άρθρο 3 / παράγραφος 1

Κοινωνική συνεισφορά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας , με αύξηση του συντελεστή ΕΤΑΚ

1. Αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης Α΄ του άρθρου 11 του ν. 3634/2008 (ΦΕΚ Α΄ 9) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3763/2009 (ΦΕΚ Α΄ 80) , ως εξής:
«Επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, μετά την αφαίρεση των ποσών που προβλέπονται στο άρθρο 9 του νόμου αυτού , επιβάλλεται τέλος με προοδευτικό συντελεστή ως εξής:
α) Για αξία μέχρι και εξακόσιες χιλιάδες ευρώ (600.000) , ένα τοις χιλίοις (1%ο),
β) Για αξία από εξακόσιες χιλιάδες ένα ευρώ (600.001) μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000) , δύο τοις χιλίοις (2%ο),

γ) Για αξία από ένα εκατομμύριο ένα ευρώ (1.000.001) μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ (4.000.000) , τέσσερα τοις χιλίοις (4%ο),
γ) Για αξία από τέσσερα εκατομμύρια ένα ευρώ (4.000.001) και άνω, έξι τοις χιλίοις (6%ο).»

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 22:02 | atcola

    τι λεει ο κοσμος με τα μέτρα και τους νέους φόρους?

    βρίζει υπουργέ μου και φωνάζει ότι ειναι άδικα…

    Καλά να βάλεις και άλλους περισσότερους φόρους!

    Τι λέει τώρα ο λαός για τους περισσότερους φόρους?

    Περίεργο Υπουργέ μου, υπάρχει απόλυτη αδιαφορία λές και δεν έγινε τίποτε, λες και δεν μπήκαν φόροι…κανείς δεν φωνάζει ούτε βρίζει….

    ΑΜΑΝ ! ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ . ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ… ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΛΑΚΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ…..

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 18:58 | Μιχάλης Μητσόπουλος

    Μήπως θα είχε νόημα ο ΕΤΑΚ να έχει «πράσινο» περιεχόμενο?
    Συγκεκριμένα, όποια και να είναι η κλίμακα, για κτίρια να αυξάνει αν το κτίριο/διαμέρισμα δεν έχει πχ τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα – διπλά τζάμια/ηλιακό/φυσικό αέριο – και να μειώνεται αντίστοιχα αν έχει τρία από τα προηγούμενη ή δύο από τα προηγούμενα και επιπλέον έχει ένα από πχ πράσινη στέγη/θέση στάθμευσης/μόνωση τοίχου?
    Έτσι θα υπάρχει και κίνητρο για αναβάθμιση πολλών κτιρίων, ειδικά αν θα απαιτείται και η απόδειξη για να συνυπολογιστεί η όποια αναβάθμιση – άρα θα υπάρξουν και φορολογικά έσοδα, ενώ η αναβάθμιση θα είναι σαν να επιδοτείται έμμεση – με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.
    Μήπως και για οικόπεδα να υπάρχει μια μείωση/μη αύξηση αν έχουν κάποια ελάχιστη κάλυψη από δέντρα πχ – να και ένα καλό κίνητρο πυροπροστασίας!
    Την πιστοποίηση θα μπορεί να κάνουν επιθεωρητές οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη καταβολής της διαφοράς φόρου, πέρα της ποινής του ιδιοκτήτη, αν αποδειχθεί ότι έχουν συντάξει λάθος την έκθεση.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 18:47 | ΓΩΓΩ

    ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΤΩΝ 25000ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΑΝΑ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ(ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ-ΔΕΝ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ),ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΟΙΧΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΣΑ ΜΟΝΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙ?
    ΔΗΛΑΔΗ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ.
    ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ (ΦΜΑΠ-ΕΤΑΚ Κ.Λ.Π.)ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ¨ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ¨?ΜΟΝΟ ΑΝ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΟΙ?
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΙΜΕΣΑΙΟ ΜΙΣΘΟ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 17:48 | ΤΣΙΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ(ΟΡΘΩΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ.
    Ο κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ, ΟΤΑΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΚΥΡΩΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 1,0 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 16:10 | ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ STAGE.ΑΥΤΟΙ ΟΙΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ,ΔΕΝ ΛΕΩ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΙΓΑ ΧΡΗΜΑΤΑ,ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΗΞΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΕ ΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ.ΟΜΩΣ,ΕΝΩ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ,ΟΧΙ ΟΛΟΙ,ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ.ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΓΨΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ,ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΑΥΤΗ?ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ?ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ.ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 13:53 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Αντί να ληφθούν μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, διεύρυνησης της φορολογικής βάσης και έλεγχος της παραοικονομίας, αντί να ληφθούν μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, τιμωρούνται οι ειλικρινείς φορολογούμενοι.
    Βαφτίζεται ως μέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης, δήθεν ότι θα βοηθήσει τους φτωχούς και ανάμεσα σε αυτούς θα λάβουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και οι φοροδιαφεύγοντες δισεκατομυριούχοι επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, όλοι αυτοί που κλεβουν την εφορία αλλά και όλους μας.Οι φτωχοί συμπολίτες μας των 12.000 ευρώ.Εμείς λοιπόν τι μένει παρά να πουλήσουμε τα ακίνητα και να τα αγοράσουν οι επιτήδειοι νεόπλουτοι, τα λαμόγια που τόσα χρόνια τρώγανε από το δημόσιο και να τα γράψουν σε OFFSHORE. Εάν αυτό λέγεται δικαιοσύνη, τι να πω;
    Ολοι αυτοί που σκέφθηκαν την φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας μπορεί να έχουν τα μάστερ και ντοκτορά αλλά μέσο κοινό νου δεν έχουν. Αλλοίμονο στη χώρα.Κρίμα και πιστέψαμε ότι κάτι θα γινόταν σε αυτήν την έρημη χώρα.
    Ενα να ξέρετε, αντιμετωπίζετε τον ειλικρινή και έντιμο φορολογούμενο σαν να είναι φοροφυγάς γιατί αυτην την έννοια έχει ο φόρος αυτός σου λέει: κύριε θεωρώ ότι μου κρύβεις εισδήματα εφόσον έχεις ακίνητο άνω του ποσού αυτού και σε φορολογώ βάσει τεκμηρίων.Φορολογώ την υπεραξία του ακινήτου επειδή είναι στο Ψυχικό στη Φιλοθέη στην Κηφισιά.

  • Σχετικά με το Άρθρο 3, παρ. 1, εδάφιο 1ο που αφορά τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας πρέπει το Άρθρο 9: «Απαλλαγή κύριας κατοικίας», του Ν. 3634/2008 να τροποποιηθεί γιατί είναι αδιανόητο να θεσπίζεται απαλλαγή για όσους έχουν τρία (3) τέκνα 230.000 ευρώ και για όσους έχουν δεκατρία, το ίδιο ποσό!!!
    Πέραν του ότι, το ποσό των 230.000 ευρώ αντιστοιχεί πλέον στην εμπορική αξία ενός διαμερίσματος δύο δωματίων στην Αθήνα!!!
    Συνεπώς, ενόψει της Συνταγματικής διατάξεως του άρθρου 21, παρ. 2, πρέπει να υπάρξει απαλλαγή ειδικώς για τους πολυτέκνους για ποσό 600.000 ευρώ, προσαυξανόμενο για κάθε προστατευόμενο τέκνο με το ποσό των 100.000 ευρώ.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 11:36 | ΜΑΝΟΣ Κ

    ΔΙΚΑΙΟΣ ο συγκεκριμένος φόρος.

    Σίγουρα κάποια, πολλά ή λίγα, δίκαια αιτήματα μπορούν να βελτιώσουν το μέτρο.

    Ωστόσο οι έχοντες ΜΕΓΑΛΗ ακίνητη περιουσία,
    δεν μπορεί να ζητούν να εξαιρεθούν επειδή,
    π.χ. την έχουν ξενοίκιαστη,
    τη στιγμή που άλλοι είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ακτήμονες και τραγικά χαμηλόμισθοι,
    και τη στιγμή (και όπου) αυτές οι τεράστιες διαφορές,
    (και πάλι, δεν αναφέρομαι στον πραγματικά εργατικό και έντιμο μέσο νοικοκύρη),
    δεν έχουν προκύψει μέσα σ’ ένα πλαίσιο μακρόχρονης αξιοκρατίας και ευνομίας,
    όπως είναι δυστυχώς κοινό μυστικό…

    ΝΑΙ και στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας,
    η αντιδραστική διάθεση της Εκκλησίας
    φάνηκε και στο θέμα των πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων…
    Είναι υποχρέωση και όχι αγγαρεία η συνδρομή στην κοινωνία
    ειδικά από πλευράς της Εκκλησίας…

    ΜΕΓΙΣΤΗ ανάγκη, παρεμπιπτόντως, η συμμόρφωση των ΤΡΑΠΕΖΩΝ,
    (πραγματική, χωρίς περιθώρια για από μέρους τους παπατζήδικες…
    νομιμοφανείς ‘μετακυλίσεις’ του κόστους κ.λ.π)
    αλλά και κάθε διαπιστωμένης επιχειρηματικής ασυδοσίας (ΚΑΡΤΕΛ κ.λ.π)
    στα μέσα τουλάχιστο ευρωπαϊκά δεδομένα,
    στο νόμου περί προσωπικής χρεωκοπίας,
    στην κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή των συσσωρευμένων υπερκερδών τους.

    ΑΛΛΑ… στη συνέχεια των μέτρων «πρώτων βοηθειών» της οικονομίας
    και της κοινωνίας, θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων
    προσδοκά από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου
    τη συντομότερη δυνατή μετάβαση
    από την απαρχαιωμένη φορομπηχτική λογική
    σε αυτή της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    με το κράτος να δίνει το πρώτο παράδειγμα
    αλλά και την αδιαπραγμάτευτη παρέμβαση του
    στην κατεύθυνση :

    Της πιο ελεύθερης αλλά λιγότερο ασύδοτης επιχειρηματικότητας,
    που είναι άλλωστε δικαίωμα, και υποχρέωση, και μοχλός ανάπτυξης,
    σε όλο το φάσμα της αγοράς…

    Της κοινωνικής ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ,
    στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, στη στέγη, στην υγεία, στους μισθούς,
    (παρά στα, ωστόσο δίκαια και απαραίτητα προς το παρόν, επιδόματα),
    στις συντάξεις, στις κοινωνικές υπηρεσίες,
    στην ΠΑΙΔΕΙΑ-τον στυλοβάτη των κοινωνικών αξιών,
    στα κοινωφελή και περιβαλλοντικά έργα,
    για την Ελλάδα,
    και κάθε πολίτη και επισκέπτη της…

    Συνέλληνες, αν θελήσουμε, ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
    και συγχαρητήρια για τον θεσμό της ανοιχτής διακυβέρνησης.

  • 7 Νοεμβρίου 2009, 10:29 | ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Φ.Μ.Α.Π.:

    1. Ο ΦΟΡΟΣ ΑΦΟΡΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΤΟΥ SALE AND LEASE BACK (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ) ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΡΡΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ. ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝ ΑΠΛΑ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ¨ΔΑΝΕΙΟ». ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟ ΑΥΤΟ (ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ) Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΥΤΟΥ.

    2. ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΜΑΠ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΕΡΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΧ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΑΓΙΩΝ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΜΙΚΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΑΜΕΣΟ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4-5 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ !

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 22:16 | ΕΦΗ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΥΚΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΧΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΒΕΒΑΙΑ .ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ.ΕΤΣΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ – ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ Ο,ΤΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ <> ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΝΔΗΛΙΑ- ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ (ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ)

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 19:01 | ΜΕΡΤΗΣ ΦΩΤΗΣ

    ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ
    ΝΑ ΕΚΠΕΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ
    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΙΤΩΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ .ΘΑΕΧΕΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ

    ΑΛΗΘΙΝΟ.
    ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΒΑΨΙΜΟ ΚΤΙΡΙΟΥ 20000 ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
    26500 ΜΕ //
    ΤΟ ΠΡΟΣΟΠΙΚΟ..1 ΕΛΛΗΝΑΣ 5 ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ
    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ
    ΠΟΣΑ ΕΣΟΔΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ?
    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΟΥΒΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ.
    ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
    ΑΚΙΝΙΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΟΡΟΥΣ . ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 19:45 | Δημήτρης Λάμπος

    Άρθρο 3 παρ. 1
    -Να ληφθεί πρόνοια αύξησης του αφορολόγητου ποσού ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Κι΄ αυτό για δύο λόγους α) για να είναι αναλογικότερη και η δικαιότερη η επιβάρυνση και β) για να υλοποιηθεί η επιταγή του σχετικού άρθρου του Συντάγματος για τη μέριμνα των πολυτέκνων.

    Μία γενικότερη παρατήρηση:
    Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να αφορά το εισόδημα που αποφέρει στον δικαιούχο (μίσθωμα ή υπεραξία κατά την πώληση) και βάσει αυτού να φορολογείται. Διαφορετικά το κράτος εμμέσως, αλλά ξεκάθαρα, με το σημερινό χαμηλό πληθωρισμό, προτρέπει τους πολίτες να εκποιήσουν τα ακίνητα που δεν είναι προσοδοφόρα. (κι’ ας έχει εισπράξει μια και δυο φορές φόρο κληρονομιάς και φόρο μεταβίβασης). Και στη συνέχεια να καταθέσουν ή επενδύσουν τα χρήματα σε μια τράπεζα, όπου θα φορολογείται μόνο ο τόκος και η πρόσοδος, και όχι το κεφάλαιο.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 18:21 | κων/νος μάρκου

    Πιστεύω ότι η ακίνητη περιουσία θα πρέπει να μην αποτελεί το εύκολο κοινωνικό μαξιλάρι :

    Α. Η αγορά ακινήτου είναι από τις ελάχιστες που υπόκειται σε πραγματικό έλεγχο πόθεν έσχες. Άρα:
    1. Όποιος αγοράζει ακίνητο έχει φορολογηθεί στο εισόδημά του τα χρήματα που χρησιμοποιεί για την αγορά.
    2. Πληρώνει κατά την αγορά ένα μεγάλο φόρο και επί πλέον ασφαλιστικά ταμεία δικηγόρων -συμβολαιογράφων – υποθηκοφυλακεία…
    3. Πληρώνει Δημοτικά Τέλη , ΕΡΤ κ.λ.π.
    4. Επειδή δεν μπορεί να κατοικεί σε πολλά ακίνητα τα περισσότερα αν έχει πολλά τα νοικιάζει. Καταβάλλει επομένως μεγάλους φόρους από τα ενοίκια που ανέρχονται στο 40 %.
    5. Κατά την αγορά έχει πληρώσει αρκετούς φόρους ενσωματωμένους στην τιμή αγοράς.
    6. Πληρώνει φόρους κληρονομιάς , γονικών παροχών κ.α.
    7. Στα ακίνητα οι ασφαλιστικές εισφορές κατασκευής ΙΚΑ είναι γνωστό ότι και μεγάλοι είναι αλλά και κύρια δεν υπάρχει εισφοροδιαφυγή αλλά είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης του ΙΚΑ.

    Όλοι αυτοί οι φόροι επειδή επιβάλονται με ποσοστό επί του εμβαδού η επί της αξίας του έχουν αναλογική απόδοση , είναι δηλαδη ανάλογοι με το μέγεθος της περιουσίας και πραγματικά πληρώνουν αναλογικά περισσότερα όσοι έχουν και μεγαλύτερη περιουσία.
    Θα πρέπει μάλλον να προσέξουμε το ακίνητο η ομαλή και επενδυτική λειτουργία του είναι ένας ασφαλής και προσοδοφόρος τομέας της οικονομίας μας.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 18:01 | Αγγέλα Μυλωνά

    Εξαιρετική πρωτοβουλία η διαβούλευση αλλά το νομοθέτημα βρίθει αδυναμιών και είναι κατά τη γνώμη μου δείγμα προχειρότητας και ασέβειας απέναντι στον έλληνα πολίτη:

    1. Είναι ομιχλώδες και εξαιρετικά ασαφές (αρκεί μόνο να διαβάσει κανείς τις απορίες που έχει προκαλέσει στους επισκέπτες της διαβούλευσης) και θυμίζει αντίστοιχες προχειροδουλειές του κ. Αλογοσκούφη. Όταν το κράτος ζητά από έναν πολίτη να βάλει το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη θα πρέπει τουλάχιστον να τον σέβεται όσον αφορά την πληροφόρηση που του παρέχει και να δείχνει ότι έχει επεξεργαστεί το νομοσχέδιο σε βάθος και σε όλες τις πτυχές του. Είναι έκτακτη εισφορά; Είναι ο ΦΜΠΑΠ που επανέρχεται; Είναι ο ΕΤΑΚ τροποποιημένος; Πόσα χρόνια θα ισχύει αυτή η «κοινωνική συνεισφορά»; Πάρα πολλές οι απορίες και οι ασάφειες.
    2. Η λέξη «συνεισφορά» είναι ατυχέστατη: συνεισφέρει κάποιος με τη θέλησή του και όχι όταν του το παίρνει το κράτος με το ζόρι – ακόμη και όταν αδυνατεί να πληρώσει – και μάλιστα τον απειλεί με μεγάλα πρόστιμα. Πείτε το ξεκάθαρα φόρο να τελειώνουμε, αλλιώς κάντε το προαιρετικό να συνεισφέρει όποιος έχει και όποιος αντέχει!
    3. Το νομοσχέδιο «ποινικοποιεί» αδιακρίτως την μεγάλη ακίνητη περιουσία εξισώνοντας όσους έχουν πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια με όσους τυγχάνει να έχουν κληρονομήσει ακίνητο χωρίς τα ανάλογα εισοδήματα για την πληρωμή αυτών των υπέρογκων φόρων. Πολύς κόσμος, όπως εγώ, θα αναγκαστεί να πουλήσει το σπίτι στο οποίο ζει, που κληρονόμησε από τον παππού του διότι απλά αδυνατεί να αντιμετωπίσει τέτοιον μεγάλο και επαναλαμβανόμενο φόρο. Όσοι τυγχάνει να έχουν μία (και μοναδική) κατοικία στα βόρεια προάστια (όπου οι αντικειμενικές αξίες πήγαν σε δυσθεώρητα ύψη τα τελευταία χρόνια) δεν είναι κατ’ ανάγκην εφοπλιστές! Οφείλετε να μου εξηγήσετε γιατί με στήνετε στον τοίχο – γιατί εγώ πρέπει να ξεσπιτωθώ επειδή εσείς αδυνατείτε να βρείτε άλλους πόρους για να υλοποιήσετε την κοινωνική πολιτική που έχετε υποσχεθεί.
    4. Με το νομοσχέδιο παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της αναλογικότητας όπως και με την «έκτακτη εισφορά» του κ. Παπαθανασίου της οποίας η εγκυρότητα θα κριθεί στα δικαστήρια. Δεν μπορεί μία οικογένεια με 4 παιδιά και σαφώς διαφορετικές ανάγκες να αντιμετωπίζεται φορολογικά το ίδιο με μία οικογένεια χωρίς παιδιά. Επίσης δεν είναι δυνατόν ένα ακίνητο που παράγει εισόδημα να πληρώνει τον ίδιο φόρο με ένα ακίνητο που είναι ακατοίκητο ή ιδιοκατοίκητο.

    Περίμενα κάτι καλύτερο και όχι τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις και εύκολες λύσεις για κοινωνική πολιτική με «ξένα κόλλυβα». Ελπίζω να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα σχόλια που γράφτηκαν στη διαβούλευση και να δουλευτεί καλύτερα και δικαιότερα το νομοσχέδιο.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 17:44 | Α. Αθανασόπουλος

    Κλιμακωτός Φόρος

    Όπως είπαν και άλλοι, αν υπάρχει κλιμακωτή φορολογία θα πρέπει να ισχύει κλιμακωτά. Ένα παράδειγμα: αν τα ακίνητά σου αξίζουν 700.000 ευρώ να πληρώνεις 0,1% για τις πρώτες 600.000 και 0,2% για τις επόμενες 100.000, δηλαδή σύνολο 800 ευρώ αντί για 1400 ευρώ. Δεν βλέπω ξεκάθαρα ποιό από τα δύο προβλέπει ο νόμος.

    Γιατί όμως να είναι κλιμακωτή η φορολογία; Γιατί να μην υπάρχει ένας σταθερός συντελεστής ανεξάρτητα απ’ την αξία; Και μήπως θα ‘πρεπε ο συντελεστής να εξαρτάται από τον τύπο της περιουσίας, π.χ. κατοικία, καλλιεργήσιμη γη, δασική έκταση;

    Υποθέτω ο στόχος είναι να πληρώσουν περισσότερο αυτοί που έχουν περισσότερα, αλλά κι ο σταθερός συντελεστής δεν το πετυχαίνει αυτό;

    Αν ήθελε το υπουργείο να μην αγγίξει αυτούς που έχουν μικρή περιουσία, γιατί δεν έβαλε μηδενικό συντελεστή για την πρώτη κλιμάκωση;

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 17:08 | Α. Αθανασόπουλος

    Βλέπω πολλά σχόλια όπως το παρακάτω που αντιδρούν στη φορολόγηση ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα.

    «Η άλλη λανθασμένη ρύθμιση του σχεδίου νόμου είναι ότι φορολογούνται το ίδιο τα ακίνητα που είναι εμπορικά, προσοδοφόρα ή εκμεταλλεύσιμα με τα ακίνητα που δεν μπορούν να αποφέρουν κανένα εισόδημα, είτε επειδή είναι αποδεδειγμένα ιδιοχρησιμοποιούμενα…»

    Αν ιδιοκατοικείς στο ακίνητό σου, τότε δεν πληρώνεις νοίκι. Πώς λοιπόν λες οτι δεν σου αποφέρει τίποτα; Γιατί αυτός που δεν έχει κληρονομήσει σπίτι να πληρώνει ενοίκιο, κι εσύ που έχεις κληρονομήσει να αρνείσαι να πληρώνεις έστω ένα μικρό φόρο; 1-2 τοις χιλίοις είναι πολύ μικρός φόρος. Π.χ. για ακίνητο 600.000, ο φόρος είναι 600 ευρώ. Τι είναι αυτό μπροστά στο ενοίκιο που γλυτώνεις;

    Παρ’ όλα αυτά δεν μπορώ να έχω γνώμη για το συμφωνώ ή όχι με το νόμο, χωρίς μια πιο συνολική εικόνα όλης της φορολογίας ακινήτων, π.χ. τι άλλοι φόροι υπάρχουν στα ακίνητα, πόσο είναι το ΦΜΑΚ κ.λ.π. Θα πρότεινα στη διαβούλευση να δίνεται και μια πιο εκτεταμένη και απλοποιημένη εξήγηση απ’ το υπουργείο, και όχι μόνο το κείμενο του νομου αποκομμένο από άλλους παρεμφερείς νόμους.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 17:14 | Ηλίας Τσούπης

    Στα πλαίσια της διαβούλευσης θα ήθελα να παρέμβω στο θέμα του ΕΤΑΚ, ειδικότερα δε ως προς τα θέματα : α) του προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, β) της ελάχιστης τιμής ΕΤΑΚ του 1,00 ευρώ ανά τ.μ. κτίσματος.
    Ως προς τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και δεδομένου ότι αυτός γίνεται, όπου γίνεται, με βάση τις αντικειμενικές αξίες του τόπου του ακινήτου, είναι σαφές ότι μπορούν να υπάρξουν μεγάλες αδικίες εξαιτίας της μη προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών προς τις εκάστοτε οικονομικές και τοπικές συνθήκες, αφού υπάρχουν και άλλοτε ανθηρά και περιζήτητα βιομηχανικά κτίρια που έχουν υποστεί καθίζηση της αγοραίας αξίας τους λόγω της πτώσης του οικονομικά τομέα με τον οποίο ασχολούνταν και της πλήρους έλλειψης ενδιαφέροντος για αγορά. Οι αδικίες αυτές διαπιστώνονται κυρίως σε εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα, που ασχολούνται με τομείς που βρίσκονται σε πτώση ( π.χ. Γεωργία ) ή βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χάσει την αξία τους.
    Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η αδικία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν τίθεται ελάχιστη τιμή ΕΤΑΚ το 1,00 ευρώ ανά τ.μ. κτίσματος, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ελάχιστη αξία του ακινήτου ανά τ.μ. είναι τα 1.000,00 ευρώ ( με το υπό τροποποίηση άρθρο ) .
    Τέτοιες περιπτώσεις έχω γνωρίσει στα πλαίσια άσκησης του επαγγέλματός μου ( Δικηγόρος ) και, μεταξύ αυτών, σοβαρότερη είναι μία περίπτωση παλιού ( από το 1984 ) βιομηχανικού ακινήτου ( επεξεργασίας φρούτων και κηπευτικών ) , το οποίο η ιδιοκτήτριά του αγωνίζεται, επί τουλάχιστον τα 6 τελευταία έτη, να πωλήσει ( με το αγροτεμάχιό του ) , χωρίς να έχει μέχρι τώρα δει προσφορά μεγαλύτερη των 300.000,00 ευρώ, παρ’ ότι αυτό βρίσκεται σε εύφορη αγροτική περιοχή του ν. Πέλλας και σε αγροτεμάχιο 45 στρεμμάτων, έχοντας το ίδιο ( το κτίριο ) εμβαδόν 4.500 τ.μ.. Αν λοιπόν και η αγοραία αξία του παραπάνω ακινήτου δεν υπερβαίνει, σήμερα, το ποσό των 250.000,00 ευρώ, η αντικειμενική του αξία εκτιμήθηκε, στα πλαίσια καταλογισμού του ΕΤΑΚ 2008, στο ποσό των 1.200.000,00 ευρώ και η ιδιοκτήτρια κλήθηκε να καταβάλει ( λόγω ελάχιστης τιμής ανά τ.μ. ) ποσό περίπου 4.500,00 ευρώ το 2008.
    Νομίζω ότι η Πολιτεία οφείλει, σε τέτοιες περιπτώσεις, να μην οδηγεί τον Πολίτη στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά, αντίθετα, να διευκολύνει την διοικητική επίλυση της διαφοράς, είτε με προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα της αγοράς, είτε με παροχή δυνατότητας στις ΔΟΥ, για διαπίστωση της πραγματική αγοραίας αξίας του ακινήτου. Δεν είναι δυνατό να φορολογούνται με την ίδια τιμή βιομηχανικά ακίνητα που βρίσκονται σε μικρά χωριά της Πέλλας και ίδια ακίνητα που βρίσκονται στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας ( π.χ. )
    Με βάση τους παραπάνω προβληματισμούς, νομίζω ότι ο νόμος θα έπρεπε να λάβει υπόψη τα παραπάνω και : α) να καταργήσει το σχετικό με την ελάχιστη τιμή ΕΤΑΚ εδάφιο, μετά από σωστή προσαρμογή της αντικειμενικής αξίας στην πραγματικότητα ή β) να εξαιρέσει από την υπαγωγή στο ΕΤΑΚ τα βιομηχανικά ή εμπορικά ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές των οποίων η οικονομία έχει υποστεί καθίζηση στο σχετικό τομέα, κυρίως δε σε πρώην κοινότητες ή γ) να μεγαλώσει το όριο πληθυσμού των οικισμών, τα ακίνητα των οποίων απαλλάσσονται του τέλους αυτού ή, σε κάθε περίπτωση, δ) να συντομεύσει ( με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση εφοριακών ) τη διαδικασία προσδιορισμού από τα Δικαστήρια ή τις Δ.Ο.Υ. της πραγματικής αγοραίας αξίας των ακινήτων.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 15:22 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π

    ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΟΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΛΥΜΜΕΝΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ.ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙ.ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΔΡΑΝΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜ. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ-ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΑΙ. ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΝΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΛΑΓΑΜΕ «ΑΣΤΙΚΗ». ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ «ΓΟΝΑΤΗΣΕΙ» ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΣ ΣΤΟ ΕΤΑΚ ,ΓΙΑΤΙ?? ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ Ο ΚΑΤΕΧΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ 2 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 700.000€ ΕΝΩ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΕ ΑΞΙΑ €600.000??ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΕΙ -ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ-ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΝΑ ΕΚΠΟΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ??ΓΙΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙ ΦΟΡΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ(ΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑΣ-ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ -ΤΑΠ ΜΕΣΩ ΔΕΗ-ΕΤΑΚ/ΦΜΑΠ ΚΛΠ)
    ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!
    1)ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ 1Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕΧΡΙ €600.000
    2)ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    3)ΦΜΑΠ-ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕΧΡΙ €700,000 ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΝΑ 200.000€ ΜΕ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΦΟΡΟΥ -0,20%,0,25%,0,30%
    €…800,000 – 0,25%
    €…1,000,000 – 0,30% ΚΟΚ

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΣΚΛΗΡΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ e-ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 14:11 | ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Αφού σας συγχαρώ για τη θεσμοθέτηση της δημόσιας διαβούλευσης έρχομαι επί του προκειμένου με ένα γενικό και ένα ειδικό σχόλιο:

    1. ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛIO: Αιτιολογική έκθεση, σε απλά και κατανοητά ελληνικά, μη νομοτεχνικά, με διαπίστωση του προβλήματος που καλείται να επιλύσει το νομοσχέδιο και τεκμηρίωση των προτεινόμενων επιλογών του προς λύση του προβλήματος (και ποσοτικά). Για να υπάρχει βάση διαβούλευσης κατανοητή από τους πολίτες.

    2. ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
    Επ’ ευκαιρία της τροποποίησης των συντελεστών ΕΤΑΚ καλό θα ήταν να διευκρινήσετε στο υπόψη νομοσχέδιο τους ορισμούς των νόμων που τροποποιείτε, καθώς δεν προκύπτει σαφώς από τους υφιστάμενους νόμους ότι το κάθε επί μέρος τέλος της ακίνητης περιουσίας αφορά μοναδικά ακίνητα (που έχετε την ευθύνη να τα προσδιορίσετε επακριβώς από τις δηλώσεις Ε9, απουσία κτηματολογίου(!!!)), το τέλος των οποίων (ή η αξία αν θέλετε) επιμερίζεται σε όλους τους συνιδιοκτήτες κατά τα ποσοστά συνιδιοκτησίας (πλήρους κυριότητας, ψιλής κυριότητας ή/και επικαρπίας).

    Δηλαδή το άθροισμα όλων των αξιών περιουσίας όλων των συνιδιοκτητών πάσης φύσεως δικαιώματος επί ενός ακινήτου συμπίπτει με την περιουσιακή αξία του ακινήτου, επί της οποίας επιβάλλεται τέλος.

    Προσέξτε δηλαδή μην εκ του αποτελέσματος βγεί η επιφάνεια ακινήτων μεγαλύτερη της πραγματικής ή η αξία τους μεγαλύτερη της πραγματικής, όπως υπολογίζεται με το σύστημά σας – αντικειμενικής, προσέξτε δηλαδή μην στην πράξη και κατά τους υπολογισμούς οι συντελεστές βγούν μεγαλύτεροι από αυτούς που προσδιορίζετε με το νόμο που θα καλέσετε τη Βουλή να ψηφίσει.

    Το ότι η εκκαθάριση ΕΤΑΚ 2007 έχει καθυστερήσει θα πρέπει να σας υποψιάσει και να μην παρασυρθείτε σε αχρεώστητες καταβολές που η παράκαμψη της πραγματικότητας των τεχνικών ζητημάτων που προανέφερα (έλλειψη κτηματολογίου, μορφή πληροφορίας Ε9) μπορεί να σας σαγηνεύσει

  • Kατά το άρθρο 3 του προσχεδίου :
    1. Αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης Α΄ του άρθρου 11 του ν. 3634/2008 (ΦΕΚ Α΄ 9) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 παρ. 4 του ν. 3763/2009 (ΦΕΚ Α΄ 80) , ως εξής:
    «Επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, μετά την αφαίρεση των ποσών που προβλέπονται στο άρθρο 9 του νόμου αυτού ,επιβάλλεται τέλος με προοδευτικό συντελεστή ως εξής:
    α) Για αξία μέχρι και εξακόσιες χιλιάδες ευρώ (600.000) , ένα τοις χιλίοις (1%ο),
    β) Για αξία από εξακόσιες χιλιάδες ένα ευρώ (600.001) μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000) , δύο τοις χιλίοις (2%ο),
    γ) Για αξία από ένα εκατομμύριο ένα ευρώ (1.000.001) μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια ευρώ (4.000.000) , τέσσερα τοις χιλίοις (4%ο),
    γ) Για αξία από τέσσερα εκατομμύρια ένα ευρώ (4.000.001) και άνω, έξι τοις χιλίοις (6%ο).»
    2. Το δεύτερο εδάφιο της περιπτώσεως Β του άρθρου 11 του ν.3634/2008 αντικαθίσταται ως εξής: «Η αξία των ακινήτων των ημεδαπών και των αλλοδαπών , με τον όρο της αμοιβαιότητας, νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιδιώκουν αποδεδειγμένα σκοπούς κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς, καθώς και τα υποκείμενα σε τέλος ακίνητα των περιπτώσεων ι΄ ια΄και ιβ΄ του άρθρου 8 ,φορολογείται με συντελεστή τρία επί τοις χιλίοις (3%ο )»
    3. Από την υποπερίπτωση γ) της περιπτώσεως Β του άρθρου 11 του ν.3634/2008 διαγράφονται οι περιπτώσεις ι΄, ια΄και ιβ΄
    4. Οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3756/2009 (ΦΕΚ Α΄ 53) εξακολουθούν να ισχύουν.
    5. Οι διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3634/2008 όπως τροποποιούνται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, εφαρμόζονται από το έτος 2009 και για κάθε επόμενο έτος, για ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα , την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

    Αναρτήθηκε επίσης στο διαδίκτυο (σε σελίδα του χρηματιστηρίου) λίστα με εταιρίες, που καλούνται να πληρώσουν έκτακτο εφ’ άπαξ φόρο περίπου (5-10% επί των περυσινών κερδών τους). Στην λίστα αυτή που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι περιλαμβάνονται και εταιρίες που ασκούν ξενοδοχειακή και τουριστική εν γένει δραστηριότητα.

    Πολλές από τις εταιρίες αυτές εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, που αναλύονται αφενός κατά τα Δ.Λ.Π., και αφετέρου κατά το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ε.Γ.Λ.Σ), ωστόσο έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα, ασχέτως αν λογιστικά εμφανίζουν κέρδη τα οποία είναι μη λειτουργικά.
    Κατόπιν των ανωτέρω αντιλαμβάνεστε ότι η τυχόν επιβολή έκτακτης εισφοράς σε λογιστικά και όχι λειτουργικά κέρδη και μάλιστα σε μεγάλο ύψος, θα είναι καταστροφική για τις εταιρίες αυτές, με άμεσο αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων και τη δημιουργία σημαντικού κοινωνικού προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, από την άμεση διακοπή εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων (αορίστου χρόνου εργασίας και εποχιακών) και ειδικότερα σε μια περίοδο που η τόσο έντονη και πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει σε υπέρμετρο βαθμό τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον Τουρισμό και την Εθνική Οικονομία κατ΄ επέκταση.
    Δεν παραλείπουμε να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι, σε περίπτωση που θα απαιτηθεί, θα επιβάλει έκτακτη εισφορά επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή επί των καθαρών λειτουργικών κερδών.

    Τέλος αναφορικά με το άρθρο 3 του ιδίου σχεδίου, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τουριστικές επιχειρήσεις και καθώς, απ’ ό,τι διαφαίνεται, οι συνέπειες αυτής θα εξακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα έντονες τα επόμενα χρόνια, εισηγούμαστε τη συμπλήρωση – τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 3 που αφορά το συντελεστή το συντελεστή ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ως κατωτέρω.

    Σε κάθε περίπτωση, επί των ανωτέρω διατάξεων και μέσα στα πλαίσια της πρόσκλησης σας για δημόσια διαβούλευση υποβάλουμε τις παρακάτω προτάσεις τροποποίησης αυτών, ήτοι:

    « Άρθρο 3
    Κοινωνική συνεισφορά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας,
    με αύξηση του συντελεστή ΕΤΑΚ
    1 ……………………………………………………………………………………………………
    4 Οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3756/2009 (ΦΕΚ Α΄ 53) εξακολουθούν να ισχύουν, τροποποιούμενες ως εξής:
    «η αξία των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής υπάγεται σε τέλος με συντελεστή 0,33‰. Για την περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του ενός (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κτισμάτων».
    5 ………………………………………………………………………………………………………………

    Με την βεβαιότητα ότι θα γίνουν αποδεκτές οι ανωτέρω προτάσεις μας και θα ληφθούν υπόψη οι προαναφερόμενες επισημάνσεις μας είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση ή πληροφορία.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 13:41 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Επίσης να ληφθούν μέτρα ώστε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα πληρώσουμε από το υστέρημά μας ή με δάνειο αν καταφέρουμε να κρατήσουμε το ακίνητο και δεν πουληθεί, να μην ενισχύσουν ώς κοινωνική αλληλεγύη τον φοροφυγά άπορο που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 12.000.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 12:23 | ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Περίμενα από το ΠΑΣΟΚ μια διαφορετική αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης, που εδώ και πολλά χρόνια (αν οχι πάντα) φέρει το βάρος της στήριξης της οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά φόρων και εξαιρετικά δυσανάλογα (κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι) σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
    Πάλι καλούμεθα να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Πάλι καλούμεθα να πληρώσουμε έκτακτες εισφορές για εισοδήματα (μισθών βέβαια, που δεν είναι δυνατόν να φοροδιαφύγουν), ακίνητα, αυτοκίνητα. Η εύκολη λύση. Η αξιόπιστη λύση. Η άμεση λύση ή μάλλον η μόνη λύση.
    Τι έγινε τόσα χρόνια με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μόνο παχιά λόγια έχουν ακουστεί. Ουσία μηδέν.
    Πάλι θα πληρώσει η μεσαία τάξη, που εδώ και μερικά χρόνια οι συνθήκες της ζωής μας έχουν σημαντικά χειροτερεύσει. Εμείς πληρώνουμε για όλους και για όλα. Δεν έχουμε πια άλλα χρήματα κύριοι. Το επίπεδο ζωής που είχαμε, ανήκει πλεόν στο παρελθόν. Τώρα προσπαθούμε να κρατήσουμε (με μεγάλη δυσκολία) όσα μας έδωσαν οι γονείς μας . Για αποταμίευση ούτε λόγος. Για βόλτες και εξόδους, ούτε λόγος. Πέντε επισκευαστικά δάνεια πληρώνουμε, που δεν εκπίπτουν από πουθενά (για να επισκευάσουμε τα ακίνητά μας). Φροντιστήρια, σχολεία και παραπαιδεία πληρώνουμε. Με άλλα λόγια πληρώνουμε για πράγματα που έπρεπε το κράτος να παρέχει δωρεάν (όπως λέει).
    Φέτος μόνο καλούμεθα να καταβάλουμε για τα ακίνητα που κληρονομήσαμε (δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε ακόμα ούτε ένα) δύο ΕΤΑΚ, καθώς και μια ληστρική περαίωση της παρελθούσας δωδεκαετίας του ΦΜΑΠ, που με φοβέρες και ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά προσπαθεί να εισπράξει ο ελεγκτής της εφορίας. Φοβερίζει ότι θα πληρώσουμε πανάκριβα για τα λάθη μας, ενώ δεν δέχεται καμιά συζήτηση για τα λάθη της εφορίας (με τα οποία είναι γεμάτο το έντυπο _και πάντα εις βάρος μας). Καλούμεθα να πληρώσουμε, από του χρόνου, ΦΜΑΠ με μεγαλύτερα ποσοστά. Καλούμεθα να καταβάλουμε έκτακτη εισφορά. Τια άλλο θα δώσουμε !!!
    Τους συμβούλους του Υπουργείου Οικονομικών με σπουδές στα Harvard, LSE κλπ τι τους θέλετε ? Για να μας πουν για άλλη μια φορά να πληρώσουν τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα έκτακτη εισφορά ?
    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ !!!
    Την ουσιαστική πλευρά της υπόθεσης ουδείς εξετάζει.
    Ποια ακίνητα μου δίνουν εισόδημα, ώστε να μπορέσω να σας πληρώσω ?
    Τα χωράφια ? τα εκτός σχεδίου ? το σπίτι στο χωριό ? ή τα τρία διαμερίσματα από τα οποία δεν έχω δει αύξηση εδώ και χρόνια. Όλα τα άλλα όμως αυξάνονται. Για να επισκευάσω τα διαμερίσματα γνωρίζετε πόσα πρέπει να πληρώσω σε φτωχούς εργάτες, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους που δεν καταβάλουν φράγκο στην Εφορία ? Ρωτάει κανείς πόσα χρήματα έχω χάσει, πόσοι έχουν φύγει νύχτα χωρίς να πληρώσουν ενοίκια 2,3,4,5 μηνών (ακόμα και 11), αφήνοντας χρέη σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ?Και σε ποια κατάσταση άφησαν τα ακίνητα ?
    Εμένα που πληρώνω κανονικά όλους τους φόρους μου και μου ζητάτε την έκτακτη εισφορά τα ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ κλπ και με φοβερίζετε με ακατανόμαστες εκφράσεις, τι δυνατότητες μου παρέχετε μέσω των νόμων να εισπράξω τα χρήματά μου ???
    ΚΑΜΙΑ
    Προτείνω λοιπόν να λάβετε υπόψη σας τα θέματα αυτά που αφορούν όλη τη μεσαία τάξη και να επιβάλετε ορθολογιστικούς φόρους.
    Εάν το ΠΑΣΟΚ πίστευε ότι δεν γνώριζε πως θα βρει χρήματα, τότε δεν έπρεπε να ζητήσει την προτίμηση των ψηφοφόρων. Λυπάμαι πολύ.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 12:11 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Είμαι αντίθετος στον φόρο αυτό. Επειδή όμως γνωρίζω ότι η αντίθεσή μου, όπως και της πλειοψηφίας των σχολιαζόντων δεν θα ληφθεί υπόψιν υπό την έννοιαν της κατάργησής του, έχω να προτείνω την βελτίωσή του με τις παρακάτω εισηγήσεις :
    Για την πρώτη κατοικία να υπάρχει μεγαλύτερο αφορολόγητο πχ 1.000.000.
    Για την πρώτη κατοικία ο συντελεστής για ποσό ανω του 1.000.000. να είναι 0,2%. Επίσης για ποσό 2.000.000 έως 3.000.000 ο συντελεστής να γίνει 0,2%.
    Για τα ακίνητα που ενοικιάζονται μπορεί να παραμείνει ως έχει.
    Για τα ακίνητα της εκκλησίας να ισχύσει ότι και για τους υπόλοιπους.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 11:34 | Ηλιας

    Δεν καταλαβαινω πως απο ενα περιουσιακο στοιχείο που δεν παράγει εσοδα (το ακίνητο αν δεν ειναι νοικιασμένο προφανως δεν παραγει εδοσο) μπορειτε να ζητατε αυξηση στη φορολογια? Αφου δεν εχω εσοδα απο κατι πως μπορω να εχω εξοδα για το ιδιο πραγμα? Μαθηματικα ειναι.

  • 6 Νοεμβρίου 2009, 00:09 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΚΟΣ

    Ακίνητη περιουσία με συνιδικτήτες φορολογείται στο σύνολό της για καθένα από τους συνιδικτήτες και όχι με βάση το ποασοτό συνιδικτησίας. Το ίδιο και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκετια οικοδομή- πλυκατοικία. Το φορολογούνται όλοι οι συνιδιοκτήτες στο σύνολό του. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ; Το ΕΤΑΚ έδωσε τη χαριστική βολή στη ΝΔ. Προσοχή λοιπόν

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 22:43 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Παρ’ όλο που πιστεύω ότι τα σχολιά μας δεν θα ληφθούν υπόψιν απο τους κυβερνώντες και θα καταλήξουν στον κάλαθο θα σας πω για την περίπτωσή μου και κρίνεται εάν είναι δίκαιη ή όχι η επιβολή του ΦΜΑΠ σε παρόμοιες περιπτώσεις.
    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Κληρονόμησα από τη μητέρα μου ένα οικόπεδο με σπίτι στα βόρεια προάστεια, το οποίο κτίστηκε το 1934, παρέμεινε συντηρημένο μέχρι προ δεκαετίας και τώρα είναι κενό. Για να κατοικηθεί πρέπει να δαπανηθεί το ποσό των 350.000 ευρώ (με δάνειο φυσικά!!) και εάν το κατοικήσω πρέπει να πληρώνω στο κράτος ΦΜΑΠ το ποσό των 7.000 ευρώ ετησίως (ενώ το περασμένο έτος πλήρωνα 1.700 ευρώ) ήτοι 600 ευρώ περίπου μηνιαίως. Συνεπώς το κράτος του κου Παπανδρέου (Ρομπέν των δασών εκ του ασφαλούς διότι ο θανών μπαμπάς του άφησε χρήματα για να πληρώνει το ΦΜΑΠ των ακινήτων του)με εκβιάζει προτάσσοντάς μου ή να του πληρώσω 600 ευρώ μίσθωμα μηνιαίως για να κατοικήσω στο σπίτι μου, με το οποίο είμαι συναισθηματικά δεμένος (πλέον του δανείου), πράγμα αδύνατο λόγω της παρατεταμένης κρίσης ή να το πουλήσω (σε off-shore αγοραστή), να βγάλω την υπεραξία και αφού τα καταθέσω, να μην πληρώνω τίποτα στο κράτος και να παίρνω τους τόκους, όπως επίσης δεν θα πληρώνει φόρο και ο αγοραστής με την off-shore. Ποιός χάνει; Μα φυσικά το κράτος! Κύριοι, είστε όχι μόνο επιπόλαιοι αλλά και επικίνδυνοι.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:10 | Γιώργος Παπαμιχαήλ

    1. Να φορολογηθούν και οι Εταιρείες Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας
    2. Πόσες φορές μέσα στο ίδιο έτος θα κληθούμε να πληρώσουμε το ΕΤΑΚ? Δηλαδή τι πρέπει να γίνει, να πάρουμε δάνειο για να πληρώνουμε τους φόρους?
    3. Αυτή τη στιγμή ξενοικιάζονται μαγαζιά σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς να εισπράττει κάποιος εισόδημα από τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται πώς θα πληρώσει το ΕΤΑΚ και όποιο άλλο φόρο επιβάλλετε? Μήπως με όλα αυτά καταρρεύσει η αγορά μια ώρα αρχύτερα?

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:38 | ΜΕΡΤΗΣ ΦΩΤΗΣ

    ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΟΣΗ ΟΤΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΑΝ ΑΓΕΛΑΔΑ.
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑΙΣΜΑ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
    ΤΑ ΑΚΙΝΙΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΔΑ ΜΟΝΟ ΕΣΟΔΑ.
    ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΧΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΕΥΡΟ
    ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    ΑΝ
    ΔΩΣΕΤΕ ΚΙΝΙΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΟΝ ΕΞΟΔΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
    ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ .
    ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΝ ΖΗΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ
    ΜΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.
    ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΒΑΨΙΜΟ Κ.Λ.Π. ΟΤΑΝ ΔΕΝ
    ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΤΙ, ΕΤΣΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ Φ.Π.Α.
    ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΚΥΡΙΟΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΙΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΙΤΑ
    ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ…..
    ΓΙΑΤΙ ΜΑΓΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΕΓΑΣΗ
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΔΕΝ ΟΦΕΛΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ ΕΤΣΙ
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΖΕΙ ΜΕ ΕΚΤΑΤΑ ΒΟΗΜΑΤΑ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
    ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΩ ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
    ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΕΣΕΙΣ?

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 19:00 | Θεοτοκάς Γεώργιος

    Το όριο των 600.000 ευρώ για την ΣΥΝΟΛΙΚΗ περιουσία είναι πολύ μικρό, ιδιαίτερα αν έχουμε και αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως ακούγεται.Πλήττει κυρίως μεσαία στρώματα και όχι ανώτερα. Ενα σπίτι να έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σε ένα καλό προάστιο και μία οικογενειακή αγροτική περιουσία στο χωριό (που μπορεί να είναι και σχολάζουσα)και ανήκεις αυτόματα στους «κατέχοντες»? Και ας μην εισπράττεις ούτε ένα ευρώ από τα ακίνητα αυτά? Αυτό το όριο των 600.000 μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά πολλών, αλλά δεν είναι δίκαιο. Πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στο 1.000.000 ευρώ, με τα δεδομένα των σημερινών αντικειμενικών αξιών.
    Η άλλη λανθασμένη ρύθμιση του σχεδίου νόμου είναι ότι φορολογούνται το ίδιο τα ακίνητα που είναι εμπορικά, προσοδοφόρα ή εκμεταλλεύσιμα με τα ακίνητα που δεν μπορούν να αποφέρουν κανένα εισόδημα, είτε επειδή είναι αποδεδειγμένα ιδιοχρησιμοποιούμενα είτε επειδή δεν υπόκεινται, λόγω του πραγματικού ή νομικού τους status σε κανενός είδους εκμετάλλευση και αξιοποίηση, όπως, ενδεικτικά, ακίνητα χαρακτηρισμένα ως απαλλοτριωτέα, είτε από το σχέδιο πόλεως (που δεν έχει εφαρμοσθεί), είτε λόγω γειτνίασης με αρχαιολογικό χώρο ή ακίνητα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα σε πανελώς υποβαθμισμένες αστικές περιοχές κ.λ.π. (είναι θέματα που συναντάω στην πράξη συνεχώς ως δικηγόρος).
    Συνεπώς οι γενικές ρυθμίσεις μπορεί να είναι βολικές και εύχρηστες, στην πράξη όμως, για να είναι δίκαιος ένας νόμος πρέπει να περιέχει περιπτωσιολογίες, αποκλίσεις και εξαιρέσεις.
    ΜΠΡΑΒΟ πάντως, για τον θεσμό της διαβούλευσης !

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:02 | ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΑΒΡΕΖΟΥ

    600.000 η δική μου περιουσία + 600.000 του συζύγου μου = 1.200.000.
    Μήπως να πάρουμε διαζύγιο για να γλυτώσουμε???

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 16:14 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΑΕΕΑΠ) ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥ ΕΤΑΚ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ; ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ; ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ; ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 15:51 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΑΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ Ή ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ Ή ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΧΣΥΕΙ ΑΥΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 15:13 | ΤΣΙΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ, ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ 180 ΕΚ ΕΥΡΩ. ΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ 30 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ( ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΤΥΠΟ)
    ΔΕΣ ΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΜΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ. ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΙΣ
    ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ. ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ
    ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΘΩ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 2010 ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΕ ΜΟΝΟ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ
    Η ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ. ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ
    ΑΜΕΣΩΣ. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ. ΕΠΙΣΤΡΑΥΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ. ΖΗΤΗΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 14:22 | ΝΙΚΟΣ

    Κατά την γνώμη μου είναι άδικο να φορολογείται με οποιοδήποτε τρόπο ακίνητη περιουσία η οποία δεν επιφέρει εισόδημα. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να πληρώνει φόρο κάποιος που έχει ένα οικόπεδο που έχει π.χ. κληρονομήσει και δεν του αποφέρει κανένα εισόδημα . Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις εντός Αττικής οικοπέδων που δεν υπάγονται στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και η τιμή μονάδας τους έχει ορισθεί , θα μου επιτρέψετε να πω, αυθαίρετα . Υπάρχουν μάλιστα σε αρκετές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά οικόπεδα που είναι δεσμευμένα π.χ. είναι χαρακτηρισμένα σαν ζώνη πρασίνου. Δηλαδή φανταστείτε κάποιον μισθωτό που έχει ένα οικόπεδο εκτός συστήματος Α.Π.Α.Α. χαρακτηρισμένο σαν ζώνη πρασίνου , ο οποίος καλείται να πληρώσει σήμερα Ε.Τ.Α.Κ. αύριο έκτακτη εισφορά και μεθαύριο Φ.Μ.Α.Π. για ένα ακίνητο που η αξία του έχει οριστεί αυθαίρετα , δεν του αποφέρει εισόδημα και δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί από την στιγμή που έχει χαρακτηριστεί ζώνη πρασίνου και συνεπώς είναι προς απαλλοτρίωση για να γίνει π.χ. πάρκο ή πλατεία . Που θα βρει τα χρήματα για όλους αυτούς τους φόρους και τις εισφορές ο άνθρωπος αυτός;
    Αντιλαμβάνομαι ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ άσχημη . Αυτή η άσχημη κατάσταση όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν που κατά κύριο λόγω είναι επιχειρήσεις (είναι κοινό μυστικό και φαντάζομαι ότι έχει τύχει σε όλους να βρεθούν κάπου από σουβλατζίδικο μέχρι ξενοδοχείο και από ψιλικατζίδικο μέχρι μάντρα με υλικά οικοδομής και να μην τους κόψουν απόδειξη) αλλά και στις σπατάλες που γίνονται κυρίως , αλλά όχι μόνο , στο Δημόσιο, μέσω των πάρα πολύ υψηλών αμοιβών ορισμένων στελεχών αλλά και μέσω των αλόγιστων και ανεξέλεγκτων παροχών και προμηθειών. Θα δεχθώ ότι σε αυτή την δύσκολη για την Χώρα κατάσταση θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι . Ναι αλλά στο μέτρο που ο καθένας μπορεί . Μέτρα όπως η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και ο επερχόμενος Φ.Μ.Α.Π., αν δεν έχουν πρόνοια για κάποιες ομάδες πληθυσμού, είναι ισοπεδωτικά και θα οδηγήσουν κάποιους σε οικονομική εξόντωση.
    Θα έβρισκα πιο λογικό να γίνει κάποια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που αποφέρει εισόδημα κατ΄ αναλογία του εισοδήματος αυτού. Γιατί να μην εφαρμοστεί , όπως για την εκκλησιαστική περιουσία και στα φυσικά πρόσωπα εισφορά μόνο για ακίνητη περιουσία που αξιοποιείται εμπορικά ; Άλλωστε και με τις επιχειρήσεις το ίδιο έγινε , δηλαδή θα πληρώσουν εισφορά μόνο όσες είναι κερδοφόρες , γιατί να πληρώσει εισφορά κάποιος που έχει στην κατοχή του ένα ακίνητο που δεν του αποφέρει κέρδος ;
    Τέλος επειδή ακούγεται έντονα ότι με το νέο έτος θα έχουμε αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών , νομίζω με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης , στην αγορά ακινήτων δε κινείται τίποτα καθώς όλοι περιμένουν μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών τιμών, μια αύξηση των Α.Α. πιθανά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καθίζηση την αγορά ακινήτων με δυσάρεστες συνέπειες σε όλο το κλάδο των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Μπορεί να ακουστεί αστείο, αλλά μείωση των αντικειμενικών αξιών ίσως να δημιουργούσε μια αναθέρμανση στην αγορά . Νομίζω ότι κερδισμένο σε αυτή την περίπτωση θα είναι το Κράτος που μπορεί μεν να εισπράττει μικρότερο φόρο ανά μεταβίβαση , αλλά θα κερδίζει από τον μεγαλύτερο αριθμό αγοραπωλησιών . Σε συνδυασμό δε με την επαναφορά των φόρων Κληρονομιάς και γονικής παροχής , μια μείωση των αντικειμενικών αξιών πιθανόν να κοπάσει τις αντιδράσεις που σίγουρα θα υπάρξουν από τους ενδιαφερόμενους .

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 13:33 | Γιώργος Σωτηριάδης

    Το 1999 η τότε κυβέρνηση με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου ουσιαστικά πέτυχε την αναδιανομή του πλούτου,καθώς οι περιουσίες των πολιτών κατά παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας διανεμήθηκαν σε ελάχιστες οικογένειες μεγαλοαστών.
    Το 2009 η ιστορία επαναλαμβάνετα με διαφορετικές παραμέτρους τους ίδιους πάντως πρωταγωνιστές!Υπό το πρόσχημα κοινωνικής αλληλεγγύης η υπάρχουσα κυβέρνηση επιδιώκει με ληστρικές επιδρομές την αναδιανομή σε επίπεδο γης!Όποιος τολμήσει και για συναισθηματικούς λόγους θελήσει να κρατήσει την γη των προγόνων του τότε πολύ απλά θα καταστεί υποχείριο των τραπεζών γιατί ο μακροχρόνιος δανεισμός του είναι μονόδρομος!

    Υπενθυμίζω εξάλλου ότι εκτός των σημερινών φόρων που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία ετακ,τέλη ετοιμάζονται νέα μέτρα όπως είναι ΦΜΑΠ,φόροι γονικής παροχής και κληρονομιάς,νέα παράλογη αύξηση αντικειμενικών αξιών και βέβαια πράσινη ενεργειακή ανάπτυξη των κτιρίων που σημαίνει ότι για να λάβει κανείς πιστοποιητικό που θα του επιτρέπει να ενοικιάσει ή να εκμεταλλευτεί όπως νομίζει το ακίνητό του θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά δαπανηρών εργασιών η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει αποκλειστικά από ίδιους πόρους και όχι από χορηγήσεις όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις!
    Όλως τυχαίως ο μοναδικός φόρος που καταργείται είναι ο φόρος υπεραξίας,μέτρο που τονώνει την σκέψη για πώληση της ήδη επιβαρυμένης μεν απαξιωμένης δε γης!Ο νοών νοείτω….

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:11 | ΤΣΙΑΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ H ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
    ΤΩΡΑ, ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ:
    -ΕΝΑ ΑΦΟΡΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
    -Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
    -Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΝΟΙΚΑΖΟΝΤΑΙ(ΔΙΟΤΙ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΦΟΠΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ)
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΘΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ. ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΥΤΕΛΙΣΘΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 12:05 | Εύα Αθανασάκη

    Το μέτρο φαίνεται να είναι ανεπαρκές για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι η «μεγάλη ακίνητη περιουσία» όταν εκμεταλλεύεται, φορολογείται ως εισόδημα. ‘Αρα, μιλάμε για διπλή φορολογία επί εκμεταλλεύσιμων ακινήτων. Επιπλέον, το μέτρο δεν φαίνεται να είναι ικανό να φορολογήσει τα ακίνητα που ανήκουν σε «off shore» αλλά και να συνυπολογίσει το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων αντικατοπτρίζουν εποχές ευμάρειας και όχι τις σημερινές. Οι καμπύλες προσφοράς και ζήτησης έχουν αλλάξει δραματικά.
    Εναλλακτικά, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει και να αντλήσει κοινωνική συνεισφορά (γιατί είναι απαραίτητο μέτρο την σημερινή οικονομικά επίφοβη εποχή) από τους κατέχοντες cash elements, όπως οι μετοχές, τα ομόλογα, οι καταθέσεις από ένα ποσό και πάνω κ.α. Η φορολογία θα μπορούσε να επιβληθεί εφάπαξ στους κατέχοντες τώρα χωρίς να επιβαρύνει τους μελλοντικούς επενδυτές σε ομόλογα και μετοχές έτσι ούτως ώστε να μην αποθαρρυνθούν να επενδύσουν στο μέλλον. Τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα είναι σε θέση να γνωρίζουν τους καταθέτες/επενδυτές τους ώστε η φορολογία να γίνει από τα ίδια (στην πηγή) με απόδοση στο Δημόσιο. Είναι επίσης υποχρεωμένα νομικά αλλά και ηθικά να συνεργαστούν με τις αρχές ώστε το μέτρο να είναι αποτελεσματικό. Απλά κάποιες σκέψεις για δικαιότερη ανακατανομή εισόδήματος.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:15 | Μαίρη Κατράντζου

    Έχω από δωρεά ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 2.500.000€. Είναι ξενοίκιαστο από πέρυσι τον Νοέμβριο. Προσπαθώ να το πουλήσω από τότε αλλά δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος μέχρι σήμερα.
    Πληρώνω
    1. Την ελάχιστη ΔΕΗ
    2. Δημοτικά τέλη κλπ περίπου 4.000€ το δίμηνο
    3. Πλήρωσα ΕΤΑΚ 2009 2.500€
    4. Καλούμε να πληρώσω την νέα εισφορά.

    Είμαι φοιτήτρια σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας με υποτροφία.
    Που θα βρω τόσα χρήματα τώρα που η ενοικίαση τέλειωσε;

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:15 | Παναγιωτης Οικονομοπουλος,MA, Ph.D

    Ειναι παραλογο να φορολογειται η ακινητη περιουσια η οποια δεν αποφερει εισοδημα.Η κτηση αυτης της περιουσιας μπορει να προερχεται απο κληρονομια και γονικη παροχη οι οποιες εχουν φορολογηθει. Το μεγαλο εισοδημα πρεπει να φορολογηθει και οχι ακινητα χωρις αποδοση.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:05 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Τι σημαίνει φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας; Περιουσίας που δεν αποδίδει τίποτα; από που να πληρωθεί ο φόρος;
    Η φορολογικη υποχρέωση σύμφωνα με το σύνταγμα είναι ανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων κάθε πολίτη. Ο κάθε πολίτης πληρώνει φόρους ανάλογα με τις δυνάμεις του. Αυτό άπτεται της ισότητας και ισονομίας των Ελλήνων απέναντι στο Σύνταγμα.
    Ο Πρωθυπουργός έχει την μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και βαθειά δημοκρατικότητα. Εδώ λαμβάνεται ένα μέτρο που δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα σε χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.Δεν έχει σημασία το αν αφορά το 1,7% ή λίγο παραπάνω.Ούτε ισχύει το μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δεν ζυγίζεται η Δικαιοσύνη. Τι γίνεται εδώ φορολογείται ένα ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε με τεράστιο κόπο και αποταμίευση και θυσίες χρόνων από τους γονείς μας ή εμάς. Οι πολίτες σκεπτόμενοι ορθολογικά με γνώμονα την αξία του χρήματος επένδυσαν στην αγορά ακινήτου για να μείνουν η και για να κρατήσουν τα χρήματα της αξία τους.
    Οι τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές ανέβηκαν λόγω του νόμου της προσφοράς και ζήτησης που ισχύει στην ελεύθερη αγορά. Ετσι δημιουργήθηκαν υπεραξίες. Λέει λοιπόν η κυβέρνηση: σε εκείνα τα ακίνητα που συσσωρεύθηκαν μεγάλες υπεραξίες, θα επιβάλλω φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.Οι υπεραξίες όμως των ακινήτων εισπράτονται μόνο αν αυτά πουληθούν. Επίσης δεν γνωρίζουμε και τι θα γίνει στο μέλλον, μπορεί οι τιμές να πέσουν, που είναι λοιπόν οι υπεραξίες; θα πληρώσει κανείς φόρο και μετά θα πέσει η τιμή του ακινήτου.
    Πρόκειται λοιπόν για μία ασταθή υπεραξία, οπως οι μετοχές.Το πλέον ορθολογικό θα ήταν να εισπράτεται φόρος υπεραξίας κατά την πώληση του ακινήτου. Ισως με κάποιο μαθηματικό μοντέλο και να λαμβάνεται υπόψιν η άνοδος της περιοχής διαχρονικά από την αγορά του ακινήτου.Για εκείνους τους πολίτες που το αγόρασαν στην συσσωρευμένη από τις υπεραξίες τιμή να μην καταλογίζεται φόρος.
    Σε έσχατη ποιά περίπτωση να αυξηθεί το αφορολόγητο το οποίο να αφαιρείται από την συνολική αντικειμενική αξία.
    Η επιβολή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας τιμωρεί τους ειλικρινείς και έντιμους φορολογούμενους που το δήλωσαν πλήρως και δεν το έβαλαν σε OFFSHORE και την βγάζουν καθαρή οι επιτήδειοι και νεόπλουτοι που πλούτισαν με αδιαφανείς διαδικασίες.
    Εάν δεν ληφθούν μονιμότερα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με πληρέστερο έλεγχο της φοροδιαφυγής το παιγνίδι έχει χαθεί.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 11:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κατά την άποψή μου ο έκτακτος πρόσθετος φόρος στην ακίνητη περιουσία θα πρέπει να επιβληθεί μόνο σε όσους αποκτούν επακές εισόδημα είτε από την αξιοποιηση των υποκειμένων σε φόρο ακινήτων είτε από άλλη αιτία, για να αποκλειστούν ενδεχόμενες περιπτώσεις πραγματικής αδυμαμίας καταβολής του φόρου από άτομα που έχουν ανενεργά ακίνητα. Υπάρχει βέβαια ένα ερωτηματικό του ελέγχου σ’ αυτές τις περιπτώσεις για την ορθή δήλωση των εισοδημάτων (κυρίως από ελεύθερους επαγγελματίες) και τη διασφάλιση της μη απόκρυψης εισοδημάτων.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 10:17 | George Εconomou

    Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ δεν ιδρύθηκε χτες, πρέπει κάτι να θυμηθούν από τις προηγούμενες διακυβερνήσεις τους και την αποτυχία των πολιτικών τους. Παράδειγμα, το πακέτο Σημίτη το 2003, με το οποίο πετούσαν ένα ξεροκόμματο στις πιο ευπαθείς ομάδες και περίμεναν αυτοί να κάνουν και κωλοτούμπες! Συμπέρασμα: ο κόσμος θέλει δουλειές και όχι επιδόματα φτωχοκομείου. Και ένα κράτος πρόνοιας που θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι φιλανθρωπία για ψηφοθηρικούς λόγους.

    Όσο για τη φορολογία, δυστυχώς η πολιτική του Γ. Παπανδρέου θα ήταν χρήσιμη πριν 5-10 χρόνια, τώρα είναι λάθος. Όταν η οικονομία πάει καλά, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις έχουν κερδοφορία, έχει νόημα να πεις, δώστε το 5% των κερδών σας για πρόνοια, παιδεία, υποδομές για την κοινωνία δηλαδή που δημιουργεί την ανάπτυξη. Σε μια φάση όμως που η κερδοφορία πέφτει, ενώ οι τράπεζες έχουν κερδοφορία αλλά ταυτόχρονα επισφάλειες, μειώσεις ιδίων κεφαλαίων, εξαρτώνται άμεσα από τις διαθέσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας που αν αποσύρει τη φτηνή ρευστότητα μπορεί να τις οδηγήσει και σε χρεωκοπια, είναι λάθος η επιβολή φόρων.

    Αποτέλεσμα αυτής της πολιικής σίγουρα θα είναι οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις προσλήψεις και να αρχίσουν απολύσεις, προβλέποντας επιδείνωση της οικονομκής κατάστασης ταυτόχρονα με ενδεχόμενη αύξηση φορολογικών υποχρεώσεων. Αφού φέτος το χαράτσι είναι 10%, του χρόνου που θα είναι χειρότερα τα πράγματα τι τους εμποδίζει να φορολογήσουν με 20%-30%? Ας απολύσουμε μερικούς να είμαστε καλυμμένοι! Αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, οι απολυμένοι θα πάρουν επίδομα φτωχοκομείου για να πάρει μπρος η οικονομία:)))

    Τέλος για τη φορολογία ακινήτων, πρώτον είναι κοινωνικά άδικη, γιατί οι πραγματικά μεγάλες ακίνητες περιουσίες που βρίσκονται στην κυριότητα off-shore δεν πληρώνουν τίποτα! Δεύτερον, αυτούς τους φόρους τους πληρώνουν τελικά όλοι: ο ιδιοκτήτης αυξάνει το ενοίκιο (προβλέποντας περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας και ταυτόχρονη αύξηση φορολογίας), η επιχείρηση μειώνει τα έξοδα μισθοδοσίας, αυξάνει τιμές για να καλύψει το υψηλότερο ενοίκιο. Τελικά, ο συνταξιούχος που πάει στο σουπερ-μαρκετ να πάρει ένα μπουκάλι γάλα, πληρώνει και το φόρο ακινήτων του κτιρίου όπου το σουπερ-μάρκετ στεγάζεται!

    Όσο για τους μελλοντικούς φόρους κληρονομιάς, θα θελα να κάνω μια ερώτηση: Αν ο μεγαλοϊδιοκτήτης με 3 διαμερίσματα πληρώνει 100.000 ευρώ φόρο κληρονομιάς, αυτός που κληρονομεί 10 ξενοδοχεία ή 10 εργοστάσια ή ένα εμπορικό κέντρο, τι πληρώνει? (μήπως 0 ευρω?)

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 10:36 | Λεωνίδας

    Κύριε υπουργέ,
    Πιστεύω ότι ο φόρος σε ακίνητη περιουσία θα πρέπει να επιβάλλεται σε ακίνητα τα οποία κάποιος τα εκμεταλλεύεται και παράγουν έσοδα ή χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, ανήκουν σε εταιρείες και γίνεται απόσβεση κεφαλαίου με αυτά, ανήκουν σε offshore εταιρείες οι οποίες και τα εκμεταλλεύονται κ.λ.π . Η κατοχή και μόνο των ακινήτων δεν είναι μέτρο πλούτου και οικονομικής ευμάρειας του κατέχοντος.
    Σαν παράδειγμα θα αναφέρω με αντίστοιχη λογική, (φορολογούμε την κατοχή αντικειμένων) θα έπρεπε να επιβληθεί φόρος σε όσους κατέχουν πίνακες ζωγραφικής μεγάλης αξίας, αρχαία ή νέα αγάλματα αξίας, πολύτιμες πέτρες μεγάλης αξίας, συλλογές αξίας κλπ. το οποίο δεν γίνεται μέχρι σήμερα.
    Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να επανεξεταστεί αυτός ο φόρος και όχι απλώς τό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 10:32 | VASILIS T. ALEXANDRATOS

    ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΚΑΤΑΡΓΙΤΕ ΤΟ ΕΤΑΚ ..ΕΠΙΣΗΣ ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ..Ο ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΑΚ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ…ΒΛΕΠΕ USA ΟΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ PROPERTY TAX….ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗ ΠΛΗΡΩΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΩΣΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΣΩΔΑ ΟΧΙ ΤΑ ΤΑ ΣΚΟΡΠΑ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΩΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ..ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΗ ΑΥΤΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ….
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 02:11 | Σωτηρης Π

    Η ακίνητη περιουσία απορροφά το μεγαλύτερο κομμάτι ίσως της σύγχρονης παραγωγικής δύναμης μιας κοινωνίας. Πίσω από κάθε ακίνητο στην τρέχουσα αγοραστική του αξία κρύβεται ασύλληπτος μόχθος, τεχνογνωσία χρόνια πιθανώς επιστημονική κατάρτιση του αγοραστή του ο οποίος δαπανώντας το ήμισυ κατά μέσο όρο του εργασιακου του βίου καταφέρνει να τον μεταφράσει σε ένα μικρό διαμέρισμα να στεγάσει την οικογένειά του.
    Από την άλλη βάσει του κληρονομικού μας δικαίου υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι άκοπα,χωρίς μισή ώρα μόχθου απολαμβάνουν τα αγαθά της εκμετάλευσης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Η γη στη σύγχρονη αστικού τύπου κοινωνία εξυπηρετεί ως επί τω πλείστον στεγαστικούς και εμπορικούς σκοπούς. Κάθε χρόνο που περνάει αποφέρει κολοσσιαία κέρδη στους κατέχοντες αυτήν από την ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής των ακινήτων, πέρα βέβαια από τα κέρδη της εκμετάλευσής της. Δεν είναι σύμπτωση φυσικά που η κρίση ξεκίνησε από τη φούσκα των ακινήτων και ακολούθησε από τα τραπεζικά προιόντα που οικοδομήθηκαν σε αυτή.
    Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση οι μισοί να δουλεύουν σκληρά και απαιτητικά για να πληρώνουν τους υπόλοιπους μισούς που κληρονομικώ δικαίω απολαμβάνουν τα αγαθά της ακίνητής τους περιουσίας που συσσώρευσαν οι ανιόντες τους.
    Εν κατακλείδι πέρα από την περιπτωσιολογία, να μείνουν τα χέρια κάτω από την πρώτη κατοικία και ίσως την πρώτη εξοχική και να προχωρήσει η κυβέρνηση δραστικά στην υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας στο βαθμό πάντα της εμπορικής της αξίας. Έτσι μόνο θα αποκατασταθεί μία δίκαιη ανακατανομή.
    ΥΓ. Όπως είπε κάποιος :το παιδί μου μετά από χρόνια σπουδών στο εξωτερικό πληρώνει ενοίκια να στεγάσει την εργασία του και την οικογένειά του σε ένα κύριο που η μητέρα του κατάφερε «πολλά» μετά από μία σειρά επιτυχημένων γάμων…

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 01:06 | Πολίτης Πάνος

    – Θεωρώ άδικο το αφορολόγητο του έγγαμου χωρίς παιδί να είναι το ίδιο με το αφορολόγητο του έγγαμου με δύο παιδιά, ενώ αυξάνεται με τρία παιδιά. Δηλαδή τα δύο παιδιά είναι μηδενικές οντότητες;

    – Είναι γνωστό ότι αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα ενός ακινήτου δεν μπορεί ούτε να κατοικήσει σ’ αυτό ούτε να το εκμεταλλευτεί αφού ανήκει στον επικαρπωτή όσο έχει την επικαρπία. Συνεπώς είναι άδικο να πληρώνει ΕΤΑΚ αυτός που έχει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου αφου στην ουσία δεν ανήκει σ’ αυτόν αλλά στον επικαρπωτή που μπορεί και το εκμεταλλεύεται.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 00:35 | Ρωσσιάδης Ηλίας

    Όσο αφορά την ονομασία του Φόρου ΕΤΑΚ η ΦΜΑΠ δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούμαστε .

    Στην εφαρμογή του ο φόρος πρέπει να συσχετισθεί με το εισόδημα από ακίνητα.

    Υπάρχουν ακίνητα που δεν είναι δυνατόν να μισθωθούν λόγο της μεγάλης δαπάνης που απαιτείται για την επισκευή τους , λόγο της οικονομικής συγκυρίας , και για πολλούς άλλους λόγους.

    Πρόταση
    να υπολογίζεται ο φόρος για το 2010 μαζί με τον φόρο της Κοινωνικής συνεισφοράς σύμφωνα με την πρόταση του νόμου όχι όμως περισσότερο από το 3% του καθαρού εισοδήματος από ακίνητα του φυσικού προσώπου. (2% του φόρου + 1% της Κοινωνικής συνεισφοράς).

    Τα εισοδήματα από ακίνητα καλύπτου και ανάγκες επιβίωσης σε πολλές και πολυμελής οικογένειες χωρίς επαρκή άλλα εισοδήματα.

    Ο φόρος ΕΤΑΚ 2008 και 2009 είναι μπροστά μας ,η έκτακτη εισφορά 2009 σε εξέλιξη και μιλάμε για νέα έκτακτη εισφορά και σε δύο μήνες για φόρο 2010.

    Πρέπει να υπάρξει κάποιο όριο.

  • 5 Νοεμβρίου 2009, 00:52 | Κώστας Κ.

    Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στη ‘δημόσια διαβούλευση΄. Το συντριπτικό ποσοστό αυτών αντιτίθεται στην φορολόγηση ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα.

    Κύριε Υπουργέ, αν λαμβάνετε υπόψη σας την συμμέτοχη μας, περιμένουμε τροποποίηση του Νόμου ή έστω μια σοβαρή απάντηση.

    Αλλιώς σύντομα η προσπάθεια της ‘δημόσιας διαβούλευσης’ θα ξεχαστεί….

  • 4 Νοεμβρίου 2009, 23:31 | Ιωάννης Δεληγιάννης

    Θα προσπαθήσω να είμαι επιγραμματικός:

    Πρέπει ο προϋπολογισμός του κράτους κάποτε να γίνει πλεονασματικός. Πώς?
    1. Να λειτουργήσει on-line point system για τους δημόσιους λειτουργούς και να μπορούνε να γίνονται καταγγελίες. Μέτα από ένα συγκεκριμένο αριθμό (100,200) να μπορούμε οι πολίτες να παύσουμε μέσα από επίσημες διαδικασίες αυτούς που κρατάνε πίσω το κράτος. Βεβαίως να λειτουργεί και θετικά και μέρος των αυξήσεων και προαγωγών να προέρχεται και από θετικές ψήφους.
    2. Να υπάρξει ανώνυμος on-line τρόπος καταγγελίας παρακρατικών στοιχείων. Όποιος έχει καφετέρια, νυχτερινό μαγαζί ή έχει φτάσει σε πλειστηριασμό καταλαβαίνει απόλυτα.
    3. Να μελετηθεί και να τεθεί προς δημοψήφισμα φορολογικό νομοσχέδιο που να στοχεύει σε αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε βάθος 10ετίας. Έτσι θα τονωθεί και η εμπιστοσύνη των ξένων κεφαλαίων η και των ελληνικών του εξωτερικού! Ας πληρώσουμε όλοι κάτι παραπάνω από τους έχοντες, τους μη έχοντες και «μαύρους» το δημόσιο χρέος αλλά με συνταγματικές εγγυήσεις ότι δεν θα μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ να δανειστεί λεφτά (έμμεσα ή άμεσα) χωρίς να κινδυνεύει να πάει φυλακή για εσχάτη προδοσία! Πολλοί από εμάς θα έβαζαν το χέρι βαθιά στην τσέπη αλλά όλοι γνωρίζουμε πως εάν μειωθεί το χρέος θα σπεύσουν οι κυβερνήσεις να ΔΩΣΟΥΝ απλά για να ευχαριστήσουν.
    4. Επανερχόμενος στον προϋπολογισμό, να μην επιτρέπετε να κυρωθεί εάν δεν είναι πλεονασματικός
    5. Να απαγορευτούν η να περιοριστούν τα μη παραγωγικά δημοκρατικά δικαιώματα που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον (βλέπε απεργίες στα λιμάνια)
    6. Όλα αυτά να γίνουν μέσα από συνολικό δημοψήφισμα και βάση διαλόγου με τους πολίτες και όχι με αυτούς που εξυπηρετούνται ώστε η οποιαδήποτε ομάδα να μην μπορεί να τα βάλει με την κάθε κυβέρνηση αλλά να καταλάβει ότι αυτό θέλουμε όλοι μας.
    7. Προτιμάτε ΕΛΛΗΝΙΚΑ και προτιμάτε τους μικρομεσαίους και ας πληρώνετε περισσότερο.
    8. Οι φορολογικές ενέσεις ποτέ δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα
    9. Δημιουργήστε άτοκα χρεο-ομόλογα με τα οποία θα μπορεί να νομιμοποιείστε το «μαύρο» χρήμα. (Μαύρο όχι από ποινικές δραστηριότητες – Αντίθετο του πόθεν έσχες)
    10. Μέσα από όλα αυτά ίσων να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο Κράτος και τότε και 60% φορολογία δεν θα ενοχλεί κανέναν.
    11. Απελευθέρωση των πράσινων επενδύσεων (Πάλι όποιος δοκίμασε να επενδύσει-δημιουργήσει αιολικό-φωτοβολταϊκό πάρκο θα ξέρει ότι είναι πιο δύσκολο από το να ανοίξει καζίνο)
    12. Επανεξέταση των πάρκων και χώρων NATURA. Με το να γίνουν επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές υπό αυστηρότατους πάντα ελέγχους θα αποκτήσει ζωή η φύση. (πχ. Βλέπε κτήμα Συγγρού και βαρυμπόπη όπου δεν υπάρχει σχεδόν ούτε νερό να πιεις να υπήρχε ένας χώρος με ξύλινο φιλικό προς το περιβάλλων αναψυκτήριο όπου θα αναλάμβανε την καθαριότητα του πάρκου, και θα είχε πλαφόν σε κάποια βασικά είδη – Και όπως αναφέρω πιο πάνω η σύμβαση να μπορούσε επισήμως να καταγγελθεί από δυσαρεστημένους πολίτες). Η ζωή στη φύση είναι ΔΩΡΕΑΝ προστασία. Γέμισε ο τόπος παιδότοπους – ας γίνουν και στο δάσος μερικοί ώστε τα παιδία(και οι γονείς) να αγαπήσουν την φύση και όχι τα πολυκαταστήματα.
    13. Κάνατε τον κόσμο να ελπίσει στη αλλαγή, θα είναι εγκληματικό και ολέθριο να αποτύχετε.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η μεγάλη φορολογία. Είναι η δυσπιστία μας ότι τα λεφτά μας πέφτουνε για άλλη μια φορά στο κενό ή στις τσέπες κάποιον και δεν θα αλλάξει τίποτα!

    Ευχαριστώ

  • Σε κάποια δημοσιεύματα γινόταν λόγος για αύξηση της φορολογίας σε 3 τοις χιλίοις από 1 τοις χιλίοις του συντελεστή ΕΤΑΚ για ακίνητα που εκμεταλλέυεται η Εκκλησία.

    Κάτι σχετικό δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου.

    Νομίζω ότι πολλοί από τους πολίτες θα συμφωνούσαν εκτός από μεγαλύτερη αύξηση στο ΕΤΑΚ (τουλάχιστον στο 6 τοις χιλίοις) για τα ακίνητα της Εκκλησίας, να υπάρξει και έκτακτη εισφορά από την Εκκλησία.

    Η φορολόγηση της Εκκλησίας και της Εκκλησιαστικής περιουσίας πρέπει να είναι σε «προνομιακό» καθεστώς. Όχι όμως για το ταμείο της Εκκλησίας, αλλά για τους πολίτες!

    Είναι καιρός να η κοινωνία, μέσω της κυβέρνησης, να ζητήσει την υποστήριξη της Εκκλησίας στο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας.

    Σας ευχαριστώ,

    Γιώργος Φακίτσας