Άρθρο 03 – Μεσογειακή Δασοπονία

1. Υιοθετείται το πρότυπο της Μεσογειακής Δασοπονίας στη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, προσαρμοσμένο στις βιοτικές και αβιοτικές συνθήκες της Ελλάδας, με εφαρμογή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με σαφή τεχνικό και οικονομικό σχεδιασμό, που θα διασφαλίζει αυξημένη ευελιξία και θα ενδυναμώνει τον πολυλειτουργικό ρόλο των δασικών οικοσυστημάτων.
2. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προτύπου Μεσογειακής Δασοπονίας είναι:
Η διαφοροποίησή του ως προς τα εργαλεία σχεδιασμού και τα μέσα μεταξύ των ποικίλων δασικών οικοσυστημάτων, ανάλογα με τις βιοκλιματικές ζώνες που αυτά απαντώνται
Η προσαρμογή του στις ιδιαιτερότητες των Ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων και στην κλίμακα του μεσογειακού τοπίου, αναγνωρίζοντας την ιστορικότητά του και σεβόμενο την τοπική γνώση στη διαχείρισή του, διατηρώντας έτσι το μωσαϊκό και την ποικιλία των χρήσεων γης
Ότι είναι ανοιχτό στη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, επιδεκτικό στην υιοθέτηση παραδοσιακών και καινοτόμων καλών πρακτικών που βασίζονται στη διεπιστημονικότητα και που διευκολύνει την επιστημονική συνεργασία και έρευνα
Η συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ
Η αναγνώριση του ρόλου των μη δημόσιων δασικών οικοσυστημάτων στην επίτευξη των σκοπών της Στρατηγικής
Η αναγνώριση του ρόλου της βόσκησης αγροτικών και άγριων ζώων ως μέσο διαχείρισης των κατάλληλων προς τούτο δασικών οικοσυστημάτων
Ο στόχος της διατήρησης της μοναδικής παγκοσμίως βιοποικιλότητάς τους σε επίπεδο γενετικών πόρων, ειδών, οικοσυστημάτων και τοπίων, ως κιβωτούς της βιοποικιλότητας της ΕΕ και της δημιουργίας νέων προοπτικών αξιοποίησής τους σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες,
Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης
Η προστασία των υγροτοπικών λειτουργιών σε πάσης φύσεως υγροτόπους και εντός αλλά και στην περιφερειακή ζώνη δασικών οικοσυστημάτων και αξιοποίηση των δασολιβαδικών συστημάτων
Η ικανότητά του να προστατεύει τα δασικά οικοσυστήματα από παράνομες ενέργειες καθώς και από βιοτικούς (ασθένειες, έντομα κ.α.) και αβιοτικούς παράγοντες (πυρκαγιές, κλιματική αλλαγή κ.α.) κυρίως μέσω της προληπτικής διαχείρισης και δευτερευόντως της καταστολής και αποκατάστασης
Ότι διαθέτει μεθόδους, εργαλεία και δεδομένα αποτίμησης της αξίας των δασικών οικοσυστημάτων και της συμβολής αυτών στο ΑΕΠ της χώρας και την ποιότητα ζωής των πολιτών, ώστε να αξιολογούνται τα αποτελέσματα της «μεσογειακής δασοπονίας» και να αναδεικνύεται η σημασία αυτών των οικοσυστημάτων, καθώς και το έργο των φορέων που τα διαχειρίζονται.

  • 28 Αυγούστου 2018, 23:28 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

    Η θήρα αποτελεί σε κάθε ευνομούμενο Κράτος, δραστηριότητα νόμιμη αλλά και απόλυτα συμβατή με το περιβάλον, την στιγμή που ασκείται μέσα από νόμους , κανόνες και συνεχείς μελέτες που αποδεικνύουν την βιωσιμώτητα των ζωικών πληθυσμών. Πέρα από καταστροφολογίες, αντικυνηγετικές κορώνες και »πράσινες» καταστροφολογίες που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστήμη της οικολογίας και διακινούνται από συγκεκριμένους κύκλους με συγκεκριμένους στόχους, σε κάθε Κράτος που έχει πραγματικό οικολογικό προσανατολισμό, το κυνήγι έχει σημαίνοντα διαχειριστικό ρόλο να παίξει. Η πραγματική επιστημονική οικολογία ουδέποτε είδε την φύση ΄΄στειρωμένη΄΄ και ΄΄αποστειρωμένη΄΄ μακριά από τον άνθρωπο και τις παρεμβάσεις του.
    Παρακαλώ να παραμείνει η εν λόγω φράση στο κείμενο.

  • 28 Αυγούστου 2018, 22:43 | ioannis

    θεωρώ πως η διατήρηση των παραπάνω σχολίων από τους διαχειριστές της διαβούλευσης προσβάλλει το κύρος και την αξιοπιστία του ΥΠΕΝ, και αλλοιώνει και αναιρεί επί της ουσίας το σκοπό και την έννοια της διαβούλευσης που δεν είναι άλλος από την ελεύθερη κατάθεση γνώμης των πολιτών επί του εκάστοτε αντικειμένου.Πιο συγκεκριμένα δίπλα, στους όρους συμμετοχής αναφέρεται:3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
    4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
    6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ….δε θα δημοσιεύονται…Οι παραπάνω όροι δεν τηρούνται σε κανένα σχεδόν από τα αρνητικά σχόλια για το κυνήγι και συγκεκριμένα:«Το «σπορ” της δολοφονίας ζώων πρέπει να απαγορευθεί. Το ένστικτο του κυνηγού είναι κατάλοιπο από την πρωτόγονη κατάσταση του ανθρώπου, όταν το κυνήγι ήταν υπόθεση επιβίωσης (αν και δεν ήταν όλοι οι πρωτόγονοι κυνηγοί). Σήμερα το κυνήγι είναι απλώς ένα ανήθικο χόμπυ ασυνείδητων, που καμία σχέση δεν έχει με την επιβίωση.”
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)«Η θήρα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι κυνηγοί είναι υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη εξαφάνιση προστατευόμενων ειδών μέσω του λαθραίυ κυνηγιού και στην μόλυνση των οικοσυστημάτων με μόλυβδο.
    Οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει σχεδόν στην πλήρη εξαφάνιση των φυσικών θηρευτών και στην σταδιακή παράνομη αποψίλωση των δασών για την δημιουργία βοσκοτόπων αντίστοιχα, είναι εκείνοι που εξαρχής έχουν διαταράξει την ισορροπία στα οικοσυστήματα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε υπερπληθυσμός συγκεκριμένων ειδών άγριων ζώων και συρρίκνωση να υγιών οικοσυστημάτων.
    Η λύση είναι η απόλυτη απαγόρευση του κυνηγιού και επαναφορά των φυσικών θηρευτών στα δάση μας. Η δημιουργία περισσότερων προστατευόμενων περιοχών. Δημιουργία εξειδικευμένων φορέων διαχείρισης για την κάθε περιοχή. Απόλυτη απαγόρευση της ελεύθερης βούλησης η οποία δεν επιτρέπει στα δάση να ανανεώνονται φυσικά.”
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

  • 28 Αυγούστου 2018, 14:59 | Γιάννης Νάκος

    Ανέκαθεν η θήρα είχε να κάνει με τον άνθρωπο.
    Τώρα που αποξενώνουν τον άνθρωπο από την φύση, είναι αναγκαίο εκείνος να γυρίσει σε αυτή. Το κυνήγι είναι μία ενασχόληση με τη φύση και άρα με τη ζωή την ίδια.
    Είναι η θήρα μέσο για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και κατ’επέκταση ενασχόληση για τα κοινά.
    Είναι το μέσο για τη καλυτέρευση του ανθρωπίνου είδους πάνω στη γή και του περιβάλλοντος εν όλω, αντίθετα με τις ταγές της εποχής.

  • 28 Αυγούστου 2018, 12:43 | ΘηταΜης

    Να παραμείνει η φράση «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης». Τα θηρεύσιμα είδη, η πανίδα και η χλωρίδα δεν απειλούνται από το κυνήγι, αλλά από αυθαιρεσίες και επεμβάσεις αντίθετες προς την διατήρησή τους όπως: λαθρουλοτομία, αιολικά πάρκα, διάνοιξη οδών σε δασικές περιοχές ή περιοχές ιδιαίτερου κάλλους κ.α. Η «ακτιβίστικη» θρασύτητα σχολίων χωρίς επιχειρήματα, μιας δήθεν ευαισθητοποιημένης μερίδας, αποδεικνύει την άγνοιά τους επί του θέματος.

  • 28 Αυγούστου 2018, 12:24 | ΘΩΜΑΣ

    Ο ρόλος της θήρας είναι αδιαμφισβήτητα εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης αλλά και προστασίας.
    Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου δεν έχουμε μεγάλες πυρκαγιές.
    Δεδομένου ότι η νόμιμη θήρα πραγματοποιείται σύμφωνα με την εκάστοτε ρυθμιστική θεωρώ ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.
    Οι Έλληνες κυνηγοί είναι η μόνη ομάδα (περίπου 200.000 άτομα) που συμβάλει στην περιβαλλοντολογική διαχείριση ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ομάδες που παίρνουν κονδύλια για αυτή την συμβολή τους.
    Και μόνο αυτό αναγνωρίζει τον ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

  • 28 Αυγούστου 2018, 12:26 | Γιαννης

    Η Θήρα ανέκαθεν ήταν είναι και θα είναι εργαλείο περιβαλλοντικης διαχείρισης.Κανενα από τα θηρευσιμα είδη δεν διατρέχει κίνδυνο και όλα είναι σε ικανοποιητικό αριθμό βάση αληθινων μετρησεων. Αντίθετα όποιο είδος είναι εκτός των θηρευσιμων δεν διαχειρίζεται και αντιμετωπίζει κίνδυνο. Ο κυνηγός πρέπει να είναι συνεχώς στην φύση καθώς είναι ο μόνος αληθινός προστάτης της σε αντίθεση με την μόδα των τελευταίων ετών και τους οικολόγους του καναπέως οι οποίοι προσποιούνται τους σωτήρες και το μόνο που αποσκοπούν είναι το συμφέρον τους. Δεν υπήρξε ποτέ καμιά βελτίωση σε περιοχή που απαγορεύτηκε το κυνήγι γιατί απουσίαζε ο κυνηγός προστάτης της φύσης και μάρτυρας των καταχρήσεων του ανθρώπου πάνω στην φύση.

  • 28 Αυγούστου 2018, 09:20 | ΤΡΥΦΩΝ ΤΙΠΟΥΡΤΗΣ

    Δυστυχώς η κουτάλα είναι μεγάλη και όσοι δεν αυτοδιαχειρίζονται επιθυμούν να φάνε από αυτή.
    Η λασπολογία και η πεπαλαιωμένες αντιλήψεις των οικολογούντων είναι ανεπίτρεπτα, και πολύ περισσότερο δε όταν στη μέση υπάρχει οικονομικό όφελος και συμφέρον.
    Η μόνη αυτοδιαχειρόμενη και οικονομικά ανεξάρτητη δομή που δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ το κρατικό κουρμπανά είναι η κυνηγετική οικογένεια με τα διασυλλογικά της όργανα.
    Σε όλη την Ευρώπη το Κυνήγι αναγνωρίζεται ως εργαλείο περιβαλλοντικής Διαχείρισης και οι δομές των κυνηγών συνεργάζονται με το επίσημο κράτος σε ότι αφορά την διαχείριση.
    Οι απειλές τύπου «είμαστε εκατομμύρια αποσύρετε την πρόταση «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης» παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
    Οι κυνηγοί και οι οργανώσεις τους δεν είναι πλέον ότι ήταν πριν 50 και 100 χρόνια.
    Οι οργανώσεις των κυνηγών έχουν άρτιο επιστημονικό προσωπικό και προχωρούν σε μελέτες τεκμηριωμένα.
    Σε πολλές των περιπτώσεων οι ίδιοι οι κυνηγοί μέσω των δομών τους έχουν προτείνει την απαγόρευση του κυνηγίου σε μέρη και περιοχές όπου κρίνεται σκόπιμο προς διαφύλαξη και αύξηση της πανίδας και εκπόνηση μελετών και ερευνών για τον πληθυσμό των θηραμάτων, μα και την βελτίωση βιοτόπων με στόχο την προστασία και την αειφορική διαχείριση.
    Επίσης αμέτρητες είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους με δεντροφυτεύσεις, περισυλλογή και ανακύκλωση κενών καλύκων και φυσιγγίων, και όλα αυτά χωρίς καμία υποστήριξη από το επίσημο κράτος παρά μόνο από ιδία πρωτοβουλία.
    Όλη η Κυνηγετική οικογένεια επιθυμεί η φράση να παραμείνει στο κείμενο διαβούλευσης και να αναγνωριστεί.

  • 28 Αυγούστου 2018, 09:01 | Δήμητρα Παπαδοπούλου

    Το κυνήγι αποτελεί μια πανάρχαια δραστηριότητα του ανθρώπου με την οποία κάνει χρήση των φυσικών πόρων, όπως άλλωστε γίνεται και με άλλες δραστηριότητες- χρήσεις γης και ως εκ τούτου επηρεάζει ζωϊκά και φυτικά είδη και ολόκληρα οικοσυστήματα. Αντί να αναλώνονται ειδικοί και μη, σε ιδεοληπτικά παραληρήματα χωρίς τεκμηρίωση περί κατάργησης της θήρας, θα πρέπει να αποδεχτούμε τη θήρα ως νόμιμη δραστηριότητα, η οποία μπορεί να αποτελέσει πραγματικά εργαλείο διαχείρισης του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να γίνει εξασφαλίζοντας αειφορική άσκηση της θήρας.
    (Sustainable hunting: The use of wild game species and their habitats in a way and at a rate that does not lead to the long-term decline of biodiversity or hinder its restoration. Such use maintains the potential of biodiversity to meet the needs and aspirations of present and future generations, as well as maintaining hunting itself as an accepted social, economic and cultural activity. When hunting is conducted in such a sustainable manner, it can positively contribute to the conservation of wild populations and their habitats and also benefit society.
    Πηγή: European Charter on Hunting and Biodiversity (Council of Europe, 2007))
    Μια αναλυτική και ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, περικλείοντας τις βασικές αρχές, τα κριτήρια και η αντικειμενική αποτίμηση της αειφορικής άσκησης της θήρας περιλαμβάνεται στην ακόλουθη δημοσίευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αυστρίας
    http://www.umweltbundesamt.at/fileadmin/site/publikationen/REP0115.pdf
    Επίσης η Διεθνής Ένωση για της Προστασία της Φύσης (IUCN) αναγνωρίζει το ρόλο αυτό , ο οποίος αναφέρεται σε πολλές δημοσιεύσεις. Μεταξύ αυτών στο
    IUCN SSC (2012). IUCN SSC Guiding principles on trophy hunting as a tool for creating conservation incentives. Ver. 1.0. IUCN, Gland.
    https://portals.iucn.org/library/efiles/documents/Rep-2012-007.pdf αναφέρεται
    « IUCN has long recognized that the wise and sustainable use of wildlife can be consistent with and contribute to conservation, because the social and economic benefits derived from use of species can provide incentives for people to conserve them and their habitats.»
    Η συμβατότητα των εννοιών της «διαχείρισης» και της «προστασίας» δεν τίθεται προς αμφισβήτηση, είναι αλληλένδετες, και η θήρα αποτελεί και αυτή εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Aldo Leopold, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την επιστήμη της διαχείριση της άγριας πανίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
    «Game can be restored by the creative use of the same tools which have heretofore destroyed it–axe, plow, cow, fire, and gun; and control comes from the co-ordination of science and use.» Leopold, Aldo, 1886-1948. (1933). Game management. New York ; London :C. Scribner’s Sons.

  • 28 Αυγούστου 2018, 00:06 | Γιάννης

    Το κυνήγι ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ και θα ΕΙΝΑΙ εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης,σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο έχει αναγνωριστεί ΚΑΙ αυτή του η ιδιότητα.Ο κάθε ιδεοληπτικός δήθεν οικολόγος που δεν γνωρίζει τις διαφορές που έχει ο πλάτανος απο τον μαιντανό (εκτός αν είναι οικολόγος σε καμιά ΜΚΟ και πέφτει χρήμα,αυτοί έχουν φροντίσει να τις μάθουν)ας βγάλει επιτέλους τον σκασμό,δεν μιλάνε ούτε κυνηγοί ούτε αντικυνηγοί,η επιστήμη μιλάει.

  • 27 Αυγούστου 2018, 23:13 | Γιωργος Ηλιοπουλος

    Τό κυνηγι ειναι εργαλειο διαχειρησης.
    Τό κυνηγι ειναι δικαιώμα κάθε Ελληνα πολίτη.
    Τό κυνηγι διεξάγεται μετά από μελέτες καί οχι αοριστιες.
    Τό κυνηγι εχει κανονες καί νόμους γιά τήν διεξαγωγή του.
    Κανένα θηρευσιμο ειδος δέν εχει μειωση πληθυσμου, καί αυτό διότι γινεται σωστή διαχειρηση του θηραματικου πλουτου.
    Από τά 126 θηλαστικά της χωρας μας επιτρέπονται μόνο 5 ειδη νά κυνηγηθουν καί τά 2 από αυτά δέν εχουν θηρευσιμο ενδιαφέρον. Από τα 453 ειδη πουλιών που συναντάμε στήν χώρα μας (Αποδημητικά καί ενδημηκα) Επιτρέπονται μόνο 31 ειδη καί τά 6 από αυτά δέν εχουν θηρευσιμο ενδιαφέρον.
    Πώς λοιπόν ειναι υπευθυνο τό κυνηγι γιά γιά τήν μειωση της πανίδας καί δέν ειναι ολα τά αλλα.???

  • 27 Αυγούστου 2018, 23:47 | Αλεξανδρος Σωτηριάδης

    Η θήρα αποτελεί παγκοσμίως αποδεκτό εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Στη χώρα μας ιδιαίτερα διέπεται από πληθώρα νόμων και κανονισμών, καθιστώντας την έτσι την πλέον αυστηρή πανευρωπαϊκά στο θέμα αυτό.
    Η φράση «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης» σαφώς και πρέπει να παραμείνει.

  • 27 Αυγούστου 2018, 22:31 | Kostas

    Η θηρα ειναι μέσο δειαχειρισης του περιβάλλοντος

  • 27 Αυγούστου 2018, 22:06 | Αλέξανδρος Παλαιολόγος

    Η θηρα ηταν, ειναι και θα ειναι εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης !!! Σαφως και πρεπει να παραμεινει η συγκεκριμενη εκφραση !!!

  • 27 Αυγούστου 2018, 21:26 | Θανάσης

    Δε χρειάζονται πολλές αναλύσεις επί του θέματος.Για να μην αναφερθώ στις προηγμένες χώρες που το κυνήγι είναι μέσο διαχείρισης αποδεδειγμένα,στην Ελλάδα μας ισχύουν τα κάτωθι:

    1)Τα είδη που αποτελούν τα ενδημικά θηράματα διατηρούνται σε ικανοποιητικούς αριθμούς και αντιθέτως είδη που δήθεν είναι σε εξαφάνιση (όπως υποστηρίζουν οικολόγοι του καναπέ) διαταράσσουν την ισορροπία και πλήττουν την οικονομία της επαρχίας (λύκοι, τσακάλια κλπ).

    2)Οι κυνηγοί έχουν αποδείξει ότι είναι οι πραγματικοί λάτρεις της φύσης και οι μόνοι που συμμετέχουν εθελοντικά και με δικά τους χρήματα στην προστασία της φύσης και της πανίδας γενικότερα.

    Δικαίως οπότε η θήρα αποτελεί εργαλείο περιβαντολογικης διαχείρισης όσο και να ενοχλεί κάποιους.

  • 27 Αυγούστου 2018, 21:13 | Taklis Chris

    Η θήρα δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως θέλουν να το περάσουν οι κύριοι που συνέταξαν αυτό το άρθρο (ή αναγκάστηκαν να το τοποθετήσουν), διότι η περιβαλλοντική διαχείριση γίνεται μετά από μελέτες και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καν επαρκείς μελέτες (μερικές φορές και καθόλου) για τα θηρεύσιμα είδη (μην μιλήσω για τα άλλα είδη που είναι μη θηρεύσιμα), για τον πληθυσμό τους, πως επηρεάζονται από το κυνήγι, κλπ.

    Και λίγες μελέτες που υπάρχουν έχουν γίνει οι περισσότερες απ’ αυτές από τις ίδιες τις κυνηγετικές ομοσπονδίες, δηλαδή δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες αφού έχουν έννομο συμφέρον.

    Αλλά και μελέτες που έχουν γίνει π.χ. για το τρυγόνι, το οποίο αποτελεί και θηρεύσιμο είδος και έχει προταθεί η προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού στην Ε.Ε., οι ίδιοι οι κυνηγοί λέγανε ότι είναι «μπούρδες» και ότι πρέπει να το κυνηγάνε κανονικά. Δηλαδή περιβαλλοντική διαχείριση όπως τους συμφέρει.

    Επίσης κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει τους κυνηγούς να βάλουν στα θηρεύσιμα είδη, διάφορα προστατεύομενα όπως είναι ο λύκος, η αρκούδα, το τσακάλι ή το ζαρκάδι, μόνο και μόνο με την δικαιολογία ότι έτσι γίνεται η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση. Ουτοσάλως χρόνια είναι τώρα που ζητάνε οι κυνηγετικοί σύλλογοι (π.χ. Ιωαννίνων) να μπορούν να κυνηγάνε κάποια είδη και αυτοί να είναι αρμόδιοι για την διαχείριση θηρεύσιμων ειδών.

    Απλώς με αυτή την πρόταση τους κάνετε ένα δώρο, που μαζί με την ανυπαρξία των δασοφυλακών στην επαρχία απλώς επεκτείνετε το πρόβλημα των πλημμελή ελέγχων και καταστρέφετε όλα όσες προσπάθειες έγιναν τις 2 και τελευταίες δεκαετίες για την προστασία των ζώων και την καλύτερη διαχείριση ενός αναχρονιστικού χόμπυ που ο μόνος λόγος που διατηρείται ελεύθερο είναι οι ψηφοθηρικοί λόγοι και η πίεση που ασκεί το κυνηγετικό λόμπυ.

    Η πρόταση «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης» πρέπει να αφαιρεθεί, εκτός εάν έχετε βάλει σκοπό της ζωής σας να παραδώσετε πλήρως τον έλεγχο της θήρας στους ίδιους τους κυνηγούς.

  • 27 Αυγούστου 2018, 20:05 | Στέφανος

    Το περιβάλλον και ο φυσικός πλούτος της χώρας δεν κινδυνεύουν από το κυνήγι. Αντίθετα ο κυνηγός προστατεύει αυτά γιατί είναι οι χώροι που δραστηριοποιείται και έρχεται σε επαφή. Η πανίδα της χώρας κινδυνεύει από την χρήση χωρίς γνώση των φυτοφαρμάκων,τις μονοκαλλιέργειες την μη ύπαρξη φυσικών φρακτών και τους διάφορους οικισμούς που ξεφυτρώνουν διάσπαρτα σε περιοχές που ζουν τα είδη της πανίδας.Επισης η εγκαταληψη της καλλιέργειας στους ορεινούς όγκους της χώρας διώχνει τα πουλιά και τα ζώα από εκεί αναζητώντας τροφή και καταφύγιο αλλού. Μία πολύ καλή λύση είναι η ενημέρωση των αγροτών για τον τρόπο και την διαχείριση των χωραφιών τους, καθώς και την άμεση στελέχωση των δασαρχείων με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό.

  • 27 Αυγούστου 2018, 20:02 | george papa

    ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ!!!ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!!ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΝΑΜΕ!!!!ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ!!!ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ……….

  • 27 Αυγούστου 2018, 20:53 | Αλέξανδρος Παλαιολόγος

    Εχω την αισθηση οτι η κτηνοτροφια που λογικα μας αντιπροτείνουν οι «αγαπητοι» επιλεκτικα φιλοζωοι και δηθεν οικολογοι-αντικυνηγοι ως μοναδικο μεσο διατροφης εχει δημιουργηθει εδω και καποιες χιλιαδες χρονια και ομως ο ανθρωπος συνεχιζει να κυνηγαει,απο τοτε μεχρι και σημερα με το ιδιο απαραμιλλο παθος. Ολοι οι μεγαλοι και σπουδαιοι αρχαιοι πολιτισμοι συμπεριλαμβανομενου και του δικου μας,φυσικα και δεν ειχαν αναγκη το κυνηγι για να επιβιωσουν και ομως κυνηγουσαν.Πολιτισμοι και ιστορικες φιγουρες οπως π.χ ο Μεγας Αλεξανδρος που κατεκτησαν κυριολεκτικα τον κοσμο δεν θα μπορουσαν φυσικα να στηριχτουν στο κυνηγι για την περαιωση τετοιων τεραστιων και μεγαλεπιβολων σχεδιων και ομως λατρευανε το κυνηγι σε τετοιο σημειο ωστε να το θεοποιησουν και να το θεωρουν το δωρο των θεων προς τους ανθρωπους.Οι προγονοι μας που δημιουργησαν εμβληματικα μνημεια αξεπεραστης αρχιτεκτονικης τελειοτητας για τον δυτικο πολιτισμο που χαρη σε αυτα μας γνωριζει σημερα ο κοσμος δεν ηταν δυνατον να στηριζονταν στο κυνηγι για να μεγαλουργησουν και να διαπρεψουν σε ολο τον κοσμο και ομως κυνηγουσαν με παθος βλεπε τον Κυνηγετικο του Ξενοφωντα,που ακομα και σημερα διδασκεται σε ολα τα πανεπιστημια του κοσμου !!!! Οσο για τα σημερινα οπλα και την τεχνολογια,οφειλω να σας ενημερωσω οτι υστερουν σε σχεση με εκεινα που χρησιμοποιουσαν οι αρχαιοι,γιατι ενω εμεις οι συγχρονοι βάσει νομου ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ στην χρηση του λειοκανου επωμιζομενου κυνηγετικου οπλου(με δραστικο βεληνεκες τα 35 μετρα),εκεινοι ειχαν στην διαθεση τους αμετρητους αλλους τροπους θηρευσης και κυριως ΑΘΟΡΥΒΗΣ θηρευσης (διχτυα,θηλιες,πλακες,αγκιστρια,δηλητηρια,αμετρητα ειδη παγιδας,ακοντια,δορατα,τοξα και σφενδονες που υπερτερουσαν κατα παρα πολυ σε σχεση με το τωρινο δικο μας βεληνεκες και αλλα διαφορα) που σας διαβεβαιω ειναι απολυτως φονικοτερα και αναλογα την χρηση μπορει να ειναι και οπλα μαζικης θανατωσης και παγιδευσης (διχτυα,αγκιστρια). Συνοψίζοντας το κυνηγι ηταν, ειναι και θα ειναι εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης κατι το οποιο αναγνωριζουν διεθνως οι επιστημονες, οποτε η συγκεκριμενη φραση πρεπει να παραμεινει !

  • 27 Αυγούστου 2018, 19:58 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

    Επιτέλους παιρνει το ρολο που της αξιζει η ασχολια 250.000 και πλεον ανθρωπων. Το σημαντικοτερο εργαλειο περιβαλλοντικης διαχειρισης απο ανθρωπους που ειναι μονο αυτοι ολη μερα στη φυση απο ανθρωπους που την αγαπανε ανιδιωτελως απο ανθρωπους που ειναι προθυμοι να βοηθησουν χωρις να προκαλουν! Εμπρος λοιπον κυριοι παραδεχτειτε πια οτι οι κυνηγοι ειναι τα παιδια της φυσης που μονο το καλο της θελουνε! Το κυνηγι ειναι αμεσα συνδεδεμενο με τη φυση αυτο δε θα αλλαξει ποτε! ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΗΡΕΜΟΥΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΜΑΣ!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!

  • 27 Αυγούστου 2018, 17:52 | Κώστας Λουρής

    To κυνήγι είναι το σημαντικότερο εργαλείο για τη διαχείριση της άγριας πανίδας και έτσι αντιμετωπίζεται στις περισσότερες χώρες που σέβονται το περιβάλλον. Ο φανατισμός και η ιδεοληψία των «οικολογούντων» δυστυχώς δε τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα.

    Το κυνήγι είναι ΕΠΙΣΤΗΜΗ και σαν επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίζεται.

    Να παραμείνει λοιπόν η πρόταση «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης»

  • 27 Αυγούστου 2018, 17:43 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Το κυνήγι σε όλες τις προηγμένες χώρε;ς στον κόσμο αποτελεί εργαλείο διαχείρισης για τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία χρησιμοποιούν το κυνήγι για να ελέγξουν τους πληθυσμούς θηραματικών ή μη ειδών. Για παράδειγμα η διαχείριση του πληθυσμού του λύκου γίνεται αποκλειστικά με το κυνήγι και το κυριότερο ο λύκος δεν ανήκει στα θηρεύσιμα είδη.

    Ναι λοιπόν στην αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης

  • 27 Αυγούστου 2018, 16:12 | Δημήτρης

    Η θήρα αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης ήταν είναι και θα είναι μια δραστηριότητα συμβατή με το Περιβάλλον. Παρακαλώ να παραμείνει στο κείμενο. Είναι μια καθόλα νόμιμη δραστηριότητα που ασκείτε από 200.000 πολίτες που είναι νόμιμοι και φορολογούμενοι πολίτες. Μελέτες έχουν αποδείξει οτι κανένας από τους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ακόμα και διεθνείς συνθήκες (βλέπε Ramsar) ΔΕΝ αναφέρουν το κυνήγι ως κίνδυνο για τα θηρεύσιμα είδη.
    Επιπλέον ας σταματήσει αυτη η ρητορική μίσους και ολοκληρωτικής σκέψης.Δεν διάβασα κανένα επιστημονικό επιχείρημα εναντίον του κυνηγιού,παρά μόνο απειλές ιδεοληψίες και μίσος!

  • 27 Αυγούστου 2018, 14:23 | Χαράλαμπος Αλιβιζάτος

    Για οποιαδήποτε διαχειριστικά μέτρα απαιτούνται λεπτομερή στοιχεία για να αιτιολογηθεί η ανάγκη γι’ αυτά και ο τρόπος που θα πραγματοποιηθούν. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για τους πληθυσμούς των ειδών που θηρεύονται (μέγεθος πληθυσμών, λόγοι -ενδεχομένως- που οι πληθυσμοί αυτοί χρειάζονται διαχείριση, κτλ.). Με τη θήρα επηρεάζονται οι πληθυσμοί αρκετών ειδών εκτός από αυτά που θηρεύονται. Η θήρα γίνεται για διασκέδαση, με λίαν πλημμελή έλεγχο στη χώρα μας, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί διαχειριστικό μέτρο. Η σχετική πρόταση θα πρέπει να απαλειφθεί.

  • 27 Αυγούστου 2018, 13:15 | ctheod

    Είναι προφανές ότι η εθνική στρατηγική για τα δάση δεν μπορεί να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη αν αφήνει εκτός από την στρατηγική αυτή τους βασικούς αειφορικούς χρήστες των δασών δηλ τους υλοτόμους, τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς.

    Είναι επίσης προφανές ότι οι χρήστες αυτοί οι οποιοι και αποκομίζουν τα σχετικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη απο την ύπαρξη ενός υγιούς και βιώσιμου δάσους είναι πρώτοι οι οποίοι πρέπει να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν σε μια στρατηγική για την αειφορική διαχείριση των δασών.

  • 27 Αυγούστου 2018, 10:48 | αναστάσης

    Κύριοι πρέπει να καταλάβετε οτι σε ΟΛΗ την Ευρώπη το Κυνήγι αναγνωρίζεται ως εργαλείο περιβαλλοντκής Διαχείρισης το οποίο είναι και επιστημονικά αποδεκτό. Μόνο στη Ελλάδα έχουμε την πρωτοτυπία να μην το δέχονται μερικοί λόγω ιδεοληψίας. Επίσης βλέποντας την ομάδα εργασίας που ασχολήθηκε και συνέταξε αυτό το σχέδιο διαπίστωσα ότι αποτελείται από 30 καταξιωμένους επιστήμονες με τεράστια εμπειρία επί των θεμάτων και εγώ ερωτώ αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν? δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον? Πρέπει λοιπόν να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους και να δούμε τα πράγματα πέρα από κοντόφθαλμες προκαταλήψεις.
    Το κυνήγι ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ και θα ΕΙΝΑΙ εργαλείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Οι ΜΚΟ και οι πάσης φύσεως »οικολόγοι» ας εξαντλήσουν την ευαισθησία τους στα αιολικά πάρκα …. αλλά τι λέω τις μελέτες των αιολικών πάρκων μέλη των ΜΚΟ τις συντάσσουν εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί είναι το χρήμα.
    ΑΠΑΙΤΏ Η ΦΡΆΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΊΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ

  • 27 Αυγούστου 2018, 08:22 | Αναστάσιος Τσιόδρας

    Από την αρχαιότητα έως σήμερα ο απόλυτος διαχειριστής του περιβάλλοντος ήταν ο άνθρωπος. Ο σύγχρονος νόμιμος κυνηγός παραμένει ένας από τους κυριότερους παράγοντες στην διαχείριση του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας ενεργά στην εξέλιξη των πληθυσμών συγκεκριμένων πτηνών και θηλαστικών, των οποίων οι πληθυσμοί δεν επηρεάζονται αρνητικά από το κυνήγι. Παρακολουθεί με επιστημονικό προσωπικό την εξέλιξη των θηραματικών και όχι μόνο πληθυσμών, παρεμβαίνει σε δυσχερείς καιρικές συνθήκες στην παροχή τροφής, προβαίνει σε απελευθερώσεις γεννετικά ελεγμένων θηραμάτων, για την ενίσχυση τοπικών πληθυσμών ενδημικού θηράματος και ελέγχει με δικά του έξοδα τις παράνομες δραστηριότητες στην φύση με το ειδικό σώμα της θηροφυλακής που χρηματοδοτεί.
    Με εξαίρεση το υποστελεχωμένο δασαρχείο δεν υπάρχει άλλος φορέας εκτός από τους κυνηγούς που να συμμετέχει τόσο ενεργά και αφιλοκερδώς στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
    Αν κάποιος μιλήσει για τους Οικολόγους και τις οργανώσεις τους, τότε μόνο γέλια μπορούν να προκύψουν αφού πρόκειται ουσιαστικά, για «επαγγελματίες» εκμεταλλευτές συναισθηματικής ευαισθησίας, που έχει προκύψει από την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από την φύση.
    Η φράση που αφορά την κυνηγετική δραστηριότητα ως μέσο διαχείρισης, ΟΧΙ μόνο πρέπει να παραμείνει, αλλά πρέπει και να λάβει την σωστή διάσταση της στην περιβαλλοντική διαχείριση.

  • 26 Αυγούστου 2018, 15:28 | Sara Nozek

    παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, η περιβαλλοντική ισορροπία δεν επιτυγχάνεται με προνόμια και δικαιώματα σε μια μερίδα ανθρώπων, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί ζημιογόνο παράγοντα για την πανίδα του τόπου.
    το βασικό επιχείρημα ενός κυνηγού είναι ακριβώς αυτό, ότι συμβάλλει στη μείωση ανεξέλεγκτα αναπτυσσόμενων πληθυσμών (κι έπειτα γλεντάει το φονευμένο πλάσμα καλά στο τραπέζι του, αφού πρώτα επιδείξει το πτώμα του ως τρόπαιο, προς τόνωση του εγωισμού του).
    δυστυχώς όμως, η φιλοσοφία που υποκρύπτεται πίσω από παρόμοια επιχειρήματα, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την αντίληψη ότι ο άνθρωπος είναι κυρίαρχος της φύσης και, επομένως, δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει λογαριασμό για τις πράξεις του σε κανέναν.
    δικαιολογίες υπάρχουν πολλές για να συνεχίσει κάποιος τη δολοφονική του παρόρμηση, την οποία και καλύπτει με το πρόσχημα του «φυσικού ενστίκτου», και να μην υποστεί τις συνέπειες του νόμου.
    πόσα και πόσα ζώα έχουν εξοντωθεί, καθώς λογίζονται ως αντικείμενα, επί των οποίων ο κυνηγός θα ασκήσει την «επιδεξιότητά» του.
    εάν υποθέσουμε ότι η φύση έχει ανάγκη τη συμβολή του ανθρώπου για μια πιο ισορροπημένη διαχείριση, τότε γιατί δεν αμολάτε γεράκια, να κάνουν τη δουλειά τους κατά τον πλέον φυσικό τρόπο; γιατί σκοτώνετε τους λύκους και τις αλεπούδες;
    γιατί δεν τα βάζετε με έναν λύκο, χωρίς ντουφέκι;
    ώστε να διαπιστώσουμε ποιανού το φυσικό ένστικτο είναι πιο ισχυρό και ποιος, πάλι κατά φυσικό τρόπο, θα υπερισχύσει;
    επομένως, δεν είναι θέμα διαχείρισης, είναι θέμα άφεσης αμαρτιών προς μια βάρβαρη συνήθεια, η οποία ως εξίσωση είναι άνιση και άδικη. γιατί ο κυνηγός (και κατά προέκταση και ο απαίδευτος κτηνοτρόφος) έχει την υπεροπλία και το ελεύθερο να εκτελεί, ενώ το θήραμα είναι παντελώς ανυπεράσπιστο.
    δεν κυνηγάει ας πούμε κάποιος αγριογούρουνο με βαλλίστρα, να κινδυνεύσει θανάσιμα ο ίδιος. ούτε είναι αναγκασμένος, λόγω πείνας, να επιτεθεί σε ένα ζώο με τα χέρια του. όχι ότι κάτι τέτοιο θα τον εξιλέωνε, αλλά ούτε αυτό πράττει, λόγω θρασυδειλίας.
    το δικαίωμα της ζωής, που στερεί από αθώα πλάσματα, το θεωρεί αυτονόητο για τον εαυτό του. γι’ αυτό και χρησιμοποιεί ντουφέκι. για να έχει σε κάθε περίπτωση την υπεροχή.
    επειδή όμως αυτή η παραχώρηση είναι καθαρά ψηφοθηρικής προέλευσης, σας καλώ να αναλογιστείτε κατά ψυχρό, αποστασιοποιημένο και συμφεροντολογικό τρόπο, την απώλεια των ψήφων από χιλιάδες φιλόζωους και πραγματικούς οικολόγους, που αγαπούν ειλικρινά το περιβάλλον.
    για να κερδίσετε μερικές χιλιάδες ψήφους, θα χάσετε τελικά περισσότερες. παραδόξως, υπερτερούμε, είμαστε εκατομμύρια και σε θέση να χαρίσουμε αλλού την ψήφο μας ανά πάσα στιγμή.

    η οικολογία δεν έχει να κάνει με την αυθαιρεσία και την εξόντωση, αλλά με τη συμβίωση.
    κι εσείς μόνο Οικολόγοι δεν μπορείτε να θεωρηθείτε, κατά πώς αποδεικνύεται.

    να διαγραφεί άμεσα η επαίσχυντη πρόταση περί αναγνώρισης του ρόλου της θήρας ως εργαλείου περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    μετά τιμής

  • 26 Αυγούστου 2018, 13:40 | Φαίδρος Π.

    Τα περισσοτερα θηλαστικά ειναι «κυνηγοί» κάποιου άλλου είδους θηλαστικού ή φυτού και ταυτόχρονα διαχειριστές του περιβάλλοντος. Ειτε αυτο ειναι βάτραχος που τρώει κουνούπια, ειτε ειναι λύκος που τρωει αγριογούρουνα, ειτε ειναι αλεπού που τρωει κουνέλια. Εαν εκλείψει καποιο απο αυτα στην αλυσίδα τοτε διαταράσσεται το σύστημα και οι συνέπειες ειναι τεράστιες. Κάπου εκει μπαίνει και ο άνθρωπος σαν θηρευτής και εχει τη δίκη του θεση στην αλυσίδα. Στη σημερινή εποχή που ολα τα τρόφιμα «παράγονται» σε καποια βιομηχανία ο θηρευτής άνθρωπος εχει μειωθεί σε τοσο μικρα νούμερα που πραγματικά δεν αποτελεί απειλή για την φύση ουτε στο ελάχιστο. Η μεγάλη ζημιά στην φύση (πανίδα και χλωρίδα) γινεται απο αλλες κατηγορίες ανθρώπων οπως ο «πετάω σκουπίδια οπου βρω», ο «βαζω φωτιές για να κανω οικόπεδα», ο «μπαζώνω ρέματα για να χτίσω αυθαιρετα», ο «ραντίζω με φυτοφάρμακα αλόγιστα», ο «απελευθερώνω μινκ και αλλά άγρια ζωα χωρίς καμια μελέτη» και πολλοί άλλοι.
    Οποτε η διατύπωση περί θηρευτή=διαχειριστή της φύσης ειτε αυτο ειναι άνθρωπος ειτε βάτραχος με βρίσκει σύμφωνο.
    Υγ.: πρεπει να ειναι ξεκάθαρο σε όλους οτι οι λαθροθήρες δεν ειναι μέρος της οικογένειας των κυνηγων και κακώς συγχέονται με τους νόμιμους θηρευτές. Λαθροθήρας ειναι αυτος που παίρνει ενα τουφεκι και κυνηγα οτι να ναι. Θηρευτής ειναι αυτος που θηρεύει τα νόμιμα θηράματα σε αριθμό και είδος, σέβεται απόλυτα τη φύση (το 2ο του σπίτι για τους περισσότερους) και κυρίως σέβεται τα θηράματα. Να γνωρίζετε επισης οτι τους λαθροθήρες τους διώκουν περισσοτερο οι νόμιμοι θηρευτές παρα κανένας αλλος.

  • Λίγες οικολογικές οργανώσεις και μερικοί μελετητές πέριξ αυτών, τα golden boys της οικολογίας, όπως εύστοχα ονομάστηκαν, επιδιώκουν πάση θυσία τον πλήρη έλεγχο του φυσικού περιβάλλοντος και την πλήρη αποξένωση του ανθρώπου και κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας από αυτό.

    Ο λόγος είναι απλός και συνίσταται στην αποκλειστική «απορρόφηση» των κονδυλίων που διατίθενται με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Κονδύλια τα οποία τελικά καταλήγουν σε ανούσιες και ανεφάρμοστες μελέτες, χωρίς ουσιαστική συμβολή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, για τα οποία όλοι κόπτονται.

    Μετά από τα παραπάνω γίνεται απολύτως κατανοητή η ξαφνική εμφάνιση στη διαβούλευση τόσων πολιτών, οι οποίοι, εννοείται εντελώς αυθόρμητα (…), ζητούν να απαλειφθεί η φράση για την «αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης». Από ολόκληρο το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, μόνο αυτή η φράση φαίνεται ότι ενόχλησε τις γνωστές ΜΚΟ και τα γνωστά golden boys…

    Κονδύλια για μελέτες υπάρχουν και καταλήγουν εκεί που καταλήγουν…, η Δασική Υπηρεσία όμως είναι υπό διάλυση, χωρίς προσωπικό και χωρίς καύσιμα στα οχήματα. Πώς θα προστατευτεί το περιβάλλον; Με τις γνωστές copy-paste μελέτες που συντάσσονται από τα κλιματιζόμενα γραφεία των Αθηνών;

    Σε πλήρη αντίθεση, οι κυνηγοί, μέσα από τις αναγνωρισμένες κυνηγετικές οργανώσεις, διαθέτουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για την προστασία και τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Χρήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τους ίδιους τους κυνηγούς και όχι από ευρωπαϊκά ή κρατικά ταμεία. Η Θηροφυλακή των κυνηγών, ένα σώμα 250 στελεχών πλήρως εξοπλισμένων με εκτός δρόμου οχήματα (τα οποία έχουν καύσιμα), περιπολούν νυχθημερόν εκεί έξω προσφέροντας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ προστασία. Εκατομμύρια ελέγχους και δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις έχει στο ενεργητικό της η Θηροφυλακή των κυνηγών στα χρόνια που λειτουργεί. Λέγεται ότι τόσοι έλεγχοι και μηνύσεις δεν έχουν γίνει από τη Δασική Υπηρεσία από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους.

    Προτείνω λοιπόν, όχι μόνο να παραμείνει στο σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση η επίμαχη φράση «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης» αλλά να προστεθεί οπωσδήποτε ακόμα μία:

    Η αναγνώριση των κυνηγών και των κυνηγετικών οργανώσεων ως βασικών εταίρων στη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

  • 24 Αυγούστου 2018, 16:03 | Δημήτρης Σ.

    Η θήρα ασκείται για χιλιάδες χρόνια και ποτέ δεν ήταν υπαίτια για επιβάρυνση ή μόλυνση περιβάλλοντος καθώς και για εξαφανίσεις ειδών. Ο λόγος είναι απλός, σε άρρωστο και ελλειματικό περιβάλλον είναι αδύνατον να ασκήσει ο κυνηγός την αγαπημένη του θήρα και αυτό το αισθάνεται σαν ένστικτο. Έτσι Ο κυνηγός είναι ο πρώτος που ενδιαφέρεται και φροντίζει ουσιαστικά χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες. Αγωνίζεται προσωπικά και συλλογικά ξοδεύοντας από το υστέρημα της οικογένειάς του, ώστε να διατηρείται πάντα υγιές το περιβάλλον και να μπορεί να συντηρήσει χλωρίδα και πανίδα κατά το δυνατόν αλώβητα. Το σύστημα άνθρωπος – περιβάλλον είναι ενιαίο και ο κυνηγός προσπαθεί να φέρει τη συμβίωση σε ισορροπία. Αυτό το έμφυτο ενδιαφέρον έχουν εντοπίσει οι κυβερνήσεις προηγμένων χωρών και χρησιμοποιούν τα συλλογικά όργανα των κυνηγών σαν εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης, στην προσπάθειά τους να συνκεράσουν την προστασία του περιβάλλοντος με την βιομηχανική και οικιστική επέκταση.

  • 24 Αυγούστου 2018, 16:41 | Γιώργος Κοτρώτσιος

    Αφαιρέστε την πρόταση περί της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Από που τεκμηριώνεται επιστημονικά μια τέτοια προσθήκη σε νόμο; Υποβιβάζεται την νοημοσύνη μας και θα απαντήσουμε ανάλογα.

  • 24 Αυγούστου 2018, 09:08 | Δημήτριος καλαϊτζίδης

    «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.» «Απαράδεκτη Η Πρόταση Σας Να Διαγραφεί!!

    Οι Κυνηγοί Που Λεηλατούν Τη Φύση, Δηλητηριάζουν Με Μόλυβδο Τη Φύση, Λαθροθηρούν Εις βάρος Προστατευόμενων Ειδών, Να Τους Αναγνωρίζετε Και Το Ρόλο Τους Ως Δήθεν «Εργαλείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης…! Πραγματικά Μόνο Ως Κακόγουστο Αστείο Ακούγεται!
    Να Διαγραφεί! Προκαλείτε Το Περί Δικαίου Αίσθημα Των Πολιτών!

    Φτάνουν Τα Δωράκια Στους Κυνηγούς! Φτάνει Αυτή Η Πρόκληση Προς Όλους Εμάς Τους Πολίτες Που Δεν Παραχωρούμε Σε Κανέναν Το Δικαίωμά Μας Και Την Υποχρέωσή Μας Να Προστατεύουμε Τη Φύση Και Τα Πλάσματά Της, Όπως Απορρέεται Και Από Τη Συνταγματική Υποχρεώσή Του Κράτους Και Των Πολιτών Από Το Άρθρο 24 (Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός).

    Ως Πολίτης & Εθελοντής Με Πολύχρονο Έργο Για Την Προστασία Του Περιβάλλοντος Και Των Ζώων, Διαμαρτύρομαι Εντόνως Και Απαιτώ Την Διαγραφή Αυτής Την Προκλητικότατης Επαίσχυντης Πρότασης Από Το Σχέδιο Για Την Εθνική Στρατηγική Για Τα Δάση!

    Είμαστε Κάποια Εκατομμύρια Πολίτες Της Ελλάδας, Στον Αγώνα Για Την Υπεράσπιση Του Φυσικού Μας Πλούτου Και Την Προστασία Των Ζώων, Δεν Αποδεχόμαστε Το Ρόλο Του «Προστάτη Και Του Διαχειριστή Του Περιβάλλοντος» Για Τους Κυνηγούς!
    Διαγράψτε Την Επαίσχυντη Πρόκληση!»

  • 23 Αυγούστου 2018, 22:03 | ΑΣΠΑΣΙΑ ΙΣΑΡΗ

    Το Δικό Μου Σχόλιο Προς Έγκριση Με Αίτημα Τη Διαγραφή!
    «Απαράδεκτη Η Πρόταση Σας Να Διαγραφεί!! «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.»

    Οι Κυνηγοί Που Λεηλατούν Τη Φύση, Δηλητηριάζουν Με Μόλυβδο Τη Φύση, Λαθροθηρούν Εις Βάρος Προστατευόμενων Ειδών, Να Τους Αναγνωρίζετε Και Το Ρόλο Τους Ως Δήθεν «Εργαλείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης…! Πραγματικά Μόνο Ως Κακόγουστο Αστείο Ακούγεται!
    Να Διαγραφεί! Προκαλείτε Το Περί Δικαίου Αίσθημα Των Πολιτών!

    Φτάνουν Τα Δωράκια Στους Κυνηγούς! Φτάνει Αυτή Η Πρόκληση Προς Όλους Εμάς Τους Πολίτες Που Δεν Παραχωρούμε Σε Κανέναν Το Δικαίωμά Μας Και Την Υποχρέωσή Μας Να Προστατεύουμε Τη Φύση Και Τα Πλάσματά Της, Όπως Απορρέεται Και Από Τη Συνταγματική Υποχρεώσή Του Κράτους Και Των Πολιτών Από Το Άρθρο 24 (Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός).

    Ως Πολίτης & Εθελόντρια Με Πολύχρονο Έργο Για Την Προστασία Του Περιβάλλοντος Και Των Ζώων, Διαμαρτύρομαι Εντόνως Και Απαιτώ Την Διαγραφή Αυτής Την Προκλητικότατης Επαίσχυντης Πρότασης Από Το Σχέδιο Για Την Εθνική Στρατηγική Για Τα Δάση!

    Είμαστε Κάποια Εκατομμύρια Πολίτες Της Ελλάδας, Στον Αγώνα Για Την Υπεράσπιση Του Φυσικού Μας Πλούτου Και Την Προστασία Των Ζώων, Δεν Αποδεχόμαστε Το Ρόλο Του «Προστάτη Και Του Διαχειριστή Του Περιβάλλοντος» Για Τους Κυνηγούς!
    Διαγράψτε Την Επαίσχυντη Πρόκληση!»

  • 23 Αυγούστου 2018, 15:22 | Μαρία Σ.

    Είναι προκλητικό και λυπηρό το να κωφεύουν και να παραμένουν τυφλοί ορισμένοι που υποτίθεται πως κόπτονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην τελείως αντιπεριβαλλοντική καθημερινότητα στην Ελλάδα.
    Από τα οικιακά απόβλητα, μέχρι τις διανοίξεις δρόμων για τα δήθεν πράσινα αιολικά στις τελευταίες απρόσιτες περιοχές της χώρας, και από κει στη ρύπανση του νερού, του αέρα και του εδάφους με κάθε τρόπο και σε κάθε χρήση, λόγω πλήρους έλλειψης θεσμικού ελέγχου, η Ελληνική φύση ματώνει εδώ και δεκάδες χρόνια και κανείς δε μιλά ή δεν κάνει κάτι για αυτό.

    αντί αυτού, βλέπουμε συνεχώς ορισμένους δήθεν ειδικούς, να τοποθετούνται μονομερώς, με μίσος και φανατισμό και χωρίς καμία μα καμία τεκμηρίωση στο κυνήγι.

    Ανεξάρτητα από το αν αυτό γίνεται συνειδητά ή από άγνοια, το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά και τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και στοχοποίηση μεμονωμένα και αποκλειστικά του (νόμιμου και συμβατού με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας) κυνηγιού.

    Οι άναρθρες κραυγές αντί σχολίων που διαβάζουμε εδώ, ταυτίζονται με τις θέσεις των οικολόγων πράσινων (που στηρίζουν τα αιολικά όσο κανείς άλλος) και με τις θέσεις φορέων ολοκληρωτικά άσχετων με την έννοια και τη διάσταση της άσκησης της θήρας στην Ελλάδα όπως η ορνιθολογική και κάποια ζωοφιλικά σωματεία.

    Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να ελεγχθούν κάποια σχόλια για να μην καταλήξει η διαβούλευση σε αρένα και ευτελιστεί τελείως η όλη διαδικασία στην οποία κατά τα άλλα μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.

  • 23 Αυγούστου 2018, 14:51 | Πέτρος

    Δεν είμαι κυνηγός, αλλά θεωρώ πως η διατήρηση των παραπάνω σχολίων από τους διαχειριστές της διαβούλευσης προσβάλλει το κύρος και την αξιοπιστία του ΥΠΕΝ, και αλλοιώνει και αναιρεί επί της ουσίας το σκοπό και την έννοια της διαβούλευσης που δεν είναι άλλος από την ελεύθερη κατάθεση γνώμης των πολιτών επί του εκάστοτε αντικειμένου.

    Πιο συγκεκριμένα δίπλα, στους όρους συμμετοχής αναφέρεται:

    3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
    4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
    6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ….δε θα δημοσιεύονται…

    Οι παραπάνω όροι δεν τηρούνται σε κανένα σχεδόν από τα αρνητικά σχόλια για το κυνήγι και συγκεκριμένα:

    «Το «σπορ” της δολοφονίας ζώων πρέπει να απαγορευθεί. Το ένστικτο του κυνηγού είναι κατάλοιπο από την πρωτόγονη κατάσταση του ανθρώπου, όταν το κυνήγι ήταν υπόθεση επιβίωσης (αν και δεν ήταν όλοι οι πρωτόγονοι κυνηγοί). Σήμερα το κυνήγι είναι απλώς ένα ανήθικο χόμπυ ασυνείδητων, που καμία σχέση δεν έχει με την επιβίωση.»
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

    «Η θήρα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι κυνηγοί είναι υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη εξαφάνιση προστατευόμενων ειδών μέσω του λαθραίυ κυνηγιού και στην μόλυνση των οικοσυστημάτων με μόλυβδο.
    Οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει σχεδόν στην πλήρη εξαφάνιση των φυσικών θηρευτών και στην σταδιακή παράνομη αποψίλωση των δασών για την δημιουργία βοσκοτόπων αντίστοιχα, είναι εκείνοι που εξαρχής έχουν διαταράξει την ισορροπία στα οικοσυστήματα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε υπερπληθυσμός συγκεκριμένων ειδών άγριων ζώων και συρρίκνωση να υγιών οικοσυστημάτων.
    Η λύση είναι η απόλυτη απαγόρευση του κυνηγιού και επαναφορά των φυσικών θηρευτών στα δάση μας. Η δημιουργία περισσότερων προστατευόμενων περιοχών. Δημιουργία εξειδικευμένων φορέων διαχείρισης για την κάθε περιοχή. Απόλυτη απαγόρευση της ελεύθερης βούλησης η οποία δεν επιτρέπει στα δάση να ανανεώνονται φυσικά.»
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

    «ανεπίτρεπτη και επαίσχυντη δράση των κυνηγών»
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

    «Οι κυνηγοί, ασκώντας ένα αιματηρό, ανήθικο και μεμπτό χόμπι για να διασκεδάζουν, είναι τα μάλα καταστροφείς του περιβάλλοντος, αφού θηρεύουν και απειλούμενα με εξαφάνιση τετράποδα και φτερωτά ζώα, μιας και η επάρκεια των δασοφυλάκων είναι ανεπαρκής για να τους ελέγχει και τιμωρεί. Το κυνήγι απέχει μακράν από το να είναι έντιμο και ηθικό. Είναι ΜΟΝΟΝ εργαλείο θανάτου, άδικου και πονηρού θανάτου, μιας και στήνουν καρτέρι καλά κρυμμένοι οι κυνηγοί με το όπλο στο χέρι.»
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

    «Οι Κυνηγοί Που Λεηλατούν Τη Φύση, Δηλητηριάζουν Με Μόλυβδο Τη Φύση, Λαθροθηρούν Εις Βάρος Προστατευόμενων Ειδών, »
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

    «Η θήρα ΔΕΝ αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Απαιτούμε να αφαιρεθεί η απαράδεκτη και αντιεπιστημονική πρόταση.»
    (χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στον όρο 3 της διαβούλευσης)

    «Ή αλλιώς μυρίζουν εκλογές και θέλετε να κάνετε ένα γενναίο δώρο στην καθολικά μισητή οικογένεια των κυνηγών…»
    (προσβλητικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

    «‘Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης’
    Δεν έχετε πλήρη και ακριβή εικόνα του αριθμού και της κατάστασης των ‘θηραμάτων’. Οι κυνηγοί δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις υπηρεσίες. Δίνεται ένας τυχαίος αριθμός αδειών, ‘θηρεύεται΄ένας τυχαίος αριθμός θηραμάτων. Οι ελάχιστοι θηροφύλακες που είναι στο πεδίο αντιμετωπίζουν αμέτρητες παρανομίες και συμπεριφορές χείριστες δείγμα του ήθους των κυνηγών. Το τρυγόνι είναι αποδεδειγμένα υπό εξαφάνιση και είναι απόδειξη της αποτυχίας της θήρας ως εργαλείου περιβαλλοντικής διαχείρισης.»
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

    «Το κυνηγι και οι κυνηγοι δεν εχουν καμια σχεση με την προστασια του περιβαλλοντος. Κακοποιουν ζωα και φυση, παρανομουν και τραμπουκιζουν ολη τη κοινωνια. Αντι να τους ελεγξετε και φτιαξετε αυτη την τραγικη κατασταση πατε να τους δωσετε και δικαιωματα.»
    (υβριστικό – χωρίς τεκμηρίωση, αντίθετο στους όρους 3,4 και 6 της διαβούλευσης)

  • 23 Αυγούστου 2018, 00:48 | Γιάννης

    Να αφεραιθεί η πρόταση «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης».
    Η θήρα πρέπει να αναγνωρισθεί μονάχα ως το μοναδικό σπορ παγκοσμίως στο οποίο η μια πλευρά δε γνωρίζει καν ότι παίζει.

  • 22 Αυγούστου 2018, 21:01 | Νικητας

    Το κυνηγι και οι κυνηγοι δεν εχουν καμια σχεση με την προστασια του περιβαλλοντος. Κακοποιουν ζωα και φυση, παρανομουν και τραμπουκιζουν ολη τη κοινωνια. Αντι να τους ελεγξετε και φτιαξετε αυτη την τραγικη κατασταση πατε να τους δωσετε και δικαιωματα. Σημερα το 2018 ειναι οτι πιο ξεπερασμενο και αντιπεριβαλλοντογικο μπορει να σκεφτει ο νομοθετης, Αυτη η προταση πρεπει να αφαιρεθει!

  • 22 Αυγούστου 2018, 14:28 | Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου

    Η φράση για τον ρόλο της θήρας στην περιβαλλοντική διαχείριση είναι πράγματι προβληματική και εξ αυτού οι προηγούμενες αντιδράσεις που έχουν ήδη καταγραφεί.
    Σε κάθε περίπτωση είναι παραδεκτό ότι δυστυχώς δεν υφίσταται στη Χώρα ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου με αστυνομικά καθήκοντα και οργάνωση στα πρότυπα των ΗΠΑ (US National Park Service Rangers). Συνεπώς είναι μη παραδεκτό να υιοθετούμε δράσεις και να αποδίδουμε νομοθετικά ρόλους οι οποίοι θα έπρεπε να προϋποθέτουν την ύπαρξη ανάλογης υποδομής.

  • 22 Αυγούστου 2018, 12:29 | Αλίκη Καλτσίδου

    ‘Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης’
    Δεν έχετε πλήρη και ακριβή εικόνα του αριθμού και της κατάστασης των ‘θηραμάτων’. Οι κυνηγοί δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις υπηρεσίες. Δίνεται ένας τυχαίος αριθμός αδειών, ‘θηρεύεται΄ένας τυχαίος αριθμός θηραμάτων. Οι ελάχιστοι θηροφύλακες που είναι στο πεδίο αντιμετωπίζουν αμέτρητες παρανομίες και συμπεριφορές χείριστες δείγμα του ήθους των κυνηγών. Το τρυγόνι είναι αποδεδειγμένα υπό εξαφάνιση και είναι απόδειξη της αποτυχίας της θήρας ως εργαλείου περιβαλλοντικής διαχείρισης. Άκρως προκλητική η παραπάνω πρόταση από μια κυβέρνηση Οικολόγων Πράσινων, μια αποτυχία πλήρης και μέγιστη απογοήτευση.

  • 22 Αυγούστου 2018, 11:34 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Το «σπορ» της δολοφονίας ζώων πρέπει να απαγορευθεί. Το ένστικτο του κυνηγού είναι κατάλοιπο από την πρωτόγονη κατάσταση του ανθρώπου, όταν το κυνήγι ήταν υπόθεση επιβίωσης (αν και δεν ήταν όλοι οι πρωτόγονοι κυνηγοί). Σήμερα το κυνήγι είναι απλώς ένα ανήθικο χόμπυ ασυνείδητων, που καμία σχέση δεν έχει με την επιβίωση. Υπάρχει βέβαια το οικονομικό ώφελος για το κράτος,τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τους εμπόρους του σχετικού εξοπλισμού κ.λ., αλλά το πραγματικό κόστος, οικολογικό και ηθικό, είναι ανεκτίμητο.
    ΄Οσο για την άσκηση κτηνοτροφίας, στα μεσογειακά δάση δεν απαντώνται
    είδη ζώων που να σχηματίζουν μεγάλες αγέλες, οπως στις σαβάνες της Αφρικής. Η βόσκηση σε αυτά αγελών κτηνοτροφικών ζώων δεν μπορεί να εναρμονιστεί σε αυτό το οικοσύστημα και, μεταξύ των άλλων, μειώνεται η διαθέσιμη τροφή για την άγρια πανίδα. Να σημειωθεί επίσης η συνήθεια πολλών κτηνοτρόφων να εξοντώνουν απειλητικά για τα ζώα τους είδη (π.χ. λύκους), που απλά προσπαθούν να επιβιώσουν στον ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ οικότοπο.
    Δυστυχώς η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να μην θίγει τα συμφέροντα κάποιων ομάδων για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά και για την διατήρηση κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων που οδηγούν στην σταδιακή και ανεπανόρθωτη υποβάθμιση προαιώνιων οικοσυστημάτων.

  • Γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να κατοικώ στα ευρυτανικά χωριά. Είμαι δασκάλα και φοιτήτρια Αγροδασοπονίας,του ΤΕΙ Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στο Καρπενήσι. Μετέχω του ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροδασοπονίας και συνειδητά και με συνέπεια ασκώ αγροδασοπονία στον ορεινό μας χώρο.
    Επικροτώ ως μια θετική εξέλιξη για την πατρίδα και το αειφόρο μέλλον των φυσικών της πόρων (δάση και νερά) το σχέδιο για τη δασοπονία και έχοντας χρόνια τώρα την αγωνία και την αγανάκτηση από την πραγματικότητα στα ποτάμια και τα δάση της ιδιαίτερης πατρίδας μου,Ευρυτανίας, έχω να καταθέσω τις παρακάτω επισημάνσεις – σχόλια.
    Πώς είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στόχοι της προστασίας των βιοτόπων και της βιοποικιλότητας όταν ήδη εφαρμόζεται και είναι σχεδιασμένο σε επίπεδο παραγωγής βιομηχανικών έργων Αιολικών και μικρών Υ/ΗΣ ένα χωροταξικό για ΑΠΕ που δεν είναι καν Εθνικό αλλά κοινή υπουργική απόφαση και χαρακτηρίζει τους ορεινούς μας όγκους ΠΑΠ2 Περιοχή προτεραιότητας – όχι καταλληλότητας- για πάνω από 1.300 ανεμογεννήτριες. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα συνοδά έργα οδοποίας και μόνο, αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων καταστρέφουν για πάντα τις αδιατάρακτες ορεινές περιοχές, τους υδροβολώνες των ορεινών ρεμάτων και τα δασικά λιβάδια των υποαλπικών περιοχών με τις τόσο ιδιαίτερες γεωφυσικές συνθήκες. Πως το ΥΠΑΠΕΝ μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την καταστροφική αντίφαση, όταν πρόσφατα μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός υπέγραψε άδεια εγκατάστασης στα ΑΓΡΑΦΑ;
    Η σημερινή διαχείριση των δασών χαρακτηρίζεται από τη θεμελιώδη αυτή αντίθεση. Το ίδιο συμβαίνει και τα ορεινά ρέματα και ποτάμια που υδροδοτούν 4 μεγάλα υδροηλεκτρικά (Καστράκι, Κρεμαστά, Στράοτς 1 και Στράτος 2 και Πλαστήρα) παράγοντας καθαρή καισταθερή ενέργεια στο εθνικό ισοζύγιο. Κι όμως υπάρχουν ήδη και βρίσκονται προς εγκατάσταση δεκάδες!!! Υ/ΗΣ αγνοώντας κάθε σωρευτική εκτίμηση και κάθε επίπτωση στη χλωρίδα, την πανίδα (ιχθυοπανίδα) και την υδρολογία των ορεινών μας οικοσυστημάτων. Τα σχέδια λεκανών απορροής των ορεινών ρεμάτων και ποταμών θα εφαρμοστούν ποτέ; Μήπως κατόπιν εορτής; Αού θα έχουν λεηλατηθεί τα εσωτερικά ύδατα. Ακόμα και πλεύσιμα τμήματα των ποταμών που έχουν μετέχοντας της διαβούλευσης χαρακτηριστεί αισθητικά ύδατα έχουν αλωθεί από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις που παραβιάζουν κάθε περιβαλλοντικό όρο. Δεν είναι προσωπική μου εκτίμηση. Υπάρχει έκθεση αυτοψίας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ !!!
    Σας παραθέτω τη ντροπιαστική εικόνα του χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που μαρτυρά την αντίληψη για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, των υδάτινων πόρων, την παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και την αντισυνταγματική αλλαγή των χρήσεων γης.
    (αναρτημένο στο blog)
    Μόνο αν αυτό ανατραπεί θα υπάρχει αειφορικό μέλλον για το δασικό πλούτο και τις περιοχές που παραμένουν καταφύγια ζωής και διατήρησης της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και εθνική μας νομοθεσία.

  • 21 Αυγούστου 2018, 17:35 | Μαριαννα Καραμανλη

    Πρεπει οπωσδηποτε να καταστρεψετε το περιβαλλον; Σας ειναι αδυνατον να αφησετε τα ζωα να ζησουν; Μεχρι που θα φτασετε πια; Ποση ασχετοσυνη; Ποση αδιαφορια; Ποση μικροπολιτικη; Διαγραψτε την προσκληση τωρα!

  • 21 Αυγούστου 2018, 14:28 | Δημήτριος Κυριακούλης

    Ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με μακρά ενασχόληση με τους τομείς της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος θεωρώ δύο από τις προτάσεις απαράδεκτες.

    Η θήρα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Οι κυνηγοί είναι υπεύθυνοι για την ανεξέλεγκτη εξαφάνιση προστατευόμενων ειδών μέσω του λαθραίυ κυνηγιού και στην μόλυνση των οικοσυστημάτων με μόλυβδο.

    Οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι έχουν συμβάλλει σχεδόν στην πλήρη εξαφάνιση των φυσικών θηρευτών και στην σταδιακή παράνομη αποψίλωση των δασών για την δημιουργία βοσκοτόπων αντίστοιχα, είναι εκείνοι που εξαρχής έχουν διαταράξει την ισορροπία στα οικοσυστήματα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε υπερπληθυσμός συγκεκριμένων ειδών άγριων ζώων και συρρίκνωση να υγιών οικοσυστημάτων.

    Η λύση είναι η απόλυτη απαγόρευση του κυνηγιού και επαναφορά των φυσικών θηρευτών στα δάση μας. Η δημιουργία περισσότερων προστατευόμενων περιοχών. Δημιουργία εξειδικευμένων φορέων διαχείρισης για την κάθε περιοχή. Απόλυτη απαγόρευση της ελεύθερης βούλησης η οποία δεν επιτρέπει στα δάση να ανανεώνονται φυσικά.

    Η παραπάνω προτάσεις πρέπει να αφαιρεθούν:

    «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης”

    «Η αναγνώριση του ρόλου της βόσκησης αγροτικών και άγριων ζώων ως μέσο διαχείρισης των κατάλληλων προς τούτο δασικών οικοσυστημάτων»

  • 21 Αυγούστου 2018, 14:59 | Άγγελος

    Η θήρα ΔΕΝ αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Απαιτούμε να αφαιρεθεί η απαράδεκτη και αντιεπιστημονική πρόταση.

  • 21 Αυγούστου 2018, 13:07 | taso

    Η θήρα αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης ήταν είναι και θα είναι μια δραστηριότητα συμβατή με το Περιβάλλον. Παρακαλώ να παραμείνει στο κείμενο. Είναι μια καθόλα νόμιμη δραστηριότητα που ασκείτε από 200.000 πολίτες που είναι νόμιμοι και φορολογούμενοι πολίτες. Μελέτες έχουν αποδείξει οτι κανένας από τους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ειδών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ακόμα και διεθνείς συνθήκες (βλέπε Ramsar) ΔΕΝ αναφέρουν το κυνήγι ως κίνδυνο για τα θηρεύσιμα είδη.

  • 21 Αυγούστου 2018, 13:29 | BiodiversityGR

    Είναι πλήρως απαράδεκτη και ανήθικη η πρόταση της «αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης».

    Με αυτή την πρόταση δίνεται στους κυνηγούς δώρο να ορίζουν αυτοί τι επιτρέπεται και τι όχι να κυνηγιέται, ποιες χρονικές περιόδους μόνο και μόνο με δικαιολογία ότι έτσι είναι η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση.

    Όπως και τον κίνδυνο να ορίζουν προστατεύομενα είδη σαν θηρεύσιμα όπως π.χ. τον λύκο γιατί έτσι θα ορίζεται η θήρα του λύκου σαν εργαλείο για την σωστή περιβαλλοντική διαχείριση.

    Εισηγόμαστε την άμεση και οριστική απόσυρση της πρότασης «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης», χωρίς να αντικατασταθεί από κάτι άλλο.

  • «Αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης».

    Ή αλλιώς μυρίζουν εκλογές και θέλετε να κάνετε ένα γενναίο δώρο στην καθολικά μισητή οικογένεια των κυνηγών…
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ.

  • 21 Αυγούστου 2018, 11:44 | Ζωγραφία-Ζέττα Χιώτη

    Καταγγέλλω μετ’ επί τάσεως και ως Ελληνίδα πολίτης, υπό τη σκέπη δε της προεδρευόμενης δημοκρατίας του κράτους μας περί ελευθερίας του λόγου, την πρότασής σας με θέμα:»Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης». Οφείλεται να αναθεωρήσετε διαγράφοντας τήν ως άνω πρόταση, άπαξ και δια παντός. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας. Σεις κυρίες και κύριοι ως άλλοι Δαναοί συνδράμετε στην ανεπίτρεπτη και επαίσχυντη δράση των κυνηγών, ενθαρρύνοντας και δικαιολογώντας τους με αυθαίρετα, σαθρά, κούφια, αλλά και απαράδεκτα ως εκ τούτου επιχειρήματα. Επικαλούμαι δια τούτο το άρθρο 24 του Ελληνικού Συντάγματος: »Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.To άρθρο 24 του Συντάγματος στην παράγραφο 1, μετά και την αναθεώρηση του το 2001, αναφέρει σχετικά, όπως σεις γνωρίζεται καλύτερα όλων. Οι κυνηγοί, ασκώντας ένα αιματηρό, ανήθικο και μεμπτό χόμπι για να διασκεδάζουν, είναι τα μάλα καταστροφείς του περιβάλλοντος, αφού θηρεύουν και απειλούμενα με εξαφάνιση τετράποδα και φτερωτά ζώα, μιας και η επάρκεια των δασοφυλάκων είναι ανεπαρκής για να τους ελέγχει και τιμωρεί. Το κυνήγι απέχει μακράν από το να είναι έντιμο και ηθικό. Είναι ΜΟΝΟΝ εργαλείο θανάτου, άδικου και πονηρού θανάτου, μιας και στήνουν καρτέρι καλά κρυμμένοι οι κυνηγοί με το όπλο στο χέρι. Ας έρθουν ως ίσος προς ίσο με τα τετράποδα και εάν καταφέρουν να τα πιάσουν ας τα σκοτώσουν, ώστε να διαχειρειστούν, λέμε τώρα, το περιβάλλον. ΔΙΑΓΡΑΨΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΡΑ.

  • 21 Αυγούστου 2018, 00:15 | Chris

    Η θήρα δεν αποτελεί εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    Η εξής πρόταση πρέπει να αφαιρεθεί: «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης»

  • 21 Αυγούστου 2018, 00:56 | Amfie

    Απαράδεκτη Η Πρόταση Σας Να Διαγραφεί!! «Η αναγνώριση του ρόλου της θήρας ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης.»

    Οι Κυνηγοί Που Λεηλατούν Τη Φύση, Δηλητηριάζουν Με Μόλυβδο Τη Φύση, Λαθροθηρούν Εις Βάρος Προστατευόμενων Ειδών, Να Τους Αναγνωρίζετε Και Το Ρόλο Τους Ως Δήθεν «Εργαλείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης…! Πραγματικά Μόνο Ως Κακόγουστο Αστείο Ακούγεται!
    Να Διαγραφεί! Προκαλείτε Το Περί Δικαίου Αίσθημα Των Πολιτών!

    Φτάνουν Τα Δωράκια Στους Κυνηγούς! Φτάνει Αυτή Η Πρόκληση Προς Όλους Εμάς Τους Πολίτες Που Δεν Παραχωρούμε Σε Κανέναν Το Δικαίωμά Μας Και Την Υποχρέωσή Μας Να Προστατεύουμε Τη Φύση Και Τα Πλάσματά Της, Όπως Απορρέεται Και Από Τη Συνταγματική Υποχρεώσή Του Κράτους Και Των Πολιτών Από Το Άρθρο 24 (Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός).

    Ως Πολίτης & Εθελόντρια Με Πολύχρονο Έργο Για Την Προστασία Του Περιβάλλοντος Και Των Ζώων, Διαμαρτύρομαι Εντόνως Και Απαιτώ Την Διαγραφή Αυτής Την Προκλητικότατης Επαίσχυντης Πρότασης Από Το Σχέδιο Για Την Εθνική Στρατηγική Για Τα Δάση!

    Είμαστε Κάποια Εκατομμύρια Πολίτες Της Ελλάδας, Στον Αγώνα Για Την Υπεράσπιση Του Φυσικού Μας Πλούτου Και Την Προστασία Των Ζώων, Δεν Αποδεχόμαστε Το Ρόλο Του «Προστάτη Και Του Διαχειριστή Του Περιβάλλοντος» Για Τους Κυνηγούς!
    Διαγράψτε Την Επαίσχυντη Πρόκληση!