1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 16 Ιανουαρίου 2010, 00:59 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΝΑΙ ΕΦ ΟΣΩΝ ΒΑΛΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ.πχ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ,ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ,ΒΕΖΙΝΑΔΕΣ, ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΙΔΕΣ,ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΑ,(ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ)

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | βασιλης

    Είμαι 27 χρονών , δούλευα σε λογιστικό γραφείο με 400 ευρώ και χωρίς ασφάλεια (που σημαίνει πώς δεν έχω το κεφάλαιο ) και θα ανοίξω λογιστικό γραφείο .Πόσους πελάτες να έχω για πρώτο χρόνο 5 ? 10 ? άντε 20 στην καλύτερη περίπτωση .

    Πως θα ανταποκρι8ώ στα έξοδα του γραφείου μου ??????

    Γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα πως σχεδόν ούτε οι μισοί πελάτες δεν πληρώνουν , η πληρώνουν εκπρόθεσμα δημιουργώντας πρόβλημα και σε εμας που θέλουμε να είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | Κώστας Παπανικολόπουλος

    Φορολογική κλίμακα:

    1. Ενιαία
    Κοινωνικά δίκαιη η ένταξη ΟΛΩΝ των εισοδημάτων στην κλίμακα. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, με εξαίρεση μεγάλα μη περιοδικά εισοδήματα όπως εφάπαξ, κέρδη λαχείων κ.ά. (Προφανώς τα bonus θα εντάσσονται στην κλίμακα)

    2. Προοδευτική
    Η νέα φορολογική κλίμακα θα πρέπει να είναι προοδευτική, με αφορολόγητο περίπου στις 12 με 15 χιλιάδες ευρώ σήμερα και διαβάθμιση 0% – 5% – 10% – 15% – 20% – 25% (και ίσως 30%). Προβληματικοί οι μεγάλοι συντελεστές φορολόγησης, 30% και άνω. Ειδικά το 40%, συνιστά υπερβολή: για έναν εργαζόμενο αυτό σημαίνει ότι από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, τις 2 δουλεύει χωρίς να αμοίβεται (!). Επίσης, όταν επιβάλλεται τόσο υψηλός φόρος, προκύπτει νομοτελειακά ότι οι φορολογούμενοι θα αναζητήσουν τρόπους μείωσης της επιβάρυνσης, όχι πάντοτε νόμιμους.

    3. Tιμαριθμοποιημένη
    Οπωσδήποτε η νέα φορολογική κλίμακα θα πρέπει να είναι τιμαριθμοποιημένη, ώστε να μην απαιτείται νέος νόμος κάθε λίγα χρόνια που να καθορίζει νέα κλιμάκια. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν άλλοθι για την εισαγωγή «περίεργων» φορολογικών διατάξεων, ενώ η σταθερότητα στη φορολογική νομοθεσία (με μόνη μεταβλητή τον τιμάριθμο) επιτρέπει στους πολίτες και ιδίως τους επαγγελματίες να προγραμματίζουν τις δράσεις τους, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη.

    Τέλος, να καταργηθεί η αντισυνταγματική, άδικη (και ίσως προσβλητική) διάκριση μισθωτών & συνταξιούχων – ελευθέρων επαγγελματιών.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:53 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Δειγματοληπτικός έλεγχος των δηλώσεων φυσικών προσώπων που εμφανίζουν σημαντική διαφοροποίηση από το μέσο όρο της κατηγορίας που εντάσσεται ο φορολογούμενος. Ο μέσος όρος θα προσδιορίζεται κατά την ετήσια στατιστική επεξεργασία των δηλωθέντων εισοδημάτων και των πραγματοποιηθεισών δαπανών.

    Πλήρης καταγραφή περιουσιακών στοιχείων όλων των φυσικών προσώπων και σύνταξη με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης μιας κατάστασης ταμειακών ροών από την οποία θα προκύπτουν οι πηγές των εισοδημάτων και οι χρήσεις αυτών.
    Το υπόλοιπο του εισοδήματος και αφού αφαιρεθεί και ένα ποσοστό δαπανών χωρίς αποδείξεις θα αποτελεί την αποταμίευση η οποία, είτε θα βεβαιώνεται σε τραπεζικούς, είτε θα βρίσκεται «εις χείρας» του υποβάλλοντος τη δήλωση.
    Εφόσον υφίσταται μεγάλη απόκλιση μεταξύ πραγματικού υπολοίπου αποταμίευσης και προκύπτοντος από την κατάσταση ταμειακών ροών, τότε να αποδίδεται ΦΠΑ για το διαφέρον ποσό, πλέον του αναλογούντος φόρου.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 21:57 | NIKOS SEB.

    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΙΧΑΜΕ 12000 Α Φ Ο Ρ Ο Λ Ο Γ Η Τ Ο ΣΥΝ Τ0 40% ΣΤΙΣ Α Π Ο Δ ΕΙ Ξ ΕΙ Σ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ. Α Ρ Α ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 12000 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ. ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    -//- 24000 ΕΥΡΩ -//- ΟΙΚΙΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:03 | Ν Ε Κ

    Σήμερα (Παρασκευή 15/1/2010) είδα στο Πρωτοδικείο Αθηνών μεταφορείς να «αποσύρουν» δεκάδες μεταλλικά γραφεία με επιφάνεια μελαμίνης, όλα σε πολύ καλή κατάσταση, για να φέρουν καινούργια, όπως μου είπε ένας από αυτούς.

    Η περιττή αυτή δαπάνη θα καλυφθεί από την αύξηση των φόρων ή από τη μείωση μισθών και συντάξεων??

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 17:01 | Πάνος Κούβας

    Ο διαχωρισμός σε κλίμακες και συντελεστές είναι σωστός αλλά χρειάζονται αλλαγές. Πρέπει να γίνει ένα και μοναδικό σύστημα κλιμάκων, με αφορολόγητο περί τις 12 – 14.000, πρώτο κλιμάκιο ως 18.000 με 15%, ευρύτερο επόμενο κλιμάκιο με συντελεστή περί το 30% και μείωση του άνω ορίου περί τις 60.000 με αντίστοιχο συντελεστή 40-45%.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 16:35 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Κύριε υπουργέ,

    Αναμφισβήτητα οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για την φορολογία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι ότι από νόμους πάμε πάρα πολύ καλά αλλά πάσχουμε στην εφαρμογή των νόμων, καθώς στη χώρα υπάρχει ατιμωρησία και εκτεταμένη διαφθορά.
    Όσον αφορά το κεφάλαιο αποδείξεις πιστεύω ότι όπως και πολλές άλλες προσπάθειες στο παρελθόν θα πέσουν στο κενό.
    Οι αποδείξεις θα λειτουργήσουν μόνο στην περίπτωση που ο εκπιπτόμενος φόρος ή το εκπιπτόμενο εισόδημα είναι μεγαλύτερα από την σίγουρη αύξηση της τιμής πώλησης της υπηρεσίας ή του αγαθού όταν κοπεί απόδειξη.
    θεωρώ ότι βιώσιμη λύση για την αύξηση της φορολογητέας ύλης είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, τεχνιτών και πάσης φύσεως επαγγελματιών που δουλεύουν χωρίς αποδείξεις, να γίνει με τεκμήρια διαβίωσης αρκετά αυξημένα και βασιζόμενα σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία όλης της οικογένειας.
    Δεν γίνεται να ξεζουμίζονται μια ζωή οι μισθωτοί και άνθρωποι που δουλεύουν μια ζωή στην παραοικονομία να εμφανίζονται με τεράστια περιουσία και δηλωθέν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€.
    ΕΛΕΟΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 15:29 | Δημήτρης A.

    Αφορολόγητο 15.000 (με αποδείξεις) και φόρος 20% για οτιδήποτε πάνω από αυτό:

    A progressive tax rate can also be achieved by combining a single flat rate with a threshold:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Flat_tax

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 13:17 | KK

    Να επεκτείνετε το πόθεν έσχες σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν σχέση με ελέγχους και χρηματοδοτήσεις, πχ κτηνίατροι, γεωπόνοι, κλπ και έχουν κάνει περιουσίες χρησιμοποιώντας τη θέση τους, και σε αυτούς που ενώ είναι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως γιατροί του δημοσίου με παράνομα ιατρεία, ακαδημαικοί σχετιζόμενοι με την παραγωγή, υδραυλικοί κλπ. Από το πόθεν έσχες αυτών θα βγάλετε λαυράκια. Αυτοί είναι η παραοικονομία, που εκμεταλλεύομενοι τη θέση τους στο δημόσιο, ζητάνε φακελάκια ή σε προσκαλούν να πας στο παράνομο ιατρείο τους, ή τους κόβουνε μισθούς οι βιομηχανίες για προστασία από τους ελέγχους, ή παίρνουν προμήθειες από τις επιδοτήσεις και πολλά άλλα παρόμοια περιστατικά, που συσιστούν απίστευτη παραοινομία.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:09 | Θωμάς Λ.

    Ή μόνο μία εννιαία φορολογική κλίμακα στην οποία θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα άσχετα πηγής και ένα εννιαίο αφορολόγητο ίδιο για όλους και με ίδια περιθώρια αύξησής του μέσω όλων των αποδείξεων και κατάργηση όλων των άδικων διακρίσεων (πρόσθετος φόρος 1,5 ως 3% στα μισθώματα, χαρτόσημο, προκαταβολή φόρου στα έσοδα μισθωμάτων) και Φόρο Μεγάλης Περιουσίας για όλους με κινητή κι ακίνητη περιουσία ή Συμβούλιο Επικρατείας και Ευρωδικαστήριο και να δούμε μετά από που θα εισπράτετε φόρους, καθώς θα σας καταργήσει ο επίτροπος λόγω κατάρρευσης των εσόδων. Μολών Λαβέ..

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:39 | Γ.ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ – Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.

    Πρόταση δημιουργίας φορολογικού συστήματος φυσικών προσώπων και επαγγελματιών σύμφωνα με το Βρετανικό σύστημα: Ενιαία φορολογική κλίμακα χωρίς αυτοτελή φορολόγηση, τμηματοποίηση όμως του εισοδήματος σε 3 κατηγορίες.
    α) Εισόδημα από μερίσματα ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΏΝ μετοχών(στην Αγγλία ισχύει μόνο για μερίσματα από εισηγμένες, κακό κατά τη γνώμη μου γιατί αποτελεί αντικίνητρο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις), φορολόγηση με 32,5%
    β) Εισόδημα από τόκους ομόλογα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα, φορολόγηση με συντελεστή 30%
    γ) Αφού αφαιρεθούν τα παραπάνω εισοδήματα, το υπόλοιπο φορολογείται με κλίμακα 10%-23%-40%.

    Αυτονόητο ότι πριν τη φορολόγηση με αυτό τον τρόπο, εκπίπτουν οι δαπάνες. Σημειωτέον ότι εκεί δεν υπάρχει έντυπο φορολογικής δήλωσης, η οποία γίνεται σε απλό Α4.

    Λογιστικός προσδιορισμός των δαπανών σε ιδιώτες. Απόδειξη για τα πάντα και εφαρμογή τεκμηρίου σε περίπτωση «ζημίας». Για παράδειγμα: Μέση Έλληνική 4μελής οικογένεια, πληρώνει ενοίκιο 300 ευρώ/μήνα, 100 ευρω/μήνα για ΔΕΚΟ και κινητή τηλεφωνία, 650 ευρώ μήνα για διατροφή και έξοδα, 200 ευρώ/μήνα εκπαιδευτικές δαπάνες και 300 ευρώ/μήνα λοιπά έξοδα. Σύνολο 1550 ευρώ/μήνα ή 18600 ευρώ/έτος. Τεκμαρτό εισόδημα 18600/έτος. Αν το οικογενειακό εισόδημα είναι λιγότερο, τότε η οικογένεια πρέπει να φορολογηθεί για 9300 ευρώ μείον κάποιες δαπάνες (ιατρικά, ασφάλειες κλπ). Αν το εισόδημα υπερβαίνει τα 18600, τότε γίνεται προσδιορισμός εσόδων μείον εξόδων.

    Σημειώνεται ότι με αυτό τον τρόπο απλοποιείται το έντυπο της δήλωσης, οι μισθωτοί τείνουν να μη δέχονται ασφάλιση για χαμηλότερο ποσό από αυτό που λαμβάνουν, και ενισχύει την φορολογική συνείδηση των πολιτών. Σημειώνεται επίσης ότι για να ισχύσει κάτι τέτοιο, πρέπει να μειωθεί και ο συντελεστής φορολόγησης των Α.Ε.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | Σπύρος Διαμαντής

    Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τους πολύτεκνους. Η πρόνοια της πολιτείας μέχρι σήμερα είναι αστεία! Περιμένουμε και ελπίζουμε να δείξετε την κοινωνική και εθνική ευαισθησία που απαιτείται.