25) Ποιες άλλες διαδικασίες που προβλέπονται για τη συμμόρφωση προς τη φορολογική νομοθεσία πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν ή να απλοποιηθούν χωρίς κίνδυνο απώλειας φορολογικών εσόδων για το δημόσιο;

Ποιες άλλες διαδικασίες που προβλέπονται για τη συμμόρφωση προς τη φορολογική νομοθεσία πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να καταργηθούν ή να απλοποιηθούν χωρίς κίνδυνο απώλειας φορολογικών εσόδων για το δημόσιο;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

    Επειδή έχω πελάτες μου δικηγορικά γραφεία, λογιστές,ιατρούς κλπ που αγοράζουν χαρτικά και γενικά είδη χαρτοπωλείου, αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Για όλα αυτά τα είδη τα οποία αγοράζονται πολύ συχνά και είναι πολύ μικρης αξίας, πρέπει να εκδίδω τιμολόγιο΄.
    Έτσι για ένα διορθωτικό π.χ ή ένα μαρκαδόρο, πρέπει να γράφω στο τιμολόγιο:
    1. Eπωνυμία
    2. Διεύθυνση
    3. Επάγγελμα
    4. ΑΦΜ
    5. ΔΟΥ
    6. Σκοπό διακίνησης
    7. Διεύθυνση αποστολής
    8. Διεύθυνση προορισμού
    9. Ωρα
    10.Σύνολο ποσότητας ολογράφως.
    Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να εκδοθεί Δ.Α και να κοπεί στο τέλος τιμολόγιο, αλλά και στο Δ.Α υφίσταται η ίδια υποχρέωση για αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων.
    Μήπως εξετάζετε τη δυνατότητα να απλοποιήσετε αυτό το καθεστώς και να θεσπίσετε κάτι άλλο που δεν θα έχει αυτή τη γραφειοκρατία και συγχρόνως δεν θα ζημιώνει το κράτος?
    (Ας πούμε θεωρημένες καταστάσεις που θα εκδίδονται από την επιχείρηση και θα αναγράφουν τις καθημερινές συναλλάγές που στο τέλος του μηνός θα μετασχηματίζονται σε τιμολόγιο)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:40 | Θ.Δ.

    Ενας μεγάλος βραχνάς των φορολογουμένων και ειδικά των επιχειρήσεων είναι η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών για πολλές δραστηριότητες όπως συμμετοχή σε διαγωνισμούς του δημοσίου ή πληρωμές. Ενδεικτικά αναφέρω:

    Φορολογική ενημερότητα.
    Ασφαλιστική Ενημερότητα.
    Αν έχει κηρυχθεί η επιχείρηση σε πτωχευση.
    Πτωχευτικό συμβιβασμό (άλλο από το προηγούμενο)
    Αν έχει κηρυχθεί σε άλλο πρωτοδικείο πτωχευση.
    Περί τροποιήσεων καταστατικού.
    (Ο κατάλογος είναι ατελείωτος)

    Για όλα τα παραπάνω για να είναι η επιχείρηση σε εγρήγορση πρέπει να τα εκδίδει σε τακτά διαστήματα είτε θα τα χρειαστεί είτε όχι. Η έκδοση αυτή απαιτεί ένα μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις (και δεν αναφέρομαι μόνο στα διαφόρων ειδών ..όσημα που εισπράττει το δημόσιο αλλά και στα γρηγορόσημα που απαιτούνται για αυτά καθώς και σε υπαλλήλους των επιχειρήσεων που η παραγωγική τους δραστηριότητα είναι να κάθονται στις ουρές των διαφόρων ‘εκδοτών’.

    Τους ελέγχους αυτούς, που πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται, να τους κάνουν οι φορείς (Δήμοι, δημόσιες υπηρεσίες, κρατικές επιχειρήσεις κλπ) απ’ ευθείας με τα ταμεία, πρωτοδικεία κ.λ.π. όπως γίνεται, σε μεγάλο βαθμό με την φορολογική ενημερότητα.

    Θ.Δ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:37 | GEORGIOS

    Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.
    Πριν από τρείς μήνες κανείς δεν φανταζόταν αυτή τη μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας.
    Είναι γνωστό ότι αρκετοί συμπολίτες μας
    1. Δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών τους
    2. Δεν ασφαλίζουν τα οχήματά τους
    3. Δεν προβαίνουν στον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων τους (ΚΤΕΟ)

    προτείνεται :

    a) Τα τέλη κυκλοφορίας να πληρώνονται μέσω της φορολογικής δήλωσης. Αν αυτό είναι αδύνατο λόγω της πολυνομίας, τότε πρέπει στο ειδοποιητήριο να αναγράφεται ένας κωδικός αριθμός, ο οποίος θα είναι μοναδικός για κάθε αυτοκίνητο, στη φορολογική μας δήλωση και μέσω του ΚΕΠΥΟ να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων.
    b) Στα ασφαλιστικά συμβόλαια θα πρέπει να αναγράφεται ένας κωδικός αριθμός, ο οποίος θα είναι μοναδικός για κάθε αυτοκίνητο. Αυτός ο αριθμός να δηλώνεται στη φορολογική μας δήλωση και μέσω του ΚΕΠΥΟ να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων.
    c) Αντίστοιχα, μέσω ειδικού κωδικού αριθμού να ελέγχεται ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Μιχάλης Μητσόπουλος

    Δυστυχώς, αν δεν συμμετάσχουν σε αυτό το μέρος της διαβούλευσης άτομα με γνώση ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών δεν θα προκύψουν χρήσιμες προτάσεις, αλλά μόνο καταγραφή των συμπτωμάτων.

    Σίγουρα απαιτείται κωδικοποίηση, απλοποίηση και εκλογίκευση της φορολογικής νομοθεσίας. Χωρίς αυτή δεν θα έχει αποτέλεσμα και η αναδιοργάνωση που πρέπει να συνοδεύει αυτή την απλοποίηση. Αυτό ισχύει ειδικά στην περίπτωση φορολόγησης νομικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών. Το δύσκολο όμως είναι το πώς, να εντοπιστούν εκείνα τα σημεία της νομοθεσίας που είναι η ουσία προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και να εξεταστεί πως τώρα αυτά τα σημεία διεκπεραιώνονται με ασαφείς και επιβλαβείς για το δημόσιο συμφέρον τρόπο και μετά να προταθεί μια πιο κομψή και αποτελεσματική λύση. Εδώ νομίζω δεν χρειάζεται δημόσια διαβούλευση, μάλλον πρέπει να βρείτε 10 λογιστές- σαΐνια που να ξέρουν τις λεπτομέρειες και να έχουν την ανιδιοτελή διάθεση να σας βοηθήσουν.

    Καλή τύχη δηλαδή, από όλη τη διαβούλευση αυτό το κομμάτι είναι το πιο τεχνικό και δύσκολο.

    Μου φαίνεται πάντως ότι μέρος μιας καλής λύσης είναι
    1) να λειτουργήσει η ενοποίηση των βάσεων δεδομένων του ΤAXIS και να εμφανίζεται σε μία εκτύπωση όλο το προφίλ του κάθε φορολογούμενου και της κάθε εταιρείας. Αυτή η εκτύπωση να αποτελεί και τη βάση εκκίνησης όλων των πιθανών ελέγχων.
    2) Να υπάρξει παντού η αρχή των «4 ματιών», ειδικά στους ελέγχους και τις επιβολές προστίμων ή τις απαλλαγές από αυτά. Με βάση το «προφίλ φορολογούμενου» να συντάσσονται οι εκθέσεις ελέγχου και η επιβολή τυχόν προστίμων, και στη συνέχεια οι εκθέσεις αυτές να ελέγχονται από εξωτερικούς προς το Δημόσιο και τις Εφορίες ελεγκτές, με το σύστημα της «τυφλής αξιολόγησης»- δηλαδή ο εφοριακός δεν πρέπει να γνωρίζει ποιος τον ελέγχει και ο ελεγκτής δεν πρέπει να έχει στη διάθεση του τα στοιχεία τους εφοριακού που έκανε τον αρχικό έλεγχο.
    3) Μικρότερα πρόστιμα και συχνότεροι έλεγχοι – η αποτροπή εξασφαλίζεται μέσω της συχνότητας και αξιοπιστίας των ελέγχων πολύ καλύτερα από ότι μέσω μεγάλων προστίμων τα οποία όταν συνυπάρχουν με διαβλητούς και σπάνιους ελέγχους απλά ενθαρρύνουν τη διαφθορά.
    4) Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη διερεύνηση αδικημάτων εφοριακών και την επιβολή κυρώσεων αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα στις δικαστικές υποθέσεις που αφορούν διαμάχες με τις εφορίες.
    5) Εξωτερικός έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία.
    6) Υποχρεωτική ανάρτηση της κωδικοποιημένης φορολογικής νομοθεσίας σε ειδική – ασφαλή – ιστοσελίδα. Να μην ισχύει κάτι που δεν έχει αναρτηθεί σε αυτή – κατά κωδικοποιημένο άρθρο και όχι μόνο μια συλλογή από ΦΕΚ που θα πρέπει να κωδικοποιήσει μόνος του ο φορολογούμενος ή εφοριακός. Η συμπλήρωση της να είναι ευθύνη των αρμόδιων εφόρων – ανάλογα με το αντικείμενο αρμοδιότητας αυτού. Ο ίδιος να έχει και την ευθύνη σε περίπτωση που υπάρχει ασάφεια, αντίφαση ή παραλογισμός να την αναφέρει στην πολιτική ηγεσία, επισημάνει στην ιστοσελίδα και να την παραπέμψει για τυχόν ερμηνεία στις δικαστικές αρχές ή τον πολιτικό προϊστάμενο του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, και μέχρι τη διασαφήνιση, να ισχύει η ευνοϊκότερη για τον φορολογούμενο εκδοχή – ώστε να δημιουργηθεί κίνητρο στη Διοίκηση να άρει την αντίφαση το ταχύτερο δυνατό.
    7) Η διαφάνεια στην ανακοίνωση της νομοθεσίας, ο εξορθολογισμός των ποινών και των διαδικασιών επιβολής τους και η δυνατότητα εμφάνισης όλων των στοιχείων της κάθε υπόθεσης είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει στη συνέχεια διοικητική αναδιοργάνωση και μετατόπιση του έργου των εφοριών από τη διεκπεραίωση της γραφειοκρατίας στους αποτελεσματικούς ελέγχους.

    Πάντως, αυτό το σημείο είναι το πιο κρίσιμο, περισσότερο και από τα άλλα που αφορούν κλίμακες, ακίνητα, off shore, αποδείξεις κλπ. Πραγματικά καλή τύχη…για το καλό όλων μας, περιλαμβανομένων των έντιμων εργαζομένων στις εφορίες που και αυτοί υποφέρουν από την κακή οργάνωση και παράλογη γραφειοκρατία .…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | konstantinos1972

    Προτείνω τρεις αρχές για την αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας:

    1. Πλήρη κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με έναν και μοναδικό κωδικοποιημένο νόμο. Η φορολογική μας νομοθεσία διέπεται από πολυνομία (Νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα, ΠΟΛ, ΕΣΥΛ, ΣΛΟΤ, κ.α.) που πολλές φορές είναι αντικρουόμενες μεταξύ τους.

    2. Απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Οι φορολογικές διατάξεις θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό απλές και κατανοητές και εύκολες στην εφαρμογή τους από τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές.

    3. Σταθερή φορολογική νομοθεσία. Νομίζω πως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η ψήφιση ετήσιου φορολογικού νόμου. Η ρευστή φορολογική νομοθεσία αποθαρρύνει τις επενδύσεις, εγχώριες και από το εξωτερικό.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΜΥΡΝΙΟΣ

    Χρόνια πολλά .

    Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και την αύξηση των εσόδων από Φ.Π.Α. έχω να κάνω την εξής πρόταση :

    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΏΝ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ «ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΓΟΡΩΝ»

    Πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ειδών άμεσης κατανάλωσης (ψιλικατζίδικα,κρεοπωλεία,μανάβικα,ζαχαροπλαστεία ,κ.α. ) υποχρεώθηκαν πρό ετών να εφοδιαστούν με ταμιακές μηχανές και να αντικατασταστήσουν τα τηρούμενα μεχρι τότε «Βιβλία Αγορών» με «Βιβλία Εσόδων-Εξόδων» διατηρώντας τα «Βιβλία Αγορών» μόνο για τα περίπτερα.

    Αν ανατρέξετε στους κωδικούς των επαγγελμάτων αυτών θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των επαγγελματιών δεν πληρώνει καθόλου Φ.Π.Α. ή στην καλύτερη περίπτωση μικροποσά μετά από αυτοέλεγχο , όσον αφορά φόρο εισοδήματος ακόμα χειρότερα διότι όλες σχεδόν εμφανίζουν ζημιές ή στην καλύτερη περίπτωση κέρδη στα όρια του αφορολόγητου .

    Οι μόνοι που δηλώνουν κέρδη ( υποχρεωτικά μιας και ότι έχουν αγοράσει θεωρείται πουλημένο ) και πληρώνουν Φ.Π.Α.κάθε τρίμηνο είναι οι περιπτερούχοι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:30 | Αϊβαλιώτης Αριστοτέλης

    Καταργήστε επιτέλους την υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των επιχειρήσεων σε εφημερίδες ημερήσιες και οικονομικές. Η παροχή των ισολογισμών στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αρκεί, η οποία θα την παραλαμβάνει ψηφειακά και θα επιβλέπει για την ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
    Για πολλά χρόνια αυτή η υποχρέωση δημοσίευσης στον ημερήσιο και οικονομικό τύπο αποτελεί ένα αχρείαστο έξοδο, μεγάλο για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν μορφή ΑΕ και ΕΠΕ. Λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν φόρος υπέρ τρίτων, στην περίπτωση αυτή υπέρ του εκδοτικού κατεστημένου. Επωφελούνται κυρίως κάτι δημοσιογράφοι του τύπου Τράγκας και Κουρής(αφού οι μεγάλες εφημερίδες είναι πολύ ακριβές για τέτοιες δημοσιεύσεις).
    Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους θέλουν να αποδείξουν ότι δεν κολώνουν μπροστά στους εκβιασμούς των δημοσιογραφικών «νταβατζήδικων».

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:47 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Η φορολόγηση να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα επαγγέλματα με αντικειμενικά κριτήρια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ

    Για να γίνει εύκολα υλοποιήσιμη και αξιοπιστη η συλλογή και καταγραφή των αποδείξεων, προτείνω να καταγράφεται σε κάθε απόδειξη (όπως πχ γίνεται στα τιμολόγια)το ΑΦΜ του πελάτη μαζί με το ΑΦΜ του πωλητή. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε κάθε οικονομική συναλλαγή και να μεταφέρονται μέσω διαδικτύου στο τέλος της ημερήσιας εργασίας του καταστήματος στην αρμόδια βάση δεδομένων της εφορίας.
    Το χαρτί της απόδειξης που θα παίρνει ο πελάτης θα γράφει τα παραπάνω στοιχεία για να είναι εγκυρο. Οποτε θέλει ο πελάτης θα παίρνει μέσω internet από την εφορία το συνολικό του ποσό.

    Ευχαριστώ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:29 | S.D.TSAMAIDIS

    Ο έλεγχος των Φορολογικών Δηλώσεων να γίνεται δειγματολειπτικά απο ανεξάρτητες Εταιρείες , οι οποίες θα αμείβονται με ποσοστό επί του εισπρακτέου φόρου, ή του συνόλου των δηλωθέντων εσόδων

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | ΨΥΛΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    ΟΛΕΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΗΜΕΝΙΚΑ ΚΡΗΤΗΡΙΑ!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:43 | Βασίλης Καραβίτης

    Πάρα πολλοί πολίτες δεν επιθυμούν να πληρώνουν φόρους, γιατί αντιτίθενται στην αλόγιστη σπατάλη πόρων που εξασκείται από τις δημόσιες υπηρεσίες και αρνούνται να πληρώνουν για να διοχετεύονται τα χρήματά τους σε σε μη παραγωγικές δαπάνες, σε μίζες, κλπ και να μην παίρνουν τίποτε σε απόδοση αυτών που πληρώνουν. Συχνά ακούγονται αιτιάσεις όπως: «Ασφάλεια δεν έχω, παιδεία, δεν έχω, περίθαλψη δεν έχω, άμυνα δεν έχω, δρόμους δεν έχω. Μιζαδόρους δ.υ. έχω, τεμπέληδες δ.υ. έχω, υπεράριθμους δ.υ. έχω, πανάκριβα έργα έχω, κλπ. Γιατί να πληρώνω;» Αν οι παραπάνω λόγοι φοροδιαφυγής εκλείψουν, περισσότεροι πολίτες θα έχουν διάθεση να πληρώνουν φόρους.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 03:34 | Βασίλειος Κάκκαβος

    Αποσπάσματα απο επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

    …..4.Επαναξέταση των άρθρων 16 & 32 του Ν.2859/2000

    Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης και όλες οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό όπως οι χονδρικής πώλησης κι άλλες σε μικρότερο βαθμό όπως οι λιανικής πώλησης από την έλλειψη ρευστότητας, αλλά και με την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους προμηθευτές του έστω και με δανεισμό, αναρωτιέμαι εάν είναι εφικτό, αν είναι ώρα να θεσπιστεί ΦΠΑ πληρωμών, στη θέση του ΦΠΑ έκδοσης και λήψης τιμολογίων και να ασκείται έτσι το δικαίωμα έκπτωσης του φόρου από τον υποκείμενο στον φόρο παραλήπτη των αγαθών και των υπηρεσιών, που θα εκδίδει καλυμμένες εισπράξιμες επιταγές προς τον παραδίδοντα και παρέχοντα αγαθά και υπηρεσίες εκδότη τιμολογίων υποκείμενο στο φόρο όχι πλέον συνοδευόμενα με ακάλυπτες και άλλες επιταγές ώστε αντίστοιχα και ο χρόνος γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης να συμπίπτει με το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής και ο φόρος να είναι απαιτητός από το δημόσιο ανεξάρτητα από την παράδοση των αγαθών και την παροχή των υπηρεσιών.

    5.Διαδικαστικά ζητήματα φορολογικών ελέγχων και της Δικονομίας
    παράδειγμα:(σχ.: άρθρα 48-55 του Ν.2859/2000)

    Όταν ο φορολογικός έλεγχος δεν εξαντλεί όλα τα περιθώρια για να επιτυγχάνεται η διοικητική επίλυση της διαφοράς ανάμεσα στη φορολογική αρχή και στους υποπίπτοντας σε παραβάσεις φορολογούμενους και οδηγείται στην ατέρμονη διαδικασία των δικαστηρίων τότε με μαθηματική ακρίβεια συσσωρεύονται ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές 31δις και έρχονται στη συνέχεια σισύφεια μέτρα για την είσπραξη 1.250.000.000 με ρυθμίσεις και εν τέλει απορρυθμίσεις των εσόδων μας.
    Άρα ας αποτραπούν τα κίνητρα για προσφυγές, εφέσεις και αναστολές προσωρινές και μη της είσπραξης προβεβαιώσεων, με μια απλή επαναφορά σε ισχύ παλαιότερη, αρχική διατύπωση : «Η άσκηση ένδικων μέσων δεν αναστέλλει την βεβαίωση και την είσπραξη καταλογισθέντων φόρων.» Αντίθετα ας δοθούν κίνητρα, σαν την μείωση έως και την διαγραφή των φορολογικών επιβαρύνσεων για να επιτυγχάνεται διοικητικά, επίλυση, των διαφορών. Στα πλαίσια των υπηρεσιών μας αρχικά αλλά και παραπεμπτικά σε μια εποπτεύουσα για την επίλυση των διαφορών αρχή, μια ανεξάρτητη οικονομική επιτροπή με συμμετοχή συναρμόδιων φορέων (επιμελητήρια, ορκωτοί λογιστές,δικαστές, …μαζί με τον Συνήγορο του πολίτη), να περατώνεται ο φορολογικός έλεγχος. Εάν δεν προκύπτει συμβιβασμός, τότε να ακολουθείται η οδός της διοικητικής δικαιοσύνης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 01:31 | Αθανάσιος Αντωνίου

    θα μπορούσε να επιβληθεί ΄΄πράσινος φόρος για όποιες επιχειρήσεις ρυπαίνουν από αέρα-θάλασσα ή υπογεία ύδατα

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 22:38 | Χρηστάτος Παναγής

    Σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ. οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταχωρούν ανά ημέρα τα έσοδα τους στα βιβλία τους (το γνωστό »Ζ»).
    Αυτό, για τις επιχειρήσεις επιφέρει κάποιο διοικητικό κόστος(καταχώρηση των »Ζ») και δεν προσφέρει απολύτως τίποτε στην ελεγχκτική διαδικασία κυρίως όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας. Η καταχώρηση θα μπορούσε να γίνεται ανά περίοδο μήνα ή τρίμηνο όπου τα δεδομένα των βιβλίων χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Φ.Π.Α.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | Υπάτιος Μ. Μωυσιάδης

    Οποιοδήποτε τμήμα της ΔΟΥ χρειάζεται έγγραφα άλλων δημόσιων υπηρεσιών να τα αναζητά αυτεπαγγέλτως χωρίς τη μεσολάβηση του φορολογούμενου. Πχ είναι αδιανόητο το Εθνικό Τυπογραφείο να έχει σε ηλεκτρονική μορφή τα ΦΕΚ και να μην μπορεί να τα στείλει στην κάθε εφορία ,ώστε να ενημερωθεί ο φάκελος της ανάλογης εταιρείας με τις αλλαγές που έχουν γίνει (Αλλαγή Δ.Σ, αύξηση ή μείωση μετοχικού κεφαλαίου κλπ), το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και απο το τμήμα Ανωνύμων Εταιρειών της νομαρχίας. Επίσης είναι αδιανόητο ο ΟΑΕΕ να στέλνει βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας στον ασφαλισμένο, για να την χρησιμοποιήσει στο τμήμα του ΚΒΣ για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, αντί να την στείλει απευθείας στον ΚΒΣ της αρμόδιας ΔΟΥ ή εναλλακτικά η ΔΟΥ να αναζητά στη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών οργανισμών την ασφαλιστική ενημερότητα.

    Το τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ να γίνει ψηφιακό, ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε στις ουρές για να δηλώσουμε μια μεταβολή. Η πιστοποίηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά να αποστέλλονται ψηφιακά στους Ελεγκτές για έλεγχο.

    Οι υπάλληλοι της ΔΟΥ θα πρέπει να επιμορφωθούν και να ασχοληθούν με τον έλεγχο και όχι με το να κάνουν τους χειριστές σφραγίδας και τους μεσολαβητές ανάμεσα στο φορολογούμενο και τον Ελεγκτή. Την δουλειά της καταχώρησης των στοιχείων πρέπει να την κάνει ο φορολογούμενος, έτσι ώστε ο εφοριακός να αφοσιωθεί στην δικιά του δουλειά που πρέπει να είναι η υποστήριξη και ο έλεγχος του φορολογούμενου.

    Η είσπραξη χρημάτων απο της ΔΟΥ να γίνεται μόνο μέσω τράπεζας και να καταργηθούν τα διπλότυπα. Να μπορεί δηλαδή η καθε εταιρεία να λαμβάνει στο email της μια ειδοποίηση για τα χρήματα που χρωστάει έτσι ώστε να τα εξοφλεί μέσω τράπεζας ( ebanking).

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:52 | Σ.Ν

    Η κατάργηση της περαίωσης είναι μεγάλο λάθος την δεδομένη στιγμή .Σε ένα κράτος τόσο ανοργάνωτο αυτή η κατάργηση θα φέρει περισσότερα λεφτά στα χέρια των γνωστών-αγνώστων και βέβαια οχι στο κράτος.Υπάρχουν εκβιασμοί, μεγάλο και άδικο νομοθετικό χάος για τους φορολογούμενους, πρέπει το κράτος να προστατέψει τους μικρούς .Ας ανέβουν οι συντελεστές καθαρού κέρδους,λίγο να ανέβει η περαίωση.Να την υποβάλει όποιος θέλει μέχρι τον ένατο μήνα και όποιος δεν θέλει στον έλεγχο,να λειτουργήσει το taxis και σε άλλα επίπεδα ώστε η διασταύρωση να γίνετε απο την υπηρεσία και οχι απο τα άτομα να νιώσουμε την ισότητα σ’αυτήν την χώρα και μετά εδώ είμαστε.Βάλτε σε έλεγχο τις περιουσίες των εφοριακών και θα φρίξετε θα καταλάβετε γιατι ο κόσμος δεν πιστεύει τίποτα,εαν γίνει αυτό όλοι οι άλλοι θα πούν ναι.Να γίνει ένας σωστός ΚΒΣ μικρός και πάνω από όλα συγκεκριμένος,να γίνονται οι πληρωμές μόνο μέσω τράπεζας για συναλλαγές πάνω από 2000Ε και όχι 15000Ε που είναι τώρα.Υποχρεωτική η μηχανογραφική έκδοση παραστατικών για τζίρους πάνω 100000Ε.Λόγω της κρίσης θα πρέπει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 να υπάρχει κάποια προστασία απο το κράτος γιατι θα τους κόψει τα επιδόματα και θα καταλήξουμε να τα πληρώνουν οι επιχειρήσεις.Πρέπει πρώτα φίλοι μου να φτιάξετε το μαγαζί των υπαλλήλων σας και μετά να βγείτε βόλτα για τις εισπράξεις.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:12 | Κλεισθένης Δημητριάδης

    Αγαπητοί φίλοι,

    Εγώ πιστεύω ότι οι ΔΟΥ, αν και σε μερικές υπηρεσίες είναι αργές, εν τούτοις.. με κάποιο τρόπο εξυπηρετούν.. δουλεύουν.

    Έχει σκεφτεί κανείς πόσο πιό μεγάλη γραφειοκρατία υπάρχει στο ΙΚΑ;
    Ξέρει κανείς πόσες ώρες πρέπει να περιμένει κάποιος για να πάρει μια ασφαλιστική ενημερότητα από τον οργανισμό αυτό;

    Και καλά, άμα απασχολείς προσωπικό να ανεχθείς να περιμένεις να σε «ψάξουν ..».
    Άμα δεν έχεις; Πάλι σε ψάχνουν μην τους ξεφύγει κανένα ένσημο.
    Είναι τρελλό το σύστημα .. Τελικά σου υπογράφουν ένα χαρτί ότι δεν έχεις ασφαλιστικές οφειλές για 1-2 μήνες και μετά αμα πάς να κάνεις νέα αίτηση για ασφαλιστική ενημερότητα… σε ψάχνουν από την αρχή και πάλι (!!!) για την ίδια περίοδο!!

    Δηλαδή η προηγούμενη βεβαίωση του υπαλλήλου τους δεν μετράει, το ψάχνουν ξανά.

    Αυτό δεν είναι πλέον γραφειοκρατία .. είναι παράνοια!!!

    Κάποιος πρέπει να βάλει μια τάξη εδώ..

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    Καλές γιορτές,

    Κλεισθένης Δημητριάδης

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 09:06 | Γιώργος Χάρος

    Προτείνω να συνδυάσετε το σύστημα των αποδείξεων που προτείνετε με το εξής: Ο φορολογούμενος θα μπορεί να παραλαμβάνει μια πλαστική κάρτα όπως την πιστωτική από την υπηρεσία σας. Σ αυτήν θα περνιούνται οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και με αυτό τον τρόπο αυτόματα θα αφαιρούνται στο σ΄υνολο η στο ποσοστό που θα αξιολογήσετε ότι πρέπει να αφαιρούνται.
    Ετσι πηγαίνοντας σε μια ταβέρνα , για παράδειγμα, αφού πληρώσω και μου δώσει την απόδειξη θα του ζητήσω να μου περάσει τους πόντους η κάτι αντίστοιχο στην κάρτα μου.
    Η πληροφορία που θα συλλέξετε είναι απίθανη. Τα έσοδα παρομοίως. Η μείωση της γραφειοκρατίας τεράστια. Αντιγράψτε την λογική των loyalty cards

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:46 | Στάμος Θ. Στράτος

    Η βασική αποστολή των επιχειρήσεων ειναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης γιά την κοινωνία μέσω της δημιουργίας κέρδους γιά τους μετόχους των και κατ΄επέκτασιν η καταβολή φόρου ειοδήματος και ΦΠΑ στο Δημόσιο. Γιά την επιτευξη του σκοπού αυτού, οι επιχειρήσεις πρέπει να ειναι ανταγωνιστικές. Στην εποχή του ευρώ που δεν μας επιτρέπει να ασκήσουμε νομισματική πολιτική, οφείλουμε να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις από κάθε περιττή γραφειοκρατία. Ετσι:

    1. Πρεπει να κααργήσουμε ΑΜΕΣΩΣ τον απίστευτα γραφειοκρατικό ΚΒΣ και να υποχρεώσουμε ολες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής να συντάσσουν ισολογισμούς και αποτελέσματα βάσει των εθνικών ή των διεθνών λογιστικών προτύπων οι οποίοι να επικυρώνωνται από ορκωτούς λογιστές. Με την υποβολή τους στην αρμόδια ΔΟΥ θα παρέχεται χρονικό διάστημα το πολύ 24 μηνών γιά την διενέργεια τακτικού ελεγχου διαφορετικά θα θεωρούνται αυτομάτως περαιωμένες (εφόσον δεν οφείλονται φόροι εισοδήματος).

    2. Πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις να ειναι φοροεισπράκτορες. Γιά παράδειγμα οι επειχειρήσεις πρέπει να απαλλαγούν από την παρακρατηση και απόδωση φόρων υπέρ τρίτων (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελαμτιών, κλπ). Από την στιγμή που ολες οι πληρωμές θα γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ας αναλάβουν οι τράπεζες την δουλειά αυτή. Οι μισθοί θα καταβάλλονται ακαθάριστοι στις τράπεζες και οι τράπεζες θα αποδίδουν τον αναλογούντα ΦΜΥ και τις αναλογούσες εισφορές στο ΙΚΑ. Το ιδιο και γιά τις πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες. Ετσι και οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από το αγος της διαχείρησης των φόρων υπέρ τρίτων και το Δημόσιο θα εισπράττει νωρίτερα. Αλλωστε ας θεσπισθεί οτι μισθοί και πάσης φύσεως αμοιβές που δεν καταβάλλονται μέσω τραπέζης με αυτόματη καιταυτόχρονη παρακτάτηση εισφορών και φόρων δεν θα αναγνωρίζονται ως φορολογικώς εκπεστέα δαπάνη.

    3. Ολα μέσω διαδικτύου!!!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:30 | ΑΝΝΑ K.

    Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σχετικά με τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και την κοινωνία. Μοιράζει και στους δύο συζύγους τις φορολεφρύνσεις στα ποσά που ισχύουν στους άγαμους, οπότε καταλήγει κάθε σύζυγος να έχει μειωμένες φοροελαφρύνσεις σε σχέση με τον άγαμο. Θεωρώντας «αρχηγό» της οικογένειας τον σύζυγο, συμψηφίζει το φόρο και σε περίπτωση επιστροφής φόρου τον θέτει δικαιούχο, ανεξάρτητα από τα πραγματικά στοιχεία. Αντί να προάγει το θεσμό της οικογένειας, καταλήγει στο να τιμωρεί τους έγγαμους με περισσότερους από έναν τρόπους.
    Η πρότασή μου είναι, να γίνονται ανεξάρτητες ξεχωριστές δηλώσεις από τους δύο συζύγους. Για το ποσό που αναγράφει ο καθένας, υπεύθυνος είναι ο υπογράφων και μόνο αυτός – να μην υπάρχει «συζυγική συνυπευθυνότητα». Οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά πρέπει να υπάρχουν και για τους δύο γονείς, ακόμη και στην περίπτωση διαζυγίου εφόσον προβλέπεται διατροφή. Η δημιουργία οικογένειας πρέπει να προάγεται μέσα από το φορολογικό σύστημα, όχι να τιμωρείται.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 05:55 | dimitris iliopoulos

    Κύριοι, πρέπει να σοβαρευτεί το κράτος πρώτα απ’όλα. Τι εννοώ;
    Η διαδικασία σήμερα έχει ως εξής:
    Κάποιος διαφωνεί με την εφορία ή δεν θέλει να λαδώσει τον εφοριακό και αυτός για αντίποινα να τον ξεσκίζει και φυσικά οδηγείται η υπόθεση στα φορολογικά δικαστήρια με τον γνωστό εξοντωτικό τρόπο π.χ. Ένας έλεγχος δέκα παραβάσεις κάθε παράβαση και μία προσφυγή και δικηγόρος υποχρεωτικά από την αρχή της υπόθεσης από ένα ποσό και πάνω, δέκα καταθέσεις προσφυγών δέκα παράβολα δέκα παραστάσεις κλπ όλα επί δέκα. Άγνοια νόμου απαγορεύεται, Ο δικηγόρος χρειάζεται από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης σαν μέσω εκβιασμού ή θα τα σκάσεις στην εφορία ή θα στα φάει ο δικηγόρος διπλά, Πληρώνεις το 10% προκαταβολή για να πας στα φορολογικά δικαστήρια, Αν λάδωνες θα έδινες μόνον το 1/3 του 10% και θα καθάριζες μια για πάντα. Τώρα εσύ που θες να λέγεσαι έντιμος και ειλικρινείς πολίτης θα περιμένεις και πέντε χρόνια να οριστεί δικάσιμος και πάνω από δέκα χρόνια να καθαρίσει αυτή η ιστορία με αναμφίβολο αποτέλεσμα με αυτά που βλέπω να γίνονται γύρω μας.
    ΠΡΟΤΑΣΗ μου είναι δίκαιη φορολόγηση με σταθερό συντελεστή από το πρώτο ευρώ για όλους. γιατί όχι;
    ΜΑΚΡΙΑ οι εφοριακοί από τις συναλλαγές, Να μπορεί ο πολίτης να μηνύει και τον εφοριακό για υπέρβαση καθήκοντος και για υπερβάλλον ζήλο. Να μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιεί τον δικηγόρο όποτε και σε όποιο στάδιο θέλει δεν έχουμε ανάγκη από προστάτες.
    Το κράτος αν θέλει να ποιάση την φορολογητέα ύλη να βγάλει τους εφοριακούς έξω στους δρόμους και όχι μέσα στα μαγαζιά για διαπλοκή.
    Νομίζω το καλύτερο για την σύλληψη της φορολογητέας ύλη ΕΙΝΑΙ:
    ΝΑ μην πουλάει κανένα κατάστημα ούτε τσίχλα χωρίς ΑΦΜ. Έτσι θα δημιουργείται αυτόματα από το σύστημα και συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων χονδρικής λιανικής έτοιμα για διασταύρωση.
    ΝΑ μην μπορεί να αγοράσει ο ιδιώτης ή ο κατασκευαστής οικοδομών πρώτες ύλες π.χ. για Υδραυλικό, Ηλεκτρολόγο, σιδερά, πατωματζή, κηπουρό, κλπ. έτσι παίρνει τον αντίστοιχο επαγγελματία μεροκάματο χωρίς ΦΠΑ και δηλώνει και άνεργος «sos».
    ΝΑ βοηθηθούν οι μεγάλες εταιρίες Π.Χ. ΑΕ κλπ
    ΝΑ ισχύει ο τρόπος υπολογισμού καθαρού κέρδους έσοδα-έξοδα όπως τα Γ’ κατηγορίας σε όλους τους επιχειρηματίες σε όλα τα επίπεδα από το πρώτο Ευρώ.
    Δεν χρειάζονται άπειροι ελεύθεροι επαγγελματίες ίσως ένα σχήμα εταιρειών από ελευθέρους επαγγελματίες είναι καλύτερο, όποιος λέει ότι δεν βγαίνει ας πάει υπάλληλος, δεν είναι σωστό να μπαίνουν στο ίδιο καζάνι αυτοί που τα εμφανίζουν όλα και αυτοί που έντεχνα δείχνουν ότι φυτοζωούν στην ουσία κερδίζουν περισσότερα χωρίς να φαίνονται.
    Ταμειακές σε γιατρούς που έχουν ιατρεία είναι εφικτή, οι δικηγόροι είναι μάλλον στο απυρόβλητο να κλέβουν τους πάντες.
    Οι επιταγές αν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με παραστατικά να είναι ανίσχυρες. να εγγυάται η τράπεζα για την κάλυψη και πληρωμή των επιταγών των πελατών της, διότι έχουν και αυτές την ευθύνη τους για το χάλι της χώρας μας.
    Μην έρθουμε στην εποχή: Αγαπάς την Ελλάδα «ΑΠΟΔΕΙΞΗ» δεν θα το κάνω ούτε εγώ.
    Τέλος που είναι το περιβόητο «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ;;; εδώ και τόσα χρόνια

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:43 | Κ Δ

    Τα ελεγκτικά κέντρα (ΔΕΚ,ΠΕΚ,ΔΟΥ) πρέπει να στελεχώνονται από υπαλλήλους αξιοκρατικά μέσω αδιάβλητων γραπτών εξετάσεων οπως γίνεται στις πανελλήνιες ή τον ΑΣΕΠ και στη συνέχεια να εκπαιδεύονται για τουλάχιστον 6 μήνες από ειδικευμένους στον έλεγχο εκπαιδευτές (πχ ορκωτούς λογιστές) στα πρότυπα του IRS και φυσικά να επαναξιολογούνται με βάση την απόδοσή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση.
    Η πλειοψηφία των ελεγκτών είναι άνω των 55 ετών, βαριεστημένοι, με περιορισμένες δυνατότητες στη χρήση των Η/Υ αλλά και μή πρόθυμοι για ενδελεχή έλεγχο. Δυστυχώς οι νέες μεθόδοι φοροδιαφυγής τους έχουν ξεπεράσει κατά πολύ. Ποιός υπάλληλος τέτοιας ηλικίας όσο έμπειρος και να είναι έχει το κουράγιο να ελέγξει ένα κύκλωμα φοροκλοπής του ΦΠΑ τύπου CAROUSEL;
    Αν και είχα 10 χρόνια προυπηρεσία στο ιδιωτικό τομέα (τα τελευταία 3 ως προιστάμενος λογιστηρίου σε εταιρεία με κοστολόγηση) ως εφοριακός ή πιο σωστά ως υπάλληλος σε εφορία, εδώ και 8 χρόνια αναλώνομαι σε εργασίες που εύκολα θα μπορούσε να τις κάνει ένας δωδεκάχρονος (π.χ.έκδοση διπλοτύπων,αρχειοθέτηση κτλ)

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:04 | Καπανταϊδάκης Ιωάννης

    Στην περίπτωση που εδώ πρέπει να γράψουμε σχόλιο για την κατάργηση του ΚΒΣ, παρακαλώ να μελετήσετε διεξοδικά τη λειτουργία του ΚΒΣ, και να περάσετε σε άλλα νομοθετήματα ή άλλους κώδικες σημαντικά στοιχεία του ΚΒΣ. Στοιχεία που αποτελούν τον κορμό στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος των ‘μη μισθωτών επαγγελματιών’.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:50 | andreas p

    ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ καταλαβει και ο τελευταιος ελληνας επιχειρηματιας ελευθερος
    επαγγελματιας γιατρος δικηγορος οτι η μεγγενη σβιγγει και οτι το γαιδουρι δεν αντεχει αλλο πρεπει να βοηθησει και αυτος.
    η τιμωρια αναλογη με τη φοροδιαφυγη.πανω απο 100000 ευρο =150000 προστημο δηλ αν συνεχισει η τιμωρια να ειναι αφερεση αδειας εξασκησεως
    επαγγελματος κλησιμο ιατριων αποληση απο νοσοκομεια κλπ.αφου ομως δωσουν το παραδειγμα πρωτα οι πολιτικοι.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 15:16 | lampros palasis

    Όπως όλοι οι έλληνες πολίτες έχουν την ταυτότητα αναγνώρισης ετσι θα μπορούσε κάθε Έλληνας πολίτης να έχει την φορολογική του ταυτότητα/καρτα που θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο όλες οι συναλλαγές του φορολογούμενου πολίτη.
    Ειδικές συσκευές καταχώρησης συναλλαγών on line με την βάση δεδομένων του Υπουργείου όπου θα φαίνεται ο καταβαλλόμενος φόρος από τον πολίτη καταναλωτή και ταυτόχρονα θα πιστώνεται ο εταιρικός λογαριασμός απόδοσης φόρου του επιχειρηματία και ελεύθερου επαγγελματία.
    Όλα τα οικονομικά δεδομένα θα καταχωρούνται άμεσα και θα είναι διαθέσιμα σε ελέγχους.
    Εφόσον θα έχουμε όλα τα δεδομένα η φορολογική πολιτική θα μπορέσει να είναι ποιο αντικειμενική και ενδεχομένως ποιο δίκαια
    Οι συσκευές θα πιστοποιούνται, χορηγούνται και θα υποστηρίζονται από το δημόσιο και θα παραδίδονται στους υπόχρεους .
    Για κάθε δημόσια συναλλαγή θα απαιτείται η φορολογική κάρτα η ο ΑΦΜ με πιστοποίηση ταυτότητας.
    Τεχνολογικά μπορεί να είναι δύσκολη η εφαρμογή αλλά όχι αδύνατη.
    Ο Πολίτης θα γνωρίζει άμεσα τους φόρους που έχει καταβάλει ενώ οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες που χρήζουν φορολογικής ασυλίας δεν θα μπορέσουν να αρνηθούν την συσκευή καταχώρησης συναλλαγων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:25 | pm

    Αν κάνετε αύξηση των αντικειμενικών αξιών γνωρίζετε ότι ανάλογη αύξηση θα πάρουν και τα συμβολαιογραφεία;
    Όταν αυξήσετε πχ 10% η 20% θα πάρουν και αυτοί, οπότε πέστε μου ποιος έχει πάρει τέτοια αύξηση;
    Μειώστε λοιπόν τα συμβολαιογραφικά γιατί αν αυτοί που κληρονομούν δεν έχουν χρήματα να τους γίνει ευκολότερη η πληρωμή των φόρων, γιατί αν αυτοί που παίρνουν πχ μια κληρονομιά ένα σπίτι του πατέρα τους που κάνει 200.000€ τα συμβολαιογραφικά θα είναι 3000€ και ο φόρος φαντάζομαι αλλά τόσα, πέστε μου που θα βρούνε να τα πληρώσουνε;
    Κάντε το για τα έσοδα του κράτους και όχι για τα έσοδα των συμβολαιογράφων που ένα μηδενικό επιπλέον που γράφουν στο συμβόλαιο (Φανταστείτε την κούραση)
    αυξάνεται ο μισθός τους στο δεκαπλάσιο.
    Γιατί υποχρεωτικά 1.5% η πληρωμή τους επί της αξίας και όχι ένα ποσό σταθερό.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 06:59 | lazaros maropoulos

    epeidi o ellinas exei sinithisei stin ennoia tou lottou-kino-propo….ktl kai ekei…. «katalavainei» tin ennoia ths pliroforikis…tha protina… kathe termatiko pou ekdidei apodixh apo opoiadipote epixeirisi na monadikopoiei tin apodeixh sinnalagis me monadiko-xaraktiristiko barcode , kai kathe 15 imeres na pigainoume sta katastimata opap opou ekei tha scannaronte oi apodeixeis kai tha «elafronoun» to hlektroniko mas portofoli. Tha pistonomaste diladi monades apalagis forou. Proteino ta katastimata opap, logo tou oti exoun ton online kai perifereiako exoplismo, einai se kathe gonia ths geitonias, kai exoun dokimastei stin apokrisi se kosmoplimmira. Tha borousan na einai kai ta kep.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | am

    Να απομακρυνθεί ο ελεγκτής από το ελεγχόμενο με χρήση της μηχανογράφησης που θα εξασφαλίζει κατ ελάχιστο την ύπαρξη του φακέλου του κάθε φορολογούμενου (φυσικού προσώπου/επιχείρησης) την διασταύρωση στοιχείων αλλά και τον έλεγχο του ελεγκτή.
    Να μπορεί ο ελεγχόμενος να βλέπει το φάκελο του, να προϋπολογίζει τον φόρο του, να διορθώνει τη δήλωσή του και να ρωτά απορίες το Υπ. Οικονομικών. Και βέβαια αυτό που προτείνετε, το φορολογητέο εισόδημα των μισθωτών/συνταξιούχων, να προσδιορίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών (τα στοιχεία υπάρχουν) και να μπορεί το φυσικό πρόσωπο να κάνει προσθήκες και διορθώσεις στη δήλωσή του.
    Να αποσαφηνισθούν από τη φορολογία Εταιριών οι διατάξεις που δημιουργούν και κόστος λειτουργίας και γκρίζες ζώνες πχ η γενικότητα της παραγωγικότητας των δαπανών (αν μια δαπάνη δεν είναι παραγωγική για μια Εταιρεία γιατί δημιουργεί εισόδημα σε μια άλλη και φορολογείται. Αντίστοιχα αν μια εργοδοτική παροχή δεν είναι παραγωγική για την Εταιρεία σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε Εφόρου, γιατί δεν δημιουργεί εισόδημα στο φυσικό πρόσωπο ή αν είναι παροχή σε είδος γιατί δεν επιβάλλεται και παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών κλπ).
    Κατάργηση του Κώδικα
    Ενιαία Κωδικοποίηση φορολογίας
    Εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από όλες τις Εταιρείες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:48 | Υπάτιος Μ. Μωυσιάδης

    Η υποχρέωση των εταιρειών για δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων να καλύπτεται μέσω του διαδικτύου. Σπαταλάμε άδικα χρήματα,χρόνο και κόπο (ιδιώτες και κράτος) για να δημοσιεύουμε ισολογισμούς σε εφημερίδες, χωρίς να εξυπηρετούμε τον βασικό σκοπό που είναι η εύκολη ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων να γίνεται πλέον, στον διαδικτυακό τόπο του τμήματος ανωνύμων εταιρειών της νομαρχίας, στην οποία υπάγεται η εταιρεία.

  • Διασύνδεση υπηρεσιών. Αυτόματη ενημέρωση χωρίς μεσολάβηση των πολιτών. Πχ. κατάργηση βεβαιώσεως αποδοχών κλπ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ

    Επιλογή νέων υπαλλήλων με τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και με διάθεση προσφοράς οι οποίοι ύστερα από ένα rotation σε όλα τα τμήματα της εφορίας να πηγαίνουν στον έλεγχο.
    Πρέπει δηλαδή κάποιος να γεράσει για να γίνει ελεγχτής; Περιμένουμε από ελεγτές που πλησιάζουν στη σύνταξη να αποδώσουν όπως οι νέοι;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:07 | Διαμάντης Βασίλειος

    Θα μπορούσατε να κάνετε την συγκέντρωση των αποδείξεων ηλεκτρονικά.
    Απλά θα εφοδιαζότανε ο καθένας μας με μια κάρτα και κάθε φόρα που θα έκανε μια αγορά μαζι με την αποδειξη θα έδινε και την κάρτα του για να περνάν τα δεδομένα της αγοράς.
    Στο τέλος του οικονομικού έτους θα μπορούσατε να στέλνετε ενα αντίγραφο των δεδομένων που έχουν μαζευτεί στην κάρτα μαζί με την φορολογική δήλωση.
    Ετσι δεν θα χρειαζόταν να μπαίνει στην διαδικασία ο καθε φορολογούμενος και υπάλληλος της εφορίας να αθροίζει ποσά απο μεμονωμένες και δυσχρηστες αποδείξεις (π.χ.θερμικό χαρτί)
    Απλα – εύκολα και ηλεκτρονικά…..

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Ολοι οι Δημοσιοι και οι ιδιωτικοι υπαλληλοι εφοσον δεν εχουν αλλη πηγη εισοδηματος να μην υποβαλλουν δηλωση. Η δηλωση να γινεται απευθειας απο τις δημοσιες ή τις ιδιωτικες εταιρειες στις οποιες εργαζονται.

    Το μονο αυτοι οι ανθρωποι θα πρεπει να κανουν μια υπευθυνη δηλωση με ολες τις αγορες του ωστε οι αποδειξεις που εχουν να εκπιπτουν απο το εισοδημα τους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:49 | Χ. Ηλίας

    Εκδοτήρια τιμολογίων, ταμειακές μηχανές όλα ψηφιακά. Κεντρική ενημέρωση μέσω διαδυκτίου ή/και κινητής τηλεφωνίας. Κεντρικός αριθμός ο αριθμός ΦΠΑ που μπορεί να συνδεθεί και με αριθμό κινητού τηλεφώνου για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Έξυπνες πληρωτικές κάρτες με μνήμη (όπως και οι πιστωτικές) για τις περισσότερες συναλλαγές. Κάθε προϊόν να περιέχει ένα μοναδιαίο κωδικό και να το ακολουθεί σε κάθε συναλλαγή (π.χ. άμεσος έλεγχος κατά την αγορά αυτού σε αντιστοιχεία με τιμολόγια, δελτία παραλλαβής κτλ). Αυτόματη καταχώρηση όλων των συναλλαγών στην εφορία δηλαδή, άμεση έκδοση φορολογικής δήλωσης με το πάτημα ενός κουμπιού. Απόλυτη μέτρηση του φόρου που πληρώθηκε κατά την εκκαθάριση.
    Όλα αυτά με βάση τα:
    1. Ρεαλιστικές τιμές προϊόντων ώστε να μην υπάρχει περιθώριο μείωσης της τιμής για αγορά σε χαμηλότερη τιμή, χωρίς την έκδοση απόδειξης.
    2. Αναλογικό κέρδος και επιστροφή φόρου σε τέτοιο βαθμό που να είναι απόλυτα ισότιμο με οποιαδήποτε πιθανότητα που αναφέρθηκε στο Νο 1.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:16 | Γιώργος Μηχιώτης

    Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα σύστημα βαθμολογίας του φορολογουμένου. Αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής, τότε να ανεβαίνει ο βαθμός του, αν είναι ασυνεπής, τότε να πέφτει. Το δε σκορ της κάθε επιχείρησης, να είναι ορατό σε κάθε συναλασσόμενο προς αυτόν. Ετσι θα «φανούν» και οι υποψήφιοι για ακάλυπτες επιταγές, ενώ θα ξεχωρίσει η ήρα απ’ το στάρι. Ο δε συνεπής θα επιδιώξει τον έλεγχο για να ανέβει το σκορ του, οπότε και η στόχευση των ελέγχων θα γίνει κατ’ άτι πιο εύκολη…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | Γεώργιος Αλεξόπουλος

    Κατάργηση των φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων.
    Ο έλεγχος, που θα πρέπει να είναι τυχαίος,δειγματοληπτικός και αυστηρότατος, να γίνεται εντός του φορολογικού έτους.
    Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι όποιος παρανομεί μπορεί να την γλυτώσει αν δεν ελεγχεί αλλά αναλαμβάνει το ρίσκο βαρύτατων κυρώσεων σε περίπτωση ελέγχου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:33 | Δημήτριος Κουρτέσης

    Εγκαταστήστε σε όλου τους τομείς που δραστηριοποιούνται οι Έλληνες πολίτες Φορολογικούς μηχανισμούς (φορητούς – σταθερούς) και βάση αυτών των στοιχείων να φορολογούνται ανάλογα και δίκαια.Πιό συγκεκριμένα σε κάθε δραστηριότητα (είτε λέγεται ελεύθερος επαγγελματίας-αγρότης-γιατρός-κ.λπ.)να υποχρεούται να εκδώσει κάποιο παραστατικό ,όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    1) Κατάργηση του τμήματος κεφαλαίου. Μεταβίβαση της ευθύνης στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι ούτως ή άλλως κάνουν όλη την δουλειά και πληρωμή στις τράπεζες. Κατάργηση πιστοποιητικών από τις ΔΟΥ και όπου χρειάζεται ηλεκτρονική πιστοποίηση μεσω κωδικών. Γίνεται ήδη για φορολογική ενημερώτητα.
    2) Κατάργηση του τμήματος μητρώου. Για τις εταιρείες οι μεταβολές κλπ να γίνονται στα επιμελητήρια. Για τα φυσικά πρόσωπα στα ΚΕΠ.
    3) Σταδιακή αντικατάσταση πληρωμών στις ΔΟΥ από πληρωμές στις τράπεζες.
    4) Σταδιακή απαγόρευση κάθε είδους προσέλευσης φορολογουμένων στις ΔΟΥ.Απλοποίηση του συστήματος, απεριόριστη χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών, τράπεζες, ΚΕΠ, λογιστικά γραφεία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:53 | Κ. Ιωαννίδης

    Όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ:
    ΕΝΑ είδος τιμολογίου
    Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου ΠΡΙΝ την έκδοση δελτίου αποστολής (δηλαδή πριν την φυσική παράδοση του υλικού, θα εξυπηρετήσει τα μέγιστα τα ΝΠΔΔ)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:25 | Βασίλης Σταράκης

    1. Τί νόημα έχει αλήθεια η κατάρτιση συμφωνητικών και η υποβολή τους στην εφορία για το κύρος μιας τιμολογημένης δαπάνης. Αφού όσα αναφέρονται σ’ ένα συμφωνητικό και δεν τιμολογήθηκαν θεωρούνται διαφορές αστικού χαρακτήρα (αθέτηση συμφωνίας) κι όχι φορολογικές διαφορές, ενώ όσα τιμολογήθηκαν, καταχωρήθηκαν στα βιβλία, πληρώθηκε ο ΦΠΑ κλπ. Ποιό το νόημα λοιπόν, μια τέτοιας περιττής γραφειοκρατίας;

    2. Τί νόημα έχει να κάνει ο έφορος έλεγχο αν είναι ο επαγγελματίας γραμμένος στο επαγγελματικό του σωματείο; Κι αν δεν θέλει ο επαγγελματίας; Δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι (και με τη συνθήκη της Ρώμης); Γιατί, θεωρείται λοιπόν ως προαπαιτούμενο για την άσκηση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας;

    Γιατί πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν και συγκεντρωτικές κατασάσεις ΦΠΑ; Δεν υπάρχουν τα αναλυτικά στοιχεία στους server του Υπουργείου; Ή η χρήση των ηλεκτρ. υπολογιστών είναι υποχρεωτική μόνο για τους πολίτες;

    Γενικά: Είναι απλό. Μαζέψτε όλες τις διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί από την εποχή του Μαυροκορδάτου. Καταργήστε πολλές, βελτιώστε πολλές.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 05:08 | Μιχάλης Π

    Υπάρχει ένας κυκεώνας υποχρεώσεων φορολογουμένων, υπηρεσιών κλπ προς τις ΔΟΥ που στηρίζονται σε αναχρονιστικούς Νόμους του 1990 για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στην αντιμετώπιση της παρά μόνο ταλαιπωρία στους φορολογούμενους, ουρές στις ΔΟΥ, απασχόληση των υπαλλήλων με ανούσιες εργασίες καταχώρησης, μια φοβερή σπατάλη χαρτιού εργατοωρών χωρίς λόγο.
    Προτείνω:
    – την κατάργηση υποβολής τριμηνίαιων καταστασεων (χωρίς μηχανογράφηση δεν μπορεί να γίνει κανενας ουσιαστικός ελεγχος)
    – την κατάργηση καταθεσης των εργολαβικών την οποία υποχρέωση την έχει ο εργοδότης και όχι ο εργολάβος (εννοείται οτι μπαινουν στο φακελο του εργολαβου και ελεγχονται..)και των εκδηλώσεων (ποτέ δεν γίνεται έλεγχος από την ΥΠΕΕ)
    – την κατάργηση της υπεύθυνης δηλωσης περι μη υποχρεωση υποβολης δηλωσης (δεν προσφέρει τίποτα στον έλεγχο αντίθετα νομιμοποιεί όσους φοραδιαφεύγουν να παίρνουν σφραγίδα από την Εφορία)
    – την κατάργηση της υποχρεώσης κατάθεσης εξαλείψεων προσημείωσης, παραστατικων εκδηλωσεων, οικοδομικων αδειων, αδειων λειτουργίας, υπευθυνων δηλωσεων συμβολαιογραφων (ελεγχος από Π.Σ. του ΕΤΑΚ) κ.α. που συσωρεύουν τόνους χαρτιων στις ΔΟΥ χωρίς λόγο.
    Αντίθετα θα πρέπει να παραμείνει:
    -η κατάθεση μισθωτηρίων και να επιβληθεί η υποχρέωση κατάθεσης της λύσης μίσθωσης (είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των εισοδημάτων από ακίνητα γιατι η υποχρεωση δήλωσης υπαρχει ασχετα αν εισπράτονται και τα οποία με κατάλληλη μηχανογράφηση θα μπορούν να στέλνονται και προεκτυπωμένα στις φορολογικές δηλώσεις)
    Τελος οπιαδήποτε δημόσια υπηρεσια ή φορέας χρειάζεται στοιχεία ή βεβαιώσεις από την ΔΟΥ να γίνεται με αίτημα της προς την ΓΓΠΣ και να δίνονται μηχανογραφικά όπως πετυχημένα γίνεται η ταυτοποίηση των εισοδημάτων που αναφέρονται στο εκκαθαριστικό από τις Τράπεζες μεσω του site της ΓΓΠΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:41 | Αειφόρος

    Ο κύκλος του ΦΠΑ μπορεί να απλοποιηθεί
    Παράδειγμα από τον χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας – χρήση κουπονιών

    Η απόδοση του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμη και εάν χρησιμοποιούν ταμειακές μηχανές, εξασφαλίζεται μόνο με συνεχείς ελέγχους που κοστίζουν και απαιτώντας μεγάλο αριθμό ελεγκτικού προσωπικού, επίσης η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι μεγάλο ποσοστό του ΦΠΑ δεν καταβάλλεται.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Θα μπορούσε σε κάθε πολίτης, πριν την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, να του δίνεται η εναλλακτική επιλογή να ανταλλάξει χρήματα με «επιταγές ΦΠΑ» σε Τράπεζες ή «παράβολα ΦΠΑ» σε περίπτερα, για αποκλειστική χρήση πληρωμής ΦΠΑ, με έκπτωση 1 ή 2 μονάδες από τις 19 ή 9 μονάδες του ΦΠΑ.

    Αυτές τις επιταγές ( για μεγάλα ποσά ) ή παράβολα (για μικρά ποσά ) θα μπορούν νόμιμα να δίνονται κατά την αγορά προϊόντος ή υπηρεσίας έναντι του ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτό το προϊόν ή υπηρεσία, θα είναι ένα είδος χρήματος μόνο για την καταβολή ΦΠΑ

    Πιστεύουμε ότι η έκπτωση 1 ή 2 μονάδων ή και περισσότερο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους χαμηλόμισθους που πραγματοποιούν μικρού ύψους αγορές και έχουν ανάγκη και την τελευταία δεκάρα για να τα βγάλουν πέρα, αλλά και για όσους διαθέτουν οικονομική επιφάνεια αφού σε αγορές μεγάλου ύψους θα έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος, ως ποσοστό του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε 1 ή 2 μονάδες του.

    Είναι ένα σύστημα αυτοελέγχου που δεν χρειάζεται εξωτερικούς ελεγκτές μιας και οι εργατοώρες τους κοστίζουν.

    Εξασφαλίζει την ταχύτατη καταβολή του ΦΠΑ κατά την αγορά, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

    Επίσης υποχρεώνει τον επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία να αποδώσει αυτά τα «χαρτάκια ΦΠΑ» στην εφορία, όπως οφείλει για έτσι και αλλιώς τα «χαρτάκια» αυτά δεν θα έχουν καμία άλλη χρήση, εκτός από το καταβληθούν ως ΦΠΑ. Θα μπορούσαν να έχουν τρίμηνη διάρκεια χρήσης για να μην κάνουν κύκλο από επιχειρηματία σε επιχειρηματία.
    Ακόμη και εάν δεν το καταβάλλουν, το ΦΠΑ θα έχει φτάσει στην Αρμόδια Εφορία από την στιγμή της αγοράς

    Για το μη-κερδοσκοπικό Δίκτυο
    Κοινωνικής Αλληλεγγύης &
    Περιφερειακής Ανάπτυξης

    » Οι συνεταιρισμοί φέρνουν πάντα λύσεις σε περιόδους κρίσης»

    Η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας «Απαντήσεις για την παγκόσμια Οικονομική Κρίση – Η ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Μοντέλου σε περιόδους κρίσης» Link http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotita.pdf
    Σύμφωνα με αυτήν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πρότεινε και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν την διακήρυξη του έτους 2012 ώς διεθνές έτος συνεταιρισμών Δείτε http://www.ica.coop Εχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η Εκθεση και δίνει λύσεις

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:22 | Αλεξία Χατζοπούλου

    Προτείνω να ξεκινήσετε να συμμαζεύετε την Κρατική Τηλέοραση και τους μισθούς που εκεί δίνονται αντί να τολμάτε να μιλάτε για πράσινους φόρους και πράσινα άλογα !!
    Να φορολογήσετε τις αποζημιώσεις που θα δώσετε στους αργόσχολους τις Ολυμπιακής που θα βγούν στην σύνταξη αύριο για να απασχολήθουν κάπου αλλού μεθαύριο .
    Να φορολογήσετε τους υπαλλήλους σας του ΟΛΠ με τους μισθούς των 6000 Ε.
    Ξεκινήστε συμμαζεύοντας τα λαμόγια δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στις εφορίες και τα δίκαια πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν κάποιες επιχειρήσεις τα βάζουν στην τσέπη τους κλείνοντας τα βιβλία , στο κτηματολόγιο που μια άδεια κατοικίας – μετατροπής – κλπ στοιχιζει τα διπλά και τριπλά χρήματα στον ταλαίπωρο Έλληνα φορολογούμενο, στο υπουργείο συγκοινωνίων, εκεί που για να δώσουν ένα δίπλωμα οδήγησης μας υποχρεώνουν να δώσουμε το χαράτσι των 250 Ε στην κάθε άσχετη θείτσα υπαλληλίσκο του υπουργείου που ούτε ξέρει τι σημαίνει τιμόνι και το παίζει εξετάστρια για να πάρει υπερωρίες και το μεριδιάκι της απο το χαράτσι
    Τους δασκάλους που δεν διδάσκουν τα παιδιά μας στα σχολεία και τους πληρώνουμε με μαύρα χρήματα για ιδιαίτερα στο σπίτι .

    Με λίγα λόγια συμμαζέψτε και φορολογήστε το δημόσιο , εκεί είναι το πρόβλημα της Ελλάδος !!

    Μια Ελληνίδα που σας ψηφίζει απο το 1981

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΑΣ

    να αποδεχεται το Δημοσιο την αποστολή εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή ή σε μορφή PDF αρχείου και αν βεβαιώνει την παραλαβή επίσης ηλεκτρονικά. Αυτό θα γλυτωσει σημαντικό φόρτο εργασίας και στις δύο πλευρες (φορολογουμενους και Δημόσιο)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:53 | Ats

    Για να ελεχθει ενα συστημα πρεπει να ειναι οσο πιο απλο γινεται.

    Αυτος ο κανονας δεν ισχυσε ποτε στην ελληνικη φορολογικη νομοθεσια. Πχ ας δουμε τι συμβαινει στις εταιριες: ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Μονοπροσωπες / βιβλια Α, Β, Γ κατηγοριας / Λογιστικο σχεδιο δεινοσαυρος που μπαινει στην σκοπιμοτητα της λειτουργιας / ΔΠΥ, ΑΠΥ με φορο, χωρις φορο, με ΙΚΑ, χωρις ΙΚΑ / φοροι εργοδοτη, εργαζομενου, χαρτοσημα, κρατησεις υπερ τριτων / δελτια αποστολης, παραλαβης, αναστροφα δελτια, τμολογιο παροχης υπηρεσιων, πωλησης αγαθων, αποδειξεις χονδρικης, λιανικης, ταμειακης / φορος αποθεματικων, μερισματων, διανεμομενων, μη διανεμομενων κερδων / αμοιβες διαχειριστη / ομορυθμα μελη, ετερορυθμα μελη, κλπ

    Εχετε αντιληφθει οτι αυτα τα πραγματα δεν υπαρχουν σε κανενα αλλο μερος του κοσμου ? Οσοι εχουν συνεργατες στο εξωτερικο και πρεπει να τους τα εξηγησουν αντιμετωπιζονται σαν εξωγηινοι.

    Η γραφειοκρατια σε ολο της το μεγαλειο.

    Απλοποιηστε τα!!!

    3 ειδη εταιριων ειναι ΥΠΕΡ-αρκετα. ΑΕ, ΕΠΕ, Ατομικη.

    ΕΝΑ ειδος βιβλιων. Απλο λογιστικο σχεδιο.

    ΕΝΑ ειδος τιμολογιου που γραφει τα στοιχεια του πελατη, του προμηθευτη, το αντικειμενο της συναλλαγης, το ποσο και το φπα.

    Ολες οι εταιρικες συνναλαγες (πανω απο 100 ευρω) μεσω κεντρικου server του Taxis και πληρωμη μεσω τραπεζικου λογαριασμου.

    Η τεχνολογια υπαρχει. Το κοστος ειναι ελαχιστο μπροστα σε οσα ξοδευονται για αντιπαραγωγικες δραστηριοτητες, ανυποστατους ελεγχους, συναλλαγες κατω απ το τραπεζι.

    Θεληση υπαρχει ?

  • Η σύζυγος μου χτίζει σπίτι (στο όνομα της) και υποχρεούται να πάει τα χαρτιά για έλεγχο (για ηλεκτροδότηση) στην εφορία όπου είναι η έδρα μου (σε άλλη πόλη απόστασης 1 ώρα με τσουχτερά διόδια) αντί στην εφορία όπου αυτή υπάγεται, στην πόλη που κατοικεί. Δεν επιθυμώ να μεταφέρω την έδρα μου και δεν βλέπω γιατί οι γυναίκες πρέπει να υπόκεινται τέτοιο ρατσισμό από την εφορία στα φορολογικά θέματα, θεωρώντας τες υπαγόμενες φορολογικά στο σύζυγο τους αντί ανεξάρτητες.

    Αφού δεν βλέπουμε κάποιο ενιαίο αφορολόγητο για την οικογένεια με παιδιά (δηλαδή αν δουλεύει μόνο ο ένας και ο άλλος φροντίζει την ανατροφή των παιδιών να μην φορολογείται πολύ περισσότερο το εισόδημα του ενός εργαζόμενου γονιού περισσότερο απ’ότι θα φορολογούταν δυο μικρότερα εισοδήματα και των δύο γονιών που θα αθροίζονταν στο ίδιο ποσό), γιατί κατά τ’άλλα αντιμετωπίζονται οι φορολογούμενοι στα πλαίσια της οικογένειας και με «αφέντη» τον άνδρα;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | Χαρυς

    Θεωρηση μισθωτηριων, υποβολη τριμηνιαιων καταστασεων ιδιωτικων συμφωνητικων, υπευθυνες δηλωσεις περι μη υποχρεωσης υποβολης δηλωσης φορολογιας εισοδηματος, συμφωνητικων αθλητων, προπονητων κλπ. (πολλα πρεπει να ειναι και μαιμουδες για ληψη μοριων προυπηρεσιας γιατι εχουν μηδενικη η συμβολικη αμοιβη) Η θεωρηση για το βεβαιο της ημερομηνιας μπορει να γινεται και στα ΚΕΠ.

  • Μια διαδικασία που πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί είναι η διαπραγμάτευση με τον έφορο για το ύψος της φορολογητέας ύλης το ύψος των προστίμων τον τρόπο πληρωμής των οφειλών κλπ. Αυτό μόνο αυθαιρεσίες γεννά.
    Θα πρέπει λοιπόν να οριστούν καλώς και ως την τελευταία λεπτομέρεια το τι είναι παράβαση και ποιο είναι το πρόστιμο σε κάθε περίπτωση. Αν ο φορολογούμενος έχει αντίρρηση θα μπορεί να προσφεύγει στην διαιτησία από δικαστήριο ή από άλλο αρμόδιο όργανο με συνοπτικές και χωρίς μεγάλο κόστος διαδικασίες.
    Η εφορία θα πρέπει να αποτελεί μηχανισμό ελέγχου και μόνο με βάση την κείμενη νομοθεσία χωρίς έταιρες αρμοδιότητες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Η συνολική κατάργηση της τριμηνίαιας υποβολής των κάθε είδους συμφωνητικών.
    Ουδέποτε αξιοποιήθηκαν,και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν λόγω του οτι είναι αδύνατο να μηχανογραφηθούν,συνεπάγονται τεράστιο κόστος διαχείρισης για τις ΔΟΥ,και χρησιμοποιούνται για νομιμοποιήση δαπανών,ως εκπεστέων στην φορλογία εισοδήματος,που οι ίδιες δαπάνες χωρίς σύμβαση,δεν θα είχαν καμία τύχη!!!!.