Άρθρο 9 Θέματα χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ

1. Το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.2742/1999 (ΦΕΚ Α’207/1999) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης περιλαμβάνουν, τέλος, τις κατευθύνσεις για την ισόρροπη και αειφόρο διάρθρωση του περιφερειακού οικιστικού δικτύου, καθώς και τις βασικές προτεραιότητες για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιφέρειας και τη βιώσιμη αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού τους, με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 1 του Νόμου 1650/1986 και το άρθρο 2, παρ. 1, εδάφιο δ και παρ.2, εδάφιο ιβ».

2. Για την έγκριση εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. λαμβάνονται υπόψη μόνο υφιστάμενα θεσμοθετημένα σχέδια ή εγκεκριμένες μελέτες που εναρμονίζονται με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄2464/2008) και τεκμηριώνουν επαρκώς ότι έχουν λάβει μέριμνα και διασφαλίσει τη μέγιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου δυναμικού Α.Π.Ε.. Ελλείψει τέτοιων, η έγκριση εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. γίνεται με εφαρμογή των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄2464/2008). Η κατά τα ανωτέρω εδάφια εγκατάσταση Α.Π.Ε. είναι κατ’ αρχήν δυνατή, μετά από τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως κάθε φορά ισχύει, σε όλες τις περιοχές της χώρας, εκτός από:

α) τις περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 21 του ν.1650/1986 και στην οικεία ειδική περιβαλλοντική μελέτη έχει τεκμηριωθεί ανά τεχνολογία και μέγεθος σταθμών Α.Π.Ε. η μη αντιστρεπτή επίπτωσή τους στο προστατευτέο αντικείμενο,
β) Τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α που έχουν καθορισθεί κατά τις διατάξεις του αρ. 91 του ν.1892/1991 ή κατά τις διατάξεις του ν.3028/2002,
γ) Τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας (Ραμσάρ).
3. Στο άρθρο 9 του ν. 2742/1999 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Στις περιπτώσεις ήδη θεσμοθετημένων Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, ρυθμιστικών σχεδίων, γενικών πολεοδομικών σχεδίων, ή άλλων σχεδίων χρήσεως γης, το περιεχόμενο των οποίων δεν καλύπτει επαρκώς ή έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄2464/2008), και μέχρι την εναρμόνισή τους προς τις κατευθύνσεις αυτές, η χωροθέτηση των έργων Α.Π.Ε. γίνεται με άμεση και αποκλειστική εφαρμογή των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

4. α. Καταργούνται το εδάφιο ια’ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 (Κεφάλαιο Β), το εδάφιο η’ της παραγράφου 1 του άρθρου 14 (Κεφάλαιο Γ), τα εδάφια ε’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 17, η παράγραφος 3 του ιδίου άρθρου (Κεφάλαιο Δ) και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 21 (Κεφάλαιο Ε) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

β. Το εδάφιο α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 17 (Κεφάλαιο Δ) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τροποποιείται ως ακολούθως:

«Τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και οι οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α που έχουν καθορισθεί κατά τις διατάξεις του αρ. 91 του ν.1892/1991 ή κατά τις διατάξεις του ν.3028/2002. Ειδικά για τη Χερσόνησο του Άθω, επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΑΠΕ από αυτοπαραγωγούς για την κάλυψη των λειτουργικών ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών.»

γ. Ειδικά στην Αττική επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. κατά παρέκκλιση των διατάξεων των υποκείμενων σχεδίων χωροταξικού σχεδιασμού περιλαμβανομένου του Προεδρικού Διατάγματος «Περί τροποποιήσεως των όρων δομήσεως των γηπέδων των κειμένων εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων και εκτός των ορίων των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 οικισμών, του Νομού Αττικής» (ΦΕΚ 707/Δ/13.12.1979).

δ. Η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ισχύει και εφαρμόζεται και για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. των κεφαλαίων Γ’ και Δ’ του Ειδικού αυτού Πλαισίου για τις Α.Π.Ε.

5. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ν.3028/2002 (ΦΕΚ Α’153/2002) όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:
«Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών ή με τα αντίστοιχα κατά περίπτωση Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που προβλέπονται στο άρθρο 7 του ν.2742/1999, όπως ισχύει, μπορεί να καθορίζονται κριτήρια, διαδικασίες ελέγχου και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογής της παρούσας. Ειδικά για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ισχύουν τα κριτήρια και οι διαδικασίες που προβλέπονται στο εγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως κάθε φορά ισχύει, από το χρόνο της έγκρισής του.»

6. Οι περιπτώσεις α’ και β’ της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998 (ΦΕΚ Α’200/1998), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 παρ. 37 του ν.2945/2001 (ΦΕΚ Α’ 223/2001), αντικαθίστανται ως εξής:

«6. α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. α και β’ βαθμίδας.

β) Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται κατά τα ανωτέρω ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η κατάτμηση των αγροτεμαχίων, είτε με διανομή μεταξύ των συνιδιοκτητών είτε με πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με ποινή την απόλυτη ακυρότητα της σχετικής δικαιοπραξίας. Η άδεια παρέχεται μόνο εφόσον με την κατάτμηση διευκολύνεται η αγροτική εκμετάλλευση ή η εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επισυνάπτεται στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη, στην οποία γίνεται μνεία αυτής. Η άδεια κατάτμησης απαιτείται και όταν πρόκειται για διανομή μεταξύ συνιδιοκτητών ή συγκληρονόμων που έχουν το δικαίωμα να λύσουν την κοινωνία και παρέχεται, εφόσον με τη λύση δεν επέρχεται κατάτμηση ή η επερχόμενη κατάτμηση δεν παραβλάπτει την αγροτική εκμετάλλευση ή απαιτείται για την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.»

7. Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του ν.2244/1994, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 2 του ν.2941/2001 και  αντικαταστάθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 27Α του ν.3734/2009, τροποποιείται ως εξής:

«Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ανεμογεννητριών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας που εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας. Ειδικά για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και μικρών ανεμογεννητριών σε κτίρια και άλλες δομικές κατασκευές, αντί της έκδοσης έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, μπορεί, μετά από σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, να προβλέπεται απλή κοινοποίηση προς τον οριζόμενο κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα.»

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | Νικόλαος Γραμματόπουλος

    ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΆ ΜΕΧΡΙ 150 KW ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ «ΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ»

    (Μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε οικόπεδο μη άρτιο & οικοδομήσιμο).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | Θυμιοσς Δημουλας

    Δεν ειναι δυνατον να σχεδιαζεται την χωροθετηση αννεμογενητριων σε νησια οπως ειναι η Μυκονος χωρις να λαμβανετε υπ οψιν την υπαρξη νομιμων σπιτιων στις εκτος σχεδιου περιοχες. Η μικροτερη αποσταση απο σπιτια η παραλια (και οχι μονο απο αυτες που εχουν μπλε σημαια)πρεπει να ειναι κατ’ ελαχιστον 1000 μετρα σε ευθεια.

    Μπορειτε να εγκαταστησετε σε καθε νησι αννεμογεννητριες 3-4 ΜW για τις αναγγες του νησιου σε μια περιοχη μακρια απο σπιτια και χωρισ να τις ενωσουμε με τα κεντρικα δυκτια. Αυτη θα ηταν και η πιο οικονομικη λυση ανα kw παραγωγης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ.εΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.ΟΧΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ,

    Ευχαριστω

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:59 | ΠΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ

    Κύρια Υπουργέ Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

    καλή η προσπάθεια σας.

    Λειτουργίσετε ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΑ _ ΛΑΚΩΝΙΚΑ

    1. Κόψτε τα κόλπα σε αρχαιολόγους, δασολόγους, περιβαντολόγους
    και όλους αυτούς που θα μας βάλουν να ξεπουλήσουμε τμήμα
    της Ελλάδας για να πληρωθούν μισθοί συντάξεις και εφ’ άπαξ
    κηφήνων πολλών ετών.
    2. Ακολουθήστε στα Φ/Β το πρόγραμμα της Γερμανίας και Ολανδίας.
    3. Ξεχωρίσετε τις μεγάλες εγκαταστάσεις Φ/Β και Αιολικών Πάρκων
    από τις μικρές.
    4. Στις μικρές εκγαταστάσεις να μην χρειάζεται καμμία άδεια.
    Σε περίπτωση που απαιτήσετε κάποια άδεια τότε αρχίζει το
    πανηγύρι με τους δημόσιους υπαλλήλους και υπηρεσίες.
    Θα πετύχετε τον στόχο σας και θα γλυτώσει ο κόσμος
    χρόνο και χρήμα.

    ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : (παρακαλώ απαντήσατε)

    Κατασκευάζω ένα συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών.
    Η μέση τάση ΔΕΗ απέχει 1200 μ. Το ζητούμενο ποσό είναι 70.000 Ευρώ
    και πρέπει να καταβληθεί στην ΔΕΗ εφ’ άπαξ.

    Το συγκρότημα μπορεί να καλυφθεί ενεργειακά με μη διασυνδεδεμένο
    σύστημα ανεμογενητριών 2 * 20 ΚW.

    Το κτήμα είναι 25 στρέμματα και το ενεργειακό πεδίο εξαιρετικό.

    Κόστος κάθε ανεμογενήτριας σε λιμάνι της Κίνας 13.500 Ευρώ.
    (Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Κίνα πλέον είναι πρωτοπόρος στην
    πράσινη ενέργεια γιατί λειτουργεί ΛΑΚΩΝΙΚΑ = ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ)

    ΕΡΩΤΗΜΑ :

    Γιατί πρέπει να κάνω αίτηση για οποιαδήποτε άδεια;
    Η εγκατάσταση έχει 2 ιστούς 16 μ. ύψους.

    Αν υποχρεωθώ να περιπλανηθώ στην απερίγραπτη
    Ελληνική γραφειοκρατεία την οποία και γνωρίζετε,
    θα υποχρεωθώ να συνδεθώ με την ΔΕΗ.

    Δηλ. επιβάρυνση της υπαίθρου με 25-30 κολώνες ΔΕΗ,
    και πάει περίπατο η διάθεση μου και η δική σας
    για Πράσινη Ανάπτυξη !

    Συναδελφικούς χαιρετισμούς

    Πάνος Χατζηγιάννης
    αρχιτέκτων ΕΜΠ
    March UCLA
    Σύμβουλος Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:53 | Σάββας Χατζηγαβριήλ

    Καλή η πρόθεση να τεθούν χρονικοί περιορισμοί εντός των οποίων κάθε υπηρεσία οφείλει να απαντήσει (αυτό έγινε και σε προηγούμενους νόμους και απέτυχε), αλλά πρώτιστα θα πρέπει να αρθούν οι δυσλειτουργίες που προσθέτουν συναφείς νόμοι, βάσει των οποίων καλούνται να γνωμοδοτήσουν οι υπηρεσίες κατά την αδειοδοτική διαδικασία και πιο συγκεκριμένα:
    Εάν θελήσεις να κατασκευάσεις υδροηλεκτρικό σταθμό εντός όχθης – παρόχθιας ζώνης, όπου μπορούν να γίνουν έργα κάποιας κλίμακας, θα βρεθείς να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες του νόμου 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α’), ο οποίος με τον ορισμό που δίνει στο Άρθρο 1 περί της όχθης – παρόχθιας ζώνης πλεύσιμων ποταμών, αφήνει περιθώρια για οποιαδήποτε ερμηνεία εκ μέρους των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις υπηρεσίες, περί της πλευσιμότητας ή μη των ποταμών. Αυτό έχει και άλλες συνέπειες που ανάγονται στην αρμοδιότητα ή μη της μίσθωσης από την Κτηματική Υπηρεσία των απαραίτητων για τα έργα αγροτεμαχίων και επειδή από τις παρενέργειες αυτού έχουμε ταλαιπωρηθεί πάνω από τρία (3) χρόνια στην αδειοδοτική διαδικασία, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΑ.
    Επίσης στο Άρθρο 14 παρ. 3 του Ν.2971/2001, ο οποίος λέει ότι :«Επιτρέπεται … ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας …», να προστεθεί και η φράση που θα λέει: «… ή αναβάθμισης του περιβάλλοντος ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ, εφόσον τα έργα εκτελούνται από το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας Ή ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ», καθ’ όσον στο εγκριθέν ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για ΑΠΕ, (ΦΕΚ 2464 Β’/ 03.12.08), αναφέρεται:
    στην παρ. ΙΙ.2. ότι: “τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, … και εν γένει κάθε κατασκευή που αφορά την υποδομή και εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, χαρακτηρίζονται ως έργα κοινής ωφέλειας, ανεξάρτητα από τον φορέα υλοποίησής τους.”

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | ΨΑΡΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    Κυρία υπουργέ

    Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την άποψή μας για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως αυτό των Α.Π.Ε.
    Για τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, μικρή ή μεγαλύτερη, ώστε να ξεφύγουν από το οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει λόγω της ραγδαίας μείωσης του αγροτικού τους εισοδήματος. Οι λεγόμενη αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας να είστε σίγουρη ότι δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από την άγονη γη. Η αγροτική εκμέτάλευση των περιοχών αυτών όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά σε πολλές περιπτώσεις εκποιούνται προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη και δάνεια σε τράπεζες. Δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός της αγροτικής γης σε παραγωγική ή μη, σε γη υψηλής ή χαμηλής παραγωγικότητας γιατί απλά με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγροτική παραγωγή η διαφορά είναι ανύπαρκτη και η προοπτική να βελτιωθεί η κατάσταση είναι μηδαμινή. Αν θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στη ύπαιθρο πρέπει να τους δωθούν κίνητρα για να το κάνουν και τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι, πιστέψτε με, μεγάλο κίνητρο. Οι Α.Π.Ε. είναι η τελευταία τους ελπίδα για να μην φτάσουν στο σημείο να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα αναζητώντας καλύτερη τύχη καθώς η ύπαιθρος δεν μπορεί να τους προσφέρει πλέον τίποτα.
    Υπάρχουν,λοιπόν, λόγοι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και στα λεγόμενα «καλύτερα χωράφια»: για να μην γίνουν τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης επτά, οκτώ ή εννέα!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Παπαιωάννου Νικόλαος

    Αξιότιμη κ. υπουργέ και πολιτική ηγεσία του υπουργείου,

    κατ’ αρχήν θεωρώ τη πρωτοβουλία σας να ανοίγετε τα νομοσχέδια σε κοινή διαβούλευση στο διαδίκτυο εξαιρετικά θετική, ώστε να παίρνετε αφιλτράριστες ιδέες και από μη διοικητικούς παράγοντες. Μακροπρόθεσμα θα ωφεληθείτε ιδιαίτερα από αυτή τη διακίνηση ιδεών στο έργο σας.
    Θα επικεντρωθώ στο πρόγραμμα φ/β στις στέγες, γιατί στο εξωτερικό στις στέγες βρίσκεται η πλειοψηφία των εγκαταστημένων φ/β και αυτό το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει άμεσα πόλλες θέσεις εργασίας, κίνηση και τζίρο στην αγορά. Επιπλέον είναι λαϊκή <>, είναι κάτι για όλο το κόσμο. Όλες οι άλλες επενδύσεις με τα ελληνικά δεδομένα και παρά την όποια παρέμβασή σας θέλουν χρόνια να υλοποιηθούν.
    Προτείνω τις εξής συμπληρώσεις:
    1. Αλλαγή του ονόματος από φ/β στις στέγες σε φ/β σε οικίες. Με την υπάρχουσα νομοθεσία ο περιβάλλον χώρος ενός ακινήτου (ο ακάλυπτος) δεν εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θεωρώ ότι δεν αλλάζει η ουσία του προγράμματος ενώ συχνά υπάρχουν θέσεις καλύτερες στο οικόπεδο από το δώμα ή τη στέγη. Σημειώνω ότι ηλιακό θερμοσίφωνα μπορείς να βάλεις νόμιμα στον περιβάλλοντα χώρο της οικοδομής.
    2. Δεν μπορείς να τοποθετήσεις φ/β π.χ σε σκίαστρα και σε οποιαδήποτε άλλη κατασκευή σε οικία πλήν δώματος, στέγης. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να οριστούν νόμιμες κατασκευές που να δέχονται ΑΠΕ με απλή διαδικασία. Είναι παράλογο κάτι βιοκλιματικό όπως τα σκίαστρα να μην μπορείς εύκολα να τα κατασκευάσεις με φ/β.
    3. Δυστυχώς η διοίκηση γενικά έχει αυτονομηθεί από την κεντρική διοίκηση και δεν ενδιαφέρεται για εξαγγελίες, τους νόμους ή τις δεσμεύσεις σας ως υπουργείο. Αυτό οφείλεται στην μη εφαρμογή ποινών και ιδίως οικονομικού περιεχομένου ( είναι οι μόνες που είναι αποτελεσματικές) προς τους υπαλλήλους. Η ευσυνηδεισία ή η φιλοπατρία δεν είναι αρκετό κίνητρο. Στην ελληνική δημόσια διοίκηση το κενό νόμου σε αντίθεση με το νομικό κεκτημένο και το κράτος δικαίου, η έλλειψη μίας συγκεκριμένης λέξης κυριολεκτικά από μια διευκρινιστική εγκύκλιο για παράδειγμα, η έλλειψη σφιχτού χρονοδιαγράμματος ή η επίκληση της έλλειψης προσωπικού είναι η βάση της ηθελημένης κωλυσιεργείας για να αναγκαστεί ο ενδιαφερόμενος να <> τον υπάλληλο. Σας εφιστώ την προσοχή: οι νόμοι και οι εγκύκλιοί σας να είναι πολύ λεπτομερείς ώστε να μην υπάρχουν ηθελημένες παρερμηνείες. Να οριστούν επίσης σφιχτά χρονοδιαγράμματα χωρίς παράθυρα. Αυτά να ισχύουν και στη περίπτωση της ΔΕΗ.
    Επισημαίνω ότι υπάρχει μία διαφορά μεταξύ των επενδύσεων σε ΑΠΕ και των οικοδομών. Στην οικοδομή με τη διαφθορά του υπαλλήλου δημιουργείται για τον ενδιαφερόμενο επιπλέον ΚΕΡΔΟΣ, στα ΑΠΕ με τη διαφθορά του υπαλλήλου δημιουργείται επιπλέον ΚΟΣΤΟΣ. Η επένδυση σε ΑΠΕ και η απόδοση της είναι επακριβώς προκαθορισμένα. Οι υπάλληλοι ελλείψει <> από την οικοδομή θα θελήσουν να αναπληρώσουν από τα ΑΠΕ. Αν δεν επεμβείτε άμεσα προληπτικά οι επενδύσεις θα βαλτώσουν ακόμα και οι οικιακές ως είθισται στην Ελλάδα.

    Με τιμή
    Παπαϊωάννου Νικόλαος

  • Στην παρ. 3 θα πρέπει να γίνεται αναφορά και στις περιπτώσεις των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) στοιχείου Ι, ΙΙ και ΙΙΙ αφού μπορεί η φιλοσοφία του νομοσχεδίου να είναι προς την κατεύθυνση εγκατάστασης ΑΠΕ και στις περιοχές αυτές, η μη διατύπωση της λέξης ΖΟΕ όμως είναι ικανή να αποτρέψει υπηρεσίες από την αποδοχή σχετικών προτάσεων.

    Στην παρ. 7 όπου γίνεται αναφορά στο πολεοδομικό σκέλος των κατασκευών, θα πρέπει να οριστεί επακριβώς το τι απαιτείται και τι όχι, πώς υπολογίζονται οι αμοιβές μηχανικών (εφόσον απαιτούνται) και ποιες είναι αυτές, όπως επίσης το ποιες υπηρεσίες πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά. Η διαδικασία έκδοσης έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας που περιγράφεται, αν και μοιάζει «αθώα» και απλή, προϋποθέτει διαδικασίες που κρατάνε πάνω από 2-3 μήνες αφού μαζί με την αίτηση και το τοπογραφικό απαιτούνται θετικές γνωματεύσεις δασαρχείου και αρχαιολογιών. Οι απαντήσεις των εν λόγω υπηρεσιών (στις περισσότερες περιοχές της χώρας) απαιτούνε από 1 μήνα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) έως και 1 χρόνο!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:00 | Ταμπουρέας Γιώργος

    Μέχρι στιγμής το πλαίσιο για τις ΑΠΕ είναι βασισμένο σε ένα σαθρό οικοδόμημα δημόσιας διοίκησης , από το οποίο απουσιάζει το όραμα.
    Το κράτος πρέπει να σταματήσει να κινείται αποσπασματικά. Είναι αναγκαίο να αντιληφθούν όλοι το ρόλο και τις υποχρεώσεις τους.

    Κατά τη γνώμη μου ,μεταξύ άλλων , είναι αναγκαίο:

    1. Να ελέγχονται ενδελεχώς οι φάκελοι των υποψηφίων παραγωγών (ειδικά όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα), ως προς την δυνατότητα ολοκλήρωσης των επενδύσεων σε ΑΠΕ . Οι έλεγχοι πρέπει να διασταυρώνονται και με το πόθεν έσχες του καθενός. Εννοείται ότι είναι αναγκαίο να ελεγχθούν και οι άδειες που είναι σε ισχύ αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
    Η προθεσμία έναρξης του έργου ,μετά τη λήψη της άδειας, θα πρέπει να μην υπερβαίνει το ένα έτος.
    Μέχρι στιγμής δόθηκε η ανεξέλεγκτη δυνατότητα σε πληθώρα ανθρώπων να προχωρήσουν σε αιτήσεις και άδειες παραγωγής (ειδικά στα φ/β) οδηγώντας το σύστημα σε κορεσμό , ενώ ταυτόχρονα έχει ανοίξει ένα άνευ προηγουμένου παζάρι αδειών παραγωγής από “έξυπνους” αερητζίδες .

    2. Ακριβής χωροθέτηση ειδικά σε ότι αφορά τα αιολικά πάρκα. Το βέλτιστο θα ήταν να προχωρά ταυτόχρονα και άμεσα το εθνικό κτηματολόγιο στις περιοχές με αξιόλογο αιολικό δυναμικό ή καλύτερα οι εκτάσεις αυτές να απαλλοτριώνονται καταρχήν και μετά να μισθώνονται από το κράτος στους ιδιώτες (θα μπορούσε να ορισθεί αντί μισθώματος και μίας μορφής συμπαραγωγή –σε λογικό ποσοστό- με απευθείας δικαιούχους τους οικείους ΟΤΑ).

    3. Να θεσμοθετηθεί η δημιουργία ενιαίου φορέα ελέγχου ο οποίος να γνωμοδοτεί συνολικά και αντί των επιμέρους υπηρεσιών, για τις ΑΠΕ.

    Παρά την θέληση του υπουργείου για απλοποίηση των διαδικασιών οι περιφερειακές υπηρεσίες (Αρχαιολογίες, Δασαρχεία,κλπ) είναι πρακτικά ανεξέλεγκτες και με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης .Οι δε διαδικασίες είναι συνήθως άκρως γραφειοκρατικές (πχ μέσος όρος ελέγχου από το ΤΑΣ στην Τρίπολη 8-12 μήνες, πιστοποιητικό από δασαρχείο 4-6 μήνες κλπ) .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:07 | ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κυρία υπουργέ,

    Η αποφασή σας να αλλάξεται το νόμο ΑΠΕ και μάλιστα με τη δυνατότητα να εκφράσουμε την άποψη μας μέσω του διαδικτύου όλοι οι πολίτες μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
    Με αφορμή το παραπάνω θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου σχετικά με ένα θέμα που με απασχολεί στη χωροθέτηση εγκαταστάσης φωτοβολταϊκού πάρκου.
    Για το έργο αυτό είχαν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες με τους κανόνες και νόμους που διέπουν το κράτος μας με αποτέλεσμα να αποκτήσω την εξαίρεση αδείας απο τη ΡΑΕ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.
    Όμως απο τον αριθμό 42699/19-10-2006 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 98/8-11-2006 ) χαρακτηρισμός του υγροτόπου Λίμνης Κερκίνης….και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 και στην παράγραφο 6 που αφορά τις περιοχές οικοανάπτυξης ΟΑ ( ΟΑ1, ΟΑ2 )αναφέρεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής κ.λ.π. σε θέσης απόστασης άνω των 2 χιλ. απο τα όρια
    των περιοχών προστασίας της φύσης.
    Επειδή θεωρούμε ότι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και στα πλαίσια τισ πράσινης ανάπτυξης πρέπει να εξαιρεθούν απο την απαγόρευση οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί μέχρι 150kw, διότι το όριο των 2 χιλ. είναι όλως αυθαίρετο και δεν στηρίζεται σε καμία επιστημονική και οικολογική βάση.

    Με εκτίμηση,
    Κορωνιδης Δημήτριος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:04 | ΚΟΡΩΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κυρία υπουργέ,

    Καταρχάς εξεπλάγιν ευχάριστα με την αποφασή σας να αλλάξεται το νόμο ΑΠΕ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή σας και μάλιστα με δυνατότητα να εκφράσουμε την άποψη μας μέσω του διαδικτύου.

  • 22 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | ΓΙΑΝΝΗΣ Ψ.

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕ,

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ/ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΟΙΚΙΑ/ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΜΠΡΟΣ.

  • 22 Δεκεμβρίου 2009, 13:29 | Ευάγγελος Κανιάστας

    Κύριε Υφυπουργέ Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

    Παρακολούθησα χτές (21 Δεκεμβρίου 2009) με πολύ προσοχή την εκπομπή του ΣΚΑΙ στην οποία ήσασταν καλεσμένος, με θέμα την πρόσφατη σύνοδο της Κοπεγχάγης και χάρηκα που επιτέλους είδα ένα υπουργό να στηρίζει τόσο σθεναρα και να προωθεί τις Αναννεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Όμως κύριε Υφυπουργέ θα σας παρακαλούσα εκ μέρους όλων των πολιτών που αγαπούμε τη φύση και τα πολύτιμα οικοσυστήματα της χώρας μας, τα μοναδικά στην Ευρώπη με τόσο μεγάλο πλούτο ζωής, να προσέξετε το θέμα της χωροθέτησης!!!!
    Αναφερθήκατε στο ότι θα πρέπει να μπορούμε να βάζουμε ανεμογγενητριες οπουδήποτε ακόμα και στην Πάρνηθα και στον Υμμητό!!!!!! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΌ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΌ!! Το ξέρετε ότι και η Πάρνηθα και ο Υμμητός είναι περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ;; ΔΗΛΑΔΗ ΣΚΟΠΕΥΕΤΕ να βάλετε αιολικά πάρκα, που συνεπάγονται διάνοιξη δρόμων και τσιμεντοποιηση, μέσα στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΆ ΜΑΣ ΠΆΡΚΑ; Αυτο δεν συναδη καθόλου με την πράσινη ανάπτυξη που πολύ σωστα επαγγέλεται ο πρωθυπουργός. Ποιες είναι οι εξαιρετικές περιπτώσεις προστατευόμενων περιοχών που αναφέρατε στην εκπομπή; Δεν είναι δυνατόν λύνοντας ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα να δημιουργούμε ένα άλλο. Τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές είναι πολύτιμα και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!

    Θα σας παρακαλούσα θερμά, για την σωτηρία των πολύτιμων ορεινών περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ (ΤΚΣ ΚΑΙ ΖΕΠ) να αποκλείσετε μέσω του νέου και πολύ σωστού κατά τα άλλα νομοσχεδίου κάθε χωροθέτηση στις περιοχές αυτες.

    Σας ευχαριστώ πολύ

    Με τιμή

    Κανιάστας Ευάγγελος, Γεωπόνος Msc Περιβάλλον

  • 22 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | basilis k

    Το ερωτημα μου είναι εαν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη για τις αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, για τις οποίες όμως επικεινται να ολοκληρωθούν διαδικασίες αναδασμού- οι οποίες είναι και αυτές χρονοβόρες και πολυετείς.

    βασιλης κ

  • 21 Δεκεμβρίου 2009, 22:41 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ.

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΡΟΤΕΣ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΖΩΝΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΤΗΤΑΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΓΗ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ Η ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΙΕΡΓΗΣΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ Η ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ.

  • Άρθρο 9

    Να παραμείνει ως έχει το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν.2742/1999.
    Η έμφαση στην «προτεραιότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σε όλους τους σχετικούς νόμους θα καταργήσει κάθε φραγμό και έλεγχο για την κατασκευή έργων ΑΠΕ.

    Να τροποποιηθεί το εδάφιο α’ του άρθρου 9 και να περιλαμβάνει όλες τις περιοχές προστασίας της φύσης (όχι μόνο απόλυτης προστασίας) χωρίς να απαιτείται σχετική αναφορά για τις ΑΠΕ στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες.
    Το προτεινόμενο εδάφιο ανοίγει το δρόμο για κατασκευή ΑΠΕ ακόμη και σε περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης αφού πολλές από τις οικείες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες δεν έχουν σχετική τεκμηρίωση για τις ΑΠΕ. Η λεηλασία των πιο παρθένων τόπων της Ελλάδας σε όλο της το μεγαλείο.

    Να μην προστεθεί η παράγραφος 3 στο άρθρο 9 του ν.2742/1999.
    Ο χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας πρέπει να γίνει με βάση τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Τα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια πρέπει να αποτελούν τη βάση του χωροταξικού σχεδιασμού και να ενσωματώνονται στα Περιφερειακά, Γενικά και Ειδικά Χωροταξικά τα οποία θα εναρμονίζονται με τα Τοπικά. Δεν μπορούν κάποιοι «τεχνοκράτες» στην Αθήνα να αποφασίζουν για την Ελληνική Περιφέρεια. Αυτό ονομάζεται Δικτατορία.

    Να παραμείνουν ως έχουν τα παρακάτω εδάφια του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:
    – το εδάφιο ια’ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 (Κεφάλαιο Β) (ια. Άλλων περιοχών ή ζωνών που υπάγονται σήμερα σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων και για όσο χρόνο ισχύουν.),
    – το εδάφιο η’ της παραγράφου 1 του άρθρου 14 (Κεφάλαιο Γ), (η. Άλλων περιοχών ή ζωνών που υπάγονται σήμερα σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση Μ.ΥΗ.Ε. και για όσο χρόνο ισχύουν.)
    – τα εδάφια ε’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 17 (ε. Τα δάση και οι γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 όπως ισχύουν. στ. Άλλες περιοχές ή ζώνες που υπάγονται σήμερα σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας και για όσο χρόνο ισχύουν.),
    – η παράγραφος 3 του ιδίου άρθρου (Κεφάλαιο Δ) (3. Ειδικώς για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε πολυσύχναστους χώρους πρέπει, στο πλαίσιο της σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, να καθο ρίζονται τα κατά περίπτωση κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρχει οπτική όχληση.)
    – και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 21 (Κεφάλαιο Ε) του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. (Παρέκκλιση από την παραπάνω διάταξη είναι δυνατή μετά από σύμφωνη γνώμη του Γενικού Γραμματέα Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μετά από τεκμηριωμένη πρόταση της οικείας περιφέρειας και εισήγηση της Διεύθυνσης Χωροταξίας.)

    Η επιχειρούμενη κατάργηση όλων των παραπάνω εδαφίων αποσκοπεί στη διαγραφή περιοριστικών διατάξεων και τη λεηλασία των δασών και γεωργικών γαιών υψηλής παραγωγικότητας.

    Να μην αντικατασταθούν οι περιπτώσεις α’ και β’ της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του ν.2637/1998, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 24 παρ. 37 του ν.2945/2001.
    Είναι παράλογη η εγκατάσταση ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Δεν υπάρχει λόγος να εγκαθίστανται τα φωτοβολταικά στα καλύτερα χωράφια, αλλά ούτε και στις παρθένες βουνοκορφές. Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα σε στέγες σπιτιών, εργοστασίων, δημοσίων κτιρίων κλπ., που μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταικά, πάνω ακριβώς από τον καταναλωτή. Η ευθύνη και το κόστος παραγωγής ενέργειας πρέπει να αναληφθεί από τους καταναλωτές ενέργειας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2009, 23:38 | ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΑΠΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ή ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Αξιότιμη κυρία υπουργέ πιστέυω οτι τα κίνιτρα σας για την πράσινη ανάπτυξη είναι πραγματικά αγνά αλλα με το παρών νομοσχέδιο που θέσαται σε δημόσια διαβούλευση ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΙΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΠΑΡΘΕΝΟ σε αυτή τη χώρα.Πρέπει όπως δήποτε να εξαιρεθούν απο την εγατάσταση ΑΠΕ οι ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΥΜΟΙ(στο συνολό τους),οι περιοχές NATURA και άλλες εύσθητες περιοχές.
    .
    Κατα τη γνώμη μου κακώς η αιολικη ενέργεια θεωρείτε «πράσινη’ για τους εξής λόγους
    -Καταλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις για να παραγει αμφίβόλου ποσότητες ενέργειας
    -Προκάλει τεραστια αισθητική υποβάθμιση(βλέπε νότια Ευβοια τη επιπτώσεις έχει προκαλέσει)
    -Είναι ο υπ΄αριθμών ένα κίνδυνος για τα πουλία και ειδικά για τα αρπακτικά που πετούνε στα ύψη που είναι οι πυλόνες και οι έλικες των ανεμογενητριών
    -Θα απαιτηθούν χιλιάδες χιλιόμετρα νέων διανοίξεων δρόμων με ότι αυτο συνεπάγετε για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΙΟΤΟΠΩΝ,για τη ανάπτυξη της λαθροθηρίας,την όχληση της άγριας πανίδας αλλα και τη βοήθεια για νέες πυρκαγιές.Ηδη η Ελλαδα έχει ενα απο τα μεγαλύτερα ορεινά οδικα δίκτυα (αν πάρουμε ένα τεράστιο διαβίτη και κάνουμε ένα κύκλο με ακτίνα 1 χιλιόμετρου ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΡΟΜΟ)
    -Προκαλούν ηχορήπανση και μάλιστα αν τοποθετηθούν σε περιοχες ευαισθητες η συνέπειες είναι καταστροφικές
    -Απαιτούν χιλιάδες χιλιόμετρα δίκτυα μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας,άλλα και πολύ μεγαλύτερες απώλιες κατα την μεταφορά ενέργειας λόγου της μικρης παραγόμενης ενέργειας αλλα και της απόστασης ως τα σημεία κατανάλωσης.
    -Απαιτούν τσιμεντοποίηση αλλα και εκχέρσωση μεγάλων εκτάσεων δασών για την τοποθέτηση των πυλόνων
    -Η πραγματική συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι απειροελάχιστη αφού για να καλυφθεί για παράδειγμα το 4% της ανάγκης για ενέργεια της Βρετανίας θα απαιτηθούν 35000 ανεμογενήτριες!!!!(όσο σχεδον η μισή της έκταση!!!)
    -Οπου στάματησαν τις επιδοτήσεις οι επενδυτές τις εγκατέληψαν μένοντας τα παλιοσίδερα στα βουνά και ριμαγμένα για τις επόμενες γενιές
    -Αντίθετα με οτι διαδίδετε ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,πχ. ένα απο τα μεγαλύτερα αιολικά παρκα στον κόσμο στην Ισπανία αποσχολεί μόνο 3 εργαζόμενους!!!Οι μόνες νέες θέσεις αφορούν στους κατασκεύστες που ως γνωστών είναι ξένοι ΜΕ ΚΑΝΈΝΑ ΏΦΕΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΉ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    -Η νότια Ευβοια είναι το καλύτερο παράδειγμα για το μέλλον των βουνών μας βλέποντας αυτο το εκτρωμα που έχει δημιουργηθεί.
    -Θα καταστρέψει την τουριστική ανάπτυξη των ορεινών όγκων και των νησιών. Στη Δανία όπου τοποθετήθηκαν ανεμογενήτριες υπήρξε μείωσει του τουρισμού τουλάχιστων κατα 40% μπωρει να φανταστεί κανείς τι σημαινει αυό αυτό για τη χώρα μας;

    Μήπως πρέπει να σκεφτούμε και την πυρηνικη ενέργεια με δεδομένο οτι κανενα σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει μονο ΑΠΕ καθώς χρειάζεται οπωσδήποτε και θερμικές μονάδες(αμεση ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε πχ καυσονας, σταθερότητα συστήματος,νύχτα οπου δεν δουλεύουν τα φωτοβολτικα, όταν τα οιολικά δεν αποδίδουν λόγω έλιψης ανέμου κτλ) σε όποιο και ποσοστο και να φτάσουν οι ΑΠΕ.Γιατί πολλοί είναι φανατικά κατα της πυρηνικης ενέργειας στη χώρα μας; όταν πράγματι η σημερινή τεχνολογία έχει ελαχιστοποιησει τις πιθανότητες ατυχηματος και τα πυρηνικά αποβλήτα είναι παρα πολύ περιορισμένα;Η κατασκευή ενος πυρηνικού σταθμού 2000MW στοιχίζει περίπου 3 δις ευρώ με το κόστος της παραγόμενης ενέργειας στα 3-7 λεπτα ανα KWH και με σχεδόν μηδενικες εκπομπές διοξειδιοιυ του άνθρακα (λίγες εκπομπές μόνο κατα την εξόρυξη του ουρανίου) ,όταν το κόστος του πιο ρυπογόνου καύσιμου του λιγνίτη που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας είναι 8-10 λεπτά ανα KWH,ενώ το κόστος ανα KWH της παραγόμενης αιολικής ενέργειας είναι 15-25λεπτα και το κόστος απο φωτοβολταικά στα 40-50 λεπτα ανα kwh.
    Για την συνεχή παραγωγή 2000MW (24 ώρες το εικοσιτετράωρο) θα απαιτηθεί εγκατάσταση πολαπλασίων μεγαβάτ σε αιολίκα πάρκα απο ότι απαιτήτε στις θερμικες μονάδες(όπως είναι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες),καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις και με τεράστιο ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ κόστος τόσο κατα την εγκατάσταση των ανεμογενητριών όσο και κατα την παραγωγή της ενέργειας.
    Εμείς εδώ βλέπω να επιμένουμε στο πιο ρυπογόνο καυσιμο που είναι ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο όταν εκ των πραγμάτων μετα το 2020-2030 θα χρειαζόμαστε θερμικές μονάδες και ο λιγνήτης θα έχει τελοιώσει τι θα κάνουμε;και τι νόημα έχει η αρνησή μας όταν ίδη είμαστε περικυκλωμένοι απο πυρηνικά εργοστάσια και εισάγουμε ίδη το ρεύμα τους,ακόμα και η πιο σησμόπληκτη χώρα του κόσμου η Ιαπωνία που μαλιστα έχει θρηνίσει και νεκρούς απο πυρηνικές βόμβες έχει πυρινικά εργοστάσια.Μήπως είμαστε πιο οικολόγοι απο τους Γάλλους(καλύπτουν το 80% απο πυρηνικά)εμείς που τόσα χρόνια έχουμε καταπατήσει τα πάντα και έχουμε καταστρέψει βουνά και παραλίες;

    Με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς
    Η κατασκεύει ενός πυρηνηκού σταθμού 2000MW κοστίζει περίπου 3 δις ευρω με κόστος παραγόμενης KWH ΣΤΑ 3-7 λεπτα και ωφέλημη ζωή πάνω απο 40 χρονια με σχεδον μηδενικες εκπομές CO2(μικρές ποσότητες μόνο κατα την εξόρυξη του ουρανίου)
    Θεωρητικά σε ένα χρόνο 2000MW x 24H x365ΗΜ ενας πηρηνικος σταθμός μπορεί να παραγει 17520000mwh,όταν για να παραχθεί η αντίστοιχη ποσότητα για παράδειγμα απο τα φωτοβολταικα (1kw φωτ. αποδίδει θεωρητικα το χρόνο 1000kwh και για εγκατάστασει 100kw φωτοβολταικών απαιτούνται 4 στρέμματα γης) θα απαιτηθει εγκατάστασει 17520mw φολτοβολταικων με κόστος εγατάστασεις 10,5 δις ευρω(1kw κοστίζει περιπου 6000ευρω ) και η έκταση που πρέπει να καταλάβουν είναι 690000στρεμματα!!! και με κόστος επιδοτούμενης kwh στα 40-50 λεπτα και διάρκεια ζωης το μισό απο ότι ο πυρηνίκός αντιδραστήρας.

    Δεν είμαι δογματικά αντίθετος κατα των ΑΠΕ και ειδικά των ανεμογενητριών αλλά ως άνθρωπος που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΠΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΒΟΥΝΑ και ως ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ έχοντας γυρίσει σπιθαμή προς σπιθαμη τα περισσότερα Ελληνικά βουνά πιστέψτε με επείδη ξέρω πως λειτουργούν στη χώρα μας οι άνθρωποι ΑΝ ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΙΣΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΧΤΙΚΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΣΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ.

    ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
    Μελος περιβαντολογικης οργάνοσης-ορειβάτης
    e-mail dimniks@yahoo.gr

  • 20 Δεκεμβρίου 2009, 21:08 | Κωστής Πετράκης

    Ο Ασκός του Αιόλου και οι Ανεμογεννήτριες . Η περίπτωση Αποπηγάδι της Κρήτης.

    Γράφει ο Κωστής Πετράκης
    Κοινωνιολόγος

    Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αίολος ο θεός των ανέμων, που ζούσε στο νησί Αιολία μαζί με την γυναίκα του Ηώ, τους έξι γιους και έξι κόρες του, κρατούσε τους ανέμους ερμητικά κλεισμένους μέσα σε ασκούς και τους απελευθέρωνε(ελεγχόμενα) με εντολή του Δία.
    Από την αρχαιότητα ο άνθρωποι γνωρίζοντας την τεράστια δύναμη του ανέμου, θέλησαν να την τιθασεύσουν για να την καταστήσουν χρήσιμη στην ζωή τους, με τα ιστιοφόρα πλοία και τους ανεμόμυλους.
    Σήμερα μετά την μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1970 και την κλιματική αλλαγή λόγω “φαινομένου θερμοκηπίου”, που απειλεί τον πλανήτη μας, η ανθρωπότητα αναζητά διεξόδους με τις “εναλλακτικές μορφές” ενέργειας, που επιβαρύνουν λιγότερο από τις “συμβατικές”, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.
    Σημαντική θέση μεταξύ αυτών -των “ήπιων” μορφών- κατέχει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τις ανεμογεννήτριες(Α/Γ), που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο και στη χώρα μας, με ένθερμους υποστηρικτές που επιχειρηματολογούν, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, για τα πλεονεκτήματα τους.
    Από την άλλη πλευρά και παρά τις προσπάθειες “εξιδανίκευσης”, πολλοί αντιδρούν έντονα στην κατασκευή και λειτουργία των γιγάντιων αιολικών “βιομηχανικών σταθμών”, πιο σωστά, και όχι “πάρκων” όπως εξωραϊστικά συνήθως αποκαλούνται.
    Εκτός από το “Αποπηγάδι”, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις καταγράφονται και στο Ρέθυμνο(Δήμος Ν. Φωκά), στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, στη Λακωνία(Βάτικα, Ταΰγετος, Μονεμβασία), στη Σκύρο(ως εμπλεκόμενη φέρεται η μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους), στην Κάρυστο, στη Πάτρα, στη Νάξο, στη Βοιωτία, στην Ικαρία, στην Κύμη, στη Λευκάδα, στην Κύπρο, στη Ρόδο, στην Πάρο, στην Άνδρο, στη Σέριφο, στην Αργολίδα, στη Κορινθία, στη Χίο, στην Ευρυτανία, στη Κεφαλλονιά και αλλού.
    Αλλά και στην Ευρώπη, όπου η δημιουργία των αιολικών σταθμών έχει προηγηθεί χρονικά, υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, που οδήγησαν στην ίδρυση του “Ευρωπαϊκού Συνασπισμού κατά των Αιολικών Πάρκων”(1), πριν τη μεγάλη διαδήλωση στις 4/10/2008 στο Παρίσι, με την συμμετοχή 176 ομοσπονδιών και οργανώσεων από την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Γαλλία, την Δανία, την Αγγλία, την Σκωτία, την Ουαλία και την Σλοβενία.
    Οι αρνητικές επιπτώσεις της αιολικής ενέργειας συνήθως αποσιωπώνται, υποτιμώνται και ενίοτε γελοιοποιούντο, η κριτική στην αιολική ενέργεια θεωρείται ταμπού ενώ υπερτιμάται η συνεισφορά της στις στατιστικές. Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον ευρωπαϊκό συνασπισμό, αλλά και γενικότερα τους “αμφισβητίες” των Α/Ν, να επικεντρώνουν την κριτική τους(2) στα παρακάτω συνοπτικά:
    -Οι εκατοντάδες Α/Γ με τους αναγκαίους συνοδούς υποσταθμούς και γραμμές μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, καταστρέφουν φυσικά-πολιτιστικά τοπία που εξελίχθηκαν και διατηρήθηκαν μέσω αιώνων και τα μετατρέπουν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής. Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, χάνονται από τις βίαιες επεμβάσεις. Επίσης αποτελούν καίριο πλήγμα για τον τουρισμό(στην Δανία των χιλιάδων Α/Γ ο τουρισμός μειώθηκε κατά 40%), την κτηνοτροφία και όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν στο δάσος.
    -Η απαιτούμενη πολλές φορές διάνοιξη δρόμων, μήκους πολλών χιλιομέτρων, καταστρέφει το δάσος, δημιουργεί προσπέλαση(με ότι αυτό συνεπάγεται) κατακερματίζοντας παρθένους οικότοπους, παρεμβαίνει και αλλάζει την φυσική ροή, άρα και την αποστράγγιση, των βρόχινων υδάτων με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις πηγές της περιοχής.
    -Το μεγαλύτερο αιολικό “πάρκο” στην Ευρώπη απασχολεί μόνο τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως είναι ψευδές ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και μείωση της ανεργίας.
    -Ο ήχος μιας Α/Ν είναι ένας διαπεραστικός θόρυβος-γδούπος- που θυμίζει την αντήχηση ελικόπτερου, και που ακούγεται περισσότερο μακριά(μέχρι 2 χλμ.) παρά στην βάση της. Επίσης παράγονται υπόηχοι και υπέρηχοι που δεν γίνονται αντιληπτοί από τους ανθρώπους αλλά βλάπτουν.
    -Οπτικά μια Α/Ν μπορεί να διακρίνεται από απόσταση ακόμα και 40 χλμ. αφού το ύψος της αρχίζει από τα 65 και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της, ανάλογα με το μέγεθος, είναι 223 έως και 313 τόνους και απαιτεί επιφάνεια 100 τ.μ., σε βάθος τουλάχιστον 3 μ.
    γεμάτη από περίπου 500 κ.μ. μπετόν για στηριχθεί στο έδαφος που για να παραχθεί απαιτεί την χρήση τεράστιων ποσών ενέργειας με συνεπακόλουθο την έκκληση στην ατμόσφαιρα εκατοντάδων τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Η διάρκεια ζωής τους υπολογίζεται, εφόσον γίνεται η απαραίτητη συντήρηση, σε 20-25 χρόνια. Μετά την παύση λειτουργίας τους, ουδέποτε απομακρύνονται, γιατί το κόστος μετακίνησης τους είναι δυσβάστακτο για τις εταιρείας, μετατρέποντας έτσι την περιοχή εγκατάστασης τους, σε ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδερικών, μπετού και καλωδίων.
    -Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας ζυγίζει 1,5 τον. και να εκσφενδονιστούν ως και 400 μ. μακριά, αλλά και να αρπάξουν φωτιά(οι Α/Ν) λόγω υπερθέρμανσης και να προκαλέσουν πυρκαγιά στην γύρω περιοχή.
    -Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια για τον τελικό αποδέκτη-καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη αλλά αυξάνεται από 130% έως 400% σε σχέση με την συμβατική ενέργεια, αφού μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχει ειδικό τέλος υπέρ της αιολικής ενέργειας.
    -Το ρεύμα που παράγεται από τις Α/Ν δεν εντάσσεται ομαλά στο συνολικό δυναμικό της ΔΕΗ και τις καθιστά αναξιόπιστη πηγή ενέργειας. Αυτό γιατί τις περιόδους που υπάρχει ανάγκη για περισσότερο ρεύμα, όπως στις συνθήκες καύσωνα ή έντονης κακοκαιρίας(κρύο, δυνατοί άνεμοι) οι Α/Ν είτε δεν λειτουργούν καθόλου, είτε υπολειτουργούν, αφού οι καύσωνες συνοδεύονται συνήθως από άπνοια, άρα τα πτερύγια δεν κινιούνται ενώ στο κρύο και δυνατό άνεμο, πάνω από 8-9 μποφόρ, πάλι σταματούν να λειτουργούν.
    -Σύμφωνα με την ελληνική ορνιθολογική εταιρεία: «οι Α/Ν προκαλούν την άμεση θανάτωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού πουλιών αλλά και νυχτερίδων κάθε χρόνο, ενώ η λειτουργία αιολικών πάρκων σε γειτνίαση με βιότοπους ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ή μικρών ή ευάλωτων για διάφορους λόγους πληθυσμών, μπορεί να επιφέρει σε αυτούς βαρύ πλήγμα ή και εξαφάνιση σε τοπικό επίπεδο…»(3)
    Το Μανιφέστο του Darmstadt (4) που αφορά την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία, υπογράφτηκε από εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και συγγραφείς, ασκεί δριμύ κριτική στην ανεξέλεγκτη γενίκευση της χρήσης των Α/Ν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι παρότι η χώρα τους ηγείται των εξελίξεων στη χρήση της αιολικής ενέργειας, δεν κατάφερε να υποκαταστήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα πυρηνοκίνητο ή κινούμενο από άνθρακα σταθμό παραγωγής και απαιτεί την ανάκληση όλων των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων στην τεχνολογία των Α/Γ με τη διάθεση αυτών των κονδυλίων στην έρευνα για την εξέλιξη αποτελεσματικότερης τεχνολογίας με οφέλη διαρκή και φιλικά προς το περιβάλλον
    Καθίσταται σαφές από τα παραπάνω ότι “τα αιολικά πάρκα δεν είναι (τελικά) τόσο απλή υπόθεση”, όπως πολύ σωστά επισημαίνει στο ομότιτλο άρθρο του στα “Χ.Ν.” (10/01/09), ο εκλεκτός επιστήμονας, Βαγγέλης Μπούρμπος. Σίγουρα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τις Α/Ν είναι “φιλικότερη” προς το περιβάλλον σε σύγκριση με την συμβατική, από γαιάνθρακες και πυρηνικά εργοστάσια, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως εντελώς “ακίνδυνη”, “πανάκεια” στην λύση του ενεργειακού προβλήματος και της κλιματικής αλλαγής.
    Μια πιο ψύχραιμη, διεισδυτικότερη, ματιά στο θέμα, αποφεύγει τις ακραιφνείς φανατικές τοποθετήσεις υπέρ ή κατά των Α/Ν, χωρίς εξέταση των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων στην εφαρμογή τους, και αναζητά τα αίτια του “κακού”, οικονομικοπολιτικά και ιδεολογικά, που μετατρέπουν μια εν δυνάμει “ευλογία” σε καταστροφή:
    -Στη γιγαντιαία, φαραωνική τοποθέτησης τους, που επιλέγεται κάθε φορά, από τις πολυεθνικές συνήθως εταιρείες, που δρουν για την μεγιστοποίηση των κερδών τους, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ είναι εφικτό με πολλές, μικρής κλίμακας εφαρμογές, να έχουμε ισάξια δημόσια οφέλη, με μικρότερη βλάβη στο περιβάλλον. Υπαρκτά ιστορικά παραδείγματα το αποδεικνύουν, στα αγροκτήματα στις ΗΠΑ του μεσοπολέμου, με το μισό εκατομμύριο ήλεκτρο-μηχανικών αιολικών διατάξεων,(5) αλλά και σήμερα στο νησί Samso της Δανίας όπου εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία, η “αυτοδιαχείριση” και η “ενεργειακή αυτάρκεια”.(6) Όμως η καπιταλιστική-μονοπωλιακή ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής δεν το επιτρέπει.
    -Στην παντελή έλλειψη ή την “ευνοϊκή” τροποποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού που επιτρέπει στα “μεγάλα συμφέροντα”, να ισοπεδώνουν “αναίμακτα”, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
    -Στην μη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, μήτε στην όλη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ούτε στα οικονομικά ωφελήματα, που τα νέμονται οι πολυεθνικές εταιρείες, μαζί με την γη εγκατάστασης των Α/Ν. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα, πιο ύπουλη, αποικιοκρατική εισβολή, ικανή να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας.
    Όλα τα παραπάνω, πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αιτιάσεις, παρατηρούνται στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στο Αποπηγάδι, που χαρακτηρίζεται (με ΦΕΚ) ως “προστατευτική περιοχή”: Αδιαφανείς διαδικασίες μαζικών “χαρακτηρισμών” από το Δασαρχείο με υφαρπαγή ιδιοκτησιών, γιγαντιαίες εγκαταστάσεις πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων Α/Ν, έλλειψη αναγκαίου χωροταξικού σχεδιασμού, παντελής άγνοια των κατοίκων της περιοχής(όχι όμως και των σχετικών δημοτικών αρχών) για τα τεκταινόμενα, παράνομη κατάτμηση έργου προκειμένου, διά “Δούρειου Ίππου”, να ελιχθούν των αδειοδοτήσεων αλλά και να αποφύγουν τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις και το σημαντικότερο βλέψεις στα πλουσιότατα αποθέματα νερού στο “Αποπηγάδι”, με αντλησιοδεξαμενές πολλών εκατομμυρίων κυβικών για “υβριδικό” συνδυασμό με τις Α/Ν, χωρίς ουσιαστικά εχέγγυα για πιθανή μελλοντική επικυριαρχία των πηγών. Και ας προβλέπεται ότι ο “τρίτος παγκόσμιος” πόλεμος, θα γίνει για το νερό.
    Ελπίδα είναι όμως, ότι οι περισσότεροι από τους λιγοστούς πια κατοίκους της Σπίνας, των Παλαιών Ρουμάτων και του Σέμπρωνα, μαζί με φίλους των γύρω χωριών, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στην “άλωση” του Αποπηγαδιού, ως φύλακες “Θερμοπυλών”. Όχι μόνο για το “ιδιοκτησιακό”, το μείζον πρόβλημα που προέκυψε με την καταλήστευση των περιουσιών τους από το κράτος, μα και για να αποτρέψουν την βέβαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενός πραγματικά πανέμορφου τόπου που τους “ανήκει” και που δικαιούνται να αγαπούν και να προστατεύουν.
    Μια επίσκεψη, φυσικής και πνευματικής ανάτασης, στις καταπράσινες ρεματιές του “Αποπηγαδιού”, μέχρι την ψηλότερη κορυφή του Αϊ Ζήνα, μέσα από χιλιόχρονες πολυτραγουδισμένες στράτες, για να αγναντέψουμε ως πέρα τα “Λευκά Όρη”, το Σέλινο, την Κίσαμο, τα Χανιά, συντροφιά με τις Βιτσίλες και τους Καναβούς, θα μας πείσει.
    Κι αναλογιζόμενοι την “μετάλλαξη”, του αρχαίου τοπίου, σε “πράσινο” βιομηχανικό εργοτάξιο, με εκατοντάδες σβούρους και υδατοδεξαμενές, με χιλιόμετρα δρόμων στις “απάτητες” κορυφές και εκχερσώσεις “πληγές” στην ανέγγιχτη φύση, ίσως αποφασίσουμε να ελαττώσουμε τις ενεργειακές σπατάλες που μας επιβάλλουν τα κερδοφρενή μοντέλα ανάπτυξης, που άκριτα υιοθετούμε. Γιατί το να προσθέτουμε όλο και περισσότερη ενέργεια σε ένα άπληστα διαρρέον σύστημα είναι δώρο, άδωρο.
    Το βέβαιο είναι, πως η ελληνική κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγάλη όσο και επικίνδυνη πρόκληση, της όχι πάντα αειφορικής και αξιοβιώτης “πράσινης ανάπτυξης”. Που πρέπει να μελετήσει και να εφαρμόσει με μεγάλη προσοχή και σύνεση, χωρίς “δαιμονοποιήσεις” αλλά και χωρίς βιαστικούς κι απερίσκεπτους, δήθεν “οικολογικούς” ενθουσιασμούς, που ωφελούν μονάχα τα ιδιωτικά κεφάλαια.
    Έτσι πιθανόν να μην βρεθεί στην τραγική θέση των συντρόφων του Οδυσσέα, που ανόητα άνοιξαν τον “ασκό του Αιόλου”, νομίζοντας ότι έχει χρυσάφι και απελευθέρωσαν όλους μαζί τους ανέμους.
    Ήδη κατατρεχόμαστε από τις άχαρες κι “αρρωστημένες” τσιμεντουπόλεις, που χτιστήκαν στο όνομα μιας άλλης επαγγελλόμενης, μα απρογραμμάτιστης και άναρχης ανάπτυξης, της δεκαετίας του εξήντα. Θα επιτρέψουμε(;) να επαναληφθεί για μια ακόμα φορά η ίδια ιστορία, με την “πράσινη” ανάπτυξη αυτή τη φορά, και να ξεσπάσει η “θύελλα” σε ότι πολυτιμότερο μας έχει απομείνει: Στη φύση στην ύπαιθρο με τα απομεινάρια του πολιτισμού μας.

    Σημειώσεις

    (1) http://www.epaw.org/multimedia.php?lang=el&article=b2 [2]
    (2) Πολλές πληροφορίες και video σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των Α/Ν, μπορούμε να βρούμε στον ιστότοπο: HYPERLINK «http://old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=categories&op=newindex&catid=23″http://old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=categories&op=newindex&catid=23
    (3) Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, HYPERLINK «http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/wind_effects.php»http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/wind_effects.php
    (4) HYPERLINK «http://old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1755» http://old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1755 [3]
    (5) Τέλης Τύμπας: “Η ύβρις της ανεμογεννήτριας”, “Αυγή” 25/01/2009
    (6) Αρίστος Γιαννόπουλος: “FUTURE ISLAND”, “Ελευθεροτυπία” 1/02/12009

    Δημοσιεύτηκε στα «Χανιώτικα Νέα.» 16/12/2009

  • 20 Δεκεμβρίου 2009, 14:48 | Ioannis Maroulas

    Apo tin mexri tora empiria mu me ta fotovoltaika ine oti gia kazhe nomoisxioun ali nomi, kya ,egklilii klp.

    Eno se allus nomus perni tin adia apo tin poleodmia gia entos sxediou ke se alus den tin pernis.
    Episis iparxi ke to provlima ean se ena ikima mporin na ginun pano apo mia monada ton 20 KW.
    I DEI to dexete ala ti lene i poleodomies alles ne, alles oxi alles perimenun apo to ipourgio apantisi.
    Ego etixa stin periptosi pu perimrni apantisi apo to ipourgio.
    Entometaksi i poleodomia apo ton ton diplano nomo enekrine oles tis etis me apotelesma apo tis 200 monades pu provlepontan stin peritheria o enas nomos na exi 150 ke i ipolipi tesseris tis ipolipes 50.

    Kaname ola ta eksoda giati pistepsame afta pu diavasame ala to lathos mas ine oti den zitisame to biografiko tu ipalilu tis poleodomias gia na ektimisume pos tha apantisi stin etisi mas.
    Sto mellon tha kitakso na ta kano ola ston diplano nomo.

    I DEI den dextete pleon etisis gia 20 kw logo plirotitas.
    Ena efxaristo stin poleodomia.

    Giati na simvenun afta ta pragmata otan eftase sto ipurgio i proti eperotisi giati na min stilun se oles tis poleodomies mia egkilio pu na anasteli i na egkrini tis adies oste oli na krinomaste isa.

    Ston nomo den ginete anafora gia posa MW adies tha dothune me fotovoltaika. Ipotheto oti tha paraminun sta 800 MW.
    Ti tha gini me aftus pu ekanan ekpothesma tin etisi stin PAE ? tha parun oli tin egkrisi i tin ekseresi pera ton 800 MW ?
    ke ean ne me pia katanomi ?

    I kiria ipourgos ipegrapse adies gia 134 MW apo fotovoltaika sxetiko link(http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=23017) ama ipotheso
    oti o proigumenos ipurgos ixe ke aftos ipograpsi kapies adies tote to ipolipo ton 295 MW pu ipirxe stin arxiki meleti exi eksantlithi.

    Tha ine oksimoro na zitai enas na sindesi mia monada ton 20 KW ke i DESMIE na tu lei oti imaste koresmeni ke o ipurgos na dini adies ton MW sto idio diktio peran ton provlepomenon.

    Tha ithela
    a)na ipaksi mia paragrafos pu na epitrepi ston paragogo na metaferi tin edra tis monadas giati sinantai provlimata pu den mporuse na provlepsi pio prosta.

    b)efoson dothune ke alla MW tote i etisis na ginun apo tin arxi oste na mporune na kanun oli etisis

    c) na ipraksi orio sto megethos ton monadon, den tha prepi sto onoma tis prasinis energias i plusii na ginun plusioteri giati tha parun oles tis adies afti. To anotero orio na ine sta 500 KW ke aftes mono me ekseresi.

    Ioannis Maroulas

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 19:06 | Κλαουδάτος Κωνσταντίνος

    Απίστευτο και όμως αληθινό!
    Από τον Ιούλιο του 2008 έχει συνδεθεί με το δίκτυο ΧΤ της ΔΕΗ ο φ/β σταθμός μας, ισχύος 11,88 kWp επί κεραμοσκεπής μονοκατοικίας και ο Δήμος Βριλησσίων μας χρεώνει Δημοτικά τέλη και φόρούς συνολικής αξίας 700 € ετησίως σαν υπαίθριος επαγγελματικός χώρος(6 € το μέτρο)!!!!
    Η απάντηση του Υπουργείου στα ερωτήματα του Δήμου ήταν ¨ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΠΡΑΞΕΙ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ».
    Τα σπίτια στα οποία τοποθετούνται τα φ/β πληρώνουν δημοτικά τέλη και φόρους για τους κύριους χώρους του σπιτιού που «σκεπάζονται’ από ταράτσες και στέγες και τοποθετώντας το φ/β μας ζητάει ο Δήμος να πληρώσουμε δεύτερη φορά ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ?????
    Το νομοθετικό κενό πρέπει να καλυφθεί γρήγορα , απλά και ξεκάθαρα.
    ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ Φ/Β ΕΠΙ ΚΤΗΡΙΩΝ.
    Διαφορετικά είναι σίγουρο ότι κάθε Δήμος θα κάνει ότι θέλει και θα το χρησιμοποιήσει σαν φοροεισπρακτικό μέσο για ίδια συμφέροντα.
    Το καινούργιο σχέδιο νόμου έχει όλες τις προϋποθέσεις για μία ταχεία ανάπτυξη της Πρασινης Ενεργειας στην Ελλάδα και αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγέσια του Υπουργείου.

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 17:37 | Σπυρος Βλάχος

    μπορειτε να εξετασετε το θεμα της ΝΕΧΩΠ? μαζευονται υπάλληλοι από διάφορες Δ/νσεις οι οποίες ήδη γνωμοδοτουν στα έργα και καθονται όλοι μαζί και αποφασίζουν αν η γη ειναι υψηλής παραγωγιότητας ή όχι. χαμενος χρονος και χρημα.να φτιαχτουν οι χαρτες υψηλής παραγωγικότητας να ξερουν από πριν οι ενδιαφερόμενοι αν ειναι ή όχι. ετσι θα μειωθει και η γραφειοκρατία και η διαφθορα..

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 17:57 | Σπυρος Βλάχος

    αν καταλαβα καλά θα παραμεινει η δυνατότητα να κατασκυάζονται εργα ΑΠΕ εντος δασικών εκτάσεων.
    νομίζω ότι δεν ειναι σωστό να εκχερσωνουμε μια δασικη εκταση για Φ/Β π.χ. παρκο την ωρα που υπάρχουν τοσα ακαλλιέργητα χωραφια και τοσοι γεωργοι με χαμηλότατο γεωργικό εισόδημα. Μη ξεχναμε το θεμα της διάβρωσης!!!!
    Επίσης αν καταλαβα καλά θα επιτρεπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ εντός ΝΑΤΟΥΡΑ??? γιατί? εξανλήτθηκε η υπόλοιπη γη μας και μπηκαμε και στις προστατευόμρνες περιοχές?

  • 19 Δεκεμβρίου 2009, 10:58 | Κων/νος Αρικίδης

    Κυρία υπουργέ,

    Καταρχάς εξεπλάγιν ευχάριστα με την αποφασή σας να αλλάξεται το νόμο ΑΠΕ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή σας και μάλιστα με δυνατότητα να εκφράσουμε την άποψη μας μέσω του διαδικτύου.

    Δύσκολα θα απεμπλακούν τα έργα ΑΠΕ και θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της γραφειοκρατείας λόγο της πληθώρας γνωμοδοτησήσεων πολλών δημόσιων υπηρεσιών και προπάντων της πολεοδομίας όπου ο κάθε υπάλληλος της ερμηνεύει το νόμο σύμφωνα με τη δική του τετράγωνη λογική όπου περιέχει και μεγάλη δόση ευθυνοφοβίας.
    Αυτό που για μένα επιβάλλεται να γίνει είναι η σύσταση ενώς φορέα ο οποίος θα έχει τη γενική ευθύνη για τα ΑΠΕ και θα λειτουργεί όπως τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών όπως πολύ σωστά αναφέρεται και στο καινούργιο νόμο αλλά σε περίπτωση προβλήματος θα απευθύνεται ο επενδυτής σ’άυτόν το φορέα ο οποίος θα φροντίζει σε έυλογο χρονικό διάστημα να λύσει το όποιο πρόβλημα με αποφασιστική παρέμβαση. Ετσι μ’αυτό το τρόπο και ο υπάλληλος της οποιαδήποτε υπηρεσίας θα ενημερώνεται από έναν έγκυρο φορέα για τις νέες διατάξεις αλλά και σε περίπτωση που αυτός επιμένει στα λεγόμενα του λόγο κακοτρέχειας να του επιβάλλοντε δοιηκητικές κυρώσεις.

    Με εκτίμηση

    Κων/νος Αρικίδης
    Ηλ/γος Μηχ/κος

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | Ανδρέας Αποστολόπουλος

    Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Τοπαλίδη Παναγιώτη , που σχολιάζει κατωτέρω , σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 20KWp εντός οικισμού με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων ή οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923.
    Παρ’ότι ο νόμος κατηγορηματικά το επιτρέπει ( αριθμ.Δ6/Φ1/οικ.19500 στο ΦΕΚ 1671Β/11-11-2004 , αριθμ.οικ.16094 ΦΕΚ 917/19-05-2008 ) η πολεοδομία Αμαλιάδος Ηλείας τον αγνοεί , απαντά αρνητικά σε γραπτά ερωτήματα και περιμένει οδηγίες από την Δ.Ο.Κ.Κ.( Δ/νση Οικοδομικών και Κτηριακών Κανονισμών ) Υπουργείου πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ .
    Η Δ.Ο.Κ.Κ. απαντά ΄΄ ναι επιτρέπεται η εγκατάσταση , αλλά ακόμη δεν έχουμε καθορίσει τους όρους εγκατάστασης ΄΄.
    Και πότε θα τους καθορίσετε ? Σύντομα είναι η απάντηση .
    Εν τω μεταξύ η ΔΕΗ μας απειλή με άρση της δέσμευσης ισχύος , δηλαδή ακύρωσης του έργου , αν δεν προσκομίσουμε έγκριση εργασιών από την πολεοδομία .
    Είχαμε τόσα εμπόδια , εμφανίστηκε και η ΔΕΗ τώρα και μας δημιουργεί προβλήματα .
    Ενώ μέχρι πρότινος η ΔΕΗ , πριν δύο περίπου μήνες , την έγκριση της πολεοδομίας τη ζητούσε λίγο πρίν την σύνδεση του σταθμού στο δίκτυό της , τώρα τη ζητάει από την αρχή .
    Μερικές υπηρεσίες όπως πολεοδομίες , ΔΕΗ κ.λπ. αν δεν τιθασευτούν θα τινάξουν το πολύ καλό αυτό νομοσχέδιο στον αέρα .
    Δεν επιτρέπεται η ολιγωρία , η άγνοια και η αδιαφορία ενός μόνο υπαλλήλου να καθυστερεί ή και να ακυρώνει επενδύσεις που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας .
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ , ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ !!!
    Παρακαλούμε δώστε ορθές , σαφείς και αυστηρές οδηγίες στις πολεοδομίες γιατί θα αποτύχετε .

    Ευχαριστώ

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | Γιάννης Π.

    Πρέπει να απαγορευτεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών (εκτός από τα δάση) και σε δασικές εκτάσεις. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) έχει σαν συνέπεια την αποψιλωτική απομάκρυνση της δασικής βλάστησης και την εγκατάσταση των πάνελς (με μπετόν) σε όλόκληρη την έκταση. Νομίζω ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και μη αναστρέψιμη (οι μικροεταιρείες που δημιουργούνται για τον λόγο αυτό θα διαλυθούν και ποιός θα αφαιρέσει τα τσιμεντένια θεμέλια και θα αποκαταστήσει την βλάστηση;) Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά εγκαταλειμένα χωράφια τα οποία τα οποία μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη.
    Επίσης παρακαλώ να δείτε αναλυτικότερα το θέμα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε περιοχές NATURA 2000. Δεν είναι δυνατόν εντός περιοχής NATURA 2000 να έχουν εγκατασταθεί 60 Ανεμογεννήτριες να έχουν διανυγεί 6 χιλιομετρα δρόμου και να υπάρχουν ακόμα αιτήματα για άλλες 70 Ανεμογεννήτριες και άλλα 20 χιλιόμετρα δρόμου. (ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ)

  • 18 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | Ευάγγελος Κανιάστας

    Κυρία Υπουργέ

    Καταρχήν συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας να προωθήσετε σωστά και γρήγορα τις ΑΠΕ στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτο είναι κάτι που έλειπε στην Ελλάδα με τα τόσα μεγάλα αποθέματα καθαρής ενέργειας. Επιτέλους βλέπουμε μια κυβέρνηση να ασχολείται σοβαρά με τα προβλήματα του περιβάλλοντος και να μην κοροιδεύει τους πολίτες. Όπως επίσης είναι πολύ ενθαρρυντικό και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα να βγάζετε σε δημόσια διαβούλευση νόμους και διατάγματα.

    Θα πρέπει όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να δοθεί πολύ προσοχή στην σωστή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Γιαυτο και θα ήθελα να κάνω μια παρατηρηση στην παράγραφο 2 που αναφέρετε στις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης. Θα ήταν απαραίτητο να διευκρινιστεί περαιτέρω και να επεκταθεί ο όρος «περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης» για να ξέρουν ακόμα και οι μη ειδικοί σε ποιες περιοχές αναφερόμαστε. Δηλαδή μεσα σε παρένθεση να αναφερθούν και οι όροι Περιοχές Δικτύου Natura καθώς και οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας (Οδηγία 79/409 για την ορνιθοπανίδα). Επίσης οι Εθνικοί μας Δρυμοί και τα Εθνικά Πάρκα καθώς και οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΙΒΑ) που βρίσκονται σε φάση μετατροπής τους σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) όπως για παραάδειγμα η πολύ σημαντική περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας.

    Επίσης είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε πιθανή χωροθέτηση ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες του Αιγαίου.Οι χώροι αυτοι που αποτέλουν κάποια από τα τελευταια αδιατάρακτα οκοσυστήματα της Ευρώπης, προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων και φυτών όπως ο παγκόσμια απειλούμενος Μαυροπετρίτης που η Ελλαδα έχει μεγάλη ευθύνη για την προστασία του αφού το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπαράγεται κάθε καλοκαίρι στο Αιγαίο. Οι βραχονησίδες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πλατφόρμες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Καλό θα ήταν λοιπόν να επισημανθεί και αυτο στην παράγραφο αυτη και να αναφέρεται ότι πριν από οποιαδήποτε χωροθέτηση να λαμβάνει χώρα Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη για τέτοιες ευαίσθητες περιοχές.

    Με τιμή

    Κανιάστας Ευάγγελος, Γεωπόνος – Msc Περιβάλλοντος

  • 17 Δεκεμβρίου 2009, 01:42 | τοπαλιδης παναγιωτης

    -Kυρια υπουργε….!!!
    -Κατα αρχας το εν λογω σχεδιο ειναι ικανοποιητικο και λυνει πολλα
    προβληματα.Ενα ομως πραγμα που ηθελα να τονισω ειναι οτι δεν πρεπει να υπαρχουν σημεια που χρειαζονται ειδικη ερμηνεια πχ…πολλοι επενδυτες ενας απο αυτους ειμαι και εγω εχουν κανει ολες τις νομιμες κινησεις και δεν εχουν λαβει αδεια απο τον αυγουστο διοτι στα ακινητα στα οποια θελουν να εγκαταστησουν σταθμους 20 kw ειναι εντος οικισμων κατω των 2000 κατοικων στην κοζανη..ο λογος; αγνωστος αφου τηρουνται ολες οι νομιμες προυποθεσεις της χαμηλης οχλησης καιολα τα συναφη της ΚΥΑ.Το αστειο ειναι οτι η πολεοδομια Σιατιστας εχει εκδοσει αδειες η κοζανη προφανος ανηκει σε αλλο κρατος θα ηθελα να αν ειναι δυνατον να ειναι ρητα αποσαφηνισμενο το αν ειναι νομιμο η οχι…και αν επιτρεπεται η εγκατασταση εντος τετοιων οικισμων διοτι σε συνδιασμο με την αναστολη αποδοχης των αιτηματων απο την ΔΕΗ καιεξαιτιας της πολεοδομιας κοζανης κινδυνευουμε να χασουμε αρκετες χιλιαδες ευρω που δαπανηθηκαν για αγορες αγροτεμαχιων ιδρυση εταιρειων και παραβολα στους μηχανικους!!!
    -Πιστευω μια πιο ρητη αποσαφηνση θα απαλαξει πολλους επενδυτες απο την αρτηριοσκληροτικη ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ συμπεριφορα ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ!!!

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 08:03 | Γκουβέντας Ευάγγελος

    Στύρα 2003: Η δημοτική αρχή με το δημοτικό συμβούλιο της ομόφωνα ψηφίζει τo χωροταξικό σχέδιο που δηλώνει που θέλουν να μπουν Α/Γ.Ο μόνος δήμος ίσως που έχει τέτοια απόφαση και χωροταξικό σχέδιο.
    Στύρα 2008: Kινητοποιήσεις κατοίκων που δηλώνουν την άναρχη και διάταξη των Α/Γ στα σχέδια που κατατίθονται στη ΡΑΕ.Παίρνουν χαμπάρι πως οι επενδυτές με τη κυβέρνηση τα κάνουν πλακάκια και δεν λαμβάνουν υπ΄όψη το χωροταξικό που υπάρχει στη περιοχή μας με τη δ/νση δασών να δίνει άδειες εγκατάστασης σε ιδιόκτητες εκτάσεις με τον όρο δασικό.Όλοι όμως λένε ναι στις ΑΠΕ αλλά με όρους.
    2009 : Δεν είμαι ενάντια στις ΑΠΕ.
    Θέλω τις Α/Γ και μάλιστα ως μηχανολόγος που καταλαβαίνω λίγα πράγματα παραπάνω.
    Θέλω όμως η πολιτεία και οι κοπτόμενοι ως ευαίσθητοι στο περιβάλλον να σεβαστούν τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας.
    Υπάρχουν μέρη στη περιοχή μας που μπορούν να μπούν Α/Γ και μάλιστα πολλές.Είναι η πλευρά του Αιγαίου με πολύ αέρα που δεν είναι πάνω από τα κεφάλια μας ,δεν μας ενοχλού αισθητικά , δεν είναι ορατές στους ερχόμενους επισκέπτες και τουρίστες της περιοχής μας , δεν ενοχλεί την παραθεριστική ανάπτυξη που έχει χαράξει η τοπική κοινωνία , δεν τοποθετούνται σε αρχαιολογικούς τόπους αλλα και ιστορικά σημεία που δόθηκαν μάχες και είναι ενταφιασμένοι στα εδάφη τόσοι άνθρωποι.
    Δεν με ενδιαφέρει το κόστος εγκ/σης που οι επενδυτές κοιτάνε ώστε να κάνουν την δουλειά τους με το λιγότερο έξοδο,να βρίσκονται κοντά στις γραμμές μεταφοράς,να μην κάνουν τις δικές τους γραμμές υπόγειες και άλλα πολλά γράφοντας την τοπική κοινωνία στα παλιά τους τα παπούτσια.Αρκεί να τα έχουν καλά με την εξουσία και το Δασαρχείο .
    Λέω λοιπόν αφουγκράζοντας την τοπική κοινωνία και μάλιστα όταν μεγαλώνω δύο παιδιά:
    Ναι στις Α/Γ αλλά με όρους που να οφελούμαστε όλοι.
    Να ΄τοποθετηθούν εκεί που έχουμε επιλέξει.
    Μακριά απο τα αρχαία και τα ιστορικά σημεία.
    Να γίνουν υπόγειες οι γραμμές μεταφοράς ενέργειας.
    Να χρωματιστούν οι πυλώνες όπως τα χρώματα του ορίζοντα.
    Να πληρωθούν οι χώροι της εγκ/σης στους ιδιοκτήτες της γης.Η γή ανήκει σε κάποιους.
    Να αυξηθούν τα ανταποδωτικά τέλη προς το Δήμο.
    Να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και των οικισμών προπάντων τι μέλει γενέσται.Καθαρότητα στις αποφάσεις Δήμου,Νομαρχίας,Κυβέρνησης.
    Να οφεληθούν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής έχοντας έκπτωση στην KWH της ΔΕΗ.Λέμε 50%.
    Ο αέρας ανήκει σε όλους μας.
    Επαναλαμβάνω πως δεν με ενδιαφέρει το κόστος όλων αυτών.
    Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι πως δεν μπορεί να κερδίζουν μόνο οι λίγοι.
    Να πάψει η δ/νση δασών να δίνει εγκρίσεις σε ιδιόκτητες εκτάσεις.Ποτέ δεν τις είχε και ούτε θα τις αποκτήσει με αυτό το τρόπο.Να πάψει να προκαλεί.
    Το σίγουρο είναι πως αν δεν συμφωνήσουμε σ΄όλα αυτά την τοπική κοινωνία θα την βρούν αντιμέτωπη και μάλιστα τους νέους οι οποίοι αποφάσισαν να ζήσουν εδώ στην ξεχασμένη από πολιτεία και Θεό περιοχή και να αγωνίζονται να δημιουργήσουν καλύτερους όρους διαβίωσης με γνόμωνα το σεβασμό στο περιβάλλον.Εξ΄άλλου γιαυτό είναι και προπολεμικές οι καταστάσεις εδώ.
    Η γή ανοίκει στα παιδιά μας.

    Γκουβέντας Ευάγγελος
    Πολίτης των Στύρων Ευβοίας.Μηχανολόγος μηχανικός.

    Έκανα αποκέντρωση το 1984 για καλύτερη ζωή.Δεν θα επιτρέψω να μου χαλάσουν τα σχέδια κάποιοι λίγοι.Εξ΄άλλου είμαστε πολλοί που θέλουμε ποιότητα στη ζωή μας και όχι τα καλώδια της υπερυψυλής πάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας.

  • 16 Δεκεμβρίου 2009, 01:58 | Σπύρος Μπαταργιάς

    Αγαπητοί Κύριοι Υπουργοί της νέας Διακυβέρνησης
    Καταρχήν χαιρετίζουμε και υποδεχόμαστε με θέρμη το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ γιατί μας βγάζει απο μία τελματώδη κατάσταση, που βιώνουμε 3 χρόνια τώρα όσοι πιστέψαμε και θελήσαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με τις ΑΠΕ, στο μέγεθος που μας επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατοτητες φυσικά.
    Είμαι 33 χρονών αγρότης απο Ηλεία και έχω σταματήσει να καλλιεργώ τον »υψηλής παραγωγικότητας αγρό» μου ακριβώς πρίν 2 χρόνια όπως και πάρα πολλοί συναδελφοί μου. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν ευτελιστεί, τα κόστη των αγροτικών εφοδιών έχουν εκτοξευθεί με αποτέλεσμα ο ισολογισμός εσόδων εξόδων για οποιαδήποτε καλλιέργεια στον κάμπο να είναι αρνητικός. Η δυνατότητα να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά σε ένα μέρος των γαιών, ή και στο μεγαλύτερο ακόμη μέρος αυτών αφού ως γνωστόν ο κλήρος στην Έλλαδα είναι μικρός και κατακερματισμένος, προσφέρει σε εμάς ένα εναλλακτικό και καλό εισόδημα ώστε να μείνουμε στον τόπο μας και να εκμεταλευτούμε την γή μας με ένα άλλο τρόπο. Ερωτώ τους κυριούς στα αστικά κέντρα και στα γραφεία ποιοί αγρότες θα καλλιεργήσουν τις γαιές υψηλής παραγωγικότητας όταν κάθε χρόνο βουλιάζουν όλο και πιο βαθιά οικονομικά;
    Ας περάσουμε όμως και στον χαρακτηρισμό της γης υψηλής παραγωγικότητας με ποιά κριτήρια γίνεται. Ασφαλώς όχι με πραγματικά και αντικειμενικά τεχνικά κριτήρια κατάταξης με βάση την μηχανική σύσταση των εδαφών και των επιμέρους αναλύσεων που αποδεικνύουν την καταλληλότητα τους ή όχι για καλλιέργειες. Έτσι υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να χαρακτηρίζονται μεγάλες εκτάσεις ως γαιές υψηλής παραγωγικότητας στις οποίες μέσα υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα άγονης γής τα οποία δεν καλλιεργούνται ούτε καν βόσκονται λόγω της αλατοτητάς τους ή του αγόνου της συστασεώς τους.
    Σε ένα τέτοιο κομμάτι γής επέλεξα να κάνω την επενδυσή μου και όχι σε ένα πραγματικά παραγωγικό αγρό. Μάλιστα έκανα και αναλύσεις του εδάφους σε κρατικό εργαστήριο πρώτα και η γνωμάτευση ήταν πως είναι τελείως ακατάλληλα για καλλιέργεια. Παρ’όλα αυτά η οικεία ΔΑΑ γνωμοδότησε οτι είναι υψηλής παραγωγικότητας και κολλήσαμε εκεί.
    Πρέπει να ομολογήσω πως κόντευα να τρελλαθώ οταν άκουγα την γνωμοδότηση αλλά και σχεδόν 2 χρόνια μετά δεν είμαι και σε καλύτερη κατάσταση. Το σκοτάδι της απογοήτευσης και του παραλόγου δεν φαινόταν να έχει κάποια αχτίδα φωτός και ελπίδας.
    Μέχρι πρίν απο μία εβδομάδα που αιφνιδιαστήκαμε όλοι μα όλοι εδώ στην Ηλεία με την αποφασή σας. Πρέπει να σας πώ πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανακούφιση και χαρά σε όλους εμάς τους ντόπιους υποψήφιους επενδυτές αλλά και στην τοπική κοινωνία.
    Πρώτη φορά βλέπω κυβέρνηση να υλοποιεί την υποσχεσή της και ταυτόχρονα να παίρνει μια λογική απόφαση που είναι πρός την κατεύθυνση να βοηθήσει τον πολίτη. Είχαμε συνηθήσει μέχρι σήμερα να ακούμε παράλογα πράγματα απο μεριάς πολιτείας και να νιώθουμε το κράτος απεναντί μας. Ελπίζω πως η βοήθεια της πολιτειας απεναντί μας θα συνεχιστεί, όπως υποσχεθήκατε στην πρώτη σας έξοδο στην επαρχία, στην Αρχαία Ολυμπία με τον πρωθυπουργό να μιλάει για τον πράσινο νομό πρότυπο.
    Ελπίζουμε πως θα δείξετε μια ανοχή για τις αιτήσεις που δεν έχουν πάρει άδεια παραγωγής απο την ΡΑΕ μετά απο τόσα χρόνια και θα μπορέσουν και οι επενδύσεις σαν τις δικές μας να μπούν στον αναπτυξιακό. Διότι χωρίς αυτόν δεν μπορούμε προφανώς να τις υλοποιήσουμε αλλά και οι τράπεζες δεν πρόκειται να μας χρηματοδοτήσουν. Ελπίζουμε πως θα κρατήσετε τα ποσοστά επιδότησης και τις τιμές της κιλοβατώρας στα επίπεδα που έχουν ως τώρα και για τις αιτήσεις μας που είναι παλιές και έτοιμες πρός έγκριση με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
    Είναι ένα αίτημα όλων όσων έχουμε αυτό το πρόβλημα και νομίζουμε δικαιολογημένο.
    Σας ευχαριστούμε θερμά για τις γενναιές αποφάσεις που πήρατε και που μας έβγαλαν απο το τέλμα. Σας ζητούμε να τις συνεχίσετε.
    Σας ευχαριστούμε πολύ και για το βήμα που μας δίνετε να παραθέτουμε την άποψη μας. Αναβαθμίζει την Δημοκρατία μας λειτουργώντας σαν μια σύγχρονη Εκκλησία του Δήμου. Σας ευχαριστούμε πολύ που ξαναβάλατε την ελπίδα στη καθημερινότητα μας.
    Σας ευχαριστώ πολύ και προσωπικά γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω δικαιομένος γι’ αυτό που ψήφισα, είμαι καλά με τον εαυτό μου και δεν μειδιάζω ειρωνικά στο είδωλο μου κάθε πρωϊ στον καθρέπτη.
    Σίγουρα για να λειτουργήσει σωστά δεν πρέπει να κατατίθονται μόνο απόψεις και προβλήματα αλλά και προτάσεις όπως και βλέπω ότι γίνονται.
    Θα καταθέσω και εγώ την άποψη μου για τις ΑΠΕ και τα προβλήματα γύρω απο αυτές και το περιβάλλον στην επόμενη επιστολή μου.

    Με εκτίμηση
    Σπύρος Μπαταργιάς

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | Αθανάσιος Παπαβασιλείου

    Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη χρήση της γης υψηλής παραγωγικότητας για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
    Αν θεωρήσουμε ότι πραγματοποιούνται το σύνολο των αιτήσεων των 3.000 MW και «δίνοντας» σε κάθε MW 30 στρέματα τότε το σύνολο των εδαφών που θα απαιτηθούν είναι 90.000 στρέματα. Μπορείτε να αναλογιστείτε κ.κ. Δασολόγοι και λοιποί υπερασπιστές της γης πόση είναι η έκταση υψηλής παραγωγικότητας στην χώρα μας? (μετριέται σε εκατομμύρια στρέματα).
    Μήπως είσαστε λίγο υπερβολικοί με την «προστασία» της γης υψηλής παραγωγικότητας? ΜΗΠΩΣ?
    Ας δούμε την ουσία των πραγμάτων σταθμίζοντας το σύνολο των θετικών και αρνητικών και ας μην μένουμε μόνο στην επιφάνεια.
    Η ουσία είναι ότι για κάποιους λόγους ΔΕΝ γίνονται επενδύσεις ΑΠΕ στην χώρα μας. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να βοηθήσουμε αυτοί οι λόγοι να εξαληφθούν και να μην προσπαθούμε ο καθένας να θέτουμε νέους περιορισμούς από τη δική μας οπτική γωνία.
    Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περισσότερες σύγχρονες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων πλέον γίνονται με πασσαλόμπηξη γεγονός που συνεπάγεται την πλήρη αποκατάσταση των εδαφών μετά το πέρας της διάρκειας ζωής του πάρκου. Μην μπαίνετε στην ψυχολογία ότι αυτές οι εκτάσεις δεσμέυονται εις τους αιώνες των αιώνων……

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
    ¨ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ¨
    ¨Μ.Κ.Ο. Ε.ΦΟ.Π.¨
    Διπλ. Οικ. Μιχάλης Κακαρούχας
    Τηλ. Επικοιν.: 27330 29065, 6938 486214
    email: genialis@otenet.gr, info@mkoefop.gr

    ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
    ¨ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
    ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ¨
    ¨Ε.ΦΟ.Π.Ε.Β.¨
    Διπλ. Γεωπ. Δημήτρης Χελιώτης
    Τηλ. Επικοιν.: 27350 42515, 6944 185500
    email: agroefop@spa.forthnet.gr

    ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
    ¨ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
    ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΤΡΙΝΑΣΟΥ¨
    ¨Ε.ΦΟ.Π.Ε.Τ.¨
    Διπλ. Γεωπ. Χρύσανθος Κωστάκος
    Τηλ. Επικοιν.: 27350 42515, 6977 661270
    email: kostakos@otenet.gr

    ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
    ¨ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
    ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΚΑΛΑΣ¨
    ¨Ε.ΦΟ.Π.ΘΕ.Τ.Σ.¨
    Διπλ. Γεωπ. Χρύσανθος Κωστάκος
    Τηλ. Επικοιν.: 27350 42515, 6977 661270
    email: kostakos@otenet.gr

    Επί του Άρθρου 9:

    Η ουσία του θέματος είναι η προστασία της παραγωγικής (γεωργικής) γης, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές γιατί πολύ απλά, για όλα τα επόμενα χρόνια της ανθρώπινης ύπαρξης, εκεί θα παράγονται τρόφιμα. Μην ξεχνάμε η γη είναι δεδομένη και πεπερασμένη.

    Η πολιτεία έχει αναγνωρίσει κατ’ αρχήν την αναγκαιότητα της προστασίας της γεωργικής γης και έχει θεσπίσει σχετική συνταγματική διάταξη, για την οποία υπάρχει και σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

    Σύμφωνα με την απόφαση 3698/2000 (Τμήμα Ε´) του ΣτΕ, «… φυσικό περιβάλλον εμπίπτον στην προστασία του άρθρου 24, παρ. 1, του Συντάγματος αποτελούν όχι μόνο τα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και τα τεχνητά, ιδίως δε η γεωργική γη, της οποίας η διατήρηση και ορθή διαχείρισις είναι ουσιώδης όρος της βιωσίμου αναπτύξεως, ως αποτελούσα την αναντικατάστατον βάσιν του ανθρωπογενούς παραγωγικού συστήματος. Υπό την έννοια δε αυτήν η Agenda 21 επιβάλλει την καταγραφήν και συστηματικήν διαχείρισιν της γεωργικής γης, απαγορεύει την υποβάθμισίν της και συνιστά την ανάκτησίν της. Ταύτα ισχύουν κατά μείζονα λόγον προκειμένου περί κατ’ εξοχήν της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, της οποίας η κατ’ αρχήν διατήρηση και προστασία είναι συνταγματικώς επιβεβλημένη. Επομένως, κατά την υπό του κράτους άσκηση της χωροταξικής πολιτικής και της οικιστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τους κανόνες της βιώσιμης ανάπτυξης, πρέπει να προστατεύεται και να διατηρείται η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, η διαφύλαξη της οποίας εξυπηρετεί επιπλέον και αναπτυξιακούς στόχους, αποκλειομένης κατ’ αρχήν της οικιστικής εκμεταλλεύσεώς αυτής…».

    Η Ε.Ε. έχει εκδώσει πρόταση Οδηγίας (COM(2006) 232 τελικό 22.9.2006) για τον καθορισμό πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος.

    Η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας είναι η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των επομένων γενεών.

    Με εκτίμηση
    για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

    ΜΚΟ ΕΦΟΠ ΜΚΟ ΕΦΟΠΕΒ ΜΚΟ ΕΦΟΠΕΤ ΜΚΟ ΕΦΟΠΘΕΤΣ
    Μ.Κακαρούχας Δ.Χελιώτης Χ.Κωστάκος Χ.Κωστάκος
    Διπλ.Οικον. Διπλ. Γεωπ. Διπλ. Γεωπ. Διπλ. Γεωπ.

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 17:35 | Μανοπουλος Γιαννης

    Διαβαζοντας το αρθρο 9 παρ 3 και 4α καταλαβαινει κανεις οτι στις Ζωνες Οικιστικου Ελαγχου που δεν εχουν περιληφθει μεχρι τωρα οι Φ/Β εγκαταστασεις στις χρησεις γης, αυτοματα αυτες οι χρησεις επιτρεπονται ακομη και πριν ευθυγραμμισθουν τα ρυθμιστικα κλπ σχεδια ωστε να τις περιλαβουν.
    Αν ειναι ετσι τα πραγματα, καλο ειναι, στο παρον αρθρο 9 να υπαρξει πιο σαφης και ρητη διευκρινηση αυτης της δυνατοτητας, ωστε να μην προβληθουν εμποδια απο τις πολεοδομιες κατα την εφαρμογη.

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 14:59 | Τρυφιάτης Κωνσταντίνος

    Κυρία υπουργέ,
    Έχω την γνώμη ότι θα πρέπει να έπρεπε να επικεντρωθείτε στους μικρούς παραγωγούς. Με ένα παράδειγμα θα σας μεταφέρω τους συλλογισμούς μου . Αντί να δώσετε μία άδεια σε έναν μεγάλο επενδυτή για παράδειγμα 2MV προτιμήστε να δώσετε άδειες των 100KW σε είκοσι μικρούς παραγωγούς ή σαράντα των 50KW. Το εισόδημα το επιμερίζονται 80 άτομα ή 160 αντίστοιχα(και οι οικογένειες των επενδυτών) .

    Με αυτό τον τρόπο :
    1)ενισχύετε τα μικρά εισοδήματα
    2)τονώνετε την αγορά
    3)πετυχαίνετε την αποκέντρωση
    4)αύξηση θέσεων εργασίας (αρκετοί που έχουν κτήματα στην επαρχία – δεν τα καλλιεργούν και είναι κάτοικοι Αθηνών – νομίζω ότι θα είχαν κίνητρο να φύγουν για τα χωριά τους απελευθερώνοντας θέσεις εργασίας.)
    5)ανάπτυξη των ΑΠΕ θα ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες

    Με εκτίμηση,
    Τρυφιάτης Κωνσταντίνος.
    θερμός υποστηρικτής των ΑΠΕ

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 13:30 | ΕΓΣΙΔ

    Σχετικά με την παράγραφο 4β, ο αριθμός των οριοθετημένων σήμερα αρχαιολογικών ζωνών προστασίας Α είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Οι εφορείες αρχαιοτήτων επομένως, και με βάση την πάγια τακτική, μόλις παρατηρήσουν έναρξη εργασιών σε χώρους που δεν καλύπτονται από κηρύξεις ζωνών και όπου κατά την κρίση τους δεν πρέπει να γίνει το έργο ή έχουν αμφιβολίες, θα προχωρήσουν σε εντολές διακοπής εργασιών και θα παραπέμψουν τους αιτούντες στα τοπικά συμβούλια αρχαιοτήτων που με τη σειρά τους θα προωθήσουν το θέμα στο ΚΑΣ. Αυτό θα επιμηκύνει κατά πολύ το χρόνο έγκρισης, η οποία επιπλέον θα είναι τουλάχιστον αβέβαιη. Τέτοιες παλινωδίες προκύπτουν σε οποιαδήποτε αναπτυξιακό εγχείρημα στην περιφέρεια, και συνιστούν βασικό λόγο ακύρωσης επενδυτικών προσπαθειών, διότι ανακύπτουν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή και στη φάση της υλοποίησης των έργων.
    Προκαλεί εντύπωση ότι όλα τα αναπτυξιακά νομοσχέδια των τελευταίων ετών εξαντλούν τη φιλοσοφία τους στη βελτίωση των διαδικασιών έγκρισης επενδύσεων/έργων, ενώ δεν υπάρχει καμια μέριμνα για την διασφάλιση της υλοποίησης, η οποία συνήθως αποθνήσκει κάπου ανάμεσα σε επιτροπές αλληλοεμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών, που εμφανίζονται πάνω ακριβώς που ο επενδυτής ή φορέας θεωρεί ότι μπορεί (επιτέλους) να ξεκινήσει το έργο. Χρειαζόμαστε έργα, όχι εγκρίσεις έργων! Προκαλεί επίσης μεγαλύτερη εντύπωση η άγνοια των νομοθετούντων για τέτοια βασικά πρακτικά προβλήματα που συναντούν όλοι όσοι επιθμούν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της παραγωγής – εκτός αν θέλουμε άλλον ένα κατ’ επίφαση νόμο που δε θα εγγυάται στην ουσία τίποτα. Θα ήταν τόσο απλό να προβλέπεται η συμμετοχή των «αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ» (δηλ. του εφόρου) στη φάση της χωροθέτησης, επομένως αντί να «παγώνει» η υλοποίηση, να εγκρίνεται εκ των προτέρων από όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Σήμερα, η παραπομπή στις εφορείες αρχαιοτήτων στη φάση της χωροθέτησης γίνεται μόνον εφόσον α) κριθεί σκόπιμο από τις υπηρεσίες της πολεοδομίας ή β) ο υποψήφιος επενδυτής είναι «υποψιασμένος» και προσέλθει από μόνος του!

  • 15 Δεκεμβρίου 2009, 12:02 | Α.Β.

    Ακριβώς την άποψη που υποστηρίζει ο δασολόγος κ. Χασιλίδης θα έπρεπε να λάβει υπόψη ο Νομοθέτης. Για τις ορεινές, τις δασικές, τις προστατευόμενες αλλά και τις αγροτικές-γεωργικές περιοχές βρίσκεται σε ισχύ ένα νομικό πλέγμα προστασίας εναντίον μη συμβατών χρήσεων.

    Προφανώς (και δυστυχώς) αυτό το νομικό πλέγμα δεν είναι ούτε εκατό τοις εκατό συμπαγές και πλήρες, ούτε και πάντοτε σωστό. Αλλά ακόμα προφανέστερα, δεν συνιστά κανενός είδους λύση το να έρχεται το κάθε νομοσχέδιο και να φυτεύει εξαιρέσεις. Σήμερα χαρακτηρίζονται (όψιμα μεν, με καθυστέρηση δεκαετιών, αλλά παρόλα αυτά ορθότατα) ως εθνικός στόχος ύψιστης σημασίας οι ΑΠΕ. Αύριο μπορεί να βρεθούν εκατό άλλοι μεγάλης σημασίας εθνικοί στόχοι. Αλίμονο αν, θεσπίζοντας κάθε τέτοιο κατά περίπτωση εθνικό στόχο, φυτεύονται εμβαλωματικά εξαιρέσεις στο νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, είτε μιλάμε για το αμιγώς φυσικό περιβάλλον όπως οι ορεινοί όγκοι ή οι περιοχές απόλυτης προστασίας, είτε για το ανθρωπογενές, όπως η αγροτική γη.

    Δεν θα σταθώ στα των ορεινών όγκων και των φυσικών περιοχών, διότι με καλύπτουν απόλυτα οι προλαλήσατες. Στέκομαι όμως και πάλι στα της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, όπου επικρατούν πολλές συγχύσεις. Αγαπητοί φίλοι, άλλο πράγμα είναι αγρότης, άλλο ιδιοκτήτης γης, άλλο κάτοικος αγροτικής περιοχής και άλλο επενδυτής. Είναι διαφορετικά πράγματα, συχνά μάλιστα (παρότι όχι απαραιτήτως) ασύμβατα μεταξύ τους. Ο αγρότης που θέλει να διαθέσει π.χ. δύο από τα πενήντα στρέμματα που καλλιεργεί για να εγκαταστήσει ένα μικρό πάρκο ΑΠΕ (Φ/Β, Αιολικό) που θα το καμαρώνει δεν έχει καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη αγροτικής γης που αφήνει τη γη του να ρημάζει ακαλλιέργητη, περιμένοντας αυτή να «πάρει αξία» για να τη μοσχοπουλήσει ως οικόπεδο όταν κάποτε αυτή θα μπει εντός σχεδίου ή όταν, καλλιώρα, ένα νομοσχέδιο όπως το παρόν του επιτρέψει να την κοστολογήσει ως γήπεδο για εγκατάσταση πάρκου ΑΠΕ. Όπως επίσης, καμία σχέση δεν έχει ο αγρότης και με τον επενδυτή γης που έχει αγοράσει κοψοχρονιά χωράφια με το τωρινό καθεστώς (σε τιμή δηλαδή που αναπαριστά την αξία τους ως μέσου παραγωγής αγροτικού προϊόντος) και τώρα πιέζει ώστε να μπορέσει να μετατρέψει τη γη από αγροτική σε ημιβιομηχανική. Όπως, καμία σχέση δεν έχει (ή ορθότερα, δεν θα έπρεπε να έχει) και ο καλώς εννοούμενος επενδυτής ΑΠΕ, που επιζητεί να αυγατίσει ένα (μικρό ή μεγάλο) κεφάλαιο που έχει, επενδύοντας στις ΑΠΕ με όλους τους παραπάνω.

    Ας βρεθεί λοιπόν κάποια μέθοδος ώστε, εφόσον η χαρακτηρισμένη ως καθαρά αγροτική γη καλλιεργείται, ναι, ένα μικρό τμήμα αυτής να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εγκατάσταση ενός μικρο-πάρκου ΑΠΕ, με περιορισμούς στο ποσοστό και την έκταση της γης, κατ’ αναλογία με ό,τι ισχύει για τις αγροτικές αποθήκες κλπ. Έτσι, ο πραγματικός αγρότης (αυτός που έχει σκοπό να καλλιεργεί την αγροτική γη και όχι ο κάτοχος αγροτικής γης που θέλει να τής αλλάξει το χαρακτήρα, μετατρέποντας τη γη του σε ημι-βιομηχανική και που κακώς νοείται ως αγρότης) θα μπορεί και να συμπληρώσει το εισόδημά του, και να συνεισφέρει τον οβολό του στον εθνικό στόχο των ΑΠΕ. Παράλληλα όμως, μπορεί να απαγορευτεί η μετατροπή ακεραίων αγροτεμαχίων σε Αιολικά ή Φ/Β πάρκα στις αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, ώστε να προστατευτεί ο αγροτικός χαρακτήρας της γης (και, τελικά, των ίδιων των κατοίκων της, που είναι οι πρώτοι που θα θιγούν, αν τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που περιμένουν πώς και πώς βρουν την ευκαιρία να μετατρέψουν μαζικά την αγροτική γη σε πάρκα ΑΠΕ με συμφέροντες για αυτά όρους, όπως πολύ φοβάμαι ότι τούς ανοίγει την πόρτα η παρούσα ρύθμιση του Άρθρου 9).

    Πέραν των παραπάνω, να επανέλθω και στην σημείωση του κ. Χασιλίδη ότι τα μικρά πάρκα ΑΠΕ είναι αντιοικονομικά. Πράγματι, υπάρχουν οικονομίες κλίμακας οι οποίες καθιστούν τα μικρά πάρκα (ιδίως Φ/Β) εντελώς ασύμφορα. Το κόστος για την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού (κόστος του επενδυτή), το κόστος για την εγκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου παραλαβής της παραγόμενης ισχύος (κόστος του Δημοσίου), το κόστος διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας (κόστος Δημοσίου), το κόστος σύνδεσης με ενσύρματο δίκτυο για τηλεμετρία και επιτήρηση (π.χ. μέσω ADSL – κόστος του επενδυτή), το κόστος φύλαξης (κόστος επενδυτή), το κόστος συντήρησης (κόστος επενδυτή), όλα αυτά μειώνονται ως ποσοστό της επένδυσης καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ενεργοπαραγωγών στοιχείων. Υπάρχουν διεθνώς μελέτες που το αποδεικνύουν και που σίγουρα οι συντάκτες του νομοσχεδίου θα έχουν υπόψη τους. Συνεπώς, η πρόταση (και δική μου σε προηγούμενο σχόλιο, και του κ. Χασιλίδη στο δικό του) για δημιουργία οργανωμένων περιοχών σε μη καλλιεργήσιμη γη, όπου θα μπορεί ο κάθε επενδυτής να μισθώσει φθηνά κάποια έκταση και να στήσει το «δικό του» πάρκο ΑΠΕ πιστεύω ότι είναι και η μόνη οικονομικά βιώσιμη λύση στο θέμα των ΑΠΕ. Με αυτόν τον τρόπο, και ο αγρότης μπορεί να παραμείνει αγρότης, και ο κάτοικος αγροτικής περιοχής μπορεί να μείνει στην επαρχία και να ασχοληθεί με τις ΑΠΕ, και το Δημόσιο μπορεί να ωφεληθεί από τις επενδυτικές διαθέσεις των ιδιωτών, και η γη προστατεύεται, αλλά εν τέλει, και το μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο μπορεί να βρει την ευκαιρία να συμπράξει στον εθνικό στόχο των ΑΠΕ.

    Πράγματι δηλαδή, λίγη παραπάνω φαντασία, οργάνωση και προσπάθεια χρειάζονται, χωρίς μπαλώματα και χωρίς αναίρεση άλλων όρων που προστατεύουν το περιβάλλον και την αειφορία. Όλοι πιστεύω σε αυτήν τη διαβούλευση λένε «ναι» στις ΑΠΕ. Πρώτιστη σημασία όμως έχει αυτό να γίνει χωρίς η θεραπεία (ΑΠΕ) να ακρωτηριάζει κι άλλο τον, ήδη πολυτραυματία, ασθενή (περιβάλλον).

  • 14 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ

    Να γίνει πρόβλεψη για να επιτρέπεται η χρήση των ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου για παραγωγή ΑΠΕ κάθε είδους , ιδίως σε συνδυασμό με την αξιοποίηση απορριμμάτων για συστάδες νησιών.Να προβλέπεται για τον σκόπό αυτόν διαδικασία τροποποίησης των ειδικών προεδρικών διατγμάτων και υπουργικών αποφάσεων που υπάρχουν για κάποια από αυτά τα νησιά και βραχονησίδες. Να

    Προφανή οφέλη
    1.Εθνικά
    2.Επίσπευση διαδικασιών κοινωνικής συνένναισης στην αξιοποίηση απορριμμάτων στο Αιγαίο (νησιωτική πολιτική αξιοποίησης απορριμμάτων)
    3.Οικονομίες κλίμακας

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | Χασιλίδης Πάυλος

    Στην χώρα μας έχουμε μακρά παράδοση απώλειας του μέτρου.
    Από το καθόλου ΑΠΕ δεν πρέπει να πάμε στο παντού ΑΠΕ. Δεν θα ωφεληθεί κανένας και σίγουρα όχι η Εθνική οικονομία.
    Είμαι Δασολόγος και υπηρετώ σε Δασαρχείο της Β. Ελλάδας. Οπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στην περιοχή μας έχουμε πάρα πολλά αιτήματα για ανεμογεννήτριες σε όλους σχεδόν τους ορεινούς όγκους της περιοχής. Αν υποθέσουμε πως όλοι αυτοί οι επενδυτές προτίθενται να υλοποιήσουν τα σχέδια τους και δεν προσπαθούν απλώς να δεσμεύσουν μακροχρόνια τις εκτάσεις, τότε μιλάμε για μια περιβαλλοντική καταστροφή άνευ προηγουμένου, τόσο από τα ΑΙΟΠΑ όσο και κυρίως από τα έργα που τα συνοδεύουν,στο όνομα του Περιβάλλοντος. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για χιλιάδες χιλιομέτρων δρόμων και γραμμών υψηλής τάσης μεσα από οικοσυστήματα που επιβιώνουν οριακά.
    Και δεν αναφέρομαι στην αισθητική του τοπίου, που τέλος πάντων είναι σχετικό θέμα, αλλά στην διάβρωση των εδαφών (σύνηθες φαινόμενο που ακολουθεί την κατασκευή των δρόμων), την καταστροφη των βιοτόπων της πανίδας, (αφού εξαφανίσαμε τα πάντα από τις πεδιάδες ήρθε η ώρα των βουνών), τις λαθρο/υλοτομίες και την λαθροθηρία, (το δύσβατο των βουνών είναι εκείνο που τα προστατεύει).
    Θα πρέπει επιτέλους κάποτε να γίνει κάποιος στοιχειώδης σχεδιασμός στην Ελλάδα.
    Από την άλλη πλευρά το φαινόμενο των 3 έως 10 ηλιοστατών που φυτρώνουν στούς λόφους και στις πεδιάδες ή χειρότερα σε γή υψηλής γεωργικης αξίας, περιφραγμένων με συρματόπλεγμα και κάμερες για να παράγουν ρεύμα για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού, εκτός από απλά γελοίο, δυστυχώς είναι και αντιοικονομικό από κάθε άποψη.
    Υπάρχουν εκατομμύρια στρέμματα ερημοποιημένης ή υπό ερημοποίηση γής στην χώρα μας. Δωστε εντολή στις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες να προσδιορίσουν εκτάσεις της τάξης των 5 έως 10 χιλ. στρεμμάτων σε ορεινούς όγκους ανά νομό ιδιοκτησίας του Δημοσίου (ναι υπάρχουν ακόμα), αγονες ή Δασικές, και με όποια άλλα κριτήρια θέλετε, και μετά κάντε ένα νόμο για την ενοικίαση μέρους αυτών πρός κάθε ενδιαφερόμενο,από την ΚΕΔ και με πολύ χαμηλό τίμημα. Απαλλάξτε τους ενδιαφερόμενους από Αλλά έξοδα (π.χ. ΜΠΕ μιά ανα περιοχή, αδειοδοτήσεις μία ανά περιοχή, εργα υποδομής από το Δημόσιο (Δασικές Υπηρεσίες,ΔΕΗ,Περιφέρειες κλπ.)
    Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες δυνατότητες π.χ. συνδυασμός με συστήματα ελεγχόμενης βόσκησης για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας κλπ.
    Απλώς κάποιοι εκεί κάτω πρέπει να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε λίγο περισσότερο.

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 15:33 | Λ.Κ.Φ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η κατασκευή Φωτοβολταϊκών
    σε υγροτόπους ΡΑΜΣΑΡ

    Η κατά τα ανωτέρω εδάφια εγκατάσταση Α.Π.Ε. είναι κατ’ αρχήν δυνατή, μετά από τήρηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως κάθε φορά ισχύει, σε όλες τις περιοχές της χώρας, εκτός από:

    α) τις περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης σύμφωνα με τα άρθρα 19 και 21 του ν.1650/1986 και στην οικεία ειδική περιβαλλοντική μελέτη έχει τεκμηριωθεί ανά τεχνολογία και μέγεθος σταθμών Α.Π.Ε. η μη αντιστρεπτή επίπτωσή τους στο προστατευτέο αντικείμενο,
    β) Τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α που έχουν καθορισθεί κατά τις διατάξεις του αρ. 91 του ν.1892/1991 ή κατά τις διατάξεις του ν.3028/2002,
    γ) Τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας (Ραμσάρ).

    ΕΡΩΤΗΜΑ:

    Διαθέτω Φωτοβολταϊκό Πάρκο με έγκριση αυτή τη στιγμή μόνο από ΡΑΕ (και όχι από Πολεοδομία,Αρχαιολογία και λοιπες Υπηρεσίες) το οποίο βρίσκεται εντος της Β’ Ζώνης του υγρότοπου Κοτυχίου-Στροφυλιάς (800 μέτρα απόσταση από την εθνική οδός Πατρών-Αθηνών)και μπλοκάρεται το έργο.

    Με δεδομένο ότι στη Β’ Ζώνη Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΚΥΑ 2008, Β Ζώνη Περιφερειακής προστασίας) επιτρέπονται τα παρακάτω :

    Β. Ζώνη Β – Περιφερειακή Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου
    Εντός της Ζώνης Β επιτρέπεται:
    1. Η επιστημονική έρευνα, μετά από έγκριση του Φορέα Διαχείρισης.
    2. Η άσκηση της γεωργίας στις νόμιμα καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
    3. Η εκτατική κτηνοτροφία, για την εξυπηρέτηση της οποίας, επιτρέπεται η κατασκευή και χρήση κατάλληλων υποδομών (στέγαστρα, ποτίστρες, κ.λ.π.). Με τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης, ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι όροι για την άσκηση της δραστηριότητας (βοσκοϊκανότητα, υποδομές ενσταβλισμού, κ.λ.π.).
    4. Η βελτίωση της ήδη υφιστάμενης κτηνοτροφικής υποδομής και των κτηνοτροφικών μονάδων. Η δημιουργία νέων υποδομών και μονάδων για την άσκηση της εντατικής κτηνοτροφίας είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση μετεγκατάστασης από τις Ζώνες Α και Β.
    5. Η δημιουργία θερμοκηπίων χαμηλής κάλυψης, υδατοδεξαμενές κατασκευαζόμενες επί του εδάφους, φρέατα.
    6. Η θήρα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
    7. Κτίρια κοινής ωφέλειας και έργα επέκτασης, βελτίωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού λειτουργικών υποδομών και δικτύων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
    8. Επιτρέπονται επίσης οι παρακάτω χρήσεις:
    – Κατοικία μέγιστου εμβαδού 200 τ.μ.
    – Γεωργικές αποθήκες μέγιστου εμβαδού 100 τ.μ. και μέγιστου ύψους 5μ. ανά γεωργική εκμετάλλευση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη γνώμη της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, είναι δυνατή η ανέγερση μεγαλύτερου μεγέθους γεωργικών αποθηκών ή στεγάστρων, για τη φύλαξη μεγαλύτερου μεγέθους γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων.
    – Μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας γεωργικών προϊόντων της περιοχής που δεν παράγουν υγρά απόβλητα κατά την παραγωγική τους διαδικασία. Σε περίπτωση παραγωγής υγρών αποβλήτων, γίνεται επεξεργασία τους με βάση την κείμενη νομοθεσία και η διάθεσής τους δεν γίνεται εντός ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων, αποστραγγιστικών τάφρων κ.λ.π.
    – Αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές.
    – Τουριστικές εγκαταστάσεις με συντελεστή δόμησης 0,1
    – Η εγκατάσταση οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
    – Εγκαταστάσεις αναψυχής μέγιστου εμβαδού 200 τ.μ.
    – Μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας ξύλου, σιδήρου, αλουμινίου, ειδών ενδύσεως κτίρια γραφείων, εμπορικές αποθήκες.
    9. α) Ως κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας ορίζονται τα 8 στρέμματα.
    β) Κατά παρέκκλιση του παραπάνω εδαφίου α), θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, για χρήση κατοικίας, τα οικόπεδα εφόσον μέχρι την 9-7-1993 είχαν εμβαδόν 4 στρέμματα και εφόσον από τις 9-7-1993 μέχρι την δημοσίευση της παρούσας, είχαν εμβαδόν 6 στρέμματα.
    γ) Ο μέγιστος αριθμός των ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2), με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος αυτών επτά και μισό μέτρα (7,5 μ). Η κατασκευή κεραμοσκεπούς στέγης πάνω από τα 7,5 μ. είναι υποχρεωτική.
    10. Η επέκταση των ορίων νομίμως υφισταμένων οικισμών εφόσον δεν επεκτείνονται μέσα στη Ζώνη Α με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 2508/1997 (Α΄124).

    Και συγκεκριμένα μιας και επιτρέπονται οι μεταποιητικές μονάδες, τι πιθανότητα υπάρχει να μπορέσει να γίνει το έργο που βρίσκεται 500μέτρα από τα όρια οικισμού του χωριού Λάππα (περισσότερο από 8 χλμ από την Α Ζώνη προστασίας της φύσης) και αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο 100KW, που δε ρυπαίνει ούτε απόβλητα έχει.

    Ευχαριστώ

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 13:49 | ΤΖΙΝΤΖΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

    Θα πρέπει να γίνει σαφές στις Πολεοδομίες και για τα εντός σχεδίου οικόπεδα, οτι δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
    Κάποιες υπηρεσίες εγκρίνουν εργασίες μικρής κλίμακας, ενώ κάποιες άλλες ζητούν οικοδομική άδεια για ενα φωτοβολταϊκο πάρκο 20κw.

    Ευχαριστώ.

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 12:07 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Προς
    Υπ. Περιβάλλοντος Ενέργειας & κλιματικής Αλλαγής
    Υπόψη Υπουργού

    Θέμα: Προτάσεις για το σχέδιο νόμου

    Καταρχήν χαιρετίζω ως σωστό το μέτρο της δημόσιας διαβούλευσης του όποιου νομοθετήματος με τους πολίτες διότι μπορούν να εντοπιστούν προβλήματα και παραλείψεις που θα κάνουν το όποιο νομοθέτημα άκαιρο έγκαιρα χωρίς να ψάχνουμε αγρότερα για τροπολογίες αλλά και να φέρει την πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της για θέματα τα οποία ανακύπτουν κατά την διαδικασία της διαβούλευσης και δεν τα αντιμετωπίζει στην πηγή τους(δηλ ως διορθώσεις του κείμενου κατά την ψήφιση στην βουλή του εν λόγω νομοθετήματος).

    Οι παρατηρήσεις μου έχουν να κάνουν με το άρθρο 9 παράγραφο 6 όπου σωστά παρέχεται το δικαίωμα εγκατάστασης Α.Π.Ε. σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
    Την γη υψηλής παραγωγικότητας αυτή την στιγμή την εκμεταλλεύονται οι αγρότες και ως εκ τούτο είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε Α.Π.Ε..
    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας αγρότης θα μπορεί στο αγρόκτημα του που έχει την γεώτρηση του να μπορεί να κατασκευάσει ένα σταθμό ΑΠΕ και ταυτόχρονα με την κατανάλωση ρεύματος να πουλάει και ρεύμα στην ΔΕΗ .
    Έτσι λοιπόν ένας αγρότης μπορεί να κατασκευάσει περισσότερα του ενός συστήματα ανάλογα με το μέγεθος της εκμεταλλεύσεις του που με βάση την ισχύουσα αδειοδοτικη διαδικασία από την Ρ.Α.Ε. δεν μπορεί να είναι πάνω από 20KW άρα και ένας πραγματικός προϋπολογισμός κατασκευής έργου της τάξης των 120.000 ευρω με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς.
    Εδώ όμως αρχίζουν τα εμπόδια στην προσπάθεια του αγρότη να κατασκευάσει Α.Π.Ε., διότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Τ.Ε.Β.Ε.(Ο.Α.Ε.Ε.νυν) η όποια σύναψη σύμβασης υπάγει τον εναγόμενο φορέα άρα τον αγρότη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.
    Αυτή η παράγραφο τονίσθηκε σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΑΕΕ αριθμός 113/24-11-09 σε εφαρμογη της της εισηγητικης εκθεσης του Ν.3050/2002 αρθρου 9.
    Άρα λοιπόν αποκλείονται οι αγρότες απο την κατασκευή ΑΠΕ με βάση την εγκύκλιο αυτή του ΟΑΕΕ διότι θα πρέπει να διακόψουν την ασφάλιση στον ΟΓΑ και κατά συνέπεια να χάσουν την ιδιότητα του αγρότη αφού δεν θα έχουνε βιβλιάριο ΟΓΑ και να εγγραφούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

    Πρόταση:
    Θα πρέπει λοιπόν εδώ το παρόν νομοθέτημα στο άρθρο 13 να δώσει μια λύση στο εν λόγο πρόβλημα ως εξής :
    Χαρακτηρίζοντας την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας ως αγροτικό προϊόν και κατά συνέπεια η όποια σύναψη σύμβασης πώλησης της ενέργειας αυτής να μην αποδίδει στον αγρότη την ιδιότητα του εμπόρου άρα και την υπαγωγή ασφάλισης στον Ο.Α.Ε.Ε.
    Προκειμένου να μην τεθεί και θέμα καταστρατήγησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας να τονισθεί οτι ο αγρότης διατηρεί την ασφάλιση του ΟΓΑ όταν τα εισοδήματα του από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων σε σχέση με τα εισοδήματα από παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ υπερβενοιυν του 50% των συνολικών του εισοδημάτων με κατώφλι το 500πλασιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομίσθιου του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη με 9 έτη προϋπηρεσίας .
    Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και η έννοια της επιχειρηματικότητας διότι εάν κάποιας εισπράττει περισσότερα εισοδήματα από ΑΠΕ τότε να υπαχθεί στον ΟΑΕΕ ως επιχειρηματίας και οχι ως αγρότης.
    Έτσι λοιπόν θα πρέπει να γίνει μια επαναδιατύπωση των ανωτέρω παρατηρήσεων μου με την προσθήκη παραγράφου στον Ν.3050/2002 άρθρο 9 παράγραφο 1 περίπτωση β όπου θα αναφέρει ότι:

    Σημείωση :ο αγρότης κάνει μια εξειδικευμένη εργασία και διαθέτει εμπειρία για την άσκηση αυτής κατά συνέπεια θα πρέπει να του αναγνωριστεί και το κριτήριο της εμπειρίας τουλάχιστον 9 ετών.

    Ετσι λοιπόν μετά την ανωτέρω προσθήκη στην παράγραφο β της περίπτωσης 1 του Ν.3050/2002 άρθρο 9 θα πρέπει να ισχύσει η εν λόγω τροποποίηση και για παράγραφο 1 περίπτωση γ’,δ’ οπου θα παρέχει το δικαίωμα παραμονής στον ΟΓΑ ως φορέα κύριας ασφάλισης ακόμη και εάν είναι μέλη Ο.Ε.,Ε.Ε. καθώς και Μονοπρόσωπης ΕΠΕ.

    Η ένταξη της Μονοπρόσωπης ΕΠΕ γίνεται διότι σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 άρθρο 5 παραγραφο 2 εάν ενταχθεί μια επένδυση στον αναπτυξιακό νόμο με προϋπολογισμό ανω των 200.000 ευρω θα πρέπει να έχει συσταθεί νομικό πρόσωπο.
    Άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατέψουμε τον αγρότη στα πλαίσια άσκησης αυτής της δραστηριότητας να μην χάση την ιδιότητα του αγρότη φυσικά στα πλαίσια των ανώτερο εισοδηματικών κριτηρίων που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
    Αναφέρθηκα στην Μονοπρόσωπη ΕΠΕ πιο πάνω διότι είναι το μοναδικό νομικό πρόσωπο οπου μπορεί να συσταθεί χωρίς συνέταιρο ,και με περιορισμό της ευθύνης στην όποια επενδυτική κίνηση μέχρι το ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία..

    Πρόταση για τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 :
    άρθρο 5 παράγραφο 2 οπου να απαιτείται η σύσταση νομικού προσώπου για επενδυτικό σχέδιο ανω των 360.000,00ευρω για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο οσο και ο προϋπολογισμός κατασκευής 3 σταθμών ΑΠΕ 20kw σε συστημα tracks.

    Πιστεύω οι παρατηρήσεις μου να εισακουστούν και να ενσωματωθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο.

    Με εκτίμηση

  • 13 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΡΟΝΤΑΜΙΤΗΣ

    θελω να σας εφιστησω την προσοχη στην απαγορευση που υπαρχει στον ισχυον νομο για την εγκατασταση ακομη και ηλιακων θερμοσιφωνων σε οικιες χαραχτηρισμενων παραδοσιακων οικισμων. οι πολεοδομιες θεωρουν εν γενει την εγκατασταση ΑΠΕ παρανομη και επιβαλουν προστιμα!
    Ελπιζω στον νομο που προτεινεται να δινεται μια λυση σε αυτη την παραλογη λογικη των υπηρεσιων.
    Το στοιχημα που πρεπει να κερδιθει με τις ΑΠΕ ειναι η αποκεντρωση της παραγωγης ενεργειας και η δυνατοτητα που πρεπει ναδοθει στον καθενα μας να επενδυσει σε αυτες και να καρπωθει τα οφελη απο αυτες.

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 19:51 | ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ

    ΠΡΟΣ ΚΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
    ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΠΕΑ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 500 ΜΕΤΡΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΖΩΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ,
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΕΜΠΛΕΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

  • 11 Δεκεμβρίου 2009, 11:32 | Βασίλης Τσιτωνάκης

    Συγχαρητήρια για τη προσπάθεια!!
    Νομίζω ότι πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα αξιοποίησης χώρων όπου η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι εξαιρετικά εύκολη και κατα συνέπεια οικονομική, με εκμετάλευση ήδη υπαρχουσών υποδομών και δικτύων.
    Παρδείγματα: -Διαχωριστικές νησίδες μεγάλων οδικών αρτηριών.
    -Κολώνες Φωτισμού οδικών δικτύων ή μεταφοράς ενέργειας.
    -Ελεύθεροι χώροι αεροδρομείων.
    -Αντιπυρικές ζώνες.
    -Στέγες κλειστών γυμναστηρίων κολυμβυτηρίων κλπ.
    Ο φορέας υλοποίησης,εκμετάλευσης, είναι βέβαια ένα θέμα που απαιτεί ειδική ρύθμιση.

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | Ανδρέας Αποστολόπουλος

    Πιστεύω ότι η εγκατάσταση φωτοβολταιϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επηρεάζει αρνητικά το χαρακτήρα της γεωργικής αυτής γης.
    Και ούτε μπορούμε να απαγορεύσουμε την εγκατάστασή τους με το σκεπτικό ότι οι αγρότες θα στραφούν προς αυτά και θα εγκαταλείψουν τις γεωργικές καλλιέργειες , όπως αναφέρει ο κ. Α.Β. σε προηγούμενο σχόλιό του . Δηλαδή με τη βία θα τους εξαναγκάσουμε να καλλιεργούν , αν δεν το επιθυμούν από μόνοι τους ?
    Επειδή ζω και δραστηριοποιούμαι σε αγροτική περιοχή , στον κάμπο της Ηλείας , κατά δεύτερο επάγγελμα αγρότης , από αγροτική οικογένεια προερχόμενος ,σας ενημερώνω ότι :

    α.)το 50% των αγροτεμαχίων παραμένουν ακαλλιέργητα , ελλείψει ενδιαφέροντος από τους αγρότες , οι ίδιοι ή τα τέκνα τους απομακρυνόμενοι από το αγροτικό επάγγελμα και κατευθυνόμενοι πρός άλλες δραστηριότητες .
    β.)η παράλληλη χρήση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και αγροτικής χρήσης θα κρατήσει τους νέους στον τόπο τους .
    γ.)η ίδια η Πολιτεία επιδοτεί όσους αγρότες επιθυμούν να θέσουν τα αγροτεμάχιά σε αγρανάπαυση για λόγους αποφυγής της νιτρορύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και των εδαφών .Τα υπόγεια ύδατα είναι ακατάλληλα προς πόσιν και η θαλάσσια περιοχή του Κυλλήνιου κόλπου επίσης ακατάλληλη για κολύμβηση λόγω της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων .
    δ.)η απόλυτη απαγόρευση που ίσχυε μέχρι σήμερα , ανόητα κατ’εμέ , δημιουργούσε αδικίες , λειτουργούσε αντιδημοκρατικά και εμφάνιζε τις ΑΠΕ ως εχθρικό στοιχείο .
    Σκεφτείτε ότι ενώ διαθέτει κάποιος εβδομήντα στρέμματα (70.000m2 ) αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας , δεν μπορεί ούτε 1KWp ( ολογράφως ένα κιλοβάττ ) φωτοβολταϊκό να εγκαταστήσει και έπρεπε να πάρει τα όρη και τα ψηλά βουνά πρός αναζήτηση άγονων και κακοτράχαλων περιοχών .
    Φανταστείτε ένα αγροτεμάχιο καλλιεργημένο με οπωροκηπευτικά προϊόντα και δίπλα ένα μικρό φ/β ή μια ανεμογεννήτρια .
    Τα φωτοβολταϊκά τα θέλουμε δίπλα μας , να τα βλέπουμε , να τα χαιρόμαστε , να τα δείχνουμε στα παιδιά μας , να τους διδάσκουμε την αγάπη και το σεβασμό προς το περιβάλλον και τις καθαρές πηγές ενέργειας καθώς και τη σωστή χρήση αυτής .
    Τα πολύ μεγάλα φ/β ας πάνε κάπου αλλού .
    Αν ξαναρχίσουμε τις απαγορεύσεις το χάσαμε το παιχνίδι .
    Εξ άλλου οι άδειες δεν δίνονται για απεριόριστο χρόνικό διάστημα και μπορούν να διορθωθούν στρεβλώσεις .
    Ευχαριστώ .

    Ανδρέας Αποστολόπουλος
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ
    θερμός υποστηρικτής των ΑΠΕ και μικρός επενδυτής .

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | Ισίδωρος Νικολάου

    Δυστυχώς, με το ισχύον Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπάρχουν τόσοι πολλοί περιορισμοί στη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ (μιά στοιχειώδης εφαρμογή τους επί χάρτου αρκεί να αποδειχτεί του λόγου το αληθές), ώστε μπορεί κάλλιστα να διαβαστεί οτι «στα νησιά απαγορεύεται η εγκατάσταση ΑΠΕ».
    Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη οτι, παρότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχουν (δυστυχώς) αντιδράσεις από φορείς και κοινωνία, υφίσταται και ένας μικρός αριθμός Δήμων (στοιχεία στη διάθεσή σας), που από πολύ παλιά έχει κατακτήσει (μέσω εξαντλητικών διαβουλεύσεων) την πλήρη κοινωνική συναίνεση και έχει προχωρήσει στην αυτοδέσμευσή (και μέσω ευρωπαϊκού επιπέδου συμφωνιών) γιά δημιουργία πράσινων νησιών, με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών ρύπων.
    Δυστυχώς όμως, τόσο με το απαγορευτικό ειδικό πλαίσιο, όσο και με τις προβλέψεις του παρόντος νομοσχεδίου, πως ούτε και τα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ μπορούν να ανατρέψουν τις απαγορεύσεις του ειδικού πλαισίου, αχρηστεύονται όλες οι καλές προσπάθειες.
    Τι ζητάμε; την ουτοπία (γιά τα ελληνικά δεδομένα):
    1. Να διαβάσει κάποιος υπεύθυνος (και να κατανοήσει) οτι το Ειδικό Πλαίσιο εν τέλει αποκλείει εντελώς (μα εντελώς, μηδέν) τις ΑΠΕ στα νησιά.
    2. Να αφεθούν όποιες τοπικές κοινωνίες θέλουν να κατακτήσουν τη δική τους πράσινη ανάπτυξη, να το κάνουν χωρίς έξωθεν αρνήσεις, περιορισμούς, καθυστερήσεις και παρεμβάσεις.
    Ευχαριστώ

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 17:46 | Α.Β.

    Κατανοώ ότι υπάρχουν πιέσεις για την εγκατάσταση Φ/Β σε «αγροτικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας». Εύλογα: είναι πολύ ευκολότερη (και φθηνότερη) η κατασκευή ενός πάρκου Φ/Β σε ένα χωράφι με μαλακό, εύφορο χώμα, παρά π.χ. σε μια βραχώδη, άγονη πλαγιά. Και σίγουρα αποδίδει περισσότερο ένα Φ/Β πάρκο από ό,τι οι καλλιέργειες. Όμως, η θεσμοθέτηση της δυνατότητας εγκατάστασης Φ/Β πάρκων σε γόνιμα χωράφια θεωρώ πως είναι στη λάθος κατεύθυνση, διότι:

    1. Όντας αρκετά αποδοτικότερη ως επένδυση από την αγροτική καλλιέργεια, η δυνατότητα εγκατάστασης Φ/Β πάρκων σε εύφορη γη θα είναι ελκυστική εναλλακτική για τους (οικονομικά χειμαζόμενους) αγρότες-ιδιοκτήτες. Είναι λίγο σαν να πριμοδοτεί η Πολιτεία τους αγρότες να εγκαταλείψουν την αγροτική παραγωγή και να γίνουν παραγωγοί ενέργειας (σύμφωνοι, ενέργειας από ΑΠΕ μεν, αλλά πάντοτε ενέργειας και όχι τροφίμων). Πού είναι το κακό σε αυτό; Στο ότι η Ελλάδα, ενώ διαθέτει αφθονία κακοτράχαλων και άγονων περιοχών, διαθέτει αναλογικά ελάχιστες γόνιμες και αγροτικά παραγωγικές περιοχές. Είναι κρίμα να βλέπει κανείς την ίδια την Πολιτεία να μην αποτιμά την σημασία αυτών των ελάχιστων περιοχών και να δίνει το ελεύθερο για την εύκολη μετατροπή τους σε ημιβιομηχανικές περιοχές με εγκαταστάσεις γηπέδων Φ/Β, απλώς επειδή αυτό είναι συμφερότερο για τους νυν ή τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες τους.

    2. Φαίνεται να υιοθετείται η άποψη ότι η παραγόμενη ενέργεια είναι πολυτιμότερη από τα αγροτικά προϊόντα. Όμως, τα τρόφιμα είναι και παραμένουν φθηνά τεχνητά, επειδή μπορούν να εισαχθούν φθηνά και από άλλες χώρες, οι καλλιεργητές των οποίων υπο-αμοίβονται (το βασικό κατόρθωμα της παγκοσμιοποίησης). Η θεωρία των φθηνών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων βασίζεται, εκτός από την διαιώνιση των «φθηνών παραγωγών», και στη θεωρία των «φθηνών μεταφορών», που με τη σειρά της βασίζεται στο αξίωμα του φθηνού πετρελαίου (στο συντριπτικό ποσοστό της, η διηπειρωτική διακίνηση αγαθών βασίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο). Μήπως λοιπόν τελικά, οι μερικές εκατοντάδες kW μέσω ΑΠΕ που κερδίζει κανείς, αλλά χάρην των οποίων θα έχει καταργήσει αγροτική παραγωγή εκατοντάδων τόνων, αντιστοιχούν σε υπερ-πολλαπλάσια ενέργεια σε πετρέλαιο, προκειμένου να εισάγει η Ελλάδα ισόποσους τόνους «φθηνών» τροφίμων που δεν παρήχθησαν τοπικά; Μήπως επίσης, την επόμενη φορά που το πετρέλαιο θα ακριβύνει (κι αυτό είναι αναμενόμενο να συμβεί), η τοπική αγροτική παραγωγή θα είναι η μόνη μας άμυνα;

    3. Ό,τι αναφέρει ο δασολόγος κ. Καλλίρης νωρίτερα για τις δασικές περιοχές και τους ορεινούς όγκους, ισχύει και για τις αγροτικές περιοχές: η άναρχη και αχωροθέτητη κατασκευή διάσπαρτων εγκαταστάσεων Φ/Β των λίγων στρεμμάτων το καθένα μεταξύ των καλλιεργούμενων χωραφιών επιφέρει και αλλοιώσεις στο συνολικό χαρακτήρα της αγροτικής γης. Χρειάζονται δρόμοι όπου να περάσει φορτηγό, χρειάζονται εγκαταστάσεις της ΔΕΗ για να παραλάβει την παραγόμενη ενέργεια, πιθανή σύνδεση με το ενσύρματο δίκτυο για τηλεμετρία, κλπ. Οι διανοίξεις δρόμων, οι εγκαταστάσεις ενσύρματων δικτύων ισχύος, η κατασκευή οικίσκων, κ.τ.τ., σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα θα αλλοιώσουν τον αγροτικό χαρακτήρα μιας τέτοιας περιοχής.

    Αντ’ αυτού, σε επίπεδο Δήμων ή Περιφερειών, θα μπορούσαν να χωροθετηθούν εκτάσεις (πιστοποιημένα άγονες – η πιστοποίηση είναι εύκολο να γίνει όταν δεν γίνεται σε κλίμακα χωραφιού, αλλά σε επίπεδο περιοχών, μιας ανά Δήμη ή Περιφέρεια) για την εγκατάσταση Φ/Β πάρκων, σε γη που να ανήκει στο Δημόσιο και που να βρίσκεται κοντά σε οχλούσες δραστηριότητες (ΧΥΤΑ, βιομηχανίες, κλπ.). Εκεί, θα μπορούσε κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής να μισθώσει μακροχρόνια (π.χ., τριακονταετία ή και παραπάνω, με δυνατότητα αποχώρησης και ανανέωσης — και όχι να αγοράσει, φτάνει πια με τη λογική του real estate…) γη, και να στήσει σε αυτήν το δικό του Φ/Β πάρκο. Λιγότερες διαδικασίες, λιγότερη αδειοδότηση, λιγότεροι νέοι δρόμοι, λιγότερες εγκαταστάσεις από πλευράς ΔΕΗ, λιγότερος διαχειριστικός μπελάς για το ΔΕΣΜΗΕ… και, σίγουρα, καλύτερη συνολική διαχείριση του χώρου της υπαίθρου. Γιατί όχι;

    Κάποια παρεμφερή σχόλια επιδέχεται και η παράγραφος 4.γ του Άρθρου 9. Ειδικά στην Αττική, τι ακριβώς παρεκκλίσεις επιτρέπονται; Θα έπρεπε, αντίθετα, να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση, μια που είθισται οι παρεκκλίσεις κάθε είδους σε θέματα περιβάλλοντος πάντα να τείνουν να γίνονται υπέρ του τσιμέντου και ποτέ υπέρ του πρασίνου. Η Αττική διαθέτει τετραγωνικά χιλιόμετρα εκτάσεων που είναι ήδη τσιμεντοποιημένες και που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στηθούν Φ/Β πάρκα τύπου «στέγης» (σε ύψος 2-4m από τη γη) συνολικής ισχύος πολλών MW. Ενδεικτική τέτοια έκταση είναι οι (τσιμεντο-λογικής αρχιτεκτονικής αντίληψης) εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, που δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος να μην είναι καλυμμένες στο 60% τους από Φ/Β. Μερικές ακόμα; Αθλητικές εγκαταστάσεις κάθε είδους, κερκίδες γηπέδων, μάντρες υλικών, αμαξοστάσια λεωφορείων/τρόλευ, ιδιωτικά υπαίθρια γκαράζ και πάρκινγκ, υπέργειες διαδρομές του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου, και ούτω καθεξής. Όλα αυτά θα μπορούσαν να ενθαρρύνονται επιλεκτικά από τον Νόμο ως τόποι εγκατάστασης Φ/Β, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν κανενός είδους παρεκκλίσεις σε νόμους και διατάξεις που προστατεύουν το περιβάλλον της περιβαλλοντικά ετοιμοθάνατης Αττικής. Πώς; Με όρους όπως πρότεινα και για την ύπαιθρο: με μακροχρόνια μίσθωση του φωτιζόμενου «αέρα» τους στους ενδιαφερόμενους ιδιώτες-επενδυτές ώστε να εγκαταστήσουν εκεί τις συστοιχίες τους.

    Εύχομαι να εισακουστούν τα παραπάνω σχόλια ώστε να βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό ένα κατά τα άλλα πολύ καλών προθέσεων νομοσχέδιο.

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 16:11 | Ιωάννης Ταβλάκης

    Αγαπητοί κύριοι

    Η χερσόνησος του Άθω είναι κηρυγμένη και προστατεύεται τόσο από την Ελληνική Νομοθεσία (Ν 3028/2002 και Προεδρκό Διάταγμα 191/2003)όσο και από τις Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO) τόσο για τα Ιστορικά Μνημεία (Ι. Μονές, Σκήτες, κλπ) όσο και για το Φυσικό Περιβάλλον (12η Σύνοδος της Μπραζίλια, 9.12.1988). Οι κηρύξεις αυτές είναι απόλυτα σαφείς και δεσμευτικές τόσο για τους οικήτορες του Άθω όσο και για τη συντεταγμένη Πολιτεία μας και δεν υπάρχει περιθώριο λαθών για τη χώρα μας.
    Ο τακτικός έλεγχος που πραγματοποιεί η Διεθνής Κοινότητα δια της UNESCO επιβάλλει κατά τη γνώμη μου μια αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των πάσης φύσεως εγκαταστάσεων που πρόκειται να χωροθετηθούν στην χερσόνησο του Άθω. Για το λόγο αυτό προτείνω η διατύπωση της παραγράφου 4β στο άρθρο 9 (Θέματα χωροθέτησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ) να τροποποιηθεί στο δεύτερο σκέλος ως εξής: «Ειδικά για τη χερσόνησο του Άθω, είναι δυνατή η εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΑΠΕ για την κάλυψη των λειτουργικών ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών, Σκητών, κελίων, κλπ, μόνο μετά από Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού που εκδίδεται μετά από Γνωμοδότηση του αρμόδιου Αρχαιολογικού Συμβουλίου.»
    Με τον τρόπο αυτό οι ενεργειακές ανάγκες της χερσονήσου του Άθω θα καλύπτονται χωρίς παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας των Αρχαίων Μνημείων.

    Ευχαριστώ

    Δρ Ιωάννης Ταβλάκης
    Αρχαιολόγος
    Έφορος Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 02:38 | Ανδρέας Αποστολόπουλος

    Και πάλι σας χαιρετώ , κα Μπιρμπίλη και κ. Μανιάτη .
    Έχω σχολιασμό και στο άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου .

    Πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχουν Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου στο νομό Ηλείας ( ΖΟΕ νομού Ηλείας ) θεσμοθετημένες από το 1993 με το Προεδρικό Διάταγμα 1161/20-09-1993 .
    Οι ΖΟΕ αυτές δεν έχουν τροποποιηθεί ή επικαιροποιηθεί ποτέ από τότε που θεσπίσθηκαν , το 1993 , με αποτέλεσμα να επιτρέπουν χρήσεις γης σε δραστηριότητες με βαθμούς όχλησης π.χ. στη ΖΟΕ Γ6 επιτρέπεται η καύση απορριμμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων πλην πυρηνικών και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες , ενώ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού 20KW .
    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μου λέει ΄΄ ούτε 1KW , ολογράφως ένα κιλοβάττ , δεν επιτρέπεται . Έχετε δίκαιο κ. Αποστολόπουλε , αλλά στις χράσεις γης της ΖΟΕ Γ6 νομού Ηλείας του 1993 , δεν αναγράφονται τα φωτοβολταϊκά . Πρέπει να αλλάξουν οι χρήσεις γης της ανωτέρω ΖΟΕ και να προστεθούν τα φωτοβολταϊκά ΄΄.
    Η ερώτησή μου είναι η εξής :
    το πρός διαβούλευση νομοσχέδιό σας έχει την ισχύ ώστε να υπερισχύσει του Προεδρικού Διατάγματος και να μπορέσω να εγκαταστήσω το φωτοβολταϊκό μου ή πάλι η Περιφέρεια θα μου εγείρει αντιρρήσεις .

    Με την ευκαιρία πρέπει να σας πω ότι πρέπει να τιθασεύσετε τις πολεοδομίες και να τους δώσετε σαφέστατες εντολές , γιατί αποτελούν μέχρι σήμερα τον μεγαλύτερο αναστολέα της ανάπτυξης των ΑΠΕ ( μετά φυσικά από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τον εξαφανισθέντα προϊστάμενό του )

    Συγχαρητήρια και πάλι και σας ευχαριστώ .

    Ανδρέας Αποστολόπουλος
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός ΤΕ
    Θερμός υποστηρικτής των ΑΠΕ και μικρός επενδυτής .

  • 10 Δεκεμβρίου 2009, 01:26 | Καλλίρης Παναγιώτης Δασολόγος

    Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε την σημαντικότητα της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Μέχρι σήμερα στην Δ/νση Δασών Κορινθίας έχουν κατατεθεί 31 προτάσεις για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ κυρίως Αιολικών Σταθμών στους ορεινούς όγκους και 47 αιτήσεις για εγκατάσταση ανεμομετρικών ιστών σε διαφορετικές κορυφογραμμές από τις προηγούμενες, που συνήθως ακολουθούνται από προτάσεις εγκατάστασης αιολικών σταθμών. Με άλλα λόγια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εγκατάσταση συνολικά 78 έργων ΑΠΕ και εκτιμούμε ότι εάν συνεχισθεί η κατάθεση προτάσεων με τον ίδιο ρυθμό το 2010 οι προτάσεις θα είναι περίπου 100 !!!

    Το 90% των προτάσεων αυτών συμπυκνώνονται σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας και αξίας όπως είναι οι NATURA 2000, βιότοποι CORINE, ΤΟΠΙΑ ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους κλπ. Εννοείται ότι η έλλειψη καταγραφής ιδιαιτέρων περιβαλλοντικών δεδομένων για τους υπολοίπους ορεινούς όγκους δεν τους καθιστά λιγότερο σημαντικούς.

    Για την πρόσβαση σε κάθε σταθμό ΑΠΕ απαιτείται κατά μέσο όρο η κατασκευή, τεσσάρων – πέντε χιλιομέτρων νέων δρόμων και η κατασκευή υπογείων και κυρίως 5-10 χλμ. μήκους εναερίων δικτύων σύνδεσης αυτών με τις γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Αν δηλαδή ήθελε κατασκευασθούν οι προτεινόμενες εγκαταστάσεις τότε νόμιμα, στους μοναδικούς ορεινούς όγκους και βουνοκορφές μας θα απαιτηθεί να κατασκευασθούν 400 έως 500 χιλιόμετρα νέων δρόμων και 500 έως 1000 χιλιόμετρα νέων εναερίων δικτύων ΔΕΗ. Δρόμους κοινόχρηστους στην διάθεση και στις ορέξεις οποιουδήποτε χωρίς αστυνόμευση και ουσιαστικό έλεγχο μιας και η αστυνόμευση στην Ελληνική ύπαιθρο είναι λίαν υποβαθμισμένη έως ανύπαρκτη ποτέ προληπτική, πάντα κατασταλτική.

    Η άποψη μας είναι ότι αν υλοποιηθεί ακόμη και το 50% των προτεινομένων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, ανεξάρτητα από άλλες συνέπειες που μπορούν να συζητηθούν (θετικές και αρνητικές) θα κατακερματισθούν τόσο πολύ οι ορεινοί μας όγκοι με απρόβλεπτες αλλά σίγουρα αρνητικές συνέπειες στην οικολογία τους, στο περιβάλλον και στο μέλλον του νομού. Αν στις παραπάνω προτεινόμενες παρεμβάσεις προσθέσουμε και 60 περίπου κεραίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε κορυφές βουνών και το διάστημα αυτό ηλεκτροδοτούνται με εναέρια δίκτυα ΔΕΗ τότε έχουμε την αίσθηση ότι κάπου έχει χαθεί το περιβαλλοντικό «μέτρο» διαχείρισης των ορεινών όγκων.

    Η πρόταση μας είναι η άμεση θεσμοθέτηση «Πάρκων ΑΠΕ». Πιστεύουμε ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και του Φυσικού περιβάλλοντος του Νομού και της επιχειρηματικότητας που και τα δυο είναι σημαντικά για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Bλέπε σχετικό άρθρο στο www. forest.gr (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

  • 9 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | Πέτρος Ντοκόπουλος

    Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων και αντιδράσεων προέρχεται από το χωροταξικό, όπως σωστά προσπαθεί να λύσει ο Νόμος.

    Στη περίπτωση των Ανεμογεννητριών η υπεράκτια εγκατάσταση τους θα βοηθούσε. Επιπλέον σε αποστάσεις τάξης μεγέθους χιλιομετρων από την ακτή έχει παρατηρηθεί ευνοϊκότερο πεδίο ροής και αυξημένη ταχύτητα ανέμου. Τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν έχουν ήδη λυθεί και ήδη λειτουργούν επιτυχώς θαλάσσια Αιολικά Πάρκα .

    Θα πρότεινα, αν δεν έχει ήδη συμπεριλήφθη στο Νομοσχέδιο να γίνει σαφές ποιος θα εκδίδει τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για το θαλάσσιο και χερσαίο τμήμα του εξοπλισμού.

  • 9 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | ΚΑΠΕΟΛΔΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    θα ήταν σκόπιμο να συμπληρωθεί ότι η απλή κοινοποίηση προς τον οριζόμενο κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα να περιλαμβάνει και μικρά φωτοβολταϊκά π.χ έως 100kw που εγκαθίστανται και σε γήπεδα(αγρούς, οικόπεδα) καθώς όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν από δασαρχεία,πολεοδομία και αρχαιολογία.