24) Ποια μέτρα θα προτείνατε για την εσωτερική αναδιοργάνωση των ΔΟΥ ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων;

Ποια μέτρα θα προτείνατε για την εσωτερική αναδιοργάνωση των ΔΟΥ ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Κύριοι κυβερνητικοί,
    το πρόβλημα της «κακής» λειτουργίας των εισπρακτικών υπηρεσιών δεν πιστεύω ότι είναι θέμα έλλειψης προσωπικού και άλλων δικαιολογιών που αναφέρονται συχνά. Το πρόβλημα δημιουργείται από το μη εξυγχρονισμό των υποδομών,(γρήγορου και απλού συστήματος λογισμικών) και από τη μη εξειδίκευση του προσωπικού ώστε ο κάθε υπάλληλος να καλύπτει τον τομέα με την επάρκειά του. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι ανύμποροι να λύσουν τα θέματα με αποτέλεσμα η ανεπάρκεια τους να οδηγεί σε εντάσεις,συγκρούσεις και αδιέξοδα… Τέλος θεωρώ ότι είναι απαραίτητο τμήμα στις ΔΟΥ που κάθε πολίτης θα καταθέτει ερωτήματα για οικονομικές υποθέσεις του και θα παίρνει υπεύθυνες απαντήσεις.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:24 | Στυλιανός Καλπαξίδης

    1. Κατάργηση του Ταμείου για τις πληρωμές. Ο φορολογούμενος θα πληρώνει την εφορία ηλεκτρονικά μέσω μεταφοράς χρημάτων από το δικό του IBAN σε IBAN της εφορίας με ταυτόχρονη έκδοση της απόδειξης πληρωμής. Η απόδειξη θα αποδεικνύει την εξόφληση της οφειλής, το παράβολο και να χρησιμεύει σαν σήμα κυκλοφορίας.
    2. Κατάργηση του Μητρώου φορολογουμένου. Ο φορολογούμενος θα έχει ΕΝΑΝ ΚΩΔΙΚΟ αναγνώρισης (ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ ή Αρ. Ταυτότητας, ή κλπ) έναντι ΟΛΩΝ των Δημοσίων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της Εφορίας. Στα προσωπικά του στοιχεία να υπάρχει το αποτύπωμα και άλλα βιομετρικά στοιχεία. Αν η Αστυνομία θέλει να εκδίδει δικό της κωδικό ας ενημερώνει τα προσωπικά στοιχεία και όχι να πηγαίνει αυτοπροσώπως ο φορολογούμενος στην Εφορία, στις Τράπεζες, κλπ για να δηλώσει τον νέο Αρ. Ταυτότητος.
    3. Κατάργηση όλων των στοιχείων για την έναρξη επιτηδεύματος. Ο φορολογούμενος θα κάνει αίτηση για έναρξη επιτηδεύματος και η Εφορία θα του χορηγεί τα στοιχεία πιστοποίησης, ηλεκτρονικούς κώδικες, sim, κλπ και ο φορολογούμενος ξεκινάει δουλειά. Η αγορά ταμειακής η άλλων μηχανημάτων έπεται. Η ενεργοποίηση τους είναι θέμα του φορολογουμένου.
    4. Ενιαίο ωράριο για το κοινό. Τα ίδιο ωράριο με τις τράπεζες με ηλεκτρονικό έλεγχο εισόδου-εξόδου των ΟΛΩΝ των εργαζομένων.
    5. Απαλλαγή από άλλες ασχολίες. ΠΧ οι πινακίδες κυκλοφορίας είναι δουλειά άλλης υπηρεσίας από την αρχή μέχρι το τέλος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:30 | ΤΡΕΒΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

    ΘΑ ΕΡΘΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ.

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΑ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ ΙΔΙΩΚΤΙΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Π.Χ. Δ.Ο.Υ. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 6.700.000,00 ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΚΕΔ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2006 ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ 4.500 ΤΜ ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΜΕ 4 ΟΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΚΙΓΚ (ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΨΟΓΟ) ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΕΝΟ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ΕΦΟΡΙΕΣ, ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΛΙΤΩΝΟΝΤΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ(ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 400.000,00 ΕΤΗΣΙΟΣ)ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.

    ΣΥΜΠΙΕΣΤΕ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΩΚΤΙΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    ΚΑΤΑΒΑΣΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ- ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
    ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

  • Να αλλάξει η νοοτροπία όλων όσων εργάζονται στις εφορίες και αν δεν τους αρέσει αυτό τότε να τους αλλάξετε εσείς βάζοντας νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και απόδοση .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:35 | ΔΗΜ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΙ Δ.Ο.Υ ΕΙΝΑΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Η ΤΣΕΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΙΑ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ..ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ..ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΚΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΠΩΣ.Π.Χ ΕΝΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Η ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΗΡΗΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ….

  • Το μεγάλο πρόβλημα των ΔΟΥ είναι η αυθαιρεσία των εφοριακών, ιδίως σε περιπτώσεις (αναδρομικών) ελέγχων σε εταιρείες ή επιβεβαίωσης φόρων κληρονομιάς κλπ. Εκεί είναι που υπεισέρχεται και η διαφθορά. Προτείνω οι έλεγχοι και οι επιβεβαιώσεις να γίνονται πάντοτε από δύο εφοριακούς, χωρίς να γνωρίζει ο ένας τον άλλο ούτε και το αποτέλεσμα του ελέγχου. Τα τελικά ποσά που θα βεβαιώνονται από κάθε εφοριακό θα εισάγονται στο ηλεκτρονικό σύστημα και αν υπάρχει διαφορά άνω ενός προκαθορισμένου ποσοστού (π.χ. του 10%) στις εκτιμήσεις των δύο εφοριακών θα πρέπει να επεμβαίνουν οι επιθεωρητές για να ελέγχουν τους εφοριακούς. Αν η διαφορά είναι κάτω του ως άνω ποσοστού (π.χ. 10%) θα βεβαιώνεται η κατώτερη τιμή. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται από εφοριακούς από άλλη ΔΟΥ οι οποίοι θα ορίζονται με κλήρωση. Για τις βεβαιώσεις ποσών και φόρων που σήμερα γίνονται από τους διευθυντές των ΔΟΥ θα πρέπει να συνυπογράφουν δύο ανώτεροι υπάλληλοι των ΔΟΥ ώστε να μειώνεται η περίπτωση διαφθοράς. Ο φορολογούμενος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει και επαλήθευση από εφοριακό άλλης ΔΟΥ αν νομίζει ότι αδικείται.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:20 | χαρης

    οι δημοσιες υπηρεσιες να δουλευουν και το απογευμα .
    οι υπαλληλοι να μην το παιζουν αφεντικα,και ειναι τοσο δύσκολ勤να κανεις την δουλεια σου γρηγορα και αποτελεσματικα σαν υπαλληλος? πολλοι απο αυτους που δουλεουν στο δημοσιο τομεα, αν δουλευαν σε εναν ιδιώτη θα ειχαν παρει ποδι.να γίνει σώμα επιυεωρητών που να παριστάνει τον πολίτη για να δει τι τραβάει!

  • Κύριοι κυβερνητικοί,

    Πρώτο βήμα στη διαχείρηση μιας καταστάσεως είναι η ανάγκη να κωδικοποιηθούν οι απαιτήσεις της υπηρεσίας της εφορίας προς συλλογή φόρων , και δεύτερον οι απαιτήσεις της υπηρεσίας προς επιτυχή τρόπο λειτουργίας προς αυτό το σκοπό. Η στρατηγική της Toyota ως προς το Lean Management είναι να έχει κάθε μονάδα της υπηρεσίας στρατηγικό σκοπό με συγκεκριμένες ευθύνες και ικανότητες μέσα από καθαρές διαδικασίες. Αυτό προϋποθέτει δενδρική κωδικοποίηση των φορολογικών νόμων που θα πρέπει να είναι σταθεροί, ξεκάθαροι και να μήν επιτρέπουν προσωπικές επεμβάσεις διευκρύνισης είτε από υπαλλήλους είτε από φορολογούμενους. Αυτό είναι και κίνητρο επενδύσεων, γιατί κάθε προϋπολογισμός έργου χρειάζεται να ξέρει και το ύψος της φορολογίας που θα προκύψει.

    Η καταγραφή απαιτήσεων λειτουργίας θα πρέπει να αντανακλά και τις ικανότητες εργασίας των υπηρεσιών και η συστηματική αναδιάρθρωση των εργαζομένων σε θέσεις που είτε πρέπει να καλύψουν είτε θα πρέπει να καταργηθούν.

    Η ψηφοθηρία είναι ο παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας, πιέζοντας το δημόσιο τομέα να επεκτείνεται γοργά ως καρκινοειδής όγκος δίχως οι πραγματικές ανάγκες να δικαιολογούν περαιτέρω προσλήψεις, αλλά και τις προσλήψεις με ψηφοθηρικό κίνητρο παρά με προσχεδιασμένες καλύψεις αναγκών τύπου και τόπου εργασιακού φορτίου των υπηρεσιών.

    Το πρακτικό πρόβλημα που έχει κάθε κάθε κυβέρνηση είναι η προσωποποίηση δημοσίων θέσεων εργασίας και η μονιμότητα της θέσης αυτής, που σε συνδιασμό με τις εργατικές ενώσεις αποτρέπουν το κάθε σοβαρό μέτρο αναδιάρθρωσης με απειλές απεργιών (είτε με αποχή προσέλευσης στους χώρους εργασίας, είτε με λευκές απεργίες μέσα στους χώρους εργασίας). Αυτό προβάλλει και το πρόβλημα που προκαλλούν οι λευκές απεργίες (είτε για υποστήριξη εργατικών κεκτημένων, είτε για άτυπη δήλωση προς καταβολή γρηγορόσημου). Το πλαίσιο εργασιών θα πρέπει να καλύπτεται από όρια χρονικά προς περραίωση, και κάθε καθυστέρηση πέρα των προς ορισμό ορίων, θα πρέπει να δικαιολογήται γραπτώς και με αποδεικτικά στοιχεία εργασίας, επαφών μέσα στο φάκελο φορολόγησης του καθενός και να είναι προσβάσιμα από όλους τους ενδιαφερόμενους. Η μηχανογράφηση επικοινωνιών (γραπτών , ηχητικών και διαβουλεύσεων είναι εφικτή με παρελθούσα τεχνολογία, και δε δικαιολογήται η μή ύπαρξη ή χρήση τοιούτων συστημάτων. Η διαφάνεια είναι αυτό που κάθε ένας χρειάζεται, είτε προς διοίκηση, είτε προς διακυβέρνηση, είτε προς εξυπηρέτηση.

    Προσωπικά ενώ δε χρωστούσα στην εφορία, φίλες του τοπικού διευθυντη της εφορίας , τηλεφωνούσαν στο σπίτι και απειλούσαν τους γονείς μου με μέτρα εναντίων μου εάν δεν έδεινα δώρα σε αυτές, τότε δε θα έπερνα ποτέ χαρτί φορολογικής ενημερώτητας από το διευθυντή. Εγώ άφησα τα χρόνια να περάσουν ώστε να αλλάξει ο διευθυντής της Β Σερρών, και να μπορέσω να εξυπηρετηθώ από την υπηρεσία.

    Μήπως θα έπρεπε να φτάσω σε σημείο να ζητήσω να παρακολουθήσουν τις τηλεφωνικές μου επικοινωνίες ώστε να έχω και καταγραμένες τις απειλές τους; Ως πότε θα πρέπει να καλύπτουμε τις κρυφές απαιτήσεις ανόμων δημοσίων υπαλλήλων που κομματικοί μηχανισμοί υποστηρίζουν και καλύπτουν; Πότε η προστασία του κράτους θα είναι πρακτικά προτεραιότητα των πολιτών σε σχέση με τη προστασία των κομματικών συμφερόντων και συνδιαλλαγών; Πώς ο πολίτης μπορεί να νιώθει ότι μπορεί να μάχεται επι ίσοις όροις με παρακυκλώματα μέσα στις υπηρεσίες με την νομική υποστήριξη ενός αξιοκρατικού κράτους;

    Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδος κατάλαβα ότι είναι οι Έλληνες.

    Με πολύ ελπίδα και πολλές ευχές για ένα δημιουργικό έτος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:41 | Βασίλης Μασσέλος

    Να εξυπηρετούν οι ΔΟΥ και τις Παρασκευές τις οποίες έχουν εξασφαλίσει συντεχνιακά και απαράδεκτα ως ημέρες μη εξυπηρέτησης

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:45 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε

    Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία ως συναλασσόμενος αρκετά συχνά με ΔΟΥ, κάποια μέτρα-στρατηγικές που πιθανά θα βελτιώσουν την κατάσταση μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
    – Ουσιαστική εξοικείωση των υπαλλήλων με τους ηλ.υπολογιστές και μηχανοργάνωση σε όλα τα επίπεδα
    – Κατανομή αρμοδιοτήτων στα κατάλληλα πρόσωπα ανάλογα με το επίπεδο γνώσης σε εξειδικευμένα αντικείμενα (π.χ. οι υπάλληλοι που ασχολούνται με στοιχεία του ΚΒΣ να γνωρίζουν καλά την αντίστοιχη νομοθεσία, αλλά και τα ισχύοντα στην αγορά)
    – Σύσταση ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς στις ΔΟΥ
    – Τήρηση Κανονισμού Καλής Συμπεριφοράς προς τους συναλλασσόμενους πολίτες (δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αγενούς συμπεριφοράς υπαλλήλων προς φορολογούμενους)
    – Αυστηρότατες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ποινές για τους επίορκους υπαλλήλους
    – Διαδοχή των Εφόρων ανά τακτά διαστήματα σε διαφορετικές ΔΟΥ ώστε να μην εμφανιστεί το φαινόμενο των «πελατειακών σχέσεων».
    – Απομάκρυνση-αντικατάσταση Εφόρων και στελεχών ΔΟΥ από την θέση τους εφόσον δεν καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τον στόχο εσόδων που έχει μπει για την ΔΟΥ στην οποία ανήκουν.

    Δημήτρης Ε

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:22 | ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ Ε

    οι δημοσιες υπηρεσιες να δουλευουν και το απογευμα .οι υπαλληλοι να μην το παιζουν αφεντικα,και ειναι τοσο δύσκολ勤να κανεις την δουλεια σου γρηγορα και αποτελεσματικα σαν υπαλληλος? πολλοι απο αυτους που δουλεουν στο δημοσιο τομεα, αν δουλευαν σε εναν ιδιώτη θα ειχαν παρει ποδι

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | vice

    Κύριε Υπουργέ
    Σταματήστε αμέσως την επιχειρηματολογία οτι το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Το πρόβλημα δεν λύνεται με αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων αλλά με καλύτερη οργάνωση και εκπαίδευση. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τα συστήματα που διατίθενται. Τα δίκτυα είναι αργά και χάνεται χρόνος στην αναμονή σύνδεσης. Χρειάζεται αναβάθμιση των μηχανημάτων. Στο ωράριο θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος. Ποτέ σε μια υπηρεσία δεν είναι παρόντες όλοι όσοι θα έπρεπε να είναι. Εκ περιτροπής μοιράζεται ο χρόνος για ψώνια, λαϊκή, εξωτερικές «δουλειές» και δεν συμμαζεύεται.
    Σταματήστε να έχετε τις υπηρεσίες γεμάτες με «καρότσια» που βαριούνται. Οι Διευθυντές πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα προσόντα για να ασκούν Διοίκηση.
    Παράδειγμα : Για μια φορολογική ενημερότητα από ΔΟΥ χρειάζεται ο φορολογούμενος να συμπληρώσει σχετική αίτηση και με βάση αυτή να γίνει έλεγχος στο TAXIS. Κατόπιν το αποτέλεσμα του μηχαγραφικού ελέγχου επικυρώνεται απο τον Προϊστάμενο του τμήματος που δεν έχει τερματικό μπροστά του. Μα είναι δυνατον? Τι χρειάζεται η επικύρωση? Το παράδειγμα είναι απλό αλλά αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των φορ. ενημερώσεων επί 1 λεπτό για την επικύρωση μπορεί να σας προκύψουν μερικές εκατοντάδες υπάλληλοι……

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:02 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Πλήρης αναδιοργάνωση στην λογική front-desk εξυπηρέτησης του πολίτη και διαχωρισμό του ελέγχου (υπαγωγή του σε ανεξάρτητη αρχή τύπου ΣΔΟΕ με προανακριτικές αρμοδιότητες). Πλήρης ηλεκτρονική συναλλαγή του Πολίτη με την ΔΟΥ μέσω Taxisnet.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:29 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Κύριε Υπουργέ σας εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ.

    Σχετικά με την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ προσωπικά θα πρότεινα τα εξής:

    1.Πλήρη λειτουργία όλες τις εργάσιμες ημέρες. (Οι περισσότερες ΔΟΥ τις Παρασκευές είναι κλειστές για το «κοινό»)
    2.Πλήρης κατάργηση του τρεξίματος των πολιτών. Για παράδειγμα χρειάζεται ένα έγγραφο μία σφραγίδα, δεν υπάρχει περίπτωση να σηκωθεί ο Υπάλληλος να πάει ο ίδιος, αλλά στέλνει τον συναλλασσόμενο να το κάνει.
    3.Καθολική, πλήρης και αλληλένδετη μηχανογραφική οργάνωση όλων των Κρατικών Υπηρεσιών-οργανισμών-Ταμείων κ.λ.π.
    Οποιαδήποτε πληροφορία, έγγραφο, βεβαίωση κ.λ.π. που πιθανόν χρειαστεί σε μία δημόσια υπηρεσία απο μία άλλη, όταν απο σχετικές νομοθετικές διατάξεις απαιτείται η προσκόμισή του, ασχέτως αν αφορά Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο, να γίνεται η αναζήτησή του ηλεκτρονικά απο την υπηρεσία που το απαιτεί προς την αρμόδια για την έκδοση του υπηρεσία.
    Για παράδειγμα αναφέρω μια συνηθισμένη περίπτωση, αυτή της θεώρησης των Φορολογικών Βιβλίων και στοιχείων. Όπου εκεί χρειάζονται βεβαιώσεις απο: Επιμελήτηριο, ΙΚΑ (απασχολείς – δεν απασχολείς προσωπικό), ΟΑΕΕ (πρωην ΤΕΒΕ)και αν ο φορολογούμενος ανήκε πριν σε άλλη ΔΟΥ και βεβαίωση απο την προηγούμενη ΔΟΥ. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μπορώ να αναφέρω, ωστόσο νομίζω οτι είναι γνωστά σε όλους και μάλλον περιττό.
    Θεωρώ τεράστια σπατάλη με πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία, την χώρα μας, την κουλτούρα μας και την προκοπή μας αυτό το παγιωμένο σύστημα του πήγαινε – έλα – σε δουλειά να βρισκόμαστε.
    4.Κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής νομοθεσίας. Όλοι όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με τα φοροτεχνικά θέματα, γνωριζούμε πολύ καλά ότι η ισχύουσα Φορολογική Νομοθεσία είναι δαιδαλώδης, χαοτική, ατέρμωνη με πολλά κενά, με πολλά ανοικτά παράθυρα, με ασάφειες κ.α.
    Ξέρουμε ότι ο πιο ευνοημένος είναι ο μη συνεπής, αυτός που θα υποστεί έλεγχο και θα «υποχρεωθεί» να τακτοποιήσει τις οφειλές του μετά την Διοικητική επίλυση της Διαφοράς, μειωμένα δηλαδή στο 1/3 αυτά που ο έλεγχος προσδιόρισε, κάνοντας μια ρύθμιση αποπληρωμής πολλών – πολλών δόσεων.

    Αν πραγματικά έχετε πρόθεση και την απαιτούμενη βούληση να πάτε την Χώρα ένα Βήμα μπροστά, φτιάξτε ένα φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο, αυστηρό, ξεκάθαρο και κατανοητό απο όλους. Χωρίς περιθώρια ερμηνειών και παρερμηνειών. Επιβολή άδικων κυρώσεων, ή περιθωρίου ελαστικότητας.
    5.Δημιουργήστε υπηρεσίες ελέγχου, στελεχωμένες με ανθρώπους υπεύθυνους, εργατικούς, επιστημόνες, αξιοπρεπείς και δίκαιους που θέλουν να βοηθήσουν και τον Πολίτη (Επιχειρηματία – Επιχείρηση) αλλά και το Κράτος. Κι όχι με λιγούρια, λιγδιάρηδες που το μόνο μέλημα τους είναι να τα πάρουν και να φύγουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της τακτικής τους. Οι ποινές για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της διαφθοράς των δημόσιων υπαλλήλων πρέπει να είναι όχι απλώς αυστηρά, αλλά παραδειγματικά εξοντωτικά. Εκεί υπάρχει ο πλούτος κ.Υπουργέ. Έχουν φτιάξει περιουσίες κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι. Απο πού? απο το «παχύ τους μισθό»? Αυτές οι περιουσίες θα πρέπει να περνούν στο Κράτος αυτομάτως. Για κάθε 1 ευρώ δωροδοκίας – λαδόματος θα πρέπει να τους επιβάλλεται 100 ασιο πρόστιμο ως ποινή.. Κι όχι ΕΔΕ και παραμύθια.
    Μήπως δεν ξέρετε γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται στην χώρα μας να επενδύσουν? Ασφαλώς και ξέρετε!!
    Πιστεύω οτι δεν έχουμε σαν χώρα την πολυτέλεια του χρόνου.
    Αν πραγματικά θέλετε η ιστορία να μιλά για εσάς και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου με τα ίδια λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη του Κωνσταντίνου Καραμαλή, σηκώστε τα μανίκια σας και πιάστε δουλειά, ξεκινώντας απο το τέλος.
    Καλή επιτυχία!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:19 | Νίκος – Όθωνας

    Κύριε Υπουργέ,

    αν και αμφιβάλλουμε για το κατά πόσο θα διαβάσετε αυτό το σχόλιο, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

    Μην σας θορυβήσει ο περιορισμένος αριθμός σχολίων στην παρούσα δημόσια διαβούλευση!!!
    Τούτο συμβαίνει διότι οι περισσότεροι πολίτες βρίσκονται συνωστισμένοι σε ουρές στις κατά τόπους ΔΟΥ, αναμένοντας τη σειρά τους για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, το ύψος των οποίων υπερβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις τον βασικό μισθό τους.

    Η υπομονή των πολιτών εξαντλείται όταν αυτοί, παραμονές του νέου έτους, τρέχουν να διορθώσουν το ΠΑΡΑΛΟΓΟ σφάλμα της δημόσιας διοίκησης, ήτοι την μη αποστολή σε αυτούς του εγγράφου για την παραλαβή του ειδικού σήματος.

    Οι εγκλωβισμένοι στις ΔΟΥ πολίτες είναι αυτοί, που μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου, θα απαιτήσετε να επιδείξουν φορολογική συνείδηση!!!

    Άντε και του χρόνου!!!
    Νίκος Αφαλωνιάτης – Όθωνας Ρούσσος
    Πάτρα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 09:31 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΑΝΤΩΝΙΑ

    Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ . ΤΟ 80% ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΣΧΕΤΟΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ Π.Χ ΕΙΣΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ !!! ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ
    Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΤΗΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΟΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ Η’ ΤΟ ΠΟΛΛΗ ΤΑ 3/4 ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΑΠΟΣΧΟΛΟΥΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 05:53 | Γιωργος Γεωργιου

    Οι ΔΟΥ να λειτουργουν για την εξυπηρετηση του κοινου και απογευματα…
    Ειτε συνεχες ωραριο (8:30-16:30 η σπαστο ωραριο πχ 8:30-2:00 και 5μμ-7μμ) Το να λειτουργουν και οι ΔΟΥ και ολες οι αλλες δημοσιες υπηρεσιες (και τραπεζες) μεχρι τις 2μμ ειναι απλα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ…

    επιπλεον απαιτειται επαναξιολογηση του προσωπικου…οι περισσοτεροι υπαλληλοι θελουν ενα λεπτο που λεει ο λογος να πληκτρολογησουν το ΑΦΜ του φορολογουμενου…ανθρωποι που δεν εχουν εξοικιωση με τους υπολογιστες εν ετει 2010 απορω πως δουλευουν σε ΔΟΥ…(ΥΓ και εννοειται να καταργηθει το επιδομα που δινεται για γνωση υπολογιστων στο δημοσιο ..εννοειται οτι εξοικιωση με τους υπολογιστες πρεπει να εχουν ολοι)

  • Αγαπητοί φίλοι,

    Αν και προσωπικά πιστεύω ότι οι ΔΟΥ είναι από τις καλά οργανωμένες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου (και τούτο γιατί έχουν μια βασική και στοιχειώδη μηχανογράφηση) εν τούτοις υπάρχουν και περιπτώσεις που δημιουργούνται ουρές.

    Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλές φορές περιστασιακές ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως π.χ. στο τέλος του χρόνου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.. η Υποβολή Δηλώσεων εταιριών που γίνεται μια συγκεκριμένη περίοδο κλπ. Στις περιόδους αυτές δημιουργούνται ουρές που θα μπορούσαν και να εκλείψουν με μια πιό καλή οργάνωση των ΔΟΥ υπο την εξής έννοια:

    1. Αναθεώρηση του κανονισμού και εσωτερικών εγκυκλίων των ΔΟΥ, σχετικά με τις υποχρεώσεις του μονίμου προσωπικού των. Απαιτείται οι υπάλληλοι να έχουν και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις λειτουργίας και άλλων θέσεων εντός των ΔΟΥ, όχι μόνον αυτή που εννοούν να εξασκούν για χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, ένας υπάλληλος που δουλεύει στον ΚΒΣ να μπορεί να υποστηρίξει και κάποιο άλλο τμήμα που έχει ένα περιστασιακό φόρτο εργασίας .

    2. Αναθεώρηση και αναβάθμιση του ρόλου του Διευθυντή. Αναβάθμιση των υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων του στο να οργανώνει και να επιβλέπει τα επιμέρους τμήματα των ΔΟΥ για την σωστή των λειτουργία.

    3. Καθιέρωση της λογικής » Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» και στις ΔΟΥ!
    Στο κάτω κάτω πιστεύω ακράδαντα ότι σαν πελάτες πρέπει να μας βλέπουν και στις ΔΟΥ. Είναι προφανές ότι τέτοιοι είμαστε αφού όποτε πάμε … στο 99 % των περιπτώσεων .. πληρώνουμε!

    Να είστε καλά και καλή επιτυχία στο έργο σας!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | Αντώνης Κασαπάκης

    Προτείνω όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και οι ΔΟΥ να λειτουργούν με ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ISO 9001) ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ 2 ΛΟΓΙΑ ΤΟ ISO 9001;

    EINAI ENA ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ:

    –> ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΛ. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ)

    –> ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΧΕΝΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ (ΔΗΛ. ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ)

    Εμείς που ασχολούμαστε με τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας, όταν πηγαίνουμε στις Επιχειρήσεις κάνουμε μια απλή ερώτηση στα στελέχη της επιχείρησης (Εργαζόμενοι και Διοίκηση):

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ;

    Και οι απαντήσεις ποικίλουν, αλλά η Μία και Σωστή απάντηση είναι η εξής:

    » Ο Π Ε Λ Α Τ Η Σ »

    Αυτός φέρνει τα χρήματα στην επιχείρηση, αυτός μας δίνει δουλειά, αυτός και μας την παίρνει κιόλας αν πάψει να φέρνει χρήματα, άρα ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ.

    Έιδικά λοιπόν στις ΔΟΥ αυτό έχει και άμεση εφαρμογή, γιατί εκεί πραγματικά οι Πολίτες φέρνουν τα λεφτά τους – άρα πρέπει να μείνουν και ικανοποιημένοι, καταρχήν από το Προσωπικό των ΔΟΥ, (και σε δεύερη φάση από την ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΡΓΑ – ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΗΛ. ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ-ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ) άρα όλοι αυτοί οι Δημόσιοι Υπάλληλοι ΚΑΤΑΡΧΗΝ πρέπει να αποκτήσουν αυτή τη νοοτροπία να εξυπηρετούν τον Πολίτη γιατι Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΩΝ ΔΟΥ και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ.

    ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

    ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ – ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΩΝ (οχι απλα πιστοποιηση και τελειωσαμε…άλλο θέμα κι αυτό…)

    Ευχαριστώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:21 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ. ΝΑ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 13.30 ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ, ΟΛΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:17 | Thalia

    Συνέχεια από το προηγούμενο μήνυμα…
    Απολύτως αναγκαία είναι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες π.χ. απασχολούν πολλούς υπαλλήλους που ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο. Αυτοί θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε Δ.Ο.Υ που υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | Thalia

    Αν καταφέρουμε στα επόμενα χρόνια οι συναλλαγές με την εφορία να γίνονται μέσω διαδικτύου θα είναι πολύ σημαντικό και για τους πολίτες και για τις Δ.Ο.Υ. που θα μπορούν να ασχολούνται πλέον με τον έλεγχο και όχι -πολλές φορές- με ανούσιες γραφειοκρατικές διαδικασίες.Βέβαια για τον μέσο Έλληνα που θέλει οπωσδήποτε να περάσει από την Εφορία για οτιδήποτε χρειάζεται δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
    Θα πρέπει πρωτίστως να μηχανογραφηθούν και όλα τα τμήματα της εφορίας. Είμαστε στο τέλος του 2009 και στο Τμήμα Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ. όλες οι εργασίες γίνονται εντελώς ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ!!!!. Αποτέλεσμα; Καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καθυστέρηση στην βεβαίωση φόρων, μη διενέργεια διασταυρώσεων με επακόλουθο απώλεια εσόδων.
    Επίσης η αξιολόγηση και αξιοποίηση των υπαλλήλων να γίνεται με βάση τις ικανότητές τους και τα προσόντα τους και όχι τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
    Έγραψαν πολλοί για άρση μονιμότητας στο δημόσιο. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι είμαστε ώριμοι ως κοινωνία για τέτοια αλλαγή; Χωράει η πλατεία Κλαυθμώνος τόσους πολλούς;

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:10 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    Δεν μπορώ να απαντήσω εύκολα.

    Η αίσθησή μου είναι να περιορισθεί η επαφή των ατόμων με την εφορία και όλα να γίνονται μέσω διαδικτύου.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:03 | ΚΩΣΤΑΣ Δ. Κ.

    Βασικό είναι να δημιουργηθεί τμήμα καταγγελιών που θα συνδέεται με ελεγκτικό όργανο του ΥΠΟΙ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:27 | ΣΤΑΘΗΣ

    ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΔΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΩΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2009 ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ . ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ Η ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΟΓΔΟΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΩ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΤΕ ΘΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ,ΥΔΡΕΥΣΗ , ΔΕΗ ΚΤΛ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | ΜΙΧΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΙΛΙΚΑΤΖΙΔΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ!) ΕΦΟΔΙΑΣΤΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ (ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ON-LINE ME TON ΚΕΝΤΡΙΚΟ SERVER ΤΗΣ ΔΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.
    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ , ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΤΥΠΩΤΗ ΤΟΥ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ κ.α. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ. ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΙΣ ΔΟΥ, ΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:21 | Ευάγγελος

    Κύριε Υπουργέ

    Η Σπατάλη είναι στα Δημόσια Νοσοκομεία. Φωτογραφική Διαγωνισμοί
    Η Σπατάλη είναι στους Δήμους. Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμοί.
    Στημένοι διαγωνισμοί τριών προσφορών που είναι και οι τρις απο των μειοδότη, με υπηρεσίες που κοστολογούνται 500% πάνω απο της τιμές αγοράς και δεν υλοποιούνται ποτέ.
    Η Σπατάλη είναι στην ΕΡΤ ΑΕ που την πληρώνουμε χρησάφι.
    Η Σπατάλη είναι στους οργανισμούς λιμένων που έχουν γίνει
    παραμάγαζα.Όλοι οι Διαγωνισμοί στο Διαδίκτιο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:46 | θεοχαρης Μιχαλοπουλος

    μειωση της γραφειοκρατιας καλυτερη εκπαιδευση των υπαλληλων και περισσοτερη εμπειστοσυνη στον πολιτη.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:45 | ΜΑΤΖΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ 8ΩΡΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ 8,00 -16,00 ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ . ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ . Η ΤΕΤΡΙΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ .
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ (ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ)ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟ . ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ 25 ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ .
    ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Π.Χ. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ 14,00-22,00. ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ Η’ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ .
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Π.Χ. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ .

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | Γιάννης Λειβαδίτης

    Να χρησιμοποιούνται υπάλληλοι με γνώσεις που να απαντούν με eamil στους πολίτες και όχι άσχετοι γραφειοκράτες που δεν ξέρουν τι κανει ενα πληκτρολόγιο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | Κώστας

    Συμφωνώ ότι πρέπει σχεδόν όλες οι συναλλαγές γίνουν μέσω internet (αιτήσεις, βεβαιώσεις, ενημερώτητα, πληρωμές μέσω e-Banking ή πιστωτικής κάρτας κ.λπ.).

    Απαραίτητο στοιχείο είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των εφορειών να βασίζονται σε ανοικτό λογισμικό / linux ώστε να ελαχιστοποιούνται τα όποια προβλήματα ασφάλειας αλλά και η ανάπτυξη / συντήρηση των συστημάτων να μπορεί να γίνει εύκολα και με πολύ μικρότερο κόστος.

    Δυνατότητες υπάρχουν μέσω της νέας τεχνολογίας και για την ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την μείωση του απαιτούμενου προσωπικού που απασχολείται με αντιπαραγωγικές διαδικασίες.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΜΕΣΣΗΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

    Συγκρίνοντας το Ελληνικό Δημόσιο με το εξωτερικό το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο νου είναι τα μούτρα και η αγένεια των Δημοσίων υπαλλήλων στη πλειοψηφία τους.
    Ακόμα και στα ΕΛΤΑ μου έχει τύχει να δω υπάλληλο να ξεφυσά να μουρμουράει και να προσβάλει επειδή υπήρχε ουρά συναλλασομένων.
    Στη χώρα μας οι πολίτες είναι πάντα ευγενικοί έως γλύφτες και οι δημόσιοι υπάλληλοι εξυπηρετούν ναι μεν αλλά σαν να κάνουν χάρη.
    Αυτό που παρατήρησα είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι με χαρά διώχνουν τον πολίτη με το παραμικρό.
    Οσον αφορά τις εφορίες δεν υπάρχει ενημέρωση. Κανείς από τους πολίτες ακόμα και οι επαγγελματίες δεν είναι σίγουροι τι ισχύει και γιατί.
    Εκατομμύρια νόμοι, παρανόμοι ΠΟΛ και ούτω καθ εξής.
    Είσαι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να έχεις κενά.
    Προτείνω έξω από κάθε τμήμα της εφορίας να υπάρχει μία οθόνη με ότι αφορά το τμήμα. Αναλυτικά ότι χρειάζεται για κάθε υποπερίπτωση και οι ίδιες πληροφορίες να υπάρχουν για όλους στο ιντερνετ.
    π.χ.έξω από ΚΒΣ αυτά χρειάζονται για την έναρξη, αυτά για το κλείσιμο, αυτά για τη θεώρηση.Και να είναι τα ίδια παντού. Σε όλες τις εφορίες.
    Εξω από το εισόδημα σε απλά ελληνικά έτσι γίνεται η δήλωση έτσι η τροποποιητική κλπ
    Να ξέρει ο φορολογούμενος πως αν κάνει αυτό και αυτό είναι οκ και αν δεν το κάνει έχει πρόβλημα και θα πληρώσει τόσα.

    Να μην δίνεται δυνατότητα σε κανέναν και ιδιαίτερα στους Δημόσιους υπαλλήλους να ερμηνεύει όπως θέλει τα ισχύοντα. Να μπορεί ο πολίτης να ξέρει τι ισχύει και να μην είναι έρμαιο κανενός.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:22 | ΣΠΥΡΟΣ

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ- ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΣΑΣ ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΜΕΡΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ SOS !! ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

    1. SOS !-ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ -ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ,ΚΑΝΤΕ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ,ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ,ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ,ΥΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ- ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΚΑΛΟΒΟΛΕΜΕΝΟΙ .ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΝΤΕ ΘΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ;; ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ;; ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ
    ΜΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΚΛΠ ;; NA MΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ -ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΤΗ.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ;;ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ 45-50 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ -ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ -ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ -ΔΕΚΟ ΚΛΠ.- «ΚΥΜΑ» ΦΥΓΗΣ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ -ΑΠΟ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ;; ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ;;
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ! ΕΛΕΟΣ!! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ;; – ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ KAI ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ;;ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΜΕΣΩΣ- ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ – ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.ΕΛΕΟΣ!!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ» – ΣΤΟ ΚΑΤΩ-ΚΑΤΩ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΠΛΕΙΨΗΦΙΑ.
    2. SOS !! ΜΕΙΩΣΤΕ (ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΤΕ)ΔΗΜΟΥΣ -ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ -ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΛΠ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΑΓΓΡΑΙΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΡΕΑΤΙΑ (ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΩΜΕΝΑ),ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ;;
    ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΣΑΣ ΘΕΡΜΟΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,
    ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ , ΕΛΕΟΣ !!
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 09:39 | ΜΑΡΙΑ

    ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ, ΝΑ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ- ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΞΗΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 07:08 | Βασίλης Καραβίτης

    Να ψηφιοποιηθούν όλοι οι φάκελοι με τις υποθέσεις πολιτών. Να γίνει η αρχή με τη σάρωση όλων των τρεχόντων εγγράφων και με την υποχρεωτική, κατά το δυνατόν, υποβολή εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή, ή η παροχή κινήτρων για την ψηφιακή υποβολή.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:45 | Αθανάσιος Αντωνίου

    να γίνεται αυστηρό ΄λεγχος αποτους προισταμένους ων ΔΟΥ για την παρουσία, τη συμπεριφορά και την ποιοτική και ποσοτική απόδοση των υπαλλήλων
    σε περίπτωση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά ή απαίτησης χρηματικού ποσού για διεκπεραίωσης κάποιας εργασίας να επιβάλλονται αυστηρές ποινές ακόμη και΄»κόκκινης κάρτας»=απόλυσης

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | ΛΧ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ «Βαγγέλη – — 27 Δεκεμβρίου 2009 @ 18:28» ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!!
    ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ!! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 23:05 | δημητρης

    Ο ΕΛΕΚΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ Η΄ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ
    ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΤΗΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | ΧΑΡΗΣ

    αποσυμφορηση θα εχουμε μονο αν ολες οι συναλλαγες φπα,φμυ,τελη κυκλοφοριας,φορος εισοδηματος και αλλα πολλα γινονται μεσω ιντερνετ. οπως γινεται σε ολες τις προηγμενες χωρες. Και φυσικα αναβαθμιση στο λειτουργικο συστημα online του υπουργειου και να προσληφθει νεοι υπαλληλοι οι οποιοι εχουν σχεση με τους η/υ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:54 | ΝΤΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
    ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ Η/Υ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
    ΤΟΥ 2004 ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 55 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ
    ΚΑΙ Η ΜΗ ΕΥΚΟΛΗ ΧΡΣΗ ΣΤΟΥΣ Η/Υ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΕΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:23 | Βαγγέλης

    Κύριοι Ζώ εδώ και εικοσαετια στην Ελβετία και ειμαι μισθωτός. Έχω κάνει λοιπόν 2Ο φορολογικές δηλώσεις και το περίεργο είναι οτι δεν ξέρω ούτε κατα που πέφτει η Εφορία. Δέν κατάλαβα ποτέ αυτό το μπάχαλο που συμβαίνει στις ελληνικές εφορίες και δεν αποδέχομαι οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τεχνοκράτες που δεν θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε αυτο το χάος. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται πρώτα πρώτα αλλαγή νοοτροπία των υπαλλήλων. Εννοώ σεβασμό προς τον πολίτη. Αν δεν υπάρχει σεβασμός τότε φόβος. Μετρα λοιπόν,
    α)αρση της μονιμότητας όλων τών δημοσίων υπαλλήλων. Η μονιμότητα ειναι η ΠΛΗΓΗ της χώρας.
    β)Με το που μπαίνει ενας πολίτης στη εφορία πρέπει να υπάρχει γραφείο υποδοχής που να διαθέτει τους κατάλληλους υπαλλήλους οπου θα του λύνουν εκει τις απορίες του. Δεν πρέπει να τρέχει ο πολίτης απο γραφειο σε γραφειό για να ρωταει και να μάθει τι πρέπει να κανει. Εννοείται το σύστημα θα δουλεύει με την αγγλοσαξωνική αρχή *job rotation. Που σημαίνει οτι όλοι υπάλληλοι θα περνουν απο αυτη τη θέση και θα εναλάσσονται ανα διμηνο.
    γ)Εξυπηρέτηση του πολίτη τηλεφωνικώς. Αυτό σημαίνει οτι όταν θέλει να τηλεφωνήσει κάποιο φυσικό πρόσωπο η νομικο στην εφορία το νούμερο θα είναι 4ψηφιο και ιδιο για ολη την Ελλαδα. Αν δηλαδή ενας φορολογούμενος τηλεφωνει απο το Ληγουριό της Αργολίδας η γραμμή θα εκτρέπεται αυτόματα στο τηλεφωνικό κέντρο της κεντρικής εφορίας του νομού στο Ναύπλιο επι παραδείγματι. Εκεί ο υπάλληλος αφού πληκτρολογεί το ΑΦΜ του πολίτη θα έχει μπροστά στον υπολογιστη του όλο το φάκελο του φορολογουμένου και θα είναι σε θέση να τον εξυπηρετήσει. Ετσι ο πολίτης αισθάνεται σαν πελάτης και αποφεύγει την ταλαιπωρία της ουράς και της αναμονής.
    δ)Δημιουργία εμειλ για κάθε φορολογικό κατάστημα. Παράδειγμα. eforiapolis_xy@gr. Η υποβολή ερωτήσεων των πολιτών θα απαντάται μεσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το πολύ σε 3 εργάσιμες μέρες.
    ε)Κατάργηση του συστήματος πληρωμής των τελών κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο του εκάτοστε έτους. Αντιγραφή συστήματος ελβετίας. Ο καθείς μπορεί να αγοράσει το σήμα απο οποιαδήποτε ταχυδρομειο της επικράτειας απο τα τέλη του Οκτώβριου μέχρι και αρχές Ιανουαρίου του επομένου έτους.
    ζ)Κατάργηση τών ταμείων στις εφορείες. Οι υπάλληλοι θα χρησιμοποιηθούν αλλού. Ο κάθε πολίτης που θα θέλει να πληρώσει κάτι στο κράτος θα το πληρώνει μέσω λογαριασμου σε οποιοδήποτε ταχυδρομείκο γραφείο της χώρας.
    ε)Και στην πιό μικρή εφορία της χώρας κτύπημα κάρτας εργασίας για τους υπαλλήλους. Κατάργηση της δικαιολογίας τών υπαλλήλων….πάω 10 λεπτα για ψώνια…..
    η)Κυλιόμενο ωράριο ωστε οι εφορίες να εινα ανοικτές απο 08,00 μέχρι τις 17.00. Πως? πολυ απλά. Θα υπάρχουν υπάλληλοι που αρχίζουν τη δουλειά τους απο τις 8 το πρωί και άλλοι απο τις 9. Εδώ πάλι σύστημα job rotation.
    Θ)Οταν κάποιος υπάλληλος λείπει πρέπει ο αντικατάστατης να μπορεί να διεκπαιρεώσει όλες τις εργασίες του απουσιάζοντος. Αυτό σημαίνει συλλογική εργασία και όχι ο καθένας και το βασίλειο του..

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:06 | Χρήστος Κλειώσης

    Νομοθετική και πληρης περιγραφή των δικαιολογητικων που απαιτούνται για κάθε διαδικασία

    Παθογένεια της ελληνικής γενικά, όχι μόνο της φορολογικής διοίκησης, είναι η κάλυψη των κενόν του νόμου με την αυθαιρεσία του υπαλληλου. Δεν αρκεί να ξέρεις τι λέει ο νόμος ή η σχετική ΠΟΛ, αλλά πρέπει να ξέρεις και την πρακτική κάθε Δ.Ο.Υ. για να κάνεις την δουλειά σου!

    Θεωρώ ότι μετά την καταγραφή των διαδικασιών στις Δ.Ο.Υ. θα πρέπει με νομοθετικό διάταγμα να καθορίζονται με ακρίβεια τα δικαιολογητικά για κάθε διαδικασία π.χ. για έκδοση πιστοποιητικού ότι έχουν δηλωθεί τα μισθωματα ή ότι δεν οφείλεται φόρος (ενημερότητα).

    Μόνο έτσι, με την χρήση ενός νομοθετικού διατάγματος-εγχειρίδιο διαδικασιών, θα μπορεί ο πολίτης εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την διαδικασία την οποια θέλει να ξεκινήσει.

    Φυσικά κάτι τέτοιο προυποθέτει καταγραφή όλων των διοικητικών διαδικασιών ενώπιον των Δ.Ο.Υ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:44 | Χρήστος Κλειώσης

    Πρώτιστο μέλημα η καταγραφή-κωδικοποίηση των συναλλαγών, διαδικασιών και πιστοποιητικών.

    Η ορθολογική διάθρωση των Δ.Ο.Υ. και των συναλλαγών τους περνάει μεσα από μια διαδικασία καταγραφής διαδικασιών και συναλλαγών.

    Υπάρχει ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός διαδικασιών και συναφών πιστοποιητικών που εκδίδονται από τις ΔΟΥ ο οποίος δεν μπορεί να μπεί σε ένα «τσουβάλι» και να τις «επιταχύνουμε» όλες με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή των διαδικασιών κάθε τμήματος μιας Δ.Ο.Υ.. Θεωρώ ότι μόνο αν καταγράψουμε τι διαδικασίες που πραγματοποιεί και τα πιστοποιητικά που εκδίδει το τμήμα κεφαλαιου, μητρώου, αυτοκινήτων, ελέγχου κλπ, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε μέτρα για την επιτάχυνσή τους.

    Η καταγραφή αυτή των διαδικασιών θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και από πτυχιούχους νομικής σχολής και μάλιστα εξοικειωμένων με το διοικητικό δίκαιο και τις διοικητικές διαδικασίες.

    Μετά την καταγραφή θα είμαστε σε θέση να δούμε για κάθε διαδικασία πως μπορεί να περαιωθεί χωρίς την φυσική παρουσία του συναλλασσόμενου πολίτη.

    Χρήστος Α. Κλειώσης

    Δικηγόρος

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | Αθανάσιος Βασιλάκης

    Όπως προαναφέρθηκε από πολλά προηγούμενα σχόλια υπάρχει έλλειμμα καθορισμού στοχοθεσίας ανά Δ.Ο.Υ., μέτρηση με δείκτες κάθε στόχου και σύνδεση του με το προϋπολογισμό για κάθε διοικητική μονάδα. Το έλλειμμα γνώσεων & δεξιοτήτων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος εντοπίζεται στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής φορολογικής διοίκησης. Την ανάγκη για δράσεις οργανωτικού και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα διοίκησης ολικής ποιότητας έρχεται να καλύψει ο ειδικός στόχος «Συστήματα στοχοθεσίας και αποδοτικότητας». Ο στόχος αυτός αφορά στην εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων στοχοθεσίας και μέτρησης της αποδοτικότητας με σκοπό τον καθορισμό σαφών επιδιώξεων-επιδόσεων στα κορυφαία ιεραρχικά κλιμάκια κάθε υπηρεσίας και εν συνεχεία, στην καθοδική διάχυση των συλλογικών αυτών επιδιώξεων, υπό μορφή εξειδικευμένων δράσεων σε κάθε κατώτερο ιεραρχικό επίπεδο.

    Η Διεύθυνση Ποιότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙΚ.) συνεργάζεται με το σύνολο των Υπηρεσιακών Μονάδων του ΥΠ.ΟΙΚ. (όπως για παράδειγμα οι Δ.Ο.Υ.) και είναι αρμόδια (σύμφωνα με το ΠΔ.199/2007) για τη μεθοδική ανάπτυξη και αποτελεσματική διάχυση των στρατηγικών στόχων στο ΥΠ.ΟΙΚ., τη συνεχή μέτρηση και αντικειμενική αξιολόγηση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των Δ.Ο.Υ. και τη διατύπωση συγκεκριμένων δράσεων βελτίωσης.

    Για την εφαρμογή του Συστήματος Στοχοθεσίας, κατόπιν εγγράφου της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας του ΥΠ.ΟΙΚ. ΠΟΛ/1036162/198/ΔΠ&Α/02-04-2009, έχει ζητηθεί να οριστούν στις Κεντρικές Δ/νσεις του ΥΠ.ΟΙΚ. οι εφοριακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα έχουν την αρμοδιότητα να συντονίσουν την εφαρμογή τους συστήματος στη Δ/νση από την οποία προέρχονται. Οι συγκεκριμένοι εφοριακοί υπάλληλοι θα λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι στοχοθεσίας.

    Ως εκ τούτου, η αποδοτική λειτουργία των κεντρικών Δ/νσεων του ΥΠ.ΟΙΚ. και των Δ.Ο.Υ. (σε όρους διαμόρφωσης και εφαρμογής της στρατηγικής, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων, καθορισμού δεικτών μέτρησης αποτελεσμάτων κ.ά.) προϋποθέτει για τους εφοριακούς υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ.:
    • πολύ καλή γνώση της Νομοθεσίας (ν.3230/2004) & των σχετικών εγκυκλίων που διέπουν τις εργασίες τους στην κεντρική Δ/νση του ΥΠ.ΟΙΚ. που υπηρετούν
    • γνώση των βασικών αντικείμενων εργασίας τους κατά την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
    • γνώση των νέων όρων, διαδικασιών και μεθόδων εργασίας που εισάγει το Σύστημα Διοίκησης μέσω στόχων
    • δεξιότητα καθορισμού διαμόρφωσης και εφαρμογής της στρατηγικής και ιεράρχησης των στόχων της Δ/νσης που υπηρετούν και συσχέτιση αυτών με τους στόχους συγγενών Δ/νσεων
    • δεξιότητα δημιουργίας και επιλογής κατάλληλων δεικτών μέτρησης αποτελεσμάτων για κάθε στόχο
    • δεξιότητα διαμόρφωσης σχεδίου υπουργικής απόφασης στοχοθεσίας και δεικτών, καθώς και
    • ικανότητες μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και στοχοπροσήλωσης .

    Οι παραπάνω γνώσεις και δεξιότητες είναι απολύτως απαραίτητες για την εκτέλεση των καθηκόντων των εφοριακών υπαλλήλων και κάθε βελτίωση αυτών των γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από την εκπαίδευση των εφοριακών υπαλλήλων θα συμβάλει.:
    • καταρχήν στην αξιολόγηση των υπηρεσιών των Κεντρικών Διευθύνσεων και των Δ.Ο.Υ. του ΥΠ.ΟΙΚ.
    • στην ενίσχυση της διαφάνειας
    • στην ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων.
    • στην περιστολή της σπατάλης διαχείρισης μέσω συσχέτισης των στόχων με διαθέσιμους πόρους και γενικότερα
    • στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών

    Σε εφαρμογή της νομοθεσίας (N.3230/2004), καθώς και των σχετικών εγκυκλίων , η αλλαγή που επιχειρείται στο Υπουργείο Οικονομικών, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποδοτικότητας, είναι η εφαρμογή της διοίκησης μέσω αντικειμενικών στόχων (Management by Objectives/MBO), με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη.

    Το σύστημα διοίκησης βάσει στόχων, αποτελεί εφαρμογή θεσμικής αλλαγής στο ΥΠ.ΟΙΚ. και, επιπλέον, δεν έχει προηγηθεί εκπαίδευση των εμπλεκόμενων εφοριακών υπαλλήλων του. Επίσης, υπάρχει έλλειψη γνώσεων ως προς τις αρμοδιότητες του νέου ρόλου που καλούνται να αναλάβουν οι ορισμένοι για θέματα στοχοθεσίας εφοριακοί υπάλληλοι / εκπρόσωποι των Κεντρικών Διευθύνσεων του ΥΠ.ΟΙΚ. και των ειδικών απαιτήσεων της θέσης εργασίας τους.

    Οι υπεύθυνοι εφοριακοί υπάλληλοι των Κεντρικών Δ/νσεων ανά Γενική Δ/νση θα πρέπει να υποστηριχθούν εκπαιδευτικά, και να αποκτήσουν ενδιαφέρον και θετική διάθεση για την εφαρμογή του Συστήματος, εφοδιαζόμενοι με όλες τις απαραίτητες γνώσεις & δεξιότητες, προκειμένου να είναι σε θέση να:
    • Ορίζουν τις βασικές έννοιες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (ν.3230/2004 και σχετικές εγκύκλιοι)
    • Περιγράφουν τα καθήκοντα του υπευθύνου στοχοθεσίας των Δ/νσεων του ΥΠ.ΟΙΚ.
    • Αναλύουν την έννοια της διοίκησης βάσει στόχων
    • Περιγράφουν τα στάδια/τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος Στοχοθεσίας στο ΥΠ.ΟΙΚ. και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από την εφαρμογή του.
    • Προσδιορίσουν τις ευθύνες που συνεπάγεται η ανάληψη του ρόλου υπευθύνου στοχοθεσίας
    • Εξοικειωθούν με τη μεθοδολογία στοχοθεσίας και επιλύσουν τις απορίες τους
    • Εξασκηθούν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας καταστίζοντας πρωτογενές υλικό (διαμόρφωση και εφαρμογή στρατηγικής για την πραγματοποίηση των στόχων, δείκτες μέτρησης για κάθε στόχο) , το οποίο έχει άμεση εφαρμογή στην εργασία τους.
    • Διαμορφώσουν ολοκληρωμένο σχέδιο υπουργικής απόφασης στοχοθεσίας (προτεραιότητες-στόχοι, δείκτες μέτρησης, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια) στη Δ/νση που υπηρετούν.
    • Αναπτύσσουν/Σχεδιάζουν και προγραμματίζουν τις ενέργειες-δράσεις της Δ/νσης τους βάσει των στόχων που έχουν ήδη τεθεί.

    Για παράδειγμα η Δομή Ετήσιων Εκθέσεων Απολογισμού Δράσης μπορεί να είναι:

    Η ετήσια Έκθεση Απολογισμού της δράσης των Δ.Ο.Υ. αποτελείται από τέσσερεις ενότητες:
    Α. Εισαγωγή
    Β. Παρουσίαση Στόχων Δ.Ο.Υ.
    Γ. Παρουσίαση Μετρήσεων
    Δ. Αξιολόγηση Αποτελεσμάτων – Προτάσεις Βελτίωσης
    Η ενότητα Α΄ της Έκθεσης, με τίτλο Εισαγωγή, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
    Α1. Συνοπτική Παρουσίαση Δ.Ο.Υ.
    Περιγράφεται η αποστολή-σκοπός του Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι βασικές του δραστηριότητες και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, με παράθεση, όπου είναι δυνατόν, και ποσοτικών στοιχείων (π.χ. αριθμός εξυπηρετούμενων φορολογούμενων πολιτών ανά έτος κλπ.).
    Στην ενότητα Β΄ της Έκθεσης, με τίτλο Παρουσίαση Στόχων Δ.Ο.Υ., περιλαμβάνονται αναλυτικά το πρόγραμμα Στοχοθεσίας της Υπηρεσίας, όπως αυτό έχει ήδη περιβληθεί τον τύπο Απόφασης της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3230/2004.
    Η ενότητα Γ΄ της Έκθεσης, με τίτλο Παρουσίαση Μετρήσεων, αποτελείται από:
    Γ1. Αναλυτική Περιγραφή Δεικτών Μέτρησης
    Παρουσιάζονται αναλυτικά οι δείκτες μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας που έχουν καθοριστεί και προσδιορίζεται η σύνδεσή τους με συγκεκριμένους στόχους της εν λόγω Υπηρεσίας.
    Γ2. Αναλυτική Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Μετρήσεων
    Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έλαβαν χώρα, συνοδευόμενα, ενδεχομένως, από επεξηγηματικούς πίνακες/διαγράμματα και συγκριτικές αναφορές ως προς τους στόχους που είχαν αρχικά τεθεί και αναλύθηκαν στην υποενότητα Γ1 της εν λόγω Έκθεσης.
    Στην ενότητα Δ΄ της Έκθεσης, με τίτλο Αξιολόγηση Αποτελεσμάτων- Προτάσεις Βελτίωσης, περιέχονται:
    Δ1. Αίτια αποκλίσεων από τους στόχους-προτάσεις εξάλειψης αποκλίσεων από τους στόχους. Στην υποενότητα αυτή γίνεται αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε αποκλίσεις από τους ποσοτικούς στόχους που είχαν αρχικά τεθεί και προσδιορίζονται οι διορθωτικές-βελτιωτικές δράσεις που είναι απαραίτητες για να καταστεί δυνατή η εξάλειψή τους. Ενδεικτικά, οι δράσεις αυτές μπορούν να σχετίζονται με επανακαθορισμό των στόχων που είχαν αρχικά σχεδιαστεί και των οποίων η επίτευξη δεν είναι εφικτή ή με διαφοροποιήσεις στη μεθοδολογία μέτρησης των αντίστοιχων δεικτών, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κατάργησης κάποιων από αυτούς.

    Δ2. Προτάσεις βελτίωσης λειτουργίας Δ.Ο.Υ.
    Συνοπτική περιγραφή συγκεκριμένων και εφικτών προτάσεων και προγραμμάτων δράσης -ως έκφραση βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας της δημόσιας οργάνωσης- που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη εν γένει λειτουργία τού συγκεκριμένου φορέα και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
    Δομή εκθέσεων αποτελεσμάτων για επιμέρους αξιολογήσεις των Δ.Ο.Υ.
    Η δομή των Εκθέσεων Αποτελεσμάτων για επιμέρους αξιολογήσεις των φορέων είναι ίδια με αυτή των Εκθέσεων Απολογισμού. Η διαφορά έγκειται στο ότι οι Εκθέσεις Αποτελεσμάτων αφορούν δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε χρονικό ορίζοντα μικρότερο του έτους και αποτυπώνουν με συνοπτικό τρόπο την πορεία εκτέλεσης και εφαρμογής των ασκούμενων πολιτικών.
    Επισημαίνεται ότι τα επί μέρους κεφάλαια τόσο των Εκθέσεων Απολογισμού όσο και των Εκθέσεων Αποτελεσμάτων, μπορούν να εμπλουτιστούν βάσει των ιδιαίτερων αναγκών/χαρακτηριστικών της κάθε υπηρεσίας, χωρίς, ωστόσο, να επέλθει αλλοίωση της εν γένει δομής της έκθεσης, όπως αυτή αναπτύχθηκε στις ανωτέρω παραγράφους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που περιέχονται στις ως άνω εκθέσεις είναι συγκρίσιμα, εύκολα επεξεργάσιμα και, ως εκ τούτου, αξιοποιήσιμα για το σύνολο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Στην Ελλάδα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη βοήθεια του Οργανισμού για την οικονομική συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ως διεθνούς συμβούλου έχει ξεκινήσει πιλοτικές εφαρμογές ώστε οι εκθέσεις απολογισμού και αποτελεσμάτων να μπορούν να σχετίζονται με τον προϋπολογισμό βάση απόδοσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες φιλοδοξώντας την πλήρη εφαρμογή του και στις Δ.Ο.Υ. το 2012. Ο Προϋπολογισμός βάση απόδοσης απαντάει σε ερωτήματα όπως (HM Treasury, 2009):
     Θα πρέπει οι πόροι του προϋπολογισμού να κατανέμονται βάσει της απόδοσης για κάθε υπηρεσιακή μονάδα ξεχωριστά;
     Μπορεί η κατανομή των πόρων βάσει της απόδοσης να δημιουργήσει καινοτομία, έλεγχο κόστους και να διαχειριστεί την αποδοτικότητα ;

    Οι βασικοί προβληματισμοί των προτάσεων και των σχολίων ίσως να περιλαμβάνουν αρκετά λάθη και παραλείψεις αλλά έχουν αναπτυχθεί εις βάρος του προσωπικού μου χρόνου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται περαιτέρω μελέτη και έρευνα από ομάδα εργασίας αξιόλογων εφοριακών συναδέλφων. Κατά συνέπεια, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να επιλέξει το μοντέλο, το πλαίσιο ή τη μεθοδολογία που θεωρεί κατάλληλη και να προσαρμόζεται η στρατηγική της επιλογή στις ιδιαιτερότητές των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών.

    Με εξαιρετική εκτίμηση,

    Αθανάσιος Γ. Βασιλάκης
    ΤΕ Γ΄ Εφοριακών, Υπεύθυνος κατάρτισης της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | Γιαννης

    Μηπως πρωτα απ΄ολα θα πρεπει να αποκτησουν ΟΛΟΙ οι Δ. Υπαλληλοι νοοτροπια εργαζομενου;;; Μηπως πρεπει πρωτα απ΄ολα να κατανοησουν την λεξη Υπαλληλοι;;;
    Αν δε γινει αυτο οτι μετρα κι αν παρετε παλι θα εφαρμοζονται κατα το δοκουν.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 02:57 | ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΜΗΣ ΜΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΚΑΙ Η…ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΟ ΑΙΤΙΟ.ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Η ΔΑΙΔΑΛΩΔΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΑΠΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ…ΠΙΑΤΟ.ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ…..ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 00:27 | νικοσ

    ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΞΗΠΥΡΕΤΗΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:31 | ΠΑΥΛΟΣ

    Θα πρεπει επισης να μπορουν στους Δημους να βρισκουν τους ιδιοκτητες του Ι.Χ απο τις πινακιδες και το ιντερνετ. Δεν ειναι δυνατον καποιοι να ειναι συνεπεις και να πληρωνουν και καποιοι ασυνειδητοι να συνεχιζουν να προκαλουν με την παρανομη σταθμευση κι επιδεικτικα να σκιζουν την κληση του Δημοτικου Αστυνομου. Και στους Δημους να περιμενουν να μαζευτουν 300ευρω για να του μλοκαρουν το ΑΦΜ και η υπαλληλος της Εφοριας να κατεβαινει υποψηφια στις εκλογες απο τις πολλες…χαρες. Καθε τελος της χρονιας μαζι με τα τελη κυκλοφοριας, να πληρωνονται ολα…!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 23:30 | ΠΑΥΛΟΣ

    Πρεπει τα Τμηματα Συγκοινωνιων των Νομαρχιακων Αυτοδιοικησεων να ειναι συνδεδεμενα με το Τμημα Αυτοκινητων της Εφοριας. Δεν μπορει για μια βεβαιωση τελων κυκλοφοριας να σε τρεχουν στην αλλη ακρη της πολης. Επισης θελω κι εγω ο ιδιος ο πολιτης να μπαινω στο ιντερνετ και να διορθωνω τα στοιχεια του αυτοκινητου μου ή της διευθυνσης μου, κλπ για να μην ψαχνομαι οταν χρειαζεται.
    Θελω να δηλωνω εκ του μακροθεν τις συμβασεις. Γιατι θα πρεπει να προσεγγιζω την εφορια για γραφειοκρατια ;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:48 | ΝΙΚΟΛΙΑ

    Aρση μονομοτητας εφοριακων. Να δουλεψουν ολοι Με αυτα τα λεφτα που περνουν στον ιδιωτικο τομεα 20 ωρες καθημερινα θα δουλευαν και δεν θα κοιταγαν το πολιτη σαν…………. μην πω.Πραγματικα κυριε ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ εχετε παει ποτε σε ΕΦΟΡΙΑ???????????? οχι στο ΚΒΣ η στα εσοδα, αλλα στις αλλες πορτες στις 13.00 οταν πινουν τα ουζακια τους!!!!!!!!!!!!