- Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - http://www.opengov.gr/minfin -

Άρθρο 10 Ηλεκτρονική διαδικασία για την παραχώρηση απλής χρήσης κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας

1. Όλες οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται ηλεκτρονικά κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας ανεξαρτήτως του φορέα παραχώρησης μέχρι την 31η Μαρτίου εκάστου έτους. Η Κτηματική Υπηρεσία διενεργεί τις δημοπρασίες για όλα τα παραχωρούμενα τμήματα των αιγιαλών και παραλιών, με χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του άρθρου 15.
2. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισάγονται με ευθύνη του φορέα που διενεργεί τη δημοπρασία:
α) το τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας που παραχωρείται, προσδιορισμένο ως πολύγωνο με σημεία που αναφέρονται στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ) 1987 ή σε νεώτερο σύστημα αναφοράς,
β) η διάρκεια της παραχώρησης,
γ) ο χρόνος διενέργειας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας,
δ) οι όροι της παραχώρησης, ιδίως ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων εντός εκάστου έτους, και
ε) τα στοιχεία της παραχώρησης με το σχετικό πολύγωνο.
3. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αντλεί αυτομάτως από τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τα οποία διαλειτουργεί, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που είναι όμορα προς το παραχωρούμενο τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας και παράγει με τρόπο αυτοματοποιημένο τη διακήρυξη του διαγωνισμού.
4. Η διακήρυξη αναρτάται στην πλατφόρμα του άρθρου 15, και, σε κάθε περίπτωση, στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Η διακήρυξη συνοδεύεται από την αεροφωτογραφική απεικόνιση του προς παραχώρηση τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας, κατάλογο των δικαιολογητικών που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος παραχωρησιούχος και οδηγίες για τη συμμετοχή στη δημοπρασία.
5. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξάγει αυτομάτως την τιμή πρώτης προσφοράς με βάση τον εξής μαθηματικό τύπο «αντικειμενική αξία όμορου ακινήτου x Συντελεστής Βαρύτητας Αιγιαλού x έτη παραχώρησης x 3%.», ο οποίος δύναται να εξειδικεύεται και να τροποποιείται με την κοινή απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 22.
6. Η πλειοδοτική δημοπρασία διενεργείται ηλεκτρονικά. Η τιμή εκκίνησης δεν μπορεί να υπολείπεται της τιμής της παρ. 5. Η παραχώρηση κατακυρώνεται στον υποψήφιο παραχωρησιούχο που υποβάλλει την υψηλότερη τελική προσφορά. Αν μόνο ένας υποψήφιος παραχωρησιούχος υποβάλει προσφορά, η παραχώρηση κατακυρώνεται σε αυτόν, εφόσον η προσφορά δεν υπολείπεται της τιμής της παρ. 5.
7. Εάν δεν υποβληθεί καμία προσφορά, η πλειοδοτική δημοπρασία κηρύσσεται άγονη και επαναλαμβάνεται την ίδια ώρα και ημέρα της επόμενης εβδομάδας με τιμή προσφοράς την τιμή που προσδιορίζεται σύμφωνα με την παρ. 5. Εάν και στη δεύτερη πλειοδοτική δημοπρασία δεν υποβληθεί προσφορά, η απλή χρήση του δημοπρατηθέντος τμήματος του αιγιαλού και της παραλίας δεν παραχωρείται κατά το αντίστοιχο έτος.
8. Μετά το πέρας της πλειοδοτικής διαδικασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα εξάγει με αυτοματοποιημένο τρόπο σχέδιο σύμβασης, το οποίο περιέχει τους όρους της παραχώρησης, περιλαμβανομένου και του ανταλλάγματος και του τρόπου καταβολής αυτού στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.). Το σχέδιο αυτό αποστέλλεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον πλειοδότη. Στο μήνυμα περιλαμβάνονται η προθεσμία καταβολής του ανταλλάγματος, ο τρόπος καταβολής του στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και ο τρόπος γνωστοποίησης της καταβολής του. Μετά την καταβολή του ανταλλάγματος που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος της παραχώρησης και τη γνωστοποίηση αυτής στον φορέα που διενεργεί τη δημοπρασία, το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης υπογράφεται αυτόματα από τον φορέα της παραχώρησης.
9. Ειδικά για τους αιγιαλούς και τις παραλίες που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η παραχώρηση απλής χρήσης κατόπιν δημοπρασίας γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της.