2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:32 | Γιαννόπουλος Ιωάννης

    Κ.Υπουργέ…
    Σας εκφράζω την βαθιά μου εκτίμηση και σας συμπαρίσταμαι ώς πολίτης (και δεί βαριά φορολογούμενος-μισθωτός)
    Είναι γεγονός οτι τα έσοδα του κράτους προέρχονται κυρίως απο τα »μονιμα υποζύγια ».
    Ευελπιστώ οτι το μέτρο με τις αποδείξεις θα αποδώσει γιατί είναι σωστό και δίκαιο πέρα για πέρα.
    Ομως για να είναι πιο αποδοτικό θα πρέπει να τονιστεί με έμφαση (ισως με τηλεοπτικό σποτ)οτι στην κάθε προτεινόμενη τιμή παροχής υπηρεσιών ο Φ.Π.Α ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣ! και δέν μπορεί η αυτονόητη και υποχρεωτική είσπραξή του, να αποτελεί στοιχείο διαπραγμάτευσης.
    Οπως οταν ο πολίτης αγοράζει ένα πακέτο τσιγάρα και το φ.π.α είναι αυτονόητο και ενσωματωμένο μέσα στην τιμή ,έτσι και οι αμοιβές γιατρων δικηγόρων κλπ να θεωρούνται οτι συμπεριλαμβάνουν και το φόρο.
    Εχει δικαίωμα άραγε ο κάθε κλέφτης του φόρου να εκβιάζει με «ποινή» τον πελάτη του?
    Βγείτε και πείτε ανοικτά στον κόσμο να αρνείται να πληρώσει στην περίπτωση που η ΠΡΩΤΗ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΦΠΑ.
    Ισως η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΤΗΛΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ να ήταν ένα είδος »ΚΑΘΑΡΣΗΣ» του »παιχνιδιου» με τις προτεινόμενες τιμές απο πωλητές προιόντων και υπηρεσιών.
    Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε (ελπίζω δωρεάν) τον τηλεοπτικό αέρα που ώς γνωστό αποτελεί Εθνικό Πλούτο και ανήκει στους πολίτες αυτής της κακόμοιρης Χώρας.
    Σας ευχαριστώ
    Καλή επιτυχία στο Εθνικό σας έργο
    και να ξέρετε οτι η περιβόητη »Σιωπηλή Πλοιοψηφία» σας συμπαραστέκεται οσο μπορεί…

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:36 | A.P.

    Αν το μέτρο συνοδευτεί με μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς, θα επηρεαστεί και το ανώτατο ύψος φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων, που ισούται με 10% του εκάστοτε αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων και κατά τα τελευταία χρόνια είναι 1.200€;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:04 | Ανδρέας Κατσούρης

    Η έκδοη αποδείξεων πρέπει να είνα υποχρεωτική. Θεωρώ όμως ότι το κυνήγι των αποδείξεων από τους πολίτες σηματοδοτεί την αδυναμία του κράτους να ελέγξει τα πραγματικά εισοδήματα των πολιτών. Πολλές ώρες θα χρειάζονται για τον καθένα για να τακτοποιεί και να υποβάλλει στις εφορείες την πληθώρα των αποδείξεων. Δεν νομίζω ότι είναι το καλύτερο μέτρο για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Κάποιες από τις εκπτώσεις φόρου που είναι ουσιαστικές, όπως ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τόκων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, καθώς και χορηγιών προς δημόσιους οργανισμούς, ναί, να εκπίπτουν. Γιατί όμως π.χ. να εκπίπτει η δαπάνη ενοικίου από κάποιον που δηλώνει εισόδημα π.χ. 100.000?

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:32 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΓΑΔΑΣ

    Ηθελα να διαμαρτυρηθώ πως ειναι δυνατον η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για τους ανάπηρους να είναι ιδια όταν πρόκειται για παιδιά εικοσι ετών όπως είναι ο γυός μου που έχει αυτισμό και ορισμένων συνταξιούχων που έχουν οσφυαλγία[αναπηρία67%] και σύνταξη 2000 ευρώ

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:21 | Ν.Μοσχονας

    Καλή Χρονιά σ’όλους.Μπορεί στα φορολογικά να μην εχω γνώσεις,αλλά εχω μια απορία πάνω στο θέμα των αποδείξεων.1.Είμαι διαζευγμένος .2.Σαν συνταξιούχος του Ι,Κ,Α,το ετήσιο εισοδημά μου ειναι 19227,22ε-1951,35ε φόρος,καθαρό εισόδημα 17275,87ε.1..Στην πρώην συζηγό μου καταβάλω 400,00ε+40,00ε τόκο=440,00ε μηνιαίως χ 12=5.280,00ετησίως.Εαν το ποσόν αυτό το αφαιρέσομε απο το συνολικό εισοδημά μου 17.275,87-5.280,00=11.995,87.Αρα με καθαρό προσωπικό ετήσιο εισόδημα11.995,95 ,πρέπει εγω να μαζέψω αποδείξεις ,υπολογισμένες + την διατροφή στο ποσών των 17.275,87.Πιστέυω οτι θα είναι αδύνατον να καληφθή αυτό το ποσόν.Διότι εκτός την διατροφή θα πληρόνω την διαφορά των αποδείξεων εως το ποσόν των 12.000,00ε.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:24 | Γιώργος Λασκαρίδης

    Θα πρέπει να μελετηθεί το είδος των αποδείξεων που θα υπολογίζονται, καθώς υπάρχουν κατηγορίες δραστηριοτήτων που εκδίδουν πάντα αποδείξεις, όπως είναι τα super market. Πρόταση είναι οι αποδείξεις να εστιάσουν σε κλάδους με προβληματική απόδοση φόρων και ΦΠΑ, όπως είναι τα πρατήρια καυσίμων, τα ταξί, η παροχή υπηρεσιών κ.α.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | Ατζαμόγλου Ιωάννης

    Η δαπάνη που καταβάλεται για την έκδοση αεροπορικών και ακτοπλοικών εισητηρίων θα εκπίπτει ? Με ποιό τρόπο ?

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:24 | Γάσπαρης Σ.

    Χαίρεται,

    Σας μεταφέρω και το δικό μου σχόλιο, αν και δεν έχω διαβάσει πλήρως τα σχόλια στην ενότητα αυτή (δεν υπάρχει χρόνος) και αν και γνωρίζω ότι είναι αργά.

    Καταρχήν να δηλώσω ότι το μέτρο μου φαίνεται παιδαριώδες. Εκατομμύρια συμπολίτες μας θα κληθούν να γράφουν μία μία τις αποδείξεις, χάνοντας ώρες ελεύθερου χρόνου που σκληρά έχουν κερδίσει. Εκτός αυτού, καθόλη την διάρκεια της χρονιάς θα είναι φορτωμένοι με ένα ψυχολογικό άγχος για την συλλογή των αποδείξεων. Και ερωτώ: αν είναι να τα κάνουμε όλα εμείς, γιατί να πληρώνουμε και εφοριακούς; Τέλος πάντων. Στο διαδικαστικό, το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι, αν εισάγετε το μέτρο, να το πάτε μέχρι τέλους. Μην το καταργήσετε στην πορεία όταν δείτε ότι δεν δουλεύει ή ότι τα ΚΕΠ στο τέλος της χρονιάς θα εκραγούν από τον κόσμο που θα συρρέει για την συμπλήρωση των στοιχείων. Ας κάνει και κάτι αυτή η χώρα μέχρι τέλους, για λίγη αξιοπιστία.

    Επίσης, αν θέλετε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ας κάνετε κάτι σαν κράτος με τα χρήματα που παίρνετε από τον κόσμο. Ας δει ο Έλληνας λίγο έργο να γίνεται, και θα έρθει να πληρώσει μόνος του παραπάνω φόρο. Αντί αυτού, βλέπει τα χρήματα αυτά να γίνονται μεγαλύτερο χρέος. Και δεν φταίει μόνο η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Τώρα, επί του πρακτέου:

    οι αποδείξεις θα πρέπει να μετράνε στο σύνολό τους:
    – Δεν έχει διαφορά το super market, η λαϊκή, το ψιλικατζίδικο και το περίπτερο. Τα ίδια πράγματα αγοράζουμε από αυτά, σε άλλες ποσότητες.
    – Όπως δεν έχει διαφορά το super market από το delivery. Πχ, λόγο έλλειψης χρόνου, αντί να αγοράσω τρόφιμα και να μαγειρέψω, παραγγέλνω.
    – υπολογιστές, μουσική, καθαριστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, … . Δεν υπάρχουν είδη πολυτελείας όσον αφορά την ζωή του καθενός, ο καθένας είναι ελεύθερος να ξοδεύει όπως θέλει. Στο κάτω κάτω, στην Ελλάδα ο καφές και το φαγητό έξω είναι πολυτέλεια, με τις τιμές που υπάρχουν…

    Νόμιζα ότι το αφορολόγητο υπήρχε ώστε να μπορεί ο καθένας να δίνει τα χρήματά του όπως θέλει μέχρι ένα όριο. Η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν δουλειά των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά αφού είναι άχρηστοι (ή καλολαδωμένοι) μας βάζετε σε μπελάδες.

    Αν θέλατε να «χτυπήσετε» γιατρούς , δικηγόρους και υδραυλικούς, γιατί να μην μετράνε οι αποδείξεις αυτές περισσότερο (σαν κίνητρο) στην φορολογική δήλωση; Γιατί να ζητάω αποδείξεις από μεγάλα καταστήματα και σουπερ μάρκετ που πάντα κόβουν;

    διαφωνώ με όσους ζητάνε να πληρώνονται με πιστωτικές οι γιατροί και οι βενζίνη. Εγώ δεν έχω πιστωτική και δεν θέλω να έχω πιστωτική. Επιπλέον, δεν θέλω να γνωρίζουν οι τράπεζες τι και ποιον πληρώνω . Γιατί να με υποχρεώσει το κράτος να το κάνω αυτό;

    Τώρα, μερικά παραδείγματα στα οποία θα ήθελα απάντηση:

    – Πρόσφατα παντρεύτηκα και αγόρασα οικοσκευές αξίας 20.000 ευρώ. Προφανώς δεν τα είχα μετρητά αυτά, οπότε τα πήρα με δόσεις. Όχι όμως με πιστωτική, δανείστηκα από γονείς και φίλους και τους τα επιστρέφω σιγά σιγά. Πως μπορώ να το αποδείξω αυτό σε εσάς; (είναι ανάλογο παράδειγμα με αυτό που διάβασα για τις δόσεις, αλλά χωρίς πιστωτική δεν μπορείς να το αποδείξεις)

    – Είμαι μισθωτός των 2.000€. Λέτε ότι το αφορολόγητο δεν θα είναι το ίδιο για μένα και για έναν μισθωτό των 1.000. Εκείνος θα πρέπει να φέρει 2.000€ αποδείξεις, εγώ 6. Αναγνωρίζω ότι έχω μεγαλύτερη οικονομική άνεση και μπορώ να ξοδεύω περισσότερα, αλλά δεν θέλω, θέλω να κάνω αποταμίευση. Θα με τιμωρήσει το κράτος γι´ αυτό καλώντας με να πληρώσω 400-500€;

    – Είμαι φιλεύσπλαχνος και καλός χριστιανός. Αφήνω τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα (ό,τι μου περισσεύει από τη λιτή διαβίωση που κάνω) στο φιλόπτωχο και σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Η περίπτωσή μου βέβαια είναι ιδιάζουσα και σίγουρα δεν με πειράζει να πληρώσω και παραπάνω φόρο.

    Και αρκετά σχετικά με το εξωτερικό:
    – Αγορές από διαδικτυακούς τόπους θα μετράνε; Συνήθως είναι τιμολόγια εξωτερικού…

    – εισιτήρια που αγοράζουμε από εταιρείες του εξωτερικού, και μόνη απόδειξη είναι μια εκτύπωση, χωρίς ΑΦΜ της εταιρείας…

    – Φορολογούμαι στην Ελλάδα, αλλά μένω σε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτώ να μαζέψω το ποσό που ζητάτε για το αφορολόγητο, καθότι όλοι οι λογαριασμοί μου και τα έξοδά μου γίνονται στην χώρα που μένω. Θα μπορώ να σας φέρω τις αποδείξεις από εδώ;

    – Το χόμπι μου είναι τα ταξίδια. Δουλεύω και μένω στην Ελλάδα, αλλά δεν βγαίνω καθόλου, δεν αγοράζω ρούχα, δεν πίνω, δεν καπνίζω, δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, δεν πηγαίνω ούτε για καφέ. Όλα μου τα χρήματα, 4 φορές τον χρόνο, ταξιδεύω στη Βιέννη, στο Παρίσι, στη Γη του Πυρός και τα χαλάω εκεί. Από 2-3.000 την φορά, αυτό μου αρέσει. Πως θα μπορέσω να δικαιολογήσω αυτά τα έξοδα; Από χώρες της Ευρώπης, μπορώ να φέρω αποδείξεις. Από χώρες «περίεργες», πως θα σας το αποδείξω;

    Και κάποια τεχνικά:
    – αν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης, θα ήταν ωραίο να ελέγχονται και τα ΑΦΜ για λάθη κατά την αντιγραφή.
    – Αν δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης, ας είναι και κάποιο online σύστημα, αρκετά δυνατό βέβαια ώστε να αντέξει τον κόσμο που θα πέσει τελευταία στιγμή, αλλά να έχει και δυνατότητα Upload αρχείου που θα έχουμε δημιουργήσει στον υπολογιστή μας ο καθένας. Τα online συστήματα είναι αργά για εισαγωγές δεδομένων τέτοιας ποσότητας.
    – τι θα κάνετε στην περίπτωση που ανθήσει εμπόριο αποδείξεων; Πως θα το ελέγξετε αυτό; Θέλω να δω (ότ)αν θα γίνει έλεγχος αν το σύστημα θα εντοπίσει έξοδα που γίνονται το πρωί στην Κέρκυρα, το μεσημέρι στη Χαλκιδική, το απόγευμα στην Κρήτη και το βράδυ στην Αθήνα…

    Αυτά…
    Βαρκελώνη, 12/1/2010

    ΥΓ: πόσο ασφαλή είναι τα δεδομένα που μόλις εισάγαμε; Ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά; Όχι στο κείμενο, στο όνομα και email.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:13 | Τασος Δημολιατης

    …..αν καταλαβα καλα , το μεχρι προτινος αφορολογητο που ισχυε ετσι κι αλλιως , θα ειναι εφεξης μαχητο ; Δηλαδη θα πρεπει να δινουμε αγωνα με το χαρτοβασιλειο των καθε λογης αποδειξεων για να κατακτησουμε αυτο που ετσι κι αλλιως ειχαμε κεκτημενο ; και καλα οι εγγραμματοι , οι νεωτεροι σε ηλικια , οι »μαχημοι » γενικα, ας πιασουν μολυβι και χαρτι και ας αρχισουν να γραφουν εστω και ανα μηνα οπως διαβαζω οτι προτεινουν καποιοι. Με τους υπολοιπους τι θα γινει ; Θα τους στειλουμε στα φοροτεχνικα γραφεια ; Με τις αποδειξεις που σβηνουν με το περασμα του χρονου ; Αν γινουν λαθη ή »λαθη» κατα τη συμπληρωση των ποσων , ποιος θα ευθυνεται ; Με τα ζευγαρια τι θα γινεται ; θα πρεπει να βρουμε 24000 σε αποδειξεις ; εχει νοημα να μετρανε οι αποδειξεις απο επιχειρησεις που ετσι κι αλλιως τις εκδιδουν κανονικα και να γεμιζουμε ολοι χαρτια ;
    Απο την αλλη , βεβαιως και καποτε θα πρεπει ολοι να εμπεδωσουμε την αναγκαιοτητα αλλα και τη χρησιμοτητα της εκδοσης νομιμης αποδειξης για καθε συναλλαγη.
    Θα πρεπει λοιπον , αφ ενος να δοθουν ισχυρα κινητρα στους φορολογουμενους να ζητανε αποδειξεις , αλλα και αφ ετερου να ισχυσουν αυστηροτερα μετρα ωστε οι εχοντες την υποχρεωση , να εκδιδουν κανονικα τις αποδειξεις που πρεπει ωστε αυτες, ουτε να ειναι αντικειμενο διαπραγματευσης στο ταμειο , ουτε να ειναι νοθευμενες κατα το μερος ή κατα το ολον.
    Επομενως προτεινω :
    1. Διατηρηση του αφορολογητου που ισχυει ετσι κι αλλιως
    2. Ενισχυση του αφορολογητου οριου με προσκομιση απο τον φορολογουμενο , αποδειξεων απο επιχειρησεις ή επιτηδευματιες που ειναι γνωστο σε ολους οτι φοροδιαφευγουν με την μη εκδοση αποδειξεων και μαλιστα με ισχυρο κινητρο για τον ληπτη της αποδειξης , ωστε να αντισταθμιζεται το όποιο προτεινομενο οφελος απο το »παζαρεμα» στο ταμειο , ενω παραλληλα οι αποδειξεις απο τις επιχειρησεις που ετσι κι αλλιως τις εκδιδουν δεν θα πρεπει να εχουν καποιο φορολογικο οφελος , απαλλασοντας ολους απο το περιττο χαρτομανι.

    Ευχαριστω

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:58 | Stelios T.

    Φορολογική Ηλεκτρονική Κάρτα – Αντί απόδειξης προτείνεται η προμήθεια των πολιτών με ειδική φορολογική κάρτα. Οι επιχειρήσεις να προμηθευτούν ειδικό μηχανισμό ανάγνωσης αυτής της κάρτας στην οποία οι πολίτες θα μαζεύουν τις αποδείξεις, αλλά και το κράτος θα έχει ένα ηλεκτρονικό μέσο ελέγχου των συναλλαγών αφού θα είναι συνδεδεμένο με το taxis. Οπότε τα οφέλη συνοψίζονται στα εξής:
    1. Κόστος χαρτιού (αποδείξεις)
    2. Κόστος χρόνου (καταγραφή αποδείξεων από πολίτες, λογιστές και ελέγχου των αποδείξεων από την φορολογική αρχή)
    3. Μείωση ταλαιπωρίας όλων των εμπλεκομένων φορέων (πολίτες, επαγγελματίες, λογιστές, κράτος).
    4. Ο πολίτης θα μπορεί να διαβάσει τις αποδείξεις του μέσω συσκευής ανάγνωσης και να τις υποβάλει αυτόματα για αντιπαραβολή. Για να αποφευχθούν ενδεχόμενα ηλεκτρονικής κλοπής όπως να καταγράφετε η απόδειξη μόνο στην κάρτα του πολίτη.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:08 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ.

    Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι ενώ με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή (και η φοροκλοπή του ΦΠΑ) ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών που έχουν δημοσιευμένο τιμοκατάλογο, π.χ. εστιατόρια, καφετέριες κλπ., υπάρχουν κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών που θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν. Είναι αυτοί που δεν έχουν τιμοκατάλογο και μπορούν να ζητήσουν όσα θέλουν.

    Μπορεί να είναι εύκολο να επιλέξεις να πάρεις απόδειξη αν η μόνη επιβάρυνση πάνω στην τιμή της υπηρεσίας είναι το ΦΠΑ, αλλά αν ο υδραυλικός π.χ. σας πει «100 χωρίς απόδειξη, 200 συν ΦΠΑ με απόδειξη», τι θα επιλέξετε; Άρα, αυτοί οι επαγγελματίες θα εξακολουθήσουν να μη δίνουν αποδείξεις.

    Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει τηλέφωνο καταγγελιών.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:14 | Stelios T.

    Οι αποδείξεις ενοικίου, παιδικών σταθμών, σχολείων ή σχολών, σούπερ μάρκετ κλπ. να εκπίπτουν εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα καθώς αποτελούν διαβίωση και δεν είναι λογικό να φορολογείσαι για να ζεις. Να χτίζουν το αφορολόγητο και ότι περισσότερο από αυτό να εκπίπτει εξ ολοκλήρου. Με αυτό το κίνητρο όλοι θα ζητάν απόδειξη για την διαβίωση τους.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 02:59 | Ενημερωμένος Πολίτης

    Κύριοι,

    Οι εποχές που αυξάνατε τους φόρους για να συνεχίσουμε την κρατική σπατάλη και την πληρωμή τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων έχει τελειώσει. Με τους φόρους πάμε για -3% ανάπτυξη, 20+ ανεργία για να συνεχίζουμε:
    – ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 400000ΕΥΡΩ το χρόνο την κυρία Χούκλη να σας κάνει αγιογραφίες με 2% ακροαματικότητα και φυσικά 700000 ΕΥΡΩ τους Λυριτζή-Οικονόμου για να μας προκαλούν…
    – ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 16 μισθούς των 3000 ΕΥΡΩ στους απόφοιτους δημοτικού που εργάζονται στη Βουλή και δεν έχουν ακούσει στη ζωή τους τη λέξη ΑΣΕΠ
    – ΝΑ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΝΕ οι βουλευτές μας με 8000 Χ 14 και άπειρα προνόμια (π.χ. να κάνουν καλλίγραμμα σώματα στο γυμανστήριο της βουλής)…
    – ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 4000ΕΥΡΩ Χ 14 τους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ που ανοίγουν και κλείνουν το στάδιο…

    ΒΓΑΛΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗ ΦΟΡΑ….

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟ 2010 ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ…

    ΚΟΨΤΕ ΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 01:20 | Νίκος Λαμέρας

    Σε συνέχεια χθεσινού μυνήματος:
    ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΑΪΚΙΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.
    ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ( ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ).
    ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ.
    Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ ΟΤΙ ΑΚΜΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ή ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΕΝΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ.
    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΑΥΘΕΡΕΣΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ .
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΓΡΑΨΑ ΧΘΕΣ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΑΡΧΕΙΟ EXCEL ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.
    ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 01:41 | Κωνσταντίνος Ν. ΛΙΝΑΡΙΤΑΚΗΣ

    Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

    Τα παρακάτω σημεία ίσως βοηθήσουν σε μία πιο φρόνιμη χρήση του προτεινόμενου μέτρου των αποδείξεων:

    1. Οι αποδείξεις των πολλών

    (α) Ολοι οι έλληνες είναι ίσοι έναντι του νόμου. Εάν αυτό γίνει σεβαστό, οδηγούμαστε κατ’αρχήν σε ένα ενιαίο όριο για όλους, ανεξάρτητα από αποδείξεις.

    (β) Πάνω από αυτό το όριο θα μπορούσε, και μάλλον κατ’ αναλογία του δηλωθέντος εισοδήματος, να δίδεται ένα κίνητρο για επιστροφή φόρου με τη χρήση αποδείξεων.

    (γ) Δεν είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να ανακοινώνει από την αρχή του οικονομικού έτους ούτε ποιές αποδείξεις θα μετρούν ούτε το ύψος του ποσού που θα πρέπει να μαζέψει κανείς. Στό τέλος του Οικ. έτους, και ανάλογα με τις …εισπράξεις, η κυβέρνηση θα μπορεί να ανακοινώνει το ποσό πάνω από το ενιαίο αφορολόγητο όριο σαν ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος που θα μετράει.

    (δ) Αυτό επίσης θα δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό οικονομικών να … πριμοδοτεί αποδείξεις προερχόμενες από κλάδους όπως γιατροί, δικηγόροι κλπ που κατά γενική ομολογία απομυζούν το σύστημα. Εάν π.χ. οι κλάδοι αυτοί (ελεύθερων επαγγελματιών) ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν το εισόδημα τους κάθε τρίμηνο (κάτι όπως η δήλωση του ΦΠΑ για αυτούς που δεν υπάγονται), έστω και επί προσωρινής βάσεως και επιλεκτικά, τότε θα μπορούσε ο εκάστοτε υπουργός να αποφασίζει έγκαιρα για τις αποδείξεις θα «μετρούν» ή, στο πιό ευγενικό, «τα δηλωθέντα εισοδήματα ποιών κλάδων υπολοίπονται του αναμενομένου» και να «ειδοποιεί» τους φορολογούμενους έγκαιρα να φροντίζουν να συλλέγουν αποδείξεις αυτού του κλάδου που πιθανόν να «μετρήσουν» πάνω από το ενιαίο όριο στο τέλος του χρόνου.

    (ε) Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να υποχρεώνει την εκάστοτε κυβέρνηση να δίδει το παραπάνω αφορολόγητο. Αυτό θα αποφασίζεται κατά περίπτωση και μέχρι του βαθμού που θα το επιτρέπουν τα οικονομικά της χώρας. Επίσης θα μπορούσε να δίδει «πίστωση φόρου» (tax credit) και όχι επιστροφή χρημάτων απαραίτητα. Αλλά αυτό έιναι μιά άλλη ενδιαφέρουσα κουβέντα …

    (ζ) Θα βοηθούσε επίσης αν υπήρχε μία τηλεφωνική γραμμή στην οποία οι πολίτες θα μπορούσαν να καταγγέλουν ανώνυμα ή όχι περιπτώσεις φοροδιαφυγής με στοιχεία και αποδείξεις (για να … διαβουλευόμαστε δηλαδή συνεχώς!) θα μπορούσε να αποδώσει πολύ περισσότερο …

    2. Οι «Αποδείξεις» των λίγων

    (η) Εάν εισπράτατε τα ποσά του ΦΠΑ, φόρων και εισφορών που ωφείλονται στο κράτος θα είμαστε όλοι πολύ καλύτερα. Τις αποδείξεις αυτές τις έχετε νομίζω. Εάν όχι, ρωτήστε τους ελεγχτές εφοριακούς προσωπικά …

    (θ) Οπως επίσης έχετε και τις αποδείξεις για όλους αυτούς που καταλήστεψαν τα χρήματα του κράτους από την μεταπολίτευση και μετά. Θα σας πρότεινε λοιπόν κανείς να δημοπρατήσετε το έργο αυτό (με μειωδοτικό διαγωνισμό) για ιδιωτικές εταιρίες λογιστών (κάτι σαν factoring δηλαδή) για την συλλογή των ληστευμένων χρημάτων του δημοσίου μετά από λογιστικό έλεγχο. Αυτά δεν χρειάζονται την έγκριση της βουλής και των επιτροπών της …
    Εγκλήματα υπάρχουν, προχωρήστε και στην Τιμωρία τους.

    (ι) Για αρχή θα πρότεινε κανείς τους εμπλεκόμενους στα πρόσφατα δημόσια οικονομικά σκάνδαλα. Μετά θα μπορούσατε να προχωρήσετε στην χρηματοδότηση των κομμάτων, τις περιουσίες πρώην βουλευτών και υπουργών, των πρώην διευθυντών «προβληματικών» εταιριών στη περίοδο του ΠΑΣΟΚ (μερικοί ακούω έχουν γίνει ακόμα και εφοπληστές!) κλπ.

    3. Οι αποδείξεις των … πονηρών

    Αυτοί που σας προτείνουν το μέτρο των αποδείξεων μάλλον θέλουν να απο-προσανατολίσουν και εσάς και εμάς!
    Το πρόβλημα χρειάζεται επαγγελματίες του management για να δημιουργηθεί ένα απλό σύστημα που θα συλλαμβάνει αυτούς που αποκρύπτουν εισοδήματα. Μετά ας διαβουλευτούμε και λιγάκι. Δεν βλάπτει!
    Ομως να θυμάστε συνεχώς και εκείνο το σχετικό περί της γνώμης των επαϊόντων …

    Τα υπόλοιπα τα αφήνει κανείς σε σας μαζύ με τις καλές του ευχές.

    Ευχαριστώ που διαβάσατε τις σκέψεις μου. Ειμαι σίγουρος για την τύχη τους. Τουλάχιστον για μένα ήταν … θεραπευτικό.

    Κ Ν Λιναριτάκης

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 01:52 | ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Η σύζυγός μου πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον. Το Ν.Α.Τ. στο οποίο είμαι ασφαλισμένος δεν δικαιολογογεί καμία δαπάνη για απασχόληση ατόμου το οποίο φροντίζει τη σύζυγό μου και επιπλέον δεν αναγνωρίζει κανένα ποσοστό αναπηρίας, ενώ στη πραγματικότητα δεν είναι δυνατή η αυτοεξυπηρέτησή της .
    Στη φορολογική δήλωση υπάρχει κωδικός για έκπτωση για δαπάνες προς νοσοκόμους ή επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων .Γιατί δεν υπάρχει μια στοιχειώδης έκπτωση όσον αφορά στις δαπάνες (μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές) που καταβάλλονται προς την οικιακή βοηθό την οποία αναγκαστικά απασχολώ για να εξυπηρετεί τη σύζυγό μου και κατ΄ επέκταση και εμένα τον ίδιο, αφού επιλέξαμε να παραμείνουμε στο σπίτι μας να περάσουμε τα γηρατειά μας και όχι σε έναν οίκο ευγηρίας;
    Ας φανεί ότι υπάρχει μια στοιχειώδης ευαισθησία του κοινωνικού κράτους προς τα άτομα αυτά που επιλέγουν να πεθάνουν στο σπίτι τους έχοντας τη βοήθεια κάποιου ανθρώπου τον οποίο ασφαλίζουν και αμείβουν ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες και δεν επιλέγουν να πεθάνουν σε έναν παγερό οίκο ευγηρίας.
    Ευχαριστώ και περιμένω με κάποιο τρόπο να φανεί η ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία , γιατί οι οικιακοί βοηθοί πολλές φορές αμείβονται στοιχίζοντας σχεδόν όλη τη σύνταξη των ηλικωμένων ατόμων και η απασχόλησή τους δεν είναι πάντα δείκτης πλουτισμού ή τεκμήριο διαβίωσης.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:36 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα πρότεινα τα κάτωθι μέτρα :
    1) Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες ταυτόχρονα με γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών.
    2) Αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής (ΕΚΟ) στις πραγματικές του διαστάσεις με ταυτόχρονη επιστροφή σημαντικού μέρους (π.χ. 60%) ΦΠΑ, στον ανεγείροντα την οικοδομή, ώστε να φορολογηθούν οι εμπλεκόμενοι της οικοδομής επαγγελματίες.
    3) Αυστηρό πόθεν έσχες, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
    Έλεγχος των γονέων/παπούδων για το πώς απέκτησαν το ακίνητο, που μεταβίβασαν με γονική παροχή στο παιδί/εγγόνι τους. (Ευνοϊκή μεταχείριση στη περίπτωση κληρονομιάς).
    4) Έκπτωση των τόκων στεγαστικού δανείου όχι μόνο για την αγορά αλλά και για την ανέγερση α΄κατοικίας. Το ισχύον μέτρο ευνοεί επί του παρόντος τους κατασκευαστές και εξαιρεί τους πολίτες που θα ήθελαν να πάρουν δάνειο και να κτίσουν το δικό τους σπίτι.
    6) Εντοπισμός, νομιμοποίηση αλλά και αναγνώριση της μαύρης εργασίας, όχι μόνο ως φορολογικό έσοδο/τεκμήριο διαβίωσης αλλά και ως κοινωνική υπηρεσία στη περίπτωση που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα για τη περίθαλψη γερόντων, ώστε για την υπηρεσία αυτή, να υπάρχει και κάποια φοροαπαλλαγή.
    7) Λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων βάσει λογιστικών καταστάσεων αλλά και τεκμηρίων, για τους μη μισθωτούς.
    8) Κατάργηση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων αυτοτελούς φορολόγησης και γενικά όλων των ευνοϊκών τρόπων φορολόγησης, πλην εκείνων των περιπτώσεων, που η ευνοϊκή φορολόγηση επιβάλλεται για κοινωνικούς λόγους.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:52 | BABIS KALPAKOGLOU

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ Κ ΚΥΡΙΕΣ

    ΚΑΤΑΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΜΟΥ ΕΞΟΔΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΕ ΣΕ ΤΑΞΗ Η ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ

    Α)ΕΣΟΔΑ

    ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΗΝΟΣ Μ/Ο 700 ΕΠΙ 12 ΜΗΝΕΣ »’Κ ΟΧΙ 13 ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ»’ ΙΣΟΝ 8400 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

    Β)ΕΞΟΔΑ

    1-ΒΕΝΖΙΝΗ 60*12=720ε
    2-ΕΝΟΙΚΙΟ 250*12=3000ε
    3-ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ Μ/Ο 30*12=360ε
    4-ΡΕΥΜΑ ΣΠΙΤΙ 40*12=480ε
    5-ΝΕΡΟ-ΟΤΕ 60*12=720ε
    6-ΑΜΑΞΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΤΕΛΗ =500ε
    Σ Υ Ν Ο Λ Ο =5780ε

    8400
    -5780
    =2620

    ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ 2620 ΕΥΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΙΣΕΣ ΜΕ ΤΙ ΠΟΣΟ?
    Κ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΝΟΥΝ 7 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΥΡΟ Κ 17 ΣΕΝΤΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΟΥ ΕΞΟΔΑ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΟ-ΧΟΜΠΥ-ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ

    ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ -ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΙ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ-

    *ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΜΕΡΙΜΝΗΣΑ ΝΑ ΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΜΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ-ΤΕΒΕ-ΡΕΥΜΑ-ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ-ΦΟΡΟΣ Κ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ….

    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ
    1-ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΣΗ ΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ?ΔΙΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΕΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΖΩ ΠΙΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ
    2-ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ?
    3-ΝΑ ΑΡΧΗΣΩ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ?
    «»»»»Η ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ Κ ΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΕ»»»»»»
    ΚΟΙΝΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΟΦΙΑ Κ ΟΧΙ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ
    ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΤΕ ΨΑΞΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Κ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ «ΦΤΑΙΜΕ¨»

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 23:10 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κατά τη γνώμη μου το όφελος από την προσκόμιση αποδείξεων φοροδιαφεύγοντος υλικού θα πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερο από την επιβάρυνση του ΦΠΑ, ώστε να μην μπορεί ο κάθε επιτηδευματίας, να εκβιάζει τον πολίτη, ότι με την απόδειξη θα επιβαρυνθεί το ΦΠΑ.
    Επίσης, θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες ότι στη παροχή κάποιων υπηρεσιών, όπως επισκευή ενδυμάτων, υποδημάτων, παλαιών κατοικιών, ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9%.
    Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9%, θεωρώ ότι θα πρέπει να υπαχθούν και οι εργασίες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε παλαιές κατοικίες, που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας (εξωτερική θερμομόνωση) και δημιουργία
    πράσινης ενέργειας (εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκών συσσωρευτών κλπ).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 22:31 | Βασίλης Πρεβελάκης

    Αποδείξεις χωρίς ελέγχους είναι σπατάλη χρόνου.

    Τόσα χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα καταθέτουν ατέλειωτους πίνακες πελατών προμηθευτών (τώρα μάλιστα είναι και η προθεσμία για το 2008).

    Να λοιπόν η ευκαιρία του Υπουργείου να μας πείσει για την ορθότητα του μέτρου δημοσιεύοντας τις χιλιάδες φοροφυγάδων που τσάκωσαν με την αντιπαράθεση των στοιχείων. Η μήπως ΔΕΝ υπάρχουν χιλιάδες φοροφυγάδες που τσάκωσε το δημόσιο με τους ελέγχους;

    Αν μεν υπάρχουν ΣΤΟΙΧΕΙΑ που να ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΥΝ την επιτυχία του μέτρου των πελατών – προμηθευτών να δημοσιευτούν σ’ αυτόν τον ιστόχωρο για να δούμε κι εμείς που τα συμπληρώναμε τόσα χρόνια αν άξιζε ο χρόνος που καταναλώσαμε φτιάχνοντας αυτές τις λιστες.

    Αλλιώτικα προτείνω να ξεχάσετε αυτό το μέτρο ή να πληρωθούν οι φορολογούμενοι για την υποχρεωτική εργασία που τους αναγκάζει το κράτος να κάνουν αφαιρώντας το ανάλογο ποσό (π.χ. 15 ΕΥΡΩ για κάθε 50 αποδείξεις) από το φόρο που οφείλουν.

    **vp

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 22:52 | Ασπασια Δημητριάδη

    Το μέτρο της σύνδεσης του αφορολόγητου με τη συλλογή αποδείξεων δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικόα αλλα και σε όσους βρίσκονται σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Είναι πρακτικά αδύνατο αν μαζέψουμε αποδείξεις δαπανών καθώς είμαστε υποχρεωμένοι από την σχετική νομοθεσία να ζούμε στον τόπο που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζουμε.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 22:38 | ΣΠΥΡΟΣ M.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:

    Πώς σκοπεύετε να γίνεται η αναγνώριση δαπανών που διενεργούνται για λογαριασμό πολυκατοικίας, οι οποίες κατόπιν επιμερίζονται στους ενοίκους?
    Π.Χ. αγορά πετρελαίου, υπηρεσιών καθαριότητας ή λοιπά έξοδα κοινοχρήστων, εκδίδεται μία απόδειξη που μένει στο αρχείο και ο καθένας παίρνει μία απόδειξη πληρωμής που δεν αποτελεί παραστατικό του ΚΒΣ. Σε αυτή την περίπτωση πώς θα περνά στη δήλωσή του τις δαπάνες που του αναλογούν? Θα υπάρχει διαφορετικός εκ των πραγμάτων χειρισμός ανάλογα με το αν κατοικεί ο φορολογούμενος σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα πολυκατοικίας?

    Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια να γίνουν οι πολίτες λογιστές και ελεγκτές για λογαριασμό του κράτους. Θα ήταν προτιμότερο να πιάνετε κάθε μέρα και από ένα (1) φοροφυγά, που με σωστά στοιχειοθετημένη δικογραφία θα τον εξοντώνετε οικονομικά προς παραδειγματισμό με διαδικασίες αυτοφώρου.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:29 | BABIS KALPAKOGLOU

    ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!
    ΟΛΟΙ ΤΟΛΜΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΟΛΜΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΟΙ…ΣΕ ΟΛΑ!
    ΑΣ ΓΙΝΩ Κ΄ΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΔΙΚΟΣ-
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Κ ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ ΣΑΝ «ΦΟΡΟΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ» Κ ΜΑΛΙΣΤΑ «ΔΩΡΕΑΝ» ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΔΕΑ ΑΥΤΗ?
    ΑΚΟΥΣΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΕΞΗΣ ΣΧΟΛΙΟ-ΚΑΠΟΙΟΙ Κ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ….
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΑΝ ΣΑΝ ‘ΦΟΡΟΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ’ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Κ ΠΟΣΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ «ΤΖΑΜΠΑ» Κ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:06 | c.g.

    Αγαπάς την Ελλάδα? Απόδειξη!!! Αποδεικνύεται βεβαίως ότι κανείς μάλλον δεν αγαπάει αυτή τη χώρα γιατί απλά κανένας δεν παίρνει απόδειξη αλλά και κυρίως κανένας δεν δίνει. Και επίσης αποδεικνύεται ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε!! Άρα την εμπειρία της αποτυχίας του μέτρου την έχουμε γιατί την επαναλαμβάνουμε? Ανήκω στην κατηγορία των πολιτών οι οποίοι προσπαθούν να παίρνουν απόδειξη. Όμως δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εύκολο!! Από δικηγόρο δεν τα έχω καταφέρει ούτε από γιατρό βεβαίως και μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τους πολίτες γι΄αυτό…(υπάρχει η κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό!!!)Για τέτοια ασυδοσία συζητάμε!! Κάποιοι δεν δηλώνουν σχεδόν τίποτα αλλά οι καταθέσεις τους είναι στα ύψη!! Δεν νομίζω όμως ότι είναι αρμοδιότητα των πολιτών οι αρμοδιότητες του κράτους!!! Υποχρέωση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ του κράτους είναι να ελέγχει τις επιχειρήσεις, να καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά βεβαίως και εμείς οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε σε αυτό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, στην κατάργηση δηλ. του αφορολόγητου των μισθωτών και συνταξιούχων. Θεωρώ το μέτρο απαράδεκτο γιατί αποδεικνύει την ανικανότητα του κράτους να ελέγχει, τιμωρεί για ακόμα μια φορά αυτούς που πληρώνουν φόρους και επιβραβεύει τους φοροφυγάδες δίνοντας τους ακόμα μια φορά την ευκαιρία να διαπραγματεύονται το αυτονόητο, την απόδειξη (τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά, γιατί εκτός που προσθέτουν το ΦΠΑ στην τιμή για να δώσουν απόδειξη, σου ζητάνε και 35% παραπάνω για το φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν αν δηλώνουν τα εισοδήματά τους…)

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:11 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΕΥΓΑΡΙΑ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ – ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΣ- ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ. ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 9000-10000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ.
    ΕΡΩΤΗΣΗ : ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 26000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ (ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ) ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 9000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ.ΤΙ ΠΟΣΟ ΚΟΙΝΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ) ΕΝΝΟΩ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ -ΤΑΒΕΡΝΕΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΤΛ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ;ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΜΕΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 7 ΚΩΔΙΚΟΣ 49 .ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΤΛ.)ΚΩΔΙΚΟΙ 51 ΚΑΙ 52 ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ 7;ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΘΑ ΑΦΕΝΟΣ ΕΓΩ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΤΩΝ 10500 ΕΥΡΩ;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:40 | Μπάμπης Λάζαρης

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.
    ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΑΝ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ.
    ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ !!!
    ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ Σ’ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ. ΑΜΑ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥς ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΤΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΩΝ ,
    ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΤΕ ΤΟΥς ΓΙΑΤΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΕΤΕ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΘΑ ΈΧΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Το μέτρο των αποδείξεων, παρά το γραφειοκρατικό του χαρακτήρα, είναι το μόνο μέτρο που θα δώσει αποτέλεσμα.
    Θα πρέπει όμως όσο μπορούμε να ελαττώσουμε την γραφειοκρατία.
    Προτείνω για κάθε προμηθευτή να αναγράφονται το σύνολο των αποδείξεων , το συνολικό ποσό και το ΑΦΜ του αντί για κάθε απόδειξη να αναγράφεται σε κατάσταση η ημερομηνία , το ποσό και ο ΑΦΜ , δηλ. όπως γίνεται στις συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων.
    Αυτόματα με τη διασταύρωση των στοιχείων ο κάθε προμηθευτής θα πρέπει να έχει δηλώσει τζίρο τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσών όλων των πελατών του , άλλως θα φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κυκλοφορεί στην αγορά «αδήλωτα στοιχεία» και μπορεί πλεον να γίνεται έλεγχος.
    Το μέτρο των αποδείξεων πρέπει να εφαρμόζεται παράλληλα με αυστηρά μέτρα που θα μπορούν να φτάνουν και στο προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης ή την αφαίρεση της άδειας επαγγέλματος σε περίπτωση υποτροπής και ταυτόχρονη δημοσιότητα.
    Σχετικά με το είδος των δαπανών θα συνιστούσα να αφορά όλες τις καταναλωτικές δαπάνες , εκτός λογαριασμών ΔΕΚΟ.
    Είναι αναμφίβολα ένα δύσκολο και γραφειοκρατικό μέτρο αλλά σε μια χώρα με τεράστια φοροδιαφυγή, υπέρμετρο δανεισμό, αναποτελεσματική και δυστυχώς διεφθαρμένη Διοίκηση είναι δύσκολο να εισπραχθεί ο ΦΠΑ και να προσδιοριστεί το εισόδημα.
    Μπορεί σε λίγα χρόνια να έχουν γίνει μηχανισμοί ελέγχου και να έχει βελτιωθεί η φορολογική μας συνείδηση.
    Διαφορικά τα έσοδα θα αποκλίνουν και θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα εις βάρος μας.
    Τουλάχιστον με το μέτρο αυτό κανένας δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και ότι ο ίδιος παραμένει ανεύθυνος.
    Με σεβασμό στην προσπάθειά σας

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ

    ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΑ Κ.Λ.Π.

    ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;
    ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ; να ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΥΞΗΤΙΚΑ Ο Φ.Π.Α. Μήπως θα πρέπει να δεί το κράτος το Α πρώτα και όχι το Ω ,
    Ξεκινάμε απο την παραγωγή …. και απο κει βλέπουμε ελέγχουμε τι έφυγε που πήγε πώς πήγε σε πια στροφή χάθηκε και με πιο τρόπο και πιάνουμε την φοροκλοπή..

    Η απόδειξη δεν είναι τίποτα και τελικά ποιός θα την πληρώσει ο ΛΑΟΣ….

    Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ…

    ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΑΜΟ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ το ΠΌΣΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ; 12000ΕΥΡΩ το χρόνο 20000,00 (φτάνουν ;)αν ναι αφορολογητο και απο κει και πάνω φόρος 30% έως και 70% κλιμακωτά.
    Αν π.χ. μένω με τους γονείς μου φιλοξενούμε τι φόρο θα πληρώσω;
    Αν έχω παιδιά και τα συντηρώ ακόμα και μετά το γάμο γιατί είναι άνεργα ή έχουν κάποια ασθένεια ; τότε τί…
    Πόσα λοιπόν θέλει ο έγγαμος με παιδιά 2-3-4- κ.λ.π. δεν θέλει όσα ο άγαμις Χ 3 ή Χ 4 φορές ανάλογα και με τον τρόπο ζωής..

    Για ένα δίκαιο φορολογογικό σύστημα θα πρέπει να ψάξουν καλά από που φεύγουν τα χρήματα .
    ΟΧΙ μόνο στους ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ…το βάρος…

    ΨΑΞΤΕ καλά το Ε1 πρέπει να είναι ο καθρέπτης του φορολογούμενου αλλά και του κράτους .. Αν το κράτος με προσέχει θα προσέξω κι εγώ αν το κράτος παρέχει ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ , ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ κ.λ.π. τότε θα δίνω στο κράτος αυτά που πρέπει ΚΑΙ κάτι παραπάνω και όχι αυτά που θέλει …γιατί σήμερα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ δεν μας φτάνουν ….

    Η οικονομική κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο… είμαι μισθωτός με μισθό 1172,86 ευρώ (μείον 560,54 κρατήσεις σε δάνεια )= 713,02 καθαρά έχω και ένα επίδομα 365,00 ευρώ έξοδα κίνησης = 1078,02 με 25 χρόνια υπηρεσία και τρία παιδιά η σύζυγος αγρότισσα…( με συνθήκες σημερινές δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τις ελιές υψηλό κόστος πολύ χαμηλές τιμές)..
    Και δεν σας κρύβω ούτε τις πρόσθετες αμοιβές απο τον ΟΓΑ ως ανταποκριτής το μήνα 458,00 ευρώ τελικά το μήνα = 1536,02
    ΤΕΛΙΚΑ ΖΩ την οικογένεια μου με αυτά τα χρήματα ; προσπάθησα να αυξήσω τα εισοδήματα μας με την λήψη δανείων για αγορά ελαιώνων και επισκευής κατοικίας αλλά όλα πάνε κακήν κακώς…τελικά ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ φαντάσου άλλους … Οι τράπεζες μας κλέβουν καθημερινά με τα υψηλά επιτόκια δυσκολευόμαστε και κανείς δεν νοιάζετε…

    Φανταστείτε ότι άλλοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα και άλλοι έχουν 5 και 10 φορές αυτά..

    ΧΑΙΡΕ ΚΡΑΤΟΣ των ΑΔΙΚΩΝ και των ΑΔΙΚΗΜΕΝΩΝ ..

    ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να τα φτιάξετε ,,,,

    ΘΑ ΧΑΡΙΖΩ ένα μισθό κάθε χρόνο στο κράτος παρά την δυσκολία μου και τα εξώδικα από τις τράπεζες αν ξέρω ότι θα δούμε άσπρη μέρα σε 3 χρόνια…..και δεν θα μου πάρουν την περιουσία τα λαμόγια και τα τρωκτικά των τραπεζών με τα υπέρογκα επιτόκια τους…

    ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΒΡΕΣ ΤΙΜΙΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και ΣΥΜΜΑΖΕΨΕ …

    ΦΤΙΑΞΕ ΝΟΜΟΥΣ αλλά να τηρηθούν αυστηρά και πρώτα πρώτα απο τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
    ΦΙΛΙΚΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ…..!!!!!!

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:49 | Κωνσταντίνος Βαμβουκάκης

    Σας περιγράφω σημερινό περιστατικό του οποίου υπήρξα αυτήκοος μάρτυς.

    Σε ένα από τα μικροβιολογικά ιατρεία-εργαστήρια της πόλης μου.

    Ο «πελάτης» ρωτάει τη γιατρό-μικροβιολόγο, πόσο κοστίζει η εξέταση του,
    και εκείνη του απαντά:15,00 ευρώ.
    Όταν ο «πελάτης» ζήτησε απόδειξη, η γιατρός-μικροβιολόγος,
    του απάντησε ότι αν θέλει απόδειξη, η εξέταση θα κοστίσει 25,00 ευρώ.

    Και όπως καταλαβαίνετε ο άνθρωπος έδωσε τα 15,00 ευρώ και έφυγε χωρίς
    απόδειξη……

    Φαντάζεστε πόσα παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας μας?

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 19:53 | ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΕΝΑΣ

    1. Νομίζω πως αν θέλετε να γραφτούν όλες οι αποδείξεις αγορών, ότι θα πρέπει να μας διαθέσετε το συντομότερο δυνατό τις απαραίτητες καταστάσεις στο διαδύκτιο, όπου καθημερινά να καταχωρούμε τις αποδείξεις και στο τέλος όταν θα υποβληθεί η δήλωσή μας να υποβληθούν και οι καταστάσεις μαζύ.

    2. Εάν θέλετε να συγκρίνετε τα έσοδα/έξοδα θα πρέπει νομίζω να υποβληθούν και τα έξοδα της Δ.Ε.Η., ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ, ΚΛΠ από τα οποία είναι μάλλον φανερή και η διαβίωση ιδίως των Μεγαλογιατρών, Μεγαλοδικηγόρων κ.α. Αν θέλετε αυτές οι αποδείξεις μπορούν να είναι σε ξεχωριστούς κωδικούς για να μην λαμβάνονται υπόψιν για έκπτωση του φορολογηταίου εισοδήματος.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ/ Δ. ΜΠΕΝΑΣ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 17:33 | Τζιουμάκης Χρήστος

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    Πολλές φορές μια μεταφορά τεχνολογίας που υπάρχει σε κάποια χώρα ,πάντα όμως με τισ Ελληνικές συνθήκες είναι το καλύτερο.
    Στην Κίνα (Σανκάη) σε ωρισμένα μαγαζιά ανάλογα με το ποσό του λογαριασμού στην έξοδο εδειχνες προαιρετικά την απόδειξη και έπερνες λαχεία ανάλογου ποσού που κέρδιζες χρήματα .
    Εδώ μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.
    Α ΤΡΟΠΟΣ
    Η απόδειξη της ταμιακής να έχει ένα σύνολο αριθμών ανάλογα με το ποσό (καλύτερα έναν αριθμό να φαίνεται κοινωνικό το θέμα)και να πολλαπλασιάζεται ανάλογα με την κοινωνική ομάδα που φοροδιαφεύγει πολύ ( κωδικός επαγγέλματος εφορία). ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ Ή ΜΗΝΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ (όλοι θέλουν)κλπ με αρκετά μικρά ποσά να κερδίζουν . ΜΕΤΡΗΤΑ όμως .Ελιναι τεχητά εφικτό
    Β ΤΡΟΠΟΣ
    Το κινέζικο σύστημα με μικροποσά σε ξυστό την ώρα της κατανάλωσης. Θα γίνει χαμός .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:15 | Κωνσταντίνος Νικολόπουλος

    Τον τελευταίο καιρό παρακαλουθούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση τη διαμαρτυρία των βενζινοπολών ότι δήθεν δεν γίνεται να μπει ταμειακή μηχανή καθώς δεν μπορεί να συμβαδίζει το λογιστικό αποθεματικό βενζίνης με το πραγματικό λόγω του φαινομένου διακύμανσης του όγκου λόγω διαφοράς θερμοκρασίας.
    Το γεγονός αυτό είναι υπαρκτό, αλλά δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει με την απόδειξη…
    Ο έμπορος ΠΡΕΠΕΙ να κόβει αποδείξεις λιανικής έτσι ώστε να φορολογείται το έσοδό του και τιμολόγια αγοράς του προϊόντος (βενζίνη) έτσι ώστε να αποδεικνύει τα έξοδά του. Εγώ που παρέχω υπηρεσίες είμαι υποχρεωμένος να φορολογούμε έσοδα – έξοδα και δεν έχω σύστημα να μετράει πόσα μολύβια (αναλώσιμα τα μόνα ουσιαστικά έξοδα που έχω μαζί με τον γενικό εξοπλισμό γραφείου – έπιπλα/ΗΥ/κλπ)χαλάω.
    Η διαφορά στις ποσότητες δεν χρειάζεται να μπαίνει στην φορολογική εξίσωση παρά μόνο για τα δικά του άρχεια (κάτι που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνει για να μετράει τα αποθέματά του, όπως και εγώ πρέπει να φροντίζω να ξέρω κάθε στιγμή τις ποσότητες στα μελάνια στους εκτυπωτές, στο χαρτί εκτύπωσης, κλπ κλπ).
    Απλή λογική νομίζω.

    Ευχαριστώ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:34 | Γ. ΘΩΜΑΚΟΣ

    ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ.

    Το μέτρο της σύνδεσης του αφορολόγητου με τις αποδείξεις το βρίσκω θετικό. Προσοχή όμως να ληφθούν υπόψη και οι εξής παράμετροι γιατί αλλιώς μπορεί να γίνει οδοστρωτήρας και να τσακίσει τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
    Στην περίπτωση των μισθωτών είναι εύκολο να ορισθεί ότι για να κατοχυρώσεις το αφορολόγητο των 12.000€ θα πρέπεινα συγκεντρώσεις αποδείξεις ύψους ίσου με ένα ποσοστό του δηλωμένου εισοδήματος π.χ. 15%.
    Τι γίνεται όμως με τους μή μισθωτούς; Εκεί υπάρχει πρόβλημα γιατί ως γνωστόν κατά κανόνα τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αποτυπώνουν την πραγμάτική κατάσταση. Έτσι αυτός που έχει εισοδήματα 100.000€ μπορεί να δηλώνει μόνο 10.500€ (όσο το αφορολόγητο όριο) και να φοροδιαφεύγει. Όμως υπάρχουν και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πολύ μικρά εισοδήματα π.χ. 12.000€ και πράγματι ζουν υπό το όριο της ανέχειας. Δεν είναι δυνάτό αυτές τις δύο περιπτώσεις να τις αντιμετωπίζετε με τον ίδιο ισοπεδωτικό τρόπο ζητώντας π.χ. αποδείξεις ύψους 10.500€ για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο.
    Αυτό που πρέπει να γίνει στην περίπτωση των μη μισθωτών κατά τη γνώμη μου είναι το ποσό του ύψους των αποδείξεων να συνδεθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι με το δηλωθέν εισόδημα που είναι παντελώς παραπλανητικό. (Π.χ. έχεις δύο σπίτια και τζίπ τότε για να έχεις αφορολόγητο χρειάζεσαι 10.500€ σε αποδείξεις).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:51 | Φανή Χορμόβα

    Κύριε Υπουργέ

    Είναι πανκοίνως γνωστό, ότι πολλές αλλοδαπές κυρίες εργάζονται σαν οικιακές βοηθοί. Κάποιες λίγες από αυτές δίνουν άπόδειξη παροχής υπηρεσιών, η οποία, όπως με ενημέρωσε γνωστό μου πρόσωπο, δεν εκπίπτει από την φορολογητέα ύλη. Εάν αυτό είναι αλήθεια , είναι κοινωνικά άδικο, πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να φορολογούνται ανάλογα με το εισόδημά τους . Δεν είναι δυνατόν, άτομα με μέσο εισόδημα πλέον των 16.000 ετησίως (πληρώνονται 8-9 ευρώ την ώρα) να μην φορολογούνται. θα έπρεπε μάλιστα να παροτρυνθούν να ασφαλίζονται και να δίνουν κι εκείνες απόδειξη, γιατί τα χρήματά τους φεύγουν στο εξωτερικό και η Ελλάδα δεν έχει πιθανότατα κανένα όφελος. Πρόκειται, όπως γνωρίζετε, για σημαντικό αριθμό εργαζομένων ατόμων.
    Το δεύτερο ερώτημά μου είναι, εάν ισχύουν οι αποδείξεις των χώρων στάθμευσης Κατα την γνώμη μου θα πρέπει να εκπίπτουν από την φορολογητέα ύλη.

    Αιφνιδιαστικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στα διάφορα καταστήματα (κομμωτήρια, φαρμακεία, φούρνους κτλ.) θα κάνετε κάτι; Πολύς κόσμος συνεχίζει την μέχρι τούδε πρακτική του, σαν να μην συμβαίνει τίποτε…

    Με εκτίμηση

    Φανή Χορμόβα

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:16 | aktipis k.

    κύριοι,

    μην κάνετε άλλο τα στραβά μάτια!

    μην αναγκάζετε τον κοσμάκη να γίνει λογιστής με τις αποδείξεις για βενζίνη και σούπερ μάρκετ επικεντρωθείτε στις επαγγελματικές ομάδες που είναι γνωστό οτι φοροδιαφεύγουν και δώστε στον κόσμο κίνητρα να ζητάει απόδειξη.
    αν δεν ξέρετε ποιοι φοροδιαφεύγουν ζείτε σε άλλη χώρα.
    Φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι και γιατροί εν γένει.
    ελαιχρωματιστές σιδεράδες, τζαμάδες και όποιος άλλος ασχολείτε με την οικοδομή,
    χώροι συνεστιάσεων και εκδηλώσεων και πολλοί άλλοι που πληρώνεστε για να τους ξέρετε και αν όχι να τους βρείτε! δεν είμαστε ηλίθιοι!

    προσωπικά έχω ακίνητα και κάθε χρόνο τα συντηρώ.

    ποτέ δεν έχω πάρει απόδειξη γιατι πρέπει επιτόπου να πληρώσω 19% φπα που θα μου επιστραφεί μετά από ένα χρόνο και δεν είμαι χαζός να πληρώνω σήμερα για να περιμένω την επιστροφή.

    Αν μου λέγατε ότι για το φπα που πληρώνω 19% θα μου επιστραφεί 19,1% να είστε σίγουροι ότι κάθε χρόνο θα σας έφερνα 5,000 ευρώ απόδειξεις.

    Άσε που κάτι υπερυδραυλικοί θα πλήρωναν για πρώτη φορά στη ζωή τους φόρο εισοδήματος!!!!!

    θα ανακαλύψετε ποτέ την αμερική κύριοι;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 15:32 | Πανος Μελίστας

    Στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θεωρώ κατ’αρχάς αναγκαίο να καθιερωθεί υποχρεωτικά η χρήση ταμειακών μηχανών παντού, χωρίς καμμία απολύτως εξαίρεση υπό οιαδήποτε δικαιολογία.

    Η σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο αποτελεί κίνητρο για τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Θα πρέπει όμως να καθορισθεί ένα λογικό και δίκαιο φορολογικό όριο και οι αποδείξεις να έχουν αξία και πέραν αυτού ώστε η επιδίωξη συλλογής τους να είναι συνεχής.
    Είναι βέβαιο ότι με τον τρόπο αυτό ενεργοποιήθηκε ήδη η φορολογική μας συνείδηση, απαιτούμε την απόδειξη και δεν ανεχόμαστε κανέναν να κλέβει το κράτος, δηλ. εμάς τους ίδιους.
    Η διαχείριση όμως των αποδείξεων αποτελεί δύσκολο πρακτικό πρόβλημα.
    Θα πρέπει να εξευρεθεί ηλεκτρονικός αυτόματος τρόπος που θα πιστώνει το ΑΦΜ του πολίτη/πελάτη με το ποσό της αγοράς (π.χ. εφοδιασμός του κάθε φορολογούμενου με μαγνητική κάρτα που θα έχει ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ σε συνδυασμό με on line σύστημα ταμειακών μηχανών, κάτι ανάλογο με τις πιστωτικές κάρτες, ή άλλες σχετικές ιδέες).

    Το πρόβλημα όμως δυσκολεύει όταν πρόκειται για συναλλαγή με ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι προφανές ότι ο πολίτης δεν είναι εύκολο να έρθει, κατά κανόνα, σε αντιπαράθεση με το γιατρό του για έκδοση απόδειξης. Εδώ η μόνη λύση είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας να λειτουργούν αποτελεσματικά.
    Η εφαρμογή του πόθεν έσχες σε όλους ανεξαιρέτως και οι αδιάκοποι συστηματικοί έλεγχοι με αυστηρότατες ποινές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για οποιονδήποτε θα ήθελε να ρισκάρει και να μην εκδόσει απόδειξη. Επιπρόσθετα η δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών ότι κάθε χρόνο θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά τυχαίο τρόπο π.χ. στο 20 % των φορολογουμένων, όπου θα γίνεται σε βάθος εξέταση από διευρυμένο κλιμάκιο εφοριακών, διωκτών οικονομικού εγκλήματος, ορκωτών λογιστών και δικαστικών, όλων των περιουσιακών στοιχείων ακινήτων, κινητών και τραπεζικών λογαριασμών των επιλεγμένων φορολογουμένων, θα αποτελέσει, νομίζω, την καλύτερη απάντηση στην φοροδιαφυγή.

    Πάντως, αν οι συντελεστές ΦΠΑ αναπροσαρμοστούν και καθιερωθούν δύο ένας 5% για είδη πρώτης ανάγκης και ένας ακόμη 15% για όλα τα υπόλοιπα, μάλλον θα περιορίσει την τάση της φοροδιαφυγής αφού το όφελος θα είναι και μικρότερο, σε συνδυασμό, πάντως, με τα παραπάνω ελεγκτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να είναι διαρκή και αμείωτης έντασης.

    Καλή επιτυχία στη μεγάλη αυτή σας προσπάθεια.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:01 | ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ,

    ΕΦΟΣΟΝ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ,π.χ.ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ , ΔΙΟΤΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΑΙΟΤΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΟΥΝ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΗ-ΑΚΟΜΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΣ (ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΣΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ)ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ. ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΤΟ TAXIS ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΘΕΝ ΠΟΣΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΘΗΣΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ Ή ΑΛΛΟ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | Σταύρος Παπαδόπουλος

    1. Για τις περιπτώσεις ηλεκτρονικής υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η κατάσταση στην οποία θα αναγράφονται οι αποδείξεις προκειμένου να επιτευχθεί έκπτωση από το φόρο θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στον υπόχρεο από την αρχή του οικονομικού ετους (τμηματική καταώρηση και προσωρινή αποθήκευση) ώστε να αποφευχθούν οι όποιες δυσκολίες της συγκεντρωτικής καταχώρησής τους στο τέλος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

    2. Θα πρέπει να προσμετράται το σύνολο των αποδείξεων και πέραν του αφορολογήτου για να εξαλειφθεί το φαινόμενο διακίνησης των από υπόχρεο που δεν τις χρειάζεται (γιατί θα έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό) σε άλλον που του αναγκαιούν.

    3. Για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (πχ ιατροί, υδραυλικοί κλπ)θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το ποσό που τελικά θα εκπίπτει από το φόρο να είναι μεγαλύτερο από τον αναλογούντα ΦΠΑ προκειμένου να υπάρχει ισχυρό κίνητρο απάιτησης της απόδειξης από τον λήπτη των υπηεσιών.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:52 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΡΠΑΣ

    ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΑ
    ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ
    ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ (ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ,ΜΙΣΘΟΙ ,ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ,ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ)

    ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ,ΤΡΟΦΙΜΑ ,ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ , ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΑΚΥΛΙΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ,ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΤΑΤΙΚΟ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ,ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΡΠΟΝΕΤΑΙ Ο,Η ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΗ ,ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΠΟΧΗ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:20 | ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΕΣ .
    ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ .
    ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ (12.000 ΕΝΙΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ/ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥ ΧΟΥΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ)ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ . ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 4.000€ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12.000€ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΩΣ ΕΞΗΣ :

    ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    0-12.000 1.000
    12.000-20.000 2.000
    20.000-30.000 4.000
    30.000-60.000 6.000
    60.000 και άνω 8.000

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:41 | Νίκος Γιαννακόπουλος

    Ως μισθωτός που καλούμαι μονίμως να καλύψω αυτά που κλέβουν κάποιοι άλλοι, θεωρώ το μέτρο σαφώς θετικό και ευπρόσδεκτο επί της αρχής. Ενστάσεις έχω ως προς την πρακτικότητά του, από πλευράς χρόνου και κόπου που απαιτείται για τη συμπλήρωση των προς υποβολή καταστάσεων. Είμαι δε πεπεισμένος ότι αν αυτές υποβληθούν χειρόγραφα, και λαθών θα βρίθουν, αλλά και είναι πρακτικά αδύνατο να αξιοποιηθούν για διασταυρώσεις. Για το λόγο αυτό, προτείνω την κατασκευή και διάθεση από το Υπουργείο απλής εφαρμογλής Η/Υ, λογικής παρόμοιας με αυτή που διατίθεται τα τελευταία χρόνια για την κατάρτιση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών / προμηθευτών για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή θα πρέπει να υποστηρίζει τόσο την άμεση καταχώρηση, όσο και τη δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων από λογιστικό φύλλο Excel, και να κάνει την ίδια στιγμή επαλήθευση του ΑΦΜ βάσει του αλγορίθμου (προς ελαχιστοποίηση λαθών). Ιδανικά, θα πρέπει να περιλαμβάνει και βάση δεδομένων με τους μέχρι σήμερα εκχωρημένους ΑΦΜ και επωνυμίες, ώστε να εμφανίζει την επωνυμία με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ, διευκολύνοντας κατά πολύ την καταχώρηση, και μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα λάθη.
    Επίσης θα πρέπει η εφαρμογή να καταστεί διαθέσιμη το συντομότερο δυνατόν, ωστε να μπορεί ο φορολογούμενος να καταχωρεί τις αποδείξεις προοδευτικά στη διάρκεια του έτους, για να αποφευχθεί ο κυκεώνας στο τέλος.
    Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για εναλλακτική λύση και για τους φορολογούμενους που δεν διαθέτουν Η/Υ (χειρόγραφη λίστα;).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:37 | Κωνσταντίνος Νικολόπουλος

    Οι αποδείξεις ενοικίου θα προσμετρούνται?

    Μέχρι σήμερα νομίζω αφαιρείται ποσό μέχρι 1.200€ το έτος από το φορολογητέο εισόδημα, το οποίο είναι αστείο καθώς δίνει κίνητρο σε όλους να κόβουν μειωμένες αποδείξεις (ο ιδιοκτήτης κόβει πολύ μικρές αποδείξεις καθώς φορολογήται με 40% [νομίζω], και συνεπώς έτσι μπορεί να κάνει και έκπτωση στον ενοικιαστή
    Έτσι κάποιος ενοικιαστής αν δίνει π.χ. 800€ το μήνα αλλά του αφαιρούνται μόνο 100€ από το φορολογητέο και ο ιδιοκτήτης μπορεί αντί για φόρο 320€ να δίνει π.χ. το 1/3, δλδ 107€ έχει το περιθώριο να ρίξει το ενοίκιο στα 600€. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς χωρίς την έκπτωση στον ενοικιαστή.

    Αν όμως οι αποδείξεις ενοικίου αφαιρούνται ολόκληρες (ή έστ σε ένα πιο ρεαλιστικό ποσοστό), το φαινόμενο αυτό θα εκλείψει, ενώ το κράτος θα λαμβάνει πλήρως το φόρο που του αναλογεί από τους ιδιοκτήτες, τον οποίο φόρο θα έχει το περιθώριο αργότερα να μειώσει κι όλας.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:17 | Νεκταρία Παπανικολάου

    Το μέτρο της σύνδεσης του αφορολόγητου με τη συλλογή αποδείξεων αποτελεί ουσιαστικά κατάργησή του, η οποία θα πλήξει τα συνήθη υποζύγια του φορολογικού συστήματος, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν τελικά εφαρμοστεί, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό (εκπαιδευτικούς, στρατιωτικούς, υπαλλήλους ΥΠ.ΕΞ.), οι οποίοι παρά τα αυξημένα έξοδα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν αποδείξεις.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:31 | Π Θεοδωρίδης

    Το μέτρο της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων, σε ότι αφορά το ισχύον σήμερα αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής δαπάνες:

    1.Τις δαπάνες αγοράς ηλεκτρικών οικιακών συσκευών όπως ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, κλπ, μέσω πιστωτικών καρτών σε ισόποσες άτοκες δόσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η περίπτωση αγοράς τους εντός του 2009 (πχ τον 8ο του 2009) και με αποπληρωμή του ποσού σε 24 άτοκες δόσεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η αποπληρωμή των αγαθών θα γίνει τμηματικά εντός των ετών 2009, 2010 και 2011.
    Είναι εύλογο και δίκαιο τα ποσά που θα καταβληθούν εντός των ετών 2010 και 2011 να ληφθούν υπόψη και στα αντίστοιχα φορολογικά έτη. Προτείνω λοιπόν να συνυποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ, ως αποδεικτικά στοιχεία, οι αντίστοιχοι μηνιαίοι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών στους οποίους αναγράφονται τα πληρωθέντα ποσά. Επικουρικά μπορεί να υποβάλλεται φωτοαντίγραφο της απόδειξης αγοράς των αγαθών.
    2.Τις δαπάνες διαβίωσης όπως τροφοδοσίας, ένδυσης, υπόδησης, που πραγματοποιήθηκαν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην περίπτωση κατά την οποία Έλληνες πολίτες διαβιούν σε χώρα της ΕΕ πλέον των δύο μηνών. Για καλύτερη κατανόηση του προβλήματος σας αναφέρω την περίπτωση της συζύγου μου και εμού, που είμαστε και οι δύο συνταξιούχοι και για λόγους οικογενειακούς (έχουμε παιδί που ζει μονίμως στη Γαλλία) αναγκαζόμαστε να ζούμε στη Γαλλία για μεγάλο χρονικό διάστημα που φθάνει ακόμα και τους πέντε (5) μήνες κάθε χρόνο. Κατόπιν των προαναφερθέντων και για λόγους ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών, προτείνω για τον καθορισμό του αφορολογήτου ορίου των μισθωτών και των συνταξιούχων να λαμβάνονται υπόψη και οι αποδείξεις που αφορούν στις παραπάνω αναφερθείσες δαπάνες διαβίωσης (τροφοδοσία, ένδυση, υπόδηση κλπ), οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε χώρα της ΕΕ εντός χρόνου τουλάχιστον δύο (2) μηνών. Επιπλέον θα συνυποβάλλονται και αποδεικτικά στοιχεία όπως εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής κλπ.
    3.Τα ποσά που καταβλήθηκαν σε τράπεζες ένεκα λήψης δανείου για επισκευή της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου, μισθωτού ή συνταξιούχου, το οποίο (δάνειο) συνάφθηκε πρό του 2010. Τα προαναφερθέντα ποσά θα βεβαιούνται από τις οικείες τράπεζες, κατόπιν έκδοσης σχετικής βεβαίωσης, την οποία ο δανειολήπτης θα επισυνάπτει στην φορολογική του δήλωση.Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει και για τα καταναλωτικά δάνεια.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΨΥΧΟΠΟΥΛΟΣ

    A. ΕΡΩΤΗΜΑ
    Ως συνταξιούχος που ζω μόνος μου ποιες και πόσες αποδείξεις να συγκεντρώσω ώστε να εξασφαλίσω το Αφορολόγητο Όριο αφού εκ των πραγμάτων τα κοινωνικά μου έξοδα αλλά και έξοδα υπόδησης ένδυσης κλπ έχουν σχεδόν μηδενισθεί; Εκτός αυτού στην Πολυκατοικία πού διαμένω η θέρμανση γίνεται με ηλεκτρικούς θερμοσυσσωρευτές δεν μπορώ συνεπώς να έχω αποδείξεις για πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν θα έπρεπε να ληφθεί υπ΄οψη ένα ποσοστό των αποδείξεων της ΔΕΗ.

    B. ΠΡΟΤΑΣΗ
    Να μεριμνήσετε ώστε το έντυπο της ΔΟΥ για την αναγραφή των Αποδείξεων να κυκλοφορήσει στις εφορίες από τις πρώτες μέρες του 2010 έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι Φορολογούμενοι για την σταδιακή συμπλήρωση του.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | ΝΙΚΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

    στην περιπτωση γάμου όπου οι γονείς βοηθούν το παιδια τους οικονομικα για το σπίτι, το γάμο, τη δεξίωση πως θα καλυψει αυτός που παντρευεται το τεκμήριο. με τα δώρα (σε χρήματα) και το «κρεβατι» τι γινεται.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | ΠΡΟΚΟΠΗΣ

    Αν θέλετε να πάρετε σωστά και δίκαια φορολογικά μέτρα, πρέπει πρώτα να γνωρίζει το κράτος τι λεφτά δίνει και σε ποιούς τα δίνει.
    Η παροχές της πολιτείας σε κάθε πολίτη (μισθοί -συντάξεις-επιδόματαα πρόνοιας-επιδόματα ΟΑΕΔ- επιδόματα ΟΓΑ- αγροτικές ενισχύσεις κλπ.)πρέπει να αθροίζονται και να φορολογούνται. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η πολιτεία την κάθε είδους παροχή , απο όποιο φορέα και αν προέρχεται να την αποδίδει στον πολίτη ενας μόνο φορέας. Έτσι θα γνωρίζει η πολιτεία το ποσό των χρημάτων που δίνει, σε ποιόν τα δίνει, γιατί τα δίνει, ετσι με αυτόν τον τρόπο θα έχει ακριβή εικόνα για τα εισοδήματα που εχει ο κάθε πολίτης και ποιά απο αυτά πρέπει να φορολογηθούν. Να μπει κάποιο αφορολόγητο όριο σε κάθε οικογένεια το οποίο θα προσαυξάνετε ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών της οικογένειας και απο κει και πέρα να υπάρχει και η ανάλογη επιβολή φόρου. ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΑ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:03 | ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΑΓΡΑΙΝΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΕΡΓΑΣΙΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΧΟΥΝ.
    ΠΧ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ,ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΑΕΕ,ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΝΕΡΟ,ΙΚΑ,ΦΟΡΟΥΣ,ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ(ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΔΡΑ),ΕΝΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΝΕΝΑΣ (ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ) ΤΙ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΗ?
    ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΑΧΟΥΛΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ?
    ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΧ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑ, ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΤΙ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ?

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:54 | NG

    2. Αφορολόγητο με συλλογή αποδείξεων ίδιο για μισθωτούς και επαγγελματίες (όχι απαίτηση 4.000€ αποδείξεων για την επίτευξη του αφορολόγητου στους μισθωτούς και 10.500€ αποδείξεων για την επίτευξη του στους επαγγελματίες)
    3. Εάν ισχύσει το ανωτέρω διαφαινόμενο σενάριο (10.500€ αποδείξεις για 10.500€ αφορολόγητο στους επαγγελματίες) ουσιαστικά θα αδικήσει τους ειλικρινείς μικροεπαγγελματίες με εισοδήματα περί το αφορολόγητο διότι εκ των προτέρων δεν θα μπορούν να συλλέξουν αποδείξεις αυτού του ύψους μιας και ένα τμήμα τους σίγουρα δεν αναγνωρίζεται (π.χ. ΔΕΚΟ).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:40 | d.a.

    Τι θα γίνει αν κάποιος έχει υψηλό εισόδημα αλλα κάνει «το σκατο του παξιμάδι» για να μπορέσει να αποταμιεύσει για αργότερα και συνεπώς δεν έχει αρκετές αποδείξες;
    Θα πρέπει υποχρεωτικά να καταναλώνουμε για να επιτύχουμε το αφορολόγητο;