- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 123 Μεταβατικές και τελικές διατάξεις

 

1. Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων της παρ. 1 και 2 του άρθρου 16, λειτουργούν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΝΣΚ Σχηματισμοί Δικαστικών και Εξωδικαστικών Υποθέσεων. Προϊστάμενοι των Σχηματισμών ορίζονται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ λειτουργοί του ΝΣΚ, με βαθμό τουλάχιστον Παρέδρου και προϊστάμενοι των επιμέρους Γραφείων των Σχηματισμών, Πάρεδροι ΝΣΚ ή Δικαστικοί Πληρεξούσιοι με επταετή τουλάχιστον υπηρεσία.
2. Μέχρι την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και των αποφάσεων ή πράξεων του Προέδρου του ΝΣΚ που προβλέπονται στο παρόν, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις, αποφάσεις και πράξεις που ρυθμίζουν κατά τον χρόνο δημοσίευσής του, τα αντίστοιχα θέματα.
3. Μέχρι την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 122, εξακολουθούν να ισχύουν όσα ορίζονται στην απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ υπ’ αρ. 272/2020 (Β’ 2862) σχετικά με την έκδοση Πράξεων και Επισημειωματικών Πράξεων.
4. Το όριο ηλικίας που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 37 για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για την πρόσληψη λειτουργών του ΝΣΚ, ισχύει για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται μετά το έτος 2023.
5. Η θητεία των μελών των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, λήγει την 31η.12.2021.
6. Η θητεία των μελών του Γραφείου Επιθεώρησης που υπηρετούν σε αυτό κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, λήγει την 31η.12.2022.
7. Το άρθρο 70 ισχύει για τις αποσπάσεις που πραγματοποιούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος και εφεξής.
8. Πειθαρχικά παραπτώματα που τελέστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κρίνονται με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο της τέλεσης της πράξης ή στα κατ’ εξακολούθηση τελούμενα πειθαρχικά παραπτώματα, με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την τέλεση της τελευταίας πράξης ή παράλειψης. Διαδικαστικές πράξεις που έχουν διενεργηθεί έγκυρα μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, δεν επαναλαμβάνονται.
9.Έως και τις 31.7.2022, απαγορεύεται η απόσπαση διοικητικών υπαλλήλων του ΝΣΚ, σε εφαρμογή γενικής ή ειδικής διάταξης, σε άλλη Υπηρεσία, Αρχή, Σώμα, ν.π.δ.δ., ν.π.ι.δ. με εξαίρεση τις αποσπάσεις στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στο Γραφείο του Προέδρου και των Αντιπροέδρων της Βουλής και σε Γραφεία Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών της Κυβέρνησης.
10. Έως και τις 31.7.2022, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, επιτρέπεται η μετάταξη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, ΠΕ ή ΤΕ Πληροφορικής ή ΠΕ Νομικής, μόνιμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού και των ν.π.δ.δ., καθώς και των ν.π.ι.δ., εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση, όπως οριοθετείται κάθε φορά από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Η μετάταξη γίνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, με αίτηση του ενδιαφερόμενου και σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΝΣΚ, σε κενές οργανικές θέσεις του διοικητικού προσωπικού. Οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και την τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους. Με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, που αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΝΣΚ, καθορίζονται ο τρόπος δημοσίευσης, το περιεχόμενο της προκήρυξης, τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
11.Στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΝΣΚ που υπηρετούν ή θα υπηρετούν στα Δικαστικά Γραφεία που πρόκειται να συγχωνευθούν, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 21, παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης να μεταταχθούν στις κατά τόπους υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με αντίστοιχη μεταφορά των θέσεων που κατέχουν.
12. Διατηρούνται σε ισχύ: α) το άρθρο 9 του ν. 2839/2000 (Α’ 196), β) τα άρθρα 45 και 46 του ν. 4559/2018 (Α’ 179), γ) η παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 4607/2019 (Α’ 65) και δ) τοι παρ. 5, 6, 8 και 11 του άρθρου 66 του ν. 4714/2020 (Α’ 148).