία και για κάποιο διάστημα και τέταρτο (4) στο χωριό Άρνη.
    Επιλέγεται να αφήσετε ένα (1) Υποθηκοφυλακείο με έδρα την Χώρα της Άνδρου παραβλέποντας ή μην γνωρίζοντας ότι το Υποθηκοφυλακείο του Γαυρίου Άνδρου προσφερεται περισσότερο για :
    1) Το Γαύριο είναι το λιμάνι της Άνδρου και έχουν οι ενδιαφερόμενοι άμεση πρόσβαση.
    2) Έχει δημοτικό κτίριο (το παλιό Δημοτικό σχολείο με τεράστιες αίθουσες), προσφάτως ανακαινισμένο που προσφέρεται για την εγκατάσταση του Υποθηκοφυλακείου Γαυρίου με άμεση πρόσβαση των ΑΜΕΑ και πάρκιγκ.
    3) Όταν ξεκινήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης και άλλης αίθουσας από το σχολείο.
    Ενώ στην Χώρα Άνδρου από όσα τα ανωτέρω ανέφερα δεν υπάρχουν και ο κάθε προερχόμενος από την Αθήνα ή άλλα νησιά να επιβαρύνεται οικονομικά και ο χρόνος διαμονής του θα είναι το λιγότερο 2 ημέρες.
    Η απόσταση από το λιμάνι Γαυρίου στην Χώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι 45 λεπτά με ιδιωτικό αυτοκίνητο ενώ τα κτελ δεν έχουν συχνά δρομολόγια που να συνδέουν το Γαύριο με τη Χώρα.
    Ζητώ να επανατοποθετηθείτε και για πρώτη φορά να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και να μην καταργήσετε το Υποθηκοφυλακείο του Γαυρίου στην Άνδρο γιατί έχει στη τοπική αρμοδιότητα του το μισό νησί.
    Επίσης δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως δε, αποδίδει έσοδα στο δημόσιο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:40 | Δέσποινα Ψυχή

    Στο άρθρο 15 παρ. 1 αριθμ. 13 ορίζεται η Μυτιλήνη ως έδρα του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου. Αντίστοιχα, ως έδρα του κάθε Κτηματολογικού γραφείου έχει ορισθεί η έδρα κάθε Περιφέρειας. Από το σχέδιο νόμου δεν προκύπτει για ποιο λόγο επιλέγεται η έδρα κάθε Περιφέρειας ως έδρα των Περιφερειακών Κτηματολογικών γραφείων.
    Ειδικά για την περιφέρεια του Βορειοανατολικού Αιγαίου η επιλογή της Μυτιλήνης ως έδρας του Κτηματολογικού Γραφείου δεν κρίνεται ορθή για δύο βασικούς λόγους.
    Α) Στη Χίο δώδεκα χρόνια λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο της ΕΚΧΑ ΑΕ σε κτίριο που μισθώνεται από την Εταιρεία, επανδρωμένο με δικό της προσωπικό. Τέτοια κτίρια έφτιαχνει η ΕΚΧΑ Α.Ε. μόνο σε περιοχές που υπήρχε έμμισθο Υποθηκοφυλάκειο. Επομένως, υπάρχει ήδη υποδομή της ΕΚΧΑ Α.Ε. στη Χίο. Αντίθετα στη Μυτιλήνη δεν υπάρχει έμμισθο υποθηκοφυλάκειO ούτε υποδομή της ΕΚΧΑ Α.Ε.
    Β) Η γεωγραφική θέση της Χίου (στο κέντρο περίπου του Βορειοανατολικού Αιγαίου) εξυπηρετεί καλύτερα τα γύρω νησιά (Σάμο, Ικαρία, Μυτιλήνη) από ότι η Μυτιλήνη.
    Η επιλογή της θέσης των Περιφερειακών Κτηματολογικών γραφείων πρέπει να γίνει α) με βάση τις ήδη υπάρχουσες δομές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε. και β) τη γεωγραφική τους θέση (απόσταση από τις γύρω περιοχές ή τα γύρω νησιά στις περιπτώσεις των νησιωτικών περιοχών).

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:20 | Π. ΙΝΤΖΕ (Λογίστρια Διδυμοτείχου)

    Θεωρώ ότι η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων ειδικά στον Βόρειο Έβρο θα φέρει απίστευτη ταλαιπωρία στους κατοίκους του (λόγω της μεγάλης απόστασης που θα πρέπει να διανύουν 200-250 χιλιόμετρα) και φυσικά θα υποτιμήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή καθώς τα τελευταία χρόνια μειώνονται οι υπηρεσίες.
    Επίσης προς τι αυτή η βιασύνη να καταργηθεί κάθε θεσμός που εξυπηρετεί του πολίτες ειδικά στην επαρχία…

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:12 | Διονύσιος Βολάνης

    το α.15 προβλέπεται η σύσταση ενός κτηματολογικού γραφείου στη Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο και τρία υποκαταστήματα ,ένα για έκαστο των λοιπών νομών.
    Το κτηματολογικό γραφείο θα ΄ναι το καθ΄ύλην αρμόδιο για την λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου και επομένως και για τον έλεγχο των αιτήσεων προς καταχώρηση (παρ.3)
    Τα υποκαταστήματα θα ασκούν μόνο τα καθήκοντα του υποθηκοφυλακείου ,μέχρι την ημερομηνία έναρξης του Κτηματολογίου.
    Προβλέπεται στην ίδια παράγραφο η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων καταχώρησης πράξεων από τον Προϊστάμενο του Κ.Γ. στον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος.
    Αυτό δεν σημαίνει και ελέγχου τους καθώς δεν προβλέπεται στην προτεινόμενη δομή τεχνικό και νομικό τμήμα στα επιμέρους υποκαταστήματα.
    Ο νόμος στην συγκεκριμένη διάταξη είναι ασαφής και έντονα προβληματικός.
    Τουλάχιστον θα έπρεπε να προβλέπει τις ίδιες αρμοδιότητες για κάθε υποκατάστημα καθώς και την δυνατότητα ελέγχου και επεξεργασίας των αιτήσεων προς καταχώρηση.
    Όμως αυτό απαιτεί άλλη δομή και καθιστά ακριβότερη τη λειτουργία του.
    Υποκατάστημα-είτε άμισθο είτε έμμισθο οφείλει να παραμείνει κάθε υφιστάμενο Υποθηκοφυλακείο είτε άμισθο είτε έμμισθο.
    Να μετονομασθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο με την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών για την περιοχή αρμοδιότητάς του και στη δομή του απαραίτητη να προκρίνεται η πρόσληψη νομικού και τεχνικού προσωπικού ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που παραλαμβάνει και με το σοφό όριο των 1000 αιτήσεων ανά υπάλληλο ,το οποίο προβλέπει έως σήμερα η νομοθεσία.
    Σε όσα δε άμισθα υποθηκοφυλακεία μία τέτοια δομή κρίνεται ασύμφορη οικονομικά να συγχωνεύονται με τα πλησιέστερα χωρικά.
    Μόνο έτσι θα μπορέσει ο πολίτης και ο επαγγελματίας να εξυπηρετηθεί ικανοποιητικά και η τοπική οικονομία κάθε περιοχής να αναπτυχθεί.
    Μία περιφερειακή διεύθυνση στη Κρήτη να αναλάβει την αποτύπωση μειζόνων χωρικών αποτυπώσεων – διορθώσεων και αποκλειστικά των γεωτεμαχίων ή ειδικών εκτάσεων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και την υποβοήθηση των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών στην δήλωση και κατοχύρωση των εμπραγματών δικαιωμάτων του. Επίσης στο στάδιο του λειτουργούντος κτηματολογίου να επικουρεί τεχνικά τα κατά τόπους άλλα κτηματολογικά γραφεία του νησιού.
    Η δημιουργία κεντρικών δομών ,που οδηγούν σε συγκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει αποδειχθεί στη πράξη πως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τόπου

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:14 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Μέχρι πότε θα λειτουργούν τα Υποκαταστήματα; Μέχρι την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας; Τι μέλλει γενέσθαι; Τι σημαίνει προσωρινός κλάδος υπαλλήλων πρώην υποθηκοφυλακείων;

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:37 | ΚΜ

    Αναφορικά με την προτεινόμενη, στην παράγραφο 2 στοιχείο η), σύσταση Υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα, που θα καλύπτει γεωγραφικά ολόκληρη την Εύβοια:
    1) Ο Νομός Ευβοίας είναι ο πλέον εκτεταμένος Νομός της Ελλάδας. Το ταξίδι από το νότιο άκρο του (Κάρυστος) μέχρι το βόρειο άκρο του (Ιστιαία) απαιτεί ταξίδι 4,5 έως 5 ωρών σε δρόμο επικίνδυνο και ορεινό σε πολλά σημεία! Ουσιαστικά ισοδυναμεί με την αντίστοιχη γεωγραφική έκταση και τις ανάλογες αποστάσεις μεταξύ τεσσάρων συνεχομένων νομών. Η Χαλκίδα βρίσκεται σε απόσταση 110 χιλιομέτρων από την πόλη της Ιστιαίας, το οδικό δίκτυο δε που συνδέει τις δύο αυτές πόλεις δεν επιτρέπει να διανυθεί η διαδρομή αυτή σε λιγότερο από 2 ώρες με ιδιωτικό αυτοκίνητο και σε 4 ώρες με το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Ευβοίας. Περαιτέρω, κατά τους χειμερινούς ειδικά μήνες, υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στην ασφαλή πραγματοποίηση της διαδρομής αυτής, αφού αυτή διέρχεται από ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και μέρες που δεν είναι καν δυνατή η πραγματοποίηση της διαδρομής αυτής. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι ο συμπολίτης μας που θα έχει ανάγκη να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή με το Υποθηκοφυλακείο (π.χ τη μεταγραφή ενός αγοραπωλητηρίου συμβολαίου, ενέργεια που ως γνωστόν πρέπει να γίνει στο εγγύτερο δυνατό διάστημα σε σχέση με την υπογραφή του συμβολαίου) θα πρέπει να εγκαταλείψει την εργασία του, να ταξιδέψει για τουλάχιστον 4 ή 8 ώρες (αν συνυπολογίσει κανείς και το ταξίδι επιστροφής) και βεβαίως θα χρειαστεί να επαναλάβει το ίδιο ταξίδι μετά από λίγες μέρες προκειμένου να παραλάβει το σχετικό πιστοποιητικό, το οποίο, ως γνωστόν, δεν εκδίδεται αυθημερόν. Όλα τα ανωτέρω λοιπόν συνεπάγονται μεγάλη σωματική ταλαιπωρία, ενέχουν σημαντικό οικονομικό κόστος και βεβαίως αποθαρρύνουν τις συναλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιθυμητή από όλους ανάπτυξη, δημιουργούν δηλαδή εκ του μη όντος μία εξόχως προβληματική κατάσταση.
    2) Η απομάκρυνση του Υποθηκοφυλακείου από την πόλη της Ιστιαίας και μάλιστα σε μία πόλη τόσο μακριά από αυτήν, όπως προαναφέρθηκε, εκτός των πρακτικών δυσχερειών που θα επιφέρει σε όλους εκείνους τους επαγγελματίες (Συμβολαιογράφους, Δικηγόρους, Δικαστικούς Επιμελητές) που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας και για την εύρυθμη άσκηση του λειτουργήματός τους είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη και ευχερής παρουσία τους στο οικείο Υποθηκοφυλακείο, θα ενισχύσει – άνευ λόγου και αιτίας στην προκείμενη περίπτωση – το αίσθημα εγκατάλειψης που ήδη νιώθουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ιστιαίας από την αποψίλωση της περιοχής από διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ. κλπ.), δίχως να λαμβάνεται υπόψη η δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην επικοινωνία τους με την πρωτεύουσα της Περιφερειακής τους Ενότητας και ενώ βεβαίως, ως προς τις Υπηρεσίες του Υποθηκοφυλακείου, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εξυπηρέτησής τους εξ αποστάσεως.
    Με την απομάκρυνση υπηρεσιών που συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών στον τομέα της ασφάλειας των εμπράγματων συναλλαγών, είναι αυτονόητο, πόσο υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων μίας γεωγραφικά μεγάλης περιοχής.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:48 | Δ.ΓΚΟΥΒΑ ΕΜΜ.ΥΠΟΘ/ΚΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    1.Χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, εάν δεν προηγηθεί η μηχανοργάνωση ή τουλάχιστον η σάρωση του αρχείου καθενός καταργούμενου Υποθηκοφυλακείου, δεν μπορεί να λειτουργήσει το νέο κατασκεύασμα-ΝΠΔΔ, όχι σε 24 μήνες αλλά ούτε σε 5 χρόνια και είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν φρόντισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει (με ενιαίες -για όλα τα υποθ/κεία -ενέργειες από την Κεντρική Υπηρεσία και όχι επαφιέμενο στην φιλοτιμία κ λ π καθενός υποθ/κα).
    2.Στην 4η παράγραφο να αναφερθούν οπωσδήποτε, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενο σχέδιο, ονομαστικά τα καταργούμενα Υποθηκοφυλακεία που υπάγονται σε καθένα από τα συνιστώμενα Κτηματολογικά Γραφεία.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ε

    Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων η συγχώνευση των Κ.Γ. και η μεταφορά τους στις έδρες των νομών έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών που θα υποχρεώνονται σε περαιτέρω έξοδα, αφού θα αναγκάζονται να μετακινούνται στις έδρες των νομών. Την ίδια ταλαιπωρία θα υποστεί και μία και σειρά επαγγελματιών (δικηγόροι, συμ/φοι κλπ) των οποίων το αντικείμενο της εργασίας τους είναι το ακίνητο και οι οποίοι εδρεύουν στις περιοχές όπου σήμερα λειτουργούν περιφερειακά Υποθ/κεία , τα οποία το νομοσχέδιο καταργεί.Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του επαγγελματικού τους χρόνου και αύξηση της επικινδυνότητας και της ταλαιπωρίας καθώς θα διανύουν δεκάδες η και εκατοντάδες χιλιομέτρων καθημερινά

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:05 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

    Με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όσον αφορά ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδρύεται Κτηματολογικό Γραφείο στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας και Υποκαταστήματα αυτού του Κτηματολογικού Γραφείου στο Ναύπλιο, την Κόρινθο, τη Σπάρτη και την Καλαμάτα, δηλαδή στις έδρες των αντίστοιχων νομών-αντιπεριφερειών.-
    Στις πιο πάνω πόλεις εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης.-
    Στην Κυπαρισσία και στο Γύθειο επίσης εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης, δηλαδή στο Νομό Μεσσηνίας εδρεύουν δύο Πρωτοδικεία ένα στην Καλαμάτα και ένα στην Κυπαρισσία στου οποίου την τοπική πρωτοδικειακή περιφέρεια ανήκει και η τέως τοπική ειρηνοδικειακή περιφέρεια Φιγαλείας, η οποία και δεν απεσπάσθη το έτος 1990 όπως εκείνες των Ειρηνοδικείων Αρήνης και Ανδριτσαίνης, οι οποίες έχουν υπαχθεί έκτοτε στο Πρωτοδικείο Ηλείας.
    Σημειώνεται ότι ενώ δεν ιδρύονται Υποκαταστήματα Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία καθώς επίσης και στο Γύθειο, αλλά και στα Καλάβρυτα και στην Ορεστιάδα, πόλεις στις οποίες επίσης εδρεύει Πρωτοδικείο, αντιθέτως ιδρύεται Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου στις πιο κάτω πόλεις στις οποίες εδρεύει δεύτερο Πρωτοδικείο στον ίδιο νομό ήτοι: 1. στην Αμαλιάδα (αλλά και στον Πύργο Ηλείας), 2. στο Αίγιο (αλλά και στην Πάτρα Αχαΐας, υπενθυμίζεται ότι δεν ιδρύεται στα Καλάβρυτα στα οποία εδρεύει τρίτο Πρωτοδικείο), 3. στο Αγρίνιο (αλλά και στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας), 4. στη Θήβα (αλλά και στη Λειβαδιά Βοιωτίας), 5. στα Γιαννιτσά (αλλά και στην ΄Εδεσσα Πέλλας), δηλαδή σε πόλεις που απέχουν ελάχιστα μεταξύ των, επίσης δε και σε διάφορες άλλες πόλεις του ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου στις οποίες δεν εδρεύει Πρωτοδικείο.
    Η παράλειψη ίδρυσης Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Πόλη της Κυπαρισσίας καταδεικνύει ότι οι συντάκτες του σχεδίου αυτού του νόμου δεν έχουν εκτιμήσει ορθά την πραγματική κατάσταση, τις ανάγκες του τόπου μας και των κατοίκων του, ότι ο τόπος μας είναι μια περιοχή με οικονομική ανάπτυξη και περαιτέρω εξέλιξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή, υποβαθμίζει δε τον τόπο μας, ότι δεν έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιουργείται εξαναγκάζοντας όλους όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα να απευθύνονται, αν και αφ’ ενός δικαιούνται να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, αφ’ ετέρου δε έχει χρέος προς τούτο η Πολιτεία, στο ιδρυόμενο Υποκατάστημα Καλαμάτας για να επιλύουν τα θέματά τους, θα μετακινούνται δε σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, οι οποίες υπερβαίνουν τα δάκτυλα και τριών χειρών, με ιδιωτικά ως επί το πλείστον μέσα μετακίνησης, αφού είναι γνωστόν ότι δεν υπάρχει πυκνή συγκοινωνία μεταξύ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της Τριφυλίας, όπως προαστειακός σιδηρόδρομος κλπ. , πλην των αραιών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, με συνέπεια να υποβάλλονται σε υπερβολικές δαπάνες μετακίνησης, σε απώλεια πολυτίμου χρόνου, ιδία εργατοωρών, σε ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, θα αισθάνονται ως παραγκωνισμένοι πολίτες μιας μητρυιάς πατρίδας απογοητευμένοι, πικραμένοι για τις ταλαιπωρίες τις οποίες η Πολιτεία θα τους επιδαψιλεύει.-
    Τυχόν επίκληση, κατ’ ουσίαν εν αμαρτίαις πρόφαση, όπως ορθά πρέπει να εκτιμηθεί, περί ηλεκτρονικής πρόσβασης στο Υποκατάστημα Καλαμάτας, στο οποίο εκτιμάται ότι θα ανήκει και ό,τι θα ανήκει στο ιδρυθησόμενο Υποκατάστημα Κυπαρισσίας, δεν συνιστά λόγο μη ίδρυσης Υποκαταστήματος στην Κυπαρισσία, ενώ εξάλλου δεν συνιστά λόγο αποκλεισμού για ίδρυση άλλων Υποκαταστημάτων αλλού, όπως προαναφέρεται. Πρόκειται για δυσμενή διαφορετική μεταχείριση της Πολιτείας και της Διοίκησης η οποία δεν λειτουργεί ασκώντας χρηστή διοίκηση κατ’ ισονομίαν και ισοπολιτείαν μη ρυθμίζοντας ίδιες περιπτώσεις κατά τον ίδιο τρόπο, εάν παραλείψει να ιδρύσει Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου και στην Κυπαρισσία, μετερχομένη άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για όμοιες περιπτώσεις.-
    Είναι επομένως απολύτως αναγκαία η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία για την ευχερή εξυπηρέτηση των κτηματολογικών αναγκών του τόπου μας, ούτε δε εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα αποκέντρωσης ή συμπίεσης κόστους η τυχόν άρνηση πρότασης ίδρυσής του και εν τέλει ίδρυσής του από τις θεσμοθετημένες από τον Καταστατικό Χάρτη της Χώρας Αρμόδιες Εξουσίες, εξάλλου (θα) πρόκειται περί Περιφερειακής Υπηρεσίας, Υποκαταστήματος (ενός) Ενιαίου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος στο σύνολό του θα είναι, ή τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα είναι, βιώσιμος και δεν (θα) πρόκειται περί (ενός) Υποκαταστήματος Ιδιωτικής Επιχειρήσεως η οποία ενεργεί απολύτως και αποκλειστικώς με χρηματικοοικονομικά κριτήρια.-
    Κυπαρισσία 20 Δεκεμβρίου 2017
    Για το Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας
    Ο Πρόεδρος

    Αιμιλιανός Κ. Σεκλός

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:06 | Υποθηκοφύλακας Ανδρίτσαινας Χριστίνα Βρύνιου

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας θα μεταφερθεί στον Πύργο Ηλείας, στην πρωτοδικειακή έδρα του οποίου πρόκειται να συσταθεί το νέο υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου στον Πύργο. Το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας Ηλείας, εκτείνεται σε συνολικά τρεις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Η απόσταση από την Δημοτική Ενότητα Ανδρίτσαινας που εδρεύει το νυν Υποθηκοφυλακείο έως τον Πύργο είναι περίπου 70 χιλιόμετρα που καλύπτεται σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά και η απόσταση μετ’επιστροφής εκτιμάται στα 140 χιλ. Περαιτέρω, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η απόσταση από τα ανωτέρω Δ.δ. και τις Τ.κ. της Δ.Ε. Γόρτυνος Π.Ε. Αρκαδίας που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας έως τον Πύργο είναι περίπου 100 χιλ. που καλύπτεται σε δύο ώρες περίπου και η απόσταση μετ’επιστροφής εκτιμάται στα 200 χιλ. Η απόσταση των Δ.δ. και Τ.κ. της Δ.Ε. Οιχαλίας Π.Ε. Μεσσηνίας είναι περίπου 100 χιλ. έως τον Πύργο που καλύπτεται σε μία ώρα και σαράντα λεπτά περίπου, και υπολογίζοντας την επιστροφή η απόσταση εκτιμάται στα 200 χιλ. Είναι προφανές ότι η περιφέρεια του Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας απέχει πολύ από τον Πύργο. Τα ανωτέρω μέρη συνδέονται με επαρχιακό δίκτυο, γεγονός που σημαίνει ότι η απόσταση πρέπει να διανυθεί σε δρόμους με προβλήματα πάγου και επικίνδυνης ολισθηρότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και περιορισμένης ορατότητας όλο το χρόνο λόγω συνεχών και επικίνδυνων στροφών σε πολλά σημεία.
    Βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων, το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας απέχοντας 70 χιλ. περίπου από τον Πύργο, είναι εκείνο που βρίσκεται περισσότερο μακριά από τα υπόλοιπα Υποθηκοφυλακεία που θα καταργηθούν και θα μεταφερθούν στο νέο υποκατάστημα στον Πύργο.
    Εξετάζοντας το ζήτημα και από άλλη σκοπιά, το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας έχει συσταθεί από το έτος 1857 και λειτουργεί έκτοτε. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Υποθηκοφυλακεία που υπάρχουν στη χώρα μας και ως εκ τούτου έχει ιστορική σημασία η διατήρησή του εκτός των άλλων. Η Ανδρίτσαινα ανέκαθεν υπήρξε ένα μέρος με σημαντική επιρροή στα δρώμενα τριών Νομών, ήτοι της περιφέρειας Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, η λειτουργία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας από το έτος 1879, η οποία αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες τόσο σε παλαιότητα βιβλίων όσο και σε σπουδαιότητα συγγραμμάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
    Επιπρόσθετα, η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου της Ανδρίτσαινας θα επιφέρει επιπλέον οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση στην ήδη δοκιμαζόμενη από την εθνική οικονομική κρίση τοπική κοινωνία της Ανδρίτσαινας και των περιχώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάργηση της ΔΟΥ Ανδρίτσαινας προ τριετίας και η συνένωσή της με τη ΔΟΥ Πύργου, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής καθώς και αναπόφευκτου οικονομικού κόστους προκειμένου να διανύσουν 140 χιλιόμετρα και άνω (μετάβαση στον Πύργο και επιστροφή στην Ανδρίτσαινα), ώστε να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους με τη ΔΟΥ.
    Σε μια εποχή που η επαρχία έχει υποστεί περισσότερο από άλλα μέρη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να διασωθούν οι κωμοπόλεις και τα χωριά της χώρας μας από την ερήμωση και την εξαθλίωση. Οι λίγοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, έμποροι) θα βιώσουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της άλλοτε ακμάζουσας Ανδρίτσαινας, με την επικείμενη απομάκρυνση άλλης μίας δημόσιας υπηρεσίας από την περιοχή.
    Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Ανδρίτσαινας και αποφασίσετε την διατήρηση αυτού ως υποκατάστημα του Κεντρικού Κτηματολογικού Γραφείου που θα συσταθεί στον Πάτρα.

    Με εκτίμηση,
    Υποθηκοφύλακας Ανδρίτσαινας
    Χριστίνα Βρύνιου.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:21 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ

    Το τελευταίο και χαριστικό πλήγμα για την περιοχή μας, στα σύνορα του νομού Ηλείας με την Αρκαδία, είναι να καταργήσετε το υποθηκοφυλάκειο της Ανδρίτσαινας.
    Αυτό το υποθηκοφυλάκειο πρέπει να μείνει στην Ανδρίτσαινα, γιατί εξυπηρετεί όλες αυτές τις περιοχές εδώ, που βρίσκονται τουλάχιστον μία και μισή ώρα μακριά από τον Πύργο.
    Πολύ καλά σας το επισημαίνουν και άλλοι, τα υποθηκοφυλάκεια που κλείνετε να είναι αυτά που απέχουν το περισσότερο 50 χιλιόμετρα ή μισή ώρα από το κεντρικό υποθηκοφυλακείο του νομού. Πρέπει να λάβετε υπόψη, όχι μόνο τις αποστάσεις, αλλά και τις μορφολογίες των εδαφών και το αν μιλάμε για νησιά ή για δύσβατες ορεινές περιοχές.
    Μην κλείνετε το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας!!!!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:43 | Γιάννης Παπαηλιού

    Τώρα είδα τον νόμο και απλά ελπίζω τα σχόλια να τα διαβάζετε εδώ που σας κάνουν όλοι και να διορθώνεται ο κάθε νόμος προς το συμφέρον και του κράτους και των πολιτών του.
    Βλέπω ότι δεν συγχωνεύεται η Ζαχάρω με τον Πύργο που απέχει 15 χιλιόμετρα.
    Και συγχωνεύεται την Ανδρίτσαινα με τον Πύργο, που απέχει 70 χιλιόμετρα!!!!!
    Όπως γράφουν και άλλοι εδώ, καλύτερα είναι να μείνει υποκατάστημα του Πύργου, το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας στην Ανδρίτσαινα.
    Είναι πολλά τα χιλιόμετρα και δύσβατος ο δρόμος που θα αναγκάσετε τόσο τους εργαζόμενους του υποθηκοφυλακείου να αφήσουν τα σπίτια τους, όσο και όλους εμάς που ενώ είμαστε τόσο κοντά στην Αρκαδία εντός του νομού Ηλείας, θα πρέπει να κάνουμε δυο ώρες για να λάβουμε ένα χαρτί από το υποθηκοφυλακείο του Πύργου. Απλά σας μεταφέρω την γνώμη ενός μεγάλου πλήθους συμπολιτών μου, που βρίσκονται στα χωριά και τις πόλεις της περιοχής Ηλείας που συνορεύει τόσο με την Αρκαδία όσο ανήκει και στην Ηλεία και εξυπηρετείται από το παρόν υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας.
    Αν δεν ακούσετε και αυτές τις προτροπές και παράπονα από τώρα των όσων πάτε να νομοθετήσετε, τότε ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν οι δημόσιες υπηρεσίες που σχεδόν δεν θα έχουν πρόσβαση τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτές όσο και όσοι εξυπηρετούνται τώρα. Θα υπάρξουν πολλά προβλήματα και θα δημιουργηθούν και νέα, εάν δεν είναι εύλογες και ρεαλιστικές οι αποστάσεις των υποθηκοφυλακείων και των απαραιτήτων παραρτημάτων τους, όπου αυτά κρίνονται ότι πρέπει να παραμείνουν και να στελεχωθούν και να ενισχυθούν σε αρχείο, εφόσον καλύπτουν εδαφικές περιοχές, μακριά από τα κεντρικά υποθηκοφυλακεία.
    Προτείνω το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας όπως και κάθε παράρτημα υποθηκοφυλακείου, ανεξαρτήτως συνόρων νομού να εξυπηρετεί με βάση την απόσταση την περιοχή.
    Ανακεφαλαιώνοντας σας συμβουλεύω να αφήσετε το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας ως παράρτημα του Πύργου, γιατί βρίσκεται μακριά από τον Πύργο και στα άκρα του νομού, που βολεύει περισσότερο αυτούς που ενώ έχουν ακίνητα στην Ηλεία, μένουν στην κοντινή Τρίπολη και Μεγαλόπολη.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:48 | Κώστας Γεωργόπουλος

    …παρατηρώ ότι ενώ δεν συγχωνεύεται το υποθηκοφυλακείο της Μεγαλόπολης με της Τρίπολης, που απέχει μόλις 35 λεπτά, πάτε να συγχωνέψετε της Ανδρίτσαινας με του Πύργου, που απέχει πάνω από μία και μισή ώρα!!!!
    Για σκεφτείτε λίγο το υποθηκοφυλακείο στην Ανδρίτσαινα.
    Που θα το πάτε; Στον Πύργο;
    Αφού είναι πιο κοντά στην Τρίπολη, από ότι στον Πύργο!!! Σας το λένε και άλλοι εδώ πέρα.
    Το υποθηκοφυλακείο της Ανδρίτσαινας να το αφήσετε εκεί που βρίσκεται ή να το πάτε στην Μεγαλόπολη, που το έχετε παράρτημα της Τρίπολης.
    Με το νομοσχέδιο αυτό οδηγούνται, οι ίδιοι οι υποθηκοφύλακες και υπάλληλοι και οι οικογένειές τους σε εκτόπιση και διωγμό από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους. Δώστε τους την επιλογή να μην απομακρυνθούν από το σπίτι τους για συγκεκριμένα πάνω από 50 χιλιόμετρα, επιλέγοντας το πιο κοντινό υποθηκοφυλακείο που αφήνετε.
    Επιπλέον μετά από τόση μεγάλη περίοδο οικονομικής κρίσης μην συμβάλλετε στην αποδυνάμωση κέντρων όπως είναι η Ανδρίτσαινα τόσο για την Ηλεία, στην οποία ανήκει και είναι μακριά του Πύργου, όσο και για την κοντινότερη περιοχή της Αρκαδίας, στην οποία βρίσκεται.
    Το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας δεν πρέπει να πάει στον Πύργο, αλλά ενισχύστε το ως παράρτημα του Πύργου στην Ανδρίτσαινα, όπως κάνετε με αυτό της Μεγαλόπολης.

  • Το άρθρο 15 του σχεδίου νόμου με τίτλο « Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» το οποίο ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minenv/?p=9214, η διάταξη έχει ως ακολούθως:
    Στην παρ.1 περ. (10) ορίζεται ότι :
    «Συστήνονται Κτηματολογικά Γραφεία του Οργανισμού ως εξής: Κτηματολογικό γραφείο Αττικής με έδρα το Κορωπί» και εν συνεχεία ότι « Η έναρξη λειτουργία εκάστου Κτηματολογικού Γραφείου εκκινεί από την δημοσίευση της απόφασης της παρ. 7 του αρ. 1 με την οποία καταργείται το αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο της έδρας της Περιφέρειας»
    Ακολούθως στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου και ειδικότερα στην περ. ( ι) προβλέπεται ότι στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής ιδρύονται τα υποκαταστήματα Αμαρουσίου Κηφισίας ( όμοροι δήμοι οι Δήμοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς), Αχαρνών Ελευσίνας και Μαραθώνα (που εδρεύει στο Καπανδρίτι Αττικής).
    Στην ουσία λοιπόν καταργείται το Υποθηκοφυλακείο Σπάτων, το οποίο εδρεύει στα Σπάτα και εξυπηρετεί εκτός από τον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος και τους Δήμους Παλλήνης, Ραφήνας –Πικερμίου και την Δημοτική Ενότητα Ν. Μάκρης από τον Δήμο Μαραθώνα και δεν διατηρείται ούτε ως παράρτημα του νεοσυνιστώμενου Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής.

    Δηλώνοντας την αντίθεσή μας στην σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση ζητούμε δε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί το Υποθηκοφυλακείο Σπάτων ως έδρα του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών εφόσον είναι το μόνο από τα υπάρχοντα που διαθέτει την αναγκαία κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή ή σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί ως παράρτημα του Κτηματολογικού Γραφείου Αττικής. Ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος είναι αυτός που φιλοξενεί και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και κομβικά βρίσκεται πάνω στην Αττική οδό και πλησίον του αναπτυσσόμενου Λιμένος Ραφήνας.

    Είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους πλήττεται η τοπική κοινωνία του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος :
    1.Αφενός από ένα σύστημα οργανωμένο και τοπικά επικεντρωμένο το οποίο απασχολείται έχει την ευχέρεια να απαντήσει σε κάθε συγκεκριμένη αίτηση Δημότη σε εύλογο και σύντομο χρόνο, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, περνάμε σε μια υδροκέφαλη Δημόσια υπηρεσία με χαμηλό επίπεδο στελέχωσης από πλευράς ικανοτήτων και χωρίς το αναγκαίο γνωστικό επίπεδο.
    2.Από μια υπηρεσία που λειτουργεί με όρους ιδιωτικούς, δηλαδή με έναν υπεύθυνο επικεφαλής- τον Υποθηκοφύλακα – ο οποίος λειτουργεί με προσωπική ευθύνη και συνέπεια και το προσωπικό του που εργάζεται με ιδιωτική σχέση εργασίας – με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και ποιότητα εργασίας – περνάει σε άλλη μια Δημόσια υπηρεσία με όλες τις παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου.
    3.Αρκεί να σημειωθεί από την εμπειρία των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων Πειραιώς και Αθηνών που λειτουργούν στον νομό Αττικής, ότι ο χρόνος αναμονής για να λάβει κάποιος πιστοποιητικό φτάνει ή και ξεπερνά τους έξι μήνες! Στα δε νεοσυσταθέντα έμμισθα υποθηκοφυλακεία υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης του κοινού. Αντιθέτως, σήμερα στο Υποθηκοφυλακείο Σπάτων τα πιστοποιητικά κτηματολογικού φύλλου και διαγράμματος του κτηματολογίου του Δήμου Σπάτων – δίνονται αυθημερόν και των καταχωρήσεων αμέσως μετά την παρέλευση της επεξεργασίας του πενθημέρου που προβλέπεται από το νόμο για κάθε πράξη.
    4. Οι μελέτες κτηματογράφησης που έχουν παραλειφθεί από τους αναδόχους και ήδη βρίσκονται στο Υποθηκοφυλακείο Σπάτων που λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο για τον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος, περιέχουν άπειρα σφάλματα και παραλείψεις τα οποία προκειμένου να τα διορθώσουν οι δημότες προβλέπεται από το νόμο ότι θα πρέπει να προσφύγουν στην δαπανηρή και απαιτητική από άποψη χρόνου δικαστική οδό. Ωστόσο σήμερα πραγματοποιεί τις διορθώσεις ο ίδιος ο Υποθηκοφύλακας άμεσα με την διαδικασία του προδήλου ή της χωρικής μεταβολής, διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία και γνώση της περιοχής καθώς και την δυνατότητα προσωπικής ενασχόλησης με το κάθε ιδιαίτερο ζήτημα.
    5. Γιατί να είναι απαραίτητο να μεταβεί ο/η Δημότης σε ένα πιο απομακρυσμένο Δήμο, όπου η ακίνητη περιουσία του δηλ. τα συμβόλαια που την αφορούν, θα βρεθεί τσουβαλιασμένη σε ένα αχανές αρχείο συμβολαίων που θα περιλαμβάνει όλα τα συμβόλαια όλων των παραπάνω δήμων; Κατά το κοινώς λεγόμενο «άντε βρες άκρη». Επίσης αντί ενός πιστοποιητικού θα πρέπει να παίρνει και δεύτερο δηλ. πριν και κατόπιν της μεταφοράς του αρχείου από το νεοσυσταθέν Κτηματολογικό Γραφείο, οπότε αμέσως έχουμε διπλασιασμό του κόστους.
    6. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σωστό και λειτουργικά αποτελεσματικό υποθηκοφυλακείο είναι και ένα επενδυτικό εργαλείο για τον Δήμο μας.
    Είναι αδύνατον οι Δημότες να καταφέρουν να εξυπηρετηθούν εφόσον οι υπάρχουσες δομές θα τορπιλιστούν με την από- διοργάνωση των υποθηκοφυλακείων.

    Σκοπός του συντάκτη του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία άλλης μιας Δημόσιας υπηρεσίας όπου θα τακτοποιηθούν ημέτεροι, η επιπλέον επιβάρυνση του Δημότη Έλληνα φορολογούμενου με πάνω από χίλιους επιπλέον υπαλλήλους που θα πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο- εφόσον μεταξύ άλλων θα βαφτίσει το ιδιωτικού δικαίου προσωπικό που υπηρετεί στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια δημόσιους υπαλλήλους- χωρίς να έχουν ποτέ περάσει από διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή από οποιαδήποτε αξιολόγηση σε αντίθεση με τον προϊστάμενο του Υποθηκοφυλακείου που διορίζεται μετά από αδιάβλητο δημόσιο διαγωνισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και εν τέλει η κατάρρευση του έργου του κτηματολογίου που θα είναι αδύνατον να υποστηριχθεί από τόσο μαζικές δομές. Όπως αποδείχτηκε από τις πρόσφατες εμμισθοποιήσεις κάποιων υποθηκοφυλακείων- Κτηματολογικών γραφείων, το Δημόσιο θα είναι αδύνατον αν σηκώσει το βάρος της λειτουργίας των νέων αυτών δομών και φυσική συνέπεια θα είναι η αύξηση του κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας που θα την επωμισθεί ο Δημότης συναλλασσόμενος.

    Ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος
    Δημήτρης Μάρκου

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 16:19 | ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ.

    Ναι να γίνει αυτός ο νόμος, αλλά το υποθηκοφυλακείο της Ανδρίτσαινας που είναι πιο κοντά στην Τρίπολη, μην το πάτε στην άλλη πλευρά του νομού Ηλείας. Μην συγχωνεύεται τις υπηρεσίες με βάση τα εδαφικά σύνορα ενός νομού, βάλτε χιλιομετρικούς περιορισμούς!!!!! Μόνο έτσι θα εξυπηρετεί ο νόμος και τους πολίτες.
    Κύριοι είμαστε από την περιοχή της Ανδρίτσαινας και οι μόνες υπηρεσίες που έμειναν στην περιοχή μας είναι ένα παράρτημα τραπέζης, ένα μικρό ταχυδρομείο, ένα τμήμα αστυνομίας και δασαρχείου και το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας. Αν το πάτε το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας στον Πύργο, δηλαδή δύο ώρες δρόμο μακριά μας, τότε όλη η περιοχή μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα με τις συναλλαγές του με το υποθηκοφυλακείο Πύργου. Είναι πολύ μακριά για να αιτηθείς και να λάβεις ένα χαρτί και μάλιστα ένας ηλικιωμένος άνθρωπος. Οι δρόμοι εδώ δεν είναι εθνικοί οδοί, είναι μικροί, επαρχιακοί και τους χειμωνιάτικους μήνες τελείως επικίνδυνοι, όπως και άλλοι σας γράφουν εδώ στα σχόλια.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 15:01 | ΔΗΜΟΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

    To Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού στην με ημερομηνία 19-12-2017 Έκτακτη Συνεδρίαση του ομόφωνα αποφάσισε(αριθ. απόφ.:184/2017)επί του θέματος αυτού:
    1. Εγκρίνει το κατεπείγον της συνεδρίασης και της συζήτησης του θέματος.
    2.Την αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τους Βουλευτές Κυκλάδων, την δημοσίευση της στον Τύπο και την ανάρτηση της στην ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναφέρει τα εξής:
    ΄΄Αξιότιμοι κύριοι Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
    Το νομοσχέδιο για την σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου με την απροσδόκητη δρομολόγηση της κατάργησης του ειδικού άμισθου Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και της ενσωμάτωσης του στο υποκατάστημα Νάξου του Κτηματολογικού Γραφείου Σύρου, όπως προβλέπεται με το άρθρο 15, μας βρίσκει εκ διαμέτρου και καθολικά αντίθετους, για τους κάτωθι λόγους:
    -Το Υποθηκοφυλακείο Αμοργού, ως μη ειδικό άμισθο, ουδόλως επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως δε, αποδίδει έσοδα στο δημόσιο.
    -Λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1835 μέχρι και σήμερα, ενώ διαθέτει πλούτο ιστορικών, πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων συνυφασμένων με τη ζωή, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά των κατοίκων της Αμοργού. Είναι ένα ανεκτίμητο ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο ανήκει στο φυσικό του περιβάλλον και επ΄ουδενί δε δύναται να μεταφερθεί αλλού.
    -Παράλληλα, η επιχειρούμενη κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αμοργού και η μεταφορά του στην καινούργια κτηματολογική υπηρεσία της Νάξου, συνιστά βαρύ πλήγμα για τους κατοίκους της Αμοργού, οι οποίοι για άλλη μια φορά αποκόπτονται από την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Μετά τη συνεχόμενη καταστρατήγηση της νησιωτικότητας του ελληνικού συντάγματος με τη θεσμοθέτηση δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων για τους νησιώτες, σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, επιχειρείται τώρα μία ακόμη επιβάρυνση για τους κατοίκους, οι οποίοι προκειμένου για τη μεταγραφή μίας πράξης μεταβίβασης ή τη λήψη ενός αντιγράφου ή ενός πιστοποιητικού, θα πρέπει να μεταβούν μέσω θαλάσσης, ακόμα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, στο νησί της Νάξου.
    -Επιπλέον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες του νησιού μας, οι οποίοι ήδη στενάζουν επαγγελματικά και οικονομικά, όπως μηχανικοί, λογιστές, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, με το νομοσχέδιο αυτό οδηγούνται, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε εκτόπιση και διωγμό από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους. Πρακτικά λοιπόν, επισπεύδετε την ερήμωση των μικρών νησιών του Αιγαίου!
    Με θλίψη βλέπουμε, ότι με το υπό διαβούλευση πρόχειρο νομοσχέδιο, καθίσταται επισφαλής η προστασία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών μας, αφού στην νέα κτηματολογική υπηρεσία της Νάξου θα συγχωνευθούν και θα στοιβαχτούν 3 υποθηκοφυλακεία των Κυκλάδων, χωρίς να διασφαλίζεται η προηγούμενη εύρεση κατάλληλου και επαρκούς χώρου για τη στέγαση αυτών, χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι θα έχει συντελεστεί προηγουμένως η ψηφιοποίηση του ευαίσθητου αρχείου τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί όλα τα νησιά στο Εθνικό Κτηματολόγιο και χωρίς την προηγούμενη σύνταξη δασικών χαρτών, εφόσον οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 15 πέραν από τον καθορισμό της προθεσμία των 24 μηνών για την σύσταση των νέων κτηματολογικών γραφείων δεν θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ούτε αποτελούν εγγύηση για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της σύστασης τους και τις κατάργησης του σημερινού συστήματος. Διερωτόμαστε, τι θα συμβεί εάν κατά τη θαλάσσια μεταφορά τους, «χαθούν» οι τίτλοι ιδιοκτησίας των κατοίκων μας;

    Σας καλούμε λοιπόν,

    Να σεβαστείτε επιτέλους τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας.
    Να επανατοποθετηθείτε και για πρώτη φορά να λάβετε σοβαρά υπόψη τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ των απομακρυσμένων και απομονωμένων.
    Να μην προβείτε στην δημιουργία πολιτών ΄΄δύο ταχυτήτων΄΄ στα νησιά μας και

    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,

    Να νομοθετήσετε, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που είχαν προταθεί το 2016 σε αντίστοιχο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης από το ίδιο το Υπουργείο με την ίδρυση παραρτημάτων εκεί όπου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες πρόσβασης, αλλά και την διατήρηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων από τους συμβολαιογράφους σε δυσπρόσιτες περιοχές της Χώρας, αλλά και παλαιότερο σχεδιασμό για 15 υποκαταστήματα στις Κυκλάδες.
    Να αποσύρετε άμεσα το παρόν νομοσχέδιο «αποδιοργάνωσης» των υποθηκοφυλακείων της Χώρας.
    Να επιταχύνετε τις εργασίες κτηματογράφησης, σύνταξης δασικών χαρτών και ψηφιοποίησης των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων.
    Να σεβαστείτε τους νησιώτες, μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες της Αμοργού.
    3. Να παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Δήμου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του θέματος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
    4. Να συνεργαστεί με τους άλλους Δήμους των Κυκλάδων για το συγκεκριμένο θέμα.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 15:39 | Λεμονιά Σταματουλάκη

    Στο άρθρο 15 παρ. 1 αριθμ. 13 ορίζεται η Μυτιλήνη ως έδρα του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου. Εφόσον δεν είναι υποχρεωτικό εκ του σχεδίου, να ορίζεται ως έδρα η πρωτεύουσα της Περιφέρειας, ερωτώ με ποιό σκεπτικό όρίσθηκε ως έδρα η Μυτιλήνη και όχι η Χίος. Και το λέω αυτό διότι στη Χίο εδώ και δώδεκα χρόνια λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο της ΕΚΧΑ ΑΕ σε κτίριο που μισθώνεται από την Εταιρεία , επανδρωμένο με δικό της προσωπικό ήτοι τρεις καταχωρητές ΣΠΕΚ , ένας δικηγόρος και μέχρι πρότινος και μηχανικός μάλιστα εγώ είχα διαθέσει και τρεις υπαλλήλους του Υποθηκοφυλακείου Χίου και αυτό το γραφείο λειτουργούσε άψογα και είχε καθιερωθεί πια στη συνείδηση των Χιωτών πολιτών . Τώρα με ποιό δικαιολογητικό θα πάψει να λειτουργεί ως Κτηματολογικό αυτό το γραφείο και θα γίνει υποκατάστημα με αρμοδιότητες κατά κανόνα Υποθηκοφυλακείου . Γιατί να μην ορισθεί έδρα του Κτηματολογικού γραφείου η Χίος εφόσον στη Μυτιλήνη δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή? Διότι η Εταιρεία τέτοια κτίρια έφτιαχνε όπου είχε έμμισθο Υποθηκοφυλακείο . Και στη Μυτιλήνη δεν είχε διότι όλα τα Υποθηκοφυλακεία ήταν άμισθα. Δεν είναι άδικο τώρα και για μένα αλλά και για τους πολίτες της Χίου που επί δώδεκα χρόνια πηγαινοερχόμαστε σε δύο κτίρια και η ταλαιπωρία μας δεν περιγράφεται. Αυτή είναι η ανταμοιβή μας .Η Χίος δικαιούται την έδρα του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου και πρέπει να διορθωθεί το σχέδιο στο σημείο αυτό. Και επι πλέον δεν είναι άδικο να καταλαμβάνει την Διεύθυνση ένας άμισθος Υποθηκοφύλακας που ήταν ο ευνοημένος του μεταγραφικού συστήματος και όχι ο έμμισθος που με αυτοθυσία και με πολύ χαμηλές αποδοχές πρόσφερε 12 χρόνια τις υπηρεσίες του κάτω απο τις πιο αντίξοες συνθήκες στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 14:45 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

    Η συγκέντρωση των Κτηματολογικών Γραφείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σ’ ένα Κτηματολογικό Γραφείο με έδρα τη Λαμία και Υποκαταστήματα στην Λιβαδειά Θήβα Χαλκίδα Άμφισσα και Καρπενήσι χωρίς την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αταλάντη Φθιώτιδας θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα.
    Ειδικότερα :
    Η επικείμενη ενσωμάτωση του Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης στο Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία (χωρίς την αναγκαία ίδρυση υποκαταστήματος στην Αταλάντη) στην κτηματική αρμοδιότητα του οποίου, περιλαμβάνεται σήμερα, η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από το Λούτσι έως τον Άγιο Κωνσταντίνο Π.Ε. Φθιώτιδας και υπάγονται εκατοντάδες χιλιάδες κτηματογραφημένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, συνιστά πρωτοφανή επίδειξη έλλειψης σεβασμού , απέναντι στους πολίτες της περιοχής μας , κλονίζοντας τη σχέση αμεσότητας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, δημιουργώντας αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσής μας. Στην ουσία , κλονίζει τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγώντας ευθέως το Σύνταγμα και καταλύοντας της δημοκρατικές αρχές της ισότητας , της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αποκέντρωσης.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 14:03 | ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

    Με την αριθμ. 296/2017 (ΑΔΑ: ΩΠΟΚΩΞΑ-71Σ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πηνειού αποφασίστηκαν τα εξής:
    Θέμα 4ο (Εκτός ημερήσιας)
    Αριθμ. Απόφ. 296/2017
    Εισηγούμενη η κα. Πρόεδρος το ανωτέρω θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης κάλεσε το Συμβούλιο να εγκρίνει το κατεπείγον του θέματος. Το Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε το κατεπείγον του θέματος και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο κ. Αλέξιο Καστρινό ο οποίος είπε ότι έχει τεθεί από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και έχουν κληθεί πολίτες και φορείς να συμμετέχουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους έως και την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15:00.
    Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 1: Τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου, καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά καταργούνται, όπως ορίζεται στην παράγραφο 7. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικές θέσεις του προσωπικού των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου, των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης και Πειραιά και οι θέσεις των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων της Χώρας, καταργούνται με τη δημοσίευση της απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 7. 6. α) Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου και των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, περιέρχονται από την κατάργηση τους στον Οργανισμό και ασκούνται από τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του παρόντος νόμου.
    Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ανωτέρω σχεδίου νόμου συστήνονται δεκαεπτά (17) Κτηματολογικά Γραφεία του Οργανισμού. Το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας έχει έδρα την Πάτρα. Η έναρξη λειτουργίας έκαστου Κτηματολογικού Γραφείου εκκινεί από τη δημοσίευση της απόφασης της παρ.7 του άρθρου 1 με την οποία καταργείται το αντίστοιχο Υποθηκοφυλακείο της έδρας της Περιφέρειας.
    Εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε κάθε Κτηματολογικό Γραφείο συστήνονται με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1, Υποκαταστήματα, ως εξής:
    … Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, τα Υποκαταστήματα Αιγιαλείας Αιγίου, Μεσολογγίου, Αγρινίου , Πύργου, Αμαλιάδας, Ζακύνθου …..
    Σύμφωνα με το συγκεκριμένο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» στο δήμο Πηνειού δεν προβλέπεται η σύσταση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου μολονότι υπάρχουν ήδη τα υφιστάμενα Υποθηκοφυλακεία Γαστούνης και Βαρθολομιού τα οποία διαθέτουν ειδικούς άμισθους Υποθηκοφύλακες.
    Εμείς δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι με τη συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων μας στο Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου Αμαλιάδας.
    Πιστεύουμε ότι στο προς διαβούλευση αναφερόμενο σχέδιο νόμου ψήφιση δεν έχουν τηρηθεί κριτήρια αναλογικότητας για τους Δήμους ούτε έχει ληφθεί υπόψη οι ειδικές υπαλληλικές συνθήκες που υφίστανται (ειδικοί άμισθοι υποθηκοφύλακες). Εν προκειμένω και επειδή στο Δήμο μας δεν έχει προβλεφθεί η δημιουργία Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου μολονότι υπάρχουν ειδικοί άμισθοι υποθηκοφύλακες στα δυο υφιστάμενα Υποθηκοφυλακεία τροποποιούμε και διεκδικούμε τη δημιουργία Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στο Βαρθολομιό του Δήμου Πηνειού, με έδρα το Βαρθολομιό, και επιθυμούμε τη συγχώνευση του Υποθηκοφυλακείου της Γαστούνης και τη μεταφορά τόσο του αρχείου όσο και του προσωπικού σε αυτό. Τέλος μεταφέρουμε απαίτηση των πολιτών μας για εξυπηρέτηση όλων εντός των ορίων του Δήμου μας. από το Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου που προτείνουμε να συσταθεί στο Βαρθολομιό.
    Οι παρόντες Πρόεδροι των Τ.Κ. και Δ.Κ συμφωνούν με την εισήγηση του Δημάρχου.
    Ακολούθως η κα. Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
    Το Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Δημάρχου και κατόπιν διαλογικής συζήτησης

    Αποφασίζει Ομόφωνα

    1. Εγκρίνει το κατεπείγον του θέματος.
    2. Δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του στη συγχώνευση των Υποθηκοφυλακείων Βαρθολομιού & Γαστούνης στο Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου Αμαλιάδας.
    3. Διεκδικεί τη δημιουργία Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στο Βαρθολομιό του Δήμου Πηνειού, με έδρα το Βαρθολομιό, και επιθυμεί τη συγχώνευση του Υποθηκοφυλακείου της Γαστούνης και τη μεταφορά τόσο του αρχείου όσο και του προσωπικού σε αυτό.
    4. Μεταφέρει την απαίτηση των πολιτών του δήμου για εξυπηρέτηση όλων εντός των ορίων του Δήμου μας από το Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου που προτείνουμε να συσταθεί στο Βαρθολομιό.
    5. Καταργεί την αριθμ. 244/2017 προηγούμενη απόφασή του.
    – Η Απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 296/2017

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 12:55 | ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΚΟΥ

    Αναφορικά με το Κτηματολογικό Γραφείο Αταλάντης, τα κραυγαλέα λάθη και οι ανακρίβειες , αφορούν τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, της κτηματικής περιφέρειας του Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης, όσο τα γεωμετρικά τους στοιχεία. (Στο ιδιοκτησιακό, πχ. εμφαίνεται εσφαλμένα ως ιδιοκτήτης Άγνωστος ,παρά την εμπρόθεσμη και νομότυπη δήλωση από τον ιδιοκτήτη, ή τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο μή έχον σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο, ή ακόμη, το Ελληνικό Δημόσιο, παρόλο που δεν διεκδικεί την κυριότητα αυτού. Επίσης ,υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα και ανακρίβειες ως προς τον τίτλο κτήσεως του δικαιούχου, το είδος του εμπράγματου δικαιώματος, τα βάρη και τις διεκδικήσεις τρίτων, στο βεβαρημένο ή διεκδικούμενο ακίνητο . Τέλος, επισημαίνονται λάθη που αφορούν την γεωγραφική θέση και τα όρια αυτού, κ.ο.κ. )
    β. Το μέγεθος των κτηματολογικών σφαλμάτων των ακινήτων της ευρύτερης κτηματικής περιοχής μας , καταδεικνύεται σήμερα ωμά και ρεαλιστικά, στο επίσημα τηρούμενο από το Κτηματολογικό Γραφείο Αταλάντης , ΄΄ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ΄΄.
    (Συγκεκριμένα , στον παρακάτω πίνακα , θα διαπιστώσετε τον αριθμό των Αποφάσεων της Προϊσταμένης του Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης, ανά έτος καταχώρισης, επί αιτήσεων διόρθωσης που αφορούν πρόδηλα σφάλματα σε εμπράγματα δικαιώματα καθώς και σφάλματα των γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων (βλ. άνω υπό Βα) που έγιναν δεκτές και επιλύθηκαν εξωδικαστικά , ήτοι με την εσωτερική διοικητική νόμιμη διαδικασία , Ν.2664/98 Α.18 παρ.2 & 19 παρ.2 και 4).
    ΕΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΠΡ/ΝΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
    2004 02
    2005 63
    2006 369
    2007 449
    2008 341
    2009 340
    2010 428
    2011 314
    2012 206
    2013 175
    2014 131
    2015 144

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 12:28 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Παρακαλούμε , όπως λάβετε υπόψη σας, την τοπική ιδιαιτερότητα της συστέγασης του Υποθηκοφυλακείου Αταλάντης με το λειτουργούν από το έτος 2003 , Κτηματολογικό Γραφείο Αταλάντης (α΄ πιλοτικό πρόγραμμα) καθώς και τα ακανθώδη καθημερινά προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί , με τις ανακρίβειες των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και τις δαιδαλώδεις νομικές διαδικασίες επίλυσης τους . Γι’ αυτό , είναι απαραίτητη η μόνιμη και διαρκής φυσική παρουσία του επιστήμονα Δικηγόρου, Συμβολαιογράφου, Μηχανικού , στο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο, στην κτηματική περιφέρεια του οποίου, ανήκουν τα ακίνητα των συμπολιτών μας, για την αμεσότητα και την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Υποστηρίζουμε , ως νομικοί , την άποψη πως είναι αδύνατο να υπάρχει τοπική αρμοδιότητα του Ειρηνοδικείου με έδρα την Αταλάντη, αποφαινόμενου επί διαφορών που αφορούν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα που υπάγονται στην περιφέρειά του, χωρίς ταυτόχρονη στήριξη του λειτουργήματός μας και του έργου του Δικαστή, από το τοπικά υπάρχον αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο. Επιπλέον, υπάρχει αδήριτη νομική αναγκαιότητα , κατοχύρωσης της ασφάλειας των συναλλαγών , της δημόσιας πίστης , καθώς και της προστασίας του καλόπιστου συναλλασσόμενου, με διενέργεια νομικού έλεγχου τουλάχιστον προ είκοσι (20 ) και πλέον ετών, πράγμα που από μόνο του- δεδομένου ότι δεν έχει καν συμπληρωθεί 20ετια από την λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή μας – συνεπάγεται την κοινή στέγαση του Υποθηκοφυλακείου και του τρέχοντος Κτηματολογικού Γραφείου, στον ίδιο τόπο, και δη της Αταλάντης, που σημειώνουμε και πάλι ότι είναι από τα πρώτα λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λάθη που εμφιλοχώρησαν κατά την κτηματογράφηση.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 12:58 | ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΥ ΕΦΗ

    Η κατάργηση του Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης και η συνένωσή του σε ένα Υπέρ-διογκωμένο Κτηματολογικό Γραφείο , με έδρα τη Λαμία, θα σημαίνει αυτόματα α ) ανασφάλεια στις εμπράγματες συναλλαγές, β ) σημαντική δυσχέρεια στην έκδοση πιστοποιητικών και άλλων δημοσίων εγγράφων γ ) εκ των πραγμάτων, τεράστια δυσλειτουργία και μόνιμη αδυναμία στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δ ) μη επίλυση των κτηματολογικών προβλημάτων, εξαιτίας και της έλλειψης κτηματολογικής εξειδίκευσης και εμπειρίας των εργαζόμενων στο Κτηματολογικό Γραφείο Λαμίας και παραπομπή τους στα πολιτικά Δικαστήρια- ενώ σε πλείστες περιπτώσεις, είναι σύμφωνη με τον Κτηματολογικό Νόμο και εφικτή, η αντιμετώπισή τους, εντός του Κτηματολογικού Γραφείου, όπως πραγματοποιείται μέχρι σήμερα- πράγμα που από μόνο του, συνεπάγεται εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και δυσβάσταχτη οικονομική δαπάνη για τους συμπολίτες μας , ώστε οι παραπάνω, υπό α΄ έως δ΄ συνέπειες, μοιραία, καταλήγουν στην ε ) καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ιδιοκτησίας του πολίτη, στ ), την μελλοντική απομάκρυνσή των υπαλλήλων του λειτουργούντος Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογικού Γραφείου Αταλάντης από τη θέση εργασίας τους και ζ) ουσιαστική απώλεια χρόνου εργασίας , σωματική και ψυχική καταπόνηση, με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, λόγω των σημαντικότατων δαπανών μετακίνησης για τους κατοίκους της περιοχής μας . ( Παραδείγματος χάρη, ο κάτοικος Λάρυμνας ΠΕ Φθιώτιδας, θα διασχίσει διακόσια και πλέον, χιλιόμετρα, με δύο σταθμούς διοδίων -Τραγάνας και Αγίας Τριάδας- , για να εξυπηρετηθεί από το Υποθηκοφυλακείο Λαμίας και θα επιστρέψει στην κατοικία του, πιθανότατα άπρακτος.. )

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 12:20 | Γεώργιος Αποστολάκης

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    Δημάρχου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας

    ΠΡΟΣ : Υπουργό Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ.
    Προσφάτως πληροφορηθήκαμε ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας , ότι στις αρχές του νέου έτους θα εισαχθεί στην Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα Κτηματολογίου , ίδρυσης νέων κτηματολογικών γραφείων τα οποία θα συμπτυχθούν σε 17 και κατάργησης των υφισταμένων Υποθηκοφυλακείων με την παράλληλη ίδρυση νέων Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων.
    Μάλιστα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, έθεσε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου» και κάλεσε όλους τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους.
    Με την παρούσα θα θέλαμε να σας υπομνήσουμε ότι στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού , το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , νομοθετεί με μοναδικό γνώμονα τη χωροταξική και διοικητική δομή της χώρας μας , δίχως να λαμβάνει υπόψη του , τις επιμέρους ιδιαιτερότητες και αρμοδιότητες , συναρμοδίων υπουργείων , όπως αυτές του Υπουργείου Δικαιοσύνης .
    Συγκεκριμένα , το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει και εισηγείται μεταξύ άλλων την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων Σολλίου µε έδρα το Μύτικα – Αιτωλ/νιας (µε αρμοδιότητα και στα νησιά Κάλαµος και Καστός ) και Βονίτσης µε έδρα την Βόνιτσα, τα οποία θα απορροφηθούν από το Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου Αγρινίου το οποίο µε τη σειρά του θα υπάγεται σε εκείνο της Δυτικής Ελλάδος µε έδρα την Πάτρα.
    Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λευκάδας, υπάγονται και τα δύο αυτά Υποθηκοφυλακεία , δεδομένο , το οποίο δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν στο εν λόγω νομοσχέδιο και κινδυνεύει εν ευρεία έννοια να καταστρατηγηθεί η αρχή της δικαιοδοσίας του φυσικού δικαστή , η οποία αποτελεί απαράβατο και θεμελιώδη θεσμό του δικαιικού μας συστήματος .
    Εάν νομοθετηθούν ως έχουν , τα προβλεπόμενα στο εν λόγω νομοσχέδιο , θα συμβαίνει το εξής παράδοξο : οι διάφορες καταχωρήσεις και εγγραπτέες κατ’ άρθρο 220 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , πράξεις αγωγές και ανακοπές , θα καταχωρούνται στα οικεία βιβλία του Υποκαταστήματος Αγρινίου, θα εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό στο Ειρηνοδικείο Βόνιτσας ή στο Πρωτοδικείο Λευκάδας , ως κατά τόπο αρμόδια δικαστήρια και οι διαφορές που θα αναφύονται κατ’ άρθρο 791 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα υπάγονται στην δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Αγρινίου , δηλαδή όχι στο φυσικό δικαστή.
    Επιπρόσθετα , φρονούμε ότι πρέπει να λάβετε υπόψη σας και άλλα αρνητικά δεδομένα τα οποία προκαλεί το εν λόγω νομοσχέδιο και τα οποία κατά την άποψή μας , συνηγορούν στην ανάγκη άμεσης παρέμβασής σας, όπως είναι η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των Δικηγόρων ( μετάβαση σε Αγρίνιο) που συναλλάσσονται με τα Κτηματολογικά γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία , αλλά και η προσβολή της παγιωμένης ιστορικά στην συνείδηση των πολιτών του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας , συνύπαρξη του Ειρηνοδικείου Βόνιτσας με το Υποθηκοφυλακείο Βόνιτσας .
    Ενδεικτικά ,σας αναφέρουμε ότι η πόλη της Βόνιτσας απέχει χιλιομετρικά 36 χιλιόμετρα από την Αμφιλοχία και 74 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο . Οι κάτοικοι δε της δημοτικής ενότητας Πλαγιάς του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας , η οποία απέχει από την πόλη της Βόνιτσας 24 χιλιόμετρα , θα αναγκάζονται για να μεταβούν στο Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου Αγρινίου να διανύσουν 98 χιλιόμετρα .
    Για όλους τους παραπάνω λόγους , με την παρούσα , σας καθιστούμε κοινωνό του προπεριγραφομένου προβλήματος και σας παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα , με σκοπό την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπό ίδρυση Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων , με την παράλληλη τήρηση των υφισταμένων αρχών .
    Πρότασή μας προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου Βόνιτσας , το οποίο θα απορροφήσει τα Υποθηκοφυλακεία Βόνιτσας και Σολλίου και θα εντάσσεται στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας , με έδρα τη Πάτρα .
    .

    Με εκτίμηση

    Ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:01 | Γιώργος Π.

    Εμείς από το Θεισόα και όλη η περιοχή του νομού Ηλείας που είμαστε κοντύτερα στην Τρίπολη (50 λεπτά περίπου) εξυπηρετούμαστε από το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας. Ο Πύργος απέχει από Θεισόα 2 ώρες!!! …και μην πει κανένας ότι λέει λιγότερο ο χάρτης της Google, γιατί αν οδηγήσει κάποιος σε αυτούς τους δρόμους, θα δει ότι δεν μπορεί να τρέξει και είναι άκρως επικίνδυνα και δύσβατοι έως απαγορευτικοί τον Χειμώνα. Το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας πρέπει να μείνει στην περιοχή που βρίσκεται! Έλεος πια!!!!
    Να πάμε να μείνουμε όλοι στον Πύργο ή να αλλάξετε τα σύνορα του νομού μας Ηλείας!!!;;; Σας το ξαναγράφει και άλλος αυτό που σας λέω. Ας μην αγνοούμε αυτές τις φωνές.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 22:33 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Επί της παρ 2 των υπό σύσταση υποκαταστημάτων κτηματολογίου, τίθεται ζήτημα εάν υπάρχει σε αυτά υπάρχον προσωπικό (και εάν επαρκεί). Σε περίπτωση που άμισθος υποθ/κας δεν θέλει να συνεχίσει (ή είναι παραμονή της συνταξιοδότησης), πως θα στελεχωθεί το υπό σύσταση υποκατάστημα?

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 20:13 | Μανωλης

    Οταν ενα γραφειο λειτουργει σωστα δεν το κλεινουμε…Αντιθετα το βελτιωνουμε.Στον Αγιο Νικολαο Λασιθιου,που ειναι εδω και δεκαετιες πρωτευουσα του νομου,δεν προβλεπεται «υποκαταστημα»….Υπαρχει καμια λογικη??Ο απολυτος παραλογισμος!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 19:55 | Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

    Αφήστε το ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ στην Ανδρίτσαινα!!!
    Είμαι από την Νέδα και η απόσταση από το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας είναι μόλις μισή ώρα και ξέρω ότι και από Αμπελιώνα και την γύρω περιοχή μας, όλοι εξυπηρετούμαστε από το υποθηκοφυλακείο αυτό, ενώ ανήκουμε στην Μεσσηνία. Αν πάει στον Πύργο το υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας, ποιος θα μπορεί να κάνει 3 ώρες με το αυτοκίνητό του και σε έναν τόσο επικίνδυνο, με όλο στροφές δρόμο;
    Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του νομού που συνορεύει με την Αρκαδία και Μεσσηνία και εξυπηρετείται από το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας, σας παρακαλούμε μην το αγνοείτε!!!
    Προτιμότερο είναι να πάτε το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας στην Τρίπολη για να εξυπηρετεί τον ανατολικό νομό Ηλείας που συνορεύει με την Αρκαδία, είναι πιο κοντά!!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 18:19 | Διομήδης Σπινέλλης

    Η θέσπιση 87 τοπικών γραφείων και υποκαταστημάτων είναι μια τεράστια σπατάλη και πηγή αναποτελεσματικότητας και ταλαιπωρίας για τους πολίτες, έξω από κάθε σύγχρονη λογική διοίκησης και διάρθρωσης οργανισμών. Το ν/σ θα έπρεπε να έχει ως στόχο η εξυπηρέτηση των πολιτών και όλες οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από μια κεντρική, κατάλληλα στελεχωμένη, υπηρεσία, ιδανικά χωροθετημένη εκτός Αθηνών.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 15:54 | Αγγελα

    Πως θα εξυπηρετουνται οι πολιτες με ενα γραφειο στο νομο Λασιθιου και μαλιστα στη Νεαπολη,που δεν ειναι τιποτα μηχανογραφημενο?? Πρωτευουσα του νομου Λασιθιου ειναι ο Αγιος Νικολαος,οπου λειτουργει ηδη μεταβατικο κτηματολογικο γραφειο και εξυπηρετει το κοινο αμεσα και με ασφαλεια.Για ποιο λογο να γινει ενα υποκαταστημα στη Νεαπολη??

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 14:44 | ο κρετινος

    Δεν καταλαβαινω γιατι κανουμε αχταρμα και μπερδευουμε την συνταξη Εθνικού Κτηματολογιου στη χώρα με την τακτοποιηση υπαλληλων <>.Τοσος θρηνος και πρεμουρα των υπαλληλων των Αμισθων Υποθ/κείων για να αποκτήσει η χωρα κτηματολογιο!!!Μια αξιολογηση απο ΑΣΕΠ μηπως θα ήταν ακρως σκοπιμο να νομοθετηθεί??

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 12:51 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Το Υποθηκοφυλακείο Ανδρίτσαινας πρέπει να μείνει ως παράρτημα του Υποθηκοφυλακείου Πύργου και να παραμείνει στην Ανδρίτσαινα.
    Είμαι κάτοικος Ανδρίτσαινας, η απόσταση από την Ανδρίτσαινα στον Πύργο είναι περίπου 2 ώρες, λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου, που είναι μικρός, με πολλές στροφές και ειδικά τον χειμώνα πολύ επικίνδυνος.
    Μάλιστα οι περισσότεροι από την περιοχή της Ανδρίτσαινας εξυπηρετούνται περισσότερο από την Τρίπολη παρά από τον Πύργο, γιατί η Ανδρίτσαινα είναι πιο κοντά στην Τρίπολη.
    Σας παρακαλούμε να το λάβετε σοβαρά υπόψη αυτό και να αφήσετε ως παράρτημα το Υποθηκοφυλακείο της Ανδρίτσαινας στην πόλη του, γιατί εξυπηρετεί τον ανατολικό νομό Πύργου, που συνορεύει με την Αρκαδία και βρίσκεται πολύ μακριά από τον Πύργο, σε σχέση με τα άλλα υποθηκοφυλακεία του νομού.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 11:33 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

    “Αναγκαιότητα ίδρυσης υποκαταστήματος και στην ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ”

    Στο άρθρο 15 παρ. 2 εδάφιο α) πρέπει να συμπληρωθεί/διορθωθεί ως εξής
    “2. Εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε κάθε Κτηματολογικό Γραφείο συστήνονται με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1, Υποκαταστήματα, ως εξής:
    α) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα Υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης , Ορεστιάδας (5)
    ΟΙ ΛΟΓΟΙ:
    Α) ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ
    Ο Νομός Έβρου, συγκρινόμενος με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο στενόμακρο σχήμα του, καλύπτοντας στο σύνολό του 4.242τ. χλμ. Η πρωτεύουσα του Νομού (Αλεξανδρούπολη) βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο αυτού, ενώ το βορειότερο κατοικημένο σημείο του (Ορμένιο) απέχει από την πρωτεύουσα περί τα 200 χιλιόμετρα! Ο Έβρος είναι ο μοναδικός Νομός της Ελλάδας με αυτή τη γεωγραφική ιδιομορφία. Παράλληλα, η περιοχή του Β. Έβρου, στα όρια του πρώην Επαρχείου, είναι μεγαλύτερη σε έκταση από 17 νομούς της Ελλάδας και μεγαλύτερη σε πληθυσμό από 13 Νομούς.

    Β) ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
    365.103 ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ με πραγματικές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες που συναντώνται μόνο στον Βόρειο Εβρο και τα οποία δικαιώματα βρίσκονται στο στάδιο της υποβολής πριν την προσωρινή ανάρτηση με δικαιώματα που ελλιπώς και με αδυναμίες λόγω της απουσίας του κράτους καταγράφονται από τις αρχές του 1900.

    Γ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΩΝ ΟΣΩΝ ΝΟΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
    Δ) Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ και
    Ε) ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ

    ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 10:33 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ

    Εργάζομαι εδώ και 2 δεκαετίες σε άμισθο Υποθηκοφυλακείο των Αθηνών και θέλω με την παρούσα επιστολή μου προς εσάς να εκφράσω την απερίφραστη αγωνία μου για το τι μέλλει γενέσθαι. Ζητώ λοιπόν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που απέδειξε ότι διαθέτει ευαισθησία στο θέμα των υπαλλήλων να προχωρήσει στην υλοποίηση του Νομοσχεδίου του ενιαίου φορέα που θα συμπεριλάβει και τις λειτουργίες των Υποθηκοφυλακείων της χώρας όσο και τις λειτουργίες της ΕΚΧΑ Α.Ε για το δημόσιο καλό. Μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν ήμασταν ποτέ «βοηθητικό προσωπικό» (!) πως νοείται άλλωστε να είμαστε βοηθητικό προσωπικό εμείς που τόσα χρόνια στελεχώναμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, εμείς που αναλαμβάνουμε όλο το βάρος της ευθύνης, εμείς που κάνουμε νομικό έλεγχο, καταχωρούμε συμβόλαια, αγωγές ,προσωρινές διαταγές που σ’ όλα αυτά στηρίζονται πρώτα απ’ όλα οι πολίτες και έπειτα οι Συστημικές Τράπεζες και τα Δικαστήρια. Σαν υπάλληλοι είμαστε αρωγοί σε αυτή την μετάβαση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ένα έργο δημοσίου συμφέροντος όπως αυτό, όπως είμαστε αρωγοί τόσα χρόνια που δουλεύουμε και απλήρωτοι πολλές φορές.
    Βάσει των ανωτέρω και της ανάγνωσης του σχεδίου Νόμου δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο προβλέπεται να γίνει η απορρόφηση των υπαλλήλων μετά από 24 μήνες δημιουργώντας νομικό κενό. Πιστεύω πως πρέπει να προχωρήσετε σε αρμονία με τις επιταγές του ελληνικού συντάγματος αλλά παράλληλα να δεσμευτείτε ότι θα παραμείνουμε στις θέσεις μας, αναγνωρίζοντας τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία μας όχι απλά σαν προσωρινό προσωπικό με αβέβαιο εργασιακό μέλλον, αλλά σαν ικανό προσωπικό που θα συνεχίσει αδιάκοπα το έργο του.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 00:46 | Χρήστος Ραγιάς

    Η έδρα του κτηματολογικού γραφείου Στερεάς Ελλάδας, επιβάλλεται να είναι η Χαλκίδα. Ο μεγαλύτερος όγκος κτηματολογικών εγγραφών θα βρίσκεται στην Εύβοια και στον όμορο νομό της Βοιωτίας.
    Είναι πρόδηλο το σφάλμα το οποίο κάνετε. Άλλωστε δεν χρειάζεται να ταυτίζονται οι διάφορες έδρες, όπως του κτηματολογίου, της διοίκησης, κλπ. μιας και επιτελούν διαφορετικούς σκοπούς.

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 23:10 | Νίκη Νατση

    Η λογική του άρθρου δεκαπέντε αποδικνυει ότι οι συντακτες του δεν γνωρίζουν την κατάσταση των γραφείων για τα οποία νομοθετουν, συναρτωντας την ένταξη τους στον φορέα με την εξελιξη της κτηματογραφησης, την ψηφιοποίηση των αρχείων και όλα τα συναφή σε χρονικό διάστημα μάλιστα δυο χρονων. Μ’ αυτή την τακτική παρατείνεται η φαυλη και προβληματικη κατασταση που οδήγησε εξ αρχής στην ανάγκη της εκ νέου νομοθέτησης.

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 23:42 | Απογοητευμένη

    Το κτηματολογικό γραφείο Νοτίου Αιγαίου με έδρα την Σύρο θα είχε 15 υποκαταςτηματα Έλεγε το προηγούμενο σχέδιο νόμου και τωρα Θα εχει 7 μονο!!!
    Δεν μπορω να καταλάβω τα υποκαταστήματα γιατι τα μειώσανε ;
    Δεν ξέρουν μάλλον πως ειναι να ζεις σε νησί ή δεν εχουν παει ποτε πως πρεπει να περνεις πλοίο για να πας .
    Παράδειγμα στην Ανδρο αφήνουν ένα της χώρας που απεχει 37 χιλιόμετρα απο το λιμάνι με άσχημο δρόμο που το πλοίο θα φτάσει στις 10 το πρωί και 1 ωρα για να φτάσεις με το αυτοκινητο , και κλείνουν αυτο που ειναι μεσα στο λιμάνι .
    Ολα αυτά τα αρχεία που εχει τωρα το κάθε υποθηκοφυλακείο που θα τα βάλουν εχουν τόσο μεγαλο κτήριο η εχουν σκοπό να τα πετάξουν ;
    Παει η ιστορία του τόπου εχει να κλάψει ο κοσμάκης .
    Καλα οι βουλευτές τον Κυκλάδων, οι δήμαρχοι, έπαρχοι κ όλοι οι φορείς τι εχουν κανει μέχρι τωρα;
    Τουλάχιστον ας ολοκληρωθεί πρωτα το Κτηματολόγιο και μετα να κλείσουν υποκαταστήματα

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 22:39 | Αλέξανδρος

    Η μοναδική λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ.Αποστάσεις μεγάλες για διάφορες περιοχές. Όλο και χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα.

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 22:29 | ΑΛΕΚΑ

    ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΑ ΟΜΟΡΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Ή ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ;

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 12:28 | OSIA

    Σύσταση και τοπική και υλική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Οργανισμού

    Στο παρόν άρθρο 15 παραγρ.3 να αντικατασταθεί το…3.Τα Κτηματολογικά Γραφεία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για: …με το… 3.Τα Κτηματολογικά Γραφεία ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ είναι καθ’ ύλην αρμόδια για: και να διαγραφεί το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου.

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 22:59 | Πανελλήνιος Σύνδεσμος Υπαλλήλων Άμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών γραφείων

    Επειδή με το υπάρχον σχέδιο νόμου θεωρείτε ότι προχωρείτε στο αποφασιστικό βήμα να φέρετε προς υλοποίηση το δημόσιο ενιαίο φορέα του Κτηματολογίου, αλλά ταυτόχρονα πέφτετε στην παγίδα να διατηρήσετε σε εργασιακή ομηρεία την κινητήριο δύναμη του θεσμού του Κτηματολογίου, σας υποβάλλουμε την απαιτούμενη αλλαγή:

    Άρθρο 15
    Σύσταση και τοπική και υλική αρμοδιότητα Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων του Οργανισμού

    Στο παρόν άρθρο 15 παραγρ.3 να αντικατασταθεί το…3.Τα Κτηματολογικά Γραφεία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για: …με το… 3.Τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά τους είναι καθ’ ύλην αρμόδια για: και να διαγραφεί το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου.

    3. Τα Κτηματολογικά Γραφεία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για:
    α) Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας που αφορά τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 2308/1995, 2664/1998 και 3889/2010 (Α΄182), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και των κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων αυτών εκδιδόμενων κάθε φορά κανονιστικών πράξεων. β) αα) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941, όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998.
    ββ) Την τήρηση, διαχείριση και ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, και
    γγ) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος ενεχύρων σε κινητά χωρίς παράδοση, άλλων συμβάσεων παροχής ασφάλειας επί κινητών, καθώς και της ενεχυρίασης ή εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων ή άλλων δικαιωμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα κεφάλαια Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2844/2000 (Α΄220), μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου.

    Τα Υποκαταστήματα ασκούν τις αρμοδιότητες της περίπτ. β’ στις περιοχές της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους και μέχρι την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998. Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μπορεί να εκχωρεί την άσκηση των αρμοδιοτήτων της περίπτ. α’ προς τους Προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 23:56 | Κωνσταντίνος

    Πραγματικά όποιος σκέφτηκε όλο αυτό , δεν έχει άποψη για το τί γίνετε στην πραγματικότητα. Προβλήματα χιλιομετρικών αποστάσεων , ιδιαιτερότητες τις κάθε περιοχής ,ζητήματα χρονικών περιορισμών και κυρίως το ΚΟΣΤΟΣ για ολα αυτά ,άραγε ποιός τα σκέφτηκε… Είναι ξεκάθαρο οτι όλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 18:45 | ΛΥΡΙΣΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 §5 του Νομοσχεδίου ‘’Τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου, καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά καταργούνται, όπως ορίζεται στην παράγραφο 7.’’
    Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 15 §3 του Νομοσχεδίου ‘’Τα Κτηματολογικά Γραφεία είναι καθ΄ύλην αρμόδια για α) Την άσκηση κάθε αρμοδιότητας που αφορά τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των ν. 2308/1995, 2664/1998 και 3889/2010 (Α΄182), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και των κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων αυτών εκδιδόμενων κάθε φορά κανονιστικών πράξεων. β) αα) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941, όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971, μέχρι την έναρξη ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998.
    Καίτοι όμως καταργούνται εκτός των Υποθηκοφυλακείων της χώρας (για τη συνέχιση της λειτουργίας των οποίων θεσμοθετείται ειδική πρόβλεψη) τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω-Λέρου με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του Νομοσχεδίου, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος μεταγραφών κατά το ΚΔ 132/1929, ήτοι του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, στον οποίο θεμελιώνεται η εν γένει λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου καθώς και του Κτηματολογίου Κω – Λέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό νόμου, με απροσδιόριστες προς το παρόν συνέπειες.
    Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται να συμπληρωθεί η διάταξη του άρθρου 15§3 β) αα) ως εξής ‘’Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941, όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971, καθώς και την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ΚΔ 132/1929, μέχρι την έναρξη ισχύος του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998’’.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 17:45 | ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ

    Έξοχη η πρόβλεψη της παρ. 3! Δεν ξέρω τι λέει ο Αστραπόγιαννος αλλά εμένα μ’ αρέσει. Ο προεδρεύων, του προεδρεύοντος, τον προεδρεύοντα, ω προεδρεύοντα!

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 12:34 | Αστραπόγιαννος

    Κυρίες της εκ βάθρων τροποποίησης του σχεδίου που παρέδωσε η νομοπαρασκευαστική με προεδρεύων έναν δικαστή του ΣΤΕ χωρίς μάλιστα την συγκατάθεση του για την συνταγματικότητα των αλλαγών στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου.
    Είναι ξεκάθαρο…η είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον του Ενιαίου Φορέα η είστε Άσχετοι… όποιο από τα δύο είναι τραγικό.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 12:31 | Αστραπόγιαννος

    Κυρίες της εκ βάθρων τροποποίησης του σχεδίου που παρέδωσε η νομοπαρασκευαστική με προεδρεύων έναν δικαστή του ΣΤΕ χωρίς μάλιστα την συγκατάθεση του για την συνταγματικότητα των αλλαγών στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου?
    Είναι ξεκάθαρο…η είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον του Ενιαίου Φορέα η είστε Άσχετοι… όποιο από τα δύο είναι τραγικό.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 09:12 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ

    Η δημιουργία υποκαταστήματος στην Νεάπολη Λασιθίου αποδεικνύει ότι οι συντάκτες αγνοούν πλήρως τόσο την τοπογραφία όσο και την ανθρωπογεωγραφία του Νομού Λασιθίου. Υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθεί υποκατάστημα στην Σητεία Κρήτης. Η Νεάπολη βρίσκεται στην άκρη του Νομού ,πιο κοντά στο Ηράκλειο παρά στην Σητεία. Η Σητεία απέχει μετ΄ επιστροφής περίπου 190 χλμ από την Νεάπολη ,ενώ το οδικό δίκτυο είναι επιεικώς απαράδεκτο ,για να μην μιλήσω για άλλους οικισμούς όπως το Παλαίκαστρο και η Ζάκρος που βρίσκονται ακόμη πιο μακριά. Η ταλαιπωρία που θα υποστεί το 1/3 του πληθυσμού του Νομού από αυτή την ρύθμιση είναι τεράστια. Επίσης ο Νομός Λασιθίου έχει την ιδιαιτερότητα ότι σε σχέση με τους άλλους Νομούς της Κρήτης που οι Δικηγόροι και οι Συμβολαιογράφοι ,σχεδόν όλοι εδρεύουν στις πρωτεύουσες των Νομών όπου και δημιουργούνται τα υποκαταστήματα ,στο Λασίθι οι Δικηγόροι και οι Συμβολαιογράφοι στην πλειονότητα τους εδρεύουν στις τρείς μεγάλες πόλεις του Νομού ,Σητεία ,Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο και η δημιουργία του υποκαταστήματος στην Νεάπολη ,θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Συμπερασματικά θεωρώ επιβεβλημένη την δημιουργία υποκαταστήματος στην Σητεία Λασιθίου. Μία απλή ματιά στον χάρτη αποδεικνύει την ορθότητα των όσων αναφέρω.