4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:11 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΟΣΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΑΓΕΣ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ) ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:01 | Νίκος Γεωργιλάς – πρώην εφοριακός

    Δε συμφωνώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ΔΙΒΕΤ και ΔΕΤΕ. Τα ΔΙΒΕΤ είναι ποσοστά βεβαίωσης των φόρων και είναι κίνητρο απόδοσης. Εσείς θέλετε να μειώσετε την απόδοση των εφοριακών που στηρίζουν τον προϋπολογισμό και έτσι θα μειωθούν και τα έσοδα του κράτους. Να καταργηθεί το αφορολόγητο των μισών αποδοχών των βουλευτών και των δικαστικών διαφορετικά να μην καταργηθεί κανένα επίδομα από την αυτοτελή φορολόγηση.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:59 | ΣΠΥΡΟΣ Β

    Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θίγει τα πραγματικά μεσαία εισοδήματα δηλαδή μισθωτούς με ετήσιες αποδοχές 30.000-40.000 €, αλλά να εξυπηρετεί ένα διπλό στόχο:
    1. Αύξηση της φορολογητέας ύλης μέσω του εντοπισμού εισοδημάτων που συστηματικά υποκρύπτονται.
    2. Αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία
    Σε αυτήν τη λογική η αποτελεσματικότητα του φορολογικού νομοσχεδίου μπορεί να μεγιστοποιηθεί όχι με την κατάργηση κοινωνικά δίκαιων φοροαπαλλαγών (που ωστόσο εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες ζημιώνοντας τελικά τους ειλικρινείς φορολογούμενους) αλλά με την κατάλληλη τροποποίηση τους. Έτσι προτείνω τα εξής:
    Ιατρικές δαπάνες: Έκπτωση του συνόλου τους ( η ενός σημαντικού ποσοστού) από το φορολογητέο εισόδημα (αντί 20% από φόρο). Κατά αυτόν τον τρόπο τα μεσαία εισοδήματα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο από ότι ισχύει σήμερα να ζητούν τις σχετικές αποδείξεις. Προκειμένου να ευνοηθούν και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα το ποσοστό έκπτωσης της σχετικής δαπάνης από το εισόδημα θα πρέπει να κλιμακώνεται αντιστρόφως προς το δηλωθέν εισόδημα. Έτσι για πολύ χαμηλά εισοδήματα (π.χ. έως 18.000) μπορεί να φθάνει το 100% μειούμενο προοδευτικά έως και το 40% για εισοδήματα άνω των 50.000€. Για να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις τίθεται ανώτατο όριο δαπάνης τα 50.000€.

    Δίδακτρα Προτείνεται η Έκπτωση της σχετικής δαπάνης να γίνεται από το εισόδημα και όχι από το φόρο ώστε τα μεσαία εισοδήματα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο από ότι ισχύει σήμερα να ζητούν τις σχετικές αποδείξεις . Και εδώ (όπως και στην πρόταση για τις Ιατρικές δαπάνες) προκειμένου να ευνοηθούν τα χαμηλά εισοδήματα το ποσοστό έκπτωσης της σχετικής δαπάνης από το εισόδημα θα πρέπει να κλιμακώνεται αντιστρόφως προς το δηλωθέν εισόδημα. Ανώτατο όριο εκπίπτουσας δαπάνης (μετά τη στάθμιση με συντελεστή αναλόγως του εισοδήματος) 2.000€

    Ενοίκιο 1ης κατοικίας: Με το ισχύον σύστημα ο ενοικιαστής δεν έχει κανένα κίνητρο να δηλώσει το πραγματικό μίσθωμα πέραν των 100€ μηνιαίως άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια φοροδιαφυγής των (μεγάλο)ιδιοκτητών. Προτείνεται να εκπίπτει από το εισόδημα ένα ποσοστό (προοδευτικά φθίνον) του μηναίου μισθώματος. Π.χ.: Για το τμήμα μηνιαίου ενοικίου έως 300€ το 40% για 301-400€ το 20% και 401-500 10%. Άνω των 500€ χωρίς έκπτωση. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η μέγιστη έκπτωση φθάνει τα 150€ αντί 100€ σήμερα ενώ το μέγιστο μίσθωμα το οποίο έχει κίνητρο να δηλώσει ο ενοικιαστής πενταπλασιάζεται (από 100€ σε 500 €)

    Εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία / ασφαλιστήρια ζωής Αν και είναι νομίζω αυτονόητο, θα το επισημάνω και εγώ. Οποιαδήποτε σκέψη για περιορισμό της ισχύουσας έκπτωσης σε αυτές τις περιπτώσεις ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα διότι, δεδομένου του προαιρετικού χαρακτήρα της, το βασικότερο (ίσως και το μοναδικό) κίνητρο συμμετοχής σε αυτά τα ταμεία είναι η κατά 100% έκπτωση της εισφοράς από το φορολογητέο εισόδημα. Δεδομένου του πολύ μικρού αριθμού επαγγελματικών ταμείων και των ασφαλισμένων σε αυτά (μερικές χιλιάδες φορολογούμενοι) το όποιο εισπρακτικό όφελος είναι αμελητέο σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων που θα δημιουργούσε ο περιορισμός της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής.

    Αναπηρία 67%. Κατοχύρωση του ισχύοντος αφορολογήτου ορίου (12.000) χωρίς την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δαπανών. Διατήρηση και τιμαριθμική αναπροσαρμογή του εκπίπτοντος λόγω αναπηρίας εισοδήματος

    Διατήρηση επί τριετία μετοχικών αξιών. Για πρώτη φορά στην Ιστορία του το ΧΑΑ κατέγραψε πτώση (και μάλιστα σημαντική) σε επίπεδο δεκαετίας (2000-2009).
    Προτείνεται η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ποσοστού (προοδευτικά φθίνοντος) του ποσού που δαπανήθηκε για την αγορά μετοχών και οι οποίες δε μετεβιβασθήκαν με την πάροδο τριετίας (Αντίστοιχη ρύθμιση ίσχυε και για μεράδια μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων). Η διαφοροποίηση έγκειται στο ότι το ποσοστό έκπτωσης δεν πρέπει να είναι σταθερό (25%) αλλά να ξεκινά από υψηλότερο ποσοστό π.χ. 50% για εισοδήματα έως 25.000 και το οποίο θα φθίνει όσο μειώνεται το εισόδημα : π.χ 40% για εισόδημα έως 50.000 20% έως 75.000 καμιά απαλλαγή στη συνεχεία. Ανώτατο όριο έκπτωσης 5.000 €. Κατά αυτόν τον τρόπο ωθούνται τα μεσαία (αλλά όχι και τα υψηλά) εισοδήματα στο να αγοράσουν και να διατηρήσουν μετοχές (παρά τη φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα) συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος

    Αποδείξεις δαπανών Πέραν της κατοχύρωσης του αφορολογήτου ορίου με τη συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου ποσού αποδείξεων θα πρέπει να υπάρχει κίνητρο στο φορολογούμενο να συγκεντρώνει επιπλέον αποδείξεις. Προτείνεται η έκπτωση από το εισόδημα ενός ποσοστού της συνολικής δαπάνης των αποδείξεων το οποίο θα εξαρτάται από το συνολικό ύψος των δαπανών.
    Για τμήμα αποδείξεων έως 10.000€ εκπίπτει το 25 % Μέγιστη Έκπτωση 2.500
    για 10.001-15.000 20% Μέγιστη Έκπτωση 1.000
    για 15.001 -20.000 10% . Μέγιστη Έκπτωση 500
    Καμιά Έκπτωση για το τμήμα άνω των 20.000€
    Με το ισχύον σύστημα εκπίπτουν έως 8.000 σύνολο.
    Με το προτεινόμενο έως 4.000 ανά σύζυγο

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 10:29 | ΔΕΣΠΟΙΝΑ Δ

    ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 15% ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΞΑΝΑΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ.ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ Ο ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΦΟΡΟΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ.Η ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2010 ΑΦΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 09:53 | Μάνος Τριανταφύλλου (Οικονομολόγος)

    Συμφωνώ χωρίς δεύτερη συζήτηση με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και πρώτα απ’ όλα της βουλευτικής « αποζημίωσης» των Βουλευτών που έχουν και ένα σωρό άλλα προνόμια, όπως δωρεών μετακινήσεις με όλα τα μέσα στο εσωτερικό και εξωτερικό, δωρεάν τηλεφωνικές επικοινωνίες και διάφορα άλλα
    και φυσικά όλων των άλλων χωρίς καμία εξαίρεση, πλην των εισοδημάτων για τα οποία επιβάλλεται αυτοτελή και έτσι χαμηλότερη φορολόγηση για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, όπως είναι π.χ. οι αποζημιώσεις απολυμένων ή λόγω πρόωρης διακοπής μιας σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου , ή και οι αποζημιώσεις λόγω της μετατροπής συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου χρόνου, εισοδήματα αναπήρων κλπ..

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 03:17 | Μαργαρίτα

    Διαβάζοντας τα σχόλια που προηγούνται αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια έντονη απαίτηση από όλους για την απονομή κοινωνικής δικαισύνης.Μοιάζει λιγάκι σαν να έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου.Φυσικά κι εγώ με τη σειρά μου συμφωνώ σε οτιδήποτε έχει την κατεύθυνση προς μια πιο ίση και δίκαιη μεταχείρηση των πολιτών.Όμως αν παρατηρήσει κανείς τη διαφορετικότητα των περιπτώσεων που επηρέζονται από την συγκεκριμένη παράγραφο ,θα καταλάβει οτι είναι αδύνατο να υπάρξει δικαιοσύνη με το να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.Εξάλλου όλοι αποδεχόμαστε οτι πολλά επιδόματα θα έπρεπε να έχουν δοθεί ως μισθός,οπότε θα υπήρχε προ πολλού ισότιμη φορολόγηση και κανείς δε θα είχε αντίρρηση.
    Επί της ουσίας τώρα, θέλω να αναφερθώ στην κατηγορία που ανήκω,αυτή των εκπαιδευτικών των προσωρινά αποσπασμένων στο εξωτερικό.(στην περίπτωσή μου Μεγάλης Βρετανίας)Φαντάζομαι οτι η κατάσταση όλων μας είναι παρόμοια ανεξαρτήτως χώρας,αλλά μπορώ να παραθέσω τα νούμερα που γνωρίζω.Το επιμίσθιό μας είναι 1400 λίρες.Όλο αυτό το ποσό και μερικά χρήματα επιπλέον από το μισθό που παίρνω σε ευρώ στην Ελλάδα(τον γνωστό αυτό τεράστιο μισθό των εκπαιδευτικών) τα ξοδεύω για νοίκι(σε σπίτι κάτω του μετρίου),για φόρο στο δήμο,για γκάζι,ρεύμα και νερό.Άρα μου μένουν για να ζήσω με την οικογένειά μου 1100 ευρώ περίπου,τα οποία όταν τα μετατρέπω σε λίρες μειώνονται κι άλλο.Αν όντως γίνει η αλλαγή στη φορολόγηση ,το επιμίσθιό μας κ.Υπουργέ θα είναι λιγότερο από χίλιες λίρες και θα καλούμαστε όλοι εμείς να ζήσουμε με 600 ευρώ το μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.(που θα είναι 520 λίρες)Το θεωρείτε εφικτό;Αυτό που θα έπρεπε να γίνει για τους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού είναι όχι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του επιμισθίου,αλλά η κατάργηση της φορολόγησης σκέτο.
    Υ.Γ.Και όλα αυτά τα έξοδα που κάνουμε κ.Υπουργέ,γιατί δεν μπορούμε να τα δηλώσουμε στην εφορία;Εμείς θα φορολογούμαστε σαν να είμαστε φιλοξενούμενοι της βασίλισσας;

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 23:09 | μαρια διευθυντρια Ε.Σ.Υ

    κυριε yπουργε.
    Η αυτοτελης φορολογηση ορισμενων εισοδηματων θα πρεπει να εξεταστει κατα περιπτωση. Αναμφιβολα στους μισθωτους αποτελει αδυναμια της εκαστοτε κυβερνησης να δωσει πραγματικες αυξησεις.
    Τους λογους για τους οποιους η αυτοτελης φορολογηση των εφημεριων των γιατρων του Ε.Σ.Υ. δεν πρεπει να καταργηθει εχει γραφτει απο πολλους συναδελφους μου.
    Εγω θα ηθελα να σας επισημανω οτι χρηματα υπαρχουν οπως ελεγε και ο προεδρος μας προεκλογικα αρκει να εχετε τη βουληση να συγκρουστειτε με το κατεστημενο.
    θα σας αναφερω μερικες κατηγοριες φοροφυγαδων
    -Ιδιωτες γιατροι για ενα τοκετο στα ιδιωτικα μαιευτηρια παιρνουν 5000 Ε και δινουν αποδειξη αν τους ζητησεις για 1000ε
    Καρδιοχειρουργοι στο υγεια παιρνουν 8000ε χωρις αποδειξη
    ορθοπεδικοι στο μετροπολιταν περνουν 4000ε χωρις αποδειξη
    Αυτα που προανεφερα εχουν συμβει σε συγγενικα μου προσωπα, σιγουρα καποιοι απο το Υπουργειο οικονομικων θα εχουν
    ακουσει για παρομοιες αμοιβες.
    -γιατρι Ε.Σ.Υ πλην εργαστηριακων και ελαχιστων κλινικων παιρνουν φακελακια που αγγιζουν τις αμοιβεςτων των ιδιωτων γιατρων
    -Ποθεν εσχες για ολους τους φορολογουμενους
    Τολμηστε κυριε Υπουργε.
    Ειναι ευκολο να τους πιασετε. και να τους επιβαλετε κυρωσεις οπως αυστηρες ποινες και αφαιρεση της αδειας επαγγελματος.
    πρεπει να σταματησει πια η αφαιμαξη των μισθωτων και συνταξιουχων .
    Σαςευχαριστω για το βημα που μου δωσατε.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 22:28 | Μιχαηλίδης

    Ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να εκπίπτουν από το εισόδημα στο σύνολο τους για ολους ανεξαιρέτως χωρίς όρους και ανεξάρτητα από προυποθέσεις. Το ίδιο και οι ιατρικές δαπάνες.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:09 | Μιχάλης Σκυριανός

    Κατ΄ αρχήν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα «συμμάζεμα» των φοροαπαλλαγών και εφαρμογή αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά με μέτρο και σύνεση και όχι με έναν σαρωτικό, άδικο και αιφνιδιαστικό τρόπο, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει αρκετές φορές στη χώρα μας.
    Ειδικότερα θα ήθελα να αναφερθώ στις περιπτώσεις της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, καθώς και στην εφ’ άπαξ αποζημίωση, που καταβάλλεται από τα ταμεία προνοίας και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, στους ασφαλισμένους λόγω συνταξιοδότησης ή λόγω εθελουσίας εξόδου από την υπηρεσία, με παραίτηση :
    O τρόπος φορολόγησης της αποζημίωσης λόγω απόλυσης θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να είναι συνάρτηση του ύψους της αποζημίωσης και της ηλικίας. Ειδικά για τους απολυμένους άνω των 50 ετών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η εύρεση εργασίας είναι πάρα πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
    Το εφ’ άπαξ έχει καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα και καταβάλλεται από ασφαλιστικό κεφάλαιο, που σχηματίζεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από εισφορές, είτε μόνο των ασφαλισμένων είτε και του εργοδότη που τους απασχολεί. Δεν είναι λοιπόν σωστό να φορολογηθεί με τη νέα φορολογική κλίμακα μια τέτοια αποταμιευτική διαδικασία. Διότι, ακριβώς, περί αποταμίευσης πρόκειται. Αλλά, αν το δούμε και καθαρά ανθρώπινα και από τη σκοπιά ενός Κράτους δικαίου, πως είναι δυνατό να μειωθεί αισθητά το ποσό, που ένας εργαζόμενος επί 35 χρόνια εργασίας χτίζει, ονειρεύεται και περιμένει να εισπράξει, προκειμένου να τακτοποιήσει με αυτό ενδεχόμενες τρέχουσες οφειλές του (εξόφληση στεγαστικού δανείου κλπ) και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του, βοηθώντας την σύνταξή του, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι και τεράστια.
    Πιστεύω ότι ο κ. Υπουργός Οικονομικών θα δει με την αρμόζουσα κοινωνική ευαισθησία τις πιο πάνω περιπτώσεις, αλλά και κάποιες άλλες συναφείς, που εμένα μου διαφεύγουν, έτσι ώστε να μην υπάρξει, για μια ακόμα φορά, το απαράδεκτο γεγονός, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι, στις δύσκολες στιγμές, ο στόχος και η εύκολη λεία της Πολιτείας.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:55 | ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    Είμαι Ναυτικός και από την δημόσια διαβούλευση παρατηρώ, ότι με ευκολία αρκετοί – που ίσως και να μήν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των επαγγελμάτων – να λένε: «να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές ή αυτοτελής φορολόγηση».

    Αναφέρομαι λοιπόν μόνο στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης που ισχύει
    για τους Έλληνες ναυτικούς ποντοπόρων πλοίων και κατά την γνώμη μου πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για τους παρακάτω λόγους:

    – Ιδιαιτερότητα επαγγέλματος, αντίξοες συνθήκες εργασίας (6-7 μήνες
    το χρόνο μακρυά από την οικογένεια μας, επικινδυνότητα, εργασία
    χωρίς ωράριο,αργίες κλπ)

    – Εισαγωγή συναλλάγματος.

    – Μέτρο παραμονής των ήδη ναυτικών στα υπό Ελληνική σημαία πλοία.

    – Μέτρο προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

    – Δεν είμαστε ένα κλειστό επάγγελμα (με δυσκολία νέοι ακολουθούν το
    επαγγελμά μας).

    Τέλος αν μπούν σε κλίμακα οι ναυτικοί, μπορεί βραχυπρόθεσμα να φοροεισπράξετε ορισμένα επιπλέον χρήματα,αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνετε το μνημόσυνο της Ελληνικής μεγάλης Ναυτιλίας, διότι οι Έλληνες ναυτικοί θα αναζητήσουν εργασία στα υπό ξένη σημαία πλοία και οι αποδοχές τους θα φύγουν για άλλες χώρες, Συνεπώς χάνεται η Ελληνική Ναυτιλία «χωρίς Έλληνες ναυτικούς Ελληνική Ναυτιλία δεν υφίσταται».

    Μια πρόσφατη αναφορά της Κας Λούκα Κατσέλη μίλησε για κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους Έλληνες ναυτικούς για παραμονή τους στα υπό Ελληνική σημαία πλοία και προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα.
    ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΒΑΡΑ!!!!!!!!

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας

    Μετά τιμής

    Πετρόπουλος Διονύσιος

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:38 | ΓΠ

    Είμαι ένας Έλληνας φορολογούμενος που περιμένει επιτέλους από τους εκπροσώπους των Ελλήνων (βουλευτές – κυβέρνηση) να κάνουν επιτέλους το καθήκον τους σε όλους τους τομείς χωρίς ιδιοτέλεια και πολιτικό κόστος! Αν φορολογηθούμε όλοι με την αρχή της αναλογικότητας. Όχι σε αυτοτελή φορολόγηση, ούτε σε ειδικά προνόμια για κανέναν. Αποκτά πολλά κάποιος; Ας δώσει για το κοινωνικό σύνολο περισσότερα. Τι σημαίνει δηλαδή οι δικαστές να φορολογούνται με το μικρότερο συντελεστή φορολόγησης που υφίσταται για ολόκληρο το εισόδημα που αποκτούν; Γιατί να υπάρχει αυτοτελής φορολογία για κάποιο εισόδημα (βουλευτές για παράδειγμα, μη εξαιρώντας και πολλά άλλα επαγγέλματα); Αν αποκτάς πολλά δώσε και περισσότερα. Ασφαλώς και να υπάρχει κάποιο αφορολόγητο όριο (το επίπεδο φτώχειας δυστυχώς είναι μεγάλο στην Ελλάδα) και κάποιο όριο που θα συμβολίζει το μέσο εισόδημα και θα φορολογείται με χαμηλό συντελεστή. Πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν τα σωστά όρια, αρκεί να δηλώνονται όλα τα εισοδήματα. Ναι στις αποδείξεις για όλα τα επαγγέλματα. Είναι το σωστό. Δώστε μεγάλα κίνητρα να ζητάμε αποδείξεις. Ας ξεκινήσει από την πάταξη της φοροδιαφυγής, και μετά συζητάμε αν κάποιος πρέπει να κερδίζει περισσότερα ή λιγότερα από την εργασία που προσφέρει. Σίγουρα υπάρχουν υπερβολές και προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω!

    Αγνοείστε το πολιτικό κόστος, ίσως θα υπάρξει μόνο προσωρινά αλλά το αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια. Το αποτέλεσμα θα σας κρίνει.

    Πρέπει να αφυπνίσετε σε όλους την κοινωνική ευθύνη. Όλοι συμμετέχουμε και κάνουμε την Ελλάδα!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | Ενωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

    ΕΝΩΣΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
    Ε.Α.Ν.Δ.Α
    Ακαδημίας 60, Αθήνα.

    Στην διαβούλευση που έχει ανοίξει στο πλαίσιο της τροποποίησης του φορολογικού νομικού πλαισίου διατυπώνεται η πρόταση να καταργηθεί ή να μειωθεί σημαντικά το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Η ανωτέρω πρόταση διατυπώνεται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την κοινωνική ευθύνη κάθε κοινωνικής ομάδας και την υποχρέωση όλων των φορολογουμένων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κρίσιμου οικονομικού κλίματος. Και η συμβολή όμως αυτή θα πρέπει να γίνεται με όρους σύμφωνους με το Σύνταγμα, που επιβάλλει την συμβολή καθενός στα οικονομικά βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του (άρθρο 4 §5 του Συντάγματος).

    Ως δικαιολογητικό λόγος των προτεινόμενων ρυθμίσεων προβάλλεται η πάταξη της φοροδιαφυγής. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο επειδή δεν μπορεί με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς να συλλάβει την φορολογητέα ύλη, επιβάλλει σε όλους, φοροδιαφεύγοντες και μη, μια επιπλέον φορολογική υποχρέωση, για να ισοσταθμίσει τις απώλειες. Πέραν του ότι μια τέτοια λογική οδηγεί σε μια κραυγαλέα άδικη ρύθμιση, είναι για τον κάθε νοήμονα πολίτη αυτονόητο, ότι από μια τέτοια ρύθμιση θα έπρεπε να εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση κατηγορίες φορολογουμένων που η ίδια η νομοθεσία – που δεν πρέπει να είναι αποσπασματική και τυχαία – αναγνωρίζει ως κατηγορίες που έχουν ανάγκη προστασίας, όπως είναι και οι νέοι Δικηγόροι, ήτοι οι Δικηγόροι μέχρι επτά χρόνια δικηγορίας.

    Η ανωτέρω προτεινόμενη ρύθμιση αντικατοπτρίζει την νοοτροπία της συλλήβδην αντιμετώπισης των νέων δικηγόρων, αλλά και των λοιπών κατηγοριών νέων ελεύθερων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων, ενώ στην πραγματικότητα είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους νέους δικηγόρους εργάζονται σε άλλα – όχι δικά τους- δικηγορικά γραφεία και αμείβονται με αμοιβές από 700 ευρώ μηνιαίως, ενώ και όσοι από αυτούς επιχειρούν να δικηγορήσουν ανοίγοντας δικό τους γραφείο είναι σαφές ότι βρίσκονται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους, για αυτό και με πληθώρα διατάξεων της νομοθεσίας μας επιχειρείται η με διάφορους τρόπους ενίσχυσή τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αδιάψευστα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το έτος 2007, το 50% των εν ενεργεία δικηγόρων έχει παρασταθεί σε δικαστήριο έως 5 φορές και σε υπογραφή συμβολαίου έως 2 φορές. Επί παραδείγματι ένας νέος δικηγόρος με τέσσερα έτη δικηγορίας αμείβεται με 700 ευρώ μηνιαίως, λαμβάνει δηλαδή 8.400 ευρώ ετησίως (12χ700). Καταβάλλει προκειμένου να καλύψει τις ασφαλιστικές του εισφορές 1560 ευρώ και του απομένουν 6.840 ευρώ. Στην υποθετική περίπτωση κατάργησης του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ, εάν φορολογηθεί με συντελεστή 10%, θα καταβάλλει επιπλέον στην εφορία 684 ευρώ. Οπότε θα του απομείνουν προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες 6.156 ευρώ, ήτοι 513 μηνιαίως!!!!!!

    Την ίδια στιγμή, που η πολιτεία θεσπίζει ειδικό διανεμητικό λογαριασμό για τους νέους Δικηγόρους με συγκεκριμένα κατώτατα όρια δυνάμει του άρθρου 33 του Ν. 2915/2001, ως ένα τρόπο ενίσχυσης του ετησίου οικονομικού τους εισοδήματος και συνδρομής της πολιτείας στην αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της πλειοψηφίας των νέων συναδέλφων μας, δεν μπορεί η ίδια ουσιαστικά να παίρνει πίσω όσα έδωσε, θεσπίζοντας κατάργηση ή δραματική μείωση των αφορολογήτων αυτών ορίων, αντιμετωπίζοντας τους νέους αυτούς επαγγελματίες ως προνομιούχους και φοροφυγάδες κατ’ επέκταση. Εξάλλου, δεν είναι συνεπές από την μια η Πολιτεία με διάφορα προγράμματα να επιδοτεί και χρηματοδοτεί νέους επαγγελματίες και από την άλλη να αυξάνει κατακόρυφα τις προς το κράτος υποχρεώσεις των ανθρώπων που νωρίτερα εκείνη έκρινε ότι έχουν ανάγκη ενίσχυσης.

    Η πρόβλεψη γενικευμένης ρύθμισης, ήτοι ρύθμισης που δεν εξαιρεί τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι καταφανώς άδικη, καθώς εξομοιώνει και επιβάλλει ενιαία αντιμετώπιση σε περιπτώσεις που δεν είναι όμοιες. Δεν είναι δε όμοιες οι περιπτώσεις, καθώς οι σκέψεις που διατυπώνονται για την μεγάλη κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών δεν μπορούν να ισχύουν για τα νεότερα μέλη της μεγάλης αυτής κατηγορίας, που βρίσκονται σε μειονεκτική κατάσταση, που επιβάλλει την οικονομική τους ενίσχυση και όχι την περαιτέρω επιβάρυνση με πρόσθετες υποχρεώσεις.

    Κατά συνέπεια, είναι ανάγκη όπως και για τις άλλες κατηγορίες νέων επαγγελματιών, έτσι και για τους νέους δικηγόρους να προβλεφθεί διατήρηση του ισχύοντος αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ. Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι ο δικηγορικός κλάδος, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους κλάδους, που φορολογείται στην «πηγή», καθώς το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί το 15% της νόμιμης αμοιβής μας, για κάθε παράσταση που πραγματοποιούμε ενώπιον των Δικαστηρίων και των λοιπών Αρχών.

    Σε κάθε περίπτωση, ήτοι ακόμη και αν η ανωτέρω προτεινόμενη ρύθμιση ισχύσουν και για τους νέους δικηγόρους, οι αδικίες που δημιουργούνται θα μπορούσαν εν μέρει τουλάχιστον να αμβλυνθούν με την συμπερίληψη στις αφαιρούμενες από τα ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματος δαπάνες και κάποιων προσωπικών-καταναλωτικών δαπανών που σήμερα δεν ασκούν επιρροή στην έκταση της φορολογικής υποχρέωσης.

    Για το ΔΣ της Ε.Α.Ν.Δ.Α.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ …………………….. Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΚΙΑΣ ……………. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Καταργήστε κάθε φοροαπαλλαγή και διατηρείστε μόνον τους ειδικούς συντελεστές όπως είναι και σήμερα, για τα εισοδήματα απο τόκους και την αποζημίωση των μισθωτών.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:33 | Θέμης Τζαβάρας

    Κάθε φοροαπαλλαγή εισοδημάτων ή επιδομάτων χαριστικής μορφής πρέπει να καταργηθεί.
    Να παραμείνουν τα επιδόματα κοινωνικής αρωγής ιδιαίτερα ατόμων με εισοδήματα κάτω του ορίου φτώχειας οι αποζημιώσεις για έκτακτα περιστατικά, πχ. Απόλυση ή έκτακτες δαπάνες υγείας και οι επιβραβεύσεις, υποτροφίες κ.τ.ο.
    Υπό αίρεση είναι τα πριμ σε πλουσιοπάροχα αμειβόμενους επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι θα πρέπει να δεχθούν την ενιαία κλίμακα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:51 | Θεόδωρος Γαροφαλλίδης

    Να μην καταργηθούν οι απαλλαγές από το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις:

    α,δ,ε,ζ,θ,ιβ,ιγ της παραγράφου 5 του Άρθρου 6 του Νόμου 2238/1994 περί φορολογίας εισοδήματος.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:00 | B

    Ι. Ασφάλιστρα ζωής και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

    Αυτή τη στιγμή για ασφάλιστρα νοσοκομειακής περίθαλψης σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, καθώς και ασφάλιστρα ζωής και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων από το φορολογητέο εισόδημα εκπίπτει ποσό έως 1.200 ευρώ (το 10% του αφορολόγητου) ανά νοικοκυριό και όχι ανά φορολογούμενο.
    Το ποσό αυτό θα πρέπει να προσαρμόζεται στον αριθμό μελών ενός νοικοκυριού.
    Άλλο κόστος ασφάλειας υγείας έχει η οικογένεια με 3 παιδιά από κάποιον άλλο που υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση.
    Στην περίπτωση που δύο νέοι έχουν ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (100 ευρώ ο καθένας το μήνα) εάν αποφασίσουν να παντρευτούν το κράτος τους «τιμωρεί».

    ΙΙ. Φορολογητέο εισόδημα και επιμίσθιο

    Θα πρέπει η πολιτική της φορολόγησης να είναι οριζόντια για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και ειδικές διατάξεις. Αφενός είναι δίκαιο, αφετέρου διευκολύνει το μηχανισμό που αναλαμβάνει τον έλεγχο.
    Σε ειδικές περιπτώσεις π.χ. αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, ιπτάμενοι πολεμικής αεροπορίας, εφημερίες γιατρών κ.α. θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αύξηση του επιμισθίου και όχι εξαίρεση του επιμισθίου από το φορολογητέο εισόδημα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:19 | ΣΠΥΡΟΣ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ ,
    Θεωρώ τις τωρινές οικονομικές συγκυρίες πραγματικά δύσκολες και αντιλαμβάνομαι την αγωνιώδη προσπάθεια σας για εξεύερεση χρήμάτων.Ενα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης όπου θα πλήρώνουν αυτοί που πραγματικά έχουν τεράστια εισοδήματα ή αυτές οι ομάδες επαγγελματιών που χρόνια τώρα δεν συνεισφέρουν στον κρατικό προυπολογισμό.
    Είμαι αποσπασμένος εκπαιδευτικός στο εξωτερικό με την οικογένειά μου, αποφάσισα να συμμετέχω στην δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό για να δηλωσω την αντίθεσή μου στην σκέψη να καταργηθεί η αυτοτελης φορολόγηση στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς . Το επιμίσθιο που λαμβάνομε ως αποζημίωση δεν καλύπτει ούτε τις βασικές ανάγκες μας. Θεωρώ ότι επιπλέον φορολόγησή του Θα αποθαρρύνει πολλούς απο εμάς για τη συνέχιση της προσφοράς μας στους Ελληνοπαίδες του Εξωτερικού . Στην Αγγλία το επιμίσθιο αναλογεί στην μηνιαία καταβολή ενός ενοικίου ,χωρίς να συνυπολογίζονται δημοτικοί φόροι , τα πάγια μηνιαία έξοδα του σπιτιού ούτε τα έξοδα μετακίνησής μας. Ελπιζω και εύχομαι οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται να μην αγνοήσουν το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί του εξωτεριού .
    Με εκτίμηση
    Σπύρος

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | Κρίτων

    ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    Υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών όπως η δικιά μου, πάρα πολλές.
    Είτε με δυο, είτε με τρία και περισσότερα παιδιά.
    Στην δικιά μου οικογένεια εγώ και η σύζυγος μου εργαζόμαστε ως υπάλληλοι, όχι του Δημοσίου, έχουμε τρια 3 ανήλικα παιδιά, το μεγαλύτερο 6 ετων και η δουλειές μας δεν είναι κοντά στο σπίτι.
    Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε γυναίκα να μας κρατάει το μικρότερο και το μεσαίο να το πηγαίνουμε σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο διότι η ώρα που σχολάμε , στις 4μμ δεν συμβαδίζει με το ωράριο του ημερήσιου σχολείου.
    Πληρώνουμε και ένα στεγαστικό δάνειο 500ευρω το μήνα.
    Τα μηνιαία έξοδα μας χωρίς την τροφή, υπερσκελίζουν τον ένα μισθό κατα πολύ.
    Θα παρακαλούσα για να μην βρεθούμε και εμείς στο δρόμο:
    1) Να μην καταργήσετε τα επιδόματα τέκνων και πολυτέκνων.
    2) Να αυξήσετε τις ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ στην εργασία των εχόντων ανήλικα παιδιά.
    3) Να λαμβάνετε υπόψην σας στο θέμα της ακίνητης περιουσία και στην φορολογία της ότι, ποιό πολλά παιδιά = ποιό μεγάλο σπίτι.Και όχι ποιό μεγάλο σπίτι= πλήρωσε ποιό πολλή εφορία σε όλα.
    4) Να λαμβάνετε υπόψην σας ότι έξοδα αφορά τα παιδιά, δηλαδη νηπιαγωγία, δραστηριότητες κλπ.
    5) Η σύζυγος μου ΚΑΙ εγώ και πολλές άλλες γυναίκες, σε ηλικία 60 ετών θα έχουμε 3 τρια ανήλικα παιδιά. Είναι δίκαιο να εργαζόμαστε???
    Τουλάχιστον αφαιρέστε χρόνια στις γυναίκες για κάθε ανήλικο παιδί. Αυτή την τροποποίηση μπορείτε να την κάνετε.
    6) Η ημερομηνιές 1983 και 1993 ως βάσεις στα συνταξιοδοτικά είναι αντισυνταγματικές.
    Διότι αυτός που γενήθηκε στις 31/12/1982 11.59μμ με αυτόν στις 00.01πμ 1983, έχουν ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις.
    Νομοθετήστε καθαρά χωρίς παραθυράκια.
    Δίκαια και βασισμένα στην σημερινή πραγματικότητα.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:19 | Β.Ν.

    Για το θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης θα ήθελα να πω ότι ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων όπως οι εφημερίες των ειδικευόμενων γιατρών, δεν θα έπρεπε να ενταχθούν στη γενική φορολογική κλίμακα. Δεν μπορεί ο κάθε τεχνίτης που έρχεται στο σπίτι να παίρνει το ελάχιστο € 50 και να μην δηλώνει κανένα εισόδημα στην εφορία (αφού δεν κόβει αποδείξεις) και να καλείται ο γιατρός που παίρνει, για 24 ώρες σκληρής δουλειάς, σωματικής και ψυχικής, 85 ευρώ την εφημερία. Είναι μη ορθό να ισοπεδώνονται επαγγέλματα στα οποία οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο σκληρές και απαιτητικές. Ας ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι μισθοί των ειδικευομένων γιατρών ανέρχονται σε πολύ χαμηλό ποσό (υπόκεινται στη γενική φορολογική κλίμακα) και ότι οι εφημερίες καταβάλλονται με χρονική υστέρηση 6 μηνών.

    Ευχαριστώ,

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:08 | Κ.Ασβεστάς

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Κύριοι,
    Εμείς, οι αποσπασμένοι στην Αίγυπτο εκπαιδευτικοί, σας αποστέλλουμε αυτό το ψήφισμα για να διαμαρτυρηθούμε για το φημολογούμενο ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στο φορολογητέο εισόδημα το επιμίσθιο που μας χορηγείται ως αποζημίωση για τα έξοδα στα οποία υποβαλλόμαστε κατά την περίοδο της απόσπασής μας στο εξωτερικό.

    Θεωρούμε αδιανόητο το ενδεχόμενο αυτό, πρωτίστως γιατί η ίδια η φορολόγηση αυτού του επιμισθίου έχει ήδη κριθεί παράνομη από τα διοικητικά δικαστήρια μετά από προσφυγές υπαλλήλων άλλων υπουργείων αποσπασμένων στο εξωτερικό, και θα έπρεπε κανονικά το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας να ενεργήσει τα δέοντα ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο ζήτημα αυτό.

    Εξάλλου, είναι αδιανόητο αυτό το ενδεχόμενο, γιατί την ίδια στιγμή οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε πολλές χώρες ήδη έχουν κινητοποιηθεί για να διεκδικήσουν αύξηση του επιμισθίου, λόγω της συνεχούς ανόδου του τιμαρίθμου στις χώρες αυτές, ανόδου που βεβαιώνεται και υπηρεσιακά (προξενικές αρχές, γραφεία συντονιστών εκπαίδευσης).

    Σας υπενθυμίζουμε ότι το επιμίσθιο έχει να αυξηθεί από το 2001, ότι η πρώην υπουργός κα. Μαριέττα Κουτσίκου-Γιαννάκου είχε εξαγγείλει αύξησή του 9% που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και πως αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ είχαν καταθέσει επερωτήσεις ζητώντας την αύξησή του.

    Τέλος, είναι αδιανόητο γιατί παραβαίνει κάθε έννοια χρηστής διοίκησης: δεν επιτρέπεται να παραβιάζει η πολιτεία τη συμφωνία που σύναψε με τον αποδεχόμενο την απόσπαση εκπαιδευτικό, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του και τους δικούς του πολύ συχνά αποβλέποντας στις συγκεκριμένες αποδοχές, και δεν μπορεί αυτές να μειώνονται μονομερώς και αδικαιολόγητα.

    Πώς δικαιολογείται η πολιτεία να μειώνει το ύψος της αποζημίωσης που η ίδια αναγνώριζε ως αναγκαίο για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων διαβίωσης στο εξωτερικό;

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση του επιμισθίου δεν θα βρίσκει εκπαιδευτικούς να αποσπάσει στο εξωτερικό, ενώ η οποιαδήποτε έμμεση μείωσή του θα σημάνει την υποβολή εκ μέρους εκατοντάδων αποσπασμένων εκπαιδευτικών αιτήσεων ανάκλησης της απόσπασής τους όχι τόσο ως έκφραση διαμαρτυρίας όσο από αντικειμενική αδυναμία να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης παραμένοντας στις χώρες απόσπασης.

    Ευελπιστούμε ότι, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία –που όλοι αναγνωρίζουμε–, όχι μόνο δεν θα ενσωματωθεί στο φορολογητέο εισόδημα το επιμίσθιο, αλλά και θα ληφθούν σύντομα πρωτοβουλίες βελτίωσης των αποδοχών μας, γιατί γενικότερα ο κλάδος των εκπαιδευτικών αδικείται και χειμάζεται οικονομικά εδώ και δεκαετίες.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ναι

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 02:35 | Ε.Ι.Χ.

    1)Τα χρόνια που έρχονται είναι κρίσιμα για την πορεία της οικονομίας μας.ΣΥΜΦΩΝΩ
    2)Είναι μια περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει μια τεράστια προσπάθεια για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσει την αυτονομία των οικονομικών της αποφάσεων, να προοδεύσει μέσα από κανόνες διαφάνειας και δίκαιης αναδιανομής του βάρους και των ωφελειών των οικονομικών αποφάσεων.ΣΥΜΦΩΝΩ

    3)Το φορολογικό σύστημα είναι η βάση της αναδιανομής σε μια κοινωνία και ένα φορολογικό σύστημα που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας δίκαιης κοινωνίας. Ένα τέτοιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα αποτελεί προγραμματική δέσμευση και απόλυτο στόχο της κυβέρνησης.ΣΥΜΦΩΝΩ

    4)Τα φορολογικά έσοδα είναι η κύρια πηγή εσόδων του δημοσίου για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, των δημοσίων αγαθών, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους. Συνεπώς αποτελούν καθοριστικό συστατικό στο πλαίσιο της προσπάθειας για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας νέας πορείας ανάπτυξης για την χώρα.ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ 2ης ΚΑΙ 3ης ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ

    5)Σήμερα, ανοίγουμε το διάλογο με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των κοινωνικών, επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων της χώρας μας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.ΘΕΤΙΚΟ

    6)Όλοι αναγνωρίζουμε ότι στο υπάρχον φορολογικό πλαίσιο(ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ, ΤΟ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΗΜΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ) ενθαρρύνεται η άδικη και διακριτή μεταχείριση πολλών κατηγοριών εισοδημάτων, δημιουργώντας φορολογούμενους πολλών ταχυτήτων ακόμη και μέσα στις ίδιες κατηγορίες εισοδημάτων. Η φοροδιαφυγή(ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ?), η χειρότερη ίσως μορφή αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο, εντείνεται(ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑΤΙ 1+1=2 ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ), εμποδίζοντας τη λειτουργία του κράτους και πολλαπλασιάζοντας τη διαφθορά(ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΤΩ, ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ), ενώ δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αδικίας μεταξύ των πολιτών και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Η φοροδιαφυγή έχει πολλές όψεις(ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ?) και κάποιες από αυτές ενθαρρύνονται και από το ίδιο το σύστημα φορολόγησης που επιτρέπει την απόκρυψη και την αποφυγή δήλωσης φορολογητέας ύλης.

    7)Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα στη χώρας μας είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το 94% των φορολογούμενων δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μόλις 3.000 Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ. Πρόσφατες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 30% των εσόδων από ΦΠΑ, περίπου 6,6 δις ευρώ ανά έτος παραμένουν ανείσπρακτα, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ

    8)Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της ανάγκης για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δίκαιο τρόπο, με τη δημιουργία νέων αποτελεσματικών κινήτρων, που ενισχύουν τη συμμόρφωση και τη διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα, με καθοριστικές παρεμβάσεις στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων και των κερδών, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και στην ίδια τη φορολογική διοίκηση, στους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς<>

    9)Η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτό το διάλογο με ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Το φορολογικό βάρος θα κατανέμεται ισότιμα μεταξύ των πολιτών και(ΧΩΡΙΣ ΚΑΙ) ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα και δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα χαμηλά(ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ?) και τα μεσαία εισοδήματα.(ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔ. ΕΝΑΣ ΜΕ ΕΣΟΔΑ 60000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ 30000 ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 30000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ 10000, ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ Ή ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ?)

    10)Ανοίγοντας τον διάλογο για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα θέλω και προσωπικά να εγγυηθώ ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. Με το νέο φορολογικό πλαίσιο, που σήμερα ξεκινάμε για να διαμορφώσουμε μαζί, θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται ότι πληρώνει δίκαιους φόρους, ότι το κράτος σέβεται τα χρήματά του, ότι δεν σπαταλά και δεν πνίγει τους κόπους του, αλλά βλέπει ότι τα χρήματα που δίνει πιάνουν τόπο από ένα κράτος που του δίνει λογαριασμό για κάθε ευρώ που δαπανά.ΘΕΤΙΚΟ

    11)Αυτός είναι ο στόχος μας αυτό είναι το όραμά μας και προσβλέπουμε στη συμμετοχή και στις προτάσεις όλων, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το γόνιμο διάλογο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο δίκαιο, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα αποδοτικό και σταθερό φορολογικό σύστημα που έχει ανάγκη η οικονομία μας.ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΙΔΙΚΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΑΛΛΑΓΗ.

    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ. ΓΕΝΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ (ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ… ΚΛΠ) ΕΙΧΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΜΕΙΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.Η ΗΘΙΚΗ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ.ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΞΕΡΩ ΟΤΙ «ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ». ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ.ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΡΙΟΣ. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΑΛΛΑ… ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ «ΨΗΛΑ» ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ( ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΑΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ….)

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 01:42 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΦΑΣ

    Σχετικά με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εφημεριών.

    Οι εφημερίες των ιατρών του Ε.Σ.Υ. από την ίδρυση του, εκτός από την πρόσθετη, επιβαλλομένη, υποχρεωτική εργασία είχαν και σαν σκοπό να βελτιώσουν το εισόδημα των «λειτουργών» του Ιπποκράτη. Και βέβαια, εν γνώσει των διοικήσεων και με τις ευλογίες των συνδικαλιστών μας, δίδονταν οι λεγόμενες «πλασματικές εφημερίες». Οι περισσότεροι τότε, έτριβαν τα χέρια τους «γράφοντας» το λεγόμενο «πλαφόν» και η ικανοποίηση περίσσευε στα πρόσωπά τους. Λέγοντας «οι περισσότεροι», αναφέρομαι στους γιατρούς κυρίως του λεκανοπεδίου και κατ΄ επέκταση της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων αστικών κέντρων, τους ονομαζόμενους σήμερα σαν υπηρετούντες στην Α΄ ζώνη. Γιατί, στην επαρχία όταν δύο ή τρεις το πολύ γιατροί, επωμίζονται το φορτίο της καθημερινής γενικής εφημερίας για ποια πλασματική εφημερία αναφερόμαστε;
    Ήρθε όμως το 1998, όπου η αύξηση των αποδοχών μας είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση των πλασματικών εφημεριών και την εμφάνιση της λεγόμενης «πίτας». Έτσι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις διέθεταν ένα ποσό ετησίως για κάθε νοσοκομείο και καλούνταν οι διοικήσεις σε συνεργασία με τα θεσμοθετημένα όργανα, να μοιράσουν την «πίτα». Τότε, κανένας δεν ήταν ικανοποιημένος και άρχισε ο αλληλοσπαραγμός μεταξύ των διαφόρων κλινικών και ειδικοτήτων για το ποιος θα διεκδικήσει μεγαλύτερο «κομμάτι», πράγμα που συνεχίζει να γίνεται μέχρι σήμερα. Και το Υπουργείο, ποτέ δεν έστελνε και συνεχίζει να μην στέλνει μέχρι σήμερα, κονδύλια επαρκή για να καλύψει τις ήδη πραγματοποιημένες εφημερίες (στο Νοσοκομείο που υπηρετώ για κάθε γιατρό έχουν περικόψει για τις εφημερίες των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2008 συνολικά περίπου 500 Ευρώ, ενώ για τους μήνες από Αύγουστο μέχρι και Νοέμβριο 2009 έχουν περικοπεί από 10% μέχρι και 60% των δεδουλευμένων εφημεριών).
    Οι εφημερίες, όπως προανέφερα αποτελούν πρόσθετη εργασία, όχι προαιρετική αλλά υποχρεωτική. Και παρά την κλαδική σύμβαση, για τη μη πραγματοποίηση περισσοτέρων των επτά ενεργών εφημεριών από 1ης Ιουλίου 2009 και μετέπειτα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Μέσα στους όρους της κλαδικής συμφωνίας ήταν η βαθμολογική εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων γιατρών και η πρόσληψη καινούργιων. Όμως, ενώ η βαθμολογική εξέλιξη προωθήθηκε, οι καινούριοι για να προσληφθούν θα περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα: υπάρχουν κλινικές που έχουν δύο ή και τρεις διευθυντές και έναν επιμελητή Β΄. Καθώς λοιπόν ο επιμελητής έγινε διευθυντής πραγματοποιεί μικρότερο αριθμό εφημεριών γιατί «σκοντάφτει» στο πλαφόν του Αρειοπαγείτη και αντί να μειωθεί ο αριθμός των εφημεριών των επιμελητών Β΄ αυξήθηκε κατά 3 με 4 κάθε μήνα. Υπάρχουν συνάδελφοι που πραγματοποιούν 11 και 12 ενεργείς εφημερίες μηνιαίως. Ο λεγόμενος κάποτε «στυλοβάτης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Επιμελητής Β΄, έχει περιέλθει σήμερα σε δεινή θέση. Αν αυτό το μετρήσουμε σε ωράρια, αντιστοιχεί σε 22 με 25 οκτάωρα, που μεταφράζεται σε μια δεύτερη επιπλέον – υποχρεωτική εργασία, χωρίς να εξαιρεί Κυριακές, Χριστούγεννα, Πάσχα κτλ. Με δυο λόγια οι συνθήκες αυτές καταργούν τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Και φυσικά θα ήταν δίκαιο να αμείβονται οι εφημερίες των γιατρών με το καθεστώς που διέπει την υπερωριακή απασχόληση όλων των δημοσίων υπαλλήλων, κι ακόμη, οι εφημερίες να προσμετρούν στα συντάξιμα χρόνια. Δυστυχώς όμως, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, η εφημερία των γιατρών του Ε.Σ.Υ. εξυπηρετεί στο να «λειτουργεί» το κράτος με λιγότερους υπαλλήλους και με καθεστώς μαύρης εργασίας.
    Αντί λοιπόν, να δοθούν ισχυρά ανταποδοτικά κίνητρα στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. για να συνεχίσουν να αντέχουν, αυτές τις σκληρές συνθήκες εργασίας, τουναντίον είναι υπό σκέψη να τιμωρηθούν με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.
    Αυτός ο τρόπος, αποσκοπεί μονάχα στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Δημήτρης Κάλφας
    Επ. Β΄ Ψυχίατρος
    Γ.Ν. Γιαννιτσών
    dimkalf@gmail.com

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:57 | ΚΡΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΠΡΟΝΗΠΙΟ), ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ.
    ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.

    ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 21:31 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΒΕΒΑΙΑ ΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ,ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑ ΕΙΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:11 | Ag

    Καταρχάς καλή χρονιά σε όλους και μια ευχή ότι ένα ποσοστό από όσα έχουν γραφτεί στον συγκεκριμένο site θα ληφθούν υπόψη. Είμαι υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών Πανεπιστημιακής εκπαίδευσής διορισμένος πριν εφτά χρόνια μέσω ΑΣΕΠ. Μετά λοιπόν από αυτά τα έτη υπηρεσίας και αφού διευκρινίσω ότι οι συνολικές αμοιβές μου είναι κάτω άπω 2000 ευρώ(γιατί ακούγονται κάτι εξωφρενικά ποσά) θέλω να απευθυνθώ ευθέως στον υπουργό και να ρωτήσω:
    1.Με την μείωσή 10% των επιδομάτων και την κατάργησή της αυτοτελούς φορολόγησης συνειδητοποιεί ότι για κάποιους σημαίνει μείωση 300-400 ευρώ μηνιαίως(15-20% των συνολικών αποδοχών); Γιατί άλλα οικονομικά ανοίγματα κάνει κάποιος μόνιμος δημόσιος υπάλληλος με 2000 μισθό και άλλα με 1300. Κινδυνεύουν πολλοί συνάδελφοι με στεγαστικά δάνεια να βρεθούν σε πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση(δεν είδα κάποιο μέτρο για αυτούς που έχουν δάνειο από το παρακαταθηκών).Τουλάχιστον η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για πάγωμα μισθών, ενώ τώρα οδηγούμαστε σε πολιτικές Ιρλανδίας όπου ο μέσος μισθός όμως είναι στα 3500 ευρώ. 2.Είναι φορολογική δικαιοσύνη τα επιδόματα να νοούνται ως μισθός μόνο όσον αφορά την φορολόγηση και όσον αφορά την σύνταξη και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα να συνεχίσουν να είναι εκτός μισθού όπως τόσα χρόνια;
    3.Ο πρωθυπουργός μίλησε για αύξηση 1,5% στους μισθούς , προστασία της μεσαίας τάξης και πως με 1700 ευρώ δεν θεωρείσαι πλούσιος ,τι άλλαξε τώρα;
    4. Γιατί να πληρώσω εγώ που με την αξία μου (μέσω ΑΣΕΠ) κατάφερα να βρεθώ σε μία καλώς αμειβόμενη υπηρεσία τις ασυδοσίες μετατάξεων και προσλήψεων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων;
    5.Πόσο ακόμη αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να επιβραβεύει τους φοροφυγάδες, τους ‘’γλύφτες’’ και τους τεμπέληδες και να συρρικνώνει οικονομικά τους άξιους και συνεπείς φορολογούμενους;(ιδιωτικού και δημοσίου τομέα)
    6.Δεν είδα κανένα να ασχολείται με τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων που ξεπερνούν κατά πολύ αυτές κεντροευρωπαϊκών κρατών, παρά μόνο βλέπω μια διαρκή συζήτηση του πως θα μειωθεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων ,ένας μισθός που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο μισό των ανωτέρω χωρών με φθηνότερα προϊόντα.
    7.Και κάτι τελευταίο για το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι δυνατόν ένας γιατρός που έχει σπουδάσει μέχρι τα 35 του να αμείβεται το ίδιο με ένα υπάλληλο γραμματείας απλά και μόνο επειδή είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου; Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες κατηγορίες δημοσίων υπάλληλων που η δουλειά τους δικαιολογεί μεγαλύτερες αμοιβές(ειδικά όταν σύνθημα της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς.)

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | Στάθης Π.

    ΣΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑ ΔΕΧΘΩ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΙ ΣΕ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ) ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΟΥ. ΦΤΙΑΞΤΕ ΕΝΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΟΜΩΣ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ! ΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΑΤΩΝ (ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙ’ ΑΥΤΑ!) ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΚΑΝΤΕ ΤΟ! ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ (ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ) ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΩΝ. ΣΑΣ ΤΟ ΖΗΤΩ ΣΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ!) ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΚΑΘΑΡΑ 2.600€ ΜΙΣΘΟ (ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ) ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ 800€! ΓΙ’ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ 750€ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΠΑΝΤΑ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ!
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΩ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) ΜΕ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΞΙ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ) 4-6 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ…Ή ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΕΛΟΙΟΥ ΥΨΟΥΣ…