- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 83 Παραγραφή

 

1. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των λειτουργών του ΝΣΚ παραγράφονται σε πέντε (5) έτη από την τέλεσή τους. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των περ. α΄, β΄, γ΄, ζ΄ και ιδ’ της παρ. 3 του άρθρου 82 παραγράφονται σε επτά (7) έτη από την τέλεσή τους. Η παραγραφή του κατ’ εξακολούθηση τελούμενου πειθαρχικού παραπτώματος αρχίζει από την επομένη της ημέρας που έπαυσε η τέλεσή του. Για το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 82, η παραγραφή αρχίζει από την ημερομηνία που ο αρμόδιος πειθαρχικός προϊστάμενος έλαβε γνώση της τέλεσης της πράξης.
2. Πειθαρχικό παράπτωμα που αποτελεί συγχρόνως και ποινικό αδίκημα δεν παραγράφεται, πριν παρέλθει ο χρόνος που ορίζεται για την παραγραφή του τελευταίου. Όσο διαρκεί η ποινική διαδικασία και έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος διακόπτεται η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος.
3. Ο χρόνος της παραγραφής διακόπτεται από την επίδοση της πειθαρχικής αγωγής, ο χρόνος όμως της διακοπής αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τα δυο (2) έτη και προκειμένου για τα παραπτώματα των περ. α΄, β΄, γ΄, ζ΄ και ιδ’ της παρ. 3 του άρθρου 82, τα τρία (3) έτη.
4. Η παραγραφή του πειθαρχικού παραπτώματος διακόπτεται επίσης από την τέλεση νέου πειθαρχικού πα¬ραπτώματος, το οποίο αποσκοπεί στην απόκρυψη ή την παρεμπόδιση της πειθαρχικής δίωξης του πρώτου. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο παράπτωμα παραγράφεται όταν παραγραφεί το δεύτερο, εφόσον η παραγραφή του δεύτερου συντελείται σε χρόνο μεταγενέστερο της παραγραφής του πρώτου.
5. Δεν παραγράφεται το πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο εκδόθηκε πειθαρχική απόφαση που επιβάλλει πειθαρχική ποινή σε πρώτο βαθμό.