Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

Γενικότερα ποιες προτάσεις ή σχόλια πέραν των ανωτέρω θα θέλατε να υποβάλλετε ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος;

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:55 | Δημητρης

    εφαρμοστε την υποχρεωτικη χρηση ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ για ολες τις συναλλαγες ,αυτοματα παυει η φοροδιαφυγη.
    Τα πραγματα ειναι πολυ απλα αρκει να θελετε να το κανετε.

  • Μερικές απλές σκέψεις…
    Α) Δεν διακινείται τίποτα χωρίς απόδειξη. Β) Ενιαίος φορολογικός συντελεστής για όλες τις πηγές και ίδιος για εταιρείες, φυσικά πρόσωπα κτλ, όπου αθροίζονται όλα τα είσοδήματα.
    Γ) Κλείσιμο όλων των εφοριών, δημιουργιά μιας ενιαίας υπηρεσίας μόνο μέσω μηχανογραφικών συστημάτων και δημιουργία εξωτερικών συνεργείων ελέγχου αποδείξεων με απαγόρευση εισόδου στα καταστήματα. Έλεγχο του παραστατικού μετά από 2-3 χρόνια και αν δεν έχει δηλωθεί στα βιβλία, κλείσιμο της επιχείρησης 15 ημέρες για κάθε παράβαση, άμεση επιβολή προστίμου στο 100πλάσιο της αξίας και ανακοίνωση στον τύπο ή αλλού. Ταυτόχρονη παράβαση και από τον αγοραστή αν δεν έχει την απόδειξη κτλ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | Γιάννης Λεκκάτης

    Κύριε Υπουργέ
    Χρόνια πολλά και καλή Χρονιά

    Ελπίζω στην ειλικρινή σας προσπάθεια για τη πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Ένα πράγμα θα με έκανε να πιστέψω και να ελπίζω περισσότερο. Αυτό είναι η ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ . Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ανοχή στην εφαρμογή του μέτρου αυτού θα με έκανε να αμφιβάλλω για τις προθέσεις σας.
    Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποκτήσει σημαντική περιουσία παραβαίνοντας το καθήκον τους.
    Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος απόκτησης της περιουσίας για τις κατηγορίες:
    • Διευθυντές και προϊστάμενοι τμημάτων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών.
    • Προϊστάμενοι Πολεοδομικών Υπηρεσιών.
    • Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών των Νομαρχιών.
    • Διευθυντές Κλινικών δημόσιων και ιδιωτικών Νοσοκομείων.
    Σίγουρα υπάρχουν και άλλες κατηγορίες αλλά σ’ αυτές κατά κοινή παραδοχή υπάρχει η μεγαλύτερη διαφθορά.

    Περιμένω συγκεκριμένες πράξεις όχι λόγια

    Με εκτίμηση

    Γιάννης Λεκάτης

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | Kων/νος ημ. Ρώσσος οικονομολόγος

    Ως οικονομολόγος και ως πολίτης που προσπάθησα ένα μικρό λιθαράκι με τον τρόπο μου στην ανάπτυξη γενικά με τον τρόπο μου, έχω να σας μεταφέρω την άποψή μου πάνω στο οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας.
    όταν απεμπολείται η προσπάθεια δημιουργίας υποδομών πλούτου στην χώρα και αποποιείται ο ήδη δημιουργηθής πλούτος διαχρονικά και αυτός ο πλούτος εκποιείται τη προτροπή (δοτική) διευθυντηρίων εκτός χώρας, τότε το δημοσιονομικό ζήτημα περιέρχεται σε περιορισμένο αριθμό φυσικών και νομικών προσώπων και ως εκ τούτου «σφίγγει» περισσότερο αυτά.
    Διότι η εκποίηση τομέων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών που δημιουργούσαν πλούτο, ή με μια ορθολογική κυβερνητική πολιτική θα απέδιδαν πλούτο, μπορεί με την όποια εκποίηση να φέρουν κάποια έσοδα, αλλά αυτά τα έσοδα είναι στατικά, πρόσκαιρα (εφάπαξ) και ουδόλως δίδουν οικονομική λειτουργικότητα στην Εθνική μας Οικονομία.
    ΄Οταν η πρωτογενής παραγωγή, πρέπει να συρρικνωθεί «κατ’ εντολήν εκτός χώρας», δηλαδή, η αγροτική παραγωγή ας πούμε, τότε δημιουργούνται κοινωνικά παραγωγικά στρώματα επαιτείας εν δυνάμει.
    Κύριοι,
    Όταν η Πυθία είπε τον χρησμό ότι «τα ξύλινα τοίχη θα σώσουν την Ελλάδα», άλλοι μεν θεώρησαν να φτιάξουν ξύλινα τοίχη γύρω από την Αθήνα, όπου ο Ξέρξης τους εφόνευσε όλους, άλλοι δε τα ξύλινα τοίχη τα ερμήνευσαν ότι πρέπει να φτιάξουν πλοία και μ’ αυτά θα νικούσαν τους Πέρσες. Όπου και νίκησαν έτσι τους Πέρσες. )Θεμιστοκλής).
    Εδώ αποδεικνύεται ότι οι ξένοι που πριν από κάποιους λίγους αιώνες ήταν ….ξυλοκόποι, διάβασαν τους αρχαίυς Έλληνες. Οι Έλληνες όμως όχι.
    Και κάτι ακόμη:
    «Το δ’ εν νηί, ει τω εξουσία είη ποιείν ό δοκεί, νού τε και αρετής κυβερνητικής εστερημένω, καθαράς ά αν συμβαίη αυτώ τε και τους συνναύταις» (Πλάτων, Αλκιβιάδης, 135Α)
    Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα συρρικνώσει τόσο πολύ την αξιοπιστία και τα οικονομικά πράγματα στην χώρα μας, που οι νέες γενιές θα διερωτώντα, ως η λαϊκή έκφραση: τί έκανες στον πόλεμο μπαμπά;
    Όλοι γράφουμε ιστορία.
    Τί άλλο θα πωληθεί ακόμα;
    «Από το υπό έγδοση βιβλίο μου
    «Κυβερνητική οικονομική, Οικονο-Μετρική».
    Κων/νος Δημ. Ρώσσος
    οικονομολόγος – Ερευνητής

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:18 | κωνσταντινος Γ.

    Σχεδον ολες οι αναρτησεις που εχω διαβασει εχουν κατι κοινο,να αλλαξει το φορολογικο συστημα που βασανιζει υπουργειο οικονομικων και τους ελληνες πολιτες,και με καινουργια κυβερνηση με αλλο τροπο διακυβερνηση της χωρας εχω να προτεινω την εξης φορολογικη μεταρρυθμιση.
    Καθε ελληνιδα και ελληνας με εναν και μονο τροπο συναλλαγη με ηλεκτρονικη τραπεζικη καρτα χωρις ευρω στη τσεπη ,καθε συναλλαγη μονο με καρτα ,τροφιμα,καυσιμα,αγορα αυτοκινητου,αγορα ακινητης και κινητης περιουσιας,συναλλαγη με το κρατος,συναλλαγη με τις αμφισβητουμενες υπηρεσιες οποτε δεν χρειαζεται ουτε αποδειξεις ουτε αλλο στοιχειο,ειναι το μονο που καθιστα το συστημα νομιμο και δικαιο,να πληρωνουν οι παντες.Και οσοι ειχανε μαθει να φοροδιαφευγουν δεν θα μπορεσουνε απο δω και περα ,ολα στο φως των τραπεζων ,και στο τελος του οινομικου ετους μια βεβαιωση της τραπεζας ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ στον συνολο των καταβεβλημενων μηνιαιων μισθων,στην εφορια .Ειναι πολυ ευκολο και απλο σε ολα τα ευνοουμενα κρατη ισχυει γιατι οχι και σε μας?
    ακομη θα ηθελα να αναφερω οτι παυει να ισχυουν και οι ελεκτικοι μηχανισμοι ,οι ελεγχοι,και τα χρηματα κατω απο το τραπεζι εφ οσον δεν θα υπαρχουνε χρηματα στη τσεπη καθενος,ολοι θα ελεγχονται τραπεζικως αλλα και εφοριακως

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 21:13 | ΖΔ

    Κυριοι
    Πιστευω οτι το προβλημα με τα οικονομικα του κρατους , εαν το ιδιο θελει ειναι παρα πολυ απλο.
    Ερωτω γιατι να υπαρχουν ταμειακες μηχανες κλπ για τις περισσοτερες κατηγοριες επαγγελματιων?Μηπως το ιδιο το συστημα βοηθα την υπαρξη και την διαιωνιση της φοροδιαφυγης που χρονια ολοι μας ακουμε?
    Μηπως θα ηταν απλο ,να καταργηθουν οι ταμειακες μηχανες απο ολους και να εναταχθουν ολες οι επιχειρησεις στο καθεστως τηρησης βιβλιων Α κατηγοριας?
    Με το τροπο αυτο το δημοσιο διασφαλιζει οτι μεσα στο ετος θα εισπραξει και το ΦΠΑ και το εισοδημα που αναλογει , θα μεινει μονο ενα ποσοστο εταιρειων με Γ κατηγοριας βιβλιων οι οποίες θα εκδιδουν κανονικοτατα φορολογικα στοιχεια και θα ελεγχονται πιο αυκολα αφου ο αριθμος τους θα ειναι σχετικα μικρος σε σχεση με οτι συμβαινει σημερα.
    Μηπως ομως το ιδιο το δημοσιο δεν θελει να εφαρμόσει μια τετοι ευελικτη και πρακτικη μεθοδο παταξης της φοροδιαφυγης διότι δεν συνφέρει καποιους που ζουν απο αυτη?
    Φανταστειτε ολες τις επιχειρησεις εναταγμενες στην Α κατηγορια βιβλιων να αποδιδουν καθε τριμηνο το ΦΠΑ και τελος του χρόνου να πληρωνουν το αντιστοιχο εισόδημα και ολος ο ελεκτικος μηχανισμός να ασχοληθει με την διακινηση των προιοντων απο λιγες σχετικα επιχειρησεις με Γ κατηγοριας βιβλία.
    ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ , ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΛΙΓΕΣ , ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ,ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ.
    Αν για παραδειγμα κοπει ενα τιμολογιο απο μια εταιρεια με Γ κατηγοριας βιβλια προς μια μικρη (πχ εστιατοριο) με Α κατηγοριας βιβλια , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ , ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ.

    Προταση

    Καταργηση ταμειακων Μηχανων.
    Α κατηγοριας Βιβλιων σε ολες τις εμπορικες επιχειρησεις
    Β κατηγοριας στην παροχη υπηρεσιας
    Γ κατηγοριας βιβλιων στις μεγαλες εταιρειες

    Ελεγχος διακινησης εμπορευματων και ηλεκτρονικη διασταυρωση.

    Πιστευω οτι ειναι τοσο μα τοσο απλο :ουτε αποδειξεις , ουτε προστιμα για παραβασεις ,ουτε συναλλαγη κατω απο το τραπεζι και βασικα το κρατος θα εισπραξει αυτα που πρεπει.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:19 | Παπαδάκης

    Aγαπητοί κύριοι

    Όσον αφορά στο φορολογικό σύστημα, νομίζω θα είναι χρησιμότερο αντί να αναλοθούμε σε κοινωνικούς διαλόγους που δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εις βάθος, εκτός και αν δεν κάνει καμοία άλλη δουλειά στο 24 ωρο του, θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε τις δοκιμασμένες συνταγές που έχουν αποδόσει σε χώρες του εξωτερικού, προσωπικά είμαι οπαδός της μεθόδου Thatcher που αφού διέλυσε το κράτος, έκτισε ξανά την Αγγλική οικονομιά απο το μηδέν.

    Σε ένα κράτος που παιδεία, υγεία, Δεκο, Εφορία δεν δουλεύουν κατά τρόπο σωστό το λογικότερο είναι να διαλύσουμε όλο το κράτος, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να γίνουν όλα απο την αρχή.

    Η κακοδιαχείρηση, η ανοργανωσιά, η κακοδαιμονία του δημοσίου είναι εμφανής οπουδήποτε, μεγαλύτερη είναι η γαιδουρία και η καφρίλα εαυτού του λαού, ενός λαού που παρόλες τα χρήματα που δίδονται για την παιδεία, εξακολουθεί να ρυπαίνει, να αυθαιρετεί, να παρανομεί, έχω μεγαλώσει στην Αυστρία, στο Δημοτικό σχολείο, λόγος γίνεται για την σχέση μεταξύ πολίτης και πολιτείας, είναι αδιανότητο για έναν ευρωπαίο πολίτη να λειτουργεί κατά τον τρόπο που λειτουργούμε εμείς στην Ελλάδα.

    Λύση σε όλα είναι η παιδεία, το δίκαιο το διδάχτηκα στο λύκειο απο την Λυκειάρχη η οποία έμπαινει στην τάξη σπάνια, με αποτέλεσμα να διδαχθώ το γνωστό ελληνικό οικογενειακό κανόνα, πέρνα πανεπιστήμιο και έχουμε τα κονέ να σε βολέψουμε κάπου, ας αρχήσουμε απο κάπου και αντί αυτό να είναι το φορολογικό ας ασχοληθούμε και ας ξεκινήσουμε απο κάπου

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | mixalis

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
    ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΘΑΡΟ 960 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΟΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1200 ΕΥΡΩ .ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΝΗΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ.ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ 1400 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΗΘΗ ΚΑΙ ΟΦΟΡΟΣ.ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ?
    ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΙΔΙΑΣ ΙΔΙΚΩΤΙΤΑΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ Ο ΥΠΑΛΗΛΟΣ ΠΕΡΝΕΙ ΜΙΣΘΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΤΑ 500ΜΕ 2000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!!!!
    ΟΣΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΥΡΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΗΛΟΙ 1!!!!!
    ΓΙΑΥΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΕΛΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΕΤΗΣΗ Η ΜΟΝΙΜΟΤΙΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ Α ΑΞΙΖΟΥΝ!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | ΧΑΡΗΣ

    ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ.
    ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ,ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ..
    ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΑΠΟ ΤΟ 2ΟΟΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΣΤΥΛΟ , ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ,ΜΙΑ ΓΑΖΑ,ΜΙΑ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΚΛΠ.
    ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΒΡΗΤΕ ΠΟΣΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    850.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ,ΟΤΑΝ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ?
    ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ? ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ?
    ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ?
    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ.ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
    ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΛΛΕΣ ΚΟΤΕΡΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΛΑΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ , ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ.
    ΕΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ,ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ,ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ,ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΟΣΟΛΗΨΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ , ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ.
    ΕΞΥΓΙΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΛΕΤΕ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΤΟΣΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ,ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ , ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ …. ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ.
    ΜΕΙΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΕΤΕ,ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΒΑΛΛΕΤΕ ΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ.
    ΔΕΙΧΤΕ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
    ΑΝ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΣΑΣ ,ΤΟΤΕ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΟ ΤΕΛΟΣ.
    Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΝΟΧΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ,ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΑΣ,ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.
    ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ.
    ΚΟΛΩΝΑΚΙ ,ΕΚΑΛΗ ,ΚΗΦΗΣΙΑ,ΨΥΧΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ.ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ.ΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!!!!!!!

    ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΡΗΝΗ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΜΕΝΑ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:10 | Απόστολος Κυριαζής

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά.
    Πολλά έχουν ήδη ειπωθεί, σε αυτό το θετικό βήμα για τη συμμετοχική δημοκρατία (όπως είναι η δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο μέσω του διαδικτύου).
    Εγώ θα αναφερθώ σε ένα και μόνο:
    Στη φορολόγηση ακίνητης και κινητής περιουσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας – σε συνδυασμό με το διαχωρισμό της από το κράτος.
    Ας αποδείξουν στη πράξη το «φιλανθρωπικό» τους έργο. Πού θα μετακυλήσουν τον φόρο; Στα κεριά και την ταρίφα για τους γάμους;
    Δεν χρειάζονται καν, σε μια οργανωμένη κοινωνία με πλήρη πολιτικά δικαιώματα για όλους.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:30 | stayros

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ….
    – ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΡΙΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ,ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Κ.Λ.Π.
    – Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ….

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | Αντώνης Παπαϊωάννου

    Για να είστε συνεπείς και πειστικοί στους Έλληνες πολίτες θα πρέπει να εναρμονίσετε πολλά θέματα ακόμα με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές, και όχι μόνο εκεί που συμφέρει αποκλειστικά το δημόσιο και είναι εις βάρος της τσέπης του Έλληνα. Ενδεικτικά αναφέρω το παρακάτω:
    Έχοντας ζήσει για αρκετά χρόνια και στο Βέλγιο και στην Αγγλία τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων εναρμονίζονται σύμφωνα με τον χρόνο κατοχής του αυτοκινήτου. Δηλαδή εάν στην Ελλάδα αγοράσει κανείς ένα αυτοκίνητο στις 15 Δεκεμβρίου του 2009 καλείται να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ολόκληρου του έτους, ενώ στα προαναφερθέντα ευρωπαϊκά κράτη ο αντίστοιχος πολίτης πληρώνει μόνο για τις 15 μέρες που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, το 2009. Τέτοιες κινήσεις θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της εκάστοτε κυβέρνησης προς Έλληνα πολίτη.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:52 | Νίκος Καράκαλος

    Παρακαλώ εξετάστε την περίπτωση ταξιτζήδων που παραχωρούν «δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης δια βίου» σε ιδιοκτήτες μαντρών έναντι Οικονομικού τιμήματος 3000-5000€ (η τιμή αυτή φαίνεται στε επίσημα έγγραφα, κάτω από το τραπέζι όμως έχουν εισπράξει 150.000€).

    Η πληροφορία μου εδόθη από ταξιτζή (άγνωστο σε μένα) και σας την υποβάλλω για αξιολόγηση.

    Δεν υποστηρίζω ότι η πληροφορία είναι απαραιτήτως ακριβής, αλλά εσείς έχετε τον τρόπο να την ελέγξετε.

    Ευχαριστώ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:23 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ DIN

    EAN ΓΙΝΟΜΟΥΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΤΗς ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ. ΠΩΣ?
    1. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
    2. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    3. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟς ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΕΙ -ΒΛΕΠΕ ΑΠΕ – ΑΦΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΕς ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Α-ΕΡΓΑ?????????????
    4. ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ.ΠΩΣ?
    ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ…..ΚΛΠ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 20:11 | Γεωργόπουλος Νίκος

    Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ μετά τον εμφύλιο, στηρίχθηκε στην οικοδομική δραστηριότητα με όποιες παθογένειες και αν εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια όλων αυτών των χρόνων μέχρι σήμερα ( μη ύπαρξη μητρώου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων με αποτέλεσμα όποιος ήθελε έκανε τον κατασκευαστή, μικρή ιδιοκτησία, αδόκιμες έως και παράνομες διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών που σε κανένα αναπτυγμένο κράτος δεν υφίστανται , τεράστια γραφειοκρατία σε όλες τις διαδικασίες με τις διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, δημιουργία Καρτέλ από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου-σιδήρου-και άλλων υλικών κυρίως μετά την πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και την αλόγιστη και ύποπτη συμμετοχή των τραπεζών σε όλο αυτό το παιχνίδι του Real estate ).
    Άσχετα με αυτές τις επισημάνσεις, αρκετός κόσμος κατάφερε να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία μέσα από όλη αυτή την διαδικασία και πιστεύω πως τούτο είναι καλό. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι 800 επαγγέλματα απασχολούνται στην οικοδομή με το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό και άρα μεγάλο βάρος του ΙΚΑ καλύπτεται από την οικοδομική δραστηριότητα .
    Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι η οικοδομή όπου όλες οι διαδικασίες αυτής γίνονται στο εσωτερικό της χώρας, σε αντίθεση με τη ναυτιλία όπου τα περισσότερα καράβια είναι με ξένη σημαία, μετά είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Επίσης, ας πούμε και την αλήθεια, ένας κατασκευαστής είναι εύκολα διαχειρήσιμος και ελέγξιμος σε αντίθεση με έναν εφοπλιστή που καμία κυβέρνηση δεν έχει την δύναμη να τον ελέγξει. . Άρα το καλύτερο εσωτερικό εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης προκειμένου να κινήσει την αγορά είναι η οικοδομική δραστηριότητα, που άλλωστε υπάρχει πάρα πολύ καλή εμπειρία και τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο και πιστεύω ότι είναι κρίμα να μην προσπαθούμε να την στηρίξουμε με προϋποθέσεις φυσικά που ήδη αναφέρθηκαν πιο πάνω ως παθογένειες του κλάδου.
    Τι πρέπει λοιπόν να γίνει προκειμένου η βαριά βιομηχανία της χώρας να δώσει αυτό που πραγματικά αξίζει στην χώρα , την ανάπτυξη και την ευημερία;
    Αρχικά θα πρέπει να εξασφαλιστεί το «ακίνητο» με την κατάργηση, με νόμο, των κατασχέσεων των ακινήτων, είτε είναι διαμέρισμα είτε είναι οικόπεδο, είτε είναι πρώτη κατοικία είτε είναι η δέκατη. Θα πρέπει μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη να υπάρχει συνεργασία και όχι πολεμική. Ένα προσημειωμένο ακίνητο το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του θα πρέπει η τράπεζα σε συνεργασία με τον δανειολήπτη να το πουλάει προκειμένου η τράπεζα να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται ώστε να ελευθερωθεί ο υπόχρεος από τις εκκρεμότητές του αλλά και ο ιδιοκτήτης να έχει τη δυνατότητα να εισπράξει κάποια χρήματα προκειμένου να μην είναι εντελώς χαμένος και κατεστραμμένος. Θα μπορούσε επίσης η τράπεζα πριν προχωρήσει σ΄ αυτή την κίνηση και με συνεννόηση με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη να επαναδιαπραγματευθεί τη δυνατότητα χαμηλότερης δόσης αυξάνοντας το χρόνο αποπληρωμής και εάν αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί να καταλήγουν στην πιο πάνω λύση.
    Αν τώρα οι τράπεζες δεν δεχθούν να ενταχθούν σε αυτό το καινοτόμο σχέδιο διάσωσης της αγοράς θα μπορούσαν οι δημόσιες τράπεζες να αναλάβουν αυτό το ρόλο καθιστώντας έτσι ένα μέσο πίεσης για τις υπόλοιπες.
    Αυτός ο σχεδιασμός θα επιφέρει ασφάλεια στην αγορά και μάλιστα με άμεσα αποτελέσματα γιατί όπως είναι γνωστό η αγορά ακινήτου μέχρι σήμερα ήταν και ένας τρόπος να καταφέρουν να εισαχθούν στην αγορά και χρήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογηθούν. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι θα πάψει να υφίσταται το καθεστώς που διευκολύνει την ύπαρξη υποκόσμου κατά διαδικασία των πλειστηριασμών, να σημειωθεί ότι τα καλά ακίνητα δεν βγαίνουν ποτέ σε δημόσιο πλειστηριασμό γιατί επιλέγονται από μεγάλα στελέχη των τραπεζών και όχι μόνο ενώ όποια δεν έχουν την αξία των πιο πάνω ολοκληρώνουν την θεσμοθετημένη διαδικασία των πλειστηριασμών, στους οποίους δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μπράβοι και διάφοροι άλλοι ονομαζόμενοι «κοράκια» αισχροκερδούν εις βάρος του άτυχου δανειολήπτη που αδυνατεί για διάφορους λόγους να είναι συνεπής.
    Σε φορολογικό επίπεδο δεν γίνεται αντιληπτό τι θα αποφέρει σε μια πεθαμένη αγορά που δεν μπορεί να κινηθεί με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες η αύξηση αυτών. Εκτός και εάν είναι πολιτική στάση της κυβέρνησης η κατάρρευση της αγοράς ακινήτου.
    Είναι προφανές ότι και η υφιστάμενη φορολογική διαδικασία έχει οδηγήσει στην κατάρρευση της μόνης παραγωγικής διαδικασίας που έχουμε, καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα.
    Υπάρχει ανάγκη στήριξης του ακινήτου με την απλοποίηση της φορολογίας αυτού.
    Η Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σίγουρα είναι βαρύ ως μέτρο αλλά σίγουρα είναι καλύτερο μέτρο από το υπάρχον και πρέπει να ακολουθηθεί με κλιμακωτή αύξηση με βάση τις αντικειμενικές αξίες και την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, τηρώντας όμως παράλληλα και τις ακόλουθες προτάσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων.
    Ο ΦΠΑ για τις νεόδμητες οικοδομές θα πρέπει να είναι 9% όπως είναι και στην Ιταλία και όχι 19%. Επίσης χρειάζεται αλλαγή ο τρόπος προσδιορισμού αξίας της οικοδομής για την καταβολή του ΦΠΑ. Το υφιστάμενο πλαίσιο είναι δαιδαλώδες και άκρως παράλογο προσπαθώντας να συνδέσει τρεις διαφορετικούς συντελεστές για τον υπολογισμό της αξίας της οικοδομής. Απλά εάν το ΕΚΚΟ των οικοδομών, το οποίο υπολογίζεται κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, διπλασιαζόταν ή τριπλασιαζόταν σίγουρα τα έσοδα θα ήταν εξασφαλισμένα με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς την ύπαρξη του προϋπολογιστικού και του απολογιστικού κόστους . Σίγουρα με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς πολλές αποδείξεις κόβονται μικρότερες και πολλοί εργάτες – υπεργολάβοι αμείβονται με πολλά περισσότερα από όσα αμείβονταν με το προηγούμενο καθεστώς του ΕΚΚΟ.
    Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αλλάξουν και στις ακριβές περιοχές εκεί που εμφανίζονται οι μεταβιβάσεις σε εξωχώριες εταιρείες(Κηφισιά, Εκάλη, Κολωνάκι, Ψυχικό, Ν. Ψυχικό, Γλυφάδα, κλπ) να αυξηθούν τόσο ώστε να φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ίσως να πρέπει να τριπλασιαστούν, ενώ αντίθετα στις περιοχές που είναι λαϊκές να μειωθούν προκειμένου να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος των χαμηλότερων εισοδημάτων.
    Φόρος μεταβίβασης (γονική, κ.α.)δεν πρέπει να ξεπερνάει το 8% ανεξαρτήτως ηλικίας του ακινήτου. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχουν απαλλαγές για κανένα φορέα ή σωματείο ή εκκλησιαστικό ίδρυμα.
    Τα ακίνητα τα οποία μεταβιβάστηκαν σε εξωχώριες εταιρείες θα πρέπει να φορολογηθούν με πολύ αυξημένο συντελεστή, δίνοντας περίοδο χάριτος έξι μηνών, προκειμένου να επαναπατρισθούν τα εν λόγω ακίνητα. Πρέπει να υπολογιστεί ότι, όταν κάποιος θελήσει να συγκρίνει μετά την συγκεκριμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το κόστος για το φόρο του ακινήτου, θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα κρατώντας το ακίνητο σε εξωχώρια εταιρεία.
    Τα ακίνητα προς εκμετάλλευση πρέπει να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο φορολόγησης και αυτός δεν πρέπει να είναι περισσότερο από ότι σήμερα καταβάλουν οι εταιρείες ενοικίασης ακινήτων, που είναι μικρότερος από αυτόν που πληρώνει ένας ιδιώτης ιδιοκτήτης ακινήτου.
    Στηρίζοντας την βαριά βιομηχανία της χώρας, διορθώνοντας τις παθογένειες που αναφέρθηκαν αρχικά, οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στο Real Estate θα επιφέρουν σημαντικά κέρδη με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
    Τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι φούσκα με βάση το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας από τον εκάστοτε κατασκευαστή.
    Η επένδυση στη γη υπήρξε ανέκαθεν το μόνο σοβαρό επενδυτικό προϊόν της χώρας, η μόνη παραγωγική διαδικασία με οφέλη προς όλους τους ενδιαφερόμενους και σημειωτέον η χώρα μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου καταλύματα στα νησιά απ΄ όπου μπορεί να εισρεύσει συνάλλαγμα για την χώρα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:30 | Χρήστος Καστώρης

    κ Υπουργέ
    Γιατί η οικονομική πολιτική ενός κράτους θα πρέπει να αδικείται περιοριζόμενη στα μίζερα όρια της αύξησης κάποιων Ευρώ γιά τους ΔΥ @ συνταξιούχους;Για τη χώρα το ζητούμενο επιτακτικά είναι:
    1)αύξηση των εσόδων
    2)συμπίεση των δαπανών
    Αναφορικά με τα έσοδα ουσιαστικά συζητάμε γιά την περιβόητη φοροδιαφυγή.Ψάχνουμε τώρα με προτάσεις του τύπου τα 10 εκατομύρια των Ελλήνων να μετατραπούν σε άμισθους εφοριακούς (αποδείξεις), χωρίς βέβαια να υπάρχουν δόκιμες ,πολιτισμένες τεχνικές λύσεις συλλογής & επεξεργασίας.Γιατί δεν επικαιροποιείτε την μαγιά του τελεσφόρου Αλέκου Παπαδόπουλου που πριν δέκα χρόνια ξεκίνησε ,με τα τεχνικά μέσα της εποχής, με την βοήθεια του Αμερικανικού IRS? Η Ελλάδα ως φορολογητέα ύλη είναι το μισό Μανχάταν.Αντιλαμβάνεσθε πως με τα σύγχρονα πανίσχυρα MAIN FRAMES διασταυρώνονται οι πάντες.Ποιά συζήτηση γιά τα λεγόμενα τραπεζικά απόρρητα από διάφορους φιρφιρίκους .Αυτό και μόνον αποτελεί Ύβρι και ανηθικότητα γιά τον τίμιο Έλληνα Πολίτη της εργασίας & του πολιτισμού.Τι ισχύει στις ΗΠΑ; Θυμηθείτε το σκάνδαλο SIEMENS με κάτι τέτοια απόρρητα εντοπίστηκε από το Αμερικανικό IRS .(Οι εδώ υπηρεσίες μας δεν πήραν χαμπάρι τόσα χρόνια!!!!!)Ας μην προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.Θεσμοί οργανωμένων κρατών μας δείχνουν τον δρόμο.Τολμείστε την θέσπιση εξοντωτικών ποινών,όπως π.χ στις ΗΠΑ.Οι τράπεζες δεν θα χορηγούν ρευστό (και φυσικά δεν θα δέχονται)πάνω από ένα ποσό π.χ 200 Ευρώ.Όλες οι συναλλαγές μέσω Τραπεζών γιά να υπάρχουν ίχνη.Όταν το σύστημα τεθεί σε λειτουργία τότε να δούμε ποιός θα αποτολήσει να σβήσει επαγγελματικά και ως φυσικό πρόσωπο να τερματίσει την ζωή του στη φυλακή.
    Αναφορικά δε με το σκέλος των εξόδων ,κόψτε τα ξύγκια (ανοργάνωτες και εν πολλοίς άχρηστες υπηρεσίες. Εξαλείψτε το middle level management
    στο ελάχιστο (Υποδιευθυντές, τμηματάρχες κλπ κλπ )Η σημερινή τεχνολογία δεν τους χρειάζεται.Άραγε οι 4000 αποσπασμένοι νοσηλευτές επέστρεψαν σε κρεβάτια Νοσοκομείων; Οι 4000 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί μπήκαν σε αίθουσες; Χρειάζεται κ Υπουργέ ένα γενναίο
    reallocation σε κάθε δραστηριότητα του Δημοσίου( των ενόπλων Δυνάμεων και των Δικαστηρίων συμπεριλαμβανομένων @ γιατί άραγε χωλαίνει η μηχανοργάνωση σ’αυτά.)
    Διαλύστε τώρα ,χθες, όσο ακόμη θεωρείται νωπή η λαική εντολή, τους εκβιαστές των κλειστών επαγγελμάτων.Τι νόημα έχει ο διάλογος μ’αυτές τις συντεχνίες .Πέφτετε πολύ στην υπόληψη των πολιτών όταν αρχίζετε συναλλαγές και εκπτώσεις με τους υπόψη.Δυστυχώς η ευτυχώς πολλοί συμπατριώτες μας έχουν επισκεφθεί κάποια πρώην Δυτικοευρωπαική Χώρα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως λειτουργεί μιά ευνομούμενη Πολιτεία.Οι κλέφτες και οι λωποδύτες παντα θα διαμαρτύρονται.Μην τους υπολογίζετε .Προχωρείστε ΤΩΡΑ..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | Giannis

    Να τσεκάρετε ποιοι δηλώνουν καθε χρόνο στην δήλωση τους κέρδη απο τυχερά παιχνίδια (λοττο, στοιχημα κλπ) άνω των 100.000 €……(μαυρο ξεπλυμμένο χρήμα)

    Να βρειτε απο το υπουργείο συγκοινωνιών ποιοι κατεχουν αυτοκίνητα με κόστος αγοράς ανω των 40000€ και να τσεκάρετε τι δηλώνουν.

    επίσης να πατε στην Εκαλη, κηφισια, ψυχικό , γλυφαδα, καββούρι, βούλα, κολωνάκι, κλπ και να δείτε σε ποιούς ανήκουν τα ακινητα κι αν δηλώνουν τα αντίστοιχα.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πληρωσουν αυτόι που τα έχουν και τα κρύβουν και οχι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ να το κάνετε αυτό?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:00 | Λ.Δεληγιάννης

    Διάβασα πολλά από τα σχόλια και εκτιμώ ότι έχουν καλύψει το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης από τις περισότερες πλευρές του. Ετσι, θέλω μόνο να προσθέσω 3 παρατηρήσεις:

    1) Είναι αναγκαία η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα υπάρχει σοβαρό έλλειμα αξιοπιστίας μεταξύ του Κράτους και των Πολιτών. Επίσης, υπάρχει σοβαρό έλλειμα αξιοπιστίας των «ξένων» πρός το Ελληνικό Κράτος. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τα αίτια που μας οδήγησαν στην απώλεια της αξιοπιστίας μας. Ομως, για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία σημαίνοντα ρόλο θα παίξουν : η αμεσότητα (χρόνος) εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης, η συνέπεια στην υλοποίησή της και η συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής της.

    2)Να γίνουμε ανταγωνιστικοί στη παγκόσια αγορά. Ποιός ξένος επενδυτής θα πάρει το ρίσκο να επενδύσει σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από την ασάφεια των νόμων της, το αβέβαιο φορολογικό καθεστώς, την υψηλή φορολογία των φυσικών προσώπων και των εταιριών και τις «περίεργες» συναλλαγές; Αυτοί άλλωστε είναι και μερικοί από τους βασικούς λόγους που «έφυγαν» από τη χώρα πολλές επιχειρήσεις. Ο «ξένος» για να πάρει το ρίσκο, να επενδύσει και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα χρειάζεται μεταξύ άλλων κι ένα ξεκάθαρο, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο, χωρίς απρόβλεπτες «εκπλήξεις» και δυσλειτουργίες.

    3)Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή φορολογία άλλων πηγών εισοδήματος όπως π.χ. τα μερίσματα δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού πολλοί Έλληνες που πραγματικά έχουν πολύ μεγάλα εισοδήματα θα μπορούν να συνεχίσουν να αποφεύγουν να δηλώνουν ολόκληρο το πραγματικό τους εισόδημα. (μέσω της χρήσης υπηρεσιών private banking, offshore, μεταφορά έδρας εταιρίας, αλλαγή τόπου μόνιμης κατοικίας….). Αντίθετα, θα στερήσουν πολύτιμο χρήμα και θέσεις εργασίας από την Ελλάδα.

    Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε απλές και πρακτικές λύσεις, άμεσα εφαρμόσιμες και ανταγωνιστικές. Κύριοι άξονες η διατήρηση των φορολογικών συντελεστών στα σημερινά επίπεδα και να δοθούν κίνητρα στους φορολογούμενους να συλλέγουν παντός είδους αποδείξεις με σκοπό την αντίστοιχη μείωση του φορολογητέου τους εισοδήματος.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | Μορτόπουλος Στέλιος

    Σταματήστε αυτό το άθλιο σύστημα των χάρτινων αποδείξεων τα οποία χάνονται, αλλοιώνονται, καταστρέφονται, είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήθούν ανά προϊόν ενώ αντίθετα είναι πολύ εύκολο να δοθούν σε τρίτο πρόσωπο όταν θα του γίνει έλεγχος από την εφορία.
    Η τεχνολογία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο κάθε είδος προϊόντος να έχει το δικό του κωδικό και να μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα είδος κάρτας μνήμης ή ακόμα καλύτερα κατευθείαν με online σύνδεση σε μνήμη στην εφορία που θα έχει ο κάθε αγοραστής.Αυτό θα περιέχει κάθε στοιχείο που έχει και η χάρτινη απόδειξη και επιπλέον θα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί πολύ εύκολα.
    Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε με ηλεκτρονικά μέσα πολύ πιο εύκολα τη διασταύρωση των αποδείξεων πελατών και εμπόρων-επαγγελματιών. Θετική συνέπεια αυτού θα είναι και το οικολογικό όφελος από την μη εκτύπωση (μελάνι-χαρτί).

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | Madesis Panagiotis

    Tha ithela na simioso tin empeiria mou apo tin Agglia
    Ezisa kai ergastika 5 xronia ekei kai den perasa oute mia fora tin porta tis eforias. Oles oi synalages einai ilektronikes meso toy diadiktiou, ayto katargei tis prosopikes epafes kai ti dynatotita ypoptvn synalagvn metaji ypalilvn kai politvn. Epiplevn o foros paragrateito stin pigi apo ton ergodoti kai h forologisei ginotan eniai kai klimakota simfvna me klimakes eisodimatos. Oloi oi forologoumenoi htan plhrvw enimeromenoi gia tis ypoxrevseis toys alla kai ta dikaiomata toys.
    Oloi oi polites eixan enan monadiko arithmo ton national insurance number poy kalipte to ethniko systima ygeias kai tin eforia kaietsi to kratos eixe thn pliri eikona toy kathe politi.
    Me tis epixeiriseis den gnorizv ti ginotan alla exv tin aisthisi oti h forodiafygi htan sxetika periorismenoi. Aporo an kapoios elegxei tis promithies enos katastimatos-epixeirisis den mporei na apoktisei mia eikona toy tzirou?
    Akomi nomizv oti to systma taxis tha prepei na ginei to ergalio patajis tis forodiafygeis. An ola ginontai ilektronika tote tha einai eykolo na brethei poioi forodiafeugoyn. Akomi na min diafygei tis prosoxis oti se mia oikogeneia tha prepei na synipologizontai h gynaika kai ta paidia an diladi 2 paidia exoyn 2 spitia kai h gynaika 1 kai 1 aytokinito den mporei to eisodima na einai xamilo.
    Episis na anafero oti poly dikigoroi den diatiroyn grafeia kai apla plironoyn ta tameia kai pernoyn to merisma gia na kalipsoyn tin asfaleia kai na apoktisoyn synti opote den prepei na mpoyn stin idia katigoria me megalodikigoroys poy bgazoyn ekatomiria kai dilonoyn eisodima ftoxias.
    eyxaristv kai elpizv epiteloys na meivthei h forodiafygei pianontas pragmatika osous den apodidoun sto kratos to meros tvn eisodvn toys poy tha eprepe.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | EIRHNH

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!
    ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ.
    ΠΡΙΝ ΛΟΙΠΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ,ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ..
    ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΑΠΟ ΤΟ 2ΟΟΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΣΤΥΛΟ , ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ,ΜΙΑ ΓΑΖΑ,ΜΙΑ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΚΛΠ.
    ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΒΡΗΤΕ ΠΟΣΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.
    850.000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ,ΟΤΑΝ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ?
    ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ? ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΜΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ?
    ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ?
    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ.ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
    ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΛΛΕΣ ΚΟΤΕΡΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΛΑΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ , ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ.
    ΕΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ,ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ,ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ,ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΟΣΟΛΗΨΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ , ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ.
    ΕΞΥΓΙΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΛΕΤΕ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΤΟΣΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΤΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΠΑΤΑΛΗ ,ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ , ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ …. ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ.
    ΜΕΙΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΔΙΟΡΙΣΕΤΕ,ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΒΑΛΛΕΤΕ ΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ.
    ΔΕΙΧΤΕ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
    ΑΝ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΗ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΣΑΣ ,ΤΟΤΕ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΟ ΤΕΛΟΣ.
    Ο ΛΑΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΝΟΧΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
    ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ,ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΑΣ,ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ.
    ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ.
    ΚΟΛΩΝΑΚΙ ,ΕΚΑΛΗ ,ΚΗΦΗΣΙΑ,ΨΥΧΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ.ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ.ΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!!!!!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 19:00 | Δημήτριος Σαραϊλής

    Για τους συντ/χους βιοτέχνες , έμπορους , ελεύθερους επαγγελματίες που την περίοδο της εργασίας τους με τα νόμιμα έσοδά τους απέκτησαν περιουσιαστικά στοιχεία ( Μεγάλο σπίτι – αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού κτλ )τα οποία συντηρούν με δυσκολία πλέον λόγω διαφόρων φορολογικών βαρών ( Φ.Μ.Α.Π – Τέλη Κυκλοφορίας κτλ ) ακρίβειας της ζωής κλπ με δαπάνη της σύνταξης και μέρους των αποταμιεύσεων τους δεν ελέχθη τίποτα.
    Τι θα γίνει με αυτή την κατηγορία πολιτών ?
    Τα έξοδα διαβίωσης και συντήρησης των παραπάνω θα θεωρηθούν φορολογητέο εισόδημα?
    Αυτή η κατηγορία δεν θα πρέπει να μείνει έξω από τεκμήρια και δαπάνη διαβίωσης εφ’ όσον είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχουν κανένα έσοδο από επαγγελματική δραστηριότητα?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ:
    1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ:
    α) ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΟΥ,
    β) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    γ) ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ
    (ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ !!!!)

    2.ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ:
    α) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ (ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ)
    β) ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΦΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΕΛΕΣΙΜΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
    γ) ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΣΠΟΝΣΟΝΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ.
    δ) Η ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΣΠΑΤΑΛΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ.
    ε) ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ( ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)

    3. ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:
    α) ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ (ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΛΠ)
    β) ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
    γ) ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
    δ) ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΙΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟ (ΠΕΡΙΠΟΥ 200.000 ΕΥΡΩ) ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΙΤΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ.
    ε) ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΤΕ…..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    θα συμφωνήσω με ολους τους φόρους αφού πρώτα το υπουργειο οικονομικών
    βάλει ένα τέλος στις άσκοπες δαπάνες του δημοσίου.Ολοι γνωρίζουν οτι
    για ν’ αγοραστεί ένα μολύβι η να γίνει κάποια παροχή υπηρεσίας στο δημόσιο πρέπει να πάρει τη μίζα του ο αρμόδιος υπάλληλος.Κανένας μέχρι τώρα δεν μπηκε στον κόπο να ελέγξει ένα τιμολόγιο κάνοντας έρευνα αγο-
    ράς για το είδος που αναγράφεται στο τιμολόγιο.
    ΑΦΟΥ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣ-
    ΧΕΔΙΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΙΟΣ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | ΑΡΗΣ

    ΕΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΩΣ ΚΡΗΤΗΡΙΟ Η ΚΑΤΟΧΗ 1,2 ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ι.Χ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
    – ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΒΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΚΥΒΙΣΜΟ
    -ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

    π.χ.ΕΧΩ 1 Ι.Χ. 2200 Κ.Ε. ΑΞΙΑΣ 12000 ΕΥΡΩ 7 ΧΡΟΝΩΝ
    ΚΑΙ 1 Ι.Χ. 1600 Κ.Ε. ΑΞΙΑΣ 1000 ΕΥΡΩ 14 ΧΡΟΝΩΝ
    ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ
    ΝΕΟΤΕΡΟ ΘΑ ΜΕ ΤΙΜΩΡΗΣΕΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΜΕ? ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΣΩ ΕΣΤΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ?
    Ή ΘΑ ΜΕ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ?

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:14 | MATΘΑΙΟΣ ΛΕΣΤΟΣ

    Στο συστημα αφορολογητου οριου με το καθεστος των αποδειξεων θα πρεπει να προσθεσετε και το αφορολογιτο των τελων κυκλοφοριας τα οποια ουτος η αλλος ειναι ληστρικα. Δεν ειναι λοιπον δυνατον να μην εκπιπτουν απο το φορολογητεο εισοδημα τα ληστρικα τελη, καθως και τα ασφαλιστρα των αυτοκινητων.
    Μια αλλη επισυμανση ειναι το θεμα των αποδειξεων που δεν εκδιδουν οι ξυλουργοι προς τους πελατες τους διοτι οι πελατες μολις ακουσουν την τιμη συν τον φπα τος λενε μην μας κοβετε αποδειξη.
    Τυχαινει να γνωριζω το θεμα αυτο πολυ καλα και ποσο μεγαλη φοροδιαφυγη υπαρχει καθως και διακινηση μαυρου χρηματος
    Εξεταστε τα πολυ σοβαρα .

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:44 | George A

    Ας επισκεφθούν οι αρμόδιοι και τους διαλόγους που γίνονται στη Ναυτεμπορική και στα Νέα, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον!

    Κατά τα άλλα ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΗΦΗΝΩΝ ΣΑΣ. ΦΕΡΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 30% ΠΟΛΥ ΕΠΙΕΙΚΩΣ, ΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟ 8ΩΡΟ ΤΟΥΣ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ).

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | Παραδέλη Μαρία

    Τη χρονιά που μας πέρασε, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, η ΝΔ ενέταξε τους μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα 14 οοο Ε στην επόμενη κατηγορία των 25 οοο Ε, με αποτέλεσμα να διπλασιστεί (ακριβώς) ο φόρος μας. Η δική μας κατηγορία φορολογιόταν με 15%, μετά το αφορολόγητο των 12 000Ε. Μιλάμε για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα 800 Ε μηνιαίως!!!
    Η δεύτερη παρατήρησή μου είναι ότι το αφορολόγητο ίσχυε ακόμη και στις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις. Προτείνω να το διατηρήσετε και να το διευρύνετε. Αυτό είναι Δικαιοσύνη για τους ασθενέστερους.
    Η τρίτη παρατήρησή μου είναι ότι ένας μισθωτός και συνταξιούχος χωρίς ακίνητη περιουσία (δηλ που πληρώνει ενοίκιο), του μένουν 400 Ε το μήνα για να ζήσει, δηλ 100 Ε την εβδομάδα! Πόσες αγορές, λοιπόν, μπορεί να κάνει ώστε να συγκεντρώσει αποδείξεις; Να θυμίσω επίσης ότι το 50% των άνω 55 ετών μένουν μόνοι τους, έχουν παντρέψει τα παιδιά τους και για να μην τα επιβαρύνουν νοικιάζουν ένα μικρό σπίτι για να μείνουν. Παρακαλώ να το λάβετε υπόψη σας και γνωρίζω ότι θα το κάνετε.
    Προτείνω ακόμη : ελάφρυνση κατά 25% των λογαριασμών ΔΕΗ (την αύξησε αυθαίρετα ο προηγούμενος διευθυντής για να διπλασιάσει τον μισθό του), αύξηση του αφορολόγητου στις 15 000 για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 1000Ε και εκείνους που δεν διαθέτουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, αφαίρεση ολόκληρου του ποσού του ενοικίου από το φορολογίσιμο εισόδημα και άλλα μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας.
    Μία τελευταία παρατήρηση είναι η μείωση των αμοιβών των δικαστικών (τα δύο τελευταία χρόνια διπλασίασαν τις αποδοχές τους (12 000 από 6 000). Ενας μόνο δικαστικός επέδειξε ευαισθησία και καταθέτει τα επιπλέον 6 000 στο Παρακαταθηκών. Ευχαριστώ. Καλή Δύναμη σε όλους σας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:27 | Γιάννης Ηλιάδης

    Αν υπάρχει η διάθεση, όρεξη και τεχνογνωσία ώστε η Κυβέρνηση να φορολογήσει όσους ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ τότε προφανώς θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

    Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά, αλλά πιστεύω ότι η μεγλαύτερη φορολόγηση όλων ημών που δεν φοροδιαφεύγουμε, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμα, θα είναι αναποτελεσματικότατη όσο κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν. Όσο περισσότερο φορολογεί το κράτος την βάση φορολογουμένων, τόσο περισσότερο θα φοροδιαφεύγουν οι γνωστοί άγνωστοι προκειμένου να κρατήσουν σταθερά τα καθαρά κέρδη τους, και τόσο περισσότερο θα την «πληρώνουν την νύφη» οι μη φοροδιαφεύγοντες…

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 17:36 | Σ.Ν

    Κύριε υπουργέ
    Σε αυτές τις σελίδες γράφτηκαν πολλές αλήθειες και πολύ καλές προτάσεις για την επίλυση κάποιον θεμάτων,φυσικά είναι αδύνατον να πιστέψω ότι δεν τις γνωρίζατε πριν.Το ερώτημα συνεπώς είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε εδώ ως χώρα,γιατί πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε,γιατί τα παιδιά μας δεν έχουν αυτά που πρέπει από ενα οργανωμένο κράτος,πολλά τα γιατί κύριε υπουργέ.Μας αξίζει κάτι καλύτερο για να μας πείσετε να πληρώσουμε πρέπει πρώτα από όλα να νιώσουμε πως θέλετε να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη,πράγμα που δεν διαφαίνεται.Η επιβολή φόρων γιατί έτσι προστάζει η ΕΕ δεν είναι λύση.Υπάρχει έλλειψη ανάπτυξης και αυτό την κάνει ακόμη μεγαλύτερη συνεπως φπα και φόρους πως θα τους ειπράξεις.Οι δαπάνες του κράτους έγιναν απο τους κυβερνόντες και όχι απο τους πολίτες,μειώστε τους υπαλήλους ςος,κάντε μετατάξεις αλλού κάθονται και αλλου δεν φτάνουν,καταργήστε την μονιμότητα,ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΟΧΛΟΥΣ ΠΙΕΣΗΣ,
    ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΙΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ,ΚΑΝΤΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ,ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ,ΠΧ ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΕΡΔΗ, ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΓΙΑΥΤΕΣ.ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΠΩΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010 ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ.Επιτροπές να μείνουν,ελάχιστες,ολιγομελής,χωρίς αμοιβές.Και πάνω από όλα μην πληρώσεις τα νοσοκομεία πρωτού δεις το κλέψιμο που έγινε εκει με τις εξωχώριες πληρώνουν οι πολίτες χωρίς αποτέλεσμα.

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
    ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΕΤΡΑ
    ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:03 | Βεντούζης Ιωάννης

    ΝΑ ΠΑΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ(ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ) ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10-12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΑΙΥΤΕΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ.
    ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ ΞΑΝΑ.
    ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:46 | Μιχαλης Γερμανια

    Να καταργηθει η μονιμοτητα μονο σε θεσεις κλειδια (10/15% )να ειναι μονιμοι χωρις δικαιωμα απεργιας οπως στην Γερμανια,να πληρωνουν οσοι περνουν εφ’απαξ φορο και συνδρομη στα ασφαλιστικα ταμεια, να μην υπαρξου καινουριες προσληψεις στο δημοσιο ουτε στα νοσκομεια επαρκουν αν γινουν ματαταξεις προσωπικου καλυπτονται τυχον κενες θεσεις, να φορολογηθει η εκκλησιαστικη περιουσια,στατιωτικοι αστυνομικοι και ολοι οι δημοσιοι υπαλληλοι να μη μπορουν να παρουν συνταξη πριν τα 60,ελεγχος των περιουσιακων στοιχειων ολων των εφοριακων,απογραφη ολων των δημοσιων υπαλληλων και να σταλουν στα σπιτια τους ολοι οσοι ειναι υπαλληλοι στα χαρτια και δεν παρουσιαζονται σε καμια υπηρεσια,να φορλογηθουν αναδρομικα ολοι οι μεγαλογιατροι δικηγοροι καθηγητες φροντηστηριων και γενικα ολοι αυτοι που δηλωνου 10.οοο εισοδημα οδηγουν μεγαλα αυτοκοινητα και κατοικουν σε μεγαλες βιλλες,να περιορισθουν τα λεγομενα υπηρεσιακα οχηματα(30%) του δημοσιου δεν χρειαζεται ο καθε βουλευτης και γενικα ο καθε ανωτερος δημ. υπαλληλος μια κουρσα για να παει για ψωνια.Τελος το κρατος πρεπει πρωτα να βαλει χερι στα οργανωμενα συμφεροντα του δημοσιου,δεν μπορει να λειτουργισει μια κοινωνια οπου το 90% του λαου εργαζεται και φορολογηται για να ειναι σε θεση το κρατος να ταιζει και να ποτιζει το 10% που λεγονται δημοσιοι υπαλληλοι (παραδεχομε αριστα οργανωμενοι ειναι σε θεση να εκβιασουν το κρατος μολις κατι δεν τους συμφερει). Κουραγιο στον πρωυθπουργο και υπουργο οικονομιας το εργο εινα δυσκολο αλλα αυτη την φορα εχουν τον λαο μαζι τους και πιστευω οτι θα τακαταφερουν

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | ΒΛΑΜΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Παρακαλω κατα την γνωμη μου στις αποδειξεις που θα προσκομιζουμε πρεπει να συμπεριληφθουν και αυτες των SUPER MARKETS, καυσιμων και ΔΕΚΟ, διοτι εκει παει το 80/100 του εισοδηματο μας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 16:18 | ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ ΙΣΙΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΟΙΚΙΟ.

    ΠΧ
    ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΙΔΙΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΙΣΘΟ 13000

    ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.

    Ο ΕΝΑΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΟ 500ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ
    ΔΗΛΑΔΗ 6000 ΕΥΡΩ – 13000 = 7000ΕΥΡΩ

    Ο ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕ 6000ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛΑΔΗ.

    ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΟΡΟ!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ???

  • Αυξήστε το αφορολόγητο για τα παιδιά! Δεν είναι δυνατόν να δικαιολογείτε μόνο 1000 ευρώ τον χρόνο! Αυτό δεν είναι βοήθεια, είναι κοροϊδία!

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:57 | Κώστας Αμαλιάδα

    Συμφωνώ με τα περισσότερα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και έχω να προσθέσω κάτι που μεταξύ των γνωστών μου είνα «εθνικό » σπόρ και μου το προτείνουν κάθε χρόνο.
    Να καταργηθεί η αφοροαπαλλαγή που κάθε είδους ΔΩΡΕΑ.
    «οποις θέλει να κάνει ΔΩΡΕΑ τη κάνει ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ.
    Υπάρχουν αναρίθμητοι σύλλογοι «σφραγίδες» παντός τύπου που σου «λένε»:
    Πλήρωσε μας μια εισφορά και θα έχεις την ανάλογη φοροαπαλλαγή.
    Όσοι λοιπόν είναι κοντά στα όρια αλλαγής φορολογικού συντελεστή κάνουν αυτή τη δοσολήψία με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τεράστια ποσά.
    Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που διξάγουν ανενόχλητοι το παραπάνω σπορ και φοροδιαφέυγουν.
    Προτείνω να γίνει μια έρεύνα και θα εκπλαγούμε όλοι απο το ύψος της φοροδιαφυγής και απο τον αριθμό των «ΔΩΡΗΤΩΝ» στον εαυτό τους.
    Φιλικά Κώστας Κ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:55 | ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Προσωπικά πιστεύω, και έχω αναπτύξει, ένα εντελώς πρωτότυπο τρόπο φορολόγησης ο οποίος αφενός θα καταργήσει τρη φοροδιαφυγή και αφετέρου θα είναι δίκαιος και θα δώσει αναπτυξιακά κίνητρα.
    Σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:
    1) Κατάργηση όλων των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων.
    2) Επιβολή εμμέσων φόρων ( Φ.Π.Α. κλπ.) σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίοι κάθε χρόνο θα υπολογίζονται ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του κράτους.
    3) Επιβολή μεγάλής φορολογίας ( τουλάχιστον 50%) στους τόκους των καταθέσεων.
    4) Επιβολή φόρου τουλάχιστον 50% σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα και εξάγονται στο εξωτερικό.
    5) Χορήγηση σε όλους τους πολίτες κουπονιών που θα αντιστοιχούν στους εμμέσους φόρους μιας στοιχειώδους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τα κουπόνια αυτά θα παραδίδονται στα καταστήματα, επιτηδευματίες κλπ. και θα ισχύουν για την πληρωμή των φόρων που επιβαρύνουν τα αντίστοιχα αγαθά.
    6) Αναγωγή του αδικήματος της μη καταβολής των εμμέσων φόρων στο κράτος ή της παράνομης εξαγωγής εισοδήματος, σε ιδιότυπο και βαρέως τιμωρούμενο ποινικό αδίκημα το οποίο θα συνεπάγεται μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης.
    7) Υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους πολίτες.
    8) Υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες για κάθε αγορά ακινήτου, αυτοκινήτου ή γενικά αγαθού μεγάλης αξίας, και πραγματοποίηση της πράξης μόνο μετά από έλεγχο της δήλωσης από την εφορία.

    Τα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού είναι πολλά και προφανή. Τα κυριώτερα είναι:

    1) Δεν θα επιβαρύνονται οι ασθενέστερες τάξεις με τους έμμεσους φόρους για τις βασικές ανάγκες τους, αφού αυτοί θα πληρώνονται από τα κουπόνια που θα τους χορηγούνται .
    2) Δεν θα έχει κανείς κίνητρο να αποκρύπτει εισοδήματα αφού αυτά δεν θα φορολογούνται
    3) Θα έχουν όλοι κίνητρο να εργαστούν παραγωγικά και να αποκτήσουν επί πλέον εισόδημα, αφού σήμερα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όταν το 40% πηγαίνει στο κράτος.
    4) Το κράτος θα μπορεί εκ του ασφαλούς και κατά δίκαιο τρόπο να καταρτίζει αξιόπιστο προύπολογισμό ρυθυμίζοντας τους έμμεσους φόρους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

    Το σύστημα προφανώς έχει πολλές πλευρές και λεπτομέρειες τις οποίες έχω μελετήσεις και εφόσον επιθυμείτε μπορώ να σας αναπτέυξω γραπτά (καλύπτουν περίπου 20 σελίδες) ή προφορικά.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:30 | ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Πιστευω,πως πρεπει επιτελους το κρατος που θελει να ειναι δημοκρατικο και ανθρωπινο να γινει δικαιο με φορολογια αναλογη των εισοδηματων των πολιτων του.Ενα ικανο κρατος μπορει αυτο να το ορισει….

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΙ, ΑΠΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ, ΕΑΝ ΠΕΤΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΘΑ ΜΕΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΔΩΚΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΛΙΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΤΗ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ(τήν ειχα ψηφίση) ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΠΑΝΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΑ ΤΣΕΠΩΝΑΝ ΑΝΕΝΩΧΛΗΤΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΣ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΚΟΣ.ΜΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΙ ΟΠΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΝΟΜΙΜΑ ΒΕΒΑΙΑ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΠΟ 1800Ε .ΔΕΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.ΓΙΑΤΙ? γιατι ο ενας ειναι πρόεδρος τού Δ.Σ, ο αλλος πρόεδρς παιδικών στάθμών, Ο αλλος προεδρος ΔΕΥΑ. Ο ΑΛΛΟς ΠΡΌΕΔΡΟς των κέντρων διασκέδασης ο άλλος πρόεδρος στα γήπεδα, οι άλλοι αντιδήμαρχοι ΚΑΙ ΠΑΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ. ΚΑΤΗΡΓΗΣΕΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ καί τήν ψευτοδουλειά πού κάνουν, να την κάνουν, οι υπηρετούντες προιστάμενοι στα τμήματα αυτά. ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΟΝΤΑΙ, ΣΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΙΑΣΤΟΥΣ, ΣΟΛΗ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ .ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΦΑΛΗΡΙΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:01 | GEORGIOS

    A.
    ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ Δ.Υ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ, ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΟΥ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΟΠΟ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΟΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ.
    Β.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ,(ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ).
    Γ.ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Κ,Λ,Π. ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ,(ΑΠΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ,ΜΑΙΔΑΝΟ,ΦΑΣΟΛΙΑ, ΤΣΙΧΛΕΣ, ΜΕΧΡΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΩΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ). Ο ΦΟΡΟΣ,ΦΠΑ,ΦΜΑΚ Κ,Λ,Π. ΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΟ ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.ΝΑ ΜΗΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΓΑΘΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΦΠΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΦΠΑ.(ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΟΧΙ (ΠΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ)
    ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.
    ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΔΙΟΤΙ,(ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΝΕΑ ΑΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ.
    ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΤΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΑΛΛΟΙΩΣ………..

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 15:09 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΑΣΚΟΠΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ.
    -ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ, ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ <>.-
    -ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠ’ ΑΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ;ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΑΦΟΥ ΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ.ΙΣΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ,ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΤΕΙ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:58 | ΑΜΜ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ

    ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ opengov
    ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
    ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΗΠΙΑ.
    ΜΟΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:02 | Γιάννης

    Χρόνια σας πολλά

    Ένα σχόλιο!! Διαιρωτάται ο κόσμος , οπου αναφέρω οτι υπάρχει στο διαδίκτυο η δημόσια διαβούλευση και μπορεί ο καθένας να μπει και να κάνει τις παρατηρήσεις του ή να γράψει τις ιδέες του, ενα και μόνο ΄΄άραγε θα τις διαβάσει ή θα τις λάβει υποψη του κανείς?»

    Δεύτερο. ΤΟΛΜΗΣΤΕ, μήν ακούτε τις φατρίες .
    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ πάνω απο’ολα.
    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ το άθροισμα του ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ εισοδήματος .
    ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ : ε!! και 35000 € να μας το πάει εγώ θα βρώ έξοδα να βάλω
    θα «αγοράζω » ενα αυτοκίνητο ή θα αλλαζω μηχανή καθε 2 χρόνια.εσοδα μείον έξοδα δέν θέλουν? θα την βρούμε πάλι την άκρη.

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | Σταματία- Δήμητρα Ανδρέου

    Το έγκλημα της φοροδιαφυγής και οι ελεγκτικοί μας μηχανισμοί
    Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και λιγοστών εσόδων για το κράτος ορισμένες από τις δημόσιες οικονομικές μας υπηρεσίες, όπως Εφορίες – ΔΟΥ, Υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) καταπίνουν την κάμηλο και διυλίζουν τον κώνωπα. Ενώ προβαίνουν σε εξαντλητικούς ελέγχους των βιβλίων και στοιχείων μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που φυτοζωούν και εξ ανάγκης τηρούν τις πιο ουσιώδεις υποχρεώσεις τους, αφήνουν εντελώς απέξω τους μεγαλο-φοροφυγάδες. Εκείνο που κυρίως πάσχει είναι η ίδια η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν.
    Ασφαλώς θα θυμάστε (κανένας δεν ξεχνά!) εκείνες τις επί παλαιότερου ΠΑΣΟΚ αισχρές ανώνυμες καταγγελίες που έστελναν κάποια κοινωνικά αποβράσματα εναντίον άλλων φορολογουμένων από φθόνο και μόνο, με αποτέλεσμα να γίνονται τρομοκρατικά απανωτοί έλεγχοι στους ίδιους αθώους και ανύποπτους συμπολίτες μας;
    Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει ένας ασφαλέστατος τρόπος να επικεντρωθεί η προσοχή των ελεγκτικών μηχανισμών ακριβώς στην καρδιά της φοροδιαφυγής. Δεν είναι παρά τα ειδικά έντυπα Ε9, Ε1 κλπ., στα οποία φαίνονται καθαρά τα νέα περιουσιακά στοιχεία καθώς και τα καινούργια αποκτήματα των υπόχρεων τα τελευταία χρόνια. Αποκτάς και μάλιστα επιδεικτικά, κύριε, ακριβά σπίτια, οικόπεδα αξίας και αυτοκίνητα πολυτελείας και σε μας δηλώνεις ψίχουλα; Οι ειδικές υπηρεσίες με συνεχείς επιδρομές σε περνούν από του βελονιού την τρύπα! Έτσι γίνεται παντού στα οργανωμένα κράτη, όπου ισχύει το δίκαιο και ο νόμος.
    Αφού λοιπόν διαπιστωθεί η σοβαρή δυσαναλογία μεταξύ πραγματικών (επίσημα αποκτημένων) και δηλωμένων εισοδημάτων αρχίζει το σαφάρι της έκτακτης και τακτικής εξιχνίασης. Απανωτοί και καταιγιστικοί έλεγχοι από την ΥΠΕΕ για παρατεταμένη περίοδο, ξανά και ξανά και πλήρες κοσκίνισμα από την αρμόδια ΔΟΥ με άνοιγμα αν χρειαστεί και των τραπεζικών λογαριασμών μέχρι να καταγραφεί το μέγεθος της κοινωνικής κλοπής.
    Το έγκλημα της φοροδιαφυγής δηλαδή από τα ειδικά έντυπα τύπου Ε φανερώνεται από μόνο του και οι υπηρεσίες δρουν επιλεκτικά με βάση τα ορατά και τα μετρήσιμα τεκμήρια της απάτης. Η ΥΠΕΕ πρέπει κυριολεκτικά να πέφτει πάνω στους αληθινά ύποπτους, όχι στους αδιάφορους. Οι κουτουρού δειγματολειπτικές εξετάσεις και οι ξαφνικές έφοδοι στα μικρομαγαζάκια και σε όσες επιχειρήσεις που από τα ίδια τα πράγματα (λόγω τριπλοκαταγραφής πελατών και συναλλαγών τους) είναι αδύνατο να ξεφύγουν είναι όχι μόνο μάταιες, αλλά και κατασπαταλούν πολύτιμο χρόνο, αφήνοντας έτσι τους πραγματικούς ενόχους ισόβια ανενόχλητους και τελικά καθαρούς λόγω περαίωσης. Τα ποσά των φόρων που δεν συλλαμβάνονται είναι απίστευτα μεγάλα και οι αληθινοί φοροφυγάδες τρίβουν τα χέρια τους.
    Για πείτε μας, για παράδειγμα, κύριοι: Έχετε δει τα τελευταία 30 χρόνια μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και τους όλο και περισσότερους διαπλεκόμενους μεγαλο-λογιστές με τα τόσο τεράστια, με τα τόσο προκλητικά περιουσιακά τους στοιχεία να ανησυχούν, μολονότι αυτοί δεν κόβουν ούτε μία πραγματική απόδειξη ούτε καν μία, έστω για δείγμα;
    Ποιος δεν τα ξέρει, ποιος δεν τα βλέπει όλα τούτα; Γιατί όμως ειδικότερα απέναντι σ’ αυτούς οι αρμόδιοι συνεχίζουν ακόμη και τώρα να κάνουν τα στραβά μάτια;
    Το μόνο που σίγουρα ξέρουν και κάνουν κάποιοι φαύλοι υπάλληλοι τοπικών ΔΟΥ είναι εντελώς παράνομα ν’ αντλούν τα απόρρητα οικονομικά στοιχεία ντόπιων φορολογούμενων επιχειρηματιών και να τα μεταδίδουν με το αζημίωτο σε ανταγωνιστές τους. Ας το προσέξουν κι αυτό το πρόσφατο φαινόμενο οι προϊστάμενοι τμημάτων και διευθύνσεων, γιατί η πιάτσα βοά !

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Συμεών Ρωμύλος

    Γενικές Προτάσεις

    (Για φορολογία και αναδιανομή και για αναλυτική τεκμηρίωση των προτάσεων βλέπε: «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ!» στο http://www.orgismenos-romylos.blogspot.com/)

    Να ξαναθυμηθείτε τις αρχές φορολογικού ΔΙΚΑΙΟΥ, που έχουν ξεχαστεί.

    Κατ’ αρχήν και κατ’ αρχάς, αυτό που πρέπει να φορολογείται είναι το εισόδημα και, μόνο το εισόδημα.

    Πραγματικό φορολογητέο εισόδημα είναι, κατά την κοινή λογική και τα διεθνώς κρατούντα, το καθαρό εισόδημα, δηλαδή το μεικτό εισόδημα μείον κάθε απαραίτητη για την απόκτησή του δαπάνη. Εργαζόμενος = μηχανή παραγωγής του «προϊόντος» εργασία, άρα, εκτός από το αφορολόγητο που καλύπτει (αν καλύπτει) το κόστος «λειτουργίας» της μηχανής πρέπει να εκπίπτει και το κόστος «επισκευής» ή συντήρησης της μηχανής δηλαδή ιατροφαρμακευτικά. Υπάρχει και η δαπάνη «απόσβεση» του κόστους δημιουργίας της μηχανής….

    Φορολόγηση Κερδών Νομικών Προσώπων: Επί των μη διανεμόμενων κερδών να καταβάλλεται φόρος, που υπολογίζεται με το ½ του εκάστοτε ισχύοντα για τη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων μέγιστο συντελεστή και το ίδιο να γίνεται επί των διανεμόμενων (μερισμάτων). Όμως, αμφότερες αυτές οι καταβολές να είναι προκαταβολή φόρου για λογαριασμό των μετόχων που θα εισπράττουν τα μερίσματα και θα τα συναθροίζουν μαζί με τα εισοδήματά τους από άλλες πηγές.

    Αναδιανομή: Πιο σημαντικό: κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, ούτε κατά προσέγγιση, το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται κάποιος συγκεκριμένος πολίτης από την ύπαρξη της φορολογίας (όλων των πάσης λογής φόρων, εισφορών κλπ) ούτε την αξία αυτών που «απολαμβάνει» από την ύπαρξη των «κοινωνικών υπηρεσιών». Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει, ούτε κατά προσέγγιση, σε τι ποσοστό επιτυγχάνεται ο στόχος της αναδιανομής! Όλοι, πλουσιότεροι και φτωχότεροι, κάτι δίνουμε, όλοι, πλουσιότεροι και φτωχότεροι κάτι απολαμβάνουμε, αλλά το αλγεβρικό άθροισμα του δούναι και λαβείν του καθενός πόσο κοντά είναι στον βασικό στόχο της αναδιανομής, δηλαδή τη μεταφορά εισοδημάτων από αυτούς με τα μεγαλύτερα προς αυτούς με τα μικρότερα εισοδήματα;

  • Το μέγα πρόβλημα της φοροδιαφυγής οφείλεται στους παράλογα ψηλούς φόρους. Αν αυξήσετε επιπλέον τους φόρους θα αυξήσετε και την φοροδιαφυγή και οι ελάχιστοι που πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά θα κλείσουν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους.

    Γι αυτό προτείνω, υπό ένα άκρως αντίθετο πρίσμα τα παρακάτω.

    1) Κατάργηση όλων των φόρων και επιβολή ενός μόνο ενιαίου φόρου για όλους, για εταιρείες και ιδιώτες και για κάθε εισόδημα, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, της τάξεως του 10% από το πρώτο ευρώ.

    2) Απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων.

    3) Να έχει ο κάθε δημόσιος υπάλληλος το δικαίωμα να κάνει και δεύτερη δουλειά, ή να έχει την δική του επιχείρηση, που να μην έχει όμως σχέση με την θέση του στο δημόσιο, αρκεί να πληρώνει φόρο το 10%.
    Ενοείται ότι πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα.

    4) Να έχει ο κάθε ιδιωτικός υπάλληλος το δικαίωμα να είναι υπάλληλος και σε δεύτερη δουλειά.

    5) Κατάργηση των επιδομάτων και ενσωμάτωσή τους στους μισθούς.

    6) Κανένας μισθός του δημοσίου πάνω από 10.000 ευρώ.

    7) Προκαταβολή φόρου 60% επί του φόρου της προηγούμενης χρονιάς.

    8) Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις εταιρείες σε μηνιαία βάση και συνυπολογισμός του στις δόσεις του φόρου.

    9) Αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% άμεσα.

    Ι0) Πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αφού οι μισθοί τους είναι σχεδόν διπλάσιοι αυτών του ιδιωτικού τομέα.

    11) Υποχρεωτικός έλεγχος σε μηνιαία βάση των στοιχείων των εταιρειών από ορκωτούς λογιστές που θα πληρώνονται από τις εταιρείες και θα είναι συνυπεύθυνοι για κάθε κλοπή δημοσίων εσόδων από όπου και αν προέρχεται και αφορά τους ελέγχους τους και έναρξη των ηλεκτρονικών ελέγχων απο τους εφοριακούς με σύστημα ONLINE.

    12) Δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να κάνει, εφόσον το επιθυμεί, συμφωνία με τον εργοδότη για να ορίσει το μισθό του, άσχετα με την συλλογική σύμβαση εργασίας.

    13) Καθορισμός συγκεκριμένου μηνιαίου ποσού για την ασφάλιση του κάθε εργαζόμενου.

    14) Ένας ενιαίος ασφαλιστικός φορέας για όλους.

    15) Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στα BONUS και τις υπερωρίες που θα είναι απόλυτα ελεύθερες και απλά θα φορολογούνται..

    16) Πλήρης κατάργηση του ταμείου ανεργείας και αντικατάστασή του από ταμείο επιδότησης της εργασίας με άμεσο ετήσιο κέρδος πάνω από 10 δις ευρώ.

    17) Κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας και μετατροπής της σε σώμα ελέγχου της ανασφάλιστης εργασίας. Να βγουν όλοι στους δρόμους και να ελέγχουν τους πάντες.

    18) Ο ανασφάλιστος εργαζόμενος θα είναι συνυπεύθυνος με τον εργοδότη εφόσον δέχεται να δουλεύει «μαύρος» αφού και αυτός κλέβει τις εισφορές του και δεν πληρώνει φόρους και βοηθάει τον εργοδότη να εισφοροδιαφεύγει αλλά και να φοροδιαφεύγει, αφού εργοδότης που δεν ενδιαφέρεται να δείχνει τα έξοδά του σε μισθούς και εισφορές, σίγουρα κλέβει το κράτος.

    19) Θέσπιση αυστηρότατου πόθεν έσχες από το πρώτο κιόλας ευρώ.

    20) ΑΜΕΣΗ KΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ που δεν υπάρχει ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.

    21) Άμεση αξιοποίηση του προσωπικού που θα απελευθερωθεί από την κατάργηση της μάστιγας της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή του ΚΒΣ, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς ONLINE. O φορολογούμενος δεν χρειάζεται να βλέπει τον εφοριακό.

    22) Κατάργηση κάθε γραφειοκρατίας κατά την δημιουργία μιας εταιρείας. Κατάργηση της έννοιας της έδρας και των εξόδων σε άχρηστα νοίκια γραφείων. Έδρα θα είναι τα γραφεία των ορκωτών λογιστών που θα είναι υπεύθυνοι για την κάθε εταιρεία.

    23) Κατάργηση των κωδικών των δραστηριοτήτων. Κάθε εταιρεία θα μπορεί να έχει όποια δραστηριότητα επιθυμεί αρκεί να πληρώνει φόρο 10%.

    24) Κατάργηση όλων των χαρατσιών και κατάργηση όλων των υποχρεωτικών εγγραφών στα επιμελητήρια που μπορούν να λειτουργούν σαν συντεχνιακά συνδικάτα αλλά χωρίς καμία παρέμβαση στη λειτουργία και την έναρξη των εταιρειών.

    25) Αύξηση του ΦΠΑ στο 20%.

    26) Άμεση καταγραφή των εργαζόμενων λαθρομεταναστών.

    27) Φόρος 5% σε κάθε κεφάλαιο που φεύγει από την Ελλάδα και δεν πάει για επένδυση.

    28) Άμεση δραστηριοποίηση για την εισροή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα που θα είναι πλέον επενδυτικός παράδεισος . Αν για παράδειγμα ερθουν στην Ελλάδα λόγω των μέτρων αυτών 1000 εταιρείες από Αμερική και Ρωσία και δηλώσουν από 100 εκατομύρια κέρδος, τότε ο άμεσος φόρος θα είναι 10 δις.

    29) Θέσπιση ειδικών κινήτρων για να έρθουν όλες οι εταιρείες με τον τεράστιο ελληνικό εμπορικό στόλο στην Ελλάδα.

    30) Δημιουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων που θα εκδικάζουν εντός πέντε ημερών ή με τη διαδικασία του αυτοφόρου τα φορολογικά εγκλήματα αφού η φοροδιαφυγή θα ποινικοποιηθεί από το πρώτο κιόλας ευρώ.

    31) Κατάργηση της χρήσης μεταχρονολογημένων επιταγών σε βάθος δύο ετών.

    32) Πλήρης μηχανοργάνωση κάθε δραστηριότητας του δημοσίου και υποχρεωτικές μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων ΧΩΡΙΣ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ.

    33) Ανάθεση των δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα σε εργολάβους και πρόσληψη ενός υπαλλήλου για κάθε οχτώ που αποχωρούν, πλην των τομέων παιδείας, υγείας και βέβαια του τομέα αμύνης και ασφαλείας.

    ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΚΟΣΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.

    ευχαριστώ

    Λιακόπολος Δημοσθένης

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | tasos

    1)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ,ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ,ΑΘΛΗΤΕΣ,ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜ.ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
    2)ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΣΕΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9 ΚΑΙ Ε1 ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΕΤΗ ,ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ,ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ.
    3)ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΦΠΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.
    4)ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 70.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ.
    5)ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
    6)ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ,ΤΑΞΙ ΚΛΠ.
    7)ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 16 ΣΕ 14 ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 16 ΜΙΣΘΟΥΣ(ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΒΟΥΛΗΣ).
    8)ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | Αθανάσιος Βασιλάκης

    Το υφιστάμενο έλλειμμα
    Όπως προαναφέρθηκε από πολλά προηγούμενα σχόλια υπάρχει έλλειμμα καθορισμού και εφαρμογή στρατηγικής ανά διεύθυνση, μέτρηση με δείκτες κάθε στόχου και σύνδεση του με το προϋπολογισμό για κάθε διοικητική μονάδα. Το έλλειμμα γνώσεων & δεξιοτήτων οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την αποτελεσματική λειτουργία της μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος εντοπίζεται στη διαμόρφωση και την εφαρμογή της στρατηγικής φορολογικής διοίκησης. Την ανάγκη για δράσεις οργανωτικού και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα διοίκησης ολικής ποιότητας έρχεται να καλύψει ο ειδικός στόχος «Συστήματα στοχοθεσίας και αποδοτικότητας». Ο στόχος αυτός αφορά στην εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων στοχοθεσίας και μέτρησης της αποδοτικότητας με σκοπό τον καθορισμό σαφών επιδιώξεων-επιδόσεων στα κορυφαία ιεραρχικά κλιμάκια κάθε υπηρεσίας και εν συνεχεία, στην καθοδική διάχυση των συλλογικών αυτών επιδιώξεων, υπό μορφή εξειδικευμένων δράσεων σε κάθε κατώτερο ιεραρχικό επίπεδο.

    Η Πρόταση για τη διαμόρφωση και εφαρμογή στρατηγικής της ελληνικής φορολογικής διοίκησης

    Η διαμόρφωση της στρατηγικής διοίκησης κάθε Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας έχει ως αφετηρία τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας. Οι συγκεκριμένες προτεραιότητες της κάθε Δ.Ο.Υ. τροφοδοτούν ανάλογα όλες τις φάσεις καταγραφής του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο στρατηγικός σχεδιασμός πραγματοποιείται με χρονικό ορίζοντα, συνήθως, τρία (3) έως πέντε (5) έτη.

    Καθορισμός οράματος και αποστολής

    Το όραμα (vision) για έναν δημόσιο φορέα είναι το να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ η αποστολή (mission) είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχει το σκοπό του. Πρόκειται για έκφραση των προθέσεών του σε σχέση με το συνολικό αποτέλεσμα που έχει προγραμματισθεί να επιτευχθεί. Οι προθέσεις πρέπει να αποτελούν αντανάκλαση των κοινωνικών αναγκών. Ο στόχος αποστολής αποτελεί μια ακριβή και σαφή διατύπωση της επίδοσης των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

    Καθορισμός Αξιών και Πολιτικών

    Οι παράμετροι της οργανωτικής επίδοσης μίας Δ.Ο.Υ. είναι ο προσδιορισμός των πεποιθήσεων, των αξιών και των πολιτικών, η υπόδειξη και η αποσαφήνιση του οράματος, ο καθορισμός της άμεσης αποστολής και ο προσδιορισμός των τρεχουσών αναγκών και αν είναι δυνατό η πρόβλεψη των μελλοντικών. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει τόσο η διοίκηση της Δ.Ο.Υ. όσο και η ομάδα εκπόνησης του στρατηγικού σχεδιασμού, τις πεποιθήσεις, απόψεις και αξίες ολόκληρου του προσωπικού. Οι αξίες και οι πολιτικές που πρεσβεύει η Δ.Ο.Υ. αποτελούν την κοινή αφετηρία για την αξιολόγηση των παραγόμενων υπηρεσιών. Η γνώση για το τι πιστεύουν αλλά και ποιοι είναι οι προσωπικοί τους στόχοι είναι μία σημαντική εισροή για τον προσανατολισμό του στρατηγικού σχεδίου, καθώς μέσα από αυτό και συνεκτιμώντας το όραμα και την αποστολή του κάθε δημόσιου οργανισμού, πρέπει είτε να ενθαρρυνθούν αυτές οι πεποιθήσεις είτε να επιδιωχθεί η αλλαγή τους, πράγμα πολύ δύσκολο εφόσον συνεπάγεται αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας.
    Ανάλυση SWOT ως βάση καθορισμού των στρατηγικών επιλογών

    Μετά την καταγραφή του οράματος, αποστολής, αξιών και πολιτικών, η πολιτική ηγεσία και η ομάδα του στρατηγικού σχεδιασμού προβαίνουν στο σχεδιασμό της μελλοντικής εικόνας του φορέα, στη στοχοθέτηση. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να προσδιοριστούν τα δυνατά σημεία, οι αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές (SWOT: strengths, weaknesses, opportunities, threats).

    Η θεωρία της «SWOT analysis» ορίζει ότι τα δυνατά σημεία είναι οι εσωτερικές ικανότητες του οργανισμού που αυξάνουν τη δυνατότητα και προοπτική του να λειτουργήσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρότυπα. Οι αδυναμίες είναι χαρακτηριστικά μίας Δ.Ο.Υ. που μπορούν να μειώσουν το μέγεθος και την ένταση των ικανοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών μειώνει παράλληλα τη δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων. Οι απειλές που αντιμετωπίζει ένας οργανισμός είναι ένα πιθανό γεγονός, το οποίο αν συνέβαινε θα προκαλούσε προβλήματα στον οργανισμό. Αντίθετα, οι ευκαιρίες είναι ένας συνδυασμός καταστάσεων και συγκυριών, οι οποίες συνοδευόμενες από συγκεκριμένες δράσεις του οργανισμού είναι πιθανό να δημιουργήσουν αξιοσημείωτα οφέλη.

    Μετά την ανάλυση του συστήματος διοίκησης και λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών (όραμα, αποστολή, αξίες, πολιτικές, λειτουργίες, εργασίες), η υπεύθυνη ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου προβαίνει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος είναι τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού και ασχολείται με το πώς θα επιτευχθούν τα στρατηγικά προγράμματα και τα σχέδια του δημόσιου οργανισμού. Ο προσδιορισμός των μεθόδων και των μέσων είναι σκόπιμο να πραγματοποιείται παράλληλα με τη διατύπωση της αποστολής του δημόσιου οργανισμού, των λειτουργιών και εργασιών που συνθέτουν την οργάνωση και διοίκησή του.

    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον καθορισμό των στρατηγικών επιλογών του δημόσιου οργανισμού δίνοντάς του τη δυνατότητα να:
    1. εξισορροπήσει τους μακροπρόθεσμους με τους βραχυπρόθεσμους στόχους (Kaplan & Norton, 2001; 2006; 2007; 2008)
    2. μετατρέψει τις αδυναμίες σε δυνατά σημεία, τις απειλές σε ευκαιρίες και τις ευκαιρίες σε δυνατά σημεία
    3. μορφοποιήσει, τροποποιήσει, προσαρμόσει τις τέσσερις διαστάσεις της εξισορροπημένης μέτρησης απόδοσης, στις ιδιαιτερότητές του (Kaplan & Norton, 2001; 2006; 2007; 2008)

    Ειδικότερα, με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, προσδιορίζονται τα εξής:
    – τα δυνάμει μέσα και οι τρόποι επίτευξης κάθε λειτουργίας και εργασίας,
    – τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πιθανών μεθόδων και μέσων,
    – τα πιθανά εμπόδια ή περιορισμοί.

    Με την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, όλο το προσωπικό του δημόσιου οργανισμού από την πολιτική ηγεσία, τους προϊσταμένους όλων των οργανικών μονάδων έως τον «υπάλληλο της πρώτης γραμμής» πρέπει να γνωρίζει πού θέλει να φθάσει, ποια είναι τα υφιστάμενα μέσα και ποιες οι ικανότητές του. Με τον καθορισμό των στρατηγικών επιλογών, ολοκληρώνεται η διαμόρφωση της Στρατηγικής. Οι Στρατηγικές Επιλογές είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ διαμόρφωσης και εφαρμογής της στρατηγικής, μεταξύ στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού και εξισορρόπησης μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων στόχων.

    Η Εφαρμογή Στρατηγικής της Φορολογικής Διοίκησης

    Μία Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να εφαρμόζει το διαμορφωμένο στρατηγικό σχέδιο με προγράμματα που θα βασίζονται σε ετήσια επιχειρησιακά σχέδια. Το σύνολο των ενεργειών που υποστηρίζει την εφαρμογή του στρατηγικού προγράμματος θα πρέπει να βασίζεται κατά ελάχιστον σε ετήσιο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αυτό σχεδιάζεται σε επίπεδο γενικών διευθύνσεων ή διευθύνσεων μίας δημόσιας οργάνωσης, είναι πολύ πιο συγκεκριμένο σε σχέση με τα αντίστοιχα στρατηγικά προγράμματα και έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Ένας εύλογος προβληματισμός που αναδεικνύεται είναι πώς οι δημόσιες υπηρεσίες, αφού δεν λειτουργούν για τη μεγιστοποίηση του κέρδους, όπως οι ιδιωτικές εταιρείες, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά για να μεγιστοποιήσουν την κοινωνική ευημερία (GAO, 2007; OECD, 2008; HM Treasury, 2009).

    Στη συνέχεια, το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα πρέπει να εξειδικεύεται σε προγράμματα δράσης. Τα προγράμματα δράσης είναι πρωτοβουλίες ή σχέδια που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να επιτευχθούν ένας ή και περισσότεροι από τους στρατηγικούς στόχους της Δ.Ο.Υ.. Εκδηλώνονται ως σύνολο ενεργειών που υποστηρίζουν την εφαρμογή των στρατηγικών προγραμμάτων. Σχεδιάζονται σε διευθύνσεις ή τμήματα και έχουν, συνήθως, διάρκεια μέχρι (1) έτος.

    Η παρακολούθηση της εφαρμογής θα πρέπει να πραγματοποιείται με ένα συστηματικό τρόπο και καθορισμένες τεχνικές ούτως ώστε να μετατρέψει την επιχειρησιακή στρατηγική σε προγράμματα δράσης σε όλα τα επίπεδα. Η επιλογή του πλαισίου της εξισορροπημένης μέτρησης απόδοσης (Balanced Scorecard) για την εφαρμογή της στρατηγικής στους δημοσίους οργανισμούς δεν μπορεί να πανάκεια (Kaplan & Norton, 2001, 2006, 2008). Η εξισορροπημένη μέτρηση απόδοσης είναι ένα σύστημα διοίκησης απόδοσης προσανατολισμένο στα αποτελέσματα, με βασική επιδίωξη την εξισορρόπηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων μίας δημόσιας οργάνωσης με το όραμα, την αποστολή και τη στρατηγική του, μέσω του καθορισμού μετρήσιμων και συναινετικών στόχων.

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της Εξισορροπημένης Μέτρησης Απόδοσης είναι ότι:
     Παρουσιάζει σε μία κάρτα στρατηγικούς στόχους και δείκτες δίνοντας μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη απόδοση του οργανισμού
     Η κάρτα είναι απλή και μπορεί να συνδέεται με το πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού για περισσότερες λεπτομέρειες
     Ομαδοποιεί τους στόχους και δείκτες σε 4 διαστάσεις, καθεμία εκ των οποίων δίνει μία εικόνα για την απόδοση του οργανισμού
     Η επιλογή των δεικτών απόδοσης που παρουσιάζονται στο πλαίσιο θα πρέπει να είναι βασισμένη στο όραμα και τη στρατηγική του οργανισμού.

    Μερικοί από τους λόγους υιοθέτησης του πλαισίου είναι:
    1. Η εκτεταμένη επιτυχής εφαρμογή του στο δημόσιο τομέα πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες ή το IRS στις Η.Π.Α.),
    2. Η δυνατότητα δυναμικής και ολιστικής παρακολούθησης και ανατροφοδότησης σε σχέση με τη λειτουργία του δημόσιου οργανισμού με χρήση ενός σχετικά μικρού αριθμού δεικτών μέτρησης,
    3. Η δυνατότητα διαλειτουργικής επίλυσης προβλημάτων μέσω της σύνδεσης στρατηγικών, δεικτών μέτρησης και αναμενόμενων αποτελεσμάτων σε διάφορα επίπεδα του δημόσιου Οργανισμού
    4. Καλύτερη ανακατανομή των πόρων

    Η δομή της εξισορροπημένης μέτρησης απόδοσης (BSC)

    Η δομή της εξισορροπημένης μέτρησης απόδοσης (BSC) για τις δημόσιες υπηρεσίες περιλαμβάνει τέσσερις διαστάσεις (Kaplan & Norton, 2001):
     1η Διάσταση: Πολίτες. Τι πρέπει να πετύχει ο δημόσιος οργανισμός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των Πολιτών στους οποίους παρέχει υπηρεσίες;
     2η Διάσταση: Εσωτερικές Διεργασίες Ποιες διεργασίες και υπό-διεργασίες (διαδικασίες) πρέπει να βελτιστοποιήσει ο οργανισμός για να ικανοποιήσει τους πολίτες καθώς και τα όργανα διοίκησής του;
     3η Διάσταση: Μάθηση-Συνεχής Βελτίωση. Πώς πρέπει να διαχειρίζεται την οργανωσιακή γνώση;
     4η Διάσταση: Διαθέσιμοι Οικονομικοί Πόροι. Ποιοι είναι οι οικονομικοί πόροι που έχει στη διάθεσή του ο δημόσιος οργανισμός για να εκπληρώσει την Αποστολή του;
    Η εφαρμογή του Πλαισίου περιλαμβάνει τρία (3) στάδια:
    I. Διατύπωση δήλωσης προορισμού του δημόσιου οργανισμού
    II. Προσδιορισμός στρατηγικών στόχων ανά διάσταση
    III. Ανάπτυξη χάρτη στρατηγικών αλληλεπιδράσεων
    Στάδιο I. Διατύπωση δήλωσης προορισμού της δημόσιας οργάνωσης

    Η δήλωση προορισμού, σύμφωνα με τα βήματα της διαμόρφωσης στρατηγικής που προαναφέρθηκαν, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική χαρτογράφηση του δημόσιου οργανισμού σε τέσσερις (4) διαστάσεις: πολίτες, εσωτερικές διεργασίες, μάθηση-συνεχή βελτίωση και διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι. Οι Kaplan και Norton (2001, 2006, 2007, 2008), τονίζουν ότι οι τέσσερις διαστάσεις θα πρέπει να τροποποιηθούν και προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού, ώστε το πλαίσιο να μην αποτύχει από την άκριτη εφαρμογή του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα διεθνών, ευρωπαϊκών και εμπειρικών εφαρμογών τροποποιημένων BSC για διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα μία προσαρμοσμένη εφαρμογή του BSC στη Σχολή Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών έχει διατηρήσει ακέραιες τις δύο διαστάσεις πολίτη και μάθησης – συνεχής βελτίωση και έχει τροποποιήσει τις άλλες δύο διαστάσεις. Η τροποποίηση των δύο διαστάσεων βασίζεται πρώτον στο κόστος καταρτιζομένων αντί της χρηματοοικονομικής διάστασης και δεύτερον της εκπαιδευόμενης διοικητικής μονάδας αντί της διάστασης εσωτερικών διεργασιών και διαδικασιών (Vasilakis, 2008). Η δήλωση προορισμού που περιλαμβάνει όλα τα προαναφερόμενα στάδια διαμόρφωσης της στρατηγικής είναι αναπόσπαστο κομμάτι επιβεβαίωσης, τροποποίησης ή προσαρμογής κάθε διάστασης στις ιδιαιτερότητες κάθε δημόσιας οργάνωσης ξεχωριστά.

    Στάδιο II. Προσδιορισμός Στρατηγικών Στόχων ανά διάσταση

    Η επιλογή των πιο σημαντικών – κομβικών δραστηριοτήτων (και των συνδεόμενων με αυτές αποτελεσμάτων), η εστίαση στη βραχυπρόθεσμη εφαρμογή των οποίων εξασφαλίζει ότι η δημόσια οργάνωση επιτυγχάνει τους μέσο-μακροπρόθεσμους στόχους της, όπως αυτοί προδιαγράφηκαν στη δήλωση προορισμού. Οι στρατηγικοί στόχοι που επιλέγονται κατανέμονται στις (4) προαναφερόμενες διαστάσεις ή εάν έχουν τροποποιηθεί όπως έχουν τροποποιηθεί. Σε κάθε διάσταση περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους που απαντούν στην ερώτηση τι θέλουμε να πετύχουμε σε χρονικό ορίζοντα τριών (3) έως πέντε (5) ετών ή και παραπάνω. Οι στρατηγικοί στόχοι πρέπει να μετρηθούν με δείκτες μέτρησης για την επίτευξη τους. Κάθε στρατηγικός στόχους μπορεί να μετριέται με ένα ή περισσότερους δείκτες. Σε περίπτωση μέτρησης με περισσότερους δείκτες θα πρέπει ή να λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος αυτών ή να θεσπίζονται σε κάποιους αυξημένες βαρύτητες. Οι δείκτες για να υπολογιστούν θα πρέπει να καταγραφούν με την υφιστάμενη τιμή βάσης και στη συνέχεια να αποφασιστεί και καταγραφεί η επιδιωκόμενη τιμή. Για την επίτευξη της επιδιωκόμενης τιμής πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, δράσεις και μέτρα τα οποία θα πρέπει με τη σειρά τους να καταγραφούν και εκείνα.

    Στάδιο III. Ανάπτυξη Χάρτη Στρατηγικών Αλληλεπιδράσεων

    Η σχηματική αναπαράσταση των στρατηγικών στόχων του δημόσιου Οργανισμού κατανεμημένων στις τέσσερεις διαστάσεις (που αναλύθηκαν ανωτέρω) και συνδεδεμένων μεταξύ τους με βέλη που απεικονίζουν τις σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος, παρουσιάζεται στο Σχήμα της σελίδας 17 της εγκυκλίου του ΥΠΕΣΔΔΑ με Α.Π.:ΔΙΠΑ/Φ.4/οικ.5270/1.3.2007

    Βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του BSC στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες

    Μερικά βασικά πλεονεκτήματα κατά την εφαρμογή του BSC στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ότι:
     μπορεί να μετασχηματιστεί και να λειτουργήσει στις Δ.Ο.Υ.
     οι δείκτες ενσωματώνονται εύκολα στις τέσσερις διαστάσεις του πλαισίου
     η χρηματοοικονομική διάσταση του BSC καλύπτει την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δημοσίων οργανισμών.

    Η συνεχής παρακολούθηση και εξισορρόπηση μεταξύ του στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού είναι απαραίτητη διαδικασία για να εξακριβωθεί σε τι βαθμό οι προκαθορισμένοι στόχοι (μακροπρόθεσμοί και βραχυπρόθεσμοι) έχουν επιτευχθεί, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για να συνεχίσει η δημόσια οργάνωση επιτυχώς το έργο της. Μερικά από τα οφέλη της παρακολούθησης και της αξιολόγησης του στρατηγικού προγραμματισμού μπορεί να είναι:
     Καθορισμός οράματος και αποστολής
     Διαμόρφωση στρατηγικής φιλοσοφίας και κουλτούρας
     Ορισμός αξιών και πολιτικών
     Καθορισμός στόχων και δεικτών μέτρησής τους
     Εφαρμογή της διαμορφωμένης στρατηγικής
     Σχεδιασμός της οργανωτικής δομής
     Διευκρίνιση της μελλοντικής κατεύθυνσης
     Εγκατάσταση διεργασιών και διαδικασιών
     Απόκτηση και ανακατανομή πόρων
     Καθορισμός προδιαγραφών
     Έλεγχος πληροφορίας
     Ενεργοποίηση ομάδων εργασίας και συνεργατικής μάθησης
     Μελέτη ισχυρών, αδύνατων σημείων, ευκαιριών και απειλών

    Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΔΑ με Α.Π.:ΔΙΠΑ/Φ.4/οικ.5270/1.3.2007 μας προσφέρει ένα πλαίσιο εφαρμογής στρατηγικού προγραμματισμού και στρατηγικής για τη Φορολογική Διοίκηση. Η μεταξύ τους διαφορά απορρέει από το σημαντικό στοιχείο ενσωμάτωσης στην έννοια της στρατηγικής διοίκησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει πληθώρα θεωρητικών και πρακτικών μοντέλων, πλαισίων και μεθοδολογιών που θα μπορούσαν θα υιοθετηθούν, τροποποιηθούν, προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών. Τέλος, οι βασικοί προβληματισμοί των προτάσεων και των σχολίων ίσως να περιλαμβάνουν αρκετά λάθη και παραλείψεις αλλά έχουν αναπτυχθεί εις βάρος του προσωπικού μου χρόνου.

    Με εξαιρετική εκτίμηση,

    Αθανάσιος Γ. Βασιλάκης
    ΤΕ Γ΄ Εφοριακών, Υπεύθυνος κατάρτισης της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (Σ.Ε.Υ.Υ.Ο.)

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:03 | dimilio

    ΚΥΡΙΟΙ,
    Για να ασχολειθείται με την πολιτική θεωρό ότι τα ξέρετε καλύτερα από εμάς τώρα τι μας ρωτάτε αφού μάλλον για στάχτη στα μάτια το βλέπω, τουλάχιστον έχουμε την ευκαιρία να σας πούμε τα προβλήματα μας τώρα αν θα ακούστε ή θα κάνετε ότι τα ακούτε είναι ένα ζήτημα.
    Προτείνω.
    Να πληρώνουμε όλοι τον αντίστοιχο φόρο από τράπεζες, αυτές και αν πρέπει να πληρώσουν φόρο, έως την Εκκλησία, και γενικά οι έχοντες και κατέχοντες, και όχι να πληρώσουν πάλι τα κλεμμένα οι φτωχοί διότι αυτοί σίγουρα δεν φταίνε σε τίποτα για την έως τώρα κατάσταση της οικονομίας, την οποία κατάσταση την έφτασαν εδώ οι τράπεζες πρώτα, και μετά οι κλεψιές. Αν είχαμε τα κλεμμένα δεν θα είχαμε ανάγκη.
    Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου

  • 27 Δεκεμβρίου 2009, 13:38 | ΛΙΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΕΛΕΝΞΤΕ ΤΑ GAMPIMG ΓΙΝΟΝΤΕ ΠΟΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΔΙΞΗ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΜΙΝΗΕΑ ΓΙΑ ΤΟΜ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΟ ΤΟ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟ 2200 ΤΟ ΕΞΑΜΙΝΟ ΜΟΥ ΚΟΒΟΘΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 1100 ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΕΩΝ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗ ΟΠΩΣ ΜΠΑΡ ΚΑΘΕΤΕΡΙΑ ΚΡΕΠΕΡΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΔΕ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΤΣΙΡΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ-ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΑΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ ΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΑ ΑΠΟΔΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΚΙΤΕ ΓΙΑ GAMPING ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    ΜΕ ΤΙΜΗ ΛΙΑΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ