Άρθρο 01 – Σύσταση του Οργανισμού – Σκοπός – Κατάργηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. και των Υποθηκοφυλακείων—Αρμοδιότητες του Οργανισμού

1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) με την επωνυμία «Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου («Ο.Ε.ΚΤ.») (εφεξής Οργανισμός), με έδρα την Αθήνα, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για τις σχέσεις του με την αλλοδαπή, ο Οργανισμός χρησιμοποιεί την επωνυμία «HELLENIC CADASTRE».

2. Σκοπός του Οργανισμού είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας, δημοσιότητας και διαθεσιμότητας των χωρικών και νομικών δεδομένων που αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία και η διασφάλιση της δημόσιας πίστης και ασφάλειας των συναλλαγών, σε σχέση με τα δεδομένα αυτά. Ο σκοπός του Οργανισμού επιτυγχάνεται με την καταχώριση νομικών και τεχνικών πληροφοριών, για τον ακριβή καθορισμό της θέσης και των ορίων των ακινήτων και τη δημοσιότητα των εγγραπτέων δικαιωμάτων και βαρών μέσω της σύνταξης, τήρησης, ενημέρωσης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως αυτό ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2664/1998 (Α’ 275). Στο σκοπό του Οργανισμού περιλαμβάνεται η γεωδαιτική και χρτογραφική κάλυψη της Χώρας και η δημιουργία και τήρηση ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

3. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 81706/6085/1995 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Β΄872), που εκδόθηκε κατ` εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 14 του ν. 2308/1995 (Α΄114) και μετονομάστηκε ως άνω με το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 4164/2013 (Α΄156), καταργείται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και διαγράφεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του ν. 3419/2005 (Α΄ 297).

4. Ο Οργανισμός υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στη θέση της ΕΚΧΑ Α.Ε. και αυτοδικαίως στο σύνολο των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών εννόμων σχέσεων της ΕΚΧΑ Α.Ε. Οι κάθε είδους, τύπου, φύσεως και περιεχομένου δικαιοπραξίες που έχουν συναφθεί ή προκηρυχθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και ευρίσκονται σε ισχύ, στις οποίες το μοναδικό ή ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΕΚΧΑ Α.Ε. συνεχίζονται από και στο όνομα του Οργανισμού, χωρίς ο Οργανισμός ή άλλο συμβαλλόμενο μέρος ή τρίτος να δικαιούται να ζητήσει για το λόγο αυτό τη λύση των ανωτέρω δικαιοπραξιών ή τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές. Οι εκκρεμείς δίκες της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. συνεχίζονται από και στο όνομα του Οργανισμού, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ειδικότερη, δικαστική ή εξώδικη, ενέργεια για την συνέχισή τους.
5. Τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου, καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά καταργούνται, όπως ορίζεται στην παράγραφο 7. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικές θέσεις του προσωπικού των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου, των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης και Πειραιά και οι θέσεις των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων της Χώρας, καταργούνται με τη δημοσίευση της απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 7. 6. α) Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου και των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, περιέρχονται από την κατάργηση τους στον Οργανισμό και ασκούνται από τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του παρόντος νόμου.
β) Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Κτηματολογίου Πρωτευούσης που έχει συσταθεί σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.δ της 5/22 Σεπτ.1923, ασκούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από τον Οργανισμό. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται κάθε ζήτημα σχετικό με τη μεταφορά στον Οργανισμό του τεχνικού εξοπλισμού, των αρχείων και των βάσεων δεδομένων του Γραφείου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετατάσσεται ύστερα από αίτησή του το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στο Γραφείο Κτηματολογίου Πρωτευούσης, σε κενές οργανικές θέσεις του Οργανισμού, και αν δεν υπάρχουν σε προσωποπαγείς που συνιστώνται με την πράξη μετάταξης και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Με απόφαση του Οργανισμού κατανέμονται οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις Κεντρικές ή Περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού και καθορίζεται ο τρόπος άσκησής τους.
7. Για την, σύμφωνα με την παράγραφο 5, κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των θέσεων, εκδίδονται σταδιακά εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, κατ’ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ του Οργανισμού, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή. Κατά το διάστημα του προηγούμενου εδαφίου, οι Προϊστάμενοι των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες υποχρεούνται να χορηγούν προς τον Οργανισμό όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταφορά της άσκησης αρμοδιότητας, όπως ενδεικτικά τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις μισθώσεις ακινήτων, κατόπιν αιτήματος του Οργανισμού και εντός εύλογης προθεσμίας που ορίζεται με το σχετικό αίτημα. Με ίδιο αίτημα ο Οργανισμός δύναται να ζητά τη διενέργεια προπαρασκευαστικών εργασιών τις οποίες υποχρεούται να εκτελέσει ο υπηρετών Προϊστάμενος του έμμισθου Υποθηκοφυλακείου ή ο άμισθος Υποθηκοφύλακας για την έγκαιρη έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου. Οι αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Για την ημερομηνία κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 5 και έναρξης της λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων και των Υποκαταστημάτων τους του άρθρου 15, αναρτάται ανακοίνωση του Οργανισμού στην ιστοσελίδα του.
8. Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για:
α) Τη σύνταξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στους νόμους 2308/1995 και 2664/1998.
β) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941 (Α΄244), όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971 (Α΄9), στις περιοχές στις οποίες δεν έχει επεκταθεί η λειτουργία του Εθνικού Kτηματολογίου και έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του συνόλου της Χώρας.
γ) Την τήρηση και διαχείριση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών.
δ) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος ενεχύρων σε κινητά χωρίς παράδοση, άλλων συμβάσεων παροχής ασφάλειας επί κινητών, καθώς και της ενεχύρασης ή εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων ή άλλων δικαιωμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα κεφάλαια Α΄, Β΄ και Γ΄ του ν. 2844/2000 (Α΄220), μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ίδιου νόμου.
ε) Τη σύνταξη, ενημέρωση, τήρηση και αναθεώρηση βασικών και παράγωγων τοπογραφικών χαρτών και τοπογραφικών διαγραμμάτων, καθώς και άλλων χαρτών και διαγραμμάτων που εμπίπτουν στο πεδίο του σκοπού του.
στ) Το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαχείριση συστημάτων αναγκαίων για τη δημιουργία και διαχείριση γεωδαιτικού υλικού που σχετίζονται με το σκοπό του.
ζ) Τον προγραμματισμό, την εκτέλεση και τον έλεγχο φωτογραμμετρικών και τηλεπισκοπικών εργασιών από τη λήψη αεροφωτογραφιών και δορυφορικών εικόνων έως και την τελική απόδοση, για την κάλυψη των αναγκών του Οργανισμού, του Ελληνικού Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου.
η) Την οργάνωση και τήρηση βάσεων ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων.
9. Ο Οργανισμός:
α) Διαχειρίζεται τις κτηματολογικές βάσεις δεδομένων ηλεκτρονικής ή αναλογικής μορφής και συγκροτεί αρχείο των προϊόντων του, τα οποία διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο, β) δύναται να συνεργάζεται με άλλους φορείς για τη σύνταξη, ενημέρωση και διάθεση πάσης φύσεως συνόλων γεωχωρικών δεδομένων και χαρτών, γ) μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και να μεταφέρει τεχνογνωσία σε τρίτους στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, όπως στους τομείς γεωδαισίας, τοπογραφίας, χαρτογραφίας, κτηματολογίου και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και δ) μπορεί να αναθέτει σε τρίτους υπηρεσίες, μελέτες και έργα για την υλοποίηση του σκοπού του και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.
10. Ο Οργανισμός μεριμνά για την ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της πληροφορικής σε θέματα σχετικά με το σκοπό του και μπορεί να συνεργάζεται γι` αυτό με άλλους φορείς και να συμμετέχει σε εθνικά και διεθνή προγράμματα ή προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
11. Ο Οργανισμός απολαύει όλων των ουσιαστικών, οικονομικών και δικονομικών προνομίων του Ελληνικού Δημοσίου. Οι απαιτήσεις του εισπράττονται με την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΕΔΕ (ν. 356/1974, Α΄90).

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 09:26 | Αναστάσιος Κατσαφυλλούδης, Πρωτοδίκης, Δικαστής του Κτηματολογίου Ρόδου

    Με το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου εποπτευομένου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος θα τηρεί τα χωρικά και νομικά δεδομένα που αφορούν την ακίνητη περιουσία σε όλη την ελληνική επικράτεια (άρθρο 1 παρ. 1 και 2 ΣχΝ). Τούτο θα επιτευχθεί και διά της καταργήσεως του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου (άρθρο 1 παρ. 5 ΣχΝ), το οποίο καλύπτει το σύνολο των ακινήτων που κείνται στην νήσο της Ρόδου Δωδεκανήσου (αντίστοιχη δε πρόβλεψη υπάρχει και για το Κτηματολογικό Γραφείο Κω-Λέρου). Σχετικώς, και πέραν άλλων ζητημάτων, όπως η τήρηση των βιβλίων μεταγραφών και υποθηκών από μη δικαστικούς υπαλλήλους κατά την έννοια του άρθρου 92 παρ. 4 του Συντάγματος, πρέπει να επισημανθούν από τον υποφαινόμενο, Πρωτοδίκη-Δικαστή του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου, οπωσδήποτε και τα ακόλουθα:
    Α) Η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου (ομοίως και Κω-Λέρου) στηρίζεται σε ειδικό νομοθέτημα από την εποχή της Ιταλικής Διοικήσεως και δη στον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου (Κυβερνητικό Διάταγμα 132 της 1ης Σεπτεμβρίου 1929 του Ιταλού Κυβερνήτη της Δωδεκανήσου, όπως ισχύει), καθώς με την διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 510/1947 «περί της εν Δωδεκανήσω εφαρμοστέας Δικαστικής Νομοθεσίας» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 298) διατηρήθηκαν μετά την ενσωμάτωση στην Ελλάδα ως τοπικό και ειδικό δίκαιο οι κατά την δημοσίευση του Νόμου ισχύουσες διατάξεις περί Κτηματολογίου. Όπως παγίως έχει κριθεί από την νομολογία, ο χαρακτήρας των διατάξεων του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου είναι προδήλως δημοσίας τάξεως (οράτε ενδεικτικώς ΑΠ 2143/2013 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΓνμδΕισΑΠ 5/2016), στο πλαίσιο δε του συστήματος δημοσιότητος που καθιερώνει τηρούνται ιδιαίτερα βιβλία εγγραφής των εμπραγμάτων δικαιωμάτων (μέρος των οποίων – και δη οι θεμελιώδεις εγγραφές – εξακολουθεί να είναι διατυπωμένο στην πρωτογενή ιταλική γλώσσα) διά της μεταγραφής περιλήψεως της εγγραπτέας κάθε φορά πράξεως, αντίστοιχα του οποίου δεν συναντώνται, πλην Ρόδου και Κω-Λέρου, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τον συνδυασμό των διατάξεων των παρ. 2, 5, 7, 8 του άρθρου 1 και του άρθρου 41, το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου αγνοεί παντελώς και αδικαιολογήτως την ύπαρξη του ιδιαιτέρου και διακριτού αυτού νομοθετικού καθεστώτος δημοσιότητος των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την ασφάλεια των εμπραγμάτων συναλλαγών (παρά το γεγονός ότι σχετική πρόβλεψη ήδη υπάρχει στο άρθρο 20 παρ. 7α του Ν. 2308/1995, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση της εν λόγω διατάξεως με το άρθρο 3 παρ. 26 του Ν. 4164/2013). Ειδικότερα, ενώ καταργούνται μαζί με τα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας και τα (εντασσόμενα με τον τρόπο αυτό στον νέο Οργανισμό) Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου εντός είκοσι τεσσάρων μηνών από την δημοσίευση του οικείου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπό ίδρυση Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου θα είναι αρμόδιος (μόνο, κατά την διατύπωση του σχεδίου) για την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος του κτηματολογίου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του υπάρχοντος Εθνικού Κτηματολογίου, και για την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών σύμφωνα με το Κ.Δ. 19/1941 (όπως ισχύει) στις περιοχές που δεν έχει επεκταθεί η λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου και έως την ολοκλήρωση της κτηματογραφήσεως του συνόλου της Χώρας, όχι δε (ρητώς, τουλάχιστον) και για την τήρηση του προπαρατεθέντος συστήματος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, καταλείποντας εν προκειμένω κενό δικαίου ως προς την εφαρμοστέα νομοθεσία και δημιουργώντας απροσδιόριστους κινδύνους στον μελλοντικό ερμηνευτή και εφαρμοστή του εμπραγμάτου δικαίου στις εν λόγω νήσους. Εξάλλου, στην παρ. 2 του άρθρου 1 ΣχΝ, σκοπός του υπό ίδρυση Οργανισμού είναι και η γεωδαιτιτική και χαρτογραφική κάλυψη της Χώρας και η τήρηση ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου. Η πρόβλεψη αυτή μπορεί μεν να έχει κάποια σημασία για την υπόλοιπη Χώρα, όπου προβλέπεται εντός των προσεχών ετών η κτηματογράφηση των μη κτηματογραφημένων ήδη περιοχών, ωστόσο παραβλέπει το γεγονός ότι οι νήσοι Ρόδος και Κως-Λέρος αφενός δεν λειτουργούν επί τη βάσει ενός σύγχρονου γεωδαιτιτικού συστήματος, αλλά επί τη βάσει ενός αναλογικού χαρτογραφικού συστήματος που σχεδιάσθηκε την εποχή της Ιταλοκρατίας (που εξακολουθεί να τηρείται στο πλαίσιο λειτουργούντος Τεχνικού Τμήματος εντός του Κτηματολογικού Γραφείου), και αφετέρου δεν προβλέπεται από το προκηρυχθέν έως τώρα πρόγραμμα κτηματογραφήσεως η σύγχρονη κτηματογράφηση των νήσων Ρόδου και Κω-Λέρου. Τούτο το πρόβλημα επιτείνεται από τον κίνδυνο αμφισβητήσεως των αναλογικώς σχεδιασθέντων ορίων των ακινήτων σε περίπτωση ενδεχόμενης μελλοντικής χαρτογραφήσεως, καθώς το σχέδιο νόμου ουδέν διαλαμβάνει επί των σχετικών ζητημάτων. Εκ τούτου παρέπεται ότι αμφίβολη είναι η λειτουργία ή ή δυνατότητα λειτουργίας του συστήματος του Εθνικού Κτηματολογίου σε εύλογο χρόνο στις εν λόγω νήσους, διαπίστωση, ωστόσο, που καθιστά αλυσιτελή την επέκτασή του σε αυτές. Ακόμη, το προκείμενο σχέδιο νόμου, στο ίδιο πλαίσιο της αγνοήσεως του ιδιαιτέρου νομοθετικού καθεστώτος, δεν αναφέρεται στην διατήρηση ή μη της (αρχικής) θεμελιώδους και ακαταμάχητης καταγραφής (από την εποχή της Ιταλικής Διοικήσεως) των εμπραγμάτων δικαιωμάτων υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο ή στο ενδεχόμενο νέας κτηματογραφήσεως με την αρχήθεν δήλωση αυτών και την οριστικοποίησή τους κατά την έννοια της νομοθεσίας περί Εθνικού Κτηματολογίου, εφόσον ήθελε υποτεθεί ότι αυτή είναι η πρόθεση του νομοθέτη κατ’ άρθρο 8 περ. β΄ ΣχΝ (αναλόγως, αλλά αμφιβόλως, νοούμενο (;) ως εφαρμοζόμενο).
    Β) Συναφής προς την ιδιαιτερότητα του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου είναι ο θεσμός του Δικαστού επί του Κτηματολογίου, ο οποίος συναντάται στα λειτουργούντα στο πλαίσιο του Κανονισμού Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου. Ειδικότερα, καταχωρούνται οι σχετικές με τα κείμενα στις νήσους αυτές ακίνητα εγγραφές στα δημόσια βιβλία (Κτηματικοί Τόμοι) κατόπιν διατάξεως του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Ρόδου, ως τέτοιου νοουμένου του οικείου Προέδρου Πρωτοδικών ή εντεταλμένου παρ’ αυτού Δικαστού (οράτε και ενδεικτικώς ΑΠ 257/1973 ΝοΒ 21.1088, ΟλΑΠ 569/1975 ΝοΒ 23.1081, ΑΠ 565/1980 ΝοΒ 28.1953, ΑΠ 163/1985 ΕΕΝ 1985.861, ΟλΑΠ 1270/1985 ΝοΒ 34.214, Γνωμοδότηση Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Φαφούτη υπ’ αριθμ. 9/1980, Γνωμοδότηση Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κατσιρώδη, Αντεισαγγελέως Αρείου Πάγου, υπ’ αριθμ. 5/2016, καθώς και Π. Θεοδωρόπουλο, Το ισχύον εν Δωδεκανήσω Δίκαιον, Υπουργείο Δικαιοσύνης [εκ του Εθνικού Τυπογραφείου] 1981, Β΄ Έκδοση, σελ. 119 επ., παρ. 52 και 52α), ο οποίος, στο πλαίσιο των προδήλως δημοσίας τάξεως διατάξεων του Κτηματολογικού Κανονισμού, δεν είναι απλώς όργανο τακτοποιήσεως των κατατιθεμένων εγγράφων, αλλά δικαιοδοτικό όργανο με ευρύτατη εξουσία ελέγχου, όχι μόνο του τύπου, αλλά και της ουσίας των καταχωριστέων πράξεων, τίτλων και εγγράφων, ερευνώντας το υποστατό της αιτήσεως με βάση την απεικονιζόμενη στα κτηματολογικά βιβλία πραγματική κατάσταση και την εναρμόνιση με εκείνη των αναμφισβήτητης γνησιότητος και απόλυτης αποδεικτικής δυνάμεως εγγράφων. Ο Κτηματολογικός Δικαστής, αν κρίνει ότι για οποιαδήποτε αιτία δεν μπορεί να προβεί στην καταχώριση, εκδίδει αιτιολογημένη απορριπτική διάταξη που κοινοποιείται στον αιτούντα, κατά δε της τελευταίας αυτής διατάξεως (απορριπτικής της αιτήσεως καταχωρίσεως) επιτρέπεται, μέσα σε 15 ημέρες από την κοινοποίησή της, η άσκηση προσφυγής, η οποία εκδικάζεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας του κατά την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας (οράτε και ΑΠ 2143/2013 όπ.π.). Το προκείμενο σχέδιο νόμου, στο προπεριγραφέν πλαίσιο της αγνοήσεως του ιδιαιτέρου νομοθετικού καθεστώτος, δεν αναφέρεται στην διατήρηση ή μη του συγκεκριμένου θεσμού, ο οποίος, ωστόσο, είναι σύμφυτος με την λειτουργία του όλου συστήματος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου και την έννοια της «δημοσίας πίστεως των κτηματικών βιβλίων». Αντί αυτού, προβλέπεται η σύσταση θέσεως (Υπαλλήλου) Προϊσταμένου Κτηματολογικού Γραφείου (άρθρο 18 παρ. 1 ΣχΝ), ο οποίος θα ασκεί την σχετική αρμοδιότητα, υποστηριζόμενος από ιδιαίτερο εντός του Γραφείου Νομικό Τμήμα (άρθρο 16 παρ. 1 και 2 ΣχΝ) αλλά και από το Τμήμα Νομικής Υποστηρίξεως του Οργανισμού (άρθρο 14 παρ. 10.2.2. ΣχΝ), οι απορριπτικές πράξεις του οποίου προσβάλλονται με ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον τριμελούς «Επιτροπής Επιλύσεως Αμφισβητήσεων» προ της ενδεχόμενης προσφυγής, και σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής απορρίψεως της ενδικοφανούς προσφυγής, ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για την εκδίκαση των ενδίκων βοηθημάτων των άρθρων 16, 17, 18 και 19 του Ν. 2664/1998 και 791 ΚΠολΔ (άρθρο 36 ΣχΝ). Ενόψει αυτών, δύο είναι τα ενδεχόμενα· α) είτε θα διατηρηθεί με ειδική νομοθετική πρόβλεψη ο εν λόγω θεσμός του Δικαστού του Κτηματολογίου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου, ειδικού Νομικού Τμήματος, Νομικής Υποστηρίξεως από την Κεντρική Υπηρεσία του Οργανισμού και της Επιλύσεως Αμφισβητήσεων, καθώς αξιωματικώς μεν γνωρίζει τον νόμο, οι δε πράξεις του δεν μπορούν να ελέγχονται από υπαλληλικού επιπέδου Επιτροπή αλλά από μείζον δικαιοδοτικό (δικαστικό) όργανο, ενδεχόμενο που θα έθιγε την συνοχή του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου, β) είτε θα καταργηθεί ο θεσμός του Δικαστού του Κτηματολογίου (όπως μάλλον διαφαίνεται από την διάταξη του άρθρου 41 παρ. 7 ΣχΝ ενόψει των λοιπών διατάξεων, ως αντιβαίνων στο σχέδιο νόμου), ενδεχόμενο που θα έθιγε την συνοχή, την ερμηνεία, την νομολογιακή και συναλλακτική εφαρμογή του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται ότι δυσχερώς νοείται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο λειτουργική και προσωπική υπαγωγή οποιουδήποτε Δικαστή, λειτουργικώς και προσωπικώς ανεξαρτήτου κατά το Σύνταγμα, σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Το πρόβλημα επιτείνεται από την χρόνια (επί πολλές δεκαετίες) εκκρεμότητα χιλιάδων αιτήσεων μεταγραφής στο Κτηματολογικό Γραφείο Ρόδου (απροσδιορίστου εισέτι αριθμού, προσπάθεια καταγραφής των οποίων λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο αρξαμένης ήδη απογραφής του συνόλου του ανεκτίμητης νομικής και ιστορικής αξίας Αρχείου, περιλαμβάνοντος έγγραφα και από την οθωμανική περίοδο) σε συνδυασμό με τον ιδιαιτέρως μεγάλο αριθμό υπό διόρθωση γενομένων εγγραφών κατ’ άρθρο 57 του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (αρμοδιότητος ομοίως του Δικαστού του Κτηματολογίου), για την διεκπεραίωση της οποίας δεν υπάρχει, μεταβατική έστω, πρόβλεψη στο προκείμενο σχέδιο νόμου.
    Γ) Περαιτέρω, εάν υποτεθεί ότι σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η παράλληλη (μερική ή ολική, κατά τα προαναφερθέντα) εφαρμογή του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα θα είναι η διοικητική συγχώνευση όλων των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων της Δωδεκανήσου στο (νέο, υπό ίδρυση) Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, το οποίο θα καλύπτει το σύνολο της Δωδεκανήσου, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 παρ. 1 ΣχΝ (με τα Υποκαταστήματά του). Τούτο, ωστόσο, θα οδηγήσει στο φαινόμενο το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου να τηρεί ταυτοχρόνως, σε μία απροσδιόριστη χρονικώς μεταβατική φάση, τρία διαφορετικά νομικά συστήματα δημοσιότητος των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των ακινήτων με αντίστοιχη τήρηση διαφορετικών βιβλίων και αντίστοιχη υπέρμετρη διοικητική επιβάρυνση της Υπηρεσίας, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της προαναφερθείσας ιδιαιτερότητος του θεσμού του Δικαστού επί του Κτηματολογίου (Ρόδου και Κω-Λέρου). Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο λειτουργίας της ιδίας Υπηρεσίας, στα ακίνητα που κείνται στις νήσους Ρόδου και Κω-Λέρου θα εφαρμόζεται ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, στα ακίνητα των νήσων Σύμης και Πάτμου θα εφαρμόζεται η νομοθεσία του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ στα ακίνητα των υπολοίπων νήσων θα εφαρμόζεται το εξακολουθούν σύστημα μεταγραφών και υποθηκών (μέχρι την μετάβαση στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου). Ήτοι, στο πλαίσιο λειτουργίας της μίας Υπηρεσίας του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου θα ισχύουν συγχρόνως α) το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο των νυν λειτουργούντων Υποθηκοφυλακείων, β) το σύστημα του κτηματολογίου, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, και γ) το σύστημα του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, γεγονός, όμως, που θα καταστήσει το προκείμενο Γραφείο προδήλως δυσλειτουργικό και «υδροκέφαλο».
    Συμπερασματικώς, το προκείμενο σχέδιο νόμου κρίνεται ότι δεν θα διασφαλίσει τις εμπράγματες συναλλαγές στα ακίνητα χωρικής αρμοδιότητος των λειτουργούντων Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου, αλλά, αντιθέτως, δημιουργεί ασάφειες και απροσδιόριστους εισέτι κινδύνους στις συναλλαγές, που δικαιολογούν την μη εφαρμογή του και, συνεπώς, την εξαίρεση (τουλάχιστον) των νήσων Ρόδου και Κω-Λέρου από την αρμοδιότητα του υπό ίδρυση Οργανισμού. Άλλωστε, παρά την προαναφερθείσα ήδη πρόβλεψη του άρθρου 20 παρ. 7α του Ν. 2308/1995, όπως ισχύει μετά την αντικατάσταση της εν λόγω διατάξεως με το άρθρο 3 παρ. 26 του Ν. 4164/2013, περί εντάξεως στο Εθνικό Κτηματολόγιο των περιοχών που υπάγονται στον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου με την έκδοση προεδρικού διατάγματος, αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, λόγω των σχετικών προβλημάτων.
    Αναστάσιος Κατσαφυλλούδης, Πρωτοδίκης, Δικαστής Κτηματολογίου Ρόδου.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 09:24 | Διονύσιος Βολάνης

    Το προσαγόμενο νομοσχέδιο σπεύδει να καταργήσει τα υποθηκοφυλακεία έως τα τέλη του 2019 α.1 παρ.7 , ,αφού όπως αναφέρει μέχρι τότε θα΄χει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και η κύρωση των δασικών χαρτών.
    Στα επιμέρους άρθρα έχουν να παρατηρηθούν τα ακόλουθα:
    Στο α.1 παρ.5 προβλέπεται η κατάργηση όλων τα αμίσθων υποθηκοφυλακείων της χώρας περιλαμβανομένων και των ειδικών αμίσθων υποθηκοφυλακείων.
    Οι ειδικοί άμισθοι υποθηκοφύλακες είναι διορισμένοι με Π.Δ. σε πάγια προσωποπαγή θέση σε αυτοτελή δημόσια υπηρεσία ,θέση η οποία προστατεύεται συνταγματικά.
    Αντιστρατεύεται η παραπάνω διάταξη ευθέως το α.92 παρ.3,4,5 Σ.
    Στο α.1 παρ.8 γίνεται αναφορά των αρμοδιοτήτων του νέου οργανισμού.
    Ασφαλώς η σημαντικότερη λειτουργία του είναι η σύνταξη και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, όπως προσδιορίζεται από τις διατάξεις του ν.2664/1998.
    Τα μείζονα και πλέον δισεπίλυτα θέματα είναι καθαρά νομικής φύσης και εν συνεχεία χωρικής εφαρμογής των προτεινόμενων σύννομων λύσεων. Ωστόσο προβλέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή σε ένα επταμελές Δ.Σ. ενός νομικού Π.Ε. Νομικής (α.3 παρ.2) και η υπόδειξη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης άλλων δύο μελών (α.3 παρ.1) ,χωρίς να είναι υποχρεωτικά Π.Ε. Νομικής.
    Πουθενά δεν προβλέπεται η ύπαρξη προηγούμενης εμπειρίας σχετικής με το αντικείμενο του οργανισμού.
    Αντίθετα στο α.5 παρ.3 γ) προβλέπεται ως προσόν προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία 5 ετών σε θέση ευθύνης από οποιοδήποτε οργανισμό ,έστω και αν αυτός δεν συσχετίζεται με το αντικείμενο του οργανισμού.
    Αποτέλεσμα είναι ένας οργανισμός, ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ασχολείται με τη διασφάλιση της ορθής απεικόνισης και καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων ,να εκφεύγει της αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και να προβλέπεται η διοίκησή του από ένα Δ.Σ. και διευθύνοντα σύμβουλο χωρίς τα προσιδιάζοντα για την αποστολή του προσόντα.
    Στο α.6 παρ.4 και 5 αναφέρονται τα πάγια και ανταποδοτικά τέλη ,τα οποία σε σχέση με τα έως σήμερα ισχύοντα προσαυξάνονται κατά 0,25 τοις χιλίοις για τις αναλογικές πράξεις επί του συνόλου της αξίας της πράξης, οι οποίες αποτελούν τις πολυπληθέστερες και οικονομικά ενδιαφέρουσες πράξεις.,π.χ. προσημείωση με αξία 100.000 ευρώ το αναλογικό τέλος πλέον διαμορφώνεται σε 800 ευρώ, ενώ προηγουμένως ανέρχονταν σε 774,64 ευρώ.
    Επίσης για τις ίδιες πράξεις αυξάνεται το πάγιο τέλος από το ισχύον των 9 ευρώ σε 20 και 23 ευρώ ανάλογα με το είδος των παραπάνω πράξεων.
    Επιπρόσθετα για περιπτώσεις συστάσεων,αποδοχών κληρονομιάς και άλλων χωρίς αξία πράξεων το πάγιο τέλος ανέρχεται από 9 ευρώ σε 12 ευρώ.Δηλαδή μία πράξη αποδοχής και σύστασης ο.ι θα καταβάλλει τέλος 24 ευρώ αντί 18 ευρώ προηγούμενα.
    Υποθέτουμε πως σκοπός αυτής της αύξησης των τελών είναι η απώλεια του ΦΠΑ (ρητά προβλέπεται στο α.8 παρ.1 )που μέχρι σήμερα εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο από τα πολυπληθέστερα των εμμίσθων άμισθα υποθηκοφυλακεία ,ειδικά και μη .
    Στο προηγούμενο δηλαδή παράδειγμα της προσημείωσης αξίας 100.000 ευρώ ο ΦΠΑ έως σήμερα ανέρχεται σε 190,81 ευρώ.
    Προκύπτει λοιπόν ότι τα έσοδα του σχεδιαζόμενου οργανισμού θα΄ναι προφανώς λιγότερα ,με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την λειτουργικότητά του.
    Δυσανάλογη επιβάρυνση προκύπτει στην καθημερινή συναλλαγή για την έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων ,όπως προκύπτει από το α.7 παρ.1 και 2.
    Στις περιπτώσεις αυτές το κόστος από 6,50 ευρώ/πιστοποιητικό και 4,50 ευρώ /πρόσθετο φύλλο ανέρχεται σε 9,50 ευρώ και 6,50 ευρώ αντίστοιχα.
    Μόνο δε για τα αντίγραφα από τα βιβλία μεταγραφών το κόστος για κάθε επιπλέον φύλλο παραμένει σε 4,50 ευρώ.
    Όμως και με αυτή τη δυσμενή για τον πολίτη αλλαγή ,η οικονομική ζημία από την στέρηση του ΦΠΑ παραμένει για τον νέο οργανισμό.
    Επιπλέον προβλέπεται απόδοση σημαντικού μέρους των εσόδων στο ΤΑΧΔΙΚ ,οπότε σε συνδυασμό με τα παραπάνω είναι αμφίβολη η οικονομική δυνατότητα του σχεδιαζόμενου οργανισμού να καλύπτει όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του.
    Σημειώνεται πως τα α.7 και 8 δεν περιέχουν μεταβατική διάταξη ,οπότε τα αυξημένα τέλη θα τυγχάνουν εφαρμογής από την δημοσίευση του νόμου και συνεπώς ο πολίτης μέχρι την κατάργηση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων δεν θα πληρώνει στα τελευταία μόνο τα αυξημένα τέλη που προβλέπει ο νέος οργανισμός αλλά και ΦΠΑ επ΄αυτών μετά την ΠΟΛ 1185/2017 Υπ.Οικ.
    Σ΄αυτό το θέμα η διάταξη θα ΄πρεπε να ΄ναι ξεκάθαρη.
    Στο α.11 προβλέπεται ο οργανισμός να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος.
    Είναι απορίας άξιο πως με τα προηγούμενα δεδομένα θα επιτευχθεί αυτό ο σκοπός .
    Είναι συνεπώς βέβαιο πως είτε η έκτακτη κρατική επιχορήγηση θα καταστεί τακτική ,εκτός και αν τα τέλη πάγια και αναλογικά αυξηθούν περαιτέρω.
    Στο α.12 δεν προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των Παραρτημάτων της Κ.Υ που δύνανται να δημιουργούνται.
    Στο α.14 παρ.2 β) η διαχείριση των χωρικών δεδομένων γίνεται σε επίπεδο τμήματος υποδιεύθυνσης,όταν είναι αναμενόμενο πως θα΄ναι τομέας με πάρα πολλά ζητήματα.
    Στο α.15 προβλέπεται η σύσταση ενός κτηματολογικού γραφείου στη Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο και τρία υποκαταστήματα ,ένα για έκαστο των λοιπών νομών.
    Το κτηματολογικό γραφείο θα ΄ναι το καθ΄ύλην αρμόδιο για την λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου και επομένως και για τον έλεγχο των αιτήσεων προς καταχώρηση (παρ.3)
    Τα υποκαταστήματα θα ασκούν μόνο τα καθήκοντα του υποθηκοφυλακείου ,μέχρι την ημερομηνία έναρξης του Κτηματολογίου.
    Προβλέπεται στην ίδια παράγραφο η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων καταχώρησης πράξεων από τον Προϊστάμενο του Κ.Γ. στον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος.
    Αυτό δεν σημαίνει και ελέγχου τους καθώς δεν προβλέπεται στην προτεινόμενη δομή τεχνικό και νομικό τμήμα στα επιμέρους υποκαταστήματα.
    Ο νόμος στην συγκεκριμένη διάταξη είναι ασαφής και έντονα προβληματικός.
    Τουλάχιστον θα έπρεπε να προβλέπει τις ίδιες αρμοδιότητες για κάθε υποκατάστημα καθώς και την δυνατότητα ελέγχου και επεξεργασίας των αιτήσεων προς καταχώρηση.
    Όμως αυτό απαιτεί άλλη δομή και καθιστά ακριβότερη τη λειτουργία του.
    Υποκατάστημα-είτε άμισθο είτε έμμισθο οφείλει να παραμείνει κάθε υφιστάμενο Υποθηκοφυλακείο είτε άμισθο είτε έμμισθο.
    Να μετονομασθεί σε Κτηματολογικό Γραφείο με την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών για την περιοχή αρμοδιότητάς του και στη δομή του απαραίτητη να προκρίνεται η πρόσληψη νομικού και τεχνικού προσωπικού ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων που παραλαμβάνει και με το σοφό όριο των 1000 αιτήσεων ανά υπάλληλο ,το οποίο προβλέπει έως σήμερα η νομοθεσία.
    Σε όσα δε άμισθα υποθηκοφυλακεία μία τέτοια δομή κρίνεται ασύμφορη οικονομικά να συγχωνεύονται με τα πλησιέστερα χωρικά.
    Μόνο έτσι θα μπορέσει ο πολίτης και ο επαγγελματίας να εξυπηρετηθεί ικανοποιητικά και η τοπική οικονομία κάθε περιοχής να αναπτυχθεί.
    Μία περιφερειακή διεύθυνση στη Κρήτη να αναλάβει την αποτύπωση μειζόνων χωρικών αποτυπώσεων – διορθώσεων και αποκλειστικά των γεωτεμαχίων ή ειδικών εκτάσεων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και την υποβοήθηση των κατά τόπους αρμοδίων υπηρεσιών στην δήλωση και κατοχύρωση των εμπραγματών δικαιωμάτων του. Επίσης στο στάδιο του λειτουργούντος κτηματολογίου να επικουρεί τεχνικά τα κατά τόπους άλλα κτηματολογικά γραφεία του νησιού.
    Η δημιουργία κεντρικών δομών ,που οδηγούν σε συγκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει αποδειχθεί στη πράξη πως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τόπου .
    Στο κεφάλαιο Δ΄αναφέρεται στο προσωπικό του Οργανισμού.
    Πέραν του γιγαντισμού που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει,τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μπορούμε να διαπιστώσουμε ποικιλία σχέσεων εργασίας στα α.16-20.
    Στην Κ.Υ.,θα απασχολούνται 368 υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδ.δικ.αορ.χρόνου,12 με έμμισθη εντολή (α.16) στις Π.Υ. 582 με το ίδιο καθεστώς ιδ.δικ.αορ.χρόνου (α.17) με εξαίρεση τις υποπερ.ββ΄ και γγ΄ της παρ.2 που αναφέρει, 86 Προϊστάμενοι κι Αναπληρωτές με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου (α.18) ,ενώ το πρώην προσωπικό της ΕΚΧΑ τοποθετείται σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδ.δικ.αορ.χρόνου, το προσωπικό των εμμίσθων σε 113 οργανικές θέσεις και το προσωπικό των αμίσθων υποθηκοφυλακείων σε 716 προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου.
    Πως είναι δυνατόν εργαζόμενοι που θα έχουν ιεραρχικά την ίδια θέση στη δομή ενός οργανισμού αλλά με διαφορετικό καθεστώς εργασίας να αποδώσουν εξ΄ίσου ικανοποιητικά ?
    Απορία επίσης προκαλεί πως κατά την επιλογή των Προϊσταμένων είτε Κ.Γ. είτε Υποκαταστημάτων δεν συνυπολογίζεται η προηγούμενη εμπειρία από ανάλογες θέσεις ,αλλά θεωρείται γενικά ως πραγματική δημόσια υπηρεσία για κάθε νόμιμη συνέπεια.
    Επίσης δεν ζητείται η γνώμη από τους κατά τόπο εμπλεκόμενους επαγγελματίες και ειδικότερα από ένα εκπρόσωπο του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου ,του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και του Τ.Ε.Ε
    Τα δύο τελευταία μέλη να έχουν έδρα τον οικείο νομό.
    Έτσι θα εξασφαλίζονταν ένα κριτήριο αξιολόγησης και συνεπώς αξιοπιστίας στην πλήρωση τόσο κρισίμων θέσεων.
    Στη μεταβατική διάταξη του α.19 παρ.3 αναρωτιέται κανείς ποια είναι η υποπερίπτωση στην οποία αναφέρεται.Έτσι η τύχη των εμμίσθων δικηγόρων της ΕΚΧΑ Α.Ε. είναι στον αέρα και υποθέτουμε πως γίνεται παραπομπή στο α.17.
    Πλήρωση όμως θέσεων στον Οργανισμό, ν.π.δ.δ. προβλέπει και το α.20 ,το οποίο στην παρ.5 προβλέπει σύσταση προσωρινού κλάδου υπαλλήλων που θα στελεχώσουν σε προσωποπαγείς θέσεις Κ.Γ. και Υποκατστήματα. Υπάλληλοι δηλαδή ν.π.δ.δ. θα χρησθούν εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με εργοδότη τους ,τον άμισθο υποθηκοφύλακα-ελεύθερο επαγγελματία.
    Προς τι η χρήση του όρου προσωρινός ?
    Είναι μία διάταξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με υπάρχουσα νομολογία και νομοθεσία.
    Δεν υπάρχει πρόβλεψη όμως ούτε για τους έμμισθους δικηγόρους , οι οποίοι εργάζονται με πάγια αντιμισθία στα άμισθα υποθηκοφυλακεία.,ενώ υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τους έμμισθους δικηγόρους της ΕΚΧΑ Α.Ε έστω και ασαφής.
    Σε ένα τόσο οικονομικά δυσπραγή Οργανισμό,προβλέπονται στο α.23 πρόσθετες αμοιβές ,λοιπές αποζημιώσεις για τα μέλη του Δ.Σ. και για το προσωπικό του Οργανισμού.
    Αναρωτιέται κανείς πως θα προκύψουν τα έσοδα για την κάλυψη τέτοιο επιπρόσθετων βαρών.
    Στο α.32 προβλέπεται η απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό εφ΄ όσον υπάρχει περίσσευμα.
    Συμπεριλαμβάνονται στα αφαιρούμενα ποσά, δαπάνες που μέχρι σήμερα επιβάρυναν τον άμισθο υποθηκοφύλακα ή τα έσοδα του υποθηκοφυλακείου εφ΄ όσον επαρκούσαν ,χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προύπολογισμού και αναφέρονται στο α.23 και ειδικότερα η αμοιβή του άμισθου υποθηκοφύλακα,η δαπάνη προσωπικού, τα μισθώματα, λειτουργικά έξοδα,επισκευές ή αγορές κτιρίων,προμήθεια κάθε είδους εξοπλισμού..
    Στο α.34 προβλέπεται η διενέργεια κάθε προμήθειας αγαθών ή παροχή υπηρεσίων κατόπιν διαγωνισμών.
    Αντί σχολιασμόυ ας κοιτάξει κανείς στη διαύγεια τα ποσά που πληρώνει το Υπ.Δικαιοσύνης για καθαριότητα στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας.
    Στο α.36 εισάγεται ο νέος θεσμός της ενδικοφανούς προσφυγής.Οι κρίνοντες θα΄ναι και κρινόμενοι σύμφωνα με την παρ.1 Πέραν των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται στα μέλη των επιτροπών στην παρ.4 , θα υπάρχει καθυστέρηση πρόσθετη στην επίλυση των ζητημάτων που δύναται να προκύψουν από αποφάσεις των Προϊσταμένων.
    Στο α.39 χρειάζεται σαφέστερη διατύπωση η παρ.1 β).
    Συμπερασματικά ,είναι φανερό πως το παρόν νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπ΄όψιν του την τρέχουσα συναλλακτική ζωή.
    Αγνοεί καθώς δεν προηγήθηκε καμμία σοβαρή μελέτη τα θέματα που ανέκυψαν στο στάδιο της κτηματογράφησης, τόσο για την αποτύπωση των δημοσίων εκτάσεων είτε της δημόσιας είτε της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου πανελλαδικά,όσο και σε θέματα ορθής αποτύπωσης και κατοχύρωσης των ιδιωτικών δικαιωμάτων.
    Στην Κρήτη ,δεν έχει κτηματογραφηθεί το πλέον δύσκολο νομικά και γεωφυσικά τμήμα της .Στις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές είναι ήδη πλημμελής η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.Επίσης πολυπληθή και σε μεγάλο ποσοστό είναι τα λάθη στην αποτύπωση των γεωτεμαχίων.
    Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε τις αιτίες.
    Δυστυχώς όμως οι νέες κτηματογραφήσεις δεν ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
    Θα πρέπει να αποφευχθεί η λειτουργία τέτοιων δομών με το βαθμό του συγκεντρωτισμού που τις διακρίνει και τη δυσκαμψία στην λειτουργία τους ,για όσο διάστημα εξακολουθεί να εκκρεμεί η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών.
    Δηλαδή όσο είναι αβέβαιη η κατοχύρωση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων και η ορθή αποτύπωσή τους.
    Επιπρόσθετα προκύπτει δημοσιονομική ζημία ,η οποία επαυξάνεται από τη δυσχέρεια που θα προκληθεί στην προσέλκυση επενδύσεων.
    H τοπική οικονομία των περιοχών , όπου τα άμισθα υποθηκοφυλακεία εδράζονται, θα περιέλθει σε ύφεση ,καθώς γύρω από το ακίνητο και την εκμετάλλευση του σωρεία επαγγελματιών επωφελούνται και για τους οποίους κομβικός είναι ο ρόλος του λειτουργούντος στην περιοχή υποθηκοφυλακείου.
    Επιβάλλεται η ολική αναθεώρησή του με την διατήρηση και μετεξέλιξη των υφισταμένων δομών – υποθηκοφυλακείων -μετά την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών – σε κτηματολογικά γραφεία με διατήρηση του καθεστώτος λειτουργίας τους και σύμφωνα με το σκεπτικό που αναφέρθηκε ανωτέρω.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 07:21 | Υπάλληλος Άμισθου Υποθ/κείου

    κύριοι της κυβέρνησης,
    δεν βλέπετε οτι οι υποθηκοφύλακες κλέβουν ασύστολα;
    Να μη γίνονται οι πληρωμές σε προσωπικό τους λογαριασμό.
    ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ !!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 01:01 | Υπάλληλος Άμισθου

    Το νομοσχεδιο δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση, μεριμνώντας εν γένει για όλους τους εργαζομένους, υπαλλήλους, υποθηκοφύλακες κλπ.

    Είναι γεγονός ότι οι αποδοχές των περισσότερων θα υποστούν τεράστια μείωση, καθώς πλέον τα χρήματα θα πηγαίνουν απ’ευθειας στο κράτος και στην ευρυθμη λειτουργία των γραφειων.

    Τα τελευταία χρόνια τα γραφεία υπολειτουργουν δραματικά και στέκονται όρθια χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των απλήρωτων υπαλληλων αλλά και πολλών απληρωτων υποθηκοφυλάκων των μικρότερων κυρίως γραφειων της επαρχίας.

    Ως εκ τουτου είναι επιτακτική η ανάγκη να μην ναυαγήσει και πάλι αλλά αυτή τη φορά να προχωρήσει, λαμβανοντας υπ’οψη τις προτάσεις για τροποποίηση των άστοχων εδαφίων που παρουσιάζονται στην παρούσα διαβούλευση.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 22:54 | Γιάννης (παλιός )

    Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να μπορούσαμε να μάθουμε με ποια κριτίρια επιλέγησαν αυτοι που συγκρότησαν την επιτροπή σύνταξης του υπό κρίση νομοσχεδίου. Σίγουρα πάντως δεν επιλέγησαν λόγω των γνώσεών των περί του κτηματολογίου ή των υποθηκοφυλακείων. Αν εξαιρέσουμε τον Κο Μανθέου (δικηγόρο του πρώην ΟΚΧΕ ) οι υπόλοιποι δεν είχαν επαφή με το αντικείμενο που τους ανέθεσαν να επεξεργαστούν. Δεν ξέρω αν ο Υπουργός είναι ευχαριστημένος απο αυτό που του παρέδωσαν καλό όμως είναι να ξέρει ότι τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα . Δεν λέω ότι το έκαναν επίτηδες πλην όμως είναι το αποτέλεσμα της άγνοιάς των. Μετα απο 20 χρόνια εμπειρίας στην κατάρτιση και λειτουργία του κτηματολογίου έχουν αναδειχθεί και διακριθεί άριστοι επιστήμονες τόσο νομικοί όσο και των λοιπόν επιστημονικών κλάδων που θα μπορούσαν με τη γνώση και την εξειδικευμένη κατάρτισή τους να στελεχώσουν την επιτροπή και πραγματικά να εκπονήθεί ένα σχέδιο που θα είχε αντοχή στο χρόνο και θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα που λέγεται ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ . Αντ’ αυτού το χάος….

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 21:22 | Ε.Π

    Σε απαντηση σχολιων αρνητικων για τους αμισθους Υποθηκοφυλακες σας ρωτω :ποιος εργαζομενος,αποφοιτος λυκειου με 9 χρονια υπηρεσιας,παιρνει σημερα δωρο Χριστουγεννων 998 ευρω???Υπαλληλος αμισθου υποθηκοφυλακειου,ειναι η απαντηση!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 21:58 | Διώνη

    Δεν νοείται στην έννομη τάξη κατάργηση οιασδήποτε ανώνυμης εταιρείας χωρίς να τεθεί αυτή προηγουμένως σε εκκαθάριση. Συγχαρητήρια ! Θα καταφέρετε την παρθενογένηση του νέου Οργανισμού. Θα αναγεννηθεί ο Φοίνικας από τις στάχτες. Πόσα χρέη και κακοδιαχείριση θα καλυφθούν με αυτό τον τρόπο. Εύγε στους εμπνευστές !

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 17:51 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    Συντάσσομαι απόλυτα με τις θέσεις του συλλόγου Υπαλλήλων Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων. Ειδικά όσον αφορά τον χρόνο, δεν αντέχεται άλλη κοροϊδία και καθυστέρηση. Ο καθένας υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ποιούς βολεύευουν οι 24 μήνες. Στο σχέδιο που παρέδωσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή ήταν 9 μήνες. Κάποιοι προσπαθούν και την ύστατη στιγμή να φάνε ότι προλάβουν, ενώ άλλοι παλεύουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα. Είμαστε έτοιμοι να ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ και δεν είμαστε ούτε βοηθητικό προσωπικό ούτε ανειδίκευτοι εργάτες! Είμαστε η μηχανή που δουλεύει ασταμάτητα για να λειτουργεί σωστά η υπηρεσία.

    Βάλτε ένα τέλος στην εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού αλλιώς θα μας βρείτε μπροστά σας!

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 16:20 | 21ος αιώνας

    ανέτειλε ο 21ος αιώνας και οι Υποθηκοφύλακες ούτε το κατάλαβαν,εκεί με τον πανάρχαιο θεσμό του υποθηκοφύλακα. Εκεί με τα καρμπόν τους ,τις ξύστρες και τα μολύβια, τα μελάνια,τα κουμπιουτεράκια που άμα δεν έχει φως δεν λειτουργούν και τον στυλό bic.Κύριοι υπάρχει ο υπολογιστής πλέον το Σ.Π.Ε.Κ υπάρχει η νέα τεχνολογία και νέες εφαρμογές.Πρέπει το εθνικό κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί μην στέκεστε άλλο έμπόδιο αρκετά πλουτίσατε.Το Υπουργείο ας αφουγκραστεί τις αστοχίες του Ν/Σ οι οποίες βρίσκονται Α στο άρθρό 1 παρ 7 για το περιβόητο 24μηνο και διορθώστε το με 9 μήνες όπως ήταν στο σχέδιο που παρέδωσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.Β Στο άρθρο 3 παραγρ.1 να αντικατασταθεί το…ειδοποιηθεί το πλέον αντιπροσωπευτικό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων με το…Ειδοποιηθούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων.Γ το άρθρο 20 παραγρ.5 να διαγραφεί το….βοηθητικού χαρακτήρα. Στην παραγραφο 6 να αντικατασταθεί το…και των καταργούμενων…με το ….και των υπό κατάργηση

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 15:03 | Ομήρου Οδύσσεια

    Όσο εύκολο είναι να ανεβαίνει ένα νομοσχέδιο που να υπόσχεται Ομηρεία Εργαζομένων άλλο τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί.Συνάδελφοι ραντεβού στο πανό του Συλλόγου

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 15:19 | Κατερινα-Υποθηκοφυλακας

    Το σχεδιο νομου απαξιωνει τοσο απολυτα και απροκαλυπτα το συνταγματικα κατοχυρωμενο δικαιωμα της ιδιοκτησιας που πραγματικα δημιουργει ευλογα ερωτηματα για τα κινητρα και τους σκοπους του συντακτη του…Τα τελευταια χρονια βαλλεται ο νομικος κοσμος πανταχωθεν.Το ιδιο επιχειρειται και με το παρον σχεδιο νομου!!Ο θεσμος του Υποθηκοφυλακα ειναι συνταγματικα κατοχυρωμενος.Με το παρον καταστρατηγειται!!Πως θα εφαρμοστουν ολα αυτα?? Ποσο θα ταλαιπωρουνται οι πολιτες και εμπλεκομενοι ελευθεροι επαγγελματιες??Ποσο ακομα θα επιβαρυνονται οικονομικα οι πολιτες??

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 15:41 | Μίνα

    Προβληματίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε 3-4 σημεία το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο από την κυβέρνηση για τη Σύσταση του Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου.Στο άρθρο 1.παράγραφος 3(ένα από τα 3 σημεία που χρειάζονται διόρθωση) αναφέρονται «βοηθητικού χαρακτήρα».Τυγχάνει να ζω μέσα στα Υποθηκοφυλακεία και να έχω γνωρίσει δεκάδες εργαζόμενους σε αυτά,ε λοιπόν τα εργασιακά τους καθήκοντα μόνο βοηθητικού χαρακτήρα δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος.Δεν θα σχολιάσω τα τετριμμένα δηλαδή για τις άθλιες συνθήκες εργασίας,τον εργασιακό τους μεσαίωνα κ.α διότι αυτά, τα Υπουργεία ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ τα γνωρίζουν,αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι αυτοί οι υπάλληλοι με την εμπειρία τους έχουν αποκτήσει υψηλά προσόντα στην καθημερινότητά τους χειρίζονται το σύστημα του κτηματολογίου και συμβάλουν στην διόρθωση των τεράστιων λαθών της κτηματογράφησης που όπως αποδείχθηκε έγινε από εργολάβους μελετητές-μαθητευόμενους μάγους.Μην υποβαθμίζετε κατά αυτόν τον τρόπο αυτούς που συμβάλουν καθημερινά στην υλοποίηση αυτού του εργαλείου που λέγεται ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Δημιουργήστε επιτέλους αυτόν τον δημόσιο οργανισμό,απορροφήστε όλους τους υπαλλήλους των υποθηκοφυλακείων σε εύλογο χρονικό διάστημα το πολύ σε 10 μήνες στα προβλεπόμενα υποκαταστήματα-καταστήματα των υποθηκοφυλακείων με σεβασμό στα εργασιακά τους καθήκοντα όμως .Σε αυτή την Χώρα δεν περισσεύει κανείς και ο χρόνος είναι χρήμα μην γυρνάτε την πλάτη στους εργαζόμενους.Κάντε το εθνικό κτηματολόγιο πυλώνα στήριξης της οικονομίας, κοινωνικής ανάπτυξης και σύμβολο προόδου.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 15:31 | Γιάννης (παλιός )

    Τα υποθηκοφυλακεια είναι δικαστικές υπηρεσίες ( βοηθητικές ) και υπάγονται στην δικαστική εξουσΐα .
    Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι εγγυήσεις του Συντάγματος που παρέχονται στη δικαστική αρχή εφαρμόζονται και στα υποθηκοφυλακεΐα. Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και να αντικαταστήσει τα υποθηκοφυλακεια κάθε προσπάθεια καταργησης των ειναι αντισυνταγματική και ως τέτοια θα κριθεί από το ΣΤΕ. Αλλος ενας νόμος για τα σκουπίδια !!! Και μη μας πει κανένας απο αυτούς τους σοφούς που έφτιαξαν αυτό το κατασκεύασμα ότι σκοπός τους είναι η επίσπευση της ολοκλήρωσης του κτηματολογιου γιατί θα γελάσει καθε πικραμένος. Εκατό χρονια το ξανά στέλνουν πισω ( φτου κι απο την αρχή ).
    Το μονο που τους νοιάζει είναι εν όψει εκλογών να πάρουν αιχμαλώτους κάποιους φουκαράδες υπαλλήλους αμίσθων υποθηκοφυλακείων ( ούτε σε υποζύγια δεν συμπεροφέρονται έτσι ) και να απολύσουν τους δικηγόρους του κτηματολογίου για να πάρουν άλλους στη θέση τους !

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 14:49 | Μαρία Γυφτογιάννη

    Σάμος, 18/12/2017
    Αξιότιμοι κύριοι της επιτροπής επί του Σχεδίου Νόμου,
    Α. Αναζητώ στο σχέδιο νόμου το ισχύον σχετικό νομοθετικό και υπερνομοθετικό έρεισμα, το οποίο διέπει μέχρι σήμερα την οργάνωση και λειτουργία των υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων του Κράτους.
    (Δεν είμαι συνταγματολόγος ούτε και δημοσιολόγος αλλά καταθέτω την ταπεινή μου άποψη, λόγω του ότι προΐσταμαι στο έμμισθο υποθηκοφυλακείο Σάμου από το 1989 και λόγω της 28χρονής εμπειρίας μου στην υπηρεσία μου).
    Β. Ενδεικτικά,θέτω υπόψιν σας για το νομικό καθεστώς:
    o ΚΔ 19/23-7-1941
    o ΑΝ 153/1967,
    o ΝΔ 811/1971,
    o ΝΔ 201/1961 (ΦΕΚ 175/61 τ. Α’ ),
    o ΒΔ 533/1963,
    o ν.724/1977,
    o ΠΔ 567/1978,
    o ν. 325/1976,
    o ν. 2664/1998,
    o ν. 2308/1995 και σωρεία άλλων διατάξεων Νόμου και εκδιδομένων δικαστικών αποφάσεων και φυσικά από τον ανώτατο Νόμο του Κράτους, το Σύνταγμα.
    o α. 92 Συντ (§§1,2,3,4) , κατά το οποίο:
    1. Οι υπάλληλοι της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών είναι μόνιμοι. Μπορεί να παυθούν μόνο με δικαστική απόφαση εξαιτίας ποινικής καταδίκης, ή με απόφαση δικαστικού συμβουλίου για βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα, ασθένεια ή αναπηρία ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια που βεβαιώνονται, όπως νόμος ορίζει.
    2. Νόμος ορίζει τα προσόντα των υπαλλήλων της γραμματείας όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και τα σχετικά με την κατάσταση τους γενικά.
    **3. Οι προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών υπαλλήλων ενεργούνται ύστερα από σύμφωνη γνώμη υπηρεσιακών συμβουλίων που συγκροτούνται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους, όπως νόμος ορίζει. Η πειθαρχική εξουσία στους δικαστικούς υπαλλήλους ασκείται από τους ιεραρχικά προϊσταμένους τους δικαστές ή εισαγγελείς ή επιτρόπους ή υπαλλήλους, καθώς και από υπηρεσιακό συμβούλιο, όπως νόμος ορίζει. Κατά των αποφάσεων που αφορούν μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και κατά των πειθαρχικών αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων επιτρέπεται προσφυγή, όπως νόμος ορίζει.
    **4.Οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων είναι δικαστικοί υπάλληλοι. Οι συμβολαιογράφοι και οι άμισθοι φύλακες υποθηκών και μεταγραφών είναι μόνιμοι εφόσον υπάρχουν οι σχετικές υπηρεσίες ή θέσεις. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν αναλογική εφαρμογή και σε αυτούς.
    5. Οι συμβολαιογράφοι και οι άμισθοι φύλακες υποθηκών και μεταγραφών αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και οι λοιποί μόλις συμπληρώσουν το όριο που προβλέπει ο νόμος.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:
    1. Οι υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων του Κράτους είναι δικαστικοί υπάλληλοι (όπως έχει κριθεί και από την ΟλΣτΕ 109/1977 και σωρεία άλλων νομολογιακών αποφάσεων, που έκριναν επί τις ιδιότητας του δικαστικού μονίμου υπαλλήλου των υπαλλήλων των εμμίσθων υπαλλήλων του Κράτους). Δηλαδή, οι δικαστικοί υπάλληλοι αποτελούν «ιδίαν» κατηγορία δικαστικών υπαλλήλων, για την οποία προνοεί το ίδιο το σύνταγμα στις διατάξεις του και η οποία καλύπτεται όχι μόνο από το θεσμό της μονιμότητας αλλά και από λοιπές συνταγματικές εγγυήσεις.
    2. Ο συνταγματικός νομοθέτης δεν ανέχεται την ανάμειξη των οργάνων της εκτελεστικής λειτουργίαςσε σχέση με τις υπηρεσιακές μεταβολές των δικαστικών υπαλλήλων. Οι όποιες υπηρεσιακές μεταβολές πρέπει να αποφασίζονται από το προβλεπόμενα στο α. 92 και 103 του Συντ.
    3. Το καθεστώς τωνυποθηκοφυλάκων–προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείωνδιέπεταιαπό ιδιαίτερο σύστημα επιλογής, διορισμού και υπηρεσιακής εξέλιξης. Στον ν. 2664/1998 (περί κτηματολογίου) ορίζεταιότι οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Ακόμα και λόγω της αποστολής τους ως βοηθητικά όργανα της δικαιοσύνης περιβάλλονται από ιδιαίτερες εγγυήσεις ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση (βλ. ΟλΣτΕ 1715/1982). Για οποιαδήποτε μεταβολή απαιτείται προηγούμενη απόφαση του αρμόδιου υπηρεσιακού – δικαστικού συμβουλίου.
    4. Όπως γνωρίζετε, όσοι έχετε συναλλαχθεί με τις ιδιαίτερες αυτές υπηρεσίες (υποθηκοφυλακεία- κτηματολογικά γραφεία), λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του αντικειμένου και επειδή κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μας προέχειη ασφάλεια των συναλλαγών και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, προκύπτει αβίαστα ότι οι υπάλληλοι και ο υποθηκοφύλακας των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων δεν είναι δημόσιοι διοικητικοί υπάλληλοι αλλά πρόσωπα του δικαστικού οργανισμού άμεσα εξαρτώμενοι από αυτόν. Ουδέποτε ο Υποθηκοφύλακας δεν ταυτίστηκε με δημόσιο διοικητικό υπάλληλο αλλά η επιταγή του νομοθέτη τον ήθελε να αποτελεί πρόσωπο του δικαστικού συστήματος συγκαταλεγμένου μεταξύ των επικουρικών δικαστικών λειτουργών και εξ’ αιτίας της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του.
    Γ.Στο άρθρο 1§5 του σ/ν αναφέρονται τα εξής:
    Άρθρο 1§5:Τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου, καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά καταργούνται, όπως ορίζεται στην παράγραφο 7. Οι υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, οργανικές θέσεις του προσωπικού των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω – Λέρου, των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης και Πειραιά και οι θέσεις των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων της Χώρας, καταργούνται με τη δημοσίευση της απόφασης που προβλέπεται στην παράγραφο 7. 6. α) Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου και των Κτηματολογικών Γραφείων Θεσσαλονίκης και Πειραιά, περιέρχονται από την κατάργηση τους στον Οργανισμό και ασκούνται από τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του παρόντος νόμου.β) Οι αρμοδιότητες του Γραφείου Κτηματολογίου Πρωτευούσης που έχει συσταθεί σε εφαρμογή των διατάξεων του ν.δ της 5/22 Σεπτ.1923, ασκούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, από τον Οργανισμό. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζεται κάθε ζήτημα σχετικό με τη μεταφορά στον Οργανισμό του τεχνικού εξοπλισμού, των αρχείων και των βάσεων δεδομένων του Γραφείου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετατάσσεται ύστερα από αίτησή του το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στο Γραφείο Κτηματολογίου Πρωτευούσης, σε κενές οργανικές θέσεις του Οργανισμού, και αν δεν υπάρχουν σε προσωποπαγείς που συνιστώνται με την πράξη μετάταξης και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Με απόφαση του Οργανισμού κατανέμονται οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις Κεντρικές ή Περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού και καθορίζεται ο τρόπος άσκησής τους.
    Κατά το τελευταίο εδάφιο του α.1§5 inf., «κατανέμονται οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στις Κεντρικές ή Περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού και καθορίζεται ο τρόπος άσκησής τους».
    Σημειωτέον ότι:
    Ο Οργανισμός αυτός είναι ΝΠΔΔ που εποπτεύεται όχι από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλ. έμμεσα με την διάταξη αυτή και με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι έμμισθοι υποθηκοφύλακες – προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων και υπάλληλοι των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων-κτηματολογικών γραφείων χάνουν την ιδιότητα του δικαστικού μονίμου υπαλλήλου, πράγμα που αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας υπό την έννοια του επιτρεπτού την άνισης μεταχείρισης και υποβιβασμού διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων.
    Δ. Επίσης, κατά το α. 20§§5,6 του σ/ν:
    5. Στον Οργανισμό συνιστάται ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ Κλάδος υπαλλήλων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων, ο οποίος περιλαμβάνει επτακόσιες δεκαέξι (716) προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, για την εκτέλεση καθηκόντων βοηθητικού χαρακτήρα ως εξής: α). Κατηγορίας ΠΕ: θέσεις εκατόν εβδομήντα δύο (172), β). Κατηγορίας ΤΕ: θέσεις εβδομήντα εννέα (179) γ). Κατηγορίας ΔΕ: θέσεις τετρακόσιες εξήντα τρείς (463) και δ). Κατηγορίας ΥΕ: θέσεις δύο (2). Οι θέσεις κατανέμονται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους.
    6. Στις θέσεις του προσωρινού Κλάδου της προηγούμενης παραγράφου εντάσσεται αυτοδίκαια με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Υποθηκοφυλακείων που μετατράπηκαν σε έμμισθα σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 4456/2017 (Α’ 24) και των καταργούμενων ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλακείων, εφόσον η πρόσληψή του τελευταίου διενεργήθηκε πριν από την 1η-1-2015, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 5 του άρθρου 56 του κ.δ/τος της 19/23.7.1941 όπως ίσχυαν κάθε φορά ή της παραγράφου 5 του άρθρου 23 του ν. 2664/1998, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 3127/2003 (Α΄67). Το προσωπικό που θα καταλάβει τις θέσεις της παρ. 5 εξαιρείται από τους περιορισμούς της παρ.1 του άρθρου 11 του ν.3833/2010.
    Ερώτηση: Τι υποκρύπτεται άραγε στην φράση προσωρινός κλάδος μονίμων υπαλλήλων;
    Ε. Επιπλέον, κατά το α. 16§1 του σ/ν:
    5. Κάθε Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου
    Τα υποκαταστήματα των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων δεν αποτελούν πλέον αυτοτελείς και ανεξάρτητες διευθύνσεις, αλλά μετατρέπονται σε υποκαταστήματα που λειτουργούν σε επίπεδο τμήματος.

    ΣΤ. Επιπλέον κατά το α. §16§2 του σ/ν:
    2. Το Νομικό Τμήμα είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των τυπικών προϋποθέσεων και της νομιμότητας των αιτήσεων εγγραφής ή διόρθωσης πράξεων που δημιουργούν, μεταβιβάζουν ή αλλοιώνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, την υποβολή σχετικών εισηγήσεων στον Προϊστάμενο και την υποστήριξη και καθοδήγηση των ενδιαφερομένων σχετικά με την εγγραφή και διόρθωση πράξεων στα επιμέρους συστήματα δημοσιότητας που τηρεί το Κτηματολογικό Γραφείο. Συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Κτηματολογίου του Οργανισμού για την ομοιογενή αντιμετώπιση ζητημάτων αρμοδιότητας του Κτηματολογικού Γραφείου και παρέχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη στα ζητήματα του πρώτου εδαφίου στον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου και στους Προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του.
    Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής επίλυσης των αμφισβητήσεων κατά πράξεων απόρριψης τω προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή των α. 16,17,18,19 του ν. 2664/1998.
    Και ερωτώ:
    1. Αντικαθίσταται η δικαστική και αμερόληπτη κρίση για την επίλυση τυχόν αμφισβητήσεων που εμπεριέχονται στις διατάξεις Αστικού Κώδικα, Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ειδικών αστικών νόμων;
    2. Αντικαθίσταται ο έλεγχος νομιμότητας που προβλέπεται από το νόμο και από το Σύνταγμα (ο οποίος διενεργούνταν μέχρι τώρα από νομικούς επιστήμονες, δικηγόρους, υποθηκοφύλακες-προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων και Δικαστές) από την τριμελή επιτροπή του α. 36 που συγκροτείται με ανέλεγκτη απόφαση ΔΣ με διετή θητεία και συντίθεται από μέλη κλπ, ακυρώνοντας οποιαδήποτε εγγύηση αμεροληψίας και ορθοκρισίας και θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια δικαίου και του δημόσιου συμφέροντος;
    3. Αναβιβάζεται με τον τρόπο αυτό η τριμελής επιτροπή σε βασικό όργανο της δικαιοσύνης που κρίνει τις αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις επί των απορριπτικών πράξεων του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου, που μέχρι σήμερα είναι δικαστικής αρμοδιότητας;
    Ζ. Τελικές εκτιμήσεις:
    1. Είναι πασιφανές ότι όλο το σ/ν κατευθύνεται σε μια απάρνηση ή ακόμα και σε παντελή απουσία τόσο νομικής κατάρτισης όσο και επιστημονικής εμπειρίας και γνώμης τόσων ανθρώπων που εργάστηκαν ακατάπαυστα επί μακρό χρονικό διάστημα και κατέθεσαν όλη την εμπειρία και την επιστημονική τους γνώση προκειμένου να βοηθήσουν στην εφαρμογή αυτού του πολυπόθητου και κατακρεουργημένου Κτηματολογίου.
    2. Εν τέλει, όπως θα φανεί και στην πράξη, ο θεσμός αυτός της επιτροπής οδηγεί κατ’ αποτέλεσμα στην έκδοση άκυρων πράξεων διοικητικών οργάνων που ζήτημα είναι αν θα καταφέρουν να επιλύσουν αμφισβητήσεις σε νομικά ζητήματα που αφορούν την καταχώριση νομικών πληροφοριών και εγγραπτέων δικαιωμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας περί κτηματολογίου.
    3. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, για μια ακόμα φορά η ρήση του Βίσμαρκ: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να γνωρίζουν πως φτιάχνονται δύο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα!»
    Με τιμή και
    σεβασμό προς την ενάσκηση
    του δημόσιου λειτουργήματος

    Μαρία Αιμ. Γυφτογιάννη
    Υποθηκοφύλακας Έμμισθου Υποθηκ. Σάμου

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 13:07 | ο κρετινος

    Θα ηταν εντιμο να πουμε οτι φτιαχνουν ενα νομο το πρωτον για να ριξουν σταχτη στα ματια της τροικας ή θεσμών ή όπως θα τους βαφτίσουν προσεχώς κατα δεύτερο λόγο για να τακτοποιήσουν δήθεν τους δεσμιους ψηφοφόρους ως ΙΔΑΧ σε πρώτη φαση και μετα ως επιδοματουχους ανεργίας γιατί απο το ιδιο το νομοσχεδιο προκύπτει η κατάργηση όσων δήθεν φτιαχνουν ως νεες μορφες δομών και τελος γιατί σε καμμια περίπτωση δεν θελουν να γίνει εκκαθαριση στην ΕΚΧΑ γιατι φοβούνται ότι μπορεί οι ντουλαπες της να εχουν πολλούς σκελετους και δεν πρεπει να ξεχνάμε οτι είναι οι ίδιοι που τοσα χρόνια υποσχονταν κτηματολογιο αλλά την βρώμα των παραληφθεντων εργων κτηματογραφησης την τρώνε οι άμισθοι υποθηκοφυλακες με τους υπαλληλους που έχουν γνωση και θεληση να στηρίξουν τα γραφεια τους. Ας το πουμε ξεκαθαρα :μπορεί καποιοι συνδικαλιστες να παραμυθιαζουν ασχετους γραμματεις, συμβουλους υπουργών,ακόμα ισως και υπουργούς, ότι αυτοί κανουν τα πάντα στα υποθηκοφυλακεία αλλά αλλο ο τυφλοσουρτης και άλλο ο νομικός.Αυτό στην Κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβουν καλά ειδικά μετα το χάος με τις εμμισθοποιήσεις ,και νομιζω ότι οι 24 μηνες φτανουν για να τα παραδώσουν ολα σε ιδιωτες και να δείξουν την πορτα στο συνολο των εργαζομένων στα εμμισθα και αμισθα υποθηκοφυλακεια όλης της χωρας. Και να μην ξεχναμε ότι το μπαχαλο που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσει τα μεγιστα την εκποιηση που θα ονομαστεί ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 13:09 | ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΤΟ ΝΟΜΟΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝ ΓΕΝΕΙ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ. ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΝΑ ΤΩΝ 24 ΜΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΕΚΕΛΕΒΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ. ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 13:39 | Τυφλός

    «Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 81706/6085/1995 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Β΄872), που εκδόθηκε κατ` εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 14 του ν. 2308/1995 (Α΄114) και μετονομάστηκε ως άνω με το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 4164/2013 (Α΄156), καταργείται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και διαγράφεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του ν. 3419/2005 (Α΄ 297).»

    Έχουν καταλάβει οι ανάδοχοι που υπογράφουν συμβάσεις με την Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. ότι αυτή η διάταξη θα οδηγήσει σε ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ;

    Ακόμη και εγώ ο τυφλός το βλέπω…

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 11:35 | Γιάννης

    Οι υποθηκοφύλακες απέχουν από τα καθήκοντά τους.Θα καταχωρούν πράξεις αλλά δεν θα εκδίδουν πιστοποιητικά.Δηλ.θελουν να προκαλέσουν την δυσαρέσκεια του απλού πολίτη για να πετύχουν τί άλλο;Να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.Γιατί άραγε; Γιατί υποβαθμίζεται το πτυχίο τους;Ή γιατί χάνουν τις απολαβές τους και τα ευέλικτα ωράρια τους;
    Όσοι έχουν συναλλαγές με τα υποθηκοφυλάκεια ξέρουν πολύ καλά ποιοί εκδίδουν πιστοποιητικά.Ποιοί εξυπηρετούν το κόσμο και στην ουσία ποιοί κρατούν τα υποθηκοφυλάκεια όρθια.
    Αν απείχαν οι υπάλληλοι τί θα γινόταν; Αλλά δυστυχώς για τους υπαλλήλους αυτό ίσως για κάποιους να σημαίνει απόλυση.
    Δώστε ένα τέλος σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα…

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 11:50 | ΛΑΔΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΖΕΙ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΤΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ ΜΕ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ.
    ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 10:49 | ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΜ.ΥΠΟΘΚΕΙΟΥ

    Αν αποφασισουν οι υπαλληλοι των Αμισθων Υποθηκοφυλακειων της Χωρας ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΜΟΛΥΒΙΑ θα αποδειχθει περιτρανα η γυμνια του θεσμου και θα γινετε βουκινο και τροφη για ολα τα μεσα, ολες τις κοινοβουλευτικες ομαδες πανευρωπαικα τουλαχιστον! Για να μην πω το τι εν τελει θα καταλαβουν οι θεσμοι απο τα τοσα χρονια και τα τοσα δις που εχετε ξοδεψει φτιαχνοντας το κτηματολογιο της χωρας….ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!
    Εχει φτασει η στιγμη που το αισθημα της αξιοπρεπειας μας και του αποτροπιασμου μας εφτασε στο απωγειο του, ξεπερνωντας κατα πολυ το αισιημα ευθυνης και επαγγελματικης συνειδησης!
    Κ.κ. Υπουργοι σας εχουν εκθεσει ανεπανορθωτα οι διαπραγματευτικες ομαδες!
    Συμμαζεψτε το νομοσχεδιο πριν να ειναι αργα!!!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 01:48 | Χ,Β

    Το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί νέους θεσμούς αμφιβόλου αποτελεσματικότητος και καταργεί υπάρχοντες που λειτουργούν πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Περιέχει και αρκετές άδικες διατάξεις π.χ καταργεί τους άμισθους ειδικούς Υποθηκοφύλακες και τους εξισώνει με τους υπαλλήλους τους. Είναι σαν να εξισώνονται οι Δικαστές με τους Δικαστικούς υπαλλήλους και οι Γιατροί με τους Νοσοκόμους. Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το νομοσχέδιο μάλλον έγινε «στο πόδι».

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 00:15 | Λ.Π.

    Η κατάργηση του, εξαιρετικά επιτυχημένου και υφισταμένου από 100 και πλέον ετών, θεσμού των αμίσθων ειδικών υποθηκοφυλάκων και η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου θα προκαλέσει σημαντική αύξηση των δαπανών του Δημοσίου, μείωση της ποιότητας των παρεχομένων στους πολίτες υπηρεσιών και προσβλητική, μειωτική, αντισυνταγματική και παντελώς άδικη αντιμετώπιση των ειδικών αμίσθων υποθηκοφυλάκων τους οποίους το νομοσχέδιο μετατρέπει.. «από Δήμαρχους σε κλητήρες». Πλην αυτού Δημοσιοϋπαλληλοποιεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους των αμίσθων ειδικών Υποθηκοφυλάκων χωρίς καμία διαδικασία ΑΣΕΠ, χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο, περιφρονώντας τους ανέργους Ελληνες που περιμένουν μέσω διαγωνισμών να κατακτήσουν αξιοκρατικά μια θέση Δημοσίου Υπαλλήλου. Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις του νομοσχεδίου που ισοπεδώνουν «δικαίους» και αναβιβάζουν «αδίκους» συνιστούν περιφρόνηση της νομιμότητος, της ηθικής των πραγμάτων τάξης και στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι σε κάποιες αποφάσεις του κράτους δυστυχώς πρυτανεύουν οι συντεχνειακές αντιλήψεις και απουσιάζει η δικαιοσύνη.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 00:15 | O ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ

    Να επανέλθει η δεσμευτική – καταληκτική ημερομηνία για την λειτουργία της νέας δομής που συμπίπτει με την ένταξη όλου του προσωπικού στο νέο φορέα, όπως ακριβώς υπήρχε στο από 24/10/2017 σχέδιο – αλλά το πνίξανε σαν κουνέλι οι διάφοροι γραφειοκράτες που κατέστρεψαν το Κτηματολόγιο – αλλιώς δεν πρόκειται για ενιαίο φορέα αλλά για τετραφασικό τερατούργημα. Πρόταση για συμπλήρωση εδαφίου στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 1.

    5. Τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, …….. που προβλέπεται στην παράγραφο 7.
    Σε κάθε περίπτωση τα Υποθηκοφυλακεία, τα Κτηματολογικά Γραφεία και οι θέσεις των προηγούμενων εδαφίων καταργούνται αυτοδικαίως εννέα μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    ΥΓ. Πάλι νομοσχέδιο στη διαβούλευση χωρίς αιτιολογική έκθεση;;; Μήπως τελικά οι διατάξεις είναι ανεπίδεκτες αιτιολογίας;;;;

    ΤΟ ΤΑΛΑΊΠΩΡΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 00:37 | Γιώργος

    Κάποτε Το 1996 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης ανακοίνωνε την έναρξη της κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου, το είχε χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα. Με έμφαση, μάλιστα, είχε τονίσει στις δηλώσεις του ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης μόνον η Ελλάδα και η Αλβανία δεν είχαν κτηματολόγιο ,ενημερωτικά η Αλβανία το ολοκλήρωσε και μάλιστα μέσα σε τρία χρόνια!
    Σήμερα το 2017 προς 2018 το εθνικό κτηματολόγιο έφτασε να είναι το πιο πολύπαθο και αμαρτωλό έργο,το πόσο έχει κοστίσει δεν λέγετε.Το νομοσχέδιο που έπρεπε να έχει έρθει τουλάχιστον 2 χρόνια πριν έρχεται τώρα και προβλέπει στο άρθρο 1 παρ 7 μια προθεσμία 2 ετών απίστευτο και όμως Ελληνικό
    Μέγα λάθος και είναι σίγουρο ότι το σημείο με το χρονικό διάστημα των 24 μηνών θα το τροποποιήσετε κάνοντάς το 9 μήνες.Δείτε το εθνικό κτηματολόγιο ως ένα στοίχημα που οι άλλες κυβερνήσεις το έχασαν που εσείς όμως πρέπει να το κερδίσετε για το καλό της Χώρας μας ,στήστε το ΕΝΙΑΊΟ ΦΟΡΈΑ γρήγορα χωρίς περιττές καθυστερήσεις

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 23:20 | Νίκη Νατση

    Το παρον νομοσχέδιο είναι η επιτομή του στριβειν δια του αρραβώνος. Θεωρητικά απαντάει στα υπάρχοντα προβλήματα και δίνει λύσεις, αλλά στην ουσία, θετόντας τόσο μακρόσυρτες διαδικασιες, ακυρώνει στη πράξη όλο τον νόμο. Είναι δυνατόν να θεωρειται εύλογο χρονικό διάστημα τα δύο χρόνια για την υλοποίηση μιας μεταρρύθμισης, για την οποία μάλιστα δεν συμφωνεί η αντιπολιτευση και θέλει να την ακυρωσει; Τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετουνται; Η χρόνικη περίοδος μετάβασης στο νέο φορέα δε μπορεί να υπερβαίνει τους εννιά μήνες όπως είχε προβλεφθεί στο αρχικό νομοσχέδιο.

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 22:35 | ΑΛΕΚΑ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΜΙΣΘΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ,ΜΕ 3ΩΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΑΔΕΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.Ο ΚΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΣ ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟ ΣΤΑΘΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 15:21 | Γιώργος

    Είναι γεγονός ότι με το νομοσχέδιο επιτέλους το δημόσιο συμφέρον γίνεται ισχυρότερο,επιπλέον γκρεμίζονται τα μεγαλοσυμφέροντα των λίγων
    (Υποθηκοφύλακες)και σταματά επιτέλους το πάρτυ-πανηγύρι τους(παχυλές αμοιβές).Το Ν/Σ όμως πάσχει στο παρόν άρθρο 1 παρ.7 και δεν πρέπει να ψηφιστεί ως έχει αν δεν τροποποιηθεί ως προς τα εξής:
    Το παρόν άρθρο 1 παρ.7 μεταξύ άλλων αναφέρει ….εκδίδονται σταδιακά εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών….. Καραμπινάτη ομηρία και καθυστέρηση κάτι που έχει στηλιτεύσει η σημερινή αριστερή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση σε κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ. Πέφτει δηλ. και η αριστερή κατά τα άλλα κυβέρνηση στα ίδια λάθη και «βγάζετε λάδι» τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑ.ΣΟΚ.Θεωρώ λοιπόν πως είναι απαραίτητο να μεταβάλλεται προς το θετικότερο το άρθρο 1 παρ.7, το σημείο δηλ που σας επισημάνω αντικαθιστώντας το …είκοσι τεσσάρων (24) μηνών…..με εννέα (9) μηνών όπως ήταν στο σχέδιο που παρέδωσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 10:16 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ

    Η παρουσία των εμμίσθων δικηγόρων στον υπό κατάργηση φορέα διασφάλιζε την εγκυρότητα της νομικής υποστήριξης. Κατ’ επανάληψη το διαπίστωσα αυτό σε συνεργασία που έτυχε να έχω με διάφορα κτηματολογικά γραφεία. Ο υπάλληλος-απόφοιτος νομικής (ΠΕ) με τον δικηγόρο δεν μπορεί και δεν γίνεται και θεσμικά να παράσχει το ίδιο έργο. Ούτε σε επίπεδο κύρους, ούτε σε επίπεδο γνώσης. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Ο απόφοιτος νομικής δεν είναι δικηγόρος. Η τυπική προϋπόθεση του αποφοίτου νομικής δεν μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση την δικηγορική ιδιότητα.

  • 17 Δεκεμβρίου 2017, 02:20 | Ο ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ

    20 χρόνια και το έργο σέρνεται. 1,5 και πλέον δις ευρώ για να κτηματογραφηθεί κακήν κακώς μόλις το 1/3 της χώρας και συνεχίζετε το ίδιο βιολί.
    ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
    1. Γιατί δεν προχωράτε στην εκκαθάριση της ΕΚΧΑ Α.Ε. κοι Υπουργοί να πνιγούμε στα δις;;;
    2. Γιατί τους αφήνετε να καθυστερούν επιμελώς το έργο του Κτηματολογίου στο διηνεκές;;
    3. Γιατί δεν τους υποχρεώνετε κοι Υπουργοί να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του φορέα με όλο το προσωπικό και όλες τις δομές. Κεντρική Υπηρεσία και Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα;;;
    Αν δεν μπορούν ή είναι ανίκανοι, καταργήστε τους να προχωρήσουμε στο μέλλον.
    ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ
    1. Με τους ίδιους που κατασπατάλησαν 1,5 δις ευρώ δημόσιο χρήμα και δεν έφτιαξαν κτηματολόγιο, κτηματολόγιο δεν φτιάχνεται.
    2. Με τους ίδιους που χρειάστηκαν 11 χρόνια (2003-2014) για να φτιάξουν μια ενοποιημένη εφαρμογή Ταμείου-Πρωτοκόλλου για τα Κ.Γ., κτηματολόγιο δεν φτιάχνεται.
    3. Με τους ίδιους που ταλαιπώρησαν πολίτες και υπαλλήλους για μια βδομάδα, μόλις πριν 40 ημέρες όταν εμμισθοποιήθηκαν τα 17 Υποθηκοφυλακέια, για να προσαρμόσουν την εφαρμογή Ταμείου-Πρωτοκόλλου, κτηματολόγιο δεν φτιάχνεται.
    4. Με τους ίδιους που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ακόμα πολίτες και υπαλλήλους λόγω ανικανότητας να προσαρμόσουν την εφαρμογή Ταμείου-Πρωτοκόλλου στη νέα βάση υπολογισμού ΦΠΑ για τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο δεν φτιάχνεται.
    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Την πολιτική ευθύνη την έχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, όλοι αυτοί αύριο στην αποτυχία θα κρύβονται πίσω από τις διατάξεις που εσείς υπογράφετε και η Βουλή ψηφίζει.

    ΤΟ ΤΑΛΑΊΠΩΡΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΌ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 22:38 | ΜΑΡΙΑ Π.

    Στο παρόν άρθρο 1 παρ. 7 να αντικατασταθεί το είκοσι τεσσαρων (24) μηνών με εννέα (9) μηνών, όπως στο αρχικό σχέδιο που παραδόθηκε από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 22:11 | Πανελλήνιος Σύνδεσμος Υπαλλήλων Άμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών γραφείων

    Υπενθυμίζουμε στους… εκλεκτούς συντάκτες του παρόντος σχεδίου νόμου ότι ο κλάδος των υπαλλήλων αμίσθων υποθηκοφυλακείων με αίσθημα ευθύνης για το δημόσιο συμφέρον, στήριξε όλα αυτά τα χρόνια το θεσμό του Κτηματολογίου, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε από τα οργανωμένα συμφέροντα που λυμαίνονται το Κτηματολόγιο μετά την ψήφιση του ν. 2664/98. Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, έρχεστε σήμερα και μας παρουσιάζετε ένα κατ’ ουσίαν κακό αντίγραφο του.

    Άρθρο 1
    Σύσταση του Οργανισμού – Σκοπός – Κατάργηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. και των Υποθηκοφυλακείων – Αρμοδιότητες του Οργανισμού

    Στο παρόν άρθρο 1 παραγ.7 να αντικατασταθεί το…είκοσι τεσσάρων (24) μηνών…με…εννέα (9) μηνών…όπως ήταν στο σχέδιο που παρέδωσε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
    7. Για την, σύμφωνα με την παράγραφο 5, κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των θέσεων, εκδίδονται σταδιακά εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών , κατ’ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου…

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 21:18 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ Σ.

    Αν μπορούμε να συμπεράνουμε κάτι άμεσα, από την παράγραφο 7 του άρθρου 1, είναι ότι έχει αλλάξει επισήμως η θέση ότι επιθυμούμε να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο μέχρι το 2020 και, πλέον, σκοπός μας είναι να φτιάξουμε έναν οργανισμό ο οποίος θα αρχίσει να λειτούργει συνολικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων αρχές του 2020. Ο λόγος είναι προφανής: οι εργαζόμενοι των περισσότερων αμίσθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας έχουν σταματήσει να εργάζονται, διότι οι περισσότεροι υποθηκοφύλακες ,λόγω της κρίσης και της μείωσης των εσόδων, αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε εκ περιτροπής εργασία ή σε άδειες άνευ αποδοχών. Υπάλληλοι που είτε μας αρέσει είτε όχι με την πολυπλοκότητα της εργασίας που εκτελούν είναι οι μονοί ικανοί, αυτή τη στιγμή, και καταρτισμένοι να φέρουν σε πέρας τον στόχο για ολοκληρωμένο κτηματολόγιο το 2020. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται στα γραφεία τους. Προτείνω λοιπόν, όσες θέσεις έχουν προβλεφθεί να ενταθούν άμεσα μισθολογικά στον ενιαίο φορέα ανεξάρτητα με το πότε κάθε υποθηκοφυλακείο, άμισθο ή έμμισθο, ή κάθε κτηματολογικό γραφείο ενταχθεί στο νέο οργανισμό. Έτσι ο στόχος για εθνικό κτηματολόγιο το 2020 μπορεί να γίνει εφικτός.

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 20:33 | maria p.

    Αναρωτιέμαι τι θα περίμενε να διαβάσει με αδημονία ένας κακοπληρωμένος υπάλληλος άμισθου υποθηκοφυλακείου σε αυτό το σχέδιο νόμου. Ένας υπάλληλος που αμείβεται για εκ περιτροπής εργασία. Ένας υπάλληλος που εργάζεται υπό το ανήθικο σύστημα των «αδειών άνευ αποδοχών». Ένας υπάλληλος που εργάζεται για 2 ή 3 ώρες αλλά δεν το λέμε γιατί δεν θέλουμε να φαίνεται. Που έχει περάσει την τελευταία διετία ακούγοντας και διαβάζοντας για πληθώρα πιθανών λύσεων στο πρόβλημά του. Που έχει δει σχέδια νόμου επί σχεδίων νόμου, νομοσχέδια που έρχονται και παρέρχονται, νομοσχέδια που «να τώρα όπου να ‘ναι ψηφίζεται και θα πληρωθούμε» αλλά τελικά πάντα κάτι γίνεται και δεν ψηφίζονται , γιατί θα έρθει άλλο ένα καλύτερο, μεγαλύτερο και γενικότερο. Που άλλοτε του λένε «κοίτα ίσως δεν είναι και τόσο σίγουρη η θέση σου» και άλλοτε εξόχως μαυρογιαλούρικα του εξασφαλίζουν θέση και τον όποιο μισθό.
    ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙ
    Τι είναι για μας πιο επείγον και άμεσο, άλλο από τη μισθολογική μας σταθερότητα; Αυτό δεν είναι που μας καίει και αυτό που περιμέναμε μήνες; Και τι είναι αυτό που διαβάζουμε; Αντί όλων αυτών λοιπόν διαβάζουμε ότι θα περάσουμε άλλα 2 χρόνια τραβώντας κουπί στη γαλέρα. Είναι ένα νομοσχέδιο ωδή στον τακτικό πολιτικαντισμό. Κατεβάζουμε ένα νομοσχέδιο για να κάνει αυτό ακριβώς: ΤΙΠΟΤΑ. Πετάει τη μπάλα στην κερκίδα, δεν δίνει καμία λύση και θέτει ένα χρονικό ορίζοντα «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Μια σαλάτα διατάξεων για να κλείσουμε την αξιολόγηση; Για να εξυπηρετήσουμε οικονομικά συμφέροντα που επιζητούν την διατήρηση της σημερινής μορφής των υποθηκοφυλακείων; Για μας το αποτέλεσμα είναι το ίδιο κακό. Εξαπατηθήκαμε και εμείς και οι εκπρόσωποί μας, ωμά, στεγνά και προμελετημένα. Αμφιβάλλει κανείς ότι τα 2 χρόνια θα γίνουν 3 και 4 και όσο πάει; Μια απλή τροπολογία θα απαιτηθεί… Και η μπάλα θα παραμείνει στην κερκίδα.
    Με γεια μας αγαπητοί συνάδελφοι!
    «Οι απόψεις και οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα ληφθούν υπόψη για τη βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.» Γελάει ο κόσμος. Εδώ δεν υπολόγισε κανείς τις αγωνίες μας κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου θα τις λάβει για τη βελτίωσή του;
    Άρατε τα κουπιά σας, μπρος μαρς

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 14:00 | AnnaPro

    Νέο νομοσχέδιο,νέα διαβούλευση,νέα παράταση έως 24 μήνες.Στο τέλος το μόνο που θα υπάρχει θα είναι από την μία ο πλουτισμός μερικών και από την άλλη ο εξευτελισμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να βγάλει εις πέρας την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.Περίμεναν ΜΙΆ ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ και τους δόθηκε λίγος αέρας από την χαραμάδα.Σε όσους δεν αφήσουν τα κόκαλα τους σ΄αυτό το διάστημα καλή σταδιοδρομία στον νέο φορέα.

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 14:44 | Ευαγγελία

    Το νομοσχέδιο είναι θετικό και όλοι έτσι πρέπει να το δουν.Μπράβο στον Υπουργό που παρ΄όλες τις πιέσεις προχωράει για την αποτελεσματικότερη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα.Το κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία και το νομοσχέδιο αυτό θα είναι καθοριστικό.Δύσκολο το εγχείρημα και…ίδωμεν το αποτέλεσμα.

  • 16 Δεκεμβρίου 2017, 11:50 | Καρτεράκη Ιουλια

    Ειναι λυπηρό που το υπουργειο δικαιςυνης αμαχητί δινει τις υπηρεσίες του και παραδινεται σε ενα σχεδιο του ΥΠΕΝ . Το πως λειτουργούν τα γραφεία φαίνεται άγνωστο στους συνταξαντες.
    Φέρνετε ενα νομοςχεδιο για να πείτε στον έλληνα πολίτη και στη τρόικα οτι δήθεν ολοκληρώνεται ο περίφημος θεσμός του κτηματολογίου. Περιμένετε και θα δείτε αντιδράσεις . Σε ενα τόσο μεγάλο σχεδιο δεν χωράει η ασχετοσύνη που επιδείξατε !! Ξεφτιλισατε τη κυβέρνηση κύριοι. Δωςατε υλικό στους δημοσιογράφους και σε όλους εμάς να ασχοληθούμε με συντεχνιακά συμφέροντα….

  • 15 Δεκεμβρίου 2017, 20:24 | ΟΕΠ

    Με το νομοσχέδιο, να αντικατασταθούν οι παρόντες υποθυκοφύλακες, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρήσουν την θέση τους για άλλα 2 χρόνια, αν κατάλαβα σωστά. Η μετάβαση πρέπει να είναι σωστή. Αλλιώς δεν προκειται να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο το 2020.

  • 15 Δεκεμβρίου 2017, 19:31 | Συνειδητός Πολίτης.

    Εκκινώ από, την γενικής παραδοχής, αρχή ότι γνώμονας κάθε υποβαλλόμενου στην Βουλή προς ψήφιση νομοσχεδίου πρέπει να είναι το Δημόσιο Συμφέρον. Επίσης αποτελεί εθιμικό Δίκαιο κάθε υποβαλλόμενο νομοσχέδιο να συνοδεύεται και να εδράζεται σε αιτιολογική έκθεση, η οποία και θα αποτελεί την αποδεδειγμένη Δικαιακή βάση στήριξής του. Δυστυχώς το παρόν νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από ουδεμία αιτιολογική έκθεση. Θα είναι πολύ λυπηρό να υποθέσουμε ότι στα αρμόδια Υπουργεία δεν έχει γίνει καμία επισταμένη και αντικειμενική μελέτη σκοπιμότητος η οποία θα κατεδείκνυε την ανάγκη των σαρωτικών αλλαγών πού θα επέλθουν δια της εφαρμογής του νομοσχεδίου, την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των υπό θέσπιση νέων διατάξεων, την ευρυθμία των νέων λειτουργιών, την εξοικονόμηση πόρων του κράτους, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την αντιμετώπιση των ανθρωπίνων πόρων που επανδρώνουν την υφισταμένη κατάσταση επί τη βάσει των αρχών του Συντάγματος, του δικαίου και της ηθικής και γενικώς την ανωτερότητα των υπό θέσπιση διατάξεων σε σχέση με τις υφιστάμενες. Θα είναι εξαιρετικά πικρό να υποθέσουμε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν συντεχνειακών επιρροών και απλών εμπειρικών-αναπόδεικτων γνώσεων κάποιων ενδεχομένως μη ειδικών προσώπων, που αδυνατούν να τεκμηριώσουν τις προτάσεις τους και πιθανόν να στηρίζονται σε πεπλανημένες αντιλήψεις και πληροφορίες. Δυστυχώς από το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν απορρέει επιμέλεια και επιστημοσύνη, δεν διαφαίνεται το Δημόσιο συμφέρον ούτε η πλήρης σύμπλευση του με το Σύνταγμα του κράτους.

  • 15 Δεκεμβρίου 2017, 17:32 | Τυφλός

    «Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία συστάθηκε με την υπ’ αριθμ. 81706/6085/1995 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Β΄872), που εκδόθηκε κατ` εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 14 του ν. 2308/1995 (Α΄114) και μετονομάστηκε ως άνω με το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 4164/2013 (Α΄156), καταργείται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και διαγράφεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του ν. 3419/2005 (Α΄ 297).»

    Σύμφωνα με τον τελευταίο Ισολογισμό της, Ελληνικό Κράτος έχει καταβάλλει ως μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΧΑ ΑΕ ένα αστείο ποσόν που φτάνει το ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΓΔΌΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΝΙΑΚΟΣΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ (1.080.240.923,31€).

    Αυτά είναι λεφτά του φορολογούμενου Έλληνα, και σύμφωνα με το νομοσχέδιο από την επομένη της ενάρξεως ισχύος του νόμου γίνονται καπνός.

    (Και χωρίς η Α.Ε. να τεθεί σε εκκαθάριση)

    Ακόμη κι εγώ το βλέπω. Εσείς;

  • 15 Δεκεμβρίου 2017, 15:15 | Εργαζόμενοι στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΚΧΑ ΑΕ

    Η παρ. 1 να αντικατασταθεί ως εξής:
    «1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο … με έδρα την Αθήνα και Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εποπτεύεται …»

    Αιτιολόγηση:
    Το Παράρτημα της Θεσσαλονίκης λειτουργεί ήδη από το 1999 έως σήμερα με αρμοδιότητες που υπάγονται στην κεντρική υπηρεσία (Κ.Υ.) και προσωπικό που ανέρχεται σε 40 περίπου άτομα και απαρτίζεται από μηχανικούς, δικηγόρους, δασολόγους και εξειδικευμένο προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων όπως οικονομολόγοι, στελέχη πληροφορικής, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ.
    Οι εργασίες που εκτελεί το προσωπικό του Παραρτήματος αφορούν στη σύνταξη μελετών κτηματογράφησης και δασικών χαρτών, τον επιτελικό σχεδιασμό της λειτουργίας του Κτηματολογίου, καθώς και δράσεις επικοινωνίας, οικονομικές – διοικητικές υπηρεσίες (λογιστηρίου, προμηθειών κλπ), εγκατάστασης και υποστήριξης υποδομών πληροφορικής, κλπ.

    Λόγω των αρμοδιοτήτων του το Παράρτημα έχει καταστεί κέντρο παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τους φορείς με αποτέλεσμα να εδραιωθεί, κατά την εικοσαετή λειτουργία του, στη συνείδηση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Β. Ελλάδας, ως τοπικό κέντρο για θέματα κτηματολογίου και δασικών χαρτών, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο από την Κ.Υ. στην Αθήνα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κοινό της Β. Ελλάδας.

    Επίσης είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν θα μπορούσαν να παρασχεθούν από τα Κτηματολογικά Γραφεία της περιοχής και τα Υποκαταστήματα αυτών καθώς το αντικείμενό τους είναι διαφορετικό.

  • 15 Δεκεμβρίου 2017, 09:37 | ektoneso

    Σύντομα θα έχετε και την ορθή άποψη από ανθρώπους εκ των έσω…. Την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 23:33 | Κωνσταντίνος

    Για ακόμα μια φορά , ένα νομοσχέδιο χωρίς να μπορεί να εφαρμοστεί πρός όφελος του Έλληνα πολίτη. Αλλαγές παντου , απλά για να πούμε οτι αλλάζουμε κάτι , βεβαίως γνωριζοντας οτι είναι εντελώς μη λειτουργικές.Όλα στον αέρα…και ότι γίνει.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 18:24 | ΛΥΡΙΣΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 §5 του Νομοσχεδίου ‘’Τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας, τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω – Λέρου, καθώς και τα Κτηματολογικά Γραφεία Θεσσαλονίκης και Πειραιά καταργούνται, όπως ορίζεται στην παράγραφο 7.’’
    Περαιτέρω σύμφωνα με την παράγραφο 8 του αυτού άρθρου ‘’Ο Οργανισμός είναι αρμόδιος για: α) Τη σύνταξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στους νόμους 2308/1995 και 2664/1998. β) Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941 (Α΄244), όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971 (Α΄9), στις περιοχές στις οποίες δεν έχει επεκταθεί η λειτουργία του Εθνικού Kτηματολογίου και έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του συνόλου της Χώρας.
    Γίνεται ρητή λοιπόν πρόβλεψη στην παράγραφο 8 για την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941 (Α΄244), όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971 (Α΄9).
    Καίτοι όμως καταργούνται εκτός των Υποθηκοφυλακείων της χώρας (για τη συνέχιση της λειτουργίας των οποίων θεσμοθετείται ειδική πρόβλεψη) τα Κτηματολόγια Ρόδου και Κω-Λέρου με την παράγραφο 5, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος μεταγραφών κατά το ΚΔ 132/1929, ήτοι του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, στον οποίο θεμελιώνεται η εν γένει λειτουργία του Κτηματολογίου Ρόδου καθώς και του Κτηματολογίου Κω – Λέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό νόμου, με απροσδιόριστες προς το παρόν συνέπειες.
    Για τους λόγους αυτούς, επιβάλλεται να συμπληρωθεί η διάταξη του άρθρου 1§8β’ ως εξής ‘’Την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κανονιστικό διάταγμα 19/23-7-1941 (Α΄244), όπως τροποποιήθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 811/19-1-1971 (Α΄9) καθώς και την τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω-Λέρου σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ΚΔ 132/1929, στις περιοχές στις οποίες δεν έχει επεκταθεί η λειτουργία του Εθνικού Kτηματολογίου και έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του συνόλου της Χώρας.’’

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 18:41 | Άμισθος υπάλληλος υποθηκοφυλακείου

    24 μήνες για την ένταξη στο νέο φορέα των υπο κατάργηση αμίσθων υποθηκοφυλακείων είναι πραγματική ομηρία για τους εργαζόμενους σε αυτά.Είναι υπάλληλοι που στην πλειοψηφία τους είναι εκ περιτροπής εργαζόμενοι (στην καλύτερη περίπτωση),πολλοί απλήρωτοι για μήνες,και καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα χωρίς να γνωρίζουν καν από ποιο υποκατάστημα θα απορροφηθεί το υποθ/κείο που τώρα ανήκουν.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 17:29 | karakaw

    Προς θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο,μετά 2 χρόνια καθυστέρηση.Αλλά γιατί πάλι χρειάζονται άλλα 2 χρόνια από την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου; Θα είναι η ίδια πολιτική ηγεσία,με την ίδια βούληση,ώστε να ολοκληρωθεί η αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος ώστε η νύφη ποτέ να μην ζημώσει; Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε.

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 16:10 | ο απατημένος ΔΙΣ

    Πως είναι δυνατόν να ανεβαίνει ένα νομοσχέδιο για διαβούλευση χωρίς να συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση? Μήπως γιατί η αιτιολογική έκθεση αφορούσε τα προηγούμενα σχέδια νόμου που είχαν διαρρεύσει με ημερομηνίες 29/8/2017 και 24/10/2017 με τα οποία το παρόν νομοσχέδιο παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις και νομικές αντιφάσεις στα όρια της αντισυνταγματικότητας!!! Είναι ηλίου φαεινότερο πως μετά την οδηγήση σε παραίτηση του κ. Σάρλη από γ.γ. του υπουργείου δικαιοσύνης και την απομάκρυνση της κας. Λάππα, αυτοί που ανέλαβαν τα ηνία είχαν είτε διαφορετική ατζέντα ή ήταν παντελώς άσχετοι ή και τα 2 μαζί!!!
    Σε κάθε περίπτωση είναι ένα νομοσχέδιο που θίγει σε έντονο βαθμό τον κλάδο των Υπαλλήλων των Αμίσθων Υποθκείων καθώς παρόλο που δημιουργείται κατά τα άλλα Ενιαίος Φορέας μόνο ενιαίος ΔΕΝ είναι καθώς αυτό που ήρθε να θεραπεύσει απλά το υποτροπιάζει δημιουργώντας υπαλλήλους 4 ταχυτήτων!!!
    Άραγε πως ευαγγελίζεστε ότι θα περατώσετε το έργο του Κτηματολογίου μέχρι το 2020 όταν ΔΕΝ εντάσσετε στον Φορέα τα Αμ. υποθκεια και το προσωπικό τους κατευθείαν, αλλά τάσσετε μια προθεσμία 2 ετών -που αποτελεί το κρίσιμο διάστημα μέσα στο οποίο θεωρητικά πρέπει να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο- αφήνωντας το προσωπικό που κατ ουσίαν θα φέρει το βάρος της κτηματογράφησης με το ίδιο σαθρό εργασιακό καθεστώς, ήτοι με 2ώρα, 3ώρα, εκ περιπτροπής εργασία, με άδειες άνευ αποδοχών, απλήρωτοι για μήνες ή και χρόνια, έρμαιο της εργασιακής εξάρτησης από τον εκάστοτε Υποθηκοφύλακα και της κατ αυτού εκτίμησης των οικονομικών δεδομένων του γραφείο!!!
    Κύριοι παραδεχτείτε το, φτιάξατε ένα νομοσχέδιο κοπτοραπτικής με στοιχεία που παραπέμπουν στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του Δεκεμβρίου του 2016, υπό το μανδύα ενός Ν.Π.Δ.Δ. που στην ουσία και στην πράξη δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί!!! Εσείς οι ίδιοι που θέλατε ΔΗΜΟΣΙΟ Κτηματολόγιο, ΕΣΕΙΣ οι ίδιοι με το παρόν το απαξιώνετε και καλείτε τους απανταχού «επενδυτές» να το κατασπαράξουν για ένα κομμάτι ψωμί, αφήνοντας στο δρόμο, κόσμο που έβαλε πλάτη, κόπο και ιδρώτα να καθιερώσει την έννοια Κτηματολόγιο στη συνείδηση του κόσμου και ήταν και είναι οι μοναδικοί εγγυητές της ολοκληρωσής του!!!
    Για ακόμα μια φορά όπως και με το ναυαγισμένο νομοσχέδιο Παρασκευόπουλου, αφήσατε τα κάστανα στη φωτία, αποδεικνυόντας εμπράκτως ότι είστε ανεπαρκείς να διαχειριστείτε το φλέγον αυτό ζήτημα!!!
    Για ακόμα μια φορά κάνετε ΔΩΡΑΚΙ έσοδα (μαύρα) 2 ετών στους Υποθηκοφύλακες για το υπόλοιπο της κτηματογράφησης στα γραφεία τους…πιστοποιητικά, αντίγραφα…κτλ…
    Για ακόμα μια φορά κάνετε δώρο στις υμέτερες εν τέλει εταιρείες κτηματογράφησης!!!
    Τελικά πόσους τόμους θα αποκτήσει ακόμα «Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ»;

    Συγχαρητήρια!!!
    Το «βοηθητικό προσωπικό»

    Υ.Σ. Η συνέχεια θα γραφτεί από εμάς…

  • 14 Δεκεμβρίου 2017, 15:19 | ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ Λ.

    Πως γίνεται να ιδρύεται νέος φορέας και να μην τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης ο προηγούμενος. Ελληνική ευρεσιτεχνία.

  • 13 Δεκεμβρίου 2017, 18:09 | ΑΝΝΑ Π.

    Να δούμε αν θα περάσει κι αυτή τη φορά αυτό το ταλαιπωρημένο νομοσχέδιο,που με τόση μανία καταπολεμούν ελάχιστοι προύχοντες υποθηκοφύλακες,που στο όνομα-αν είναι δυνατόν-του δημοσίου δήθεν συμφέροντος,με στημένα άρθρα και απειλές ακόμα και εναντίον εφημερίδων,δίνουν τον υπέρτατο αγώνα για την τσέπη τους και τα ποσοστά τους! Ήδη πέτυχαν διετία μέχρι την εφαρμογή του και έχει ο θεός του χρήματος!

  • 13 Δεκεμβρίου 2017, 18:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ Κ.

    Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου λένε ότι οι ίδιοι υπάλληλοι που εμμισθοποιούνται επιβαρύνουν το δημόσιο. Μέγα ηθελημένο ΛΑΘΟΣ. Το ελαφρύνουν,γιατί ενώ στα άμισθα εύπορα υποθηκοφυλάκεια έπαιρναν διπλάσιο μισθό,που ναι μεν τον έδινε ο κουβαρντάς άμ.υποθηκ/ας, ΑΛΛΑ τον κρατούσε από τα χρήματα που θα επέστρεφε στο κράτος! Άρα τι κόστιζε και τι θα κοστίζει ο ήδη έμπειρος καταρτισμένος και με τόσα χρόνια υπηρεσίας υπάλληλος;

  • 13 Δεκεμβρίου 2017, 17:01 | Trader

    Eπιτέλους για 3 ή 4 φορά έρχεται πάλι το νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο! Από εποχής Σαμαρά το αντιμάχονται οι ολίγοι άμισθοι (με τις υψηλές αμοιβές) υποθ/κες,με καθυστερήσεις έως να πάρουν σύνταξη ή όσο πιό πίσω τόσο καλύτερα,αυτοί οι ολίγοι ξεχωριστοί έλληνες που πλουτίζουν εν μέσω κρίσης κι ενώ ο απλός πολίτης γογγίζει απτήν ανεργία και την φτώχεια. Έχουν όμως επιχειρήματα! Μας λένε ότι ως άμισθοι αποδίδουν καλύτερα,ενώ ως έμμισθοι κατεβάζουν στροφές απόδοσης.Γιατί άραγε; ΑΜΟΙΡΗ ΕΛΛΑΔΑ !