• Σχόλιο του χρήστη 'ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ' | 13 Ιανουαρίου 2022, 15:18

    Ως Επιτροπή Αγώνα για την διατήρηση της ονομασίας «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι : Οι μικροί διήμεροι αποσταγματοποιοί αποτελούν μέρος της λαϊκής παράδοσης και είναι στενά συνδεδεμένοι στην αντίληψη του λαού με την παραγωγή παραδοσιακής ποιοτικής τσικουδιάς, ενώ παράλληλα διατηρούν άσβεστη την παράδοση της απόσταξης μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους. Οι αμπελουργοί της Κρήτης από το 1917 με την απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου απέκτησαν το αποκλειστικό δικαίωμα να παράγουν «ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ» και από τότε εξακολουθεί να αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας της περιφέρεια Κρήτης στον Αμπελουργικό Τομέα. Για το λόγο αυτό ζητάμε: •να έχουμε το δικαίωμα ως διήμεροι αποσταγματοποιοί ,εφόσον αποστάξουμε στέμφυλα σταφυλής παραγωγής μας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της των Ευρωπαϊκών κανονισμών να ονομάζουμε το προϊόν μας «Παραδοσιακή Τσικουδιά Κρήτης», όπως εξαρχής ονομαζόταν και πρέπει να συνεχίσει να ονομάζεται. •Η Ελληνική πολιτεία να στηρίξει την παραδοσιακή τσικουδιά και τους παραγωγούς της •Την απόσυρση του ήδη κατατιθέμενου φακέλου και την υποβολή εκ νέου σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (110/08 & 787/19) αποτυπώνοντας την πραγματική παραδοσιακή τελετουργική διαδικασία παραγωγής της Παραδοσιακής Τσικουδιάς Κρήτης.