- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 31 Δικηγορικές εταιρείες και δικηγόροι της αλλοδαπής

1. Με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, που εκδίδεται αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτημα Υπουργείου, ν.π.δ.δ. ή Ανεξάρτητης Αρχής, των οποίων η νομική υπηρεσία διεξάγεται από το ΝΣΚ, ορίζονται δικηγορικές εταιρείες ή δικηγόροι στην αλλοδαπή, είτε για την παροχή νομικών υπηρεσιών, είτε ειδικότερα για τη δικαστική εκπροσώπηση του Κράτους ή των λοιπών παραπάνω φορέων ενώπιον δικαστηρίων ή αρχών στην αλλοδαπή.
2. Η δαπάνη για την αμοιβή των υπηρεσιών των παραπάνω δικηγορικών εταιρειών ή δικηγόρων και τα λοιπά έξοδα, υπάγονται στην παρ. 4 του άρθρου 9 του π.δ. 80/2016 (Α’ 145) και βαρύνουν, σε κάθε περίπτωση, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου ή του φορέα που ζητεί την παροχή νομικών υπηρεσιών ή για λογαριασμό του οποίου έγινε η ανάθεση από το ΝΣΚ, στους οποίους και αποστέλλονται τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά πληρωμής για αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή. Σε περίπτωση που η σχετική δαπάνη αφορά σε υποθέσεις του ν. 4050/2012 (Α΄ 36), η αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή της γίνονται κατά τις διατάξεις που εκάστοτε ισχύουν για τις δαπάνες του δημόσιου χρέους και βαρύνουν τις αντίστοιχες πιστώσεις. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, μπορεί να ορίζεται η εφαρμογή του προηγουμένου εδαφίου και για άλλες κατηγορίες υποθέσεων που ανακύπτουν από πράξεις δημόσιου δανεισμού και διαχείρισης του δημόσιου χρέους.
3. Για την άσκηση οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος ή ενδίκου μέσου, καθώς και για τη συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, απαιτείται σχετική άδεια ή έγκριση από το ΝΣΚ, η οποία χορηγείται ύστερα από πρόταση της δικηγορικής εταιρείας ή του δικηγόρου. Η πρόταση της δικηγορικής εταιρείας ή του δικηγόρου συνοδεύεται υποχρεωτικά από εκτίμηση για το ύψος της δικηγορικής αμοιβής, καθώς και των εξόδων κάθε προτεινόμενης, για την υπόθεση δικαστικής ή εξώδικης ενέργειας.
4. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι δικηγορικές εταιρείες και οι δικηγόροι της αλλοδαπής υπογράφουν δήλωση εμπιστευτικότητας.