- Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - http://www.opengov.gr/minenv -

Άρθρο 08 – Διοίκηση -Διαχείριση Περιοχής και Φορέας Διαχείρισης

1. Η διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου, όπως οριοθετείται αυτό στο άρθρο 2 του παρόντος, ανήκει στο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 3, εδάφιο ε) του ν. 4519/2018 (ΦΕΚ Α’ 25).
2. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης εντός των χωρικών ορίων του Εθνικού Πάρκου είναι αυτές που ορίζονται στο άρθρο 4 του ν.4519/2018 ως εκάστοτε ισχύει.
3. Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου είναι η Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
4. Κάθε αναφορά στο Φορέα Διαχείρισης στο παρόν Πρ. Δ/γμα, εννοεί το Φορέα του παρόντος άρθρου.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα (Ανοιχτό | Κλείσιμο)

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα Στο "Άρθρο 08 – Διοίκηση -Διαχείριση Περιοχής και Φορέας Διαχείρισης"

#1 Σχόλιο Από ΜΑΚΝΕΑ ΚΡΙΣΤΙΝΑ Στις 16 Ιούλιος, 2018 @ 09:46

ΑΡΘΡΟ 8
3.Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου είναι η Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ (ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ) ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΔΡΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ (ΘΕΡΜΗ Η ΘΕΡΜΑΙΚΟ)

«Ο νέος Φορέας θα έχει πλέον υπό την ευθύνη του, εκτός από τις υφιστάμενες προστατευόμενες περιοχές (Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονα, εκβολές Γαλλικού και Λουδία, Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, Αλυκές Κίτρους), και τις εξής περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000 και ειδικότερα: τα Στενά Αλιάκμονα, η Λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου, η Λιμνοθάλασσα Επανομής, η Παράκτια Ζώνη Επανομής, η Λίμνη Πικρολίμνη, η περιοχή Ξηλοκερατέας, το Έλος Αρτζάν, η περιοχή Ανθοφύτου, η Λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα, το Ακρωτήρι και η θαλάσσια ζώνη Παλιουρίου, η θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Πύργου-Όρμου Κυψά-Μαλάμου και οι υγρότοποι Φώκαιας.»

#2 Σχόλιο Από ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ Στις 8 Αύγουστος, 2018 @ 11:20

Για μια ακόμη φορά δίνεται στον Φορέα Διαχείρισης η «παπική αυθεντία» ανέλεγκτη, με εξουσία να επιτρέπει ή απαγορεύει κατά το δοκούν με τη μορφή της παροχής ή άρνησης της σύμφωνης γνώμης σχεδόν στα πάντα και χωρίς να προσδιορίζεται τι ακριβώς θα κρίνει. στη σκοπιμότητα ή αναγκαιότητα ή στο περιβαλλοντικό σκέλος; Πουθενά δεν προσδιορίζεται.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, ότι την σύμφωνη γνώμη δεν τη δίνει το σχέδιο ούτε στις υπηρεσίες του κράτους που λειτουργούν υπό το διοικητικό και δικαστικό διοικητικό έλεγχο και τελούν υπό συνταγματικούς περιορισμούς και εγγυήσεις για τον πολίτη, πώς τη δίνουμε στον ιδιωτικού δικαίου Φορέα τη γενική εξουσιοδότηση επί παντός και ανέλεγκτη; (σε όποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχει σύμφωνη γνώμη, υπάρχει για όργανο της διοίκησης- σαν το ΚΑΣ ή τους ΟΤΑ)
Τούτων δοθέντων, πρέπει πρωτίστως να μετέχουν στο Δ.Σ. του φορέα εκπρόσωποι των φορέων της περιοχής- ουχί των δήμων που βλέπουν Θερμαϊκό γενικώς, διότι οι περιορισμοί και το πάρκο σε συγκεκριμένη περιοχή και καθόλου γενικώς ενώ παράλληλα ουδόλως εξασφαλίζεται ότι θα εισακούγονται.
Επίσης να προσδιοριστεί σε τι επακριβώς θα εκφράζει γνώμη, ο φορέας. Με όποια μορφή αυτή και σε ότι κι αν είναι ν’ απαιτείται αιτιολόγηση, αφού αναθέτουμε με τις αρμοδιότητες που δίνουμε δημόσια εξουσία στο φορέα να αιτιολογεί και χωρίς ή με ανεπαρκή αιτιολογία να ορίζεται ότι η γνώμη του είναι άκυρη. Αφού αναθέτουμε δημόσια εξουσία στο φορέα, διότι τέτοιες οι αρμοδιότητές του, ν’ απαιτείται αιτιολόγηση.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο να προβλέπεται επακριβώς τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει επιμονή σε άρνηση έκδοσης σύμφωνης γνώμης αν και κατά την εκτίμηση του αιτούντος ή την άποψη των υπηρεσιών πληρούνται προϋποθέσεις.
Να ορίζεται επακριβώς το «προσβάλλεται με αίτηση ακύρωσης στο τάδε δικαιοδοτικό όργανο ή δικαστήριο». Διαφορετικά έχουμε εκτός των φανερών περιορισμών κι απαγορεύσεων που είναι εμφανείς στο σχέδιο για το Εθνικό Πάρκο και πλήθος κεκρυμμένων, με τη μορφή της σύμφωνης γνώμης.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ