- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 21 Δικαστικά Γραφεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

1. Δικαστικά Γραφεία του ΝΣΚ λειτουργούν στις πόλεις: Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Βόλο, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθο, Λαμία, Λάρισα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Πάτρα, Πολύγυρο, Πύργο, Ρόδο, Σέρρες, Σπάρτη, Σύρο, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα και Χανιά.
2. Δικαστικά Γραφεία λειτουργούν επίσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.) καθώς και σε Ανεξάρτητες Αρχές, δημόσιες υπηρεσίες ή ν.π.δ.δ., εφόσον προβλέπεται από ειδικές οργανικές διατάξεις.
3. Με απόφαση του Προέδρου του ΝΣΚ, μπορεί σε Δικαστικά Γραφεία που εδρεύουν σε έδρες Περιφέρειας, να ορίζεται ως προϊστάμενος, λειτουργός του ΝΣΚ, με τον βαθμό του Νομικού Συμβούλου του Κράτους.
4. Στο Δικαστικό Γραφείο ανήκουν ιδίως: α) η ενώπιον όλων των δικαστηρίων και αρχών της καθ’ ύλη ή κατά τόπο αρμοδιότητάς του παράσταση και υπεράσπιση κάθε κατηγορίας και φύσης υποθέσεων του Δημοσίου και των φορέων για τους οποίους προβλέπεται η εκπροσώπηση στην Περιφέρεια από το ΝΣΚ, με βάση ειδικές διατάξεις, β) η εισήγηση για τις υποθέσεις αυτές στην Τριμελή Επιτροπή του Γραφείου, αν είναι δυνατή η συγκρότησή της, διαφορετικά στις Τριμελείς Επιτροπές της παρ. 10 του άρθρου 5 ή της παρ. 1 του άρθρου 122 , γ) η εκτέλεση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των εντολών που παρέχονται σ΄ αυτό, δ) η απάντηση σε ερωτήματα, σύμφωνα με τις περ. γ΄ και δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 8 και ε) η καθοδήγηση των υπηρεσιών της τοπικής ή υλικής αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Η παρ. 7 του άρθρου 20 έχει εφαρμογή και στα Δικαστικά Γραφεία.
6.Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Προέδρου του ΝΣΚ, μπορεί να ιδρύονται, να συγχωνεύονται ή να καταργούνται Δικαστικά Γραφεία.
7. Τα Δικαστικά Γραφεία του ΝΣΚ μετονομάζονται από 15.9.2022 σε Γραφεία Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όσα βρίσκονται εκτός της Περιφέρειας Αττικής συγχωνεύονται σταδιακά και λειτουργούν στις έδρες Περιφερειών. Η συγχώνευση αφορά μόνο στα Γραφεία της παρ. 1.