- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 82 Πειθαρχικά παραπτώματα

 

1. Πειθαρχικό παράπτωμα συνιστά κάθε υπαίτια και καταλογιστή πράξη ή συμπεριφορά γενικά του λειτουργού του ΝΣΚ εντός ή εκτός υπηρεσίας, εφόσον είναι αντίθετη με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις κείμενες διατάξεις ή είναι ασυμβίβαστη προς το αξίωμά του και θίγει το κύρος του ή το κύρος της υπηρεσίας.
2. Οι ειδικότερες υποχρεώσεις των λειτουργών καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και από διατάξεις της νομοθεσίας που αναφέρονται στο ΝΣΚ και στη νομική εκπροσώπηση και υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των λοιπών φορέων που το ΝΣΚ έχει τη νομική τους υποστήριξη.
3. Πειθαρχικά παραπτώματα των λειτουργών του ΝΣΚ, συνιστούν ιδίως: α) οι πράξεις που μαρτυρούν έλλειψη πίστης και αφοσίωσης προς την Ελλάδα και το δημοκρατικό πολίτευμα της Χώρας ή υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα, β) η παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, γ) η απόκτηση οικονομικού οφέλους ή ανταλλάγματος προς όφελος του ιδίου του λειτουργού του ΝΣΚ ή τρίτου προσώπου, κατά την άσκηση των καθηκόντων του ή εξ αφορμής αυτών, δ) η χρησιμοποίηση της ιδιότητάς τους για επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών, ε) η αμέλεια ή η άρνηση ή η ατελής εκπλήρωση του καθήκοντος, στ) η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, ζ) η σοβαρή απείθεια, η) η αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση όταν λόγοι υγείας περιορίζουν ουσιαστικά ή παρεμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων του λειτουργού, θ) η παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 26, ι) η αποσιώπηση νόμιμου λόγου αποκλεισμού ή εξαίρεσης συμμετοχής σε συλλογικά όργανα του ΝΣΚ ή σε όργανα της Διοίκησης, ια) η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη για λειτουργό του ΝΣΚ εντός ή εκτός υπηρεσίας συμπεριφορά, ιβ) η άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή, όπου επιτρέπεται, χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας, ιγ) η παράβαση της αρχής της αμεροληψίας και ιδ) η αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα.