27) Οι διεθνείς τάσεις δείχνουν επίσης έμφαση σε αποκεντρωμένα φορολογικά έσοδα υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ποιες μεταβολές ή πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | ΧΑΤΖΗΣΠΥΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗ ΟΡΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ……

    1)ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, 2) ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, 3) ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 01:13 | ZOIS KOLIOS

    Με τον νέο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙΙ οι Δήμοι πλέον θα είναι τεράστια αυτοδιοικητικά κέντρα με πάρα πολλούς πόρους . Θα προτιμούσα ως Έλληνας καλύτερο και αυστηρότερο έλεγχο στα οικονομικά τους και τακτικό έλεγχο από Ελεγκτές του Δημοσίου κάθε εξάμηνο και η όποια χρηματοδότηση τους γίνεται να γίνεται μέσα από απευθείας λογαριασμούς στους υπόχρεους , ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:52 | γιάννης

    Πριν προβείτε σε αυτήν την αποκέντρωση φροντίστε να ξέρετε που πηγαίνει το κάθε ευρώ .οι δήμοι είναι κέντρα διαφθοράς , απαραιτήτως να έχετε στην διάθεση σας τα πόθεν έσχες των δημάρχων των συγγενών τους καθώς και τα πόθεν έσχες των συμβούλων ,έλεξτε τους επιτέλους δεν μπορούν να πλουτίζουν εις βάρος των δημοτών και του κράτους, να υποθηκεύουν των μέλλον των δήμων και των δημοτών.ελέξτε συμμετοχές δημάρχων και συμβούλων σε εταιρείες ,αθλητικές ομάδες ,συλλόγους για περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος.τρόποι υπάρχουν ,βούληση για νοικοκύρεμα και καταπολέμηση της διαφθοράς ,του αδικαιολόγητου πλουτισμού με χρήση δημοσίου χρήματος υπάρχει?

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:19 | Σωτηρης

    Προχθες ο πρωην υποψηφιος δημαρχος Βυρωνα, ξεσκεπασε τον νυν δημαρχο, οτι απο το 2007 ειχε παρανομως αυξησει το δημοτικο τελος σε 7.5 ευρω/μ2 (απο 2,4/μ2 μεσο ορο πανελαδικα) και το μεγαλυτερο μερος αυτων των χρηματων που συνελεξε στο διαστημα αυτο (7.000.000 Ευρω ) περιεργως δεν βρισκονται καπου… Τωρα που «συνεληφθη κλεπτων οπωρας» θα τα δωσει λεει
    πισω στους κατοικους.ΟΚ. Ευχαριστουμε Δημαρχε.
    Πραγματι, στην Νιγηρια δεν θα τα εδιναν πισω….

    Χθες εγινε φοβερο εγκλημα για ταμειακο ελειμα 720.000 σε Δημο 5000 κατοικων στην Καβαλα. Οι δυο Ταμιες σκοτωσαν τον Δημαρχο γιατι αν και οι τρεις καταχραστηκαν τα χρηματα. ο δημαρχος θα τους καρφωνε στην Δικαιοσυνη!

    Εσεις τωρα μας μιλατε για τοπικη αυτοδιοικηση….και αυτονομηση….
    αλοιμονο μας….

    Κυριοι, πρεπει να κατανοησετε οτι οι Λυκοι δεν γινεται να φυλαξουν προβατα οσο εξημερωμενοι και να ειναι.

    Πρεπει να υπαρχει αυστηρος ελεγχος, Εξοντωτικες ποινες, Δημευσεις περιουσιων οσων συλλαμβανονται να καταχρωνται δημοσιο χρημα. Εαν χανει μονο την Πολιτικη του θεση, σιγα τα λαχανα, Ηρθε, κονομησε, απηλθε…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:25 | Δημητριαδης Αθανασιος

    Κυριοι,

    Η τοπικη αυτοδιοικηση εχει εκτραπει στην Ελλαδα και απο θεσμος δημοκρατικος εχει καταληξει θεσμος καταδυναστευσης των πολιτων.
    Οι στρεβλωσεις που προκληθηκαν απο την αυθαιρετη διαχειριση στο ονομα της αμεσης Δημοκρατιας ειναι

    1. Ουσιαστικα εχει καταργηθει στην πραξη η Δημοκρατια δεδομενου οτι τοπικες συντεχνιες με επικεντρο τους Δημοτικους υπαλληλους και τα σωματεια τους, συνεπικουρουμενοι απο τους τοπικους κομματικους παραγοντες, εκλεγουν και εκλεγονται, συσπειρωμενοι γυρω απο κοινα συμφεροντα, στηριζομενοι στην ανυπαρξια ελεγχων και στην αδυναμια του απλου πολιτη να κατανοησει του τι συμβαινει.
    Ετσι μια παρεα ανθρωπων με κοινα συμφεροντα οπως οι δημοτικοι υπαλληλοι, οργανωμενη και πλαισιωμενη απο συγγενεις τους, κομματικα στελεχη,τοπικο τυπο, καιροσκοπους, απατεωνες και επαγγελματιες καριεριστες εκλεγουν Δημαρχους και τοπικους παραγοντες, εγκαθιστωντας μια ιδιοτυπη μαφιοζικη διακυβερνηση που λειτουργει σαν εκφυλλιστικη θρυαλλιδα για ολο τον κοινωνικο ιστο.
    Δημοτικες επιχειρησεις διοικουνται απο σωματεια, χωρια απο οικογενειες, Δημοι απο Δημαρχους σε ομηρια και περιοχες ολοκληρες απο εγκαθετους διοριζομενους Περιφερειαρχες διχως την στοιχειωδη υποδομη γνωσεων διαχειρισης. Αυτο κι αν ειναι Δημοκρατια!!!!!

    2. Σε ενα τετοιο αυθαιρετο συστημα δεν χωρανε εννοιες οπως παραγωγικοτητα, ικανοποιηση του πελατη που στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι ο δημοτης, χρηστη διαχειριση οικονομικων πορων και στρατηγικη αναπτυξης μιας περιοχης. Επιπλεον οι πολιτες γινονται και μαρτυρες τραγελαφικων καταστασεων στα Δημοτικα συμβουλια, οπου οιμασκες πεφτουν και γινεται σαφης η ιδιοτελεια.

    3. Προταση μου ειναι να καταργηθει το αλλοθι των πολιτικων αποφασεων και να τεθουν καθαρα τεχνοκρατικα κριτηρια διαχειρισης των Δημων με αυστηρους προυπολογισμους,ισολογισμους, μετρησεις ικανοποιησης των πολιτων, καταργηση των προσληψεων απο Δημους, θεσμοθετηση διαδικασιων διαφανειας, οργανωση των πολιτων σε ανεξαρτητους ελεκτικους μηχανισμους παρακολουθησης των Δημοτικων εργων ( οπως τεχνικη επιτροπη παραλαβης Δημοτικων εργων απο πολιτες) και γενικα η δημιουργια ενος μηχανισμου αμεσης συμμετοχης των Δημοτων ετσι ωστε να καταργηθει στην πραξη η αυθαιρεσια και να τεθουν οι βασεις για την πραγματικη Δημοκρατικη συμμετοχη. Ο μηχανισμος αυτος δεν πρεπει να υπαγεται στην Τοπικη αυτοδιοικηση οπως τα περιβοητα συνοικιακα συμβουλια που σκοπιμα απαξιωθηκαν απο την Δημοτικη μαφια.
    Με τον τροπο αυτο θα αποθαρυνθουν οι καιροσκοποι και θα απομακρυνθουν απο τα κοινα δεδομενου οτι δεν θα ειναι ποια δυνατη η μαφιοζικη δραση τους.
    Η μαφια στην Ιταλια ξυλωθηκε οταν οι πολιτες πηραν ενεργο μερος στην εξαλειψη της. Το διο πρεπει να γινει και στην Τοπικη αυτοδιοικηση και κατ΄έπεκταση σε ολο τον Δημοσιο τομεα που καταδυναστευει την Ελλαδα μας.

    Με πονο και αγανακτηση
    Θανασης

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:45 | Μιχαλης Δαλάκας

    Χρονια πολλα
    Καλή Χρονια
    Το προβλημα το οικονομικο και της διαχειρισης των οικονομικων των ΟΤΑ ειναι σημαντικό. Πρεπει να γίνεται ελεγχος ειδικά της χρησιμοποιησης των προγραμμάτων της ΕΕ. Θ αναφέρω ενδεικτικα
    Προγραμμα για την συλλογη και αξιοποιηση των υπολειμμάτων των βαμβακοκαλλιεργειων και των κλαδεύσεων των ελαιόδενδρων Εγιναν κάποιες εκχωματώσεις ως δεξαμενες υποδοχής κάποια κτίσματα και περιφραξεις σημαντικού υψους δαπάνης που ουδέποτε αξιοποιήθηκαν. Κατασκευάσθηκε πάρκο οδικής συμπεριφοράς για παιδιά σε κοινότητα που δεν εχει την δυνατότητα πρακτικής αξιοποίησης (αριθμός κατοίκων και παιδιών)
    Εντάχθηκαν ως ποδηλατόδρομοι αγροτικοί δρόμοι σε περιοχές που ουτε ενα ποδήλατο δεν κυκλοφορει
    Και πιστεύω οτι ολοι εχουν κάποια παραδείγματα να υποδείξουν .
    Βέβαια δεν συζητάω για την κατασκευή εκατονταδων εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμων που ουδέποτε λειτούρησαν ούτε μία ημερα.
    Και μη βιαστητε να βγάλετε λανθασμένα συμπεράσματα για την πολιτικη τοποθέτηση των Κοινοταρχων , Δημάρχων ή και Νομάρχων που πραγματοποιησαν τα εργα αυτά μόνο και μονο για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις και οτι αλλο μπορει κανείς να υποθεσει.
    Οι απόψεις των προηγούμενων συνομιλητων για το διπλογραφικο σύστημα για ισοσκελισμένους ισολογισμούς για τον ελεγχον , πραγματικό και όχι εικονικό των περιουσιακών στοιχείων των ασχολούμενων με τα κοινά στην Αυτοδιοίκηση κάθε βαθμίδας ειναι πιστεύω μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό δαπανών που δεν ειναι αναγκαίες.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΜΕ ΤΡΥΠΙΟ ΠΑΤΟ.ΠΕΛΑΤΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ.ΠΡΙΝ 10-12 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΖΩ, ΕΙΧΕ 4 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ 7!! ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟ…ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ,ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ «ΕΡΓΟΥ» ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ… ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:43 | Γιώργος Μαγκλάρας

    ΕΑΝ ΛΥΠΑΜΑΙ 1 ΦΟΡΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΩΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΤΑ ΛΥΠΑΜΑΙ 100 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΔΡΑ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΤΕΜΠΕΛΙΑΣ, ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Αφήστε το καλύτερα…

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 16:54 | Αντωνίου Γρ.

    ο κόσμος σε όλη τη χώρα περιμένει με αγωνία και ενδιαφέρον το συμαζεμα του Δημόσιου τομέα. Συμάζεμα είναι ο έλεγχος μετρήσιμος σε εργατώρες και απόδοσης των υπαλλήλων σε διαφορες δημόσιες θέσεις…
    ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλους τομείς ο απλός κόσμος περιμένει μέτρα του εξής ύφους: παραταση ωραριου (αφού οι ώρες εργασίας στο Δημόσιο είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ)
    Το μέτρο παρατασης ωραριου των Δημόσιων Υπηρεσιών είναι από τα άμεσα και επείγοντα στη Δημόσια Διοίκηση…(ΕΦ όσον μείωση μισθών δεν είναι ορατό να γίνεται…)

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 15:06 | ΝΤΙΜΗΣ

    ΚΑΜΜΙΑ , ΜΑ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΟΛΟΙ ΟΙ «ΠΑΡΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ» ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ, ΜΙΖΕΣ , ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ,ΑΦΘΟΝΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΓΙΑ «ΕΡΓΑ» ΒΙΤΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΔΕΙΞΗ» ΚΑΙ ΜΟΝΟΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ
    ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΙΣΟΣΚΕΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:48 | Νίκος Α.

    Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αποδείξει ότι σέβεται το κρατικό χρήμα ούτε καν τον έλληνα πολίτη. Οι διαπληκτισμοί πολιτών με τη δημοτική αστυνομία ξεπερνούν ακόμη και τη διαμάχη ΜΑΤ και διαδηλωτών. Πεζοδρόμιση και ρύθμιση κυκλοφορίας γίνονται με πρώτο κριτήριο την αναβάθμιση των ακινήτων των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Τα δημοτικά έργα ομοίως. Οι μισοί δήμαρχοι συμπεριφέρονται σαν φεουδάρχες όχι σαν αιρετοί άρχοντες και σεις θέλετε να τους εξασφαλίσετε πρόσβαση στο ταμείο; Τρελαθήκατε; Ας αρχίσουν πρώτα οι τοπικοί άρχοντες να κάνουν ισοσκελισμένους ετήσιους προϋπολογισμούς (και κυρίως απολογισμούς), ας σιγουρευτούμε ότι δεν θα γίνουν οι δήμοι μαύρες τρύπες φορολογικών εσόδων και μετά βλέπουμε. Με φειδώ να γίνεται η χρηματοδότηση των δήμων, με φειδώ!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:35 | φωτεινός Σ.

    ΟΧΙ !!!!!

    Υπάρχει κακοδιοίκηση-κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος από εκλεγμένους των ΟΤΑ.
    Σκέφτομαι τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η επιβολή νέων φόρων ή η αύξηση των ήδη υπαρχόντων φόρων όταν οι δήμοι σπαταλούν και καταχρώνται ανεξέλεγκτα δημόσιο χρήμα??

    Καταργήστε την δυνατότητα δήμαρχοι να διαχειρίζονται χρήματα χωρίς εγκρίσεις-καταργήστε μισθούς στους αντιδημάρχους.

    έλεγχο ανά μήνα σε όλους τους δήμους και οι κλέφτες στη φυλακή.

    Ευχαριστώ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:18 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    H τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι κέντρο διαφθοράς και συναλλαγής μεγσαλύτερο από την κεντρική διοίκηση. Σε Δήμο 27.000 κατοίκων στην Μεταπολίτευση του 1974 που είχε 16 μόνιμους υπαλλήλους διοικητικούς και τεχνικούς και 18 συμβασιούχους των συνεργείων καθαριότητας και ήταν άψιγη η εργασία και η καθαριότητα, τώρα με 35.000 κατοίκους έχει 103 υπαλλήλους. Οταν στην μεταπολίτευση ανέλαβα υπηρεσιακός δήμαρχος για την περίοσο Ιανουαρίου-Αυγούστου 1974 οι δαπάνες συντηρήσεως κι επισκευών των αυτοκινήτων ήταν 210.000 δρχ. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι τους επιτρ΄ρπω να κλέβουν τους δημότες τους όχι πάνω από 10 %, την περίοδο Αεπτεμβρίου 1974 Μαίου 1975 οι δαπάνες, φουσκωμένες κατά 10% ήταν 90.000 δραχ. Μεγάλο λοιπόν φαγοπότι γίνεται στους Δήμους καθώς και μεγάλο ρουσφέτι και συναλλαγή διότι υπάρχει η εντοπιότης των αρχόντων. Οι Δήμαρχοι δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα θεάματα από τα σοβαρά έργα. Λειτουργούν διάφορες ευρωβόρες παθητικές επιχειρήσεις απλώς για διορισμούς εις βάρος των δημοτών. Τους αρκούν και τους υπεραρκούν τα έσοδα που έχουν με τις νυν φορολογίες. Καλύτερα τους φόρους να τους βάζει το κράτος και να τους δίνει με απόδοση λογαριασμού όμως, επιχορηγήσεις παρά να φορολογούν οι ίδιοι. Είναι αρκετά τα έσοδα αρκεί να τα χειριστούν αποτελεσματικά, με εγκράτεια, περίσκεψη και όχι απλ΄πχερα. Το θέμα αυτό είναι το μόνο που δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις διεθνείς τάσεις, όπως τίθεται στο ερώτημά σας. Διότι οι άλλοι έχοντας διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα διαχειρίζονται σοβαρά και υπεύθυνα τα χρήματα των συνδημοτών τους.Εμάς μας λείπει η σχετική παιδεία απέχουμε πάραπολύ από τους ξένους σ’ αυτό και στην αυτοδιοίκηση. Εδώ σημασία έχει μόνον το θεαθήναι όχι η ουσία. Δίνουν στους Δήμους χρήματα για να καθαρίσουν ένα δασάκι που υπάρχει αλλά επειδή το καθάρισμα δεν είναι κάτι που θα φανεί και θα εισπράξει ο Δήμαρχος εύσημα διαθέτει τα χρήματα σε κάποια απίθανα συγκροτήματα. Αυτό γίνεται κατά κόρον. Πειθαρχία χρειάζεται κύριοι, πειθαρχία και έλεγχος. ΄Οχι άλλα χρήματα στους Δημάρχους.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 03:32 | petrossimos

    ΟΧΙ, με τίποτα νέοι φόροι για τους διεφθαρμένους δήμους…Έλεος πια με την ψευτοαποκέντρωση και τις τοπικές αρμοδιότητες.Δείτε από τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης πόσα φαινόμενα διαφθοράς εντοπίζονται στους δήμους και μετά χρηματοδοτήστε επιπλέον τα ελλείμματα τους και των κοινωφελών πολιτιστικών, επιμορφωτικών, προστασιοπεριβαλλοντικών Α.Ε. που στήσαν για να βολέψουν δικούς τους. Ούτε λεφτά για τα ελλείμματα, ούτε νέοι φόροι.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:10 | Στέλιος Ηλιάδης

    Είδη τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα έσοδα των ΟΤΑ μέσω Τελών Ακίνητης Περιουσίας και Δημοτικών Τελών . Παράλληλα αυξήθηκαν όμως και οι σπατάλες και η διαφθορά….

    Η απόφαση για μεταφορά εσόδων από τον προϋπολογισμό προς ΟΤΑ ειναι δική σας. Ο κοσμάκης έχει την εντύπωση ότι πολλά παίρνουν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:18 | ΔΗΜ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΕΝΥΣΧΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ . ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΝΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ Κ.Ο.Κ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΡΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤ.ΦΩΤΙΣΜΟ .ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝΤΟΣ
    ΠΑΡΑΛΙΕΣ Κ.Α .
    ΕΠΕΙΣΗΣ Ο ΕΛΓΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΡΕΙΕΣ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΕΣΟΔΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:55 | Aristeidis

    Θα είχε ίσως νόημα μια τέτοια πρωτοβουλία αν οι Δημοτικές Αρχές α) είχαν υποχρέωση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς να χρειάζονται επιχορηγήσεις από την Κεντρική Διοίκηση, β) μπορούσαν να ασκήσουν διαφορετική πολιτική η κάθε μια ώστε να μπορεί ο πολίτης να επιλέξει πού θα εκγατασταθεί με βάση και την Τοπική Φορολογία και γ) οι Δημοτικοί Άρχοντες είχαν ευθύνες ανάλογες με τους Διευθύνοντες Συμβούλους / Διαχειριστές των ΑΕ και των ΕΠΕ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:20 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Προτείνω καμμία δέσμευση εκ των προτέρων. Άμεση εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και υποχρέωσης ανακοίνωσης χρηματο-οικονομικών καταστάσεων (σε επίπεδο καποδιστριακών δήμων), ώστε να γίνουν γνωστά έσοδα-έξοδα-έλλειμα και το αναγκαίο ποσοστό επιδότησης.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:35 | Σαραντόπουλος Φώτης

    ΟΧΙ
    Εκτός κι αν πάνε πρώτα φυλακή μερικοί Δήμαρχοι!

  • Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια των συμπολιτών μας, για το συγκεκριμένο θέμα, στο διαδίκτυο, στα πλαίσια της διαβούλευσης, αμέσως αντιλαμβάνεται ότι η πλειοψηφία, τουλάχιστον, των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, που πιστεύω εκφράζει και την πλειοψηφία των πολιτών, έχει πολύ κακή εικόνα- εντύπωση για τους ΟΤΑ, ιδίως στο θέμα της διαφάνειας της οικονομικής τους λειτουργίας και στην εξυπηρέτηση του πολίτη-δημότη. Η κατάσταση αντανακλά την γενική αρνητική εικόνα που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών προς την Κυβέρνηση, την κάθε Κυβέρνηση, καθώς και σε κάθε μορφή εξουσίας, σ’ αυτή την δύσμοιρη χώρα. Τα εμφανή αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην έλλειψη διαφάνειας και αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης για τους μετέχοντες σε κάθε μορφή εξουσίας, στην προκείμενη περίπτωση στους ΟΤΑ, και κυρίως στην έλλειψη επιβολής αυστηρών ποινών( διοικητικών, ποινικών και αστικών) σε όσους καταχρώνται ή κατασπαταλούν το «δημόσιο χρήμα». Τα αφανή, όμως, αίτια, θα πρέπει να αναζητηθούν στην διαπλοκή και στις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται και καλλιεργούνται ανάμεσα στους διάφορους κατόχους ή υποψήφιους κατόχους εξουσίας, κρατικής, νομαρχιακής, δημοτικής, ή άλλης μορφής, κυρίως μέσω των κομματικών μηχανισμών. Η συναλλαγή και η συνακόλουθη διαφθορά, για όσους γνωρίζουν, είναι καταφανής. Κατ’ αρχήν, οι κυβερνώντες «φροντίζουν» να δημιουργήσουν ένα πεδίο προνομίων και ευνοϊκών ρυθμίσεων ή παροχών, τόσο στους κατόχους των αιρετών αξιωμάτων( βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), όσο και σε άλλα άτομα της εξουσίας, ιδίως της κρατικής(γενικοί γραμματείς, ειδικοί γραμματείς, σύμβουλοι κλπ), προνόμια και εύνοιες που είναι ανοικτά σε ακόμη περαιτέρω «βελτιώσεις». Ετσι, δημιουργείται μία ομάδα νομέων εξουσίας, με προκλητικά, άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο, προνόμια, ομάδας που σταδιακά αποστασιοποιείται από την υπόλοιπη κοινωνία και στο τέλος στέκεται απέναντί της, όπως και η κοινωνία στέκεται απέναντί της, με θανάσιμο μίσος. Είναι η λεγόμενη «νομενκλατούρα», που το απόγειο της, στην σύγχρονη εποχή, το γνώρισε στα αποκληθέντα «κομμουνιστικά» καθεστώτα. Σε επίπεδο ΟΤΑ η συναλλαγή και οι πελατειακές σχέσεις διενεργούνται κυρίως μέσω του μηχανισμού του κομματικού «χρίσματος» ως υποψηφίου κάποιου σε ηγετική θέση αιρετών αξιωμάτων (Δημάρχου, Νομάρχη κλπ). Η συναλλαγή είναι σαφής και καθαρή: Σου εξασφαλίζω το «χρίσμα» και μέσω αυτού προνόμια και εύνοιες( σύνταξη στα οκτώ χρόνια, «διπλό μισθό» και ως δημόσιος υπάλληλος και ως δήμαρχος, ανεξέλεγκτο, ουσιαστικά, οικονομικής διαχείρισης, «πόθεν έσχες» κλπ), από σένα θέλω υποταγή και αναπαραγωγή συναλλαγών και πελατειακών σχέσεων με τους πολίτες, τους οποίους να ελέγχεις, ώστε μέσω εσού να μπορώ να τους ελέγχω και να μπορώ να αναπαραχθώ και εγώ, ως υπέρτατη κυβερνητική εξουσία! Γι’ αυτό και βλέπει ο πολίτης να εκλέγεται δήμαρχος π.χ. ένας απλός δημόσιος υπάλληλος, που μέχρι τότε με δυσκολία μπορούσε να αντιμετωπίζει τις οικογενειακές του ανάγκες, και ξαφνικά μετά από δύο τετραετίες ως δήμαρχος, ή Νομάρχης, να αλλάζει, άρδην, η ζωή του, να αποκτά ακίνητη περιουσία, σπίτια με προκλητικές ανέσεις, να έχει πολυτελή αυτοκίνητα( αν και το τελευταίο οι «πονηροί» το αποφεύγουν) κλπ, χωρίς καμία αντίδραση από την Πολιτεία , χωρίς κανένα αξιόπιστο έλεγχο και χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μία πειστική απάντηση στον απλό πολίτη, πως αποκτήθηκαν όλα αυτά!
    Για να αλλάξουν όλα τα παραπάνω και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους κατόχους της εξουσίας, μεταξύ των οποίων και στους εκπροσώπους των ΟΤΑ, θα πρέπει να γίνει μία επανάσταση, για τα Ελληνικά δεδομένα, διότι για τα κράτη τα δυτικής Ευρώπης, αυτά είναι αυτονόητα!
    Τώρα, ποιά μέτρα χρειάζονται για τον σκοπό αυτό δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Αρκεί να δούμε τι ισχύει στα πολιτισμένα, στον τομέα αυτό, κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Εκείνο που πρωτίστως απαιτείται είναι να υπάρχει στην Κυβέρνηση η ισχυρή και αταλάντευτη πολιτική βούληση. Γι’ αυτό και το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να αποκοπεί ο «ομφάλιος λώρος» αυτής της κατάστασης, να αποκοπούν οι συναλλαγές και οι πελατειακές σχέσεις, να υπάρξει μία νέα αντίληψη για το κράτος και τους θεσμούς. Χρειάζονται, όμως, και τα κατάλληλα πρόσωπα με τις αντίστοιχες ιδέες, με πολύ ισχυρό χαρακτήρα, που θα απαρνηθούν τα προνόμια και τις εύνοιες και που θα υλοποιούν με συνέπεια τις νέες αρχές, αντιλήψεις και λειτουργίες, ενώ σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης σημαντικό ρόλο θα παίξει η απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών, με την καθιέρωση, μεταξύ άλλων, και της «ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ», η οποία θα συμπεριλαμβάνει, οπωσδήποτε, και την δημοσίευση στο διαδίκτυο κάθε δαπάνης, όπως και του ύψους των κάθε είδους παροχών ή απολαβών των ασκούντων την εξουσία, καθώς και αυτών που διορίζονται σε θέσεις Προέδρων Νομικών Προσώπων, Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, αμειβόμενοι από τον δήμο, την Νομαρχία ή το Κράτος, χωρίς τα γνωστά άθλια «τερτίπια» των, τάχα, προσωπικών δεδομένων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με αυστηρούς ελέγχους της οικονομικής διαχείρισης των ασκούντων εξουσία, αλλά και της περιουσιακής τους κατάστασης τους(πραγματικό και ουσιαστικό «πόθεν έσχες»), συνιστούν προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να γίνει τίποτε(«SINE QUA NON»), για το χτύπημα της «νομενκλατούρας» και για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων, ιδίως για την έναρξη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους κατόχους της κάθε μορφής εξουσίας. Σημαντικό βήμα για το χτύπημα της νομενκλατούρας, της συναλλαγής και των πελατειακών σχέσεων, αλλά και για την μείωση των κρατικών, εν γένει δαπανών, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας, αποτελεί η κατάργηση των αριθμού των αντινομαρχών και των αντιδημάρχων. Θα πρέπει να προβλέπεται μόνον ένας αντινομάρχης και ένας αντιδήμαρχος που θα αναπληρώνουν τον κωλυόμενο ή απουσιάζοντα Νομάρχη και Δήμαρχο, αντίστοιχα.
    Αφού γίνουν, άμεσα, τα παραπάνω, στην συνέχεια θα εξεταστεί, σε νέα, πλέον, βάση, η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνω, πάντως, ότι τα επιβαλλόμενα δημοτικά τέλη ήδη είναι σε πολλούς δήμους υψηλά, ενώ και τα τέλη που οι δημότες καταβάλουν για ύδρευση και αποχέτευση, συνήθως, είναι εξαιρετικά υψηλά. Συνεπώς, περιθώρια για νέους φόρους δεν υφίστανται. Εσοδα, πάντως, μπορούν να εξευρεθούν από την μείωση των δαπανών των ΟΤΑ( κατάργηση θέσεων, πλην μιας, αντινομαρχών, αντιδημάρχων, μείωση παροχών Προέδρων Νομικών προσώπων των ΟΤΑ, αυστηροί έλεγχοι της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ κλπ). Τέλος, με την απόδοση από την Πολιτεία των θεσμοθετημένων πόρων χρηματοδότησης των ΟΤΑ( οι οποίοι θα πρέπει να κωδικοποιηθούν και ίσως να ενωθούν σε έναν φόρο, που θα τον αποδίδει η Πολιτεία), αλλά και με τις συνενώσεις των ΟΤΑ, ώστε να μειωθούν λειτουργικές δαπάνες τους και να αξιοποιηθούν, καλύτερα, τα προγράμματα της Ε.Ε. (βλ. ΕΣΠΑ), μπορούν να λυθούν, σε ικανοποιητικό βαθμό, τα οικονομικά προβλήματα, ιδίως της χρηματοδότησης, των ΟΤΑ, χωρίς περαιτέρω φορολόγηση των πολιτών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται (και για χρόνια θα βρίσκεται) σε δεινή οικονομική κατάσταση.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:14 | Φλωριάς Ευάγγελος

    Δυστυχώς στους περισσότερους Δήμους, υπάρχουν σοβαρότατα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς και κυρίως κακής διαχείρισης, τα οποία για να καλυφθούν βαρύνουν τους δημότες-πολίτες με υπέρμετρο κόστος και μηδενική ανταποδοτικότητα.

    Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας και ελέγχου των ΟΤΑ, εργαλεία-μεθόδους συμμετοχής & ελέγχου του ΟΤΑ απο τους δημότες του και μετά την αποδεδειγμένη καλή λειτουργία των ΟΤΑ θα μπορούσαμε να μελετήσουμε ποιοί πόροι και με ποιό τρόπο θα δωθούν σε αυτούς.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 15:26 | Θωμάς Κεχαγιάς

    Προς Θεού όχι άλλα έσοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση με τα σημερινά δεδομένα και κυρίως στην περιφέρεια. Στους περισσότερους περιφερειακούς Δήμους, υπάρχουν σοβαρότατα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς, τα οποία για να καλυφθούν επιβαρύνονται υπέρμετρα οι πολίτες μέσω κυρίως των των τελών των δημοτικών επιχειρήσεων και των δημοτικών τελών. Ένα μέτρο σύγκρισης της διαφθοράς θα μπορούσε να είναι ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων των Δήμων, αλλά και των Νομαρχιών και των Περιφερειών. Με τις απίστευτες ρουσφετολογικές προσλήψεις έφτασαν οι υπάλληλοι σε περιφερειακούς δήμους το 10% του συνολικού ενεργού πληθυσμού τους. Δηλαδή έχουν μεταβληθεί οι Δήμοι στους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής τους εις βάρος όλων μας.
    Μόνο εάν προχωρήσει ένας «Καποδίστριας ΙΙ» με δραστικές μειώσεις στον αριθμό των τοπικών «αρχόντων» (μάλλον θα έπρεπε να βγάλω τα εισαγωγικά), τότε ίσως οι συνθήκες να ωριμάσουν για μια καλύτερη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση να υπάρχει κοινωνική λογοδοσία.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Δημήτρης Μπαλτάς

    Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή σαν φαινόμενα οφείλονται εν μέρει στην κραταιά ισχύ του ατομικού συμφέροντος σε σχέση με την κοινωνική συνείδηση των πολιτών. Στην ελλάδα μας ενισχύονται ως τάσεις και φαινόμενα απο την αντίληψη για κακοδιαχείριση των φορολογικών εσόδων αλλά και την αντίληψη για χαμηλό/κακό επίπεδο των δημοσίων υπηρεσιών

    Στο πλαίσιο της δίκαιης και αποτελεσματικής επιβάρυνσης αλλά με μικρό κόστος για το κ΄ρατος θα ήθελα να προτείνω τη θεσμοθέτηση της αυτόβουλης χορηγίας.

    Πολίτες με την συνείδηση των δυνατοτήτων τους και με συνείδηση κοινωνική θα μπορούν να συνεισφέρουν στην αρχή του χρόνου και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (ενος μηνός) χρηματικό ποσό προς το κράτος, ενδεχομένως με δυνατότητα να προσδιορίσουν και την κατηγορία δαπανών στην οποία θα κατευθυνθεί (ή και να το επιμερίσουν οι ίδιοι σε περισσότερες κατηγορίες).

    Η ανταμοιβή (ηθική) θα είναι η αναγραφή σε δημόσιο κατάλογο χορηγών ή/και η απονομή διπλώματος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:15 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Π.

    ΝΑΙ υπό την προϋπόθεση αυστηρών ελέγχων για τη συνετή διαχείριση τους.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Μιχάλης Τσαγκαράκης

    Zω στην Αγγλία όπου βλέπω πως η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει αξία και αποτελεσματικότητα.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα, η Τ.Α. είναι μακράν το πιο αποτυχημένο και διεφθαρμένο κομμάτι του Κράτους.
    Πρώτα λοιπόν πρέπει να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι και απονομή ευθυνών, κατόπιν αναδιαρθρωση και στελέχωση με σωστούς ανθρώπους, και ΚΑΤΟΠΙΝ η αναζήτηση πόρων για προγράμματα και έργα.
    Αλλιώς όσοι φύγανε με τα stage θα βρεθούνε σ’ένα χρόνο υπάλληλοι στο Δήμο…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Οι πόροι αυτοί είναι θεσμοθετημένοι, εισπράτονται μέσω λογαριασμού ΔΕΗ αλλά αντί να πηγαίνουν απ’ευθείας στους ΟΤΑ, περνούν από το «βαθύ» κράτος και δεν αποδίδονται (μπαλώνουν τρύπες της κεντρικής κυβέρνησης).

    Θεωρώ ότι όπως την δεκαετία 1950 πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης χάρις σε έναν μεγάλο πολιτικό (Ευ.Αβέρωφ) ήταν το Μέτσοβο, έτσι σήμερα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο η Ανάβρα Μαγνησίας. Δείτε (οι κυβερνώντες) πως λειτούργησε εκεί η τοπική αυτοδιοίκηση και βγάλτε συμπεράσματα για την αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο (φυσικά πρέπει να ξεχάσετε το σύστημα ΜΙΖΕΝΣ).

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 03:45 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΠΟΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ! ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ! Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ! ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ-ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ! ΚΑΘΕ ΟΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΑΠΟ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ! ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ! ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ! ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΑΥΤΗΣ! ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ «ΔΗΘΕΝ» ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΚΑΛΟΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ-ΠΙΝΟΥΝ ΑΝΤΑΜΑ, ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΚΤΛ. ΚΤΛ.ΕΡΓΑ ΜΑΜΟΥΘ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΕΝΩ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΤΑ ΠΕΡΑΤΩΝΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ!ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΣΑΚΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΠΟΥ 1 ΣΤΟΥς 3 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΑΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:43 | Μακρης Βασιλειος

    Δν συμφωνω , με καλυψε 100% ο Μανωλης.(δειτε το σχολιο του 28-12 -2009 17:51)

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:30 | Μανέτας Στυλιανός

    Με τον τρόπο που λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται οικονομική ενίσχυση.Πρώτα πρέπει να οριοθετηθεί αυστηρά ο κώδικας λειτουργίας της. Να αποσυνδεθεί η πολιτική διαχείρηση από την οικονομική την οποία και οφείλει να ασκεί το κεντρικό κράτος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:50 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΠΟΥ ΟΙ Ο.Τ.Α. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΦΘΟΡΑΣ, ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ- ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΕΦΑΡΜΟΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.
    Οι περισσότεροι αιρετοί της Τ.Α τρώνε με 100 μασελες .
    Ενας δρόμος 10 χλμ γίνεται με 10 διαφορετικές αναθέσεις, ενα πεζοδρόμιο 5 χλμ φτιάχνεται μέτρο μέτρο!! (τουλάχιστον στο δικό μας δήμο).
    Οταν βλέπουμε δίπλα μας οτι τα δημοτικά τέλη , τέλη παρεπιδημούντων , ΤΑΠ, τέλη πεζοδρομίων κλπ τρώγονται , καταβροχθίζονται και κατασπαταλουνται χωρίς έλεος μπροστά στα μάτια μας , γιατί μας λέτε εμάς τους πολίτες να ΜΗΝ ΚΛΕΒΟΥΜΕ το ΚΡΑΤΟΣ τι παράδειγμα δίνει το ίδιο το κράτος στη μικρότερη μορφή του την Τ.Α ? Από τότε που δημιουργήθηκαν οι Καποδιστριακοί δήμοι όλοι οι πολίτες τρέχουν στα δικαστήρια και προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους περιμένοντας 8-10 χρόνια για να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους ενώ οι δήμοι συνεχίζουν να αυθαιρετούν και να κλέβουν ασύστολα.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 23:20 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    Εάν θέλουμε αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση, τότε πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτή θα χρηματοδοτείται από το κράτος ή, και από τους πολίτες.
    Επομένως το ποσό που απαιτείται για την σωστή οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι ένα μέρος του φόρου μας προς την κεντρική εξουσία κι’ αυτή να το αποδίδει στην Τ.Α. ή μέρος του φόρου μας να αποδίδεται στην Τ.Α. και το υπόλοιπο στο κράτος.

    Το πως θα εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό ας το αποφασίσουν από κοινού η κεντρική εξουσία με την Τ.Α.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | ΚΩΣΤΑΣ Δ. Κ.

    Οι οικονομικές παρανομίες γίνονται κάτω από τη μύτη των τοπικών παραγόντων. Αναθέστε τους την υποχρέωση ελέγχου των καταστημάτων και των περιβαλλοντικών παρανομιών και τα πρόστιμα να εισπράττονται από τους Δήμους

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:11 | ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.

    ΟΙ Ο.Τ.Α ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ , ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΒΙΤΡΙΝΑΣ (Π.Χ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΑΠΛΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ)ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ , ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | mixalis

    Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.ΟΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΟΡΩΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΣΙΩΝ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.ΦΘΑΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΗΒΔΗΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | θεοχαρης Μιχαλοπουλος

    Οι δημοι θα πρεπει να εχουν το δικαιωμα φορολογησης των δημοτων για αυτοτελη εσοδα και βελτιωση του περιβαλλοντως.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:39 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ Σ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΟΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΤΡΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ ΤΟΥΣ . ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΣΠΑΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Κ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Κ ΟΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ. ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ. ΟΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΚΑΘΕ ΔΑΠΑΝΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Κ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ. ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Σ ΕΠΑΦΗ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΣ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | Dimitris

    Αρκετά πληρώνουμε στους χαραμοφάιδες των ΟΤΑ. Ας αναδιοργανωθούν πρώτα, ας φύγουν οι υπάλληλοι και οι ακόλουθοι «σύμβουλοι» που διορίζει κάθε δήμαρχος και στη συνέχεια μονιμοποιεί, ας καταγράψουν τις περιουσίες τους και ας τις διαχειριστούν αποδοτικά (και όχι να ανοίγουν δημοτικές επιχειρήσεις για να «χώνουν» τους δικούς τους) και κυρίως ας δημοσιεύουν ισολογισμούς και ας έχονται οικονομικούς ελέγχους και μετά συζητάμε επιβολή νέων φόρων υπερ τους.
    Είναι σκανδαλώδες να επισκέπτεται ο πολίτης τον ΟΤΑ της περιοχής του για υπόθεσή του και να βλέπει δημοτικούς υπαλλήλους να κάνουν εργόχειρα, να είναι κολλημένοι στο facebook και σε chatrooms και να μη βρίσκει ΕΝΑΝ για να εξυπηρετηθεί. Να μην περνάει οδοκαθαριστής από τη γειτονιά του, παρά μόνο παραμονές εκλογών. Να βλέπει μέλη των οικογενειών των τοπικών αρχόντων να χρισημοπιούν αυτοκίνητα με κρατικές πινακίδες για να κάνουν τις βόλτες τους.
    Αρκετά ταϊζουμε αυτούς τους «κυρίους». Οι επιχειρήσεις όταν δεν παράγουν, όταν δε μπορούν να συντηρηθούν είτε μειώνουν τα λειτουργικά τους κόστη, είτε συγχωνεύονται, είτε κλείνουν. Ας πράξουν το ίδιο.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 16:58 | Ηλίας Στρατάκης

    Αν αυτοί οι φόροι γίνονται έργα ουσίας και όχι να αποτελούν άλλη μια είσπραξη που εξανεμίζεται, τότε ναι.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | Δημήτρης Χρονόπουλος

    Νομίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να χρηματοδοτείται από τους φόρους επί των ακινήτων (όποιο τίτλο και να έχουν: ΦΑΠ, ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ). Πριν όμως δοθούν υψηλοί και πάγιοι χρηματοδοτικοί πόροι στην Τ.Α., πρέπει να οριστούν οι επιπλέον (ή αναβαθμισμένες) υπηρεσίες που θα υποχρεούται να παρέχει στους πολίτες και να εξυγιανθεί ο κύκλος διαχείρισης στους επιμέρους φορείς (μαύρες τρύπες/καταβόθρες κονδυλίων, διορισμοί ημετέρων και όμοια συμπτώματα φαυλότητας διοίκησης).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 13:34 | ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ας βρεθει πρωτα ο τροπος να ελεχθει η ασυδοσια της τοπικης αυτοδιοικησης και μετα να γινει πραξη και αυτο. στις τοπικες κοινωνιες τα σχολια των τοπικων μεσων ενημερωσης αλλα και των πολιτων ειναι μονιμως καυστικα για τις ρεμουλες των διοικουντων. οπου υπαρχει καπνος υοαρχει και φωτια.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | Γιώργος

    Πιστεύω ότι πριν από κάθε αναδιοργάνωση των φορολογικών εσόδων υπέρ ΟΤΑ θα πρέπει να προϋπάρξει αναδιοργάνωση των Οικονομικών υπηρεσιών των Δήμων. Με την υπάρχουσα κατάσταση όπου το Διπλογραφικό σύστημα εφαρμόζεται κατά το δοκούν ή καλύτερα κατά την διάθεση του Δημάρχου, όπου τα ήδη θεσμοθετημένα έσοδα δεν εισπράττονται, όπου στις περιπτώσεις που οι Δήμοι διαχειρίζονται την ύδρευση, το ίδιο το νερό γίνεται μέσο πολιτικών σκοπιμοτήτων και τόσα άλλα. Από την πείρα μου ως υπάλληλος ΟΤΑ έχω να παρατηρήσω ότι λείπουν από τις Οικονομικές Υπηρεσίες οι ελεγκτικές εκείνες διαδικασίες που θα πιέσουν τους υπαλλήλους και μετέπειτα τους αιρετούς να διασφαλίσουν τα έσοδα του Δήμου. Βασικό μέλημα της κεντρικής εξουσίας θα πρέπει να είναι η δημοσίευση Ισολογισμού σε κάθε ΟΤΑ για μπορέσει να εφαρμοσθεί ο κοινωνικός έλεγχος στις τοπικές κοινωνίες. Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν θεωρώ την εφαρμογή του Διπλογραφικού,την οργάνωση των Οικονομικών Υπηρεσιών την χαρτογράφηση των πραγματικών αναγκών ή ελλείψεων και μετέπειτα την απονομή μιας σειράς πόρων προς του ΟΤΑ. Άλλωστε ποιός ο λόγος να ρίχνει κανείς νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο…και ιδίως στην άσχημη αυτή οικονομική περίοδο για την πατρίδα μας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | Μενέλαος Κωνσταντάκος

    Μπορεί να μεταφερθούν φορολογικοί πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφόσον καθορισθούν και αυστηροί κανόνες που θα διατίθενται αυτοί οι πόροι απαλείφοντας ή περιορίζοντας την αυθαιρεσία των τοπικών αρχόντων (που εξαρτώνται κι αυτοί από σταυρό προτίμησης).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 12:58 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΖΟΓΛΟΥ

    Χρήσιμο είναι να υπάρχουν φόροι υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης ΑΛΛΑ να υπάρχει κα έλεγχος κατά πόσο αυτοί επιστρέφουν ανταποδοτικά ως παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες. Διότι δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει σήμερα. Οι δήμαρχοι δρουν ανεξέλεγκτα.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 11:25 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ

    Με τη μορφή που τείνει να λάβει η τοπικής αυτοδιοίκηση, είναι μονόδρομος η οικονομική ενίσχυσή της και καθιέρωση σταθερών πόρων. Πριν από αυτό όμως θα πρέπει και κάποιος να δει το πρόβλημα των ελέγχων που πρέπει να εντατικοποιηθούν αλλά κυρίως να συστηματικοποιηθούν. Οι διοικήσεις των δήμων απαρτίζοντε πολύ συχνά από στελέχη χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία που έχουν ως μόνο στόχο να χρησιμοποιήσουν τον δημαχιακό θώκο σαν σκαλοπάτι για τα βουλευτικά έδρανα. Αυτό και με δεδομένη την πιο άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους, τους κάνει επιρρεπής σε κακοδαχείρηση. Αυτή τη στιγμή οι δήμοι κατέχουν τα πρωτεία σε διορισμούς (μέσω και των αμφιβόλου αποτελέσματος εταιριών που διαθέτουν)αλλά και στη διαφθορά και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, καθώς οι έλεγχοι είναι ελλειπής και τις περισσότερες φορές με περιθώρεια προσωπικών και κομματικών επεμβάσεων. Με τη δυνατότητα που τους έχει δοθεί να δανειοδοτούνται έχουν φτασει σε σημεία χειρότερα του κεντρικού κράτους, πράγμα που κανένας δεν ελέγχει και σε κανένα έλλειμα δεν εμφανίζεται. Και αναρωτιέμαι αυτά δεν είναι λεφτά που χρωστάει το ελληνικό κράτος ή μπρορεί ένας δήμος να χρεωκοπήσει χωρίς να τον καλύψει το κράτος. Πριν λοιπόν αυξηθούν τα έσοδα των δήμων θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε όλοι αυτοί που συμπεριφέρονται σαν τοπικοί ηγεμονίσκοι και κομματάρχες, να ελέγχοντε επαρκώς.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:35 | S.D.TSAMAIDIS

    Για τους περισσοτέρους πολίτες η λειτουργία της Δημοτικής Αρχής παραμένει μάλλον μυστηριώδης.
    – Θα ήθελα να δω στο διαδίκτυο,
    -1-Τις προκαθορισμένες αρμοδιότητες του Δημάρχου,
    -2-Εκτίμηση εξόδων αναγκαίων (σκουπίδια, φωτισμός, αστυνόμευσις, κλπ) κατα κεφαλήν κάθε πολίτου, ή κάθε οικίας ή κάθε επιτηδευματία.
    -3-Εκτίμηση συνόλου αναγκαίων εξόδων ανά πρότυπο Δήμο (π.χ. των 10000 κατοίκων ή των 10000 κατοικημένων στρεμμάτων)
    -4- Κάλυψη αυτών των εξόδων με τέλος ανα άτομο/κατοικία/επιχείρηση

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:02 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΣΑΤΗΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ=ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΤΑ.
    ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΤΕ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΜΕΙΩΣΤΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ, ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΟΡΟΥΣ.
    ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΜΗΝ ΘΕΣΠΙΣΕΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΙΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗΣ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΝ, ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΜΗΤΡΟΣ

    Δεν συμφωνώ με την επιβολή πρόσθετων φόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη επαρκείς πόρους για το έργο που παράγει. Θα συμφωνούσα με την μεταφορά φόρων από την κεντρική διοίκηση προς τους ΟΤΑ, αλλά με αντίστοιχη μεταφορά υποχρεώσεωψν και αρμοδιοτήτων, π.χ. για την λειτουργία των σχολείων, για την αστυνόμευση της περιοχής σε τοπικό επίπεδο, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη κ.λ.π. Όλα αυτά βέβαια με την απαραίτητη προϋπόθεση υποχρέωσης σύνταξης προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού. Παράλληλα θα πρέπει να προβλέπεται το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων των ΟΤΑ που δεν έχουν ισοσκελισμένους λογαριασμούς εσόδων – εξόδων, όπως π.χ. ραδιοφωνικοί σταθμοί κ.α.

  • ΟΧΙ, πριν μπει τάξη στις φοβερές σπατάλες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 05:05 | ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΧΡΕΗ, ΒΟΛΕΜΑ ΗΜΕΤΕΡΩΝ, ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΑΝΩΝΤΑΙ ΑΝΩ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

    ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΣΕ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΡΗΜΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ, ΚΑΙ ΕΑΝ Η ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ 2 ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ. ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΝΑ ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ.

    ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΚΛΠ, ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕ 2ΕΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ.

    ΤΟ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ Η ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΡΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ