- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

ΜΕΡΟΣ Α΄ Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (άρθρα 1-45)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ – ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Άρθρο 1
Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι:
α) ο εκσυγχρονισμός της εταιρικής διακυβέρνησης και του συστήματος κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των ανώνυμων εταιρειών, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει κατά απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό Δημόσιο,
β) η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες, γ) η εισαγωγή ενιαίου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και λειτουργίας των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 197 του ν. 4389/2016 (Α’ 94), και
δ) η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε..

Άρθρο 2
Αντικείμενο
1. Αντικείμενο του Κεφαλαίου Β΄ είναι η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία και διαχείριση των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου, σύμφωνα με τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.), στην εποπτεία και τον έλεγχο αυτών, στον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό τους, στην ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, καθώς και στη διαχείριση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες. Επίσης, τίθεται για πρώτη φορά το πλαίσιο χάραξης της πολιτικής κρατικής ιδιοκτησίας των ανωνύμων εταιρειών και της δήλωσης αποστολής και ειδικών υποχρεώσεών τους.
2. Αντικείμενο του Κεφαλαίου Γ΄ είναι η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες.
3. Αντικείμενο του Κεφαλαίου Δ΄ είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία και διαχείριση των λοιπών θυγατρικών εταιρειών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 197 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94).
4. Αντικείμενο του Κεφαλαίου Ε΄ είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην Ε.Ε.ΣΥ.Π..

Άρθρο 3
Πεδίο εφαρμογής
1. Στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β΄ εντάσσεται κάθε ανώνυμη εταιρεία, της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει κατά απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και οι θυγατρικές τους. Δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β’ οι εταιρείες που είναι συνδεδεμένες, κατά την έννοια του άρθρου 32 του ν. 4308/2014 (Α΄251), με εταιρείες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά, καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.) και οι θυγατρικές της.
2. Στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Γ΄ υπάγονται οι ανώνυμες εταιρείες, στις οποίες το ελληνικό Δημόσιο κατέχει μετοχές, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
3. Στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Δ΄ υπάγονται οι λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 197 του ν. 4389/2016 (Α΄94), οι οποίες δεν έχουν μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Το Κεφάλαιο Δ΄ δεν εφαρμόζεται στις εταιρείες στις οποίες η Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε. κατέχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών, οι οποίες είναι εταιρείες εκτός δημόσιου τομέα και λειτουργούν με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Άρθρο 4
Πολιτική κρατικής ιδιοκτησίας ανώνυμων εταιρειών
Το Δημόσιο, ως μέτοχος, αναπτύσσει την «Πολιτική Κρατικής Ιδιοκτησίας Ανώνυμων Εταιρειών», στην οποία τίθενται ο απώτερος σκοπός της κρατικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, οι λόγοι για τους οποίους το κράτος ιδρύει ή κατέχει μετοχές σε ανώνυμες εταιρείες, ο ρόλος του κράτους στη διακυβέρνηση των εταιρειών, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες εφαρμόζουν την πολιτική ιδιοκτησίας. Η «Πολιτική Κρατικής Ιδιοκτησίας Ανώνυμων Εταιρειών» εγκρίνεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και επανεξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Άρθρο 5
Δήλωση αποστολής και ειδικών υποχρεώσεων των ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου
1. Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 καταρτίζουν, μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών και του υπουργού που εποπτεύει την εταιρεία, τη δήλωση αποστολής τους. Η δήλωση αποστολής αντικατοπτρίζει τον σκοπό της εταιρείας, όπως αυτός ορίζεται στον ιδρυτικό της νόμο και στο καταστατικό της και περιγράφει τις δραστηριότητες και την πορεία που η εταιρεία επιδιώκει για το μέλλον και τη δέσμευσή της στην υλοποίηση της δημόσιας πολιτικής. Η δήλωση αναρτάται στον ιστότοπο της εταιρείας και επανεξετάζεται τακτικά ανά πέντε (5) έτη, ώστε να αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες.
2. Μεταξύ της εταιρείας και του Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό που εποπτεύει την εταιρεία, συνάπτεται δήλωση ειδικών υποχρεώσεων, διάρκειας τριών (3) ετών. Στη δήλωση καθορίζονται οι σχέσεις και οι υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο κράτος, καθώς και οι στόχοι που δεσμεύεται η εταιρεία να επιτύχει στο πλαίσιο του εγκεκριμένου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και του ετήσιου προϋπολογισμού της. Η δήλωση ειδικών υποχρεώσεων περιλαμβάνει, ιδίως:
α. Τους δείκτες παρακολούθησης των κρίσιμων οικονομικών μεγεθών, ιδίως τους δείκτες κόστους παραγωγής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, χρηματοοικονομικής απόδοσης, κερδοφορίας, ρευστότητας,
β. τους βασικούς δείκτες απόδοσης της εταιρείας (KPIs), ιδίως παραγωγικότητας, αποδοτικότητας και ποιότητας παραγόμενων προϊόντων ή παρεχόμενων υπηρεσιών,
γ. τους λόγους τροποποίησής της,
δ. τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης της εταιρείας,
ε. τις δράσεις της εταιρείας από τις οποίες προκύπτει η εταιρική κοινωνική ευθύνη,
στ. την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί η εταιρεία, σύμφωνα με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance – ESG),
ζ. τις δράσεις της εταιρείας για τη στήριξη της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
3. Οι δείκτες απόδοσης και οι στόχοι που περιγράφονται στη δήλωση ειδικών υποχρεώσεων αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση του ατομικού συμβολαίου επίτευξης στόχων και της ετήσιας ειδικής ανταμοιβής (bonus) των παρ. 3 και 4 του άρθρου 11.
4. Οι εταιρείες που υποχρεούνται να παρέχουν αγαθά ή υπηρεσίες στο Δημόσιο ή να εκπληρώσουν οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις δημόσιου συμφέροντος, συνάπτουν σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας με το ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό που εποπτεύει την εταιρεία, στην οποία περιγράφονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της δημόσιας υπηρεσίας και η αποζημίωση, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις.

Άρθρο 6
Διοικητικό Συμβούλιο
Τις εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 διοικεί το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διαμορφώνει τη στρατηγική και την πολιτική ανάπτυξής τους, είναι αρμόδιο για τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπησή τους, καθώς και για κάθε πράξη που αφορά στη διοίκηση, τη διαχείρισή τους και την επιδίωξη του σκοπού τους.

Άρθρο 7
Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου – Σύνθεση – Θητεία
1. Ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται από το καταστατικό. Αν σε αυτό προβλέπεται ελάχιστο και μέγιστο όριο μελών διοικητικού συμβουλίου, τον ακριβή αριθμό μελών προσδιορίζει η Γενική Συνέλευση. Tο διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) τουλάχιστον μέλη και όχι περισσότερα των έντεκα (11). Στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, εφόσον αυτό προβλέπεται στο καταστατικό ή σε νόμο.
2. Ο Προέδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Διευθύνων ή Εντεταλμένος Σύμβουλος των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 επιλέγονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 20, των παρ. 1 έως 5 του άρθρου 21 και των άρθρων 22 και 23 του ν. 4735/2020 (Α΄ 197) περί επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, κατόπιν εισήγησης του εποπτεύοντος υπουργού, ορίζεται ένας εκ των τριών (3) επικρατέστερων υποψηφίων του πίνακα της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4735/2020, που καταρτίζει η επιτροπή επιλογής στελεχών του Δημοσίου της παρ. 1 του ιδίου άρθρου.
3. Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πλην του εκπροσώπου των εργαζομένων, ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση, κατόπιν εισήγησης του εποπτεύοντος υπουργού. Η θητεία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη και μπορεί να παρατείνεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας συνέρχεται η επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση.
4. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων αναδεικνύεται κατόπιν αρχαιρεσιών, παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79). Η θητεία του ορίζεται στο καταστατικό του οικείου σωματείου και δεν δύναται να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη. Έως τον ορισμό του εκπροσώπου των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται και λειτουργεί νόμιμα.
5. Σε περίπτωση πρόωρης λήξης της θητείας των μελών του διοικητικού συμβουλίου, πλην του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Διευθύνοντος ή Εντεταλμένου Συμβούλου, η αντικατάστασή τους γίνεται με την ίδια διαδικασία διορισμού τους, με θητεία το υπόλοιπο της θητείας του μέλους που αντικαθίσταται. Μέχρι την αντικατάσταση των παραιτηθέντων ή θανόντων μελών ή των μελών που για οποιονδήποτε λόγο απώλεσαν την ιδιότητά τους ως μελών, πλην του εκπροσώπου των εργαζομένων, το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να λειτουργεί νόμιμα, εφόσον ο αριθμός των μελών του είναι τρεις (3) τουλάχιστον.

Άρθρο 8
Πολιτική καταλληλότητας μελών Διοικητικού Συμβουλίου – Προσόντα – Προϋποθέσεις διορισμού
1. Όποιος είναι Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ή μέλος του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 απαγορεύεται να είναι Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ή μέλος διοικητικού συμβουλίου άλλης εταιρείας που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 3.
2. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος ή μέλος διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 3, δύναται να είναι Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ή μέλος διοικητικού συμβουλίου στη μητρική ή σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση.
3. Τα απαιτούμενα προσόντα διορισμού για τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πλην του εκπροσώπου των εργαζομένων, είναι τα κάτωθι:
(α) Πτυχίο ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής,
(β) πενταετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Επιπρόσθετα, ένα (1) τουλάχιστον εκ των λοιπών μελών του διοικητικού συμβουλίου έχει αποδεδειγμένα επαρκή γνώση στην ελεγκτική ή λογιστική ή σε άλλον τομέα των οικονομικών επιστημών.
4. Δεν μπορούν να διοριστούν μέλη διοικητικού συμβουλίου όσοι δεν μπορούν να διορισθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι κατ΄ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26).
5. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου, του οποίου ο διορισμός έγινε κατά παράβαση του παρόντος άρθρου, παύεται αμέσως μόλις η παράβαση αυτή γίνει αντιληπτή.
6. Επιπλέον προϋποθέσεις, ανικανότητες ή ασυμβίβαστα, που προβλέπονται από άλλες διατάξεις δεν θίγονται. Στο καταστατικό ή στον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας δύναται να προβλέπονται περαιτέρω προϋποθέσεις και προσόντα διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου, εφόσον οι προϋποθέσεις αυτές δεν αντίκεινται σε άλλες διατάξεις.
7. Για την επιλογή και τον διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λαμβάνεται υπόψη η επαρκής εκπροσώπηση ανά φύλο σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Σε περίπτωση κλάσματος, το ποσοστό αυτό στρογγυλοποιείται στο προηγούμενο ακέραιο.

Άρθρο 9
Κανονισμός λειτουργίας Διοικητικού Συμβουλίου
1. Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 καταρτίζουν κανονισμό λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο κανονισμός λειτουργίας περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον προσδιορισμό:
α) Των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου,
β) των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Αντιπροέδρου και του Εντεταλμένου Συμβούλου.
γ) των υποχρεώσεων που απορρέουν σχετικά με τις συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, όπως αυτά ορίζονται στο Παράρτημα Α΄ του ν. 4308/2014 (Α΄251).
2. Το διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 αποτελείται από εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, όπως αυτά ορίζονται στις παρ. 4, 5 και 6 του ν. 4706/2020 (Α΄136). Η ιδιότητα των μελών ως εκτελεστικών ή μη εκτελεστικών ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης από τη Γενική Συνέλευση, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του προτεινόμενου ως ανεξάρτητου μέλους ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις του άρθρου 9 του ν. 4706/2020 και ότι σε αντίθετη περίπτωση ενημερώνει άμεσα τη Γενική Συνέλευση και το διοικητικό συμβούλιο. Αν οποιαδήποτε στιγμή διαπιστωθεί ότι οι προϋποθέσεις έπαψαν να συντρέχουν στο πρόσωπο του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, το διοικητικό συμβούλιο προβαίνει στις δέουσες ενέργειες αντικατάστασής του. Ο αριθμός των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών και οπωσδήποτε δεν είναι μικρότερος από ένα (1) μέλος. Αν προκύψει κλάσμα, στρογγυλοποιείται στον αμέσως εγγύτερο ακέραιο αριθμό.
3. Το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως, όταν παρίστανται ή εκπροσωπούνται σε αυτό το ήμισυ πλέον ενός των συμβούλων, μεταξύ των οποίων παρίστανται δύο ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.
4. Στο διοικητικό συμβούλιο προβλέπεται θέση Προέδρου και θέση Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες.
5. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη δύνανται, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο, να υποβάλλουν, από κοινού ή το καθένα χωριστά, αναφορές και εκθέσεις προς την τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, ανεξάρτητα από τις εκθέσεις που υποβάλλει το διοικητικό συμβούλιο συλλογικά.
6. Τα μη εκτελεστικά μέλη συνέρχονται μία (1) τουλάχιστον φορά ετησίως, ή και εκτάκτως, όταν κρίνεται σκόπιμο, χωρίς την παρουσία εκτελεστικών μελών, προκειμένου να συζητήσουν την επίδοση των τελευταίων, ιδίως ως προς την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στη δήλωση ειδικών υποχρεώσεων της παρ. 2 του άρθρου 5 και τη συνολική διαχείριση. Στις συνεδριάσεις αυτές τα μη εκτελεστικά μέλη δεν ενεργούν ως de facto όργανο ή επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου. Το πόρισμα της αξιολόγησης υποβάλλεται στη Γενική Συνέλευση.
7. Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλογικά αξιολογεί ετησίως την αποτελεσματικότητά του, την εκπλήρωση των καθηκόντων του, καθώς και των επιτροπών του. Το πόρισμα της αξιολόγησης υποβάλλεται στη Γενική Συνέλευση.

Άρθρο 10
Επιτροπή ελέγχου
1. Στις εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 συνιστάται επιτροπή ελέγχου, η οποία αποτελείται από τρία (3) τουλάχιστον μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ένα από τα οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητο, εφαρμοζόμενου αναλόγως για το μέλος αυτό του άρθρου 9 του ν. 4706/2020 (Α΄136), και να έχει αποδεδειγμένα επαρκή γνώση και εμπειρία στην ελεγκτική ή λογιστική ή σε άλλον τομέα των οικονομικών επιστημών. Τα μέλη της επιτροπής ελέγχου ορίζονται και παύονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.
2. Η επιτροπή ελέγχου έχει, ιδίως, τις παρακάτω αρμοδιότητες:
α) την παρακολούθηση της διαδικασίας της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και την υποβολή συστάσεων ή προτάσεων για την εξασφάλιση της ακεραιότητάς της,
β) την παρακολούθηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του άρθρου 15, όσον αφορά στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, χωρίς να παραβιάζει την ανεξαρτησία αυτής,
γ) την παρακολούθηση της πορείας του υποχρεωτικού ελέγχου των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων.
3. Η επιτροπή ελέγχου συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, τέσσερις (4) φορές τουλάχιστον ετησίως, και εκτάκτως όταν απαιτείται. Σε κάθε συνεδρίαση, τηρούνται πρακτικά.

Άρθρο 11
Αμοιβές και αποζημιώσεις μελών διοικητικού συμβουλίου και επιτροπής ελέγχου
1. Κατόπιν εισήγησης του διοικητικού συμβουλίου, οι αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου εγκρίνονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ασκούν τα καθήκοντά τους με ανεξαρτησία και έχουν διακριτική ευχέρεια κατά τη διαμόρφωση της εισήγησής τους στη Γενική Συνέλευση για την έγκριση των αποδοχών και αποζημιώσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της επιτροπής αποδοχών του άρθρου 12 και το μέγεθος της εταιρείας. Το ύψος των αμοιβών και αποζημιώσεων δεν δύναται να υπερβαίνει τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, κατά την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄176).
2. Δύναται να προβλέπεται στο καταστατικό η κάλυψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έναντι τρίτων, το οποίο αφορά στην κάλυψη των νομικών εξόδων που απαιτούνται στο πλαίσιο δικαστικών υποθέσεων των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3, στις οποίες έχουν εμπλακεί προσωπικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου λόγω της ιδιότητάς τους αυτής. Η κάλυψη αφορά αποκλειστικά σε δραστηριότητα υπό την ιδιότητά τους ως μελών και εφόσον δεν προκύπτει δόλος ή βαριά αμέλεια.
3. Πρόσθετη ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus), υπό τη μορφή κινήτρου επίτευξης στόχων, εκτός του ορίου της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015, δύναται να παρέχεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή στον Εντεταλμένο Σύμβουλο, εφόσον, κατόπιν αξιολόγησής του από τη Γενική Συνέλευση, αποδειχθεί ότι έχουν επιτευχθεί συγκεκριμένοι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι με βάση δείκτες απόδοσης, οι οποίοι είναι μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί, χρονικά προσδιορισμένοι και συμβατοί με τη δήλωση ειδικών υποχρεώσεων του άρθρου 5. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της πρόσθετης ειδικής ανταμοιβής είναι η ολοκλήρωση ενός (1) τουλάχιστον έτους στην εν λόγω θέση ευθύνης και, κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, η διαπίστωση σημαντικής βελτίωσης του ετήσιου οικονομικού αποτελέσματος της εταιρείας με βάση την κατάσταση αποτελεσμάτων των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Ειδικότερα, οι στόχοι και το ύψος της ειδικής ανταμοιβής προβλέπονται σε πρόταση σχεδίου επίτευξης στόχων, η οποία υποβάλλεται από τον Διευθύνοντα ή Εντεταλμένο Σύμβουλο στη Γενική Συνέλευση και εγκρίνεται από αυτήν. Σε επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση αξιολογείται απολογιστικά η απόδοση του Διευθύνοντος ή Εντεταλμένου Συμβούλου και εγκρίνεται η παροχή ή μη της πρόσθετης ειδικής ανταμοιβής για το διάστημα που κατείχε τη θέση, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική έκθεση αξιολόγησης της απόδοσής τους που υποβάλλεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 9. Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ετήσιων τακτικών αποδοχών και της ειδικής ανταμοιβής της παρούσας, αναγόμενο σε δωδεκάμηνη βάση, δεν μπορεί μηνιαίως να υπερβαίνει το ενενήντα τοις εκατό (90%) των αποδοχών και των επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά την περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015.
4. Η παρ. 3 εφαρμόζεται και στις ανώνυμες μη κερδοσκοπικές εταιρείες ή σε αυτές που λειτουργούν ως διαχειριστές, εξαιρουμένης της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της ίδιας παραγράφου.
5. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δύναται να παρέχεται αποζημίωση στα μέλη της επιτροπής ελέγχου, επιπλέον αυτής που λαμβάνουν εκ της ιδιότητάς τους ως μελών του διοικητικού συμβουλίου, λόγω των επιπρόσθετων καθηκόντων με τα οποία έχουν επιφορτιστεί και για τη συμμετοχή τους στις επιπλέον συνεδριάσεις που πραγματοποιούν, εντός του ορίου της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015.

Άρθρο 12
Επιτροπή αποδοχών
Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 διαθέτουν επιτροπή αποδοχών, η οποία αποτελείται από τρία (3) μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων δύο (2) τουλάχιστον μέλη είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά. Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Η θητεία των μελών της επιτροπής αποδοχών συμπίπτει με τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου. Η επιτροπή αποδοχών έχει την αρμοδιότητα να προτείνει το ύψος αποδοχών και αποζημιώσεων για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τα ανώτατα στελέχη και να υποβάλει σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 13
Γενική Συνέλευση
1. Η Γενική Συνέλευση του μετόχου είναι το ανώτατο όργανο της εταιρείας να αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση, σύμφωνα με τον παρόντα. Οι αποφάσεις δεσμεύουν και τους απόντες ή διαφωνούντες μετόχους.
2. Το ελληνικό Δημόσιο παρίσταται ως μέτοχος στη Γενική Συνέλευση των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών. Η Γενική Συνέλευση ευρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όταν παρίσταται σε αυτήν ο Υπουργός Οικονομικών ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του. Στη Γενική Συνέλευση δύναται να παρίσταται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, και ο εποπτεύων υπουργός.
3. Η Γενική Συνέλευση είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει για θέματα που υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητά της, σύμφωνα με τον ν. 4548/2018 (Α΄ 104) και το καταστατικό. Ειδικότερα η Γενική Συνέλευση είναι αποκλειστικά αρμόδια για:
(α) Τροποποιήσεις του καταστατικού, με την επιφύλαξη της της περ. (β) της παρ. 4,
(β) τακτικές αυξήσεις ή έκτακτες αυξήσεις για τις οποίες δεν εφαρμόζεται το άρθρο 24 του ν. 4548/2018 και μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου,
(γ) εκλογή ελεγκτών,
(δ) έγκριση ή μη της συνολικής διαχείρισης, κατά το άρθρο 108 του ν. 4548/2018, και απαλλαγή των ελεγκτών,
(ε) έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων,
(στ) διάθεση των ετήσιων κερδών,
(ζ) έγκριση παροχής αμοιβών ή προκαταβολής αμοιβών κατά το άρθρο 109 του ν. 4548/2018,
(η) συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή, αναβίωση, παράταση της διάρκειας ή λύση της εταιρείας,
(θ) διορισμό εκκαθαριστών,
(ι) ορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου, των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών και της επιτροπής ελέγχου και των αμοιβών τους,
(ια) ορισμό εσωτερικού ελεγκτή,
(ιβ) έγκριση ασφαλιστηρίου συμβολαίου της παρ. 3 του άρθρου 10 για νομική κάλυψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου,
(ιγ) έγκριση της πρότασης σχεδίου επίτευξης στόχων του Διευθύνοντος ή Εντεταλμένου Συμβούλου και έγκριση της παροχής ή μη της πρόσθετης ειδικής ανταμοιβής των παρ. 3 και 4 του άρθρου 10,
(ιδ) έγκριση των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων.
4. Θέματα που δεν υπάγονται στις αποκλειστικές αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης είναι:
(α) Έκτακτες αυξήσεις, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4548/2018,ή πράξεις αναπροσαρμογής του μετοχικού κεφαλαίου, που ανατίθενται ρητά από τον ν. 4548/2018 περί ανώνυμων εταιρειών ή το καταστατικό της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και αυξήσεις που επιβάλλονται από άλλους νόμους,
(β) η τροποποίηση ή η προσαρμογή του καταστατικού από το διοικητικό συμβούλιο, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος περί ανώνυμων εταιρειών,
(γ) ο διορισμός με το καταστατικό του πρώτου διοικητικού συμβουλίου,
(δ) η δυνατότητα διανομής προσωρινών μερισμάτων,
(ε) η δυνατότητα διανομής κερδών ή προαιρετικών αποθεματικών μέσα στην τρέχουσα εταιρική χρήση με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, που υπόκειται σε δημοσίευση.
5. Για τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τόπο, τον χρόνο, τις αρμοδιότητες, την αντιπροσώπευση και τη λήψη αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης εφαρμόζονται τα άρθρα 118 έως 141 του ν. 4548/2018.

Άρθρο 14
Κανονισμός λειτουργίας
1. Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 καταρτίζουν κανονισμό λειτουργίας. Ο κανονισμός λειτουργίας εγκρίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, μετά από γνώμη του εποπτεύοντος Υπουργείου. Ο κανονισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο τεύχος καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΠΡΑ.Δ.Ι.Τ.) και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας.
2. Ο κανονισμός λειτουργίας καθορίζει την οργάνωση, τους κανόνες και τις διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας, ελέγχου, άσκησης της δραστηριότητας και των συναλλαγών της εταιρείας και, ιδίως:
α) Τη διάρθρωση των υπηρεσιών, τα αντικείμενά τους, καθώς και τη σχέση των υπηρεσιών μεταξύ τους και με τη διοίκηση,
β) τις θέσεις προσωπικού του φορέα, κατανεμημένες σε εκπαιδευτικές βαθμίδες και ειδικότητες,
γ) τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, δηλαδή, κατ’ ελάχιστον τη λειτουργία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης, καθώς και την πολιτική και τη διαδικασία για τη διενέργεια περιοδικής αξιολόγησης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου,
δ) τις διαδικασίες αξιολόγησης της απόδοσης των διευθυντικών στελεχών,
ε) τον Κανονισμό Προσωπικού, ο οποίος, πέραν των θεμάτων που ορίζονται από την εργατική νομοθεσία, ορίζει ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία και τα προσόντα για την πρόσληψη του προσωπικού, τις άδειες, το ωράριο, τη δυνατότητα μετακινήσεων προσωπικού εντός του φορέα, το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων, καθώς και τις πειθαρχικές διαδικασίες και ποινές που διέπουν το προσωπικό του φορέα. Στον ίδιο κανονισμό μπορεί να προβλέπεται και σύστημα προαγωγών του προσωπικού,
στ) την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί η εταιρεία, σύμφωνα με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance – ESG),
ζ) τις πολιτικές και τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας, για τη λειτουργία των οργάνων διοίκησης και του προσωπικού,
η) τις πολιτικές και διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, φαινομένων διαφθοράς και κινδύνων ακεραιότητας, καθώς και γνωστοποίησης δυνητικών ή πραγματικών τέτοιων καταστάσεων,
θ) την πολιτική ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ηλεκτρονικού ελέγχου των πληρωμών, χρεώσεων ή συναλλαγών, με σκοπό την πρόληψη των καταχρηστικών πληρωμών, χρεώσεων ή συναλλαγών.

Άρθρο 15
Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών
Στη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών τηρείται Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών, στο οποίο εντάσσονται εσωτερικοί ελεγκτές για τον ορισμό τους ως επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3. Το Μητρώο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Άρθρο 16
Σύστημα εσωτερικού ελέγχου – Οργάνωση και λειτουργία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου
1. Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 αναπτύσσουν και υιοθετούν Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και συστήνουν Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, που συνιστά ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα εντός της εταιρείας, με την επιφύλαξη της παρ. 3 του παρόντος. Βασική αποστολή της Μονάδας είναι να παρέχει στο διοικητικό συμβούλιο και στη Γενική Συνέλευση εύλογη διαβεβαίωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος και των διαδικασιών διακυβέρνησης, διαχείρισης των κινδύνων και των επιμέρους στοιχείων και δικλίδων ελέγχου του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.
2. Στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου απασχολείται ένας (1) τουλάχιστον εσωτερικός ελεγκτής, ο οποίος ορίζεται ως επικεφαλής. Στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου δύναται να υπηρετούν υπάλληλοι της εταιρείας, οι οποίοι επικουρούν διοικητικά τον εσωτερικό ελεγκτή. Οι εν λόγω υπάλληλοι είναι κάτοχοι πτυχίου ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής και διαθέτουν ελεγκτική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) τουλάχιστον ετών. Ο αριθμός των απασχολουμένων στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου πρέπει να είναι ανάλογος με το μέγεθος της εταιρείας, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4308/2014 (Α΄251).
3. Αν δεν είναι εφικτή η σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, λόγω του μικρού μεγέθους της εταιρείας και του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολεί, το έργο της Μονάδας ασκείται αποκλειστικά από τον εσωτερικό ελεγκτή της παρ. 2, που είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του άρθρου 15.
4. Ο επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, εφεξής εσωτερικός ελεγκτής, ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση. Ο εσωτερικός ελεγκτής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προσωπικά ανεξάρτητος, υπάγεται οργανωτικά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο και αναφέρεται στον πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου. Δεν μπορεί να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και να έχει συγγενική σχέση ή οικονομικές συναλλαγές με οποιονδήποτε κατέχει μία από τις παραπάνω ιδιότητες στην εταιρεία ή σε εταιρεία του ομίλου. Παρέχει υπηρεσίες με σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών και δεν αποκτά ιδιότητα υπαλλήλου ούτε τελεί σε σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η αμοιβή του εσωτερικού ελεγκτή ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και δεν μπορεί να υπερβαίνει, σε ετήσια βάση, το όριο του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 118 του ν. 4412/2016 (Α΄147), προσαυξημένο κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%). Οι συμβάσεις είναι διάρκειας δύο (2) ετών με δυνατότητα παράτασης ενός (1) έτους άπαξ. Μετά την παρέλευση της διάρκειας της σύμβασης, ο εσωτερικός ελεγκτής δύναται να συνάψει νέα, διάρκειας έως τρία (3) έτη, μετά τη λήξη της οποίας δεν μπορεί να συνάψει άλλη σύμβαση με την ίδια αναθέτουσα εταιρεία της παρ. 1 του άρθρου 3, για διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) τουλάχιστον μηνών.
5. Για την άσκηση του έργου της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, ο επικεφαλής της έχει πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε οποιαδήποτε οργανωτική μονάδα της εταιρείας και λαμβάνει γνώση οποιουδήποτε στοιχείου απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων του.
6. Οι εσωτερικοί ελεγκτές έχουν καθήκον εχεμύθειας και ευθύνη απόλυτης διαφύλαξης του απορρήτου των στοιχείων που περιέρχονται στη γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
7. Αρμόδιοι φορείς για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της λειτουργίας των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4795/2021 (Α΄62).

Άρθρο 17
Αρμοδιότητες του εσωτερικού ελεγκτή και της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου
1. Έργο του εσωτερικού ελεγκτή είναι:
α) Η κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος ελέγχων, στη βάση της αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, λαμβανομένων υπόψη των διαθέσιμων πόρων της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της εταιρείας. Το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων καταρτίζεται έως το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους, υποβάλλεται στην επιτροπή ελέγχου, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το αργότερο εντός μηνός από την υποβολή του και κοινοποιείται στη Γενική Συνέλευση,
β) η υποβολή στην επιτροπή ελέγχου των απαιτήσεων σε απαραίτητους πόρους, καθώς και των επιπτώσεων περιορισμού των πόρων ή του ελεγκτικού έργου της Μονάδας,
γ) η αναφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην επιτροπή ελέγχου κάθε θέματος που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου, η σύνταξη και παράδοση ιδιαίτερης έκθεσης με τις αδυναμίες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, ιδίως με τις αδυναμίες των διαδικασιών που αφορούν στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων,
δ) η παρακολούθηση και εισήγηση τροποποίησης του ετήσιου προγράμματος ελέγχων, όταν κρίνει ότι αυτό απαιτείται λόγω εξωγενών ή ενδογενών παραγόντων.
Το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων τροποποιείται με την ίδια διαδικασία έγκρισής του.
2. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ή ο εσωτερικός ελεγκτής έχει επιπλέον τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Αξιολογεί τη συμμόρφωση με τον κανονισμό λειτουργίας, το καταστατικό και το σύνολο των κανόνων δικαίου που διέπουν την ίδρυση, την οργάνωση και τη λειτουργία της εταιρείας,
β) διενεργεί προγραμματισμένους και έκτακτους ελέγχους επί του συνόλου των υπηρεσιών και των λειτουργιών της εταιρείας και ενημερώνει ανά τρίμηνο εγγράφως το διοικητικό συμβούλιο, την επιτροπή ελέγχου, τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) και τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του εποπτεύοντος Υπουργείου, καθώς και τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, για τους ελέγχους που διενεργεί,
γ) παρακολουθεί, αξιολογεί και επιβεβαιώνει τις διορθωτικές ή βελτιωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες σε συμμόρφωση με τις προτάσεις του εσωτερικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4795/2021 (Α΄62). Υποβάλλει αναφορά ανά τρίμηνο στο διοικητικό συμβούλιο, την επιτροπή ελέγχου, τη Γ.Δ.Ο.Υ και τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του εποπτεύοντος Υπουργείου, καθώς και τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την υλοποίηση των ενεργειών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων, στην οποία, εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες, με σκοπό την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας, καθώς και της ύπαρξης υπολειμματικών, μη ανεκτών για τον φορέα κινδύνων,
δ) ελέγχει και παρέχει εύλογη διαβεβαίωση για την επάρκεια του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τα γενικώς αποδεκτά Πρότυπα για την Επαγγελματική Εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου, το Πλαίσιο Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής C.O.S.O. (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission), καθώς και τις διεθνείς καλές πρακτικές και τις πρακτικές του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (Ι.Ι.Α.),
ε) ελέγχει την ορθή εφαρμογή των διαδικασιών εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σύνταξης και αποστολής στο Υπουργείο Οικονομικών των δημοσιονομικών και λοιπών αναφορών, καθώς και της διενέργειας των δαπανών και διαχείρισης της περιουσίας της εταιρείας, για τον εντοπισμό ενδείξεων φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, κινδύνου ακεραιότητας, κατάχρησης, σπατάλης ή απάτης, καθώς και εάν ο φορέας αναπτύσσει κατάλληλες δικλίδες για την αποτροπή τους στο μέλλον,
στ) γνωστοποιεί αμελλητί ενδείξεις φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, κατάχρησης, σπατάλης, απάτης, έλλειψης ακεραιότητας και σύγκρουσης συμφερόντων στο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ή στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, στη Γ.Δ.Ο.Υ. και στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του εποπτεύοντος υπουργείου, στη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας,
ζ) συντάσσει, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την επαγγελματική εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου, την Ετήσια Έκθεση με Γνώμη, που αφορά στο προηγούμενο έτος, την οποία και υποβάλλει, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4795/2021, στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα, στην επιτροπή ελέγχου και στη Γενική Συνέλευση. Η ετήσια έκθεση κοινοποιείται αμελλητί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Ο επικεφαλής της μονάδας εσωτερικού ελέγχου παρέχει Γνώμη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, για τη συνολική επάρκεια των δομών και συστημάτων διακυβέρνησης, τη λειτουργία της εταιρείας βάσει των αρχών της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης, τη διαχείριση κινδύνων και των δικλίδων ελέγχου σε συνολικό επίπεδο ή για μεμονωμένες διαδικασίες, λειτουργίες και οργανικές μονάδες του φορέα. Η Γνώμη που συνοδεύει την ετήσια έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα του έργου και των δραστηριοτήτων της μονάδας εσωτερικού ελέγχου και λαμβάνει τη μορφή της διαβεβαίωσης, θετικής, αρνητικής ή με επιφύλαξη,
η) διασφαλίζει την παροχή από την εταιρεία οποιασδήποτε πληροφορίας ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του εποπτεύοντος υπουργείου και διευκολύνει με κάθε πρόσφορο μέσο το έργο παρακολούθησης, ελέγχου και εποπτείας που αυτές ασκούν.

Άρθρο 18
Στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο
1. Οι εταιρείες καταρτίζουν και υποβάλλουν, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση, τα στρατηγικά και επιχειρησιακά τους σχέδια, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος υπουργείου, σύμφωνα με την περ. η΄ της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 (Α΄143). Κάθε στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο προσδιορίζει συγκεκριμένες κατευθύνσεις βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων με άμεσα εφαρμόσιμα κριτήρια και περιλαμβάνει δείκτες αποδοτικότητας και ποιότητας με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε κάθε στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο περιέχεται ειδική αναφορά και τεκμηριώνονται η ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, το προϋπολογιζόμενο κόστος αυτής και ο τρόπος κάλυψής του. Τα εγκεκριμένα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια κοινοποιούνται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος υπουργείου.
2. Το στρατηγικό σχέδιο είναι τετραετές, καταρτίζεται σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.) και τις κατευθυντήριες οδηγίες του εποπτεύοντος υπουργείου, εγκρίνεται μετά από την ψήφιση του Μ.Π.Δ.Σ., καθορίζει τους μακροπρόθεσμους βασικούς στόχους για την εκπλήρωση των σκοπών της εταιρείας, τις μεθόδους πραγματοποίησής τους, τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους και του τρόπου χρηματοδότησης των επιμέρους δράσεων, καθώς και τη διασύνδεσή του με το αντίστοιχο τομεακό σχέδιο του εποπτεύοντος υπουργείου.
3. Το στρατηγικό σχέδιο εξειδικεύεται σε επιμέρους ετήσια επιχειρησιακά σχέδια για την υλοποίησή του κατά την κυλιόμενη περίοδο των τεσσάρων (4) ετών της περ. ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 43 του ν. 4270/2014, στα οποία εξειδικεύονται οι ετήσιοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως αυτοί αποτυπώνονται στον εγκεκριμένο ετήσιο προϋπολογισμό της εταιρείας και τις κατευθυντήριες οδηγίες του εποπτεύοντος υπουργείου και περιγράφονται οι δράσεις κάθε υπηρεσιακής ή επιχειρησιακής μονάδας, διεύθυνσης ή τομέα, για κάθε διαχειριστική περίοδο και συνολικά για όλη τη διάρκειά του. Ειδικότερα, το επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ένα από τα έτη διάρκειας του στρατηγικού σχεδίου περιλαμβάνει:
α) τους στόχους που επιδιώκονται από την εταιρεία και το διοικητικό συμβούλιο, εκφρασμένους σε ποσά και ποσοστά,
β) τις ενέργειες και την επιλογή των μέσων για την επίτευξη των στόχων,
γ) τις προϋποθέσεις και τις παραδοχές επίτευξης των στόχων,
δ) τις εσωτερικές διαδικασίες παρακολούθησης, αξιολόγησης και ελέγχου της πραγματοποίησης των στόχων αυτών,
ε) τον καθορισμό των αναγκών σε κεφάλαια και των πηγών χρηματοδότησής τους,
στ) τις ανάγκες για επενδύσεις και το επενδυτικό πλάνο,
ζ) τις προϋποθέσεις και ενέργειες για την εσωτερική αναδιάρθρωση των δομών της εταιρείας και την αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας,
η) τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό,
θ) τους ετήσιους χρηματοοικονομικούς, ποιοτικούς και επιχειρησιακούς δείκτες,
ι) τις υποχρεώσεις προς τους καταναλωτές και την πρόβλεψη αποζημιώσεων,
ια) προτάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων της εταιρείας,
ιβ) προτάσεις για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της εταιρείας και την αύξηση των κερδών,
ιγ) τη διασύνδεση του επιχειρησιακού σχεδίου με το αντίστοιχο στρατηγικό σχέδιο ή άλλα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια της εταιρείας.

Άρθρο 19
Υποχρεώσεις των ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου
1. Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 υποβάλλουν:
α) Στη Γενική Συνέλευση ετήσια αναφορά προς ενημέρωση, στην οποία μνημονεύονται αναλυτικά ο βαθμός υλοποίησης των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων, ο βαθμός επίτευξης της δήλωσης ειδικών υποχρεώσεων του άρθρου 5 και η ετήσια επίδοσή τους,
β) στη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και την έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και την έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή το αργότερο έως την τελευταία ημερολογιακή ημέρα του πέμπτου μήνα μετά από τη λήξη της εταιρικής χρήσης.
γ) στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος υπουργείου:
γα. το σχέδιο του ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού τους, καθώς και εισηγητική έκθεση τεκμηρίωσης των οικονομικών μεγεθών. Οι φορείς που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης ακολουθούν τις διαδικασίες που περιγράφονται στο Μέρος Γ΄ του ν. 4270/2014 (Α’ 143),
γβ. τριμηνιαία απολογιστικά στοιχεία απασχόλησης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης και τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της,
γγ. κάθε πρόταση που αφορά σε αλλαγή κανονισμού λειτουργίας, συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και κάθε άλλου μέτρου της διοίκησης που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα πριν να τεθεί σε ισχύ.

Άρθρο 20
Εποπτεία και έλεγχος των ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου
1. Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 εποπτεύονται, για θέματα λειτουργίας και αρμοδιοτήτων τους, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό.
2. Η οικονομική εποπτεία των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 ασκείται από τον Υπουργό Οικονομικών, μέσω των κατά λόγο αρμοδιότητας υπηρεσιών του υπουργείου που προβλέπονται στον οργανισμό του.

Άρθρο 21
Μέτρα και κυρώσεις σε βάρος των ανώνυμων εταιρειών του Δημοσίου
και των μελών των διοικητικών τους συμβουλίων
1. Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3, δύναται:
α) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να παύονται αζημίως από τα καθήκοντά τους ή να μην ανανεώνεται η θητεία του Πρόεδρου, του Αντιπρόεδρου, του Διευθύνοντος ή Εντεταλμένου Συμβούλου,
β) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να παύονται αζημίως από τα καθήκοντά τους τα λοιπά μέλη του διοικητικού συμβουλίου,
γ) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να μειώνονται οι αμοιβές ή να μην παρέχονται οι μη μισθολογικές παροχές του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Διευθύνοντος και Εντεταλμένου Συμβούλου,
δ) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να μην εγκρίνεται η συνολική διαχείριση του άρθρου 108 του ν. 4548/2018 (Α΄104),
ε) να δεσμεύονται έσοδα των εταιρειών από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού,
στ) να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 173 του ν. 4270/2014 (Α΄143).
2. Οι κυρώσεις της παρ. 1 δεν αναιρούν ούτε αναστέλλουν διαδικασίες επιβολής ποινικών, αστικών ή διοικητικών μέτρων που επιβάλλονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Άρθρο 22
Πλήρωση θέσεων προσωπικού και αμοιβές
1. Η πλήρωση των θέσεων τακτικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου για την κάλυψη εποχικών και περιοδικών ή άλλων πρόσκαιρων ή παροδικών αναγκών, των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 προβλέπεται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133), υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 30 και 37 έως 42 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6).
2. Το μισθολογικό καθεστώς του πάσης φύσεως προσωπικού των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 ρυθμίζεται από τα άρθρα 7 έως 35 του ν. 4354/2015 (Α΄176).
3. Οι μη μισθολογικές παροχές διέπονται από το άρθρο 43 του ν. 4484/2017 (Α΄110).

Άρθρο 23
Πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών και αποδοχές
1. H πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών πραγματοποιείται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης. Οι γενικοί διευθυντές προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέχρι τριετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεωθεί άπαξ για ίσο χρονικό διάστημα, κατόπιν αξιολόγησής τους από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και διαχείρισης. Στη διαδικασία δύναται να συμμετέχουν προσωπικό της εταιρείας και υποψήφιοι εκτός εταιρείας. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου καθορίζονται οι όροι της προκήρυξης και της σύμβασης.
2. Στην πρόσκληση, που αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ορίζονται ιδίως:
α) Η θέση που προκηρύσσεται και τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,
β) τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους,
γ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, ο τρόπος υποβολής τους και η υπηρεσία υποδοχής τους,
δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους,
ε) η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων, η πρόβλεψη διενέργειας συνέντευξης, η διαδικασία σύνταξης των πινάκων κατάταξης, τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας,
στ) το δικαίωμα άσκησης ένστασης, ο τρόπος και χρόνος άσκησής της και το όργανο εξέτασής της,
ζ) οι όροι της σύμβασης και η διάρκειά της.
3. Πριν τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου συγκροτούνται η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων και η επιτροπή ενστάσεων.
4. Η επιτροπή αξιολόγησης είναι τριμελής και είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την σύνταξη των προσωρινών πινάκων κατάταξης, τους οποίους αναρτά στην ιστοσελίδα της Εταιρείας. Κατά των πινάκων αυτών ασκείται ένσταση μόνο για λόγους νομιμότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
5. Η επιτροπή ενστάσεων, η οποία είναι τριμελής, εξετάζει τις ενστάσεις και εν συνεχεία καταρτίζει τους οριστικούς πίνακες των προσληπτέων και απορριπτέων, οι οποίοι αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
6. Οι αποδοχές των γενικών διευθυντών, που επιλέγονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο, καθορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης της επιτροπής αποδοχών του άρθρου 12. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ασκούν τα καθήκοντά τους με ανεξαρτησία και έχουν διακριτική ευχέρεια κατά τη διαμόρφωση της εισήγησής τους στη Γενική Συνέλευση για την έγκριση των αποδοχών. Το ύψος των αμοιβών δεν δύναται να υπερβαίνει τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου κατά την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄176). Σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης από το προσωπικό της εταιρείας, οι αποδοχές της θέσης του γενικού διευθυντή δεν διατηρούνται μετά την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του στελέχους από τη θέση αυτή.

Άρθρο 24
Κινητικότητα υπαλλήλων
1. Το προσωπικό των εταιρειών της παρ. 1 του άρθρου 3 δύναται να αποσπάται ή να μετατάσσεται με την ίδια σχέση εργασίας σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄143), καθώς και σε εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, σύμφωνα με τον ν. 4440/2016 (Α΄224).
2. Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 στις εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος, σύμφωνα με τον ν. 4440/2016, για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, για διάρκεια έως δύο (2) ετών με δυνατότητα παράτασης για ίσο χρόνο, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου. Η μισθοδοσία του υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της απόσπασης βαραίνει τον φορέα υποδοχής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Άρθρο 25
Αξιοποίηση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες
1. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί, με απόφασή του, να αξιοποιεί, τις πάσης φύσεως κινητές αξίες που έχουν περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο από οποιαδήποτε αιτία. Ειδικότερα, δύναται να:
α) εκποιεί ελευθέρως, είτε κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους λοιπούς μετόχους ή οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, είτε κατόπιν προτάσεώς του, μετοχές που κατέχει σε ανώνυμες εταιρείες μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο αξιών,
β) εκποιεί μετοχές που κατέχει σε εταιρείες που είναι υπό εκκαθάριση, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής.
2. Το τίμημα που προκύπτει από την αξιοποίηση των κινητών αξιών κατατίθεται στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με αριθμό 2427037 και αιτιολογία «Έσοδα Δημοσίου εξ Εισπράξεων Μερισματαποδείξεων» και θεωρείται δημόσιο έσοδο.
3. Για την αξιοποίηση των κινητών αξιών της παρ. 1, ο Υπουργός Οικονομικών, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, δύναται να συνάπτει με εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπεται στο άρθρο 29 του ν. 4778/2021 (Α΄26), ή με πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες Ορκωτών Ελεγκτών ή εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, συμβάσεις με αντικείμενο τη σύνταξη μελέτης στην οποία προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, η κατ΄ ελάχιστο όριο αξία των κινητών αξιών και οι προτεινόμενοι τρόποι αξιοποίησής τους. Κατόπιν εισήγησης της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, η Διεύθυνση Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Υποδομών του ιδίου Υπουργείου μεριμνά για τις αναγκαίες ενέργειες που αφορούν στην ανάθεση των υπηρεσιών σε εξειδικευμένο σύμβουλο.

Άρθρο 26
Απόκτηση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες
Στις ανώνυμες εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών, ο Υπουργός Οικονομικών δύναται, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του διοικητικού συμβουλίου ή των μετόχων μειοψηφίας, να αποκτά για λογαριασμό του Δημοσίου μετοχές που ανήκουν στους μετόχους μειοψηφίας. Για την απόκτηση των μετοχών απαιτείται η προηγούμενη αποτίμηση της εσωτερικής και αγοραίας αξίας τους, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 25.

Άρθρο 27
Άσκηση δικαιωμάτων του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες με συμμετοχή κατώτερη του 50%
Το Δημόσιο, ως μέτοχος, παρίσταται στη Γενική Συνέλευση ανώνυμων εταιρειών, στις οποίες κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο μικρότερο του πενήντα τοις εκατό (50%), εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του.

Άρθρο 28
Επιτροπή Διαχείρισης Κινητών Αξιών
Στο Υπουργείο Οικονομικών συστήνεται Επιτροπή Διαχείρισης Κινητών Αξιών, η οποία αξιολογεί τις μελέτες που συντάσσονται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 25 και διατυπώνει στον Υπουργό Οικονομικών τη γνώμη της για τους τρόπους αξιοποίησης που προβλέπονται στο άρθρο 26. Η Επιτροπή συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αποτελείται από έναν Δικαστικό Αντιπρόσωπο Α΄ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Κινητών Αξιών της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομικών και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εταιρειών και Γενικού Εμπορικού Μητρώου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τους αναπληρωτές τους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο γραμματέας της Επιτροπής.

Άρθρο 29
Ψηφιακό Μητρώο Συμμετοχών του Δημοσίου

Στο Υπουργείο Οικονομικών συστήνεται Ψηφιακό Μητρώο Συμμετοχών του Δημοσίου. Στο Μητρώο απογράφονται όλες οι εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο έχει μετοχές, ανεξάρτητα από τη νομική τους κατάσταση, δηλαδή αν είναι ενεργές, σε εκκαθάριση, πτώχευση ή ειδική διαχείριση, καθώς και ο αριθμός των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.

Άρθρο 30
Προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου
1. Οι προσλήψεις του προσωπικού των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.), με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διενεργούνται στο πλαίσιο της πολιτικής προσλήψεων εκάστης εταιρείας και του επιχειρησιακού σχεδίου, που προβλέπεται στη παρ. 1 του άρθρου 36. Οι προσλήψεις διενεργούνται χωρίς την έγκριση της επιτροπής της υπ. αρ. 33/2006 (Α’ 280) Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.
2. Οι προσλήψεις διενεργούνται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, η οποία καταρτίζεται από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) κατά την παρ. 5 και αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
3. Με την προκήρυξη καθορίζονται ιδίως:
α) Ο αριθμός ανά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί,
β) τα απαιτούμενα κατά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,
γ) τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους,
δ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, ο τρόπος υποβολής τους και η υπηρεσία υποδοχής τους,
ε) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους,
στ) η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, η πρόβλεψη διενέργειας συνέντευξης, η διαδικασία σύνταξης των πινάκων κατάταξης, τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας,
ζ) το δικαίωμα άσκησης ένστασης, ο τρόπος και ο χρόνος άσκησής της και το όργανο εξέτασής της.
4. Οι όροι της προκήρυξης καθορίζονται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.
5. Το σχέδιο της προκήρυξης αποστέλλεται στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο το εγκρίνει ή το αναπέμπει στην εταιρεία για τροποποίηση και εκ νέου κατάρτιση και υποβολή μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την περιέλευση σε αυτό του σχεδίου. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των δέκα (10) ημερών, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του Α.Σ.Ε.Π..
6. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου συγκροτούνται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, ανά κατηγορία προσλήψεων, και τριμελής επιτροπή ενστάσεων.
7. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή άλλον οριζόμενο από το διοικητικό συμβούλιο διευθυντή οργανικής μονάδας, τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή αρμόδιο για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή της αντίστοιχης οργανικής μονάδας. Στην επιτροπή αξιολόγησης δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.ΣΥ.Π. Η επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας, τον επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και έναν προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας, που ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Στην επιτροπή ενστάσεων δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.ΣΥ.Π..
8. Η επιτροπή αξιολόγησης αξιολογεί τις αιτήσεις και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, τους οποίους αναρτά στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Κατά των πινάκων αυτών μπορεί να ασκηθεί ένσταση μόνο για λόγους νομιμότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Η επιτροπή ενστάσεων εξετάζει τις ενστάσεις και καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο αποστέλλει στο Α.Σ.Ε.Π. για έλεγχο εντός δέκα (10) ημερών από την κατάρτισή του. Αν δεν κατατεθούν ενστάσεις κατά του προσωρινού πίνακα, η επιτροπή αξιολόγησης καταρτίζει τον οριστικό πίνακα των προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο αποστέλλει στο Α.Σ.Ε.Π. για έλεγχο εντός δέκα (10) ημερών. Το Α.Σ.Ε.Π., αφού ελέγξει τη νομιμότητα του οριστικού πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τους εγκρίνει εντός προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου, τεκμαίρεται η έγκριση του οριστικού πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων.
9. Η πλήρωση θέσεων προσωπικού των λοιπών θυγατρικών εταιρειών της Ε.Ε.ΣΥ.Π. εξαιρείται από τις παρ. 1, 4, 5 και 6 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40) περί περιορισμού προσλήψεων, την περ. 1 της παρ. 20 και τις παρ. 21 και 22 περί προηγούμενης έγκρισης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 περί εκκίνησης διαδικασιών πρόσληψης και περί έκδοσης απόφασης κατανομής σε θέσεις του άρθρου ένατου του ν. 4057/2012 (Α΄ 54), τις παρ. 8 περί προηγούμενης έγκρισης της επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, και 10 περί προηγούμενου ελέγχου πριν την έκδοση ατομικής πράξης διορισμού ή πρόσληψης του άρθρου 49 του ν. 3943/2011 (Α΄ 66), την παρ. 10 του άρθρου 1 του ν. 4038/2012 (Α΄ 14) περί υποχρέωσης δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της παρ. 20 του άρθρου 14 του ν. 2266/1994 (Α΄ 218) περί δυνατότητας διορισμού συγγενούς αποβιώσαντος.
10. Οι εταιρείες μπορούν, επίσης, να συνάπτουν συμβάσεις έμμισθης εντολής κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και χωρίς έγκριση από την Επιτροπή της υπ. αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου.

Άρθρο 31
Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου
1. Επιτρέπεται στις λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη ειδικών αναγκών που απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρία ή σπουδές προς εκτέλεση ειδικού έργου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην πολιτική προσλήψεων εκάστης εταιρείας και το επιχειρησιακό σχέδιο των εταιρειών που προβλέπεται στη παρ. 1 του άρθρου 36. Οι συμβάσεις του πρώτου εδαφίου δύναται να ανανεώνεται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την εκτέλεση του έργου, μετά από αξιολόγηση των αναγκών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον οικείο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας. Οι προσλήψεις διενεργούνται χωρίς την έγκριση της επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280).
2. Οι προσλήψεις αυτές διενεργούνται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, η οποία καταρτίζεται από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο, και αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
3. Με την προκήρυξη καθορίζονται ιδίως:
α) Ο αριθμός ανά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί,
β) τα απαιτούμενα κατά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,
γ) τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους,
δ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, ο τρόπος υποβολής τους και η υπηρεσία υποδοχής τους,
ε) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους,
στ) η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, η πρόβλεψη διενέργειας συνέντευξης, η διαδικασία σύνταξης των πινάκων κατάταξης, τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας,
ζ) το δικαίωμα άσκησης ένστασης, ο τρόπος και ο χρόνος άσκησής της και το όργανο εξέτασής της.
4. Οι όροι της προκήρυξης καθορίζονται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.
5. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου συγκροτούνται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, ανά κατηγορία προσλήψεων, και τριμελής επιτροπή ενστάσεων.
6. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή άλλον οριζόμενο από το διοικητικό συμβούλιο διευθυντή οργανικής μονάδας, τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή αρμόδιο για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή της αντίστοιχης οργανικής μονάδας. Στην επιτροπή αξιολόγησης δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.ΣΥ.Π.. Η επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας, τον επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και έναν προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας που ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Στην επιτροπή ενστάσεων δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.ΣΥ.Π.
7. Η επιτροπή αξιολόγησης αξιολογεί τις αιτήσεις και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, τους οποίους αναρτά στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Κατά των πινάκων αυτών μπορεί να ασκηθεί ένσταση μόνο για λόγους νομιμότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Η επιτροπή ενστάσεων εξετάζει τις ενστάσεις και καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο επικυρώνει το διοικητικό συμβούλιο με απόφασή του. Τα οριστικά αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Αν δεν κατατεθούν ενστάσεις κατά του προσωρινού πίνακα, η επιτροπή αξιολόγησης καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο επικυρώνει το διοικητικό συμβούλιο με απόφασή του. Τα οριστικά αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
8. Οι προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πρόσκαιρων, παροδικών ή εποχικών αναγκών γίνονται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου και σύμφωνα με την πολιτική προσλήψεων εκάστης εταιρείας και το εγκεκριμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο. Η διάρκεια της απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ (8) μήνες σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών. Μετά από το πέρας του ως άνω χρόνου απασχόλησης, οι συμβάσεις αυτές λύονται αυτοδίκαια, χωρίς καμία προειδοποίηση ή διατύπωση και χωρίς αποζημίωση. Παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το αυτό ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου, είναι άκυρες.

Άρθρο 32
Πλήρωση θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών
1. H πλήρωση οργανικών θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών πραγματοποιείται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, η οποία εκδίδεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ μέχρι ισόχρονου διαστήματος, με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου των εταιρειών, εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο οι θέσεις προς πλήρωση, η διαδικασία πρόσληψης και οι στόχοι προς επίτευξη σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της παρ. 1 του άρθρου 36.
2. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, καθορίζονται τα κριτήρια πρόσληψης, η διάρκεια, οι αποδοχές και οι λοιποί όροι των σχετικών συμβάσεων.
3. Στη διαδικασία δύναται να συμμετέχουν προσωπικό της εταιρείας και υποψήφιοι εκτός εταιρείας. Σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης από προσωπικό της εταιρείας, οι αποδοχές της παρούσας θέσης δεν διατηρούνται μετά από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του στελέχους από τη θέση. Σε επόμενη δημόσια προκήρυξη για την ίδια θέση δύναται να συμμετάσχει εκ νέου το πρόσωπο που κατείχε τη θέση αυτή.
4. Στις λοιπές θυγατρικές εταιρείες της Ε.Ε.ΣΥ.Π. δεν εφαρμόζεται οποιαδήποτε ισχύουσα, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, γενική ή ειδική διάταξη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας ή του κανονισμού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης επιχειρησιακής συμφωνίας ή ρύθμισης, κατά το μέρος που ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που διέπονται από το παρόν.

Άρθρο 33
Συμβάσεις έργου – Συμβάσεις δανεισμού προσωπικού
Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους οι λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις:
α) μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα, χωρίς έγκριση από την Επιτροπή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280), τα οποία απασχολούνται στην υποστήριξη εκτέλεσης έργων που υλοποιούν οι εταιρείες στο πλαίσιο των καταστατικών τους σκοπών,
β) συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Άρθρο 34
Μισθολογικές ρυθμίσεις – Πολιτική αποδοχών – Αμοιβές διοικητικών συμβουλίων
1. Το προσωπικό που υπηρετεί στις λοιπές θυγατρικές εταιρείες της Ε.Ε.ΣΥ.Π. οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, κατατάσσεται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, στις εγκεκριμένες κλίμακες αποδοχών της πολιτικής αποδοχών της παρ. 3, αποκλειστικά βάσει των τυπικών και ουσιαστικών του προσόντων, των ειδικών γνώσεων ή δεξιοτήτων και των ειδικών καθηκόντων τα οποία ασκεί και έπειτα από αξιολόγηση των κριτηρίων αυτών. Μισθοί που έχουν διαμορφωθεί κατ` εφαρμογή του ν. 4354/2015 (Α΄176) δεν μειώνονται.
2. Μέχρι την έγκριση της προβλεπόμενης πολιτικής αποδοχών και την κατάταξη του υφιστάμενου προσωπικού, σύμφωνα με την παρ. 1, τα θέματα μισθολογικής κατάστασης του προσωπικού, διέπονται από τη νομοθεσία που εφαρμόζεται μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος στις εταιρείες και στο προσωπικό τους.
3. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των λοιπών θυγατρικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου τους, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.ΣΥ.Π., καθορίζεται πολιτική αποδοχών, η οποία συνδέεται με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και είναι σύμφωνη με το εγκεκριμένο από τη Γενική Συνέλευση στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της παρ. 1 του άρθρου 36. Η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου των λοιπών θυγατρικών προς τη Γενική Συνέλευση περιλαμβάνει υποχρεωτικά ανάλυση επιπτώσεων του μισθολογικού κόστους. Στην πολιτική αποδοχών ορίζονται κλίμακες αποδοχών ανά κατηγορία προσωπικού, αποκλειστικά βάσει των τυπικών και ουσιαστικών του προσόντων, των ειδικών γνώσεων ή δεξιοτήτων και των ειδικών καθηκόντων αυτού και καθορίζονται οι όροι και διαδικασίες εξέλιξης, καθώς και άλλες μισθολογικές ή μη μισθολογικές παροχές. Οι αποδοχές του προσωπικού της εταιρείας δεν υπερβαίνουν τις αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου.
4. Οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των λοιπών θυγατρικών της Ε.Ε.ΣΥ.Π., ορίζονται αποκλειστικά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τα άρθρα 109 και 110 του ν. 4548/2018 (Α΄104).

Άρθρο 35
Μετακινήσεις προσωπικού
1. Επιτρέπεται η μεταφορά εργαζομένου από μία από τις λοιπές θυγατρικές εταιρείες σε άλλη, ύστερα από:
α) πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ή
β) αίτημα του εργαζομένου.
Προϋπόθεση για τη διενέργεια της μεταφοράς είναι το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του φορέα προέλευσης να ανέρχεται σε εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) τουλάχιστον επί του συνόλου των θέσεων. Για τη μεταφορά απαιτείται τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών να αποφασίσουν θετικά.
2. Για τις περιπτώσεις των λοιπών θυγατρικών που συνιστούν όμιλο εταιρειών, οι ενδοομιλικές μετακινήσεις για την υλοποίηση πλάνου αναδιοργάνωσης διενεργούνται με απόφαση των οικείων διοικητικών συμβουλίων.
3. Επιτρέπεται ο δανεισμός με σύμβαση μεταξύ των λοιπών θυγατρικών της Ε.Ε.ΣΥ.Π. για χρονικό διάστημα έως τριών (3) ετών, με δυνατότητα παράτασης άπαξ για ίσο χρονικό διάστημα. Το κόστος της μισθοδοσίας βαραίνει την εταιρεία υποδοχής.
4. Οι λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.Σ.Υ.Π. δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν. 4440/2016 (Α΄224). Αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Άρθρο 36
Επιχειρησιακά και στρατηγικά σχέδια – ετήσιος προϋπολογισμός – εσωτερικός κανονισμός – ετήσιες οικονομικές καταστάσεις
1. Οι λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. υποβάλλουν στη Γενική Συνέλευση, προς έγκριση, τα επιχειρησιακά και στρατηγικά τους σχέδια και τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους, τα οποία καταρτίζονται σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της Ε.Ε.ΣΥ.Π., σύμφωνα με τις αρχές του εταιρικού δικαίου και της εταιρικής διακυβέρνησης.
2. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και το οργανόγραμμα των λοιπών θυγατρικών καταρτίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τους και υποβάλλονται προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση.
3. Οι λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. διαχωρίζουν και απεικονίζουν λογιστικά διακριτά το κόστος που προορίζεται για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος, όπως αυτές ρυθμίζονται κατά το άρθρο 14 και την παρ. 2 του άρθρου 106 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το κόστος που σχετίζεται με τις δραστηριότητές τους που είναι ανοικτές στον ανταγωνισμό.

Άρθρο 37
Εσωτερικός έλεγχος – Ορισμός εσωτερικών ελεγκτών
1. Οι εταιρείες διαθέτουν Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, που συνιστά ανεξάρτητη οργανωτική μονάδα εντός της εταιρείας.
2. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου αναφέρεται λειτουργικά στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, μέσω της επιτροπής ελέγχου, από την οποία και εποπτεύεται.
3. Στις εταιρείες απασχολείται ένας (1) τουλάχιστον εσωτερικός ελεγκτής, που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο μετά από εισήγηση της επιτροπής ελέγχου.
4. Ο αριθμός των εσωτερικών ελεγκτών της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου είναι ανάλογος με το μέγεθος της εταιρείας, τον αριθμό των υπαλλήλων της, τα γεωγραφικά σημεία όπου δραστηριοποιείται, τον αριθμό των λειτουργικών και των επιτελικών μονάδων και των ελεγκτέων οντοτήτων.
5. Ο επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου ορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου εκάστης εταιρείας και βάσει της ισχύουσας πολιτικής του μετόχου.
6. Ο επικεφαλής υπάγεται διοικητικά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, είναι υπάλληλος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, προσωπικά και λειτουργικά ανεξάρτητος και αντικειμενικός κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
7. Ο επικεφαλής διαθέτει, βάσει της οργανωτικής δομής της εταιρείας, εκείνο τον διοικητικό βαθμό και επίπεδο ευθύνης, που του επιτρέπει να ασκεί το έργο του αποτελεσματικά.
8. Ο επικεφαλής διαθέτει κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα προσόντα:
α) πτυχίο Α.Ε.Ι της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής, οικονομικής ή θετικής κατεύθυνσης,
β) τίτλο πιστοποίησης εσωτερικών ελεγκτών (CIA, CISA, CFSA, CCSA) ή εξωτερικών ελεγκτών (ACCA, ACA, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών και Λογιστών),
γ) προϋπηρεσία δέκα (10) τουλάχιστον ετών στην παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ή εξωτερικού ελέγχου σε μεγάλη επιχείρηση, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) ή σε ελεγκτική εταιρεία.
9. Ο επικεφαλής δύναται να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο, μέσω της επιτροπής ελέγχου, τη στελέχωση της Μονάδας με επιπλέον προσωπικό.
10. Οι εσωτερικοί ελεγκτές που στελεχώνουν τη Μονάδα είναι υπάλληλοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και επιλέγονται βάσει του πλαισίου που διέπει τη διαδικασία στελέχωσης του προσωπικού της εταιρείας με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
11. Οι εσωτερικοί ελεγκτές που στελεχώνουν τη μονάδα, διαθέτουν κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα προσόντα:
α) πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής οικονομικής ή θετικής κατεύθυνσης,
β) προϋπηρεσία τριών (3) τουλάχιστον ετών στην παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ή εξωτερικού ελέγχου σε μεγάλη επιχείρηση, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.6 του άρθρου 2 του ν. 4308/2014 ή σε ελεγκτική εταιρεία.
12. Οι εσωτερικοί ελεγκτές δεν υπάγονται ιεραρχικά σε καμία υπηρεσιακή μονάδα των φορέων που ελέγχουν, δεν έχουν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας και δεν έχουν δικαιοδοσία στις επιθεωρούμενες διαδικασίες.
13. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου διαθέτει και εφαρμόζει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της επιτροπής ελέγχου.
14. Οι εσωτερικοί ελεγκτές έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε οργανωτική μονάδα της εταιρείας και λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε στοιχείου απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων τους. Το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να παρέχει στους εσωτερικούς ελεγκτές όλα τα απαραίτητα μέσα που διευκολύνουν την άσκηση κατάλληλου και αποδοτικού εσωτερικού ελέγχου.
15. Ο επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου υποβάλλει στην επιτροπή ελέγχου προς έγκριση ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων και τις απαιτήσεις των απαραίτητων πόρων, καθώς και τις επιπτώσεις περιορισμού των πόρων ή του ελεγκτικού έργου της Μονάδας. Το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων καταρτίζεται με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων της εταιρείας, αφού προηγουμένως ληφθεί υπόψη η γνώμη της επιτροπής ελέγχου.

Άρθρο 38
Πολιτική προμηθειών
1. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών, η οποία λαμβάνεται ύστερα από γνώμη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων του ν. 4912/2021 (Α` 59), καταρτίζεται, κατά παρέκκλιση του ν. 4412/2016 (Α΄147), τηρουμένων πάντως των άρθρων 36 και 38 αυτού, και υπό την επιφύλαξη της ενωσιακής νομοθεσίας, Κανονισμός Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών καθορίζονται με τον Κανονισμό Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Ο Κανονισμός υποβάλλεται με εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου κάθε εταιρείας προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα έννομης προστασίας του Βιβλίου ΙV του ν. 4412/2016, εφαρμόζεται στις συμβάσεις που αναθέτουν οι εταιρείες και βάσει του ως άνω Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών.
2. Μέχρι την έγκριση του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, σύμφωνα με την παρ. 1, οι εταιρείες, ως προς τις συμβάσεις δημόσιων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, εφαρμόζουν τις διατάξεις του ν. 4412/2016, με την επιφύλαξη του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 48 του ν. 4758/2020 (Α΄242) περί της πολιτικής προμηθειών της Ανώνυμης Εταιρείας Ελληνικά Ταχυδρομεία.
3. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που συγκαλείται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, στην επιτροπή ελέγχου που λειτουργεί στις λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. προστίθενται δύο (2) μέλη, που επιλέγονται από κατάλογο προσώπων με αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, και είναι ανεξάρτητα από την εταιρεία κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν. 4706/2020 (Α΄136) και του άρθρου 99 του ν. 4548/2018 (Α΄104). Η θητεία των μελών είναι τριετής και δύναται να ανανεωθεί μία φορά. Αν πρόκειται για μέλη του διοικητικού συμβουλίου, η θητεία τους παύει με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο απώλεια της ιδιότητας του μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Τα δυο μέλη της παρούσας δεν θεωρούνται τακτικά μέλη της επιτροπής και συμμετέχουν στις συνεδριάσεις με δικαίωμα ψήφου που αφορά στις αρμοδιότητες της παρ. 4.
4. Η επιτροπή ελέγχου είναι αρμόδια, πέραν των αρμοδιοτήτων που ορίζονται στον Κανονισμό λειτουργίας της, και για:
α) Τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών σε δειγματοληπτική βάση,
β) την υποβολή ετήσιας αναφοράς προς το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με την απόδοση της λειτουργίας ανάθεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών της εταιρείας, βάσει συγκεκριμένων δεικτών, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση των συναφών κινδύνων και τη σύνδεση της λειτουργίας προμηθειών με την εταιρική στρατηγική,
γ) την εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τροποποιήσεις του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, καθώς και για μέτρα βελτίωσης της απόδοσης της λειτουργίας προμηθειών της εταιρείας.
Για την εκτέλεση του έργου της, τα μέλη της επιτροπής έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση των σχετικών φακέλων, εγγράφων ή στοιχείων της εταιρείας.

Άρθρο 39
Πλήρωση θέσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου προσωπικού του Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. και των θυγατρικών του εταιρειών
1. Οι προσλήψεις του πάσης φύσεως προσωπικού της εταιρείας Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.) Α.Ε. και των θυγατρικών της εταιρειών Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ.) Α.Ε. και Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ.) Α.Ε., με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, γίνονται στο πλαίσιο της πολιτικής προσλήψεών τους, που εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση, του προγραμματισμού προσλήψεων και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο των εταιρειών που προβλέπεται στη παρ. 1 του άρθρου 36 του παρόντος και κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της υπ. αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Α’ 280).
2. Οι προσλήψεις διενεργούνται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, η οποία καταρτίζεται από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) κατά την παρ. 3 και αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
3. Με την προκήρυξη καθορίζονται ιδίως:
α) ο αριθμός ανά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο του προσωπικού που πρόκειται να προσληφθεί,
β) τα απαιτούμενα κατά κατηγορία και ειδικότητα ή κλάδο ή έργο τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,
γ) τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους,
δ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, ο τρόπος υποβολής τους και η υπηρεσία υποδοχής τους,
ε) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους,
στ) η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, η πρόβλεψη διενέργειας συνέντευξης, η διαδικασία σύνταξης των πινάκων κατάταξης, τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας,
ζ) το δικαίωμα άσκησης ένστασης, ο τρόπος και ο χρόνος άσκησής της και το όργανο εξέτασής της.
4. Το σχέδιο προκήρυξης αποστέλλεται στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο το εγκρίνει ή το αναπέμπει στην εταιρεία για τροποποίηση και εκ νέου κατάρτιση και υποβολή μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την περιέλευση σε αυτό του σχεδίου. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του πρώτου εδαφίου, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του Α.Σ.Ε.Π..
5. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου συγκροτούνται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, ανά κατηγορία προσλήψεων, και τριμελής επιτροπή ενστάσεων.
6. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο ή οριζόμενο από το διοικητικό συμβούλιο διευθυντή οργανικής μονάδας τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή αρμόδιο για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή της αντίστοιχης οργανικής μονάδας. Στην επιτροπή αξιολόγησης δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.ΣΥ.Π.. Η επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας, τον επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και έναν προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας που ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Στην επιτροπή ενστάσεων δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής και ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε.ΣΥ.Π..
7. Η επιτροπή αξιολόγησης αξιολογεί τις αιτήσεις και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, τους οποίους αναρτά στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Κατά των πινάκων αυτών μπορεί να ασκηθεί ένσταση μόνο για λόγους νομιμότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Η επιτροπή ενστάσεων εξετάζει τις ενστάσεις και καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο αποστέλλει στο Α.Σ.Ε.Π. για έλεγχο εντός δέκα (10) ημερών από την κατάρτισή του. Αν δεν κατατεθούν ενστάσεις κατά του προσωρινού πίνακα, η επιτροπή αξιολόγησης καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο αποστέλλει στο Α.Σ.Ε.Π. για έλεγχο εντός δέκα (10) ημερών από την κατάρτισή του. Το Α.Σ.Ε.Π., αφού ελέγξει τη νομιμότητα του οριστικού πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον εγκρίνει εντός προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου, τεκμαίρεται η έγκριση του οριστικού πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων.
8. Οι εταιρείες του παρόντος άρθρου δύνανται να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις έργου ή έμμισθης εντολής κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Άρθρο 40
Πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών του Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. και των θυγατρικών του εταιρειών
1. H πλήρωση οργανικών θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών των Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε., ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και Ο.ΣΥ. Α.Ε. πραγματοποιείται κατόπιν δημόσιας προκήρυξης, η οποία εκδίδεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ μέχρι ισόχρονου διαστήματος με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου των εταιρειών, εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο οι θέσεις προς πλήρωση, η διαδικασία πρόσληψης και οι στόχοι προς επίτευξη, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της παρ. 1 του άρθρου 36.
2. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, καθορίζονται τα κριτήρια πρόσληψης, η διάρκεια, οι αποδοχές και οι λοιποί όροι των σχετικών συμβάσεων.
3. Στη διαδικασία δύναται να συμμετέχουν προσωπικό της εταιρείας και υποψήφιοι εκτός εταιρείας. Σε περίπτωση πλήρωσης της θέσης από προσωπικό της εταιρείας, οι αποδοχές της παρούσας θέσης δεν διατηρούνται μετά από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του στελέχους από τη θέση. Σε επόμενη δημόσια προκήρυξη για την ίδια θέση δύναται να συμμετάσχει εκ νέου το πρόσωπο που κατείχε τη θέση αυτή.
4. Στην πρόσκληση που αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ορίζονται ιδίως:
α) η θέση που προκηρύσσεται και τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα,
β) τα κριτήρια επιλογής και η μοριοδότησή τους,
γ) η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων, ο τρόπος υποβολής τους και η υπηρεσία υποδοχής τους,
δ) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους.
ε) η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων, η πρόβλεψη διενέργειας συνέντευξης, η διαδικασία σύνταξης των πινάκων κατάταξης, τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των πινάκων κατάταξης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας,
στ) το δικαίωμα άσκησης ένστασης, ο τρόπος και χρόνος άσκησής της και το όργανο εξέτασής της.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων διενεργείται από τριμελή Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η επιτροπή συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, τους οποίους αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Κατά των πινάκων αυτών ασκείται ένσταση μόνο για λόγους νομιμότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την επομένη της καταχώρισης αυτών στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Οι ενστάσεις εξετάζονται από επιτροπή ενστάσεων, η οποία συγκροτείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η επιτροπή ενστάσεων καταρτίζει και τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο επικυρώνει το διοικητικό συμβούλιο με απόφασή του. Αν δεν κατατεθούν ενστάσεις κατά του προσωρινού πίνακα, η επιτροπή αξιολόγησης καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο επικυρώνει το διοικητικό συμβούλιο με απόφασή του. Τα οριστικά αποτελέσματα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Άρθρο 41
Μισθολογικές διατάξεις και αμοιβές διοικητικών συμβουλίων του ομίλου Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.
1. Οι αμοιβές των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε., ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και Ο.ΣΥ. Α.Ε ορίζονται σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 34. Οι αποδοχές και πρόσθετες μεταβλητές αμοιβές, απολαβές και αποζημιώσεις του Προέδρου, του Διευθύνοντα και Εντεταλμένου Συμβούλου καθορίζονται σύμφωνα με αξιολόγηση με συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες απόδοσης και δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ενενήντα τοις εκατό (90%) των αποδοχών και των επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά την περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄176).
2. Οι αποδοχές των γενικών διευθυντών και διευθυντών των Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε., ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. και Ο.ΣΥ. Α.Ε. εγκρίνονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και το ύψος τους δεν δύναται να υπερβαίνει τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου κατά την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015.
3. Το μισθολογικό καθεστώς του πάσης φύσεως προσωπικού των Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε., ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και Ο.ΣΥ. Α.Ε., με την εξαίρεση του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1, ρυθμίζεται από τον ν. 4354/2015.
4. Οι μη μισθολογικές παροχές διέπονται από το άρθρο 43 του ν. 4484/2017 (Α΄110).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε (Ε.Ε.Σ.Υ.Π.)

Άρθρο 42
Συμβάσεις μεταξύ της Ε.Ε.ΣΥ.Π. και των θυγατρικών της – Ειδικές διαγωνιστικές διαδικασίες προμηθειών και συμβάσεις πλαίσιο
1. Στην Ε.Ε.ΣΥ.Π. και τις άμεσες θυγατρικές της, η ανάθεση των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών άνω και κάτω των χρηματικών ορίων του ν. 4412/2016 (Α΄147), γίνεται αποκλειστικά σύμφωνα με τον Κανονισμό Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών των εταιρειών αυτών, που εγκρίνεται σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, με την επιφύλαξη του ενωσιακού δικαίου.
2.Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. δύναται να αναθέτει την παροχή υπηρεσιών στις θυγατρικές της, άμεσες και λοιπές, υπό την επιφύλαξη της ενωσιακής νομοθεσίας.
3. Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. μπορεί να παρέχει υπηρεσίες συμφωνημένου επιπέδου (Service Level Agreements – SLAs) προς τις θυγατρικές της, υπό την επιφύλαξη της ενωσιακής νομοθεσίας.
4. Η Ε.Ε.ΣΥ.Π., ως μητρική εταιρεία, δύναται να διεξάγει σύμφωνα με τον Κανονισμό Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών της παρ. 1 τη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή εξωτερικών ορκωτών ελεγκτών για όλες τις θυγατρικές εταιρείες του χαρτοφυλακίου, στις οποίες έχει δικαιώματα ψήφου στη Γενική Συνέλευση ως μοναδικός ή πλειοψηφών μέτοχος.
5. Η Ε.Ε.ΣΥ.Π. μπορεί να συνάπτει συμφωνίες πλαίσιο με προμηθευτές για τις θυγατρικές του ομίλου της, υπό την επιφύλαξη της ενωσιακής νομοθεσίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 43
Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία για την ένταξη των υποψήφιων εσωτερικών ελεγκτών στο μητρώο του άρθρου 15, η διαγραφή από αυτό των εσωτερικών ελεγκτών, η λειτουργία και η οργάνωση του μητρώου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ρυθμίζεται η λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης Κινητών Αξιών του άρθρου 28 και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 28 και αφού προηγηθεί μελέτη και αποτίμηση της εσωτερικής και αγοραίας αξίας των μετοχών, ρυθμίζονται οι τρόποι και η δυνατότητα ή μη αξιοποίησης των κινητών αξιών της παρ. 3 του άρθρου 25, η τιμή πώλησης των μετοχών, οι όροι, σύμφωνα με τους οποίους πραγματοποιείται η εκποίηση και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εκτέλεση της απόφασης.
4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την τιμή αγοράς των μετοχών, η διαδικασία και οι όροι μεταβίβασης, καθώς και κάθε διαδικαστικό θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 26.
5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού μητρώου του άρθρου 29, τα δικαιώματα και ο τρόπος πρόσβασης των εταιρειών στο μητρώο, τα στοιχεία που υποχρεωτικά καταχωρίζουν οι εταιρείες, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για τη λειτουργία του μητρώου.

Άρθρο 44
Μεταβατικές διατάξεις

1. Μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 43, η υπό στοιχεία ΜΑΔΚΑΕΣ0002543ΕΞ2018/17.9.2018 (Β΄ 4291) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών περί πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη εσωτερικών ελεγκτών στο Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 3429/2005 (Α` 314), παραμένει σε ισχύ.
2. Για τις εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 δεν ισχύει το Κεφάλαιο Α΄ του ν. 3429/2005.

3. Τα άρθρα 39 έως 42 ισχύουν μέχρι τις 31.12.2025.
4. μέσα σε προθεσμία δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 υποχρεούνται να προσαρμόσουν το καταστατικό τους και τον κανονισμό προσωπικού τους προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
5. Ως προς την εφαρμογή της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 20, οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου και η έκθεση ή το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή για την εταιρική χρήση 2021 υποβάλλονται έως την ημερομηνία που προβλέπεται στο άρθρο 119 του ν. 4548/2018 (Α΄104).
6. Αν η ιδιότητα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου συμπίπτει στο ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό προβλέπεται σε νομοθετική διάταξη ή στο καταστατικό, οι εταιρείες οφείλουν εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος να τροποποιήσουν τις εν λόγω διατάξεις του καταστατικού και να ορίσουν Προέδρο με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες και Διευθύνοντα Σύμβουλο, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 7. Τα προσόντα διορισμού των παρ. 8 και 11 του άρθρου 37 ισχύουν για τους νέους εσωτερικούς ελεγκτές που διορίζονται για την πλήρωση των αντίστοιχων θέσεων μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Άρθρο 45
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
1. Η παρ. 4 του άρθρου 4 περί του εσωτερικού ελέγχου στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι παρ. 1 έως 3 του άρθρου 7 περί των υποχρεώσεων των δημόσιων επιχειρήσεων, τα άρθρα 10, 13, 14 και 18 του ν. 3429/2005 (Α΄314) περί της Διυπουργικής Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, του νεοπροσλαμβανόμενου και υφιστάμενου προσωπικού των Δημόσιων Επιχειρήσεων.
2. Το άρθρο 28 του ν. 2515/1997 (Α’ 154) περί της διαχείρισης των μετοχών του Δημοσίου.
3. Η περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ν. 4354/2015 (Α΄176) περί των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου των θυγατρικών εταιρειών της Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.
4. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με το περιεχόμενο του παρόντος ή αναφέρεται σε θέμα ρυθμιζόμενο από αυτόν.