- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 9 – Αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, πολιτικοί υπάλληλοι, δημοτικοί και κοινοτικοί άρχοντες, εκκλησιαστικοί λειτουργοί, υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και σιδηροδρομικοί υπάλληλοι – Τροποποίηση άρθρου 92 π.δ. 168/2007

Στον υπολογισμό σύνταξης της περ. α) της παρ. 1, καθώς και στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 92 του π.δ. 168/2007 (Α΄ 209), προστίθεται ως παράμετρος το μισθολογικό κλιμάκιο, καταργείται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1, περί υπολογισμού της προσαύξησης, προστίθεται παρ. 1Α, και οι παρ. 1, 1Α και 2 του άρθρου 92 διαμορφώνονται ως εξής:
«1. Ο συντάξιμος μισθός με βάση τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη των αξιωματικών και ανθυπασπιστών γενικά που δεν έχουν υπαχθεί στις ειδικές πολεμικές καταστάσεις, των τακτικών δημόσιων υπαλλήλων και του βοηθητικού προσωπικού, των δημοτικών και κοινοτικών αρχόντων και των εκκλησιαστικών λειτουργών και όσων εξομοιώνονται με αυτούς, των τακτικών σιδηροδρομικών υπαλλήλων, των τακτικών υπαλλήλων ΝΠΔΔ και ΟΓΑ ορίζεται ως εξής:
α) για όσους έχουν υποστεί μείωση της ικανότητας για εργασία μέχρι 45%, στα 80% του κάθε φορά μηνιαίου βασικού μισθού ενεργείας του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού, του οποίου τη σύνταξη δικαιώθηκαν.
β) για όσους έχουν υποστεί μείωση της ικανότητας για εργασία 50% – 65%, στα 90% του παραπάνω βασικού μισθού.
γ) για όσους έχουν υποστεί μείωση της ικανότητας για εργασία 70% – 80% στο 100% του παραπάνω βασικού μισθού.
δ) για όσους έχουν υποστεί μείωση της ικανότητας για εργασία 85% – 90%, στα 110% του παραπάνω βασικού μισθού.
ε) για όσους έχουν υποστεί μείωση της ικανότητας για εργασία 95%, στα 120% του παραπάνω βασικού μισθού.
στ) για όσους έχουν υποστεί μείωση της ικανότητας για εργασία 100% στα 150% του παραπάνω βασικού μισθού με εφαρμογή και των διατάξεων του άρθρου 129, όποτε συντρέχει περίπτωση.
1Α. Για την εφαρμογή της παρ. 1 ως συντάξιμος μισθός νοείται ο μισθός των άρθρων 9Α και 34Α του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).
2. Η σύνταξη των αξιωματικών και των ανθυπασπιστών ορίζεται: α) για όσους είναι ανίκανοι για τη στρατιωτική υπηρεσία, στο σύνολο του συντάξιμου μισθού τους. β) για όσους έχουν αναπηρία 25% και άνω, στα 2/3 του συντάξιμου μισθού τους. γ) για τους υπόλοιπους στο 1/2 του συντάξιμου μισθού τους.
Βοηθητικοί υπολοχαγοί του ν. 2588/21, όπως αυτός τροποποιήθηκε αργότερα, που έχουν απομακρυνθεί ή απομακρύνονται οπωσδήποτε από την υπηρεσία, λαμβάνουν ως σύνταξη ολόκληρο το συντάξιμο μισθό του βαθμού τους.
Ως συντάξιμος μισθός με βάση τον οποίο κανονίζεται η σύνταξη των παραπάνω λαμβάνεται υπόψη αυτός που ανήκει στο μισθολογικό κλιμάκιο ή στο βαθμό, τον οποίο αυτοί έφεραν κατά το χρόνο του παθήματος.».